Дъжд за Разпети петък

Ниските, почти зимни температури ще се задържат до събота. Дъжд ще вали в следващите два дни над почти цялата страна. Пътуващите трябва да внимават, тъй като минималните температури особено по планините ще са малко над нулата, предупредиха синоптици. Сиво и дъждовно ще е времето на Разпети петък.

Кооперация на хора с увреждания оцелява и си произвежда ток

Плевенска трудово-производителна кооперация, която наема хора с увреждания, сама произвежда част от необходимото електричество с две фотоволтаични системи на покрива си.
Произведеният ток се използва само за собствени нужди. “По този начин освобождаваме средства. С тях доплащаме заплатите на хората с увреждания, Плевенска трудово-производителна кооперация, която наема хора с увреждания, сама произвежда част от необходимото електричество с две фотоволтаични системи на покрива си. Произведеният ток се използва само за собствени нужди. “По този начин освобождаваме средства. С тях доплащаме заплатите на хората с увреждания,

Путин ще разговаря днес в "пряка линия" за Крим и санкциите


Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе днес станалата вече традиционна среща с руските граждани, известна като "пряка линия", като за пръв път в нея ще се включат и жителите на анексирания преди броени седмици украински полуостров Крим.

Според говорителя му Дмитрий Песков темите ще бъдат събитията в Украйна, присъединяването на Крим към Русия, оценка на наложените от Запада санкции срещу руски ръководители и банки, както и широк кръг проблеми, които вълнуват руснаците....

ЕК информира членките на ЕС как ще им се отразят санкциите срещу Русия

Европейската комисия е връчила на всяка страна членка на ЕС документ, в който всяка страна се запознава поотделно с последиците, които би имало за нея евентуално налагане на по-тежки търговски и финансови санкции на Русия заради действията й в Украйна.

За да избегне изтичане на поверителната информация, Комисията е информирала всяка страна само за рисковете, които тя би понесла, без да споделя пълните подробности с всички 28 страни членки.

Индивидуалните оценки на последиците са били връчени поотделно в пликове от кафява непрозрачна хартия на постоянните представители на страните от ЕС на среща в Брюксел.

В документите се разглеждат няколко категории санкции в области като енергетика, финанси и търговия, и се описват последиците, които налагането на по-тежки санкции би имало върху двустранните икономически отношения между Русия и съответната страна.

"Важното е, че мерките са балансирани. Не може да имаме ситуацията, при която санкциите да окажат тежко въздействие на една страна членка или на две-три страни членки. Ако ще има последици от това, те трябва да са споделени", посочи дипломат от ЕС.

Страните имат срок до 22 април да отговорят на Европейската комисия, която след това ще изготви пакета санкции. Целта е да има консенсус до следващата седмица, за да могат лидерите на ЕС да вземат решение ако ситуацията в Украйна се влоши.

На среща миналия месец лидерите на ЕС се споразумяха, че ще преминат към т.нар. трета фаза на санкции ако има "по-нататъшни стъпки на Руската федерация за дестабилизиране на ситуацията в Украйна".

Ако в близките дни няма влошаване на ситуацията в Украйна, слабо вероятно е ЕС да премине към третия етап на санкции засега, смятат дипломати. Много зависи и от резултатите на планираната за утре среща в Женева на външните министри на САЩ, Русия и Украйна и върховния представител на ЕС за външната политика.

Ако в Украйна настъпи влошаване, което според двама дипломати от ЕС трябва да включва доказателства за навлизане на руски войски в Украйна като нашественици, тогава лидерите на ЕС може да се съберат на среща на върха следващата седмица и да вземат решение за трета фаза на санкции.

Сред страните, които имат най-големи поводи за опасения от такава стъпка е Германия, която получава около една трета от петрола и природния си газ от Русия и изнася голям обем промишлени стоки в Москва.

Освен въздействието на такива санкции върху германската икономика, Русия вероятно ще отвърне със свои наказателни мерки, което би усилило удара от последиците. Същото важи за други страни с близки връзки с Русия, сред които са Италия, Австрия, Кипър и Гърция, поради което постигането на консенсус сред всички страни от ЕС ще се окаже трудно, отбелязва Ройтерс.


Пандата Ваня живее с коала

Ваня Щерева живее с коала - да, ама не....

Покана за пресконференция

Очакваме ви днес, 17 април, в 12.30 часа в заседателната зала на МВР

Албена Денкова лети два пъти до Москва за 6 дни

Един танц на дансинга, един на леда. Ето така Албена Денкова редува представленията си в София и Москва тази седмица. През това време два пъти ще пътува за Русия и после ще се връща.
Във вторник вечерта Денкова показа колко хубаво може да играе салса в “Дансинг старс” заедно с партньора си в предаването Калоян Иванов. След това замина за Москва, Един танц на дансинга, един на леда. Ето така Албена Денкова редува представленията си в София и Москва тази седмица. През това време два пъти ще пътува за Русия и после ще се връща. Във вторник вечерта Денкова показа колко хубаво може да играе салса в “Дансинг старс” заедно с партньора си в предаването Калоян Иванов. След това замина за Москва,

Предизборна кампания: всичко е възможно


Кампания с нищо по-различна от досегашните и очаквания за продуцирани скандали, в която залогът е бъдещето на сегашното управление, повишена активност от протестен вот, продиктуван от кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат. Това прогнозираха пред "Дневник" социолози и политолози за предизборната агитация, която официално трябва да започне на 25 април, но реално е в ход отдавна.

Според тях външнополитическият въпрос с потенциал да окаже влияние на вота у нас е ситуацията в...

Зловещ остров в Италия се дава под наем

Остров Повелия е толкова страшен, че в продължение на години на никого не е позволено да стъпи на него, пише "Дейли Мейл".

Сега едно от най-страшните места в света, намиращо се във венецианската лагуна, може да бъде ваше. Италианското правителство ще предложи острова на търг в опит да намали външния дълг на страната.

Зловещата репутация на острова произлиза от чумните ями, които са направени на него. Когато бубонната чума удря Италия, хиляди мъртви и все още живи жертви на болестта са захвърлени на острова, за да бъдат погребани, изгорени или оставени да изгният.

Векове по-късно там е построена психиатрична клиника от доктор, който измъчвал пациентите си с ненужни лоботомии. Постепенно лекарят полудял, преследван от призраците на пациентите си и се твърди, че се е хвърлил от кулата на болницата.

Островът е необитаем и посещенията са забранени,

въпреки че руините на болницата, църквата и крематориума все още стоят.

Разследващи паранормални явления обаче твърдят, че има много високи нива на активност там. Най-известното явление е на жертвата на чумата наречена "Малката Мария", която е отделена от родителите си по време на епидемията.

Според съобщенията, тя стои на острова и плачейки гледа през лагуната към родния си град Маламоко.

Телевизионен водещ, който работи за предаването "Призрачни приключения", казва че е бил обладан от дух при посещението си на острова.

Около 100 хил. венецианци са загинали на Повелия,

в резултат на опитите на властите да овладеят и да сложат край на чумната епидемия през XVI в. Всеки, който е имал симптоми е бил изпращан там и жив или мъртъв е избутван в гробните ями или в огньовете. Говори се, че почвата на острова е смес от човешка пепел и кости.

Венецианците са дълбоко суеверни по отношение на острова и го възприемат като чистилище за зли души. Местна поговорка гласи: "когато зъл човек умре, той се събужда на Повелия".

Сега италианското правителство се надява, че уникалният потенциал на острова  може да бъде използван, като се построи луксозен хотел. Островът се предлага с наем за 99 години, за да бъде реконструиран имотът.


Скандалът с личните данни е димка, убедена е Кунева

Възможно е това да е провокация, смятат от Реформаторския блок


Взрив в жилищна сграда в Бостън

Най-малко 8 души бяха ранени в резултат на експлозия в 3-етажна жилищна сграда в Бостън.

Либерия вече има лаборатория за ебола

Либерия се сдоби с подкрепата на САЩ с лаборатория за анализ на вируса Ебола", който е силно заразен и причини епидемия от хеморагична треска в страната и в съседна Гвинея.

Това заяви либерийският министър на здравеопазването Уолтър Гуенигале пред местни медии. "Когато имахме съобщения за съмнителни случаи на хеморагична треска в Либерия, ние не бяхме в състояние да диагностицираме сами болестта и изпращахме хората на изследвания в Гвинея. Благодарение на САЩ и на "Лекари без граници" сега имаме собствена лаборатория", похвали се той. Лабораторията е инсталирана на 50 км. от столицата Монровия със съдействието на американското министерство на отбраната. Гвинея бе изправена пред тежка епидемия от хеморагична треска, причинена от вирус, при която от 168 разболели се 108 починаха. От тези 168 случая от началото на годината, за 71 бе потвърдено, че са причинени от Ебола.

Руската тактика засилва разделението в ЕС за санкциите

Ейдриън Крофт
Ройтерс

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Руската тактика за създаване на нестабилност в Украйна без открита военна намеса изостря разцеплението в Европейския съюз по въпроса дали да бъдат наложени икономически санкции, като прави малко вероятно неотдавнашното решение за твърди действия.

Външните министри на ЕС решиха в понеделник да разширят списъка от 33 лица, чиито сметки да бъдат замразени и да им бъде наложена забрана за издаване на визи заради ролята им при превземането и анексирането на Крим от Москва през февруари.

Но това споразумение прикрива дълбоки различия за повода, който би предизвикал трета фаза на санкциите срещу Москва и преминаването от предимно символични дипломатически мерки и индивидуални ограничения към по-широки ограничения за търговията, енергийните и финансовите отношения с Русия.

Въпреки изявлението на френския външен министър Лоран Фабиюс, че лидерите на ЕС може да се съберат още следващата седмица, за да одобрят нови санкции, дипломати твърдят, че вероятността от такава специална среща не е голяма заради силно разминаване в позициите.

“Ако Русия не пресече червената линия на пряката военна намеса, не очаквам и ЕС да пресече червената линия на икономическите санкции”, коментира Щефан Лене, бивш високопоставен служител на ЕС за Източна Европа, който сега е хоноруван изследовател в изследователския център “Карнеги Подкрепа за международния мир”.

Вместо това Москва изглежда предпочита да действа чрез окупация на обществени сгради от въоръжени и маскирани проруски милиции в градовете и останалите селища на Източна Украйна и да повишава цените на газа, за да увеличи натиска върху Киев и да провали планираните за 25 май президентски избори.

Според Лене руският президент Владимир Путин изглежда решен да делегитимира правителството в Киев чрез тезата за “провалената държава” по отношение на източните части на Украйна, като при това избягва прякото военно присъствие. В най-добрия случай това би могло да бъде прелюдия към преговори за федерализиране или силно децентрализиране на Украйна, което би било приемливо за всички страни.

Както често се случва сред 28-те държави членки на ЕС, позицията на Германия, най-голямата икономическа сила в блока, която има и специални исторически отношения с Москва, ще бъде ключова. Но Берлин се въздържа от решителни действия.

И понеже канцлерът Ангела Меркел е във великденски отпуск, а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е на обиколка в Източна Азия, германците бяха сдържани на срещата на ЕС в понеделник в Люксембург.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел, който е и министър на икономиката и енергетиката, призова Москва да покаже, че има сериозни намерения за намаляване на напрежението на четиристранните преговори в Женева в четвъртък, където ще е първата среща между външните министри на Русия и Украйна заедно със САЩ и ЕС.

“Очакваме на тези преговори Русия да предприеме сериозни и публично видими стъпки към деескалация. От Русия зависи да предотврати по-нататъшната ескалация, която би довела до икономически санкции”, каза Габриел пред репортери в Берлин.

Дипломати твърдят, че създавайки впечатление, че санкциите са реалистична заплаха, европейците искат да подсилят западната позиция в Женева, където ЕС ще бъде представляван от върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Представители на ЕС обаче твърдят, че подготовката за активизиране на Брюксел върви бавно въпреки натиска от страна на САЩ. Днес Европейската комисия ще изпрати до националните столици секретни оценки на въздействието на потенциалния икономически конфликт с Русия за всяка страна членка.

Каквито и да са икономическите санкции, те ще изискват деликатно разпределение на тежестта между страните от ЕС. Германия има най-силни енергийни връзки с Русия, макар че Москва е едва 11-ият й търговски партньор. Франция има договор за доставка на военни кораби, а Великобритания служи за извънтериториален финансов център на руските богаташи.

Досега всяка от страните членки настоява другите да направят първата крачка. Лондон призова за намаляване на ...

Тайната на яйцеклетката е разкрита

Тайната на яйцеклетката е разкрита

Учени разкриха ключовия първи етап от от оплождането, който позволява на сперматозоида за разпознае яйцеклетката и да се закрепи за нея, става ясно от публикация в научното списание "Нейчър".

Откритието, върху което учените работят в продължение на десетина години, ще позволи да се разработят нови методи за лечение на безплодие, както и нови контрацептиви. За да има оплождане трябва на първи етап сперматозоидът и клетката да се закачат един за друг, за да се премине към сливането им и образуването на ембриона. Този важен първи етап зависи от наличието на протеини и тяхното взаимодействие. През 2005 г японски учени откриха въпросния протеин в сперматозоида и го нарекоха Изумо по името на японско светилище на брака. Отговарящият на него белтък при яйцеклетката оставаше досега загадка. Британски учени успяха да идентифицират белтък, който се намира върху мембраната на яйцеклетката и го нарекоха Юнона по името на богинята на плодородието. При опитите е установено, че мъжки мишки, които нямат в спермата си белтъка Изумо са безплодни.

Същото важи и за женски мишки без белтъка-рецептор Юнона, тъй като техните яйцеклетки са неспособни да задържат сперматозоида и да се слеят с него, сочат наблюденията на Гевин Райт и учените от неговия екип. Установено е, че взаимодействието между протеините Юнона и Изумо е от основно значение за нормалното оплождане при бозайниците.

Априлската зима продължава

Зимните температури ще се запазят и в четвъртък, дъждовете ще продължат през следващите 24 часа.

Кое е първо - нуждата на клиента или продукта?

Защо обслужването има значение, когато става въпрос за животозастраховане?


Велики четвъртък е - денят за боядисване на яйца


Днес е Велики четвъртък - денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои - преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех...

Пожарна се заби в ресторант в Калифорния

Пожарна кола се заби в ресторант в Калифорния, в резултат на което са пострадали 14 души, съобщава телевизия NBC.

Инцидентът е станал в Монтерей Парк, предградие на Лос Анджелис. Две пожарни коли са се сблъскали, след което едната се врязала в ресторанта. Единият автомобил е бил от пожарната служба на Монтерей Парк, а другият от съседния град Алхамбра. Двата пожарни екипа бързали за гасене на пожар в Монтерей Парк. Девет от пострадалите са хоспитализирани, като един от тях е в тежко състояние. Сред ранените са и 5-има пожарникари, останалите са клиенти на ресторанта.

Бразилия ще осигури сигурността на Мондиал 2014, убедена Русеф

Протести, инциденти, критики помрачиха Мондиала месеци преди началото

Замер мрънка и след боя с 5:1

"Много сме мили един с друг, тук да не е оазисът на прегръдките", гневи се перфекционистът


Командированите работници в ЕС с нови права


Работниците, командировани временно в чужда държава в ЕС за извършването на услуги, ще получат по-добра защита. Това предвиждат промени в законодателството, гласувани от Европейския парламент на първо четене вчера. Новите правила вече бяха одобрени неофициално от държавите-членки на ЕС.
С новите правила Европарламентът добави списък от критерии, Работниците, командировани временно в чужда държава в ЕС за извършването на услуги, ще получат по-добра защита. Това предвиждат промени в законодателството, гласувани от Европейския парламент на първо четене вчера. Новите правила вече бяха одобрени неофициално от държавите-членки на ЕС. С новите правила Европарламентът добави списък от критерии,

Режимът в Хавана не иска нова “буржоазия”

Франс прес

Просяк с “униформа” на Че Гевара на площад в центъра на Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Изключването на кубинците от новия закон за инвестициите цели да избегне създаването на “национална буржоазия”, заплашваща комунистическата система, коментират интелектуалци, които призовават властта да приеме това предизвикателство, както направиха Китай и Виетнам.

Новият закон, гласуван в края на март, допуска като инвеститори само физически или юридически лица, които са регистрирани в чужбина и могат да влязат в сдружение с държавно дружество или с кооператив.

Някои критици на закона твърдят, че той не взема предвид възможностите за инвестиции в малкия бизнес, който се разви в Куба в рамките на “cuentapropismo”, независимия труд, обединяващ над 450 000 кубинци.

С икономическите реформи през последните години “ние разклащаме хомота преди да го счупим. Може би един ден ще успеем да създадем и национална патриотична буржоазия”, каза преди време Гилиермо Родригес Ривера, професор по литература в университета в Хавана.

“Това няма да бъде никак странно в сложния свят, в който живеем, вече сме имали такава буржоазия”, допълни есеистът и поет на блога на емблематичния трубадур на комунистическия режим Силвио Родригес, segundacita.blogspot.com.

“В никакъв случай не вярвам, че тукашните кубинци, които инвестират, биха били проява на капитализъм, това би било софизъм”, заяви с рязък тон кубинският автор и композитор.

“В Куба бяха приети капиталистически икономически мерки в една социалистическа система на разпределение, а следователно под контрола на социалистическото правителство”, каза Силвио Родригес.

Според различни анализатори, които са от близкото обкръжение на режима, изключването на самите кубинци от закона, приет в края на март, влиза в противоречие с извършваното през последните години отваряне на социалистическия икономически модел за частния сектор.

Законът за сметка на това разрешава на кубинците от диаспората да инвестират, само че 80% от тях живеят в САЩ и не могат да направят нова поради икономическото ембарго, което Вашингтон е наложил от половин век на кубинския комунистически режим.

Куба “няма да отиде в Маями да търси чуждестранни инвестиции”, резюмира министърът на външната търговия Родриго Малмиерка, представяйки закона.

Хавана обясни изключването на кубинците от острова с аргумента, че те “нямат необходимите капитали, за да допринесат за растежа на икономиката”.

При все това техният принос най-вече чрез “lаs remesas”, паричните преводи от чужбина, които достигат 2,5 милиарда долара годишно и са вторият източник на валутни доходи в Куба, би могъл да бъде “решаващ” за икономиката, според Хорхе Гомес Барата, бивш ръководител на идеологическия отдел на Кубинската комунистическа партия (ККП).

“Да се заобиколи ембаргото”

“Отговорът на проблема с предполагаемата неспособност на кубинците да инвестират не може да бъде в изключването им от закона, а по-скоро в това те да бъдат подпомогнати да станат част от инвестиционния процес, който е от решаващо значение за страната и за социализма”, заяви той в коментар, изпратен до АФП.

През първите години на Кубинската революция Фидел Кастро национализира големите компании, а след това през 1968 година и частните търговски фирми. Икономическата доктрина на ККП твърди, че “в недържавните форми на управление няма да бъде позволено собствеността да бъде съсредоточена в ръцете на частници или на юридически лица”.

“Невъзможността от гледна точка на закона да се инвестира в малкия частен бизнес затруднява напредъка на реформите, не само защото тя възпрепятства развитие, но и заради сигналите, които изпраща”, коментира кубинският анализатор Артуро Лопес-Леви от университета в Денвър, САЩ.

“Най-лошият сигнал е да видиш, че властите все още не са убедени в това колко нелепа е една икономика, която е командна, централизирана и дирижирана от шепа държавни лидери”, посочва Лопес-Леви.

“Тези перспективи вредят на гражданина не само на равнището на неговите права, но и ограничавайки националното развитие”, допълва университетският преподавател.

Според Гилиермо Родригес Ривера включването на кубинците във възможността да се инвестира ...

ДПС с пламенна защита на кандидата за ЕП Пеевски

Депутатът Делян Пеевски най-вероятно ще е втори в листата на ДПС за евроизборите, а водач ще е Филиз Хюсменова.

Второто място на практика гарантира място в Европейския парламент на депутата от ДПС, чието избиране за шеф на ДАНС миналото лято доведе до антиправителствени протести, продължили близо половин година.

На заседание на Изборния щаб на ДПС, което продължи над четири часа, председателите на областните партийни структури мотивираха с пламенни речи желанието си той да бъде номиниран за европейски депутат.

Заседанието приключи малко след 20 ч., а имената на номинираните за евродепутати ще бъдат обявени официално утре.

Пеевски е събрал общо 25 номинации от областни структури,  съобщи Нова телевизия. Изпреварва го единствено председателят на младежката организация на ДПС Илхан Кючук.

След тях следват очакваните номинирани – сегашният евродепутат Фелиз Хюсменова, Неджми Али и Метин Казак, отново член на ЕП.

Филиз Хюсменова да е водач на листата на ДПС за европейските избори предложи лидерът на партията Лютви Местан,

съобщи БТА. До окончателно решение за подредбата на листата не се стигна. 

В края на заседанието Лютви Местан обобщи нагласите за вида на листата като прочете имената на евродепутата Филиз Хюсменова като водач, а след нея - на народния представител в 42-я парламент Делян Пеевски, заместник-министъра на отбраната Неджми Али, председателя на Младежкото ДПС Илхан Кючюк, министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Айсун Авджиев, Севим Мусак.

"Няма да ви предложа това за гласуване. Всички преспиваме и се съветваме с възглавницата. Централният предизборен щаб ще вземе окончателното решение и ще се протоколира", заяви лидерът на ДПС.

Председателят на ДПС Лютви Местан също по своеобразен начин потвърди, че Делян Пеевски ще заеме второто място в евролистата на движението с думите, че публичният образ на депутата не трябва да бъде вземан под внимание пред този на партията.

По думите на Местан ДПС си поставя като политическа цел минимум да съхрани позицията си в Европейския парламент с трима свои представители, „а при определени условия, да се опита да осъществи един качествен пробив с четвърти”.

„Няма съмнение, че резултатът от тези избори ще има пряко отношение, или отражение, и върху стабилността на кабинета на премиера Орешарски, зад който Движението за права и свободи стои твърдо”, коментира още лидерът на ДПС.

За първи път листата на движението се реди в условия на публичност, а заседанието на изборния щаб протича в присъствието на поканени медии. Вече е ясен и слоганът на тази предизборна кампания: „ДПС в Европа, Европа в България”.

Днес листата си за евровота обявиха и от "България без цензура". Водач е Николай Бареков,

втори е Ангел Джамбазки от ВМРО, а на трета – Рада Коджабашева. В нея няма да участва Любен Дилов-син, но от „Гергьовден”. На негово място е излъчен Росен Петров – съучредител на „Гергьовден” и заместник-председател на „България без цензура”.

Николай Бареков обяви, че основната цел е да станат трета политическа сила на предстоящите избори, като изместят ДПС.


Генерали от Пентагона поискаха САЩ да помогнат на Украйна с бронежилетки

Американският генерал Уесли Кларк и бившият сътрудник на Пентагона съветник Филип Карбър заявиха, че украинската армия спешно се нуждае от военна помощ с нелетален характер, пише вестник The New York Times.
В случай на нападение от Русия, източноевропейската държава ще се нуждае от бронежилетки и прибори за нощно виждане.

Смъртна опасност дебне пешеходци във Варна

Пешеходците по бул. „Мария Луиза“ във Варна са застрашени от инциденти, тъй като той се ремонтира, но не е обезопасен и хората се разминават на милиметри с фучащите по асфалта коли

Бюрокрация до лудост в Гърция - заплаха за инвестициите

Фактори от пазара бият тревога за незабавно премахване на бюрократичните пречки, които тормозят инвеститорите, като изтъкват, че привличането на нови капитали е основна предпоставка за създаване на работни места в Гърция.

Свръхрегулация, взаимноизключващите се компетенции, мудност и закъснения при издаване на необходимите разрешителни, страх от отговорност и губене на време са само някои от пречките, които инвеститорите са длъжни да преодоляват в страната.

Често пъти най-добрите намерения се превръщат в “кошмар”, а не липсват и случаи амбициозни проекти да бъдат изоставяни.

Въпреки значителните усилия, които бяха направени за опростяване на процедурите, бюрокрацията продължава да бъде най-големият проблем при реализацията на нови инвестиции в Гърция.

Неотдавнашно проучване нареди Гърция на последните места, и по-конкретно на 144-то място от общо 148 страни, по отношение на бюрокрацията и държавното бреме, с което трябва да се справят фирмите.

По данни на експерти най-големите трудности в тази насока са свързани с градоустройствените служби и касаят въпроси от този характер. Съществен проблем си остава също и недовършеният национален кадастър.

Пред този и други проблеми бе изправен руският олигарх от гръцки произход Иван Савидис, който видя как две негови инвестиции в Северна Гърция зациклиха заради проблеми от бюрократично естество.

Първата негова инвестиция е свързана с взимането на концесия на недвижим имот за 99 години.

Общата площ на имота е около 322 декара в района на Палиури на Халкидическия полуостров. Тя бе спечелена на търг, обявен от агенцията по приватизация. Крайната оферта на предприемача бе на стойност 14 млн. евро, а в рамките на експлоатацията на имота той поема ангажимент да инвестира капитали в размер на около 80 млн. евро за строителството на жилища и хотелска инфраструктура.

Втората инвестиция на руския грък се отнася до изграждането на спортен център в Терми на стойност 150 млн. евро, на който да тренира отборът на ПАОК, който е негова собственост.

В случая бизнесменът е изправен пред безсилието на гръцките държавни институции да се разберат помежду си, за да може проектът да стане реалност.

Но това не е единственият случай. Почти две години и половина бяха нужни, за да може Кока-Кола ХБК да получи разрешение от властите за пускането на завод в областта Атика. В крайна сметка компанията се принуди да се откаже от инвестицията.

На хартия все още стоят и плановете за създаването на стоянки за хидроплани, въпреки гласувания от година насам законопроект. Разрешение от над десет години чака и компанията Джетойл, за да реализира проекти, свързани с изграждането на складова база в района на Суда на о-в Крит. Инвестицията е на стойност 20 млн. евро.

През истинска Голгота са призвани да минат и други инвеститори, за да осигурят необходимите разрешителни. Често пъти за тях е нужно да се чака над десет години.

БТА

Audi показа най-скъпия RS7

Dynamic Edition демонстрира възможностите за персонализация на седана и струва повече от спортния флагман R8


В Алжир избират президент

Алжир днес избира нов президент. Настоящият държавен глава Абделазиз Бутефлика ще се бори за четвърти мандат, въпреки тежкото си здравословно състояние. 77-годишният Бутефлика е президент на страната ...

16 сценария за срещата ни с извънземните измислиха деца от Бургас

15 третокласници от началното базово училище "Михаил Лъкатник" в Бургас изпратиха 16 творби за конкурса на Actualno.com "На Земята идват извънземни и променят света. Как?" Ученици...

Corvette Z06 се разсъблече

Изложението в Ню Йорк стартира, а Chevrolet свали покривалото от Corvette Z06 Convertible. Това е първият Z06 от 1963 г., който сваля покрива си. Екстериорът му вече е добре познат, но сгъващият се м...

Гришо на абонамент за корт "Принсес" и 15.30 ч.

Григор Димитров излиза не по-рано от 15:30 часа (българско време) за осминафиналния си мач на турнира Монте Карло Ролекс Мастърс, с награден фонд 2 884 675 евро. Той играе срещу Давид Ферер (Исп), ка...

Ердоган ''защитава'' хомосексуалистите

Премиерът Ердоган е твърдо решен да наложи религиозно-консервативните си възгледи в турското общество: правителството обмисля въдворяването на хомо- и транссексуалните в специализирани затвори, пиша...

Акциите на IBM се сринаха след най-слабите тримесечни резултати от 2009 г.

Приходите са се понижили с 4% до 22,5 млрд. долара през първото тримесечие, а печалбата се е понижила до 2,38 млрд. долара


IBM обяви най-слабите си тримесечни резултати от 5 години

Приходите са се понижили с 4%, а печалбата е спаднала с около 20% на фона на намаляващото търсене на сторидж системи и сървъри


Газовите залежи в Мозамбик тласкат напред хотелиерската индустрия

Хотелски оператори планират експанзия в Африка като цяло заради разширяването на инвестициите на континента


Що е то независим еврокандидат и има ли шанс?

За представители на България в ЕП са номинирани, както доказали се личности с позиции, така и несъстоятелни индивиди. Те нямат шанс обаче без партийна подкрепа.

Обработката на какао в Азия расте с 3,7% през първото тримесечие

Очаква се износът на суровината от Индонезия да се увеличи четири пъти през тази година


От есента идва новото лечение на хепатит С

Изследването на чернодробните ензими се покрива навсякъде в ЕС, не и у нас

През есента ще започне лечението на първите българи с хепатит С, които ще се подложат на новата терапия срещу смъртоносния вирус. Спасението на тези първи 50 болни ще е безплатно, а масово новият медикамент ще е достъпен от пролетта на 2015-а. 
Това съобщи за “Труд” проф Изследването на чернодробните ензими се покрива навсякъде в ЕС, не и у нас През есента ще започне лечението на първите българи с хепатит С, които ще се подложат на новата терапия срещу смъртоносния вирус. Спасението на тези първи 50 болни ще е безплатно, а масово новият медикамент ще е достъпен от пролетта на 2015-а. Това съобщи за “Труд” проф

101 омлета забъркват в първия фест на яйцето

Около 5000 яйца ще бъдат сготвени, строшени или превърнати в произведения на изкуството на първия празник на яйцето, който стяга Павликени на 1 май. Уникалният фестивал ще събере на едно място всичко, което може да се прави с яйца - от кулинарията до козметиката, фармацията, спорта, каза кметът на Павликени Емануил Манолов. Празникът се Около 5000 яйца ще бъдат сготвени, строшени или превърнати в произведения на изкуството на първия празник на яйцето, който стяга Павликени на 1 май. Уникалният фестивал ще събере на едно място всичко, което може да се прави с яйца - от кулинарията до козметиката, фармацията, спорта, каза кметът на Павликени Емануил Манолов. Празникът се

Туроператори отчитат спад на екскурзиите по Великден

Сред търсените дестинации са по-далечните гръцки острови


Финансовите резултати на SAP се разминаха леко с пазарните прогнози

Немската компания се бори със спадащите продажби на софтуер за корпоративно планиране, след като фирмите обърнаха поглед към интернет базирани продукти


Туроператори отчитат спад в продажбите на екскурзии по Великден

Сред търсените дестинации са по-далечните гръцки острови


Днес в София вода няма да има ...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. Във връзка с прекъсване на старо водопроводно отклонение...

Спецоперацията в Източна Украйна трябва да защити населението, заяви представителят на Украйна в ООН

Властите на Украйна провеждат антитерористична операция в страната с цел защита на мирното население. Това предаде УНН, цитирайки изказване на постоянния представител на страната в ООН Юрий Сергеев пред Съвета за сигурност.
Миротворческата операция е въведена за възстановяване на реда, изтъкна Сергеев.

Измамени набиха управител на посредническа фирма

Те изгорели с по 1200 лв., скандалът станал в Русе


Прокурорите по делото срещу Оскар Писториус оспориха доказателства на криминалистите

Прокурорът по делото срещу Оскар Писториус оспори надеждността на констатациите на съдебния експерт Роджър Диксън за защитата на параолимпиеца, пише британският в. The Telegraph.
Прокурорът Джери Нел постави под въпрос ролята на Диксън в аудио тестовете, включващи звуци от изстрели и удари с бухалка, които бяха представени от защитата на Писториус. Криминалистът призна, че тестовете е трябвало да бъдат повторени, тъй като първия път е имало проблеми с тях, и те са били записани с музикален експерт, който не е имал предишен опит в записването на изстрели.
Писториус е обвинен в предумишлено убийство на приятелката си Реева Стинкамп на миналогодишния Св. Валентин.

Взрив пред къщата на осъден за корупция

Самоделната бомба избухнала около 21 часа в сряда вечерта, няма жертви, само материални щети, не е имало предварително предупреждение по телефон

прочети повече

Преките чужди инвестиции в Китай с лек спад през март

Капиталите за първото тримесечие се покачиха с 5,5% на годишна база до 31,56 млрд. долара


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване