Илиян Василев: Няма икономическа логика АЕЦ "Белене" да се случи

С проекта се търси решение на политически въпроси, коментира енергийният експерт

    


Плевнелиев свиква КСНС на 4 февруари

София /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари. Темата на заседанието е "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.".Премиерът Пламен Орешарски ще представи доклад на тема: "Стратегическите приоритети на България до 2020 г. и източници на финансирането им".Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще изнесе доклад : "Напредък по Споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. и предстоящи стъпки към финализирането му. Анализ на приноса на Споразумението за Партньорство с ЕК за постигане целите на Националната програма за развитие "България 2020".    

"Икономист" определи доклада на Брюксел за България и Румъния като "депресиращо четиво"

"Депресиращо четиво" - под това заглавие британското списание "Икономист" коментира доклада на Европейската комисия за България и Румъния, който бе оповестен вчера. Когато България и Румъния станаха членки на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желае

Меркел изключва санкции за Киев

Германската канцлерка Ангела Меркел е решила, че не е на дневен ред налагането на нови санкции срещу Украйна заради смъртта на проевропейски демонстранти в Киев, предаде АФП. Но тя разкритикува остро властта в Киев: “Очакваме да осигурите основните човешки права на народа си, да защитавате живота на гражданите и да не употребявате сила срещу тях.” Германската канцлерка Ангела Меркел е решила, че не е на дневен ред налагането на нови санкции срещу Украйна заради смъртта на проевропейски демонстранти в Киев, предаде АФП. Но тя разкритикува остро властта в Киев: “Очакваме да осигурите основните човешки права на народа си, да защитавате живота на гражданите и да не употребявате сила срещу тях.”

В Украйна недоволни превземат областни администрации


Докато в Киев днес се спазва условното 8-часово примирие между протестиращи и полиция, започна да расте напрежението в провинцията. От пет области съобщават за опити на недоволни да превземат местните администрации - както в западната част, настроена антиправителствено, така и в източната, категорично подкрепяща президента Виктор Янукович.

Под обсада са административните центрове в Лвовска, Ровенска, Ивано-Франковска, Житомирска и Хмелницка области, а в Полтава протестиращите са били...

Наредбата, заради която Танов отне лиценза на "Лукойл", вече не е толкова строга


Нова, по-либерална наредба ще замени от вторник досегашния нормативен акт, който задължаваше производителите на горива и алкохол да монтират измервателни уреди от всяка точка, от която може да се извлече готова продукция, съобщи "Капитал Daily". Заради това, че не успя да изпълни това изискване в срок, компанията "Лукойл Нефтохим" дори загуби лиценза на два от данъчните си складове през 2011 г. 

Днес зам.-финансовият министър Людмила Петкова коментира, че новата наредба налага...

"Ранобудните": На поведението на "Атака" да се гледа като на държавна измяна


Да се гледа на поведението на партия "Атака" като на държавна измяна призовават в обръщение "Ранобудните студенти".

"На всяко действие, пряко или косвено водещо към изваждане на България от Европейския съюз, трябва да се гледа като държавна измяна и нищо друго", смятат авторите на декларацията. Те напомнят, че съзнателно или не партията и телевизията й "Алфа" с поведението си, което все повече заприличва на хулиганска банда, нанасят "изключителни, може би необратими вреди в...

Румънският вътрешен министър подаде оставка заради спасителна операция

Румънският вътрешен министър Раду Строе подаде оставка. Причината бе остро критикувана спасителна операция след инцидент с малък самолет в планинска област на Централна Румъния, при който загинаха двама души-млада военна лекарка и пилотът. Спасителните екипи успяха да открият жертвите едва след няколко часа в труднодостъпна област.


Румънският вътрешен министър Раду Строе подаде оставка. Причината бе остро критикувана спасителна операция след инцидент с малък самолет в планинска област на Централна Румъния, при който загинаха двама души-млада военна лекарка и пилотът. Спасителните екипи успяха да открият жертвите едва след няколко часа в труднодостъпна област.

10 изумително полезни съвета, включващи оцет (ВИДЕО)

Видео, дело на HouseholdHacker, демонстрира 10 адски полезни трика, включващи оцет. Например, как с помощта на вино можете да се отървете от...

Външно с предупреждение към пътуващите за Украйна

Българското външно министерство предупреждава българите преди да предприемат пътуване към Украйна във връзка с ескалация на напрежението, съобщиха от ведомството. МВнР съветва пътуващите български граждани предварително да се осведомят за обстановката в градовете на пребиваване.

Цветната приказка на модния магьосник Ели Сааб

Ливанският дизайнер представи в Париж колекцията си Пролет/Лято 2014

    


Президентът свиква КСНС на 4 февруари

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Заседанието ще бъде на тема "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г".

Премиерът Пламен Орешарски ще Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието ще бъде на тема "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г". Премиерът Пламен Орешарски ще

Плевнелиев свиква КСНС на 4 февруари

Темата на заседанието са приоритетите на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.

"Икономист": Докладът на Брюксел за България и Румъния е "депресиращо четиво"

"Депресиращо четиво" - под това заглавие британското списание "Икономист" коментира  доклада на Европейската комисия за България и Румъния, който бе оповестен вчера.

Когато България и Румъния станаха членки на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желае "Депресиращо четиво" - под това заглавие британското списание "Икономист" коментира доклада на Европейската комисия за България и Румъния, който бе оповестен вчера. Когато България и Румъния станаха членки на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желае

"Тъмната кула" на Стивън Кинг се придвижва към големия екран с Арън Пол от Breaking Bad


Отдавна планирата екранизация по поредицата "Тъмната кула" на Стивън Кинг ще привлече в актьорския си състав Арън Пол, предимно известен с ролята си в хитовия сериал Breaking Bad ("В обувките на дявола"). Той сам е намекнал за това по време на гостуването си на най-големия фестивал за независимо кино "Сънданс", на който участва с драмата Hellion, пише сайтът Slash Film.

Планира се той да играе Еди Дийн, който има паралели с персонажа на Арън Пол от Breaking Bad по отношение на...

Плевнелиев наплаши посланиците с BG национализъм

Президентът Росен Плевнелиев наплаши здраво чуждите посланици с предричане на апокалиптична обстановка в България по време на евроизборите през май. Плевнелиев насрочи КСНС за еврофондовете на 4 февруари.

Средната възраст на руските олимпийци е 22,5 години

Москва, Русия /КРОСС/ В състава на участниците от Русия в зимната Олимпиада в Сочи ще влязат 223 спортисти, съобщи министърът на спорта на Русия Виталий Мутко, предава РИА „Новости". Средната възраст на руските олимпийци е около 22,5 години. 49 от тях са заслужили майстори на спорта, 3 - олимпийски шампиони. 63% от състава се явяват на Олимпиада за първи път.„Като цяло, олимпийската ни делегация е балансирана, - заяви министърът на спорта. - Всичко ли успяхме да направим? Честно ще кажа - не всичко. В някои спортове можехме да направим и повече. По време на подготовката някои федерации се „затвориха" и не искаха помощ. А сега, когато сме на финала, не успяваме да помогнем на всички. Но като цяло, работихме много и сериозно. Така че да пожелаем успех на нашите момчета и момичета", - заяви руският министър на спорта.    

Горбачов: Владимир и Барак, намесете се в Украйна!

“Владимир Владимирович, г-н Барак Обама, моля ви, намерете възможност и направете решителната стъпка, за да помогнете на Украйна да се върне на пътя на мирното развитие. Много разчитам на вас!” Този настоятелен призив към президентите на Русия и на САЩ - Владимир Путин и Барак Обама, отправи последният лидер на СССР Михаил Горбачов. “Владимир Владимирович, г-н Барак Обама, моля ви, намерете възможност и направете решителната стъпка, за да помогнете на Украйна да се върне на пътя на мирното развитие. Много разчитам на вас!” Този настоятелен призив към президентите на Русия и на САЩ - Владимир Путин и Барак Обама, отправи последният лидер на СССР Михаил Горбачов.

Кукла, топяща се пред очите ни в "Ледено"

Моноспектакълът на Милена Миланова - в "Ателие 313"

    


Австрия черпи с тъмна шоколадова бира

/КРОСС/ Австрийската пивоварна Stiegl представи новия си вид тъмна бира. Към особено популярния в английските пъбове черен стаут те са прибавили шоколад. От фабриката и преди са експериментирали с шоколада, но тази година рецептата им е подобрена, като към нея са добавени нови съставки, което прави вкусът на продукта още по-сложен и богат. Mаnnerschokolade има ярко изразен мирис на шоколад. Производителите твърдят, че бирата е напълно подходяща за консумация с пикантни ястия и сирене, както и с шоколадови десерти и ядки.Предполага се, че новата напитка ще допадне доста на мъжете, които обичат и бирата, и сладкишите. Компанията вече е пуснала ограничена партида от шоколадовото си пиво, което до 4 март ще се предлага в барове и ресторанти на територията на Австрия, както и в магазините на пивоварната във Виена и Залцбург.

С тържествена церемония изпратиха в запаса капитан І ранг Дечко Иванов Дечев

На 23 януари 2014г. в Щаба на Военноморските сили след годишния анализ за учебната 2013 година в присъствието на командването на ВМС, Военноморска база – ВМС, командирите на военни формирования и началниците на отдели в Щаба на ВМС, след 31 години доблестна служба в редиците на Военноморските сили, с тържествена церемония бе изпратен в запаса капитан І ранг Дечко Иванов Дечев – началник на канцеларията на командира на ВМС.

Плевнелиев свиква КСНС на 4 февруари

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Заседанието ще бъде на тема Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието ще бъде на тема "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г". Премиерът Пламен Орешарски ще

Забрана за алкохол затвори кервансарай на 400 години

Въведената миналия май от проислямисткото правителство на Реджеп Ердоган забрана за употреба на алкохол на публични места доведе до затварянето на 400-годишен хотел емблема на курорта Кушадасъ, предаде АФП. “Йокюз Мехмет паша кервансарай” е построен през 1619 г. от великия везир Мехмет паша, по прякор Вола. Въведената миналия май от проислямисткото правителство на Реджеп Ердоган забрана за употреба на алкохол на публични места доведе до затварянето на 400-годишен хотел емблема на курорта Кушадасъ, предаде АФП. “Йокюз Мехмет паша кервансарай” е построен през 1619 г. от великия везир Мехмет паша, по прякор Вола.

Бареков: Плащам си сам дори бензина

Проектът ни не е скъп. Плащам си от джоба, особено през последните месеци. Имах договор с телевизия TV7, която плати последното издание на „България без цензура”. Сега аз си плащам сам бензина със скромни дарения от малкия и средния бизнес.

Университетите сами да определят броя на мандатите на ректорите си, предлагат БСП и ДПС


Университетите сами да определят броя на последователните мандати на ректорите си. Такава поправка в Закона за висшето образонание предлагат депутатите от левицата Сергей Станишев и Милко Багдасаров и от ДПС Лютви Местан и Алиосман Имамов.

Досега едно и също лице можеше да заема поста ректор само два последователни мандата. Запазва се срокът на един мандат - четири години, както и начинът на избор - чрез гласуване на членовете на Общото събрание на висшето училище. С поправката всеки...

"Челси" изпревари "Ливърпул" за подписа на Мохамед Салах


Египетският национал Мохамед Салах е второто ново попълнение на "Челси". Лондончани потвърдиха, че са постигнали договорка с "Базел" за трансфера на 21-годишния футболист. 

Английският клуб ще плати 11 милиона паунда за правата на крилото, твърди Sky Sports.

Според медиите на Острова трансферът на Салах е поредното потвърждение, че "Челси" със сигурност ще продаде Хуан Мата на "Манчестър юнайтед" в близките дни.

Египтянинът направи отлично впечатление в двубоите...

БДЖ пуска още 12 влака заради фестивала Сурва

 12 допълнителни пътнически влака ще се движат между София и Перник на 24, 25 и 26 януари. Това съобщиха от БДЖ и уточниха, че правят това заради пътникопотокът, който ще има по повод 23-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

На 25 и 26 януари (събота и неделя) между София и Перник ще пътуват 12 допълнителни пътнически влака. Те ще тръгват от София в 9 ч., 11 ч., 15 ч., 17:30 ч и 19:30 ч. Близо 50 минути ще пътуват...

Продължава

Имаше опасност Борисов да се върне на власт, след като БСП и ДПС се гушнаха

/КРОСС/ "България без цензура" ще бъде първа политическа сила. Хората искат промяна с управление, което да работи за човека и неговите проблеми. ГЕРБ не е нищо по-различно от БСП и ДПС. Това заяви в предаването „Лице в лице" на бТВ лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. "Ние сме срещу политическа система, изразена в парламента - срещу БСП, ДПС и ГЕРБ." Така той коментира анкета на сайта на бТВ: „Патерица ли е на управляващите "България без цензура", на която 86% от анкетираните отговарят - „Да". "Проектът "България без цензура" не е скъп. Аз работя добре - длъжен съм да работя с всички медии, не отказвам изяви на никого", така той отговори на твърдението на водещата, че 99% от печатните медии стоят зад него. „Аз си плащам всичко сам, със скромни дарения от средния и дребния бизнес, от едрия, за жалост, не съм получил нищо", категоричен е Бареков. Той заяви, че е готов на сделка с бизнеса: „Държавата трябва да помогне на бизнеса, за да тръгнат нещата. Борисов беше сложил голяма примка около врата на бизнеса. Защо всички банкери мълчат как бяха рекетирани по времето на Борисов, как бяха рекетирани от Цветан Цветанов, от данъчните служби?", попита лидерът на "България без цензура". "Имаше опасност Бойко Борисов да се върне на власт, след като БСП и ДПС се гушнаха

Оценката на британския посланик е лично мнение, според Вигенин


"Това е лично мнение на британския посланик и не посланиците оценяват напредъка на България. Ако българският посланик в Лондон реши да сравнява Великобритания с други страни, няма да погледна аз с добро око на това."

Така министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира пред "Нова телевизия" думите на посланика на Великобритания в София Джонатан Алън, че Румъния се справя много по-добре от България. Реакцията на Алън в Twitter беше по повод публикуваните вчера доклади по...

Белоградчик търси пари от новия фонд за „Звук и светлина”

/КРОСС/ Общината в Белоградчик иска пари от новия държавен фонд за растеж и развитие на регионите за създаване на спектакъл, наречен „Звук и светлина", съобщи кметът Борис Николов пред Стандарт Нюз. Проектът е на стойност 2 млн. лв. Парите са предназначени за закупуване на техника, с която скалните фигури и групи да бъдат показвани във феерична светлина и със звукови ефекти. Спектакълът ще допълни проекта за възстановяване на историческата крепост „Калето", който се изпълнява в момента с европейски средства. С него скалите и крепостта се превръщат в атракция, която цели да привлече повече туристи. Още 5 други проекти е представила общината, с които се надява да привлече още средства от новия фонд с общ размер от 500 млн. лв. 200 000 лв. са и нужни за изграждане на пречиствателни съоръжения на две водохващания, 1,2 млн. лв. - за обновление на централния площад. Пари се искат и за ремонт на булевард „Съединение" и за изграждане на атракционна зона по него.  

Нов случай на фалит в германския ВЕИ сектор

Банкрут застигна производителя на вятърна енергия Prokon

    


МВР Перник с нов директор

Стамнслав Теофилов заменя на поста временния директор

Орешарски обеща помощ на Сърбия при преговорите за членството й в ЕС

/КРОСС/ Пълна подкрепа за Сърбия в процеса й на преговори за членство в Европейския съюз декларира министър-председателят Пламен Орешарски пред министъра на външните работи на страната Иван Мъркич. Той е на официално посещение в България по покана на министър Кристиан Вигенин.„На разположение сме с всякаква експертна помощ във всички области. Не е нужно да повтаряте нашите грешки", каза премиерът Орешарски. Той отново подчерта българската позиция в подкрепа на членството в ЕС на страните от Западните Балкани и изтъкна, че интересите на страните от регион са общи.Министър Мъркич информира премиера за високата оценка, която министър-председателят Ивица Дачич е дал за разговорите си с него при посещението през декември на сръбския правителствен ръководител в България. „Аз съм дипломат от кариерата и не зная друго време, през което отношенията ни да са били на толкова високо ниво", каза Мъркич. Той увери премиера Орешарски, че сръбското правителство ще направи необходимото за подобряване на живота на българското национално малцинство в страната. Министърът на външните работи посочи също, че очаква на предстоящото в края на месец февруари заседание на смесената българо-сръбска комисия да бъдат постигнати договорености, които да дадат нов импулс на двустранните икономически отношения.Министър Иван Мъркич препотвърди поканата към министър-председателя Пламен Орешарски да направи официално посещение в Сърбия през тази година.

Приеха Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

/КРОСС/ Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения прие на първо четене единодушно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на заседанието си на 23 януари 2014 г. С промените се разширява обхватът на закона с включването на нови категории лица, които изпълняват държавни функции или участват в разпределянето на публични, включително европейски пари. Това заяви председателят на Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения Мая Манолова, която е един от авторите на законопроекта. „Предлагаме още промени в структурирането на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, въвеждане на ясни и публични процедури, които да гарантират прозрачност в избора на членове на тази комисия, както от квотата на парламента, така и от квотите на президента и на Министерски съвет. Предлагаме повишаване изискванията за заемане на тази изборна длъжност. Целта е осигуряване на безупречна репутация и висока професионална квалификация на членовете на независимия орган. Предлагаме засилване на колективното начало на работата на комисията", отбеляза Мая Манолова. „Както и да се въведе случайния принцип при разпределянето на административните преписки, включително всяка от тях да бъде докладвана от член на комисията, да се оптимизират сроковете за произнасяне на комисията" обясни Манолова при представяне на законопроекта

Местан: Няма да остане и килограм неизкупен тютюн

"Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн". Това заяви пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан по повод протеста на тютюнопроизводители в село Кочан и проблемите в сектора. "Двете партии, които стоим зад кабинета, и самият кабинет, ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, коята беше извършена от предишните управляващи - Борисов и Цветанов", продължи още той.

Представиха две нови наредби, свързани с борбата с данъчни измами

Две нови наредби, свързани с борбата с данъчните измами, представи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, информират от пресслужбата на...

Бареков: Проектът ни е роден при хората на площадите, сам си плащам пътуванията

"Ние сме казали ясно, че сме срещу управляващите в парламента и няма да сме тяхна патерица", заяви лидерът на движението „България без цензура" Николай Бареков в предаването „Лица в лице" по bTV.

„Когато на февруарските протести излязохме на улицата бях сред малкото, които не бяха освирквани от хората. Проектът ни е роден при народа на площадите "Ние сме казали ясно, че сме срещу управляващите в парламента и няма да сме тяхна патерица", заяви лидерът на движението „България без цензура" Николай Бареков в предаването „Лица в лице" по bTV. „Когато на февруарските протести излязохме на улицата бях сред малкото, които не бяха освирквани от хората. Проектът ни е роден при народа на площадите

Идва ли ерата на връзка с робот? Кръстоската възможна

Сексът между роботи факт след 30 години, смятат учени

    


Около 80 млн. души са засегнати от снежната буря в Североизточна Америка

В сряда близо 80 милиона души в Североизточна Америка са били засегнати от най-силните за сезона снеговалежи, като на места снежната покривка достигаше 30 см, съобщават местни медии. Държавните служб...

БСП и ДПС се гушнаха, вместо да ни излекуват от ГЕРБ

Идеята да създам партия ми дадоха хората по площадите. Това каза Николай Бареков в интервю за bTV. Той обяви, че рискува, но се надява проектът му да успее в името на хората.

Бареков: Зад проекта ми стоя само аз, сам си плащам пътуванията

"Ние сме казали ясно, че сме срещу управляващите в парламента и няма да сме тяхна патерица", заяви лидерът на движението „България без цензура" Николай Бареков в предаването „Лица в лице" по bTV. „Когато на февруарските протести излязохме на улицата бях сред малкото, които не бяха освирквани от хората. Проектът ни е роден при народа на площадите

Промени в общите условия да се съгласуват с потребителите, предлага Йордан Цонев


Общите условия, по които компаниите предоставят услуги на граждани, вече ще могат да се променят само с изричното съгласие на потребителите.  Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, внесени в Народното събрание от депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

При сключване на договор с потребител общите условия го обвързват само ако са му били представени и той изрично се е съгласил с тях, гласи проектът. Заявяването на съгласие ще става с...

Иран очаква нормализиране на отношенията със САЩ и Европа

Един от приоритетите на Иран ще бъде "конструктивният ангажимент" в света, заяви президентът Хасан Рохани на Световния икономически форуми в Давос. Иранският президент съобщи, цитиран от Ройтерс, че до септември Иран ще е готов с привлекателен инвестиционен модел на петролни договори със западните страни. Преди това в кулоарите на форума в Давос той коментира, че "не е невъзможно повторното отваряне на американското посолство в Техеран". Дипломатическата мисия е затворена от над 30 години, след като беше превзета от дейци на Ислямската революция в Иран. В изказването си пред форума в Давос Хасан Рохани даде да се разбере, че Иран няма да се откаже от правото си да развива ядрена програма за мирни цели.

Папа Франциск смята интернет за "дар Божий"

Интернет е "дар Божий", който улеснява комуникацията, но маниакалното желание да си онлайн може да изолира хората от приятелите и семейството им, заяви папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес в четвъртък. Франциск направи тези изказвания в разпространено послание по случай Световния ден на комуникациите на Римокатолическата църква. В него той говори за чудесата и заплахите в дигиталната ера и какво значение има това за вярващите, когато разговарят с хора от различни вероизповедания и произход. Франциск заяви, че когато влизат в такъв диалог, католиците не трябва да са арогантни в настояването, че само те разполагат с истината - коментари, които вероятно ще подразнят по-консервативното крило в Църквата, отбелязва Асошиейтед прес. Предстоятелят на Римокатолическата църква отново осъди "скандалната пропаст" между богати и бедни, заявявайки, че не е необичайна гледката бездомни да спят на улицата под блясъка от светлините от пищните витрини на магазините, предаде Ройтерс. Франциск каза, че медиите и интернет, които нарече "нещо наистина хубаво, дар Божий", могат да помогнат за събирането на хората заедно, но че дигиталните комуникации често са пречка за това хората да се опознаят. Роденият в Аржентина 77-годишен папа осъди понякога "насилствената агресивност" на медиите и комуникациите, която е насочена основно към поощряване на консуматорството и манипулиране на другия.

Канада ще се бори за домакинство на световното по футбол през 2026-та

/КРОСС/ Канада възнамерява да подаде заявление до Международната федерация на футболните асоциации /FIFA/ за правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2026 година. Това съобщи президентът на Канадската асоциация по футбол Доминик Маестрачи, цитиран от местните медии. "Потвърждавам нашето намерение да се кандидатираме за правото да бъдем домакин на Световното първенство по футбол през 2026", каза Маестрачи. Припомняме, че домакин на Световното първенство по футбол през тази година е Бразилия.

Русия смята да добива газ в ивицата Газа

Палестинският президент Махмуд Абас обсъди с руския президент Владимир Путин задълбочаването на двустранното енергийно сътрудничество чрез проект за добив на газ в ивицата Газа, съобщи Франс прес, позовавайки се на руски агенции. Руската държавна компания "Газпром" планира да добива газ от находище в ивицата Газа на Средиземно море по силата на проект на стойност 1 милиард долара. Преговорите по проекта с палестинците продължават. Запасите на това находище се оценяват на 30 милиарда куб. метра газ според документи, разгледани на срещата между Абас и Путин. Руската държавна компания "Технопромекспорт" анализира проект за експлоатацията на петролно находище близо до Рамала, на Западния бряг, се допълва в информациите. Не се посочват никакви подробности докъде са стигнали преговорите по тези проекти. Освен сътрудничеството в сектора на природните ресурси, Русия и палестинците планират да задълбочат сътрудничеството си в земеделието, туризма и инвестициите. Русия поддържа тесни връзки с палестинците от съветския си период, припомня Франс прес. На срещата си с Путин Абас е заявил, че палестинците искат Русия да играе "централна роля" в Близкия изток.

Омбудсманът смъмри здравното министерство и касата, те се оправдаха с нов закон

"Националната здравно-осигурителна каса заплаща 328 продукта за лечение на онкологични заболявания, с което гарантира правата на пациентите. От 1 февруари в позитивния лекарствен списък влизат и три нови медикамента." Така здравната каса коментира препоръката на омбудсмана Константин Пенчев министерството да ревизира внесените по идея на НЗОК изменения в наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, който се покрива от бюджета на НЗОК. Омбудсманът получил жалби от пациентски организации, че според новия текст на Наредба 40, здравната каса ще извършва анализ на включените в позитивния списък нови генерични лекарства, като за тях ще се заплаща от началото на следващата календарна година. Според пациентските организации, така касата ще заплаща новите медикаменти за лечение на онкологични заболявания с година закъснение, което може да бъде фатално за пациентите. Предложението на организациите е финансирането да става на базата на тримесечие. В някои от сигналите дори се твърди, че новият текст не е съществувал в публикувания на уебстраницата на Министерството на здравеопазването проект за изменение и допълнение на наредбата и не е бил подложен на обществено обсъждане, се допълва в становището. Според здравното министерство, това се дължи на факта, че документът е публикуван за обществено обсъждане в началото на декември м.г., а от здравната каса са дали идеята за изменението едва след това. Наредбата беше обнародвана в Държавен вестник на 27 декември, когато вече включваше спорния текст. "Няма да останат пациенти без лечение", увериха обаче и от министерството. От касата обясниха, че "всеки непредвиден разход може да доведе до дефицит", и припомниха, че влезлият в сила от 1 януари Закон за публичните финанси важи и за тях. Според чл. 19 от него, всички разпоредби, които предвиждат увеличаване на разходи, намаляване на приходи и/или поемане на ангажименти за плащания, след като са приети годишните закони за бюджетите, "не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от изменението им или от влизането им в сила за следващата бюджетна година". Според омбудсмана Константин Пенчев, трябва да бъдат предприети своевременни мерки за осигуряване на гражданите с онкологични и вродени хематологични заболявания на достъп до адекватно за заболяването им индивидуално лечение, съобразено с иновативните процедури и лекарствени продукти, с оглед гарантирането на правата им.

"Икономист": Докладът на ЕК за България е депресиращо четиво

/КРОСС/ "Депресиращо четиво" - под това заглавие британското списание "Икономист" коментира в статия публикувания вчера доклад на Европейската комисия за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Списанието заимства израза от коментара на британския посланик в София Джонатан Алън за докладите, предаде Дневник. "Когато България и Румъния станаха членки на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желаещи да се присъединят: временен мониторинг на реформите в двете балкански страни, за които мнозина смятаха, че не са готови да влязат в блока. Седем години по-късно, механизмът за сътрудничество и проверка продължава да действа, а ЕК не показва признаци, че скоро ще го прекрати", пише списанието. "В България "общият напредък все още не е достатъчен и е крехък". Румъния, от друга страна, е предприела "някои значителни мерки, показващи реален ангажимент за реформи", отбелязва "Икономист". В доклада, който британският посланик в България Джонатан Алън нарече в Туитър "депресиращо четиво", комисията възприе видимо по-рязък тон към България, пише изданието. В статията се цитират някои критични заключения в доклада относно реформите в правосъдната система и се отбелязва, че Комисията споменава някои скромни подобрения при определянето на висшите магистрати и преразпределянето на натовареността

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване