Поискаха откуп за Александра?

Похитителите на 8-годишната Александра са поискали откуп от родителите му, сочи непотвърдена информация, идваща от близки до семейството.

ЕК одобри проекта за Западната дъга на околовръстния път

Заместник-министърът на транспорта Петър Киров обяви, че Европейската комисия е одобрила проекта за Западната дъга на Софийския околовръстен път, съобщи Фокус.
"Европейската комисия изпрати официалното си решение, с което одобрява апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път", заяви той. Заместник-министърът на транспорта Петър Киров обяви, че Европейската комисия е одобрила проекта за Западната дъга на Софийския околовръстен път, съобщи Фокус. "Европейската комисия изпрати официалното си решение, с което одобрява апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път", заяви той.

Еврокомисията одобри проекта за Западната дъга на Софийския околовръстен път

Заместник-министърът на транспорта Петър Киров обяви, че Европейската комисия е одобрила проекта за Западната дъга на Софийския околовръстен път, съобщи Фокус.
Заместник-министърът на транспорта Петър Киров обяви, че Европейската комисия е одобрила проекта за Западната дъга на Софийския околовръстен път, съобщи Фокус. "Европейската комисия изпрати официалното си решение, с което одобрява апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път", заяви той.

Търсят начин да накарат лекарите да работят в малките населени места

Съвместно с кметовете на общини говорим за възможност да се изградят патронажни центрове, които освен със социална ще бъдат свързани и с медицинска...

Готвят за 17 април 4-странна среща за Украйна

Женевският хотел "Интерконтинентал" вероятно ще посрещне представителите на Русия, САЩ, ЕС и Украйна, които ще обсъждат пътищата за преодоляване на украинската криза.

Радомир ще се сдобие с игрище за мини футбол от милиона, който Станката уреди за спорта в Перник

В град Радомир ще бъде построено игрище за мини футбол. Това стана ясно на днешния дебат, който се проведе между народният представител Станислав Владимиров и голяма част от спортното общество на Перник.

След новината за единият милион лева, които Станката е уредил за развитието на пернишкия спорт, която първо ZaPernik.com гръмна, телефонът на народният представител прегрял от обаждания. Хора свързани със спорта отправили молби към Станислав Владимиров да бъдат...

Продължава

Денят в снимки

Възстановка на родни обичаи и малката камила Сайда


Нахапаната от питбули жена почина в болницата

Въпреки двуседмичните усилия на лекарите и интензивното лечение, възрастната жена не е успяла да преживее травмите и стреса

Министър Димитър Греков се срещна с ветерани от системата на горите

/КРОСС/„Днес ни е събрал много хубав празник. Благодарен съм на всички Вас, че сте отдали живота си за горското дело. Вие сте оставили голяма следа в горите и ние трябва да се поучим от Вашия опит, да го развием и съхраним. Вратите на Министерството на земеделието и храните винаги ще са отворени за Вас”. С тези думи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се обърна към ветерани от системата на горите по време на тържествена церемония за отбелязването на 135-тата годишнина от създаването на Централна горска служба в България, която се проведе в Държавно ловно стопанство „Тракия“. По време на срещата министър Греков обсъди развитието на горския сектор и предизвикателствата пред него. Събитието се проведе в рамките на Седмицата на гората и на него присъстваха още директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов и парламентарният секретар на МЗХ Атанас Добрев.

„Еърбъс“ и бомбардировач избегнали сблъсък над Москва

Военната машина прелетяла само на стотина метра от пътническия самолет, което е опасно близка дистанция

Румен Петков препоръча на главния прокурор да се заеме с Пламен Орешарски


""Препоръчвам на главния прокурор да се заеме сериозно с Пламен Орешарски, защото той за пореден път предлага за назначение хора, които не отговарят на законовите изисквания. Така Орешарски отново доказа, че работи в услуга на Пеевски, Станишев и съпругата му Моника". Това коментира бившият вътрешен министър от кабинета "Станишев", който сега е част от АБВ, Румен Петков, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Обещах и започвам да доказвам незаконното и неморалното  поведение на...

Съдът в Пловдив спря делото за собственост на четири вакъфски имота

Пловдивският окръжен съд спря делото срещу общината по иска на мюсюлманското изповедание за собствеността на четири вакъфски имота, между които и Чифте баня, сега Център за съвременно изкуство, предаде БНР в петък.   Причината е постъпила молба от страна на ищеца с настояване да се изчака развръзката по друго дело за правоприемство, образувано в Софийския апелативен съд по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитското изповедание, оглавявано от Недим Генджев.   Адвокат Красимир Руев, представляващ мюсюлманското изповедание, подчерта, че до изчистването на съдебния спор с другата страна - хората на Недим Генджев, поетапно са вече спрели, или предстои да бъдат спрени делата за собствеността на вакъфските имоти във всички общини, където са заведени. Той уточни, че делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 13-и юни, но прогнозира, че спорът ще се проточи по-дълго.   "Делото от Апелативния съд задължително ще стигне до Върховния касационен съд. Знаете, че процедурата там е двуразова, така да се каже. Първо чистилище - дали ще допуснат касационно обжалване и ако го допуснат, след това влизаш в открито съдебно заседание. И ако Върховният съд не реши въпроса по същество, а го върне за ново разглеждане, може и три години да стане това клатушкане", обясни образно адвокатът.   Веднага след спирането на делото за четирите претендирани имота в Пловдив, Апелативният съд спря, след внесена от адвокат Руев подобна молба, и делото за старозагорската Ески джамия.   Обстановката пред Пловдивската съдебна палата беше спокойна за разлика от ситуацията през изминалите месеци, когато разглеждането на делата за вакъфските имоти беше съпътствано от протести. Полицейски автомобили обаче охраняваха превантивно целия район.

Силни земетресения в Чили и Никарагуа

Земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер разлюля северната част на Чили, съобщи "Асошиейтед прес". Епицентърът на труса е в Тихия океан, на 78 км югозападно от най-големия пристанищния град Икике, на дълбочина от около 17 км.

Увеличава се делът на българските висшисти между 30 и 34 години

Наблюдава се значително увеличение на хората на възраст между 30 и 34 години, които успешно са завършили висшето си образование. Техният дял в...

Сигнал за бомба затвори Софийския районен съд

/КРОСС/Сигнал за бомба затвори сградата на Столичния районен съд. Около стотина души са се събрали около вратите в очакване дали насрочените за днес десетки съдебни заседания ще се състоят, предаде БНР. Засега от "Съдебна охрана" обясняват, че най-рано след час ще стане ясно дали съдът ще отвори. Това е поредният случай, в който заради анонимен сигнал за поставено взривно устройство, врати затваря най-натовареният български съд.

Размерът на обезщетенията за имоти по Северната тангента ще се решава в съда


Няма друга възможност за решаване на въпроса с обезщетенията за собственици, чиито имоти трябва да бъдат отчуждени за строителството на Северната тангента на София, освен в съда. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 

Тя отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, който попита защо обезщетенията в този случай са сто пъти по-ниски, отколкото по Южната дъга, определени при управлението на ГЕРБ по същата...

Преправен мъжки глас заплаши с бомба Софийския районен съд

Сигнал за бомба затвори сградата на Столичния районен съд.

Производителите на коли влязоха в друг вид надпревара

Компаниите вече се конкурират не по продажби, а по сервизни акции


Министър Цветлин Йовчев се срещна с Ян Хуанин - първи заместник-министър в Министерството на обществената сигурност на Китайската народна република

Срещата бе в рамките на официалното посещение на китайската делегация, осъществено по покана на вътрешния министър

КНСБ: Сумираното изчисляване на работното време да не е на гърба на работещите

/КРОСС/ „Сумираното изчисляване на работното време (СИРВ) позволява гъвкавост за работодателите, но това не трябва да се случва за сметка на интересите на работниците и служителите.” Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръглата маса „Трудови, осигурителни и социални права”, която се проведе днес в София. Той изрази очакване, че процесът на съгласие с работодателските организации няма да е лесен, тъй като става въпрос за интереси, но подчерта, че използването на СИРВ за извличане на печалба накърнява правата на работещите. Поради тази причина КНСБ ще очаква от правителството да формира отношение по изследванията и констатациите, направени от синдиката, да представи своите виждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и да обяви дали счита за необходимо да бъдат предприети съответните изменения и допълнения на трудовото законодателство. „СИРВ позволява оптимизиране на дейността, така че един работещ да работи като за един и половина, като работното му време е 12 часа, и всичко това – вместо да се назначат нови работници”, коментира вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той каза, че СИРВ се възприема не като начин на отчитане, а като начин на организация на работното време. В резултат се дерогират нормите на Кондекса на труда за 8-часов работен ден, 5-дневна работна седмица и 48-часова непрекъсваема междуседмична почивка

Местан се „погнуси” от истерията на ГЕРБ

Поел ангажимент да отговаря на провокациите

Никой не иска да е представител на община Варна в Брюксел

Никой не иска да е представител на община Варна в офиса й в Брюксел. Това става ясно от заповед на кмета Иван Портних, с която се иска да бъде прекратена образуваната за тази цел обществена поръчка. Процедурата бе стартирана през месец март.

Мнима полицайка ограби магазинерка в столицата

Столичните криминалисти задържаха 40-годишна жена, извършила грабеж на денонощен магазин, след като се представила за служител на "Икономическа полиция".

Трима от "Левски" са наказани за "Литекс", Гаджев пропуска и мача с ЦСКА


Трима футболисти на "Левски" получиха наказание да не играят срещу "Литекс". Двубоя в събота пропускат Владимир Гаджев, Борислав Цонев и Аймен Белаид.

Полузащитникът на националния отбор е наказан за две срещи, което означава, че пропуска и дербито с ЦСКА на 21 април.

Белаид и Цонев са със спрени права за по една среща. Тунизиецът получи червен картон в срещата с "Лудогорец" (0:2) в Разград.

Ръководството на сините изрази недоволството си от съдийството в...

Кандидати за евродепутати от “Коалиция за България” отбелязаха седмицата на гората

/КРОСС/ По случай седмицата на гората кандидатите за евродепутати от листата на Коалиция за България Катя Колева и Александър Симов взеха участие в изграждането на цветна ограда на паметника на загиналите бобошевци в периода 1923-1925г. в с. Бобошево. В мероприятие участие взеха и народният представител от ПГ на КБ Иван Ибришимов, общинският председател на партията Станислав Павлов, кметът на Бобошево Крум Маринов и младежи от БСП-Бобошево. На провелата се след това среща с обществеността на Бобошево Александър Симов заяви, че само с ПЕС начело на ЕС може да се постигне реална промяна. Катя Колева добави, че евроизборите не трябва да се пренебрегват. „Там се коват политики, които касаят пряко нас. 10 години затягахме коланите, което заприлича на стягане на примка около врата“, каза още тя. По думите й с ЕНП начело на ЕС България може само да загуби, защото за разлика от ПЕС и Мартин Шулц те не се застъпват за приемане на България в Шенген и българските политици в Брюксел са станали за подигравка заради това, че техни колеги топят България в ЕС и искат да й се спре финансирането. Преди това кандидатите за евродепутати поднесоха цветя пред паметника на Братската могила в Градската градина в гр. Дупница по случай 11 април, Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните

Селена Гомес "отбива" мама и тате

Родителите няма да й бъдат повече мениджъри


Русия нямала интерес към източните и южните райони на Украйна

Лавров: Това противоречи на нейните "коренни интереси"


Затвор за ексшеф на “Напоителни системи”, намесен в секс скандал!

Бившият управител на “Напоителни системи” в Пазарджик Ангел Даскалов влезе в затвора заради секс скандал. Гардове на главна дирекция “Охрана” към Правосъдното министерство са му сложили белезници и са го транспортирали до килията във вторник, пише "Марица". Те са пратени от Районна прокуратура Пловдив, Бившият управител на “Напоителни системи” в Пазарджик Ангел Даскалов влезе в затвора заради секс скандал. Гардове на главна дирекция “Охрана” към Правосъдното министерство са му сложили белезници и са го транспортирали до килията във вторник, пише "Марица". Те са пратени от Районна прокуратура Пловдив,

Омбудсманът настоя за корекция при обезщетенията за отчуждени имоти

По повод отчуждаването на имоти заради Северната скоростна тангента на София

Инспекцията по храните в Пловдив пали 30 кила кюфтета

30 килограма кюфтета и кебапчета са били конфискувани в първите дни на месец април от инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. В началото на месеца стартираха стартираха масирани проверки на контролния орган заради Великден, които ще продължат до 21 април. В тях са ангажирани всички 72-ма регионални служители на Отдел 30 килограма кюфтета и кебапчета са били конфискувани в първите дни на месец април от инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. В началото на месеца стартираха стартираха масирани проверки на контролния орган заради Великден, които ще продължат до 21 април. В тях са ангажирани всички 72-ма регионални служители на Отдел

Шимпанзета си направиха стълба и избягаха от зоопарк (видео)

Седем шимпанзета са избягали от ограждението си в зоологическа градина в Канзас сити, САЩ, след като са си стъкмили стълба от дърво, предаде Ройтерс, позовавайки се на директора на зоопарка.
Едно от шимпанзетата изглежда е успяло да издърпа пън или голям клон от дървото и да го подпре на стената. Благодарение на импровизираната стълба косматите Седем шимпанзета са избягали от ограждението си в зоологическа градина в Канзас сити, САЩ, след като са си стъкмили стълба от дърво, предаде Ройтерс, позовавайки се на директора на зоопарка. Едно от шимпанзетата изглежда е успяло да издърпа пън или голям клон от дървото и да го подпре на стената. Благодарение на импровизираната стълба косматите

Седем шимпанзета избягаха от зоопарка в Канзас сити

Седем шимпанзета са избягали от ограждението си в зоологическа градина в Канзас сити, САЩ, след като са си стъкмили стълба от дърво, предаде Ройтерс, позовавайки се на директора на зоопарка.
Едно от шимпанзетата изглежда е успяло да издърпа пън или голям клон от дървото и да го подпре на стената. Благодарение на импровизираната стълба косматите Седем шимпанзета са избягали от ограждението си в зоологическа градина в Канзас сити, САЩ, след като са си стъкмили стълба от дърво, предаде Ройтерс, позовавайки се на директора на зоопарка. Едно от шимпанзетата изглежда е успяло да издърпа пън или голям клон от дървото и да го подпре на стената. Благодарение на импровизираната стълба косматите

Адемов: Неизбежно е вдигането на възрастта за пенсиониране

Възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена. Демографската картина в България е такава, че това е неизбежно. Това заяви в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от Дарик.
В момента се обмисля как да се случи това. До септември ще бъде предложена цялостна визия за пенсионната реформа. Възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена. Демографската картина в България е такава, че това е неизбежно. Това заяви в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от Дарик. В момента се обмисля как да се случи това. До септември ще бъде предложена цялостна визия за пенсионната реформа.

Георги Първанов: Предсрочни парламентарни избори наесен

/КРОСС/ Предсрочен парламентарен вот наесен прогнозира на пресконференция в Кърджали Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Днес той заяви, че този парламент няма живот. „Един парламент, който не е в състояние да събере кворум, какво остава да произведе разумни и работещи, необходимите за обществото ни, закони. Този парламент е обречен и няма смисъл тази агония да продължава, това трябва да бъде ясно на избирателите. На изборите за Европейски парламент трябва да отидем с ясното съзнание, че наесен ще имаме избори за национален парламент“. Той коментира, че това блокиране на Народното събрание връзва ръцете и на правителството и е част от една тежка криза в институциите и в отношенията между институциите. И даде пример със скандала около формирането на ЦИК, като го определи като безпрецедентен в цялата история на прехода. На журналистически въпрос - може ли да бъде сформирано в рамките на настоящия парламент ново мнозинство - Георги Първанов коментира, че всичко е възможно, но това само би удължило агонията на Народното събрание. По повод номинациите на Делян Пеевски за евродепутатската листа на ДПС, Първанов заяви, че ситуацията провокира българското обществено мнение и ще предизвика дебати относно образа на България в ЕП. Все по-очевидно става, че Пеевски се превръща в емблемата на настоящото управление. „Всичко, което се случва в основни направления, е свързано с личността и името на този успял младеж

Ексшеф на “Напоителни системи” в затвора заради секс скандал

Бившият управител на “Напоителни системи” в Пазарджик Ангел Даскалов влезе в затвора заради секс скандал. Гардове на главна дирекция “Охрана” към Правосъдното министерство са му сложили белезници и са го транспортирали до килията във вторник, пише Бившият управител на “Напоителни системи” в Пазарджик Ангел Даскалов влезе в затвора заради секс скандал. Гардове на главна дирекция “Охрана” към Правосъдното министерство са му сложили белезници и са го транспортирали до килията във вторник, пише "Марица". Те са пратени от Районна прокуратура Пловдив,

Адемов: Възрастта за пенсиониране ще се увеличи, неизбежно е

Възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена. Демографската картина в България е такава, че това е неизбежно. Това заяви в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от Дарик.
В момента се обмисля как да се случи това. До септември ще бъде предложена цялостна визия за пенсионната реформа. Възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена. Демографската картина в България е такава, че това е неизбежно. Това заяви в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от Дарик. В момента се обмисля как да се случи това. До септември ще бъде предложена цялостна визия за пенсионната реформа.

Спецчастите "Алфа" няма да щурмуват Луганск и Донецк

/КРОСС/ Специалните украински части "Алфа" са отказали да щурмуват превзетите от проруски активисти административни сгради в Луганск и Донецк, съобщиха местни медии.Ръководителите на "Алфа" са заявили, че няма да изпълняват заповедите от Киев за щурм.«Ние ще работим изключително в рамките на закона. Държим да подчертаем, че нашите подразделения са създадени за освобождаване на заложници и борба с тероризма, а случаят е съвсем различен», цитират медиите думите на един от ръководителите на "Алфа". Според информацията на изданията, офицерите заявили за съответното решение на заседанията на силовиците в Донецк и Луганск в отговор на исканията на назначения от Върховната Рада първи зам.-премиер на Украйна Виталий Ярема и и. д. секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий.Същевременно, участниците в протестната акция продължават да държат под контрол сградите на областната държавна администрация в Донецк и на Службата за сигурност на Украйна в Луганск. Вчера един от чиновниците в Киев заплаши, че ако привържениците на федерализацията не напуснат административните сгради в Донецк и Луганск, ще има щурм, по време на който може да бъде открита стрелба.    

НС пусна списък на депутатите, провалящи заседанията

От началото на мандата си 42-рото Народно събрание е провело 129 пленарни заседания. От тях редовни са били - 113, а извънредни - 16. За същия период 8 заседания са били предсрочно прекратени поради липса на кворум. Те са били на 26 март 2014 г.

Издъхна нахапаната от питбули баба

Издъхна 87-годишната баба от с. Червена вода, която беше нахапана от питбули. Старицата е починала в болницата в Русе.

Спортното министерство даде необяснимо 60 хиляди лева на Екатерина Стратиева


Министерството на младежта и спорта е отпуснало 59 763 лева за автомобилния състезател Екатерина Стратиева за участието й в Европейския рали шампионат (ERC) през настоящия сезон.

Това стана ясно от протокола от последното заседание на Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), който разпредели отпуснатите целево средства.

Сумата, която ще получи каращата за румънски клуб Стратиева, е за изпълнението на Международен спортен календар и...

ОИСР: Данъчната тежест в развитите държави се увеличава


Данъците върху доходите са се повишили в развитите страни, съобщи "Ройтерс". Причината за това са опитите на правителствата да намалят бюджетните дефицити след края на икономическата криза.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че през 2013 г. средната данъчна тежест върху труда се е увеличила на 35.9% в сравнение с 35.7% през 2012 г.

ОИСР съобщи, че данъците върху доходите и данъците, плащани от работодателите се увеличават, което възпира...

Надежда Нейнски: На Станишев, Калфин и Кунева дължим пропуснатите ползи от европейското ни членство

/КРОСС/ Чух Станишев, който атакува европейската десница, че през изминалите години не е могла да даде възможност българите да усетят предимството на европейското членство. Категорично не съм съгласна с тази теза, каза водачът на европейската листа на Синьо единство Надежда Нейнски. Тя припомни, че в България, в последните осем години управляват разновидности на Тройната коалиция. „Погледнете и водачите на листите в момента – Калфин и Станишев, Меглена Кунева, очаквам и от ДПС да издигнат подобен водач. Това са хората, които са отговорни за управлението на България през последните осем години. Те подписаха членството ни в ЕС с Механизъм за мониторинг, който не е свален и до днес. Това е истинската оценка за управлението на левицата, откакто България стана член на ЕС. Нашето управление остави България като страна, която се ползваше с уважението и респекта на цяла Европа“, припомни Нейнски. Според нея Синьо единство ще участва активно в големия дебат за това, което предлагат левите и десните за развитието на България и Европа. „Управлението през 1997- 2001 г. постави началото на възстановяването на доверието на България в Европа и започна големите реформи, които щяха да променят живота на българските граждани. Ние смятаме, че тази традиция не само трябва да се помни, че върху нея трябва да се надгражда и в този смисъл е и амбицията на Синьо единство. На тези избори ще разчитаме на гласовете на сините хора

Борисов в Брюксел и писмото на ЕК за ЕРП-тата - случайно съвпадение!

Орешарски: ДКЕВР да си свърши работата, който не е доволен - има съд


Руската авиация започва тренировъчни въздушни боеве

Пилотите ще се упражняват и в избягване на вражески радари

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков дава специален брифинг в Перник

Николай Бареков ще даде извънреден брифинг, на който ще обяви позицията си за кворума в Народното събрание в офиса на "България без цензура" в град Перник на адрес: ул. "Найчо Цанов" 2, съобщиха от пресцентъра на партията.

На брифинга ще присъстват народните представители Румен Йончев и Светлин Танчев. Брифингът ще се проведе от 15:30 часа.

Министър Данаил Папазов представя новите електронни услуги и модули при практическите изпити за шофьори

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ще представи новите модули и услуги, които са част от Електронната система за изпити на кандидатите за водачи на МПС към ИА „Автомобилна администрация“. Новите електронни услуги и модули са: - Електронно подаване на документите за промяна в издаденото разрешение за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. - Електронен регистър на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. - Електронен график за определяне на датите за провеждане на изпитите на кандидатите за водачи на МПС. - Електронна контролна карта за електронно нанасяне и отчитане на резултатите от практическите изпити на кандидатите за водачи на МПС. - Към момента успешно работят модулите, които са свързани с теоретичните изпити, както и системите за контрол на тази дейност. Събитието ще се проведе в понеделник, 14 април 2014 г., от 10.00 ч. в зала 3 на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.    

ДПС успя да прокара и двете си поправки в Изборния кодекс

Въпреки съпротивата си срещу каквито и да е промени в Изборния кодекс месец и половина преди евровота, БСП помогна да бъдат приети наложените от ДПС две законови поправки. С едната ЦИК се увеличава с един човек, който ще е от квотата на ДПС, а с другата се променя видът на изборната бюлетина, така че избирателите на Движението да не гласуват "погрешка" за преференциален кандидат от партийната листа. Поправките, с които парламентът наруши собствения си правилник и самия изборен закон, бяха одобрени в петък, когато в началото на пленарното заседание пак се разгираха драми с кворума, но накрая той бе осигурен. Предложението на председателя на правната комисия Четин Казак (ДПС) за промяна в изборната бюлетина, при която номерата на кандидатите в листата се отбелязват с кръгче, а не с квадратче, както номерата на партиите, първоначално не успя да събере нужния брой гласове. "За" гласуваха 45 депутати (19 от ГЕРБ, 25 от ДПС и 1 независим), 20 бяха "против" (18 от ГЕРБ и по един от БСП и "Атака"), а 25 се въздържаха. Мустафа Карадайъ (ДПС) поиска прегласуване, при което промяната беше одобрена с 65 гласа "за", 23 "против" и 19 "въздържал се". При новото гласуване 12 депутати от БСП бяха "за", както 25 от ГЕРБ и 27 от ДПС. С друго свое решение парламентът увеличи състава на ЦИК с един член, който ще бъде от квотата на ДПС. Текстовете бяха внесени от ГЕРБ след скандала между управляващите и президента Росен Плевнелиев какво е представителството на парламентарните партии в ЦИК. Промяната предвижда 18 от членовете на ЦИК да са от парламентарнопредставените партии, а останалите двама да са "плаваща квота", излъчени от извънпарламентарни партии, които имат избрани евродепутати. Така след изборите за Европарламент на 25 май, президентът трябва да промени състава на ЦИК, ако НДСВ не успее да спечели евродепутатско място, както и да назначи представители на нови формации, които ще имат представителство в ЕП, разясни Казак. Три след влизането в сила на приетите в петък промени, президентът трябва да назначи трети представител на ДПС в ЦИК. Поправката бе внесена от ГЕРБ, но инспирирана от ДПС, след като лидерите на двете партии Бойко Борисов и Лютви Местан показно пиха кафе в Кърджали и по-късно ДПС подкрепи избирането на зам.-шеф на ЦИК от ГЕРБ, а партията на Борисов предложи промяната в закона, с която ДПС получава трета квота. Между двете четения на тези промени в правната комисия, Четин Казак предложи изненадващо нов дизайн на изборната бюлетина, за да се улеснят избирателите - различни графични знаци, в които да се отбелязват номерата на партията или коалицията и кандидатите с т.нар. преференция.

Прокуратурата: На НПБ да се откаже регистрация за партия

Прокуратурата участва в производството по регистрация на политически партии, но решението се взема от съда

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване