Скандали и бомба на дело за убита банкерка

Делото срещу билкаря Любомир Симеонов, който застреля банкерката Павлинка Йовчева миналата есен в Бургас, започна със скандали.
Малко след старта му заради анонимен сигнал за бомба съседната сграда - на Апелативния съд, бе опразнена, но взривно устроство не е открито и делата продължиха.
Съдията по делото не допусна всички желаещи да слушат хода Делото срещу билкаря Любомир Симеонов, който застреля банкерката Павлинка Йовчева миналата есен в Бургас, започна със скандали. Малко след старта му заради анонимен сигнал за бомба съседната сграда - на Апелативния съд, бе опразнена, но взривно устроство не е открито и делата продължиха. Съдията по делото не допусна всички желаещи да слушат хода

Горните етажи на болниците в Краматорск ще бъдат евакуирани

/КРОСС/ В небето над Краматорск, Донецка област, летят изтребители на ВВС на Украйна.  Във връзка с това в болниците е получено нареждане да евакуират хората от горните етажи, съобщава пред кореспондент на ИТАР-ТАСС представител на федералистистките сили. Аналогично предупреждение е изпратено и до родилния дом в града. Освен това много учреждения е града приключват работа по-рано от обикновено, тъй като има вероятност от провокативни действия от страна на украинските силови структури. Военни самолети и хеликоптери ще прелитат над територията на Донецка и Луганска области до приключването на антитерористичните операции, предаде „Обозреватель”, позовавайки се на и. д. министър на отбраната Михаил Ковал. Изказването на Ковал дойде по време на пленарно заседание във Върховната рада и бе посрещнато от депутатите с аплодисменти.  

ДКЕВР иска по-ниски цени на тока от "Марица изток" 1 и 3

Енергийният регулатор настоява и за въвеждане на годишна квота за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)

Надзирателите внасят протестна подписка в Министерството на правосъдието

/КРОСС/ Протестна подписка срещу заповед на Министерството на правосъдието, с която е променено работното време на надзорно - охранителния състав в затворите, ще внесат утре в Министерството на правосъдието служители на Плевенския затвор. Подобни подписки текат във всички затвори и повечето арести на територията на страната. Синдиката на служителите в затворите е инициатор на подписката и към момента тя е подкрепена от болшинството надзиратели. Надзирателите са в протестна готовност от 22 май и са готови на по-крайни действия.  Надзирателите са недоволни от новите 12 часови смени, за сметка на досега полаганите 24-ри часови дежурства. Напрежението сред служителите идва само няколко месеца след като те се съгласиха с предложеното 5% увеличение на заплатите, с условието да работят на 24-часа.Сега се чувстват за пореден път излъгани и са готови да отстояват с нова сила правата си. Друг мотив за негодувание сред охранителите е неизплатения извънреден труд по съдебни дела, които са спечелили, високата натовареност и изоставането в плащанията спрямо тези в останалите ведомства в сектор сигурност.  

Задържаха полицаи, изнасилили и убили две момичета в Индия

/КРОСС/ Трима мъже, двама от които полицаи, са били задържани в Северна Индия, заради групово изнасилване на две сестри, които впоследствие били удушени и обесени на дърво, съобщава Асошиейтед прес. Предполага се, че в изключително бруталния акт на насилие срещу двете момичета, съответно на 15 и 14 години, са участвали седем души. Останалите все още се издирват. Индия затегна законите срещу изнасилвачите, но данните сочат, че на всеки 22 минути в Индия се извърша едно изнасилване.  

Близките на банкерката Павлинка Йовчева поискаха 300 000 лв. кръвнина от убиеца й

Бизките на убитата банкерка Павлинка Йовчева от Любомир Симеонов поискаха 300 хил. лв. кръвнина. Съпругът Йовчо, синът Злати и дъщерята Кремена депозираха искове от по 100 000 .лв. на първото заседание по делото, тръгнало в Бургаския окръжен съд. Процесът, както се очакваше започне по общия ред, а не по съкратената процедура с признаване на вината на Любомир Симеонов. Той влезе в съдебна зала с чанта доказателства - за кредитната му история и за сигналите, които е писал до институции преди убийството.

Жена наръга мъжа си във Варна

На 28 май е получен сигнал за битов скандал, възникнал между И.Д. на 41 г. от гр. Варна, неосъждана, и С.О. на 39 г. от гр. Шумен. Те са живели на семейни начала, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция за Moreto.net. Вследствие на скандала жената е нанесла прободна рана в областта на гърдите на мъжа.

Не е имало среща Орешарски - Ло

"По повод на появили се публикации и запитвания за среща на министър-председателя Пламен Орешарски с бизнесмена Стивън Ло и с Александър Томов, бихме искали да ви информираме, че такава среща не...

Куюмджиев: Писмата на Йотингер за "Южен поток" са забавни

Писмата на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за "Южен поток" са изключително забавни. Това заяви депутатът от БСП Явор Куюмджиев. В "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия той обясн...

Графика на деня: iPad все още доминира на пазара на таблети в САЩ

Нито един конкурентен бранд дори не се доближава до Apple в това отношение


Цветлин Йовчев: Бъдещето на кабинета зависи от НС

Колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителство, ще се реши в парламента, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след редовното заседание на Министерски съвет днес.

Дългото седене е вредно за здравето

"Когато дълго време си в седнало положение, се подготвяш за смъртния одър", заяви Роб Даноф от Американската асоциация на остеопатите

Нови оставки на лидери на соцпартии, изгубили евровота

Атила Мещерхази няма да води и парламентарната група

Денят в снимки

Вечер на модата, тенис емоции и фенове на Лейди Гага


Виж Топ 20 на кандидатите на различни политически сили, събрали най-голям брой преференции

Томислав Дончев шампион по личен вот - 108 хил. гласа
Водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев е шампион по преференциален вот, стана ясно вчера при обявяването на окончателните резултати от ЦИК.
Преференция за него са отбелязали 15,91%, или 108 321 от гласувалите 680 838 души за ГЕРБ.
За Светослав Малинов са гласували 39 173-ма от избирателите Томислав Дончев шампион по личен вот - 108 хил. гласа Водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев е шампион по преференциален вот, стана ясно вчера при обявяването на окончателните резултати от ЦИК. Преференция за него са отбелязали 15,91%, или 108 321 от гласувалите 680 838 души за ГЕРБ. За Светослав Малинов са гласували 39 173-ма от избирателите

Председателят на групата общински съветници от БСП в Стара Загора напуска и отива в АБВ

Стара Загора/КРОСС/ Председателят на групата общински съветници от БСП в Старозагорския общински съвет и доскорошен общински председател на партията Илия Златев ще напусне групата, а след това и БСП. Това обяви самият той днес по време на общинската сесия, цитиран от NBP.BG. На следващата сесия ще направя изявление, че напускам групата и председателския пост. Това мое решение е дълго обмисляно. От 2 години говоря за проблемите в БСП. Не съм съгласен с политиката на партията, особено на нейното ръководство, заяви Златев. Според него, старозагорската организация е напълно разбита, а БСП ще продължи да се топи. Златев каза, че няма да натиска никой от своите колеги в съвета да го последва, но всеки, който се присъедини към него, е добре дошъл. Илия Златев обяви още, че ще се присъедини към проекта АБВ и прогнозира предсрочни избори до края на годината.  

Социалните мрежи извадиха доказателство за вината на Костов за Момчил Неков


След като днес говорителят на "Реформаторския блок" и лидер на ДСП Радан Кънев пусна снимка в профила си, на която е рамо до рамо с най-популярния кандидат за евродепутат от левицата Момчил Неков и написа "Конспирацията започна преди година", сега и бившият премиер и експремиер на страната Иван Костов беше замесен в конспирацията.

Из социалните мрежи се завъртя снимка на Костов с Неков, правена в кулоарите на парламента на 15 март 2013 година. Често тя се споделя с описанието "Костов...

Млади социалисти чистиха града от предизборни плакати

Млади социалисти, членове на Младежкото обединение в БСП-Перник организираха почистване на предизборните си плакати, използвани в кампанията за Европейски избори 2014.

В последните дни от дадения от държавата срок, младежите премахнаха плакатите, разлепени из целият град.

„ Не ни е безразлично как...

Продължава

Първанов: Темата на вота е нелепа

/КРОСС/ Нелепо и цинично е партията, която доведе енергетиката до такава тежка криза, до своеобразен колапс, да иска вот на недоверие, каза президентът (2002-2012 г.) и член на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция.  „От друга страна, сериозен принос за разширяване на кризата до катастрофа има и сегашното управление. Вместо да спорят и да се замерят с квалификации и обиди, институциите, с участието и на тези партии, трябва да изработят ключови енергийни проекти", обясни Първанов. Единството по „Южен поток" трябва да бъде безусловно, подчерта той. Наложително е свикването на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) и по темата за българската политика в енергетиката, за спасяването на сектора, посочи Първанов.

Станишев предпочита анализ вместо избори, Местан е готов да изчака

"Да не бързаме с избори", настоя лидерът на БСП Сергей Станишев в четвъртък, в първата си по-конкретна реакция на изявлението на председателя на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан от предния ден, че този парламент и кабинетът "Орешарски" няма как да изкарат мандата си.   Местан каза в сряда, че ДПС е отворено за разговори с всички по всякакви опции: "ремонт на кабинета, задължителни 4-5 неща, които кабинетът и парламентът трябва да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината".   В четвъртък той стесни "опциите" с уточнението, че в рамките на този парламент, независимо колко е дълъг животът му, ДПС няма да подкрепи кабинет с друг министър-председател освен Орешарски. Така отпада възможността за прекрояване на мнозинството с евентуално включване на ГЕРБ, от каквото биха се опасявали социалистите.   Станишев каза, че все още не се е срещал с Лютви Местан и добави, че всяка една партия трябва да си направи анализ на причините за своя резултат и да разбере кое е добре за България и за политиката, която отстоява.   Според него утрешното гласуване на вота на недоверие към кабинета ще реши бъдещето му: "Ще видим доверието на парламента в правителството".   Местан вече каза, че правителството няма да падне заради настоящия вот на недоверие, внесе от ГЕРБ, като акцентира на необходимостта от разговори за търсене на изход от ситуацията.   Борисов: Консултации, но само след оставка на правителството   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви в четвъртък, че ако правителството и този парламент не се оттеглят, партията му няма да участва в бъдещи консултации за стабилизиране на страната. Затова кабинетът трябва да си подаде оставка и президентът трябва да излъчи служебен кабинет, каза Борисов, който сподели тезата на лидера на ББЦ Николай Бареков, че този служебен кабинет трябва да е излъчен от политическите партии, които са влезли в Европейския парламент.   На въпрос дали може да има коалиция между ГЕРБ и ДПС, Борисов отговори, че не може да става въпрос за коалиция, а само за сътрудничество и отрече да е имал среща с Местан.   Според него, ако Местан поиска с ново министерско място да разшири властовия си ресурс, за да подкрепи правителството, ще си понесе тежки пасиви след това. "Всички други сценарии - това вече е отговорност на всяка една партия. И като минат пет-шест месеца и държавата катастрофира, тогава и да кажат: хайде сега да седнем да говорим, ще кажа - сега ще си изсърбате попарата, която надробихте", заяви Бойко Борисов.   Местан: ДПС отдавна не е партията, която извива ръце   Лидерът на ДПС, чиято партия разшири подкрепата си на отминалия евровот и е само на 2.5% дистанция от БСП, която пък записа катастрофална загуба, постави Станишев пред свършен факт с произнесената в сряда "присъда" за кабинета. Тъй като изказването му бе еднозначно разчетено като пореден знак за натиск спрямо БСП, в четвъртък лидерът на ДПС увери, че не търси разширяване на властовите си позиции в правителството и че не притиска за каквото и да е.   "ДПС е на категорична позиция, дали ще има ремонт или не, това е решение на премиера. В рамките на 42 НС, независимо колко дълъг ще е неговият живот, ние няма да подкрепим друг премиер освен Пламен Орешарски. Ако г-н Орешарски поиска ремонт, ние ще го подкрепим. Не бихме подкрепили друг кабинет с друг министър-председател", каза председателят на ДПС пред БНР.   Местан изтъкна, че само ДПС реално е спечелила привърженици на евровота. Това означава, че избирателите ѝ са доволни от статута на партия, която подкрепя управлението. Волята на избирателите на ДПС е обаче само част от общественото мнение, допълни той.   "Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми, време е за диалог", подчерта Местан и допълни, че е готов на диалог с премиера и лидерите на политическите сили за търсене на решение. "ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции", каза още Лютви Местан. На въпрос дали ДПС ще настоява за още министерски постове в кабинета Местан заяви, че "подобни твърдения са опити да се върнем към политическите процеси години назад, когато с огромна наслада и охота бивахме декорирани с подобни митологеми".   ДПС отдавна не е партията, която извива ръце, ДПС не е партията, която оттегля подкрепа, ако не са изпълнени условията й. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог, каза още Местан в отговор на въпрос дали биха оттеглили подкрепата си за настоящето правителство, ако не бъдат изпълнени определени искания на партията.   Смятам, че сега по-важният въпрос е какво трябва да прави кабинетът, за да вървим към плавен преход за стабилизиране на политическата ситуация. Ние очакваме, например, да чуем реален анализа за изпълнението на бюджета, защото вървим към полугодие – очертават ли се проблеми, очертава ли се дефицит, как това би се отразило на нормалното функциониране на всички социални системи, с какви баланси ще завършим фискалната година. Това са важни въпроси, които трябва да намерят своя отговор, каза още Местан.   Той посочи още, че се обсъждат варианти за поста на екоминистъра Искра Михайлова, която ще стане евродепутат, но на този етап не може да огласи имена. "Но ние няма да искаме каквото и да разширяване на властовото си участие", повтори Лютви Местан.   Срещите ми с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не са изключително събитие, те са регулярни. Да, вчера следобед пих кафе с д-р Доган, заяви Местан в отговор на въпрос.   България ще се управлява и в бъдеще от коалиции, прогнозира той.   Бойко Борисов "отвори вратата" към всички партии, дори БСП   "Колкото и да не ми е приятно – отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили, БСП са втора политическа сила и зад тях също стоят избиратели. Затова при оставка и нови избори съм готов да разговарям с БСП и ДПС", обяви Бойко Борисов пред репортери в парламента.   Той каза, че до този момент не е водил никакви разговори с ДПС, нито с президента Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след изборите. "За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството", подчерта бившият премиер.   Станишев също каза, че все още не е имал среща и с президента Росен Плевнелиев, каквато Местан е провел веднага след изборите. Държавният глава води неофициални консултации с партиите, за да се запознае с тяхната оценка на изборните резултати, а в петък ще направи изявление.   Също като Борисов, и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева даде да се разбере, че вратата е отворена към всички. На въпрос дали ГЕРБ биха си сътрудничили с партията на Николай Бареков "България без цензура" в един следващ кабинет, тя отговори уклончиво. "Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но именно те се разграничиха от нас – извървяха пътя от дясното в лявото”, посочи Цачева пред бТВ.   По думите й, в случая с "амбициите” на Бареков "един министър-председател си търси държава, която да управлява”. "Това, че харесва БСП като бъдещ партньор, дава отговор на въпроса кой ни спретна Костинбродския сценарий миналата година”, допълни бившият шеф на парламента.   Преди ден Бареков предложи на БСП да му станат младши коалиционен партньор в следващото НС, обявявайки, че той ще е премиер. Бареков определи коалиция с ГЕРБ като абсурдна и несъществуваща опция.

Станишев иска да прави анализ вместо избори, Местан е готов да изчака

"Да не бързаме с избори", настоя лидерът на БСП Сергей Станишев в четвъртък, в първата си по-конкретна реакция на изявлението на председателя на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан от предния ден, че този парламент и кабинетът "Орешарски" няма как да изкарат мандата си.   Местан каза в сряда, че ДПС е отворено за разговори с всички по всякакви опции: "ремонт на кабинета, задължителни 4-5 неща, които кабинетът и парламентът трябва да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината".   В четвъртък той стесни "опциите" с уточнението, че в рамките на този парламент, независимо колко е дълъг животът му, ДПС няма да подкрепи кабинет с друг министър-председател освен Орешарски. Така отпада възможността за прекрояване на мнозинството с евентуално включване на ГЕРБ, от каквото биха се опасявали социалистите.   Станишев каза, че все още не се е срещал с Лютви Местан и добави, че всяка една партия трябва да си направи анализ на причините за своя резултат и да разбере кое е добре за България и за политиката, която отстоява.   Според него утрешното гласуване на вота на недоверие към кабинета ще реши бъдещето му: "Ще видим доверието на парламента в правителството".   Местан вече каза, че правителството няма да падне заради настоящия вот на недоверие, внесе от ГЕРБ, като акцентира на необходимостта от разговори за търсене на изход от ситуацията.   Борисов: Консултации, но само след оставка на правителството   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви в четвъртък, че ако правителството и този парламент не се оттеглят, партията му няма да участва в бъдещи консултации за стабилизиране на страната. Затова кабинетът трябва да си подаде оставка и президентът трябва да излъчи служебен кабинет, каза Борисов, който сподели тезата на лидера на ББЦ Николай Бареков, че този служебен кабинет трябва да е излъчен от политическите партии, които са влезли в Европейския парламент.   На въпрос дали може да има коалиция между ГЕРБ и ДПС, Борисов отговори, че не може да става въпрос за коалиция, а само за сътрудничество и отрече да е имал среща с Местан.   Според него, ако Местан поиска с ново министерско място да разшири властовия си ресурс, за да подкрепи правителството, ще си понесе тежки пасиви след това. "Всички други сценарии - това вече е отговорност на всяка една партия. И като минат пет-шест месеца и държавата катастрофира, тогава и да кажат: хайде сега да седнем да говорим, ще кажа - сега ще си изсърбате попарата, която надробихте", заяви Бойко Борисов.   Местан: ДПС отдавна не е партията, която извива ръце   Лидерът на ДПС, чиято партия разшири подкрепата си на отминалия евровот и е само на 2.5% дистанция от БСП, която пък записа катастрофална загуба, постави Станишев пред свършен факт с произнесената в сряда "присъда" за кабинета. Тъй като изказването му бе еднозначно разчетено като пореден знак за натиск спрямо БСП, в четвъртък лидерът на ДПС увери, че не търси разширяване на властовите си позиции в правителството и че не притиска за каквото и да е.   "ДПС е на категорична позиция, дали ще има ремонт или не, това е решение на премиера. В рамките на 42 НС, независимо колко дълъг ще е неговият живот, ние няма да подкрепим друг премиер освен Пламен Орешарски. Ако г-н Орешарски поиска ремонт, ние ще го подкрепим. Не бихме подкрепили друг кабинет с друг министър-председател", каза председателят на ДПС пред БНР.   Местан изтъкна, че само ДПС реално е спечелила привърженици на евровота. Това означава, че избирателите ѝ са доволни от статута на партия, която подкрепя управлението. Волята на избирателите на ДПС е обаче само част от общественото мнение, допълни той.   "Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми, време е за диалог", подчерта Местан и допълни, че е готов на диалог с премиера и лидерите на политическите сили за търсене на решение. "ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции", каза още Лютви Местан. На въпрос дали ДПС ще настоява за още министерски постове в кабинета Местан заяви, че "подобни твърдения са опити да се върнем към политическите процеси години назад, когато с огромна наслада и охота бивахме декорирани с подобни митологеми".   ДПС отдавна не е партията, която извива ръце, ДПС не е партията, която оттегля подкрепа, ако не са изпълнени условията й. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог, каза още Местан в отговор на въпрос дали биха оттеглили подкрепата си за настоящето правителство, ако не бъдат изпълнени определени искания на партията.   Смятам, че сега по-важният въпрос е какво трябва да прави кабинетът, за да вървим към плавен преход за стабилизиране на политическата ситуация. Ние очакваме, например, да чуем реален анализа за изпълнението на бюджета, защото вървим към полугодие – очертават ли се проблеми, очертава ли се дефицит, как това би се отразило на нормалното функциониране на всички социални системи, с какви баланси ще завършим фискалната година. Това са важни въпроси, които трябва да намерят своя отговор, каза още Местан.   Той посочи още, че се обсъждат варианти за поста на екоминистъра Искра Михайлова, която ще стане евродепутат, но на този етап не може да огласи имена. "Но ние няма да искаме каквото и да разширяване на властовото си участие", повтори Лютви Местан.   Срещите ми с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не са изключително събитие, те са регулярни. Да, вчера следобед пих кафе с д-р Доган, заяви Местан в отговор на въпрос.   България ще се управлява и в бъдеще от коалиции, прогнозира той.   Бойко Борисов "отвори вратата" към всички партии, дори БСП   "Колкото и да не ми е приятно – отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили, БСП са втора политическа сила и зад тях също стоят избиратели. Затова при оставка и нови избори съм готов да разговарям с БСП и ДПС", обяви Бойко Борисов пред репортери в парламента.   Той каза, че до този момент не е водил никакви разговори с ДПС, нито с президента Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след изборите. "За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството", подчерта бившият премиер.   Станишев също каза, че все още не е имал среща и с президента Росен Плевнелиев, каквато Местан е провел веднага след изборите. Държавният глава води неофициални консултации с партиите, за да се запознае с тяхната оценка на изборните резултати, а в петък ще направи изявление.   Също като Борисов, и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева даде да се разбере, че вратата е отворена към всички. На въпрос дали ГЕРБ биха си сътрудничили с партията на Николай Бареков "България без цензура" в един следващ кабинет, тя отговори уклончиво. "Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но именно те се разграничиха от нас – извървяха пътя от дясното в лявото”, посочи Цачева пред бТВ.   По думите й, в случая с "амбициите” на Бареков "един министър-председател си търси държава, която да управлява”. "Това, че харесва БСП като бъдещ партньор, дава отговор на въпроса кой ни спретна Костинбродския сценарий миналата година”, допълни бившият шеф на парламента.   Преди ден Бареков предложи на БСП да му станат младши коалиционен партньор в следващото НС, обявявайки, че той ще е премиер. Бареков определи коалиция с ГЕРБ като абсурдна и несъществуваща опция.

Станишев: Да не бързаме с избори

"Да не бързаме с избори", настоя лидерът на БСП Сергей Станишев в четвъртък, в първата си по-конкретна реакция на изявлението на председателя на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан от предния ден, че този парламент и кабинетът "Орешарски" няма как да изкарат мандата си.   Местан каза в сряда, че ДПС е отворено за разговори с всички по всякакви опции: "ремонт на кабинета, задължителни 4-5 неща, които кабинетът и парламентът трябва да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината".   В четвъртък той стесни опциите с уточнението, че в рамките на този парламент независимо колко е дълъг животът му, ДПС няма да подкрепи кабинет с друг министър-председател освен Орешарски. Така отпада възможността за прекрояване на мнозинството с евентуално включване на ГЕРБ, от каквото биха се опасявали социалистите.   Станишев каза, че все още не се е срещал с Лютви Местан и добави, че всяка една партия трябва да си направи анализ на причините за своя резултат и да разбере кое е добре за България и за политиката, която отстоява.   Според него утрешното гласуване на вота на недоверие към кабинета ще реши бъдещето му: "Ще видим доверието на парламента в правителството". На въпрос за предсрочни избори Станишев отвърна лаконично: "Да не бързаме".   Местан вече каза, че правителството няма да падне заради настоящия вот на недоверие, внесе от ГЕРБ, като акцентира на необходимостта от разговори за търсене на изход от ситуацията.   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви в четвъртък, че ако правителството и този парламент не се оттеглят, партия ГЕРБ няма да участва в бъдещи консултации за стабилизиране на страната. Затова кабинетът трябва да си подаде оставка и президентът трябва да излъчи служебен кабинет, каза Борисов, който сподели тезата на лидера на ББЦ Николай Бареков, че този служебен кабинет трябва да е излъчен от политическите партии, които са влезли в Европейския парламент.   На въпрос дали може да има коалиция между ГЕРБ и ДПС, Борисов отговори, че не може да става въпрос за коалиция, а само за сътрудничество и отрече да е имал среща с Местан.   Според него, ако Местан поиска с ново министерско място да разшири властовия си ресурс, за да подкрепи правителството, ще си понесе тежки пасиви след това. Всички други сценарии - това вече е отговорност на всяка една партия. И като минат пет-шест месеца и държавата катастрофира, тогава и да кажат: хайде сега да седнем да говорим, ще кажа - сега ще си изсърбате попарата, която надробихте", заяви Бойко Борисов.   Лидерът на БСП каза, че все още не е имал среща и с президента Росен Плевнелиев, каквато Местан е провел веднага след изборите. Държавният глава води неофициални консултации с партиите, за да се запознае с тяхната оценка на изборните резултати, а в петък ще направи изявление.   Лидерът на ДПС, чиято партия разшири подкрепата си на отминалия евровот и е само на 2.5% дистанция от БСП, която пък записа катастрофална загуба , постави Станишев пред свършен факт с произнесената в сряда "присъда" за кабинета. Тъй като изказването му бе еднозначно разчетено като пореден знак за натиск спрямо БСП, в четвъртък лидерът на ДПС увери, че не търси разширяване на властовите си позиции в правителството и че не притиска за каквото и да е.   "ДПС е на категорична позиция, дали ще има ремонт или не, това е решение на премиера. В рамките на 42 НС, независимо колко дълъг ще е неговият живот, ние няма да подкрепим друг премиер освен Пламен Орешарски. Ако г-н Орешарски поиска ремонт, ние ще го подкрепим. Не бихме подкрепили друг кабинет с друг министър-председател", каза председателят на ДПС пред БНР.   Местан изтъкна, че само ДПС реално е спечелила привърженици на евровота. Това означава, че избирателите ѝ са доволни от статута на партия, която подкрепя управлението. Волята на избирателите на ДПС е обаче само част от общественото мнение, допълни той.   "Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми, време е за диалог", подчерта Местан и допълни, че е готов на диалог с премиера и лидерите на политическите сили за търсене на решение. "ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции", каза още Лютви Местан. На въпрос дали ДПС ще настоява за още министерски постове в кабинета Местан заяви, че "подобни твърдения са опити да се върнем към политическите процеси години назад, когато с огромна наслада и охота бивахме декорирани с подобни митологеми".   ДПС отдавна не е партията, която извива ръце, ДПС не е партията, която оттегля подкрепа, ако не са изпълнени условията й. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог, каза още Местан в отговор на въпрос дали биха оттеглили подкрепата си за настоящето правителство, ако не бъдат изпълнени определени искания на партията.   Смятам, че сега по-важният въпрос е какво трябва да прави кабинетът, за да вървим към плавен преход за стабилизиране на политическата ситуация. Ние очакваме, например, да чуем реален анализа за изпълнението на бюджета, защото вървим към полугодие – очертават ли се проблеми, очертава ли се дефицит, как това би се отразило на нормалното функциониране на всички социални системи, с какви баланси ще завършим фискалната година. Това са важни въпроси, които трябва да намерят своя отговор, каза още Местан.   Той посочи още, че се обсъждат варианти за поста на екоминистъра Искра Михайлова, която ще стане евродепутат, но на този етап не може да огласи имена. "Но ние няма да искаме каквото и да разширяване на властовото си участие", повтори Лютви Местан.   Срещите ми с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не са изключително събитие, те са регулярни. Да, вчера следобед пих кафе с д-р Доган, заяви Местан в отговор на въпрос.   България ще се управлява и в бъдеще от коалиции, прогнозира Местан. Според него това е по-удачния вариант с оглед на тежките проблеми, които има да решава което и да е правителството от тук натам.

Драма! Жена кла мъжа си

41-годишна жена от Варна наръга партньора си с нож и го прати в болницата. Пострадалият 39-годишен мъж е получил рана в областта на гърдите.

БНБ определи 3% капиталов буфер за системен риск за всички банки в страната

С изискването се цели запазване на натрупаните до настоящия момент капиталови резерви в банковата система


Манолова е готова за всякакви предложения за промени в бюлетината

Авторът на Изборния кодекс Мая Манолова обяви, че е готова за всякакви предложения за промени в бюлетината, за да се избегнат в бъдеще грешки в избора с преференция. Манолова продължава да твърди, че отбелязването на 15 и в двете полета е чисто техническа грешка на избирателите, а не контролиран вот.

Прокуратурата иска 3 г. условно за Цветанов по второто му дело

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това е второто дело срещу Цветанов, в което той отговаря за това, че спрял подслушването на шефа на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Тодоров е бил разследван, за което съдия е издал разрешително за СРС. Цветанов обаче отказал да разпише искането и така на практика спрял подслушването. Пледоариите по делото се проведоха при закрити врата.  Съдът ще се произнесе с присъда в 17.00 часа днес. Самият Цветан Цветанов днес обяснил пред съда, че е невинен и че винаги е спазвал законите и се е придържал да работи в интерес на държавата, съобщава БГНЕС. "Обясних аргументите си защо не съм извършил тези престъпления, за които прокуратурата твърди", каза той. Пред журналистите обясни, че аргументите му са казвани от бившия главния секретар Калин Георгиев, когато той е свидетелствал и на директора на СДОТО към този момент Цветан Димитров. "Имал съм основания да не подпиша тези СРС-та. За да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС-та съм подписал: Не.", каза той. Адвокатът му Менков Менков каза, че прокуратурата е омекнала за няколко дни и вече не иска 5 години затвор, а иска три години условно. "Това означава, че разбира несъстоятелността на обвиненията, които повдига и поддържа. Нямаме никакво съмнение, че всеки съдебен състав по трите дела на Цветанов ще спази закона и ще го оправдае, защото законът е такъв – той е спазил закона", каза защитникът. Софийски градски съд (СГС) вече оправда на първа инстанция Цветанов по делото за присвояване на повече от 50 000 лв. от бюджета на МВР. В петък пък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него – това за незаконните подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО. Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници

Ученици организират петиция за арест на гръка, блъснал момиче на спирка в Пловдив

Ученици от пловдивската ЕГ „Иван Вазов Ученици от пловдивската ЕГ „Иван Вазов" организират петиция за задържането под стража на гръцкия младеж, който блъсна на автобусна спирка Катерина Матеева на 19 май, съобщава Дарик. Младежите от 11 „ж" клас разпространяват петицията в социалните мрежи. За 48 часа има събрани близо 900 подписа. Не сме съгласни причинителят на катастрофата да е на

Над 25,7 млн. лв. са приходите за 2012 г. от концесионна дейност в Министерство на транспорта

Правителството се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Към 31.12.2012 г. обект на контрол са били девет договора – за пристанищните терминали Леспорт, Правителството се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Към 31.12.2012 г. обект на контрол са били девет договора – за пристанищните терминали Леспорт,

Пак ще има контролирани взривове край "Петолъчката"

Само това е начинът за унищожаване на част от боеприпасите


Над 25,7 млн. лв. са приходите за 2012 г. от концесионна дейност в Министерство на транспорта

Правителството се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Към 31.12.2012 г. обект на контрол са били девет договора – за пристанищните терминали Леспорт, Правителството се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Към 31.12.2012 г. обект на контрол са били девет договора – за пристанищните терминали Леспорт,

67-годишен англичанин педофил снимал детско порно в дома си

/КРОСС/ 67-годишен англичанин е задържан за притежание на порнографски материали с малолетни лица. Мъжът е постоянно пребиваващ у нас. Той е арестуван след акция на „Криминална полиция", Базовата научно-техническа лаборатория и Районното управление в Несебър. Алан Д. е снимал детското порно в къщата си в Кошарица, където живеел от няколко години, научи "24 часа".Извратеният мъж е привиквал в дома си предимно малолетни момичета от ромската махала в селото, но имало и момичета от Бургас.Срещу дребни суми Алън уговарял девойките да му позират разголени и в неприлични пози.При проверка на иззетата компютърна конфигурация и преносима памет,собственост на англичанина, са открити десетки подобни снимки.Част от сниманите момичета вече са разпитани пред съдия, а както 24 часа по-рано днес писа, по случая са назначени няколко експертизи, между които и съдебно-психиатрична за 67-годишния Алън.Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК за блудствени действия с повече от две малолетни лица, за което законът предвижда от 5 до 20 г. лишаване от свобода.Наложена му е мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 72 часа от Бургаската окръжна прокуратура.

Фалшива заплаха за бомба затвори хотел в Албена


Заплаха за бомби в хотел и заведение в курорта Албена вдигна полицията на крак. Туристи и персоналът на хотел "Албена" са евакуирани заради съобщение за поставено взривно устройство.

Сигналът е получен на 28 май в полицейското управление на в курорта. При огледа не е открито взривно вещество. Хотелът е запечатан за 24 часа и се охранява от органите на реда.

Още едно съобщение за взривно вещество в питейно заведение е получено на същата дата в 23.22 часа. При извършената...

Три линейки ще се грижат за туристите по варненските плажове

Варна/КРОСС/Три линейки ще обслужват варненските плажове това лято. Всъщност реанимобилите с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор започнаха постоянни дежурства още от 15 май на курортите "Златни пясъци" , "Св.св. Константин и Елена" и Варна, съобщават от ДКЦ "Св. Клементина". От началото на кампанията работят общо 3 линейки - две за курортите и една за Варна, с шестима шофьори. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 48 специалисти: 10 лекари - реаниматори, трима фелдшери и 35 медицински сестри, като екипите се състоят от дългогодишни и с голям опит в работата на плажовете кадри. На 26 плажа са разкрити и медицински пунктове. Съгласно договорите с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като някъде се изградиха отново, след като бурното море през зимата разруши няколко поста на брега. Може да се каже, че екипите са вече постоянни, основно от специалисти от ДКЦ 1 "Света Клементина" и от други лечебни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за медицинско обслужване при водни инциденти", каза още д-р Иван Иванов

ДКЕВР настоява за предоговаряне на изкупните цени от американските ТЕЦ

Споразуменията с "Марица изток 1" и "Марица изток 3" да се преразгледат

Първанов громи ГЕРБ заради вота за енергетиката

„Южен поток” е тема, по която трябва да има максимално единствено. Президентът Росен Плевнелиев трябва да свика Консултативен съвет по национална сигурност и по тази тема – за българска политика в енергетиката, за спасяването на сектора.

Цветанов получи 4 години затвор за 6-те "Не"-та

Съдът го призна за виновен, че не е разрешил СРС-та срещу Тодоров

Цветанов получи 4 години затвор

Съдът го призна за виновен за 6-те „НЕ!“-та


Ученици пуснаха подписка за арест на грък, блъснал момиче на спирка в Пловдив

Ученици от пловдивската ЕГ „Иван Вазов" организират петиция за задържането под стража на гръцкия младеж, който блъсна на автобусна спирка Катерина Матеева на 19 май, съобщава Дарик.
Младежите от 11 „ж" клас разпространяват петицията в социалните мрежи. За 48 часа има събрани близо 900 подписа.
Не сме съгласни причинителят на катастрофата да е на Ученици от пловдивската ЕГ „Иван Вазов" организират петиция за задържането под стража на гръцкия младеж, който блъсна на автобусна спирка Катерина Матеева на 19 май, съобщава Дарик. Младежите от 11 „ж" клас разпространяват петицията в социалните мрежи. За 48 часа има събрани близо 900 подписа. Не сме съгласни причинителят на катастрофата да е на

Произвеждаме прекалено малко свинско месо

Страната ни не произвежда достатъчно свинско месо, което налага значителен внос на продукта всяка година, сочи анализ на МЗХ. По данни на...

Усмихнатите деца на Перник ще се забавляват на 1 юни в двора на 11-то училище в кв. "Изток"

Весел детски празник с много игри и забавления „Усмихнатите деца на България“ организира на 1 юни – неделя, Държавната агенция за закрила на детето. Празникът, с който ще отбележим Международния ден на детето, ще стартира едновременно в София и 20 областни центъра в 11.00 часа, а негови основни организатори са членовете на Съвета на децата към председателя на ДАЗД. Проявата е част от Националната кампания на Държавната агенция за закрила на детето „2014 г. -...

Продължава

Защо е опасна евразийската идея на Путин

Дойче веле

Колаж: иносми

Русия, Казахстан и Беларус подписаха договор за Евразийски икономически съюз. Документът не представлява заплаха за Европа - опасна е обаче евразийската идеология, залегнала в основата му. Така смята Инго Мантойфел - завеждащ отдел “Европа” и главен редактор на руската редакция на “Дойче веле”.

* * *
Президентите на Русия, Казахстан и Беларус - Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко, подписаха днес в казахстанската столица Астана договор за Евразийски икономически съюз. За мнозина това веднага навява спомени за Съветския съюз,
разпаднал се преди почти 25 години.

Паралел, добре дошъл за Кремъл - нека населението съзре в договора ново доказателство за възражданата мощ на Русия. Хората в страната приветстват тази стратегия. Междувременно на Запад избуяват страхове пред новия Съветски съюз. Което също влиза в плановете на Кремъл. Погрешно е обаче да разглеждаме Евразийския икономически съюз като нов СССР.

Евразийският икономически съюз не е копие на Съветския съюз

Проектът за евразийска интеграция, предложен от Русия, не може да се сравни със Съветския съюз. Той продължава и развива многобройните опити на Москва да задържи бившите съветски републики в единното икономическо пространство след разпадането на СССР. Съответно Русия, Беларус и Казахстан смятат от 1 януари 2015 г. да полагат усилия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила.

Но както сочи опитът на досегашния Митнически съюз, обединяващ трите страни, всекидневното сътрудничество върви крайно мудно заради икономически и политически разногласия, корупция и липса на информация. Към Русия се присъединиха засега
само Беларус и Казахстан, а в близко време може да се включат също Киргизстан и Армения. Твърде е съмнително впрочем руските граждани да склонят за свободно движение на хора от
мизерстващите средноазиатски републики.

Без Украйна Евразийският икономически съюз е обречен на провал Без Украйна този Евразийски икономически съюз в постсъветското пространство е мъртвородена икономическа идея. Ето една от причините за агресивната политика на Москва спрямо Украйна от последните месеци, а и днес.

Не бива да забравяме при това, че лоялността на Беларус и Казахстан към идеята за евразийска интеграция не е безгранична. Основната причина Казахстан да членува в съюза съвсем не е стремеж да се подчини на Москва - страната търси противовес за растящото влияние на Китай. Сходни са и мотивите на Беларус: Минск се опитва да балансира политически между Русия и ЕС.

Не, Евразийският икономически съюз не е възроден Съветски съюз. Нито представлява заплаха за “стария” Европейски съюз. Планираният вътрешен пазар по-скоро дава нови шансове на европейските фирми. И ако се постигнат реални икономически успехи, това ще съдейства да се подобри социалното и финансовото положение на хората от региона. Така че замисляният общ вътрешен пазар между Русия, Беларус и Казахстан няма защо да плаши европейците.

Евразийството - ново тоталитарно предизвикателство в Европа

Друг въпрос е обаче евразийската идеология, чието политическо влияние неотклонно нараства, откакто Путин се върна на президентския пост. Тя е залегнала в основата на Евразийския икономически съюз. Тромавият термин “евразийство” и най-вече отделните му съставки, щем не щем, предстои да определят през близките десетилетия политическата дискусия в Европа.

Всъщност са определящи за нея и днес.

Защото набиращите сили в Европа деснопопулистки движения с присъщите им антилиберални, ксенофобски, хомофобски и антиамерикански лозунги чудесно се вписват в евразийската идеология, пропагандирана в Русия. Евразийството бе формирано през 20-те години на миналия век в руските емигрантски среди като сглобка от антилиберални, националистически и антисемитски елементи.

Русия си спомни за евразийството, след като се разпадна Съветският съюз. До неотдавна обаче то бе запазено за разни юродивци в политиката и хора, обсебени от теорията за
конспирациите. В изявленията и политиката на Путин от 2011-2012 г. насам обаче зачестяват препратките към евразийската ...

Йовчев след МС: Не сме обсъждали промени и оставка на кабинета

/КРОСС/ "На този етап не са обсъждани промени и оставка на кабинета. Това е работа на Народното събрание. Има Конституция, която ясно определя тези неща. Едно правителство се назначава от парламента и се освобождава от него, когато политическите сили оттеглят подкрепата си. Ние следваме стъпка по стъпка програмата си, по която работим." Това съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев след днешното заседание на кабинета. "Лично аз не се притеснявам за поста си. Работата в министерството си върви. Там хората са професионалисти и дисциплинирани. Те не се поддават на политическото говорене", каза още министърът. Спортният министър Мариана Георгиева от своя страна също потвърди, че заседанието е преминало по обичайния ред, и не е обсъждана политическата обстановка. "Работата на политическите сили, които подкрепят този кабинет, е да вземат решение за неговото бъдеще. Ние не сме обсъждали темата за оставка", каза тя. Снимка: Булфото, всички права запазени  

ДКЕВР предвижда по-скъпо парно и топла вода от 1 юли

Най-голямо ще е повишението за абонатите на Топлофикация Русе - в рамките на малко над 18 на сто


"Теско" и местна компания създадоха най-голямата верига за храни в Китай


Британската верига за търговия на дребно "Теско" (Tesco) съобщи днес, че е приключила сделката с държавната китайска компания "Чайна рисорсис ентърпрайз" (China Resources Enterprise) за създаването на най-голямата търговска хранителна верига в Китай, предаде ДПА.

"Теско" не успя да пожъне успех със своите магазини самостоятелно и сега ще слее около 130 супермаркета в страната с 3000 супермаркета "Вангард" (Vanguard), управлявани от "Чайна рисорсис ентърпрайз".

Главният...

БДЖ осигурява безплатното пътуване участниците във фестивала „Арлекин” във Варна

За трета поредна година „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще осигури безплатното пътуване на децата, които ще участват във Фестивала за детско медийно изкуство „Арлекин”, съобщиха от държавната железница за Moreto.net. Третото издание на фестивала ще се проведе от 30-и май до 1-и юни в гр.

Виж доклада, който обвини Спешна помощ в подправяне на часа на пристигане на линейката

На своя сайт министерството на здравеопазването публикува резюме от одитния доклад, който обвини Спешна помощ в подправяне на часа на пристигане на линейката в случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова:

Одитен доклад от проверката в ЦСМП - София град

Настоящият доклад е резултат от извършен одит с цел: даване на увереност за законосъо На своя сайт министерството на здравеопазването публикува резюме от одитния доклад, който обвини Спешна помощ в подправяне на часа на пристигане на линейката в случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова: Одитен доклад от проверката в ЦСМП - София град Настоящият доклад е резултат от извършен одит с цел: даване на увереност за законосъо

Често срещани очни проблеми при децата

Ако се хванат навреме, могат да бъдат коригирани


Руската държавна "Сбербанк" обяви ниски печалби и увеличение на лошите кредити


Руската Сбербанк, банката с най-големи активи в страната, обяви намаление на печалбите с 18% и удвои прогнозата си за лоши кредити, съобщи "Ройтерс". Причината са последствията от кризата в Украйна, спадът на цената на рублата на международните пазари и опасността от рецесия на руската икономика.

Заради високия растеж през последните години инвеститорите гледаха с добро око на Русия, но прогнозният растеж за 2014 г. беше коригиран на 0.5% в резултат на санкциите от страна на Запада,...

Индия: Арестуваха полицаи за групово изнасилване на деца

Жертвите – сестри на 14 и 15 години, са били удушени и обесени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване