На Велики четвъртък боядисваме яйцата

Днес е Велики четвъртък, боядисваме яйцата.

Цял град събира пари за лечението на Георги

Тежка диагноза тумор в мозъка, поставена от лекари на шестокласника Георги Гюров от Шумен, обедини стотици негови съграждани, готови да помогнат за лечението му.
Нужни са 53 800 евро, за да започне битка с болестта в клиника в Истанбул. У нас за Георги има шанс с операция, но медиците не дават гаранции, че тя ще е успешна. Тежка диагноза тумор в мозъка, поставена от лекари на шестокласника Георги Гюров от Шумен, обедини стотици негови съграждани, готови да помогнат за лечението му. Нужни са 53 800 евро, за да започне битка с болестта в клиника в Истанбул. У нас за Георги има шанс с операция, но медиците не дават гаранции, че тя ще е успешна.

Велики четвъртък е

Православната църква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този ден са се случили четири от най-важните събития от Христовите страсти. В Евангелието е записано, че това е денят, в който е станало Божественото умиване на нозете, тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасяне на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Пазарът на нови автомобили в Европа с ръст и през март

За седми пореден месец продажбите вървят нагоре


Експерт: Пазаруването на лични данни е проблем по целия свят

"Всяко нещо, което правим в интернет, оставя следи. Проблемът идва от това, че предоставените от нас данни не се унищожават след тяхното използване и това ги компрометира". Това каза пред БНТ специалистът по информационна сигурност Борис Гончоров по повод разразилия се в последните дни скандал със злоупотреба с лични данни в подписките на партии и

Днес да почерпят

Анна Цолова, журналистка, водеща на "Здравей, България" - Нова телевизия.

Венцеслав Димитров, икономист, депутат във ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС, бивш съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси, 69 г.

Инж. Венцислав Калчев, областен управител на Русе, 59 г.

Иван Нейков, юрист, председател на УС на Балканския инст Анна Цолова, журналистка, водеща на "Здравей, България" - Нова телевизия. Венцеслав Димитров, икономист, депутат във ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС, бивш съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси, 69 г. Инж. Венцислав Калчев, областен управител на Русе, 59 г. Иван Нейков, юрист, председател на УС на Балканския инст

Футболна надежда от Мали чака за българско гражданство

18-годишният Куаси Ив от малък остава без баща, който е убит при военни действия в неговата родина Мали. Съдбата го изпраща в България, където той се надява да започне нов живот, съобщава bTV.Вродения му футболен талант е забелязан от мениджъра на т. нар. „Отбор на надеждата” Виктор Кирков. Всяка година български тим участва на Световно първенство 18-годишният Куаси Ив от малък остава без баща, който е убит при военни действия в неговата родина Мали. Съдбата го изпраща в България, където той се надява да започне нов живот, съобщава bTV.Вродения му футболен талант е забелязан от мениджъра на т. нар. „Отбор на надеждата” Виктор Кирков. Всяка година български тим участва на Световно първенство

В шок са съучениците на убитата Алекс

Съучениците на жестоко убитата 8-годишна Александра от Поморие са в шок, съобщи директорът на СОУ „Иван Вазов” – Поморие, Иван Тенекеджиев Специалисти са тествали през изминалата седмица състоянието на децата под формата на игри, с рисунки и други методи, подходящи за възрастта им.

2/3 от американците не вярват на Обама

/КРОСС/ Почти 2/3 от гражданите на САЩ (всеки шести) смятат, че президентът Барак Обама говори неистини, изопачавайки фактите през по-голямата част от времето. Това сочат резултатите от проучване Fox News, проведено съвместно със социологическите агенции Anderson Robbins Research и Shaw & Company Research. 37% мислят, че Обама лъже "през повечето време", 24% смятат, че той го прави "от време на време." 20% са на мнение, че това се случва рядко, а и 15 на сто - "никога". Обама е бил обвиняван в изопачаване на фактите и по-рано. Fox News дава пример с атаката срещу консулството на САЩ в Бенгази през септември 2012 г., в резултат на която загинаха посланикът на САЩ Кристофър Стивънс и още трима служители. Тогава Белия дом дълго даваше лъжлива информация за инцидента, отказвайки да признае, че става дума за терористичен акт. Същевременно ефективността на работата на Обама се е подобрила, според избирателите. Новата анкета установява, че 42 на сто от избирателите одобряват работата, която президентът върши, докато 51% не са съгласни с действията му. Преди месец одобрението бе 40%. Проучването е проведено в периода 13-15 април, като в него са взели участие 1012 регистрирани американски избиратели, всичките интервюирани по телефона.      

Пеевски втори в листата на ДПС, обявяват я днес

Подкрепиха го 25 от общо 28 регионални структури

Иван Звездев празнува 13 г. в ефир с частна рачийца и агнешко в тиква

Преди 13 г., точно ден след Великден, Иван Звездев и екипът му се събират, за да заснемат първия епизод на Преди 13 г., точно ден след Великден, Иван Звездев и екипът му се събират, за да заснемат първия епизод на "Бон апети". (предаването се казва така до 2009 г., когато на негово място стартира "Кухнята на Звездев" - б.а.) Той е готов след почти денонощие - около 4,00 ч на другата сутрин, макар че тогава предаването било само 10 мин. В момента той е

100 млн. за Великденски и Коледни добавки към пенсиите

В следващите три години резерв от 100 млн. лв. ще гарантира, че всяка година ще има допълнителни великденски и коледни добавки към пенсиите. Резервът е записан в средносрочната бюджетна прогноза на кабинета за 2015-2017 .

Европейският парламент ще гласува резолюция срещу “Южен поток”

Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода “Южен поток”, съобщи БНР. Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна и препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ. Текстът, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента - ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите. Не е ясно, обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването. "Южен поток" беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена, заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаряГюнтер Йотингер.

Слагат байпас на Филип Киркоров у нас

Мегазвездата на руската попмузика Филип Киркоров ще пристигне у нас през лятото, за да му бъде направена сърдечна операция.

Преглед на печата - 17 април

"Стандарт": Продават ни на партии и търговци Личните ни данни се търгуват като топъл хляб. Търсят ги не само партиите, но и търговците. Напишете в търсачката: "Купувам/продавам лични данни", и ще излязат над 120 хил.

Sony не смогва да отговори на търсенето на PlayStation 4

Компанията е продала над 7 млн. устройства, с което е изпълнила годишната си цел още в края на март


Футболна надежда от Мали чака за българско гражданство

18-годишният Куаси Ив от малък остава без баща, който е убит при военни действия в неговата родина Мали. Съдбата го изпраща в България, където той се надява да започне нов живот, съобщава bTV.Вродения му футболен талант е забелязан от мениджъра на т. нар. „Отбор на надеждата” Виктор Кирков. Всяка година български тим участва на Световно първенство 18-годишният Куаси Ив от малък остава без баща, който е убит при военни действия в неговата родина Мали. Съдбата го изпраща в България, където той се надява да започне нов живот, съобщава bTV.Вродения му футболен талант е забелязан от мениджъра на т. нар. „Отбор на надеждата” Виктор Кирков. Всяка година български тим участва на Световно първенство

Автомобилният пазар в Европа с двуцифрен ръст през март

Пазарът започва да се стабилизира, след като през юни миналата година удари 17-годишно дъно


Поредна екзекуция в Тексас - 17-а за тази година

/КРОСС/ В американския щат Тексас чрез смъртоносна инжекция бе екзекутиран тройният убиец Джо Вилегас. Той е осъден на смърт през 2002 г., когато бил на 26 г. Убил 24-годишната си бивша приятелка, 3-годишния й син и 51-годишната й майка. Според медиите по време на клането Вилегас е бил дрогиран с кокаин. Това обаче не е взето под внимание при издаването на присъдата. Малко преди да бъде умъртвен, подсъдимият се възползва от правото си на последни думи, които бяха: "Всичко е окей. Обичам ви. Обичам децата си. В мир със себе си съм", предаде Бтвнюз. Екзекуцията бе 17-ата в Тексас от началото на тази година и 515-а от 1976 г., когато в САЩ е възстановено смъртното наказание. Над 1/3 от екзекуциите в страната са изпълнени именно в Тексас.  

ДПС обявява листата си за Европарламента днес

Очаква се днес Движението за права и свободи да обяви как ще подреди листата си за европейските избори. Вчера на открито заседание бяха представени и защитени номинациите на областните организации на партията. Делян Пеевски бе издигнат от 25 от общо 28 местни организации. По неофициална информация той най-вероятно ще бъде втори в листата. Лидерът на ДПС Лютви Местан лично е предложил за водач на листата евродепутатът Филиз Хюсменова. С най-много номинации - 28 - бе председателят на малдежкото ДПС Илхан Кючюк . "Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски", сподели самият Кючюк на заседанието, цитиран от в. "Капитал".

12-годишна британка стана майка

12-годишна британка и приятелят й станаха най-младите родители в Обединеното кралство.

Пожарите като начин за нелоялна битка между фермерите

Липсата на припокриване между ортофотокартата и картата на възстановената собственост е основен проблем за малките собственици


Убити и ранени при щурм на военно поделение в Мариупол

Днес започва срещата в Женева, на която Русия САЩ, ЕС и Киев ще обсъждат ситуацията в Украйна, пробив не се очаква

Украйна: Щурмуваха военно поделение в Мариупол

Днес започва срещата в Женева, на която Русия САЩ, ЕС и Киев ще обсъждат ситуацията в Украйна, пробив не се очаква

Украйна: Щурмуваха военно управление в Мариупол

Днес започва срещата в Женева, на която Русия САЩ, ЕС и Киев ще обсъждат ситуацията в Украйна, пробив не се очаква

Кандидат - инвеститорът на Карадере ще представи проекта си в Бяла


Представители на компанията "Мадара Юръп" АД, която възнамерява да строи туристически комплекс в местността Карадере край Бяла, ще представят днес проекта си пред жителите на общината. 

В представянето на проекта за екоселище "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" ще участват членовете на Съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД Скот Пъркинс и Пол Райли, архитектът Игор Янкулов и туристическият консултант Хенинг Крипендорф.

Представянето е насрочено за 11 часа в  четвъртък, 17...

Изкопаха 11-вековен водопровод

Строители, които копаят за полагане на нова ВиК мрежа във Велики Преслав, попаднаха на водопровод от IX век. На дълбочина 4 метра били открити каменни блокове, скрепени с хоросан. Находката, дълга 1,20 м, е част от голям магистрален водопровод над 4 км, по който е текла изворна вода от местността Дервиша. Строители, които копаят за полагане на нова ВиК мрежа във Велики Преслав, попаднаха на водопровод от IX век. На дълбочина 4 метра били открити каменни блокове, скрепени с хоросан. Находката, дълга 1,20 м, е част от голям магистрален водопровод над 4 км, по който е текла изворна вода от местността Дервиша.

Самото подписване е престъпление, рече Цацаров

"Трудно ще стигнем до злоупотребилите с личните данни в подписките"


Близначки плувкини ще пръскат сексапил на Мондиала

Световното първенство по футбол в Бразилия събира най-добрите отбори, най-великите играчи на съвремието ни и едни от най-сексапилните мъже в света. Толкова много "най" е гаранция за присъств...

Евродепутати танцуват на "Happy" за по-висока избирателна активност

Видеоклип, в който евродепутати танцуват по улиците на Брюксел, за кратко време се превърна в хит в социалните мрежи. "Happy Voting", римейк на клипа на парчето на Фарел Уилямс "Happy...

Варненско писмо в бутилка бе намерено на плаж в САЩ

Преди 5 месеца деца от школа "Дедал"-Варна пуснаха във Варненския залив бутилки с послания. Във всяка от тези бутилки е запечатан филмът "Писмо в бутилка", който разказва за мечтит...

Без вода в Сливен

Без вода са жителите в кв. „Клуцохор“, къщите, съобщиха от ВиК Сливен. Водоподаването ще бъде спряно до 16:30 часа. До 14:30 часа ще бъде прекъснато водоподаването на улица "...

Скандалът с личните данни е димка

Скандалът с откраднатите личните данни е димка, която омайва избирателите, с внушението, че всички политици са безчестни и „всинца са маскари“ – затова няма смисъл да се ...

НЗОК: Заради празниците лекарствата може да се вземат по-рано

НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените п...

Цацаров: Трябва да се търсят тези, които са събирали подписите и тези, които са се подписали

Трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ – положилият подписа на лицето, което не отговаря на положилия подпис. Въпросът за партиите и коалициите, ко...

КЦМ дарява апарат за изследване на тежки метали на УМБАЛ „Свети Георги”

Уредът служи за изследване на тежки метали в биологични среди


Британски учени проверяват дали Google Glass могат да улеснят живота на хората с Паркинсон


Учени от Университета в Нюкасъл проучват дали и как очилата с добавена реалност Google Glass могат да облекчат всекидневните задачи на хората с Паркинсон и деменция. Според екипа от катедрата по компютърни науки, джаджата наистина има потенциала да направи живота на страдащите от тези болести по-лек.  

Тъй като високотехнологичните очила все още не са достъпни извън САЩ, компанията Google е дарила пет чифта на университета за проучването му и е приветствала идеята. На първо време...

Поредна експлозия в Бостън, има ранени

/КРОСС/ Най-малко 8 души бяха ранени в резултат на експлозия в 3-етажна жилищна сграда в бостънския район Дорчестър, като двама от пострадалите са в тежко състояние. Вследствие взрива се е срутила част от сградата и е пламнал пожар. Обитателите на съседните сгради с били евакуирани, а движението по улицата е частично ограничено. Причините за произшествието се уточняват. Припомняме, че вчера се проведе маратонът, който бе окървавен точно преди една година. Снощи, въпреки засиленото полицейско присъствие, мъж подхвърли подозрителна раница, съобщиха полицията, цитирани от АП. Мъжът, който вървял бос по улицата в дъжда близо до финиша, бил задържан и обвинен в нарушаване на обществения ред и притежание на фалшиво устройство, допълни полицията. Раницата е била унищожена с контролиран взрив като предпазна мярка, а наблизо е била намерена и втора изоставена раница.  

Експерт: Има черен пазар на лични данни в интернет

Кражбата на лични данни за партийните подписки била от години


На тази дата: Александър Батенберг е избран за княз на България


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 17 април 1879 г. германският принц Александър Йозеф фон Батенберг е избран за пръв княз на модерна България след освобождението й от османска власт.

Той встъпва в длъжност на 29...

Един район без ток днес във Варна

От Енерго про съобщават, че поради ремонт и реконструкция на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 17 април - четвъртък, без ток ще бъде карето заключено между бул."Княз Борис", ул."Никола Михайловски", ул.

Bulgaria ON AIR с телевизионна премиера на филм за плана Ран-Ът

Документалният филм "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/" на Красимир Лаков ще се появи за първи път в ефира в петък


Обама пак плаши Русия с нови санкции

Американският президент Барак Обама заяви в интервю за CBS, че опитите на Русия да дестабилизира Украйна ще имат своите последствия. 2/3 от американците пък отговориха в анкета, че по причницп не му вярват - 61% от гражданите на САЩ смятат, че Обама лъже.

Пчелният прашец в Европа бъкан с опасни пестициди

/КРОСС/ Близо 17 токсични пестицида са открити в съдържанието на две трети от прашеца, който медоносните пчели събират в Европа, показва ново проучване на природозащитната организация "Грийнпийс". Опасните химикали вероятно са произведени от агрохимически компании, твърди проучването "Бремето на пчелите". То е най-голямото до момента в Европа, като включва над 100 проби от 12 държави, предаде 24 часа.    

Днес е последният ден за изплащане на пенсии

Днес е последният ден, в който ще бъдат изплащани пенсиите в пощенските станции, припомнят от Националния осигурителен институт. Графикът за изплащане е изтеглен по-рано от обичайното заради Великденски празници. Лицата, които до днес не успеят да вземат пенсията си за месец април, ще могат да я получат заедно с пенсията за месец май.

53-годишен мъж загина при пожар в Кърджали

Огънят е пламнал в къща в кв. "Студен кладенец"


Производствените цени в Германия с ново понижение през март

Спадът през миналия месец е с 0,9% на годишна и с 0,3% на месечна база


Велики четвъртък е

Днес православните християни отбелязват Велики четвъртък или още познат като Чистия четвъртък. Днешният ден е най-важният от Страстната седмица. Според Евагелията на този ден е била тайната вечеря на Исус с неговите ученици, предателството на Юда и молитвата на сина Божий в Гетсиманската градина под Елеонския хълм. Рано сутринта, по традиция, на този ден се боядисват и яйцата за Великден. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота. Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. В неделя православните християни празнуват Възкресение Христово.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване