Над 500 хил. българи ще пътуват за Великден

МВР спира движението на тирове, а БДЖ ще предостави около 14 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната

Две експлозии отекнаха в Бостън, година след бомбения атентат

Най-малко 8 души бяха ранени в резултат на експлозия в 3-етажна жилищна сграда в Бостън. Двама от пострадалите са в тежко състояние. Инцидентът е станал в бостънския район Дорчестър около 4 часа българско време. Вследствие на взрива се е срутила част от сградата и е пламнал пожар.

Су-24 деморализирал американски моряци

 Истински екшън се е разиграл в Черно море, след като руски Су-24 изправи на нокти американски моряци от ескадрения миноносец "Доналд Кук". Руската машина прелетяла много ниско 12 пъти, със заход за атака, което стъписало американските военни, съобщава karp.planeta2.org.
В следствие на руската акция, 27 американски моряци са депозирали молби за напускане на служба по собствено желание. Войниците да подали рапорти за оставка, като обосновават действието си с това, че „нямат намерение да излагат живота си на опасност”.

Пентагонът направи изявление по този повод, в което се твърди, че руски фронтови бомбардировач Су-24 е прелетял в събота няколко пъти близо до ескадрения миноносец "Доналд Кук" в Черно море, като имитирал бойна атака.

Представителят на Пентагона полковник Стивън Уорън коментира за "Ройтерс", че руският бомбардировач е прелетял 12 пъти на малка височина недалеч от американския мононосец.

Той определя въпросните маневри като "застрашителни" и "недопустими", защото те „деморализирали личния състав на кораба и повлияли негативно върху общия психологически климат сред военнослужещите”.

Корабът е патрулирал водите в западната част на Черно море, когато се е случил инцидентът. Сега плавателният съд е акостирал в румънско пристанище, а членовете на корабния екипаж преминават необходими процедури с психолог, за да се възстановят след преживения стрес.

"Доналд Кук" е третият поред кораб от ВМС на САЩ, изпратен в Черно море в последно време.

Според международните морски договори американски кораби нямат право да се намират в Черно море повече от 14 денонощия, а превишаването на този срок дава законно право на Русия да извърши ракетна атака и да унищожи въпросните кораби, без да обявява война. Понеже знаят за тази възможност, членовете на екипажите и командирите на американските кораби изпитват опасения за живота си. 

Пентагонът обеща да повиши застраховките на войниците от 1 милион на 3 милиона долара.



КЗЛД, ЦИК и прокуратурата ще излязат с обща позиция по скандала с личните данни

/КРОСС/ Очаква се днес ЦИК, прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни да излязат с общо становище по скандала с партийните подписки и неправомерното използване на лични данни на избиратели. Президентът Росен Плевнелиев поиска наказания. Близо 250 вече са жалбите в Централната избирателна комисия (ЦИК), след като стана ясно, че в документите за регистрация на партиите като симпатизанти фигурират хора, които дори не подозират това. Наказанието за политическите сили, които са ползвали крадени подписи, ще бъде парична глоба. Наказателната отговорност е лична и ще я понесе този, които е злоупотребил с данните на избирателите, заявиха от ЦИК. Около 40 жалби на потърпевши са постъпили в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). В прокуратурата вече има 20 жалби, включително и на омбудсмана Константин Пенчев, също жертва на мнима регистрация. ЦИК най-вероятно ще предложи законодателни промени след евроизборите заради десетките сигнали за злоупотреби с лични данни в партийните подписки за регистрацията за евровота - това се разбра от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова на пресконференция вчера след обща среща с представители на прокуратурата и КЗЛД.

Помощта на ЕС за бедстващи страни ще пристига по-бързо

/КРОСС/ Финансовата помощ на ЕС за държавите членки и държавите кандидатки, засегнати от наводнения или други природни бедствия, ще бъде отпускана по-бързо и по-ефективно. Това ще стане възможно благодарение на приетите в сряда от Европейския парламент промени в законодателството, свързано с Фонда „Солидарност" на ЕС (ФСЕС). Промените вече неофициално бяха договорени със Съвета. „ФСЕС е един от най-видимите и ефективни примери за солидарността на ЕС. Реформата ще превърне Фонд „Солидарност" в още по-ефективен инструмент. Тя дефинира ясно, с един единствен критерий, кога даден регион може да получи средства от фонда. Въвеждането на авансови плащания също е много важен успех за преговарящите от страна на Парламента, тъй при катастрофални събития бързото оказване на подкрепа е от жизненоважно значение. След трудни преговори, ние успяхме да разрешим този спорен въпрос", заяви докладчикът Роса Естарас Ферагут (ЕНП, Испания). Прaвилата, позволяващи авансови плащания в размер на 10% (но не повече от 30 милиона евро) от очакваната сума от ЕС, са сред приетите текстове, благодарение на усилията на членовете на ЕП и въпреки възраженията на Съвета. ФСЕС обикновено се използва за големи природни бедствия, които предизвикват преки щети в размер на над 3 милиарда по цени от 2011 г., или на над 0,6 % от брутния национален доход (БНД) на държавата, в която са настъпили

Японското правителство понижи очакванията си за представянето на икономиката

Това се случва за пръв път от ноември 2012 г., като причината е свиването на потреблението след покачването на данъка върху продажбите


И част от "Левски" остава без вода

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - част от кв.Левски от 10 до 17 часа - възможни смущения във водоподаването на бул."Цар Освободител" в отсечката между бул.

Бербатов вкара, но Монако отпадна за Купата

Монако отпадна от Купата на Франция, въпреки че Димитър Бербатов спаси тима си от отпадане още в редовното време.

Лекар казал на бащата на Сашо Кадиев: Ще умреш след 6 месеца

„Когато баща ми се разболя тежко и отиде да научи диагнозата си, лекарят, вероятно по западен образец, му каза в лицето: „Господин Кадиев, вие ще умрете след 6 месеца „Когато баща ми се разболя тежко и отиде да научи диагнозата си, лекарят, вероятно по западен образец, му каза в лицето: „Господин Кадиев, вие ще умрете след 6 месеца", се върна към мъчителен спомен в ефир водещият на „Преди обед" в bTV Александър Кадиев. Това се случи в разговор за липсващите пари за лечение на тежко болни и лекарската етика с

Мъж намери на "Позитано" папка с лични данни на десетки хора, докато разхожда кучето си

Папка с лични данни на десетки хора от Своге, които живеят на различни места, беше намерена на столичната ул. „Позитано”. Документите били открити от Стефан Чолаков, който е обявен за най-младия банков обирджия в света. Мъжът живее в центъра на София и докато разхождал кучето си се натъкнал на наръча с ЕГН-та близко до боклукчийска кофа. Папка с лични данни на десетки хора от Своге, които живеят на различни места, беше намерена на столичната ул. „Позитано”. Документите били открити от Стефан Чолаков, който е обявен за най-младия банков обирджия в света. Мъжът живее в центъра на София и докато разхождал кучето си се натъкнал на наръча с ЕГН-та близко до боклукчийска кофа.

Пенсионноосигурителните дружества приключиха 2013 г. с 36,9 млн. лв. печалба

Пенсионноосигурителните дружества са завършили 2013 г., регистрирайки печалба от 36,915 млн. лв., което в сравнение с 2012 г. е увеличение с 16,6%....

Реформаторите: Скандалът с личните данни е мащабна провокация

/КРОСС/ "Скандалът с откраднатите личните данни е димка, която омайва избирателите с внушението, че всички политици са безчестни и „всинца са маскари" - затова няма смисъл да се гласува. Задавам въпроса КОЙ носи отговорност за ситуацията, КОЙ е виновен и върху НЕГО да се стовари цялата строгост на закона. Добре дошли в страната на платените гласове! Управляващите трябва да отговорят КОЙ носи вината за това безобразие. Не може да няма никаква реакция от тяхна страна." Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева на пресконференция в Хасково. Лидерът на СДС Божидар Лукарски каза, че РБ не е далеч от мисълта за провокация. "Това е мащабна провокация, с цел да се каже, че е без смисъл да се гласува", допълни и организационният секретар на РБ Найден Зеленогорски и каза, че ако не се вярва на политическото у нас, ще бъде удар срещу държавността. Лидерът на БЗНС Николай Ненчев обърна внимание, че опитите да се рекламира Евразийския съюз, а не ЕС, ще бъдат категорично разобличавани от РБ.    

Официално: AC/DC продължават с музиката

AC/DC ще продължат да правят музика, като претърпелият инсулт китарист на бандата Малкълм Йънг ще си вземе дълга почивка, съобщи групата „След 40 години от живота, които бяха посветени на AC/DC, китаристът и един от основополагащите членове – Малкълм Йънг – си взима почивка от групата заради лошо здравословно състояние. Малкълм иска да благодари на непримиримите легиони от фенове по света за тяхната безкрайна любов и подкрепа. В светлината на тази новина AC/DC моли за уважение на личното пространство на Малкълм и неговото семейство. Бандата ще продължи да прави музика.” Плановете на AC/DC са за голямо турне по повод 40-годишнината от основаването им, в което ще бъдат включени 40 концерта на 40 различни места. "Това би било страхотен начин да се сбогуваме", каза още фронтменът на бандата пред британския "Телеграф".

Отлагаме работата - в гените ни е!

"Не отлагай за утре това, което можеш да свършиш вдругиден"


Населението у нас продължава да намалява и застарява

73% от българите живеят в градовете, сочат окончателни данни на НСИ


Кръвопролития в Източна Украйна

/КРОСС/ Загиналите при стрелбата в Мариупол са трима, това съобщи вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, предаде РИА Новости. По предварителни данни, 13 души са ранени, а 63 са задържани в резултат на престрелката през изминалата нощ в украинския град Мариупол, където украински военни отбиха атаката на неизвестни лица срещу военното поделение в града. В операцията са участвали и спецчастите „Омега”, а в Мариупол са били разположени хеликоптери, заяви още Аваков. По-рано командващият „народната армия” в така наречената Донецка народна република Игор Хакимзянов заяви, че в момента, в който демонстрантите са приближили за преговори, военните са открили огън, в резултат на което 12 души са били ранени. Припомняме, че от месец март на територията на Източна Украйна се провеждат протести от страна на привържениците на федерализацията на страната. Във вторник изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви началото на силова операция на север в Донецка област. В Москва това решение на киевската власт бе прието като крайно опасно.

Мъж намери папка с лични данни на десетки хора, докато разхожда кучето си

Папка с лични данни на десетки хора от Своге, които живеят на различни места, беше намерена на столичната ул. „Позитано”. Документите били открити от Стефан Чолаков, който е обявен за най-младия банков обирджия в света. Мъжът живее в центъра на София и докато разхождал кучето си се натъкнал на наръча с ЕГН-та близко до боклукчийска кофа. Папка с лични данни на десетки хора от Своге, които живеят на различни места, беше намерена на столичната ул. „Позитано”. Документите били открити от Стефан Чолаков, който е обявен за най-младия банков обирджия в света. Мъжът живее в центъра на София и докато разхождал кучето си се натъкнал на наръча с ЕГН-та близко до боклукчийска кофа.

НЗОК: Заради празниците лекарствата може да се вземат по-рано

НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок.

Убиха депутат от Дагестан

Депутат от парламента на руската кавказка република Дагестан е застрелян днес в град Хасавюрт, съобщи федералният Следствен комитет, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Инцидентът е станал около 8 ч. местно време, когато неизвестни обстреляли автомобила "Лексъс 470" на Муса Иславов и избягали, вероятно с "Лада".
Иславов загинал, шофьорът му, който е тежко ранен, Депутат от парламента на руската кавказка република Дагестан е застрелян днес в град Хасавюрт, съобщи федералният Следствен комитет, цитиран от ИТАР-ТАСС. Инцидентът е станал около 8 ч. местно време, когато неизвестни обстреляли автомобила "Лексъс 470" на Муса Иславов и избягали, вероятно с "Лада". Иславов загинал, шофьорът му, който е тежко ранен,

Убиха руски депутат

/КРОСС/ Депутат от парламента на руската кавказка република Дагестан бе застрелян днес в град Хасавюрт, съобщи федералният Следствен комитет, цитиран от ИТАР-ТАСС. Около 8 ч. местно време неизвестни обстреляли автомобил "Лексъс", в който се возел Муса Иславов, заместник-председател на бюджетната комисия. Иславов загинал, а шофьорът му, тежко ранен, бил настанен в болница.    

Половин милион тръгват на път за Великден

Половин милион сънародници ще се отправят по пътищата за празниците по Великден.

Последната сесия преди Великден започна с леки понижения за индексите*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 10/9, а при 6 позиции няма промяна


Мъж с прободни рани от приятел

На 16.04.т.г. около 07.15 ч. в Районно управление «Полиция» – Созопол е получено съобщение за мъж с обилно кървене от прободна рана от Черноморец, пирет в МБАЛ – Бургас за оказване на съдействие. Установено е, че пострадал е 44- годишният Д.Г. от Черноморец, който бил с повърхностна прободно-порезна рана в областта на дясното рамо. По негови данни около 01.30 ч. на 16.04.т.г. в бистро «Устрем» в Черноморец, след употреба на голямо количество алкохол се спречкал с приятеля си Я.А., 47- годишен, като двамата излезли от заведението навън, за да си изяснят отношенията. Свадата продължила, като преминала в сборичкване помежду им, при което Я.А. с нож нанесъл рана на потърпевшия, който успял да му отнеме ножа и двамата отново влезли заедно в заведението, където продължили да пият и играят карти. Около 06.30 ч. раната на пострадалия започнала да кърви обилно, което наложило да потърси съдейстнието на медиците. Потърпевшият получил медицинска помощ и е освободен за домашно лечение, а Я.А. е задържан със заповед за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

Младежи боядисват яйца за социално слаби варненци

Днес, 17 април - Велики четвъртък от 14:30 часа в Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" се организира празнично боядисване на яйца с младежи от социални центрове в град Варна, научи Moreto.net. Християните от енорията при храм "Св.

Илияна Йотова: Хората не искат предсрочни парламентарни избори, а заплати

- Как трябва да бъдат санкционирани партиите, които са злоупотребили с личните данни на хора и са фалшифицирали подписите им, за да се регистрират за участие на изборите на 25 май, г-жо Йотова? 
- В никакъв случай този проблем не трябва да се замазва и да се правим всички, че нищо не се е случило. Ако наистина искаме да бъдем европейска - Как трябва да бъдат санкционирани партиите, които са злоупотребили с личните данни на хора и са фалшифицирали подписите им, за да се регистрират за участие на изборите на 25 май, г-жо Йотова? - В никакъв случай този проблем не трябва да се замазва и да се правим всички, че нищо не се е случило. Ако наистина искаме да бъдем европейска

Очаква се обща позиция на институциите за скандала с личните данни


Очаква се днес ЦИК, прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни да излязат с общо становище по скандала с партийните подписки и неправомерното използване на лични данни на избиратели. Президентът Росен Плевнелиев поиска наказания.

Близо 250 вече са жалбите в Централната избирателна комисия (ЦИК), след като стана ясно, че в документите за регистрация на партиите като симпатизанти фигурират хора, които дори не подозират това. Парична глоба ще е наказанието за политическите...

Очаква се обща позиция на КЗЛД, ЦИК и прокуратурата за скандала с личните данни


Очаква се днес ЦИК, прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни да излязат с общо становище по скандала с партийните подписки и неправомерното използване на лични данни на избиратели. Президентът Росен Плевнелиев поиска наказания.

Близо 250 вече са жалбите в Централната избирателна комисия (ЦИК), след като стана ясно, че в документите за регистрация на партиите като симпатизанти фигурират хора, които дори не подозират това. Парична глоба ще е наказанието за политическите...

Международният стандарт за управление на безопасността на движението ISO 39001 е приет и публикуван като български държавен стандарт

Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата реши да предложи внедряването на стандарта в българското законодателство

Застреляха депутат от Дагестан

Депутат от парламента на руската кавказка република Дагестан е застрелян днес в град Хасавюрт, съобщи федералният Следствен комитет, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Инцидентът е станал около 8 ч. местно време, когато неизвестни обстреляли автомобила Депутат от парламента на руската кавказка република Дагестан е застрелян днес в град Хасавюрт, съобщи федералният Следствен комитет, цитиран от ИТАР-ТАСС. Инцидентът е станал около 8 ч. местно време, когато неизвестни обстреляли автомобила "Лексъс 470" на Муса Иславов и избягали, вероятно с "Лада". Иславов загинал, шофьорът му, който е тежко ранен,

Инвеститорът в Карадере представя проекта си в Бяла

Представители на компанията инвеститор в курортно селище на Карадере ще представи днес преди обед проекта си пред обществеността в град Бяла. "Мадара Юръп" АД планира да построи екоселище "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт". В общественото обсъждане днес ще участват членовете на Съвета на директорите на дружеството Скот Пъркинс и Пол Райли, архитектът Игор Янкулов и туристическият консултант Хенинг Крипендорф. Представянето е насрочено за 11 часа в Археологическия комплекс на нос Свети Атанас в Бяла. Очаквайте подробности по-късно през деня.

ЕКСКЛУЗИВНО! Искат оставката на Караилиев - НА ЖИВО ПО МИНУТИ

Току - що започна сесията на общински съвет - Перник. Лидерът на СДС Десислав Аспарухов поиска като точка оставката на председателя на общинския съвет Владислав Караилиев. Човек на ZaPernik.com е в залата и ще отразява случващото се по минути.

9:45 часа - Владислав Караилиев се опита да отложи оставката си за следващата сесия. От БСП предложиха заседанието да се води от Стойчо Василев от "Лидер".

9:48 часа - От ГЕРБ...

Продължава

Ман Сити обвини Ливърпул за провала срещу Съндърланд

/КРОСС/ Шокиращото равенство 2:2 на Манчестър Сити срещу Съндърланд е станало заради неизживяния шок от загубата с 2:3 през уикенда от Ливърпул. Това обясни мениджърът на "гражданите" след злополучния двубой с "черните котки", отдалечил тима му значително от спечелването на титлата в Англия. "Шансовете ни да станем шампион са по-малко, отколкото преди този мач, но ние ще продължим да се борим до края. Футболистите не успяха да премахнат от главите си загубата от Ливърпул. Бях притеснен преди срещата със Съндърланд. Няма как за три дни да се отърсим. Играчите са много изморени и физически, и емоционално", коментира Пелегрини след издънката в сряда вечерта. Чилиецът има една добра новина и тя е, че контузията в глезена на Давид Силва не е сериозна и той ще може да играе в последните мачове на Сити от сезона, предаде Гонг.  

Отличиха полицая на месец март

На нарочна церемония в присъствието на целия личен състав на Четвърто Районно управление «Полиция» – Бургас, Директорът на ОДМВР – Бургас – комисар Милен Димитров отличи полицая на м. март 2014 год. – това е старши полицай Николай Костадинов, служител в «Охранителна полиция» към Районното управление.

Старши полицай Николай Костадинов получи „писмена похвала” за това, че на 01.03.т.г. около 23.44 ч. след получен сигнал за възникнал пожар в частен дом в бл. 405, вх. 3, партерен етаж в к-с „Меден Рудник”, с риск за живота си, влязъл в задимения апартамент, където открил собственика му в пияно състояние. Въпреки оказаната съпротива от страна на собственика, полицейския служител успял да го изведе от апартамента, след което повторно се върнал в жилището за да загаси горящата холна секция, с което изпълнил една от основните полицейски задачи по опазване живота, здравето и имуществото на гражданите.До пристигането на противопожарните екипи огънят бил потушен, а собственика на апартамента отведен и настанен в заведението за отрезвяване.

При връчване на наградата комисар Димитров подчерта, че с бързите си и професионални действия и проявената висока съобразителност, старши полицай Николай Костадинов допринесъл за своевременното извеждане на застрашения от изгаряне мъж от горящия апартамент, спасявайки го от задушаване и евентуална смърт, като с последващите си действия потушава пожара и предотвратява разрастването на огъня и нанасянето на по-големи щети, както по апартамента, така и по съседните жилища.

 

Спокойно - AC/DC ще продължат да правят музика

AC/DC ще продължат да правят музика. Това обяви групата в официално изявление, в което стана ясно, че Малкълм Йънг наистина е в лошо здравословно състояние. Китаристът ще си вземе почивка, за да може да се възстанови. 

На 15 април беше съобщено, че Йънг е претърпял инсулт, а след това плъзнаха много други слухове. В крайна сметка, AC/DC пуснаха AC/DC ще продължат да правят музика. Това обяви групата в официално изявление, в което стана ясно, че Малкълм Йънг наистина е в лошо здравословно състояние. Китаристът ще си вземе почивка, за да може да се възстанови. На 15 април беше съобщено, че Йънг е претърпял инсулт, а след това плъзнаха много други слухове. В крайна сметка, AC/DC пуснаха

AC/DC в комюнике: Ще продължим и без Малкълм

AC/DC ще продължат да правят музика. Това обяви групата в официално изявление, в което стана ясно, че Малкълм Йънг наистина е в лошо здравословно състояние. Китаристът ще си вземе почивка, за да може да се възстанови. 

На 15 април беше съобщено, че Йънг е претърпял инсулт, а след това плъзнаха много други слухове. В крайна сметка, AC/DC пуснаха AC/DC ще продължат да правят музика. Това обяви групата в официално изявление, в което стана ясно, че Малкълм Йънг наистина е в лошо здравословно състояние. Китаристът ще си вземе почивка, за да може да се възстанови. На 15 април беше съобщено, че Йънг е претърпял инсулт, а след това плъзнаха много други слухове. В крайна сметка, AC/DC пуснаха

La Dolce Vita!

На 26 април The Smugglers Collective, с приятелската подкрепа на ирландското уиски Bushmills, имат удоволствието да ви поканят в своята машина на времето в столичния клуб “Mixtape 5&rdqu...

Йотингер се среща със Стойнев заради промените в енергийния закон

Европейската комисия е разтревожена за направените в България промени в Закона за енергетиката и за тяхната съвместимост с европейското законодателство. Другата седмица еврокомисарят по енергетиката Г...

Военни откриха стрелба по опълченците в Краматорск

/КРОСС/ Украински военни откриха стрелба по опълченците в Краматорск. Трима от тях са ранени, съобщи на РИА Новости един от привържениците на федерализацията. По думите му, в района Пчолкино на град Краматорск опълченците (привърженици на федерализацията) се опитали с кола да преминат през колоната от танкове и БТРи, която се движила към летището на града. Навлизайки в колоната от тежка бойна техника, военните открили стрелба по опълченците. Трима от тях са били ранени. На пострадалите е била оказана спешна медицинска помощ, а бойната машина продължила към летището. Напомняме, че летището в Краматорск от вчера е под контрол на украинската армия.Във вторник (16 април), изпратената от властите на Киев колона от военна бойна техника, се опита да влезе в Славянск и Краматорск, но била спряна от местното мирно население. Напомняме, че от март 2014 г., в различните градове на източна Украйна се провеждат митинги с искане на федерализация на източните украински региони, за референдум. През последните седмици, в различните югоизточни украински градове бяха превзети административни сгради, а областите на Донецк и Одеса бяха провъзгласени за Народни републики.      

Йовчев свиква Националния щаб за обстановката в Украйна

Министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев свиква заседание на Националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна. В срещата ще участват ръководителите на специалните служби, на полицията и пожарната, представители на държавни агенции и на министерствата.

Банева снижава нивото на кандидатите за Брюксел

Евгения Банева снижава нивото на кандидатите за евродепутати. То и без това не е високо с Виктор Папазов и Алекс Алексиев, смята журналистът Румян Славов, споделил мнението си в социалната мрежа.

Кражба на 350 млади лозови насаждения

На 16.04.т.г. около 19.20 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 63- годишен мъж от Поморие за това, че за времето от 12.00 ч. на 14.04.т.г. до 18.00 ч. на 16.04.т.г. от лозовия му масив, разположен в поморийското землище,е извършена кражба на 350 млади лозови насаждения от сорта «Совиньон Блан» на стойност 787 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

С тениска на бала - благотворителна кауза за абитуриенти сираци

Дарете средства и вземете от Мото-Пфое символа на кампанията


Каква застраховка да изберем, когато пътуваме в чужбина

Великденските празници са една чудесна възможност да попътуваме, да се разтоварим през идващите няколко почивни дни и да се заредим с позитивна...

Проф. Михаил Константинов: Системата на ЕГН е компрометирана

/КРОСС/ Основният източник на лични данни, които вече не са лични, а публични както се оказва, е собствената ни глупост. Всеки възрастен българин годишно между 10 и 20 пъти оставя някъде своя ЕГН - в сервизи, хотели, включително и в държавни служби, където уж е защитено. Старите избирателни списъци също са основен източник на лични данни, каза в интервю за БТВ математикът проф. Михаил Константинов. Българската система за ЕГН, приета през миналия век, вече е тотално компрометирана. Личните ни данни са достъпни навсякъде в интернет и не са защитени по никакъв начин, затова предлагам на държавните институции да предприемат драстичната мярка по смяна на тази остаряла система с нова, заяви математикът. Михаил Константинов предложи и проверка в масивите на ГРАО за хората с три еднакви имена и еднакви първи шест цифри от ЕГН. Ако се окаже, че те са крайно малко, за момент да забравим опашката от четири цифри. Тя ще бъде включвана само в случай на договори и други важни неща, посочи Константинов. Начинът, по който администраторите на лични данни защитават тази информация, особено що се отнася до подписи, събирани в подкрепа на партии преди избори, ще бъде подложен на допълнителен контрол. Всеки, нарушил Закона за личните данни, ще понесе своята отговорност - разбира се, в рамките на правомощията на нашата комисия, каза председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов

Общинари си намалиха заплатите със 100 лв

/КРОСС/ Варненските общински съветници ще вземат 60% от заплатата на председателя на съвета, реши временната комисия за правилника на местния парламент. Така те ще получават малко над 900 лв., което е само със 100 лв. по-ниско от сегашното им възнаграждение. До февруари тази година съветниците получаваха 135 лв. месечно възнаграждение, което повишиха на 70% от заплатата на шефа на съвета, или на над 1000 лв. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) върна за прегласуване увеличението, но местният парламент го игнорира. За да не се стига до съд, Портних постигна негласно споразумение с партиите да намалят заплатите си, пише Труд.        

16 от най-красивите произведения на руското народно творчество

 Народното творчество е едно от нещата, което прави руската култура богата и неповторима. Рисувани предмети, играчки и изделия от плат купуват чужди туристи от цял свят за спомен от Русия.

Почти всяко кътче в Русия има свой собствен стил и вид на ръкоделието. В този материал са събрани най-ярките и известните сред тях.

Димковска играчка 

Руско народно творчество

 

Руско народно творчество1

 

Димковската играчка е символ на Кировска област, подчертаващ нейната богата и древна история. Тя е отлята от глина, след това изсушена, изпечена и изрисувана ръчно, като всеки път се създава уникален екземпляр. Не съществуват две еднакви играчки.

Жостовска живопис

Руско народно творчество3

 

В началото на 19 в. в едно от московските селца живяли братята Вишнякови, които били известни с украсяването и изрисуването на лакирани метални подноси, захарници, кутии, калъфи и др. Оттогава художествената живопис в жостовски стил започнала да набира популярност и да привлича внимание на изложби в Русия и в чужбина.

Хохлома

Руско народно творчество4

 

Хохлома е един от най-красивите руски занаяти, възникнал още през 17 в. в близост до гр. Нижни Новгород. Той представлява декоративно изрисуване на мебели и дървени съдове, на които се възхищават не само ценителите на руската старина, но и в цял свят.

Можете да се насладите  на сложно преплетените форми от ярко-червени плодове и златни листа на черен фон. Даже традиционните дървени лъжици, подарени и по най-незначителния повод, оставят приятен и дълъг спомен.

Городецка живопис

Руское народное творчество 5

 

Городецката живопис съществува от средата на 19 в. Ярки модели отразяват жанрови сцени, фигури на коне, петли, флорални орнаменти. Украсяват се мебели, врати, вретена и др.

Уралски малахит

руско народно творчество6

 

руско народно творчество7

 

Известните находища на малахит са в Урал, Африка, Южна Австралия и САЩ, но по цвят и красота никой не може да съперничи на уралския. Затова малахитът от Урал се смята за най-ценен на световния пазар.

Гусевски кристал

Руское народное творчество 8

 

Гусевски кристал може да се намери в музеи по целия свят. Традиционните руски сувенири, битови предмети, ястия за празничната маса, фини бижута, кутии за бижута, ръчно изработени фигурки отразяват красотата на руската природа, нейните обичаи и руски ценности. Особено популярни са изделията от цветен кристал.

Матрьошка

руско народно творчество9

 

Кръглолицата и пълничка весела девойка със забрадка и руска народна носия покори сърцата на любителите на народните играчки и красиви сувенири в цял свят.

Сега матрьошката е не просто сувенир и традиционна руска играчка, но тя се превърна и в скъпоценен обект на колекциониране, който може да струва скъпо.

Финифт

Руско народно творчество10

 

Руско народно творчество11

 

Стари брошки, гривни, висулки, стремително „навлязоха” в съвременната мода, не като нещо друго, а като накити, изработени в  техниката „финифт”- цветен емайл върху метал. Това е вид приложно изкуство, възникнало през 17 в. във Вологодска област.

Майсторите изобразявали на бял емайл флорални елементи, птици и зверове с помощта на многоцветни бои и краски.

Тулски самовар

Руско народно творчество12

 

В свободното си време работникът от Тулския оръжеен завод Фьодор Лисицин обичал да майстори различни произведения от мед, и веднъж изработил самовар. След това, неговите синове открили самоварно заведение, където продавали медни изделия, които придобили огромна популярност.

Самоварите били известни с разнообразните си форми.

Палехска миниатюра

Руско народно творчество13

 

Палехската миниатюра е едно особено, тънко и поетично виждане за света, което е характерно за руските народни поверия и песни. За изрисуването на миниатюрата се използват кафяво-оранжеви и синьо-зелени тонове и бои.

Този вид живопис няма аналог никъде по света.

Гжел

Руско народно творчество14

 

Гжел е град в Московска област, известен с добива на глина още от средата на 17 в. През 19 в. гжелските майстори започнали да произвеждат керамика и порцелан, като и до ден днешен с особен интерес се славят изделията, украсени в един цвят – синята гланцова боя се нанася с тънка четка за графично изрисуване на детайли.

Павлово-посадски шалове

Руско народно творчество15

 

Ярки и леки, женствените павловопосадски шалове са винаги актуални и модерни. Този руски народен занаят е възникнал в края на 18 в. в предприятието на с. Павлово, което по-късно се развива във фабрика, където се произвеждат копринени шалове с рисунки.

Днес оригиналните рисунки на шаловете се допълват от различни елементи, като ресни в различни цветове, и остават и до днес прекрасен аксесоар за всеки.

Вологодска дантела

Руско народно творчество16

 

Всички детайли на вологодската дантела са изработени  от плътна, непрекъсната, с еднаква широчина и плавно извиваща се ленена нишка. Те ясно се открояват на фона на елементи във вид на звездички и розетки.

Шемогодска резба по брезова кора

Руско народно творчество17

 

Шемогодската резба по брезова кора е традиционен руски художествен занаят. Орнаментите, изработени от шемогодските резбари наричат още „дантела от брезова кора” и се използва при производството на кутии, чинии, бутилки, кутии за цигари и др.

Орнаментите изобразяват флорални мотиви, кръгове, ромбове и овали, като могат да бъдат видяни и изображения на птици, архитектурни мотиви, а понякога даже и сцени от тържества.

Тулски пряник

Руско народно творчество18

 

Руско народно творчество19

 

Тулският пряник е руски деликатес. Без тези сладки и ароматни изделия в Русия не минава нито едно събитие-нито тъжно, нито весело.

Традиционната форма на руската сладка се придава с помощта на дъска с резбован орнамент.

Оренбургски шал (кърпа)

Руско народно творчество20

 

Шаловете са направени от смесица от коприна и влакна, подобни на кашмир или мохер. За първокласен шал се счита този, който премине следния тест – въпреки, че е твърде голям, той трябва да може да мине през годежен пръстен поради факта, че плетката е много фина. Тези шалове са ценени от жените по цял свят и са прекрасен подарък.

Северина Йорданова

rusofili.bg
 

Извършени проверки на търговски обекти в Каблешково

На 16.04.т.г. на територията на Районно управление «Полиция» – Поморие съвместно със служители на Митница – Бургас са извършени проверки на търговски обекти, разположени в Каблешково, като в магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. «Памукчията», собственост на 35 годишната Р.Т. от Каблешково, е открита 70 литра жълтеникава прозрачна течност с мирис на алкохол, съхранявана в пластмасов бидон. Намерени и иззети са и 34 кутии цигари, без акцизен бандерол. Работата по случая продължава.

Предсрочен вот октомври, когато не могат да закърпят бюджета

Борисов се срещна с Реформаторите, които искат дата за предсрочни избори


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване