Три земетресения в България, 3,1 по Рихтер край Пловдив

Три земетресения са разлюляли територията на България през днешния ден, сочат данните на Националният институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. Последният и най-силен трус, регистриран малко след 18 ч., е в района на Пловдив. Магнитудът му е 3,1 по скалата на Рихтер, а епицентърът е северно от Първомай, северно от Пловдив. Дълбочината му е 8 км. По-рано днес , югозападно от Самоков, са отчетени други две земетресения. Първото е регистрирано в 11.42 ч. То е с магнитуд 2 по скалата на Рихтер, дълбочината му е 13 км, а епицентърът - 34 км югоизточно от София. Второто е отчетено в 17 ч. 21 мин. в непосредствена близост до първото - на 33 км югоизточно от София. Магнитудът на следобедния трус е 2,5 по скалата на Рихтер, а дълбочината - 14 км.

Безпилотник уби десетки екстремисти и трима цивилни в Йемен

През март, президентът разреши използването на дронове

Потопът, който се изсипа от Голо бърдо наводни част от пътя между Перник и Радомир

Днешният потоп, който се изсипа от планината Голо бърдо е наводнил няколкостотин метра от платното за движение в пернишкия квартал "Бела вода", се вижда от видео изпратено до Нова телевизия. Към момента положението вече овладяно и няма вода на пътя между Перник и Радомир.

"Положението вече е овладяно. От 7 часа сутринта багери прокопават канал в квартала. Пожарната също идва, но не можа да помогне. По телевизиите дават, че съм бил казал, че в квартала...

Продължава

Линейка с пациент катастрофира в София

Линейка с пациент катастрофира днес в столичния квартал "Подуяне".

Земетресения до Самоков и Чирпан

Две слаби земетресения са отчетени на територията на България, сочи справка с сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Първото земетресение е отчетено в 18.21 часа на 13 км дълбочина на 11 км северозападно от Самоков и на 34 км югоизточно от София. То е с магнитуд 2.5 по Рихтер.
Второто земетресение е от 3 степен по скалата на Две слаби земетресения са отчетени на територията на България, сочи справка с сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Първото земетресение е отчетено в 18.21 часа на 13 км дълбочина на 11 км северозападно от Самоков и на 34 км югоизточно от София. То е с магнитуд 2.5 по Рихтер. Второто земетресение е от 3 степен по скалата на

Земетресения до Самоков и Чирпан

Две слаби земетресения са отчетени на територията на България, сочи справка с сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Първото земетресение е отчетено в 18.21 часа на 13 км дълбочина на 11 км северозападно от Самоков и на 34 км югоизточно от София. То е с магнитуд 2.5 по Рихтер.
Второто земетресение е от 3 степен по скалата на Две слаби земетресения са отчетени на територията на България, сочи справка с сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Първото земетресение е отчетено в 18.21 часа на 13 км дълбочина на 11 км северозападно от Самоков и на 34 км югоизточно от София. То е с магнитуд 2.5 по Рихтер. Второто земетресение е от 3 степен по скалата на

Два слаби труса са отчетени в България


Две слаби земетресения са отчетени на територията на България, сочи справка с сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център.

Първото земетресение е отчетено в 18.21 часа на 13 км дълбочина на 11 км северозападно от Самоков и на 34 км югоизточно от София. То е с магнитуд 2.5 по Рихтер.

Второто земетресение е от 3 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът е на 2 км дълбочина на 14 км западно от Чирпан и 35 км източно от Пловдив. Земетресението е отчетено в 19.02...

Видео: "Байерн" се върна към победите, "Борусия" спечели с 4:2 срещу "Майнц"


Шампионът "Байерн" се върна на пътя на успеха в Бундеслигата. Баварците имаха нужда от четири мача след рекордната си серия от 54 двубоя без загуба, за да спечелят отново.

Те се наложиха с 2:0 срещу последния "Айнтрахт" (Брауншвайг). Клаудио Писаро даде преднина с гол в 75-ата минута, а в 86-ата Марио Манджукич удвои.

Успех постигна и "Борусия" (Дортмунд). Жълто-черните победиха с 4:2 "Майнц" и направиха нова крачка към затвърждаване на второто си място.
...

Продължава разчистването на свлачища в страната

Заради обилните валежи, най-вече през отминалото денонощие, нивата на язовири са повишени

Сеизмични събития в България

Два слаби труса имаше в района на Плана северно от Самоков в събота на обяд и вечерта, след това сеизмична активност бе регистрирана от сеизмологичния център на БАН и край Пловдив

Детски великденски празник организираха "Евромайки"

Включиха се деца от Димитровград, Русе, Благоевград, Стамболийски.

Украйна обяви временно "Великденско примирие"


Правителството в Киев няма да атакува проруските демонстранти по време на великденските празници, съобщава агенция Reuters. Решението е свързано с изпълнението на Женевското споразумение и религиозния празник, коментират от външното министерство на Украйна.

"Временно е спряна активната фаза на антитерористичната операция за времето на великденските празници и няма да използваме сила срещу тях", казва външният министър Андрий Дешчица, цитиран от БиБиСи.

Днес той се е...

Непоказвани картини на Митко Панайотов наредиха в галерия "Любен Гайдаров" по повод неговия юбилей

Картините са собственост на семейството на художника. Ретроспективната изложба се показва за първи път в тази конфигурация.

Ретроспективна изложба с картини на Митко Панайотов подредиха в Галерия "Любен Гайдаров" в Перник. Експозицията се откри по повод 80 годишнината на художника. Картините са предоставени от семейството на Панайотов и за първи път се представят в такава конфигурация. Подредени са работи от различните периоди на художника - портрети, пейзажи, натюрморти, абстракции, както и картини от най-късния период на твореца, в който той се обръща към духовността. Сред картините е и...

Продължава

Благодатният огън закъсненява с 2 часа

Благодатния огън закъснява вече с 2 часа за България. Полетът на държавната делегация, която трябва да го донесе за Възкресение Христово трае 3 часа и 20 минути. Очаква се църковната делегация да кацне около 21.10 ч. Не е ясно дали обаче огънят ще достигне до всички епархии навреме за среднощното богослужение.

Слънце ще се появи на Великден в България

След пладне ще се развива купеста облачност и на много места в ще превали краткотрайно

Жител на трънското село Филиповци живее от 14 години без баня и тоалетна

Валентин Златков от трънското село Филиповци живее 14 години без баня и тоалетна. Не жалете средства за решаване на проблема с отпадните води. Изхвърлянето на непречистени води в природата може да доведе до замърсяване на вашата питейна вода, както и на тази на съседите. Инвестирайте в локална пречиствателна станция. Тя може да отведе обратно пречистените води в природата. Популярен метод използването на тези води за напояване на насажденията около къщата. Това посъветва в днешния си...

Продължава

Украйна обяви ”Великденско примирие”

Украинското правителство обяви, че няма да атакува руските сепаратисти от източните райони на страната по време на Великден.

Турция може да спре използването на www

Турция може да спре използването на World Wide Web (www) и да създаде свой собствен интернет-протокол ttt , пише Hurriyet Daily News .
„Вместо www може да бъде създадена система ttt. Други страни също може да създадат собствени системи, няколко страни-членки на ЕС имат желанието да създадат собствени интернет протоколи. Турция може да спре използването на World Wide Web (www) и да създаде свой собствен интернет-протокол ttt , пише Hurriyet Daily News . „Вместо www може да бъде създадена система ttt. Други страни също може да създадат собствени системи, няколко страни-членки на ЕС имат желанието да създадат собствени интернет протоколи.

Резиденцията на Чаушеску ще бъде продадена


Резиденцията в Букурещ на покойния румънски комунистически диктатор Николае Чаушеску ще бъде продадена, тъй като разходите за поддръжката й са твърде високи, съобщава агенция Медиафакс.

Резиденцията, наречена "Дворец на пролетта", е проектирана от архитект Чезар Лъзъреску през 1964-1965 г. по насоки на съпрузите Чаушеску. Елена Чаушеску лично е избрала полилеите и мозайките. В сградата има басейн, солариум и сауна.

След революцията през декември 1989 г. по местните...

Нивото на водата в язовир "Студена" е нормално, не се налага изпускане

Нивото на водата в язовир "Студена" е в нормите и не се налага превантивно изпускане, съобщи наш източник до ZaPernik.com.

Няма място за притеснение за перничани, които живеят по поречието на река Струма от преливане. Въпреки обилните дъждове, които заляха пернишко и още 15 области в страната, нивото на водата във водоема е нормално и той не е пред преливане.

По - рано днес 3 - 4 къщи в пернишкия квартал "Бела вода" бяха наводнени заради...

Продължава

Поредна служебна победа за "Струма" с. Кралевдол

Служебния първенец на БФС-Перник отново с подарена победа - общо четвърта през пролетта.

В съботния ден отбора на "Струма" за пореден път бе подкрепен от съдийската бригада и делегата на БФС-Перник при гостуването на"Ерма" гр.Трън.

През първото полувреме Асен Григоров откри резултата в полза на отбора от Кралевдол, като до края на полувремето положения пред двете врати почти нямаше.

През второто полувреме домакините от "Ерма" наложиха териториален натиск , като разчитаха главно на статични положения.

В 55 минута домакините...

Продължава

Мощно земетресение удари Папуа Нова Гвинея

Няма съобщения за жертви, сериозно ранени или пък за сериозни материални щети

Перничани, заседнали на гара "Драгичево" роптаят за закъснението на влаковете за София

Перничани, заседнали на гарата в пернишкото село Драгичево въстанаха срещу БДЖ, научи ZaPernik.com.

До 19:15 часа 3 влакови композиции и около 250 човека са били заклещени на гара "Драгичево" заради паднало дърво на линията между Владая и Горна баня.

"Защо не ни казаха на гарата в Перник, че влака не може да стигне по разписание в София?! Закъсняваме за работа.", гневят се перничани до ZaPernik.com.

От 16 часа влаковете между...

Продължава

Русия призна, че струпва войски по границата с Украйна

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков призна в телевизионно интервю, че Русия е струпала войси на границата с Украйна царади събитията в бившата съветска република. Досега Кремъл твърдеше, че в близост до границата се провеждат планирани от по-рано военни учения.

Братислава: рай за туриста с безброй музеи и чеснова супа

Словашката столица - и по-специално Старият град на Братислава събра хиляди туристи за посрещането на Великден, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

Най-често чуваната реч е сръбската, разбира се след немската на туристите от съседна Австрия и Германия. Из слънчевите просторни улици, с "цветни" имена - улица "Зелена", "Бяла", след като се мине през Михаиловата порта, туристът се разминава и с многобройните японски гости. С непрекъснатото щракане на фотоапарати, камери и смартфони японците припомнят на всеки разсеян, че всеки метър в Братислава е атракция и изпълнен с история. Не случайно и една от най-посещаваните статуи е тази на "папарака" - младеж с фотоапарат в ръка.

Минавайки покрай портата на Михаил всеки се заглежда върху огромната кръгла плоча, която ни казва на какво разстояние се намира Старият град от Сидни, Москва, Ню Йорк, Истанбул...

Братислава е единствената столица в света, която граничи с две държави - на само 30-на километра е границата с Австрия и Унгария.

След като сте обиколили безбройните музеи, включително и този на фармацевта, разгледали сте няколко галерии и дворци, посетили сте най-стария магазин в Стария град, който предлага всевъзможни вкусотии и напитки, съвсем заслужено сядате на централната улица, тръгваща от Михаиловата порта. Тук срещу десетина евро може да опитате вкусотиите на "Старословенската кръчма".

Абсолютен хит са гъбената и чесновата супи, които се сервират в хлебна питка във формата на тенджера, оригиналното наименование е "Чеснаковакремова босняку".

И ако след като сте вкусили от уникалната кухня смятате, че сте уморен за нови обиколки из улиците на Стария град, домакините вече са намерили решение - с лъскави ретро коли може да видите всичко пропуснато. И да поискате да се върнете отново в Братислава.

Благодатният огън закъснява с 3 часа

С три часа ще закъснее българската делегация, носеща Благодатния огън от Йерусалим. Отец Дионисий с джип ще докара чудодейния огън в София.

Мариана Георгиева за Зимния дворец: Няма такъв антиквариат в Европа в 21-и век


Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева аргументира спешния ремонт на Зимния дворец в София за около 50 млн. лева с остарелите системи. По думите ѝ те са опасни за живота.

"Няма такъв антиквариат в зимно спортно съоръжение в Европа в 21-и век. Не е въпрос на дискомфорт на окото, това е пълен риск за живота", каза Георгиева в предаването "Дикoff", като разведе водещия Сашо Диков из служебните помещения на съоръжението.

По думите ѝ Зимния дворец "е на половин...

Климент Христов: Радвайте се и веселете се – Великден е!

Великден е. И въпреки, че тая година ни валя и сняг и дъжд и времето никак не предразполага за празници, радвайте се и веселете се, хора, Великден е.

Като типичен българин никак не обичам някой да ми казва какво да правя. Предполагам и Вие? А и в това намусено време, в тая криза - финансова и морална, заливани всекидневно с отпадъците на политическото и хорско лицемерие, на кой му е до празници? Но празниците са за хората, а не хората за празниците. И за да не давам на никого тон в живота, просто ще споделя някои примерни идеи за празника.

Великден е празник на радостта – радвайте се и веселете се – но умерено, не разточително в гуляи и оливане, радвайте се като децата - чистосърдечно и искрено. Защото, ако и последната ни искрица радост угасне, ще се разтворим в мътилката на лепкавите си злободневни и дребнави проблеми.

Великден е празник на победата на живота над смъртта. Не обичате да мислите за смъртта? Нали? Никой не обича. А тя е неизбежна. Всеки ден губим по-близки или по-далечни, но скъпи, ценни хора. Великден е празник на надеждата, че има начин животът да победи смъртта. Да останем живи. Но това зависи от решенията и постъпките на всеки един от нас.

Великденският разказ от последните дни на страстната седмица е най-обичайната история на живота: разказ за въодушевление и викове "Осанна", преминаващи в лицемерие и завист, история за страха за собствения живот и предателството на бъдещият апостол Петър в опит да се спаси сам себе си и последвалото разкаяние, разказ за подклаждането на омраза и викове "Разпни го" срещу онзи, с когото не сме съгласни. И най-накрая разказ за отказа на Пилат да отстоява истината, дори когато я вижда, пред страха от последствията във всекидневието на политиката, не по-различно от днес. Но Великден е празникът на неумиращата, а възкръсваща въпреки всичко истина. Радвайте се и веселете се.

Великден е празник на семейството, на единството, на общността, която е била смачкана, уплашена, сгазена за нула време и натикана в най-затворените стаички, за да излезе отново навън по-силна и окрилена от надеждата за нов живот. Огледайте се наоколо. Не намусени с грижите на ежедневието си. Отърсете се от тях и просто погледнете с чисто сърце. Този празник не е няколко почивни дни, в които да свършите всичката натрупана от зимата насам работа по къщата, нито да прекалите с яденето и пиенето. Останете у дома със семейството – колко често се събирате, за да поприказвате, за да си разкажете нещо, спомени от отминалите дни? Боядисайте яйцата с децата – Вашите или племенниците или на братовчедите – няма по-голяма забава. Отидете с приятелите в парка. Отидете в църква. И не, няма нужда от бутане. Това не са опашките от едно време, когато даваха само по три кисели млека. Няма да свърши това, което раздават. Нито върбата, нито здравецът. А дори и да свършат пак не е страшно. Огледайте се наоколо. Вижте хората. И те са като вас. Ние сме общество – едно цяло. Живеем заедно всеки ден, а не сме просто сбор от единици.

Останете и след като "попът" каже "Христос воскресе". Не бързайте с яйцата и козунаците – те няма да избягат. Сигурен съм, че сте си приготвили достатъчно. Останете, за да се "христосате" – да се поздравите с всички останали в храма по случай празника. Вижте, че няма нужда от блъсканица – поздрав и учтива дума има достатъчно за всички. Само да имаме малко уважение и взаимно търпение.

Останете повече в църква – да, дълга е службата,но какво пък – веднъж в годината е Великден.

После по обратния път, ако се опитате да си занесете светлина със свещичка у дома, ще виждате и другите като Вас, с които заедно ще сте като малки отражение на звездното небе по тихите улици.

А на сутринта може би всички ще се събудим малко по-добри? Зависи от нас дали ще станем и останем такива. Великден е – радвайте се и се веселете!

Историята определя човешките ни ценности

"На какво ви прилича това животно? Знаете ли, че по нашите ширини е имало балкански тип лъвове? Те са били с къси гриви и на тази част от каменна гробница, която виждате, е изобразен точно такъв". По този увлекателен начин младеж, предрешен като владетел, развеждаше децата из залите на Националния исторически музей и им разкриваше любопитни факти от миналото на траките, предаде репортер на БГНЕС.

В деня на отворените врати в НИМ младият историк разказваше на малчуганите и най-малките подробности за Панагюрското съкровище, а Атина, Дионис и Никеа бяха само част от древногръцките богове, които се превърнаха в герои на историята. Разпалвайки любопитството дори и на по-големите предрешеният като владетел историк представи историята на траките, които за изобразени с оръжието махайра върху вазата на прочутото златно съкровище.

В празничната обстановка и сред уникалните предмети, напомнящи за славното ни минало, млади и стари се разхождаха, за да се докоснат до безценните съкровища. "Решихме да доведем децата, за да видят това голямо богатство и за да им създадем култура, чрез която да ценят бългаpcката история", разказа Галя Илиева, която бе дошла чак от Плевен с двете си деца. Според Галя историята определя и човешките ни ценности, защото се учим да помним откъде сме произлезли, за какво се борим, за какво живеем и за какво мечтаем.

Четвъртокласниците в НИМ освен че знаеха наизуст кой е първият български владетел и през коя годината е основана българската държава, разказваха и урока за комунистическия режим в България: "Тогава е управлявал Тодор Живков и хората не са живеели много лошо", обясни 11-годишният Павел. "Докато гледам Панагюрското съкровище, имам усещането за принадлежност към България и историческо ни наследство, което трябва да се пази и почита", сподели Стефан пред витрината с тракийското злато и каза, че трябва да бъдем по-патриотичен народ.

Проливният дъжд не бе попречил дори и на силното желание на група бургазлии да видят националното богатство. "Дойдохме да разгледаме всичко, което представя НИМ, защото досега не сме имали такава възможност дори и през ученическите години", обясни ръководителката на групата от морския град. "Разгледах абсолютно всичко, но най-много ме докосна една врата, която ми се струва изумително направена, сякаш с калъп", каза още тя.

Освен с малчугани, които пленени от съкровищата, се връщаха за пореден път, музеят в полите на Витоша бе изпълнен и с деца, които за пръв път прекрачваха прага на НИМ. Сред тях бе и Михаил, които бе захласнат от броните, които разгледа.

"Освен лошото време, днес ме накара да дойда и свободният вход", каза Денчо Велчев. С пеленаче в количката младият мъж обясни, че всичко е много интересно и би научил дъщеря си да не забравя уроците на историята, за да не повтаря грешките.

Украйна обяви "Великденско примирие"

Украинското правителство заяви, че няма да атакува проруските сепаратисти през Великденския уикенд, в момент когато неговите съюзници САЩ заплашиха Москва с нови санкции, ако не убеди радикалите да се предадат, предаде Ройтерс.

Кремъл отрича да има контрол над въоръжените лица, които искат украинските източни райони да последват Крим и да бъдат анексирани от Русия.

Москва упрекна Вашингтон, че се държи с Русия като с "провинил се ученик" след споразумението им в Женева от четвъртък, според което украинските радикали трябва да се разоръжат и да напуснат окупираните сгради.

Правителството на Украйна, което изпитва недостиг на ефикасни сили, не показва особени признаци да се опитва да си върне над десетина кметства, полицейски управления и други обекти, завзети през последните две седмици, въпреки че обяви началото на "антитерористична операция".

Външното министерство на Украйна обеща, че "прекъсването на активната фаза на антитерористичната операция" е сред правителствени инициативи за успокояване на кризата, които бяха огласени вчера вечерта, посочва Ройтерс.

Говорителка на Службата за сигурност на Украйна каза днес, че прекъсването е "свързано с прилагането на Женевското споразумение и Великденските празници".


Един варненски район без вода до 23 часа

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода са абонатите в карето заключено между бул."Сливница", ул. "Отец Паисий", ул."Македония" и ул."Тракия". Аварията се очаква да бъде отстранена по-късно тази вечер, а водоподаването възстановено час преди полунощ.

С 3 часа закъснение пристига Благодатният огън от Йерусалим

С още 1 час се удължава закъснението на делегацията, носеща Благодатния огън от Йерусалим. Първоначално бе обявено, че дядо Николай ще кацне на летище Пловдив със закъснение от 2 часа, но се оказва, че ще е с 3 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

За разлика от други години, тази чудодейният огън няма да бъде доставен в София със самолет, а с кола.

Отец Дионисий с джип ще докара Благодатният огън в столицата. Дядо Йоан, който също пътува също в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола ще пътува и дядо Григорий към Велико Търново.

Благодатният огън в Русе ще пристигне от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

Този обрат поставя под въпрос дали Благодатният огън ще пристигне в българските епархии навреме за вечерното богослужение за Великден.

Полетът от Израел трае 3 часа и 20 минути. Очаква се църковната делегация да кацне около 21:10 ч.

Свещениците, чакащи на летище Пловдив, обясниха, че ако огънят не пристигне навреме за службата, се обявява, че ще закъснее. Миряните могат да изчакат до неговото пристигане, но службата започва.

На сутрешната служба в Неделя, на Второ Възкресение, Благодатният огън ще бъде в храма.

От летище Пловдив искат по 20 лева държавна такса на журналистите за достъп до самолета с Благодатния огън. Подобна такса досега не е искана.

На летище Пловдив да посрещнат църковната делегация освен много журналисти, чакат граждани със свещ в ръка и свещеници, които трябва да вземат частица от чудодейния огън за вечерното богослужение за Великден.

Българската църковна делегация отлетя за Йерусалим тази сутрин в 4.30 часа.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора станаха свидетели на чудото на появата на Благодатния огън в храма на Гроба Господен в Йерусалим, по-рано днес.

Свещеният огън се появи по време на молитвата на йерусалимския патриарх Теофил III, както всяка година в навечерието на Великден.

След появата на огъня патриархът го предаде на вярващите, които запалиха от него сноп от 33 свещи.

Поклонниците запалиха от свещения огън фенери, с които ще пренесат огъня до домовете си.

Десетки хиляди поклонници се събраха за слизането на Благодатния огън в храма „Възкресение Христово”, построен върху Божия гроб в Йерусалим.

Всяка година Благодатният огън слиза в навечерието на православния Великден. Първото сведение за чудото датира от IV век. Тази година католическият и православният Великден съвпадат, поради което в Йерусалим в момента има голямо струпване на католически и православни поклонници, въпреки, че западната църква не признава слизането на Благодатния огън.

Източник: ЕПА/БГНЕС

За да бъде изключена всякаква човешка намеса, в църквата „Възкресение Христово” предварително гасят всички свещи и факли. Много рано сутринта в Кувуклията, построена над мраморното ложе, където е лежало тялото Господне се извършва проверка за наличие на източници на огън.

След това в помещението се поставя незапалена ламбада, след което помещението се запечатва в присъствието на израелски полицаи.

Всяка година след слизането на Благодатния огън по свръхестествен начин йерусалимският патриарх го раздава на пратениците на всички православни църкви и вярващите.


Чудото на Благодатния огън

Чудесата са именно такива, защото нямат обяснение на разума. Те се случват, за да докажат, че невъзможното съществува, че силата на вярата е сила на творението. Че от света на невидимото понякога слизат при нас знаци, които да удостоверят съществуването му.

Ивайло Тодоров

Изпълнителен директор, АЗПБ

Венета Харизанова пак се прави на умна

Страницата на Венета Харизанова й във Фейсбук е препълнена с послания и мисли на големи философи. Успоредно с това моделката и водеща не пропуска да сподели и свои разголени снимки.

Благодатният огън идва у нас с 3 часа закъснение

Очаква се църковната делегация да кацне около 21:10 часа на летище "Пловдив"

Министър Георгиева съветва кога да кажем "м-м-м, език мой, враг мой"

Пореден зашеметяващ урок за измеренията на лингвистиката и някои аспекти на човешката екзистенциалност преподаде пред "Нова телевизия" спортният министър Мариана Георгиева. Водещият Сашо Диков попита Георгиева за темата, с която се е дипломирала като доктор на филологическите науки: "Синтактични аспекти на гносеологическата недостатъчност". Ето какво обяснение даде по темата спортният министър: "Заради гносеологическата недостатъчност се казва или "м-м-м", или "език мой, враг мой" и заради тази гносеологическа недостатъчност, че ние винаги сме и че не можем да говорим за себе си безадресно за трето лице, т.е. не може за нещо, което сме правили, да казваме "бил съм" ... Ние винаги сме, сме сме. Паметта ни носи и езикът ни разполага като реалности, които да разполагат себе си във времето и пространството." По повод обвиненията на ГЕРБ, че спортното министерство е разпределило средства за спортни площадки в общини на ДПС, Георгиева заяви, че хората на Борисов упражняват " политически цинизъм, а не спортно-политическа експертиза". Тя представи графики, които, по думите й, показват как при мандата си ГЕРБ са насочвали държавните средства в общините с кметове от тяхната партия. На конкретните обвинения за спорните съоръжения в Пловдив, Георгиева отговори: "За Пловдив, както, надявам се, се запомни, сме дали 2 млн. за държавното спортно училище, от тези 20 млн. лева от бюджета на спортното министерство даваме 220 хил. за покритата атлетическа писта." В защита от въпросите за компетентността й, които водещият Диков зададе, спортният министър обобщи разговора им така: "Ти беше мазохист и поиска да бъдеш фрустриран, аз те помолих да не ме контрираш, но ти беше себе си."

Преслава окраде Ева Мендес в новия си клип

Песента "Пиши го неуспешно" на Преслава е открадната от Despina Vandi. Творението на родната чалгаджийка подозрително напомня на "Girismata" на гръцката звезда.

Константин Динев: Няма да се пречупя пред шепа хулигани


Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Константин Динев обвини група хулигани, желаещи да живеят на гърба на клуба, за провалянето на мача с "Ботев". Фенове обсипаха терена с бомбички и факли, което принуди съдията Георги Кабаков да прекрати дербито малко преди почивката.

"Има разочарование, но има и реваншизъм. Не ми се иска да се огъна пред шепа хора, които опитват да живеят на гърба на емблемата", каза Динев пред "Дарик".

Бизнесменът заяви, че не иска да взима прибързани...

Съндърланд шокира Челси и подаде титлата в ръцете на Ливърпул

Отборът на „Съндърланд” се оказва най-големият приятел на „Ливърпул” по пътя на червените към първа титла на Англия от 25 години насам. След като в средата на м...

Облачността намалява, до 19 градуса утре

Утре преди обяд облачността ще се разкъса и намалее и ще има и слънчеви часове, повече в Източна България. След пладне ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно, прогнозират синоптиците от БАН, цитирани от Фокус.
През нощта срещу понеделник от запад облачността ще намалее до предимно ясно време. Утре преди обяд облачността ще се разкъса и намалее и ще има и слънчеви часове, повече в Източна България. След пладне ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно, прогнозират синоптиците от БАН, цитирани от Фокус. През нощта срещу понеделник от запад облачността ще намалее до предимно ясно време.

Маркиньос пак е спасителят на "Локо" (Сф)

Завръщащият се в ЦСКА бразилец Маркиньос отново се превърна в спасител на "Локомотив" (Сф). Халфът вкара победния гол при гостуването на "Пирин" в Гоце Делчев, спечелено с 2:1. Маркиньос се разписа в 80-ата минута.

Аутсайдерът откри резултата след половин час игра чрез Васил Панайотов, а Даниел Генов изравни малко преди края на първото полу Завръщащият се в ЦСКА бразилец Маркиньос отново се превърна в спасител на "Локомотив" (Сф). Халфът вкара победния гол при гостуването на "Пирин" в Гоце Делчев, спечелено с 2:1. Маркиньос се разписа в 80-ата минута. Аутсайдерът откри резултата след половин час игра чрез Васил Панайотов, а Даниел Генов изравни малко преди края на първото полу

Облаците намаляват утре, температурата скача до 19 градуса

Утре преди обяд облачността ще се разкъса и намалее и ще има и слънчеви часове, повече в Източна България. След пладне ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно, прогнозират синоптиците от БАН, цитирани от Фокус.
През нощта срещу понеделник от запад облачността ще намалее до предимно ясно време. Утре преди обяд облачността ще се разкъса и намалее и ще има и слънчеви часове, повече в Източна България. След пладне ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно, прогнозират синоптиците от БАН, цитирани от Фокус. През нощта срещу понеделник от запад облачността ще намалее до предимно ясно време.

Затварят за движение района около Катедралата

Организацията на движение в района на Катедрален храм „Св. Успение Богородично” във Варна ще бъде променено във Великденската нощ. По традиция движението се затваря от 22.00 часа на Велика събота до 01.00 часа на Великден. Припомняме, в 23.

ГЕРБ пуснаха чалгата в спортните зали, констатира спортният министър

По повод съвместното „съжителство" на Зимния дворец с чалготека

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване