Студентите от НАТФИЗ пак блокираха ул. "Раковски"


И тази сутрин искащите оставката на кабинета студенти от НАТФИЗ затвориха улица "Раковски", като пресичат непрекъснато пешеходната пътека в близост до учебното заведение. Това става под ритъма на барабан.
За разлика от вчера няма танцов спектакъл. Периодично пешеходната пътека се осовобождава, за да могат да минат събралите се коли, след което протестното пресичане на улицата се повтаря.

Лицензират фирмите за бързи кредити?

Има предложения Комисията за финансов надзор да се занимава с небанковите финансови институции и да се въведе лицензионен режим и изискване за капитал. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в "Гореща точка" по ТВ7.

"Тотнъм" ликува след 18 дузпи

„Тотнъм” мина осминафинала за Купата на лигата в Англия след 18 дузпи срещу „Хъл”. Редовното време завърши 1:1,  продълженията – 2:2, а домакините спечелиха с 8:7 при ударите от 11-те метра.  Съперниците изпълниха по 7 дузпи с по  една грешка, докато Ахмед Алмохамади пропусна.

„Нюкасъл” и „Манчестър Сити” завършиха 0:0 редовното време, а в продъ „Тотнъм” мина осминафинала за Купата на лигата в Англия след 18 дузпи срещу „Хъл”. Редовното време завърши 1:1, продълженията – 2:2, а домакините спечелиха с 8:7 при ударите от 11-те метра. Съперниците изпълниха по 7 дузпи с по една грешка, докато Ахмед Алмохамади пропусна. „Нюкасъл” и „Манчестър Сити” завършиха 0:0 редовното време, а в продъ

АНС получила данни на стотици милиони от Yahoo! и Google

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е получила достъп до данните на стотици милиони потребители на Yahoo! и Google, пише в. “Вашингтон пост“.

Норвежец си купи апартамент с 27 долара инвестиция в биткойн

Невероятния възход на виртуалната валута биткойн превърна 27-доларовата инвестиция на норвежец в неочаквано наследство от 886 хиляди долара, пишат в...

Директорът на Пирогов: Създадохме здравен Квазимодо

/КРОСС/ Създадени сме да лекуваме, а не да връщаме пациенти. Това заяви директорът на „Пирогов" доц. Стоян Миланов. Той съобщи, че вчера е изтекъл крайния срок, в който е трябвало да бъдат изплатени заплатите на медицинските служители в заведението. По негови думи институтът е пред реална опасност от фалит. Задълженията на здравната каса към болницата до момента възлизат на 4 033 000 лв. „Цифрите, с които касата смята да ни компенсира, което само по себе си е смешно, поразително се доближават цифрите, с които ни обслужваме спешността - близо 80% от нашата дейност", обясни Миланов. Той беше категоричен, че в никакъв случай не могат да бъдат връщани пациенти от спешните случаи. Единственият вариант е спиране на плановия прием. „Аз не спирам да си задавам въпроси защо. Писна ми от нова реформа, лимит. Просто за толкова години създадохме един здравен Квазимодо. Според него, виковете за оставка в момента са безсмислени. „Аз разбирам проблемите на здравната каса, но това са техни проблеми", добави той и попита кого се опитват да накажат по този начин. „Ножът не е опрял до кокала. Вече кокалът е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник", обрисува картинката медикът. Според него, болницата много бързо ще се декапитализира, ще влезе в една лавина от задължения, от които няма даможе да излезе

Нелегални имигранти се вдигнаха на бунт в Бусманци

Бежанци

Нелегални имигранти са протестирали вчера и днес в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Домът е на подчинение на дирекция “Миграция” на МВР. Там са настанени чужденци, които изчакват документи за екстрадиция. 

Близо 50-тина души, основно от Мароко и Алжир, са изразили недоволство от бавното обработване на документите и изясняването на статута им. По информация на OFFNews те не желаят да бъдат връщани отново в страните, от които идват, и искат да получат статут на бежанци.

Недоволството си те изразили като се събрали в двора на дома и отказали да се хранят.

От МВР обясниха, че имигрантите са били изслушани и въпросът за сега е решен. Чужденците са прекратили протеста си.

В центъра са настанени около 400 души, основно от африкански държави.

99 души са били задържани през изминалото денонощие на българо-турската граница. 26 от тях са сирийци.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и в специализираните домове на МВР е 4000 лица, като той е надхвърлен с  827 места, съобщиха от Националния оперативен щаб за бежанците. 

От Агенцията работят по ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

По границата са командировани допълнително служители на МВР, които помагат на граничните полицаи по охрана на границата и на задържаните лица. 

Статията "Нелегални имигранти се вдигнаха на бунт в Бусманци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

„България без цензура“ влиза в НС с 11 депутати

Движението на Николай Бареков ще получи 11 депутатски места в парламента, ако изборите са днес.

Продажбите на дребно в Германия не оправдаха очакванията

Oборотът на дребно в първата по сила икономика в еврозоната се ускори само с 0,2% през септември

    


Юбилеи в ПМГ и Началното училище в Раждавица

40-годишен юбилей празнува днес Природоматематическа гимназия "Проф. Емануил Иванов"-Кюстендил. В 10.00 ч. започва изложение- „ПМГ - училище на бъдещето", в сградата на училището. В 17.00 ч. ще бъде открита изложба „Изкуството в ПМГ", във фоайето на Общинския театър. Тържественият концерт за 40-годишния юбилей на ПМГ е с начален час 18.30 ч., в голямата зала на театъра.Ръководството и учителският колектив на ПМГ канят всички родители, бивши ученици и учители на своя празник.С тържествен концерт ще бъде отбелязана днес и 170 - годишнината от съз...

Комисия ще разследва "партийни назначения" по времето на ГЕРБ

Скандалите и обвиненията в назначаване на партийни кадри доведоха до предложение за назначение на Временна анкетна комисия в парламента, която ще проверява назначавани ли са на привлекателни публични длъжности по партиен признак кадри без нужната квалификация по време на управлението на ГЕРБ. Решението за комисията ще бъде взето по време на днешното заседание на Народното събрание, предаде Народното събрание. Вносители на предложението са лидерът на ДПС Лютви Местан и негови колеги. Бъдещата комисия трябва да провери „случаите на грубо партизирано кадруване в държавната администрация”.  Последният голям скандал е този с пловдивския кмет Иван Тотев. Той стана факт след като в публичното пространство изтече запис как Тотев помага на кадри на ГЕРБ да бъдат назначени в пл...

Пътищата в страната са сухи

Пътните настилки в страната са сухи, съобщиха от АПИ.Състояние на автомагистралите: АМ "Тракия": Област Пазарджик: От км 60+950 до км 61+968 дясно- посока Пловдив движението се пренасочва от дясното в лявото платно. Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км 126+200 - по път II – 64 - околовръстен път гр. Карлово - път I-6 към София. В обхвата на виадукта при км 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосо...

Барбара Берлускони в посока Милан, а не в политиката

Дъщерята на Силвио Берлускони заяви, че няма да върви по стъпките на баща си, а ще насочи работата си към „росонерите”. Барбара Берлускони е част от борда на директорите на „Милан” и чувства, че вече е готова да вземе по-дейно участие в случващото се в клуба. „Нито аз, нито сестра ми Марина имаме намерения да се занимаваме с политика”, казва тя в интервю за „Huffington Post”. Барбара е категорична, че бъдещето й е с „Милан” и има желанието да даде максимума от себе си, за да може италианският гранд да възвърне предишната си слава и успехи. Тя е категорична, че ще „служи” на „Милан” докато е жива. В момента клубът от Милано е на 10-та позиция с 12т. след равенството 1:1 с „Лацио”.  

Столичните лекари излизат на протест утре

Столичната колегия на Български лекарски съюз призовава колегите си в София утре да излязат на протест между 12.30 и 13.00 часа пред лечебните заведения, съобщи БГНЕС.Протестът ще бъде мирен, без скандирания и свирки, а целта е да се обърне внимание върху проблемите на болничната помощ в момента. Засега протестът е предупредителен и е само за половин час, но когато един човек е прав, той върви напред и не се оглежда колко стоят зад него, заяви председателят на Столичната колегия на БЛС проф. Милан Миланов.От лекарския съюз категорично не са съгласни с това, че касата и нейните регионални структури искат от директорите и управителите на лечебните заведения да подписват анекси и кредитни известия, с които да се съгласяват да получат 80 % от парите, които касата им дължи.Очакваме главна проку...

Никол Кидман: Том Круз не беше най-голямата ми любов

Холивудската звезда сравнява себе си и Круз с Брад и Анджелина

    


Сакскобургготски прави мозъчен тръст за ЕС във ”Врана”

Таен международен икономически форум се е състоял в царския дворец "Врана" под домакинството на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. На него са били обсъдени политически и икономически мерки как Европа да стане силен конкурент на САЩ, съобщи "Труд".

Разширяват делфинариума във Варна

За 2 години да бъдат построени два нови басейна за петте обитателя на емблематичния за Варна и единствен на Балканите делфинариум. Това е наредило екоминистерството с писмо до собственика "Феста делфинариум" и до общината.

Гришо: Любимият ми спортен момент е победата на Шарапова на Уимбълдън

Българският тенисист Григор Димитров се намира в най-добрата си форма до момента в своята кариера. Именно това даде повод на Daily Mail да обърне повече внимание на 22-я в мъжката тенис ранглиста. Хасковлията отговори на няколко любопитни въпроса, сред които и за настоящата си голяма любов – Мария Шарапова. Кой е най-добрият мач, който някога си изиграл? Най-добрият ми мач беше победата над Новак Джокович във втория кръг в Мадрид по-рано тази година. (Григор Димитров се наложи над тогавашния номер 1 със 7:6, 6:7, 6:3 – бел. авт.) Кой е най-лоши...

Орешарски ще се срещне с шефа на "Газпром"

В разговора ще участват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак

Facebook вече порасна

Приходи, печалба, брой на потребителите, рекламни приходи – социалната мрежа надмина очакванията на Wall Street по всички параграфи, но ситуацията не е розова

    


Момченце седна на папския престол (снимки+видео)

Видео на момченце, което дръзна да седне на папския престол, се превърна в хит в интернет, предаде Асошиейтед прес.

Преглед на печата, четвъртък, 31 октомври

СЕГА - Кабинетът се кани да пусне мегапроект за 1 млрд. лева в Рила Безценна чуждестранна инвестиция за 1 млрд. лева или екологична бомба е...

„Сова Харис“: 5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това твърди изследване на „Сова Харис 5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това твърди изследване на „Сова Харис", проведено в периода 18-24 октомври, сред 1000 души. Тази картина се дължи на това, че опозиционната партия, която изгуби изборите, задържа високо ниво електорална подкрепа, успяха да спрат разпада на ядрото си. Това обясни Васил Тончев - директор ...

„Сова Харис“: 5 партии влизат в парламента при вот сега

5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това твърди изследване на „Сова Харис", проведено в периода 18-24 октомври, сред 1000 души. Тази картина се дължи на това, че опозиционната партия, която изгуби изборите, задържа високо ниво електорална подкрепа, успяха да спрат разпада на ядрото си. Това обясни Васил Тончев - директор ... 5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това твърди изследване на „Сова Харис", проведено в периода 18-24 октомври, сред 1000 души. Тази картина се дължи на това, че опозиционната партия, която изгуби изборите, задържа високо ниво електорална подкрепа, успяха да спрат разпада на ядрото си. Това обясни Васил Тончев - директор ...

Габрово подкрепи Варна за "Младежка европейска столица" през 2016 г

Габрово подкрепя кандидатурата на Варна за "Европейска младежка столица" през 2016 година. Представители на морската столица са били тук и са се срещнали с младежки организации, каза пред Дарик радио кметът Таня Христова. Двете населени места не са конкуренти за престижната титла, тъй като Габрово е кандидат за "Културна столица на Европа - 2019". "Тази инициатива има за цел да обхване и събуди енергията на всички хора, които живеят на територията на общината", заяви Таня Христова и допълни, че има шанс да се промени целия облик на Габрово в по...

Проблем с мъглата по суша, въздух и вода

Мъглата, която се спусна над Варна вчера следобед, продължава да създава проблеми на транспорта. Намалената видимост е причина за забавяне на полети на летище Варна. Сред забавените полети е този за София, който трябваше да бъде изпълнен в 8,15, научи Дарик. Заради мъглата е затворено пристанище Варна Запад и новия канал. Видимостта в района е под 200 метра. Отворено за маневриране е само пристанище Варна Изток, където видимостта е между 500 и 1000 метра. Намалена е и видимостта по пътищата в областта. На места пътните настилки са влажни и хлъз...

"Сова Харис": При избори днес, БСП води с 21,7%

Изходът от парламентарните избори през май 2013 г. доведе до промяна в нагласите на избирателите. Подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителната власт, намаля.

Сова Харис: При избори сега БСП взема 99 мандата, ГЕРБ остава с 89 депутати

БСП ще получи 99 мандата, а ГЕРБ 89 депутатски места, ако парламентарните избори бяха днес. Това сочи социологическо проучване на "Сова Харис", публикувано в днешния брой на вестник "Преса". Реформаторският блок получава 17 депутатски места, а партията на Николай Бареков "България без цензура" - 11 мандата. Изходът от парламентарните избори през месец май 2013 година доведе до промяна в нагласите на избирателите. Подкрепата за ГЕРБ намалява. В последвалите пет месеца обаче на политическия терен наблюдаваме устойчива картина. Главният фактор за ...

Ректори: Спрете стачката! Студенти: Подслушват ни!

Пречат ли протестиращите на студентите, които искат да учат?

    


ГЕРБ ще награждава шахматисти в Димитровград

снимка: интернет

Народният представител от ГЕРБ Владимир Митрушев ще открие шах турнир в Димитровград. Състезанието е по повод деня на будителите 1 ноември. Стартът е в 12 часа утре в читалище “Васил Левски 2003”. Повече от 50 състезатели от цялата страна са заявили участие, съобщават от пресцентъра на партията. ГЕРБ осигурява награди за призовите места в трите възрастови категории.

Хасково Новини

Минималната заплата вече е вредна

КАК се определя каква да е минималната заплата в страната, е една от най-дълбоко пазените тайни в България. Защото никой не иска да си признае, че механизмът е пределно прост. Финансовият министър решава, че разполага с определена сума в милиони, за да вдигне доходите, вдига поглед към тавана, забожда пръст в носа и я разпределя на едно определено КАК се определя каква да е минималната заплата в страната, е една от най-дълбоко пазените тайни в България. Защото никой не иска да си признае, че механизмът е пределно прост. Финансовият министър решава, че разполага с определена сума в милиони, за да вдигне доходите, вдига поглед към тавана, забожда пръст в носа и я разпределя на едно определено

Twitter с консервативна тактика за борсата

Компанията ще се опита да избегне грешките, които Facebook допусна при борсовия си дебют

    


Европейски парламентаристи осъдиха „приятелското шпиониране” от САЩ

Членове на делегацията от европейски парламентаристи, която провежда разговори с американски конгресмени във Вашингтон, осъдиха шпионирането на приятелски и съюзнически държави от страна на Агенцията за национална сигурност. Те поискаха ревизия на програмите за следене на комуникации на европейски граждани и политически лидери.

Румен Гечев за протестите: Нарушаването на закона е престъпление

Отложих лекцията си в УНСС преди няколко дена, защото имахме извънредно заседание в Народното събрание. Отлагането на лекцията ми няма нищо общо с бягство.

Община Габрово набира лични асистенти и потребители на социалната услуга

Прием на документи за кандидат-потребители  и лични асистенти стартира Община Габрово. Процедурата е част от проект „Подкрепа за достоен живот” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Алтернативи”. Основните задължения на личните асистенти  са свързани с помощ при поддържане на личната хигиена, хранене и  обличане, вземане на лекарства, рехабилитационни или други специализирани услуги, почистване на жилищни помещения, приготвяне на храна. Асистентите ще бъдат от полза и при придвижване на нуждаещия се до специализирани детски ...

3 от 7 откраднати части от паметника на Левски са върнати

3 от 7-те откраднати части от паметника на Васил Левски в София са открити от полицията, научи BNews.

Мадуро: Духът на Чавес се яви в метрото на Каракас

Венецуелският държавен глава няма притеснения да се държи твърде ексцентрично

Сириецът Башар: Благодарим!

“Благодарете на всички хора от наше име. Прекрасни сте. Българите сте много добри.” С голяма усмивка сириецът Башар от бежанския лагер в Ковачевци приема събраните помощи от инициативата на “Труд”, в която се включиха хранителните вериги “Лидл”, “Кауфланд” и “Пени маркет”.
Благодарение на стройната организация на Българския Червен кръст бяха разда “Благодарете на всички хора от наше име. Прекрасни сте. Българите сте много добри.” С голяма усмивка сириецът Башар от бежанския лагер в Ковачевци приема събраните помощи от инициативата на “Труд”, в която се включиха хранителните вериги “Лидл”, “Кауфланд” и “Пени маркет”. Благодарение на стройната организация на Българския Червен кръст бяха разда

Почина певицата Мери Танева

Почина певицата Мери Танева. В продължение на близо една година тя се бореше с рака на бронхите. Певицата е починала на 30 октомври. Дълги години Мери Танева е била дуетен партньор на Васил Петров, участвала е в много негови концерти, записи на албуми и видеоклип на дуетната песен "Дни Безкрайни", съобщи мениджърът на Васил Петров, цитиран от БГНЕС. Участвала е на много джаз и музикални фестивали в България и чужбина....

Затягат контрола за отпускането на бързи кредити

За заеми до 400 лв. правилата ще са същите, каквито и за по-големи суми

    


Елате на DiVino.Taste 2013 и се потопете в необятния свят на виното!

CASAVINO с удоволствие ви кани наDiVino.Taste - единственото по рода си изложение  за български вина, на което винопроизводителите ще представят най-доброто от своята продукция.

CASAVINO е официален партньор с реален магазин по време на най- мащабния винен форум в България, който екипът на DiVino организира за трета поредна година. Там ще може да намерите всички вина на изложителите на цени на производител.

В рамките на изложението ще можете да се запознаете отблизо с концепцията и философията на повече от 50 топ български изби и лично да се уверите в качествата на техните вина, да се включите в интересни и полезни майсторски класове, семинари, лекции и презентации.

За вас световноизвестни винени експерти като Каролайн Гилби - Master of Wine, най-известният и авторитетен винен автор на Холандия Фред Нийхойс както и добре познатите български експерти Юлия Костадинова, Яна Петкова, Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Ясен Захариев и още много други ще ви помогнат да опознаете света на виното.

Водещ  акцент по време на техните презентации ще бъде българското вино, като то ще бъде разгледано от различни гледни точки: ретроспекция на реколта 2007 или как се развиват вината ни с потенциал за отлежаване; съществува ли разделение на Северна и Южна България във виното; на какво се дължи славата на най-ценения местен сорт – мавруда и заслужена ли е тя; и разбира се, традиционния DiVino Top 10 или най-добрите десет български вина за годината, според винения сайт divino.bg и DiVino Magazine.

Предвидените теми  са както за начинаещи и напреднали винени ценители, така и за утвърдените познавачи, които търсят по-задълбочен поглед към света на виното

Не пропускайте тази възможност!

Кога

16 и 17 ноември 2013 година (събота и неделя).
Отворено за посетители от 10:00 до 18:00 часа.


Къде
Национален дворец на културата, Площад България 1, София


Програмата на DiVino.Taste 2013

Греков: Най-трудно е изплащането на субсидиите в земеделския бранш

/КРОСС/ Трябва да се спазват ангажиментите към Европейския съюз. Това заяви земеделският министър Димитър Греков по въпроса за удължаването на мораториума за продажбата на земеделска земя на чужденци. По темата за задълженията към животновъдите, министърът бе категоричен, че до сега не е имало правителство, което да се отнася толкова заинтересовано към проблемите на земеделците и животновъдите. Пред bTV Греков обясни, че изплащането на субсидиите в този бранш е най-трудно, като поясни, че към днешна дата са раздадени близо 45 млн. лв на производителите. От съюза на животновъдите също увериха, че има постъпили плащания, макар и със закъснение.Според Пенка Христова, която се включи в ефир, има ангажимент за изплащането на 70-те на сто. Тя посочи, че днес ще се вземе решение дали ще има блокада на АМ Тракия. Греков отрече да е имало забраната за износ на български агнета за Турция. Той посочи, че в югоизточната ни съседка са внасяни румънски животни, на които са слагани български идентификационни номера.        

2-ма задържани след бясна гонка с полицаи и катастрофа

24-годишен мъж от Димитровград е в болница под стража, а 20-годишен от Пловдив е задържан в РПУ-Рила, след зрелищна полицейска гонка снощи и последвала катастрофа в района на град Кочериново, съобщиха bTV и БГНЕС.

Турция поиска мерки срещу износа на румънски агнета като български


Турция е притеснена от износа на румънски агнета, като български, каза министърът на земеделието проф. Димитър Греков, по Би Ти Ви. Според него подмяната се прави, защото българските животни са с по-добри вкусови качества.

Греков уточни, че смяната на идентификационните номера на животните не е масова практика, но е създадена българо-турска комисия, която да провери известните случаи.

Министърът на земеделието каза, че животновъдите ще получат повече от 50% от дължимите им...

От блоговете: Враговете на протеста


 Коментарът е от  блога на Бойко Пенчев.
 
Студентската окупация от самото си начало е подложена на невиждана медийна атака по всички фронтове. Както би казал Гео Милев, платени журналисти и разлютена милиция от форумни тролове задръстиха публичното въпроси с въпросите на един псевдо-демократичен псевдо-разум, който истерично врещи:

"Университетът не е място за политически действия!"

"Окупаторите са платени от Иво Прокопиев!" (или Плевнелиев, Бойко Борисов,...

Депутати: Топ 10 на най-влиятелните българи отразява властта на задкулисието

Полина Паунова, Медиапул

Класацията на „Форбс България“ за най-влиятелните личности у нас, отредила първото място на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, следван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, бе изтълкувана от редица депутати като признание, че задкулисието контролира държавата. Представители и на управляващите, и на опозиционните партии обаче обърнаха внимание на факта, че министър-председателят Пламен Орешарски не фигурира в Топ 10.

Повечето народни представители, от които Mediapool потърси коментари за класацията, не пожелаха да направят връзка между Цветан Василев, Ахмед Доган и империята на КТБ, независимо, че неофициално я признават и й приписват всесилни позиции в държавата. Такива признания преди време направи бившият министър и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, говорейки за триумвирата Василев-Доган-Пеевски.

Повечето депутатите не пожелаха да навлизат в анализи как така Делян Пеевски от ДПС е единственият „редови“ народен избраник, при това отсъстващ от парламента, попаднал в челната десятка, след лидера на БСП Сергей Станишев, който все пак е председател и на ПЕС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатът от „Атака“ и зам.-председател на НС Павел Шопов се измъкнаха от коментар за водещата позиция на Цветан Василев с обяснението, че не го познават лично. Лютви Местан допусна, че отреденото седмо място на Пеевски ще допринесе за допълнителното „сатанизиране“ на образа му и заяви, че той не би поставил Пеевски сред най-влиятелните българи.

Павел Шопов пък изрази учудване от второто място на Ахмед Доган, с което му „вдигали акциите“, а „човекът си е в алкохолна депресия“.

The post Депутати: Топ 10 на най-влиятелните българи отразява властта на задкулисието appeared first on Noresharski.com.

Марс, готви се! Още двама идват да проверят

Флотилията от марсиански роботизирани изследователи е на път да разшири редиците си. Два нови орбитални апарата ще се включат в търсенето на отговори за червената планета.

Учените искат да разберат защо най-сходната със Земята планета в Слънчевата система в крайна сметка се е оказала толкова различна? Ако всичко върви по план през ноември ще бъде даден старт на две мисии за изследване на атмосферата на Марс – индийската MOM (Mars Orbiter Mission – Марсианска Орбитираща Мисия) и американската MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution – Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс).

След отбелязания през 2008-2009 г. успех със сондата "Чандраян-1", открила водни молекули в лунната почва, Индия се готви за първото си междупланетно начинание, припомня БТА. Индийският орбитален апарат с тегло 1350 килограма ще търси метан в атмосферата на Марс – химикал, който на Земята е пряко свързан с живота. Индийският изследовател също така ще изучава повърхностните характеристики и минералната структура на Червената планета.

Апаратът MAVEN на НАСА ще бъде изстрелян с ракета-носител Атлас V на 18 ноември от Кейп Канаверал. С негова помощ американската космическа агенция също ще се съсредоточи върху рядката атмосфера на Марс. Вместо да търси метан обаче, MAVEN е проектиран да помогне на специалистите да разберат как планетата е изгубила някогашната си атмосфера, за която се смята, че на определен етап е била по-плътна от земната.  Двата орбитални апарата трябва да достигнат Марс през септември 2014 г., след което да се позиционират около планетата в различни елиптични орбити.

Те ще се присъединят към двата орбитиращи апарата на НАСА, двата марсохода на НАСА и спътник на Европейската космическа агенция, които вече изследват Марс.

















iNews.bg




Екоактивисти опаковат комин на варненска болница

От комина на варненската болница „Св. Анна" ще бъде спуснат 9-метров транспарант с надпис „Инсенераторите убиват". Акцията, организирана от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, е насрочена за 10 часа. Целта на демонстрационния пърформънс е в Договора за присъединяване и документите на Оперативна програма „Региони в растеж" да бъдат включени възможности за болниците да кандидатстват за европейски средства за закупуването на модерни съоръжения за безопасно унищожаване на биологичните отпадъци, обясни за Дарик Илиян Илиев, пред...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване