Парламентът подхваща Цветанов за далавера за 1,5 млн.

Депутатите от комисията за борба с корупцията са получили сигнали срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за далавери чрез заобикаляне на Закона за обществени поръчки, докато е бил начело на МВР. Става дума за закупен през 2010 г. софтуер, като за целта не е имало открита обществена поръчка, а е чрез пряко договаряне без предварително публикуване.

Свърши се! Новият Изборен кодекс е окончателно приет

Сега на ход е държавният глава - ще има ли вето или не?

    


Димитър Манолов от "Подкрепа" оглави надзора на НОИ за трети път


Надзорният съвет на Националния осигурителен институт избра днес за председател вицепрезидента на конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Мандатът, който Манолов поема за трети път, е едногодишен. Всяка година ръководството на надзорния съвет се променя на ротационен принцип като се поема последователно от представител на работодателските организации, на синдикатите и на държавата. 

Заместници на Манолов в ръководството на съвета са изпълнителният директор на...

Екшън в Селановци - двама скачат с кол на полицаи

/КРОСС/ Сцена, достойна за екшън филм, се разиграла вчера в Селановци. Полицейски служители преследвали товарен камион по улиците на селото, след което били заплашвани от местни жители, съобщиха от областната дирекция на МВР.Малко преди 16 часа вчера по време на специализирана полицейска операция полицейски патрул подал сигнал за спиране на приближаващ се към тях товарен автомобил Форд "Транзит" без регистрационни табели. Водачът обаче подминал униформените и продължил движението си.Служителите на реда скочили в патрулната кола и започнали да преследват буса с включени сирени. Шофьорът обаче успял да им се измъкне и напуснал територията на населеното място.Полицаите продължили гонката, като произвели предупредителни изстрели със стоп патрони, при което Фордът сменил посоката си на движение и се върнал в селото. На кръстовище водачът спрял и униформените се опитали да го задържат.След като слезли от служебния си автомобил обаче, към тях се приближили двама мъже, въоръжени с колци, които отправили заплахи към служителите на реда. Един от полицаите възпроизвел предупредителен изстрел във въздуха. Въпреки това двамата мъже продължили агресивните си действия спрямо органите на реда, като употребявали физическа сила, избутвали ги и умишлено възпрепятствали изпълняването на служебните им задължения. През това време водачът на буса се измъкнал и успял да избяга и да се укрие.Служителите на реда успели да арестуват двамата хулигани, които ги заплашвали - А.К

И активната регистрация за избори си остана само предложение

Подобно на мажоритарния вот и електронното гласуване още едно предложено нововъведение в новия Изборен кодекс отпадна – това за т.нар. активна регистрация. Активната регистрация представляв...

Листата на ГЕРБ за евроизборите ще е ясна през март

ГЕРБ ще обяви кандидатите си за евродепутати след конгреса на Европейската народна партия в Дъблин на 6 март. Това каза в Оряхово лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус". Н...

Шифрин поведе в слалома, Киркова 42-а

Мария Киркова завърши на 42-о място в първия манш от слалома за жени в ски-алпийските дисциплини. Българската състезателка спря хронометрите на 1:02.33 минута. Лидерка е 18-годишната американка Микаел...

Пусната е пощенска марка за 100-годишния юбилей на ФК Левски

Пощенска марка, посветена на 100 години от създаването на футболен клуб Левски, беше валидирана от транспортния министър Данаил Папазов в петък.   Така "Българския пощи" за втори път отбелязват юбилей на синия отбор, след като през 1964 г. също са били пуснати марки в чест на 50-годишнината на тима, който става първият български футболен клуб с филателно издание. По-късно на пощенски марки няколко пъти е изобразяван и легендарният нападател на Левски Георги Аспарухов – Гунди, както и българския национален отбор. През 2013 г. пък пощите пуснаха филателни издания, посветени на стогодишните юбилеи на варненския тим Черно море и на столичния Славия.   Очаква се по-късно тази година за баланс сред феновете да бъде пусната пощенска марка, посветена на 65-годишнината от създаването на другия футболен гранд у нас ЦСКА. За червените това също ще е втора марка, след като през 2008 г. бе отпечатано издание за 60-годишнината. Година по-късно бе валидирана марка и за 80-годишнината на “Локомотив” (София).   В продължение на 25 години, Левски е бил свързан с Българските пощи и това е бил и отборът на пощенци, заяви по време на церемонията министър Папазов.   Новата пощенска марка за футболния отбор изобразява състава на тима от 1933 г., извоювал първата шампионска титла на отбора,, посочи Папазов. На церемонията по валидирането присъстваха изпълнителния директор на Левски Константин Баджеков, депутати, филателисти и футболни фенове.   Художествен автор на изданието е Людмил Веселинов, по чийто проект са отпечатани и марките на Черно море с тима от 1925 г. и Славия с отбора си от 1943 г., който печели за седми път титлата и за пети път Царската купа, чийто вечен притежател са белите.   Марката по случай столетието на Левски се отпечатва в тираж 20 000 броя. Веднага след валидирането фенове се наредиха да се сдобият с ценните хартийки.

Виж къде ЧЕЗ спира тока от 24 до 28 февруари

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешн ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешн

Българската и френската полиция заловиха 1400 кг кокаин


При съвместни действия българската и френската полиция пресекли канал за трафик на наркотици и задържали рекордно количество от 1 тон и 400 кг чист кокаин. По цени на дребно стоката възлизала на 273 млн. лв.

Информация за операцията оповестиха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. В осъществяването на трафика имало и участие на българи, но Лазаров не даде никакви подробности, не каза дори дали има задържани. От оскъдното му...

Столичен бизнесмен заработи 4 млн. лв. през 2013 г.

Столичен бизнесмен, на 45 години, е заработил 4 млн. лв. през изминалата година, като това е най-големия деклариран доход до момента, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).   Жители на Бургас и Добрич влизат в топ три на най-богатите българи. Техните доходи обаче НАП отказа да посочи.   Общо 44.4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации. Освен жители на София, сред тях са и от Стара Загора, Ловеч, Шумен, Варна и Русе.   Общо 95 млн. лв. доходи от наеми са декларирани в подадените годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна до момента.   В същото време общо 1340 млади семейства са декларирали, че искат да ползват облекчението за ипотечни кредити. Обща сума на лихвените плащания, с която младите семейства са намалили данъчната си основа, възлиза на 4.7 млн. лв.   От началото на годината до 20 февруари 2014 г. в цялата страна са подадени общо 67 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. Това е с 30% повече от същия период на миналата година, когато в НАП са постъпили 52 000 документа.   До 20 февруари 2014 г. по електронен път, подписана с електронен подпис, декларацията си са изпратили 5674 души.   Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, клиентите на НАП могат да получат по телефона от информационния център 0700 18 700, на цената на един градски разговор от цялата страна. Повече информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски, е публикувана на интернет страницата на НАП.

В Стара Загора лекари се борят за живота на кърмаче

Специалистите в Детска клиника в болница "Проф. д-р Стоян Киркович" се борят за живота на кърмаче. Тримесечната И.Л. от Стара Загора е доведена от майка си Л.А (31 г.) днес в крайно тежко състояние, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора.

44 млн. лв. са заработили 25-те най-богати българи за година

На първо място е 45-годишен столичанин, чийто доход е 4 млн. лв.

Б.Т.Р. отменят турне в Щатите, отказаха им визи

САЩ отказаха визи на българската рок група Б.Т.Р., която бе запланувала голямо американско турне през март. От посолството обаче не са одобрили заминаването им, написаха във фейбук профила си Б.Т.Р.
"С голямо недоумение ви съобщаваме, че турнето на Б.Т.Р. в САЩ няма да се състои през Март 2014 поради отказ на визи. САЩ отказаха визи на българската рок група Б.Т.Р., която бе запланувала голямо американско турне през март. От посолството обаче не са одобрили заминаването им, написаха във фейбук профила си Б.Т.Р. "С голямо недоумение ви съобщаваме, че турнето на Б.Т.Р. в САЩ няма да се състои през Март 2014 поради отказ на визи.

Музиканти организираха гайда флашмоб в Морската градина

Музиканти от ансамбъл Диньо Маринов организираха внезапен гайда флашмоб в Морската градина във Варна. Идеята им беше да привлекат вниманието на минувачите и да ги предразположат към предстоящото подобно събитие, което се очаква да се случи навръх националния празник трети март, когато във флашмоба ще се включат около стотина гайдари и тъпанждии.

На фитнес като на шивач

Учени правят изкуствени мускули от рибарска корда и шивашки конец

    


Оптимизмът властва на Wall Street в началото на търговията*

Акциите на Groupon спадат с близо 15% заради влошените перспективи за първото тримесечие

    


Щатите отказаха визи на Б.Т.Р., отменя се турнето им

САЩ отказаха визи на българската рок група Б.Т.Р., която бе запланувала голямо американско турне през март. От посолството обаче не са одобрили заминаването им, написаха във фейбук профила си Б.Т.Р.
САЩ отказаха визи на българската рок група Б.Т.Р., която бе запланувала голямо американско турне през март. От посолството обаче не са одобрили заминаването им, написаха във фейбук профила си Б.Т.Р. "С голямо недоумение ви съобщаваме, че турнето на Б.Т.Р. в САЩ няма да се състои през Март 2014 поради отказ на визи.

Самолет се разби в Тунис, няма оцелели (снимки)

Самолет на медицинските части на либийската армия се разби в близост до тунизийската столица. Всички 11 души от екипажа на борда са загинали, информира „Ройтерс Самолет на медицинските части на либийската армия се разби в близост до тунизийската столица. Всички 11 души от екипажа на борда са загинали, информира „Ройтерс". Причината за трагедията са проблеми в двигателя.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Машината се е разбила в района на Громбалия на

Простреляна украинка пише в Туитър: Умирам! /видео 18+/

Олеся Жуковская е 21-годишна доброволка, която помага на ранени украински граждани, но за жалост попада под мерника на снайперист.

До 5 000 лева глоба за агитация извън закона

/КРОСС/Всеки, който извършва предизборна агитация в нарушение, ще отнася от 2 000 до 5 000 лева глоба. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е от 1000 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 5000 до 15 000 лева. Това решиха депутатите, като приеха текстове от новия Изборен кодекс. Който изнесе избирателни кутии, избирателни списъци и бюлетини извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия до преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите), се наказва с глоба от 2 000 до 5 000 лева. Когато нарушението е извършено от длъжностно лице, глобата е от 5 000 до 15 000 лева.  

Осветлиха агентите на ДС в Агробизнесбанк

Бившият шеф на митичната Агробизнесбанк Христо Александров е бил агент на Държавна сигурност. Колеги не само в банката, но и в бившето Шесто управление към ДС са му били членовете на Съвета на директорите Ивайло Мутафчиев, Гинко Ализотов, прокуристите Петър Нейчев и Спас Василев, пише marica.bg.
Имената на ексбанкерите бяха осветени преди ден, Бившият шеф на митичната Агробизнесбанк Христо Александров е бил агент на Държавна сигурност. Колеги не само в банката, но и в бившето Шесто управление към ДС са му били членовете на Съвета на директорите Ивайло Мутафчиев, Гинко Ализотов, прокуристите Петър Нейчев и Спас Василев, пише marica.bg. Имената на ексбанкерите бяха осветени преди ден,

Доброволци и деца бежанци правиха мартеници във "Военна рампа"

Близо 150 деца бежанци от лагера в столичния кв. "Военна рампа" правиха мартенички в петък в рамките на инициативата "Мартеници за мир и толерантност".   Събитието бе организирано от Българската асоциация на ПР агенциите, които се включиха като доброволци и показаха на най-малките бежанци в центъра за временно настаняване как се изработват и какво означават българските мартеници. От асоциацията обясниха, че ще разпратят готовите мартеници на партньорите и клиентите си, за да им "напомнят" за децата бежанци у нас и техните нужди.   Благотворителната инициатива ще запознае малките бежанци с културата и традициите на страната, в която живеят, обясни председателят на Българската асоциация на ПР агенциите Николай Неделчев.   Към момента в лагера във "Военна рампа" живеят повече от 800 души, от които 150 са деца. Наскоро в сградата е започнал основен ремонт, финансиран със средства от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). По думите на коменданта на лагера Пепи Джуренов, се очаква сградата да бъде обновена и санирана "до средата на април".   През април предстои да излезе нов доклад на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) за условията, при които се настаняват имигрантите у нас, след като през зимата България няколко пъти беше упреквана от различни международни и правозащитни организации, че не е била добре подготвена за бежанската криза.

Планови прекъсвания на тока в Западна България за периода 24-28 февруари

София /КРОСС/ ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: София-градЗа периода 24-26.02.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - с. Панчарево - Елин Пелин: 10, 10А, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 26, 6, 7, 8, 9; Самоковско ШосеЗа периода 25-26.02.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - с. Панчарево - Васил Левски /9 Септември/: 12, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 24А, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 33, 35, 35А, 37, 39; Димитър Пенев /ст. младенов/: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Елин Пелин /ленин/: 22, 24; Ленището /малчика/: 1, 10, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Руджери /в. коларов/: 1, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 3, 4, 5, 6, 8, 11, бл. къща; Самоковско шосе: 42, 50, бл. павилион за закуски, павилион за цигари и алкохолЗа периода 25-27.02.2014 г. /09.00-16.00 ч/ - Захарна Фабрика - бл. 60За периода 26-27.02.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - с. Панчарево - Александър Стамболийски: 10, 10А, 11, 13, 15, 17, 19, 8; Беликата: 1, 10, 12, 13, 15, 17, 17-А, 19, 2, 3, 4, 45, 5, 6, 7, 8, 9За периода 27-28.02.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - с. Панчарево - Ловджийска Чешма: 1, 1 А, 10, 21, 22, 23, 24А, 3, 40, 54, бл

Борисов: Колкото повече напрежението нараства, толкова по-тежки ще са последиците

Колкото повече напрежението нараства в България, толкова по-тежки ще са последиците. Виждате в Украйна докъде доведоха държавата, това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Оряхово.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Колкото повече напрежението нараства в България, толкова по-тежки ще са последиците. Виждате в Украйна докъде доведоха държавата, това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Оряхово. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS "Това няколко пъти им го казваме вече.

Борисов: Колкото повече напрежението нараства, толкова по-тежки ще са последиците

Колкото повече напрежението нараства в България, толкова по-тежки ще са последиците. Виждате в Украйна докъде доведоха държавата, това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Оряхово.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
"Това няколко пъти им го казваме вече. Колкото повече напрежението нараства в България, толкова по-тежки ще са последиците. Виждате в Украйна докъде доведоха държавата, това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Оряхово. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS "Това няколко пъти им го казваме вече.

Лео ди Каприо дарява 3 млн. за опазване на океаните

Дарението на актьора ще бъде използвано в подкрепа на кампания за забрана на използването на хрилни мрежи за риболов край бреговете на Калифорния

Стачка провали десетки полети във Франкфурт

/КРОСС/ Десетки полети бяха отменени от и за третото по големина европейско летище във Франкфурт. Причината е стачка на служителите по сигурността за по-високи заплати. 41 полета пропаднаха до обяд, очаква се броят им да се увеличи до края на деня. Недоволните служители искат по 16 евро на час за труда си, работодателите предлагат между 10 и 13. Летищният оператор Fraport призова пътниците да следят статуса на полетите си в интернет.

ГЕРБ: Извършват се масови уволнения в ДФ "Земеделие"

От фонда признаха само за десетина уволнени служители

    


Девет са кандидатите да определят колко да е дълъг тунелът под Шипка


Девет компании са предложили да изготвят идеен проект на тунела под връх Шипка, а офертите им варират от 189 878 до 294 898 хил. лв.

Задачата включва определянето на оптималната дължина на тунела, доказване на техническата и икономическата целесъобразност на местата на порталите и оформянето на видимите части на конструкцията в архитектурно съответствие с околната среда, съобщи пресцентърът на пътната агенция.

Финансирането е по оперативната програма "Транспорт".   ...

Повече пенсионери ще има тази година, прогнозира управителят на НОИ Бисер Петков

/КРОСС/Повече пенсионери ще има тази година, прогнозира управителят на НОИ Бисер Петков, цитиран от Bulgaria On Air. Той уточни, че само за София през януари има с 16% повече заявления, отколкото година по-рано. „Нека не забравяме, че държавната пенсионна система функционира при недостиг на средства от осигурителни вноски и се допълва чрез субсидии от държавния бюджет. Става дума за дефицит в системата от около 2 млрд. лева, който се покрива от хазната. Горе-долу толкова беше миналата година, не мисля, че през тази сумата ще бъде превишена, толкова е заложено и в бюджета за 2014 г. С оглед на данните и това, с което разполагаме, не мисля, че повишаването на пенсионната възраст има алтернатива", обясни още Петков. По думите му това е неизбежно, неуточнено е само с какви стъпки ще се случва покачването на годините за пенсия. „При ситуацията в страната и демографския натиск завишението на условията за пенсиониране, е едно от условията системата да не изпадне в колапс", добави още управителят на НОИ. Той припомни, че в България средната продължителност на живота е най-ниска в ЕС, но имаме най-голям дял застаряващо население и неблагоприятно променящо се съотношение между населението в активна и в пенсионна възраст. „Вече се очертава принципно съгласие пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота след навършване на пенсионна възраст", обясни Петков.

Херо: Излизаме за победа срещу ЦСКА

"Познаваме отбора им, наблюдавахме ги в няколко срещи", добави Димитров

    


Столичанин е №1 по доходи за 2013 г. – 4 млн. лева. В топ 3 са бургазлия и гражданин на Добрич

Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации за облагане на доходите. На първо място е 45 годишен столичанин, чийто доход е 4 млн. лв. Столичният бизнесмен е следван от бургазлия и гражданин на Добрич, като в топ 25 на най-богатите българи присъстват ... Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации за облагане на доходите. На първо място е 45 годишен столичанин, чийто доход е 4 млн. лв. Столичният бизнесмен е следван от бургазлия и гражданин на Добрич, като в топ 25 на най-богатите българи присъстват ...

Партиите в парламента единни срещу преференциите

БСП и ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят предложението на ДПС за прегласуване на приетите вече текстове за преференции в изборните листи, с което реално се отнема възможността избирателите да променят водача на листата. Така на практика всички партии в парламента се отметнаха от обещанието избирателите да имат последната дума в подреждането на изборните листи.

Членовете на ЦИК ще се назначават от президента, а ръководството ще се избира от НС

/КРОСС/На избори ще можем да използваме вече два знака - X или V, и ще можем да издигаме нагоре в листите предпочитан от наш кандидат, но няма да можем да сменим водача. Това предвижда новия Изборен кодек. Срещу въвеждането на два знака за гласуване се обявиха от ГЕРБ, които с последните промени в стария кодекс въведоха вот само със знака X. Най-спорните текстове, по които се караха депутатите, бяха агитацията на майчин език, принципа на уседналост, който остава за местните и европейските избори, както и преференциалния вот. Разрешена ще е предизборната агитация само на български език. ДПС предложи да се разреши агитация на други езици, но с превод, което не беше прието. Стигна се почти до бой между депутатите от ДПС и "Атака". Въпреки протестите на ДПС остава принципът на уседналост за местните избор и на тези за Европейски парламента. На вота за кмет и местен парламент ще могат да гласуват хората, които са живели минимум 6 месеца в съответното населено място. За участие в евроизборите се изискват минимум 3 месеца постоянно пребиваване в България или друга страна от ЕС. В новия Изборен кодекс е предвидена възможност за преференциален вот - ще можем да пренареждаме листите, като издигаме на по-горни места харесвани от нас кандидати. Заради предложен от ДПС текст, който беше приет, няма да можем да сменяме водача на листата, защото беше решено бюлетините без преференциално гласуване да се счита за преференция за водача

Масова чистка във фонд „Земеделие”?

София /КРОСС/ От сутринта тече масова чистка във фонд „Земеделие". Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.Ръководството на фонда обикаля по етажите на сградата и връчва купища заповеди за прекратяване на служебните и трудовите правоотношения на служителите във фонда, алармира депутатът. Уволнявали се масово .На служителите е казано, че става дума за структурни промени, но в последните броеве на „Държавен вестник" няма публикувани такива, посочи Ципов.В момента, по данни на опозицията, служителите не стоят на работните си места, за да не им връчат заповедите за уволнение. В 12.30 са прекратени комуникациите във фонда, по данни на Цвета Караянчева. Проблеми има в ИТ-отдела заради преструктурирането. Комуникациите в ДФЗ са поверени на външна фирма. Това обаче било незаконно, каза Цвета Караянчева.Към момента и сайтът на фонда не функционира. Освен ИТ-отдела на фонда, промени има и в правния отдел и отдела за вътрешен одит.От ГЕРБ се опасяват, че заради чистката във фонда, може да се стигне до загуба на евросредства за сектора.

Джоузеф Стиглиц: Неравенството е заплаха за демокрацията

“Историята, представена накратко: богатите стават по-богати, най-богатите стават още по-богати, бедните стават по-бедни и по-многобройни, а средната класа се свива.” Чия е тази история? Българската? Според известния Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц това е историята на САЩ.
Неравенството е най-големият проблем на съвременното американско общество “Историята, представена накратко: богатите стават по-богати, най-богатите стават още по-богати, бедните стават по-бедни и по-многобройни, а средната класа се свива.” Чия е тази история? Българската? Според известния Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц това е историята на САЩ. Неравенството е най-големият проблем на съвременното американско общество

Лошото настроение събужда желание за вредна храна

Хората без настроение, сърдити или тъжни, са в пъти по-склонни да посегнат към нездравословната храна, отколкото всички останали, установи американско проучване.

85 кила псевдоефедрин задържан на "Капитан Андреево"

Митничарите открили осем кашона с общо 209 720 таблетки

    


Разбиха престъпна група, действала в цял свят

25 души са задържани в международната операция срещу група, занимаваща се със скимиране на банкови карти

НАП: Столичанин е номер едно по доходи за 2013 г. – 4 млн. лева

Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации за облагане на доходите. На първо място е 45 годишен столичанин, чийто доход е 4 млн. лв. Столичният бизнесмен е следван от бургазлия и гражданин на Добрич, като в топ 25 на най-богатите българи присъстват ... Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации за облагане на доходите. На първо място е 45 годишен столичанин, чийто доход е 4 млн. лв. Столичният бизнесмен е следван от бургазлия и гражданин на Добрич, като в топ 25 на най-богатите българи присъстват ...

Президентът: Задкулисието иска да открадне операция "Чисти ръце"

Президентът Росен Плевнелиев продължава да няма доверие на правителството и според него не е ясно кой и как взима решенията в страната, която е затънала в серия неразрешими кризи. Това казва той в интервю за интернет проекта PolitiKat.net. Плевнелиев заявява, че не смята да се ангажира с някоя партия или да прави нова нито по време на президентския си мандат, нито след приключването му. Разривът между държавния глава и правителството датира от 14 юни м.г., когато Делян Пеевски бе избран за председател за ДАНС и избухнаха гражданските протести, които Плевнелиев подкрепи. В интервюто той определя това назначение като "еманация на задкулисието" и казва, че ще следи предстоящия избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС), след като в процедурата за избор главен съдебен инспектор всички грешки са били допуснати по най-арогантен начин. "Задкулисието се опитва да открадне идеята за операция "Чисти ръце", казва още Плевнелиев. "Не е ясно как и защо правителството взима решения" "Това, че имаме общи действия, включително съвместни декларации, не значи, че се доверявам на това правителство. Не се доверявам на това правителство, но ще спазвам Конституцията и ще работя с правителството", казва държавният глава. "Имаме и политическа, и парламентарна, и социална, и демографска, и икономическа криза, и те продължават да се развиват със своята сила. Когато не е ясно дали ще има кворум, това е парламентарна криза....Не е ясно на база какви критерии правителството взима решения. При тройната коалиция поне имаше формула, сега изобщо не се знае как, защо, кога", коментира той. Новият план "Орешарски" не съответства на обещаното преди изборите, смята Плевнелиев. Има отиграване на ситуации, а не реформи, казва той. Според него кризата през 2013 г. и извънредните парламентарни избори всъщност са задълбочили проблема и се е стигнало до абсолютно патова ситуация в парламента. "Изборите са демократичен инструмент, доказал своята ефективност за решаване на конфликтите. Когато няма никаква друга форма, желание, усещането на политическите сили, че ще се работи за решаване на конфликти и кризи, изборите като демократичен инструмент решават такива проблеми. Вярвам в този инструмент. От друга гледна точка се надявам, че политическият елит ще бъде достатъчно отговорен да може да адресира и решава проблемите", коментира още Плевнелиев. България няма нужда от операция "Чисти ръце" на задкулисието Другата теза на държавния глава е, че задкулисието се опитва да открадне операция "Чисти ръце". Това искане бе издигнато от протестиращите, чието недоволство първоначално беше срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС, но прерасна в бунт срещу правителството и олигархичния модел на управление, символизиран от този избор. "Не искам да си мисля, че операция "Чисти ръце" в България ще бъде инициирана от задкулисието, само и само, за да се възпроизведе. От такава операция "Чисти ръце" няма нужда българският народ. Той има нужда от италианския модел – честни прокурори, пълна свобода на действие", казва Плевнелиев. Според него е рано да се дава оценка за работата на главния прокурор Сотир Цацаров. Президентът обаче внимателно следи действията на прокуратурата и няма да се поколебае да си каже мнението. Видимите опити да се "брандира" като лице на операция "Чисти ръце" са на Николай Бареков, лидер на новата партия "България без цензура" и бивш директор и водещ в ТВ7, свързвана с Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Бареков на практика присвои основните тези на протестиращите и се обяви за борец срещу олигархията, с тази разлика, че не смята Пеевски и Василев за олигарси, а патосът му е насочен срещу неудобни за Пеевски политици и медии.  В отговор на въпрос Плевнелиев се ангажира да следи и за изхода от проверка на прокуратурата и ДАНС от 2009 г. на медийните сделки на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, осветлена от "Биволь" преди няколко дни. Темата остава актуална, тъй като мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев настойчиво желае да се разграничи от медийната империя на Кръстева и Пеевски, като последно поиска и Еврокомисията да опровергае публикация в българската преса по повод на евродоклад, свързваща името му с въпросните медии, в качеството им на кредитор. От Брюксел дадоха да се разбере, че няма да опровергават нищо. "Ако този конкретен казус продължава да не намира своето развитие или намери едностранчиво развитие, възможно е българският държавен глава да търси начин или да стартира инициатива или дебат", казва Плевнелиев. Проверката, за която напомни "Биволъ", е предизвикана през 2009 г. от бившия депутат от "Атака" Митко Димитров. По думите му изводите на разследващите били докладвани на заседание на Комисията по корупция в НС на 21 май 2009 г., на което обаче той не присъствал. Димитров разказва още, че дори не успял да види преписката, тъй като Волен Сидеров я прибрал. От Софийската градска прокуратура също не предоставят детайлна информация по случая, отговаряйки лаконично на запитване на разследващия сайт, че по този казус има отказ от образуване на досъдебно производство, но не и какви са били констатациите на разследващите по отношение на собствеността на средствата, с които са финансирани медийните сделки на Кръстева от 2007 и 2008 г.

Плевнелиев: Задкулисието иска да открадне операция "Чисти ръце"

Президентът Росен Плевнелиев продължава да няма доверие на правителството и според него не е ясно кой и как взима решенията в страната, която е затънала в серия неразрешими кризи. Това казва той в интервю за интернет проекта PolitiKat.net. Плевнелиев заявява, че не смята да се ангажира с някоя партия или да прави нова нито по време на президентския си мандат, нито след приключването му. Разривът между държавния глава и правителството датира от 14 юни м.г., когато Делян Пеевски бе избран за председател за ДАНС и избухнаха гражданските протести, които Плевнелиев подкрепи. В интервюто той определя това назначение като "еманация на задкулисието" и казва, че ще следи предстоящия избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС), след като в процедурата за избор главен съдебен инспектор всички грешки са били допуснати по най-арогантен начин. "Задкулисието се опитва да открадне идеята за операция "Чисти ръце", казва още Плевнелиев. "Не е ясно как, защо кога и как правителството взима решения" "Това, че имаме общи действия, включително съвместни декларации, не значи, че се доверявам на това правителство. Не се доверявам на това правителство, но ще спазвам Конституцията и ще работя с правителството", казва държавният глава. "Имаме и политическа, и парламентарна, и социална, и демографска, и икономическа криза, и те продължават да се развиват със своята сила. Когато не е ясно дали ще има кворум, това е парламентарна криза....Не е ясно на база какви критерии правителството взима решения. При тройната коалиция поне имаше формула, сега изобщо не се знае как, защо кога и как", коментира той. Новият план "Орешарски" не съответства на обещаното преди изборите, смята Плевнелиев. Има отиграване на ситуации, а не реформи, казва той. Според него кризата през 2013 г. и извънредните парламентарни избори всъщност са задълбочили проблема и се е стигнало до абсолютно патова ситуация в парламента. "Изборите са демократичен инструмент, доказал своята ефективност за решаване на конфликтите. Когато няма никаква друга форма, желание, усещането на политическите сили, че ще се работи за решаване на конфликти и кризи, изборите като демократичен инструмент решават такива проблеми. Вярвам в този инструмент. От друга гледна точка се надявам, че политическият елит ще бъде достатъчно отговорен да може да адресира и решава проблемите", коментира още Плевнелиев. България няма нужда от операция "Чисти ръце" на задкулисието Другата теза на държавния глава е, че задкулисието се опитва да открадне операция "Чисти ръце". Това искане бе издигнато от протестиращите, чието недоволство първоначално беше срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС, но прерасна в бунт срещу правителството и олигархичния модел на управление, символизиран от този избор. "Не искам да си мисля, че операция "Чисти ръце" в България ще бъде инициирана от задкулисието, само и само, за да се възпроизведе. От такава операция "Чисти ръце" няма нужда българският народ. Той има нужда от италианския модел – честни прокурори, пълна свобода на действие", казва Плевнелиев. Според него е рано да се дава оценка за работата на главния прокурор Сотир Цацаров. Президентът обаче внимателно действията на прокуратурата и няма да се поколебае да си каже мнението. Видимите опити да се "брандира" като лице на операция "Чисти ръце" са на Николай Бареков, лидер на новата партия "България без цензура" и бивш директор и водещ в ТВ7, свързвана с Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Бареков на практика присвои основните тези на протестиращите и се обяви за борец срещу олигархията, с тази разлика, че не смята Пеевски и Василев за олигарси, а патосът му е насочен срещу неудобни за Пеевски политици и медии.  В отговор на въпрос той се ангажира да следи и за изхода от проверка на прокуратурата и ДАНС от 2009 г. на медийните сделки на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, осветлена от "Биволь" преди няколко дни. Темата остава актуална, тъй като мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев настойчиво желае да се разграничи от медийната империя на Кръстева и Пеевски, като последно поиска и Еврокомисията да опровергае публикация в българската преса по повод на евродоклад, свързваща името му с въпросните медии, в качеството им на кредитор. От Брюксел дадоха да се разбере, че няма да опровергават нищо. "Ако този конкретен казус продължава да не намира своето развитие или намери едностранчиво развитие, възможно е българският държавен глава да търси начин или да стартира инициатива или дебат", казва Плевнелиев. Проверката, за която напомни "Биволъ", е предизвикана през 2009 г. от бившия депутат от "Атака" Митко Димитров. По думите му изводите на разследващите били докладвани на заседание на Комисията по корупция в НС на 21 май 2009 г., на което обаче той не присъствал. Димитров разказва още, че дори не успял да види преписката, тъй като Волен Сидеров я прибрал. От Софийската градска прокуратура също не предоставят детайлна информация по случая, отговаряйки лаконично на запитване на разследващия сайт, че по този казус има отказ от образуване на досъдебно производство, но не и какви са били констатациите на разследващите по отношение на собствеността на средствата, с които са финансирани медийните сделки на Кръстева от 2007 и 2008 г.

Плевнелиев: Не се доверявам на това правителство

"Моето доверие към управляващите и излъченото от тях правителство не е възстановено", заяви държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за PolitiKat.net.   "Това, че имаме общи действия, включително съвместни декларации, не значи, че се доверявам на това правителство. Не се доверявам на това правителство, но ще спазвам Конституцията и ще работя с правителството", каза държавният глава.   Той коментира, че се намираме в комбинация от кризи и нито една от тях не е решена.   "Имаме и политическа, и парламентарна, и социална, и демографска, и икономическа криза, и те продължават да се развиват със своята сила. Когато не е ясно дали ще има кворум, това е парламентарна криза....Не е ясно на база какви критерии правителството взима решения. При тройната коалиция поне имаше формула, сега изобщо не се знае как, защо кога и как", коментира държавният глава.   Той отбеляза още, че новият план "Орешарски" не съответства на обещаното преди изборите.   Има отиграване на ситуации, а не реформи, каза Плевнелиев.   Очаквайте подробности

1,4 тона кокаин задържани във Франция

Френската полиция задържа рекордните 1,4 тона кокаин на пристанището в Хавър. Това е "сериозен удар" срещу международната мрежа за трафик на наркотици.

Децата от порноснимките изведени от семейството им

Двете момичета са изведени от отдел "Закрила на детето"

Никола Чонгаров ще е знаменосец на България при закриването на игрите в Сочи


Скиорът Никола Чонгаров ще бъде знаменосец на българската делегация при закриването на зимните олимпийски игри в Сочи.

Той е вторият най-добре класиран български състезател до момента. Чонгаров зае 23-ото място в суперкомбинацията. Целта му е да влезе сред първите 30 и в слалома в събота.

Александра Жекова беше близо до спечелването на медал, но остана пета в бордъркорса. Тя обаче се прибра преди два дни в България и честта остава за Чонгаров.

Церемонията по...

Почина най-възрастният ветеран от Втората световна война

Сливен/КРОСС/ Отиде си най-възрастният ветеран от Втората световна война. Георги Ненчев Стайков почина на 20 февруари на 106-годишна възраст, съобщиха от Община Сливен. До последния си миг Стайков живееше в града под сините камъни. Когато България се включва във Втората световна война, в състава на нашата армия за фронта заминават много войници и доброволци от сливенския край. Един от тях е Георги Ненчев Стайков. Той е бил командир на рота, като нито един негов войник не е загинал. Стайков се е грижил много за войниците си, твърдят военни от резерва. На 7 септември 2013 година ветеранът навърши 106 години. Тогава той получи плакет на община Сливен от кмета Кольо Милев. По този начин община Сливен изрази своето уважение към заслугите на ветерана Георги Стайков. Днес Георги Стайков бе погребан на Новоселските гробища в Сливен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване