Насочват ли се американските акции към нов дотком балон

Това наистина e голям, голям проблем, който е подценяван, смята експертът Майкъл Гайед

    


ГЕРБ спира с тактиката вот на недоверие

/КРОСС/ Засега парламентарната група на ГЕРБ спира с тактиката за искане на вот на недоверие всяка седмица. Това обяви във Враца депутатът и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР. Следващата седмица парламентарната група на ГЕРБ ще поиска изслушване по темата за бежанците. Искаме да има изслушване на министър-председателя и на вицепремиера Цветлин Йовчев във връзка с проблемите, които има с бежанската вълна, неадекватната политика на правителството и хаоса, който цари в момента с дадените предложения, които прави Министерският съвет без диалог с местната власт, без диалог с местната общественост, а знаете, че проблемите там се наслагват с всеки изминал ден. По всяка една от секторните политики може спокойно да бъде искан вот на недоверие, но все пак ние искаме да бъдем доста аргументирани, заяви Цветанов.  Снимка: Булфото; Всички права запазени

Днес да почерпят

Васил Живков, режисьор и сценарист, става на 65 г. 

Чл.-кор. Димитър Йорданов, геофизик, 80 г.

Ненка Иванова, адвокат, зам. главен редактор на сп. "Общество и право".

Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 45 г.

Светлана Янчева, театрална и филмова актриса. 

Стефан Господинов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 52 Васил Живков, режисьор и сценарист, става на 65 г. Чл.-кор. Димитър Йорданов, геофизик, 80 г. Ненка Иванова, адвокат, зам. главен редактор на сп. "Общество и право". Пламен Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 45 г. Светлана Янчева, театрална и филмова актриса. Стефан Господинов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 52

Военни прокурори разпитаха Борисов за смъртта на Чакъра

Бойко Борисов. Кадър: Нова

Бившият премиер Бойко Борисов е бил на разпит по делото за смъртта Тодор Димов-Чакъра, който загина при акция с командоси през декември 2003 г., съобщава в. “Труд”.

Делото беше възобновено с решение на Върховния касационен съд (ВКС), по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който настоя за отмяна на определението на Пловдивския военен съд от 2005 година с искане за ново разглеждане на делото. 

До това искане се стигна след решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който осъди държавата за смъртта на Тодоров

Според източници на „Труд” Борисов прекарал близо 2 часа във Военноокръжна прокуратура, отговаряйки на въпроси за действията на тежковъоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли преди 10 години. Лично Борисов, който бе главен секретар на МВР тогава, ръководеше атаката на силите на реда. Тогава последва хайка за Чакъра, който се криеше от властите, като отказваше да изтърпи присъда за кражба

В последното си интервю пред Кеворкян по повод случая с Чакъра Борисов каза: “В буркан в Съдебна медицина се пази пръст на Димов, на който има халка от граната”.

Образуваното досъдебно производство тогава беше прекратено със заключение, че ченгетата не са извършили престъпление. Пловдивски военни магистрати постановиха, че Чакъра стрелял по униформените, минирал подстъпите към вилата си и накрая се самовзривил с граната, за което служителите на МВР нямат вина.

В хода на разследването сега се установява дали полицията навремето е превишила правомощията си. По закона за МВР отрядът на баретите тогава беше подчинен на вътрешния министър, а не на главния секретар.

Всички участващи в спецоперацията маскирани командоси от отряда за борба с тероризма са призовани на разпит. Досега те не са давали показания с обяснението, че тяхната самоличност не бива да се разкрива от съображение за сигурност.

“По разследването е изготвен график за разпити и почти всеки ден участници в акцията дават показания”, казва пред “Труд” магистрат.

Чакъра загина след двудневна акция през декември 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава, по негова заповед, къщата на Тодоров беше обстрелвана с гранатомет, а в акцията бяха включени безпрецедентен брой полицаи и части на специализирания отряд за борба с тероризма. 

Обкръжен от полицаи в къщата си, Чакъра отказа да се предаде и започна да стреля. Повиканото подкрепление барети сломи съпротивата му, откривайки по него огън с гранатомет. В щурма участваха над 100 служители на МВР. Под мощния обстрел къщата пламна, а когато стрелбата утихна, се установи, че Чакъра е загинал.

Тогава Борисов публично поема отговорност за случилото се, а от пресцентъра на МВР съобщават, че издирваният престъпник се е самоубил.

 

Статията "Военни прокурори разпитаха Борисов за смъртта на Чакъра" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Последният ден на октомври ще радва със слънчевото време

Днес от североизток със слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър в страната ще прониква по-хладен въздух.

Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но валежи не се очакват.

Максимални температури ще са между 17° и 22°, в крайните югозападни райони - до 24°, в София – около 20°.

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев.

Над Черноморието ще има значителна ниска облачност, на отделни места и мъгла. Ще се усили вятърът от изток-североизток – до умерен.

Максимални температури: 16°-18°. Температура на морската вода е 14°-16°. Вълнение на морето 1-2 бала, след обяд ще се усилва.

Над планините ще има разкъсана облачност, значителна над Стара планина.

Ще се усили вятърът от изток – до умерен. Температурите слабо ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 10°.



















(НИМХ) към БАН

Тодорова: 20% от отчетените дейности ще бъдат платени на болниците с Бюджет 2014

Държавата няма откъде да извади средства, за да се разплати напълно до края на годината, заяви управителят на НЗОК

    


Откриха средновековния Казанова

/КРОСС/ Скелета на средновековния Казанова откриха археолози при разкопки в старата българска столица Преслав. На уникалната находка попадна археологът Ангел Конаклиев, който предполага, че това е погребение на наказан прелюбодеец. Когато археолозите открили останките на преславския Казанова, останали изненадани, че железен косер пробождал слабините на мъжа. Специалистите казаха, че за първи път попадат на такава находка. Едно от предположенията е, че мъжът е застигнат от отмъщение или наказание за извършен плътски грях. Няма как тази част от инструмента, използван преди векове, да попадне случайно точно на деликатното място. "Като намериш такъв инструмент на такова място - хиляди хипотези излизат. В един момент стигнахме и до тази, че може да е преславският Казанова, който е бил наказан за прелюбодеяние", обясни Ангел Конаклиев - археолог. Скелетът е бил разполовен на две, вероятно заради свличането на земни маси. Погребението на мъжа е извършено по християнския обичай. "Когато разкрихме горната част на тялото, т.е. гръдния кош, той си беше погребан по християнски обичай, със скръстени ръце. До останките от черепа, той беше натрошен, излезе монета, най-вероятно поставена като харонов обол" - разказа още Конаклиев. Прелюбодеецът от Средновековния Преслав е бил мъж в разцвета на силите си с добро телосложение, казаха още археолозите, съобщава БНТ.

Международен ден на Черно море

16 милиона души от 6 държави днес празнуват - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море.

Шефът на "Газпром" се среща с Орешарски днес

На неочаквана визита у нас пристига шефът на "Газпром" Алексей Милер, съобщиха от правителствената пресслужба. Днес той ще се срещне с премиера Пламен Орешарски, като руската страната е поставила изричното условие след срещата двамата да направят кратко изявление, без право на въпроси от журналисти.

Бареков и Реформаторите в парламента, ако изборите бяха сега

/КРОСС/ БСП ще получи 99 депутатски места, а ГЕРБ 89, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва социологическо проучване на "Сова Харис", публикувано в "Преса". Според социолозите Реформаторският блок получава 17 депутатски места, а партията на Николай Бареков "България без цензура" - 11 мандата. Изходът от парламентарните избори през май 2013 година доведе до промяна в нагласите на избирателите. Подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителна власт, намаля. В последвалите пет месеца, обаче, на политическия терен наблюдаваме устойчива картина. Главният фактор затова са гражданските протести, които стоят в центъра на вниманието, обобщават от агенцията за проучване на общественото мнение. "В ГЕРБ приеха линия на антисистемно поведение като не признават резултатите от вота. Зависимостта на парламентарното мнозинство от гласовете на Атака дава някаква легитимност на тази позиция, както във вътрешно-, така и във външнополитически план. Умело поддържаната версия от страна на Бойко Борисов, че партията му в непосредствено бъдеще ще се върне на власт спря разпада на електоралното й ядро и удържа мобилизацията по върховете й", пише Васил Тончев от "Сова Харис". Според него при по-висока активност на едни евентуални нови избори преднината на БСП ще се увеличи. Подкрепата за социалистите в момента е сравнима може би с победата от 1994

Студенти готвят блокада на столични булеварди

Вече девети ден продължава студентската окупация. Очаква се и тази сутрин ранобудните студенти да блокират за кратко някои основни столични булеварда. В съобщение до медиите от тази нощ протестиращи студенти от Великотърновския университет твърдят, че са получавали заплахи във Фейсбук, допълва Нова телевизия. Снощи в София група недоволни превзеха за кратко автобус номер 280 в посока Студентски град. Шествието на недоволните от кабинета „Орешарски" премина през улиците "Г. С. Раковски", "Граф Игнатиев" и през булевардите "Васил Левски" и "Цар О...

Парламентът удължи авторските права в музикалния бранш

Днес е международният ден на книгата и авторското право. Снимка: sxc.hu

Авторските права за музикално-драматичните произведения и музикалните произведения с текст ще имат 70-годишна закрила. Това предвиждат промените в Закона за авторските права, които парламентът прие днес на първо четене.

Този срок започва да тече след смъртта на по-късно починалия от двамата автори – на музиката и на текста.

Периодът, регламентират в сега действащото законодателство е петдесет години.

Корекцията в Закона въвежда промени и във времетраенето на изпълнителските и продуцентските права. Правата на артист-изпълнителите ще продължават петдесет години след датата на изпълнението.

Ако артист-изпълнител е отстъпил на продуцент правото да използва звукозапис с негово изпълнение, възнагражданието няма да се изплаща под формата на периодични плащания. Артист-изпълнителите ще имат право да получават допълнително годишно възнаграждение от продуцента за всяка календарна година след петдесетата година от публикуването на записа.

Статията "Парламентът удължи авторските права в музикалния бранш" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Путин оглави класацията на "Форбс" за най-влиятелните личности в света

Руският президент Владимир Путин оглави класация на американското списание "Форбс" за най-влиятелните личности в света, съобщи изданието в електронната си версия. На второ място се нарежда президентът на САЩ Барак Обама, който миналата година беше начело на класацията.

Келън Лъц от "Здрач" направи филм за български приют за животни

Келън Лъц - актьорът, който стана популярен покрай вампирската сага Келън Лъц - актьорът, който стана популярен покрай вампирската сага "Здрач", засне видеоклип в помощ на български приют за животни. Това става, когато той пристига у нас през май, за да снима екшъна "Херкулес". Актьорът е в главната роля и екипът е на снимачната площадка денонощно. И в единствения си почивен ден решава да доброволства

Н. Вълканов: Секторите в земеделието няма да са равнопоставени без промяна в ОСП

Директните плащания трябва да отпаднат, както у нас, така и в ЕС, смята икономистът

    


Берлускони се оженил тайно?

Това твърди приближена на бившия италиански премиер

Фотоконкурс против тютюнопушенето организират в Кюстендил

Фотоконкурс посветен на Международния ден „Без тютюнев дим" - 21 ноември, организират РЗИ- Кюстендил, община Кюстендил и сдружение "Младежки парламент". Темата на снимките е „Тютюнопушенето и вредите от него върху нас - хората и околната среда". Участие в конкурса могат да вземат всички млади фотографи от 5 до 12 клас, като изпратят до 3 авторски снимки на хартиен носител в размер А4 на адрес град Кюстендил, 2500, ул. Бузлуджа 96 или да представят творбите си в РЗИ-Кюстендил, кв. Румена Войвода, ул. „Тинтява", етаж 1-ви, административно гише от...

Земя ще се отчуждава, след като минат всички дела

Връща се старият ред за отчуждаване на имоти.

Държавата първо трябва да плати справедливо обезщетение, след като са минали всички съдебни дела, и едва след това да има право да вземе частен имот, необходим за инфраструктурно строителство.

Такива промени в Закона за общинската собственост, внесени от Димчо Михалевски от БСП, приеха депутатите на първо четене.

Причината да се промени закона е решение на Конституционния съд (КС) от лятото на тази година, че текстове в този документ и в Закона за държавната собственост са противоконституционни.

С промени в двата нормативни акта от 2010 г. частните имоти се отчуждават незабавно и строителството започва независимо дали се водят дела от собственици, недоволни от обезщетението.

Освен това администрацията не уведомява собственика му, а само публикува акта за отчуждаване в Държавен вестник. И така собствениците лесно могат да пропуснат 14-дневния срок за обжалване на отчуждителния акт. 

Проектозаконът на Михалевски предвижда още съкращаване на срока за обжалване от 14 на 7 дни, както и на срока за насрочване на делото от съда на 10 дни от получаване на жалбата.

От ГЕРБ предупредиха управляващите, че ще съжаляват за тези промени, защото изпълнението на инфраструктурните проекти ще се бави много и ще се губят пари от еврофондовете.

Днес бяха гласувани и предложени от ГЕРБ промени в Закона за държавната собственост, които предвиждат предварително изпълнение на отчуждителни процедури, но в конкретни случаи.

Проектозаконът на ГЕРБ обаче не беше приет.

Статията "Земя ще се отчуждава, след като минат всички дела" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Предсрочно ще погасяваме кредити с такса, близка до нулата

/КРОСС/ Държавата не увеличава и намалява лихвите, тъй като лихвите се формират при пазарни условия. Ние искаме да направим формирането на лихвата по-пазарно. Всички банки ще формират лихвите по един и същи модел, което не означава, че лихвите ще бъдат едни и същи, но на ражданите ще е ясно как се формират. Това каза в студиото на Нова телевизия проф. Румен Гечев, депутат от Коалиция за България. В момента има един компонент, обясни проф. Гечев, който се определя от кредитния съвет на съответната търговска банка. Сега не само, че се прекалява, но и такъв подход в Европа няма. Поради това искаме лихвата да бъде формирана по европейски механизъм. Този компонент на лихвата ще бъде определен от пазарните условия. Има няколко възможности. Това трябва да доведе до намаляване на лихвите, категоричен бе Румен Гечев. Що се касае до така наречения частен фалит, той уточни, че най-добър е норвежкият модел, но в България единственото, което може да се направи за защита на хората, загубили жилището си при неизплатен кредит, е да се осигури продажба на ипотекираното жилището на пазарни цени, а не на цена, определена от съдия-изпълнител. Проф. Румен Гечев посочи още, че е постигнато съгласие с представителите на банките за предсрочно погасяване на ипотечните кредити с такса, близка до нулата.

55-годишен велосипедист загина в Дулово

Мъжът е бил блъснат от лек автомобил

    


Великобритания вдига ограниченията за българи и румънци

/КРОСС/ От 1 януари 2014 г. всички българи и румънци ще могат да работят свободно във Великобритания. Въпреки споровете, Обединеното кралство реши да облекчи рестрикциите за работниците от двете държави. Според предприсъединителните договори на двете страни с ЕС всички държави членки трябва да отворят трудовите си пазари от 1 януари 2014 г. Така Великобритания бе задължена да пренапише имиграционните си правила и да обнови официалните документи, които засягат правата на балканските работници. На интернет страницата на Граничната имиграционна служба UKBA бе публикуван наръчника на работодателя във Великобритания. В него фигурира параграфа, че всички ограничения за наши и румънски работници важат до 31 декември 2013 г. За работодатели, които ще наемат служители от България и Румъния от 1 януари насетне заплахите от преследване от закона и тежки глоби вече няма да важат. Според експертите тази актуализация на официалните документи трябвало да стане по-рано, за да имат достатъчно време британските работодатели да се запознаят с новите изисквания и да не се страхуват от нарушения, когато назначават източноевропейци. Дори и сега българи, които притежават разрешително за работа или т. нар. синя карта, срещат трудности да си намерят легална работа, защото работодателите не желаят да поемат излишен риск и вместо да поискат справка с имиграционните служби, те предпочитат да отбягват нашенците

Астрофизици откриха подобна на земята планета


Астрофизици са открили екзопланета, която е много близо по размери и състав до Земята, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на публикация в сп. "Нейчър". С термина екзоплането се означават подобни небесни тела, който са извън слънчевата система. До момента са открини над 1000 екзопланети.

Екзопланетата Кеплер 78Б е била открита учени от САЩ и Швейцария, използвали телескопа на НАСА "Кеплер". До момента то е идентифицирал още 3500 потенциални екзопланети.

Както...

Най-богатият бразилец фалира

Неотдавнашният най-богат човек на Бразилия и доскоро сочен за милиардер номер седем в света Еике Батиста е изправен пред сериозни финансови проблеми, след като неговата петролна компания OGX, основана през 2007 г., подаде иск за съдебна защита при фалит, предадоха световните агенции. Документите бяха внесени в трибунал в Рио де Жанейро, предаде БТА. Компанията има дългове от 3,6 милиарда долара. Тя обещаваше на инвеститорите си огромни количества офшорен петрол и заради това през 2010 г. пазарната й стойност стигна 34 милиарда долара. Но в нача...

Читател се оказа в ареста за невърната книга

Мъж бе арестуван заради книга, която не върнал в библиотеката.

Парти с маски в КДК. "Богоров" прави за Хелоуин конкурс за тиквен фенер

Парти с маски за хелоуин организира в Клуба на дейците на културата в Димитровград от 16 ч. днес читалище „Васил Левски”. Предвидени са награди за най-ефектен костюм и боди арт пърформанс. Ди-джеи и музика на живо обещават още от читалището. Гости ще бъдат DJ Yeno, Angel Tattoo, Sokol и Ceco. 1.50 лв. е входът.   Хелоуин парти по традиция ще има и в езиковата...

Последен ден за плащане на местните данъци

На 31 октомври изтича законоустановеният срок за плащане на годишните задължения за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства, припомнят от Община Варна. Днес е последният срок за внасяне на втората, последна вноска за плащане на местните данъци и такси за 2013 г. Ако задълженията не бъдат заплатени, се начислява лихва за просрочие. Предоставена е възможност на всички физически и юридически лица да проверят задълженията си онлайн, в официалната интернет страница на общината. За целта трябва д...

Уеднаквяват лекарските заплати

В момента едни лекари взимат по 500-600 лв., а други по 70-80 хил., нещата трябва да се променят. Това коментира проф. Любомир Иванов, съветник на д-р Таня Андреева при обсъждането на здравната стратегия. От здравното министерство обещаха по-малка ножица при медицинските заплати.

Успяха да създадат суперкондензатор от силиций

Създадоха суперкондензатор, направен от силиций. Откритието е направено от учени от университета Вандербилт. Доскоро това бе приемано като щура идея. Иновацията обаче може да бъде поставена в чипове и по този начин да осигури на смартфоните енергия със седмици с едно презареждане.

Друго изключително приложение кондензаторите могат да намерят в соларните клетки. Така те ще могат да "произвеждат" електричество дори в периодите, в които няма слънце, пише Mashable.

Новият суперкондензатор работи като събира йони и ги складира на повърхността на порест силиций. Различни от батериите, които работят с химични реакции, силициевите суперкондензатори могат да бъдат зареждани в рамките на минути и да издържат много по-дълго от всички други батерии. 

Още за силициевите батерии може да прочетете в Econ.bg.

 


Люлката на германския моторспорт "Нюрбургринг" очаква спасителите си


От деня, в който ферарито на Ники Лауда избухна в пламъци на "Нюрбургринг" през 1976 г., пистата си спечели славата на твърде опасна. Днес трасето се използва предимно от производителите на автомобили за тестване на новите модели и аматьори, които се опитват да поставят рекорди и да изразходват излишния адреналин.

Но след като дълговете й надхвърлиха половин милиард долара и се наложи местното правителство на Райнланд-Пфалц да гарантира 312 милиона долара за покриването на...

4 трика, за да не се успите отново

Ставането сутрин е едно от най-трудните неща за всеки човек. Защото освен за най-ранобудните птици, които се чувстват чудесно да изпият първото си кафе с изгрева, за останалите звука на алармата сутрин е един от най-омразните звуци на света.

Успиването, съчетано с бързане и закъсняване за работа може да изнерви всеки и да направи началото на деня ви доста неприятно.

За да го избегнете, вижте 4 начина да ви е лесно ставането сутрин:

Нека бъде светлина

Колкото и да се опитвате да се съпротивлявате, просто ви е биологично заложено да спите по тъмно. Ако сутрин в спалнята ви са спуснати щори или завеси, това значително ще усложни процеса на ставане. Оставете светлината сама да навлезе. Тя има способността да събужда нежно.

Още пет минутки - да, ама не

В днешно време всички аларми на телефона са оборудвани с опция за отлагане с 5 или 10 минути. Това ще ви създаде фалшивото усещане за повече време сън, но всъщност с нищо няма да помогне. Ставането след петте минутки е по-мъчително.

Останалите трикове за безболезнено събуждане вижте при Jenite.bg.


Божидар Данев, изп. председател на БСК: Трябва да се спре сривът на приходите

Виждаме какви са политическите боричкания и показването на мускули в парламента. Нормално е да очакваме, че всяко забавяне на бюджета за 2014 г. ще се отрази лошо върху развитието на икономиката. Втората причина е, че има изключително тежко финансово наследство през последните години. Доказателства за това са драстичното намаление на приходите от Виждаме какви са политическите боричкания и показването на мускули в парламента. Нормално е да очакваме, че всяко забавяне на бюджета за 2014 г. ще се отрази лошо върху развитието на икономиката. Втората причина е, че има изключително тежко финансово наследство през последните години. Доказателства за това са драстичното намаление на приходите от

Васил Тодоров- Зендер е най- добрият пилот в „Тайм Атак"

Кюстендилецът Васил Тодоров- Зендер спечели тазгодишната надпревара в автомобилния шампионат „Тайм Атак". Той събра най- много точки от всички кръгове в надпреварата. През следващата година Зендер ще стартира с №1 на автомобила си „Опел Астра".Кюстендилецът завоюва необходимите му точки по време на финалния рунд на „Тайм Атак", на писта „Дракон" в село Калояново, въпреки че два пъти негови гуми гърмяха и повреждаха автомобила. Васил Тодоров финишира втори в клас „М2" / модифицира...

Общинският съвет на Димитровград ще разглежда План 2020

Общинският план за развитие в периода 2014-2020 г. и регионален генерален план на ВиК системите и съоръженията на община Димитровград ще разглежда днес местният парламент там. 47 са докладните записки, включени в проекта за дневен ред на редовното му заседание. Очаква се съветниците да одобрят предложението на кмета Иво Димов Димитровград да кандидатстване за кредит от фонд ФЛАГ за да завърши успешно два проекта, свързани със Светилището на нимфите и Афродита. Нова общинска наредба- за управление на общинските горски територии внася кметът. Раз...

Как влияе смяната на часа на шофьорите?

Преминаването от лятно на зимно часово време води до  по-чести катастрофи по пътищата в двете седмици след връщането  на часовниците, предаде AFP, като се позова на данни на  автомобилно застрахователно дружество от Британска Колумбия в Канада.

Статистиките показват, че катастрофите са 16% повече в двете седмици след смяната на времето, отколкото в двете  седмици преди тази смяна. Резултатите на пръв поглед са парадоксални, защото  промяната на времето означава още един час за спане.

Но според  застрахователите 30% от шофьорите в действителност  будуват до по-късно, това ги уморява и те са по-малко бдителни,  което води до катастрофите.

За да стигне до този извод, компанията е анализирала  броя на пътните произшествия преди и след смяната на  часовниците от 2006 г. до 2010 г. Северна Америка се връща към зимно часово време тази  събота срещу неделя /2 срещу 3 ноември/.

 

AFP


Борсовите ЕРП с 85% спад на печалбата до 6 млн. лв.

ЧЕЗ Електро и Енерго-Про Продажби отчитат резки намаления на собствения капитал със съответно 20% и 44%

    


Нощта на тиквените фенери ще настъпи. Честит Хелоуин

На днешния ден Католическият свят празнува Хелоуин (Halloween). Този празник е популярен сред англоговорящите страни и представлява забавен маскарад, на който се забавляват хора от всякакви възрасти.

По традиция родителите изработват оригинални костюми на децата си и обикалят с тях квартала, като посещават съседите си. Въпросът "Лакомство или пакост?" се задава на всеки, дръзнал да отвори на малките "чудовища", разбира се, децата се прибират с огромни количества бонбони, а всички се забавляват от смешно-страшния им външен вид.

Едно от най-важните неща на този празник е украсата, която задължително включва сезонните тикви, които биват изрязвани и от тях се правят страшни фенери, с които децата обикалят улиците.

Всъщност този празник няма нищо общо с празника Вси светии, поне в православния му вариант, който на нас като българи ни е известен. У нас православната църква почита неделя на всички български светии, но тази дата не е фиксирана, а се празнува на втората неделя след Петдесетница.

Самият езически празник е изключително стар. През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси светии, като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в All Hallows’ Eve (така наричали деня на средновековен английски език).

През последните години обаче по подобие на Св. Валентин и Хелоуин става популярен сред децата и много хора използват празника просто за да си направят бал с маски и да се позабавляват.

Откъде тръгва празникът

Корените на Хелоуин идват от древните келтски земи и техния езически ритуал Самайн (Samhain), който се чества на католическия ден на Вси светии.

Келтите по подобие на много други култури, са посрещали своята нова година Самайн в края на октомври. Съществува поверието, че в нощта срещу новата година душите на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят, те са загасяли всички огнища и са се опитвали да изглеждат страшно – обличали са животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания и принасяли в жертва животни.

Познато ли ви е това? Същите ритуали съществуват и у нас, но малко по-късно през годината – това са кукерските обичай. В нашия ритуал присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, основната цел също е еднаква – предпазване от злите духове и гарантиране на спокойна година.

 

Елица Елефтерова


Реал избухна със 7:3 срещу Севиля

Роналдо записа хеттрик, а Бейл и Бензема се отчетоха с по два гола и две асистенции

    


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Двама задържани след гонка и катастрофа в Рила

Автомобилът не спрял на подаден полицейски сигнал: впоследствие се е оказал краден, единият от пасажерите - беглец от правосъдието, а другият - криминално проявен

Неописуемо шоу и 10 гола на "Бернабеу"

Реал Мадрид и Севиля със сигурност направиха един от най-добрите мачове за последните няколко години, след като "кралския клуб" разби на "Бернабеу" Севиля с гръмкото 7:3 в една невероятна вечер в испанската столица.

Роналдо (31, 60, 31), Бейл (13, 27) и Бензема (53, 80) бяха главните действащи лица за домакините, докато Ракитич (38, 63) и Бака (40) поддържаха огъня и интригата в срещата, която умря в 74' с червения картон на М'Бия.

Това бяха и първите голове за Бейл на "Бернабеу", докато Роналдо вкара 18-ия си гол за сезона, както и попадение №34 от дузпа в Ла Лига – три повече от втория в класацията Давид Вия.

В същото време това е първият мач от 1967 година насам на "Бернабеу", който свършва с 10 или повече гола. Последният случай беше при победата с 9:1 над Реал Сосиедад. Това е и най-тежката загуба за Севиля в двубой, в който отборът е вкарал поне 3 гола.

Благодарение на умопомрачителния успех Реал вече има 25 точки и е на 2 зад Атлетико и 6 зад Барселона, но "дюшекчиите" са с мач по-малко. Севиля пък окупира 10-о място с 13 пункта.

Повече детайли за невероятния сблъсък между Реал Мадрид и Севиля, както и видео, може да прочетете и видите в Sporta.bg


Мексико обложи с допълнителен данък нездравословните храни

Затлъстяването се превръща във все по-сериозен проблем за Западния свят, а в Мексико дори държавата се намеси в борбата за човешкото здрава. Сенатът в Мексико одобри специален данък върху нездравословните храни. Под нездравословни храни се разбират продукти, при които съдържанието на килокалории е най-малко 275 на 100 грама. Ставката е от 8%. Приемането на данъка обаче срещна сериозна съпротива - опозицията отказа да гласува, а бизнесът възропта с мотива, че това няма да помогне за облекчаване на епидемията от затлъстяване в страната, пише Стандарт Нюз, позовавайки се на АФП. Мярката е част от по-голяма фискална реформа, предложена от президента Енрике Пена Нието за увеличаване на данъчните приходи на страната.

Турция признава само един език

Кюрдите в Турция много държат езикът им да бъде официално признат, и то като майчин. Забраната за преподаването му междувременно вече не е пълна, но той може да се изучава в училищата само като чужд език. "Rojbas" на кюрдски означава "добър ден". С този поздрав започва часът по кюрдски език на сдружението "Кюрди-Дер" в Диарбекир. Участниците са кюрди на възраст между 25 и 30 години. Сред тях е и студентката по медицина Деря Чан, която е стажантка в една от местните болници. "В процеса на работа установих колко ограничени са познанията ми по езика", казва тя и добавя, че това е сериозна пречка в общуването с пациентите, а и би могло да доведе до проблеми в цялата система. Затова Деря е решила да изкара курс по кюрдски. Като дете не е могла да изучава майчиния си език, тъй като то...

Студентите се оплакват от тормоз, ректорите настояват окупацията да спре

От началото на студентската окупация, която се разраства от ден, измина вече цяла седмица, а засега не се вижда край на инициативата и не е ясно докъде може да стигне тя. Обвиненията от окупаторите и към тях започнаха да се увеличават, като студентите, които подеха инициативата, заявиха, че са убедени, че телефоните им се подслушват. Това стана в сутрешния блок на bTV, където гостуваха две от лицата на студентската окупация в Софийския университет - Кирил Чуканов и Борис Рангелов. На въпрос защо смятат така, Рангелов и Чуканов обясниха, че когато говорят по мобилните си телефони, чуват странно пращене и необичайни сигнали Може да има и хора от ДАНС сред нас, това няма как да го знаем, добавиха те. Студентите намекнаха също така, че не е изключено да има „сътрудничество между ...

Реал разби Севиля в голов спектакъл

Срещата между "Реал Мадрид" и "Севиля" от 11-ти кръг на Примера изсипа канонада от голове над зрителите на "Бернабеу". Кристиано Роналдо сякаш изсипа гнева си след неуместните изказвания на Блатер и отбеляза хеттрик, а по два гола добавиха Бейл и Бензема. Гарет Бейл откри головата фиеста в 14-ата минута със страхотно изпълнение след пас на Бензема. В 27-ата минута отново уелсецът се разписа за 2:0. Кристиано Роналдо бе точен от бялата точка за класическото 3:0 в 32-ата минута. Андалусци също получиха право на 11-метров наказателен удар, който бе превърнат в гол от Иван Ракитич в 38-ата минута. Колумбиецът Карлос Бака се възползва от пас на Самперио и вкара за 3:2 пет минути преди края на първата част. След почивката Карим Бензема и Кристиано Роналдо се разписаха след подавания на...

Нови чинове, раници за децата и игри в целодневната форма за обучение в 1- во ОУ

12 на брой са групите с целодневна организация на учебния процес в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Кюстендил. Тази форма се прилага вече шеста учебна година и желаещите да се включват в нея се увеличава.Целодневното обучение се финансира по проект, по който са получени нови чинове, дивани, шкафове, килими, ламинат, игри, материали , както и раници за учениците от І и ІІ клас. Оборудвани са стаи за занимания по интереси, с подходящ интериор. Децата се обучават от квалифицирани педагози, а също им се подсигурява здравословен обяд в училищния с...

"Велбъжд" губи 3 точки. Фидел Куаме е незаконно в България?

„Велбъжд"- Кюстендил загуби 3 точки от актива си, по решение на Зоналния съвет на БФС- София. Причината, жалба на „Спортист"- Своге за нередовна картотека на нападателя Фидел Куаме. Кюстендилци спечелиха гостуването си в Своге, в неделя с 0:1. Резултатът обаче, който ще бъде зачетен за класирането е 3:0, служебно за „Спортист"- Своге.Кюстендилци ще бъдат глобени с 200 лева, а правата на състезателя от Кот д`Ивоар са спрени. По информация на Дарик, от Своге твърдят, че Куаме е незаконно пребиваващ в страната.От щаба на „Велбъжд" все още не са ре...

БАРЕКОВ РАЗПОЛАГА ШАТРАТА НА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” ПРЕД ПРЕЗИДЕНСТВОТО

На 31 октомври 2013 г. (четвъртък) в 13 ч. лидера на гражданско движение “България без цензура”, Николай Бареков, ще направи първата си изява като политик. Пред Президенството на Република България ще бъде разположена и шатрата, която обиколи страната. В нея юристите на гражданското движение ще продължат в столицата да приемат сигнали както за нарушения и за корупция, така и административни и граждански казуси.

Кампанията “България без цензура” стартира на 16 септември в един от емблематичните градове у нас, Смолян и бе закрита вчера, 30 октомври в Петрич. За този период гражданското движение обиколи близо 20 града в България и даде възможност на хората да намерят път към разрешаване на административни и граждански казуси. “България без цензура” даде трибуна и на представителите на местните самоуправления и администрации, които отказват да печелят партийни дивиденти, а са готови да оказват помощ на съгражданите си. Сигналите на граждани се приемаха и обработваха от юристите и репортерите на движението в специално пригодена за целта шатра, която се разполагаше в центровете на градовете, дни преди участието на “България без цензура” в съответния град.

По време на кампанията в по-големите градове на страната бяха открити и офиси на “България без цензура”, където хората ще имат възможност и занапред да поставят своите проблеми, да получават консултации и помощ при разрешаването им. За малко повече от месец, “България без цензура” показа на обществото, че в градовете на България има хиляди неразрешени проблеми, касаещи техните жители, показа, че администрацията у нас е неработеща, даде гласност на сигнали за корупция.





















“България без цензура”
 


31 октомври в историята

През 475 г. - Ромул Августул е провъзгласен за римски император. Той е последният император на Западната римска империя. През 802 г. - Никифор I е провъзгласен за византийски император. През 1470 г. - Хенри VI за втори път става крал на Англия. През 1517 г. - Реформацията: Мартин Лутер заковава списъка със своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг. През 1815 г. - англичанинът Хъмфри Деви патентова миньорската лампа. През 1864 г. - Невада е призната като трийсет и шести щат на САЩ. През 1869 г. - е основан Българският революционен централен комитет. През 1876 г. - огромен циклон помита Индия, в резултат на което загиват 200 хил. души. През 1888 г. - на шотландеца Джон Дънлоп е издаден патент за надуваема гума на велосипед, която по-късно влиза масово в производството на автомобили. През 1892 г. - Артър Конан Дойл публикува "Приключенията на Шерлок Холмс". През 1918 г. - в Европа започва най-унищожителната грипна епидемия, при която за по-малко от година загиват около 20 млн. души. През 1922 г. - Бенито Мусолини става министър-председател на Италия на 39-годишна възраст и прави коалиционно правителство, съставено от фашисти, националисти и либерали. През 1984 г. -  министър-председателят на Индия Индира Ганди е убита от двама сикхи от охраната. През 1992 г. - папа Йоан Павел II се произнася за реабилитирането на Галилео Галилей, осъден като еретик.

ДПС: Комисия да провери имало ли е партизирано кадруване при ГЕРБ

Парламентът ще обсъди създаването на временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, направена от предишното правителство. Идеята е внесена от ДПС. Освен това депутатите ще разгледат и доклад за работата на временната комисията за изработване на проект на нов изборен кодекс. Преди това парламентът ще разгледа на първо четене промени в закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колектив...

САЩ събрали огромно количество информация от Google and Yahoo

Google и Yahoo обявиха, че не са били известени от правителството

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване