Путин към пенсионерка: Драга, за какво ви е Аляска? Студено е

“Фаина Ивановна, драга, за какво ви е Аляска?”- така Путин отговори на въпрос на руска пенсионерка възможно ли е присъединяване на Аляска към Русия. “Ние сме северна страна. 70% от нашата територия са Север и Крайният Север. Аляска да не би да е южно полукълбо? Също е студено. Нека да не се разпалваме “Фаина Ивановна, драга, за какво ви е Аляска?”- така Путин отговори на въпрос на руска пенсионерка възможно ли е присъединяване на Аляска към Русия. “Ние сме северна страна. 70% от нашата територия са Север и Крайният Север. Аляска да не би да е южно полукълбо? Също е студено. Нека да не се разпалваме", каза Путин.

25 вече са жертвите на морето в Южна Корея

Увеличи се броят на доказаните жертви на трагедията край южнокорейските брегове. Потвърдена е вече смъртта на 25 души.

SMS-и от южнокорейския кораб: Не сме мъртви още

/КРОСС/ "Не сме мъртви още... Не виждам нищо, абсолютно тъмно е. Има няколко мъже и жени наоколо, жените пищят. Чакаме помощ." - това пише до близките си ученик, останал в капан в потъналия край Южна Корея кораб. Съобщението било получено, след като морският съд бил вече под вода."Мамо, изпращам ти това в случай, че няма да мога да ти го кажа отново: Обичам те", гласи друг есемес. Майката, която очевидно няма представа, че детето ѝ се намира между живота и смъртта, отговаря: "И аз те обичам."Спасителни екипи търсят оцелели в трагедията.Фериботът с 475 души на борда потъна вчера на път от пристанището Инчхън за остров Чеджу. С него на екскурзия пътуваха близо 330 ученици. Само 78 от тях бяха спасени в първите часове на катастрофата. До момента са открити 9 тела, 287 души се смятат за изчезнали.Издирването бе прекратено през нощта, но на разсъмване бе подновено. Дъждът, ветровете и мъглата обаче пречат на 169-те кораба, 29-те хеликоптера и 512-те водолази, търсещи оцелели и тела.Днес събраните на остров Джиндо роднини продължаваха да проверяват телефоните си с надежда за ново съобщение от любимите си. Според специалисти в кораба може да са се образували въздушни джобове и да има още живи хора. Завчера бе извадено оцеляло 6-годишно дете, но родителите му липсват.Капитанът е бил сред първите, напуснали корейския "Титаник".На кораба е имало 46 спасителни лодки, но само една е била спусната, съобщи корейската тв YTN

Цветанов навести Ирена Узунова в Правителствена болница

София /КРОСС/ В навечерието на Великден заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с народния представител от ГЕРБ Ирена Узунова в Правителствена болница.Цветанов поздрави Узунова с настъпващите празници и й пожела бързо възстановяване, много здраве и късмет. В присъствието на близките й, зам.-председателят на ГЕРБ изказа огромни благодарности на целия екип на Правителствена болница, който се грижи за успешното оздравяване на народния представител и за пациентите, които ще посрещнат празниците в здравното заведение.Цветан Цветанов предаде на Ирена Узунова специални поздрави и благодарности от жителите на село Бисер, които още помнят вниманието и доброто отношение на Узунова, като областен управител на Хасково, по време на бедствието в селото.В рамките на срещата бе проведен и телефонен разговор с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който поздрави Узунова за предстоящите празници и й пожела скорошно оздравяване. От своя страна Ирена Узунова благодари на Бойко Борисов, на Цветан Цветанов, на жителите на село Бисер, както и на народните представители от ГЕРБ.

Напрежение в подземния свят заради палеж на 70 кг кокаин

пит за палеж на 70 килограма кокаин предизвикал напрежение сред подземните босове у нас.
Случката е от октомври м. г., но за нея съобщи едва вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той разказа, че опожаряването било извършено 24 октомври м.г. на бивша площадка за цветни и черни метали в кв. “Марийно” в Димитровград. Малко след 19 ч тогав пит за палеж на 70 килограма кокаин предизвикал напрежение сред подземните босове у нас. Случката е от октомври м. г., но за нея съобщи едва вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той разказа, че опожаряването било извършено 24 октомври м.г. на бивша площадка за цветни и черни метали в кв. “Марийно” в Димитровград. Малко след 19 ч тогав

Започва епоха на хаос в постсъветското пространство

Колаж: иносми

Ситуацията в Източна Украйна се изостря с всеки изминат час, пише “Независимая газета”. Според украинските власти ситуацията в източните региони се дестабилизира от тайните служби на Русия. Броят на руските военни в Донецка област расте, заяви пред местните телевизии шефът на Антитерористичния център към Службата за сигурност на Украйна Валерий Крутов.

Украинските военни действат според мнения в Киев нерешително и непрофесионално. Крутов обаче изтъкна, че задачата, поставена от държавното ръководство, е да бранят мирното население с “изключително прецизни действия, строго фокусирани”.

Киев не вижда истинското народно въстание - хората са доведени до отчаяние, нямат доверие на централната власт и тръгват срещу нея, коментира местният политолог Костянтин Бондаренко. “Според мен Русия няма готовност да включи в състава си Югоизточна Украйна. А и местните жители не искат това. Украйна май е изгубила контрола над ситуацията в региона. Всичко опира до часове. Твърде е вероятно граничните области да се превърнат в нова непризната територия на картата на ОНД - фактор, който задълго ще дестабилизира Украйна”, казва аналитикът.

Друг материал в “Независимая газета” разказва за обръщението на властите в Приднестровието към Русия с молба да признае непризнатата република - част от Молдова, за независима суверенна държава с оглед да я приеме във федерацията. “Всичко е направено по модела на Крим”, пояснява за вестника приднестровската депутатка Галина Антюфеева и уточнява, че с посланието са запознати ООН и ОССЕ.

Според колегата й Дмитрий Соин Тираспол е съгласувал тази стъпка с Москва. Молдовският премиер Юрие Лянка нарече обръщението открито предизвикателство към Кишинев. Приднестровието обаче твърди, че инициативата му е закономерна.

“Предизвикателствата около региона нарастват - Молдова смята да сключи споразумение за асоцииране с ЕС, което е в разрез с политиката на Тираспол; ситуацията в Украйна прави приднестровците още по-незащитени”, заявява бившият външен министър на сепаратисткия регион Владимир Ястребчак.

Приднестровската молба за влизане в Русия нищо няма да промени, смята кишиневският експерт Николае Киртоаке.

“Ако бъде признато, Приднестровието става руски анклав, притиснат между Молдова и Украйна. Затова тирасполските власти са направили крачката към признаване по-скоро за вътрешна употреба, за да потвърдят пред населението своето обещание да го заведат в Русия”, казва наблюдателят.

Статуквото обаче едва ли ще се запази според германския експерт Александър Рар.

“Духът е пуснат от бутилката. След руското прибързано решение за Крим Приднестровието може да повтори опита на полуострова. Но покрай тази поредица - Крим, Донецката република, Приднестровието - ще има нова спирала от санкции срещу Русия, нещата може да стигнат до студена война”, прогнозира той.

Положението доказва според Рар “неспособността на западната политика нещо да предвижда и решава”. “Мнението на Запада бе, че Молдова ще подпише споразумение с ЕС и Приднестровието ще иска да последва примера й. Това обаче не става. В постсъветското пространство започва епоха на хаос и без конфликти няма да мине”, предупреждава експертът.

“Комерсант” описва отношението на хората в Русия към несъгласните с анексията на Крим. По данни на центъра ВЦИОМ, 25 на сто от руското население заявяват, че критиците трябва да бъдат порицавани, дори наказвани. 59 процента обаче смятат това отношение за недопустимо.

Дори ако хората осъждат нечие мнение, това не значи, че искат всички несъгласни да бъдат убити или пратени в Сибир, уточнява шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров. По думите му мнозина в Русия “не вярват примерно, че с избори може да сменят властта”, но повечето не искат да бъдат отменени. “Същото важи и за свободното изразяване на мнения - хората са усвоили тази ценност и никой не иска да я изгуби”, казва той.

Изразеното желание да бъдат наказвани несъгласните в Русия “не бива да се възприема като хлътване на обществото в средновековно мракобесие”, коментира политологът Григорий Добромелов. “Крим консолидира обществото, хората възприемат положението като военни или ...

Несебърски хотелиер си подари „Ролс Ройс” за 300 000 паунда

/КРОСС/ Несебърският хотелиер Венелин Ташев е поръчал суперлуксозен автомобил "Ролс-Ройс" с цена 300 хиляди паунда. Те са платени директно във фабриката на компанията в Гудууд. За целта Ташев прекарал три дни през февруари в лондонски хотел, откъдето фирмена кола със специален екипаж всеки ден го е возела до фирмата, докато се уточнят всички екстри, които българският клиент желае.Лимузината е с традиционното задно предаване, скоростната кутия е 6-степенна автоматична, от модела „Фантом L". Ще бъде сглобена изцяло ръчно, 7-литровият 12-цилиндров двигател ще разполага с 460 к.с. при 5 350 оборота в минута, достатъчни да ускорят ултрамодерният звяр с тегло 2,5 тона от 0 до 100 км за по-мако от 6 сек.Конфиденциалността от страна на британския производител е била напълно запазена, но в Несебър вече се говори за бъдещата нова играчка на Ташев. Тя основна тема за останалите богаташи, както и за враговете му в бизнеса и политиката. Досега една от най-популярните и влиятелни фигури в Несебър, караше огромно БМВ с повтарящи се номера, но явно е решил да се поглези с лимузината.„Да, информацията ви е вярна, реших да си направя подарък за рождения ден - приближава 50-годишния ми юбилей, повече подробности - като я видите", беше лаконичен хотелиерът, известен и като най-хард опозиционер в местната политика.Несебърският лъв е роден на 26 юли 1964 г

Алишер Усманов най-богат руснак, Михаил Прохоров отпада от топ 10

Алишер Усманов отново е най-богатият човек в Русия, както и миналата година, показва новата класация на сп. “Форбс” за 2014 г. Олигархът Михаил Прохоров обаче изпада от първата десетка.
На второ място е Михаил Фридман, а третият Виктор Векселберг за година се е изкачил с едно място нагоре. Сред “неудачниците” е и Андрей Мелниченко, Алишер Усманов отново е най-богатият човек в Русия, както и миналата година, показва новата класация на сп. “Форбс” за 2014 г. Олигархът Михаил Прохоров обаче изпада от първата десетка. На второ място е Михаил Фридман, а третият Виктор Векселберг за година се е изкачил с едно място нагоре. Сред “неудачниците” е и Андрей Мелниченко,

Защо германците преценяват Русия различно от политиците и медиите

Дойче веле

Според анкети хората в Германия не са толкова критични като правителството и печата към поведението на Русия в Крим и Източна Украйна. “Дойче веле” потърси причините за този дисонанс.

* * *

Огромното мнозинство сред днешния политически елит на ФРГ е силно критично към действията на Русия в Крим и Източна Украйна. Освен може би някои посткомунисти от партия “Левите”, проявяващи известно разбиране към Кремъл.

Като цяло германският печат също осъжда анексията на Крим и московската подкрепа за сепаратистите в източните региони на Украйна, при все че пише доста и за украинските радикали. Както и за грешките на Евросъюза покрай програмата “Източно партньорство” и плановете за асоцииране с Украйна.

Какво обаче мислят по въпроса обикновените германци? Ако се доверим на проучванията, мнението им за действията на Русия и политиката на нейния президент не е тъй категорично.

Какво сочат анкетите?

По данни на социологическия институт “Инфратест димап”, повечето германци не одобряват засилването на санкциите срещу Русия. 38 на сто смятат за адекватни наложените досега, а 33 процента предлагат да бъдат вдигнати и те. За нови санкции - ограничения върху вноса и износа, се обявяват само 22 на сто.

Над половината германски участници (53 процента) са против идеята НАТО да засили контрола над въздушното пространство на източноевропейските си партньори. Одобряват я 40 процента. Още повече хора не желаят самолети от “Луфтвафе” да участват в дежурните полети (61 процента). “За” гласуват 35 на сто.

По данни на друг изследователски център - “Форза”, 77 на сто от германците не биха подкрепили силова намеса на страните от НАТО, дори ако Русия се опита след Крим да присъедини и други украински територии.

Накъде след Крим?

Обикновените германци по принцип са по-критични към Северноатлантическия алианс от политическия елит на страната. По данни на “Форза” например 43 на сто от запитаните биха предпочели Германия да членува в изцяло европейски отбранителен съюз - сиреч без САЩ.

Според друго проучване, поръчано от А Ер Де - първия канал на германската телевизия, 55 на сто от населението все още смятат, че Германия е здраво укрепена в евроатлантическите структури. Същевременно 49 процента биха желали в бъдеще страната да е по-скоро посредник в отношенията между Запада и Русия.

Но според 75 на сто от анкетираните за програмата “Политбарометер” на Цет Де Еф - втория телевизионен канал, напрежението в руско-украинските отношения сериозно застрашава мира. Като средна или незначителна заплаха го определят 21 на сто.

Освен това вече две седмици обикновените германци са по-критични към действията на Русия в Украйна. При 49 на сто, заявявали преди, че след Крим Москва ще се опита да анексира и други части от тази страна, днес те вече са 67 процента. Едва една четвърт (26 процента) вярват, че Кремъл ще спре дотук. В края на март така смятаха по-голям брой участници - 41 на сто.

На какво се дължат различията в мненията

Посочените данни от допитвания естествено не означават, че за разлика от правителството и печата обикновените германци дружно подкрепят действията на Кремъл спрямо Украйна. Известен дисонанс обаче има. Защо ли?

Първо, посочва Лиана Фикс - експерт от Германското дружество за външна политика, във ФРГ отдавна вече преобладават пацифистките нагласи. Повечето германци смятат, че Западът и Русия трябва да живеят в мир и разбирателство; точно затова виждат Германия по-скоро като някакъв посредник.

Друга причина според нея е традиционно критичното отношение на обществеността в страната към НАТО, подчертано засилено във връзка с военните операции на блока в Афганистан. Трета пък е битовият антиамериканизъм, широко разпространен в Германия. Мнозина тук са склонни да приемат аргументите на Путин, защото сравняват политиката му с действията на САЩ в Ирак. Двете неща според ...

Донецката република е символ на разделена Украйна

ДПА

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Малко повече от седмица, след като сепаратистите обявиха автономия от Украйна, Донецката народна република представлява няколко окупирани сгради и дори твърди, че разполага със собствени въоръжени сили. Ако вярваме на лидерите на проруските екстремистки групи, масовото сепаратистко въстание набира сили в индустриалното сърце на Източна Украйна.

“Вече имаме собствена армия от парашутисти”, каза Мирослав Руденко, самообявил се командир на “народната милиция”, застанал пред 11-етажната сграда на градската администрация в центъра на Донецк. Руденко - млад човек в бяла тениска - имаше предвид съобщенията от Краматорск (град на север от Донецк), където проруски активисти твърдят, че въздушно-десантна част от украинската армия е преминала на тяхна страна, вместо да потушава бунта.

Никой не е видял предполагаемите дезертьори, които според украинското военно министерство се водят за изчезнали, след като возилата им са били отнети от въоръжени проруски активисти. Нещата могат да стигнат до въоръжен сблъсък между две противопоставящи се военни формации - застрашителна ескалация на петмесечния конфликт в Украйна.

Протестиращите твърдят, че правителството в Киев, което според тях е нелегитимно, иска да ги смачка със сила. “Тази сграда може да бъде щурмувана всеки момент”, предупреди говорителят на самозваната република на брифинг в някогашната конферентна зала на губернатора.

Сепаратистите са издигнали руски знамена и плакати с надписи, като “Стоп на фашизма” и “САЩ ни убиват” пред сградата, опасана от барикади от гуми, торби с пясък и бодлива тел. Репортер видя и купчини от павета. Активистите твърдят, че имат и солидни резерви от коктейли “Молотов”.

В сряда пред сградата се бяха събрали десетки поддръжници. За разлика от Краматорск сепаратистите тук не носят огнестрелни оръжия, но навсякъде се виждзат маскирани мъже в камуфлажни облекла и с бухалки.

Окупаторите може би са няколкостотин, но твърдят, че представляват мнозинството от местното население. “Тези, които казват, че са против нас, просто се страхуват да разкрият истинската си позиция”, каза Сергей, млад мъж пред сградата. Запитан какво мисли за руския президент Владимир Путин, отвръща кратко: “Той е истински мъж”.

Лидерите на протеста не са заявили ясно дали целта им е създаване на автономна държава, или присъединяване към Руската федерация по подобие на Кримския полуостров. Брадат мъж във военно облекло, който охранява сградата и се представя като Виталий - казашки лидер, смята, че украинската държава е изживяла времето си. “Тези 23 години, през които се опитваха да изградят Украйна, доведоха до пропаст”, каза той.

Извън сградата обаче, по Пушкинския булевард с разлистени дървета, привържениците на протестиращите са малко и нарядко. Макар да симпатизира на каузата, Сергей Кучеравенко - млад продавач на сладолед - казва, че не иска Донецк да се присъединява към Русия. “Правителството в Киев е нелегитимно, но Донецк трябва винаги да бъде в Украйна”, смята той.

В същия дух се изказа и Виктор Храчов - бивш централен нападател на елитния местен футболен отбор “Шахтьор”. “Ние всички сме украинци”, каза той, минавайки покрай павилиона, продаващ сувенири на клуба.

Много млади жители на Донецк казват, че са твърдо против протестите. “Това е цирк за идиоти”, каза Юлия Мирошенко, довела малкия си син на детска площадка.

А според професор Игор Тодоров от Донецкия национален университет не повече от 30 на сто от местните хора подкрепят каузата на сепаратистите. “Те са маргинално движение, а техните лидери са “господин никой”, отсече той. Тодоров е съгласен с обвиненията на украинското правителство, че движението се дирижира от Москва. “Това е резултатът от руската спецоперация, започнала през март след свалянето на (президента Виктор) Янукович”, отбеляза той.

Лина Никоненко - социолог от Донецк, обаче смята, че избликът на проруски настроения не би могъл да бъде подготвен за толкова кратко време. “Той свидетелства за провала на всички неотдавнашни опити да ...

МВР-Бургас: Валя не е жертва на умишлено престъпление или на трафик

Бургас /КРОСС/ 24-годишната бургазлийка Валя Иванова не е жертва на умишлено престъпление, вътрешен или външен трафик. Това съобщиха от ОД на МВР в Бургас. „В резултат на полицейските действия по издирването на изчезналата 24-годишна жена от бургаския квартал „Лозово" е констатирано, че не се касае за умишлено престъпление, вътрешен или външен трафик. Към момента случаят е изяснен в детайли, но в предвид изричното несъгласие на семейството да се подава каквато и да е информация, ОДМВР - Бургас е длъжна да се съобрази с това искане и да бъде лаконична при подаването на данни към медиите", посочват от бургаската полиция. Припомняме, че Валя е в неизвестност от повече от 40 часа. Тя е изчезнала във вторник вечерта. Късно през нощта тя извикала такси и тръгнала към Бургас. Наредила на шофьора да я закара до входа на Морската градина. Оттам следите й се губят.

Вместо демонстрация на сила, унижение за Киев

Добре екипирани военни без опознавателни знаци завземат административни сгради в Източна Украйна. Снимка: от тв екрана

Това, което трябваше да бъде демонстрация на сила от страна на украинската армия, показа в действителност как Украйна се разпада, пише британският в. “Гардиън”. Военна операция, която украинското правителство каза, че ще бъде насочена срещу проруските активисти в източната част на страната, се превърна вчера в пълен безпорядък.

Част от контингента от 21 бронирани автомобили, който се раздели в две колони, се предаде, а друга част се върна обратно още преди да мръкне. Това бе зрелищно унижение за новото правителство в Киев, пише американският в. “Ню Йорк таймс”.

На теория това се случи в Украйна, под контрола на прозападното правителство в Киев, на неколкостотин километра от руската граница. На практика обширни области в Източна Украйна в момента са в открит бунт, посочва “Гардиън”.

Докато руският президент Владимир Путин казва, че западната съседка на Русия е на ръба на гражданска война, в Славянск конфликтът е далеч по-психологически, отколкото физически, отбелязва в. “Файненшъл таймс”. Като изключим, че от време на време прелитат един изтребител и два хеликоптера, силите на Киев бяха незабележими през целия ден в областта в северната част Донецка област, където въоръжени мъже и местни жители завзеха правителствени сгради в няколко града.

Пропагандната война не върви в една посока, посочва “Файненшъл таймс”. Киев съобщи за смъртни случаи, които остават непотвърдени, и първоначално опита да отрече, че военна техника е попаднала в чужди ръце. Впоследствие обаче призна, че бронетранспортьори са били превзети вчера следобед. Проруски въоръжени лица твърдят, че украинските военни са дезертирали. Според друга информация те са били принудени да предадат военната техника. И в двата случая завземането на БТР-ите е пропаганден удар за сепаратистите и отявлено унижение за украинското следреволюционно правителство, пише британският всекидневник “Дейли телеграф”.

Въпреки че правителството гневно критикува превземането на полицейски управления, административни сгради и друга собственост, малко бяха опитите от страна на местните власти да предотвратят тези действия, а контролът на Киев на изток изглежда, че отслабва. Освен БТР-и, Украйна изгуби контрола върху друго важно оръжие в битката с Руската федерация: телевизията. Във вторник руската държавна телевизия отново започна да се излъчва в Донецк, седмици след като Киев спря излъчването й, тъй като според правителството показва лъжи и кремълска пропаганда.

Пред украинското правителство не стои само сепаратисткият проблем. Надеждността на Киев е изложена на опасност в момент, когато централното правителство се опитва да убеди населението, което се страхува от икономически затруднения, че бъдещето им е в Украйна, а не в Русия, пише американският в. “Вашингтон пост”.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призна, че пакетът, предлаган от МВФ е непопулярен, но Киев е разорен и отчаяно се нуждае от пари, а Москва вече не е възприемана като надежден благодетел. Особено в източната част на страната, където културните и икономически връзки с Русия са далеч по-силни, отколкото в Западна Украйна, спасителният план вреди на популярността на правителството сред вече скептичната публика, посочва изданието.

Русия и Украйна ще седнат днес на масата на преговори с висок залог с цел да се облекчи кризата в бившата съветска република, където прокремълски активисти затягат контрола си върху индустриалното сърце на украинския югоизток, пише британският “Дейли телеграф”. Всички погледи са насочени към руския външен министър Сергей Лавров, който ще се срещне с украинския Андрий Дешчица, с американския държавен секретар Джон Кери и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Приоритет за Вашингтон и Киев е да убедят Москва да демобилизира въоръжените групи, макар че руснаците отричат да имат каквито и да било връзки с тях. Ако срещата се провали, западните страни са готови да стоварят върху Русия ...

“Реал” - кралят, Бейл - короната

“Реал” (Мадрид) да спечели купа - няма нищо по-естествено в света на футбола. “Кралете” имат 76. Сега вдигнаха всъщност дребна добавка на фона на бижутата в колекцията - Кралската купа на Испания.

Да стане с победа над “Барселона”? Ами - нерядко става. А и триумф срещу полумъртвия отбор на каталунците не е за особена хвалба. Новината обаче е - “ “Реал” (Мадрид) да спечели купа - няма нищо по-естествено в света на футбола. “Кралете” имат 76. Сега вдигнаха всъщност дребна добавка на фона на бижутата в колекцията - Кралската купа на Испания. Да стане с победа над “Барселона”? Ами - нерядко става. А и триумф срещу полумъртвия отбор на каталунците не е за особена хвалба. Новината обаче е - “

Чешка антиимигрантска партия се самопоканва в Европарламента

Франс прес

Чешки младежи на бирен празник. Снимка: лидовки

“Не идвайте у нас с вашите лодки, няма да ви приемем!”, крещи ясно и силно по адрес на имигрантите чешката адвокатка Клара Самкова, номер едно в листата на кандидатите за Европейския парламент на чешката партия “Усвит” (на чешки “зора”. Пълното название на партията е Зора на пряката демокрация - бел. ред.), която печели подкрепа с ксенофобските си изявления.

Основано през май 2013 г. от японско-чешкия бизнесмен Томио Окамура, движението Усвит веднага влезе в парламента, като спечели 6,88 процента от гласовете на избирателите на предсрочните парламентарни избори през октомври.

“Без заобикалки трябва да кажем “не” на тази форма на имиграция, която иска да злоупотребява с европейската социална система. Наложително е да затворим границите на ЕС за имигрантите. Сега и незабавно”, казва Самкова на митинг на нейната партия в Яблонец, град в северозападната част на страната, известен с производството на артистични бижута.

Тази петдесетгодишна енергична чернокоса жена пламенно защитава европейските ценности, които са преди всичко християнски.

“Имигрантите носят в Европа съвсем различни ценности, които един ден може да я разрушат”, казва адвокатката, докато раздава предизборни листовки на минувачите на Площада на мира, на който централно място заема кметството, шедьовър на функционалистичната архитектура от периода между двете световни войни.

Речите на Самкова допадат на голяма част от чехите. Петдесет и един процента от тях смятат, че има прекалено много чужденци в тяхната страна, сочи допитване на Центъра за изследване на общественото мнение.

Около 4300 чужденци живеят понастоящем в тази страна с 10,5 милиона жители, която е член на ЕС от 2004 г. Сред тях има 113 000 украинци, 82 000 словаци, 52 000 виетнамци и 32 000 руснаци.

Следващото предизвикателство за Усвит е да изпратят поне един депутат в ЕП редом с депутатите на френския Национален фронт, на холандската Партия на свободата или на Партията за независимост на Обединеното кралство.

“Оптимистка съм”, казва адвокатката Самкова. Ако бъде избрана, тя би искала да работи в комисията по правата на човека в ЕП, която днес според нея е пълна с левичари.

Втвърдяването на имиграционната политика, засилването на ролята на референдумите и защитата на националния суверенитет са сред приоритетите на Усвит, която се радва на по-голяма подкрепа в граничните райони, най-силно засегнати, за разлика от богатата столица Прага, от безработицата и други социални проблеми.

“В Прага има много интелектуалци, които загубиха връзка с реалния живот. В провинцията хората повече оценяват нашата политика, която нарича нещата с истинските им имена”, казва Самкова.

“Ще гласувам на европейските избори и Усвит е сред моите фаворити”, споделя шейсетгодишен чех, представящ се като Ярослав.

“Оценявам важността, която тази партия придава на референдумите. Съгласен съм също с това, което казва за имиграцията”, допълва той, преди да се оплаче от пенсията си, която е около 8000 чешки крони 291 евро .

Тридесет и девет годишната Алена Женишкова, която е пощенски служител, напротив протестира срещу усилията на Усвит в подкрепа на организирането на референдум за еврото, предвид това че половината от чехите са против единната европейска валута. “Не искам тази просешка крона! Искам еврото!”, възкликва тя.

“Ако приемем еврото, ще имаме в скоро време заплати, равни на тези в Западна Европа, сигурна съм”, допълва Женишкова. “Не мисля, че всички имигранти са паразити”, казва още тази привърженичка на социалдемократите.

Седемдесетгодишната Хана е също толкова критична. “Политиката на партията на Окамура не е нито положителна, нито конструктивна. Имиграцията е нещо естествено, което е невъзможно да бъде спряно, защото това ще бъде признак за мракобесие”, казва Хана.

“Имиграцията може да бъде и от полза”, признава адвокатката Самкова. “Нямам нищо против онези, които идват законно и работят честно”, посочва тя.

“Знам, че е непопулярно, но трябва да припомним истинското значение на ...

Крим има труден път, докато стане руска провинция

Ройтерс

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Наталия Руденко сякаш още чува крясъците на един баща, който настоявал в украинското училище в кримската столица, което тя ръководела от 17 години, вече да се преподава на руски. Това станало, когато в кабинета й дошли представители на местната власт, за да я уволнят.

Тяхното послание: Руденко и нейното училище, което готви кандидати за украинските университети, вече нямат място в едно общество, гласувало да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия, след като Москва разположи войски на черноморския полуостров. Когато потресените учители и родители се събрали в кабинета й, носейки цветя, достолепната 62-годишна жена едва сдържа чувствата си: “Изградила съм това училище от основите”, казва тя.

Уволняването на Руденко е част от колосалното разместване, извършвано под ръководството на Кремъл след анексирането на Крим, за да може този украински регион с около два милиона население набързо да се промени и превърне в руска територия, населявана от руснаци. Проруските лидери бързат да свършат тази смайваща монументална работа през “преходния период”, който ще трае до 1 януари 2015 г. Често това става по бързата процедура и не много деликатно.

Една от първите им стъпки беше да присвоят почти всички местни активи на украинската държава - от енергийните компании до пристанища, музеи и фабрики - и да ги направят национализирани руски активи. Откакто на 21 март президентът Владимир Путин официално анексира Крим, там цари бъркотия. Съдилищата са парализирани, банковата система е в хаос след изтеглянето на украинските и западните банки, а бизнес връзките с Украйна бяха прекъснати.

Руски полицейски автомобили от отдалечени райони започнаха да патрулират по живописните кримски улици с цъфнали дървета, но не е ясно по каква юрисдикция го правят. “Украинските закони вече не се прилагат, а руското законодателство още не е влязло в сила”, казва Сергей Фоминих, партньор в местна адвокатска фирма, чиито дела в съда са замразени заради неяснотите около новата съдебна система.

Училището на Руденко е най-голямото от единствените шест в Крим, в които се е преподавало на украински. Наташа Мелничук е един от многото родители, които искат да се мине към обучение на руски, тъй като предпочитат Москва пред Киев за бъдещето на децата си. “Ние нямахме избор, но сега нещата са такива, каквито са”, казва 39-годишната майка на две момчета, която е била против отцепването на региона. “За тях няма смисъл да продължат да учат на украински, ако ще ходят в университети в Русия”, заявява тя.

Крим бе част от суверенната Украйна в продължение на 23 години след разпадането на Съветския съюз и до референдума миналия месец, обявен за нелегитимен от Украйна и Запада. Референдумът и декларацията на Кремъл няколко дни по-късно, че Крим вече е част от Русия, създадоха нова политическа действителност, която сега нейните бюрократи, работейки на две смени, се стараят да направят постоянна.

Като цяло хората вярват, че ще им бъде по-добре под руско управление, но някои предприятия пострадаха тежко от политическите вълнения. “Какъв бизнес? Бизнесът умира. Правилата се променят всеки ден. Невъзможно е”, казва директорът на един лозарски масив, разположен на скалисти крайбрежни хълмове, като моли да не бъде назоваван, защото фирмата е била национализирана. На път е да спре производството в корабостроителницата “Залив” - един от най-големите работодатели и данъкоплатци от частния сектор. През есента заради протестите в Киев клиенти от Норвегия и Холандия прекратиха преговорите за нови договори.

“Трябва да променим цялата си логистика. Реакцията на Украйна е непредвидима. Пренасочваме всичко към Русия”, казва Александър Баталин, президент на “Фиолент”, която доставя 90 на сто от всички електроуреди в Украйна. Базираната в Симферопол компания е основен играч в местната икономика със своите 1800 работници и ...

Обединението с Молдова - фактура за десет милиарда леи годишно

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Заради кризата в Украйна хипотезата за обединение на Румъния с Молдова отново стана актуална. Но колко би ни струвало да уеднаквим заплатите, пенсиите и разходите за функциониране на държавните институции отвъд Прут?

Обединението на Германия струваше 2000 милиарда евро, платени от по-богатия Запад за период от около две десетилетия. И въпреки това нивото на развитие на бившата ГДР все още е значително по-ниско от това на регионите, останали в сферата на западното влияние. Румъния ни най-малко няма икономическата мощ на ФРГ, но в случай че се повтори немският сценарий, то би трябвало да може да си позволи изравняване на заплатите, пенсиите и социалните помощи от двете страни на река Прут.

По данни на статистическия институт в Кишинев Република Молдова (без Приднестровието) има в момента около 235 000 души, които работят в държавната администрация, в сферата на образованието и на здравеопазването. Към тях се прибавят над 10 000 военнослужещи и няколко хиляди полицаи, магистрати или служители на тайните служби. Брутната средна заплата в бюджетния сектор в момента е около 700 румънски леи спрямо 1500 леи в Румъния. Следователно уеднаквяването на заплатите в държавния сектор ще означава допълнителни 2,4 милиарда леи на година.

В Молдова освен това има 670 000 пенсионери - 20 000 със специални пенсии и 650 000 с пенсии от социални осигуровки. Тези от втората категория получават средно по около 230 леи месечно. Докато в системата на социалното осигуряване на румънската държава средната пенсия е 793 леи. Това означава, че за уеднаквяването на пенсиите на двете държави ще трябват допълнителни 4,4 милиарда леи от бюджета годишно, без да са взети предвид специалните пенсии.

Освен това властите в Кишинев изразходват по 130 милиона леи годишно за изплащане на средства за майчинство. В Румъния отпусканата сума е близо 15 пъти по-голяма (към 1,8 милиарда леи годишно). Като се има предвид, че в Молдова годишно се раждат около 38 000 деца, а в Румъния - 195 000, грубата сметка показва, че уеднаквяването на средствата за майчинство ще струва около 230 милиона леи годишно. Други няколкостотин милиона леи годишно ще трябват за уеднаквяване на помощите за инвалиди, за други социални помощи и за помощите за безработица.

Не на последно място - разходите за функционирането на държавните институции са доста различни. Румъния е отпуснала през 2013 година с тази цел 38,6 милиарда леи, тоест около 1950 леи на глава от населението, а Молдова - десет пъти по-малко. За да достигнат актуалното ниво на румънската публична система, институциите в Молдова ще имат нужда от 3,2 милиарда леи годишно.

Общо, достигането на нивата в Румъния на заплатите на чиновниците, на пенсиите и на други социални помощи, както и на разходите за функциониране на държавната система в Молдова, би струвало над десет милиарда леи годишно. Тоест около 1,5 на сто от БВП, което не е невъзможно, но доста трудно за издържане от бюджета. Не трябва да бъде забравяно също така, че едно евентуално обединение би донесло и не толкова приятни неща за молдовците.

Като например изравняването на данъците и таксите. Данък добавена стойност например ще нарасне от 20 на 24 на сто. Ще бъдат увеличени и диференцираните ставки - от 8 на 9 на сто за хляба и хлебните изделия и от 5 на 24 на сто за природния газ. Ще трябва да се промени и начинът на изчисляване на данъка върху доходите, който от двустепенен от 7 и 18 процента ще стане плосък от 16 процента.

При хипотетично обединение ще нарасне и данъкът върху печалбата - от 12 на 16 процента. Не на последно място - ще трябва да се уеднаквят и акцизите, което ще ...

Борисов онагледи поредния провал на Станишев

София /КРОСС/ От тази снимка много ясно се вижда поредният провал на Станишев - как оставихме ние проекта "Южен поток" при първа заварка и в какво състояние е сега. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. "Аз предупредих преди няколко месеци и българския народ, и президента Путин, че те лъжат всички - и нас, и европейските ни партньори, и американците, и руснаците. Оставихме им готов, завършен проект, но тези измамници с популизма си го превърнаха в поредната лъжа, която ще се запечата в биографията на Станишев, заедно с голямата му лъжа за строежа на АЕЦ „Белене", с проваления от него Дунав мост, с „построената" доникъде магистрала „Люлин". По същия начин предупредих и „Уестингхаус", че те мамят и за новия реактор на АЕЦ „Козлодуй". Тези изпечени манипулатори лъжат и руснаците, и американците, че ще строят, а сега виждаме, както в най-големите комедии, че имитират някакъв проект. Вече почти година ги гледаме как имитират управление и е жалко да продължаваме да губим време и да видим цяла България след няколко години в това окаяно състояние. Единственият изход от този срам е незабавна оставка. Ако имат поне малко отговорност, морал и срам, ще си тръгнат веднага", пише Борисов.

Счетоводни измами с гръцкия бюджетен излишък

Прословутият “бюджетен излишък” на правителството в Атина изглежда прилича на “ластик”, тъй като ту се представя като крайно консолидиран, ту като счетоводна измама, както впрочем е видно.

По-рано тази седмица гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ обяви, че през 2013 г. е постигнат първичен бюджетен излишък в размер на 3,38 млрд. евро. Радост неземна!

За да придобием обаче някаква представа за реалността, сме длъжни да кажем, че…дефицит от 15,89 млрд. евро, а не излишък бе представен в първичния баланс на централната правителство за 2013 г.

Но ЕЛСТАТ извади от дефицита тези 19,27 млрд. евро, които правителството даде, за да подпомогне банките, и така се получи този уж излишък!.

Тази картина за нещата е крайно подвеждаща по една проста причина: кое силно задлъжняло гръцко докаминство с месечен доход от хиляда евро и кредитни задължения от 700 евро тържествува, като си казва, че “добре я караме, като махнем от тази сума вноските по заема и така ни остава излишък”.

Защото точно това е “първичният излишък” на кабинета Самарас-Венизелос! Първичният излишък на ЕЛСТАТ е 3,38 млрд. евро. И това е прекрасно. Но защо, след като ЕЛСТАТ извади на бял свят първичен излишък от 3,38 млрд. евро, тройката и финансовото министерство на Гърция въз основа на договорената икономическа програма с кредиторите на страната направиха изчисления, които показват, че излишъкът е с един милиард евро по-малко и е само 2,4 милиарда.

Дали номерът с измамата е сътворен от правителството и тройката. Дали това е номер само за гърците или е измама в общоевропейски мащаб с цел да бъдат заблудени народите на стария континент, ако се предположи, че данните на ЕЛСТАТ са направени в съответствие с нормите на Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ. Това предстои да се види. ЕЛСТАТ постанови, че първичният излишък е 3,4 млрд. евро, а финансовото министерство изчисли, че този излишък е само 2,4 млрд. евро.

Но с това не свършва целият театър. Напротив, сега сме на път да преживеем и още един последен шок! Защото ЕЛСТАТ изчисли първичен излишък от 3,4 млрд. евро, но се оказа, че първичният излишък, изчислен от тройката и финансовото министерство…е намалял с още един милиард евро и от 2,4 млрд. евро е паднал на 1,4 млрд. евро!

ЕЛСТАТ разкри, че правмителството е записало за 2013 г. дивидент на централната банка вразмер на 480 млн. евро, въпреки че общото събрание на банката, което одобри този дивидент, се състоя през февруари 2014 г. ЕЛСТАТ разкри също, че правителството е записало за 2013 г. приходи на националната организация за обществено здраве ЕОПИИ в размер на 400 млн. евро, които обаче се отнасят до нейни дейности за 2011 г. и 2012 г., а не за миналата година.

ЕЛСТАТ откри и още една “дупка” от дългове на държавни структури в размер на около 100 млн. евро. Така събрани всички тези суми 480+400+100 правят точно тези счетоводни измами от един милиард евро. Следователно само 1,4 млрд. евро е първичният излишък от…3,4 милиарда!,

Разбира се, съвсем друго нещо е точно какъв смисъл има този първичен излишък, да речем, че той е 3,4 милиарда, когато задълженията на държавата към часния сектор надхвърлят 4,6 млрд. евро! Кой разумен човек, който държи в ръцете си, например 10 хиляди евро, и в същото време има просрочени задължения от 15 000 евро, може твърди, че…притежава излишък? Ако той твърди подобно нещо, биха му се изсмели.

Съвсем сериозно обаче това се прави от кабинета Самарас-Венизелос, като обяви на висок глас, че е постигнал огромен успех! Хората може да не разбират от икономика, но усещат върху гърба си нещастието от рестриктивната политика на кабинета, управляван от двете партии Нова демокрация и ПАСОК. Те все пак не могат да бъдат излъгани.

БТА

Евгения Банева: Ще давам еврозаплатата си на експерти да ме съветват

Ще давам заплатата си на
експерти - ще казват как
да лобирам за България 
- Г-жо Банева, защо се кандидатирате за евродепутат? Досега независим не е успял да прескочи бариерата, защо смятате, че ще успеете?


- За мен е странно, че България е единствената членка на ЕС, която не изпраща независими кандидати в Европарламента, а само партийни Ще давам заплатата си на експерти - ще казват как да лобирам за България - Г-жо Банева, защо се кандидатирате за евродепутат? Досега независим не е успял да прескочи бариерата, защо смятате, че ще успеете? - За мен е странно, че България е единствената членка на ЕС, която не изпраща независими кандидати в Европарламента, а само партийни

Първанов: Време е да говорим за президентска република

Трябва да поставим на масата идеята за президентска република, заяви в Перник Георги Първанов. Лидерът на АБВ подчерта, че привърженик на френския вариант, но съобразен със спецификата на българската политика от Освобождението досега. Необходима е промяна в политическия модел. Необходимо е да има ясна отговорност, а не както досега - всеки да прави каквото си иска и да се крие зад гърба на партията и парламента, смята Първанов. По думите му партиите са загнили, няма демократизъм, а ставащото в държавата не се решава в легитимните институции, а на кафе, или друго "шушу-мушу". Предстои да пренесем проблемите си навън с очаквания избор на Делян Пеевски за евродепутат, каза още Първанов. Той обвини социалистите, че не реагират срещу тази номинация: Не можем да се примирим с изневярата на ценностите, на каузата, затова е нашият бунт, каза Първанов. АБВ има амбиция да измести ДПС като вечен балансьор. ДПС преяжда с власт, наложи вето по многовъпроси, редува кадровия си пасианс, както никога не го е правила и голямата партия преглъща, каза още лидерът на АБВ.

Украински губернатор обяви награда за главата на всеки руски провокатор


Милиардерът Игор Коломойски, който отскоро е губернатор на Днепропетровска област в Украйна, обяви в четвъртък, че ще даде награда от 10 000 долара за всеки заловен руски саботьор, както и че ще награди украинските служители на МВР, които застреляха трима и раниха десетки проруски сепаратсти, атакували в сряда през нощта база на жандармерията в град Мариупол.

Освен това помощниците на Коломойски съобщиха, че ще дават парична обезщетение за всеко оръжие, което доброволно бъде...

НЕК с 2,7 млрд. лв. дългове

Въпреки тежкото финансово състояние на НЕК, дружеството няма да фалира.
Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев по време на пресконференция, на която бяха отчетени резултатите от проверката на инспектората на Министерски съвет в държавната компания. Тя е за времето от януари 2011 г. до юни 2013 г.
“Към юни заварихме 2,7 млрд. лв. Въпреки тежкото финансово състояние на НЕК, дружеството няма да фалира. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев по време на пресконференция, на която бяха отчетени резултатите от проверката на инспектората на Министерски съвет в държавната компания. Тя е за времето от януари 2011 г. до юни 2013 г. “Към юни заварихме 2,7 млрд. лв.

Путин се надява на мирен изход

По време на поредния си разговор с народа президентът на Русия Владимир Путин вчера заяви, че Москва никога не е планирала военни действия в Крим и че действията на Кремъл са били продиктувани от реалните заплахи за рускоезичното население на полуострова и от волеизлиянието на жителите му по време на референдума.

Разпети петък

Велики петък (Разпети петък) е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда от древа…, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница, обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса (кувуклия) и слагат плащаницата на масата. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват св. кръст, св. евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я слага на светия престол в олтара.

Пиян взриви граната на спирка в Русия

Един човек е ранен при експлозия край автобусна спирка в руския град Брянск. Избухнала е граната, носена от здраво подпийнал младеж.

Радиодецата на БНР обраха овациите на фестивал във Франция

/КРОСС/ Със ставане на крака и продължителни горещи аплодисменти бе посрещната песента „Езикът на животните" в изпълнение на Радиодецата на БНР от всички участници в Седмия международен фестивал на изкуствата в гр. Лош, Франция. Мелодията, която представителите на 10 държави от цял свят си припяваха по време на форума, единодушно бе избрана и за песен на фестивала. Градчето Лош, в централна Франция, събра за седма поредна година участници от 10 държави: Германия, Испания, Италия, Финландия, Полша, Русия, САЩ, Англия, Палестина, Франция. Основната идея на младежкия фестивал е да спомогне за общуването на деца от цял свят, като те представят различни култури и общуват чрез универсалния език на изкуствата. Седемдневните празници се превърнаха и тази година в панорама на постиженията на детското творчество, заради уникалното присъствие на участващите формации, които показаха националната си идентичност в жанровете хорово пеене, театър, танц или визуални изкуства. Вокалната група на БНР - „Радиодеца" подготви за гостуването си специална програма, изградена от популярни детски и народни песни. Жителите на Лош аплодираха ангелското изпълнение на църковно- славянското песнопение „Тебе поем" - аноним от 13 век и „Детска молитва" от Добри Христов, изпълнени на концерти в двете катедрали на града. В рамките на фестивала, вокалната група на БНР изнесе седем концерта

Режисьорът на "Х-мен" заподозрян в изнасилване

Самият Брайън Сингър напълно отрича обвиненията, окачествявайки ги като "абсолютно безпочвени"

Oбезвредиха опасен боеприпас близо до град Бяла

След извършеното опознаване, специалистите са класифицирали изделието като 105 мм артилерийски снаряд от Втората световна война – немско производство

Фирма на Милен и Георги Велчеви излиза на борсата

София /КРОСС/ „Феникс Капитал Холдинг" АД, който в началото на април взе разрешение от Комисията за финансов надзор да се търгува на борсата, получи борсов код. Дружеството все още не е с уточнен предмет на дейност, но се очаква да се занимава с непряко придобиване на недвижими имоти и свързани с тях активи посредством дъщерни дружества. От проспекта на компанията става ясно, че фирмата ще се занимава и с управление, строителни дейности и подобрения върху имотите и тяхната реализация.Емисията на „Феникс Капитал Холдинг" АД е с размер 100 хил. лв. и е разпределена в 1000 акции. Компанията е регистрирана на 30 декември 2013 г. Първоначално от дружеството планират увеличение на капитала в диапазона 10-20 млн. лв. Основните акционери засега са „Делта Кепитъл Интернешънъл" и „Ей Джи Кепитъл" с по 50% участие в капитала. В първата компания са бившият финансов министър от правителството „Сакскобургготски" Милен Велчев, неговият брат Георги Велчев и заместник финансовият министър в царското правителство „Сакскобургготски" Красимир Катев, пише "Преса".

Русия и Западът с документ за деескалиране на напрежението в Украйна

На четиристранната среща за Украйна в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна бе приет документ за деескалиране на ситуацията в страната.
Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров.
Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване На четиристранната среща за Украйна в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна бе приет документ за деескалиране на ситуацията в страната. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване

Мартин Петров пред отказване

Мартин Петров заговори за отказване от футбола. В интервю пред ТВ7 свръхзвуковият нападател на ЦСКА призна, че сигурно играе последен сезон.

“Няма какво да се лъжем, много е вероятно това да е краят на кариерата ми - каза Петров. - Надявам се да изляза като победител в последното вечно дерби срещу “Левски”.”

Петров се завърна в ЦСКА през окто Мартин Петров заговори за отказване от футбола. В интервю пред ТВ7 свръхзвуковият нападател на ЦСКА призна, че сигурно играе последен сезон. “Няма какво да се лъжем, много е вероятно това да е краят на кариерата ми - каза Петров. - Надявам се да изляза като победител в последното вечно дерби срещу “Левски”.” Петров се завърна в ЦСКА през окто

МВР-Бургас: Валя не е жертва на умишлено престъпление или на трафик

24-годишната бургазлийка Валя Иванова не е жертва на умишлено престъпление, вътрешен или външен трафик. Това съобщиха от ОД на МВР в Бургас. „В резултат на полицейските действия по издирването на изчезналата 24-годишна жена от бургаския квартал „Лозово” е констатирано, че не се касае за умишлено престъпление, вътрешен или външен трафик. Към момента случаят е изяснен в детайли, но в предвид изричното несъгласие на семейството да се подава каквато и да е информация, ОДМВР – Бургас е длъжна да се съобрази с това искане и да бъде лаконична при подаването на данни към медиите”, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР -Бургас.

Валя е в неизвестност от повече от 40 часа. Тя е изчезнала във вторник вечерта. Късно през нощта е извикала такси и тръгнала към Бургас. Наредила на шофьора да я закара до входа на Морската градина. Оттам следите й се губят.

 

 

 

Русия и Западът с документ за деескалиране на напрежението в Украйна

На четиристранната среща за Украйна в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна бе приет документ за деескалиране на ситуацията в страната.
Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров.
Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване На четиристранната среща за Украйна в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна бе приет документ за деескалиране на ситуацията в страната. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове

София /КРОСС/ Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на "24 часа". В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите. Оказа се, че при повече обикаляне могат да се спестят до 30 на сто Сравнихме цените на 3 кг агнешки бут, 30 яйца, 1 кг козунак, 3 марули, по 2 връзки репички и пресен лук и по 1 кг домати и краставици. Продуктите тази година са със 7-8% по-евтини от миналата, заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси Едуард Стойчев. Например цената на агнешкия бут е със 7,6% по-ниска, а на плешката - с 8,6 на сто. Средно месото е около 12-13 лв./кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г.На пазара се намира и по-евтино замразено агнешко, но то е внос от Нова Зеландия и Австралия. "Такова месо няма да е прясно и няма да има такъв вкус като българското", коментира Стойчев.За по-евтино комбинативни граждани се кооперират и обикалят селата, за да си вземат живи агнета направо от кошарите. Обикновено две семейства си делят по половин агне. Така са сигурни, че месото е прясно и българско. Стопаните се споразумяват на около 6-7 лв. живо тегло. Някои дори са склонни да заколят и одерат животното

Сватбени камбани за Лейди Гага

/КРОСС/ По всичко изглежда, че Лейди Гага съвсем скоро ще стане булка. Според списание In Touch, гаджето на певицата - звездата от телевизионния сериал "Дневниците на вампира" Тейлър Кини е бил забелязан в бижутериен магазин, където избирал годежен пръстен.„Той гледа за годежен пръстен за Стефи (истинско име на изпълнителката е Стефани Джерманота) в продължение на няколко месеца. Той е казал на приятелите си , че иска скоро да й направи предложение", разкри източник, близък до двойката. Изданието допълва, че актьорът, който се среща с Гага от 2011 година, почти й е направил предложение на 28-мия й рожден ден на 28 март. „Тейлър искаше да й предложи на рождения ден , но просто не беше намерил правилния пръстен. Той иска да я даде уникален пръстен, който да подчертае нейната индивидуалност", добавя източникът.

"Халкбанк" на Стойчев и Казийски ще играе финал в турското първенство


Европейският вицешампион "Халкбанк" се класира за финала на турското волейболно първенство.

Отборът, воден от старши треньора Радостин Стойчев и капитана Матей Казийски, ще преследва първата си титла от осемнадесет години насам, след като спечели полуфиналната серия срещу "Истанбул" с 2:0 победи. 

След като спечели първата среща с 3:0, столичният тим не срещна особени трудности и във втория двубой, като се наложи с 3:1 (25:19, 19:25, 25:20, 25:20). 

Във финала...

Хубавата Валя от Бургас се е самоубила!

Има и полициейско потвърждение, че изчезналата медицинска сестра Валя се е самоубила. Момичето със сигурност не е жертва на престъпление. Локализиран беше периметърът, където е била за последно, научи BNews от полицейски източници в Бургас.

ЕС обяснява на София за последиците от санкциите

Европейската комисия е връчила на всяка страна членка на ЕС документ, в който държавата се запознава с последиците, които би имало за нея налагането на по-тежки търговски и финансови санкции на Русия заради Украйна, предаде “Ройтерс”.
За да се избегне изтичане на поверителната информация, държавите били информирани само за рисковете, Европейската комисия е връчила на всяка страна членка на ЕС документ, в който държавата се запознава с последиците, които би имало за нея налагането на по-тежки търговски и финансови санкции на Русия заради Украйна, предаде “Ройтерс”. За да се избегне изтичане на поверителната информация, държавите били информирани само за рисковете,

Гаджев: Победа над ЦСКА ще ни спаси сезона

Полузащитникът на "Левски" Владимир Гаджев се закани на противниците на "сините". Националът заяви, че победа срещу ЦСКА във вечното дерби ще спаси сезона на „Герена”, Както е ясно, „Левски” записа три загуби от ЦСКА за шампионата, както и два равни за купата на България.

ВВП пожъна 71% одобрение в Русия

След дълъг период на спад от края на 2013 г. рейтингът на Владимир Владимирович Путин (ВВП) непрекъснато расте и днес 71% от руснаците му имат доверие. Това показват данните от представително за жителите на Руската федерация изследване на "Левада център", проведено в края на март. Едва 20 на сто не вярват на своя държавен глава.
Помолени от След дълъг период на спад от края на 2013 г. рейтингът на Владимир Владимирович Путин (ВВП) непрекъснато расте и днес 71% от руснаците му имат доверие. Това показват данните от представително за жителите на Руската федерация изследване на "Левада център", проведено в края на март. Едва 20 на сто не вярват на своя държавен глава. Помолени от

Почина световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес

Любимият на поколения читатели по целия свят Габриел Гарсия Маркес е починал. Това съобщиха близки до семейството му, предаде BBC. Колумбийският автор бе на 87 години. Маркес е смятан за един от най-...

Жана д'Арк е обявена за светица в Рим

Света Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е н...

Вихрен Матев: Не знам кой е по-червен - Росица Янакиева или Владислав Караилиев

Гражданската позиция на хората от Перник е много важна за „За Перник”. Потърсихме перничанина Вихрен Матев от „Активно гражданско общество в Перник”, за да коментира какво се случва в града ни, в Общинския съвет, партия ГЕРБ, на който той е симпатизирал и предложенията, които е давал, но не са се реализирали в града ни, поради политически чадър.

Как ще коментирате процесите, които вървят в момента в ГЕРБ Перник?

Нещата...

Продължава

Евакуираха терминал на летището в Лос Анджелис

/КРОСС/ Седми пътнически терминал на международното летище в Лос Анджелис е евакуирано заради съобщение за взривно устройство. Както телевизия съобщи KTLA, неидентифициран мъж е съобщил, че в багажа му има бомба.Всички пътници и служители на летището незабавно са евакуирани. Мъжът е бил арестуван , а съдържанието на куфара му - проверено. Заплахата се оказала фалшива, а мъжът е бил отведен в болница за изследване на психическото състояние.

Вмирисана риба бави дерби в Гърция

Вмирисана риба стана ключов играч на ПАОК за победата над “Олимпиакос” с 1:0 във втори полуфинал за купата на Гърция. Преди мача фенове от Солун засипаха цялата резервна скамейка на гостите с малки разложили се морски животни. Това принуди реферът да забави с половин час мача, докато рибите бъдат изчистени.

Няколко пъти мачът беше спиран заради Вмирисана риба стана ключов играч на ПАОК за победата над “Олимпиакос” с 1:0 във втори полуфинал за купата на Гърция. Преди мача фенове от Солун засипаха цялата резервна скамейка на гостите с малки разложили се морски животни. Това принуди реферът да забави с половин час мача, докато рибите бъдат изчистени. Няколко пъти мачът беше спиран заради

53 лв. за Великден в София, 44 лв. - в Смолян

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на “24 часа”. В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече. Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове, показа проучване на “24 часа”. В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече.

Путин и Ердоган обсъдиха въпроси, свързани с присъединяването на Крим към Русия

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган обмениха мнения по въпроси, свързани с присъединяването на Крим към Русия. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл. Разговорът се е провел по инициатива на турската страна.Путин и Ердоган са обменили мнения по актуални въпроси около руско-турското сътрудничество, включително сътрудничеството в сферата на енергетиката. Обсъдени са и някои аспекти около присъединяването на Крим към Руската федерация, включително и по въпроси , отнасящи се до кримско-татарските общини. Руският президент е изразил и своята оценка около кризата в Украйна.

Гощават Рудолф с баница

Домашна баница и натурално кисело мляко е пожелал да опита по време на престоя си в София кулинарният факир Рудолф ван Веен, научи „Монитор”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване