Стачка в "Пирогов"

/КРОСС/ Медицинският персонал на „Пирогов" излезе на протест тази сутрин. Стачката е за неизплатени заплати от месеци. Сред исканията им са и промени в здравеопазването. Междувременно директорът на „Пирогов" доц. Стоян Миланов заяви в телевизионно интервю, че е изтекъл крайния срок, в който е трябвало да бъдат изплатени заплатите на медицинските служители в заведението. По негови думи институтът е пред реална опасност от фалит. Задълженията на здравната каса към болницата до момента възлизат на 4 033 000 лв. Шефът на Здравната каса Румяна Тодорова пък увери, че болниците ще получат всичко, което са изработили, но 20% от отчетените дейности ще бъдат разплатени от предстоящия бюджет.

Гръцката полиция призна за връзки между полицаи и неонацистката партия "Златна зора"


Гръцката полиция призна за съществуването на връзки между полицаи и неонацистката партия "Златна зора", която в момента е под прицела на правосъдието, агенция "Франс прес".

Общо 15 полицаи бяха арестувани за различни престъпления и десет от тях имаха преки или непреки връзки с активисти на "Златна зора", заяви пред журналисти ръководителят на службата за вътрешна сигурност на полицията Панайотис Статис.

Той даваше отчет за вътрешно разследване, наредено през септември след...

СДВР издирва 80-годишния Георги Златков

Мъжът от село Понор е в неизвестност от 24 октомври

    


Цената на петрола падна до 4-месечно дъно

Цената на лекия суров петрол WTI се срина до четиримесечно дъно, след като запасите от суровината в САЩ стигнаха до най-високото си ниво от шест...

Обсъждат казуса с Пеещите фонтани в София

Противоречи ли на закона изграждането на подземния паркинг в Пловдив под езерото в Цар Симеоновата градина? Темата ще бъде обсъдена  в Министерството на културата днес от 15 часа по предложение на заместник-министъра Велислава Кръстева, която миналата седмица се срещна с екозащитниците, които застават твърдо срещу проекта. Министър Кръстева заяви, че настоява да чуе всички страни по казуса, заради което са поканени и главният архитект на Община Пловдив Румен Русев и зам-кметът Розалин Петков. Ще присъстват и представители на Националния институ...

Доц. Семов: Народ, който охулва студентите си, е неадекватен

В моя университет има неидентифицирани обекти, които се опитват да подтикнат студентите към протестни действия". Това обясни за „Здравей, България" проф. Ваньо Митев - ректор на Медицинския университет в София. Според него най-добрият вариант е студентите да „залеят улиците" - нещо, което е виждал във Франция. „Ето Ларгото - да го запълнят и да се види колко са много", допълни ректорът на Медицинския университет. Проф. Митев заяви още, че е необходимо студентите да излязат с конкретни и ясни искания. Проф. Михаил Неделчев - преподавател в Нов б...

11 температурни рекорда са поставени на 30 октомври

Единадесет температурни рекорда са отчетени на 30 октомври, съобщи Националният институт по метрология и хидрология към БАН. Най-високата измерена температура от 26 градуса е била в Казанлък. Във Видин е регистриран рекорд от 22.2 градуса, в Монтана 24.6 градуса, в Лом 22.2 градуса. В Оряхово са отчетени рекордните 23.6 градуса, а в Добрич – 25.5 градуса. В София също е бил поставен температурен рекорд на 30 октомври – 22.6 градуса. Рекорди има и в планините - на връх Мургаш от 17.6 градуса, на Черни връх – 12.2 градуса, на връх Мусала – 9.5 градуса, а на връх Рожен рекордът е от 18.9 градуса. Хубавото време ще продължи и в четвъртък. В последния ден на октомври минималните температури ще са между 6 и 11градуса, в София 7градуса. Максималните температури ще са между 16 и 21градуса, като в крайните югозападни райони ще достигнат до 24градуса. В столицата максималната температура ще е около 19градуса. Над Северна България и източните райони облачността ще е значителна, но превалявания са малко вероятни. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност. Над планините ще има разкъсана облачност, значителна над Стара планина. Ще се усили вятърът от изток – до умерен. По Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места е възможно слабо да превали. Ще се усили вятърът от изток, североизток – до умерен.

Стоичков иска да е треньор на "Цървена звезда"

/КРОСС/ Най-добрият български футболист Христо Стоичков е изразил желание да поеме сръбския отбор "Цървена звезда". В интервю за сръбско издание Камата обявил, че очаква предложение от президента на клуба Драган Джаич. Спекулациите за евентуалното назначение на Стоичков тръгнаха след като стана ясно, че настоящия треньор на "Цървена звезда" Славиша Стоянович ще бъде уволнен. Камата не за пръв път е спряган за треньор на сръбския гранд, след като през 2008 г. преговорите с ръководството на тима пропаднаха. "Пикси е мой приятел. Наистина имаше разговори между нас преди време, но тогава не се стигна до нещо повече, защото той търсеше опитен треньор. Но оттогава много неща се промениха. Аз съм по-зрял. Ще е добре, ако Джаич си спомни за мен и за моите постижения като треньор. Разбира се, че бих разговарял с него. Драган знае как се прави добър отбор, успешен клуб. Не знам дали Звезда си търси нов треньор, но в последно време все по-често имам път към Белград, и кой знае, може в бъдеще да ми се отдаде възможност да поема Цървена звезда", казва Стоичков

Гласувайте "за" или "против" спиране на споразумението за банковите данни между ЕС и САЩ



Участвайте в играта "Стани евродепутат!"*, за да научите повече за важните решения на Европейския парламент, които засягат ежедневния ни живот.

Прочетете повече за въпроса, гласуван в онлайн пленарната ни зала, и дайте позицията си за, против и въздържал се . Всеки месец ще избираме по два въпроса от решенията, гласувани в ЕП, като в края на месеца ще сравняваме тук резултатите между виртуалния и реалния вот в парламента.
---

Европейският съюз трябва да спре...

Изтича срокът за подаване на молби за отопление

Днес изтича срокът за подаване на молби-декларации  за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2013/2014 г., припомнят от „Социално подпомагане“. Документите  се подават в дирекциите по постоянен адрес. Целевата помощ за отопление за този сезон е в размер на 65,72 лв. месечно и се отпуска за период от пет месеца - от 1 ноември т.г. до 31 март 2014 г. Досега са подадени над 7 хиляди молби за за помощи за отопление....

Поздрав за Борисов: Честит имен ден, Тикво (обновена)

/КРОСС/ Ранобудни петлета честитиха именния ден на експремиера и му занесоха тикви като подарък. Възгласи "Честит имен ден, Тикво" залели цялата улица в Банкя, където живее Борисов тази сутрин към 8 часа. Обикновено на този ден деца обикалят с тикви по къщите, за да събират лакомства и да гонят злите духове, както повелява традицията за Хелоуин. Шегаджиите се провъзгласиха за Ранобудните петлета във фейсбук и заплашиха политиците, че каквото посеят сред народа, това ще пожънат. Така Николай Бареков поздравява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за Хелоуин. Младежи занесоха десетки тикви пред дома на бившия премиер и лидер на ГЕРБ. Шегата на Хелоуин обаче явно не се е понравила на Борисов, тъй като той не излезе да си получи подаръците. Активисти от младежката организация на БСП пък подготвиха подарък за премиера Бойко Борисов по повод празника - тиква с изваян неговия образ. Те бяха дошли да връчат тиквата преди заседанието на Министерския съвет в сряда, но и този подарък бил отклонен. Той ще бъде изложен в централата на БСП на ул "Позитано". Авторът на карвинг произведението е член на младежката организация на партията. "Произведението символизира политиката на ГЕРБ - една куха тиква с лика на Бойко Борисов", обясниха социалистите. Доброволци от "България на гражданите" пък раздаваха тиквени фенери пред парламента.  

Бареков към Борисов: Честит имен ден, Тикво

/КРОСС/ Тикви за Бойко Борисов Ранобудни петлета честитиха именния ден на експремиера и му занесоха тикви като подарък. Възгласи "Честит имен ден, Тикво" залели цялата улица в Банкя, където живее Борисов тази сутрин към 8 часа. Обикновено на този ден деца обикалят с тикви по къщите, за да събират лакомства и да гонят злите духове, както повелява традицията за Хелоуин. Шегаджиите се провъзгласиха за Ранобудните петлета във фейсбук и заплашиха политиците, че каквото посеят сред народа, това ще пожънат. Така Николай Бареков поздравява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за Хелоуин.

Сони със загуба, Панасоник с печалба до септември

Японският технологичен гигант Сони съобщи, че е регистрирал загуба от 160 милиона долара в шестте месеца до септември и намали прогнозата си за печалбите за цялата година с 40%.

Секторите в земеделието няма да са равнопоставени без промяна в ОСП

Директните плащания трябва да отпаднат както у нас, така и в ЕС, смята експерт

    


Премахват стенните гардероби в Несебър

jiteli_Nesebar

На специално организирана среща с жителите на Стария град кметът на Несебър Николай Димитров изнесе синтезиран отчет  по прилагане на Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър” и обяви задължителното премахване на т. н. гардероби по външните стени и къщите, служещи за извършване на търговска дейност.

Приетият от Министерския съвет План за опазване и развитие /ПОУ/ е за прогнозен период от 20 години и включва 5-годишни програми, чиито конкретно приложение се разработва за всеки едногодишен период. Наредбата изисква ПОУ да включва дългосрочна програма за прилагане на Плана, програма за прилагане през първия 5-годишен период и работна програма за първата година от този период.

След изпълнението на програмата за неотложни действия за 2012 г. кметът Димитров отчете синтезирано реализацията на дейността и за 2013, една част от която ще продължи и през 2014. От казаното стана ясно, че всички, които извършват търговска дейност чрез т. н. гардероби, сандъци и шкафове по външните стени на оградите и къщите, трябва задължително да ги премахнат. Това ще става доброволно и по принудителен начин. Като при втория вариант ще се заплаща предвидената нормативно глоба. Присъстващият на срещата арх.Атанас Пинков представи задължителните за всеки, който иска да извършва търговска дейност за следващия сезон рекламно-информационни елементи /РИЕ/. Те ще са с шир. 120 см. ,вис. 140 -160 см. и дълб.- 30 см. с материал от дърво, метал и т.н. състарен метал.

Една част от присъстващите на висок глас заявиха, че няма да си демонтират съществуващите търговски съоръжения, други, още на другия ден започнаха да подават молби във фронтофиса на общината за новите РИЕ.

Максим МОМЧИЛОВ

Въвеждат лицензионен режим за дружествата, които отпускат заеми

/КРОСС/ Правителството подготвя законови промени за по-строг контрол над финансовите институции, които отпускат бързи потребителски кредити, съобщи в студиото на TV7 вицепремиерът на икономическото развитие Даниела Бобева. Целта е да се прекрати практиката, при която потребителите взимат малки суми, за да покрият битовите си разходи, а се налага да върнат в пъти повече. В момента кредитите под 400 лв. не подлежат на регулация, тъй като фирмите, които ги отпускат не са длъжни по закон да се отчитат за тях. Подготвените от кабинета промени предвиждат всички заеми да се подчиняват на общите правила за контрол, изясни Бобева. Освен това ще бъде въведен и по-строг лицензионен режим за регистрация на дружествата, които имат право да отпускат кредити. Според новите изисквания банките и небанковите финансови институции ще бъдат длъжни да извършват и стриктен анализ на кредитоспособността на потребителите. Очаква се да заработи специален сайт, на който гражданите да се информират кои промени са влезли в сила и кои режими са отпаднали.

Най-дълбокият железопътен тунел в света отвори врати в Истанбул

Подводен железопътен тунел, свързващ западната и източната част на Истанбул, вече функционира, превръщайки в най-дълбокото подобно съоръжение в...

Хелоуин по света и у нас

Довечера в много страни по света ще бъде отбелязан древният келтски празник Хелоуин. Празникът, който се отбелязва всяка година на 31 октомври, има давност поне от две хилядолетия. На този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата събирайки бонбони.

Шефът на "Пирогов": Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан

"Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам”. Това каза пред bTV директорът на „Пирогов” доц. Стоян Миланов по повод намерението на болницата да преустанови плановия прием на пациенти, след като НЗОК обяви, че ще изплати само 80% от дейността на болницата.. "Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам”. Това каза пред bTV директорът на „Пирогов” доц. Стоян Миланов по повод намерението на болницата да преустанови плановия прием на пациенти, след като НЗОК обяви, че ще изплати само 80% от дейността на болницата..

Шефът на "Пирогов": Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан

"Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам”. Това каза пред bTV директорът на „Пирогов” доц. Стоян Миланов по повод намерението на болницата да преустанови плановия прием на пациенти, след като НЗОК обяви, че ще изплати само 80% от дейността на болницата..

БФБ-София прехвърли средствата от гаранционния си фонд в Централен депозитар

Гаранционният фонд намери своето логично място в институцията, която осъществява клиринг и сетълмент, коментира шефът на борсата Иван Такев

    


Заседава Щабът за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи в област Ямбол

Заседание на Щаба за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи ще се проведе днес в Областна администрация Ямбол. Ще бъде предоствена информация за степента на подготовка на областта за предстоящия зимен сезон. В началото на октомври, със заповеди на областен управител бяха разпоредени проверки на фирмите за зимно поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа и бяха разписани конкретните отговорности на общини и институции по подготовката за зимата. Резултатите от проверките и изпълнението на плануваните превантивни мер...

Владо Пенев разказва историите си в "Търси се"

Актьорът пусна свои снимки от телевизионно студио. На тях той е с водещите на токшоуто Актьорът пусна свои снимки от телевизионно студио. На тях той е с водещите на токшоуто "Търси се". Една от тях - Нели Хаджийска, е написала към снимките: "Пленителен, вдъхновяващ и силно емоционален - обичаният актьор Владо Пенев за първи път ще разкрие своята най-лична история - съдба, белязана от много загуби, перипетии и обрати... съдба

Авторските права на артистите-изпълнители вече са защитени за 70 години

Защитата на авторското право на продуктите на артистите-изпълнители става вече 70 години. Това става факт след промяна в Закона за авторското право и сродните му права. Аргументът е, че изпълнителите обикновено започват своята кариера млади и досегашният 50-годишен период на закрила често не защитава техните изпълнения през целия им живот, не им позволява да се позоват на правата си, да предотвратят или ограничат нежелано използване на изпълненията им приживе. Промяната се отнася и до правата на продуцентите на звукозаписи, но само при някои записи на изпълнението и при известни условия, които обезпечават ефективното удължаване на срока на закрила за изпълнителите. Въвежда се в по-голяма степен защита на артистите-изпълнители в случай на неефективно пазарно поведение на продуцент...

Петров в групата за днешния мач

Мартин Петров попадна в групата за днешния двубой с "Берое". Въпреки че не е играл в официален мач от 19 май, когато записва 5 минути при загубата на "Еспаньол" от "Депортиво Ла Коруня", крилото може да влезе като резерва. Най-вече за да обере овациите на феновете на ЦСКА, някои от които ще дойдат специално заради него. Аут за срещата с "Берое" е наказаният капитан Валентин Илиев. Заради неговото отсъствие като централен защитник ще влезе Апостол Попов, а Венци Василев ще е десен бек. Мамади Сидибе, който игра слабо срещу "Локо Пд" на "Лаута", пък отпадна от групата. Той ще бъде заменен на върха на атаката от един измежду Морейра и Кировски пише football24.bg.  

Ректорът на УНСС отрече да е пращал в емиграция студентите

"Като не ви харесва в България – емигрирайте" са думи, които са извадени от контекста.

Сирия унищожи апаратурата за създаване на химически оръжия

Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.

Апаратурата, с която са създадени химическите оръжия в Сирия, е унищожена. Това заяви Организацията за забрана на химическото оръжие, която следи за унищожаването им, цитирана от Би Би Си.

Сирия имаше срок до 1 ноември, за да унищожи оборудването.

Представители на организацията бяха изпратени в Сирия, за да проследят процеса по унищожаването на апаратурата след обвинения за това, че сирийското правителство е използвало химически оръжия при нападение над цивилни.

Правителството на Сирия официално отрече обвиненията.

Според САЩ повече от 1400 души са били убити по време на атаката с химическо оръжие край Дамаск на 21 август.

Сирия и Русия обявиха, че виновни за атаката са сирийски бунтовници.

Смята се, че химическите оръжия в Сирия включват повече от 1000 тона от газа зарин и други забранени химикали, складирани на различни места.

Правителството има срок до средата на следващата година, за да унищожи всички химически оръжия. 

Статията "Сирия унищожи апаратурата за създаване на химически оръжия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите отказаха среща с Клисарова

Студентите, започнали окупацията в СУ. Снимка: OFFNews

“Разбира се, че темата за образованието силно ни интересува. Според нас образованието трябва да е приоритет за всеки, искащ да управлява в България. Но по никакъв начин няма да обсъждаме тази тема с представители на това изчерпало кредита си на доверие правителство.”

Това пишат “Ранобудните студенти” в съобщение до медиите по повод вчерашното изказване на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова.

Тя заяви, че е готова да се срещне с всички групи студенти, но не заради искането им за оставка на кабинета, а ако искат да обсъждат теми от образованието.

“Нашите изисквания по тази тема ще бъдат предоставени на следващите властимащи, които и да са те. Вече поставихме своите условия за среща с Пламен Орешарски, в която да изложим своите аргументи за оставка. В дебат с неговите министри твърдо няма да влизаме”, категорични са студентите.

Статията "Студентите отказаха среща с Клисарова" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Sony оряза прогнозата си за годишна печалба с 40%

Тримесечната загуба на компанията се разшири с 25% на годишна база

    


Елена Петрова и Калин Врачански пак заедно - този път в BG хорър

Шокиращи убийства и предсказание на Ванга във филма "Вила Роза"

    


Кабинетът обмисля френско-български проект за ски курорт в Рила

Правителството на Пламен Орешарски обмисля дали да даде ход на мегапроект "Дестинация Рила" за изграждането на ски курорт върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня. Инвестиционният проект е френско-български.

Студентите окупатори: Подслушват телефоните ни

Двама от студентите окупатори на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов, заявиха, че телефоните на протестиращите се подслушват. Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем, смятат те.

Студентите окупатори: Подслушват телефоните ни. Може да има хора от ДАНС сред нас

Телефоните ни се подслушват, нямаме съмнение, това се знае се всеки. Знаците са много странно пращене, необичайни сигнали, които се чуват по време на разговор. Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем. Това заявиха пред bTV двама от студентите окупатори на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов. Телефоните ни се подслушват, нямаме съмнение, това се знае се всеки. Знаците са много странно пращене, необичайни сигнали, които се чуват по време на разговор. Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем. Това заявиха пред bTV двама от студентите окупатори на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов.

Награждават изявени ученици по повод 1 ноември

Официална церемония за връчване на наградите „Млади таланти” ще се състои днес в Ямбол. Имената на отличените бяха определени на заседание на Специализираната комисия по присъждане на наградите за област „Образование и наука, спорт”, съгласно Правилника за наградите и отличията на община Ямбол. След края на церемонията, наградените ще  имат възможността да гледат новата постановка на Държавен куклен театър «Г. Митев» - «Било, не било...», което е специален поздрав на община Ямбол за отличените ученици и техните преподаватели. Церемонията ще се ...

Окупирай ВУЗ

/КРОСС/ Деветият ден на студентски протести започна с театрално блокиране на ул. „Раковски" в столицата. Студенти от НАТФИЗ разиграха етюди на пешеходната пътека пред академията. Периодично платното се осовобождаваше, за да могат да минат събралите се автомобили, след което протестното пресичане на улицата се повтаряше. Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев от своя страна подчерта, че протестиращите студенти нарушават правилника на учебните заведения. Той обаче не искал да упражни правото си в случая и да „отстрани" нарушителите, а искал да ги убеди, че не са прави в действията си. Снощи студентите отново получиха подкрепа от протестиращите в столицата. Заедно те направиха голяма обиколка около парламента и блокираха кръстовището пред Ректората. По-рано, на среща между протестиращите студенти от различни университети, бе взето решение за общо студентско шествие в Деня на будителите - 1 ноември. То ще стартира преди обяд от различни точки в столицата и ще се слее на финала в голям поток. В Медицинския университет продължава референдумът, с който бъдещите медици решават дали да окупират учебното заведение. Тази нощ студенти от Софийски университет са обсъждали плановете си за по-нататъшните протестни прояви. Един от въпросите е бил заявката от страна на премиера Пламен Орешарски, получена през медиите, за среща и диалог. Дебатът по този въпрос обаче още не е приключил, очаква се днес да се вземе окончателно решение

Ул. "Раковски" отново блокирана от студенти, появиха се "провокатори"

Студенти от НАТФИЗ за втори пореден ден спряха движението по столичната ул. "Раковски". Те минават по пешеходна пътека в близост до университета. В района има струпване на полиция.

Честитиха „имен ден“ на Бойко с тикви

Група младежи се изгавриха с бившия премиер Борисов, като му честитиха "имен ден" с тикви в деня на вси светии Хелоуин.

Протестиращи студенти: Подслушват телефоните ни

„Телефоните ни се подслушват, нямаме съмнение, това се знае се всеки. Знаците са много странно пращене, необичайни сигнали, които се чуват по време на разговор. Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем". Това заявиха пред bTV двама от студентите, участващи в окупацията на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов. Те намекнаха също така, че не е изключено да има „сътрудничество между службите и част от печатните издания - всички знаем кой е собственикът им", като по този начин да изтичат част от телефонните им...

Бекъм си прави собствен отбор

Новият клуб на Бекъм ще бъде част от американската Мейджър лига, като плановете на президента ѝ са до 2020-а година да участват 24 отбора, които в момента са 19.

Международен симпозиум под патронажа на президента предстои във Велики Преслав

Международен симпозиум „Св.Св. Кирил и Методий и българският Златен век" ще се проведе във Велики Преслав на 1 и 2 ноември. Научният форум е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Симпозиумът е посветен на 1150 години от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий и 1120 години от обявяването на Велики Преслав за столица на България. Научната програма включва 64 доклада, разделени в секция „Археология, история и богословие" и секция „Литературознание и езикознание" и кръгла маса на т...

Строежът на "Южен поток" у нас тръгна с "първа заварка" край Пишурка

С церемония по символична "първа заварка" между врачанските села Пишурка и Расово в четвъртък започна строителството на първия чуждестранен сухопътен участък на газопровода "Южен поток". Тържественото събитие бе предшествано от четиричасови разговори между премиера Пламен Орешарски и председателя на "Газпром" Алексей Милер в Министерския съвет. Те проследиха церемониалната първа заварка по телемост от Гранитната зала на Министерския съвет в София, като преди това дадоха команда на заварчиците да започнат да заваряват тръбите на бъдещата компресорна станция. Природният газ, доставян от Русия, трябва да потече по тръбата през декември 2015 г. "Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток". Това е най-големият проект осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията му", каза Орешарски. Милер определи събитието като "историческо" и "знаменито". "Южен поток" е един от най-важните елементи в енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, като се заобикалят транзитните страни, каза Милер в момент, когато Русия заплаши да спре газовите доставки за Украйна заради натрупан дълг. Милер отбеляза, че благодарение на директните доставки по "Южен поток" цените на руския природен газ за България не намалеят, но не посочи нито с колко, нито откога. Финансирането На този етап строителството на българският участък от газопровода се оценява на около 3.5 млрд. евро. Това е поскъпване с около 200 млн. евро за няколко месеца, като не беше обяснено на какво се дължи. Дължината на основния газопровод през България е 540 км. Има още 320 км двойни тръби, за да се достигне максималният капацитет, както и отклонение към Провадия от 59 км. Предвидени са и три компресорни станции – при Варна (2 км), при Лозен (210 км) и при Расово (642 км). "Днес бяха доуточнени параметрите на финансовия модел - аз лично съм удовлетворен, че България няма да инвестира нито лев от държавния бюджет. Вярвам, че параметрите са изгодни и за руската страна - когато две страни дълго преговарят, трябва и двете да са доволни", каза премиерът Орешарски. Правителството на ГЕРБ договори България да не плаща за стоежа на газопровода през своя територия, а делът й да бъде финансиран от Русия, която да си приспадне парите от транзитните такси, които ще получава страната ни. Тази принципна схема бе възприета и от кабинета на Орешарски, който обаче се опита да промени някои параметри, като намали размера на лихвите, но увиличи срока за погасяване на заема. Как изглежда цялостната схема и колко изгоден за България ще е проектът като цяло, все още не е ясно, тъй като на медиите се предоставя избирателна информация. Финансовият модел предвижда инвестицията от 3.5 млрд. евро да бъде осигурена от проектната компания "Южен поток България", в която равни дялове имат "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ). 70% от сумата трябва да се осигурят чрез заем. Никой не съобщи дали тези средства вече са осигурени. Останалите 30%, което е около 1.05 млрд. евро, трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%, стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата. Ефектите България ще спечели 2.8 млрд. евро от транзитните такси за газопровода за периода 2013 – 2043 г., каза министър Стойнев. Той не уточни дали в сметката е включена инвестицията или не. Ако прием по-добрия вариант, че инвестицията е включена, това означава грубо под 100 млн. евро годишно приходи от транзитни такси за България. За сравнение, в момента страната ни получава годишно около 150 млн. долара от транзитна на руски газ през българска територия. Другата изтъкната от Стойнев полза беше, че БЕХ ще получава дивидент от първата година, когато се запълни капацитетът на газопровода. "Това означава приблизително от 2018 г. ние започваме да получаваме дивидент, който само за България ще се равнява на приблизително 715 млн. евро до 2035 г.", каза енергийният министър. Двете страни са се договорили още България да бъде изцяло компенсирана от "Газпром" за тези 93 километра, които евентуално ще останат неупотребявани и няма да има природен газ за тях заради "Южен поток". България ще получи и по-евтин газ, което ще осигури конкурентоспособност на българската икономика, изтъкна премиерът Пламен Орешарски. Не стана ясно обаче с колко и от кога ще падне цената на синьото гориво. Ще бъде осигурена работа на поне 2000 висококвалифицирани специалисти и участието на български фирми в строителството на газопровода. Преди време изчисленията на Георги Гегов, изпълнителен директор на проектната компания, сочеха, че при строителството на "Южен поток" около 1.2 млрд. евро ще останат в българския бизнес и хората, през чиито територии ще мине тръбата. От тях около 650 млн. евро ще влязат в бюджета от ДДС. От проекта ще спечелят и хората през чиито земи евентуално ще мине трасето. По времето на правителството на ГЕРБ беше договорено и спонсорство на футболния клуб "Левски" от страна на "Газпром", но в деня на първата заварка нямаше отговор дали тази договорка остава. Междувременно на 30 октомври 2013 г. на два електронни адреса на проектната компания "Южен поток България" беше публикувано обявление за избор на изпълнители за проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи и въвеждане на тръбата в експлоатация. Кандидатите трябва да подадат офертите до 15 ноември. Конкурсът ще е публичен и ще протече на два етапа с предквалификация. Заради ЕС пускат и други компании до тръбата Изискването на Европейската комисия за осигуряване на достъп на трети страни до капацитета на газопровода е осигурено с подписването на протокол за това между БЕХ и "Газпром", каза Драгомир Стойнев. Той уточни, че проектът ще се изпълнява и ще функционира по българското законодателство. Съгласно изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, 50% от обема на тръбопровода трябва да се предоставя на други компании, ако заявят искане за това. Въпреки че "Южен поток" ще осигури газ до пет страни членки на ЕС, Брюксел продължава да демонстрира скептично отношение към проекта, който трябва да заобиколи Украйна и да направи Русия по-малко зависима в енергийните си доставки до ЕС от съседите. "Южен поток" предвижда транспортирането на газ по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб.м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб. м. газ годишно) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия. Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от "Южен поток" на 7 декември 2012 г. "Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика", заяви тогава Путин. От българска страна присъства тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Акционери в изграждането на газопорвода по дъното на Черно море са "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ (Eni) с 20%, немската "Винтерсхал" (Wintershall) и френската "Електрисите дьо Франс" (EdF) с по 15%.

Стоежът на "Южен поток" у нас тръгна с "първа заварка" край Пишурка

С церемония по символична "първа заварка" между врачанските села Пишурка и Расово в четвъртък започна строителството на първия чуждестранен сухопътен участък на газопровода "Южен поток". Тържественото събитие бе предшествано от четиричасови разговори между премиера Пламен Орешарски и председателя на "Газпром" Алексей Милер в Министерския съвет. Те проследиха церемониалната първа заварка по телемост от Гранитната зала на Министерския съвет в София, като преди това дадоха команда на заварчиците да започнат да заваряват тръбите на бъдещата компресорна станция. Природният газ, доставян от Русия, трябва да потече по тръбата през 2015 г. "Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток". Това е най-големият проект осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията му", каза Орешарски. Милер определи събитието като "историческо" и "знаменито". "Южен поток" е един от най-важните елементи в енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, като се заобикалят транзитните страни, каза Милер в момент, когато Русия заплаши да спре газовите доставки за Украйна заради натрупан дълг. Милер отбеляза, че благодарение на директните доставки по "Южен поток" цените на руския природен газ за България не намалеят, но не посочи нито с колко, нито откога. Финансирането На този етап строителството на българският участък от газопровода се оценява на около 3.5 млрд. евро. Това е поскъпване с около 200 млн. евро за няколко месеца, като не беше обяснено на какво се дължи. Дължината на основния газопровод през България е 540 км. Има още 320 км двойни тръби, за да се достигне максималният капацитет, както и отклонение към Провадия от 59 км. Предвидени са и три компресорни станции – при Варна (2 км), при Лозен (210 км) и при Расово (642 км). "Днес бяха доуточнени параметрите на финансовия модел - аз лично съм удовлетворен, че България няма да инвестира нито лев от държавния бюджет. Вярвам, че параметрите са изгодни и за руската страна - когато две страни дълго преговарят, трябва и двете да са доволни", каза премиерът Орешарски. Правителството на ГЕРБ договори България да не плаща за стоежа на газопровода през своя територия, а делът й да бъде финансиран от Русия, която да си приспадне парите от транзитните такси, които ще получава страната ни. Тази принципна схема бе възприета и от кабинета на Орешарски, който обаче се опита да промени някои параметри, като размер на лихвите и пр. Как изглежда цялостната схема и колко изгоден за България ще е проектът като цяло, все още не е ясно, тъй като на медиите се предоставя избирателна информация. Финансовият модел предвиждаше инвестицията от 3.5 млрд. евро да бъде осигурена от проектната компания "Южен поток България", в която равни дялове имат "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ). 70% от сумата трябва да се осигурят чрез заем. Никой не съобщи дали тези средства вече са осигурени. Останалите 30%, което е 1.05 млрд. евро, трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%, стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата. Ефектите България ще спечели 2.8 млрд. евро от транзитните такси за газопровода за периода 2013 – 2043 г., каза министър Стойнев. Той не уточни дали в сметката е включена инвестицията или не. Ако прием по-добрия вариант, че инвестицията е включена, това означава грубо под 100 млн. евро годишно приходи от транзитни такси за България. За сравнение, в момента страната ни получава годишно около 150 млн. долара от транзитна на руски газ през българска територия. Другата посочена полза от премиера Пламен Орешарски беше, че България ще получи по-евтин газ, което ще осигури конкурентоспособност на българската икономика. Не стана ясно обаче с колко и от кога ще падне цената на синьото гориво. Третият ефект е осигуряването на работа на поне 2000 висококвалифицирани специалисти и участието на български фирми в строителството на газопровода. Преди време изчисленията на Георги Гегов, изпълнителен директор на проектната компания, сочеха, че при строителството на "Южен поток" около 1.2 млрд. евро ще останат в българския бизнес и хората, през чиито територии ще мине тръбата. От тях около 650 млн. евро ще влязат в бюджета от ДДС. От проекта ще спечелят и хората през чиито земи евентуално ще мине трасето. По времето на правителството на ГЕРБ беше договорено и спонсорство на футболния клуб "Левски" от страна на "Газпром", но в деня на първата заварка нямаше отговор дали тази договорка остава. Междувременно на 30 октомври 2013 г. на два електронни адреса на компанията "Южен поток България" АД беше публикувано обявление за конкурс. Той е за проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи и въвеждане на тръбата в експлоатация. Кандидатите трябва да подадат офертите до 15 ноември. Конкурсът ще е публичен и ще протече на 2 етапа. Само част от кандидатите ще бъдат допуснати до втория етап. Заради ЕС пускат и други компании до тръбата Изискването на Европейската комисия за осигуряване на достъп на трети страни до капацитета на газопровода е осигурено с подписването на протокол за това между БЕХ и "Газпром", каза Драгомир Стойнев. Съгласно изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, 50% от обема на тръбопровода трябва да се предоставя на други компании, ако заявят искане за това. Въпреки че "Южен поток" ще осигури газ до пет страни членки на ЕС, Брюксел продължава да демонстрира скептично отношение към проекта, който трябва да заобиколи Украйна и да направи Русия по-малко зависима в енергийните си доставки до ЕС от съседите. "Южен поток" предвижда транспортирането на газ по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб.м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб. м. газ годишно) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия. Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от "Южен поток" на 7 декември 2012 г. "Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика", заяви тогава Путин. От българска страна присъства тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Акционери в изграждането на газопорвода по дъното на Черно море са "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ (Eni) с 20%, немската "Винтерсхал" (Wintershall) и френската "Електрисите дьо Франс" (EdF) с по 15%.

Тръгна строежът на газопровода "Южен поток" у нас

След над четри часови доуточняващи преговори между премиера Пламен Орешарски и шефа на руския газов гигант "Газпром" изненадващо беше дадена "първа заварка" на газопровода "Южен поток".   Това стана дистанционно на видеостена в Министерския съвет, на която се виждаха български работници да заваряват тръби на пункта Расово.   "Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток". Това е най-големият проект осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията му", каза премиерът Орешарски.   България няма да инвестира нито лев, а параметрите на договора са направени така, че да са изгодни и за двете страни, каза Орешарски. По думите му строителството на българския участък ще струва 3.5 млрд. лв., като сумата ще бъде изплатена от транзитните такси през следващите 15 години, които България трябва да получи.   Това означава, че за малко повече от година българският участък от газопровода е поскъпнал с над 1 млрд. евро, защото Делян Добрев, по времето когато беше министър съобщи за 2.3 млрд. евро. Не стана ясно на какво се дължи това поскъпване.   Вместо това икономическият министър Драгомир Стойнев каза, че България ще спечели 2.8 млрд. евро от транзитните такси за газопровода за периода 2013 – 2043 г.   Шефът на "Газпром" Алексей Милер нарече събитието "знаменито". "Южен поток" е един от най-важните елементи в енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз, като се заобикалят транзитните страни, каза Милер. Той отбеляза, че доставките на газ по "Южен поток" ще намалят цената на газа за България, защото "синьото гориво" ще се доставя директно в страната ни.   "Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. Той предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.   Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб.м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб. м. газ годишно) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.   За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.   Акционери в подводната отсечка са: "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ (Eni) с 20%, немската "Винтерсхал" (Wintershall) и френската "Електрисите дьо Франс" (EdF) с по 15%.   Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток" на 7 декември 2012. "Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика", заяви тогава Путин. От българска страна присъства тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.   За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2.5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.   Очаквайте подробности

Тръгна строителството на газопоровода "Южен поток" на българска територия

От днес започва строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия. Това обяви шефът на руския гигант "Газпром" Алексей Милер след среща в Министерския съвет с премиера Пламен Орешарски продължила повече от четири часа, предаде БТА.   Официалният старт на строителството беше даден от министър Драгомир Стойнев в гранитната зала на бул."Дондуков" 1 като с директно включване от телевизионните екрани беше показано как българските работници, ангажирани от проектна компания "Южен поток", направиха първата заварка по газопровода.   Очаквайте подробности

От часове премиерът Орешарски разговаря с шефа на "Газпром"

Вече Над четири часа вече продължава разговорът на премиера Пламен Орешарски с председателя на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер, който е в София в четвъртък. Това е втора среща между двамата, като се смята, че  темата на разговора е стартът на проекта на газопровода "Южен поток" на българска територия. По време на първия разговор през юли се договаряше финансирането на българския участък. Предварителните оценки сочат, че той ще струва около 3 млрд. евро. Информациите бяха, че строителството му ще се плати от руския газов гигант, като страната ни ще го изплаща чрез транзитните такси. В срещата в Министерския съвет ще участват още министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Очаквайте подробности

Втора среща на премиера Орешарски с шефа на "Газпром"

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне с председателя на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер в София. Това е втора среща между двамата, като се очаква темата на разговора да бъде старта на проекта на газопровода "Южен поток" на българска територия. По време на първия разговор през юли се договаряше финансирането на българския участък. Предварителните оценки сочат, че той ще струва около 3 млрд. евро. Информациите бяха, че строителството му ще се плати от руския газов гигант, като страната ни ще го изплаща чрез транзитните такси. В срещата в Министерския съвет ще участват още министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Очаквайте подробности

Г. Минчев: До две години товаропотокът от и към Турция ще се удвои

От правилните приоритети зависи реализацията на потенциала на географското ни положение, подчерта заместник-председателят на Българската асоциация за спедиция

    


Окупатори: Подслушват телефоните ни. Може да има хора от ДАНС сред нас

Телефоните ни се подслушват, нямаме съмнение, това се знае се всеки. Знаците са много странно пращене, необичайни сигнали, които се чуват по време на разговор. Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем. Това заявиха пред bTV двама от студентите окупатори на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов. Телефоните ни се подслушват, нямаме съмнение, това се знае се всеки. Знаците са много странно пращене, необичайни сигнали, които се чуват по време на разговор. Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем. Това заявиха пред bTV двама от студентите окупатори на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване