Атака се появи и спаси кворума в парламента

80 минути след началото на днешния пленарен ден, 42-рото Народно събрание успя да събере кворум и да започне работа, предаде БГНЕС. След две почивки, дадени от председателя на парламента Михаил Мик...

"Мистерията Еньовден" - където миналото и настоящето се срещат

"Мистерията Еньовден" е спектакъл, направен с много професионализъм, много талант, много проникновение и много мисъл. В магията от музика и танц тупти пулсът на България - такава, каквато ...

Украйна е изпълнила условията на МВФ за получаване на финансова помощ


Киев е изпълнил всички условия за получаването на първия транш от финансовата помощ от МВФ, заяви украинският финансов министър Олександър Шлапак, цитиран от "Ройтерс".
"Тук сме, за да говорим по-конкретно за сроковете и условията за отпускане на международната помощ", заяви той в кулоарите на пролетната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

През март МВФ прие да окаже на Украйна финансова помощ в размер от 14 до 18 милиарда долара, за да й помогне да се възстанови от...

Ангел Антонов поема НСО

Бившият шеф на Националната полиция Ангел Антонов е предложен от "Дондуков" 2 за началник на НСО.

Щатски регулаторен орган разрешава сделката на Facebook за WhatsApp

Същевременно FTC предупреди WhatsApp да не смекчава политиката си за опазване на личните данни на потребителите


Искат по-широк достъп до ин витро програма

Критериите за достъп до финансиране от общинската ин витро програма да бъдат разширени, ще настоява фондация “Искам бебе”. Това съобщи регионалният координатор на организацияа във Варна Женя Ценовска. След няколко години пауза в бюджета за 2014 г. отново бе предвиден фонд от 100 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Критериите за достъп до финансиране от общинската ин витро програма да бъдат разширени, ще настоява фондация “Искам бебе”. Това съобщи регионалният координатор на организацияа във Варна Женя Ценовска. След няколко години пауза в бюджета за 2014 г. отново бе предвиден фонд от 100 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Разправии в мексикански наркокартел довели до 28 трупа

Вътрешна борба за власт в мексиканския наркокартел от Залива доведе до 28 трупа след престрелки по североизточниото крайбрежие на Мексико, предаде АФП.

Неандерталците били добри родители

Неандерталците са смятани за брутални и безмилостни същества, които не се спирали пред нищо в борбата си оцеляване в суровата среда, която ги заобикаляла.

Оказва се обаче, че може би подценяваме нашите далечни братовчеди. Ново изследване разкрива, че неандерталците са били добри родители, а децата им са били добре обгрижвани като част от социалната група.

Група британски учени се изправят пред предизвикателството да променят традиционния възглед, че детството на неандерталеца е било трудно, кратко и опасно.

Децата на пещерните хора са се радвали на силна емоционална връзка с непосредствената им социална група, твърди изследването. Изследователите от университета в Йорк казват, че има доказателства, че неандерталците са се грижели за болни или ранени деца с месеци и дори с години.

Според традиционната представа децата на пещерните хора са получавали сурово възпитане, но това заключение се основава до голяма степен само на биологични доказателства.

Археолози, водени от д-р Пени Спикинс, разглеждат културни и социални доказателства, изследвайки неандерталските погребения. Те открили, че децата играят особено важна роля в тяхното общество, особено в символично отношение.

Проучването на детски погребения пък разкрива, че те са били обект на специално внимание, когато са умирали и обикновено са имали по-сложни гробове в сравнение с тези на възрастните.

Смята се, че неандерталските групи са били сравнително малки и изолирани, което означава, че е естествено да съществува сериозен емоционален акцент в близките вътрешни отношения.


Все повече български компании ще се насочват към износа

Все повече български компании ще се насочват към износа, като освен увеличаване на обемите ще има промяна и в разнообразието на стоките, предлагани на чуждите пазари. Това заяви Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по време на глобалната конференция по управление на кредитния риск на COFACE. Той обясни, че обемът на българския експорт на глава от населението е близък до нивата, приемани за типични за индустриалните държави. „Бавното възстановяване на икономиката обаче продължава да е проблем. За тази година очакваме средно-годишна инфлация от 0.3%“, каза при откриването на конференцията Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк. Според него е необходимо да се постигне благоприятно съотношение на привлечените към отпуснатите средства и то точно сега, когато сме свидетели на намаляване на разходите за взимане на кредит.Износът на стоки на глава на населението в България се е увеличил за 13 години пет пъти до малко над 3 хил.евро. За сравнение износът на глава от населението към края на миналата година в Полша е 4036 евро, Латвия - близо 5 хил.евро, Румъния – 2477 евро, Хърватска – 2152 евро.“Досега България се специализира в производството на ниско-технологични, сравнително енергоемки и трудоемки продукти. Постепенно страната ще започне да играе по-важна роля и ще мигрира към производството на по-сложни компоненти”, обясни Кристофор Павлов

Франция забрани служебните мейли след 18,00 часа


Нови трудови споразумения правят незаконно отговарянето на служебни мейли след 18,00 часа във Франция, пише в. “Индипендънт”. Те важат за работещите в сферата на дигиталния и консултантския сектор.
Сделката е подписана от федерации и съюзи на работодателите, представляващи почти 1 млн. работници в двата сектора, и има юридическа стойност. Нови трудови споразумения правят незаконно отговарянето на служебни мейли след 18,00 часа във Франция, пише в. “Индипендънт”. Те важат за работещите в сферата на дигиталния и консултантския сектор. Сделката е подписана от федерации и съюзи на работодателите, представляващи почти 1 млн. работници в двата сектора, и има юридическа стойност.

Хилари Клинтън бе замерена с обувка в Лас Вегас

Хилари Клинтън е била замерена с обувка от жителка на Лас Вегас по време на лекция за политика в местен хотел, съобщава ИТАР-ТАСС.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Бившият държавен секретар на САЩ не е пострадала и е възприела инцидента с хумор. Хилари Клинтън е била замерена с обувка от жителка на Лас Вегас по време на лекция за политика в местен хотел, съобщава ИТАР-ТАСС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Бившият държавен секретар на САЩ не е пострадала и е възприела инцидента с хумор.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 11 април - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр.

САЩ и ЕС трябва да се подготвят за нови санкции на Русия

Президентът на САЩ Барак Обама е подчертал „необходимостта САЩ, ЕС и другите страни партньорки да се подготвят да отговорят на руска ескалация“ в Украйна с налагане на нови санкции, предадоха световните агенции.

Обама е заявил, че ситуацията в Източна Украйна буди тревога, се казва в съобщение на Белия дом, публикувано след разговора на американския президент му с германския канцлер Ангела Меркел.

„Проруски сепаратисти, очевидно с подкрепата на Москва, продължават да водят организирана кампания на саботаж и провокации, целяща да разтърси и дестабилизира Украйна“, се посочва в документа.

„Лидерите на САЩ и Германия отново призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна“, се казва в съобщението.

Съединените щати освен това

обвиниха Русия, че използва природния газ като инструмент за принуда в своя спор с Украйна,

предаде Ройтерс. Руската федерация не изпълни двустранното споразумение с Украйна, което предвижда доставяне на природен газ с отстъпка в замяна на отдаване под наем за 25 години на обекти на руския Черноморски флот, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки. „Ние осъждаме опитите на Русия да използва енергията като инструмент за принуда срещу Украйна“, подчерта тя.

Псаки обяви, че Съединените щати ще предприемат незабавно мерки за оказване на помощ на Украйна, включително извънредно финансиране и техническа помощ в сферата на енергийната сигурност, ефективност и реформа.

Вчера руският президент Владимир Путин предупреди европейски лидери, че страната му ще прекрати снабдяването на Украйна с газ, ако тя не плати дължимите суми за внос на газ, и че това може да доведе до намаляване на доставките за самата Европа.

Същевременно американският министър на финансите Джейкъб Лу също е заявил пред руския си колега Антон Силуанов, че

САЩ са готови да наложат нови санкции на Русия,

ако тя продължава да подклажда напрежението в Украйна.

Лу е подчертал, че САЩ все още вярват, че има възможност кризата да бъде решена по дипломатически път и е призовал Москва да участва в международните усилия за възстановяване на украинската икономика, „особено що се отнася до свободното движение на енергоносители и свободната търговия“.

Американският министър освен това е предупредил руския си колега, че

евентуална сделка между Москва и Техеран ще е нарушение на американските санкции и може да доведе до налагане на нови мерки

срещу руски граждани и организации, предадоха световните агенции.

По-рано Ройтерс съобщи, че Иран и Русия напредват към сключване на сделка от типа „петрол срещу стоки“ на стойност до 20 млрд. долара. Силуанов и Лу са обсъдили и Украйна.

„Министър Лу повтори сериозните ни опасения, предизвикани от съобщенията за евентуална сделка между Русия и Иран, включваща размяна на петрол срещу стоки“, се казва в изявление на министерството на финансите, разпространено след срещата между двамата министри във Вашингтон. „Той даде да се разбере, че подобна сделка може да доведе до налагане на санкции срещу всяка организация или лице, замесени в свързаните с нея транзакции“.

Лу е заявил пред Силуанов, че сделката между Русия и Иран би противоречала на споразумението между Иран и шестте световни сили, сред които са и САЩ, и Русия. По силата на споразумението Техеран ограничава ядрената си програма, а в замяна получава смекчаване на западните санкции, насочени срещу приходите от иранския петрол.


Антоанета Стефанова с първа победа във ФИДЕ Гран При за жени, сезон 2013-2014 г.,

/КРОСС/Гросмайстор Антоанета Стефанова постигна първата си победа във ФИДЕ Гран При за жени, сезон 2013-2014 г., който се провежда от 8-ми до 22-ри април 2014 г. В Ханти-Мансийск, Русия.        Българката спечели срещу украинската състезателка Анна Ушенина (Ushenina, Anna). Срещу Ушенина българката загуби „Тайбрейка“  на финалния мач за световната корона през 2012 г. Така 10-тата световна шампионка Антоанета Стефанова добави към феноменалната си шахматна автобиография званието Вице-световна шампиока, а Анна Ушенина се закичи със 14-тия световен лавров венец. Година по-късно Ушенина загуби мача за световната титла срещу Хоу Ифан (Hou, Yifan). Точно китайката е начело на турнирната таблица след втория кръг на четвъртия турнир на Гран При за жени. Тя е с две точки от две възможни. Българската шахматистка е с 1,5 точки е дели второ-трето място във временното класиране. Антоанета Стефанова е с турнирен номер 1 и според правилата на „Бергер“ системата в първите два кръга играе с белите фигури. От тук нататък до финалния 11 кръг тя ще редува белите фигури с черните. Третата си партия тя играе е с черните фигури срещу китайската гросмайсторка Хсуе Джао (Zhao, Xue).

Замериха Хилари Клинтън с обувка в Лас Вегас (видео)

Хилари Клинтън е била замерена с обувка от жителка на Лас Вегас по време на лекция за политика в местен хотел, съобщава ИТАР-ТАСС.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Бившият държавен секретар на САЩ не е пострадала и е възприела инцидента с хумор. Хилари Клинтън е била замерена с обувка от жителка на Лас Вегас по време на лекция за политика в местен хотел, съобщава ИТАР-ТАСС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Бившият държавен секретар на САЩ не е пострадала и е възприела инцидента с хумор.

Реформаторите ще се срещнат с президента заради извънредната ситуация, пред която е изправена България


Лидерите на Реформаторски блок ще се срещнат с президента Росен Плевнелиев, заради "извънредната ситуация, пред която е изправена България".

На срещата по инициатива на реформаторите ще бъдат обсъдени рисковете пред националните интереси, заплахите за членството ни в Европейския съюз и спиране на фондовете, както и открилата се нова възможност чрез членство в общ енергиен европейски блок България да получи по-ниски цени на газа.

Срещата с президента Плевнелиев е първата в...

Паника в Никарагуа: Трус срина сгради, рани десетки

Земетресението предизвика паника сред жителите на града, които излязоха по улиците. Срутени са няколко къщи, над 100 са с различни материални щети.

Нощта в Донецк мина спокойно въпреки ултиматума

Проруските лидери преговарят с местните власти


ДПС праща Делян Пеевски евродепутат, за да отпадне въпросът "Кой"


Устремното посочване за евродепутат от структурите на ДПС на неуспелия шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Делян Пеевски породи множество тълкувания кой и защо има полза от това и какво би било общественото отражение след възраждането на протестите антиПеевски.

Пеевски е издигнат за евролистата на ДПС от всички партийни структури, които досега са дали своите предложения. По неофициална информация това им е било разпоредено от централата в София. На много места...

Япония се връща към ядрена енергетика

Пълното спиране на ядрените реактори след аварията във Фукушима доведе до рязко увеличаване на използването на ТЕЦ-овете, които обаче изискват скъпо гориво

Замериха Хилъри Клинтън с обувка

Бившият държавен секретар успя да избегне удара

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

От третия път парламентът заработи

В 10.20 часа НС събра кворум, депутатите от "Атака" се появиха


Обновеният "Форд Фокус" седан тръгва от САЩ


Миналата през фейслифт версия седан на "Форд Фокус" ще направи дебютът си на автосалона в Ню Йорк (18-27 април), съобщиха от компанията. Хечбекът и комбито вече имаха своята премиера през март на изложението в Женева. По-късно през годината ще се появи "Фокус" ST.

Освен седана в Ню Йорк своя дебют ще направи и електрическата версия на "Фокус". Моделът е най-продаваният в света автомобил изобщо през 2013 година с 1 097 618 реализации и ръст на търсенето от 8.7%.

В сравнение...

Инвеститори искат да закупят Mt Gox за 1 биткойн

Групата възнамерява да възвърне 20% от загубите на кредиторите


Почти без валежи днес, максималните температурите - до 15°

Преди обяд ще има временни разкъсвания и намаления на облачността и ще бъде почти без валежи. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. След пладне облачността от запад отново ще се увеличи и вплътни и в много райони ще превали, на места и прегърми. До полунощ над по-голямата част от страната Преди обяд ще има временни разкъсвания и намаления на облачността и ще бъде почти без валежи. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. След пладне облачността от запад отново ще се увеличи и вплътни и в много райони ще превали, на места и прегърми. До полунощ над по-голямата част от страната

Грандиозен успех на спектакъла „Мистерията Еньовден” в три последователни дни

/КРОСС/ През изминалите три дни спектакълът „Мистерията Еньовден“ се оказа най-предпочитаното културно събитие в София. Повече от 2 часа продължи всяко едно от представленията и публиката въодушевено аплодира хореографа и сценарист на шоуто Нешка Робева, всички танцьори, музиканти и солисти. Запомнящият се глас на българския актьор Васил Михайлов даде начало на спектакъла със своя разказ на странник, объркан от напрегнатото съвремие. Вперил поглед в настоящето, той си спомня за миналото и ни пренася назад във времето. Хард рок звученето на взривяващия глас на Звезди от „Ахат“ и песента „Дървото“, подсилва ефекта на забързаното и унищожително съвремие. Силното ръмжене на появяващи се мотори на сцената, успяха всеки път да приковат вниманието на зрителите в залата. Солистите на спектакъла - Анета Авакян, Боряна Гинева, Стилян Ранджев, Димитър Василев, Мартин Дойчев и трупата на танцьорите от „Нешанъл Арт“, разказват с магията на танца легендата за най-дългия ден в годината - Еньовден. За финал идва и заветът към младите хора, който гласи: „Всичко, което се очаква от вас е да се учите, да се влюбите, да си изберете професия и да раждате децата си тук в България“. През последния ден на спектакъла специални гости бяха и жителите на село Ресен, област Велико Търново

На прага ли сме на студена финансова война?

Русия насърчава руските фирми да се листват на местните пазари, а международни компании анализират внимателно руските си звена


BMW изгоря след ПТП в Русе, шофьорът се измъкнал по чудо

Преди да пламне, колата се преобърнала няколко пъти


Пътна обстановка в страната - 11 април

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Съдът: Цеца е невинна!

Иконата на сръбската музика Светлана Цеца Ражнатович е оправдана по всички обвинения в делото, повдигнато от директора на един от сръбските футболни клубове - Александър Оларевич.

Вестниците пишат..

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. Дума„Биячи на фирма за бързи кредити пребиха длъжник"Служители във фирма за бързи кредити са пребили 57годишен мъж заради забавени вноски, съобщиха от бургаската полиция. Наказателен отряд на фирмата за бързи кредити "Вега 1" в Айтос е потрошил ребрата на длъжник от Каблешково. Служителите на фирмата Хами Х., Гюнер С. И Нуран В. начело с шефа си Кенан Юсеин нахлули в къщата на жертвата си на ул. "Хан Тервел" в Каблешково. Като видял страховитите мъже, домакинът побягнал и от страх се заключил в банята си. Това обаче не спряло биячите, които разбили вратата, издърпали стопанина на двора и го пребили.Биячите са били установени от полицията, като всички са служители на айтоския клон на "Вега 1". Пострадалият бил поръчител на заем, теглен от негова позната в размер на 800 лв., който тя спряла да плаща, в резултат на което фирмата за бързи кредити насочила искането си към него. в. Капитал Дейли„Чуждите инвеститори в имоти пак поглеждат към България"Българските купувачи и тази година ще доминират в сделките с бизнес имоти, но вече се забелязва интерес от чужди фондове към пазара на офисни, търговски и индустриални площи. Това са очакванията на участниците в пролетното издание на конференцията BalRec в София. Според тях доходността от инвестиции в Западна и Централна Европа вече е ниска и по-рисковите играчи обръщат поглед на изток

“Синьо единство” внася европейската си листа за регистрация в ЦИК

/КРОСС/ ПП “Синьо единство” се явява на Европейските избори със собствена листа, която ще бъде внесена за регистрация в ЦИК днес в 12,00 ч. Водач на евролистата е Надежда Нейнски, настоящ евродепутат и бивш външен министър в правителството на ОДС /1997-2001/. В листата на ПП “Синьо единство” участват ГС Обединени земеделци и демократи и ГС ЕВЕТ, с които беше подписана платформа за създаване на единна дясна партия. Преди регистрацията водачът на листата Надежда Нейнски и представители на трите организации ще дадат кратък брифинг пред сградата на ЦИК.

ЦСКА (М) хареса талант на "Славия", взема го в края на годината

В края на годината българите в руския гранд ЦСКА (М) почти сигурно ще станат двама. Към национала Георги Миланов трябва да се присъедини защитникът на младежката формация Стефан Велков. Талантът на В края на годината българите в руския гранд ЦСКА (М) почти сигурно ще станат двама. Към национала Георги Миланов трябва да се присъедини защитникът на младежката формация Стефан Велков. Талантът на "Славия" изкара неколкодневни проби в Москва. "24 часа" научи от агента, който е посредничил за тях - Мирчо Димитров, че те са преминали успешно.

И днес Народното събрание не намери кворум, Борисов иска предсрочни избори

За втори пореден ден Народното събрание не може да събере кворум. В пленарната зала се регистрираха едва 110 народни представители. От ГЕРБ се регистрираха лидерът на партията Бойко Борисов и депутат...

Четвъртфиналните реванши в Лига Европа - под знака на Валенсия

Участниците в предпоследната фаза на Лига Европа вече са известни. Дали заради класа, дали заради прищявка на съдбата това са само отбори от Южната част на Европа – два испански, един италиа...

Серийният Lexus NX предлага много агресивна визия

Lexus официално разкри кросоувера си NX, чийто официален дебют пред публика ще се състои на 20 април, когато е първият прес ден на автомобилен салон Пекин 2014. Концепцията, която ни подготвяше за то...

Появата на Делян Пеевски в ЕП ще е подигравка към българите

Сега появата на господин Делян Пеевски в Европейския парламент, след като знаем, че включително последния доклад на Комисията, без да му споменава името, много на широко се занимаваше с него, означава...

Майка на две деца е в неизвестност от 17 дни

Полицията няма версия около изчезването й


Депутатите решават окончателно ще сменят ли дизайна на бюлетината за евровота


Парламентът ще приеме на второ четене промените в Изборния кодекс, с които се увеличава съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) с един член в полза на ДПС и се променя дизайнът на бюлетината за европейските избори на 25 май.

Промените в Изборния кодекс бяха внесени от ГЕРБ след скандала между управляващите и президента Росен Плевнелиев какво е представителството на парламентарните партии в ЦИК. С поправките съставът на ЦИК ще стане плаващ - с 18 души, предложени от...

Започва пролетната среща на МВФ и Световната банка


Във Вашингтон днес започва пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. 

На форума, който ще продължи до неделя - 13 април, двете институции ще направят преглед на дейността си в света и ще обобщят тенденциите в икономическото развитие и мерките за финансова стабилност. 

България ще бъде представена от министъра на финансите Петър Чобанов, който е управител за България в групата на Световната банка.

Чобанов ще се срещне с...

Софарма е изкупило близо 27 хил. свои акции при средна цена от 4,44 лв. за брой

Обратно изкупените акции в периода 3-9 април съставляват 17,5% от търговията по позицията на БФБ


Рождениците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Бисер Николов, областен управител на Кърджали Васил Мирчев, издател на сп. „Мениджър", председател на Съвета на директорите на „ВМ Финанс еруп" Диана Йоргова, състезателка по спортна стрелба Дора Бонева, художничка Мариан Вълев, актьор Николай Камов, депутат в 37, 38, 39 и 40-ото НС Проф. Стефан Драгостинов, композитор  

Почти без валежи днес, температурите - от 10° до 15°

Преди обяд ще има временни разкъсвания и намаления на облачността и ще бъде почти без валежи. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. След пладне облачността от запад отново ще се увеличи и вплътни и в много райони ще превали, на места и прегърми. До полунощ над по-голямата част от страната Преди обяд ще има временни разкъсвания и намаления на облачността и ще бъде почти без валежи. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. След пладне облачността от запад отново ще се увеличи и вплътни и в много райони ще превали, на места и прегърми. До полунощ над по-голямата част от страната

Св. свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам Асийски

Житие на свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота на Църквата. Най-напред те били преследвани, мъчени и убивани от неповярвалите юдеи, след това от езическите тълпи, а от втората половина на първи век римската власт предприела организирано и всеобщо гонение. Много мъченици станали жертва на юдейския фанатизъм и на езическата жестокост. Един от тях е свещеномъченик Антипа, епископ на Пергамската църква. За него споменава св. евангелист Йоан Богослов в своята книга Откровение. През време на римския император Домициан апостолът бил заточен на остров Патмос. Там в тайнствено видение му се явил Син Божи и му открил достойнствата и недостатъците на седемте най-известни по онова време малоазийски църкви. Духовното състояние на Пергамската църква Той описал със следните думи: - "Зная делата ти, и где живееш, там, гдето е престолът на сатаната, и държиш името Ми, и не се отрече от вярата ми дори в дните, когато верният Ми свидетел Антипа биде умъртвен между вас, сред които живее сатаната" (Откр. 2:12-13). От тези думи узнаваме, че към края на първия век епископът на Пергамската църква е бил човек благочестив и непоколебим във вярата си. Апостолът не съобщава името му, но несъмнено е, че той е бил приемник на верния свидетел Антипа, който останал твърд в своите християнски убеждения и мъченически загинал за Христа Иисуса - "биде умъртвен между вас". Жителите на гр

Безлов: Събитията в Крим не бяха планирани

"Визитата на Андерс Фог Расмусен у нас може да не е просто символична"


Ангел Найденов на среща с Генералния секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен

/КРОСС/ Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с Генералния секретар на НАТО, който ще бъде на посещение в България. Визитата на Андeрс Фог Расмусен е в контекста на подготовката на Срещата на върха на Алианса през есента и отбелязването на годишнините от разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор. Министърът на отбраната Ангел Найденов ще награди генералния секретар Андeрс Фог Расмусен с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен. В рамките на визитата си у нас Генералният секретар на НАТО  ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Пламен Орешарски и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

БФС чака 600 000 долара от ФИФА за базата на националите

БФС може да получи близо 600 000 долара от ФИФА по програмата "Гол" в помощ на строежа на базата на националните отбори. Строежът в Бояна вече е в ход, а общата му стойност вероятно ще е около 15 милиона лева.

Световната централа е впечатлена от свършеното по тренировъчната база в Правец, която вече работи.

Същевременно почти е завършена рабо БФС може да получи близо 600 000 долара от ФИФА по програмата "Гол" в помощ на строежа на базата на националните отбори. Строежът в Бояна вече е в ход, а общата му стойност вероятно ще е около 15 милиона лева. Световната централа е впечатлена от свършеното по тренировъчната база в Правец, която вече работи. Същевременно почти е завършена рабо

На тази дата: Наполеон абдикира и е изпратен на остров Елба

"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 11 април 1814 г. френският император Наполеон Бонапарт абдикира и е изпратен на заточение на средиземноморския остров Елба. Развоят на събитията е плод на неуспешната му кампания срещу Русия...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване