Последните му думи са: "Свърши се"

След като Иисус Христос е разпнат, насъбралата се тълпа и римски войници започват да му се подиграват.

Единият от разпнатите с Иисус разбойници също го хули, заявявайки, че ако наистина е Месия е щял да ги спаси и себе си, и тях. Но другият разбойник укорява своя побратим, посочвайки му, че те двамата са наказани справедливо, този човек е невинен. И моли Спасителя да си спомни за него, когато се озове в Царството Небесно. Иисус му обещава, че още днес ще бъде с Него в рая.

На шестия час настъпва тъмнина по цялата Земя чак до деветия час: "А на деветия час Иисус извиква с висок глас: "Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил?" Малко след това Иисус издъхва. Последните му думи са "Свърши се".

Храмовата завеса се раздира открай докрай. Сред народа настъпва смут, а римският стотник, командвал екзекуцията, прославя Иисус с думите: "Наистина този човек е бил праведник!"

Видният член на Синедриона Йосиф Ариматейски се възползва от всичко това и измолва тялото на Спасителя от Пилат Понтийски. След като получава разрешението, Йосиф Ариматейски купува нова плащеница и полага Сина Божи в собствената си гробница. Върху нея по неръкотворен начин се отпечатва цялото тяло на Иисус Христос.

Бивш лидер на ИРА застрелян в Белфаст

Томи Гросан, бивш ръководител на приемствената партия на Ирландската републиканска армия бе застрелян в ирландската столица Белфаст, предаде Ройтерс. Това е последният от серията инциденти на вълната от насилие, заляла Северна Ирландия след мирното споразумение с ИРА през 1998 година.

Лидер на ИРА застрелян в Белфаст

Томи Гросан, бивш ръководител на приемствената партия на Ирландската републиканска армия бе застрелян в ирландската столица Белфаст, предаде Ройтерс. Това е последният от серията инциденти на вълната от насилие, заляла Северна Ирландия след мирното споразумение с ИРА през 1998 година.

Св. преподобни Йоан Вехтопещерник

Житие на св. преподобни Йоан Вехтопещерник Преподобни Йоан Вехтопещерник е живял през VІІІ век. Той се подвизавал в манастира, основан в Палестина близо до Йерусалим от св. Харитон Изповедник. За храм на манастира служела една пещера. По-късно св. Харитон живял и в друга пещера близо до гр. Йерихон, където също построил манастир. Затова първата пещера била наречена Вехта (стара), откъдето и преподобни Йоан бил наречен Вехтопещерник. Обикнал Христа от цялото си сърце, той още от младини започнал да пътува по светите места и да слуша съвети от святи люде и отшелници. Най-после се настанил в Харитоновата пещер, където се отдал на строги подвизи. Много години прекарал в пост, молитва и бдение, като винаги мислел за смъртта и се учел на смирение. Достигнал святост и тихо завършил живота си. В памет на преподобния наш отец Йоан Ветхопещерник С името "Ветха Лавра" се наричала обителта на преподобния Харитон, която се намирала в палестинската пустиня близо до Йерусалим. Тя се наричала така, защото била създадена от преподобния преди другите лаври, както това подробно е описано в житието му. В тази Харитонова лавра се подвизавал в постничество преподобният Йоан

Манастир край Симитли укривал цар Иван Асен II

Манастир на 15-на километра над град Симитли, намиращ се на километър-два от българо-македонската граница, е приютил две царски деца - Иван Асен Втори и брат му Севастократор Александър.

Това е Тросковският манастир "Архангел Михаил", намиращ се в махала Поповска на село Брестово, община Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Наричат го "тросковски", защото тази махала някога е била към село Тросково, намиращо се на 5 километра западно от Симитли. Според църковните архиви, манастирът е граден през 1149 година, на три пъти е опожаряван по време на османското владичество, след което остава само черквата. Тя пък е срината из основи от силния трус на 4 април 1904 г. край Крупник. Възстановена е в сегашния й вид със средства на жител на село Баня, както някога се наричал сегашният град Симитли. През 2007 година тя бе обновена със средства на общината.

Манастирът се намира в коритото на Железнишка река, на около 500 метра от североизточния край на скалния масив "Куматиница". Строителите му са споявали камъните с хоросан, напоен с яйца. За 9-вековния манастир има много легенди - че тук са идвали Иван Рилски и дяконът на свободата Васил Левски. Малко известна и позната на малцина е легендата за укриваните тук синове на Иван /Йоан/ Асен Първи.

През 1196 година той е убит от Иванко, съюзил се с византийците. Веднага след убийството на баща им, боляри от Търново вземат двете му деца - бъдещият цар Иван Асен Втори и брат му Севастократор Александър. След дълъг път те пристигат в манастира край Тросково. По това време той е бил девически. Не е ясно колко време монахините се грижат за двамата братя. По-късно, след провинение на една от монахините, манастирът става мъжки.

След убийството на цар Калоян през 1207 г., се налага двамата братя отново да заминат в изгнание. Този път ги приютяват куманите, а впоследствие отиват в южноруските земи. Връщат се след 10 години - през 1217-а. На следващата година, во лето 1218-то, Иван Асен Втори е провъзгласен за цар.

В знак на признателност към манастирското братство, приютило го като дете, царят дарява на обителта плоча с надпис, която до сега не е открита. В района на манастира са открити няколко много стари плочи, чийто надписи не са разчетени, въпреки че са носени чак във Велико Търново. Пред олтара на сегашната черква има кръгла спукана на две плоча с двуглавия орел, символ на Цариградската патриаршия.

С легендата, но като факт, бе запознат и новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим. На 24 януари тази година, на път за митрополията в Гоце Делчев, той се спря край Симитли. "Ваше високопреосвещенство, вие стъпвате на територията на някогашната Крупнишка епархия. Тук в района има много стари черкви и манастири, в един от тях са укривани децата на българските царе", обясни на Серафим черковният певец от Крупник Велик Топалски.

Цялата история за съществуването на манастира се пази в българския манастир "Св. Георги Зограф" в Света гора. Връзката с Атон до санирането на черквата през 2007 г., бе едно голямо рисувано пано на южната стена. На нея, край манастира беше изобразена кедрова гора, каквато има в района на Света гора, но не и тук. Днешната рисунка, правена преди 7 години е по-малка и е изглед на манастира.

Легендата за укриваните двама братя се подкрепя от друга, свързана в намиращия се край манастира скален масив "Куматиница" или "Коматински скали". От векове разбойници и иманяри търсят пещери под огромния и недостъпен от юг заради скалните отвеси каменен масив. Според легендите някъде в тези пещери, е скрито златото на Асеневци. До сега никой не е открил и следа от тези пещери, чийто входове и или вход са затрупани. Заради проклетото манастирско имане поп Гаврил, служил тук, е изгорен жив от разбойници, за да каже къде е скрито.

В центъра на куматинските скали има една обработваема нива, на жители на близката махала от 3 къщи. Мине, не мине време и тя осъмва разкопана. В района от години се намират бронзови монети с квадратна форма. Според легендата тук някъде сред непристъпните от юг скали се е намирала монетарницата на цар Иван Асен.

Самият манастир е почти недостъпен за автомобили, освен високопроходими. До Тросковския манастир може да се стигне по два възможни начина. По черния път, който започва след село Тросково. От Симитли до селото той е асфалтиран. След около 6-7 километра се достига до скалите. Преди тях има табела, след която черен път се спуска до махала Поповска. До нея са 3.5 км. шеметно спускане по серпентините на пътя, който минава през няколко къщи. Самият манастир е заключен, ключовете са в Симитли.

Вторият възможен път за достъп е през селата Черниче-Полена-Сушица-Брестово. Той е асфалтов и макар настилката да е полагана преди 30-на години все още държи. След магазина на Брестово се поема по черен път, който води към куматинските скали. След това се тръгна в посока Тросково и след по-малко от километър се стига пак до табелата, но от запад.

Районът е толкова недостъпен, че храмовият празник на 8 ноември се чества седмици по-рано. Падне ли дъжд или сняг автомобил не може да слезе, камо ли да излезе обратно. Железничката река, изтичаща от подножието на връх Кадиица, и течаща край обителта, се влива в Струма при едноименното село край ГП Е-79. Край манастира има няколко разпадащи се къщи, в които ако имаш късмет срещаш обитателите им. Те са от фамилията Попгаврилови и Попниколови, чиито бащи и деди от над 100 години са се грижели за обителта, която е на близо 900 години. Гробовете на поп Гаврил и Никола се намират отвън, зад олтара.

Цената на яйцата остава без промяна в дните преди Великден

Като цяло цените на основните храни остават стабилни преди празника, сочи статистиката на Државната комисия по стокови борси и тържища


Рождениците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Антоанета Стефанова, световна шампионка по шах Волен Сидеров, председател на партия „Атака" Георги Константинов, изпълнителен директор и член на УС на ЦКБ Диляна Андреева, ръководител на Програмата на президента Росен Плевнелиев Проф. Димитър Иванов, бизнесмен Йордан Андонов, политик Любен Диманов, художник Мая Драгоманска, актриса Росен Димов, прокурор Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Цветан Асенов, областен управител на Видин Цветан Недялков, китарист, музикант от "Ку-Ку бенд"    

Земетресение с магнитуд 6.9 регистрирано в Папуа-Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд от 6.9 по скалата на Рихтер разтърси западното крайбрежие на остров Бухенвил в Папуа-Нова Гвинея, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира информация от сайта на Геофизичния институт на САЩ. Епицентърът на труса се намира на 62 километра югоизточно от разположения в централната част на острова град Панхун и е на дълбочина от 45 километра.

Велика събота

София /КРОСС/ Днес православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали. Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро.

Бележка приземи американски самолет

Американски пътнически самолет кацна извънредно заради бележкса, съдържаща заплаха, съобщи местни медии.

Самолет "Боинг" 737 на компанията "Делта Еърлайнз" излетял от Детройт, щата Мичиган, със 150 пътници на борда и 4-членен екипаж. По време на полета една от стюардесите открила бележка, в която пишело, че в самолета има взрив. Машината кацнала в Денвър, щата Колорадо, където бе разположена в отдалечена част на летището. Там вече я чакали специалисти и пожарникари. Те започнали проверка на самолета. Пътниците са изведени, но ръчният им багаж е останал в машината.

Учени откриха насекоми с разменени полови органи

Женските екземпляри имат добре оформени полови органи, приличащи по форма на мъжки, а мъжките разполагат с отверстия наподобяващи вагини

Пробивът Heartbleed се оказва с по-голям мащаб от предвиденото


Пробивът в сигурността на сертификата OpenSSL се оказва по-мащабен и сериозен. Уязвимостта, кръстена Heartbleed, може да бъде използвана по различни начини, за да се преодоляват дори системи за сигурност с няколко метода на идентификация, съобщава онлайн изданието Ars technica.

Специалисти от компанията за киберсигурност Mandiant са открили, че хакери са използвали Heartbleed и са успели да преодолеят защитите на VPN концентратор на голяма компания. Тези устройства изискват множество...

19 април в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 1587 г. английският адмирал Френсис Дрейк потопява испанската флота в пристанището на Кадис.През 1775 г. започва Американската война за независимост.През 1783 г. Екатерина II издава манифест за присъединяване на Крим и Кубанска област към Русия.През 1839 г. с договора от Лондон е създадено независимо от Нидерландия кралство Белгия.През 1850 г. Великобритания и САЩ подписват договор за съвместно строителство на Панамския канал.През 1904 г. по-голямата част от Торонто в Онтарио, Канада е опустошена от пожар.През 1906 г. нобеловият лауреат Пиер Кюри загива нелепо, попадайки в конски впряг при пресичане на улицата.През 1919 г. американецът Лесли Ървин извършва успешно първия скок от самолет с парашут.През 1928 г. от печат излиза последният (125-ти) том от първото издание на Оксфордски английски речник.През 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман за първи път умишлено приема синтезирания от него наркотик ЛСД и усеща неговото действие като се прибира у дома с велосипед; денят става популярен като Ден на велосипеда.През 1947 г. партията Индийски национален конгрес се съгласява страната да бъде разделена на Индия и Пакистан.През 1971 г. СССР изстрелва „Салют-1", първата създадена от човек космическа станция.През 1971 г. Сиера Леоне е обявена за република.През 1995 г. в Оклахома Сити е извършен първият мащабен терористичен акт в САЩ, при който загиват 168 души.През 1999 г. германският Бундестаг връща седалището си в Берлин.През 2005 г

Анкета на УЕФА: “Левски” е най-популярният клуб в България

"Левски" е най-популярният клуб в България, обяви показва проучване на УЕФА. Според резултатите "сините" се радват на популярността на 31% от футболните фенове в страната. „Ювентус" се радва на същата подкрепа в Италия.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Според данните "Левски" и „Ювентус" "Левски" е най-популярният клуб в България, обяви показва проучване на УЕФА. Според резултатите "сините" се радват на популярността на 31% от футболните фенове в страната. „Ювентус" се радва на същата подкрепа в Италия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Според данните "Левски" и „Ювентус"

“Левски” е най-популярният клуб в България, обяви анкета на УЕФА

"Левски" е най-популярният клуб в България, обяви показва проучване на УЕФА. Според резултатите "сините" се радват на популярността на 31% от футболните фенове в страната. „Ювентус" се радва на същата подкрепа в Италия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Според данните "Левски" и „Ювентус"

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "24 часа"Джамбазки: Ограничения за монополите„За нас родолюбието означава хората да живеят добре, да имат нормални доходи и да ползват нормални услуги. Ето защо основната ни битка ще е за европейско разследване срещу ЕРП-тата и ограничаване на естествените монополисти под опеката на държавата", каза зам.-председателят на ВМРО и втори в листата на коалицията между „България без цензура", ЗНС, воеводите и „Гергьовден" Ангел Джамбазки в Пещера. Той обеща безплатно здравеопазване за децата, майките и пенсионерите, ако коалицията управлява. „Държавата ни се разпада, защото хората, които управляват, са непочтени и не им пука какво ще се случи с народа", заяви той. в. "Монитор"Погват амбулантните търговци на свещиСтоличният инспекторат и служители на Общинската полиция и СДВР тръгват на лов за незаконна амбулантна търговия със свещи. Проверките ще текат в нощта на Великден, съобщи шефката на инспектората инж. Веска Георгиева, цитирана от Novinar bg. Според нея не е редно, нито пък в духа на традициите гражданите да бъдат преследвани от досадните търговци, вместо спокойно да посрещнат Възкресение Христово. „От незаконната търговия са ощетени и храмовете, тъй като продажбата на църковни свещи по време на празниците е един от основните им приходи", коментира тя

Предстоящи събития в страната за днес, 19 април

***София /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще присъства в храм-паметника „Св. Александър Невски" на тържествената света литургия по повод Възкресение Христово. ***София /КРОСС/ От 9.30 до 18:00 часа Националният исторически музей ще бъде с вход свободен. ***Варна /КРОСС/ От 10:00 часа в Дома за деца „Княгиня Надежда" Великденско боядисване на яйца организира женската структура на ПП „България без цензура". ***Балван /КРОСС/ От 10:00 часа ще се състои седмият от 12-те Празника на рибата.  

Червеното вино възпира стареенето

Това доказали специалисти от Харвардския университет, твърди MedikForum. Серията от проучвания с лабораторни мишки, извършени под ръководството на проф. Синклеър, доказали, че основната съставка на виното или ресвератрол влияе върху клетките на организма. Няма съмнение, че той може да задейства клетъчни функции, които правят организма по-устойчив спрямо процеса на стареене, смятат учените от престижния университет в град Кеймбридж, щата Масачузетс.
Вярно, нивото на ресвератрола в червеното вино не е висок. В един литър се съдържат 2-12.6 милиграма ресвератрол, докато подмладяващия ефект настъпва, когато съставката е най-малко 250 милиграма.
Но специалистите търсят технологии, които ще спомогнат да получат от виното такова количество ресвератрол, което ще "програмира" дълголетието на човешкия организъм, без да се консумира виното в големи количества.

На Велика събота Христос е в Ада

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден"

Обилно ще вали днес в 16 области

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес в 16 области от Западна и Централна България, съобщиха от НИМХ към БАН. В другата половина от страната обаче ще бъде предимно слънчево.

"Левски" хвърля болни и опитни срещу прокобата ЦСКА

Треньорът на “Левски” Елин Топузаков, който прокара линия за налагане на повече юноши в титулярния състав, откакто пое тима, този път ще заложи на опита, за да разваля прокобата от вечните дербито с ЦСКА през кампанията. Очаква се най-много един талант от школата да започне великденската битка за България. За целта подновилите тренировки Орлин Треньорът на “Левски” Елин Топузаков, който прокара линия за налагане на повече юноши в титулярния състав, откакто пое тима, този път ще заложи на опита, за да разваля прокобата от вечните дербито с ЦСКА през кампанията. Очаква се най-много един талант от школата да започне великденската битка за България. За целта подновилите тренировки Орлин

Васил Гурев, ядрен физик и доброволец: Трябва да помогнем на бежанците сега, за да не се срамуват внуците ни


За втори път в парламента се гледа проект за закон за доброволчеството. Първият (неуспешен) опит беше през 2010 г., когато текстът мина през парламентарните комисии, но не продължи в пленарната зала. През декември миналата година беше представен нов вариант, който предвижда доброволците да се легитимират със специални карти, да имат право на застраховка и възстановяване на разходите за пътуване при участие в акции, както и задължително да сключват договор с одобрена организация, ако участват в...

Жълт код за валежи е обявен за 16 области в България

Жълт код за обилни валежи е обявен за 16 области за утре (19 април), сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Жълт код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София–област и София-град.

За останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. В тези области се очакват валежи с количества между 15 и 30 литра на квадратен метър.

Подробната прогноза за времето сочи, че през нощта времето над Западна България ще остане облачно и дъждовно, докато над Източна облачността ще намалее до ясно време.

В източната половина от страната ще духа слаб южен вятър. Минимални температури предимно между 4 и 9 градуса, по морския бряг до 11, в София 5 градуса. Утре времето над Западна България ще се задържи без промяна - облачно и дъждовно.

Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта срещу неделя ще има увеличения на облачността и на места ще превали - предимно слаб дъжд.

Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили.

Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6-7 в Югозападна България до 17-18 в Източна, в София около 7 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Вятърът ще е умерен и силен, предимно от юг-югозапад.

Максимална температура на 1200 метра - около 5, на 2000 метра - около минус 1 градус.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, главно по-късно през деня. Само на отделни места ще превали слабо. Ще духа умерен, временно и силен юг-югоизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието 13 - 16 градуса. Температурата на морската вода е 11-12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


Братът на Орешарски ще наблюдава изборите зад решетките

Братът на премиера Пламен Орешарски - Милети Орешарски, ще бъде наблюдател на изборния процес в затвора в Бобов дол, съобщава "Дарик". Милети Орешарски е подал до ЦИК заявление от Асоциацията за реинтегриране на осъдени лица (АРОЛ).  Братът на премиера бе шеф на Софийския затвор, а преди това на този в Бобов дол. В момента Милети Орешарски е адвокат в Дупница.

Ердоган заведе иск срещу Фейсбук и Туитър, нарушавали личното му пространство

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган внесе иск в Конституционния съд на страната срещу социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Претенциите му са, че нарушават правата и личното пространство на него и семейството му. Управлението на Ердоган често получава критики в социалните мрежи и това бе една от основните причини турските власти да забранят достъпа до Фейсбук и Туитър преди месец. По-късно турският Конституционен съд постанови, че мерките са били противозаконни, в нарушение с основните граждански свободи, и достъпът до социалните мрежи бе възстановен.

Турски ТИР уби мъж край Казанлък

Мъж изгоря в колата си, след тежката катастрофа с турски ТИР на пътя между Казанлък и Стара Загора в района на село Тулово.

Депутати прахосаха 4 млн. лв. за „представителни разходи“

Над 4 млн. лв. за представителни разходи са похарчили четирите парламентарни партии от началото на работата на Народното събрание до края на март 2014 г.

Дербито на Пловдив зависи от тях

Локо (Пд) и Ботев имат двама футболисти, които явно могат да игарят добре на всеки пост без вратарския. И двамата са чужденци, но вече доста време са в България. Това са Диего Фераресо и Абел Анисе Ан...

В Пазарджик и във Варна подаряват яйца и козунаци

Община Пазарджик по традиция подари на възрастни хора козунаци за великденските празници, предаде БТА. Осигурени са общо 5 500 козунака за всички членове на пенсионерски клубове в общината и за полз...

Полицейско куче намира нож и разкриват убиеца на 12-годишно момче

8-годишното куче Кабус не открило тялото на малката Алекс в Поморие, тъй като е било болно и изморено. Освен това той не е специално обучено следово, а универсално куче, уточняват от бургаската полиция. Спецподразделението охранява най-вече масови мероприятия от потенциални безредици, затова разполага предимно с патрулни кучета.След... 8-годишното куче Кабус не открило тялото на малката Алекс в Поморие, тъй като е било болно и изморено. Освен това той не е специално обучено следово, а универсално куче, уточняват от бургаската полиция. Спецподразделението охранява най-вече масови мероприятия от потенциални безредици, затова разполага предимно с патрулни кучета.След...

Конни надбягвания ще се проведат днес в Белослав

Традиционните Великденски конни надбягвания ще се проведат днес - 19 април Велика Събота в Белослав. В надпреварата ще се включат елитни коне с жокеи от цялата страна, които ще се състезават в различни дължини, научи Moreto.net. Кушиите са организирани под патронажа на кмета на община Белослав г-н Желязко Петров.

Велика събота е

Митрополит Николай донася Благодатния огън

4 млн. лв. изразходваха представително депутатите

4 078 501 лв. са парите, които са били изплатени на четирите парламентарно представени партии и независимите депутати, за представителни разходи от началото на работата на парламента до края на март.

70 млн. дупка в бюджета заради наплив от кандидат-пенсионери

Бум на желаещите да се пенсионират отчита Националния осигурителен институт (НОИ) за първите три месеца на 2014 г., съобщава в. "Труд". От началото на годината до края на март в НОИ са подадени 18 574 заявления за пенсиониране. Броят е двоен в сравнение със същия период на миналата година, когато кандидат-пенсионерите са били 9320 души. Според статистиката на НОИ близо 95% от заявленията се одобряват. Причината за наплива от кандидат-пенсионери е замразяването на пенсионната реформа, което бе едно от предизборните обещания на управляващите. Кабинетът обаче спря увеличаването на пенсионната възраст само за тази година и хората, приближаващи необходимите възраст и стаж, се възползват от възможността. Заради замразената пенсионна реформа кабинетът заложи в републиканския бюджет допълнително 62,5 млн. лева, като очакванията са за 17 000 нови пенсионери. Само за първите три месеца на годината обаче броят им е с 9 000 повече от 2013 г. Ако тенденцията се запази, до края на годината новите пенсионери ще са 36 000 души, което ще отвори дупка от 70 млн. лева в бюджета.

Трус със сила 6,9 в Папуа-Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 бе регистрирано в Папуа-Нова Гвинея, предаде АФП, позовавайки се на Геоложката служба на САЩ.

Руска рулетка

През тази седмица жителите на Украйна и на останалата част от света разбраха, че Русия няма лесно да се откаже от плановете си да разцепи Украйна и да присъедини югоизточната й част към собствената си територия. След 7 часови преговори между външните министри на Русия, Съединените щати, Украйна и Европейския съюз в Женева, в четвъртък вечерта, бе оповестена съвместна декларация, в която се казва, че ескалацията на напрежението в Украйна трябва да спре, въоръжените отряди да се разоръжат, завзетите сгради, улици и площади да бъдат освободени, а властите в Киев да гарантират амнистия на вразумилите се сепаратисти.

На Велика събота Христос слиза в ада

Днес е последният ден от Страстната седмица - Велика събота, предшестващ Великден. На този ден отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Мерцедес на Тато сложен за продан в Монако

Мердецес на Тато е сред изложените за продажба лимузини в Монако на най-грандиозната изложба Top Marques 2014.

Пристрастени към солариум изпадат в абстиненция

Бенка, емблематично разположена на лявата буза като на холивудската легенда Мерилин Монро, издава вкус към промени както в любовните, така и в другите връзки. На дясната буза, като на Робърт де Ниро - за объркани сантиментални отношения. Бенка на горната устна като на Синди Крофърд говори за подчертана еротика, сексуалност и невярност. 

Бенка, емблематично разположена на лявата буза като на холивудската легенда Мерилин Монро, издава вкус към промени както в любовните, така и в другите връзки. На дясната буза, като на Робърт де Ниро - за объркани сантиментални отношения. Бенка на горната устна като на Синди Крофърд говори за подчертана еротика, сексуалност и невярност.

Търговци ощетени от ремонт на подлез в Пловдив

Около 70 наематели на търговските обекти в подлеза на Централната жп гара в Пловдив блокираха за 10-ина минути подстъпите към него и пероните. 
"Протестът ни е срещу действията на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която без никакво предизвестие прегради с метални заграждения подлеза и ограничи тотално достъпа на клиенти до Около 70 наематели на търговските обекти в подлеза на Централната жп гара в Пловдив блокираха за 10-ина минути подстъпите към него и пероните. "Протестът ни е срещу действията на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която без никакво предизвестие прегради с метални заграждения подлеза и ограничи тотално достъпа на клиенти до

Службата за борба с икономическите престъпления търси тайнствените жени, които раздаваха евро на пазара Варвакио

Никой не е направил дори и една снимка на въпросните благодетелки, общият оборот на пазара за деня е много по-малък от споменаваните 50 000 евро, похарчени от тях

прочети повече

Шофьор на кола умря след сблъсък с ТИР

Той е влязъл в насрещното движение заради бързо каране


Гарелов е все така загрижен за медийната ни свобода

Малко съм изненадан от поведението на Бойко Борисов и моят приятел Георги Лозанов. Това заяви журналистът Иван Гарелов в коментар относно измисленото интервю на лидера на ГЕРБ, пуснато в предаването м...

Без Доре в дербито, пазят го за Купата

Новият любимец на бултрасите Феребори Доре ще остане резерва в дербито с Локомотив (Пд), твърди “Меридиан мач“. Наричаният от агитката на пловдивчани “българският Адебайо...

Йотингер се тревожи от газова криза, иска стратегия

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди за възможните сериозни ефекти от украинската криза върху газовите доставки в Европа, предаде Агенция "Фокус". Сега з...

Люис Хамилтън се притеснява от мокрото трасе в Шанхай

Пилотът на отбора на „Мерцедес“ Люис Хамилтън очаква сериозна битка с пилотите на Ред Бул. Това заяви той след победата си в квалификацията преди Гран-при на Китай. Предстартовото...

Братът на Орешарски иска да наблюдава евроизборите в затвора в Бобов дол

В затвора в Бобов дол за изборите най-вероятно ще има височайше присъствие – братът на премиера Пламен Орешарски е подал молба да бъде наблюдател на изборния процес, предаде Дарик радио. ...

Мани Пакиао благотворително продаде за 40 000 долара кървав екип

Боксьорът Мани Пакиао продаде за 40 000 долара кървавите си гащета от ринга. С тях той игра срещу Тимъти Брадли, миналия уикенд. След битката на 12 април боксьорът решил да даде гащетата си, както и д...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване