Порошенко полага клетва на 7 юни

Не са предвидени никакви прояви на Майдана


Китай ще поднови преговорите за инвестиции в Крим

Китай ще започне отново спрените преговори за построяване на пристанище близо до кримския град Евпатория на стойност 3 млрд. долара, съобщи украинският вицепремиер Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него първите стъпки по реализирането на проекта трябва да бъдат направени, след като полуостровът премине към употребата на рубли и си сигури стабилни запаси от вода.

Инвестицията от 3 млрд. долара ще даде начало на осъществяването на плановете на Пекин да вложи...

Щети и задръствания след бурята в София

София /КРОСС/ Бурята нанесе редица щети и предизвика сериозни задръствания на ключовите булеварди в София. Мълния успя да повреди светофара при НДК под моста на влюбените, а трамваите по линия 5 не можеха да стигнат до Княжево заради влязъл лек автомобил в обособеното трасе на трамвая при спирка Райска градина.До момента са получени 15 сигнала в пожарната заради проблеми с наводнения. Най-много сигнали има за „Лозенец", където нивото на водата е около 15 см. Най-тежка е ситуацията в подлеза на НДК е най-тежка, където има около 10-15 см вода. Същото е и на кръстовището на бул. България и бул. „Гоце Делчев". Има изпратени екипи на ПБЗН, които отводняват районите. Има сигнал за паднало дърво в центъра на София.Част от магазините в подлеза на Министерски съвет също са наводнени. Повечето от сигналите са свързани със запушени шахти. В кв. „Младост" е затруднено движението по бул. „Александър Малинов" заради високото ниво на водата. Снимка: Булфото, всички права запазени

Цветанов: Върху българския съд е оказан натиск, научил е адвокат Ханс-Петер Ул (обновена)

Върху българския съд е оказан натиск. Това е казал на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов адвокатът му Ханс-Петер Ул снощи при пристигането си на летище София. Той е получил тази информация от свои източници.
Както Ханс-Петер Ул, така и Цветанов обаче отказаха да кажат кой е оказал натиск върху съда. Върху българския съд е оказан натиск. Това е казал на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов адвокатът му Ханс-Петер Ул снощи при пристигането си на летище София. Той е получил тази информация от свои източници. Както Ханс-Петер Ул, така и Цветанов обаче отказаха да кажат кой е оказал натиск върху съда.

Щети и задръствания след бурята в София

София /КРОСС/ Бурята нанесе редица щети и предизвика сериозни задръствания на ключовите булеварди в София. Мълния успя да повреди светофара при НДК под моста на влюбените, а трамваите по линия 5 не можеха да стигнат до Княжево заради влязъл лек автомобил в обособеното трасе на трамвая при спирка Райска градина.До момента са получени 15 сигнала в пожарната заради проблеми с наводнения. Най-много сигнали има за „Лозенец", където нивото на водата е около 15 см. Най-тежка е ситуацията в подлеза на НДК е най-тежка, където има около 10-15 см вода. Същото е и на кръстовището на бул. България и бул. „Гоце Делчев". Има изпратени екипи на ПБЗН, които отводняват районите. Има сигнал за паднало дърво в центъра на София.Част от магазините в подлеза на Министерски съвет също са наводнени. Повечето от сигналите са свързани със запушени шахти. В кв. „Младост" е затруднено движението по бул. „Александър Малинов" заради високото ниво на водата.

Шефът на Спешна помощ: Дисбалансите са твърде много

/КРОСС/ "Комисията първо изслуша министъра на здравеопазването, след което аз взех думата, след това колегата ми, експерти, депутати за случващото се в Спешна помощ. Много съжалявам за починалата жена. Забавянето е било 7 минути, тъй като не е имало свободен екип. 19 минути се е движела линейката." Това каза началникът на Спешна помощ - София Георги Гелев в "Още от деня" по БНТ. Той потвърди, че дефебрилатор не е имало в линейката, защото тя е била на педиатър, който не използва такъв апарат. "Причините са комплексни и обективни - заплащането, тежкият труд", посочи д-р Гелев причините за кризата в спешната помощ. "Сбъркан е един час в хартиения носител, но в справката от сателита става ясно, че нарушение няма. За съжаление дисбалансите са твърде много", каза още той.    

Бареков: Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим

Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим. Това заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков пред БГНЕС.
"За мен г-н Цветанов вече е престъпник. И ако той сега тръгне да ме съди, аз имам неговата присъда. Ето казвам: Цветан Цветанов е един абсолютен и доказан престъпник, който българският народ изпита на гърба си", заяви Бареков. Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим. Това заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков пред БГНЕС. "За мен г-н Цветанов вече е престъпник. И ако той сега тръгне да ме съди, аз имам неговата присъда. Ето казвам: Цветан Цветанов е един абсолютен и доказан престъпник, който българският народ изпита на гърба си", заяви Бареков.

Бареков: Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим

Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим. Това заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков пред БГНЕС.
Присъдата на Цветан Цветанов е повод да се почерпим. Това заяви лидерът на България без цензура Николай Бареков пред БГНЕС. "За мен г-н Цветанов вече е престъпник. И ако той сега тръгне да ме съди, аз имам неговата присъда. Ето казвам: Цветан Цветанов е един абсолютен и доказан престъпник, който българският народ изпита на гърба си", заяви Бареков.

Великобритания отхвърли искането на ЕС за повече пари от страните членки


Британското правителство отхвърли днес предложение на Европейската комисия страните от Европейския съюз да предоставят още средства, които да покрият по-големите разходи, предаде "Ройтерс".

Въпросът за това колко пари харчи ЕС и кой плаща за това е деликатен за премиера Дейвид Камерън, отбелязва агенцията. Изборите за Европейски парламент във Великобритания бяха спечелени от евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

В момент, когато страните в...

Слагат временно нов шеф на Спешната помощ в София

Ще се избира между двама-трима кандидати за временен шеф на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

КНДР ще разследва отвличания на японци през Студената война

Ако не "шикалкави", върху страната ще бъдат вдигнати някои от санкциите

Директор в ЦСКА: Ло видя всичко

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров откри завесата около визитата на бизнесмена Стивън Ло на "Българска армия".
"Показахме му всичко - рече шефът. - Не можем да говорим за негови намерения към ЦСКА, но такива има."
Тодоров беше гост при откриването на второто игрище на "Българска армия" от сдружението "ЦСКА завинаги". Директорът об Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров откри завесата около визитата на бизнесмена Стивън Ло на "Българска армия". "Показахме му всичко - рече шефът. - Не можем да говорим за негови намерения към ЦСКА, но такива има." Тодоров беше гост при откриването на второто игрище на "Българска армия" от сдружението "ЦСКА завинаги". Директорът об

Правителството пусна два руски кораба да проучват българското дъно на Черно море

Правителството разреши пребиваването в териториалното море и във вътрешните морски води на България в Черно море на научно-изследователските кораби "Akademik Golitzyn" и "Iskatel", плаващи под знамето на Русия, съобщиха от правителствената пресслужба. С помощта на необитаем подводен апарат те ще извършват детайлизирани проучвания на морското дъно.   Проучванията ще започнат на 1 юни и ще продължат до 31 юли.

Новата прическа кара жените да се чувстват добре

Нова прическа, ходене на високи токчета и блестящ тен са сред нещата, които карат жената да се чувства желана и секси. Ярко червено червило, перфектно гладки крака и малка черна рокля също оказват п...

Меси: Искам да съм шампион, но не за да бъда най-добрия

Голямата звезда на Аржентина Лео Меси призна, че изключително силно иска да спечели титлата на предстоящото световно първенство в Бразилия. Нападателят на Барселона разкрива, че иска това не за да ста...

Стоичков е единственият българин във вечния топ 100 на световните първенства

Христо Стоичков е единственият българин, попаднал в класацията за 100-те най-велики футболисти в историята на световните първенства.
Класацията е направена от авторитетния британски всекидневник “Гардиън” с помощта на 40 експерти. Шестима от тях вестникът нарича “легенди” - бившия английски национал Джон Барнс, германеца Лотар Матеус, Христо Стоичков е единственият българин, попаднал в класацията за 100-те най-велики футболисти в историята на световните първенства. Класацията е направена от авторитетния британски всекидневник “Гардиън” с помощта на 40 експерти. Шестима от тях вестникът нарича “легенди” - бившия английски национал Джон Барнс, германеца Лотар Матеус,

Симов: Не могат да притиснат Момчил да се откаже от Брюксел

/КРОСС/ "Няма сценарий, по който да притиснат Момчил Наков да се откаже от европарламента." Това заяви в предаването "Дневен ред" по TV7 журналистът Александър Симов. Той самият нямало да се откаже от Брюксел, ако трябвало да избира.  Симов категорично заяви, че трябва да има промени в ръководството на БСП. "Ще изчакам две седмици, за да чуя анализа на Станишев, но и сега смятам, че нещата трябва да се променят", подчерта той. Според него има подготвени хора, които могат да застанат начело на столетницата - "Сред тях е Янаки Стоилов. Ако трябва да се спра на жена, както прогнозира гадателката Теодора Стефанова, това могат да са Мая Манолова или Корнелия Нинова", предрече той.  

Гарелов: БСП ще бяга от избори наесен, ще загубят тотално

Рокада в кабинета е задължителна. Трябваше да се даде нов импулс, да се обнови кабинетът, но това не е гаранция, че ще се спаси правителството. Ако проведем сега едни предсрочни парламентарни избори отново ще има нестабилност, която ще се крепи на балансьор. Това каза журналистът Иван Гарелов по ТВ7.

Лазаров: Награждаваме всички български спасители, участвали в Сърбия

Всички български участници в спасителната операция в Сърбия ще бъдат наградени, в момента търсим най-добрия вариант и поради обективни причини няма да обявя наградите.
Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод завръщането на спасителния екип, който България изпрати в помощ на пострадалите от наводнението в Всички български участници в спасителната операция в Сърбия ще бъдат наградени, в момента търсим най-добрия вариант и поради обективни причини няма да обявя наградите. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод завръщането на спасителния екип, който България изпрати в помощ на пострадалите от наводнението в

Предвиждат по-скъпа топлоенергия от 1 юли, сериозен скок очакват и във Варна

Топлата вода и парното ще поскъпнат в повечето градове на страната от 1 юли. Това става ясно от проекта в сектор „Топлоенергетика" на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Най-голямото увеличение ще е за русенци - с близо 19 на сто.

Очевидец за катастрофата със загинал полицай: Патрулката е виновна. Тя се блъсна в таксито заради висока скорост

Христина Теодосиева
Забранен завой и висока скорост без специален режим на движение на полицейски автомобил са причината за жестоката катастрофа на 25 май, в която загина служител на реда.
 Това твърди очевидец на инцидента, който лично донесе в Христина Теодосиева Забранен завой и висока скорост без специален режим на движение на полицейски автомобил са причината за жестоката катастрофа на 25 май, в която загина служител на реда. Това твърди очевидец на инцидента, който лично донесе в "168 часа" и снимки от мястото, направени с мобилен телефон.

Живи сме, защото не дочакахме "Бърза помощ"

Преди точно 18 години и ние чакахме линейка на "Бърза помощ".Аз и приятелката ми тогава.Чакахме на сравнително удобно за тях място - пред Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" - това е точно на 3 завоя от центъра за спешна помощ и на няколко километра оттам.Чакахме в много удобен за тях час - около 4 часа след полунощ, когато не само няма задръствания, а въобще движение по улиците. Обажданията към тях са много по-малко и съответно свободните екипи - чувствително повече.Чакахме е силно казано, защото бяхме в безсъзнание - проснати на асфалта след 12-метров полет, причинен от пияна шофьорка, която ни помете с 80 километра в час от тротоара на спирката, където опитвахме да спрем такси."Бърза помощ" обаче така и не идваше и наши приятели ни натоварили окървавени в един микробус на Българската телеграфна агенция и шофьорът - един добър човек, ни закарал за минути до "Пирогов".Както разбрах в следващите седмици, след като се събудих прикован на легло във Втора травматология на болницата (там си изкарах следващите 45 дни), линейката била пристигнала пред Полиграфическия комбинат половин час след сигнала за помощ.Какво обаче се е случвало през тези болезнени 30 минути в противошоковата зала на "Пирогов"? Там, на три легла, разположени едно до друго, сме били наредени тримата - аз, приятелката ми и шофьорката, която ни размаза

Правен казус в ЦИК около отказите на Пеевски и Станишев от ЕП

Централната избирателна комисия (ЦИК) е изправена нелек правен казус, възникнал с постъпилото от Делян Пеевски заявление "да не бъде обявяван" за евродепутат и очакваното сходно заявление от Сергей Станишев. Няма проблем избраните за членове на Европейския парламент (ЕП) да се откажат от мандата си, но въпросът е кога и пред кого могат да подадат такова искане, заявиха пред Mediapool членове на ЦИК. Мненията са разделени, а една от причините за това е празнотата в Изборния кодекс и неяснотите по въпроса кога e началото на мандата им.   Тънкият момент е, че когато имената на избраните за евродепутати бъдат обявени от ЦИК, те автоматично губят пълномощията си на членове на българското Народно събрание. Според българската Конституция, последният избор заличава предходния.   "Терзанията" на ЦИК вероятно щяха да бъдат спестени, ако политическият залог не бе толкова голям – съдбата на лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев и на знаковия депутат от ДПС Делян Пеевски.   Според решение на Конституционния съд от 2001 г., депутатските пълномощия започват от деня на произвеждането на избори, който се счита за начален момент на мандата. По тази логика избраните за евродепутати трябва да подадат заявление за отказа си от мандат пред Европейския парламент.   В Изборния кодекс е записано единствено, че ЦИК "обявява получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите при избори за членове на Европейския парламент от Република България не по-късно от три дни след изборния ден" и "обявява имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България не по-късно от 5 дни след изборния ден" (чл. 387).   Законът не казва нищо за това докога избраните за евродепутати могат да се откажат от мандат и пред кого да подадат оставка. В чл. 389 от кодекса е посочено, че член на българския парламент не може да бъде член на европейския.   "ЦИК не може да взема решение, че някой не иска да бъде избран, тъй като по закон не са й вменени такива задължения. Напротив, задължението е комисията да обяви избраните", коментираха пред Mediapool представители на ЦИК.   Петдневният срок, в който комисията трябва да обяви имената на 17-те избрани български евродепутати, изтича в 19 ч. в петък. В четвъртък членовете на комисията все още не бяха разрешили спора кой е моментът, до който избраният за евродепутат може да се откаже от мандата си – дали до приключване на изборите или до обявяване на мандата.   "Срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали искат да отидат, не е изтекъл. Това може да се случи до утре (петък-бел.ред.), защото ЦИК не се е произнесъл за окончателното разпределение на мандатите и имената на кандидатите", според тълкуването на зам.-председателя на парламента и автор на новия Изборен кодекс Мая Манолова. Тя направи този коментар по повод друг казус – съобщеното в четвъртък решение на Момчил Неков да заеме мястото си в ЕП, след като се оказа водач в листата на БСП заради преференциалния вот, който го изстреля от 15-тото място на първото, заемано преди това от Станишев.   Потънали в правната каша, членовете на ЦИК са на път да произведат прецедент с решението си да не обявят имената на двама избрани за евродепутати. През 2009 г., когато Меглена Кунева е избрана за член на ЕП, името й е обявено от ЦИК, а заявлението си за отказ от мандат тя подава пред Европейския парламент.   Станишев заяви още при издигането му на водач на листата, че не възнамерява да става евродепутат. Пеевски, който бе втори в евролистата на ДПС, съобщи в изборната нощ, когато стана ясно, че е избран, че се отказва от мандата си в ЕП в полза на екоминистъра Искра Михайлова. От неговите обяснения и тези на лидера на ДПС Лютви Местан се разбра, че цялото упражнение с номинирането и избора му е било с цел изчистване на репутацията, тъй избирателите са му гласували доверие, въпреки "демонизирането" му.

Опасната евразийска идея на Путин

Евразийството е концепция за антилиберална и антиамериканска Европа


Цветанов: Невинен съм, ще обжалваме присъдата

Невинен съм, каза Цветан Цветанов пред журналисти на въпрос дали съдът е справедлив само когато го оправдава.
„Чухте какво каза свидетелят Цветан Иванов на миналото заседание - че министри, които са били преди мен има хиляди „не”-та, които са сложени върху тези СРС-та. Един и същи състав - различно отношение. Невинен съм, каза Цветан Цветанов пред журналисти на въпрос дали съдът е справедлив само когато го оправдава. „Чухте какво каза свидетелят Цветан Иванов на миналото заседание - че министри, които са били преди мен има хиляди „не”-та, които са сложени върху тези СРС-та. Един и същи състав - различно отношение.

Орешарски посъветва банките: Бъдете по-активни в усвояването на евросредства

Насърчаването на търговията и инвестициите между България и Италия беше един от акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с ...

Стачките в добивния сектор на ЮАР свиха икономиката

БВП през първото тримесечие се е понижил с 0,6%, но според анализатори рецесията ще бъде избегната


Три къщи изгоряха накуп в с. Гела

Три 200-годишни къщи изгоряха като факли в смолянското село Гела, съобщи кметът Христо Драганов. Няма пострадали хора. Огънят тръгнал от запалени боклуци, събрани в двора на една от къщите. "От 3-4 дни мъж от Пловдив започна да чисти къщата на майка си. Сутринта запалил боклуци, комшиите са го предупреждавали, че има вятър и може да се подпалят Три 200-годишни къщи изгоряха като факли в смолянското село Гела, съобщи кметът Христо Драганов. Няма пострадали хора. Огънят тръгнал от запалени боклуци, събрани в двора на една от къщите. "От 3-4 дни мъж от Пловдив започна да чисти къщата на майка си. Сутринта запалил боклуци, комшиите са го предупреждавали, че има вятър и може да се подпалят

Живи сме, защото не дочакахме "Бърза помощ"

Преди точно 18 години и ние чакахме линейка на Преди точно 18 години и ние чакахме линейка на "Бърза помощ". Аз и приятелката ми тогава. Чакахме на сравнително удобно за тях място - пред Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" - това е точно на 3 завоя от центъра за спешна помощ и на няколко километра оттам. Чакахме в много удобен за тях час - около 4 часа след полунощ,

Първанов: На последните избори победи технологията, ускорено създаваме партия

291 хиляди лева са похарчили за изборите за европарламент от АБВ като парите са дарение от физически лица. Започваме ускорено създаване на партия АБВ, казаха от движението.

Педофилът англичанин примамвал 9-годишни момиченца

67- годишният англичанин Алън Доу, който е разследван за педофилия, живеел в несебърското село Оризаре от 8 години. Купил една от старите къщи в селото, като по-късно продал част от нея и запазил за себе си едва две стаи. В тях той е примамвал 8-9 годишни ученички. Правил им е снимки и удовлетворявал сексуалните си мании.

Мълния подпали къща

Мълния подпали къща в село Чайка, Провадийско. Тя е паднала снощи, около 22,30 часа. За щастие няма пострадали хора. Изгорели са домакинско имущество и  80 кв. м. покривна конструкция.

Половин час след полунощ днес е получен сигнал за пожар в къща, намираща се на ул. “Св. Св. Кирил и Методий” във Варна. Няма пострадали хора, причините за инцидента се изясняват. Изгоряло е домакинско имущество, опушени са 90 кв. м. стени, съобщиха от полицията в морския ни град. 

Манолова: Ако изборите бяха парламентарни, резултатът щеше да е съвършено друг

БСП има системен проблем с евроизборите, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пред bTV.
Тя припомни, че през 2007 г. и 2009 г. левицата е била в добра кондиция, но и тогава не е могла да мобилизира привържениците си.
Манолова беше категорична, че не можем да говорим за наказателен вот срещу Столетницата. БСП има системен проблем с евроизборите, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пред bTV. Тя припомни, че през 2007 г. и 2009 г. левицата е била в добра кондиция, но и тогава не е могла да мобилизира привържениците си. Манолова беше категорична, че не можем да говорим за наказателен вот срещу Столетницата.

Ясновидката на Берлускони: ГЕРБ повече няма да управляват самостоятелно

София /КРОСС/ ГЕРБ, ДПС, БСП и „България без цензура" ще седнат на масата на преговорите. "Атака" също ще участва във взимането на компромисни решения за доброто на страната, коментира пред ТВ7 ясновидката на Силвио Берлускони Теодора Стефанова. Според нея противоречията между политиците ще бъдат изгладени и страната ще тръгне напред по модел на Италия. Според Стефанова много партии ще се разделят. Тя видя предсрочни парламентарни избори в страната, но не по-рано от октомври месец. Ще си тръгнат двама министри преди лятото. Единият ще подаде оставка, но няма да му бъде приета. "Виждам оставка и на един зам.-министър". След това ще има още протести. Сега идва моментът на ГЕРБ, но те няма да управляват повече самостоятелно. Всички партии оттук нататък ще управляват в коалиция. Стефанова предрече, че Сергей Станишев ще се отдаде на европейската политика и ще отстъпи мястото си на жена. „Много жени виждам в политиката в страната", категорична е тя. За Николай Бареков ясновидката на Берлускони прогнозира, че проектът му ще се развие, ще има много жени покрай него, които ще са фактор в политическия живот. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Предателствата и скандалните ситуации в политиката няма да стихнат. Сега конфронтации се задават в БСП. предателства ще има и в АБВ. Без ДПС няма как да стане, нито сега, нито в бъдеще. Сътресения ще има и в ДПС

Таня Андреева мъсти на лекарите от Спешна помощ с доклад, разкриващ "скандални нарушения"

След като вчера обезглави Спешна помощ и така взриви натрупаното от години напрежение заради неадекватна здравна политика, мизерни заплати и лоши условия на работа, днес здравният министър намери начин да "отмъсти" на спешните лекари, които подадоха оставки. Таня Андреева отказа да коментира оставките, а пресцентърът й дори не съобщи за тях, но за сметка на това, следобед министърката извади доклад, разкриващ "скандални нарушения" в Спешна помощ. Кризата бе провокирана от смъртта на жена в София, при която линейката не успяла да стигне навреме. Оказа се, че същия ден София е била обслужвана само от 11 екипа на Спешна помощ при необходими 30. Причината за това е липсата на достатъчно лекари, които да искат да работят тази тежка и изключително стресова работа при мизерните заплати в столичното звено. Вместо да предприеме стъпки за решаването на реалните проблеми, здравното министерство набързо уволни шефа на Спешната помощ в София д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. В резултат над 100 души - повечето лекари от столичното звено - подадоха оставки тази сутрин, събраха се на протест пред сградата на здравното министерство и внесоха декларация в деловодството. Реакцията на МЗ бе пълно мълчание. Повече от час при медиците не излезе представител на администрацията и накрая протестиращите се разотидоха с намерението утре отново да се съберат на пл. "Света Неделя" 5. Пълно мълчание бе реакцията на МЗ и към медиите. Нямаше официално изявление по случая с напусналите служители на Центъра за спешна медицинска помощ. Цял ден никой не вдигаше телефоните в прецентъра. Вместо това в следобедните часове на сайта на МЗ се появи резюме на доклад на Агенция "Медицински одит" след проверка на Центъра за спешна медицинска помощ. В него пише, че към края на 2013 г. в Центъра са работили 25 лекари без специалност, което е нарушение на медицински стандарт „Спешна медицина“. Открити са грешки, пропуски и несъответствия по отношение на графиците, разписанията, поименни списъци, Вътрешните правила за работа на Центъра, Процедурата за получаване на дарения, за инвентаризация и други. В доклада се посочва, че „не е определена цената на дарени глюкомери по съответния ред и липсва счетоводно отразяване на дарени слушалки с микрофон". От „Медицински одит“ допълват, че са определяни индивидуално заплатите на част от служителите, като едни заплати са увеличавани с повече в сравнение с други, без да са приложени точни критерии за това. По този начин заплати на служители в администрацията са увеличени повече от тези на медицински специалисти. Не са изготвяни разчети за необходимите средства за изплащане на нощен и извънреден труд, тъй като разликите с плановите суми са от над 100%, уточняват експертите. Докладът посочва още, че се изготвя график за резервни шофьори и дежурствата се заплащат, дори и шофьорите да не са били на работа. Средствата в Центъра за спешна медицинска помощ не се разходват ефективно за постигане на целите на Центъра, категорични са експертите от „Медицински одит“. Проверката на Центъра е изключително тенденциозна , коментира директорът на ЦСМП д-р Георги Гелев, цитиран от „Фокус“. Изключително тенденциозно е проверявано това и онова. Мои колеги в страната казаха, че този одит е проведен при тях по телефона. При нас проверяват четири месеца и половина, при тях – по телефона. Много странни одити са това. В този доклад никъде няма нарушение на финансовата дисциплина, щета на бюджета. Същата е констатацията на инспектората – няма констатация за отклонение от нормата или нанасяне на някакви щети, посочи д-р Гелев. Между мен и вас никога не е имало никаква реална среща, не сте ми задавали никакви въпроси относно проблемите на Центъра, заяви д-р Гелев на здравния министър Таня Андреева, която бе принудена да коментира темата, тъй като дойде на заседанието на здравната комисия в парламента. Там тя заяви: "Категорично не приемам обвинението, че има някаква насоченост при проверките в София. Всички проверки са правени по сигнали". По думите й в Центъра били правени редица проверки през годините, като част от нарушенията били открити и при последната проверка. "Неведнъж сме изказвали становище и нашето желание да се увеличават заплатите на Спешната помощ и това е свързано с медицинските специалисти. Големи болници, през които годишно минават 10 000 души, работят много по-малки администрации, но това е въпрос на мениджмънт. Всеки един директор е в правото си да решава и да дава предложения кои специалисти са му по-важни и какви заплати да получават. За мен е неприемливо такава администрация с такива заплати и междувременно да се водят битки за увеличаване на възнагражденията. Заплатите на лекарите са в рамките на 1172 лева, на главен счетоводител – 2340 лева, на автопарка – 1729 лева, на медицинските сестри – 787 лева", каза Андреева, вероятно визирайки брутни заплати, защото нетните категорично не са в такива размери. "До мен е внесен доклад с предложение за освобождаване на директора на Центъра за спешна медицинска помощ, а другото предложение е временно да бъде назначен друг колега с цел подобряване на организацията на работата", каза Таня Андреева, без да уточнява чие е предложението. Противно на поведението й до момента във връзка със скандала в Спешна помощ тя заяви: "Аз съм готова да сложим всички проблеми на масата, да ги решим". "Състоянието в страната е критично. Ако някой си мисли, че проблемите могат да се оправят за 1 година – ние не сме вълшебници. Готова съм да си тръгна и да дойде някой вълшебник, който не за 1 година, а за 3 месеца да оправи спешната помощ", посочи Андреева.

Иван Гарелов: ГЕРБ не победиха БСП на тези избори

ГЕРБ не победиха БСП на тези избори, по-скоро привържениците на БСП не излязоха да гласуват. Защо се случи това? Това беше разочарованието на членовете от политиката ни спрямо Украйна, разцеплението на БСП също оказа влияние. Това каза журналистът Иван Гарелов по ТВ7.

Иван Гарелов е категоричен, че рокада в кабинета е задължителна. Трябваше да се даде нов импулс, да се обнови кабинетът, но това не е гаранция, че ще се спаси правителството. Ако проведем сега едни предсрочни...

Продължава

Манолова: При парламентарни избори резултатът ще е друг

БСП има системен проблем с евроизборите, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пред bTV.
Тя припомни, че през 2007 г. и 2009 г. левицата е била в добра кондиция, но и тогава не е могла да мобилизира привържениците си.
Манолова беше категорична, че не можем да говорим за наказателен вот срещу Столетницата. БСП има системен проблем с евроизборите, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова пред bTV. Тя припомни, че през 2007 г. и 2009 г. левицата е била в добра кондиция, но и тогава не е могла да мобилизира привържениците си. Манолова беше категорична, че не можем да говорим за наказателен вот срещу Столетницата.

Незаконно рибарско селище завзема малкия плаж на Галата

Незаконно рибарско селище е окупирало малкия плаж на квартал Галата. За това алармира в Отворено писмо до четири министерства, ДНСК и всички новоизбрани евродепутати варненката Мила Желева. Повод за сигнала й са медийните публикации за самоволна сеч в защитената от "Натура 2000" зона и приготвленията за строеж на заведение в Южния плаж на квартала.

Уроците, които научавате от тежките раздели

Няма как да се изправите, ако преди това не паднете


Град, гръмотевици и бури утре

През следващото денонощие метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон. През нощта и утре валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. През следващото денонощие метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон. През нощта и утре валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки.

Два руски кораба ще проучват черноморското дъно

Правителството разреши пребиваването в изключителната икономическа зона, в териториалното море и във вътрешните морски води на България в Черно море и посещения в пристанище Варна на научно-изследователските кораби „Akademik Golitzyn” и „Iskatel”, плаващи под знамето на Руската федерация. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Правителството разреши пребиваването в изключителната икономическа зона, в териториалното море и във вътрешните морски води на България в Черно море и посещения в пристанище Варна на научно-изследователските кораби „Akademik Golitzyn” и „Iskatel”, плаващи под знамето на Руската федерация. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Трамвай излезе от релсите заради пороя в София

Трамвай от линия 10 в столицата дерайлира в гората преди Семинарията. Причината е проливният дъжд, който се изля около 17 часа над столицата.   Няма пострадали. Заради аварията трамваите по тази линия вървяха за повече от час само до площад "Журналист" в квартал Лозенец. След това движението бе възстановено. За около час бе прекъснато и движението по линия 5 до Княжево.   Проливният дъжд, примесен на места с град, предизвика задръствания по основните пътни артерии в София. Наводнени бяха магазините в подлеза при Министерския съвет, изключиха светофари на възлови кръстовища.

Мистър Бийн спасил катастрофирал бизнесмен

/КРОСС/ Британският актьор Роуън Аткинсън, известен с ролята си на Мистър Бийн, спасил живота на американски бизнесмен при катастрофа. Пострадалият се забил в дърво с автомобила си „Макларън Ф1" в Италия, съобщи в. „Дейли мейл". Инцидентът станал по време на обиколка на Тоскана, организирана от шофьори, фенове на спортния автомобил. Бизнесменът, чието име не се споменава, загубил контрол над колата при един от завоите и се забил в дърво. Аткинсън шофирал своя „Макларън Ф1" малко след американския богаташ и веднага се втурнал да помага на пострадалия. Катастрофиралият мъж бил приет в болница в Пиза, пише Преса.    

ББЦ иска сградата на НДСВ за своя централа

"България без цензура" поиска столичния партиен офис на НДСВ на ул. "Врабча"23. "Изпратихме писмо до областния управител на София, с което искаме да ни бъде предоставена сградата", съобщи лидерът на ББЦ Николай Бареков.Бареков обясни, че „България без цензура“ се развива изключително бързо и има нужда от помещение, където да осъществява директен контакт с избирателите си.

Двама мъже загинаха при зверско ПТП в Русенско

Жертвите са шофьорите на двете ударили се коли


Градушки и бури утре

През следващото денонощие метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон. През нощта и утре валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. През следващото денонощие метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон. През нощта и утре валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки.

От юли ЕВН и Енерго про с по-евтин ток, ЧЕЗ ще е с най-евтино електричество

Абонатите на ЕВН и Енерго про ще плащат по-евтин ток от 1 юли. Цената за тях ще намалее съответно с -1,30% и -1,17%. При ЧЕЗ ще има незначително повишение от 0,30%, но крайната сметка на клиентите ...

КЗК глоби "Софийска вода" с 4,8 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията глоби „Софийска вода“ с 4,8 млн. лв. Причината е злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване