Новото лечение на хепатит С идва през есента

/КРОСС/ През есента ще започне лечението на първите българи с хепатит С, които ще се подложат на новата терапия срещу смъртоносния вирус. Спасението на тези първи 50 болни ще е безплатно, а масово новият медикамент ще е достъпен от пролетта на 2015-а. Това съобщи за "Труд" проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски". Тя бе сред българските лекари, участвали на конгреса в Лондон, посветен на заболяванията на черния дроб. "Досега известната терапия срещу хепатит С помагаше на около 50% от пациентите, тъй като при подбора на болните се поставяха много условия. Т.е. тя бе пример за т.нар. персонализирана медицина или водена от резултата", обясни проф. Матева. Тя и колегите назначават лечението, а на първия и третия месец се преценява колко е вирусната "натовареност" на организма и доколко тя намалява. Според показателите лечението продължава шест или дванадесет месеца. "Колкото по-ранно има благоприятен отговор на организма на интерферон базираната терапия в комбинация с рибавирин, толкова прогнозата, че болният ще се излекува, е по-добра", разясни проф. Матева. Дошлите хиляди лекари на конгреса в Лондон обаче не бяха изненадани, когато бяха съобщени смайващите резултати на новото лечение, тотално справящо се с хепатит С. "Още през миналата година на форум в САЩ научихме за част от добрите резултатите", каза проф. Матева

Средният българин кара месеца с 425 лв.

Средният месечен доход на домакинствата в страната е 1007 лв. за 2013 г., сочат данните на Националния статистически институт. Това прави среден месечен доход на човек от 425 лв.

ГЕРБ и Реформаторският блок ще обсъждат европейската перспектива пред България


Лидерите на Реформаторския блок ще се срещнат днес в парламента с представители на парламентарната група на ГЕРБ, за да обсъждат предизвикателствата пред европейската перспектива на България.

Срещата е отговор на поканата от блока към "основните политически сили" - БСП, ДПС и ГЕРБ, отправена миналата седмица. Поводът беше препоръката на европарламента Европейската комисия да преосмисли сериозно финансирането за България, както и решението на българския парламент с промени в Закона за...

Канали като във Венеция строят в Елин Пелин

Свръхмодерен курорт за 1.5 милиарда евро ще израсне край София.В него ще има огромен аквапарк, още дузина атракции, в това число и канали както във Венеция. За туристите са предвидени два луксозни хотела в стил „Лас Вегас” с капацитет 4000 стаи. Картинката ще бъде допълнена с изложбен и конгресен център. Молът, който е предвиден, също щял да е с гигантски размери.

Пътна обстановка в страната - 17 април

Метеорологична обстановка: През следващото денонощие с прекъсвания валежите ще продължат. По-значителни ще са в нощните часове в Централна България, а утре през деня - в северозападните райони. Само на отделни места и съвсем слаби ще са преваляванията в източната част от страната.

Турция започна работа по изграждането на газовата връзка с България

/КРОСС/ Турската енергийна компания "Боташ" активизира работата по изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Турция. Решението беше взето при посещението на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз преди няколко месеца. Споразумението предвижда всяка една от страните да изгради газовата връзка на своя територия. Европейската комисия определи газовата връзка с Турция като един от проектите от общ интерес. Турската фирма, на която е възложен търгът по изграждането на трасето, е започнала сондажните работи, съобщи БНР. При строителството на 175 километровото трасе за пръв път в Турция ще се използват тръби с диаметър 91 см. Също за пръв път ще се прилага технология за хоризонтален сондаж. Интерконекторната връзка, която ще достига до селището Шаркьой, област Текирдаг се предвижда да завърши през 2015 година и ще бъде снабдявана с газ, който Турция получава от Русия чрез "Син поток". В същото време турският посланик в София Сюлейман Гьокче заяви,че е много вероятно скоро България да бъде включена в проекта за Трансанадолски газопровод, известен още като ТАНАП, който беше подписан между Анкара и Баку. Меморандум за разбирателство, който предвижда транспорт през Турция за Европа на газ от Азербайджан беше подписан неотдавна от министъра на икономиката Драгомир Стойнев и турския му колега. Турският посланик каза още, че Турция продължава да работи заедно с Русия по проекта "Южен поток", съобщава БНР

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms. Книжката е в PDF формат от 27 страници, съдържаща съвети за пръскане на овошките, лозите и растенията, правила за торене и подхранване, публикувани във  За най-запалените почитатели на вестник

Европарламента гласува резолюция срещу „Южен поток”

/КРОСС/ Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода „Южен поток". В документа се препоръчват икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ. Текстът е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента - ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите. Не е ясно, обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването, съобщи БНР. "Южен поток" беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена, заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.  

ДПС обяви листата си за евровота

 София /КРОСС/ ДПС обяви листата си за предстоящите през май избори за Европейски парламент. Първи в листа е заместник-председателя на партията и настоящ евродепутат Филиз Хюсменова, обяви на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан. На второ място в листата е Делян Пеевски, трети - Мехмед Али, четвърти - председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк. Пета е Искра Михайлова, а шести - Станислав Анастасов. Късно снощи, по време на заседание на партията, стана ясно, че ДПС застава зад Делян Пеевски. Той беше номиниран за евродепутат от 25 от общо 28 областни организации на движението. Също снощи стана ясно, че лидерът на ДПС Лютви Местан лично е предложил за водач на листата сегашния евродепутат Филиз Хюсменова.    

Тв премиера на "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/" по Bulgaria on Air

Документалният филм на Красимир Лаков ще бъде излъчен на 18 април от 21 часа


ДПС обявява листата си за евровота

/КРОСС/ Днес се очаква да бъде обявена окончателната листа на ДПС за евроизборите. Късно снощи, по време на заседание на партията стана ясно, че ДПС застава зад Делян Пеевски. Той беше номиниран за евродепутат от 25 от общо 28 областни организации на движението. Пеевски най-вероятно ще бъде втори в листата. Лидерът на ДПС Лютви Местан лично е предложил за водач на листата сегашния евродепутат Филиз Хюсменова. Сред останалите номинирани са Юрхан Кючюк от младежката организация на ДПС, Неджми Али, Искра Михайлова и Метин Казак.  

Отстраниха рекордни 35 миомни възела в болница "Софиямед"

Рядка операция по отстраняването на 35 миомни възела извършиха АГ специалистите в столичната болница “Софиямед”. 
След гинекологичен и ехографски преглед на 38-годишна пациентка, която се оплаква от обилно кръвотечение, болка и уголемяване на корема, специалистите по акушеро-гинекология в МБАЛ “Софиямед” установяват наличието на множество миомни в Рядка операция по отстраняването на 35 миомни възела извършиха АГ специалистите в столичната болница “Софиямед”. След гинекологичен и ехографски преглед на 38-годишна пациентка, която се оплаква от обилно кръвотечение, болка и уголемяване на корема, специалистите по акушеро-гинекология в МБАЛ “Софиямед” установяват наличието на множество миомни в

Ръководителите на специални служби анализират днес ситуацията в Украйна

Ръководители  на специални служби, главните дирекции "Национална полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Гранична полиция" , както и представители на министерства и държавни агенции се събират днес, за да разгледат развитието на обстановката в Украйна и да набележат възможни бъдещи решения.

Заседанието на Националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна беше свикано вчера от вицeпремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. 

МВР купува и нови пистолети за баретите

/КРОСС/ Нови пистолети и щитове за баретите ще купи МВР. Сегашното оборудване е с изчерпан ресурс, съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев. Нуждата от оръжие проличала в началото на седмицата, след като Йовчев посетил Специализирания отряд за борба с тероризма. Той няма да отмени обявения търг за 13 скъпи снайпера, всеки с цена около 40 100 лв. В техническите изисквания на оръжията са записани конкретни параметри, пише в.Преса. Правителството одобри вчера доклад с допълнителни мерки за реагиране при миграционен натиск. Затова МВР получи допълнителни 5,5 млн. лв. към бюджета си.    

София заделя още 25 млн. за детски градини

25 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини е заделила през тази година Столична община. „Не може и не трябва да пестим от инвестиции за децата”, каза кметът Йорданка Фандъкова при откриване на обновената 65-а детска градина в „Красна поляна”.

"Петорката" поиска Косово да създаде съд за престъпленията на АОК

Страните - членки от т.н. "международна петорка", в която участват САЩ, Велико Британия, Франция, Германия и Италия поискаха парламентът в Косово да вземе решение за създаване на Специален...

Басеску отново поиска обединение с Молдова

Румънският президент Траян Басеску открито призова за присъединяването на Молдова към Румъния. Според него това може да стане, ако молдовските граждани поискат обединение, предаде БГНЕС. Обединение...

Валежите продължават и днес

Валежите днес, макар и с прекъсвания, ще продължат. По-значителни ще са в северозападните райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи "Фокус".
Само на отделни места и съвсем слаби ще са преваляванията в източната част от страната, където ще има и временни разкъсвания на облачността. Валежите днес, макар и с прекъсвания, ще продължат. По-значителни ще са в северозападните райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи "Фокус". Само на отделни места и съвсем слаби ще са преваляванията в източната част от страната, където ще има и временни разкъсвания на облачността.

Пчелният прашец в Европа замърсен с опасни пестициди

Близо 17 токсични пестицида са открити в съдържанието на две трети от прашеца, който медоносните пчели събират в Европа, показва ново проучване на природозащитната организация “Грийнпийс”.
Опасните химикали вероятно са произведени от агрохимически компании, твърди проучването “Бремето на пчелите”. То е най-голямото до момента в Европа, Близо 17 токсични пестицида са открити в съдържанието на две трети от прашеца, който медоносните пчели събират в Европа, показва ново проучване на природозащитната организация “Грийнпийс”. Опасните химикали вероятно са произведени от агрохимически компании, твърди проучването “Бремето на пчелите”. То е най-голямото до момента в Европа,

Боядисват 5 000 яйца в Бачковския манастир

Яйцата и козунаците за Великден са дарение от местни производители


Унипак планира да прекъсне многогодишна традиция на плащане на дивидент

Годишното възнаграждение на членовете на СД е по 30 000 лв., като не се предвиждат бонуси


Днес е Велики четвъртък, боядисват се яйца

Първото яйце трябва да се боядиса в червено; с него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството

Азиатци изграждат луксозен курорт за 1,5 млрд. евро край София

/КРОСС/ Група от азиатски инвеститори официално обяви намерението си да изгради уникален развлекателен курорт край София, пише в. "Преса". Бизнесмените лансираха вчера проект за огромен закрит воден парк с много атракции, два първокласни хотела с 4000 стаи, изложбен и конгресен център от най-високо ниво, казино, мол, свръхмодерен театър, спортна зала, закрита ботаническа градина и др. Всичко това щяло да се разположи на 1500-2000 дка край голф игрището в с. Равно поле, община Елин Пелин. Чужденците вече преговаряли за покупката му, както и за придобиването на терени в близост. Според тях инвестицията се оценява на 1,5 млрд. евро, което, ако стане, ще бъде най-голямото вложение в новата история на България.    

И Одеса се отдели от Украйна

Черноморският град Одеса обяви независимост от Киев. Противници на сегашната власт в Украйна обявиха Одеска народна република.

Героят Бейл: Това е сбъдната мечта

"Мисля, че можем да спечелим още трофеи през този сезон"


Хладно и дъждовно време днес

Валежите днес, макар и с прекъсвания, ще продължат. По-значителни ще са в северозападните райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Валежите днес, макар и с прекъсвания, ще продължат. По-значителни ще са в северозападните райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи "Фокус". Само на отделни места и съвсем слаби ще са преваляванията в източната част от страната, където ще има и временни разкъсвания на облачността.

Ограничават движението на тировете през почивните дни

В последния работен ден преди Великденските празници, от 12:00 ч., и в петък, 18 април, ще има две ленти за движение в посока София – Варна при виадукта „Бебреш“ от АМ „Хемус“. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в началото на четирите почивни дни и увеличаване на пропускателната способност на В последния работен ден преди Великденските празници, от 12:00 ч., и в петък, 18 април, ще има две ленти за движение в посока София – Варна при виадукта „Бебреш“ от АМ „Хемус“. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в началото на четирите почивни дни и увеличаване на пропускателната способност на

Метрото в София - до 1:30 на Великден

/КРОСС/ До 1,30 ч. ще се движи столичното метро в нощта на 19 срещу 20 април - Великден. Със същото работно време ще са и основните тролейбусни, автобусни и трамвайни линии, съобщиха от Столична община, предаде „Монитор". Седмица след Великден се задават нови 6 почивни дни заради сливането на Първи май и Гергьовден. Поради очаквания засилен поток от пътници в този период за и от Централна жп гара, Централна автогара и жп гара Искър ще се осигурят допълнителни превозни средства. В съботите на 10 и 31 май, когато ще се отработват двата почивни дни, рейсовете ще се движат по делнични разписания. Допълнителни автобуси за Великден осигурява и общинската фирма "Градски транспорт" във Варна. На 19 април (събота) срещу 20 април (неделя) по линиите на номера 22, 14 и 17 ще има извънредни курсове до 1,30 часа.    

Реформатори ще бистрят с ГЕРБ кризата ни с ЕС

Лидерите на Реформаторския блок ще се видят с колегите си от ГЕРБ днес в парламента. Срещата е част от совалките на реформаторите заради кризата между България и ЕС.

17 април в историята

Събития 1355 г. — Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. — За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски разкази в двора на Ричард II. Изследователите на Чосър посочват датата (през 1387) за начало на описвания в книгата поход до Кентърбъри.

Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите!

Цвета Маркова: Институциите трябва да работят прозрачно


Свещеник: Хората се сещат за Възкресението само преди Великден

/КРОСС/ Днес е Велики четвъртък. На този ден се припомня тъжният разказ за последната изповед на Исус в нощта на Тайната вечеря. На Велики четвъртък предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от който е боядисването на яйцата. Първото винаги е червено, като символ на Христовата кръв. С първото алено яйце бабите търкат челата на малките деца и ги благославят. Това яйце оставят пред иконата и го пазят до следващия Великден. По време на литургията се четат откъси от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и за предателската целувка на Юда. Това е денят, в който можем да се замислим за безрезервната любов на близките ни или цената на нечия целувка. „Хората се сещат за Възкресението само в дните преди Великден, а църквата празнува Възкресението всяка неделя - защо тогава храмовете са празни, а само на големите празници има навалица", това коментира за Дарик радио отец Стоян Чиликов - свещеник в столичния храм „Св. Вкмч. Георги Победоносец" в кв. Дървеница. „Стоим в подножието на кръста на Христос на Велики петък, за да участваме във Възкресението. Богослужебният цикъл отново повтаря всички тези събития, които са изключително важни за спасението на човека и заедно с тях човекът се вглежда в себе си

Ограничават движението на тировете през почивните дни

В последния работен ден преди Великденските празници, от 12:00 ч., и в петък, 18 април, ще има две ленти за движение в посока София – Варна при виадукта „Бебреш“ от АМ „Хемус“. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в началото на четирите почивни дни и увеличаване на пропускателната способност на В последния работен ден преди Великденските празници, от 12:00 ч., и в петък, 18 април, ще има две ленти за движение в посока София – Варна при виадукта „Бебреш“ от АМ „Хемус“. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в началото на четирите почивни дни и увеличаване на пропускателната способност на

Няма да се чукаме с полски яйца за Великден

От Полша няма да залеят родния пазар с евтини яйца преди Великден, каза директорът на най-голямото предприятие за производство на яйца у нас "Зора и птици - Дончево" Иван Иванов. Причината е, че тази година има съвпадение на католическия и православния Великден.

Дебат за приоритетите в здравеопазването

Кръгла маса на тема "Приоритети на здравеопазването в интерес на пациентите.

Проф. Александър Джеров: Европа даде висока оценка на Конституцията

Демократизмът е общото между сега действащата Конституция и тази, която е приета преди 135 години.

Търновската конституция е една от най-хубавите европейски конституции. Тя беше творба на българите. Като четем историята ще видим, че Русия и руските юристи са предложили тогава на Първото Велико народно събрание една редакция на Конституция, само че българите са били много по-честни и по-велики тогава. Те са казали: "Не, ние ще изработим наша". Търновската конституция е творба на българската мисъл на хора, които са се събудили и са излезли от тъмното турско робство.

Паралелът между двата основни закона е много труден, защото Търновската конституция е монархическа. Когато през 1990-1991 работихме по новата Конституция, имаше много гласове да възстановим Търновската. Тогава аз и някои мои колеги бяхме против, защото тя е монархическа. Тя е много добра за една монархия. Ако имахме монархия, и аз щях да бъда за възстановяването й, но след като сме република Търновската конституция не можеше да бъде възстановена. Не поради липса на качества, а поради коренно различната обстановка. Едно е Царство България, друго е Република България.

През 1990-1991 ние, депутатите в Седмото Велико народно събрание, се чувствахме като наследниците на "строителите на съвременна България", описани от големия български дипломат и писател Симеон Радев. Самият момент беше такъв. Това беше един преход към една демокрация или уж демокрация. Такова беше настроението на хората. Още си спомням прекрасните сини митинги на мнозинството от гражданите и че бяхме облечени в хубавото пролетно настроение на възстановяването на българската държава след този погром, осъществен на 9 септември 1944.

Когато пристъпихме към изработването на Конституцията във Великото народно събрание имаше две основни политически сили – СДС и БСП. В двубоя на тези две политически сили, при който комунистите още не се бяха предали, беше много трудно да се изработи една демократична Конституция. Ние бяхме заварили старата социалистическа Конституция, която прокламираше дружбата със Съветския Съюз и КПСС. Важно е да знаем и да отчетем условията, при които беше изработен новият основен закон. Особено, след като на един по-късен етап се появиха твърде много критики. Нека не забравяме тогавашния момент. Това не е днешният ден, а 1990 г., когато съзнанието беше съвсем друго.

По онова време участниците в Комисията по изработването на Конституцията, сред които бях и аз, се надявахме да направим нещо добро. Причината в настоящия основен закон да няма пълно съвършенство трябва да се търси в противопоставянето, а също така и във факта, че самите ние тогава не бяхме напълно наясно с това, което трябва да направим. Никоя човешка творба не е съвършена. Човек, когато прави нещо бърка, недовижда и така нататък.

Съвсем обективно след толкова години на действие на тази наша Конституция трябва да сме доволни, че я имаме. Тя не е никак лоша и има много съвършенства. По онова време аз бях представител на България член на Венецианската комисия, включително частично неин заместник-председател. Всичко, което бяхме отразили в Конституцията, го съгласувахме с Конституционната комисия на ЕС. Имахме база, бяхме получили доверието, уважаваха мен и колегите ми. Това бяха най-видните представители на юридическата мисъл. Тогава получихме една положителна оценка. От вътрешна българска гледна точка, а и от външна, европейска трябва да отбележим, че това е една много добра работеща Конституция.

След 20 години нещата са се променили. Ако днес трябваше да участвам в работата над тази Конституция, която действа, много неща нямаше да бъдат такива. Но все пак един закон, една творба е свързана с времето, в което е изработена. Ако погледнем творчеството на великите Вазов, Яворов и др. мисля, че и те, ако бяха писали днес тези велики творби, те щяха да изглеждат малко по-различно модифицирани под влиянието на времето.

Нека разсъждаваме обективно – това е една много добра, демократична Конституция. Сега вече трябва да се мисли по някои въпроси, включително дали трябва да остане в този си вид, да се измени или да се изработи нова, за да се намали силното влияние на партиите, които всъщност унищожават демокрацията в България

Станишев: Призовавам Борисов да отговори на претенциите на ЕС

"Бих призовал Бойко Борисов, ако е конструктивен лидер, да помогне на правителството да отговори на редица претенции, които европейските експерти отправят към начина на усвояване на средствата от Програма за развитие на селските райони за периода, в който той е бил министър-председател".

Това заяви днес пред журналисти в Сливен лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев, предаде кореспондентът на БГНЕС в Сливен.

"Нека помогне на правителството, защото ние имаме национален интерес", допълни още Станишев. Като причина за този призив, той посочи факта, че повечето от проектите като процедури са сключвани по време на управлението на Борисов.

Станишев посочи още, че в предстоящите избори за Европейски парламент и на европейско, и на национално ниво, алтернативите са две. Като основно съперничество, лидерът на социалистите вижда това между ЕНП и ПЕС, съответно между ГЕРБ и БСП, защото на предстоящите Европейски избори алтернативата ще бъде между статуквото, което ЕНП олицетворява и предложението на ПЕС за една нова Европа, която се основава на справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. В допълнение, Станишев отбеляза, че БСП е единствената партия, която има европейска платформа за предстоящите избори.

"Нямам навика да коментирам решения на други политически партии. Това си е работа на ДПС, те могат да преценят коя кандидатура е подходяща да представлява техните интереси. Демократично и фундаментално право на всеки е да се кандидатира", така Сергей Станишев отговори на поставен въпрос за евентуалното издигане на кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат.

Хедж фондовете отчетоха едва 1,2% доходност за първото тримесечие

Неизвестните около Украйна, разпродажбите в технологичния сектор и курсът на японската йена хванаха много мениджъри неподготвени


Варна рекламирала културата си на "пазарска маса"

Сериозно напрежение между Общинския съвет и кметската администрация във Варна възникна във вторник на заседанието на комисията “Туризъм, търговия и рекламна дейност”. Повод за конфликта бе представянето на града на Международното туристическо изложение “Културен туризъм” във Велико Търново, което се проведе от 10 до 13 април т.г. Сериозно напрежение между Общинския съвет и кметската администрация във Варна възникна във вторник на заседанието на комисията “Туризъм, търговия и рекламна дейност”. Повод за конфликта бе представянето на града на Международното туристическо изложение “Културен туризъм” във Велико Търново, което се проведе от 10 до 13 април т.г.

Представят предстоящите ремонти по републиканската пътна мрежа

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще представи днес от 10.00 ч. в Агенция "Пътна инфраструктура"

Прогноза за времето - 17 април

Днес през деня ще има по-значителни валежи в северозападните райони. Само на отделни места и съвсем слаби ще са преваляванията в източната част от страната. Вятърът ще бъде от изток-североизток, през нощта - предимно слаб, утре през деня покрай река Дунав и в източната половина от страната - умерен и временно до силен.

Мрак и надежда

МРАК, мрак и още мрак - това беше първото ми тематично впечатление от журналистическите награди “Пулицър”, които бяха обявени в понеделник. 
Най-престижното отличие в САЩ за вестници, информационни агенции, новинарски и разследващи уебсайтове никога не си е поставяло за задача да поощрява слънчеви истории или звездни клюки. Поне що се отнася до жу МРАК, мрак и още мрак - това беше първото ми тематично впечатление от журналистическите награди “Пулицър”, които бяха обявени в понеделник. Най-престижното отличие в САЩ за вестници, информационни агенции, новинарски и разследващи уебсайтове никога не си е поставяло за задача да поощрява слънчеви истории или звездни клюки. Поне що се отнася до жу

Изпращат летяща чиния с надуваем модул към Марс

От космическата агенция NASA планират през юни тази година да тестват нов апарат, напомнящ летяща чиния. Машината е създадена с една основна цел – доставка на тежки товари до повърхността на...

ЕП се готви да спре Южен поток, на наша територия тръбата вече я няма

Днес Европейският парламент ще гласува резолюция срещу строежа на "Южен поток". Текстът, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи поли...

Страстната седмица: Велики четвъртък

На този ден се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие на тая вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, заявил на учениците си, че ще бъде предаден.

В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя. Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството то започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

AC/DC се разпуска? Малкълм Йънг с инсулт

AC/DC са на път да сложат край на бляскавата си 41-годишна кариера. “Може никога повече да не ги чуем да свирят или записват заедно”, съобщи репортерът от 3AW Питър Форд завчера в радиошоу.
Легендарната група се подготвяла за записи на нов албум и юбилейно турне.
Преди около три седмици обаче ритъм китаристът и един от основателите на бандата - AC/DC са на път да сложат край на бляскавата си 41-годишна кариера. “Може никога повече да не ги чуем да свирят или записват заедно”, съобщи репортерът от 3AW Питър Форд завчера в радиошоу. Легендарната група се подготвяла за записи на нов албум и юбилейно турне. Преди около три седмици обаче ритъм китаристът и един от основателите на бандата -

Първите многостранни преговори за Украйна започват без надежди


В Женева днес за пръв път от началото на кризата в Украйна трябва да седнат на една маса представители на Русия и Украйна, но никой не се надява на някакъв голям резултат.

Това е четиристранен формат с участието на САЩ и Европейския съюз, който бе договорен, след като държавнитя секретар Джон Кери заяви при последната си среща с руския си колега Сергей Лавров, че повече преговори за бъдещето на Украйна няма да се водят без присъствието на властите в Киев.

Пристигайки късно...

МВР купува и пистолети "Глок" на баретите

МВР смята да купи нови пистолети “Глок” и щитове освен нови снайперови пушки, за които вече бе обявена обществена поръчка. Пистолетите и щитовете ще са за Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), защото ресурсът им е изтекъл. Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване