Стоянович: България има Източно и Западно крайбрежие

Невероятно "откритие" направи културният ни министър Петър Стоянович. На дискусия в Бургас за археологическите чудеса той заяви: "Прави ми впечатление, че  Западното ни крайбрежие не е толкова прекрасно, колкото Източното . Искам да уверя, че ще се постараем да бъдем добър посредник в обсъждането и разрешаването на различни проблеми в областта на археологията, културата, въобще по всички онези въпроси, които касаят пряко българските чудеса”, заяви министър Стоянович още при откриването на форума, пише burgas.utre.bg. В залата настана смут, присъстващите започнаха да се споглеждат и да се подсмихват иронично. За да замаже гафа, председателят на Алианса за туризъм в югоизточен регион Мария Инджова заяви: "Аз много се радвам, че министърът чак вчера е открил, че Южното Черноморие е по-красиво от Северното. Ние това отдавна го знаем. Но министърът трябва да знае, че красотата струва пари". Тя обаче допълни, че "правителството с нищо не помага на нашето Черноморие и на туристическия бизнес". След дискусията хората коментира, че министър Стоянович изрича това за втори път. Ден по-рано при откриването на третото издание на фестивала „Четящият човек“ той тържествено обяви: "Идвам от Западното крайбрежие на България и искам да ви кажа, че Източното е 100 пъти по-хубаво. Не мърдайте от тук!"

Поет написа ода за Сергей Станишев

Поет написа ода за Сергей Станишев

Поетът Ивайло Диманов, който симпатизира на левицата, публикува стихотворение, посветено на лидера на БСП Сергей Станишев и отказа му да подаде оставка след поредната загуба на евроизборите през май, пише "Труд".

 
 Диманов представи одата си и тя вече се разпространява в социалните мрежи. Не знам дали той (Станишев - бел. р.) вече не е рекордьор като партиен лидер с най-много загуби на изборите, заяви Диманов. Ето я и нея: 
 
Станишев, иди си 
Другарю председател, 
вожд любим! 
във изборни сражения непобедим, 
вземи си чантата и рокерското яке 
излез във нелегалност без ятак и явка 
Иди на Бузлуджа, 
иди най-после в казармата или на трудовата борса, 
на заседание на ПЕС, иди в Пелопонес,
 иди най-после във казармата, 
иди в Херсон, на танк, на мотоциклет или на кон! 
Иди кореспондент "Плейбой", "Пенхтаус" 
иди на консултация при д-р Хаус, 
иди накъдето ти видят очите зорките очи 

Иди където пожелаеш, само си иди!

Дуо основни играчи притесни Ван Гаал

Двама от основните играчи на Холандия - Далей Блинд и Рон Влаар, притесниха треньорския щаб с оплаквания, заради които пропуснаха днешната тренировка на тима. Левият защитник Блинд страда от болки в ...

Чобанов: Спекулира се, че предприятията са източвани

"Спекулира се, че предприятията са източвани, което не отговаря категорично на истината, но същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година. Няма изземване на извънредни средства, а се...

Годишната инфлация със спад от 1.8% през май

През май 2014 година годишното ниво на инфлацията в еврозоната е възлязло на 0,5% срещу 0,7% през април, сочат данните на Евростат. Година по-рано инфлацията е била 1,4%. На месечна база пък през май цените са отчели спад от 0,1%. В целия ЕС през май годишната инфлация е била 0,6% след 0,8% през април. През май 2014 година годишното ниво на инфлацията в еврозоната е възлязло на 0,5% срещу 0,7% през април, сочат данните на Евростат. Година по-рано инфлацията е била 1,4%. На месечна база пък през май цените са отчели спад от 0,1%. В целия ЕС през май годишната инфлация е била 0,6% след 0,8% през април.

Сладолед с крокодилски яйца по филипински

Вкусът на сладоледа въобще не е странен, а е много богат, защото жълтъкът в крокодилските яйца е 80 процента

Откриха вода на най-големия спътник на Плутон?

/КРОСС/ Учени от НАСА предполагат, че на Харон - най-големият спътник на Плутон - би могъл да съществува топъл подземен океан, който е бил подходящ за възникване на живот. Според астрономите, наличието на океан в миналото обяснява овалната форма на орбитата на спътника. В допълнение, тази форма е предизвиквала силни приливи и отливи, което е довело до образуването на пукнатини по повърхността на тялото. Учените предполагат, че температурата на океана е била подходяща за живот и във водата са били разтворени ключови елементи за зараждането му, включително въглерод, азот и фосфор.Харон е най-големият спътник на Плутон, който се намира на разстояние от 19 570 км., което е почти 20 пъти по-малко от разстоянието между Земята и Луната.    

Експерти преброиха 16 300 ядрени оръжия по света

Броят на ядрените бойни глави по света е намалял до 16 300 тази година, предимно поради съкращенията в САЩ и Русия, предаде Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. Броят на ядрените бойни глави е спаднал с 970 за една година.

Пресконференция в Община Пловдив с най-силните мъже на България и Молдова

 Скъпи колеги, имам удоволствието да ви поканя на пресконференция за Международния „Стронгмен” турнир MUSKULI.COM, която ще се проведе в 12.30 часа, утре, 17.06.2014 г., в заседателната зала на Община Пловдив, ет. 2. От общината ще участва заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков.

Ще можете да зададете своите въпроси към „най-силните“ мъже на България и Молдова.

Изпращам ви кратките им спортни визитки:

1. Владимир Ризов - „Най-силният мъж на България” за 2006 и 2007 г.. Има общо 27 победи на състезания в България, бронзов медал от Балканския стронгмен шампионат през 2005 г., призови места от балкански и европейски турнири и влиза в Топ 5 на „Гран При” състезанията. Автор на множество републикански рекорди в Стронгмен-дисциплините като „фермерска разходка”, обръщане на гуми, теглене на камион, кръст. Изпълнителен директор на БФСС-Стронгмен.

2. Бойко Лишковски – Вицешампион на стронгмен-турнира Мускули 2013 в Пловдив, със сериозна заявка да се превърне в един от топ-атлетите на БФСС.

3. Велизар Митов - Абсолютен шампион по силов трибой за 2014 г., участник на световно първенство по стронгмен, водещ атлет на БФСС и основен претендент на Тодорчев. Състезател по масрестлинг на България (в БФСС)

4. Родион Сукман – 5-кратeн шампион на Молдова по силов трибой и 3-кратен носител на титлата “Най-силен мъж” на Молдова. Вицешампион от световното първенство по масрестлинг през 2013 г. През 2012 г. постави световен рекорд за мъртва тяга с автомобил, задържайки на ръце кола с тегло 1748 кг. в продължение на 1 минута и 8 секунди.

5. Сергей Мирзенко – Шампион по стронгмен на Молдова. Вицепрезидент на Молдовската Стронгмен федерация и нейн основен състезател. Редовен участник в WSF–World Strongman Cup. Състезава се в „Най-силния мъж на Украйна” през 2013 г., като спечели една от дисциплините – дърпане на два няколкотонни автомобил „арм овър арм”.

6. Стоян Тодорчев – Притежател на 7 световни рекорда в силовия многобой и вписан в Книгата на рекордите „Гинес” като най-силния човек на планетата, след като заедно с още 8 души успя да издърпа 195-тонен самолет в Сибир през 2010 г. Двукратен абсолютен шампион на България в силовия многобой (2004 и 2005 г.), двукратен балкански шампион (2008 и 2009 г.), побеждавал Васил Вирастюк (Най-силния мъж на планетата през 2004 г.) през 2006 г. във Виена, Яне Виртанен (най-силния мъж на планетата през 2000 г.) през 2008 г., Мариуш Пудзяновски (Най-силният мъж на планетата за 2002, 2003, 2005, 2007 и 2008 г.) през 2008 г. и Зидрунас Савицкас (Най-силният мъж на планетата за 2009, 2010 и 2012 г.) през 2011 г. в Москва. На последното си засега голямо състезание - Strongman GP Москва през юли 2012 г. остана втори след поляка Кшищоф Радзиковски.

7. Мариян Димитров – Най-силният полицай на България, шампион по силов трибой, абсолютен дебютант в стронгмен-състезанията, който ще защитава честа на пагона, срещу някои от топ спортистите в Европа!  

Войната Василев – Пеевски е за около 100 млн. лв. от "Булгартабак"

Неуредени финансови взаимоотношения за около 100 млн. лева са причина за разрива между собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутата от ДПС и предполагаем собственик на "Булгартабак холдинг" Делян Пеевски. Оттам произтичат проблемите на банката с прокуратурата, която е спретнала това "шоу" с разпити на ръководството на КТБ, претърсване на офиси и неопровергани медийни публикации, че Василев е "поръчал" убийството на Пеевски, за което има трима задържани. Това се разбра от обърканите обяснения на изпълнителните директори на КТБ, които дадоха специална пресконференция в понеделник, за да разсеят появилите се "неточности в публичното пространство", както и "да защитят честта на Цветан Василев, достойнството на банката", акционерите и вложенията на спестителите, които са за над 3 млрд. лв.   Цветан Василев отсъстваше от събитието, защото все още е в чужбина. Така без отговор остана въпроса има ли апетит Пеевски да придобие банката.   Макар ситуацията около КТБ да изглежда неспасяема, особено с неопроверганите от прокуратурата твърдения, че Цветан Василев е "поръчал" Пеевски, ръководството на банката увери, че до момента не са настъпили вреди. На този етап КТБ няма намерение да съди държавата, каза Любомир Денев, член на надзорния й съвет.   В същото време изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров и Георги Христов заявиха, че "безпрецедентната медийна атака" срещу институцията и манипулативната информация от прокуратурата са опит да бъде разклатена цялата банкова система и валутния борд.   Към момента БНБ не е коментирала официално събитията около четвъртата по големина банка в България.   КТБ признават за два кредита от по 25 млн. лв. и 28 млн. лв., които са били отпуснати на "Булгартабак" и до преди месец са били редовно обслужвани, но в момента не са. Още 80 млн. лв. са свързани със искането да не се разпределя печалбата на "Булгартабак", от старана на мажоритарния собственик, който е "някакво физическо лице", неясно дори за КЗК, която е била "ловко преметната", по думите на Георги Христов.   Костеливият орех "Булгартабак"   Георги Христов посочи, че напрежението между Пеевски и Василев е по линия на дружеството с "изразен политически нюанс" "Булгартабак холдинг". Това стана с уговорката, че формално Делян Пеевски няма право да бъде собственик на търговски дружества и няма официално регистрирани такива на негово име.   По думите на Христвов става дума за "две експозиции към лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски". "Имахме редовно погасяване по тях до преди месец, плащанията обаче спряха и ние като всяка нормална банка, управляваща чужди пари, потърсихме контакт и блокирахме съответното обезпечение", каза той, визирайки очевидно кредитите от 25 млн. лв. и 28 млн. лв. към подставени лица на Пеевски.   Въпросните два кредита съставляват 0.52% от общия кредитен портфейл на КТБ, те са адекватно провизирани и не застрашават стабилността на институцията, увериха директорите.   "Кой убива длъжника си бе, хора?!"   Макар Пеевски да не фигурира като длъжник на КТБ, по-късно, в стремежа си да обори твърденията, че Василев е поръчал убийството на депутата, Христов запита реторично: "Кой убива длъжника си бе, хора?!"   "За нас е недопустимо да се направи опит за такава публична екзекуция на една институция", допълни Георги Христов.   Битка за печалба от 80 млн. лв.   Другият спорен момент е около искането на "неизвестния собственик" на "Булгартабак", който беше скрит дори от КФН и КЗК, за неразпределянето на печалбата за миналата година от над 80 млн. лв. КТБ държи 6% от акциите на "Булгартабак" и поиска промяна на дневния ред на общото събрание насрочено за 30 юни, но съдия Румяна Ченалова отхвърли искането им. Първият ни опит за промяна в дневния ред на събранието беше блокиран, но имаме още два, които чакат да бъдат вписани, отбеляза Христов, давайки да се разбере, че няма да отстъпят.   Междувременно започнало едно "мигриране" на кредити към други банки, по думите на Христов. Разбра се, че със средства, осигурени основно чрез кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР), Пеевски е започнал да погасява заемите към КТБ. От ББР заявиха, че няма да коментират каква е експозицията на лица и фирми свързани с Делян Пеевски, на които банката е отпуснала кредити.   "Нескопосано шоу"   От обясненията се разбра, че отпорът на Цветан Василев за "Булгартабак" е последван от едни "други маньоври" по един "манипулативен начин" свързани с досъдебно производство, разпити и т.н..   Георги Христов разказа как на 9 юни, понеделник, представители на столичния отдел на Софийска градска прокуратура са занесли призовка за четиримата членове от управата на КТБ. Те трябвало се явят на разпит в един и същи ден, в един и същи час -11 юни от 10 часа. Точно за тогава е било насрочено от преди месец и Общото събрание на акционерите на КТБ. Четиримата призовани поискали да бъдат разпитани по друго време, дори още в същия ден, но им било отговорено: "Не става".   Христов нарече връчването на призовките "нескопосано шоу", чиято цел е бил да се провали провеждането на общото събрание.   "Не може отговорни фактори в държавата по този начин да клатят националната сигурност и усещането за стабилност в икономиката", каза Христов по отношение на медийните публикации за претърсвани офиси на банката, които разследващите не са опровергали веднага.   Връщайки се към събитията от петък, 13-ти, когато имаше прокурорско-полицейска акция в бизнес сградата на Цветан Василев на бул. "Цар Борис III", Илиан Зафиров обясни, че срещу КТБ не са предприемани процесуални действия, не са претърсвани офиси на банката, не са изземвани документи.   Той посочи, че разпитаните служители на банката са шестима. На тях не им било обяснено защо са извикани, а задаваните въпроси били от "общообразователен характер, чиито отговори могат да се намерят в интернет", каза Зафиров.   Миналия петък разследващите са били в офиси на фирмата "Бромак", които се намират в бизнес сградата на "Цар Борис III", каза Христов.   "Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев е основен акционер в КТБ.   Единствено по публикации в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражиран сигнал на неформалната организация "Протестна мрежа", обявиха от ръководството на банката и уточниха, че не са иззети никакви документи.   От КТБ посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на банката, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД. Банката обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната, подчертаха от КТБ.   Няма да има извинение към Пеевски   На въпрос дали банката ще се извини на Делян Пеевски, както той поиска заради твърдението, че има необслужвани кредити, Георги Христов отговори: "Не намирам за необходимо да се извинявам. Ако трябва да му се извиним, трябва да отидем всички пред неговия офис и да се извиним, защото обществото говори за това".   След като заяви, че прокуратурата и този, който я владее, имат интерес от "шоуто", Христов поясни, че въпросът кой владее прокуратурата трябва да се насочи към главния прокурор, тъй като институцията действа на принципа на единоначалието. Христов не се нае да каже дали това е лична атака на Сотир Цацаров.   По думите му обаче действията на разследващите били сигнал, който показвал вероятно, че всеки, който не слуша, може да бъде смачкан. В КТБ обаче не е имало сигнали, че трябва да "слушат".   Цветан Василев - целият в бяло   "Личните кредити на акционерното дружество на Цветан Василев и в миналото, и в настоящето, са в рамките на регулацията на банковия регулатор", увери Георги Христов. Това означава, че Цветан Василев няма проблемни кредити и не е надхвърлил изискването в нормативната уредба повече от 25% от заемите да са към свързани лица.   Дали това е така, обаче, би трябвало да изясни прокурорската проверка по сигнала на "Протестна мрежа". Не е ясно дали изисканата от БНБ информация е постъпила при разследващите и дали няма да бъдат открити нарушения на БНБ, която си е затваряла очите за случващото се в КТБ.   Според изпълнителните директори на банката държавните пари в нея не са много – между 120 - 140 млн. лв. Приетата от служебния кабинет наредба за обслужването на държавните компании в търговските банки не се е отразила по никакъв начин на държаните в банката държавни пари, твърди Илиян Зафиров. По думите му едни държавни фирми са се изтеглили, но на тяхно място са дошли други. Така държавните пари в КТБ са 2% от всички привлечени средства в банката, които са над 3 млрд. лв., уточни Зафиров.   Изнесените данни обаче сочат, че депозитите на държавните фирми в "банката на властта", както беше наричана до скоро, са се стопили значително. Според информация на финансовото министерство към март 2010 г. държавните енергийни дружества са държали в КТБ 337 млн. лв.   Причината за намалението на парите се дължи на декапитализираните държавни фирми, особено в енергетика, твърдят банкери.   Другият сектор, който КТБ финансира, е инфраструктурата, като почти няма частно или държавно дружество, което да не е обслужвано от банката, казаха изпълнителните директори.

КТБ видя опит за разклащането на валутния борд с атаката срещу нея

Ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) окачестви разследванията спрямо лица и фирми, свързани с нея, като опит за дестабилизация на цялата банкова система и разклащане на валутния брод. Прокуратурата и този, който я владее, имаше полза от това шоу, коментира изпълнителният директор на КТБ Георги Христов в понеделник. Той и Илиан Зафиров, другия изпълнителен директор, дадоха специална пресконференция, за да разсеят появилите се "неточности в публичното пространство", както и "да защитят честта на Цветан Василев, достойнството на банката", акционерите и вложенията на спестителите, които са за над 3 млрд. лв. .   Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев отсъстваше от събитието, защото все още е в чужбина. Така без отговор остана въпроса има ли апетит Пеевски да придобие банката.   Напрежението между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски е за около 100 млн. лв., стана ясно от изявленията на двамата директори на КТБ.   От тях 25 – 28 млн. лв. са свързани с два кредита, отпуснати от КТБ на "Булгартабак", които до преди месец са били редовно обслужвани, но след това започнали "маньоври". Още 80 млн. лв. са свързани с искането да не се разпределя печалбата на "Булгартабак холиднг", от старана на мажоритарния собственик, който е "някакво физическо лице", неясно дори за Комисията за финансов надзор, която е била "ловко преметната", по думите на Георги Христов.   Той предположи, че връзката се прави чрез "безумна клевета", че Цветан Василев "е поръчал" свой длъжник. Твърденията, че тримата обвинени в подготовка на опит за ликвидирането на Пеевски са действали по поръчка на Цветан Василев, се появиха в близки до депутата от ДПС медии, но и до сега не са опровергани от прокуратурата. Това като мащабност и показност интервенира върху банката, заяви Георги Христов.   Според него и колегата му, атаката срещу КТБ върви по три линии: опит за провал на общото събрание на акционерите на 11 юни; опит да се прибере печалбата на "Булгартабак" и кулминацията от 13 юни, когато бяха претърсени офиси на фирми на Василев, а паралелено с това трима мъже бяха задържани по обвинения, че са подготвяли опит за убийството на Делян Пеевски.   "Кой убива длъжника си бе, хора?!", попита риторично Георги Христов, чието име съвпада с това на един от задържаните за убийството на Пеевски.   "За нас е недопустимо да се направи опит за такава публична екзекуция на една институция", допълни той.   След като заяви, че прокуратурата и този, който я владее, имат интерес от "шоуто", Христов поясни, че въпросът кой владее прокуратурата трябва да се насочи към главния прокурор, тъй като институцията действа на принципа на единоначалието. Христов не се нае да каже дали това е лична атака на Сотир Цацаров.   По думите му обаче действията на разследващите били сигнал, който показвал вероятно, че всеки, който не слуша, може да бъде смачкан. В КТБ обаче не е имало сигнали, че трябва да "слушат". Шестима отговорни представители на банката са били разпитани като свидетели. На нито един от тях не е обяснено защо са викани. Задавани са им общообразователни въпроси, информация по които има в интернет, посочи Илиан Зафиров - Член на УС на КТБ и изпълнителен директор. В деня, когато е имало Общо събрание на акционерите (11 юни), в същия час, призовки да се явят в следствието имали Георги Христов и Илиан Зафиров. След като попитали дали не може да се явят в друг ден, или час, им било отговорено, че "не става". Това по думите на Христов също било опит да се излъчи негативен сигнал срещу акционерите.   През миналия петък разследващи са били в офиси на фирмата "Бромак", които се намират в бизнессградата на столичния булевард "Цар Борис Трети", каза Георги Христов.   "Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев е основен акционер в КТБ.   Единствено по публикации в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражиран сигнал на неформалната организация "Протестна мрежа", обявиха от ръководството на банката и уточниха, че не са иззети никакви документи. От КТБ посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на банката, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД. Банката обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната, подчертаха от КТБ. В банката няма проблемни кредити, отпуснати на Цветан Василев или на други, свързани с него компании, обясниха още от КТБ. На въпрос за депозити и кредити на фирми на депутата Делян Пеевски, изпълнителният директор и член на УС на КТБ Георги Христов посочи, че не му е известно като юрист Пеевски да има право да има фирми. Той посочи, че само знае за медийната империя, притежавана от майката на Пеевски - Ирена Кръстева.   В този момент банката не обмисля да съди държавата, защото не е претърпяла вреди.   *Очаквайте подробности

КТБ видя опит за разклащането на валутния борд с атаката срещу банката

Ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) окачестви разследванията спрямо лица и фирми, свързани с нея, като опит за дестабилизация на цялата банкова система и разклащане на валутния брод. Прокуратурата и този, който я владее, имаше полза от това шоу, коментира изпълнителният директор на КТБ Георги Христов в понеделник. Той и Илиан Зафиров, другия изпълнителен директор, дадоха специална пресконференция, за да разсеят появилите се "неточности в публичното пространство", както и "да защитят честта на Цветан Василев, достойнството на банката", акционерите и вложенията на спестителите, които са за над 3 млрд. лв. .   Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев отсъстваше от събитието, защото все още е в чужбина.   Напрежението между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски е за около 100 млн. лв., стана ясно от изявленията на двамата директори на КТБ.   От тях 25 – 28 млн. лв. са свързани с два кредита, отпуснати от КТБ на "Булгартабак", които до преди месец са били редовно обслужвани, но след това започнали "маньоври". Още 80 млн. лв. са свързани с искането да не се разпределя печалбата на "Булгартабак холиднг", от старана на мажоритарния собственик, който е "някакво физическо лице", неясно дори за Комисията за финансов надзор, която е била "ловко преметната", по думите на Георги Христов.   Той предположи, че връзката се прави чрез "безумна клевета", че Цветан Василев "е поръчал" свой длъжник. Твърденията, че тримата обвинени в подготовка на опит за ликвидирането на Пеевски са действали по поръчка на Цветан Василев, се появиха в близки до депутата от ДПС медии, но и до сега не са опровергани от прокуратурата. Това като мащабност и показност интервенира върху банката, заяви Георги Христов.   Според него и колегата му, атаката срещу КТБ върви по три линии: опит за провал на общото събрание на акционерите на 11 юни; опит да се прибере печалбата на "Булгартабак" и кулминацията от 13 юни, когато бяха претърсени офиси на фирми на Василев, а паралелено с това трима мъже бяха задържани по обвинения, че са подготвяли опит за убийството на Делян Пеевски.   "Кой убива длъжника си бе, хора?!", попита риторично Георги Христов, чието име съвпада с това на един от задържаните за убийството на Пеевски.   "За нас е недопустимо да се направи опит за такава публична екзекуция на една институция", допълни той.   След като заяви, че прокуратурата и този, който я владее, имат интерес от "шоуто", Христов поясни, че въпросът кой владее прокуратурата трябва да се насочи към главния прокурор, тъй като институцията действа на принципа на единоначалието. Христов не се нае да каже дали това е лична атака на Сотир Цацаров.   По думите му обаче действията на разследващите били сигнал, който показвал вероятно, че всеки, който не слуша, може да бъде смачкан. В КТБ обаче не е имало сигнали, че трябва да "слушат". Шестима отговорни представители на банката са били разпитани като свидетели. На нито един от тях не е обяснено защо са викани. Задавани са им общообразователни въпроси, информация по които има в интернет, посочи Илиан Зафиров - Член на УС на КТБ и изпълнителен директор. В деня, когато е имало Общо събрание на акционерите (11 юни), в същия час, призовки да се явят в следствието имали Георги Христов и Илиан Зафиров. След като попитали дали не може да се явят в друг ден, или час, им било отговорено, че "не става". Това по думите на Христов също било опит да се излъчи негативен сигнал срещу акционерите.   През миналия петък разследващи са били в офиси на фирмата "Бромак", които се намират в бизнессградата на столичния булевард "Цар Борис Трети", каза Георги Христов.   "Бромак" с мажоритарен собственик Цветан Василев е основен акционер в КТБ.   Единствено по публикации в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражиран сигнал на неформалната организация "Протестна мрежа", обявиха от ръководството на банката и уточниха, че не са иззети никакви документи. От КТБ посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на банката, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД. Банката обслужва бизнеса на десетки предприятия, които генерират значителна част от БВП на страната, подчертаха от КТБ. В банката няма проблемни кредити, отпуснати на Цветан Василев или на други, свързани с него компании, обясниха още от КТБ. На въпрос за депозити и кредити на фирми на депутата Делян Пеевски, изпълнителният директор и член на УС на КТБ Георги Христов посочи, че не му е известно като юрист Пеевски да има право да има фирми. Той посочи, че само знае за медийната империя, притежавана от майката на Пеевски - Ирена Кръстева.   В този момент банката не обмисля да съди държавата, защото не е претърпяла вреди.   *Очаквайте подробности

Стрелецът oт "Софроний Врачански": Араби опитаха да разбият вратата и да проникнат в къщата ми

Мъжът, който стреля късно снощи по минувачи в центъра на София, проговори. Пламен Бонев обясни сутринта по време на втория оглед, че е бил предизвикан от група бежанци, които са го обиждали, и затова е започнал да стреля, съобщава БНР.
"Ето я вратата, която се опитаха арабите да разбият и да проникнат в моята къща. Мъжът, който стреля късно снощи по минувачи в центъра на София, проговори. Пламен Бонев обясни сутринта по време на втория оглед, че е бил предизвикан от група бежанци, които са го обиждали, и затова е започнал да стреля, съобщава БНР. "Ето я вратата, която се опитаха арабите да разбият и да проникнат в моята къща.

Столичната община приема сигнали и онлайн


Гражданите на София вече могат да подават сигнали за всякакви проблеми в градската среда през http://sonet04.sofia.bg, съобщи на пресконференция шефът на дирекция "Обществен ред и сигурност" Красимир Георгиев. Интернет сайтът има и мобилна версия на същия адрес.

На сайта в раздел G.O.E.S могат да се изпращат сигнали за неспешни нередности - например за дупка на пътя, паднали дървета и клони, повредена мантинела, липса на шахти, развалени светофари и улично осветление и други подобни....

Земен участва в проект за популяризиране на региона като туристическа дестинация

Община Земен участва в проект на Община Кюстендил за популяризиране на региона Кюстендил-Невестино-Земен като туристическа дестинация.

Името на проекта е "Дестинация Кюстендил - Невестино - Земен -

природа, традиции и хилядолетна история", изпълняван от община

Кюстендил в партньорство с общините Земен и Невестино. Проектът беше представен в началото на месеца от кмета на Кюстендил Петър Паунов.

Целта на проекта е да популяризира региона като туристическа...

Продължава

Йотингер: Има опасност за зимните доставки на газ за Европа


Ако до зимата разположените в Украйна подземни хранилища за газ не бъдат запълнени, в европейските страни могат да възникнат проблеми със снабдяването със синьо гориво. Това предупреди на днешната си пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, визирайки провала на преговорите между Москва и Киев за газовите доставки и тяхната цена.

Той изрази опасение, че след спирането на доставките на "Газпром" за Украйна страната ще прибегне до запасите в хранилищата си. При все...

QuickCircle LG - поглед към екосистемата на G3

/КРОСС/ Веднага след като LG Electronics официално представи дългоочаквания LG G3, компанията разкри и още един интересен продукт, създаден да направи G3 неизмеримо по-удобен - QuickCircle кейсът. Този сгъващ се кейс позволява на потребителите да се наслаждават на разнообразните приложения на своите G3 устройства, без дори да се налага да го отворят. Потребителите имат възможност да проверят часа, да стартират повиквания, да изпращат текстови съобщения, да правят снимки, да слушат музика или дори да получат известие за здравето си директно от стилния кръгъл прозорец. По-стилен от стандартните смартфон кейсове с правоъгълни прозорци, QuickCircle на LG се предлага в пет хващащи окото цвята: металическо черно, копринено бяло, бляскаво златно, морско зелено, индийско синьо. Създаден е така, че максимално ефективно да защитава страничните ръбове на устройството, като едновременно с това предлага удобен захват, придържайки се към оригиналните му гладки линии. За да акцентира върху красотата на окръжностите, като дизайерско решение, Smart Lighting излъчва меко, бяло циркулярно сияние във въртешната страна на прозореца, което се активира при всяко отваряне, затваряне или при получено обаждане. Безжично зареждане, кеото е съвемстимо с Qi интерфейс стандартите, също е напълно възможно с QuickCircle кейс, добавяйки още повече удобство и мобилност

По-малък дивидент ще плащат държавните дружества

Дружествата от системата на Министерството на икономиката и енергетиката (МЕИ) ще изплатят дивидент в полза на държавата в размер на 70% след...

Мъж търси своя брат близнак, обявен за мъртъв след раждането. Подозират лекари в машинации

33-годишният Петър търси своя брат близнак Павел от години, съобщи Нова телевизия.
Научава за него в първи клас от майка си. Жената ражда близнаци през лятото на 1981-ва година.
„На шестия ден един от лекарите посещава майка ми и й казва, че едното дете умира, съответно другото е в критично състояние и ще се борят за живота му”, разказва Петър. 33-годишният Петър търси своя брат близнак Павел от години, съобщи Нова телевизия. Научава за него в първи клас от майка си. Жената ражда близнаци през лятото на 1981-ва година. „На шестия ден един от лекарите посещава майка ми и й казва, че едното дете умира, съответно другото е в критично състояние и ще се борят за живота му”, разказва Петър.

Стрелецът в София бил предизвикан от бежанци, които го обиждали

Мъжът, който стреля късно снощи по минувачи в центъра на София, проговори. Пламен Бонев обясни сутринта по време на втория оглед, че е бил предизвикан от група бежанци, които са го обиждали, и затова е започнал да стреля, съобщава БНР.
Мъжът, който стреля късно снощи по минувачи в центъра на София, проговори. Пламен Бонев обясни сутринта по време на втория оглед, че е бил предизвикан от група бежанци, които са го обиждали, и затова е започнал да стреля, съобщава БНР. "Ето я вратата, която се опитаха арабите да разбият и да проникнат в моята къща.

12 мултинационални компании планират нови инвестиции в Гърция

Много по-голяма устойчивост на икономическата криза показват мултинационалните концерни, развиващи дейност в Гърция, в сравнение с местните гръцки компании

прочети повече

Как да станете по-мощен и по-уверен в преговорите?

/КРОСС/ Mеждународният автор на бестселъри в областта на преговорите - Саймън Хезълдейн, ще бъде лектор на второто издание на семинар "Mr. Negotiator". Събитието ще се проведе на 30 септември в ИЕЦ, София и ще отговори на един от най-важните въпроси в областта на преговорите: "Каква е разликата между продажбите и преговорите и как разбирайки я, вашият бизнес ще бъде по-печеливш?" Саймън е опитен лектор, говорил в повече от тридесет страни на петте континента. Той е работил с компании от Fortune 500 и FTSE 100, включително AB-InBev, AOL, Avon Cosmetics, Carphone Warehouse, Dell, Dow Chemical Company, EDF Energy, GSK, IPC Media, Johnson Matthey, Lexmark, Merseyside Police и Nestle. Програмата на събитието включва теми като: ● Разрушителните сили, които ще унищожат основите на сегашния ви бизнес успех● 4-те различни видове преговарящи, с които ще се срещнете, и различните неща, които те ще искат от вас● Как да повлияете на примитивните и емоционални части на мозъка, които доминират при вземането на решения● Мръсните тактики в преговорните и как да им противодействате Цялата програма може да видите тук. Саймън Хезълдейн ще представи мощни практически инструменти за преговори, които ще ви дадат уменията да постигате по-големи успехи и по-добри печалби за вашия бизнес. Възползвайте се от последните места със 100лв отстъпка и направете своята регистрация тук.      

Получаваме 530 лв. повече за труда си

С около 530 лв. се е увеличила средната заплата в България през последните десет години. През 2004 г. трудовото възнаграждение е било близо 150 евро...

Хилари Клинтън: САЩ трябва да имат начело жена, както Германия има Меркел


САЩ трябва да последват Германия и да имат начело жена, както Германия има канцлера Меркел. Това заяви бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън пред германското списание "Щерн". "Ние сме далеч зад вас в Германия в това отношение. Разбира се, че искам САЩ скоро да имат лидер жена, както и ще направя каквото мога, за да се случи това, но не знам все още дали ще бъда аз", казва тя пред германското издание.

Очаква се Хилари Клинтън, съпруга на президента Бил Клинтън, да се...

Мъж търси своя брат близнак, подозират лекари за изчезването му

33-годишният Петър търси своя брат близнак Павел от години, съобщи Нова телевизия.
Научава за него в първи клас от майка си. Жената ражда близнаци през лятото на 1981-ва година.
„На шестия ден един от лекарите посещава майка ми и й казва, че едното дете умира, съответно другото е в критично състояние и ще се борят за животаму”, разказва Петър. 33-годишният Петър търси своя брат близнак Павел от години, съобщи Нова телевизия. Научава за него в първи клас от майка си. Жената ражда близнаци през лятото на 1981-ва година. „На шестия ден един от лекарите посещава майка ми и й казва, че едното дете умира, съответно другото е в критично състояние и ще се борят за животаму”, разказва Петър.

100 български и чужди автори се представят на "Пловдив чете"

Пловдив/КРОСС/56 литературни прояви на 45 издателства от страната и с участието на над 100 български и чужди автори - в този формат се открива във вторник, 17 юни, литературният фестивал „Пловдив чете". Организатор на форума тази година е пловдивското издателство „Летера", а съорганизатори на проявата са Министерството на културата, Община Пловдив, Асоциация „Българска книга", НБ „Иван Вазов". Във вторник вечерта от 20.30 часа в Новотел Пловдив ще бъде връчен "Орфеевият венец" на български поет с големи заслуги, чието име ще стане известно на самата церемония. В рамките на фестивала, на 20 юни от 17.30 часа в къща музей „Хр. Г. Данов" ще бъде връчена и Националната награда „Хр. Г. Данов". Културният афиш е изпъстрен с богата културна програма с разнообразни прояви - премиери, тематични вечери, авторски четения, дискусии, творчески срещи, детски забави, награждаване „Читател на годината" от НБ „Иван Вазов". Тази вечер стартира първата предфестивална проява - от 18 часа в Балабанова къща ще бъда представена прозата на Атанас Далчев, Александър Вутимски и Александър Геров. Пред Централна поща ще бъде оформена Алея на книгата - ще бъдат разположени шатри, на които над 40 различни издателства ще предлагат най-новите си книги

Специализирани екипи работят по отводняване на помещения във Варна

Специализирани екипи работят по отводняване на помещения във Варна

Специализирани екипи работят по отводняване на помещения във Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. Два екипа, снабдени с отводнителни помпи, реагират при сигнали за наводнени помещения. Помощ оказват и екипи на пожарната.

След пороя при дежурния в община Варна са получени много сигнали - проблеми са възникнали на бул. „Христо Смирненски” край Военноморска болница, в района на Зеленчуковата борса, в дома за хора с увреждания в Салтанат, в няколко детски градини, в Математическата гимназия, в АГ болницата. Отводнявания се извършват в района на сп. Студентска, в подлеза на базар „Левски’, в проблемни участъци във Виница.

По информация на местното кметство дерето в село Константиново е преляло и водата е заляла моста. Екипите са оказали помощ на няколко закъсали автомобили, а в района на МБАЛ „Св. Анна” от напора на водата е отхвръкнал капак на канализационна шахта. Няма данни за пострадали хора. Щетите от пороя ще бъдат обобщени и изпратени до комисията за бедствия и аварии. Рано сутринта е имало пет пропуснати курса на автобуси и тролеи по линиите 14, 20, 88 и 82, заради наводнени улици, към 9.00 часа. работата е била нормализирана, съобщиха от транспортното дружество.

Двама души с опасност за живота след пиянско меле в Дългопол

Пиянски скандал в Дългопол приключи с трима ранени. Двама от тях са с опасност за живота, съобщиха за Moreto.net от полицията. Сигнал за уличното меле, заформило се между две компании, е получен около 00.40 часа в нощта срещу неделя.

Албанци посрещнаха полицията с гранатомети

Село Лазарат произвежда около 900 метрични тона канабис годишно, оценявани на около 4,5 млрд. евро или около половината от БВП на страната

В Москва се състоя фестивалът на цветовете “Холи”

/КРОСС/ В Москва се проведе един от най-цветните и весели празници в света - фестивалът на индийските цветове Холи ("Holi Festival of Colors"). Съгласно старинната индийска традиция, по време на необикновения фестивал, гостите му посипват един друг с разноцветни бои, същевременно пожелавайки късмет и благоденствие. Индийският фестивал на цветовете вече много години се ползва с голяма популярност във всички краища на света. В столицата на Русия този празник за първи път се отбеляза миналата 2013 година в Измайловския Кремъл. Прекрасните позитивни традиции вече се разпространяват сред руския народ, особено сред младежите. На всички фотоси: участници на фестивала на цветовете „Холи" в Лужники (Москва). Източник: РИА Новости  

Пеевски: Ако бях началник на съдебната власт, убийците ми нямаше да са на свобода

Депутатът от ДПС Делян Пеевски "дебютира" на разпит в следствието по две разследвания – готвения опит за покушението му и във връзка със сигнала за участието му в "организирана престъпна група" с Николай Бареков и Цветан Василев, който междувременно е сочен от медиите на Пеевски като "поръчител" на убийството му.   Миналата седмица бяха разпитани шестима души от ръководството на КТБ, бяха претърсвани фирми на Василев и бяха арестувани трима души по обвинение, че са подготвяли физическото ликвидиране на Пеевски. Съдът не намери и грам доказателства за това, поради което отказа задържането им под стража, което прокуратурата ще протестира.   В същото време близките до Пеевски медии започнаха кампания срещу съдията, която не уважи искането на обвинението за задържане на обвиняемите.   Всички коментари на Пеевски след разпита се въртяха около тези събития. Доколкото може да се проследи какво е искал да каже, посланията се свеждат до следното: имало е организация да бъде убит; адвокат на единия арестуван е близък на "поръчителя" Василев и има политически амбиции; самият Пеевски не контролира съдебната власт, защото ако беше така, "убийците" му нямало да са на свобода.   Депутатът използва огромния медиен интерес, за да призове следствието да разпита съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев, чиито медии пускат "спекулациите", че Пеевски е "началник на съдебната власт".   "Началникът" бе разпитван около един час в понеделник.   По отношение на най-разтърсващата новина от последната година – опита за покушение срещу него, той заяви: "Нека да го установи следствието... Надявам се всички лица, които ги търсят, да ги издирят и се надявам, както се занимават по "Протестна мрежа", по една корпоративна организация, която служи на Иво Прокопиев, се надявам, много сигнали сме пускали за Иво Прокопиев, и той да е тука, както аз съм тука и други лица, които не са в България", коментира медийният магнат.   По отношение на "другите лица, които не са в България", вероятно Пеевски визира бившия си съдружник Цветан Василев.   Пеевски заяви още, че не познавал тримата обвиняеми за опит за убийството му Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, които преди два дни бяха освободени без мярка за неотклонение заради липса на доказателства.   "Смятам, че адвокатът, който защитава Георги Христов (Николай Хаджигенов – бел.ред.) е близък приятел на едно лице, което не е в България. Вие се сетете кое е това лице, може би има политически амбиции", лаконично добави депутатът, докато двама гардове му поправяха път към колата през журналистите.   Той отказа да отговори на неколкократно зададения му въпрос каква е причината за срива в отношенията му с банкера Василев. "Не искам да говоря повече", заяви Пеевски на влизане в автомобила си, подминавайки и питането кой го предложи за председател на ДАНС преди година.   "Всеки човек се страхува за живота си", каза преди това той на въпрос дали има притеснения за сигурността си.   Междувременно изпълнителните директори на КТБ обясниха, че разривът между Пеевски и Василев е за около 100 млн. лв. от "Булгартабак" .   Пеевски сам е наредил арестите, предполага адвокатът на един от заподозрените   Няколко часа по-рано защитникът на Христов – Николай Хаджигенов, коментира пред бТВ, че вероятно Пеевски сам е поръчал арестите на тримата. Според юриста обвиненията, че тримата са направили опит да убият депутата "са не просто фантазия, а научна фантастика".   По думите на Хаджигенов че клиентът му е "нормален човек на 49 години, женен с две деца". Той от години се познавал с Цветан Василев, сочен неофициално от прокуратурата за поръчител на убийството.   Хаджигенов коментира още, че единствената подробност около т.нар. опит за убийство, която се споменава в кориците по делото, са сигналите, подадени през няколко дни от шефа на охраната и един от охранителите на депутата от ДПС. Според двамата, "имало опит охраната му да бъде пробита, каквото и да значи това".   "В сигналите на охраната на Пеевски до полицията се казва само: "Прави се опит за пробиване на охраната на Пеевски". В СРС-тата няма споменаване на убийство, покушение, бомба. Нищо няма", добави адвокатът.   "Нищо друго не се споменава", обобщи Николай Хаджигенов, добавяйки, че "прокуратурата от (Никола) Филчев насам е маша на политици, бизнесмени. Всъщност това е всичко друго, но не и прокуратура".   Помолен да коментира неофициалните сведения от разследващите във в. "Преса", според които заподозрените проучвали от два месеца възможността да заложат бомба на Пеевски и дори предложили 50 000 лева на един от гардоведе му, за да носи GPS в дрехите си, Хаджигенов иронично заяви: "Прекрасно, само че това го няма в делото".   "Това е относително вярно, но това го твърди свидетелят на прокуратурата, този Бисер Димов", заяви адвокат Хаджигенов. Според него обаче въпросният Бисер Димов се е обадил на охранителите и е казал: "Елате, ще изкарате едни пари". Адвокат Хаджигенов обаче твърди, че Бисер и неговият клиент нямат никаква връзка. По думите му четвъртият задържан на 11 юни, който впоследствие остава просто свидетел на обвинението, е разпитан незаконно – в отсъствието на защитата на тримата обвиняеми.   На същото мнение бе и бившият шеф на контраразузнаването и зам.-председател на ДСБ Атанас Атанасов, който коментира пред бТВ, че "няма поръчка (за убийството на Пеевски – бел.ред.), това е измислица, няма такова нещо. Ако някой някого поръчва – това не се чува по телевизията".   Според него разкритията на прокуратурата, че е имало опит за покушение срещу депутата от ДПС са изфабрикувани, за да отложи оставката на кабинета "Орешарски".   Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов бяха освободени от Софийския градски съд без мярка за неотклонение в събота заради липсата на каквито и да било данни за предполагаемата им вина. Заседанието на съда се проведе в МВР болница, след като се оказа, че Методиев е в прединфарктно състояние. Преди ден от прокуратурата обявиха, че ще протестират определението на съдия Димитрина Ангелова пред Софийския апелативен съд.

Пеевски бе разпитан по сигнала на "Протестна мрежа" и за опита за убийството му

Над един час продължи разпитът на депутата от ДПС Делян Пеевски в столичното следствие на ул. "Монтевидео".   "Бях на разпит по сигнала "Протестна мрежа" и по опита за атентат", каза той на излизане пред журналисти. Пеевски каза, че не познава арестуваните за "атентата" срещу него. Но уточни: "Адвокатът, който защитава този, който е организирал атентата срещу мене, е близък приятел на едно лице, което е в чужбина. Вие се сетете кое е това лице, може би има политически амбиции". "Ако бях приятел на съдебната власт, надали моите убийци днес щяха да бъдат пуснати на свобода", допълни той.   Пеевски очаква разследващите да издирят всички, свързани с предполагаемата подготовка на убийството му.   Той отказа да отговори на неколкократно зададения му въпрос каква е причинната за срива в отношенията му със собственика на КТБ Цветан Василев. "Не искам да говоря повече", заяви депутатът на влизане в автомобила си, подминавайки и питането кой го предложи за председател на ДАНС.   "Всеки човек се страхува за живота си", каза преди това той на въпрос дали има притеснения за сигурността си.   Пеевски не пропусна да атакува за пореден път издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев, заявявайки, че той трябва да е на неговото място и да бъде разпитван в следствието. Очаквайте подробности

Делян Пеевски е на разпит в столичното следствие

Делян Пеевски е на разпит в столичното следствие заради сигнала на "Протестна мрежа" срещу него, Цветан Василев и Николай Бареков. Сигналът на "Протестна мрежа" срещу тримата е за данъчни престъпления и съмнително финансиране.   В края на миналата седмица около Делян Пеевски се оформи нов сюжет заради постъпил сигнал, че трима души по поръчка на Цветан Василев са подготвили неговото убийство.   В петък бяха арестувани и обвинени Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, че са опитали да убият депутата от ДПС Делян Пеевски, но опитът е останал недовършен поради независещи от тях доказателства.   Още в събота обаче Софийският градски съд ги пусна на свобода, защото прокуратурата не е успяла да представи нито едно доказателство, което да обоснове предположението, че тримата са опитали да убият Пеевски.   Очаквайте подробности

От 22 юли отпадат таксите за предсрочно погасяване, за управление и усвояване на потребителския кредит

/КРОСС/На 22 юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит. Отпадат таксите за предсрочно погасяване, за управление и усвояване. Банките вече няма да могат да променят едностранно условията по договорите и всичко ще трябва да бъде изписано с еднакъв шрифт. Много хора ще искат да прекратят или преговорят заемите си и повечето от тях няма да бъдат нови, а недоволни клиенти. За нас, потребителите тези промени са дълго чакани, изстрадани и справедливи.Анализаторите, обаче казват, че е рано да се радваме, защото банките готвят ответен удар - да заобиколят Закона като променят имената на таксите или вдигнат лихвите по кредитите. Как да се ориентираме във всичко това, как да използваме новите си права и кои са клопките в някои некоректно рекламирани банкови продукти - разговор с Васил Кендов, кредитен консултант и председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.

Дни на Японската култура в България

 

Ви кани на
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
по повод официалното откриване на
25-ите Дни на японската култура в България.
  
Начало на Дните ще постави авторската изложба на концептуална икебана „Свят на хармония и красота“ на майстор Шого Кариядзаки. Откриването на изложбата ще бъде уникално съчетание на икебана и музика, със специалното участие на Васко Василев, цигулка.
Заповядайте на 23 юни 2014 г., понеделник, 11 ч., в НДК,
фоайето от вход А6 (южен).
Участници в пресконференцията:
Н. Пр. Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България
Шого Кариядзаки, икебана
Васко Василев, цигулка
Мивако Токумицу, секретар по културните въпроси в Посолството на Япония
След пресконференцията майсторът по икебана Шого Кариядзаки е
на разположение за интервюта.
Необходима е предварителна заявка за интервю.
За повече информация, потвърждение за присъствие и заявка за интервю, моля, свържете се с
M3 Communications Group. Inc. на тел. 02/818 70 10.

Фенове обсадиха и провалиха първата тренировка на "Локомотив" (Пловдив)


Сериозно напрежение имаше днес около пловдивския стадион "Локомотив", където трябваше да стартира подготовката на местния едноименен тим. Тя обаче не се проведе, тъй като феновете блокираха входа на стадиона в парк "Лаута" и попречиха на новия изпълнителен директор Тодор Лучев да влезе във владение.

Той дори можеше да пострада, ако не беше реакцията на органите на реда, които го изведоха с патрулка.

Румъния не очаква да има проблеми заради спирането на руския газ за Украйна

Румъния разполага с необходимите резерви природен газ в краткосрочен план, каза румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.   В началото на заседание на ръководството на управляващата Социалдемократическа партия Понта каза, че е разговарял с министъра на енергетиката и увери, че в краткосрочен план, за период от шест месеца, няма проблеми.   По думите на Понта в момента най-важното нещо е на цялата политическа сцена да има стабилност и предвидимост. Той призова всички държавни структури – парламент, местни власти, правителство "да изпратят едно и също послание, че е период, в който Румъния има нужда повече отвсякога от сериозност и стабилност".   "Изключено е" населението на Румъния да бъде засегнато от спирането на доставките на руски газ към Украйна, тъй като има достатъчно складирани количества в подземни хранилища, а производството надхвърля потреблението, обяви в прессъобщение делегираният министър за енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от Медиафакс.   Николеску посочи, че сутринта е направен анализ на ситуацията с оператора за природен газ "Трансгаз Медиаш", а от получените данни става ясно, че има складирани над 1.4 млрд. куб. м. природен газ.   "Нещо повече, през последния месец, и в момента, вътрешното производство на Румъния надхвърля националното потребление, което много ни помага. И да не забравяме, че идват летните месеци, през които потреблението естествено спада", посочи Николеску.   Румънският департамент по енергетика посочва, че ако конфликтът между Русия и Украйна се проточи, Румъния има готов план от мерки.   "Правителството уверява, че проблем със снабдяването с природен газ на населението на Румъния е изключено не само сега, но и през зимните месеци", се посочва в прессъобщението на делегирания министър за енергетиката Ръзван Николеску.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване