Разширяват периметъра на търсене на изчезнал адвокат

Четирима планински спасители с обучени кучета, полицаи, пожарникари и доброволци шести ден търсят изчезналия адвокат от Банско, съобщи дежурният спасител в Планинска спасителна служба - Банско за „Фокус".

Вчера беше претърсен районът около язовир ''Белизмата'', но 45-годишният Здравко Гоцевски не беше открит. Периметърът е разширен, търсенето пр Четирима планински спасители с обучени кучета, полицаи, пожарникари и доброволци шести ден търсят изчезналия адвокат от Банско, съобщи дежурният спасител в Планинска спасителна служба - Банско за „Фокус". Вчера беше претърсен районът около язовир ''Белизмата'', но 45-годишният Здравко Гоцевски не беше открит. Периметърът е разширен, търсенето пр

Ивайло Калфин: Диалог между АБВ и БСП не е изключен, но само при воля за обсъждане на реални политики

/КРОСС/ Диалог между АБВ и БСП не е изключен, но само при наличие на воля от отсрещната страна за обсъждане на реални политики. Това заяви в сутрешния блок на радио „Фокус" Ивайло Калфин. И допълни, че АБВ продължава коалиционните си отношения с други леви формации. Независимо от резултата от евровота, АБВ продължава напред, каза Калфин и обясни, че задачата на формацията е да промени начина, по който се прави политика в България. А що се отнася до формата, АБВ ще бъде регистрирана като партия. Причината е формална, обясни Ивайло Калфин - по време да предизборната кампания много хора в страната са потърсили членство в АБВ. Заради формата на АБВ обаче това досега не бе възможно, каза Ивайло Калфин. Следвайки първоначалния си замисъл, АБВ ще развива коалиционната формула и ще привлича още формации към себе си. В перспективата на АБВ влиза и създаването на гражданска формация, в която да могат да влизат отделни хора и неправителствени организации, каза още Ивайло Калфин.

Tiesto, Sharam Hot Since 82, Sander van Doorn в Yalta Сlub през юни

/КРОСС/ Месец юни идва по-силен от всякога за YALTA CLUB. Точно преди да пренесем серията от партита, част от SOLAR SUMMER, в разгара на лятото на CACAO BEACH, ни предстои неустоима музикална програма. Стартираме на 6 юни с мощна приливна hip hop вълна от изтока с участието на EAST COAST CASH CREW, HOODINI, КРИМИНАЛ, BUGS и N.A.S.O. След това на 7 юни се пренасяме в парка на летище София, за да посрещнем самостоятелното 3-часово шоу на ТIESTO. Музикалните вибрации продължават на 13 юни заедно с половинката oт дуото DEEP DISH - SHARAM. На 21 юни прогнозата за времето предвижда необичайно високи температури предизвикани от гостуването на HOT SINCE 82. Закриващото парти за сезона остава в ръцете на музикалния гений SANDER VAN DOORN, който ще застъпи зад пулта в късните часове на 27 юни в YALTA CLUB. 06.06 ХИП-ХОП парти Източната част ще залее столицата на 6 юни със солените рими на E.C.C.C, HOODINI & КРИМИНАЛ. Не знаем „Кой ще кара колата" до YALTA CLUB, но момчетата обещават, че няма „станат и да се махнат" до ранните зори. Диан Каличин (Каската), Никола Нанев (Гаржока) и Георги Нищелков (El Patrone) ще пристигнат директно от Бургас в компанията на HOODINI и КРИМИНАЛ. След себе си те ще повлекат и оставят гарантирано тежки рими в типичния за момчета ироничен стил, който осмива действителността във всичките й форми. „Дори на няма кой да кара", все някой ще ги докара, за да пренесат бургаските вечери в една нощ. 07

Румен Петков: Орешарски, плати борча на държавата към експертите, ползвани от МВР и МП

/КРОСС/ Защо превръщаш съдебните експерти в зависими хора? Колко дължи Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи за различни видове експертизи? Колко се дължи за икономическа експертиза, колко - за съдебномедицинска експертиза, колко се дължи за оценки на имоти, делби и т.н. Защо поставяте тези хора в невъзможност да си платят данъците? Защо поставяте тези хора в невъзможност да си гледат честно и коректно работата? По този начин вие ги правите зависими и податливи на натиск. По този начин вие създавате корупционна среда. Добре, че голямата част от тях са честни и почтени, а не - като теб и правителството ти. Платете на експертите, които е ползвала държавата. Иначе държавата се превръща в един доста гнусен рекетьор. Но от теб и Пеевски - толкова.

Почти половината от жените са с наднормено тегло

/КРОСС/ Почти половината от представителките на нежния пол в България страдат от наднормено тегло. Това показва последният анализ от Световно изследване на заболяванията, свързани със затлъстяването от 2013 година, от което става ясно още, че е налице шокиращо повишаване на честотата на затлъстяване и наднормено тегло по целия свят.  Това е валидно както за възрастните, при които има увеличение с 28%, така и за децата, където се отбелязва скок от 47% през последните 33 години. Броят на лицата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил от 857 милиона през 1980 година на 2,1 милиарда през 2013 година. До момента нито една държава не е успяла да овладее този проблем. В проучването екип от над 150 международни изследователи събира всички налични данни по този въпрос. Докладът обхваща 188 държави. Балканите попадат в графата с малък процент на затлъстяване. Сред момичетата и момчетата в България на възраст между 2 и 19 години затлъстелите са между 5 и 7,5%. 26,7 на сто от момчетата на възраст под 20 години страдат от наднормено тегло и затлъстяване, а 6,9% имат затлъстяване. При мъжете над 20-годишна възраст тези проценти са съответно 59,7% и 16,6%. 25,7% от момичетата под 20 години пък имат наднормено тегло, а 6,7% страдат от затлъстяване, при жените над 20 години процентите са съответно 48,8% и 20,3%. В съседните на България страни данните са подобни. В световен мащаб младите също са засегнати

Всички лекари от Спешна помощ са подали колективна молба за напускане

Всички лекари от Спешна помощ са подали колективна молба за напуска и излизат на протест, съобщи БГНЕС.
Лекарите от Спешна помощ излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.                                                                                                                                                            Всички лекари от Спешна помощ са подали колективна молба за напуска и излизат на протест, съобщи БГНЕС. Лекарите от Спешна помощ излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.                                                                                                                                                           

Прокуратурата поиска три години условно по дело срещу Цветанов


Прокуратурата поиска три години условно за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е разпоредил подслушване за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. 

Държавното обвинение поиска и три години Цветанов да не може да заема висша държавна длъжност. Пледоарията на прокурора беше при закрити врата, защото е делото е с гриф секретно.

Процесът се гледа по съкратената процедура и се очакваше на предишното заседание да има пледоарии, а...

Киев продължава операцията срещу проруските сепаратисти

Операцията на украинските власти в Източна Украйна продължава, като няма данни за жертви, след като в предишните дни проруските сепаратисти дадоха повече от 50 жертви.   Жители на източния украински град Славянск съобщиха за стрелба и взривове. Обстановката в Донецк продължава да е напрегната, но няма данни за сериозни сражения.   Избраният за президент на Украйна Петро Порошенко, който се зарече да унищожи "терористите" въпреки призивите на Москва да спре операцията, ще обсъди с руския си колега Владимир Путин варианти за успокояване на кризата и постигане на мир.   Той каза в интервю за германския вестник "Билд", че Путин би могъл да упражни влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна за прекратяване на сблъсъците с правителствените сили. "Ще обсъдим с Путин варианти за успокояване на ситуацията и за благоприятстване на мира. Кога и къде ще бъдат тези разговори, за момента не е решено", заяви украинският президент, който бе поканен от френския си колега Франсоа Оланд на церемония по случай отбелязването на 70-годишнината от Десанта в Нормандия на 6 юни.   На церемонията ще присъства и Путин.   На Украйна е нужен нов съюз за сигурност с ЕС и САЩ, смята още Порошенко. "Като президент ще се боря за такъв съюз и незабавно ще пристъпя към преговори", казва той в съвместното интервю за най-тиражното германско издание с избрания за кмет на Киев бивш боксов шампион Виталий Кличко.   "Веднъж вече се отказахме от ядрено оръжие и получихме в замяна на това руски гаранции за сигурност. Но сега виждаме, че тези гаранции не струват нищо и затова ни трябва нов съюз", посочва избраният за президент милиардер.   Порошенко заяви още, че икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз трябва да бъде подписана веднага след встъпването му в длъжност. В изявление, разпространено от пресслужбата му, той изрази надежда, че ЕС, който последователно е поддържал европейският избор на Украйна, ще подкрепи и позицията за незабавно подписване на икономическата част от споразумението.   Политическият раздел бе подписан през март. Отказът на предишните украински власти да подпишат споразумението през ноември стана повод за избухване на кризата в бившата съветска република.

Ученически турнири по плажен волейбол и плуване ще се проведат във Варна

По случай 1 юни - Деня на детето, Община Варна Дирекция „Образование младежки дейности и спорт“, отдел „Спорт“, организира спортни състезания за ученици. На 01 юни от 08.30 часа на Южен плаж стартира ученически турнир по плажен волейбол за юноши и девойки във възраст VIII-X клас, като до момента заявки са подали 19 отбора от 11 училища от град Варна.

Камила Алвеш: С Матю и децата сме като пътуващ цирк

Съпругата на Макконъхи позира в зашеметяваща черно-бяла фотосесия


Всички лекари от Спешна помощ са подали колективна молба за напускане

Всички лекари от Спешна помощ са подали колективна молба за напуска и излизат на протест, съобщи БГНЕС.
Лекарите от Спешна помощ излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването.
Вчера директорът на Столичната спешна помощ Георги Гелев и неговият заместник по медицинската част бяха предложени за уволнение. Всички лекари от Спешна помощ са подали колективна молба за напуска и излизат на протест, съобщи БГНЕС. Лекарите от Спешна помощ излизат днес на протест пред Министерството на здравеопазването. Вчера директорът на Столичната спешна помощ Георги Гелев и неговият заместник по медицинската част бяха предложени за уволнение.

Шести ден няма и следа от изчезнал адвокат, периметърът на търсене се разширява

Четирима планински спасители с обучени кучета, полицаи, пожарникари и доброволци шести ден търсят изчезналия адвокат от Банско, съобщи дежурният спасител в Планинска спасителна служба - Банско за „Фокус Четирима планински спасители с обучени кучета, полицаи, пожарникари и доброволци шести ден търсят изчезналия адвокат от Банско, съобщи дежурният спасител в Планинска спасителна служба - Банско за „Фокус". Вчера беше претърсен районът около язовир ''Белизмата'', но 45-годишният Здравко Гоцевски не беше открит. Периметърът е разширен, търсенето пр

Швейцария ще запази имигрантските квоти за българи и румънци до последния момент


Швейцарското правителство реши днес страната да запази имигрантските квоти за българи и румънци до последния възможен момент, 31 май 2016 г., съобщи на своя сайт местният вестник "Вен минют", цитиран от БТА.

Тогава изтича максималният преходен период от седем години, предвиден в споразумението между конфедерацията и Европейския съюз за свободно движение.

Така гражданите на България и Румъния ще могат да се установяват свободно в Швейцария от 1 юни 2016 г. Но може би за...

Михаил Константинов: 12 октомври е прекрасна дата за предсрочни избори

/КРОСС/Математикът проф. Михаил Константинов постави оценка среден на изборите за Европейски парламент, които се проведоха на 25 май у нас. Той ги определи като "средни избори, без феноменален успех". Пред бТВ проф. Константинов посочи: „БСП и ДПС са с равен резултат - по около 400 000 всеки път. ГЕРБ трупа избиратели. "Атака" е в явна катастрофа. Същото се наблюдава и в НДСВ. Класическата десница е малко неутрална. Това е." Изводът, който прави математикът, е, че предсрочен вот е неизбежен сценарий, въпреки че, според него, бъдещият парламент ще бъде объркан и не много стабилен, тъй като ще има необичайна конфигурация заради появата на новите политически субекти. „Мисля, че 12 октомври е една прекрасна дата за предсрочни избори", каза Михаил Константинов. Според него ключът към оставка на кабинета е в ръцете на ДПС. „Ситуацията при ДПС е деликатна, защото ако те дълго крепят това управление, рискува да се сгромоляса по тежък начин. В България я няма тази хубава традиция докато си на власт да предизвикаш избори, не им се изпуска кокала", допълни той.  

Радан Кънев защити Момчил Неков, срещнал се с него преди година

"Конспирацията започна преди година...", написа говорителят на Реформаторския блок Радан кънев към снимка, която пусна в профила си във фейсбук.
Снимката, на която той е заедно с Момчил Неков, е направена през юли 2013 г. в централата на ДСБ, чийто лидер е Кънев. 
Поставеният под номер 15 в листата на БСП Неков събра от преференциалния вот повече "Конспирацията започна преди година...", написа говорителят на Реформаторския блок Радан кънев към снимка, която пусна в профила си във фейсбук. Снимката, на която той е заедно с Момчил Неков, е направена през юли 2013 г. в централата на ДСБ, чийто лидер е Кънев.  Поставеният под номер 15 в листата на БСП Неков събра от преференциалния вот повече

Цитат на деня: Момчил Неков си е купил билет за Брюксел, видях го вчера


"Престанете с този Момчил Неков! Той е вече депутат в Европарламента. Престанете, тази тема не е актуална! Измислете някаква друга тема. Той е взел своето решение."

Така депутатът от БСП от София-област Кирил Добрев отговори на репортерските въпроси дали 15-ият в евролистата на БСП Момчил Неков, който получи най-много преференции и изпревари водача Сергей Станишев, ще се откаже от мястото си.

Добрев каза още, че Неков си е купил билет за Брюксел, показал му го е вчера....

Руска котка патриот

 Ако президентът Владимир Путин си търси котка, то той обезателно трябва да осинови тази котка, станал хит в интернет, пише британският в. "Дейли мирър".

Във филмчето, качено в Ютюб, писана-патриот се изправя на задните си крака и стои мирно, когато стопанинът й пусне руския национален химн от смартфона, пише БТА.

Красивото животно стои мирно по време на цялото изпълнение. Когато химнът свърши, бялата писана отново се връща към нормалното си поведение.

Вестникът дава и още едно предложение. Ако котката патриот не отиде да живее в Кремъл, препоръчително е да бъде командирована в Бразилия. Там, заедно с треньора Фабио Капело, тя може безусловно да повдигне патриотичния дух на руския национален отбор по футбол на предстоящия Мондиал.

Източник: БТА

Ваучерите за гориво за фермерите се оказват неизползваеми

/КРОСС/ Дълго отлаганата помощ за фермерите под формата на ваучери за гориво за селскостопанска техника се оказа неизползваема. Заради опасения от фалшификации, бензиностанциите не приемат ваучерите, съобщава Капитал Daily. По данни на асоциацията на зърнопроизводителите досега няма нито един случай на реализиран ваучер, а само след седмици секторът влиза в най-активната си кампания по прибиране на житото. От земеделското и финансовото министерства съобщиха, че знаят за проблема и предстои да изготвят указания до търговците на горива. В края на миналата година правителството обеща по-нисък акциз за горивата, използвани в селскостопанската техника, като отстъпката е за 84 млн. лв. Планът предоставяне от 1 април на ваучери за гориво, чрез които фермерите да се възползват от преференцията. Заради удължаването на срока за кампанията по кандидатстване обаче срокът за раздаването не беше спазен и земеделците не успяха да ползват по-евтиното гориво по време на пролетната сеитба. След като земеделското министерство успя да обработи получените заявления за кандидатстване, преди около 10 дни започна да раздава и ваучерите. „След около 20 дни започва жътвата и силно се надяваме да има сериозен ход от институциите за решаването на проблема", коментира зам.-председателят на асоциацията Ангел Вукодинов

Цветанов осъден на 4 години затвор за отказани СРС-та

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на 4 години затвор от Софийския градски съд (СГС) по делото за престъпление срещу правосъдието. Той бе признат за виновен от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. "Това нормално ли е?", беше първата чистосърдечна реакция на бившия МВР шеф, когато чу решението на съда.   Ако присъдата бъде потвърдена и на следващите инстанции, Цветанов ще се окаже най-висшият представител на властта, осъден от български съд. СГС: Подсъдимият е трябвало да изпълни волята на съда, а не да я преценява Съдия Гетов сподели и кратки мотиви за решението си, уточнявайки, че в качеството му на вътрешен министър, единствено от Цветанов е зависело СРС-тата да бъдат приложени. Магистратът се аргументира и с факта, че шестте отказа на подсъдимия са от септември и октомври 2009 г., а година по-късно подслушването все пак е осъществено. "В този период не са събрани и не е имало как да бъдат събрани доказателства чрез прилагане на специални разузнавателни средства, защото такива са отказани", обобщи съдия Гетов. Според СГС Цветанов изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. По думите на съдия Гетов вътрешният министър е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея. Трите удивителни, поставени от Цветанов след отрицателните му резолюции, пък бяха изтълкувани от СГС като доказателство за това, че подсъдимият умишлено и целенасочено е извършил престъплението. "Това безспорно издава неговото волеизявление да не разпореди прилагането на СРС", заключи съдия Гетов, уточнявайки, че в случая е налице завишена обществена опасност на извършителя, а и на деянието. Решението на СГС все пак не е окончателно и защитата на Цветанов може да го обжалва пред Софийския апелативен съд. Ханс-Петер Ул имал информация за натиск над съда от достоверни източници След произнасянето на 4-годишната ефективна присъда германският защитник на Цветанов Ханс-Петер Ул обяви, че още преди 10 съдебни заседания получил информация от достоверни източници, че върху съда се оказва натиск. "Надявахме се, че съдът, както е нормално за всяка една правова държава, ще остане независим и няма да се подаде на този натиск и ще оправдае Цветанов. Според мен съдът не удържа на натиска. Вие сте свидетели, как съдията с треперещи ръце прочете присъдата. Аз наистина съм уплашен от състоянието на правовата държава в България", коментира юристът без обаче да уточни от кого идва този натиск. Самият Цветанов пък сподели, че разбрал за информацията на Ул предната вечер, когато го посрещнал на летището и "всъщност дойдохме насам доста песимистично настроени за ефективността на българският съд". Пледоариите бяха засекретени без съдът да прочете задължителното определение По време на пледоариите, които неясно защо бяха засекретени от съда без да прочете задължителното в такива случаи определение, наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов поиска 3-годишна условна присъда за Цветанов. "Поисках 3 години лишаване от свобода, при условието на чл. 66, тоест изпълнението на наказанието да бъде отложено със срок от 5 години и лишаване от права да заема държавна служебна длъжност със срок от 3 години. Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че в рамките на средата съгласно чл. 36 от Наказателният кодекс", обясни искането си обвинителят. "Защото съм се придържал към българското законодателство и всички действия, които съм предприел с тези аргументи, които бяха споменати в свидетелските показания, както на бившия главен секретар Калин Георгиев, така и на директора към този момент Цветан Иванов, че всъщност съм имал основание да не подпиша тези специални разузнавателни средства. Сами разбирате, че сме казали това, което всъщност е засекретено. Мога да кажа следното, за да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС съм подписал "Не!!!" по това дело", заяви по-рано през деня подсъдимият, помолен да разясни защо се смята за невинен. Това е вторият съдебен процес срещу Цветанов, който завършва на първа инстанция, след като само преди три дни СГС го оправда по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, които били изплатени на Тодоров под формата на възнаграждения, докато е бил в ареста, и на обезщетение при последвалото му пенсиониране. Бившият вътрешен министър е подсъдим още за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. Първото заседание по това дело е насрочено за петък.

Цветан Цветанов осъден на 4 години затвор за отказани СРС-та

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на 4 години затвор от Софийския градски съд (СГС) по делото за престъпление срещу правосъдието. Той бе признат за виновен от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. "Това нормално ли е?", беше първата чистосърдечна реакция на бившият МВР шеф, когато чу решението на съда. СГС: Подсъдимият е трябвало да изпълни волята на съда, а не да я преценява Съдия Гетов сподели и кратки мотиви за решението си, уточнявайки, че в качеството му на вътрешен министър, единствено от Цветанов е зависело СРС-тата да бъдат приложени. Магистратът се аргументира и с факта, че шестте отказа на подсъдимия са от септември и октомври 2009 г., а година по-късно подслушването все пак е осъществено. "В този период не са събрани и не е имало как да бъдат събрани доказателства чрез прилагане на специални разузнавателни средства, защото такива са отказани", обобщи съдия Гетов. Според СГС Цветанов изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. По думите на съдия Гетов вътрешният министър е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея. Трите удивителни, поставени от Цветанов след отрицателните му резолюции, пък бяха изтълкувани от СГС като доказателство за това, че подсъдимият умишлено и целенасочено е извършил престъплението. "Това безспорно издава неговото волеизявление да не разпореди прилагането на СРС", заключи съдия Гетов, уточнявайки, че в случая е налице завишена обществена опасност на извършителя, а и на деянието. Решението на СГС все пак не е окончателно и защитата на Цветанов може да го обжалва пред Софийския апелативен съд. Ханс-Петер Ул имал информация за натиск над съда от достоверни източници След произнасянето на 4-годишната ефективна присъда германският защитник на Цветанов Ханс-Петер Ул обяви, че още преди 10 съдебни заседания получил информация от достоверни източници, че върху съда се оказва натиск. "Надявахме се, че съдът, както е нормално за всяка една правова държава, ще остане независим и няма да се подаде на този натиск и ще оправдае Цветанов. Според мен съдът не удържа на натиска. Вие сте свидетели, как съдията с треперещи ръце прочете присъдата. Аз наистина съм уплашен от състоянието на правовата държава в България", коментира юристът без обаче да уточни от кого идва този натиск. Самият Цветанов пък сподели, че разбрал за информацията на Ул предната вечер, когато го посрещнал на летището и "всъщност дойдохме насам доста песимистично настроени за ефективността на българският съд". Пледоариите бяха засекретени без съдът да прочете задължителното определение По време на пледоариите, които неясно защо бяха засекретени от съда без да прочете задължителното в такива случаи определение, наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов поиска 3-годишна условна присъда за Цветанов. "Поисках 3 години лишаване от свобода, при условието на чл. 66, тоест изпълнението на наказанието да бъде отложено със срок от 5 години и лишаване от права да заема държавна служебна длъжност със срок от 3 години. Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че в рамките на средата съгласно чл. 36 от Наказателният кодекс", обясни искането си обвинителят. "Защото съм се придържал към българското законодателство и всички действия, които съм предприел с тези аргументи, които бяха споменати в свидетелските показания, както на бившия главен секретар Калин Георгиев, така и на директора към този момент Цветан Иванов, че всъщност съм имал основание да не подпиша тези специални разузнавателни средства. Сами разбирате, че сме казали това, което всъщност е засекретено. Мога да кажа следното, за да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС съм подписал "Не!!!" по това дело", заяви по-рано през деня подсъдимият, помолен да разясни защо се смята за невинен. Това е вторият съдебен процес срещу Цветанов, който завършва на първа инстанция, след като само преди три дни СГС го оправда по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, които били изплатени на Тодоров под формата на възнаграждения, докато е бил в ареста, и на обезщетение при последвалото му пенсиониране. Бившият вътрешен министър е подсъдим още за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. Първото заседание по това дело е насрочено за петък.

Цветан Цветанов получи 4 години затвор за отказаните СРС-та

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на 4 години затвор от Софийския градски съд (СГС) в четвъртък по делото си за престъпление срещу правосъдието.   Той бе признат за виновен от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.   По време на пледоариите, които неясно защо бяха засекретени от съда, без да прочете задължителното в такива случаи определение, наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов поиска 3-годишна условна присъда за Цветанов.   "Поисках 3 години лишаване от свобода, при условието на чл. 66, тоест изпълнението на наказанието да бъде отложено със срок от 5 години и лишаване от права да заема държавна служебна длъжност със срок от 3 години. Наказанието е от 2 до 8 години, така че съм преценил, че в рамките на средата съгласно чл. 36 от Наказателният кодекс", обясни искането си обвинителят.   Това е вторият съдебен процес срещу Цветанов, който завършва на първа инстанция, след като само преди три дни СГС го оправда по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, които били изплатени на Тодоров под формата на възнаграждения, докато е бил в ареста, и на обезщетение при последвалото му пенсиониране.   Бившият вътрешен министър е подсъдим още за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. Първото заседание по това дело е насрочено за петък.   Очаквайте подробности.

Прокуратурата поиска 3-годишна условна присъда за Цветанов

Прокуратурата поиска от Софийския градски съд (СГС) в четвъртък да наложи 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок на бившия вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по делото му за престъпление срещу правосъдието.   Той е обвинен, че е поставил шест резолюции "Не!!!" върху съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Пледоариите на двете страни вървят при закрити врата.   Държавното обвинение настоява още на подсъдимия да бъде наложена и 3-годишна забрана да заема висши държавни постове.   Това е вторият съдебен процес срещу Цветанов, който завършва на първа инстанция, след като само преди три дни СГС го оправда по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, които били изплатени на Тодоров под формата на възнаграждения, докато е бил в ареста, и на обезщетение при последвалото му пенсиониране.   Бившият вътрешен министър е подсъдим още за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. Първото заседание по това дело е насрочено за петък.

ВСС избира председател на Апелативния съд в Пловдив

Кандидати са досегашният шеф Георги Чамбов и зам.-председателката Магдалина Иванова

Земетресенията събудиха вулкан в Охрид

Гъст дим започнал да излиза от вулкана в охридското село Косел след земетресенията, люлеещи Балканите през последните дни, съобщи полицията.

Празнуваме Спасовден. Честито на имениците!

Днес отбелязваме Спасовден (Възнесение Господне, Възнесение Христово). Имен ден празнуват носещите имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска . Наименованието на празника Спасовден произлиза от „спасение“. Това е и денят на хлебарите и сладкарите. Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито с хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен. Води ги техен близък, който се уважава като "побратим" или "посестрима" на болния. Тази практика е описана великолепно в разказа "Спасова могила" от художника на българското село Елин Пелин.

Ефектът N/N

/КРОСС/ Не само избирателите на БСП масово са се объркали и са избрали преференциално кандидат №15 Момчил Неков, само защото номерът му съвпада с номера на партията в интегралната бюлетина. Публикуваните данни на Централната избирателна комисия за всички получени преференциални гласове показват масово "объркване", каквато е версията на ръководството на БСП за изненадващия успех на кандидат №15. Читател на Клуб Z от Швейцария Димитър Иванов е изпратил до редакцията таблицата, която показва какъв процент от далите преференция избиратели на дадена партия са отбелязали точно съвпадащия номер. Т.е. партия номер 3 - кандидат номер 3, партия номер 11 - кандидат номер 11, и т.н. Димитър Иванов нарича това ефекта N/N. Средно една трета от избирателите, използвали преференция, падат в капана на този ефект. При Коалиция за България с №15 този дял е 28%. При НФСБ с №11 делът е 35%. Най-висок е делът при "Българска левица", която обаче е №1 в бюлетината и вероятно в този случай причините са две - и объркване, и водачката на листата, която е и лидер на партията. Най-нисък е този дял на "объркване" при Реформаторския блок - там съвпадащият №10 печели само 7% от преференциите. Потребители в социалните мрежи наричат ефекта N/N тест за интелигентност на избирателите. На този тест обаче не бяха подложени избирателите на ГЕРБ, ДПС и ББЦ, защото техните номера в бюлетината бяха над 17, а това е най-високото число за преференция.  

Доставките на газ за Украйна може да бъдат ограничени на 3 юни

Доставките на газ за Украйна може да бъдат ограничени на 3 юни. Това ще стане, ако страната не предплати за синьото гориво до 2 юни, заяви...

Пороен дъжд нанесе огромни щети в село Генерал Колево, община Вълчи дол

На 28-ми май между 18:00 и 20:00 часа пороен дъжд, придружен с градушка, се изля над село Генерал Колево, община Вълчи дол. Залети са ниви, наводнени са къщи и дворове, асфалтовата настилка е изронена от придошлата вода. Няма прелял язовир на територията на общината.

Бойко Борисов "отвори вратата" към всички партии, дори БСП

"Колкото и да не ми е приятно – отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили, БСП са втора политическа сила и зад тях също стоят избиратели. Затова при оставка и нови избори съм готов да разговарям с БСП и ДПС", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък пред репортери в парламента.   Борисов уточни, че до този момент не е водил никакви разговори с ДПС, нито с президента Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след изборите. "За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството", подчерта бившият премиер.   На въпрос дали очаква лидерът на ДПС Лютви Местан да спре да крепи кабинета, Борисов отговори, че не се меси в други партии, което не му попречи да изкоментира "Атака": "Не е логично това - една разсипана партия като "Атака” дори не можа да влезе, да мине границата, да стои в парламента и да крепи БСП и ДПС”.   Новият политически курс за разговори с всички бе зададен преди ден от лидера на ДПС, който обяви, че партията му е отворена за всякакви опции – ремонт на кабинета, предсрочни избори тази есен или до края на годината. Най-важното съобщение на Местан обаче беше, че правителството "Орешарски" няма да изкара пълен мандат.   Също като Борисов, и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева даде да се разбере, че вратата е отворена към всички. На въпрос дали ГЕРБ биха си сътрудничили с партията на Николай Бареков "България без цензура" в един следващ кабинет, тя отговори уклончиво. "Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но именно те се разграничиха от нас – извървяха пътя от дясното в лявото”, посочи Цачева пред бТВ.   По думите й, в случая с "амбициите” на Бареков "един министър-председател си търси държава, която да управлява”. "Това, че харесва БСП като бъдещ партньор, дава отговор на въпроса кой ни спретна Костинбродския сценарий миналата година”, допълни бившият шеф на парламента.   Преди ден Бареков предложи на БСП да му станат младши коалиционен партньор в следващото НС, обявявайки, че той ще е премиер. Бареков определи коалиция с ГЕРБ като абсурдна и несъществуваща опция.

Торнадо в Петричко отнесе път в няколко села

Хората са притеснени, защото три села са откъснати, тъй като до тях не може да се стигне заради липсата на път

Торнадо в Перичко отнесе път в няколко села

Хората са притеснени, защото три села са откъснати, тъй като до тях не може да се стигне заради липсата на път

Проф. Константинов: ДПС са в деликатна позиция

Мисля, че 12 октомври е прекрасна дата за предсрочни избори. Трябва да има избори, защото този парламент не работи, а не защото е еди-какъв си. Който и да е, трябва да си гледа работата, да се формулират приоритети и да се следват политиките.

Great Wall показа най-големия си сериен пикап

Wingle 6 вероятно ще се произвежда и в България


Днес е Възнесение Господне - Спасовден

На 29 май тази година Православната църква чества Възнесение Господне (Спасовден). Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.

Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.

На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото...

Продължава

Лекарите от Спешната помощ в София са подали колективна оставка

/КРОСС/Лекаритеот Спешна помощ - София подадоха колективна оставка. Здравните работници се събират на протест пред Министерство на здравеопазването. Някои от тях с линейски с включена звукова и светлинна сигнализация са предизвикали. За намерението си да напуснат едновременно Спешната помощ лекарите заявиха тази сутрин. Решението им е в защита на уволнения шеф д-р Гелев и в знак на протест на лошата държавна политика в сферата на здравеопазването и в частност Спешна помощ.  65 са лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ в София - град, които искат да напуснат. Данните на здравното министерство показват, че в столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от 179 за лекари. За съжаление са заети 90 лекарски щата. В столицата има налични 57 автомобила. По щат трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, по данни на Центъра за спешна медицинска помощ. Днес директорът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев заяви, че няма да подаде оставка.  

Лекарите от Спешната помощ в София са подали колективна оставка

/КРОСС/Лекаритеот Спешна помощ - София подадоха колективна оставка. Здравните работници се събират на протест пред Министерство на здравеопазването. Някои от тях с линейски с включена звукова и светлинна сигнализация са предизвикали. За намерението си да напуснат едновременно Спешната помощ лекарите заявиха тази сутрин. Решението им е в защита на уволнения шеф д-р Гелев и в знак на протест на лошата държавна политика в сферата на здравеопазването и в частност Спешна помощ. 

Стоян Тонев: Причината за трагичния инцидент е една - безотговорността на здравното министерство

/КРОСС/ Уволнението на д-р Георги Гелев и неговия заместник е прехвърляне от болната на здравата глава, прехвърляне на отговорност. Тази мярка е палиатив, който не решава никакви проблеми.„ Това каза в интервю за "Стандарт" ген. Стоян Тонев, зам.-кмет по здравеопазването на София и бивш шеф на ВМА, в коментар на реакциите след случая със смъртта на 40-годишната фотографка и последвалите уволнения в Спешната помощ. За д-р Георги Гелев и неговия заместник ген. Тонев каза: И двамата са уважавани и дълго работещи в системата лекари, не е коректно да се постъпва така с тях. Смятам да поговоря с двамата и ако можем да им помогнем, ще им помогнем. По повод конкретния случай и толкова коментирания дефибрилатор той заяви: "Това е най-малкото, което трябва да има в нея. Има и специализирани линейки, които са високотехнологични, както и такива за деца, където трябва да има друга апаратура" и уточни, че е необходимо да има и човек, който да умее да борави с апаратурата в тях. Според ген. Танев трябва мотивация за лекарите да работят в "Бърза помощ", а това, по думите му, става с пари, добри условия на труд и възможност за специализация. С 4,5 млн. лв. на година заплатите в София могат да се вдигнат 100%. Въпросът е защо тези пари ги няма, толкова ли струва животът на хората? Сега пътувах с едно такси и шофьорът ми каза, че за последния месец е видял трима души да умират от инфаркт или инсулт на Централна гара

17-годишен гепи HTC-то на съученик от Спортното училище в Перник

Криминалисти от 2-ро РУП - Перник установиха непълнолетен извършител на кражба на луксозен смартфон 'HTC' от пернишко училище, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Престъпното посегателство е извършено преди около месец в пернишкото училище "Олимпиец". След проведените оперативно – издирвателни мероприятия от служители на 2-ро РУП - Перник е установено, че извършител на кражбата е 17-годишният М. Д. от град Перник. Инкриминираната вещ...

Продължава

EVN България ще подкрепи Празника на детето в Пловдив

/КРОСС/ По случай Деня на детето EVN България традиционно ще се включи в реализацията на детски празник, който ще се състои в неделя, 1 юни 2014 г., от 10 ч. в Стария град в Пловдив. Организаторите от общински институт „Старинен Пловдив", община Пловдив, са предвидили интересна програма за децата, включваща интересни събития и игри: песни, танци, приказки, игри, театър, работилнички и други изненади. Сред местата на провеждане на детския празник са интересни локации в „Старинен Пловдив". Някои от тях са галерия „Златю Бояджиев", Балабановата къща, къща „Хиндлиян", къща „Недкович", музейна аптека „Хипократ" и др. Детският празник ще завърши с голям детски концерт на площад „Римски стадион" от 18:30 ч.    

Тодоров: Стивън Ло си има по-важна работа от ЦСКА

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров коментира възможността сингапурският бизнесмен Стивън Ло да инвестира в клуба. Както обикновено подобни гръмки информации се оказаха силно напудрени....

Ливърпул взе интересно решение - без повече наемници в отбора

"Надявам се, че през това лято няма да ми се налага да взимам играчи под наем", призна мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс. Откакто дойде на "Анфийлд" Роджърс привлече с времен...

ДКЕВР се размърда и поиска намаляване на цената на тока от американските централи

ДКЕВР поиска преговори за промяна на договорите за изкупуването на електроенергия от "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1", предаде БГНЕС. Предлаганите промени...

Конте: Няма как Юве да спечели Шампионска лига

Треньорът на Ювентус Антонио Конте не вярва, че отборът му може да спечели турнира Шампионска лига. Шампионите на Италия се провалиха в опитите си да излязат от групите през изминалия сезон и всичко ...

Станишев: Не бързайте с изборите наесен

Недейте да бързате. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев попитан дали може да се очакват предсрочни парламентарни избори наесен. „Утре нали има вот на недо...

МЗ извади кирливите ризи на Спешна помощ

25 лекари без специалност работят в Центъра за Спешна медицинска помощ-София (ЦСМП-София) към 31 декември 2013 г., с което не са спазени изискванията на медицински стандарт "Спешна медицина"...

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за Цветанов

/КРОСС/Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по образуваното срещу него дело за престъпление срещу правосъдието. Държавното обвинение иска още бившият вътрешен министър да не може да заема 3 години висша държавна длъжност. Второто от делата срещу Цветан Цветанов е за отказаните СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров. То се проведе при закрити врата.  

Прокуратурата поиска 3 г. условна за Цветанов

Софийска градска прокуратура поиска 3 години условна присъда за Цветан Цветанов, 3 години лишаване от възможността да заема държавна длъжност и 5 години изпитателен срок за бившия вътрешен министър.

Арестуваха 10 души, подготвяли терористичен удар в Москва

Руските власти арестуваха 10 души, подготвяли терористичен удар в Москва, съобщи Министерството на вътрешните работи. Всички арестувани са от етническата кавказката република Дагестан. Те подготвяли атентата по повод Деня на победата 9 май, а били задържани на 7 май.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване