Приятели на изчезналата Валя: Жива е, но крият нарочно!

София /КРОСС/ Приятели на изчезналата Валя от Бургас направиха група във Фейсбук "Да помогнем за намирането на Валентина Иванова". Полицаят Валентин Георгиев, за когото Валя щяла да се омъжва, също отправи апел от социалната мрежа всеки, който има някаква информация за младата жена, да се обади незабавно в полицията."Не е скочила в морето. Жива и здрава е, но по-добре наистина да не се разчува на тоя етап. Неслучайно крият от полицията", написа вчера следобед във Фейсбук групата Цветозар Георгиев. "Да, ама аз имам инфо, че просто се е скарала с баща си и изчезнала за два дена, и вече си е вкъщи, това го е казал човек от Лозово", допълва З.Б.Версията за сложни отношения с баща й обаче се тълкува от разследващите като причина за евентуално самоубийство, а не просто неколкодневно забегване от дома. Именно от семейството са настояли МВР да не дава информация по случая. Стоматологът, с когото медсестрата работи вече две години, обаче е убеден, че Валентина била в идеални отношения с родителите си. В Лозово също изключват версията конфликт с баща й Иван да е докарал Валя до съдбоносното решение да сложи край на живота си. Мъжът бил изключително дружелюбен и кротък. Той разказал на съседи, че в нощта на изчезването на Валя е говорил с нея последно около 23 часа. Попитал я дали ще влезе в банята. Тя пушила цигара и казала, че ще си легне. Той бил убеден, че тя е в леглото си и спи

На всички на ферибота било заповядано да не мърдат

Когато носът на ферибота започнал да се накланя към дъното, вече било късно за евакуация, пасажерите не успели да се придвижат по дългите претъпкани коридори, докато водата ги заливала

Стоянка Мутафова: Ако не работя - не се чувствам добре

София /КРОСС/ В празнично интервю за Нова телевизия голямата Стоянка Мутафова сподели, че се чувства много добре, защото все още работи, още е на сцената.„Аз, ако не работя - не се чувствам добре. Пътувам и играя на пълни салони. Не съм отхвърлена още, въпреки годините ми. Не съм допускала, че мога на тези години да се явявам на сцена", каза голямата българска актриса. „На мен по израза на лицето ми личи, че не съм много весел човек", сподели дъщерята на Стоянка Мария Грубешлиева. „На нея не й личи и ми се струва, че тя е по-веселият човек. По-оптимистично гледащият човек от нас двете, е тя", каза Муки, която признава, че живее в свой измислен свят. „Мечтая много неща, но не знам дали могат да се реализират".Муки казва, че е малко уморена от театъра, въпреки че й се играе на сцената.„Израснах в театъра, бях в театъра, станах малко жертва на театъра, от това, че съм в сянка. И всичкото това от една страна ме кара да искам да играя, от друга - този мой сблъсък с театъра ме беше уморил. Да играе ми се, но чак сега - 20 години, след като напуснах Младежкия театър".   Снимка: Булфото, всички права запазени    

Украйна започна да изпълнява Женевските договорености

/КРОСС/ Украйна започна да изпълнява Женевските договорености, постигнати в резултат на четиристранната среща между Украйна, Русия, САЩ и ЕС, която се състоя на 17 април, 2014г. „Преустановена е активната фаза в провеждането на антитерористичната операция, чиято основна цел е да се осигури периметър на безопасност от въоръжените сепаратисти и да не допускат цивилни жертви", съобщиха от министерство на външните работи.

С шарени яйца посрещат заедно Великден българите в Одрин

С боядисани яйца и козунаци ще посрещне Великден и българската общност в град Одрин, Турция. Инициативата е на съпругата на българския свещеник в Одрин – Мария Чъкърък. Осъществява се с подкрепата на местни дарители и на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.

Българският Великден в Одрин, който събира заедно нашите сънародници, се превърна в традиция през последните години.

Така на Възкресение Христово православните християни и гости на историческия град Одрин могат не само да запалят свещичка в действащия български храм „Свети Георги” в Одрин, но и да се потопят в атмосферата на уникалната българска традиция. В предверието на храма ще има традиционна Великденска изложба с оригинално боядисани и рисувани яйца, празнична украса и козунаци.

Шарени Великденски яйца като подарък за празника ще получат и много одрински деца, живеещи в района на българската църква- квартал „Барутлук” с пожелания за здраве и като жест на приятелство и добросъседство.

Със своята апостолска дейност и голяма обществена активност, семейство Мария и Александър Чъкърък превърнаха българския храм в Одрин не само в християнско, но и в културно средище. Те спечелиха много нови приятели на България в Одрин, отбелязват съорганизаторите от несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”. Фондацията вече е приобщила много деца и млади хора от Несебър към своята дейност. Младите таланти от Общински детски комплекс Несебър ежегодно изработват мартеници за своите връстници в Одрин и участват в съвместните празнични прояви.

 

Най-богатият човек в Азия разпродава всичко

Ли Ка Шин е смятан за най-богатия човек в Азия. Нетната стойност на неговото богатство се оценява на около 30 млрд. долара, натрупани основно от инвестиране в недвижими имоти. Но сега Ли разпродава всички свои китайски активи. През изминалата година, инвеститорът продаде свои активи в Китай на стойност милиарди долари. Последната сделка е била затворена само преди няколко дни. Тя възлиза на 928 милиона долара. При нея Ли продаде търговския център Pacific Place в Пекин, съобщава BOAT International, цитиран от Profit.bg. По този начин на Ли Ка Шин не му остава нито една сериозна инвестиция в континенталната част на Китай.Ли започна да инвестира в недвижими имоти в континенталната част на Китай в 90-те години на миналия век, далеч преди такива инвестиции да придобият масов характер.След няколко години на безпрецедентни фискални стимули икономиката на Китай преживява период на забавяне. Властите междувременно се опитват да регулират банковия сектор, намалявайки обема на кредитирането, за да се избегне ръстът на "лошите" активи. Кредитният бум в Китай през последните години допринесе за развитието на банковия сектор в сянка. Според прогнозите на банката JP Morgan неговите обеми достигат 84% от БВП. А общата сума на заемите, отпуснати от банките към частния сектор, според оценки на МВФ, е 280% от БВП ­ ръст от над 100% само за няколко години. Исторически погледнато такъв темп на растеж на кредитирането винаги приключва със сериозна криза.

Йотингер: Газовата криза в Украйна може да доведе до проблеми за доставките в Европа

/КРОСС/ Европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че газовата криза в Украйна може да създаде проблеми за газоснабдяването в Европа, съобщи Die Welt. По думите му Европа трябва да помогне на Украйна в търсенето на възможности за плащане на дълговете си за руския газ."Сега е важно да се преодолее възможна газова криза и да се гарантира сигурността на енергийните доставки за следващата зима. Ако ние не намерим възможност за Украйна да се разплати, то тогава има опасност Русия да спре доставките за републиката, каза Йотингер. И тъй като Украйна е най-важна транзитна страна в Европа, може „да се стигне до трудно контролируем процес, който да засегне и други страни като Германия". Еврокомисарят призова европейските лидери да изработят енергийна стратегия за следващите десетилетия. Той заяви, че от срещата на върха през юни "очаква отговори".

Кремираха тялото на Маркес

Тялото на Нобеловия лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес бе кремирано, съобщи посланикът на Колумбия в Мексико Хосе Габриел Ортис.
Според колумбийското радио Каракол, което се позовава на източник близък до семейството на писателя, това е станало още на Велики четвъртък, в деня на неговата смърт.

След опелото прахът на Маркес е оставен в Тялото на Нобеловия лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес бе кремирано, съобщи посланикът на Колумбия в Мексико Хосе Габриел Ортис. Според колумбийското радио Каракол, което се позовава на източник близък до семейството на писателя, това е станало още на Велики четвъртък, в деня на неговата смърт. След опелото прахът на Маркес е оставен в

Румънци и руснаци окупираха Еленския Балкан

Гости от Румъния, Русия и Гърция заеха голяма част от къщите за гости в Еленския Балкан. Цели компании от Букурещ, Яш, Клуж и Тимишоара са избрали да прекарат великденските празници в българските планини или на морето, а някои ще съчетаят и двете. Една от компаниите от Яш е резервирала семеен хотел в Еленско за дните от 18 до 20 април, след което от 21 до 25 април ще бъдат на Албена, научи „Монитор”.. Заедно със северните ни съседи за Великден в Еленския Балкан ще дойдат и руснаци, но те са предимно по покана на свои български приятели и бизнес партньори. Празникът в Балкана ще посрещнат и англичаните, купили през последните години къщи в еленските села. Повечето от тях вече са изпаднали в предстартова треска и очакват с нетърпение днешното боядисване на яйцата и месенето на домашния козунак, в което за пръв път ще вземат и самите те активно участие. Наред с чужденците в Еленския Балкан ще посрещнат Възкресение Христово и гости от различни краища на България, предимно от Варна, Добрич и Русе. Семействата, решили да оставят за последния момент избора на място, където да празнуват, могат да бъдат спокойни. В Еленския Балкан все още има незаети стаи и дори цели къщи за гости. Дори нещо повече, закъснелите ще бъдат и на печалба, тъй като за да не останат без клиенти на самия Великден, домакините са обявили в интернет 20-30% намаления на цените в навечерието на празниците.

60% от бебетата ни са извънбрачни

Почти 60% от родените през миналата година бебета са извънбрачни, показват данните на НСИ. Причината е значителното нарастване на броя на семействата, които живеят без брак, през последните години. За всяко трето бебе, появило се през 2013 г.

Кристиано започна тренировки с отбора

Кристиано Роналдо започна тренировки с „Реал” (Мадрид) след контузия. Носителят на „Златната топка” обаче се подготвяше кратко с останалите си съотборници, а после продължи по индивидуален план. По същата програма тренира и Марсело.  Кристиано страдаше от двусантиметрово разкъсване на мускулно влакно на бедрото.
Все пак възстановяването на двамата Кристиано Роналдо започна тренировки с „Реал” (Мадрид) след контузия. Носителят на „Златната топка” обаче се подготвяше кратко с останалите си съотборници, а после продължи по индивидуален план. По същата програма тренира и Марсело. Кристиано страдаше от двусантиметрово разкъсване на мускулно влакно на бедрото. Все пак възстановяването на двамата

280 000 българи на курорт за Великден

За Великден около 280 000 българи ще почиват извън дома, от тях 110 000 ще бъдат в странство, а за майските празници се очаква 340 000 нашенци да отидат на кратка почивка, като се запазва тенденцията да се търсят тридневни пакети. Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Около 130 млн. лева ще похарчат българските туристи, които ще посрещнат празника в наши и чужди курорти, а почти половината от тези пари ще бъдат оставени в чужбина. „Очаква се в България да бъдат изхарчени около 70 млн. леваа това, което ще се похарчи в чужбина, ще бъде около 60 милиона”, уточни той.  Балансът сочи, че изтичат изключително много средства от българи в чужбина за туристически пътувания, става ясно от думите на експерта. Много добър бе отминаващият зимен сезон въпреки малкото сняг и  посрещнахме повече туристи от миналогодишния. Не случайно България бе обявена на WTM - Лондон за четвъртата най-желана зимна дестинация в Европа. Отчитаме ръст над 2,3% при посещенията в зимните ни курорти спрямо миналата година и се надяваме той да нарасне, защото се очакват  поне още две седмици сезон. Това заяви пък заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев пред БНТ. Туризмът у нас дава 13,6% от брутния вътрешен продукт на България. От този бранш в хазната се внасят директно над 3 млрд. евро. По данни на Световната организация по туризъм към ООН всъщност 5.5 млрд. евро е общият генериран ресурс от туризма в БВП на България - пряко и чрез отраслите, които се реализират чрез него, уточни Ботев. Според него кризата в Крим няма да се отрази на летния туристически сезон у нас, а украинците и руснаците няма да намалеяти тази година по Българското Черноморие. Очакваме ръст над средния за Европа и това лято, прогнозира зам.-министърът с ресор туризъм.Междувременно стана ясно, че по време на туристическо изложение в молдовската столица са се представили 15 български туристически компании, които са представили атрактивни пакети за туристите от бившата съветска република. През миналата година около 76 хиляди молдовски туристи са посетили България с цел туризъм. Очаква се броят на молдовските туристи през лято 2014 г. да се увеличи и донякъде да компенсира евентуален спад на туристическите потоци от Беларус и Украйна заради напрежението в региона.

Близките на изчезналата Валентина Иванова продължават да я търсят

Близки и приятели на изчезналата медицинска сестра от Бургас търсят следа от нея, предаде БГНЕС. Импровизираната акция, в която се включиха и познати на семейството, се проведе на бургаския плаж и ...

САЩ няма да издава визи на уличени в тероризъм лица

Президентът Барак Обама подписа законопроект за забрана на издаването на входни визи за САЩ на постоянни представители на държави в ООН, уличени в тероризъм, предаде БГНЕС. Законът предвижда забран...

Пелегрини: Все някой ще препъне и Ливърпул, и Челси

Мениджърът на Манчестър Сити Мануел Пелегрини смята, че равенството със Съндърланд (2:2) не е пресекло амбициите на отбора да спечели титлата. Чилиецът вярва, че съперниците им за върха – Ли...

Само християнските ценности могат да съхранят обществото

- Ваше Високопреосвещенство, броени часове ни делят от Възкресение Христово. В последните години храмовете на празници са пълни. Означава ли това, че макар и в криза, хората станаха по-духовни, по-вярващи, или и религиозни сме показни?- Във време на финансова и морална криза на ценностите българският народ, който изконно е закърмен със своята православна вяра, все повече и повече се връща към нейните корени. Затова и храмовете в последните години са препълнени не от суеверие, нито от суета, а по-скоро от вяра и надежда в Божията Любов и Милост. Като че ли Църквата се оказа последният пристан и крепост на българския народ, която все още устоява на всички онези бурни вълнения на житейското море. Защото, макар оплювана, охулвана, раздирана от вътрешни противоречия между нейните членове, тя е вечна институция. Това е, тъй защото е изградена не на човешкия, а на Божествения фактор. Христос, като глава на Църквата, е същият и вчера, и днес и во веки. Той е вечен. Както четем в Свещеното Писание: „Портите адови няма да й надделеят”.  Тя ще пребъде во веки. Народът, който е осъзнал и има своята благодарна историческа памет, той е оценил мястото и ролята на Църквата. Естествено, в последно време се вижда оскъдяване на моралните ценности, на нравствеността. Сякаш това, което е ненормално спрямо моралните нравствени изисквания, в момента се котира в обществото като съвсем обичайно. И обратното, моралното, което е изградено върху добродетелите, се счита за ненормално. А това говори за подмяна на ценностната система, добродетелите са заместени с техния антипод. Това се насажда в съзнанието на хората като нещо нормално. Затова и Църквата издига своя глас тогава, за да може да покаже верния път на своите чеда.  А ние, духовниците, сме призвани да бъдем пастири на повереното ни от Бога стадо. . Както е казано в Свещеното Писание, когато той вижда вълка, не бяга, а остава и брани поверените му от Бога. В тези дни на изпитание за българския народ е много важна ролята на Църквата и нашата отговорна задача, която напоследък е още по-отговорна, та дори се явява водеща. - Има ли в Църквата авторитети или кризата от обществото се отразява като в огледало, и в нея? - И да, и не, защото вечният авторитет, като глава на Църквата, е Христос. В нея, а тя е част от нашето съвременно общество, влизат  хора, проекция именно на това съвременно общество. Кадрите й се изграждат в годините. В момента в тази криза на кадри във всички сфери, естествено е и тя да бере плодовете на разкола и атеистичния режим. Не го казвам за оправдание, но го споменавам като последствие. Като прибавим и това, че БПЦ сякаш е неглижирала въпроса със своите кадри, проблемът става голям. След още няколко години тя ще бъде на прага на тотална кадрова криза. В нашата страна много храмове пустеят, състоянието на монашеството е плачевно. В много манастири има по един калугер, който стои там като пазач. Монашеството на една църква показва какво е и нейното кадрово състояние и потенциал. То е нейният гръбнак. Според нейната традиция и устав, ръководните й кадри в лицето на епископите и митрополитите, които трябва да упражняват архиерейската власт, се излъчват именно от средите на монашеството. Когато ние нямаме монаси, ще дойде време да няма кого да ръкоположим за епископи, кой да бъде избран на мястото на оттеглил се или покоен митрополит. - Съществува ли такъв проблем и в Европа – в храмовете в диоцеза на БПЦ, в другите православни църкви?- Обаждат ми се много свещенослужители, които искат да дойдат да служат в Западно и Средноевропейската епархия. Една голяма част от тях не са наясно с реалните условия. Да бъдеш свещенослужител на Запад, от една страна, е призвание, а от друга, за разлика от България, при нас Западно и Средноевропейската епархия е предимно мисионерска епархия. В Европа на нашите хора се налага да пътуват стотици километри разстояние, за да удовлетворят духовните потребности на нашите сънародници. В момента имаме свещеници, единият от които пътува от Португалия до Барселона и Палма де Майорка, където имаме новосъздадена църковна община и има много работа. При нас динамиката е много голяма, границата на нашата епархия се променя постоянно, защото българската емиграция се разраства. Свещенослужителите трябва да са много мобилни, да знаят чужди езици, да умеят да си правят графиците и мениджират максимално рационално своето време, да умеят да създават и поддържат добри контакти. - Тоест, не Ви е лесно да сте Западноевропейски и на Средна Европа митрополит?- Нужно е човек да има висока ситуативност, да познава езика на дипломацията, да може да отреагира в момента на всяка една ситуация. Затова аз благодаря във всеки миг на Господа, че в една млада възраст като моята Той е промислил да стана митрополит, тъй като имам сили да работя за Църквата. Например, в рамките на един месец на мен ми се налага да посетя 4-5 държави. Аз пътувам всяка седмица. Това е мой дълг и аз го изпълнявам. Но интензитетът на тези пътувания изисква много добра координация. Слава богу Бог ни е дарил с много добри свещенослужители в Западно и Средноевропейската епархия. Със своя опит в годините и интеграцията им в тези държави те спестяват много по отношение на организационната и чисто бюрократичната дейност, която трябва да се върши. Ние не играем на шеф и подчинен, общуваме свободно и сме приятели съработници на Божията нива. - Как ще бъдат удовлетворявани духовните нужди на българите в Рим, след като храмът „Св. Винченцо и Анастазий”, предоставен ни от папа Йоан Павел ІІ, ни бе отнет?- Предстои подписването на новата конвенция с викариата на Рим за предоставянето на храма „Св. ап. Павел” за богослужебна употреба от нашите сънародници в Рим. Това е крачка към възвръщане на доверието, което за жалост бе почти изгубено безвъзвратно заради бившия свещеник Кирил Бобчев и неговите противоканонични действия. Храмът, който ни бе предоставен, бе превърнат повече в туристическа спирка, вместо да е огнище на вярата за българите там. Срещнахме разбиране и много скоро ще имаме отново храм след нелеки преговори. Успяхме, с Божията помощ да изчистим името на БПЦ, защото нещата бяха стигнали до ниво дипломатически скандал. - Казвате, че името на БПЦ в Рим е изчистено, но след скандалите там възвърнаха ли си доверието в нея нашите сънародници?- Нашите сънародници в Италия винаги са имали доверие в църквата. Ние вървим напред, защото нашата задача е не да угодим на човеците, а на Бога. За мен е важно, че българите ще имат място за свои богослужения. То няма да е на пъпа на Рим при фонтана Ди Треви, но на мен не ми трябва място – туристически обект, а богослужебно място, за да се чувстват и вярващите добре, когато чуят Литургията на църковно-славянски език и проповедта на български език, а след това да се съберат и да пообщуват със свещеника и помежду си. Това е и задачата на Църквата зад граница – да опазва Словото Божие, но да опазва и родните традиции и обичаи. И така всякога да бъде духовният мост на хората там към родината. Българският дух е жив и бодър. И това личи особено ярко на големите християнски празници, на които се вижда и чисто българската традиция.- България е член на Европейския съюз, но само нашата църква няма свое представителство в Брюксел. Какво се прави в тази посока?- Светият синод прие решение, според което ме натовари с нелеката задача да бъда представител на БПЦ в Европейския съюз. Задачата е чрез нашето представителство там да следим за предстоящите европрограми и проекти, които могат да се отнесат и към нашата църква, и да я информираме. Има много средства не само за енергийна ефективност, но и за социална дейност, която сега е куцащото звено на БПЦ. За нея са нужни средства. Евросъюзът ги отпуска, ние трябва да се постараем да спечелим проекти и да започнем да работим. Ние, представителите на православните църкви, трябва да отстояваме светото православие. Дълги години тези, които са там, на кипърската, на еладската, например, излизат винаги с общо становище, петиции и позиции по въпроси, дискредитиращи морала, нравствеността и дори православието според някои предложения. Ние сме там, за да покажем, че гласът на Църквата е жив, а от там нататък, като архиереи да издигнем своя глас в защита на морала и нравствеността. Например, в Неделя православна представителите на православните църкви излязохме с обща петиция срещу предложението за разрешаване на кръвосмешението, каквото беше внесено от една евродепутатка. На такива неща ние трябва да реагираме още в зародиш, защото стане ли закон, няма как да го променим. - Вие работите в европейска среда, където трябва да колаборирате и с католическите, и с протестантските общности. В България обаче все още от страна на БПЦ има голяма сдържаност към другите деноминации, някои реакции дори ни връщат в средните векове. Доколко можем да общуваме и трябва ли да викаме „еретици, еретици”, както някои крещят и сега?- От кръстоносните походи досега са минали доста векове. Църквата отчита, че те са нанесли много сериозни щети на православието. Живеем обаче в ХХІ век – века на диалога, когато има много повече неща, около които можем да се обединим и с католиците, и с протестантите, отколкото да се делим. Не говоря за канонично общение като обща евхаристия или молитва. Това е немислимо, евхарийстийното ни общение е прекъснато още от ХІ век с Великата схизма. Но извън това можем да имаме много добри човешки отношения и да черпим добър опит от тях. Например католиците имат много добре развита социална грижа, особено за старите хора, за децата сираци, за хора в неравностойно положение. Ние, представителите на християнството, трябва да се обединим като свидетели на Христовата Истина. Християнските църкви, особено в обединена Европа, са тези, които по призвание отстояват и се борят за моралните норми. Например въпросът за признаването на третия пол също е нещо, което не се възприема от нито една деноминация. Това е посягане върху човешката личност. Не можем да възпитаваме подрастващите в духа на нещо ненормално, аморално, описано и в Библията, като в нещо нормално. И с унищожаването на градовете Содом и Гомор, и с Потопа Бог ни дава примери за неща, които са гнусота пред Него и Той не търпи. Трябва ли ние да се примиряваме като християни и да чакаме отново Бог да изсипе своя гняв?! Не, не бива да чакаме. Затова ние, православните, трябва да сме по-диалогични и с католиците, и с протестантите, но да пазим своята вяра. - В навечерието сме на Възкресение Христово. Какво ще кажете на читателите на вестник „Монитор”?- Благопожелавам на нашите сънародници и в родината, и извън нея, да пазят вярата си, да помнят традициите си, да се връщат по-често с ума и мислите си в храма. Христос пострада за всички нас на кръста, проля кръвта Си, за да ни изкупи и да ни обнови за вечен живот. Празникът на Възкресението осмисля нашата вяра. Апостол Павел казва, че ако Христос не е възкръснал, празна е нашата проповед и суетна е нашата вяра. Възкресението е тази светлина, която обгръща човека и разпръсква мрака на  похотите, на страстите, на злободневието, на всичкия битовизъм, който ни е обвил във всекидневието. Нека съхраняваме вярата си и да раздаваме любов и мир на всички около нас, а не да я пазим само за близките си. По това ще покажем, че сме Христови ученици.  Когато ние даваме мир и любов, Христос ни ги връща допълнени. А в това време на изпитания, в което цари злото, а страстите и пороците се умножават в нашето общество, ние трябва да им противостоим с меча на вярата, с щита на любовта и с бронята на Христовата надежда.

ВИЗИТКА:
Роден е на 17 януари 1978 г. в Стара Загора Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” и Богословския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.Подстриган е за монах в Клисурския манастирПо искане на митрополит Николай от 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополияПо предложение на Пловдивския митрополит Николай на 23 март 2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина” и назначен за негов викарий, като е изпратен на служение в СмолянОт юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно и Средноевропейския митрополит, който пост запазва и при управляващия епархията Великотърновски митрополит Григорий след приемането на оставката на митрополит Симеон през юни 2013 г.На 27 октомври 2013 г. е избран за митрополит на Западно и Средноевропейската епархия на БПЦ и представител на БПЦ в Брюксел


Подаръци и безплатен вход в НИМ днес

Входът на Националния исторически музей (НИМ) ще бъде свободен за посещение от 9,30 до 18,00 часа на Велика събота. За първите десет посетители ще има подарък - книга с автограф от директора на НИМ Божидар Димитров.

Бъдещето на производителите на зеленчуци е кооперирането

Греков: Българското земеделие е по-силно от всякога


Братът на Пламен Орешарски ще наблюдава изборите в затвора в Бобов дол

Братът на премиера Пламен Орешарски – Милети Орешарски, ще бъде наблюдател на изборния процес в затвора в Бобов дол, съобщава в събота Дарик радио. Милети Орешарски е подал до ЦИК заявление от Асоциацията за реинтегриране на осъдени лица (АРОЛ).  Братът на премиера бе шеф на Софийския централен затвор, а преди това на този в Бобов дол. В момента Орешарски е адвокат в Дупница.

Чудото на Великден идва с Благодатния огън

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Митрополит Николай ще донесе благодатния огън за българските православни християни. Той ще бъде в светия град Йерусалим при чудотворното слизане на огъня от Гроба Господен като представител на Българската патриаршия.

Пролетни културни салони на “Гранд хотел Поморие”

В края на месец април „Гранд Хотел Поморие“ отново ще се превърне в сцена на изкуството в различните му форми, като проводници на това ще бъдат творци от различни сфери и различни краища на страната, а и света. Защото една от идеите на Културните салони на „Гранд Хотел Поморие“ е да среща хора на изкуството от различни страни, градове и поколения, които да имат възможност да контактуват, да се запознават и да обогатяват опита и творчеството си в една прекрасна, артистична среда, каквато предлага „Гранд Хотел Поморие“. Жителите и гостите на Поморие и Бургас ще имат възможност да станат съпричастни на различните събития, съпровождащи салоните в периода 22-27 април 2014 г.

ПРОГРАМА:

22.04. /вторник/

18:00ч., Културен център Морско казино, Бургас

Представяне на литературния албум „Два куфара спомени“ на Светослав Георгиев и Владо Пенев със специалното участие на актьора Стойко Пеев

23.04. /сряда/

18:00ч., Кино салон – Читалище „Просвета 1888“, Поморие

Любовна анимация, 9-и Световен фестивал на анимационния филм, Варна, 2013, представена от Петя Александрова

24.04. /четвъртък/

18:00ч. Кино салон – Читалище „Просвета 1888“, Поморие

„Стерео тишина“ – стихосбирка на Росен Карамфилов, представяне – Елин Рахнев

Изложба графики – Кольо Карамфилов

25.04. /петък/

18:00ч., БХГ „Петко Задгорски“,

ул. Митрополит Симеон“ 24, гр.Бургас

Изложба – 70 години Георги Чапкънов

26.04. /събота/

18:00ч. Спортна зала, „Гранд хотел Поморие“

Тържествено откриване на общата изложба към Пролетни културни салони на Гранд Хотел Поморие

19:00ч. Гала вечер в Бална зала на комлекс „Атриум“, „Гранд хотел Поморие“

Петков: Задръстванията вчера бяха заради некадърна организация

"Организацията по пътищата във вчерашния първи почивен ден е поредният ярък изблик на неспособност на тази странна птица Чайков (Стефан Чайков - председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - бел. ред.) да управлява потоците по пътищата, в това число, за съжаление, и на първо място - по магистралите." Това заяви пред "Фокус" бившият вътрешен министър и член на АБВ Румен Петков. Според социалиста, за Чайков "се борят две тенденции: първата е, че е изключително некадърен, а втората е, че е невероятно корумпиран". По думите на Петков АПИ е напълно неспособна да организира движението, така че да избегне задръстванията и инцидентите. "Аз си представям какво ще стане на 1-6 май. Този човек прави всичко възможно да бъдат псувани институциите и на първо място правителството. Това си е проблем на Орешарски", каза Петков. Според бившия вътрешен министър трафикът по почивните дни е ясно доказателство за некадърността, неспособността и корупцията в АПИ.

НИМ посреща посетители без пари

София /КРОСС/ На Велика събота входът в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде свободен за посещение от 9,30 до 18,00 часа. Всички исторически и културни ценности, с които НИМ разполага, както и обновената експозиция на Зала 2 - „Античност", очакват посетителите с цялото си великолепие.Само в този ден цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени наполовина.Първите десет посетители ще получат подарък - по екземпляр с автограф от книгите на директора на НИМ Божидар Димитров: „Войните на България за национално обединение 1885, 1912-1913,1915-1918 г." и "Българската християнска цивилизация".

Съпругът на кмета на Хисаря открит мъртъв в гаража му

Съпругът на Пенка Ганева, кмет на Хисаря, е бил открит мъртъв в гаража му в петък около 16.30 часа, съобщават от МВР. Според първончалната информация основната версия е за самоубийство, тъй като до тялото на 60-годишния Нанко Ганев е намерен незаконен пистолет. Мъжът е бивш строителен работник, от дълго време е бил безработен. Имал е над 30-годишен брак с Пенка Ганева.

Яйцето във Великденския хляб - за Господ, стопанина и домочадието

Традицията за великденските български хлябове е доста богата. Това заяви в интервю за БГНЕС Елена Водинчар, главен асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей при БАН.

Традицията е богата от към форма на хляба, пластична украса и предназначение. Това богатство се проследява в различни краища на страната. Обикновено традиционният хляб за Великден се шари с боядисани великденски яйца, като може да бъде украсен с едно, две, три или пет яйца. Яйцата, които се слагат не са случайни, а носят определена символика. Има хлябове, където има бяло и червено яйце. Винаги бялото яйце е с предназначение за Господ, червеното яйце е за стопаните и за цялото домочадие.

Знае се, че с великденския хляб се отговява след дългия великденски пост, който е 50 дни. Всеки член на семейството трябва да си вземе по едно червено яйце. Това е първата обредна храна, с която се хранят хората след посещение на църквата и Великденското тържествено Богослужение по време на светия празник.

Във великденската традиция има хлябове, които се предназначени за децата, които на вид представляват малки плетеници или осморки. Има хлябове, които са предназначени за Великденската трапеза, други, които се поднасят на кумове, на родители от децата, както и хлябове за лазаруване.

В днешно време в някои български села все още може да видим козунаци, които се шарят и с яйца отгоре. Интересно е да се отбележи, че думата козунак и самите козунаци не са български и традицията. Да се правят козунаци от сладко тесто, където присъства захар в замесването всъщност е заемка от гръцката традиция.

Козунакът навлиза във Великденската ни традиция в началото на миналия век предимно чрез градската култура. Има свидетелства, че думата навлиза чрез румънски език, което е много любопитно. Чрез навлизането в градската култура козунакът прониква и в селската култура.

Около Великденските празници Етнографският музей към БАН традиционно прави изложби, посветени на празника. В духа на етнографските традиции спазихме и тази година той спази добрата инициатива с изложбата "Великденска плетеница", която ще радва посетителите до 11 май. На изложбата могат да се видят различни видове великденски хлябове от близки и далечни краища на страната, такива каквито едно време българите са приготвяли за Великден.

Етнографският музей притежава голяма колекция, която е събирана в началото на миналия век от видния български етнограф Димитър Маринов. За съжаление, след като музеят е бомбардиран, тази колекция е пострадала значително и към 1949 г. друг виден български етнограф и тогавашен директор Христо Вакарелски започва инициативата отново да събере колекцията и да я подобри.

Това се случва с помощта на преподаватели, учители, местни краеведи, хора, които не са безразлични към традицията и дават описания на великденските хлябове. Те са изпращали и умесени, готови хлябове с пощенски колети в музея. След това професионалисти са правили отливки от гипс и благодарение на това пластиката и формата на великденските хлябовете е съхранена и до днес.

Продават лимузината на Тато на изложение в Монако

/КРОСС/ Мощна българска интрига владее тези дни Монако. След като Гришо и Бербо очароваха наред в княжеството, сега търсачите на силни усещания могат да се сдобият с една от лимузините на Тодор Живков.330 000 евро е началната цена за Adenauer Mercedes Benz 300. Страхотният черен автомобил с кафяво-бежов кожен салон е една от големите атракции на най-грандиозната изложба Top Marques 2014. Голямото шоу, на което са представени над 200 от най-луксозните брандове в света, продължава в Грималди форум до 20 април. На откриването гост номер едно естествено беше самият принц Алберт. Не е тайна за никого, че той е истински маниак на тема "лимузини". Алберт особено си падал по възможността да проектира автомобил на бъдещето в 3D виртуално студио.Между невероятните ферари, ламборджини и мазерати е и датската Zenvo ST1, която набира до сто километра за три секунди и струва 2,5 милиона евро. Мерцедесът на Тодор Живков също е във фокуса на огромното любопитство и финансовите мераци на богаташи от цяла Европа, коментират нашенци в Монако. За продажба го предлага мощна групировка, която търгува с всевъзможни возила - от хеликоптери до яхти. Собствениците на въпросната компания са купили лимузината от гаража на КГБ в Москва. Според тях колата е била докарана там през 1991 г. в пика на проблемите на Живкови с новите власти. Самите бизнесмени са получили информацията за мерцедеса от един от техническите шефовете в московското ЦРУ, пише standartnews.com.

Великденско яйце привлече оферти за покупка на стойност 360 хил. долара

Търгът, част от благотворителна инициатива на Faberge, продължава и крайната цена може да набъбне


Депутатите получили над 4 млн. лв. за представителни разходи

София /КРОСС/ 4 078 501 лв. - толкова пари са изплатени на четирите парламентарно представени партии и независимите депутати, за представителни разходи от началото на работата на парламента до края март. На всеки три месеца депутатите трябва да отчитат пред ръководството на парламентарната група за какво са похарчили двете трети от парите си. Вече има и опция това да се случва на личния им профил на сайта на Народното събрание. Независимите депутати трябва да правят това и на страницата на парламента в интернет. Справката показва, че тези средства за близо десет месеца се разпределят по следния начин: ГЕРБ - над 1,6 млн. лв.; Коалиция за България - около 1,4 млн. лв.; ДПС - над 608 000 лв.; „Атака" - към 400 000 лв.; и независимите - с над 17 000 лв. Правилникът за работа на парламента регламентира, че представителните разходи отиват за сътрудници, експертизи и обезпечаване на работата на депутатите, дори и в избирателните им райони. В ГЕРБ депутатите декларират официално тези разходи. „Тези пари, тези две трети, както се тиражира в някои медии, не се дават на ръка на депутатите, тези пари отиват за разходи в групата", обясни зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев. И при социалистите по-голямата част от сумата остава в групата. Депутати от Коалиция за България казват, че до момента не им е известно някой от колегите да се е отчел на страницата на парламента. Други твърдят, че броят на внесените законопроекти доказва усилена работа

Два района без вода днес във Варна

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще са следните райони: - от фабрика "Христо Ботев", под ул."Тодор Влайков", Погребите, до ул."Батак" - до 17 часа; - около ул.

Ще търсят отломки от Боинга на рекордна дълбочина

Черните кутии на изчезналия Боинг 777 на малайзийските авиолинии ще бъдат издирвани на дълбочина 4,5 км под водата с апарата Bluefin-21, приличащ на торпедо робот, снабден с мощен сонар, дълъг 5 м и тежащ 750 кг, съобщава Ройтерс.

Обилни валежи се очакват в 16 области на страната

Националния институт по метеорология и хидология към БАН обяви за събота жълт код за обилни валежи в 16 областиу в страната. Очакванията са за валежи между 10 и 20 литра на квадратен метър. Кодът е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София–област и София-град. Според данните на БАН от 16-ти април до 18 април количеството на валежите в София и околните области надхвърля 40-60 л/кв.м, с което ще бъде изпълнена месечната норма. В останалите области, извън изброените, не се очакват сериозни валежи.

Г. Марков: Хората си не можем да сменим, но законите - да

Няма текст в Конституцията как се съставя служебно правителство. Сега например, ако се провеждат предсрочни парламентарни избори, не е ясно дали Пламен Орешарски и министрите около него имат ангажимент да се преструктурират и от кой се назначава служебният кабинет. Аз знам къде е описано това, но хората като вземат Конституцията, няма как да им стане ясно.

Голямото пътуване по празниците продължава

За да се осигури повече безопасност, по пътищата и патрулите са повече. Над 100 радара ще дебнат за превишена скорост

Кампанията трябва да е от сърце до сърце

Интервю на в. "Стандарт" с проф. Стефан Данаилов, председател на комисията по култура Моята молитва е по-мъдро утро за България, казва председателят на комисията по култура проф. Стефан Данаилов   - Проф. Данаилов, като човек видял, пресъздал и преживял много, особено в последната половин година, какво бихте казал на онези, които не вярват в чудото на Възкресението? - За мен Възкресението е израз на изконния стремеж на човека към самоусъвършенстване и вяра, че доброто и светлината могат да преборят злото и тъмните сили в душата на всеки от нас. Чудото е мечта - колцина са го срещнали? Но стремежът да го заслужиш с поведението си, с морала си е похвален. Добре е всеки да си задава въпроса за смисъла на живота си. - Като българин и християнин какво в обществото ни бихте искали да възкръсне на Великден? - Омразата и недоверието между хората са най-тежкото ни наказание. За съжаление това сякаш е карма върху човешкия род, която се среща по-често от човеколюбието и желанието да помагаш на ближните. - Преживяхме една трудна 2013 г, която ще остане запомнена като година на разделението и сриването на авторитети - от политическите микрофони до Фейсбук. Обществото ни върви ли в момента по своя кръстен път към изкуплението или още не е дорасло за това? - Твърде философски зададен въпрос. Човечеството винаги ще следва пътя към храма, но всяко следващо поколение ще извървява отново своя кръстен път

Силва под въпрос и за Уест Бромич

Халфът на Сити продължава да е с проблем в глезена


Вълна от наши мераклии да гласуват на Острова

/КРОСС/ Българите във Великобритания и Германия показват най-голяма активност по отношение на желанието си да дадат своя вот на предстоящите евроизбори, които трябва да определят 17-те ни представители в ЕП. Крайният срок за подаване на заявления за разкриване на избирателни секции зад граница изтича след 10 дни. За да бъде поставена тъмна стаичка, е необходимо поне 40 мераклии да декларират желанието си да гласуват там, където страната ни не разполага със своя мисия, и най-малко 20 в местата с българско представителство.Заявленията започнаха да се приемат в консулствата ни от 31 март. Проверка на „Монитор" показа, че до момента ЦИК е потвърдила над 1700 молби от българи в чужбина за разкриване на секции извън страната ни за вота на 25 май, подадени до нея онлайн.Довчера най-много бяха нашенците, обявили желанието си да гласуват на Острова - 340. За разкриване на секция в Лондон бяха пуснати 197 заявления, а на второ място по брой такива бе Манчестър с 18. След Обединеното кралство най-много са сънародниците ни с мерак да пуснат бюлетина в Германия - 311. За поставяне на тъмна стаичка във Франкфурт са подадени 167 заявления, за Мюнхен - 91, и за Берлин - 37. Мераклии да дадат вота си не липсват и в Хамбург и Магдебург. На трето място в класацията е Белгия със 243 молби. Прави впечатление слабият интерес в Испания.Въпреки голямата ни диаспора за разкриване на секции там са пуснати само 135 заявления

Брат на зам.-кмет се гръмна в главата

Валентин Маргин, брат на зам.-кмета на Сапарева баня Васил Маргин, се е самоубил вчера с куршум в главата.

На Велика събота Христос е в Ада

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

Църковното богослужение започва през този ден рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден

Полицейско куче намира нож и разкриват убиеца на 12-годишно момче

8-годишното куче Кабус не открило тялото на малката Алекс в Поморие, тъй като е било болно и изморено.Освен това той не е специално обучено следово, а универсално куче, уточняват от бургаската полиция. Спецподразделението охранява най-вече масови мероприятия от потенциални безредици, затова разполага предимно с патрулни кучета.След 7-ата година обучените овчарки са с редуцирани възможности.Кабус участва в акцията болен, страда от възпалени жлези, а жилището на заподозряната беше третият обект, който трябваше да провери. Умората явно е казала думата си, обяснява водачът Александър Бочуков. На 11 април екип на "24 часа" видя как водачът извежда овчарката от джип и я вкарва в хотел "Лагун" в Поморие. Кучето проверило 4-етажната сграда стая по стая, след това е отведено и на сметище край града. Според запознати в хотела Кабус е свършил добра работа и е изчистил една от версиите по разследването. Те обаче не навлизат в подробности.В мансардата то се приближи до леглото, подуши, но не легна, а това е знакът, който трябва да даде, ако има находка, обяснява Бочуков. Освен умората, натрупана при дългата акция, кучето е било затруднено и от обстановката в жилището. Таванското помещение е било затрупано с различни предмети.От спецполицейските сили още не са решили дали да пенсионират Кабус, макар че той вече си е заслужил почивката

В навечерието на Великден - облаци и дъжд

Времето над Западна и Централна България ще остане облачно и дъждовно. Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта ще има увеличения на облачността и на места ще превали слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили. Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6- Времето над Западна и Централна България ще остане облачно и дъждовно. Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта ще има увеличения на облачността и на места ще превали слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили. Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6-

Посрещаме Великден с дъжд и хладно време

Времето над Западна и Централна България ще остане облачно и дъждовно. Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта ще има увеличения на облачността и на места ще превали слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили. Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6- Времето над Западна и Централна България ще остане облачно и дъждовно. Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта ще има увеличения на облачността и на места ще превали слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили. Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6-

Половината страна с жълт код за обилни валежи

Очаква се чувствително увеличение на речните нива

Новият президент на Левски Леон Гайдаджиев идва във вторник

Баскетболният Левски вече има нов президент. На заседание на Борда на директорите на "синия" баскетболен клуб в четвъртък, официално Иван Джиджев бе заменен от Леонид Гайдаджиев, предаде gon...

ЕК: Южен поток не е приоритет за Европейския съюз

Европейският съюз не смята за приоритетен проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Това каза днес Сабина Бергер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предад...

Лекарят на Фалкао: Той ще играе на Мондиала

Добра новина за феновете на футбола, и по-специално за колумбийките привърженици, дойде от Франция. Нападателят на Монако и Колумбия Радамел Фалкао ще може да вземе участие на световното първенство по...

Днес е Велика събота

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. В събота се месят и пекат козунаците. Днес е и последната възможност да се боядисат яйцата, ако това не е било направено на Велики четвъртък. Днес, около 23.00 часа българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм "Св. Александър Невски", където ще оглави богослужението за Възкресение Христово - Великден. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ. Преди това - около 20.30 часа, пред Светия синод на Българската православна църква свещеници от София ще посрещнат Благодатния огън. Огънят ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Йерусалим от Пловдивския митрополит Николай.

Цената на краставиците тръгна нагоре

София /КРОСС/ Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава стабилен на ниво 1,452 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Базовото ниво на индекса 100 пункта, е от 2005 година. За разлика от предходни години, сега нивото на индекса остава стабилно няколко седмици преди Великден. През 2013 година например, индексът се повиши от 1,522 до 1,563 пункта в седмиците преди Великденските празници. Оранжерийните краставици поскъпват тази седмица с 18,8 на сто до 1,90 лева, краставиците от внос поскъпват с 10,3 на сто до 1,61 лева за килограм. Оранжерийни домати поевтиняват с 7,9 процента до 2,45 лева за килограм. Доматите от внос се продават по 2,16 лева за килограм, а зелето на едро - по 0,51 лева за килограм. Цената на картофите се задържа 0,72 лева за килограм. Морковите поскъпват с 6,3 на сто и се търгуват по 0,98 лв./кг. Салатите поевтиняват с четири стотинки да 0,36 лева за брой. Ябълките поевтиняват със 3,1 процента и се продават по 1,03 лева за килограм, цената на лимоните пада с 16,1 процента до средно 1,62 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 5,5 на сто до 1,04 лева. Яйцата се търгуват по 0,19 лева за брой на едро. Кравето сирене се продава средно по 5,65 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - средно по 10,75 лв./кг. Олиото поевтинява с 1,0 на сто и се продава по 1,97 лева за литър. Каймата се търгува по 4,91 лева за килограм. Захарта се продава по 1,44 лева за килограм

„Барселона” ще маха цял отбор

Барселона” планира революция в състава след трите поредни загуби, обяви в. „Марка” и очерта контурите на промените. Ще си тръгне цял отбор от футболисти.
За гръбнак на състава ще бъдат оставени Меси, Шави, Иниеста, Неймар, Бускеткс, Алба и Пике. Актуална задача е подновяването на договорите с Лео и Пике. От по-младите за следващия сезон се разчита Барселона” планира революция в състава след трите поредни загуби, обяви в. „Марка” и очерта контурите на промените. Ще си тръгне цял отбор от футболисти. За гръбнак на състава ще бъдат оставени Меси, Шави, Иниеста, Неймар, Бускеткс, Алба и Пике. Актуална задача е подновяването на договорите с Лео и Пике. От по-младите за следващия сезон се разчита

Започна битка за висши постове в съда

София /КРОСС/ Битката за ключови постове в съдебната власт започна. До месеци ще бъдат назначени наследници на Лазар Груев и на Веселин Пенгезов. Любопитното е, че едно име се спряга като кандидат и за двата поста. На последното предпразнично заседание Висшият съдебен съвет обяви конкурс за нов председател на Софийския апелативен съд на мястото на Пенгезов. Заместникът му Стефан Гроздев ще участва в надпреварата, твърдят магистрати. Допитване на всекидневника обаче показва, че Гроздев има намерение да се кандидатира и за наследник на Груев, пише "Преса".

20% по-евтин Великден тази гоина

С една пета по-малко ще платят за великденската трапеза хората, които са оставили пазаруването за последните минути преди празника. От вчера повечето големи магазини и търговски вериги обявиха празничните си оферти, които ще важат до неделя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване