Държавни фирми внасят 100 милиона лева в хазната

Около 100 млн. лв. дивидент от държавните фирми би трябвало да получи хазната през 2014 г., съобщи финансовото министерство. Вчера изтече крайният срок, в който компаниите трябваше да направят 70% отчисления от печалбите си в полза на фиска. Единствено за холдингите, които изготвят консолидиран отчет, срокът е 15 юли.
Около 100 млн. лв. дивидент от държавните фирми би трябвало да получи хазната през 2014 г., съобщи финансовото министерство. Вчера изтече крайният срок, в който компаниите трябваше да направят 70% отчисления от печалбите си в полза на фиска. Единствено за холдингите, които изготвят консолидиран отчет, срокът е 15 юли.

ВАС повторно ще гледа делото по жалба на Мирослава Тодорова

София /КРОСС/ Тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) отмени по своя инициатива собственото си определение от 13 май 2014 г., с което бе даден ход по същество на делото по жалба на съдия Мирослава Тодорова срещу наложеното й от Висшия съдебен съвет наказание понижаване в Софийския районен съд за срок от две години.На 13 май т.г. тричленен състав на ВАС разгледа делото и го обяви за решаване в законовия едномесечен срок. Сега обаче делото срещу понижението на Тодорова ще тръгне отначало, защото съставът е преценил, че Инспекторатът към ВСС също е заинтересована страна по спора и е трябвало да бъде конституиран и призован. Тъй като това не е направено, допуснато е съществено нарушение на правото на Инспектората като заинтересована страна, пише в мотивите на определението на съда. ИВСС е вносител за предложението за налагане на наказание на Тодорова във връзка с едно от делата, за чието забавяне Мирослава Тодорова повторно бе наказана от ВСС. Според съда това налага в процеса да се чуе и становището на Инспектората.В момента Инспекторатът към ВСС все още се ръководи от Главния инспектор в оставка и с изтекъл мандат Ана Караиванова. По друго дело по жалба на наказан съдия (Мариян Марков от СГС) даже бе поставен въпросът за представителната власт на Ана Караиванова, включително и за пълномощията на определения от нея процесуален представител

Гръцкото "евтино" море излиза солено

Безплатните шезлонги ще станат мода у нас като ол инклузива, прогнозира Благой Рагин "Византийски обяд без пари няма". Така туристическият бизнес у нас коментира информацията, че гърците свалят с 30% цените на плажа и им слагат таван.

Реформаторите: Не Борисов е най-подготвен за премиер

С думите "Не е това случаят" Кънев обобщи как в Реформаторския блок приемат думите на Бойко Борисов, че той е най-подготвен да бъде премиер на България

Реформаторите искат да присъстват на КСНС

С думите "Не е това случаят" Кънев обобщи как в Реформаторския блок приемат думите на Бойко Борисов, че той е най-подготвен да бъде премиер на България

Съдията, осъдил Цветанов: Никой не е оказвал натиск върху мен и съпругата ми

София /КРОСС/ Върху мен не е оказван никакъв натиск, като дори не сме водели разговори със съдия Янева по това дело. Натискът, който се оказва от изказванията на защитата на Цветан Цветанов и по специално от адвокат Ханс Петер Ул, е политически. Това е обидно за България. Това казва съдия Тони Гетов, цитиран от пресцентъра Софийски градски съд, който днес се яви по своя молба пред комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" към Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдия Гетов е изслушан по негово настояване заради появили се коментари в медиите от страна на защитника на Цветан Цветанов - Ханс Петер Ул, както и на някои политически фигури заради присъдата, която произнесе. Той осъди бившия вътрешен министър по делото за отказаните СРС-та на 4 години затвор. Веднага след това немският адвокат на Цветанов Ханс Петер Ул прецени, че трябва да говори за натиск върху съдията, без да споменава откъде идва той. В медиите се появиха и твърдения, че съпругата на съдията е получила уверение, че ще получи втори мандат в Берлин на позицията, която заема в момента.Тони Гетов е обяснил, че е избран на случаен принцип за съдия-докладчик по делото. Той разказал и за съпругата си. Така обяснил, че през август 2011 г. съпругата му - Албена Гетова е командирована в ДП в Берлин за до 31.08.2014 г. Посланикът на България в Германия Ради Найденов е направил предложение с атестация на 30.09.2013 г. командировката й да бъде удължена с една година - до 31.08.2015 г

Колко струва часовникът на Делян Пеевски


На разпита в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) днес Делян Пеевски показа стандарт, който е невъзможен за финансиране с приходите от депутатска заплата (на практика той почти не получава такова възнаграждение, заради непрекъснатото си отсъствие от парламента и глобите, които се налагат по правилник - бел.ред.) 

Пеевски беше придружен поне от седем охранители. Според репортери, очаквали го след разпита, е имало и бодигардове под прикритие в района. Депутатът от...

Киев затваря границата, Москва пита защо

Не разбирам какво точно имат предвид, заяви руският вншен министър Сергей Лавров. Той настоява да се изясни дали така се цели изобщо спиране на всички канали за свободно придвижване на руските граждани, включително и на трудовите мигранти.

Двуметрова вълна връхлетя село Турия (Снимки)

Проливните дъждове в неделя предизвикаха незапомнено наводнение в павелбанското село Турия. Близо 60 къщи и дворни места бяха залети, за щастие няма пострадали. Пожарникари и полицаи обаче се наложи да пренасят на ръце животни и възрастни хора от домовете им. 70-годишна жена е изпаднала в шок и е в болница. 


Проливните дъждове в неделя предизвикаха незапомнено наводнение в павелбанското село Турия. Близо 60 къщи и дворни места бяха залети, за щастие няма пострадали. Пожарникари и полицаи обаче се наложи да пренасят на ръце животни и възрастни хора от домовете им. 70-годишна жена е изпаднала в шок и е в болница.

Шефът на Централната банка на Полша няма да подава оставка

/КРОСС/ Ръководителят на Централната банка на Полша Марек Белка, който се оказа в центъра на голям скандал заради компрометиращи публикации, не смята да напуска поста си, съобщи „Ройтерс". "Не смятам да се оттеглям, доколкото едва сега започваме да виждаме настоящата картина на случващото се, затъмнена с медиен прах", каза той.Миналите дни полското списание Wprost публикува запис на негов разговора с министъра на вътрешните работи Вартоломей Сенкевич. В него Белка казва, че е готов да помогне на правителството да се справи с икономическите проблеми в страната, ако настоящият финансов министър бъде уволнен. Разговорът е от юли 2013 г., а през ноември същата година Яцек Ростовски бе отстранен от поста. В интервю за полската радиостанция RMF FM Белка нарече това обикновено съвпадение.

Роналд Куман е новият мениджър на "Саутхемптън"


Холандската легенда Роналд Куман е новият мениджър на "Саутхемптън". Бившият играч на "Аякс и "Барселона" подписа тригодишен договор, за да замени на поста Маруисио Почетино, който премина в "Тотнъм". 

"Саутхемтпън" притежава много талантлив първи отбор, академия от световна класа и инфраструктура, която предвещава дългосрочен успех. Нямаше как да откажа възможността да продължа развитието на този голям клуб", заяви Куман при представянето си. 

"Още от първата ми среща с...

София слага колчета срещу колите в пешеходната част на бул."Витоша"

Столична община обмисля да постави колчета срещу влизането на коли в пешеходната част на булевард "Витоша". Това съобщи Красимир Димитров, директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" в общината.   Причината е, че автомобили не спазват забраната и има риск за пешеходците. За да не се повтори случаят като този в Стара Загора, когато загина четиригодишно дете в пешеходна зона Столична община ще предприеме превантивни мерки, стана ясно от обясненията на Димитров. Той посочи, че откакто са поставени четирите камери за видеонаблюдение на пешеходната част на "Витоша" има 9 снимки, доказващи нарушение на забраната за навлизане на автомобили в пешеходната част.   Идеята е ограничението на колите да става чрез автоматични колчета, каквито преди време имаше на ул. "Граф Игнатиев". Живеещите в района, полицията, пожарната и спешната помощ ще разполагат с карти, с които да могат да преминават.   "Нашето предложение е да се затворят изцяло входовете към "Витошка", където е ремонтираната част, пешеходната зона, и да се влиза с карти, с разрешен достъп на автомобили в определено време - да има 2-3 часа, в които да могат да влизат", обясни Красимир Димитров.   Ще има промени и в правилата за зареждане на търговските обекти. Сега автомобилите имат право да доставят стоката между 15 и 16 часа в пешеходната зона. Вече ще спират извън тази част, а зареждането ще става с колички пеша, обясни Димитров.   "За търговските обекти това, което направихме е от 15 до 16 ч. да се допуска паркиране на бусовете. Паркираме ги така, че да не пречат на преминаващите автомобили, пресичащи "Витошка". Изважда се това, което имат да вкарат като стока, доставят го и се връщат обратно", каза Димитров.   Работна група обмисля и за промяна на правилата при влизане на автомобили в Борисовата градина.

Майка, оцеляла в катастрофа, не знае, че бебето й е мъртво

Екатерина Панченкова, единствената оцеляла от адската катастрофа край ловешкото с. Малиново, която взе 4 жертви, непрекъснато питала за детето си. Майката още не знае, че дъщеричката Радостина и мъжът Диян Крумов са загинали.

Екатерина Панченкова, единствената оцеляла от адската катастрофа край ловешкото с. Малиново, която взе 4 жертви, непрекъснато питала за детето си. Майката още не знае, че дъщеричката Радостина и мъжът Диян Крумов са загинали. "В тежкото състояние, в което е, не би могла да понесе жестоката истина", каза д-р Тихомир Бенев, шеф на ловешката...

51-годишна жена е в кома, след като падна в асансьорна шахта в болница в Бургас

51-годишна жена и нейното едногодишно внуче паднаха в асансьорна шахта в бургаска болница. Жената е в много тежко състояние, а бебето е без наранявания. Жената отворила вратата на асаньора на третия етаж, бутайки пред себе си количката със своето внуче.

Отложиха старта на делото "Станишев" за септември

Процесът срещу лидера на БСП Сергей Станишев вчера за трети път не можа да започне в Софийския градски съд. Както и при предишните два опита на съдия Александра Йорданова да гледа делото, се оказа, че Станишев не е получил препис от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубването на седем секретни доклада. Причината за това е... Процесът срещу лидера на БСП Сергей Станишев вчера за трети път не можа да започне в Софийския градски съд. Както и при предишните два опита на съдия Александра Йорданова да гледа делото, се оказа, че Станишев не е получил препис от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубването на седем секретни доклада. Причината за това е...

Новите търговски регулации удрят точно местните производители

Предложените от депутати на БСП и ДПС нови регулации за търговските вериги с мотив за защита на интересите на българските производители ще имат точно обратния ефект и ще накарат хипермаркетите да се обърнат към чуждестранни доставчици, за да запазят цените си. Това предупреди европейската търговска организация ЕвроКомерс ( EuroCommerce), която в понеделник изпрати писма до лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака" относно внесените поправки в Закона за защита на конкуренцията.   Организацията оспорва предложението търговските веригите с оборот над 50 млн. лв. да бъдат длъжни да работят с доставчиците си по типов договор, който ще се одобрява от Комисията за защита на конкуренцията.   Подобна разпоредба не е в съответствие с европейското законодателство относно правото на свобода на договаряне и противоречи на принципите на свободната пазарна икономика, посочват от ЕвроКомерс, в която членуват 6 млн. търговски компании от Европа и търговски сдружения от над 31 европейски държави. Според тях поставянето на праг от 50 млн. лв. е акт на дискриминация спрямо чуждестранните компании, тъй като повечето от тях са над него и това е поредното противоречие с европейските принципи за свобода на движението на стоки и услуги и свобода на установяване.   "Този законопроект нарушава основните принципи на Европейската общност, каквито са свободата на движение на стоки и услуги, свободата на договаряне, както и принципите на европейското конкурентно законодателството. Нещо повече, съществува риск той да насърчи търговците да се насочат към чуждестранни доставчици. Това в крайна сметка ще доведе до отслабване на местното производство, което със сигурност не е неговата цел”, пишат от организацията на лидерите на четирите парламентарни партии.   В писмото се обръща внимание на това, че в предложените текстове няма ясна разлика между антимонополно законодателство и нелоялните търговски практики. Te предупреждават, че с новите дефиниции на закона съществува сериозен риск от неспазването му.   "За справяне с нелоялни търговски практики ние препоръчваме да се преразгледа възможността за секторна саморегулация, базирана на европейската "Инициатива на веригата за доставки”, както и други подобни инициативи, които се провеждат в различни страни от ЕС”, съветват от ЕвроКомерс.   Търговските вериги у нас припомнят, че против поправките в Закона за защита на конкуренцията се обявиха и Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите, германската и френската търговски камари и австрийското търговско представителство, както и редица икономисти, Световната бака, както и ГЕРБ и Реформаторския блок.

Екшън план става залог за оставката на кабинета

Вълна от напрегнати слухове и сценарии се разразиха само ден преди Консултативния съвет по национална сигурност при президента. На него се очаква държавният елит да определи датата за предсрочните избори и съответно за оставка на кабинета „Орешарски".Правителството ще спре да управлява, но ще продължи да управлява - чрез служебното. Това е един от възможните сценарии за развитие на политическата ситуация. За целта правителството подготвя план за спешни мерки със срок на действие до есента - когато трябва да са самите предсрочни избори. Идеята е екшън планът да бъде завещан за изпълнение на бъдещия служебен кабинет.„Това беше отпреди около месец и половина. Имаше идея за това какво предстои да се прави през следващите месеци", каза вицепремиерът Даниела Бобева.Задачата била министрите да представят приоритетите в своите области пред премиера Пламен Орешарски. А той от своя страна се очаква да ги изложи пред Консултативния съвет.Според слуховете обаче екшън планът ще се превърне в залог за това кога ще гласуваме предсрочно. Появи се и сценарий, според който въпреки заявката за бързи избори, правителството ще бави оставката си поне до края на юли.По неофициална информация това ще се случи, ако Консултативният съвет откаже да се обедини около плана "Орешарски" и да ангажира служебното правителство с изпълнението му

Предизвикателство за 100 000 лева предлага конкурс

Предизвикателство за 100 000 лева предлага конкурс

Конкурсът Th13teen Arts, който търси най-добрите бизнес идеи в творческите индустрии, приема заявки участие до 23 юни 2014, пише "Марица".

Ако бизнесът ви е част от творческите индустрии и имате интересна идея за развитието му – Th13teen Arts е вашия уникален шанс да я реализирате!

Th13teen Arts е националният етап от световния конкурс за бизнес концепции в областта на творческите индустрии Creative Business Cup и се провежда под ръководството на Министерство на икономиката и енергетиката.

За да кандидатствате е достатъчно да развивате бизнес в някоя от творческите индустрии (медии, музика, театър, занаяти, изкуство, мода, реклама, дизайн, кулинария, книгоиздаване, архитектура и т.н.) и иновативна идея за развитието му! Попълнете заявление за участие до 23 юни 2014 г. и покажете и на най-големите скептици, че творчеството може да бъде основа за стабилен бизнес!

На 1 юли 2014 журито ще открои най-добрата идея, а победителят в Th13teen Arts ще получи възможността да се състезава на финала на Creative Business Cup като разходите по пътуването и престоя му ще бъдат изцяло за сметка на организаторите. Ще бъде заснет и видеоклип за победителя, а преди самия финал, той ще премине специално обучение, което ще го подготви за убедителното представяне в надпреварата за 100 000 долара.
А ето го и журито на Th13teen Arts 2014:

Елица Панайотова - архитект, изпълнителен директор на София Тех Парк

Йордан Матеев - главен редактор на сп. Forbes, България

Лилана Деянова - музикант, съосновател на Trendhattan

Емил Попов - управляващ съдружник в Крестън БулМар ООД и председател на Форум Банки Инвестиции Пари

Станислав Сираков - партньор в LAUNChub, финансов директор

Ивайло Симов - съосновател и управляващ съдружник в Eleven

Michael Jacobsen - сериен предприемач, писател, основател на Global Entrepreneurship Agency

Рени Попчева - основател на Embrioo.com, национален победител в Th13teen Arts 2013 и призьор в Creative Business Cup 2013

Трите най-добри проекта, кандидатствали в конкурса Th13teen Arts ще получат и специални награди – безплатни пакети със счетоводни услуги от „Антера”. А един от участниците - възможността (след одобрение) да стане част от интензивната 10-седмична програма на Start it smart | Pre-Accelerator, предоставяща всички необходими знания, умения и ресурси, чрез които предприемачите могат да развият бизнеса си и да са готови да се позиционират на пазара.

Възползвайте се от този уникален шанс и ни покажете и най-смелите си идеи за развитие!

САЩ обмислят въздушни удари срещу ислямистите в Ирак


САЩ обмислят нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта", които през последната седмица завладяха значителни територии в Северен Ирак и напреднаха към столицата Багдад. Неспособността на иракската армия да отблъсне ислямистите предизвика сериозни опасения от разпадане на страната и разгаряне на пълномащабна религиозна война в региона, отбелязва агенция "Ройтерс".

В интервю за "Яху Нюз" днес американският държавен секретар Джон Кери определи...

Гръцки Азис покори сцената на "Като две капки вода"

В крайна сметка съвсем малко не достигна на изпълнителя Костас Доксас да спечели шоуто, след като се появи на сцената с песента "Сен Тропе" на Краля на попфолка.

Подсъдим за САПАРД забегна в чужбина

Единият от подсъдимите за изпирането на 13 млн. лв., източени от програма САПАРД, е напуснал България на 1 май и оттогава не се е връщал. Иван Иванов не е идвал в страната ни, въпреки че делото срещу него беше насрочено за 9 и 16 юни. Това стана ясно в Софийския апелативен съд (САС), който направи втори опит да даде ход на процеса срещу Марио Никол Единият от подсъдимите за изпирането на 13 млн. лв., източени от програма САПАРД, е напуснал България на 1 май и оттогава не се е връщал. Иван Иванов не е идвал в страната ни, въпреки че делото срещу него беше насрочено за 9 и 16 юни. Това стана ясно в Софийския апелативен съд (САС), който направи втори опит да даде ход на процеса срещу Марио Никол

Михаел Шумахер отваря очи и диша самостоятелно (обзор)

Михаел Шумахер отваря очи и диша самостоятелно, информира в. Михаел Шумахер отваря очи и диша самостоятелно, информира в. "Билд". Днес мениджърката на седемкратния световен шампион от Формула 1 Сабине Кем съобщи официално, че Шумахер е излязъл от комата. Подобрението на състоянието му позволило той да бъде преместен от клиниката в Гренобъл, където бе лекуван пет и половина месеца,

Няма опасност от преливане на язовир "Копринка"

/КРОСС/ Хидротехническите съоражения на язовир Копринка работят нормално, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора. Няма опасност от повишаване на нивото на водата в язовира. Свободният обем на язовира е 16 млн.куб.м.Изпускат се само 16 куб.м/сек. - необходимото количество вода за задвижване на турбините на ВЕЦ „Копринка", след което тя се насочва по канала към ВЕЦ „Стара Загора", допълват още от областна администрация.

София се готви да затвори за коли преките на Витошка

Столичната община обмисля да спре движението по преките на бул. "Витоша" в пешеходната част на булеварда. Според общината по този начин ще бъдат избегнати инциденти, подобни на този от Стара Загора. Преди две седмици в пешеходна зона в Стара Загора джип уби четиригодишно дете, съобщава "Дарик". Движението ще се ограничава чрез автоматични колчета, като живеещите в района, както и служителите на полицията, пожарната и бърза помощ ще разполагат с карти, благодарение на които колчетата ще се прибират в земята. Подобна система имаше преди време на ул. „Граф Игнатиев". Откакто на Витошка са поставени четирите камери за видеонаблюдение има 9 снимки, доказващи нарушение на забраната за навлизане на автомобили в пешеходната част, споделя шефът на Дирекция „Обществен ред и сигурност" в Столичната община Красимир Димитров . Той обяснява, че идеята е за сега да се затвори само ремонтираната част, като живеещите в района ще имат 2-3 часа, в които да могат да влизат - сутрешно време задължително. Димитров допълни, че има промени и в правилата за зареждане на търговските обекти на Витошка. "До сега, автомобилите, които превозват стока в специално определения час между 15:00 и 16:00 часа имаха право да влизат в пешеходната част. Вече ще спират извън тази част, а зареждането ще се осъществява пеша", допълни той, като предупреди, че служител на Дирекция „Обществен ред и сигурност" следи и за спазването на това правило всеки ден.  Специална работна група мисли и за промяна на правилата при влизане на автомобили в Борисовата градина.

Намериха незаконна пушка и исторически ценности в мъж от село Цонево

На 13 юни при извършена полицейска проверка в дома на Р.Х. на 42 г. от с. Цонево, осъждан. Установено, че същият държи в дома си, без да има надлежно разрешително, ловна пушка, пневматична пушка и боеприпаси, съобщиха от полицията за Moreto.

Още невероятни снимки от торнадото в морето до Созопол!

Още невероятни снимки от торнадото в морето до Созопол!

Торнадото се развилня в морето до Созопол по-рано днес. Самата стихия така и не доблжи плажната ивица, но успя да всее смут както в почиваща, така и в представители на туристическия бранш, пише "Петел".

За щастие няма пострадали от приодната стихия. 

Времето в цялата страна продължава да бъде изключително динамично. Редуват се слънчеви часове с поройни дъждове и сериозен вятър, като ситуацията се повтаря почти всеки ден в продължение на седмици.

Вижте торнадото в морето до Созопол (невероятни снимки)

Вижте торнадото в морето до Созопол (невероятни снимки)

Торнадото се развилня в морето до Созопол по-рано днес. Самата стихия така и не доблжи плажната ивица, но успя да всее смут както в почиваща, така и в представители на туристическия бранш, пише "Петел".

За щастие няма пострадали от приодната стихия. 

Времето в цялата страна продължава да бъде изключително динамично. Редуват се слънчеви часове с поройни дъждове и сериозен вятър, като ситуацията се повтаря почти всеки ден в продължение на седмици.

Хазната очаква 100 млн. лв. дивидент от държавните фирми

Националният бюджет очаква приходи от около 100 млн. лв. от миналогодишните печалби на държавните дружества, съобщиха от Министерството на финансите в понеделник, когато изтече крайният срок за изплащане на дивидента от дружествата, които не консолидират финансовите си отчети. За компании с холдингови структури като БДЖ и "Българския енергиен холдинг" срокът за внасяне на дивидента е 15 юни, за да могат да отчетат резултатите на всички свои дъщерни дружества.   Тази година държавата не само е намалила дължимия дивидент от дружествата й от 80 на 70 процента от печалбата им, но е удължила и срока, в който трябва да се направят отчисленията. Досега тези без консолидиран бюджет е трябвало да внасят парите до 31 май, а холдингите – до 15 юли.   По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителството се готви да прибере парите на държавните компании, което ще ги доведе до фалит министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че се спекулира, че държавните предприятие се източват., "но същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година".   "Няма изземване на извънредни средства, а се касае за нормалното плащане на дивидент, съгласно нормативната уредба“, допълва финансовият министър, цитиран от пресцентъра си. По думите му решението на кабинета "Орешарски" да намалява с по 10% размера на дивиденто до достигането на 50 на сто цели "запазване на по-голям разполагаем паричен ресурс в държавните дружества, изпълнение на инвестиционните им програми и стабилизиране на финансовото им състояние.   Засега не е ясно какви суми ще внесе общо държавната енергетика, която бе сред най-големите вносители на дивидент в хазната. Нито едно от дружествата от системата на БЕХ още не е публикувало финансовите си отчети в Търговския регистър. Знае се, че АЕЦ "Козлодуй" има да внася 33.8 млн. лв. от печалбата си за 2013 г., но ядрената централа разчиташе държавата да й остави тези пари, за да започне да финансира мерките за удължаване на живота на V и VІ блок.   Шефът на ядрения оператор Иван Генов не пожела да коментира пред Mediapool как изплащането на дивидента ще се отрази върху плановете за модернизация на двата реактора и дали ще се наложи да се тегли заем.   За НЕК единствената интрига ще е на колко точно ще възлиза загубата й, за "Булгаргаз" също не се очакват добри резултати. От БЕХ обясниха единствено, че сумата, която енергийният холдинг ще внесе в държавната хазна ще бъде ясна след решение на Министерство на икономиката и енергетиката за приемане на консолидирания годишен финансов отчет и решение за разпределение на дивидент.   От финансовото министерство обясниха още, че за разлика от правителството на ГЕРБ от изплащане на дивидент са освободени болничните заведения   Ведомството припомня, че дивидент от държавните дружества се събира от 1998 г. като първоначално отчисленията за хазната са били от 20 до 30% от реализираната печалба, а от 2002 г. до 2009 г. ставката е в размер на 50%, като са изключени лечебните заведения, държавните предприятия и плащанията по главниците на държавногарантирани валутни кредити.   Считано от 2010 г. до 2013 г. – ставката вече в размер на 80% от печалбата, като отпада облекчението за дружествата, изплащащи държавногарантирани заеми. Считано от 2011 г. държавните предприятия също са задължени да правят отчисления за държавата от печалбата, а от 2013 г. – и лечебните заведения следва да разпределят дивидент.   Още в края на 2009 г., са приети решения от Министерския съвет за разпределяне на допълнителен дивидент от седем дружества и предприятия - общо 252.3 млн. лв. извън заложения в държавния бюджет в размер на 50% от печалбата. Общо постъпленията през 2009 г. са 301.6 млн.лв., от които само 56.2 млн. лв. са по постановлението за изпълнение на държавния бюджет.   През 2010 г. с мотив подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция дивидентът е вдигнат от 50 на 80 на сто и в държавния бюджет влизат 142,5 млн. лв. при първоначално разчетени 43 млн. лв, Година по-късно приходите от печалбата на държавните фирми е 159.6 млн.лв. при планирани 58.1 млн.лв. Това е благодарение на допълнителен дивидент от неразпределената печалба от "Булгартабак холдинг“ АД за 42.3 млн. лв.   В допълнение към ставката от 80% от печалбата, през 2012 г. правителството на ГЕРБ взема и дивидент върху натрупаните неразпределени печалби от минали години на държавните дружества. "В много от дружествата зад тези печалби не стоеше реален паричен ресурс, което затрудни значително дружествата при изпълнение на постановлението и влоши допълнително финансовото им състояние, най-вече дружествата от сектор Енергетика", посочват от финансовото министерство.   Така при планирани 176 млн.лв., през 2012 г. в държавния бюджет постъпват 277.2 млн. лв., включително 100% от печалбата на "Държавна консолидационна компания“ АД.   "Видно от горното, периодът на управление на правителството на ГЕРБ (2009 г. – 2013 г.) по отношение на държавните дружества се характеризира с увеличени ставки за разпределяне на печалбата, източване на натрупаните в миналото резерви и ресурси на фирмите, в резултат на което се влошава ликвидното им състояние, ограничават се възможностите им за инвестиции, както и възможностите им за развитие“, коментира министър Чобанов.

Германия - Португалия 2:0

Следи развитието на мача тук
32' Матс Хумелс прави 2:0 с глав след корнер!
28' Уго Алмейда получава контузия и португалският треньор Бенто го сменя с Едер.
12' Томас Мюлер е точен от бялага точка и открива за Германия.
10' Дузпа! Според съдията Милорад Мазич Перейра е повалил Гьоце. Жълт карто за португалския защитник. Следи развитието на мача тук 32' Матс Хумелс прави 2:0 с глав след корнер! 28' Уго Алмейда получава контузия и португалският треньор Бенто го сменя с Едер. 12' Томас Мюлер е точен от бялага точка и открива за Германия. 10' Дузпа! Според съдията Милорад Мазич Перейра е повалил Гьоце. Жълт карто за португалския защитник.

Дават повече пари за образование срещу 1 млн. подписа

450 млн. лева повече за средното образование у нас може да има, ако държавите-членки на ЕС съберат 1 милион подписа.

Няма химн, но има Карим!

Франция и Хондурас скандално не чуха химните си преди мача им от група “Е” (3:0) и подадоха оплаквания срещу организаторите. “Беше смущаващо, раздразнени сме”, призна въпреки победата селекционерът на французите Дидие Дешан.

“Няма химн, но има Карим!”, радва се в. “Екип”. Изданието пише 10 по десетобалната система на нападателя на “Реал”.

Бен Франция и Хондурас скандално не чуха химните си преди мача им от група “Е” (3:0) и подадоха оплаквания срещу организаторите. “Беше смущаващо, раздразнени сме”, призна въпреки победата селекционерът на французите Дидие Дешан. “Няма химн, но има Карим!”, радва се в. “Екип”. Изданието пише 10 по десетобалната система на нападателя на “Реал”. Бен

Ангел Найденов: Утре няма да стане ясна датата за вота

На утрешното си заседание Консултативният съвет за национална сигурност няма да бъде определена дата за провеждането на предсрочните избори, обяви говорителят на БСП и министър на отбраната Ангел Найденов след заседанието на Изпълнителното бюро на левицата. По думите му лидерът на БСП Сергей Станишев е получи мандат да проведе политически консултации с парламентарно представени и извънпарламентарно представени партии и институции, за да се види коя е най-подходящата дата за предсрочните избори. "Гледаме на предстоящото обсъждане в рамките на Консултативния съвет на период за провеждането на предсрочни избори и съответно на дата като на първа стъпка. Следователно не очаквам утре да бъде фиксирана дата, но нека да оставим все пак и някакво пространство за изненади. Продължаваме да държим на бързи парламентарни избори, които, разбира се, трябва да бъдат съобразени и със съответните задачи, които предстои да бъдат реализирани в рамките и на дейността на правителството и съответно на НС. Оставката на правителството е продукт на определянето на периода и съответно на датата, защото сами разбирате, че след тази оставка текат определени срокове, обвързани с Указа на президента, в който трябва да бъде определена датата за провеждане на предсрочните парламентарни избори. Следователно, не може оставката да предшества разговорите и съответно мнението на политическите формации. Докато правителството подаде оставка, МС и НС ще провеждат своите заседания", обяви още Найденов.

Русия търси нови маршрути, ако Украйна краде газовите доставки за Европа

„Газпром“ планира да използва алтернативни маршрути за доставка на природен газ към Европа, ако установи, че Украйна иска да отклони част от...

Бойкот за пари и в "Локо" (Сф)

По примера на ЦСКА и в “Локо” (Сф) вдигнаха бойкот заради неизплатени суми. Играчите отказаха да заминат вчера сутринта с клубния автобус за лагера във Велинград. С потушаването на бунта се зае изпълнителният директор Георги Марков, който след среща със собственика Николай Гигов оправи проблема. По-късно следобед “железничарите” все пак поеха към По примера на ЦСКА и в “Локо” (Сф) вдигнаха бойкот заради неизплатени суми. Играчите отказаха да заминат вчера сутринта с клубния автобус за лагера във Велинград. С потушаването на бунта се зае изпълнителният директор Георги Марков, който след среща със собственика Николай Гигов оправи проблема. По-късно следобед “железничарите” все пак поеха към

Орешарски призовава за освобождаването на отвлечени израелски младежи


Загрижени сме от ескалацията на напрежението в палестинските територии в следствие на отвличането на трима израелски младежи край град Хеброн и призоваваме за тяхното освобождаване. Това се казва в позиция на министър-председателя Пламен Орешарски, разпространена от правителствената пресслужба. Орешарски изтъква категоричната позиция на България срещу всички форми на насилие.

"Приветстваме усилията на Израел и Палестина през последните седмици, с които показаха воля за диалог и за...

Производителите на вятърна енергия спечелиха дело срещу ценово решение на ДКЕВР

С решение, публикувано на 5 юни 2014 г., Върховният административен съд окончателно отмени Решение №Ц-18 от 28.06.2012 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в частта му относно преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от вятър.

София е столицата с най-евтини ресторанти

Вечеря в сравнително скъп ресторант в столицата струва около 30 лв. на човек. Разходите за похапване навън в София са доста под средните за Европа....

Осъдилият Цветанов поиска среща с ВСС

Съдия Тони Гетов, който постанови ефективна присъда срещу бившия министър, е пожелал да бъде изслушан от етичната комисия на Съвета

Запис разклати премиер и топ банкер в Полша

Седемминутният запис бе публикуван в сп. “Впрост”. В него вътрешният министър Бартломей Сенкевич уговаря Марек Белка да подкрепи финансовата политика на кабинета. Банкерът е склонен срещу оставка на тогавашния финансов министър Яцек Ростовски. “После ще дойде нов министър. Няма нужда да ти посочвам кой." Седемминутният запис бе публикуван в сп. “Впрост”. В него вътрешният министър Бартломей Сенкевич уговаря Марек Белка да подкрепи финансовата политика на кабинета. Банкерът е склонен срещу оставка на тогавашния финансов министър Яцек Ростовски. “После ще дойде нов министър. Няма нужда да ти посочвам кой."

Здравни инспектори направиха оглед в село Турия

Стара Загора /КРОСС/ Екипи на здравната инспекция в Стара Загора са извършили оглед на пет къщи, засегнати от наводнението в село Турия, на гробищния парк, двата водоема, детската градина, кабинетите на общопрактикуващите лекари и на една кравеферма в района.Издадени са предписания на кметския наместник Невена Соколова и на кмета на Община Павел баня Станимир Радевски за дезинфекция и почистване на засегнатите къщи от специализирана фирма, за да се ограничи в максимална степен опасността от заразни заболявания. На общопрактикуващите лекари е предписано да следят заболяваемостта от чревни инфекции и при съмнения или данни за такива незабавно да информират РЗИ.На ръководството на детската градина е издадено предписание докато не са обявени данните от анализа на питейната вода. да се използва за пиене и готвене само бутилирана вода.Кметската управа има ангажимент да информира населението да не използва вода за питейно-битови нужди от собствени източници. Не се препоръчва използването на вода за пиене и от Централния водоизточник до сряда, когато ще са готови резултатите от микробиологичния анализ. Резултатите от химичния анализ на вода вече са готови и показват, че няма отклонение от нормата.Извършено е обеззаразяване на двата водоема. Няма поражения и по централния водоизточник. Изследван е остатъчния хлор, който е в норма. Няма видими поражения в гробищния парк и не се налагат допълнителни мерки

Пострадалият при безразборната стрелба в София излезе от болницата

София /КРОСС/ Мъжът, който пострада при безразборната стрелба в София, вече е извън болницата в добро състояние. 58-годишен oткри стрелба в столицата снощи след 21 часа. И днес следите от куршумите все още личаха по фасадата на сградата, по която е стреляно. Някои от хората, които живеят в квартала, разказват, че имат проблем с имигрантите в района, защото били шумни.В района на улица „Софроний Врачански" от години живеят имигранти, но това до момента не е създавало сериозни проблеми, нито на самите тях, нито на останалите жители на квартала, казва 83-годишният Иван.bTV разполага с кадри от задържането на 58-годишния Пламен Бобев след стрелбата. Наш екип се срещна с близък негов приятел, който е изненадан от случилото. "Разбрах, че Пламен е стрелял, аз съм израснал с него. За да стреля, значи са го принудили с нещо. Никога не е правил скандал. Той е професионалист", убеден е Димитър Тодоров.Пробата на стрелеца е показала 1,6 промила алкохол в кръвта, съобщи bTV. Снимка: Булфото, всички права запазени

Украйна затваря границата с Русия


Киев обяви вчера, че смята тази седмица напълно да затвори източната си граница с Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Новината е обявена от министъра на отбраната Михайло Ковал. 
“Военните и граничарите вече затвориха 250 км от украинско-руската граница. До няколко дни това ще стане по цялата източна граница”, каза Ковал. Киев обяви вчера, че смята тази седмица напълно да затвори източната си граница с Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Новината е обявена от министъра на отбраната Михайло Ковал.  “Военните и граничарите вече затвориха 250 км от украинско-руската граница. До няколко дни това ще стане по цялата източна граница”, каза Ковал.

Разбиха златарско ателие в Кърджали

Златарско ателие е обрано в Кърджали, съобщиха от полицията. Крадците разбили външна ролетна щора и входната врата и влезли в магазина за бижута, който се намира на пазара в града. Взломната кражба е станала около 5 часа сутринта в понеделник. Фирмата, която охранява обекта е реагирала веднага, но когато служителите й пристигнали, крадците вече бил Златарско ателие е обрано в Кърджали, съобщиха от полицията. Крадците разбили външна ролетна щора и входната врата и влезли в магазина за бижута, който се намира на пазара в града. Взломната кражба е станала около 5 часа сутринта в понеделник. Фирмата, която охранява обекта е реагирала веднага, но когато служителите й пристигнали, крадците вече бил

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване