Британският посланик призова да се разследва случаят с използването на ЕГН-та


Посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Джонатан Алън заяви, че следи отблизо новините за неправомерно използваните ЕГН-та в списъците на политическите партии и коментира, че според него случаят трябва да бъде разследван. В интервю за БНТ той коментира предстоящите избори, номинацията на Делян Пеевски за евродепутат и ситуацията в Украйна.

Следя новините за подписите и ЕГН-тата, и мисля, че това трябва да бъде разследвано и съответно да бъдат приложени разпоредбите на...

Градският транспорт в София ще работи и след полунощ на Великден

Част от линиите на градския транспорт в София ще работят до 1:30 ч през нощта на Великден, 19-срещу 20 април. С удължено работно време ще работят както автобусите, тролеите и трамваите, така и метрото. След полунощ ще се движат тролейбусните линии 1, 5 и 9. Трамвайните линии с удължено работно време ще бъдат 1, 3, 5, 6, 20 и 22, а интервалът на движение ще е между 30 минути и час. Автобусите, които ще работят до късно вечерта, също са на такъв интервал - това са линиите 11, 102, 85, 94, 280, 285, 309, 210, 206, 213 и 604. Метрото също ще работи до 01.30 часа, като ще бъде с интервал на движение 20 минути. По празниците ще има и дежурни каси за издаване и зареждане на карти за пътуване с градския транспорт.

Главният редактор на "Труд" стана баща

На Велики четвъртък главният редактор на вестник На Велики четвъртък главният редактор на вестник "Труд" Иван Михалев стана баща за първи път. Малкият Александър се е родил 3,200 кг и 49 см, в "Майчин дом". Щастливите родители благодарят на проф. Асен Николов и екипа му, които помогнаха за появата на бял свят на бебето. "Майката Елина Цанкова е щастлива, бащата два пъти повече",

Коктейлът "Молотов" на руските арийци

У нас, а и в Европа сума ти хора гледат с пренебрежителна усмивка - един вид Take it easy! - на идеологическата манджа, която забъркват днес Владимир Путин и компания. Някак си доминиращото мнение е, че това не е взривоопасна смес, а бъркочът от евразийство, имперщина, метафизика и откровен фашизъм не може да произведе нищо друго, освен ялов пукот à la топчето на Боримечката. Наивна заблуда, която с всеки изминал ден новините откъм Белокаменната разбиват на пух и прах.

Чудим се защо...

Според доклад на МС НЕК е работила целенасочено на загуба

Националната електрическа компания (НЕК) е работила на загуба в периода от януари 2011 до юни 2013 г. и тогавашните управляващи от ГЕРБ не са направили нищо, за да променят създалата се негативна ...

Достена Лаверн: Реиндустриализация посредством високотехнологични производства

/КРОСС/ България не е духовно бедна благодарение на приемствеността между поколенията. Енергията, която липсва, е не петролът, а съзидателното творчество на обществото и доверието, заяви на среща с граждани на Ямбол в кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Достена Ангелова-Лаверн. За да се съхрани тази енергия, същинските приоритети на ЕС трябва да са науката и образованието. Тя бе категорична, че трябва да се повиши нивото на образователната система и да се подобри усвояемостта на образователните и научни програми. Като друг приоритет Лаверн посочи възстановяването на земеделието в България. Реиндустриализацията може да се осъществи посредством високотехнологични производства, но чрез планиране, отбеляза тя и почерта значимостта на екологично чистите производства и типа инвеститори, които ще бъдат привличани. Без проект за самостоятелна отбрана, ЕС не може да има самостоятелна външна политика, каза тя в коментар на отношенията между ЕС, Русия и Украйна.

Лекият суров петрол върви нагоре

Лекият суров петрол West Texas Intermediate поскъпна за втори пореден ден поради ескалиращото напрежение между Москва и Киев. Фючърсите на...

Лични, лични, колко са лични?

/КРОСС/ Ако някой е по-поетично настроен в преддверието на Великден, би сравнил внезапността на избухналия скандал със злоупотребата на лични данни в подписките на партиите с внезапността на падналия сняг. Явленията в обществото и природата обаче имат своя логика и свои закони: снегът е природен каприз, а кражбата на лични данни - отдавна заложена "бомба със закъснител", чиито отделни експлозии сякаш никой не чуваше през годините. Включително Комисията за защита на личните данни. Какво значат стотиците частни случаи? Ако се върнем назад, ще си припомним отделни фрапантни случаи на злоупотреба с лични данни: собственици на фирми с огромни дългове за милиони левове се освобождават от тях, като ги прехвърлят на неграмотни и почти безсловесни притежатели на ЕГН от ромски произход. Банкови служители в съдружие с "хитроумни" длъжници злоупотребяват с данните на поръчители и изтеглят заеми от тяхно име. Не един и двама представители на различни социални общности бяха ограбени и съсипани заради порочната практика личните данни на българите да се изискват и подмятат под път и над път. Но привидно частните случаи не впечатлиха нито високопоставените чиновници от КЗЛД, нито законотворците в парламента

Стойнев: Енергетиката ни е такава заради некадърността на ГЕРБ

“До сегашната ситуация в енергетиката се е стигнало заради некадърното управление на ГЕРБ за периода 2009-2013 г.” Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на пресконференция, предаде КРОСС.

“Поводът за пресконференцията е да ви запозная със състоянието на НЕК. За мен беше учудващо как преди два дни имаше десант в министерството на депутати от ГЕРБ, които предлагат мерки за съживяването на НЕК. Жалко е когато се предприемат такива политически действия. Явно такава им е подходът на работа”, разясни в началото на събитието министърът.

По думите му експертите на ГЕРБ са одобрили бизнес план, който води към загуба на Националната електрическа компания (НЕК) за 2013 г. от 500 млн. лева и за 2014 г. – от 700 млн. лева.

“Докога ще трябва да насилваме енергетиката политически? Кой печели от това?”, попита енергийният министър.

“Бъдещите политики, които смятаме да предприеме са национален приоритет и са в полза на гражданите. Опозицията не предлага нищо градивно, което да е от полза на енергетиката”, заяви Стойнев.

“Изводите от проверката на НЕК, обхващаща времето на некадърното управлението на ГЕРБ. Сега ние трябва да извършим жизненоважни ремонти за енергийната система, заради това управление. Изкуствено са представени определени добри данни, за да се прикрият грешките в управлението. Те са си плащали на когото си искат, както си искат, дали е имало корупционни практики аз не мога да кажа, но вие си направете сами изводите. Ако бяхме продължили да следваме техния план сега енергетиката щеше да е пред катастрофа”, подчерта Драгомир Стойнев.

“НЕК няма да фалира”, категоричен бе той.

„Предстоят избори, вече виждаме политическото говорене, но надали човек трябва толкова да се излага, заради едни избори, все пак става въпрос за народни представители и бивш министър на икономиката и енергетиката, но явно такъв е бил начинът им на управление и подход на работа”, допълни Стойнев.

„Ще предложа на всички политически сили, след изборите да бъде постигнат един консенсус, тъй като в крайна сметка, всички ние работим за България и за националния си интерес. Преди изборите, тази стъпка е обречена на неуспех, тъй като желанието на опозицията единствено да критикува и да не предложи нищо”, обобщи той.

На въпрос дали страната ни ще се примири, ако ЕС спре проекта “Южен поток”, Стойнев беше категоричен, че това не трябва да се случи.

“Това правителство отстоява националните си интереси. Не трябва да се стига дотам. Ние не сме сами в този проект, затова трябва да го защитим. Няма да зачеркнем интересите си, само за да се харесаме на ЕС. Русия е стратегически партньор на България. Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурни доставки на природен газ. Трябва ли да се откажем от всички – да се развиваме, да не създаваме работни места?”, попита Драгомир Стойнев.

С ограничения и активен контрол КАТ ще опита днес да се справи с интензивния трафик


Със спиране на товарните автомобили днес следобед, реорганизация на движението в проблемни пътни участъци и активно присъствие на катаджии по шосетата днес КАТ ще се опита да въведе ред и дисциплина в очаквания сериозен трафик покрай великденските празници. От "Пътна полиция" предупредиха още във вторник, че днес ще има засилен контрол за спазването на скоростта.

На пътя ще бъдат извадени всички налични камери и радари за фиксиране на подобен тип нарушения. Заради решение на...

НЕК няма да фалира, зарече се Стойнев

"Акцията на ГЕРБ в МИЕ беше показна, каня ги на разговор след изборите"


ИПИ: България ще бъде сред най-засегнатите от санкции срещу Русия

В момента това е основният рисков фактор за международната икономика, за нашите външнотърговски отношения, за нашия туристически пазар, коментира икономистът Десислава Николова

Помощта на ЕС за засегнатите от бедствия страни ще пристига по-бързо

Финансовата помощ на ЕС за държавите-членки и държавите кандидатки, засегнати от наводнения или други природни бедствия, ще бъде отпускана по-бързо и по-ефективно. Това ще стане възможно благодарение на приетите в сряда от Европейския парламент промени в законодателството, свързано с Фонда „Солидарност“ на ЕС (ФСЕС).

За 56% от българите религията играе положителна роля

12% са на противоположното мнение, отчита световно допитване на "Галъп"


15,5 млн. лв. спестени от зимно почистване на пътищата

Спестените средства от зимно почистване са 15,5 млн. лева от ноември до март, при предвидени 60 млн. лева. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, при представянето на резултатите от зимното поддържане и предстоящите ремонтни дейности по пътна инфраструктура.
Зимното почистване е струвало на Агенция „Пътна Спестените средства от зимно почистване са 15,5 млн. лева от ноември до март, при предвидени 60 млн. лева. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, при представянето на резултатите от зимното поддържане и предстоящите ремонтни дейности по пътна инфраструктура. Зимното почистване е струвало на Агенция „Пътна

"24 часа" е №1 в София

“24 часа” е лидер сред всекидневниците в София с 13% редовни читатели, показва проучване на АССА-М в София от началото на април. “Това означава, че в кризата е запазил своята редовна аудитория непокътната - такъв е бил резултатът за “24 часа” и през 2011 г.”, коментира проф. Михаил Мирчев.
На втора позиция е в. “Труд” с 9% редовни читатели срещу “24 часа” е лидер сред всекидневниците в София с 13% редовни читатели, показва проучване на АССА-М в София от началото на април. “Това означава, че в кризата е запазил своята редовна аудитория непокътната - такъв е бил резултатът за “24 часа” и през 2011 г.”, коментира проф. Михаил Мирчев. На втора позиция е в. “Труд” с 9% редовни читатели срещу

Цвета Маркова: Вината за злоупотребата с личните данни е на партиите

/КРОСС/ "Не трябва да има информационно затъмнение на извършената злоупотреба с лични данни, вписани в списъците на партии за регистрация на изборите през май." Това заяви Цвета Маркова, бивш председател на Комисията за защита на лични данни в Сутрешния блок на България он ер. По нейни думи вината не трябва да се прехвърля на софтуера на ЦИК, а отговорността трябва да бъде поета от партиите, които са внесли подписите. "Изводите, които правим са следните: Очевидно неправилно, нередно, в нарушение на Закона за защита на личните данни са включени имената на множество хора, които сами прецениха, че трябва да го изложат и във фейсбук и в публичното пространство. Тези хора на този етап са оставени без защита. Отделно председателят на Комисията за защита на личните данни вече прави изявления, че няма да наложи наказания на партиите," коментира Маркова. Според Цвета Маркова злоупотребата с лични данни ще се отрази върху избирателната активност и доверието на хората към целия процес на провеждане на изборите. По думите й най-правилното решение, което партиите в момента могат да вземат, е да се откажат от личните данни, с които е злоупотребено. Тя смята, че не е случайно това, че в списъците на само една от партиите няма злоупотреба с личните данни.    

Пхенян се жалва във Форин офис от закачлив рекламен плакат на Ким Чен Ун

Постерът бил изложен на витрината на фризьорски салон в Лондон


Гледай финала на нов телевизор или на живо на Маракана!

/КРОСС/ Наближава Световното първенство по футбол в Бразилия - светът ще бъде футбол в продължение на месец. Специално за събитието екипът на Евробет е подготвил кампанията „Гледай финала!", която ще се проведе в периода 18 април - 6 юни 2014 г. Всеки залог на стойност поне 3 лв. за игрите Еврошанс, Лотомания или Случайни събития, осъществен в периода на кампанията, ще участва едновременно за две допълнителни печалби. В продължение на 50 дни по двама щастливци дневно ще получават по 1един нов телевизор. Голямата изненада идва в края на кампанията - ще бъде изтеглен един късметлия, който ще има уникалния шанс да наблюдава финала на Маракана. Голямата печалба включва самолетни билети за двама, три нощувки в хотел и билети за финала, осигурени с любезното съдействие на КИА България, официален спонсор на Световното първенство по футбол 2014 г. Евробет желае приятни емоции и много късмет на всички!

Майка и дъщеря отвличат кучета в София

Майка и дъщеря отвличат домашни кучета в София, алармира пострадала стопанка. На 6 април Диди Цонева оставила своя голдън ретривър пред магазин "Била" в кв. "Хиподрума", докато пазарувала. Когато излязла, кучето го нямало. Днес вече ретривърът Доро е открит жив и здрав, но историята зад изчезването му и намирането му е повече от обезпокоителна. След като Доро изчезва, стопанката ми моли магазина за запис от охранителната камера. На него се виждат две жени, които хващат кучето за поводите и го вкарват до колата си, след което поемат в неизвестна посока.  По думите на Диди Цонева въпреки наличната информация полицията бездейства и жената се обръща за помощ към хората в социалната мрежа. Само за ден публикацията й е споделена 8000 пъти. Благодарение на това в крайна сметка успява да намери своя домашен любимец. Въпреки щастливия край тя е убедена, че посегателството над кучето й не е изолиран случай, а проява на системно действаща престъпна група. "Доро се намери и съм много щастлива, но това е рецидив, нещо, което няма да спре в момента и не е случайно, а е организирано. Какво седи зад всичко това – не мога да кажа все още, коментира пред ОFFNews собственичката на животното. - Има десетки варианти, слухове, информации от съседи*, на които все ми се иска да не повярвам. Не получих почти никакво съдействие от полицията, всичко дължа на приятели, близки и някои хора, които са ми никакви, но бяха изключително отзивчиви. Благодарение на тези хора, както и на една случайна полицейска кола, всичко се оправи. Защото оперативният работник, който работи по случая, въобще не ми вдигаше телефона. Днес продължавам да го търся, за да коментираме случилото се, да му кажа едно формално „благодаря“, защото все пак направи нещо – набави писмо, с което да изискаме запис от камерите на „Била“, което той писа три дни. Толкова продължи и даването на номер по преписката. Аз загубих шест дни, защото тези хора работиха безкрайно бавно. Разбирам, че вътрешните разпоредби им пречат, но тези вътрешни разпоредби ще бавят случващото се до безкрай освен ако някой не умира или не заплашва непосредствено живота на друг човек." Вместо от разследващите случая, Цонева получила неочаквано съдействие от случайно минаваща патрулка. "Благодаря на полицаите с патрулната кола, които спрях на улицата и които изобщо не бяха запознати със случая, но тръгнаха с мен просто защото имаше информация, че точно в момента похитителите свалят кучето от колата и го вкарват във входа си. Полицаите постъпиха адекватно, останаха с мен до края, извикаха свои колеги от Шесто районно", добавя жената. Двете жени са снимани от камерата на "Била" в момента на кражбата на кучето. "Отидох при похитителите не на своя глава, разбира се, обадих се първо на оперативния работник, който не вдигна телефона, обадих се на дежурния полицай на Шесто районно, който ми каза да застана на „Витошка“ и да чакам патрулка, която чаках 45 минути. Тя трябваше да дойде не от 6-о, а от 4-о РПУ заради местоживеенето на въпросните крадли. Аз така и не дочаках изпратената към мен кола, видях полицейски автомобил, махнах му. Оказа се, че това са хора от Софийско градско районно управление. Казах им, че в момента телефонът ми звъни, че ми вкарват кучето в някакъв вход, имам преписка в 6-о – и хукнах, докато тях ги засече светофарът. Тичах, за да мога да се справя със ситуацията, тъй като не разчитах на полицията. Те обаче ме последваха и благодарение на тях всичко останало се разви добре", разказва Диди. "Полицаите поискаха някой от 6-о РПУ да дойде, който обаче се забави 2 часа, 2 часа, през които ние седяхме пред блока и чакахме. Служителите на реда не пуснаха двете жени, които бяха откраднали кучето ми, да се качат в апартамента си, тъй като при тях има много кучета и можеха да сторят нещо на моето. Накрая дойде една дама следовател, дойде друг оперативен работник, а не този, с когото контактувам, както и още един полицай с микробус", продължава тя с разказа си. "Дадох шанс на тези жени, като ги попитах още преди полицията да ме настигне „Дали не сте намирали едно куче голдън ретривър пред „Била“?. Едната ми каза: „О, едно такова ме гризна леко по ръката, защото го погалих, и избяга.“ Дадох им възможността да се измъкнат и да се опитат да бъдат добри, да се обяснят нормално, но не го направиха. Полицаите пет пъти ги попитаха дали при тях има такова куче, а те казаха, че гледат много кучета. Полицаите ги питаха отново, но двете жени вече по-нападателно отговориха същото. Просто бяха страшно нагли. Чак когато дойдоха от 6-о районно със заповед за обиск и им казаха, че ако не свалят точно това куче, ще разбият вратата им и ще изведат навън всички останали животни, те свалиха голдън ретривъра ми, който видимо ме позна. Той обаче беше подут като балон. Тъпкан е умишлено с нещо, но не знам с какво или защо. Ще бъда директна и ще кажа, че около 5 килограма физиологични отпадъци е изхвърлило от снощи кучето до този момент. За пръв път виждах нещо такова, това не беше куче, това беше балон", споделя стопанката. В крайна сметка крадлите дори обвинила Цонева, че не им се е отблагодарила за грижите за кучето и я попитали дали няма пак да им го доведе... "Всичко приключи с това, че аз седях пред 6-о районно към 11 часа вечерта, защото трябваше да пиша показания, след като приключи този 5-6-часов екшън. Двете жени бяха докарани от полицията. Те дойдоха при мен и ми казаха: „Ами Вие няма ли поне да кажете, че сме го гледали добре? И няма ли от време на време да ни го водите, за да го виждаме?“ И всичко свърши". "Това, което Ви казах, беше едно към едно. От полицията не получих съдействие, защото оперативният работник единият ден беше забравил да си вземе служебно писмо, с което да вземе записа от „Била“. Аз преди това бях говорила с мениджъра по сигурността на веригата, който оказа съдействие. Отидох при работника, казах му да си го носи, при което той отива в „Била“ без такова писмо и, естествено, не му дават записа. Но ми се обаждат по телефона и ми казват, че той не е донесъл писмото, заради което аз пак го ръчкам, моля го. Моля го – тъй като информацията, която имах за модела на колата и т.н., стесняваше кръга, да ми помогне да разпознаем номера на колата, но той ми каза „Търси си връзки в Софийско градско, за да ти го разчетат. Колегите може да спрат автомобила, ако имаш връзки.“ И го питам защо аз да търся връзки, нали той е оперативният работник", завършва тя историята на изчезналия Доро. Снимка на Доро, направена от стопанката му преди време. Притеснителното е, че  останалите кучета при тези жени не могат да бъдат проверени освен ако собствениците не са подали жалби, че животните им са откраднати. Така полицията ще има право на проверка. "А тези жени бяха принудени да изведат Доро, след като ги заплашиха, че ще разбият вратата на жилището им. И сега в протокола пише, че са го предали доброволно. Това доброволно предаване ли е според Вас?", пита Диди Цонева Тя съветва всички собственици на домашни любимци да си пазят животните, защото няма спасение.  *Според слухове, които се носят, от жилището на двете жени често се носи воня на мърша, а котките и кучетата, които живеят в апартамента им, са огромна бройка. Част от мълвата гласи, че крадлите ползват мазето си за кланица, като изкормват животните, чиито вътрешности после продават за хирургически конци. Коментари в мрежата под публикации, свързани със случая, потвърждават тези хипотези, но доказателства няма, защото полицията така и не е влязла в дома на похитителките. В мрежата се посочва и точният адрес. Той се намира в центъра на столицата, в блок на бул. "Витоша".

59% от хората по света вярват, че религията има позитивно влияние

Според резултатите от световно проучване на “Галъп интернешънъл” 59% от хората вярват, че религията играе позитивна роля в техните страни. В допитването са взели участие 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население.

Въпросът към анкетираните е бил: „Според Вас във Вашата държава религията като цяло има позитивна роля, негативна роля или няма никаква роля?”

Сами по себе си жителите на страни от Западна Европа са по-скептични към религията, а повечето от хората определят себе си като атеисти. Нетният резултат (разликата между положителни и отрицателни отговори)за тези страни е 4%.

В Източна Европа обаче хората изглежда се по-религиозни, тъй като там процентът е 33, а в Азия е 37%.

България не се различава от другите страни от Източна Европа. Делът на хората, които смятат, че религията играе положителна роля в страната ни, е 56%.

В някои страни се отчитат отрицателни нетни резултати (негативните оценки превишават положителните), като 6 от тях са в Западна Европа: Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция.

В световен мащаб с най-чувствителен отрицателен нетен резултат е Ливан (-43%). Обществото, което отрежда най-положителна роля на религията в страната си, е Индонезия – с 95% отговори, че религията играе позитивна роля. За сравнение: в САЩ и Великобритания например положителните оценки също са повече от отрицателните, но съответно с 43 и с 6%, пише КРОСС

С памук шари яйцата половинката на Топузаков

Красивата дизайнерка Весела Тотева всяка година сама боядисва великденските яйца. Скоро Весела роди дете на съпруга си-Елин Топузаков.

Какво спира САЩ да наложат по-твърди санкции срещу Русия?

5 причини, поради които Барак Обама остава в изчаквателна позиция


Спестиха 15,5 млн. лв. от зимно почистване на пътищата


Спестените средства от зимно почистване са 15,5 млн. лева от ноември до март, при предвидени 60 млн. лева. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, при представянето на резултатите от зимното поддържане и предстоящите ремонтни дейности по пътна инфраструктура.
Зимното почистване е струвало на Агенция „Пътна Спестените средства от зимно почистване са 15,5 млн. лева от ноември до март, при предвидени 60 млн. лева. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, при представянето на резултатите от зимното поддържане и предстоящите ремонтни дейности по пътна инфраструктура. Зимното почистване е струвало на Агенция „Пътна

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

Лекарствата може да се отпуснат по-рано заради празниците, обявиха от Здравната каса


Във връзка с Великденските празници и неработни дни общопрактикуващите лекари биха могли да предпишат, а аптеките да отпуснат по-рано от регламентирания 30-дневен срок лекарства на здравноосигурените лица. Националната здравноосигувителна каса (НЗОК) съобщи, че вече е уведомила договорните си партньори за това.

Следващото предписание трябва да е на датата, до която са достатъчни получените от здравоосигуреното лице медикаменти след последните две отпускания от аптеката. 
...

Близнашки обнадежден: В началото на есента ще има референдум

/КРОСС/ "Провеждането на референдум във връзка с изборна реформа не е се е обезсмислило", коментира преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в предаването Денят On Air по Bulgaria On Air. "Идеята за общественото допитване е насочена по-скоро към местните и парламентарни избори, отколкото към европейските", подчерта Близнашки. По думите му липсва воля референдумът да се проведе бързо. Той подчерта, че от Инициативния комитет за изборна реформа в момента са в режим на изчакване ГРАО да провери валидността на внесените подписи. "Службата обаче в момента е затрупана да проверява подписките за регистрация на партиите за участие в изборите", заяви още Близнашки. Той изрази надежда, че в началото на есента референдумът ще бъде проведен. Професорът по конституционно право коментира и въпроса дали е необходима промяна на Търновската конституция. По думите му към днешна дата е необходима една фина настройка на основния закон в страната, но не и експерименти като преминаване към президентска република с двукамарен парламент например.  

Бойко Борисов: Предсрочни избори може да има октомври-ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г.

Предсрочни избори може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на Парламентарната група на ГЕРБ с представители на Реформаторския блок, съобщи Фокус. На срещата се обсъждат предизвикателствата пред европейската перспектива на България. Предсрочни избори може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на Парламентарната група на ГЕРБ с представители на Реформаторския блок, съобщи Фокус. На срещата се обсъждат предизвикателствата пред европейската перспектива на България.

Куба става по-атрактивна за чужди инвеститори

Куба публикува текста на нов закон, който цели да направи страната по-атрактивна за чуждестранните инвеститори. Идеята е по този начин да бъде...

Прибраха тръбите от "Южен поток" край Монтана

Край монтанското село Пишурка, където беше направена тържествената първа заварка в края на октомври 2013-а, днес стърчат насред полето единствено бетонните постаменти

Изненадаха Ани Цолова с торта за рождения й ден


Водещата на „Здравей, България” по Нова телевизия Ани Цолова празнува рожден ден и тази сутрин по време на предаването нейните колеги я изненадаха с торта.
„Цялата да я изядеш, дебела да не станеш”, пожела Ани Салич, която беше в студиото, на рожденичката.
С тортата в студиото влетя водещият Павел Владимиров, той разцелува Ани и каза, Водещата на „Здравей, България” по Нова телевизия Ани Цолова празнува рожден ден и тази сутрин по време на предаването нейните колеги я изненадаха с торта. „Цялата да я изядеш, дебела да не станеш”, пожела Ани Салич, която беше в студиото, на рожденичката. С тортата в студиото влетя водещият Павел Владимиров, той разцелува Ани и каза,

Борисов: Предсрочни избори може да има октомври-ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г.

Предсрочни избори може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на Парламентарната група на ГЕРБ с представители на Реформаторския блок, съобщи Фокус. На срещата се обсъждат предизвикателствата пред европейската перспектива на България. Предсрочни избори може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща на Парламентарната група на ГЕРБ с представители на Реформаторския блок, съобщи Фокус. На срещата се обсъждат предизвикателствата пред европейската перспектива на България.

H&M ще отвори още 4 магазина у нас до края на годината


Шведската компания за облекло Hennes & Mauritz (H&M) планира да открие четири нови магазина до края на тази година в България, съобщиха от българското представителство на компанията. Те ще са в София, Велико Търново и Благоевград.

Все още не се посочва къде ще се намират магазините. Неофициално се знае, че те ще са в "Мол Велико Търново" и в новите Sofia Ring Mall и Mega Mall, съобщава "Капитал daily".

Компанията стъпи на българския пазар през март 2012 г. и вече има общо...

Сменете си гумата с... Ланс Армстронг, веломонтьора (видео)


Легендарния колоездач Ланс Армстронг се завърна. Но не в спорта, а като монтьор на велосипеди.

Седемкратният победител в "Тур дьо Франс", който беше лишен от трофеите си след признанията за системна употреба на допинг, направи една от редките си публични появи в последно време във видео на Ourside Online. Той открива видеото с шега, посветена на отнетите му титли и след това дава съвети как да си смените гумата.

В миналото списанието беше един от основните критици на...

България в топ 5 на страните с най-много новорегистрирани коли

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европа през март отбеляза солидно повишение за седми пореден месец, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през третия месец на годината с цели 10,6% на годишна база (спрямо март 2013-а) след повишение с 8% през февруари. Така в рамките на първото тримесечие на годината регистрацията на нови автомобили се повиши с цели 8,4% до 3,24 млн. броя след шест поредни години на понижение.

Въпреки че през март бяха регистрирани около 1,44 млн. нови пътнически автомобили, това представляват най-слабите резултати за третия месец на годината, откакто ACEA започна да провежда своето проучване през 2003-та година.

Продажбите на нови автомобили във Великобритания регистрираха през март ръст от 17,7%, а в Испания – повишение с 10%. Във Франция регистрацията на нови автомобили отбеляза повишение от 8,5%, в Германия – с 5,4%, а в Италия – с 5,0%.

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през март са регистрирали ръст от 37,6% на годишна база до 1736 броя от 1262 броя през март 2013-а година. Това отрежда на нашата страна престижното 5-о място сред всички страни – членки на ЕС, като по-голям растеж на регистрацията на нови автомобили е отчетен само в Кипър (скок от цели 79%), Португалия (с 47%), Полша (с 41,3%) и Румъния (с 37,7%).

За първото тримесечие на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 30,4% до 4619 броя автомобили от 3541 броя през първите три месеца на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България заема второ място сред всички 28 страни – членки на ЕС, като пред страната ни е само Португалия, където продажбите на нови автомобили през първото тримесечие са отчели ръст от 40,5%.

Продажбите на автомобили от компанията Volkswagen AG, която е най-големият европейски производител на автомобили, са се повишили през март с 8,6%, докато продажбите на автомобили на френската компания PSA Group, произвеждаща марките “Пежо” и “Ситроен”, са отчели ръст от 11%. Продажбите на другата френска компания Renault Group обаче скочиха през март с цели 30,0%.

Продажбите на автомобили на американската компания General Motors в Европа се повишиха през март с 7,2%, а на най-голямата световна компания на пазара – японската Toyota, се повишиха с 5,7%, предаде БНР.

Известните разкриват ежедневието си пред Ани Салич

След неочакваното напускане на Ани Салич от bTV стана ясно, че тя вече е част от екипа на Нова ТВ. Водещата е готова с новото си предложение към...

Изненадаха Ани Цолова в ефир с торта за рождения й ден


Водещата на „Здравей, България” по Нова телевизия Ани Цолова празнува рожден ден и тази сутрин по време на предаването нейните колеги я изненадаха с торта.
„Цялата да я изядеш, дебела да не станеш”, пожела Ани Салич, която беше в студиото, на рожденичката.
С тортата в студиото влетя водещият Павел Владимиров, той разцелува Ани и каза, Водещата на „Здравей, България” по Нова телевизия Ани Цолова празнува рожден ден и тази сутрин по време на предаването нейните колеги я изненадаха с торта. „Цялата да я изядеш, дебела да не станеш”, пожела Ани Салич, която беше в студиото, на рожденичката. С тортата в студиото влетя водещият Павел Владимиров, той разцелува Ани и каза,

По-честото миене на улиците ще прочисти софийския въздух

/КРОСС/ Въздухът в България е по-мръсен от този в останалите държави в Европа, показва изследване от европейски екологични регулатори. Най-лесно този проблем може да се реши с миене на улиците. Проблемът е в праховите частици. Виновен за тях е транспортът, твърди експертът по чистотата на въздуха Георги Михайлов. Той е на мнение, че по-честото миене на улиците ще донесе по-чист въздух в столицата. То пък зависи от графиците на фирмите оператори, от волята на кмета Йорданка Фандъкова и от финансовите средства, заложени в плана на Столична община. „Миналата година в София улиците с масов градски транспорт бяха измити 3 пъти, улиците с обществена значимост - това са по-големите улици, бяха измити два пъти и вътрешно-кварталните улици - един път", обясни инж. Веска Георгиева от Столичния инспекторат. Тази година волята на кмета е да се мият повече на брой пъти вътрешно-кварталните улици, съобщава бТВ.    

Без полски яйца за българския Великден

Евтините полски яйца този Великден няма да залеят пазара ни. Това смята директорът на предприятието за производство на яйца у нас "Зора и птици -...

Обявиха за издирване бившия украински премиер

Бившият украински премиер Николай Азаров е обявен за издирване за злоупотреба с власт. Това обяви изпълняващият длъжността главен прокурор на Украйна Олег Махницкий, цитиран от ИТАР-ТАСС. Заведено е дело, посочи Махницкий. В момента правоохранителните органи установяват местонахождението на Николай Азаров, допълни главният прокурор. В края на януари Азаров подаде оставка, а няколко дни по-късно напусна Украйна. Има предположения за това, че той може да се намира в Русия. Според съобщения в украинските медии пък Азаров има австройско гражданство. Тази информация беше опровергана от прессекретаря на украинското правителство.

Населението продължава да застарява, трудоспособните българи са с 33 хил. души по-малко

Негативните тенденции в развитието на демографските процеси през последните десетилетия и настъпилите в резултат изменения в броя и структурите на населението оказват силно влияние върху основните системи на обществото: икономическата, образователната, здравноосигурителната и системата за социална защита.

Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни тенденции през 2013 г. могат да се отчетат намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Към 31 декември 2013 г. населението на България е 7 245 677 души, което представлява 1.4% от населението на Европейския съюз и нарежда страната на 16-о място по брой на населението непосредствено след Австрия (8 452 хил. души) и преди Дания (5 603 хил. души). В сравнение с 2012 г. населението на страната намалява с 38 875 души, или с 0.5%.

Мъжете са 3 524 945 (48.6%), а жените – 3 720 732 (51.4%), или на 1 000 мъже се падат 1 056 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 52 години. С нарастване на възрастта се увеличава броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

Продължава процесът на остаряване на населението. В края на 2013 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 417 667, или 19.6% от населението на страната. В сравнение с 2012 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.4 процентни пункта, а спрямо 2001 г. увеличението е с 2.7 процентни пункта.

Процесът на остаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 22.7%, а на мъжете – 16.3%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея по-ниската средна продължителност на живота при тях.

В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин (27.2%), Габрово (25.8%) и Ловеч (25.0%). Общо в петнадесет области този дял е над 20.0% от населението на областта. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) – 16.3%, Благоевград – 17.0%, Варна и Бургас – съответно 17.2 и 17.3%.

Към 31.12.2013 г. децата до 15 години са 996 144, или 13.7% от общия брой на населението. Спрямо 2012 г. този дял се увеличава с 0.1 процентни пункта.

Към 31.12.2013 г. общият коефициент на възрастова зависимост е 50.0%, или на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години) се падат две лица в активна възраст. За сравнение, през 2005 и 2012 г. този коефициент е бил съответно 44.5 и 48.7%. Това съотношение е по-благоприятно в градовете – 44.8%, отколкото в селата – 65.8%.

Остаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40.4 години през 2001 г. нараства на 41.2 години през 2005 г. и достига 43.0 години в края на 2013 година. Процесът на остаряване се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 41.9 години, а в селата – 45.9 години.

Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2013 г. е 4 472 хил. души, или 61.7% от цялото население, като мъжете са 2 364 хил., а жените – 2 141 хиляди. Въпреки увеличаващата се възрастова граница за пенсиониране трудоспособното население е намаляло с над 33 хил. души, или с 0.7% спрямо предходната година.

Към 31.12.2013 г. в градовете живеят 5 291 675, или 73.0%, а в селата – 1 954 002, или 27.0% от населението на страната. Към края на 2013 г. населените места в България са 5 268, от които 257 са градове и 5 011 – села.

30 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието

Трима души са пострадали при три тежки катастрофи през изминалото денонощие във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Ранените са с контузии, за живота им няма опасност. Единият от пострадалите е 42-годишен пешеходец, който е блъснат на ул.

На Велики четвъртък главният редактор на "Труд" стана баща

На Велики четвъртък главният редактор на вестник "Труд" Иван Михалев стана баща за първи път.
Малкият Александър се е родил 3,200 кг и 49 см, в "Майчин дом".
Щастливите родители благодарят на проф. Асен Николов и екипа му, които помогнаха за появата на бял свят на бебето.
"Майката Елина Цанкова е щастлива, бащата два пъти повече", На Велики четвъртък главният редактор на вестник "Труд" Иван Михалев стана баща за първи път. Малкият Александър се е родил 3,200 кг и 49 см, в "Майчин дом". Щастливите родители благодарят на проф. Асен Николов и екипа му, които помогнаха за появата на бял свят на бебето. "Майката Елина Цанкова е щастлива, бащата два пъти повече",

Лавров замина за Женева

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров замина за Женева, за да преговаря на четиристранната среща, в която ще вземат участие дипломатите на САЩ, ЕС, Русия и Украйна, съобщи РИА Новости.Това е първата стъпка между Русия и Запада за намиране на съвместно решение по отношение на украинската криза. Отношенията между световните лидери в бъдеще, зависят от това, как ще се възползват дипломатите от шанса за преговори и протече четиристранната среща.

49 лица са осъдени в пернишкия окръжен съд, а 9 са оправдани за 2013 година

На съд по първоинстанционни наказателни дела в Перник са предадени 58 души през миналата година, съобщиха от Пернишкия окръжен съд /ПОС/. От тях са осъдени 49, 9 са оправдани. От постановените през годината общо 186 първоинстанционни съдебни актове са обжалвани 44, били са потвърдени 26, 10 са отменени и 14 - изменени.
 

В Пернишкия окръжен съд са били разгледани най-много първоинстанционни дела за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителна...

Продължава

53-годишен изгоря в съня си

53-годишен мъж изгоря в съня си у дома си в Кърджали.

Стойнев: НЕК няма да фалира, състоянието й се подобрява

Предишното правителство е ръководело зле държавната компания, смята енергийният министър


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване