Деветима се разпнаха доброволно, за да усетят мъките Христови

Деветима доброволци да изпитат мъките Христови бяха приковани към кръстове във Филипините на Разпети Петък. Акцията е ежегоден обичай във Филипините, който събира стотици зрители на 50 км северно от Манила. Доброволците отиват, за да се покаят, да самобичуват себе си, а някои от тях се решават и на по-крайни действия, бивайки доброволно разпъвани на кръст. Тази година във възстановката на Божието страдание участваше и датският режисцор Ласе Спанг Олсен. "Това беше страхотно преживяване между мен и Бог. Беше страхотно", сподели Олсен преди да отиде, за да лекуват раните му, причинени от 10-минутен престой на кръста. 80 % от жителите на Филипините са католици. Този техен обичай обаче не се нравят особено на Ватикана, откъдето смятат, че ежегодните разпятия превръщат мъките Христови и в спектакъл и изкривяват истината.

Могат ли да бъдат преодолени ефектите за енергетиката от климатичните промени

Производството не енергия оказва влияние върху околната среда, но и климатичните промени влияят върху енергийния сектор


Днес да почерпят

Антоанета Стефанова, световна шампионка по шах.

Бойко Ангелов, журналист, бивш главен редактор на в. "Всичко за семейството", 65 г.

Волен Сидеров, лидер на партия "Атака", депутат в 42-рото и 
и председател на ПГ "Атака", 58 г. 

Георги Константинов, изпълнителен директор на ЦКБ,  48 г.

Проф. д.ик.н. Димитър Иванов, бизнесмен, предсе Антоанета Стефанова, световна шампионка по шах. Бойко Ангелов, журналист, бивш главен редактор на в. "Всичко за семейството", 65 г. Волен Сидеров, лидер на партия "Атака", депутат в 42-рото и и председател на ПГ "Атака", 58 г. Георги Константинов, изпълнителен директор на ЦКБ, 48 г. Проф. д.ик.н. Димитър Иванов, бизнесмен, предсе

Жълт код за валежи в 16 области


Жълт код за обилни валежи е обявен в 16 области от Националния институт по метеорология и хидология към БАН. Очакват се валежи между 10 и 20 литра на квадратен метър.

Кодът е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София–област и София-град.

По данните на БАН от 16-ти април до 18 април количеството на валежите в София и околните области надхвърля 40-60 л/кв.м, с...

Депутатите получили над 4 млн. лв. за представителни разходи

4 078 501 лв. – толкова пари са изплатени на четирите парламентарно представени партии и независимите депутати, за представителни разходи от началото на работата на парламента до края март. На всеки три месеца депутатите трябва да отчитат пред ръководството на парламентарната група за какво са похарчили двете трети от парите си. Вече има и опция това да се случва на личния им профил на сайта на Народното събрание. Независимите депутати трябва да правят това и на страницата на парламента в интернет. Справката показва, че тези средства за близо десет месеца се разпределят по следния начин: ГЕРБ – над 1,6 млн. лв.; Коалиция за България – около 1,4 млн. лв.; ДПС – над 608 000 лв.; „Атака” – към 400 000 лв.; и независимите – с над 17 000 лв. Правилникът за работа на парламента регламентира, че представителните разходи отиват за сътрудници, експертизи и обезпечаване на работата на депутатите, дори и в избирателните им райони. В ГЕРБ депутатите декларират официално тези разходи. „Тези пари, тези две трети, както се тиражира в някои медии, не се дават на ръка на депутатите, тези пари отиват за разходи в групата”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев. И при социалистите по-голямата част от сумата остава в групата. Депутати от Коалиция за България казват, че до момента не им е известно някой от колегите да се е отчел на страницата на парламента. Други твърдят, че броят на внесените законопроекти доказва усилена работа. „Опис за какво точно са изразходвани тези пари, при кого се отчитат тези пари – пред счетоводителите и ръководството на партията”, посочи народният представител от Коалиция за България Филип Попов. „Ако един депутат не е внесъл един законопроект, то тези средства са му излишни”, категоричен е друг депутат от групата на социалистите – Георги Кадиев. И в останалите групи твърдят, че парите се харчат правилно. „Това е една сложна сметка, парите отиват по предназначение”, каза лаконично Павел Шопов от „Атака”. „Служебни разходи, има правила, по които се отчитат тези пари, има много хора, в чиято полза правим разходи”, обясни, без да уточни повече, депутатът от ДПС Янко Янков. Независимият Светлин Танчев пък споделя, че харчи парите и за случаите, когато се среща на обяд или вечеря със симпатизанти. До отчета в интернет обаче не е стигнал. „Знам, че има такава възможност, но още не мога да се придържам към това нещо, защото нямам необходимото време”, оправда се той. Танчев споделя, че му е малко трудно без асистент, а и сам си бил шофьор. Справка на БТВ в сайта на Народното събрание установи, че засега депутатите се отчитат основно пред ръководството на групата си. Опцията за отчет на страницата им в интернет не е задължителна. /КРОСС/

 

 

 

Братът на премиера ще е наблюдател на изборите

Милети Орешарски беше шеф на Софийския затвор

Кремираха тленните останки на Маркес

Тялото на Нобеловия лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес бе кремирано, съобщи посланикът на Колумбия в Мексико Хосе Габриел Ортис, цитиран от Кросс. Според колумбийското радио Каракол, което се позовава на източник близък до семейството на писателя, това е станало още на Велики четвъртък, в деня на неговата смърт.

След опелото прахът на Маркес е оставен в погребалната зала на гробището “Гарсия Лопес” на мексиканската столица. Семейството на писателя още не е решило дали прахът да бъде разделен между Мексико и Колумбия или да остане на едно място, съобщи посланик Ортис след среща с вдовицата на Маркес Мерседес Бача.

Маркес почина от бъбречна недостатъчност и респираторни усложнения на 17 април на 87-годишна възраст в Мексико.

 

 

LinkedIn вече има 300 млн. регистрирани потребители

Мобилните устройства и Китай са посочени като предизвикателство за компанията в следващите месеци


Входът в Националния исторически музей е безплатен днес


На Велика събота вратите на Националния исторически музей ще бъдат отворени безплатно за посетители от 9.30 до 18 ч.

Всички исторически и културни ценности, с които музеят разполага, както и обновената експозиция на Зала 2 - "Античност" ще може да бъдат разгледани от посетителите.

Само в този ден цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в музея, ще бъдат намалени наполовина.

Първите десет посетители ще получат подарък по една...

Как да "снесем" златни яйца за Великден (видео)

Ако искате да блеснете за Великден и да сте хит на празника, учените вече измислиха как да сложите на трапезата яйца, "снесени" от златна кокошка. Не, това не е шега. Всичко е възможно с едно от интересните изобретения, публикувано в сайта за иновации Kickstarter.com Уредът е специално създаден да смесва жълтъка и белтъка в яйцето, без то да се чупи. След като се свари и обели, то е изцяло жълто (златно). Опит на OFFNews установи, че ефектът може да бъде постигнат и без въпросния уред, но за целта са нужни няколко доброволци, които на смени да раздрусват суровото яйце.  Сайтът Kickstarter е платформа за хора с креативно мислене. Там учени и хора с нестандартна визия публикуват идеите си и набират публично средства за осъществяването им. За уреда, "снасящ златни яйца", например, са нужни 35 000 долара, като авторите са събрали вече 30%. Вижте повече за изобретението, наречено от авторите си "гъската, която снася златни яйца":

На Велика събота църквата възпоменава погребението на Христос


Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение днес започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня.

Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"

На този ден жените посещават гробищата, преливат и...

„Няколко прасета се превърнаха в лебеди!“ *

Миналата седмица беше страстна и ние като едни верни християни, като едни непоколебими православни се втурнахме страстно към своите страсти. В светския смисъл на думата, разбира се – претрупани трапези, натъпкани стомаси, харчене на пари за удоволствия, похоти плътски и така нататък. Преводът на „страстна“ е „страдалческа“. И ние страдахме, не е като да не страдахме. Но без съпричастност към Христос, а съвсем по човешки и даже не по човешки, щото човешкото у нас вече сме го заместили с някаква желеподобна празнота. Розовееща на цвят. Страдахме целокупно пред телевизорите, страдахме с героите от тъпите сериали и още по-тъпите новини. Страдахме на опашките за месо навръх Разпети петък. Сами себе си разпнахме между агнешките бутчета и ярешките плешчици. Между мола и кафенето. Между масата и телевизора. Те такова ни е цялото празнуване, такава безмозъчна ни е цялата работа, затова сме тук, където сме и на никого нямаме право да се сърдим. Винаги ми е било чудно как така безумната тълпа не търси смисъл в околните събития, в битието си, в „знаците“, които ще й избодат очите. Не. Няма такива филми. Празник означава само едно и единствено нещо, без многозначност и подтекст, на безумната тълпа повече смисли й не трябват, за какво са й, само да й развалят онова удобно и безметежно умопомрачение, появяващо се след преяждането и препиването... Кръвта слиза от главата и сърцето накъм стомаха, където се бори да преодолее натрупаните вещества, а в главата и сърцето остава замъглението, празнотата. Прасчо се разсърдил на Мечо Пух, че докато той самият отишъл да вземе лъжица, Мечо Пух излапал всичкия медец с пръсти, седял си така претъпкан, едва дишал и гледал с премрежен поглед. „Мечо Пух, защо ме излъга, нали ми обеща да ме чакаш, нали сме приятели, нали това е по-важното!?!“, простенал Прасчо. Мечо Пух все пак си направил труда да му отговори: „Млъквай бе, свиня!“. Дотук с приятелството и другите светли чувства. На празника е важно да се натрепеш, останалите неща са само украшения и финтифлюшки, нали така? Журналистката по телевизора, доловила много точно тая именно национална особеност на безумната тълпа да празнува трапезно-душеугнетящо, поднасяше „около празниците“ само онова, което да не смути покоя на тълпата, само плоскотии, с които да не навреди на нейната мазна нирвана. Това се търси, това се предлага, журналистката виновна ли е? Да не би да трябва да се прави на умна и да надскача себе си като някакъв свръхчовек? На такава тълпа – такава журналистика. Обаче тая съвсем се оля, казвам ви, хептен за дебили ни сметна в последно време. „Какво си пожелавате на Великден?“ - питаше невинната твар и мигаше на парцали глупаво ухилена. Ми пожелавам си да ми зададете друг въпрос. Пожелавам си да не ми лазите по нервите. Пожелавам си да вземете да се засрамите и да се замислите най-накрая, щото тая глава и за това може да послужи. Честна дума! То ако с пожелаване можеше да промениш живота си, щеше да е много лесно и безинтересно. Пожелавам си примерно от утре Гоце Архарчев да не ни е вече президент и хоп – готово, утре чудото току-виж станало. Ама не става. Той пак си е там на картинката и пак ще ме ментосва неутешимо. Смъртта, победата над нея, човешкият живот са толкова важно и голямо нещо, а те ме питат с толкова малки и незначителни думи – „какво си пожелавате“. На малки думи как да отговоря с големи? „Какво почувствахте, като минахте под масата?“ - продължава със следващия си кретенски въпрос това невероятно същество. Ами почувствах прегъване в диафрагмата, щото нали се навеждам ниско, прикляквам, лазя, а съм и надебелял напоследък, та нещо като се свих, и ми натежа едно такова, разбираш ли. А тя очаква да й отговориш, че си почувствал просветление, откровение едва ли не от „минаването под масата“. Ми, госпожице, сложете си масата в центъра на хола и си минавайте под нея, колкото искате, влизайте под нея и лазете до припадък и до умопросветление, може и да стане вашата работа. На тия кухи лейки няма ли кой да им съобщи, че се минава само под плащаницата на Христос, плащаницата е платът, с който е повит, след като е свален от кръста и минаването под тази плащаница има символичен смисъл. Както е символично и прекръстването, и паленето на свещички... Това са символни знаци, външни актове, с които просто показваме към Кого се приобщаваме, Чий народ сме. Но с тези си действия не постигаме нищо по същество. Това са знаци и толкова. Можете да си правите знаци оттук до свършека на света и пак нищо няма да промените у себе си. Най-много да поотслабнете и заякнете. Понеже нещото, вътрешната промяна се достига с други средства, по други начини, с труд - вътрешен, сърдечен труд, с пречупване, с покаяние, със смирение, с молитва, с преобръщане на цялото мислене и битие... И най-вече с тайнствата – покаяние, Причастие... В тези таинства е Сам Живият Бог и затова са таинства. Обаче как да им го обясниш на тия ефирни пеперуди, на тия мамини гугутки това? Я се опитайте – ще побягнат разочаровани от вас на първата истинска дума! Що да си товарят съзнанието с такива тежести? Покаяние – ау, че лошо звучи! Да не сте посмели, че може и да ви утрепят за такива сложни понятия и термини, на фанатизъм ми намирисвате! Ето, така ще погледнат на вас микрофонните труженички. Затова подхвърлете им там нещо лекичко, закачливо, нещо за „мира“ и „любовта“ и ала-бала. Щото те трябва да си изпълняват съвестно профзадълженията, тайни и таинства не са им изтрябвали, не им плащат да мислят и чувстват. Плащат им да се зъбят и да показват тоалета си. Пък и бързат от църквата да отидат пред магазина за агнешки месарлъци. И да се изтъпанят отпреде. И да заемат тържествена поза. И да сложат на лицето си пак ненормалната си истерична гримаса. Те така се усмихват. И да заявят с кресчендо – ЕТО, ние сме пред магазина! Излъчваме директно! Откъде е най-изгодно да си купите агнешко? С шап или без шап? С мозък или без мозък сте днеска, драги микрофонодържачки? Риторичен въпрос. Снимат ли снимат навръх Разпети петък, дрънкат ли простотии! Юруш на мръвките! А тълпата, натоварила количките, препълнила моловете, проточила лиги, очите й блестят, защото предвкусва голямото плюскане. Сега за покаяние ли ще си говорим или за плюскане? Щото покаянието е едно, а плюскането съвсем друго. И съвсем трето е Възкресение. Въпросът е терминологичен, значи. А свинята в лебед никога няма да се превърне. Макар че опитите продължават и надежда все още има. Малко трябва да поработим върху де-ен-ка-то и ще стане. Стоя си на Разпети петък край входа на църквата. Народът влиза, „минава под масата“, излиза. Приближава се по едно време до мене един господин, роден някъде в първите десетилетки на безбожната епоха и ме пита: „Кога се обикаля църквата?“. Отговорих му, че не знам. Щото наистина не знам кога „се обикаля“. Знам, че вечерта на опелото Христово ще има шествие около храма, предвождано от свещеника, че на другия ден вечерта също ще има такова шествие. С шествията свещениците ще осветят храма и отвън. За да може в това отново осветено място да дочакаме пак Възкресението. Но той не ме пита за това. Човекът се интересува кога се обикаля. На него му се обикаля, напънала го е енергията явно. Щеше ми се да му кажа, че ако толкова му се иска, може веднага да започне. И когато пак му се доще, пак да вземе да дойде да пообикаля, нема да му навреди изобщо. Обикалят си хората, вървят в кръг. Свещеникът отдавна влезе вътре и продължи тържествената служба, а те не спряха отвън да обикалят. Сериозно ви говоря, изглежда все едно си го измислям, ама го видях с те тия две очи – на Възкресение обикаляха над един час! Много народ, огромна тълпа, върти се около църквата, даже милиционери-регулировчици бяха назначени да вкарват ред в обикалянето. Свят да ти се завие! Ето така, в кръг обикалят и в живота си. Merry-go-round, въртележката не спира да ги върти, панаирът е безкраен, едни се качват на виенското колело, други слизат, след като се наживеят, билетчетата поскъпват от ден на ден, циганинът, дето  включва колелото, е безкрайно любезен, очите му са стъклени... Плащаме си за световъртежа. Хем от него спираме и да мислим. За какво ни е? Айде, молим ти се, не ни ги пробутвай тия евтини вафли! Добре, спирам. Но на фолклорното езическо дяволско колело Христос противопостави една линия с начало и край. В началото е точка А, а в края точка Б. Вие сами си изберете: ще се въртите ли или ще вървите напред, ще скучаете ли с едни и същи гледки, главозамаяни и изтръпнали, или ще търсите новите предизвикателства по Пътя с ясен поглед и чувствителна кожа. С минаване под масата и с обикаляне на църквата сме щастливи. Или с обикаляне на масата и минаване покрай Църквата. Последователността няма значение, важното е да бъдем доволни от практикуването на физическите упражнения. Движим се, щъкаме наоколо, мърдаме телеса, като „йога без религия“; и такава обява видях неотдавна: „предлагаме курсове по йога без религиозни елементи“. И ние така – предлагаме обикаляне в кръг и лазене под маси, без други „натоварвания“. Казвате ми да бъда снизходителен? Колко повече от това? Докъде със снизходителността? Че констатирам, че сме изгубили и образа барабар с подобието си и сме станали нов биологичен вид, хомо глупендерос, това ли ви смущава? Да снизхождам – колко да снизхождам и къде по-надолу от това? За тълпата говоря. Към отделната личност мога да имам различно отношение. Но когато тези единици се съберат и се подведат по някаква си всеобща глупотевина като да се въртят примерно в кръг до безобразие, превръщат се в тълпа. Ако не вярвате, че тълпата е наистина безумна, идете на стадиона. Или дочакайте следващите организирани от команчите „революции“... Не понасям тълпите, сганта, паплачта. Към тях снизходителност не може да има. И те така те. Христос възкръсна, братя и сестри, съседи и приятели, Христос възкръсна! Оттам нататък е ваш ред да осмислите този факт. -------------- * Примерно сензационно журналистическо заглавие. Харизвам го на желаещите.

Великденски козунак

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространено...

Мъжът на кметицата на Хисаря е открит мъртъв

Съпругът на Пенка Ганева, кмет на община Хисаря, е открит мъртъв в гаража му. Предполага се, че става въпрос за самоубийство, няма данни за насилие. До 60-годишния Нанко Ганев е открит незаконно пр...

Нунеш: Взели сме си поука, можем да бием ЦСКА

“Левски е най-големият клуб в България още от основаването си. Запалянковците на “сините” са най-многобройни в страната, невероятни са. Да си кажа - и аз станах фен на Ле...

Журналистите в Славянск спряха работа, Русия натиска Киев

Медиите в Славянск са прекъснали работа заради осъществяван натиск от страна на сепаратистите, предаде Агенция "Фокус", позовавайки се на информация от Олег Зонтов, ръководител на градската ...

Еми Николова и Конеляно губят с 1:3 в полуфиналите в Италия

С поражение започна Имоко Волей (Конеляно) с Емилия Николова в полуфиналните плейофи в италианската Серия А1. Тимът загуби с 1:3 (25:19, 17:25, 16:25, 15:25) от Унендо Ямамай (Бусто Арсицио) пред 5100...

Измамници прибират до 1000 за BG паспорти


ВЕНЕЛИНА СТОЯНОВА

Измамници искат от 500 до 1000 евро от българи в Западните покрайнини, за да ги уредят с гражданство и български паспорт, след което изчезват с парите, без да издадат никакъв документ, оплакаха се пред “Труд” от общината в Босилеград.
“Посредниците са местни от Босилеград и от вътрешността на Сърбия”, ВЕНЕЛИНА СТОЯНОВА Измамници искат от 500 до 1000 евро от българи в Западните покрайнини, за да ги уредят с гражданство и български паспорт, след което изчезват с парите, без да издадат никакъв документ, оплакаха се пред “Труд” от общината в Босилеград. “Посредниците са местни от Босилеград и от вътрешността на Сърбия”,

КАТ изхвърля полицай, пенсиониран по болест

В предпоследния ден на 2000 г. катаджията Светослав Тодоров и партньорът му отиват на катастрофа на Попа в София. Единият от участниците - виновният, е съдия.
“Беше пиян, беше и минал на червено. След това обаче той оспори акта и започнаха да ни съдят с колегата, че сме съставили официален документ с невярно съдържание, защото той си намери експ В предпоследния ден на 2000 г. катаджията Светослав Тодоров и партньорът му отиват на катастрофа на Попа в София. Единият от участниците - виновният, е съдия. “Беше пиян, беше и минал на червено. След това обаче той оспори акта и започнаха да ни съдят с колегата, че сме съставили официален документ с невярно съдържание, защото той си намери експ

Къде ще вали най-много днес

Жълт код заради обилните и продължителни валежи е обявен днес на територията на половината страна, сочат данните на Националния институц по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за цяла Западна България и за централните части на страната. Обилни валежи се очакват в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Кърджали. Днес почти над цялата страна времето ще остане мрачно. В района на София, Пазарджик, Пловдив, Влико Търново, Разрад и Силистра се очаква дъжд. Особено обилни валежи се очакват край Видин, Монтана, Лом, Оряхово, Благоевград и Сандански. Минималните температури ще бъдат между 0 и плюс 3 градуса, а максималните ще достигнат 11-12. Най-топло, а в някои части на деня дори слънчево, ще бъде по Черноморието. Там днес се очаква валежите да спрат и да започне затопляне.

Великденско яйце за 360 000 долара!

Уникалното кълбо е високо един метър


Греков: Бъдещето на зеленчукопроизводителите е кооперирането

Генетични материали от България могат да бъдат в основата на нови, модерни сортове зеленчуци, смята земеделският министър


Бивша на Матеус арестувана заради пазаруване с крадена карта за $ 7244

Последната официална съпруга на бившия национален селекционер на България Лотар Матеус - Лиляна, е била арестувана в сряда в апартамента си в Ню Йорк, съобщава Последната официална съпруга на бившия национален селекционер на България Лотар Матеус - Лиляна, е била арестувана в сряда в апартамента си в Ню Йорк, съобщава "НЙ дейли нюз". Украинката, която бе първата жена, доведена у нас от легендарния германец, е обвинена в кражба на кредитна карта "Американ експрес" от доскорошния си приятел Майкъл

Атлетико изкопчи победата срещу Елче и върви към титла

Отборът на Атлетико Мадрид се доближи още повече до първата си шампионска титла в Испания от 19 години насам, след като победи Елче с 2:0 в мач от 34-ия кръг на Ла Лига и поведе с шест точки на върх...

Установиха на каква възраст мозъкът започва да влошава дейността си

  Ако си мислите, че на 25 години мозъкът ви е в перфектно състояние, учените ще ви разочароват. Едно от последните проучвания на американски изследователи показва, че някои от функциите на ...

Лукойл посреща Левски в Правец

Шампионът Лукойл Академик приема носителят на Купата на България Левски в мач от предпоследния, 26-и кръг от редовния сезон в ТЕСИ Националната баскетболна лига за мъже, Двубоят е от 18 часа в Правец,...

Изпитанията, които съдбата отделя за всеки един от нас

Когато стане дума за трудната страна на живота, Сатурн заем почетна позиция - тази планета определя личния ни кръст

прочети повече

Жълт код заради дъжда е обявен в 16 области

Над Западна България - порои, над Източна - слънце


Д-р Ангел Кунчев: И у нас има маларийни комари, важно е да не хапят хора

С д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, разговаря Любомира Николаева. -  Д-р Кунчев, доскоро болниците бяха пълни с хора с усложнения след грип. Другите държави вече обявиха колко живота е отнела епидемията. Защо за България липсват данни? - Нямаме изградена система за събиране на информация С д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, разговаря Любомира Николаева. - Д-р Кунчев, доскоро болниците бяха пълни с хора с усложнения след грип. Другите държави вече обявиха колко живота е отнела епидемията. Защо за България липсват данни? - Нямаме изградена система за събиране на информация

Червеното вино възпира стареенето

Червеното вино съдържа съставки, които възпират стареенето.

Екатерина II издава манифест за присъединяване на Крим и Кубанска област към Русия

Полуостров Крим е полуостров в северната част на Черно море, на югозапад от Азовско море. Между двете морета е Керченския проток, разположен на изток от Крим. Полуостровът има богата история от най-д...

Страстна събота

През Страстната седмица християните се подготвят за Великден - Възкресение Христово, който се празнува в нощта на съботата към неделята. На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на ...

Поредна порция дъжд преди Великден

Както и през вчерашния ден, днес също няма да се оплакваме от суша. В общо 16 области е обявен жълт код за обилни валежи. Става въпрос за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора...

Засега САЩ не пращат сухопътни сили в Полша

В Пентагона разглеждат мерки за засилване на боеготовността

Засега САЩ не праща сухопътни сили в Полша

В Пентагона разглеждат мерки за засилване на боеготовността


Откриха планета - близнак на Земята, може да има живот

Космическият телескоп “Кеплер” е открил планета с размерите на Земята, на която може да има живот, съобщиха от американската космическа агенция НАСА. Тя е наречена Кеплер-186f.
Небесното тяло се върти около звездата си на такова разстояние, на което има условия за течна вода и съответно развитие на форми на живот. Космическият телескоп “Кеплер” е открил планета с размерите на Земята, на която може да има живот, съобщиха от американската космическа агенция НАСА. Тя е наречена Кеплер-186f. Небесното тяло се върти около звездата си на такова разстояние, на което има условия за течна вода и съответно развитие на форми на живот.

Как държавата да уреди грижите за възрастните хора

През 2025 г. повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65-годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи.
България е изправена пред предизвикателство, което стои пред старите страни-членки на ЕС, През 2025 г. повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65-годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи. България е изправена пред предизвикателство, което стои пред старите страни-членки на ЕС,

Водач на лека кола изгоря при сблъсък с тир

на пътя между Казанлък и Стара Загора, в района на село Тулово

Класация на най-добрите професии в САЩ

Американската компания Careercast изготви списък с годишната класация на 200-те най-добри професии в САЩ за 2014 г., съобщи Econ.bg. Те са класирани според четири главни критерия: работна среда, доход, перспектива и стрес. Оказва се, че има промяна в класирането от миналата 2013 г. Първите три позиции, оглавяващи надпреварата, са отбелязали най-голям напредък. Причина за това е обновената база данни в бюрото по труда, включваща статистическа информация до 2022 г.

Ето и класацията за 10-те най-добри професии за 2014 г.:

10. Логопед

Среден годишен доход – 69 870 долара.

Главни фактори за класирането са ниско ниво на стрес и перспективи за отваряне на нови работни места. Професиите, свързани със здравеопазването заемат челни места в класацията през последните години. Логопедите не правят изключение.

9. Трудотерапевт

Среден годишен доход – 75 400 долара.

Главни фактори: ниско ниво на стрес и наличие на перспективи в професията.

Работата на трудотерапевтите е да помагат на хора, претърпели тежки болести или инциденти, да се завърнат на работното си място.

8. Аналитик, компютърни системи

Среден годишен доход – 79 680 долара.

Главни фактори: работна среда и наличие на перспективи в професията.

Тяхната роля е да ускоряват работния процес чрез ефективност. В компютърния сектор се наблюдава широко търсене, защото нуждата от хардуер се увеличава с всяка изминала година.

7. Софтуерен инженер

Среден годишен доход – 93 350 долара.

Главни фактори: работна среда и наличие на перспективи в професията.

Софтуерните инженери пишат кодове за програмите, които управляват бизнеса на много компании.

6. Дентален хигиенист

Среден годишен доход – 70 210 долара.

Главни фактори: работна среда и наличие на перспективи в професията. Като зъболекарите се отличават с най-ниското ниво на стрес от всички професии.

Предимството на тази професия е, че зъболекарите сами си изготвят график за работа.

5. Аудиолог

Среден годишен доход – 69 720 долара.

Главни фактори: работна среда и наличие на перспективи в професията.

Работата на аудиолога е да помага на хора с увреден слух

4. Статистик

Средният годишен доход е 93 680 долара.

Главни фактори: работна среда и наличие на перспективи в професията.

Тази професия беше избрана за номер 1 в класацията миналата година. Работата на статистиците е да изчисляват колко е средната възраст на хората, каква е вероятността от инциденти и други. Обикновено те работят в застрахователни компании.

3. Статистик

Среден годишен доход – 75 560 долара.

Главни фактори: работна среда и наличие на перспективи в професията.

Разликата в 3-то и 4-то място е, че статистиците, които правят анализи за компании от търговския сектор, каквито са тези на 3-то място, е в по-ниското ниво на стрес. Те могат да предвидят колко точно телефони ще бъдат продадени на пазара или даден продукт като цяло. Тяхната насоченост е свързана с маркетинга.

2. Професор в университет

Среден годишен доход – 68 970 долара.

Работната среда на професорите се счита за най-благоприятна.

Това е много уважавана професия, която всъщност е до живот.

1. Математик

Среден годишен доход – 101 360 долара.

Главни фактори: добри условия на работна среда, наличие на перспективи в професията и висок доход.

В САЩ това са хората, които могат да кажат дали едно решение ще е благоприятно за дадена компания или не. Те могат да работят в почти всяка една сфера. Математиците вече не са смятани само за академици, те сега навлизат в частния и публичния сектор и първото им място не е случайно.

Патриархът ще води богослужение тази вечер

Православната църква отбелязва Велика събота

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, в който църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Днес е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Посещават се гробовете на починалите близки, преливат се и се прекадяват. Раздават се боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Месят се и се пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден”.

Малко преди 24.00 часа през нощта във Велика събота свещеникът сваля плащеницата от гроба, внася я в олтара през Царските врати и я слага на престола, където тя остава 40 дни, до Възнесение. На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа “Христос Воскресе”, а отговорът на миряните е “Во Истина Воскресе!” Всички вярващи се приканват да забравят своите грехове и напълно да се потопят в радостта на празника.

 

Храната не поскъпна, въпреки празниците

Яйцата се търгуват по 0,19 лева за брой на едро


Кичка Бодурова ще прави турне в България

Както обяви още през зимата, Кичка Бодурова ще прекарва летата в България. Засега тя има 3 потвърдени дати за концерти. На 15 юни ще пее във Фестивалния дворец на културата във Варна, на 1 август - в Бургас, а на 9 октомври ще изнесе голям концерт в зала 1 на Както обяви още през зимата, Кичка Бодурова ще прекарва летата в България. Засега тя има 3 потвърдени дати за концерти. На 15 юни ще пее във Фестивалния дворец на културата във Варна, на 1 август - в Бургас, а на 9 октомври ще изнесе голям концерт в зала 1 на

В Търговище ще учат по швейцарски модел

Търговище има възможност да стане пилотна община за въвеждане на дуалното професионално обучение в България. Това стана ясно по време на визитата на посланика на Швейцария у нас Регина Ешер. 
Българското просветно министерство е дало "зелена светлина" за реализиране на идеята общината да въведе първа дуалното обучение, като се заимства опитът на Търговище има възможност да стане пилотна община за въвеждане на дуалното професионално обучение в България. Това стана ясно по време на визитата на посланика на Швейцария у нас Регина Ешер. Българското просветно министерство е дало "зелена светлина" за реализиране на идеята общината да въведе първа дуалното обучение, като се заимства опитът на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване