Разкриха крадци на акумулатори от паркирани автомобили

Полицаи разкриха извършителите на четири кражби на акумулатори от леки автомобили, паркирани по улиците на гр.Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Ловеч. Три от посегателствата са извършени за времето от 12 до 18 октомри, а на 29-ти, след четвъртата кражба и организирани незабавни издирвателни мероприятия са установени С.С.-23 годишен от гр.Ловеч и негов 17-годишен съучастник от с.Крушовене, общ.Долна Митрополия. Ловчанлията е задържан за срок от 24 часа в местното РУП, инкриминираната вещ от последната кражба - акумулатор марка "Мо...

Под прикритие: Разговори с бежанци (видео)



В неизвестност.

Така живеят бежанците в бившето училище по дърворезба в софийския квартал Военна рампа. Сега това е техният дом по неволя. Сирийците, избягали от войната, не знаят какво ще стане с тях от тук нататък.

Красимир Янков и Георги Кожухаров от "Дневник" бяха под прикритие при тях миналата седмица. Двамата репортери влязоха незабелязано в лагера и останаха там една вечер, за да видят как живеят и какво споделят.

Гледайте във видеото от какво...

След 5 часа преговори - старт на "Южен поток" у нас

Първия газ BG потребителите ще получат през декември 2015 г.

    


Да изчистим мутрите начело с Бойко!

Остри реплики на тема „мутри” прехвърчаха в парламента по време на дебатите по създаването на временна комисия, която да разследва партийните назначения без конкурс по време на мандата на ГЕРБ.

Класическата гимназия остава в центъра тази година

Сградата на 13 ОУ, където ще учат възпитаниците на Класичческата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Класическата гимназия остава в сградата на 13 ОУ за тази учебна година и няма да се връща в кв. “Модерно предградие”.

Това обяви министърът на културата Петър Стоянович на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководството на училището.

Сградата се намира близо до Женския пазар. В нея се помещаваше закритото вече 13-о училище “Св. Св. Кирил и Методий”.

В същото време досегашната сграда на НГДЕК – на ул. “Баба” в “Модерно предградие” се ремонтира с над 1 млн. лева по европейски проект, чието изпълнение се забави и това наложи преместването. Дали догодина учениците ще се върнат там ако не, какво ще стане със сградата, не е ясно.

„Едно от лицата на България, каквото е Класическата гимназия, няма как да бъде толкова отдалечено от столичния център. Подкрепям, допълнително намерих и много аргументи, тук, в една достатъчно добре запазена сграда, която се надявам догодина с общи усилия да бъде ремонтирана, тези ученици да бъдат тук”, каза Стоянович.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова сградата в „Модерно предградие” може да бъде дадена на 33-а езикова гимназия: „Ние сме готови да предоставим трайно сградата на бившето 13-о училище на Класическата гимназия”.

Класическата бе преместена в “Модерно предградие”, след като бе изгонена от 12-о училище на централната улица “Иван Асен II”.

Статията "Класическата гимназия остава в центъра тази година" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

7 общини в областта имат доброволчески формирования

В 7 общини от област Шумен има сформирани доброволни формирования. Това стана ясно по време на работна среща по темата, която се проведе в Областна администрация. На нея присъстваха ръководителите на пожарната, полицията, Регионалната здравна инспекция и представители на общините. Най-голямата община в областта - Шумен разполага с формирование от 25 души. Всички членове са снабдени с необходимата екипировка и оборудване, преминали са и обучение за работа при бедствени ситуации, като акцентът е върху гасенето на горски и полски пожари. Доброволц...

Задържаха трима с канабис

200 грама канабис бе открит при проверка в частен дом в балчишкото село Църква, информираха от полицията. Акцията е била проведена на 30 октомври. Задържан е собственикът на дома – 32-годишен мъж с инициали Д.К. На същата дата, служители на РУП – Албена са спрели за проверка лек автомобил „БМВ”, управляван от 32-годишен мъж. В колата са намерени шест полиетиленови плика, съдържащи канабис, с общо тегло 600 грама и пакетче амфетамин с тегло около 7 грама. В автомобила е пътувал и 31-годишен пасажер, у когото са намерени 4 грама канабис и ръчно с...

Социалните жилища влизат сред приоритетите на държавната жилищна политика

Стратегията за демографско развитие се планира да бъде обвързана с осигуряването на достъпни жилища за младите семейства

    


Видео: С жив надпис "Оставка" завърши сутрешният протест пред НАТФИЗ


Поредният спектакъл беляза днешния ден на протест от страната на студентите от НАТФИЗ. Малко преди 8 часа те блокираха ул. "Георги Раковски" с познатия прийом - непрекъснато пресичена на пешеходната пътеки в близост до учебното заведение. В един момент към пресичащите се приближиха видимо изнервени младежи с качулки.
"Провокатори", помислиха си зрители и охраняващи полицаи, които дори задържаха за проверка на документите агресорите. Оказа се обаче, че и те са част от спектакъла и последва...

EVN предлага на ДКЕВР цена за достъп за производители на енергия

EVN България Електроразпределение оповести намерение да подаде заявление в ДКЕВР за утвърждаване на цена за достъп за всички производители на електрическа енергия, присъединени към разпределителната мрежа на дружеството, съобщиха от EVN.

Виолета Марковска с роля във фантастичен филм с чудовища

Виолета Марковска е красавицата в “Джабъруоки” - американски филм, който се снима у нас преди време. Героинята  Джоселин е сестра на главната актриса от лентата Кейси Барнфилд. По сценарий двете живеят заедно в семейната къща, а в селото пристига смелият рицар Франсис (Тамох Пеникет). Тогава се появява и чудовище, което прилича едновременно и на др Виолета Марковска е красавицата в “Джабъруоки” - американски филм, който се снима у нас преди време. Героинята Джоселин е сестра на главната актриса от лентата Кейси Барнфилд. По сценарий двете живеят заедно в семейната къща, а в селото пристига смелият рицар Франсис (Тамох Пеникет). Тогава се появява и чудовище, което прилича едновременно и на др

Детски 3D музей за $15 млн. отваря в София

Интерактивният 3Д музей

Огромен 3D музей за деца ще отвори врати в София през 2015 г., съобщава директорът на проекта Бистра Кирова пред американския всекидневник “Ню Йорк Таймс”.

Дизайнът и изработката на проекта са на стойност $15 млн. долара. Името на музея ще бъде “Музейко” и ще бъде разположен в Студентски град.

“Тази своенравна “революция” е нужна в България. У нас няма политика добре насочена към образованието на децата. Елементът на интерактивно обучение – като посещението на музей и ученето там – при нас напълно липсва, a това е нещо най-обикновено в САЩ “, казва Кирова.

“Музейко” е финансиран от фондация “Америка за България”. Музеят ще се разполага на 3250 квадратни метра площ и на три етажа.

Дизанът е поверен на нюйоркската проектантска фирма Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership.

 

Статията "Детски 3D музей за $15 млн. отваря в София" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Детски 3D музей отваря врати в София през 2015 г.

Интерактивният 3Д музей

Огромен 3д музей за деца ще отвори врати в София през 2015 г., съобщава директорката на проекта Бистра Кирова за “Ню Йорк Таймс”.

Дизайнът и изработката на проекта възлиза на около $15 млн. долара. Името на музея ще бъде “Музейко”.

“Тази своенравна “революция” е нужна в България. У нас няма политика добре насочена към образованието на децата. Елементът на интерактивно обучение напълно липсва – нещо най-обикновено в САЩ като посещението на музей и ученето там при нас го няма”, казва Кирова.

“Музейко” е финансиран от фондацията “Америка за България. През 2015 г. ще можем да се насладим на интерактивните 3д зали в Студентски град. Музеят ще се разполага на 3,250 кв. метра площ и 3 етажа.

 

Статията "Детски 3D музей отваря врати в София през 2015 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Проблеми в първия ден на истанбулския тунел "Мармарай"

Първият ден от функционирането на железопътния тунел "Мармарай" под пролива Босфора, официално открит на 29 октомври, бе белязан от редица проблеми, съобщават турските вестници цитирани в четвъртък от БТА. В информация на в. "Хюриет", озаглавена "Приключението Мармарай", е посочено, че още от сутринта вчера (малко след 8 часа) са започнали проблемите за "мегапроекта на века" със спиране на тока за няколко минути. Заради прекъсването на електричеството пътниците били принудени да слязат от влака и да вървят десет минути по релсите под Босфора, за да стигнат до аварийните изходи. По обяд пътуванията в тунела "Мармарай" отново били спрени заради повреда, причинена от натискането на бутоните за спешно спиране. В 14,10 часа движението в тунела е спряно за трети път. Заради повреда на врата на влака пътуванията са били прекратени за половин час. След като машинистът е наредил пътниците да освободят влака, между няколко граждани възникнала и кавга, заради което се намесила полицията. Турските вестници цитират премиера Реджеп Тайип Ердоган, който по време на посещението си в Измир обвини тези, които са натискали бутоните за спешно спиране "в опит да предизвикат съмнения" за сигурността в новия тунел. Хората, които се наложи да вървят пеш по релсите при спирането на тока са снимали с телефоните си и са качили заснетото в социалните мрежи. Турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм посочи във връзка със снимките в социалните мрежи, че те "са се превърнали в клюкарска мрежа". Йълдъръм заяви, че спирането на тока в тунела "Мармарай" се дължало на проблем в цялата електрическа мрежа на града, пише в. "Радикал". Турските издания припомнят обаче обещанието на министър на транспорта, че в тунела "Мармарай" няма да има никакви спирания на тока. В. "Хюриет" пише, че Съюзът на камарите на турските инженери и архитекти (ТММОБ) бе публикувал предупреждение, в което се казва, че в част от линията "Мармарай" все още няма активна електронна система за сигурност. Според ТММОБ подводният тунел е изложен на риск от пропукване на определени места, заради което може да проникне вода в тунела. Под въпрос е и устойчивостта на "Мармарай" в случай на земетресение, тъй като регионът Мармара е намира в силно сеизмична зона. "Радикал" съобщава, че в първия ден от работата на железопътния тунел "Мармарай" са били превозени 300 хиляди пътници, което е много повече от очакваните 200 хиляди. Турските издания отбелязват, че огромният интерес към пътуването по "Мармарай" се дължи на факта, че превозите в продължение на 15 дни от откриването му са безплатни. В. "Миллиет" съобщава, че "Мармарай ще има и свой брат" във връзка с плановете на правителството през 2015 г. да бъде открит втори подводен тунел под Босфора. Вторият тунел обаче ще бъде само за автомобили и микробуси. Тунелът ще е на два етажа - на единия ще се движат колите в едната посока, а на другия в обратната посока. Тунелът ще бъде изграден между истанбулските квартали Казлъчешме и Гьозтепе и автомобилите ще изминават разстоянието между тях за 15 минути.

"Булгаргаз" плаши да отреже "Топлофикация-София" от утре

Фандъкова: Това ще доведе до спирането на топлата вода

    


Зимното слънце за първи път ще проникне в норвежко градче

Зимното слънце ще проникне в норвежко градче за първи път от основаването му
На жителите в изолирано градче в южна Норвегия, сгушено в стръмна долина им предстой за първи път да се радват на зимно слънце благодарение на огромни огледала, предаде АФП.

Планините, които обграждат градчето Рюкан са далеч от Хималаите, но са достатъчно високи... Зимното слънце ще проникне в норвежко градче за първи път от основаването му На жителите в изолирано градче в южна Норвегия, сгушено в стръмна долина им предстой за първи път да се радват на зимно слънце благодарение на огромни огледала, предаде АФП. Планините, които обграждат градчето Рюкан са далеч от Хималаите, но са достатъчно високи...

140 години от основаването си празнува читалището в Самоводене

В продължение на седмица читалище „Извор 1873” в Самоводене ще отбележи 140- тата  годишнина от основаването си съобщи председателят на настоятелство Рена Дракюлева. Началото на честванията е на 1 ноември от 10 часа с откриване на изложбата „Самоводските автори и техните произведения” във фоайето на читалището. В събота от 18.30 часа в читалищния салон започва празничният концерт „Хоро от извора”, посветен на 10-годишнината на младежката група за изворен фолклор и пет години от създаването на танцовия състав.  Среща на поколенията ще се проведе...

Хванаха иранец с килограм опиум

Килограм опиум, увит около глезените на пътник, задържаха митническите служители на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция Митници. Митничарите селектирали за проверка автобус, пътуващ по редовна линия от Турция за Румъния. При личен преглед на един от пътниците - ирански гражданин, живеещ в Румъния, митничарите откриват под чорапите му, увити около глезените по два найлонови пакета. Те съдържали тъмнокафяво смолисто вещество, което при полеви наркотест дало положителна проба за опиум. Четирите пакета са с общо тегло 1,04 кг....

100 млн. лева повече за средно и висше образование в Бюджет 2014

проф. Иван Илчев отказа да отговаря на въпроси относно окупацията на СУ

Трима варненци сред най-влиятелните българи тази година

Списание "Форбс България" обяви класацията си за най-влиятелните хора у нас. В списъка тази година влизат 50 българи, съобщава bTV. Първото място заема банкерът Цветан Василев. Следват го почетният председател на ДПС Ахмед Доган и варненските бизнесмени Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев, собственици на "Химимпорт".

Животновъден протест на магистрала "Тракия" за пълно плащане на субсидиите

Около стотина 100 животновъди и млекопроизводители от цялата страна се събраха около 11.00 часа в четвъртък край село Труд в близост до автомагистрала "Тракия", за да изразят недоволството си от орязаните субсидии.   Фермерите настояват да им бъдат изплатени обещаните 70 процента от парите, тъй като до момента са получили само близо 50 на сто. Животновъдите заявиха ,че засега няма да блокират движението по магистралата ,както възнамеряваха.   Те се обявиха и срещу въведената така наречена референтна дата, след която субсидии за животни не се отпускат.   Министърът на земеделието и храните Димитър Греков обаче обяви, че през тази година няма как животновъдите да получат исканите 70% субсидии. Той обясни също така пред0 бТВ, че предшественикът му Мирослав Найденов е допринесъл за проблема с липсата на пари в сектора, тъй като раздал предварително от средствата – до 60 лева на глава добитък, които били предназначени за тази година. Това е станало в началото на януари.   "Фуражите тогава бяха много високи, сега са ниски. Във всеки случай до края на ноември ще има разпределение на средства, останали във фонда. Около 40 млн. лева ще отидат приоритетно за млечния сектор. Но като цяло до 70% няма да стигнем, ще е над 50%”, посочи Греков.   По думите му "няма такъв премиер досега и финансов министър, които да се отнасят с такава отговорност към земеделското производство. Даже на мен вече ми е неудобно да се обръщам към тях, вместо ние да си решаваме тези въпроси. В понеделник имаме среща с финансовия министър в 14 ч. Така че - отворено е правителството към решаването на проблемите”, допълни агроминистърът.   Освен субсидиите си недоволните фермери искат още от правителството да даде ясна бюджетната рамка за животновъдството за 2014 г. .   Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев обаче заяви, че в бюджета за следващата година финансирането на животновъдите е доста по-приоритетно, отколкото е в момента. "В Бюджет 2014 животновъдите могат да разчитат на същата рамка като в момента, завишена с около 10%. Толкова ще има директно подпомагане за животновъдството. Отделно в Програмата за развитие на селските райони всичките ставки за животновъдството са значително завишени", каза той.

Симеон Дянков назначил озеленител, тракторист и коневъд във финансовото министертво

При управлението на ГЕРБ от 355 новоназначения в Министерството на финансите само 13% са назначени след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да могат по-късно да бъдат преназначени, каза в пленарна зала министърът на финансите Петър Чобанов. „Държавността за съжаление се разпадаше през последните четири години заради партията ... При управлението на ГЕРБ от 355 новоназначения в Министерството на финансите само 13% са назначени след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да могат по-късно да бъдат преназначени, каза в пленарна зала министърът на финансите Петър Чобанов. „Държавността за съжаление се разпадаше през последните четири години заради партията ...

Дянков назначил озеленител, тракторист и коневъд във финансовото министертво

При управлението на ГЕРБ от 355 новоназначения в Министерството на финансите само 13% са назначени след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да могат по-късно да бъдат преназначени, каза в пленарна зала министърът на финансите Петър Чобанов. „Държавността за съжаление се разпадаше през последните четири години заради партията ... При управлението на ГЕРБ от 355 новоназначения в Министерството на финансите само 13% са назначени след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да могат по-късно да бъдат преназначени, каза в пленарна зала министърът на финансите Петър Чобанов. „Държавността за съжаление се разпадаше през последните четири години заради партията ...

Щатските авиопревозвачи очакват позитивни резултати и през 2014 г.

Печалбите на авикомпаниите бяха стимулирани от по-ниските цени на горивата

    


Община Елена облагороди парк „Калето” по проект

Парк „Калето” в Елена бе облагороден с нови беседка, пейки и кошчета за смет по проект на Общината, финансиран в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2013” на тема „Обичам природата – и аз участвам” на МОСВ и ПУДОС.В хода на проекта, паркът бе почистен от битови отпадъци, сухи храсти и клони на дървета. Поставени са нови беседка, 15 пейки и 15 кошчета за отпадъци. Засадени са 50 декоративни вечнозелени храсти /туи/, десет кестена и десет каталпи, за които са изработени декоративни огради.Същевременно се обновяват съществува...

Сирия унищожи в срок оборудването за производство на химически оръжия

Сирия е унищожила в срок цялото си декларирано оборудване за производство на химически оръжия. По този начин Дамаск спази крайния срок в амбициозната си програма за разоръжаване, информират Ройтерс и БТА, като цитират документ на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). ОЗХО уточнява, че нейните екипи са инспектирали 21 от 23-те комплекса в страната, в които се произвежда химическо оръжие. Останалите два са прекалено опасни, за да бъдат проверени, но химическото оборудване вече е преместено на други места, които експертите са посе...

Теди Кацарова води африканска зебра в bTV

Наскоро завърналата се от африканското си приключение Теди Кацарова ще разкаже в предаването „Щипка сол" със Силвена Роу интересни неща за храната там. Теди ще бъде предизвикана от Силвена Роу в приготвянето на три страхотни ястия, подходящи за дамско парти, съобщи bTV.

Певицата ще трябва да се справи с брускети със сьомга и зелена салата, филе Наскоро завърналата се от африканското си приключение Теди Кацарова ще разкаже в предаването „Щипка сол" със Силвена Роу интересни неща за храната там. Теди ще бъде предизвикана от Силвена Роу в приготвянето на три страхотни ястия, подходящи за дамско парти, съобщи bTV. Певицата ще трябва да се справи с брускети със сьомга и зелена салата, филе

Теди Кацарова води африканска зебра в студиото на „Щипка сол"

Наскоро завърналата се от африканското си приключение Теди Кацарова ще разкаже в предаването „Щипка сол Наскоро завърналата се от африканското си приключение Теди Кацарова ще разкаже в предаването „Щипка сол" със Силвена Роу интересни неща за храната там. Теди ще бъде предизвикана от Силвена Роу в приготвянето на три страхотни ястия, подходящи за дамско парти, съобщи bTV. Певицата ще трябва да се справи с брускети със сьомга и зелена салата, филе

Германия ще легализира трети пол

Решението има за цел да намали натиска, който се оказва върху родителите, принудени да избират по спешност спорни хирургични операции, за да се даде пол на новороденото

Румъния възобновява дело за корупция срещу бивш министър, настоящ депутат


Дело за корупция срещу депутат от Социалдемократическата партия, която е част от управляващата коалиция в Румъния, и бивш министър на транспорта, беше възобновено отново, предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.

Първото заседание по делото срещу депутата и бивш транспортен министър Мирон Митря е насрочено за 15 ноември.

Митря беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията през 2009 година по обвинения във вземане на подкуп, фалшифициране на данни...

Средната пенсия за деветмесечието е 297,97 лева

Броят на пенсионерите към септември 2013 г. е 2 188 375

Тайланд се готви за масови протести срещу противоречив закон за амнистията

Законът ще остави ненаказани тези, по чиито ръце има кръв, предупреждават от Human Rights Watch

    


До две години товаропотокът от и към Турция ще се удвои

Георги Минчев: От правилните приоритети зависи реализацията на потенциала на географското ни положение

    


Тайланд се готви масови протести срещу противоречив закон за амнистията

Законът ще остави ненаказани тези, по чиито ръце има кръв, предупреждават от Human Rights Watch

    


Стотици социално слаби не си взеха ваучерите за декодери

7178 души във Варненска област са получили ваучери за декодери. Правото да вземат безплатно устройства са имали 8895 човека, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Кампанията приключи вчера, когато изтече крайният срок. В Община Варна ваучери за декодери са раздадени на 2346 лица от общо 3080 имащи това право. В сравнение с миналата година, през този отоплителен сезон има над 10 процента ръст на броя на подадените молби за отпускане на енергийни помощи. Желание да получат такава са изявили 11 404 души от цялата област. Изда...

Президентът губи доверие

/КРОСС/ Спад в доверието към президента Росен Плевнелиев, констатира последното проучване на "Сова Харис".  За класацията на политическите личности в изследването за октомври е избран признака присъствие в общественото пространство. Загубата на обществено доверие от Росен Плевнелиев е тендециозна. В началото на миналия месец проучване на "Галъп интернешънъл" посочи, че личният рейтинг на президента се е сринал с 10% за четири месеца.  През октомври доверие в президента имат едва 31.3% от българските граждани, докато през юли 2013 г. 41.2% от хората са одобрявали работата на Плевнелиев. Категорично неодобрение към действията на държавния глава изразяват близо половината от респондентите на проучването, като преди четири месеца тази стойност е била 37.5%. Действията на президента се отразяват негативно не само на личния му рейтинг, но и на доверието към институцията, което достига рекордни отрицателни стойности за последните близо 9 години. Едва 34% от българите имат доверие в президентската институция, се посочваше в изследването на "Галъп". Сега със своите 35% държавният глава остава на трето място, след класирания на втора позиция Георги Първанов и на първа - еврокомисарката Кристалина Георгиева с 42% доверие, сочи изследването на "Сова Харис". Непосредствено след Плевнелиев, на четвърто място, се нарежда вицепрезиднетът Маргарита Попова

Детски музей ще бъде построен в София

Инвестицията е на стойност 15 млн. долара, а срокът за завършване е 2015 г.

Влак удари товарен автомобил

Пътнически влак, движещ се от София към Благоевград, блъсна товарен автомобил "Ман", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Инцидентът е станал около 09:20 часа тази сутрин на ж.п. прелеза при благоевградското село Бело поле. Пострадал е 34-годишният водач на камиона, който е транспортиран за извършване на медицински прегледи в МБАЛ-Благоевград. Няма опасност за живота на мъжа. Причините за инцидента се установяват....

Конфискуваха промишлено количество спирт

6000 литра спирт иззеха по време на специализирана операция благоевградски антимафиоти, съобщават от МВР. Към 1.30 часа след полунощ служителите в Областната полицейска дирекция спрели по предварителен сигнал камион "Ивеко", движещ се по главен път Е-79, в района на Кресненското ханче. Тежкотоварният автомобил управлявал 50-годишен мъж от София. В хода на проверката в товарното помещение на камиона полицаите открили 7 пластмасови бидона, пълни със спирт за производство на алкохолни напитки. Имало и 40 туби със същата течност. За случая е уведом...

Червени депутати дадоха рамо на ДПС, мораториумът за земята влиза в КС

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Около 18 депутати от Коалиция за България са подписали искането на ДПС, с което става възможно атакуването в Конституционния съд на решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя.

До момента на ДПС не им достигаха гласове, за да внесат искането. Първоначално то беше подписано от 36 народни представители от ДПС, а за да се сезира КС искането трябва да има подкрепата на най-малко 48 депутати. 

„Всеки, който имаше желание, се подписа под искането на ДПС. Тези колеги вероятно са решили да разберат дали текстът, който са гласували в пленарна зала, противоречи на Конституцията. Не съм юрист, а икономист, и ми е трудно да прогнозирам резултата. Важно е това сезиране на КС, още повече, че имаме Договор за присъединяване към ЕС, в който ясно е казано, че преходният ни период за забрана за закупуване на българска земя е 7 години и той изтича в края на 2013 г. Всяка една промяна води до последваща ратификация”, посочи червеният депутат Деница Златева.

По думите ѝ между 17 и 19 депутати от КБ са подкрепили подписката, а точният им брой щял да бъде ясен в петък. 

“Смятаме за безпредметно да се обърнем към народните представители от “Атака”, както и към ПФ на ГЕРБ, предвид факта, че, освен вносителите на това решение, другата парламентарна група, която гласува абсолютно монолитно с официална позиция “за”, е парламентарната група на ГЕРБ”, каза преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той все пак посочи, че подписката е отворена и ако депутати от ГЕРБ имат желание, биха могли да се включат в искането.

Статията "Червени депутати дадоха рамо на ДПС, мораториумът за земята влиза в КС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Как преминава лечението на рака на простатата

/КРОСС/ Повечето пациенти, диагностицирани с рак на простатата, преминават радикална простатектомия или с други думи - премахване на цялата простатна жлеза, за да се предотврати разпространението на тумора. Когато заболяването е локализирано само в простатата, обикновено се прибягва към нейното отстраняване и последващо лъчелечение. При пациенти с по-малко агресивни тумори, които преминават радикална простатектомия, 10-годишната преживяемост надхвърля 90%, обясни проф. д-р Али Ръза Курал, началник на Отделение по роботизирана хирургия и урология в Болница Аджъбадем – Маслак. Благодарение на навлизането на нови технологии в сферата на медицината, вече е възможно радикалното отстраняване на простатата да става при повече комфорт за пациента. Широко използваната в днешната хирургия лапароскопска или безкръвна операция за първи път се приложи в гинекологията. Лапароскопията се появи в отговор на въпроса в света на медицината „Как може да видим по-добре вътрешността на пациента без да създаваме голям белег?" и с развитието на използваните инструменти и се разпространи най-вече през втората половина на 90-те години. Последва ускореното навлизане на роботизираната хирургия, която дава редица предимства както на пациента, така и на лекаря. Тя се прави с минимален разрез, което води до по-малка загуба на кръв, по-малко болка и изписване от болницата след по-кратък период от време

Генка Шикерова е любимката на зрителите

Генка Шикерова и Константин Караджов са увеличили зрителите на "Тази сутрин" по bTV с 22%. Това съобщават от телевизията, цитирайки данните на...

Дефектен ген е виновен за стареенето

Здравословното хранене в съчетание с достатъчно движение и сън ни помага да се съпротивяваме на времето и по-бавно да стареем. Наскоро учени от престижния шведски Каролинска институт и германските им колеги от института Здравословното хранене в съчетание с достатъчно движение и сън ни помага да се съпротивяваме на времето и по-бавно да стареем. Наскоро учени от престижния шведски Каролинска институт и германските им колеги от института "Макс Планк" установиха, че не само начинът на живот, но и гените на майката определят скоростта, с която стареем. Генетична инфор

ЕП провери как извеждаме от експлоатация ядрени мощности

Делегация от Комисията по бюджетни въпроси на Европейския парламент (ЕП) беше на посещение в България от 28 до 30 октомври, във връзка с процеса по извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". Ръководител на делегацията на Европейския парламент бе Ингеборг Гресле. Групата се съпровождаше и от българския евродепутат Ивайло Калфин. Централно място в работата на мисията бе отделено на посещението на място на площадката на 440-мегаватови блокове на АЕЦ „Козлодуй", което протече в рамките на един ден. По време на посещението...

Животновъдите са готови да блокират магистрала „Тракия“

Около 50 животновъди се събраха днес при разклона за автомагистрала „Тракия“ край село Труд за да обсъдят какви мерки ще вземат за да ускорят изплащането на субсидии. Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов призова фермерите от всички региони да се съберат на същото място следващата сряда и да блокират с техника и животни магистрала „Тракия“, след което да се отправят към София. Следващия протест на фермерите е планиран за 6 ноември от 11.00 часа.  ...

Конфуций: В държавата, където няма ред, бъди предпазлив в думите си...

Конфуций, китайски мислител и философ: В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си. 

Отчуждаването на държавна и общинска собственост - с усложнена процедура

Промени в режима на държавната и общинската собственост и възможностите тя да бъде отчуждавана за строеж на инфраструктурни обекти приеха депутатите. За промените в закона бяха 176 народни представители, а 4 се въздържаха. Проектът на ГЕРБ за държавната собственост беше отхвърлен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване