Николай Фенерски: Кючекът „Илиада“

Николай Фенерски - редактор на алманаха "Резерват Северозапад"

Практическо помагало за даскали в училища с преобладаващ контингент от орки, гоблини, мангусти и други мнозинства при изучаването на старогръцката класика

Значи, колеги, подходът требва да е новаторски и съобразен с културните особености на народонаселението, което имате честта да обучавате по Български език и литература в девети клас. Ръководството не е подходящо за елитни гимназии, в които бъдещите емигранти не са запознати с песните и танците на народите.

И така, в началото бил гневът на Ахил. Викам на тия моите негодяи давайте, кажете нещо по темата за гнева на великия герой. Голем тарикат е бил тоя син Пелеев, рожба на Тетида, а? Сестра Питка и на Брад Пит брат му ги гледахте в мултимедийния кабинет, сега вие сте наред да ми помогнете с текста на новия хит. В началото, разбира се, почваме именно с тоя гняв:

Ах, тоз Ахил,

как се разгневил!

Повтаря се 4 пъти в ритъм, удобен за подрусване. Ама леко подрусване, щото в началото требва да има въведение, не може от вратата за краката. Ахил, братлета, се ядосал много, щото оня бастун Агамемнон му се направил на отворен и му гепил женската. Тя тая женска първо я бил гепил сам Ахил от татко й, ама на нея май й харесало, щото не пише да се е дърпала. И ептен циганска работа станала – първо единият я краде, после другият. Но понеже Ахил е наше момче, биткаджия и скандалджия, който не понасял да го командват разни корумпирани политици, се засегнал дълбоко от това унижение и решил да си отмъщава. Тук в новия музикален хит требва да направим малко ретроспекция, за да разясним откъде е тръгнала целата история и що се стигнало до тия мелета:

Евала, бре, Ленче, евааала,

евала, бре, Парисее, еваала.

По такъв начин, ученици, изразихме преклонението си пред красотата на тия класически образи. Ленчето била извънбрачно дете на оня лешник Зевс, той където завърнел, все деца правел, Хера, горката, в чудо се видела с такъв съпруг, коцкар голем се извъдил. За Зевс у песента нема да става дума, но може да направим и вариант с възклицание на заден план „Зевсе, Зевсее, курварино мръсен“. В никакъв случай не требва да взимате пример от разни такива разпръчили се божества, молим ви се. Ама викате, че бил началник – е така ли требва да се държи един началник, питам?

Можем стиха с Парис да го доукрасим с нещо по-съвременно, за да добие по-стилно звучене, независимо от леката еклектика, която ще се получи:

Ах, леле, лелее, малее ле, ах леле, лелее, Париисе,

Ах, леле, лелее, Парис (беквокал: Хилтън),

Ах, леле, лелее, Ленчеето.

Колеги, не е лошо да направите и лек анализ на морала на тия двамата лирически герои. Пропаднали типове. Ленчето била омъжена за цар Менелай, имала си всекакви екстри, палати, мерцедеси, обаче леката жена си е лека жена. Не й стигало целото това имане, взела нашата, че избегала с Парис на неговия шибан кораб накъм Троя. А Парис с кой акъл, значи, откраднал жената на Менелай? Ама айде, мъж е, простено му е, дето се вика, те мъжете като им омекне мозъкът, за нищо не стават. Та пак опираме до низката нравственост на древните гърци. Натиснал тоя кавал Парис Ленчето на целувки, и на нея й прималяло. Правили, каквото правили, ама нужно ли е да я гепи от съпруга й? Верността е добродетел, ученици, а думата добродетел означава обратното на порок. Обаче не знам как да ви обясня разликата между тия неща, щото във вашата скала на измервания липсва половината координатна ос. Нали ме разбирате? Не? Нищо. Да продължим нататък с литературния конфликт. За да разширим темата и да засегнем не само Омировите персонажи, е добре да направим леко въведение към други автори:

Е, бре, Патрокъле,

е, бре, Софокъле,

тоз Патрокъл станал е на кокал.

Тук едновременно със сюжета на „Илиада“, в който Патрокъл, аверчето на Ахил, се споминал скоропостижно (това визираме със станал е на кокал, демек умрял, изстинал и се сдървил), разкриваме и името на друг славен древен грък, автор на други разни истории за изневери, убийства, кръвосмешения и всекакви цигании, за които ще говорим в друг час, когато стигнем до кючека „Антигона“.

Тук можем като припев да добавим четирикратно повторение на началото, защото гневът на Ахил е двигателят на сюжета, дето казват старите даскали, и не бива да забравяме първопричината за разгорелите се страсти:

Ах, тоз Ахил,

как се разгневил!

Щото той нали за втори път се ядосал, много нервно и неуравновесено момче бил, ама тогава по училищата си немали педагогически съветници да го посъветват и го изпуснали. Колеги, гневът требва да се потиска, колкото и некой кирлив телетъбис от вашите да ви вади нервичките и да ги навива на кълбенце в час. Разбирам ви, че искате с лопатата през гърбината, ама ако почнем и ние като Ахил, докъде ще я докараме, питам аз?

Ученици, на това место стигаме до кулминацията и е задължително да вкараме в екшъна и другия пич, Хектор:

 Зънгър – лънгър, Хектореее,

зънгър – лънгър, директорее.

С междуметието зънгър – лънгър изграждаме образа на един добър съпруг и баща, какъвто е Хектор за разлика от всички споменати дотук прелюбодейци и мискини. Зънгър – лънгър като особено звучна формула пресъздава и усещането за битката между двамата големи тарикати - зънгър – лънгър правели техните мечове и копия, зънгър – лънгър правело тръпнещото сърчице на съпругата Андромаха, която наблюдавала с трепет своя любим от висотата на градските стени.

И неминуемо ще стигнем до развръзката и финала, където не бива да пропускаме да въведем интертекстуални препратки и злободневни публицистични елементи:

Лески каручкаа, мале ле,

Ахил Пелеев, лелее ле.

Бас, мечо, бас, куцо магаре, малелей.

Хектор е мъртъв, лелеелей.

 

Евалата, Бойко, еваала,

Бойко Орешарскии, еваала

Евалата, Сержи, еваала,

Сидер Местански, еваала.

И това е в общи линии, колеги. Очаквайте в следващите издания на помагалото споменатия вече кючек „Антигона“. Ученици, благодаря ви за съдействието и с госпожата по музика очакваме атрактивни предложения за звуково оформление на нашия нов хиторазбивач.

Статията "Николай Фенерски: Кючекът „Илиада“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Животновъдите няма да получат исканите субсидии

Мирослав Найденов раздал предварително част от парите

    


Веси Попова заведе сина си на екскурзия за първия му рожден ден

Веселина Попова, която играеше секретарката Деси в Веселина Попова, която играеше секретарката Деси в "Столичани в повече", се е отдала на майчинството си. Синът й Никола отпразнува първия си рожден ден на 24 октомври в чужбина. Деси, половинката Александър Беседин и детето заминават първо за Франкфурт, където са няколко дни. Но най-хубавото след това е в Тенерифе, където малкият вижда какво е

Температурите леко се понижават

От североизток ще прониква по-хладен въздух. Ще духа слаб, в източните райони и Дунавската равнина до умерен вятър от изток, североизток. Над Северна България и източните райони облачността ще е значителна, но превалявания са малко вероятни. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност. Максималните температури ще са между 16 и 21, в крайните югозападни райони до 24, в София 19 градуса. Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места е възможно слабо да превали. Ще се усили вятърът от изток, североизт...

Разкази от Уругвай

Орасио Кирога с "Нощ в райската градина"

    


Очаква се нашествие на вещици, пирати, зомбита и принцеси

Голямо Хелоуин парти организират тази вечер младежите от „Интеракт“ Враца. Канят се всички над 12-годишни вещици, вампири, призраци и други желаещи да се включат в празника. Той ще е в спортната зала на ПМГ, от 18.00 часа. „Организираме парти с маски, в което главни участници ще бъдат гостите. Много музика, танци и награди очакват всички присъстващи. Желаещите ще имат възможността да се включат в игри като Пинята, Музикален стол, Хелоуин лимбо, Мумията и други развлекателни дейности. Интеракт Враца също организира конкурс за най-креативен кост...

Минев: Правилната психологическа настройка е в основата на успешното търгуване

Като всяка друга професия и трейдингът не се учи и усвоява за един ден, смята пазарният анализатор

    


Голи гребци за повече човечност

Отбор по гребане засне календар, набира средства срещу хомофобията

    


Румен Гечев: Окупацията на залата ми в УНСС е престъпление

Румен Гечев

Окупацията на залата, в която водя лекции в УНСС, е престъпление. Искам да искажа своето възмущение от случилото се.

Това обяви депутатът от БСП и предодавател в икономическия университет Румен Гечев по повод студентския протест там във вторник. Според него фактът, че е зала 4026 е била окупирана ззаради това, че в нея преподава депутат от БСП, показва политическия характер на акцията, а това било грубо нарушение.

Не казвам, че трябва да бъдат арестувани, това все пак са нашите деца, а да се изпълни законът. Самоличността им трябва да бъде изяснена и по деликатен начин да се предупредят. От колеги, които са били на място, разбрах, че част от протестиращите не са били дори студенти, други пък са били от Нов български университет, каза Гечев.

Според него студентската окупация е нещо уникално за България и подобни акции не биха били допуснати в големи чужди университети като Колумбийския или Илинойския в САЩ например.

Статията "Румен Гечев: Окупацията на залата ми в УНСС е престъпление" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дете е тежко ранено при падане в парижкия "Дисниленд"

Петгодишно дете бе тежко ранено при падане от едно от съоръженията в атракционния парк "Дисниленд" в Париж, съобщиха от полицията и дирекцията на парка.В първоначалните съобщения полицейски източник каза, че животът на тежко раненото дете е в опасност. Впоследствие обаче местните власти уточниха, че детето вече е вън от опасност. Момченцето е паднало от задната част на кораб в атракцията "Карибски пирати" и както изглежда си е ударило силно главата в друг кораб отзад. То е било транспортирано в детската болница "Некер" без видими наранявания. Детето е паднало по неизвестни причини във водата и се е оказало заклещено, но баща му с помощта на други възрастни е успял бързо да го извади. То е било дезориентирано, когато е прието в болницата, най-вероятно от удар в главата. Атракцията "Кариб...

Средновековен български Казанова откриха археолози

Скелета на средновековния Казанова откриха археолози при разкопки в старата българска столица Преслав. На уникалната находка попадна археологът Ангел Конаклиев, който предполага, че това е погребение на наказан прелюбодеец, съобщи БНТ.Когато археолозите открили останките на преславския Казанова, останали изненадани, че железен косер пробождал слабините на мъжа. Специалистите казаха, че за първи път попадат на такава находка. Едно от предположенията е, че мъжът е застигнат от отмъщение или наказание за извършен плътски грях. Няма как тази част от инструмента, използван преди векове, да попадне случайно точно на деликатното място."Като намериш такъв инструмент на такова място - хиляди хипотези излизат. В един момент стигнахме и до тази, че може да е преславският Казанова, който е бил наказан...

Първата изява като политик на Бареков пред Президентсвото

На 31 октомври 2013 г. (четвъртък) в 13 ч. лидера на гражданско движение “България без цензура”, Николай Бареков, ще направи първата си изява като политик. Пред Президенството на Република България ще бъде разположена и шатрата, която обиколи страната. В нея юристите на гражданското движение ще продължат в столицата да приемат сигнали както за нарушения и за корупция, така и административни и граждански казуси.

Студентите дебатирали до 1:30 ч дали да се срещнат с Орешарски

Ранобудните студенти

“Ранобудните студенти”, окупирали СУ, са дебатирали до 1:30 ч тази нощ дали се срещнат с премиера Пламен Орешарски след неговата покана, отправена им чрез медиите. В дебата участие са взели и студенти от НАТФИЗ, НБУ и др ВУЗ-ове.

Ние нямаме желание за диалог, тъй като основното ни искане е оставка, а то не предполага диалог. Но понеже поставихме и други искания, решихме да обсъдим тази възможност, каза тази сутрин Борис Найденов.

Дебатът между протестиращите студенти ще продължи и днес и вероятно по-късно те ще обявят решението си. Ако приемат поканата за среща, те поставят няколко условия: тя да се излъчва директно по телевизията, да се състои в Ректората и модератор да бъде националният омбудсман Константин Пенчев.

 

Статията "Студентите дебатирали до 1:30 ч дали да се срещнат с Орешарски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Черна гора е новото туристическо съкровище на Европа

На територията на страната вече има комплекс, достъпен само за гостите на хотела

    


Почитаме Свети преподобни Спиридон и Никодим, Киево-Печерски

Всяка душа, озарена свише от Божията благодат (Притч.11:25), е проста и няма в себе си лукавство, нито лъжа, защото е съсъд и жилище на Самия Бог. Сам Бог е прост Дух. Затова и апостолът казва: "Бог избра онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите" (1Кор. 1:27). Такъв Божий избраник бе и преподобният отец Спиридон, за когото сега ще разкажем. Св. Спиридон произхождаше не от град, но от някакво село. Беше безкнижен, неграмотен и не умееше да говори като интелектуалец, но бе изпълнен с духовен разум и с богоугодни дела, почти винаги липсващи на мъдреците на този свят. В сърцето си той имаше благочестие и страх Божий, който е начало на всяка премъдрост. И така, св. Спиридон дойде в Киево-Печерския монастир и възприе на себе си многотрудния иночески живот. Той беше неграмотен, но...

БЧК отива при децата на бежанци в центровете

Доброволците на БЧК ще занимават децата бежанци, настанени в центровете "Военна рампа" и "Враждебна", съобщиха от организацията. Първото посещение ще е днес в двата центъра за временно настаняване в София. Предвидени са много и разнообразни интерактивни игри, приспособени за възрастовата група на децата, занимания по рисуване и арт-ателие, както и спортни дейности на открито. Посещенията се предвижда да бъдат регулярни в рамките на три месеца. Във връзка с непрекъснато увеличаващия се брой на търсещите убежище в България, голяма част от които са деца и младежи, Българският Червен кръст отчита нуждата от осигуряване на психосоциална подкрепа. Предвижда се за период от 3 месеца осъществяването на регулярни посещения от доброволчески екипи на БЧК, преминали специализирано обучени...

“Сова харис”: 99 депутати за БСП, 89 за ГЕРБ

Васил Тончев СНИМКА: БГНЕС

Ако имаше избори днес, БСП би получила 99 депутатски мандата, а ГЕРБ 89. Реформаторският блок щеше да има 17 народни представители, а партията на Николай Бареков – 11.

Това показва социологическо проучване на “Сова Харис”, публикувано във вестник “Преса”.

Според данните подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителна власт, намалява. 

При по-висока активност на едни евентуални нови избори преднината на БСП ще се увеличи, коментиура социологът Васил Тончев от “Сова харис”.

Подкрепата за социалистите в момента е сравнима може би с победата от 1994. Заслуга затова имат анти-ГЕРБ настроенията, които правят и възможна консолидацията на това абсурдно мнозинство в парламента. На този етап действията на Бойко Борисов успяват да решат най-важната за партията му задача – да удържат лидерството в дясното политическо пространство, подчертава Тончев.

Пробив в статуквото засега вещае развитието на две нови формации – Реформаторският блок и България без цензура.

 По въпроса за предсрочни парламентарни избори обществото е разделено на четири. Под една четвърт искат изборите да се проведат незабавно. Над една четвърт да се проведат заедно с европейските. Около една четвърт искат правителството да изпълни мандата си и малко под една четвърт нямат мнение. 

Статията "“Сова харис”: 99 депутати за БСП, 89 за ГЕРБ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Доброволци от БЧК ще развличат децата на бежанците

Посещенията ще са във "Военна рампа" и "Враждебна"

    


На 31 октомври рожден ден имат

Васил Живков, режисьор и сценарист 
Мариана Маринова, Мисис България 2007
Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на “Приста ойл”, член на УС на КРИБ
Светлана Янчева, актриса
Стефан Господинов, депутат                                                                                                                 Васил Живков, режисьор и сценарист Мариана Маринова, Мисис България 2007 Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на “Приста ойл”, член на УС на КРИБ Светлана Янчева, актриса Стефан Господинов, депутат

F-35 успешно хвърли бомба

От Пентагона уточниха, че това е станало

Как се говори в Родопите

Обяснява ни проф. Любомир Милетич в неиздаван у нас негов труд

    


САЩ настояват курсът на юана да е по-стабилен

Администрацията на САЩ отбелязва успехите на Китай в балансирането на курса на своята национална валута, но смята, че Пекин да се движи по-бързо в тази посока.

САЩ настояват Китай да укрепне по-бързо своята валута

Администрацията на САЩ отбелязва успехите на Китай в укрепването на своята национална валута, но смята, че трябва Пекин да се движи в тази посока по-бързо.

Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски

За пръв път НЗОК няма резерв, оплака се Румяна Тодорова

    


Температурите се понижават

Днес от североизток ще прониква по-хладен въздух. Ще духа слаб, в източните райони и Дунавската равнина до умерен вятър от изток, североизток. Над Северна България и източните райони облачността ще е значителна, но превалявания са малко вероятни. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност. Максимални температури ще са между 16° и 21°, в крайните югозападни райони до 24°, в София 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова. Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места е възможно слабо да превали. Ще се усили вятърът от изток, североизток – до умерен. Максимални температури 15°-18°, температу...

Вирусът на SARS се пренася директно от прилепи на хора

Учени са установили, че вирусът на атипичната пневмония (SARS), която отне живота на 774 души по света, може да прескочи направо от китайски прилеп на хора, без да е нужно да има междинно животно гостоприемник.

Вирусът на SARS може да преминава директно от прилепи на хора

Учени са установили, че вирусът на атипичната пневмония (SARS), която отне живота на 774 души по света, може да прескочи направо от китайски прилер на хора, без дса е нужно да има междинно животно гостоприемник.

Временна организация на движение

Във връзка с рехабилитация на ВиК мрежата по водния проект, са въведени временни организации на движение по: - ул. Брянска за периода 30.10.2013 г. – 17.11.2013 г.; - ул. Пейо Яворов и ул. Добруджа – в участъка между ул. Ал. Константинов и ул. Баждар за периода 30.10.2013 г. – 15.12.2013 г.; - ул. Златарска – в участъка между бул. Бойката и ул. Рожен за периода 30.10.2013 г. – 15.12.2013 г. Пътното движение ще бъде регулирано с указателни табели. Община Габрово се извинява за създаденото неудобство.

Фед запази стимулите за икономиката на САЩ

От тях $45 млрд. ще се използват за изкупуване

"Славия" изплува от изпадащите

“Славия” записа първа победа от два месеца насам - 2:0 над стабилния “Черно море” на Георги Иванов-Гонзо. За последно “белите” биха “Пирин” (ГД) в края на август. Успехът над “моряците” е едва трети за тях през сезона и първи за Милен Радуканов като треньор на “Славия”. В 35-ата мин Курдов стреля, а Попара с добавка направи 1:0. В 62-ата мин Росен “Славия” записа първа победа от два месеца насам - 2:0 над стабилния “Черно море” на Георги Иванов-Гонзо. За последно “белите” биха “Пирин” (ГД) в края на август. Успехът над “моряците” е едва трети за тях през сезона и първи за Милен Радуканов като треньор на “Славия”. В 35-ата мин Курдов стреля, а Попара с добавка направи 1:0. В 62-ата мин Росен

Хелуин е

Празникът Хелуин възниква в предхристиянски

Шефката на женския тенис хвали Турнира на шампионките

Желязната лейди на Световната тенис асоциация (WTA) Стейси Аластър е впечатлена от лобито, което показа родният тенис сред спортните кръгове в България. Канадката го призна в разговор с Христо Стоичков по време на двубоите от Garanti Koza WTA турнира в "Арена Армеец".
Председателката на борда и изпълнителен директор на WTA говори четвърт час с Кав Желязната лейди на Световната тенис асоциация (WTA) Стейси Аластър е впечатлена от лобито, което показа родният тенис сред спортните кръгове в България. Канадката го призна в разговор с Христо Стоичков по време на двубоите от Garanti Koza WTA турнира в "Арена Армеец". Председателката на борда и изпълнителен директор на WTA говори четвърт час с Кав

Ню Йорк вдигна възрастта за купуване на цигари

Ню Йорк вдигна възрастта за купуване на цигари

За две години кредитните карти нараснаха с 40%

Все повече българи ползват кредитна карта като средство за разплащане. За последните две години потребителите на този продукт са нараснали с 40 процента, показват данните от представителни социологически проучвания на финансовия портал “Моите пари” и Банка ДСК, проведени през 2011 и през 2013 г. 

Все повече българи ползват кредитна карта като средство за разплащане. За последните две години потребителите на този продукт са нараснали с 40 процента, показват данните от представителни социологически проучвания на финансовия портал “Моите пари” и Банка ДСК, проведени през 2011 и през 2013 г.

Дипломати играха голф на първия турнир на Френската и Италианската камара у нас

82-ма състезатели участваха в първия голф турнир на Френската и Италианската търговска камара, който се проведе в клуб “Св. София”. 

Сред тях бяха и десет представители на Дипломатическия клуб – Виена (CDW), пристигнали специално за турнира, по покана на своя вицепрезидент – българския дипломат Кирил Калев. Те участваха в отделно състезание с 82-ма състезатели участваха в първия голф турнир на Френската и Италианската търговска камара, който се проведе в клуб “Св. София”. Сред тях бяха и десет представители на Дипломатическия клуб – Виена (CDW), пристигнали специално за турнира, по покана на своя вицепрезидент – българския дипломат Кирил Калев. Те участваха в отделно състезание с

Риск от недостиг на вино в световен мащаб

Светът се движи към глобален недостиг на вино и чаша червено вино след няколко години може да достигне главозамайващи цени, предупреждава американската банка "Стенли Морган" в изследване.

В Сърбия: Стоичков се предложи за треньор на Звезда!

Христо Стоичков се е предложил за треньор на Цървена звезда. С такова заглавие излиза новият брой на сръбския вестник Naše novine. В интервю за изданието Стоичков заявява, че само чака обаждане от президента на клуба Драган Джаич, за да поеме гранда. През 2008-ма Стоичков вече бе пред подпис с тима от Белград, но тогава не се стигна до договор. Настоящият треньор на Звезда Славиша Стоянович обаче е пред уволнение, според местните медии, и затова ръководството трябва да се обади на Стоичков, твърдят още от страниците на изданието. Ето и час...

Полицаи стрелят при арест

Полицаи стреляха във въздуха при арест. Екшънът се разиграл във вторник в столичния квартал “Гео Милев”. 
Патрул засякъл двама съмнителни мъже и ги спрял за проверка. Те обаче оказали яростна съпротива и побегнали, хвърляйки пликчета с вещество, вероятно дрога. Униформените ги последвали. Преди да ги задържат, стреляли във въздуха. Експертиза ще п Полицаи стреляха във въздуха при арест. Екшънът се разиграл във вторник в столичния квартал “Гео Милев”. Патрул засякъл двама съмнителни мъже и ги спрял за проверка. Те обаче оказали яростна съпротива и побегнали, хвърляйки пликчета с вещество, вероятно дрога. Униформените ги последвали. Преди да ги задържат, стреляли във въздуха. Експертиза ще п

Намериха части от Паметника на Левски

Полицията успяла да открие три от откраднатите елементи от Паметника на Васил Левски в центъра на София. Частите са предадени вчера сутринта от екип на СДВР на Столичната община, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов. Преди дни стана ясно, че от паметника системно изчезват елементи - няколко скулптури на грифони и лампиони. Сигнал бе подаден от режисьор Полицията успяла да открие три от откраднатите елементи от Паметника на Васил Левски в центъра на София. Частите са предадени вчера сутринта от екип на СДВР на Столичната община, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов. Преди дни стана ясно, че от паметника системно изчезват елементи - няколко скулптури на грифони и лампиони. Сигнал бе подаден от режисьор

Украйна откри нелегален водкопровод към Молдова

Украински граничари откриха нелегален 230-метров маркуч, по който нелегално тече водка към съседна Украйна, предаде Нюзру.
Приспособлението за нелегална контрабанда на спиртната напитка минавало по дъното на граничната река Днестър.
Граничарите се натъкнали на нелегалния водкопровод в село край град Виница. Украински граничари откриха нелегален 230-метров маркуч, по който нелегално тече водка към съседна Украйна, предаде Нюзру. Приспособлението за нелегална контрабанда на спиртната напитка минавало по дъното на граничната река Днестър. Граничарите се натъкнали на нелегалния водкопровод в село край град Виница.

Холандия – все по атрактивна и достъпна дестинация за обучение

В Холандия университетите предлагат все повече програми на английски език. За учебната 2013-2014г. те са над 1800. Това нарежда страната на второ място по този показател в Европа, веднага след Великобритания. Холандските университети са атрактивни не само поради високото качество на обучение, но и заради достъпните учебни такси. Курсовете са практически ориентирани, а държавата дава изгодни социални пакети – студентски заеми, грантове и др. Това прeвръща Холандия във все по предпочитана

Любим виц на Буги Барабата

Любим виц на Буги Барабата
Две блондинки си говорят. Едната казала:
- Вчера си направих тест за бременност.
Другата попитала:
- Е, трудни ли бяха въпросите?                                                                                                                                                                                              Любим виц на Буги Барабата Две блондинки си говорят. Едната казала: - Вчера си направих тест за бременност. Другата попитала: - Е, трудни ли бяха въпросите?

Уникално шоу на Командир Кристиано и Реал показа колко много е сгрешил Блатер

Кристиано Роналдо вкара хеттрик, а Реал Мадрид и Севиля изиграха фантастичен мач с 10 гола за невероятното удоволствие на пълните трибуни на "Сантяго Бернабеу". Реал се наложи със 7:3, в спектакъл с много емоции, завършил обаче в позитивен тон. Феновете на Реал скандираха името на Роналдо в 7 и 77-та минтути, като подкрепа за своята португалска звезда, обиден публично от президента на ФИФА Сеп Блатер. Самият Роналдо отпразнува попаденията си, отдавайки чест по войнишки - заради определението, което Блатер му постави - "командир".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване