КНСБ: Работодатели масово злоупотребяват с броя на работещите

Заради сумираното изчисляване на работното време един служител работи като за един и половина, изчисляват от синдиката


"Булгартабак" представи лимитирана серия на E¦A Slims

Булгартабак представи лимитирана серия на E¦A Slims, на специализираното тютюнево изложение “World Tobacco Middle East” в Дубай.
Серията носи името Senses of E¦A Наргиле и е с аромат на ябълка. Senses of E¦A Наргиле може да бъде намерена и на българския пазар, като цената й е 4.60 лв. за 20 къса.
 Изложението “World Tobacco Middle East” се проведе Булгартабак представи лимитирана серия на E¦A Slims, на специализираното тютюнево изложение “World Tobacco Middle East” в Дубай. Серията носи името Senses of E¦A Наргиле и е с аромат на ябълка. Senses of E¦A Наргиле може да бъде намерена и на българския пазар, като цената й е 4.60 лв. за 20 къса. Изложението “World Tobacco Middle East” се проведе

Европа заделя 6 млрд. евро за преодоляване на младежката безработица


 В рамките на следващия програмен период – 2014 – 2020 година, Европейските институции заделят на първо време 6 млрд евро, които да подпомогнат решаването на проблема с младежката безработица, съобщи днес в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.  Той и неговият екип представиха  в Русе Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. "Това информационно събитие цели да се чуе мнението на хората по места - от областите Русе, Разград, Силистра и...

„Великденска плетеница” във Варна събира изпълнители от 5 до 50 години

Общоградският преглед на фолклорното танцово изкуство "Великденска плетеница" започва на 13 април във Варна, събирайки на една сцена изпълнители на възраст от 5 до 50 години. Концертът, организиран от общината,ще се проведе в Двореца на културата и спорта.

Пътните ремонти в София увеличиха с 50 хиляди пътуващите с метро


Заради ремонтите на ключови пътни артерии в София, пътниците в метрото са се увеличили от около 280 хиляди на около 330 хиляди на ден, похвали се директорът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, който заедно с кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Букурещ Сорин Опреску днес инспектира строителството на метростанцията при летище "София".

В момента се ремонтира участък от "Цариградско шосе" и се изграждат кръстовища на две нива при Семинарията и при Лъвов...

С децата в почивните дни (12 и 13 април)


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg. Този уикенд съчетава два прекрасни и много цветни празника - Лазаровден и Цветница, така че освен да им се насладите,...

Дебат на живо! Спортната общественост и Станката решават къде да се подпомогне спорта в Перник с уредените от държавата средства

За първи път в историята на Перник се проведе обществено обсъждане за предстояща инвестиция в местния спорт, уредена от народният представител Станислав Владимиров.

Станислав Владимиров се срещна с голяма част от спортната общественост на Перник. Срещата се проведе на стадион "Миньор" и е по повод новината, която ZaPernik.com първо съобщи, че 1 милион лева идват от държавата за пернишкия спорт.

На срещата присъстваха ръководствата и представители...

Продължава

Брюксел: няма проблеми с доставките на руски газ

Евросъюзът няма проблеми с доставките на газа от Русия, заяви говорителката на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотинген.

Орешарски: Отварянето на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е дебат с популистки цели

Не е тайна кой е подписвал неизгодни договори в енергетиката, смята премиерът пламен Орешарски


Новата BG икономика: Робот взе хляба на Фред Флинтстоун

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода,

ДПС обмисля да подреди евролистата си публично

Ще видите в тази партия, която твърдите, че е по-особена, как се взимат решенията, заяви Лютви Местан пред журналисти

Меркел на посещение в Гърция след двугодишна пауза

В Атина са въведени безпрецедентни мерки за сигурност, забранени са и протестите в центъра на града


"Булгартабак" представи лимитирана серия на EVA Slims

Булгартабак представи лимитирана серия на E¦A Slims, на специализираното тютюнево изложение “World Tobacco Middle East” в Дубай.
Серията носи името Senses of E¦A Наргиле и е с аромат на ябълка. Senses of E¦A Наргиле може да бъде намерена и на българския пазар, като цената й е 4.60 лв. за 20 къса.
 Изложението “World Tobacco Middle East” се проведе Булгартабак представи лимитирана серия на E¦A Slims, на специализираното тютюнево изложение “World Tobacco Middle East” в Дубай. Серията носи името Senses of E¦A Наргиле и е с аромат на ябълка. Senses of E¦A Наргиле може да бъде намерена и на българския пазар, като цената й е 4.60 лв. за 20 къса. Изложението “World Tobacco Middle East” се проведе

Йовчев за изчезналото в Поморие дете: Има различни версии, да не слагаме квалификации

Работим по случая с изчезналото дете в Поморие, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
"Нека да не слагаме квалификации за какво става дума. Наистина дете не се е прибрало вкъщи. Работи се по различни версии. Предприети са всички необходими мерки. Надявам се скоро да имаме развитие по този случай”, добави той. Работим по случая с изчезналото дете в Поморие, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Нека да не слагаме квалификации за какво става дума. Наистина дете не се е прибрало вкъщи. Работи се по различни версии. Предприети са всички необходими мерки. Надявам се скоро да имаме развитие по този случай”, добави той.

В СУ представят книгата "Българската история в 100 личности"

/КРОСС/ Книгата излезе официално на 17 март. Нейни автори са 20-годишните студенти в Софийския университет Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев. Книгата представя по достъпен начин историите на 100 личности, оставили ярка следа в българската история. Целта на книгата е да се превърне в отключващ фактор и да събуди интереса към миналото на онези, които нямат определен афинитет към изучаването му. В нея няма да намерите тежки научни термини, а напротив – изказ и подход за представяне на информацията, подходящ за ученици и млади хора, чието ежедневие не е обвързано с историята. Това е и главната идея на авторите – да превърнат често наричаната от учениците "най-скучна наука" в модерна, достъпна и интересна за всекиго. Студентите са и едни от създателите на образователния сайт "Българска история" (www.bulgarian-history.org), който съществува от ноември 2012 г. За това време екипът е създал над 600 публикации, представящи родната история и култура, както и десетки публикации, свързани с бита и традициите на българина. С времето сайтът се превръща в най-големия на подобна тематика, като дневните му посещения са над 5000, а броят на последователите във Facebook близо 140 000 души. Преди година екипът стартира една инициатива, която не след дълго се превръща в неизменна част от дейността му. Студентите посещават български училища и изнасят уроци и презентации пред ученици из цялата страна

Руски експерт: Един залп и US разрушителят в Черно море е сразен

Миноносецът на американските ВМС "Доналд Кук" пристигна в Черно море. Русия приема присъствието в Черно море на американски ескадрени миноносци за "демонстрация на сила", но и за нарушение на международното право в корабоплаването.

ББЦ, ВМРО и ЗНС внесоха законопроект за ранното пенсиониране

"България без цензура", ВМРО и ЗНС внесоха в парламента законопроект за ранно пенсиониране, пише barekov.com. Той беше входиран в Народното събрание от депутатите Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков. В документа се предвижда миньорите, енергетиците и металурзите, както и всички, работили в тежки условия да излизат в пенсия след навършване "България без цензура", ВМРО и ЗНС внесоха в парламента законопроект за ранно пенсиониране, пише barekov.com. Той беше входиран в Народното събрание от депутатите Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков. В документа се предвижда миньорите, енергетиците и металурзите, както и всички, работили в тежки условия да излизат в пенсия след навършване

Йовчев за изчезналото в Поморие дете: Работи се по различни версии, да не слагаме квалификации

Работим по случая с изчезналото дете в Поморие, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Работим по случая с изчезналото дете в Поморие, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Нека да не слагаме квалификации за какво става дума. Наистина дете не се е прибрало вкъщи. Работи се по различни версии. Предприети са всички необходими мерки. Надявам се скоро да имаме развитие по този случай”, добави той.

Студентска организация предлага летни университети в Европа


Студентската неправителствена асоциация AEGEE отново организира летни университети, които се провеждат всяка година на територията на различни европейски държави. Участниците в тях имат възможността да се запознаят от близо с културата, историята и езика на съответната страна, в която се намират.

Продължителността на един летен университет е от една до четири седмици. Заплаща се еднократна такса за участие в размер между 100 и 200 евро, която покрива разноските по настаняване, храна...

Зинаида Златанова ще открие конференция за детското правосъдие

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще открие на 15 април 2014 г. /понеделник/ от 10.30 ч. конференция на тема „Детското правосъдие – предизвикателство или възможност“. По време на събитието, което ще се проведе в зала „Роял” 1 на хотел „Шератон“, ще бъде подписано и Споразумение за партньорство между Министерството на правосъдието на Република България и Международния институт за правата на детето, гр. Сион, Конфедерация Швейцария. Сред темите на конференцията са преглед на българската система за детско правосъдие и международните стандарти в тази област; правата на децата в системата на детското правосъдие, както и предизвикателствата пред българската съдебна система със създаването на специализирани детски състави. За участие са поканени посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. г-жа Регина Ешер, представители от посолството на Франция, членове на Висшия съдебен съвет, магистрати от цялата страна, представители на Държавната агенция за закрила на детето, експерти от УНИЦЕФ и др. Във форума ще участва и г-н Жан Зерматен, директор на Международния институт за правата на детето в гр. Сион, Швейцария

Орешарски: Ще продължим да даваме своя принос в операциите на НАТО

Полагаме усилия да даваме своя принос в операциите на НАТО. Готови сме да правим това и в бъдеще. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Министерския съвет.

ЦРУ изтезавали затворници с музика на “Ред хот чили пепърс”

ЦРУ са използвали музиката на “Ред хот чили пепърс”, за да измъчват затворници в Гуантанамо. Информацията е съобщена от анонимен източник от американската администрация пред катарската телевизия „Ал Джазира", съобщава "Дейл Мейл". Случаят датира от 2002 година. Използваният метод с музиката на легендарните рокаджии е част от техниките за "засилен ЦРУ са използвали музиката на “Ред хот чили пепърс”, за да измъчват затворници в Гуантанамо. Информацията е съобщена от анонимен източник от американската администрация пред катарската телевизия „Ал Джазира", съобщава "Дейл Мейл". Случаят датира от 2002 година. Използваният метод с музиката на легендарните рокаджии е част от техниките за "засилен

ББЦ, ВМРО и ЗНС внесоха законопроект за ранното пенсиониране

"България без цензура", ВМРО и ЗНС внесоха в парламента законопроект за ранно пенсиониране, пише barekov.com. Той беше входиран в Народното събрание от депутатите Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков. В документа се предвижда миньорите, енергетиците и металурзите, както и всички, работили в тежки условия да излизат в пенсия след навършване

ЦРУ измъчвали затворници с “Ред хот чили пепърс”

ЦРУ са използвали музиката на “Ред хот чили пепърс”, за да измъчват затворници в Гуантанамо. Информацията е съобщена от анонимен източник от американската администрация пред катарската телевизия „Ал Джазира ЦРУ са използвали музиката на “Ред хот чили пепърс”, за да измъчват затворници в Гуантанамо. Информацията е съобщена от анонимен източник от американската администрация пред катарската телевизия „Ал Джазира", съобщава "Дейл Мейл". Случаят датира от 2002 година. Използваният метод с музиката на легендарните рокаджии е част от техниките за "засилен

"Реал" изтегли "Байерн" за полуфиналите в Шампионската лига


"Реал" (Мадрид) ще играе с носителя на трофея "Байерн" в полуфиналите на Шампионската лига. Другият отбор от испанската столица "Атлетико" среща "Челси" по пътя към Лисабон.

Полуфиналите са на 22-23 и на 29-30 април. Решителният мач е 24 май в Лисабон.

Белите получиха много сериозно предизвикателство, като първият мач е на "Сантяго Бернабеу". Голямото съперничество между двата отбора влиза в рекорден етап - сайтовете за статистика пишат, че те ще играят за 19-и път в...

"Реал" изтегли "Байерн" за полуфиналите на Шампионската лига


"Реал" (Мадрид) ще играе с носителя на трофея "Байерн" в полуфиналите на Шампионската лига. Другият отбор от испанската столица "Атлетико" среща "Челси".

Очаквайте подробности!


Еврокомисията одобри проекта за Западната дъга на Софийския околовръстен път

/КРОСС/ „Европейската комисия ни изпрати днес официалното си решение, с което одобрява апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път“, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров. По думите му обектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт“. „Цялата дължина на трасето е около 8.5 км“, каза Петър Киров. Проектът започва от сегашната пресечна точка на Околовръстния път на София с АМ „Люлин“ и завършва след бъдещата връзка със Северна скоростна тангента и автомагистрала София - Калотина. „Предвижда се основната част на новия път да има три ленти във всяка посока на движение“, допълни заместник-министърът. Проектът се изпълнява по ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси” на ОП „Транспорт”. За неговото изпълнение към момента е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на 44 803 076 лв., от които от Кохезионния фонд на ЕС са 35 842 461 лв. Обектът е разделен на два участъка, като първият е в процес на изпълнение и е достигнал физически напредък от над 40%.

Таня Андреева: Целта ни е да изградим патронажни центрове, които освен социална да имат и медицинска дейност

/КРОСС/ Съвместно с кметовете на общини говорим за възможност да се изградят патронажни центрове, които освен със социална ще бъдат свързани и с медицинска дейност, заяви д-р Таня Андреева в предаването „Тази сутрин” на БТВ. По думите й проблем е не само причината, че лекарите не искат да работят в селата и малките населени места но и комуникацията между тях и големите общински центрове е затруднена. Тя посочи, че има места, на които 14 км. се изминават за един час. Д-р Андреева каза, че ще бъде трудно лекарите и специалистите да отидат да работят на място в малките населени места, но към това се трябва да се върви.  Тя допълни още, че на среща с Управителния съвет на Сдружението на общините е обсъждано съвместната работа, за да може политиката на министерство на здравеопазването и другите министерства да се реализира по места. Относно новия списък с медикаменти, с които разполагат спешните центрове, министър Андреева коментира, че след проверка на медицински одит списъкът се е оказал твърде остарял и е предписано той да се поднови, защото някои лекарства в него вече не се произвеждат. Създадена е била работна група от експерти от министерството и е било взето и становище от директорите на спешните центрове и Националния консултант по спешна медицина за съдържанието на този списък с медикаменти. Той е бил подложен и на обществено обсъждане, като за две седмици не е било получено предписание против

Репортерски лаптоп откраднат от съдебна зала

Лаптоп на журналистка бе откраднат от съда, където тече делото срещу южноафриканския параолимпиец Оскар Писториус.

ББЦ внесе закон: Миньорите да се пенсионират на 45 г.

"България без цензура", ВМРО и ЗНС внeсоха закон за ранно пенсиониране на миньорите.

Украински кина бойкотират руските филми

Руската кинематография губи 10% от приходите си


Пламен Орешарски: Ще продължим да даваме своя принос в операциите на НАТО

/КРОСС/ Полагаме усилия да даваме своя принос в операциите на НАТО. Готови сме да правим това и в бъдеще. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Министерския съвет. Премиерът изрази своята благодарност за усилията на г-н Расмусен, за доброто отношение към България и за партньорската подкрепа. Той изтъкна, че ако преди страната ни е разглеждала членството на Алианса в контекста на евроатлантическите отношения, в последните години то се оценява и в условията на криза. Г-н Орешарски и г-н Расмусен изразиха съгласие, че стабилността не е даденост и за нея трябва да се полагат усилия. Генералният секретар на НАТО поздрави България по повод 10-годишнината от членството й в Алианса. Той благодари за приноса на страната ни към операциите на Алианса и за участието на България в дискусиите в рамките на НАТО. Г-н Расмусен отбеляза, че в условията на криза не само България, но и други страни са намалили средствата си за отбрана. Според него тази тенденция трябва да бъде обърната и да се увеличат инвестициите в сферата. По отношение на разходите за отбрана в България премиерът Орешарски обърна внимание на необходимостта от подобряване на тяхната структура. Според министър-председателя делът за модернизация е малък и има вътрешни резерви, които ще се опитаме да използваме. Премиерът подчерта, че по- нататъшното модернизиране на армията и адаптирането към стандартите на НАТО остава един от приоритетите

Министър Данов предлага да се строят социални жилища, но само за работещи


Все още няма параметри концепцията на Министерството на инвестиционното проектиране за създаване на социален жилищен фонд. 

Все още се правят разчети за броя на жилищата и колко души ще обхванат, собствеността на терените и размерът на финансовите средства. Това каза по време на парламентарния контрол министър Иван Данов в отговор на въпрос на депутата от "Атака" Илиан Тодоров.

Данов поясни, че жилища ще се дават не само на представители на малцинствата, а на всички...

Йовчев за Алекс: Нека още не говорим за отвличане!

Нека още да не слагаме квалификации за какво става дума. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев отвърна на въпросите на репортерите за повече информация по случая с отвлеченото дете в Поморие.

Делян Пеевски номиниран за евродепутат и от ДПС-Варна

Варненската организация на ДПС също е издигнала Делян Пеевски за евродепутат. Предложението за кандидатурата му е дошло лично от нейния председател Ерджан Себайтин, съобщи самият той пред Дарик. Местата структура е гласувала общо 14 номинации, сред които са министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, сегашните евродепутати Филиз Хюсменова, проф.

И ДПС във Варна номинира Делян Пеевски за евродепутат

Варненската организация на ДПС е издигнала Делян Пеевски за евродепутат.
Предложението за кандидатурата му е дошло от председателя на ДПС във Варна Ерджан Себайтин, съобщи самият той пред "Дарик".
Местната структура е гласувала общо 14 номинации, сред които са министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, Варненската организация на ДПС е издигнала Делян Пеевски за евродепутат. Предложението за кандидатурата му е дошло от председателя на ДПС във Варна Ерджан Себайтин, съобщи самият той пред "Дарик". Местната структура е гласувала общо 14 номинации, сред които са министърът на околната среда и водите Искра Михайлова,

Пеевски номиниран за евродепутат и от ДПС във Варна

Варненската организация на ДПС е издигнала Делян Пеевски за евродепутат.
Предложението за кандидатурата му е дошло от председателя на ДПС във Варна Ерджан Себайтин, съобщи самият той пред Варненската организация на ДПС е издигнала Делян Пеевски за евродепутат. Предложението за кандидатурата му е дошло от председателя на ДПС във Варна Ерджан Себайтин, съобщи самият той пред "Дарик". Местната структура е гласувала общо 14 номинации, сред които са министърът на околната среда и водите Искра Михайлова,

Радио София - БНР с кампанията „Деца като цветя“

/КРОСС/ „Деца като цветя“  е името на инициативата, която Радио София- БНР посвещава в подкрепа на деца с аутизъм и дислексия.  На 13 април, когато празнуваме най-красивия пролетен празник - Цветница, столичната програма на БНР ще подари специално празненство на малчуганите. Те ще  гостуват в  Българското национално радио, където точно в  12 часа ще започне организираният за тях детски празник, който ще им подари един незабравим ден. Инициативата на Радио София  „Деца като цветя”  е израз на позицията на  Българското национално радио, като социално отговорна медия, да бъде припомнена важната роля на медиите за формиране на позитивна нагласа към случващото се около нас  и да бъде излъчено посланието : „ Всяко дете заслужава внимание, обич и грижа!“. „По последни данни, в нашата страна, близо 140 хиляди деца страдат от аутизъм или дислексия, а в световен план едно на всеки 150 деца е засегнато от тези проблеми. Екипът на Радио София, подкрепен от специалисти, приятели, партньори и родители, се обедини около идеята да изпълним неделния ден на дозина такива деца с много любов, цвят, музика, настроение, забавни игри и подаръци“, посочи Митко Димитров – директор на Радио София

Употребявани автомобили БМВ и "Мини" за 9.2 млн лева търсят купувачи на изложение в София


Повече от 100 автомобила БМВ и "Мини", на обща стойност 9.2 млн. лева, могат да се видят в петото издание на изложението за проверени употребявани коли от двете марки, което отвори врати в Интер Експо Център на бул. "Цариградско шосе" в София днес и ще продължи до 13 април. Работното време на BMW Еxpo e от 10 до 20 часа, а входът е свободен.

Изложението интегрира всички етапи от избора до покупката на сертифицирани употребявани превозни средства БМВ и "Мини". Всички предложени...

Лех Валенса: Западът трябва заедно да се противопостави на Путин


ЯЦЕК НИЗИНКЕВИЧ
В. “ЖЕЧПОСПОЛИТА”
- Миналата сряда в. “Жечпосполита” писа, че Европа ще бъде разделена от нова желязна завеса, като Полша ще остане от правилната страна, а Украйна – от грешната.
- Не може да има сигурна и свободна Полша без свободна Украйна. Политиците, главно американските, не се учат от грешките си и продължават да правят нови. ЯЦЕК НИЗИНКЕВИЧ В. “ЖЕЧПОСПОЛИТА” - Миналата сряда в. “Жечпосполита” писа, че Европа ще бъде разделена от нова желязна завеса, като Полша ще остане от правилната страна, а Украйна – от грешната. - Не може да има сигурна и свободна Полша без свободна Украйна. Политиците, главно американските, не се учат от грешките си и продължават да правят нови.

Булгартабак представи лимитирана серия на EVA Slims

/КРОСС/ Булгартабак представи лимитирана серия на EVA Slims, на специализираното тютюнево изложение “World Tobacco Middle East” в Дубай. Серията носи името Senses of EVA Наргиле и е с аромат на ябълка. Senses of EVA Наргиле може да бъде намерена и на българския пазар, като цената й е 4.60 лв. за 20 къса. Изложението “World Tobacco Middle East” се проведе в периода 01-02 април 2014г. в световния търговски център в Дубай. “World Tobacco Middle East” е едно от най-големите изложения на тютюневата промишленост. Тази година се отбеляза над 50% ръст в посещаемостта от производители, търговци и дистрибутори от цял свят, спрямо предходни години. Булгартабак традиционно участва в това изложение, тъй като компанията от дълги години присъства на пазарите от Среден Изток. За последните три години непрекъснато се увеличават реализираните ни продажби в Среден Изток. От 2011 г. до сега Булгартабак е реализирал ръст от около 50 % само на тези пазари. През 2014 година Булгартабак ще представи няколко нови бранда и ще обнови част от съществуващото си портфолио. Продуктите ще са  изцяло съобразени с потребителското търсене и спецификата на различните пазари. 

Русия отказва да екстрадира Янукович в Украйна

Няма основания за екстрадиране на президента на Украйна Виктор Янукович от Русия в Украйна, заяви руският генерален прокурор Юрий Чайка, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Янукович е легитимният президент и основания за екстрадирането му няма. Той не е извършил никакви престъпления", каза пред журналисти Чайка, допълвайки, че по-скоро под въпрос са новите украински власти. "Те дойдоха на власт незаконно, в резултат на въоръжен преврат", каза генералният прокурор на Русия.

ЕК с план за газовия дълг на Киев, засега руските доставки са нормални

Eврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер работи върху план, който да помогне на Украйна в плащането на част от газовата й сметка към Русия, каза той пред австрийското радио ОРФ, допълвайки, че "няма причина за паника" относно руските газови доставки за Европа, предаде Ройтерс в петък. "Близко сме до договор с Украйна и нейната газова компания, който да гарантира, че страната е способна да плаща на "Газпром" и дълговете й за газ в бъдеще няма да нарастват", каза Йотингер и добави, че му предстои среща в понеделник с украинските министри на енергетиката и външните работи. По думите му в момента се проверяват непотвърдените фактури и изрази мнение, че в следващите седмици потвърдените сметки ще бъдат уредени, "но не според сметките на господин Путин, а според договорите". "Подготвям решение, което е част от предоставяната на Украйна целева помощ от МВФ, Европейския съюз и Световната банка, която ще направи възможно плащането на дължимите сметки", каза еврокомисарят по повод предупреждението на руския президент Владимир Путин до 18 европейски страни за възможно спиране на доставките на газ за Украйна, което ще се отрази и на транзита за Европа. Украйна почва да внася немски и френски газ В същото време Европейската комисия обяви, че в момента няма проблем с газовите доставки от Русия, а Киев заяви, че скоро ще започне да купува газ от немската "Ер Ве Е" (RWE) и френската "Газ де Франс" (Gaz de France), но иска да получи съгласието на Еврокомисията за риверсивни доставки за своята компанията "Нафтогаз". Обръщането на газовите потоци от Запад на Изток е нужен на Украйна за да не купува от руската "Газпром", чиято обявена цена от април в размер на 485 долара за 1000 куб. м Киев определя като "политическа" и "икономически необоснована". В подземните хранилища на различни страни от Европейския съюз има запаси от 37 милиарда кубически метра газ, някои от тях вече ги запълват и с допълнителни количества, обясни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер. Тя не даде отговор за колко време биха стигнали тези запаси в случай на спиране на руския газ, но подчерта, че Евросъюзът очаква от Русия да изпълнява задълженията си по доставката, а от Украйна – по транзита. По-рано през деня стана ясно, че европейските страни вероятно ще дадат съгласуван отговор на писмото на руския президент Владимир Путин от четвъртък с обяснение на газовите проблеми с Украйна, предупреждение за възможно спиране на доставките на синьо гориво за Европа и искане за намиране на съвместно решение на въпроса. Координиран отговор на писмото на Путин Общият, а не търсеният от Путин поотделно отговор на страните от ЕС, може да бъде обявен на предстоящата идния четвъртък в Женева среща във формат ЕС, САЩ, Русия и Украйна, съобщи пред журналисти в петък представител на Европейската комисия. "Нашето усещане, което се споделя и от повечето страни-членки, е, че трябва да се даде координиран отговор на това писмо. Това и ще направим, вероятно на среща в четвъртък. Ако тя се състои, това ще е добра възможност да дадем отговор", заяви представител на Брюксел, пожелал анонимност, цитиран от РИА Новости.   В изпратеното до лидерите на държавите членки на ЕС във връзка с проблемния газов дълг на Украйна към Русия за 2.2 млрд. долара писмо на Путин се посочва още, че в последните четири години с дадените отстъпки в цената на природния газ Москва реално е субсидирала Киев с 35.4 млрд. долара. Руският държавен глава предложи и незабавни консултации с министрите на различните държави от ЕС за предприемане на съгласувани действия по стабилизирането на икономиката на Украйна и подсигуряването на транзита на руски газ в Европа според търговските условия на договорите между "Газпром" и "Нафтогаз". Русия засега няма да си търси 35-те млрд. долара В същото време прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че засега Русия не смята да си търси въпросните 35.4 млрд. долара субсидии от Украйна. По думите му сумата била представена само като илюстрация за състоянието на нещата. Песков също така коментира, че в писмото на Путин до лидерите на страните от ЕС е ставало дума за отделни преговори с всяка държава, а не с Еврокомисията като техен представител.   "Доколкото всяка от тези страни се явява купувач на газ, всяка от тях е страна по преговорите. Да се водят преговори само с Еврокомисията е невъзможно, защото не тя е купувач", каза Песков, цитиран от руското издание "Комерсант".   То посочва, че в последните години Брюксел се стреми да излиза пред Русия с общи позиции по енергийните въпроси като противодействие на опитите на "Газпром" да се договоря поотделно с всяка държава от ЕС. Най-ярката проява на тази позиция стана фактическото блокиране на проекта за строеж на газопровода "Южен поток" от страна на ЕК, въпреки че "Газпром" успешно се договори поотделно с всяка страна, през чиято територия ще минава трасето на тръбата. Русия е готова да участва в консултации с ЕС по въпросите, засегнати от президента Владимир Путин в обръщението му към европейски лидери, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на неправителствени организации от страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Приветстваме очерталите се напоследък промени в позицията на ЕС и призивите за консултации във формат Русия-ЕС-партньорски държави. Готови сме за това, включително по въпросите, засегнати от президента на Руската федерация в обръщението му към лидерите на европейските държави, получаващи руски доставки (на газ) през Украйна", каза Лавров. Западни медии: Нагнетяване на напрежението между Киев и ЕС Газовото писмо на Путин бе коментирано по различен начин от западните медии. "Заплахата на Путин навежда на мисълта, че Русия се готви да използва контрола си върху газовите доставки, за да ескалира напрежението върху Украйна и европейските й съюзници", посочва вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Изданието отбелязва обаче, че Европейският съюз е далеч по-малко уязвим от Украйна, защото тя е зависима от Русия за почти всичкия си газ, а обемът на доставяния от Русия през Украйна газ варира за отделните членки на ЕС от 80 процента за Унгария до 0 процента за Великобритания. Според изданието писмото навежда на мисълта, че "Русия открива нов фронт срещу Украйна". "Путин вече е разположил между 35 000 и 40 000 войници по източната граница на Украйна, повишавайки възможността за пълномащабно нашествие", добавя "Дейли телеграф". Путин използва цената на газа, за да тласне Украйна към неплатежоспособност, пише британският "Таймс". "По този начин САЩ, ЕС и чуждестранните инвеститори трябва да получат впечатлението, че Украйна е една страна, неспособна да функционира, която не заслужава никакъв сериозен политически, камо ли военен ангажимент", посочва изданието, цитирано от ДПА. "На срещата на ЕС през юни енергийната сигурност трябва да е основна тема, както и на срещата на НАТО през септември. Това означава по-голям капацитет за складиране, инвестиции и станции за втечнен газ, разработване на шистов газ и енергиен внос от САЩ. Путин иска от нас цена за една Украйна, която да остане непокътната. Той трябва да се убеди, че неприемливото му поведение излиза още по-скъпо", посочва "Таймс".

Страните от ЕС дават общ отговор на газовото писмо на Путин

Европейските страни вероятно ще дадат съгласуван отговор на писмото на руския президент Владимир Путин, изпратено до всяка една от тях в четвъртък с обяснение на газовите проблеми с Украйна, предупреждение за възможно спиране на доставките на синьо гориво за Европа и искане за намиране на съвместно решение на въпроса. Общият, а не търсеният от Путин поотделно отговор на страните от ЕС, може да бъде обявен на предстоящата идния четвъртък в Женева среща във формат ЕС, САЩ, Русия и Украйна, съобщи пред журналисти в петък представител на Европейската комисия. "Нашето усещане, което се споделя и от повечето страни-членки, е, че трябва да се даде координиран отговор на това писмо. Това и ще направим, вероятно на среща в четвъртък. Ако тя се състои, това ще е добра възможност да дадем отговор", заяви представител на Брюксел, пожелал анонимност, цитиран от РИА Новости.   В изпратеното до лидерите на държавите членки на ЕС във връзка с проблемния газов дълг на Украйна към Русия за 2.2 млрд. долара писмо на Путин се посочва още, че в последните четири години с дадените отстъпки в цената на природния газ Москва реално е субсидирала Киев с 35.4 млрд. долара. Руският държавен глава предложи и незабавни консултации с министрите на различните държави от ЕС за предприемане на съгласувани действия по стабилизирането на икономиката на Украйна и подсигуряването на транзита на руски газ в Европа според търговските условия на договорите между "Газпром" и "Нафтогаз". В същото време прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че засега Русия не смята да си търси въпросните 35.4 млрд. долара субсидии от Украйна. По думите му сумата била представена само като илюстрация за състоянието на нещата. Песков също така коментира, че в писмото на Путин до лидерите на страните от ЕС е ставало дума за отделни преговори с всяка държава, а не с Еврокомисията като техен представител.   "Доколкото всяка от тези страни се явява купувач на газ, всяка от тях е страна по преговорите. Да се водят преговори само с Еврокомисията е невъзможно, защото не тя е купувач", каза Песков, цитиран от руското издание "Комерсант".   То посочва, че в последните години Брюксел се стреми да излиза пред Русия с общи позиции по енергийните въпроси като противодействие на опитите на "Газпром" да се договоря поотделно с всяка държава от ЕС. Най-ярката проява на тази позиция стана фактическото блокиране на проекта за строеж на газопровода "Южен поток" от страна на ЕК, въпреки че "Газпром" успешно се договори поотделно с всяка страна, през чиято територия ще минава трасето на тръбата. Русия е готова да участва в консултации с ЕС по въпросите, засегнати от президента Владимир Путин в обръщението му към европейски лидери, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на неправителствени организации от страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Приветстваме очерталите се напоследък промени в позицията на ЕС и призивите за консултации във формат Русия-ЕС-партньорски държави. Готови сме за това, включително по въпросите, засегнати от президента на Руската федерация в обръщението му към лидерите на европейските държави, получаващи руски доставки (на газ) през Украйна", каза Лавров. Газовото писмо на Путин бе коментирано по различен начин от западните медии. "Заплахата на Путин навежда на мисълта, че Русия се готви да използва контрола си върху газовите доставки, за да ескалира напрежението върху Украйна и европейските й съюзници", посочва вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Изданието отбелязва обаче, че Европейският съюз е далеч по-малко уязвим от Украйна, защото тя е зависима от Русия за почти всичкия си газ, а обемът на доставяния от Русия през Украйна газ варира за отделните членки на ЕС от 80 процента за Унгария до 0 процента за Великобритания. Според изданието писмото навежда на мисълта, че "Русия открива нов фронт срещу Украйна". "Путин вече е разположил между 35 000 и 40 000 войници по източната граница на Украйна, повишавайки възможността за пълномащабно нашествие", добавя "Дейли телеграф". Путин използва цената на газа, за да тласне Украйна към неплатежоспособност, пише британският "Таймс". "По този начин САЩ, ЕС и чуждестранните инвеститори трябва да получат впечатлението, че Украйна е една страна, неспособна да функционира, която не заслужава никакъв сериозен политически, камо ли военен ангажимент", посочва изданието, цитирано от ДПА. "На срещата на ЕС през юни енергийната сигурност трябва да е основна тема, както и на срещата на НАТО през септември. Това означава по-голям капацитет за складиране, инвестиции и станции за втечнен газ, разработване на шистов газ и енергиен внос от САЩ. Путин иска от нас цена за една Украйна, която да остане непокътната. Той трябва да се убеди, че неприемливото му поведение излиза още по-скъпо", посочва "Таймс".

Евространите дават общ отговор на газовото писмо на Путин

Европейските страни вероятно ще дадат съгласуван отговор на писмото на руския президент Владимир Путин, изпратено до всяка една от тях в четвъртък с обяснение на газовите проблеми с Украйна, предупреждение за възможно спиране на доставките на синьо гориво за Европа и искане за намиране на съвместно решение на въпроса. Общият, а не търсеният от Путин поотделно отговор на страните от ЕС, може да бъде обявен на предстоящата идния четвъртък в Женева среща във формат ЕС, САЩ, Русия и Украйна, съобщи пред журналисти в петък представител на Европейската комисия. "Нашето усещане, което се споделя и от повечето страни-членки, е, че трябва да се даде координиран отговор на това писмо. Това и ще направим, вероятно на среща в четвъртък. Ако тя се състои, това ще е добра възможност да дадем отговор", заяви представител на Брюксел, пожелал анонимност, цитиран от РИА Новости.   В изпратеното до лидерите на държавите членки на ЕС във връзка с проблемния газов дълг на Украйна към Русия за 2.2 млрд. долара писмо на Путин се посочва още, че в последните четири години с дадените отстъпки в цената на природния газ Москва реално е субсидирала Киев с 35.4 млрд. долара. Руският държавен глава предложи и незабавни консултации с министрите на различните държави от ЕС за предприемане на съгласувани действия по стабилизирането на икономиката на Украйна и подсигуряването на транзита на руски газ в Европа според търговските условия на договорите между "Газпром" и "Нафтогаз". В същото време прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че засега Русия не смята да си търси въпросните 35.4 млрд. долара субсидии от Украйна. По думите му сумата била представена само като илюстрация за състоянието на нещата. Песков също така коментира, че в писмото на Путин до лидерите на страните от ЕС е ставало дума за отделни преговори с всяка държава, а не с Еврокомисията като техен представител.   "Доколкото всяка от тези страни се явява купувач на газ, всяка от тях е страна по преговорите. Да се водят преговори само с Еврокомисията е невъзможно, защото не тя е купувач", каза Песков, цитиран от руското издание "Комерсант".   То посочва, че в последните години Брюксел се стреми да излиза пред Русия с общи позиции по енергийните въпроси като противодействие на опитите на "Газпром" да се договоря поотделно с всяка държава от ЕС. Най-ярката проява на тази позиция стана фактическото блокиране на проекта за строеж на газопровода "Южен поток" от страна на ЕК, въпреки че "Газпром" успешно се договори поотделно с всяка страна, през чиято територия ще минава трасето на тръбата. Русия е готова да участва в консултации с ЕС по въпросите, засегнати от президента Владимир Путин в обръщението му към европейски лидери, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на неправителствени организации от страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Приветстваме очерталите се напоследък промени в позицията на ЕС и призивите за консултации във формат Русия-ЕС-партньорски държави. Готови сме за това, включително по въпросите, засегнати от президента на Руската федерация в обръщението му към лидерите на европейските държави, получаващи руски доставки (на газ) през Украйна", каза Лавров. Газовото писмо на Путин бе коментирано по различен начин от западните медии. "Заплахата на Путин навежда на мисълта, че Русия се готви да използва контрола си върху газовите доставки, за да ескалира напрежението върху Украйна и европейските й съюзници", посочва вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Изданието отбелязва обаче, че Европейският съюз е далеч по-малко уязвим от Украйна, защото тя е зависима от Русия за почти всичкия си газ, а обемът на доставяния от Русия през Украйна газ варира за отделните членки на ЕС от 80 процента за Унгария до 0 процента за Великобритания. Според изданието писмото навежда на мисълта, че "Русия открива нов фронт срещу Украйна". "Путин вече е разположил между 35 000 и 40 000 войници по източната граница на Украйна, повишавайки възможността за пълномащабно нашествие", добавя "Дейли телеграф". Путин използва цената на газа, за да тласне Украйна към неплатежоспособност, пише британският "Таймс". "По този начин САЩ, ЕС и чуждестранните инвеститори трябва да получат впечатлението, че Украйна е една страна, неспособна да функционира, която не заслужава никакъв сериозен политически, камо ли военен ангажимент", посочва изданието, цитирано от ДПА. "На срещата на ЕС през юни енергийната сигурност трябва да е основна тема, както и на срещата на НАТО през септември. Това означава по-голям капацитет за складиране, инвестиции и станции за втечнен газ, разработване на шистов газ и енергиен внос от САЩ. Путин иска от нас цена за една Украйна, която да остане непокътната. Той трябва да се убеди, че неприемливото му поведение излиза още по-скъпо", посочва "Таймс".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване