Любимци в новините: постоянни и променливи величини

Наблюдението на новинарските сайтове от юли до началото на ноември 2012 г. регистрира няколко интересни нюанса в медийното отразяване на политическия живот. От една страна се запазиха устойчиви стари тенденции, от друга – започнаха да се оформят нови особености в присъствието на политическите субекти в новините. Какво показват детайлите? Първенецът Борисов: ...

Публикувано на 11/18/12 16:20

изпратете ни книжки за деца – на английски, немски, френски …

след като преди две седмици стартирахме кампанията дари книга, в която каним който иска да мине до Детски отдел на Столична библиотека и дари пари за закупуване нови детски книги за четящите деца на София днес стартирахме допълнение на кампанията - дари книжки на чужди езици за децата на България! да, тук ...

Спасени или „оцелели” са евреите през Втората световна война в България? /Трета част/

Хана Аренд: българското антиеврейско законодателство – нелепо от нацистка гледна точка За този именно български „Закон за защита на нацията” един от най-авторитетните изследователи, авторът на „Репортаж за баналността на злото” Хана Аренд пише, че през януари 1941 г., правителството на България „се съгласява с въвеждането на антиеврейско законодателство, но от нацистка гледна точка то е просто нелепо.”[7] Странно е наистина, че у нас хора с претенции, че са изследователи, са пропуснали да си зададат, поне от елементарно любопитство въпроса ЗАЩО Хана Аренд твърди, че антиеврейското законодателство в България е „нелепо от нацистка гледна точка”. И да се запитат защо и с каква цел в българския „Закон за защита на нацията” е имало допуснати толкова много разлики спрямо расистките нюрнбергски закони от 1935 година, ако разбира се някой от нашите изследователи си е направил труда да ги сравни.

Марковска даде на Цветанов да й пипне мускула

Опитът на Бойко Борисов да натрапи на ЕС на всяка цена Румяна Желева като член на европейското правителство завърши все пак с победа за Европа, при която кандидатурата на Желева за еврокомисар беше оттеглена през януари 2010 г., а после и от поста й на външен министър. Оставен й беше само партийният пост в ЕНП, само защото беше заварено положение, но при опита тя да бъде преизбрана там тази година беше окончателно бламирана и по тази линия (заедно с ментора си Борисов).

Скандалът със съдия Венета Марковска, който поразително много прилича на случая с Желева по много параметри, се различава обаче вече по една много съществена тенденция: има вероятност този път Марковска да си остане на поста, но да предизвика други оставки.

Поучена явно от сгромолясването на Желева в очите на европейците, което повлече и министерския й пост, съдия Марковска си пази сигурната „капия” в качеството си на заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Въпреки, че е избрана от парламента в Конституционния съд и вече само от нейната воля зависи дали да се оттегли преди да положи клетва, Марковска не е напуснала междувременно високия си административен пост в правораздаването, за който е известно, че вероятно й носи повече власт и влияние, отколкото евентуалното й участие в надзора над спазването на конституцията.

От тези два бункера Марковска вече води „приятелски огън”, въвличайки МВР и прокуратурата с писмено искане от днес да бъде търсен авторът на „доноса” срещу нея. И ако прокуратурата, която все още не е оседлана официално с партиен шеф ,мълчи засега, то строителят на управляващата партия се „издаде” днес за пристрастността си към казуса ( и каузата) Марковска. Цветан Цветанов нареди ведомството му да угоди на искането, поставено в писмения ултиматум на съдийката и да започне издирването на „доносника”.

В предаването на Милен Цветков, комай единственият водещ в националния ефир, който си позволява критичен прочит на суперскандала, днес Нова телевизия показа пълната безпомощност на защитата на Марковска. В качеството си на бивш конституционен съдия и неин личен приятел, както сам изтъкна той, съдия Димитър Гочев се опита да оневини Марковска с жестове на снизходително пренебрежение към разследващи журналисти ( и към крещящите, документирани от тях факти), както и с пледоария, която би разсмяла дори и неук селянин в съда, ако бъде изправен пред неговата антилогика.

Какво ли си казват хората пред екрана? Най-вероятно се убедиха лично, че с такова явно и демонстративно незачитане за вменяемостта на зрителите, не бива да се учудваме на тайните безобразия зад кулисите.

Не си струва дори да се цитират увъртанията около казуистиката, употребена за целта да се оспори безспорното: кристално чисто да беше миналото на Марковска, което се оспорва съвсем не от анонимни сигнали, а от подписани с имената им журналисти, тя беше уличена по абсолютно безспорен начин с днешна дата в казването на неистини ( не използвам друга дума, защото защитникът на Марковска в телевизионното студио повиши заплашително тон спрямо онези, които използват „другата дума”, за която се досещате). Тази дребна подробност само повече подсили усещането за недосегаемост, което явно е разболяло доста български магистрати, а заедно с тях и българската демокрация.

С нареждането си МВР да се включи в опитите да се изчисти името на Марковска по желания от нея начин, вътрешният министър Цветанов се направи на „ударен”. И може наистина да се окаже такъв. А заедно с него и началникът му. Защото работата този път е дебела- толкова, че да се скъса още повече нишката на търпението на Брюксел, където Цветанов се намираше, издавайки заповедта да бъде търсен източникът на „анонимния сигнал” срещу Марковска.

Но най-интересното е, че солидарно с ГЕРБ издайнически мълчат и съзаклятниците от тройната коалиция на партията с ДПС и БСП, които подкрепиха кандидатурата на Марковска с гласовете си в НС.

„Слуховете”, че ГЕРБ се кани да управлява следващата година с ДПС, са верни и пушилката с караницата между тях в Кърджали е същата, както при нападките между „Атака” и ДПС, чрез които скачените съдове наливат вода в мелницата на своя авторитет пред собствената аудитория. Както е вярно, че топлата лична връзка между Бойко Борисов и Георги Първанов се прояви при гласуването на депутатите от крилото на Първанов в БСП в полза на Марковска, а после и при яростната защита на кандидатурата й от страна на Румен Петков. За което от „Позитано” мълчат защото иначе трябва да признаят, че не контролират петата колона на бившия президент в БСП.

Нямам претенцията да съм първият, който по този повод е употребил в статиите си определението „Новата тройна коалиция”( защото няма как да знам, дали само аз съм се сетил), но това определение вече си пробива път в публичния анализ на партиите извън ГЕРБ, които се борят за доверието на десните избиратели. Не ми си вярва да се обединят на този принцип, но дори се ограничат само с разобличаването на сделката, това ще има отрезвяващ ефект за българското общество.

Любовта е театър - кой спечели в конкурса

Дойде време да обявим и победителя в конкурса за есе за студенти на тема "Любовта в театъра" или "Любовта е театър", който Продуцентска къща „Арт Кейс” съвместно с „Аз чета” обявиха през октомври. Журито единодушно излъчи тримата победители, които са:

Първо място за Боряна Нейкова – студент I курс във Факултета по журналистика и масова комуникациа в СУ „Св. Климент Охридски”. Боряна получава парична награда от 200 лв., 2 покани за премиерата на „Любов по италиански” на 10 ноември и публикация на авторския й текст в „Аз чета”, сп. Капитал Light и фейсбук групата „Пътеводител на театралния стопаджия”.

На второ място бе класирана Яна-Ивана Бояджиева, която получава парична награда от 100 лв. и 2 покани за едно от следващите представления на постановката.

Почетната трета позиция журито даде на Стефани Евгениева – тя получава парична награда от 50 лв и 2 покани за едно от следващите представления на „Любов по италиански”.

Премиерните представления на „Любов по италиански” с режисьор проф. Снежина Танковска и Калин Сърменов и Емануела Шкодрева в главните роли са на 9 и 10 октомври от 19.00 ч. на сцена "Сълза и смх" на Народния театър.

Мишел Барние с перестроечни идеи за авторското право в ерата на интернет

Image: Ministerial Conference 2011 by World Trade Organization on Flickr
Ministerial Conference 2011

Мишел Барние (Michel Barnier) е европейският комисар с ресор вътрешен пазар и услуги, като в това си качество отговаря за въпросите, свързани с правото на интелектуална собственост.

Вчера Барние е участвал на събитие, организирано от Centre for European Policy Studies (CEPS) и е държал реч на тема Making European copyright fit for purpose in the age of internet.

Причината да я отразя тук е, че макар и да не се откроява с присъщия за колежката му Нийли Крус плам, речта на Барние все пак се явява малко или повече логическо продължение на словата, които борбената холандка държа в рамките на последната година (повече тук и тук).

В началото на говора си французинът посочва

големите достижения на последните две десетилетия

за които пряко или косвено е отговорно разрастването на световната мрежа:

In 1992, we never imagined that one day we would be able to read our favourite newspaper, discover new music or watch a film  anytime, anywhere, on any device – a laptop, a tablet or a phone.

We could not imagine the opportunities. Or indeed the challenges that would arise. In particular from a European perspective.

Под „challenges“, публиката, пред която говори Барние, разбира продължаващия да набира сила дискурс между носителите на авторски и сродни права и потребителите на интернет.

Такова изглежда е разбирането и на комисаря, и той не се бави да спечели симпатиите на присъстващите, заявявайки че

Copyright is at the heart of these opportunities and challenges.

От друга страна, Барние очевидно се е наел с нелеката задача

да изчисли квадратурата на кръга

поради което, отчитайки проблемите на последните години, решава да адресира и интернет потребителите, като отправя тезисния си за събитието въпрос

Therefore we must ask ourselves: is the copyright fit for the digital age?

Отговорът тук може да бъде само един и Барние не се посвенява да изрече

I do not think so.

Стигнал до този пасаж на речта, пред очите ми изплува паралел със спомен от близкото ни минало.

Използваните от европейския политик изразни средства ме подсетиха за интересната (макар и твърде закъсняла)

метафора на Тодор Живков

според която след повече от 40 години хвалебствия, социализмът бива оприличен с недоносче.

Подобно на дългогодишния български ръководител, който умува как от недоносчето да направи юнак, и Барние е обмислил план за оздравителни промени в сферата на авторскоправната закрила.

Опорната точка на плана му е приемането на нова законодателна рамка (copyright framework), чиито 4 съставни части да изпълняват следните условия

  • to facilitate the access of all Europeans to their heritage;
  • to pass the “Single Market test”, making more content available to more citizens, cross-border;
  • to provide the right incentives for those that create and invest in content and that ensures the right balance with other policy objectives such as education, research or innovation;
  • to include meaningful enforcement.

До тук добре, но идеите на Мишел Барние макар и благородни, твърде много напомнят на перестройката и страдат от нейните пороци.

За по-младите читатели на този блог напомням:

перестройката не целеше да реши същинските проблеми

на социализма, а по-скоро предлагаше козметични мерки, с които евентуално да смекчи поражданите от нерешените проблеми симптоми.

По същия начин могат да се възприемат предложенията на комисаря за вътрешния пазар – те не целят да пригодят авторскоправната рамка към изискванията на цифровото съвремие, а по-скоро търсят варианти да задържат незадоволителното за всички участници статукво.

Казано с други думи: Мишел Барние си е подготвил шишенце с реванол, при положение че има да лекува страдащ от гангрена пациент.

Related posts:

  1. Писмо от Италия: интернет и авторското право или как opera seria измества opera buffa
  2. Авторското право е заседнало в 90-те и Neelie Kroes призовава за неговата реформа
  3. Писмо от Германия: да адаптираме авторското си право към съвременните реалности!
  4. Основно човешко право ли е достъпът до Интернет?

Св. Архангел Михаил – Архангеловден

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Българите зад граница единни за избирателен район “Чужбина”

Да се обособи избирателен район "Чужбина", от който сънародниците ни зад граница да излъчват свои представители в българското Народно събрание. Това исканe беше записано във финалния документ на конференцията в Брюксел, която обсъжда политиките за българите зад граница. Въпреки различните мнения по обсъжданите на форума теми, активното избирателно право беше почти единодушно подкрепено от българите от 23 държави, дошли на срещата в белгийската столица. Затова и искането попадна в заключителния документ на форума.

Протести ангро и на зелено

Намеренията на Столичната община да строи нов булевард възбудиха сетивата на три неправителствени екоорганизации и те тутакси рипнаха да протестират уж заради дърветата, които щели били да се секат. Зелените не се успокоиха и от уверенията, че на мястото на всяко отсечено дърво ще бъдат залесени по три нови. Кметът Фандъкова благоразумно отложи гласуването на спорната точка от дневния ред в СОС. Остана обаче проблемът доколко принципни и обосновани са протестите на провъзгласилите се за защитници на природата в града. Уважавам гражданските протести, защото те са индикация за будността на едно общество. След скандиранията на Орлов мост и други подобни изяви обаче имам усещането, че у нас тези протести са по-скоро израз на едно безкрайно обществено лицемерие. Защото повечето от представителите на НПО-ата са чели-недочели, разбрали-недоразбрали, но пък винаги са готови с революционен плам да бранят някаква мъглява своя идея, която в повечето от случаите няма нищо общо с живия живот...

Саркофаг

След години копаене и търсене на съкровища запалени археолози най-накрая се натъкнали на неотворена до момента гробница в Египет. На входа на гробницата стоял древен непокътнат от времето надпис, на който със златни букви пишело: "Тук почива най-известният играч на "Тука има, тука нема" в империята". Археолозите потрили нетърпеливо ръце и бавно започнали да се провират в тесните тунели на древната гробница. Стигнали края на първия тунел и видели пред себе си изправени три златни саркофага. Точно пред тях стоял надпис "Ха сега познайте в кой саркофаг е". Усмихни се, България! Шегите на древните ни предшественици нямат край. Всеки път, когато някой археолог открие съкровище, което е първо по рода си, се питаме какво ли още са скрили в земята предците ни. Явно където и да се копне, изниква съкровище. Май австралийският археолог Дейвид Томас излезе най-хитър, като използва програмата за спътникови изображения на Google Earth за разкриването на близо 450 значими археологически...

Възрастният българин – отритнат и отречен

България държи всички черни рекорди в ЕС и по отношение на бедността сред възрастните. Почти 60% от българите на възраст 65 и повече години са социално слаби. За сравнение - в Люксембург, Швеция, Холандия и Дания делът на възрастните хора в плачевно материално положение е под 1 процент. Дори в една Румъния крайно бедните са наполовина на тези в България.

Българите в чужбина искат да бъдат представени в НС

Българските граждани по света да бъдат представени в Народното събрание. Това поискаха наши сънародници от цял свят по време на провеждащата се в Брюксел конференция за политиката за българите в чужбина.

Д-р Йордан Войнов: Във фризери в Банско са открити храни от миналата зима

Д-р Йордан Войнов е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Завършил е Ветеринарния техникум в Ловеч и Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Специализирал е „Ветеринарно-санитарна експертиза” в Тракийския университет в Стара Загора. Има 24-годишен опит в областта на ветеринарната медицина и опазването на здравето на животните. В периода от 2001 г. до 2008 г. е бил директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба - Софийска област. От 2008 г. до създаването на агенцията е бил последователно заместник генерален директор и генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба на България. - Д-р Войнов, какво показаха окончателните проверки на Агенцията по безопасност по храните във връзка с натравянето на 38-те ученици и техните учители в Банско? - Знае се, че от персонала е изолиран стафилокок и инфекцията е предадена от служителите, които са имали досег с храната на децата. Управителката на...

Да гладуваш, за да те забележат

Гладните стачки станаха средство на активистите. Макар и отчаяна стъпка, да гладуваш се превърна в един добър способ да бъдеш забелязан. Това направиха палестински затворници, това направиха и кюрдски активисти. За журналистите под натиск пиша в последната си публикация в блога на FP.

Google променя дизайна на търсачката си

Наложената от Google мода е търсачките на информация да са колкото се може по-опростени и на потребителите да не се натрапва нищо излишно. Този принцип ограничава доста свободата за внасяне на промени, но Google и този път успя да ни изненада. Компанията има намерение да измести лявата колона с инст...

Windows 8 задмина Android по генериран трафик в интернет

Току-що излязлата операционна система Windows 8 вече задмина Android по отношение на генерирания в световната мрежа трафик. Това поне показват данните на анализаторската услуга StatCounter, съобщи Neowin. Windows 8 дебютира на 26 октомври и вече има значителна преднина пред мобилната ОС Android. ...

Победата на Обама няма да промени Америка

В края на поредния цикъл на президентски избори в САЩ е подходящо не само да отчетем победите и загубите, но и да анализираме естеството на американската политическа система и да се опитаме да разберем защо толкова често тя разочарова избиратели и кандидат-президенти.

Истанбул – обиколка (1): Света София и Цистерните

 Днес Петър и Биляна ще ни водят до Истанбул и ще ни разкажат какво да видим за два-три дена там. И най-важното – как да стигнем икономично! Приятно четене:

Истанбул – обиколка

част първа

Света София и Цистерните

 

Истанбул

    В тази публикация ще намерите информация за:
  • Пътуване от София до Истанбул и обратно;
  • Градски транспорт в Истанбул;
  • Площад “Султанахмед”
  • Църквата “Св. София” (Hagia Sofia);
  • Потъналият дворец (Cisterna Basilica, Yerebatan Sarayı);
  • Площад “Таксим”, Трамваят на носталгията и главната търговска улица; (във втората част)
  • кулата и мостът “Галата” (във втората част)
  • Пазарът на подправките (Еминьоню) (във втората част)
И двамата сме били в Истанбул и преди (Петър даже има подробна публикация от 2008 г.). Но не ни се беше случвало да отидем заедно… Е, отидохме, видяхме, омагьосахме се. Определено много полезна ни беше публикацията “Програма максимум”, с която се подготвихме предварително. Браво на автора! А ние толкова се вдъхновихме от Истанбул, че дори променихме дизайна на блога с ориенталски мотиви…

Истанбул

    Но да ви разкажем за преживяното все не оставаше време, а този пост ни се получи малко като самия Истанбул – създаван и променян дълго време, голям, живописен, контрастен и парадоксален… колкото и подробно да пишеш, няма как да разкажеш всичко, защото историята е навсякъде. Един цитат (взет от тук) по темата: Истанбул не е за един дъх. Не е. Как би могло? Това не е само Истанбул. Това е още Цариград, Константинопол, Византион.  Това е бляскав, великолепен образ на кажи-речи цялата История… И като стана въпрос за история, нашата започна в една късна петъчна вечер от Централна автогара София.

Автобус за Истанбул

    Автобусите за Истанбул са винаги нови и на ниво. Освен традиционните почерпки, този път заварихме инфотейнмънт система на всяка от седалките (с ужасен интерфейс, за съжаление). Телевизията е турски сателитни програми, но има и live камера, която показва пътя пред вас… скука! Заспиваме… Събуждаме се на

границата

Проверката минава цивилизовано и сравнително бързо, а Duty Free-то прилича повече на мол и няма нищо общо с порутените павилиончета отпреди няколко години. Тоалетната обаче се плаща – подгответе си турски лири най-добре.

duty-free – Капитан Андреево-Капъкуле

    Сутрин е. Вече сме в

Истанбул

След кратко лутане из автогарата намираме метрото. За да ползвате градския транспорт е необходимо да се сдобиете с червени жетончета, които се продават на цена 2 лири от специални автомати в близост до спирките.

Градски транспорт – Истанбул

   

От автогарата (Otogar)

взимаме метрото до последната станция (Aksaray). На картата ни е показана топла връзка между метрото и трамвая. Истината е малко по-различна. За топла – топла е връзката! Още от сутринта термометрите са ударили 30 градуса. Но да вървиш почти километър пеш с багаж си е малко прекалено. Продължаваме с трамвая до Sultanahmet (Синята джамия – бел.Ст.) и намираме хотелчето ни…  

 Хотел Джем, Истанбул

    “Djem” е малко бутиково хотелче (официален сайт), сгушено в малките улички зад Синята джамия. Всички материали на мебелировката в хотела са традиционни турски. Стаите са малки, но много уютни. Има и безплатен (жичен!) Интернет. Посрещат ни с чай, усмивка и карта на Истанбул. Хвърляме багажа и започваме разглеждането на забележителности…

Площад Султанахмет (Синята джамия)

Площад Султанахмет е свидетел на всички периоди на града и тук се намират монументи още от дълбока древност. Формата на площада прилича на хиподрум и това не е случайно – някога наистина е бил хиподрум.

Египетски обелиск, Истанбул

        Египетският обелиск е един от най-древните паметници в Истанбул. Обелискът е пренесен през 390г. от Египетския храм на Аполон.

Чешмата на Вилхелм Втори, Истанбул

    Доказателство за интереса и на немският крал Вилхелм Втори към този стратегически град е построяването на чешма на този площад. Тук е мястото да се заредите с прясна питейна вода (алтернативата е да си купувате бутилирана от малчуганите по улиците). Продължаваме към “Света София”.

“Света София”

Света София, Истанбул

    Храмът “Света София” в Истанбул безспорно е най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Сградата е толкова голяма, че буквално не се побира в обектива на фотоапарата. Входната такса също е безспорно мащабна и внушителна (20 лири на човек!), но определено си струва да влезеш… [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Брой посетители на ден: над 10 000 (това са над 3,6 милиона годишно), по 20 лири за вход пък са си 32 000 000 евро приходи само от билети! (Очевидно приличам на турчин, защото на мене ми взеха 10 лири през зимата – бел.Ст.) Тук е мястото да кажем, че опашките от туристи стават огромни още след 10 сутринта, а проверките на входа са близки до тези на летището, така че непременно идете възможно най-рано (най-добре в периода 9:02-9:17 ч. :) ). За тесния часови период може и да се шегуваме, но за опашките – никак…

Света София, Истанбул

    Пред входа сме. „Св. София“ е първият типичен пример за византийско строителство и се счита от много хора за архитектурно чудо.  Ето и колко внушително изглежда когато се доближите…

Минарето на Света София, Истанбул

    Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г.

Света София, Константинопол

    “Света София” не е стриктна базилика, тъй като централният ѝ кораб, дълъг над 100 м. е доминиран от огромен купол с диаметър 31 м. и височина 56 м., поддържан от 4 пандантива. В дължина тежестта на купола се разпределя чрез поредица от полусводове, докато в ширина куполът се носи от 4 много масивни контрафорса, които обаче не се забелязват от вътрешността на църквата (това, както и останалата информация по-долу я взехме основно от Wikipedia и трябва да хванем Ники да ни обясни подробно какво е контрафорс, пандантив и полусвод)… Тази конструкция, както и фактът, че в основата на купола има 40 прозореца, допринасят за впечатлението у посетителите, че сякаш “златният купол виси от небесата”. Поради прекалено бързия строеж (под 6 години), архитектурните нововъведения и сеизмичната активност в района куполът на църквата пада частично няколко пъти през нейната дълга история (558, 989, 1346 г.), но бива бързо възстановяван. Почти 1000 г. (до 1520 г.), Св. София е най-голямата катедрала в света! При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. Юстиниан изрича думите „Соломоне, аз те надминах!“, имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим…

Света София, Истанбул

      И до днес все още “Св. София” е четвъртата по площ в света. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. тя е превърната в джамия и поетапно са построени четири минарета в ъглите ѝ, а през XVI в. османският архитект Синан* достроява странични подпори, които подобряват стабилността на постройката. След разпадането на Османската империя правителството на Турция превръща сградата в музей и от 1934 г. можем да видим следите от хилядолетната ѝ история по стените…

Света София, Истанбул

  В средата на XIX в. на швейцарците братя Фосати е било възложено да реставрират и ремонтират джамията. В този период е достроен минбар (това е мястото, откъдето имамът чете проповеди, а не мини-бар, с каквото го асоциира човек, ако вижда думичката за пръв път) и са окачени кръглите дървени панели с имената на пророка Мохамед и първите халифи.

Света София, Истанбул

    Счита се, че този ремонт е унищожил напълно много от старите византийски мозайки, които до този момент са били просто замазани с хоросан. В горната част на купола е имало шесткрили ангели, но изображенията им са толкова неясни, че не се нае дали са били серафими или херувими…

Света София, Истанбул

  В продължение на стотици, дори хиляди години всяка империя и всеки владетел са оставили по нещо от себе си върху стените на “Света София” и човек наистина затаява дъх, когато се вгледа в детайлите…  

Света София, Истанбул

    Това най-добре личи на втория етаж (да не го пропуснете, ей!), където ислямът и християнството са буквално на една стена… ислямските символи (ляво) съжителстват с християнските (дясно) сред мрамор и геометрични мотиви:

Света София, Истанбул

      Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София“, църквата не е посветена на мъченица София, а на светата Премъдрост Божия (на гръцки: Ναός τῆς Ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας), божествената страна на Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос. (Точно по същия начин е кръстена и софийската Света София – на името на Светата Премъдрост Божия, т.е. на Исус и по същия начин храмовият празник е на Коледа. Затова и празникът на град София, който пък е кръстен на църквата Света София, а не на светицата София, трябва да бъде на Рождество Христово, а не на 17 септември! – бел.Ст.)

Света София, Истанбул

  Поради сложната история на “Св. София”, голяма част от християнските мозайки са останали под хоросана и мюсюлманските изображения. Така дилемата кое точно да се запази и кое да се премахне не е била никак лесна за разрешаване. Чест прави на турците, че са оставили разкрити важните християнски мозайки, запазвайки баланс между християнската и ислямската култури… На снимката по-горе е една от най-големите и най-запазени мозайки – Христос с Дева Мария и Йоан Кръстител, датираща от 1261 г., отбелязваща връщането на църквата от римокатолическо към източноправославно владение. На снимката по-долу е детайл от тази мозайка, изградена от хиляди камъчета – сещате се сами защо човек настръхва като види нещо подобно!

Исус – Света София, Истанбул

    Можем да ви разказваме още много, много, много, но нека излезем от огромната  “Св. София” и пресечем улицата…

Потъналият дворец (Цистерните)

 

Цистерните на Юстиниан – Истанбул, Турция

  Това е Йеребатан сарнъджъ (Yerebatan Sarnıcı), наричан още Потъналият дворец. Тъй като по-рано на това място се е намирала базилика, наричат го и “Цистерна на базиликата”. Представлява най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду около 60 такива в града. Тук се съхранявал резерв от питейна вода в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол е имал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.

Цистерните на Юстиниан – Истанбул, Турция

    Потъналият дворец е едно великолепно творение на Древността, което се е запазило почти непокътнато до днес. То е построено от император Юстиниян 532-542 г. През византийската епоха водохранилището е снабдявало с вода намиращия се наблизо императорски дворец и местното население. След завладяването на града от османците през 1453 г. то се използва още известно време за снабдяване с вода на султанския дворец “Топкапъ сарай”, но тъй като османците предпочитали течащата вода пред тази от цистерни, те изградили собствена водоснабдителна система. Цистерните потънали в забрава чак до 1544-1550 г., когато в Истанбул дошъл холандският пътешественик П. Гилиус/ Gyllius/. По време на своите обиколки той забелязал, че населението вади от Земята вода с кофа, а и също риба. При трудни условия Гилиус пропътува с лодка водната повърхност, като я измерва и преброява колоните. Своите изследвания той описва в пътепис и по този начин прави Цистерните известни на Западния свят. По-късно всеки пътешественик, посетил Истанбул, държал непременно да види и Цистерните. А на тези от вас, които не са толкова запалени по Древността, ще кажем

фактите:

Водохранилището е 140 м дълго, 70 м широко, има 336 колони, подредени в 12 редици по 28 колони, с височина 8 м. Разстоянието между колоните е 4,80 м. Голяма част от колоните са от по-стари постройки, направени са от един или максимум от два мраморни къса. 98 от колоните са с коринтски капители, а останалите са с капители дорийски стил. Цистерните побират 100 000 м3 вода. Пита се: ако знаете, че тук е снимана една от сцените на филма за Джеймс Бонд “От Русия с любов” (1963 г.), колко кафета можете да изпиете в подземното заведение?

Цистерните на Юстиниан – Истанбул, Турция

    Между другото, за 5 EUR тук си направихме “султанската” снимка (виж началото на поста), която стоеше дълго време в блога ни… Разхождайки се сред колоните, непременно обърнете внимание на една колона-уникат, наречена Пауновата колона… сещате се защо:

Цистерните на Юстиниан – Истанбул, Турция

        На две от колоните са запазени оригинали на Горгоната Медуза, служещи за цокъл на колоните. Едната глава на Медуза е положена настрани, а другата е положена странично. Поверието разказва, че глави на Медузата са вграждани в сгради с цел тяхната защита, а тъй като, също според легендата, този, който погледне Медузата в очите, се превръща в камък, то главите не са поставени в нормално положение,а обърнати, за да предпазят гледащите ги хора. Предполага се, че главите са донесени от по-стара римска сграда.

Цистерните на Юстиниан – Истанбул, Турция

  Във водохранилището има много добра циркулация и независимо, че се намира под земята, въздухът е изключително свеж и чист. В “Йеребатан сарнъджъ” има и кладенец на желанията, в който според поверието ако хвърлиш монета и си пожалаеш нещо, то непременно ще се сбъдне… Излизаме! Очаквайте продължението * Синан е строил и джамията в София и голямата джамия в Одрин – бел.Ст.
Автори: Петър и Биляна Събеви Снимки: авторите Други разкази свързани със [geo_mashup_category_name map_cat="415"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="415" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="415"]

Патентен трол надви Apple в съда и спечели 368 милиона долара

Съдебните неволи на Apple напоследък не са малко, но това можеше да се очаква като се има предвид колко дълбоко е нагазила компанията в тази територия. Поредният удар за фирмата дойде от американския щат Тексас, където местен съд глоби производителите на iPad с 368 милиона долара. Apple стана же...

Калифорнийците запазиха смъртната присъда в щата

Калифорнийците запазиха смъртната присъда в щата

ВАС ще заседава по делото за уволнението на Мирослава Тодорова

ВАС ще заседава по делото за уволнението на Мирослава Тодорова

Съюзът на съдиите към ВСС: Променете кадруването, осигурете независимост

Съюзът на съдиите към ВСС: Променете кадруването, осигурете независимост

NASA може би готви пилотирана мисия до повърхността на Луната

Преизбирането на американския президент Обама накара доста от ръководителите на NASA да си отдъхнат. Причина за това е, че агенцията вече не се притеснява за бъдещето си, тъй като президентът е поддръжник на космическите изследвания. В медиите тръгна информация, че NASA и президентската админист...

Google отдава почит с логото си на Брам Стокър – писателят, направил Дракула известен

Днешното лого на информационния гигант Google е повече от зловещо. Търсачката е украсена с черно-бяла скица на Дракула, придружена с името на компанията, изписано с кървавочервени букви. С интересното лого Google отбелязва 165 години от рождението на ирландския писател Брам Стокър, който стана и...

ГДБОП спря още един незаконен сайт за филми

Служители от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП и колегите им от Хасково проведоха операция по документиране и пресичане на незаконно използване на филми без съгласието на правоносителя чрез интернет страница urlhttp://filmitv.net/url. В хода на извърше...

Експлоатация

Търсите ли си работа? Може би сте от онези нещастници, които попадат в графата „безработни” на националната статистика? Напоследък става все по-трудно намирането на сносна работа, а кризата стана удобно оправдание за рязането на заплати, уволненията и отказа да те наемат. Бизнесът у нас никога не е бил един от най-щедрите към служителите си, но настоящата икономическа обстановка научи работодателите на още тънки хитрости за съкращаване на разходите и експлоатация за без пари. Търсещите работа в Хасково са пропищели от тарикатлъка на местните фирми, които те вземат да им работиш уж за да те пробват, само за да ти затръшнат вратата след няколко дни, без дори да платят за труда ти. Рекордьори в това отношение са шивашките фирми в града, които наемат жени за един ден или няколко часа, след което им сервират, че услугите им вече не са нужни. Само можем да гадаем колко очи са изтекли от взиране в иглата, а накрая притежателката им е била натирена да си ходи в търсене на по-добри...

„Дните на отворените врати“ се пренесе и в нашия регион

На 5 ноември 2012г., в Стара Загора, в залата на Регионален Исторически музей се проведе местната проява „Интеграция чрез сближаване“, която е част от инициативите „Европа в нашия град“, съпътстващи Европейската седмица на градовете и регионите Open days, която се проведе в Брюксел от 8 до 11 октомври 2012г. Тази проява пренася „Дните на [...]

Шамар на преговорите в Доха

Още преди да започнат преговорите в катарската столица Доха за съставянето на сирийско правителство в изгнание, инициативата се срина. Посланик Форд, посланик на Държавния департамент за сирийската опозиция, се обърна към сирийците в изгнание, че сирийците трябва да намерят “политическо решение, а не военно, за техния проблем”. Той съобщи на сирийските опозиционни лидери, че международната общност няма да създаде зона забранена за полети над Сирия, и че няма да подкрепи военно Свободната сирийска армия. “Няма военно решение на сирийския проблем”, настоява посланик Форд, “Има само политическо решение.”

За провала на преговорите между опозиционните групи повлия и оттеглянето на видния активист Риад Сейф, който загуби мястото си в най-голямата опозиционна сила, Сирийския национален съвет.

Дипломатическото отстъпление дойде в момент, когато Турция заяви, че е в преговори за разполагане на ракети “Пейтриът” по границата си със Сирия, с цел да се предотврати трансграничната заплаха от разпространяване на конфликта срещу членове на НАТО.

И докато в петзвездните хотели лидерите спорят кой да оглави опозицията, онези, които реално се борят – активистите в самата Сирия, умират всеки ден. Със сигурност тези провали ще се отразят на опозиционното движение като цяло, като разочарованието може да доведе и до радикализация.

Филтри да искаш! Интересно предложение за твоя iPhone 5

Филтри да искаш! Интересно предложение за твоя iPhone 5

HolgaDirect  ни сюрпризират приятно с нова хрумка за още парещия iPhone 5. Компанията е измайсторила забавен протектор с 9 сменяеми филтъра, които превръщат стандартната камера на телефона във фабрика за необикновени ломографски изображения. Забавлявате се и запечатвате нестандартни картинки, без да се налага да прибягвате до обработващи програми и мобилни приложения. Джаджата е с етикетче от $29.99, а готината новина е, че компанията доставя и до родните ширини. Протекторът се предлага в  5 цвята – избирате между син, жълт, червен, черен и бял. Адмирираме идеите, които комбинират рационалното с приятното. Добре е да можеш едновременно да предпазиш телефона си от драскотини и други щети и в същото време да развинтваш фантазия, снимайки това-онова по нов и увлекателен начин.

Добре е да можеш едновременно да предпазиш телефона си от драскотини и други щети и в същото време да развинтваш фантазия, снимайки това-онова по нов и увлекателен начин.

Протекторът се предлага в  5 цвята – избирате между син, жълт, червен, черен и бял. Адмирираме идеите, които комбинират рационалното с приятното.

Разгледайте веселия аксесоар при HolgaDirect.

Снимки: Holga Direct

Подобни статии:

  1. Създайте интересно съдържание [инфографика]
  2. Заменяме телефона в хотела с iPhone

Тънката линия между рекламата и спама

Тънката линия между рекламата и спама
В стремежa си да популяризират своя бранд много собственици на бизнес преминават тънката линия между рекламата и спама. Засилените онлайн кампании могат да бъдат много ефективни за привличането на нови клиенти, но ако границата бъде премината, това рефлектира върху добрия имидж и отчуждава клиентите. В тази статия ще ви представя някои основни маркетингови похвати, с които неусетно можете да преминете червената линия между ефективната реклама и спама.

 

Банер реклама 

Онлайн рекламата е една от най-разпространените форми за популяризация и увеличаване на продажбите. Но за да е ефективна, не е достатъчно само да закупите рекламните позиции. Ежедневно се инвестират огромни суми в банери, които не се ефективни и попадат в естествената филтрация на потребителите.

За да бъде ефективна онлайн кампанията, е необходимо да спазите 3 основни правила:
1. Дизайнът на банерите да изпъква на фона на уебсайта, в който рекламирате, но същевременно да не е твърде крещящ и фрапантен.
2. Внимателно подберете посланието и го насочете не към своята фирма, а към преимуществата, които предоставяте на клиентите си.
3. Селектирайте внимателно източниците, в които ще представите своите продукти/услуги. Обърнете внимание доколко тяхната аудитория съвпада с вашия основен таргет. Насочете се към по-тясно специализирани сайтове в нишата, в която развивате своя бизнес.

Когато тези основни правила не са спазени, рекламата просто не е ефективна. Напоследък обаче е доста разпространена практика да се инвестира в тромави банери, изскачащи на индекс с pop-up, които на всичкото отгоре автоматично зареждат видео, а когато всичко това не е съобразено с основния таргет, ефектът не е особено приятен. Обмислете внимателно своята кампания, преди да се причислите към многобройните спам кампании, които са пълна загуба на инвестиции.

 

Имейл кампании 

Имейл маркетингът е една от ефективните стратегии, с които интернет допринесе за развитието на бизнеса през последните години. Проучване, направено от „Световната aсоциация за директен маркетинг“, показва, че две трети от фирмите потвърждават увеличаване на приходите си след стартирането на имейл кампании. 63% потвърждават, че този метод е най-добрият начин за поддържане на добри отношения с клиентите.

Тези кампании могат да включват изпращане на периодични електронни бюлетини, информиращи клиентите за отстъпки, промоции, както и да предоставят интересна и полезна информация за вашите продукти и услуги. Важно е да насочите имейл кампанията към лоялни клиенти, които се абонират от вашия сайт или са поискали допълнителна информация за продуктите и услугите ви. 

Имейл получатели, които не са предоставили данните си, без съмнение ще отчетат вашите имейли като спам. Събирането и закупуването на имейл адреси и използването им за масови имейл кампании ще изгради лош имидж на вашата фирма. Онлайн потребителите вече са доста чувствителни на тема лични данни, затова когато злоупотребявате с тях, не очаквайте, че ще ги впечатлите или че ще им продадете нещо. 

 

Активност във форуми и блогове

Форумите и блоговете предлагат чудесна възможност за собствениците на бизнес да се възползват от безплатна реклама и да бъдат забелязани от нови клиенти. Изберете форуми и блогове, чиито теми съвпадат с пазарната нишата, в която се намира бизнесът ви. Посредством компетентни изказвания, интересни теми и идеи, свързани с вашия бизнес и темата на публикациите в блоговете и форумите ще направите впечатление на потребителите. Те ще усетят, че разбирате от работата си. Избягвайте да публикувате само линк или реклама към своя сайт. Тънката разлика между рекламата и спама се крие в качествените коментари от ваша страна. Бъдете креативни в създаването на своя подпис във форумите или блоговете. Можете да добавите и изображение, препращащо към сайта ви. Ще се изненадате до колко много потенциални клиенти можете да стигнете, използвайки този метод. 

Но преди да изградите имидж на експерт в своята област, бъдете много внимателни да не ви приемат за спамър. Обществото във форумите и блоговете не е много благоприятно настроено към нови потребители, осяващи форума или блога с рекламни линкове. Опитайте се да вземете участие в големи дискусии и да предоставите своята гледна точка по въпроса. Важно е да покажете, че знаете какво говорите, за да спечелите уважението им. 

Снимка: Socialevo

Подобни статии:

  1. Twitter отвеждат борбата със спама в съда
  2. „Рекламата във Facebook е изключително ефективен инструмент“ – Пепи Владимиров

Запознайте се с Duxter – социалната мрежа за геймъри

По думите на нейния основател и изпълнителен директор Адам Лейб новата социална платформа ще представлява нещо средно между Facebook и LinkedIn, но на практика няма да бъде свързана с тях.

Докато в обществото все още се обсъжда темата „ за” или „против” присъствието на социалните мрежи в интернет,  дали те се възприемат като напаст, или по-скоро като необходимост, техният брой се увеличава, а нишите постепенно се заемат. Известно ни е, че в онлайн пространството вече съществуват социални мрежи за фотографи, любители на модата, професионалисти в определени области или просто хейтъри. Отскоро обаче в интернет стартира една нова социална мрежа, която е насочена към любителите на масивните мултиплеър игри, наречена Duxter. По думите на нейния основател и изпълнителен директор Адам Лейб новата социална платформа ще представлява нещо средно между Facebook и LinkedIn, но на практика няма да бъде свързана с тях. Идеята на проекта е да се създаде социална мрежа, която да задоволи всички нужди на любителите на виртуалните игри, но това, с което Duxter се отличава от другите социални медии, фокусирани върху гейминг преживяването, е, че тя акцентира и върху социалните взаимоотношения, комуникацията и социализирането между потребителите.  

http://www.youtube.com/watch?v=N5z8D4gZBbw

Социалната платформа всъщност стартира в бета версия още през миналата година, но официално от тази седмица е достъпна за всички потребители. Лейб коментира, че платформата не е изцяло завършена и тепърва се работи по нейното запълване с нови функции и приложения. До този момент, подобно на други социални мрежи, потребителите на Duxter разполагат с функциите емисия новини и известия, които ще им представят най-новото от света на виртуалните игри, освен това ще могат да добавят свои приятели, както и да редактират профилите си. Интересното при Duxter са специфичните гейм услуги, които предлага – куестове, които мотивират посетителите на сайта да изпробват нови игри, да гледат трейлъри на новите виртуални забавления или пък да подобрят стария си постигнат рекорд в някоя игра. Със събраните точки потребителите дори могат да печелят награди, известни като Duckets, които не са нещо виртуално, а с тях могат реално да си закупят нови игри, аксесоари и други стоки. Целта на наградите е да мотивират геймърите да играят повече, да се движат нагоре до следващото ниво.

До кое ниво ще стигне обаче Duxter в конкурентната игра с останалите социални мрежи ще продължим да следим. 

Подобни статии:

  1. YouFace – социалната мрежа на Узбекистан
  2. Социалната мрежа Littlemonsters на Lady Gaga е отворена за всички

Очакват бурен ръст в продажбите на таблети до края на годината

Таблетите стават все по-популярни сред потребителите. Такъв е изводът на анализатора Джеймс Уанг от Digitimes Research. Според него, в края на четвъртото тримесечие на 2012 година големите производители на таблети ще са осъществили общи продажби от 40,93 милиона - със 72,7% повече, отколкото през тр...

Liveblog: New Marketing Masterclass с Дейвид Миърман Скот

nmm

Днес ще слушаме на живо Дейвид Миърман Скот за новите правила в маркетинга, онлайн техниките и World Wide Rave.

Pixar нарекоха главната си сграда "Стив Джобс"

В памет на Стив Джобс бяха издигнати паметници и разработени какви ли не други продукти с неговия лик. Сега към този списък може да бъде добавена и сграда. Филмовото студио Pixar нарече основната си сграда в Емъривил "Стив Джобс" в памет на човека, изиграл ключова роля в тяхното оформяне като една о...

Ябълки с бадеми на фурна

Продукти за 4 порции:
4 едри ябълки
1к.ч. филирани бадеми
1к.ч. кристална захар
1с.л. краве масло
1ч.л. канела
щипка кардамом
щипка джинджифил
2с.л. ванилова захар

Приготвяне:
Ябълките се измиват. Издълбава се мястото при дръжката. Прави се кладенче. Филираните бадеми, захарта и подправките се смесват. В ябълковите вдлъбнатинки се поставя от смеската. Пълнените ябълки се редят в тавичка. Най- отгоре на плодовете се мазва по парченце краве масло. Полива се 1ч.ч. вода. Плодовото изкушение се пече на умерена фурна, 30- 40 минути. Десртът се оставя да се охлади. Поднася се в тортени чинии. Ябълките се поръсват с ванилова захар.

Mastercard пускат кредитна карта с дисплей и клавиатура

Mastercard разработиха иновативен дизайн на кредитна карта, който предвижда интегрирането на LCD дисплей и клавиатура по повърхността на картата. Новата им карта се нарича просто Display Card (буквално "карта с дисплей") и, най-общо казано, представлява обикновена кредитна/дебитна карта с включена т...

Специалист вещае трудно бъдеще за Apple

Apple е една от най-скъпоструващите компании в целия свят. Според известния финансов специалист Джефри Гундлах обаче това няма да продължи дълго. Гундлах е Изпълнителен директор и основател на инвеститорската фирма Doubleline Capital и известен във финансовата сфера с точните си прогнози. Той смята,...

Директор на Apple се присъедини към борда на Ferrari

Eди Кю - глава на отдела по интернет софтуер и услуги в Apple - получи място в борда на директорите на Ferrari. Задачата на Кю в автомобилната компания ще бъде да помага с богатия си опит в онлайн търговията. Някои анализатори веднага побързаха да коментират, че присъединяването на Кю във Ferrari е ...

Е. Боулън: Няма подобрение в ситуацията с корупцията и престъпността в България

Ситуацията с престъпността и корупцията в България няма подобрение от 90-те години до днес, каза в интервю за Дарик радио бившият американски посланик в София Ейвис Боулън. Тя беше в страната ни по време на събитията през януари 1997-а, при въвеждането на валутния борд и деноминацията на българския лев. "Не винаги успявам подробно да следя развитието на ситуацията в България, но като цяло, не мисля, че има някакво подобрение. Това е очевидно и е тревожно за приятелите на страната ви, както и на партньорите ви в Евросъюза.

Google Chrome пуска нова функционалност, която блокира бисквитките, чрез които маркетолозите проследяват поведението на потребителите в Интернет


Ако използвате Google Chrome и не искате вашето поведение онлайн, да бъде проследявано от маркетинг специалисти, днес е щастливият ви ден. Chrome, който в момента е най-популярният браузър в света, пуска актуализация с отдавна желаната функция "Do Not Track", която Google обеща, че ще пусне по-рано тази година.

Честит Архангеловден!

Честит празник на многобройните именници!

"Архангел Михаил взема душата на богатия"
Икона от Рилския манастир
В нашия фолклор Михаил е представен като ангела на справедливостта, който не прави разлика между бедни и богати. Нему е дадена нелеката задача да превежда душите в отвъдното. В много приказки се опитва да измоли отсрочка от Бога за хора, чиято смърт ще донесе голяма несрета на близките им, но неизменно изпълнява божията воля накрая. В този смисъл не е немилостив и затова любимата ми приказка за него е "Притчата за третата страна на меча".
Снощи прочетох едно поверие, че в деня на празника си, подава едното си крило в геената огнена и изкарва грешниците за кратък отдих. Затова на този ден се палят не само свещи за здраве на живите, а и заупокой на мъртвите, за да не ги пропусне в милостта си.

Желая ви хубав празник и Архангелът да ви закриля!


След първото ниво на играта

Когато през септември 2007 година Би Би Си показа ужасните условия в дома в Могилино във филма „Изоставените деца на България“, тогавашният президент Георги Първанов нарече това „щрих от антибългарска кампания“. Когато преди дни Европейската комисия предупреди за извънреден доклад за България заради избора на противоречиви членове на Конституционния съд, сегашният президент Росен Плевнелиев също можеше да определи това като „щрих от антибългарска кампания“. Но не го направи. Плевнелиев призова българските институции да вземат „изключително на сериозно“ посланието на Брюксел.

 България вече има президент, който е ценностно различен от предишния. Въпросът е по-често да получаваме доказателства за това. В последните месеци на Росен Плевнелиев все по-често му се получава да бъде президентът, от който страната има нужда. Но тук ключовият детайл е, че така му се получава, а не личи това да е част от уплътнена политическа визия за ролята му в българския политически живот.

Росен Плевнелиев все още се лъкатуши между образите на инсталирания от ГЕРБ човек в институцията и на пряко избрания от гражданите президент. Добрата новина е, че той вече показа, че няма да замазва всяко оливане на партията, която го направи държавен глава. Да изпратиш в Конституционния съд съдийка, която не дава разумни обяснения на многобройните съмнения за нейната безукорност, е оливане. Да откажеш изобщо да водиш такъв дебат преди избора е проява на наглост. Да виждаш обаче скрития враг във всяка критика, както направи вътрешният министър Цветан Цветанов, вече е пълно самозабравяне.

Президентът успя да се разграничи от това самозабравяне. Докато европейското развитие все повече остава само в името на управляващата партия, Плевнелиев напомни, че за него то продължава да бъде ценност. Разминаването в позициите по тази тема е ключово и защото показва различни манталитет и възпитание, а разликата определено е в полза на президента.

Росен Плевнелиев добави към президентския си образ и още няколко точки по темите за Македония и процеса в Пазарджик. По първата беше прагматичен като видя пречките за присъединяването на Скопие към Европейския съюз в „тенденцията на националистическа реторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес“. По втората тема предпочете да не бъде популист и критикува националистическите протести около съдебната палата по време на делото срещу имамите.

Президентът е последователен в поведението си на отхвърляне на комунистическото минало на България. Поклони се пред Мемориала на жертвите на комунизма, присъства на конференции и изложби, посветени на тази част от българската история. Предупреди за тенденцията за реабилитиране на комунистическата диктатура. Това е коренно различно поведение от поведението на Георги Първанов.

Толкова за ценностните различия. Президентът Росен Плевнелиев обаче все още не успява да се превърне в защитник на инициативните и предприемчивите, каквато заявка направи преди изборите. Спомена единствено за необходимостта от „цялостен дебат“ по повод набързо въведения данък върху лихвите по депозитите от следващата година, но не реагира последователно на непоследователната политика на правителството към бизнеса. Непрекъснатите промени в регулациите, нагласените обществени поръчки и непредсказуемата съдебна система са сред най-сериозните проблеми за предприемачите. Ако все още иска да бъде „гласът на бизнеса“, Росен Плевнелиев дължи позиция по тези въпроси.

Президентът не успя да се разграничи от необявената коалиция между ГЕРБ, ДПС и част от БСП за избора на нови конституционни съдии. Изпращайки бившия главен прокурор Борис Велчев в съда, Росен Плевнелиев стана част от това необяснимо за публиката съгласие. Не успя да избяга от етикета „президент на Бойко Борисов“, когато премиерът си поиска, а Плевнелиев наложи вето върху текстове от Закона за съдебната власт.

В различни моменти Росен Плевнелиев оправдава едновременно две крайни оценки – и че се е амбицирал от ГЕРБ и изразява независима позиция, и че все още продължава да се държи като инсталиран държавен глава. Ако Плевнелиев успее да наложи образ на модерен и прозападен президент, тогава ще коментираме позициите му, а не отношенията му с Бойко Борисов. И колкото повече разрежда действията си в тази посока, толкова по-често разговорът за Плевнелиев се оказва разговор за Борисов.

С наближаването на края на първата година от мандата картината изглежда умерено оптимистична. Росен Плевнелиев може да се превърне в говорител на активната, демократично мислеща и модерна част от обществото, може и да не се превърне. Изборът е негов. Очакванията, че той ще изглежда поне по-смислено от Първанов, вече са оправдани. Но това е само най-лесното първо ниво на играта.

Публикувано в “Труд

Apple пуска iPad Mini 2 с ретина дисплей


По-малко от седмица след пазарния дебют на iPad Mini, слухове за ново устройство плъзнаха из мрежата.

Най-успешните Facebook постове за лято 2012 по Socialbakers

Най-успешните Facebook постове за лято 2012 по Socialbakers

Лятото ни изглежда отдавна отминало и все по-рядко се сещаме за него… Може би заради това впечатление ни направи една класация за най-харесваните снимки, публикувани на фен страници през изминалото лято. От опит знаем, че качеството на графичната част е много важно за ефективността на поста. За да предизвикаме реакция от страна на феновете обаче, не е достатъчно само наличието на релевантна визуализация. Тя трябва да е правилно насочена и умело обвързана с бранда, за да осигури постигането на целите ни.

Според Socialbakers това са Топ 5 на най-харесваните изображения във Facebook за периода юни – август 2012 г. Взема се предвид т.нар. engagement rate, който представлява съотношението на сумата от Like-овете, коментарите и споделянията на даден пост към общия брой фенове на страницата в този момент.

 

1. Babes In Arms

Компанията, произвеждаща „носачки за бебета”, е на мнение, че бебетата трябва да са близо до сърцата на своите родители, за да  се създаде по-силна интимна връзка и любов.

Компанията, произвеждаща „носачки за бебета”, е на мнение, че бебетата трябва да са близо до сърцата на своите родители, за да се създаде по-силна интимна връзка и любов. С цел да подкрепят инициативата Red Nose Day от „Babes In Arms” се обръщат с молба към своите фенове да харесат снимката. Целта е да се съберат 25 000 харесвания, за да се отпразнува 25-ата годишнина на организацията. Ключовото тук е връзката между бранда и инициативата, която подкрепя. Когато имаме налице популярна компания, която се асоциира с грижата си за децата, и НПО с мисия да спасява възможно най-много детски животи, резултатите не закъсняват. Снимката е харесана от над 40 хиляди души и постига engagement rate от 637.24%.

 

 

2. Мuffin Break

Страница с малко над 100 000 фена да генерира повече от милион харесвания на снимка?Страница с малко над 100 000 фена да генерира повече от милион харесвания на снимка? Да, това е възможно, ако страницата е на известна кафетерия, а визуализацията е на игрословица – любимо занимание по време на почивката, когато обичаме да отпиваме от чашата топло кафе. Muffin Break постигат engagement rate от 227.48%!

 

 

 

 

3. Naturkompaniet

Ако сте шведска фирма за планинарска екипировка с дълга история, интересен начин да ангажирате феновете си е да ги върнете към миналото.Ако сте шведска фирма за планинарска екипировка с дълга история, интересен начин да ангажирате феновете си е да ги върнете към миналото. Звучи странно, но това са направили от „Naturkompaniet”, като в поста са искали феновете да харесат снимката, ако все още се качват в планината с толкова стара раница. Резултатът – 24 500 сантиментални харесвания и еngagаment rate от 201.37%.

 

 

 

 

 

4. Nixon Poland

От полската фен страница на Nixon решават да изненадат младите си фенове за деня на детето с миниигра с награди.От полската фен страница на Nixon решават да изненадат младите си фенове за деня на детето с миниигра с награди. Условието е да харесат снимката, да я споделят на стената си, да я коментират и в края на деня ще бъдат изтеглени печелившите. Всичко върви идеално и постът е със 186.37% еngagement rate, но за съжаление в този формат играта е против правилата на Facebook, като открито подканва потребителите да използват добре познатите Like, Comment и Share.

 

 

 

 

5. 1 Utama Shopping Centre

Да се възползваме от успехите на служителите си! Точно това са направили администраторите на фен страницата на малайзийския мол 1 Utama.Да се възползваме от успехите на служителите си! Точно това са направили администраторите на фен страницата на малайзийския мол 1 Utama. Те публикуват снимка от залавянето на откраднат от паркинга на мола автомобил. Охранителите на търговския център забелязали съмнителна кола. Когато се опитали да я проверят, станали част от преследване, завършило със задържане на нарушителите и предаването им на полицейските власти. Комбинацията между подвига на служителите и благодарствените послания, съпътстващи снимката, довежда до еngagement rate от 203.96%, 11 000 харесвания, 8000 споделяния и 1700 коментара.

 

Независимо от забележителните резултати в повечето случаи тези успехи са моментни завоевания, а не част от дългосрочна стратегия. Най-важното в модерацията на една успешна фен страница е постоянството. Нашият съвет би бил тези успехи да се анализират и приложат в бъдещата цялостна стратегия! ;)

Подобни статии:

  1. Facebook е нараснал със 7 потребители в секунда през 2011 г. (Инфографика от Socialbakers)
  2. Как да повишим феновете си във Facebook

„Four more years“, или най-ретутитваният туит за всички времена

Най-ретутитваният туит за всички времена

След като вече целият свят знае, че Барак Обама ще бъде президент на САЩ за още 4 години, е време всички да започнат да правят равносметки. Едни ще се опитат да анализират политическата стратегия на щаба, други ще разгледат маркетинг подходите, а трети ще обърнат внимание на приложените психологически похвати. За онлайн маркетинг специалистите обаче ще бъде интересно, че профилът на Барак Обама в Twitter успя да счупи рекорда за най-ретуитвано послание. 

След като резултатите от изборите станаха ясни, профилът на Барак Обама в микроблогинг платформата пусна следния туит:

Само за броени часове посланието се превърна в най-ретуитваното в Twitter за всички времена. Към момента на писане на статията броят на споделянията в Twitter е близо 693 327, а харесванията – над 230 000. До този момент рекордът се държеше от поп-звездата Джъстин Бийбър с 223 376 ретуита, но лидерът вече е Барак Обама.

Двамата кандидати успяха да направят истински фурор в социалните мрежи. Барак Обама събра във Facebook над 32 милиона фена, а неговият опонент Мит Ромни – 12 милиона. През последните два месеца наблюдавахме как Мит Ромни печели дигиталната битка, но като че ли времето не му стигна дори да се доближи до Барак Обама. Причината за това най-вероятно бе сухата стратегия, която бе избрал щабът на Ромни. Докато екипът на Обама заливаше Facebook със сладки снимки на семейството на новия президент, този на опонента му публикуваше послания, подканящи единствено към набиране на нови фенове. Този подход определено не се бе харесал на онлайн обществото и те го игнорираха.

Последните изследвания, проведени около президенстките избори, ясно показаха, че огромна част от гласоподавателите в САЩ се влияят основно от мнението на обществото, а то е най-вече в интернет. Ако Барак Обама е спечелил битката там, той до голяма степен е спечелил и тази в реалния свят. Тази инфографика на Socialbakers онагледява приятно статистиката от кандидат-президенстката кампания.

Инфографика избори USA 2012

Снимка: Barack Obama Twitter Profile

Подобни статии:

  1. Twitter се превърна в новата валута на САЩ
  2. Обръщението „State of the Union“ и реакциите в Twitter тази година

Google повлия на 1.1% от резултатите с Panda Update 21

Google повлия на 1.1% от резултатите с Panda Update 21

Само преди броени часове профилът на Google пусна официално съобщение в Twitter, че след пуснатия в действие ъпдейт Panda 21 около 1.1% от търсенията в SERPs са се повлияли. Според SEO специалистите става въпрос за 1.1% търсения на английски език и 0.4%, касаещи цялото глобално търсене. Както знаем, Panda Update се прави от Google с цел показване на по-релевантни резултати за потребителите, както и срещу спамърски сайтове.

Повечето специалисти, занимаващи се с оптимизиране на уебсайтове (SEO), споделят, че трафикът им, основно от САЩ, се е повлиял положително, докато други са на мнение, че техните сайтове главоломно са се сринали в SERPs. Знаем, че Panda Update алгоритъмът взема под внимание не само полезното съдържание, което се намира в даден онлайн източник, но също така данни за потреблението като време, прекарано на сайта (time on site), процент на излизания (bounce rate), CTR от SERPs и пр. Разбира се, като най-важно си остава качеството на съдържанието и неговата релевантност по ключови думи и фрази.

Първият Panda Update бе пуснат на 24-и февруари 2011 г., като той повлия цели 11.8% от търсенията, но единствено тези на английски език в САЩ. За съжаление информацията върху това какво се случва след пускането на ъпдейта е много оскъдна. Знаем само, че Panda Update започва да влияе все повече на глобалните търсения на всички езици. Ето и малко повечко светлина върху това какво представлява на практика Google Panda Update благодарение на Ранд Фишкин от SEOmoz.

http://www.youtube.com/watch?v=y-ikbTn77LU

Снимка: Free Drawings

Подобни статии:

  1. Мнение за промените, наложени от Google Panda
  2. Има ли печеливши и губещи от новия Google update?

И вие ли използвате единствено Google, за да търсите в интернет?

И вие ли използвате единствено Google, за да търсите в Интернет?Разбира се, имайки предвид огромната мощ на Google откъм хардуер, както и усилията, влагани за усъвършенстване на алгоритъма, на практика не остава много поле за изява за други търсачки. Дори и гиганти като Yahoo/Bing остават на заден план у нас, засенчени от добрата локализация, с която Google радва своите потребители в България.

Защо тогава наскоро екип от български специалисти по SEO реши да хвърли време и усилия в разработването на нова търсачка – Napred.BG? Тяхното твърдение е, че световната търсачка има някои пропуски откъм usability и затова решили да подходят към онлайн търсенето по по-различен начин. Екипът уточнява, че начинът, по който българските потребители търсят в интернет, се е променил фундаментално. Google се превърна от начин за намиране на разностранна информация в удобна начална страница, която се използва за намиране на всичко, дори и най-елементарните и очевидни неща. Пример за това са 16-те милиона търсения месечно на думата „facebook“ в google.bg, макар че е пределно ясно какъв е адресът на сайта. Подобна е и ситуацията с много други сайтове като „abv.bg“ или „vbox7″ например. Всъщност всички най-търсени думи са именно сайтове и в топ 20 единствено „igri“ има рационално присъствие.

Google наистина се справят добре с намирането на забутана информация, но в случаи като този е ясно, че потребителят по-скоро иска да посети конкретен сайт, отколкото да получава резултати. Според проучване на екипа на Napred.BG 35% от всички търсения в Google са подобни, а именно с цел посещаването на конкретен сайт. Google обаче имат сериозен стимул да показват стандартни резултати – повече кликове върху рекламите, от които се издържат. Google биха могли да активират бутона „чувствам се късметлия“ за всички търсения, при които над 99% от потребителите системно отварят първия резултат и не се връщат, но целенасочено не го правят.

Така в началото на тази година стартира новата българска търсачка и начална страница Napred.bg. Освен че пренасочва всеки потребител към желания от него сайт, търсачката предлага и възможността хората чрез нея да търсят директно в най-популярните сайтове с много съдържание. Освен това тя вади и свои, лично подбрани и описани от редакторите в екипа резултати за най-често търсените фрази и думи у нас, така че ако напишете „времето“ например, ще попаднете на страницата с резултати за времето. В случай че търсенето не е предвидено от редакторите като „лаптоп труден за чупене“ например, ще бъдете пренасочени към съответните резултати на Google.BG, като по този начин нищо не губите.

Екипът на Napred.BG е комбинирал мощния индекс на Google с удобния си интерфейс, за да направи онлайн търсенето максимално бързо и приятно. За това допринася и облакът на Napred.BG, който пази търсенията, за да можете още по-бързо да намирате любимите си сайтове. И вие ли използвате единствено Google, за да търсите в интернет? Можете да опитате алтернативата, която предлага Napred.BG. Ето и още детайли за търсачката:

http://www.youtube.com/watch?v=YqGALpsG51U

Подобни статии:

  1. Нови промени в алгоритъма на Google
  2. Google – разследван от Европейската комисия

Можем ли да научим доколко здравословно живеем от кантара?

Можем ли да научим от кантара доколко здравословно живеем?

Всеки иска да е в перфектна форма, особено за летните месеци. И всеки изпитва ужас от кантари. В това съм абсолютно убедена. Той може да е най-добрият и най-лошият ви приятел едновременно. Случвало ли ви се е да се гледате в огледалото и да си казвате „Я, май съм свалил малко тук-там!“? После тичате към кантара и с ужас установявате, че това изобщо не отговаря на надеждите ви. А защо се получава така? Може би кантарът не е верен? А и освен килограми той не ви показва нищо друго. Дали е възможно този уред да дава малко повече информация и да ви помогне с влизането във форма? Абсолютно.

Това, което ще ви помогне, се нарича Wireless Scale WS-30. Този уред е прецизно калибриран и винаги готов да ви покаже колко точно тежите. И не само това. От него можете да научите какъв е вашия ИТМ (Индекс на телесната маса), да проследите движението на теглото си, да разберете как влияе начинът ви на живот върху килограмите ви.

Това, което ще ви помогне, се нарича Wireless Scale WS-30.

Цялата тази информация можете да получите благодарение на специалното приложение за вашия смартфон или таблет. При всяко ново измерване данните се добавят в диаграма и така вие можете сами да проследите кога се променя теглото ви. Така лесно ще се ориентирате какво ви кара да пълнеете и какво ви помага да отслабвате. Поставяйте си цели по отношение на килограми и отново чрез приложението проследявайте напредъка си. Кантарът ще ви помогне да се фокусирате върху това, кое работи във ваша полза, и ще ви покаже връзката между теглото и начина ви на живот. Диаграмите пазят цялата история от момента, в който за първи път се качите на кантара. Благодарение на вградения в кантара Bluethooth чип Wireless Scale WS-30 е много лесен за нагаждане към вашия iPhone, iPad и iPod touch. След всяко претегляне Wireless Scale автоматично зарежда и синхронизира данните посредством Wi-Fi връзка с вашето мобилно устройство. Те се добавят към диаграмата за проследяване на ИТМ. Устройството може да се използва от цялото семейство, тъй като се нагажда към всеки един човек персонално и спокойно разпознава теглото на всеки поотделно.

Устройството може да се използва от цялото семейство, тъй като се нагажда към всеки един човек персонално и спокойно разпознава теглото на всеки поотделно.

Ако имате нужда от повече мотивация, спокойно можете да споделяте информацията за теглото си в социалните мрежи. За мен лично би било доста странно някой да се интересува от теглото ми и това да е публично достояние. Но в крайна сметка приятелска подкрепа никога не е излишна в борбата с похапването.

Има и допълнителни приложения като Lose It!, с помощта на което си поставяте дадена цел и дневна дажба от калории, към които да се стремите. Помага ви да спазвате диетата и програмата за физически упражнения. Проведена анкета показва, че повечето активни потребители на Lose It! са свалили около 85% от теглото си с помощта на приложението. В допълнение към този продукт идва и възможността да съхранявате напълно безплатно данните си на сайта на Withings, разбира се, поверително и неограничено.

Цената на Wireless Scale WS-30 е €119.95. Време е да влезем във форма за следващото лято.

Снимки: withings.com

Подобни статии:

  1. За QR кодовете, QRL.bg и какво можем да правим с инфо-квадратчетата [Podcast]
  2. Facebook Gifts – какво можем да очакваме от преродената идея на Facebook

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване