Тронът от Game of Thrones пристигна във Велико Търново

Велико Търново /КРОСС/ Стотици великотърновци посрещнаха Тронът от Game of Thrones на площада пред Царевец. Старата столица е първата спирка от Националното турне на култовия трон. Духовият оркестър на Община Велико Търново е репетирал в продължение на месец от специално изготвени партитури музиката от филма, за да я изпълнят пред хълмът на Асеневци.От петък вечер до неделя на обед всички фенове на филма, граждани и гости на старата столица ще имат уникалната възможност да се снимат на оригиналния трон от световния филмов хит "Game of Thrones".   Според легендата Железният трон е направен от мечовете на враговете, които са се предали. 59 дни са били необходими, за да може от хилядите мечове да стане трон. Остриета и назъбени ръбове сочат във всяка посока и всяват страх у всеки, застанал пред него. Тронът е висок над 2 метра, тежи над 100 килограма и винаги се придружава от много строга охрана. Досега никога не е идвал в България. Той е изработен в САЩ и доставен в Будапеща, Унгария, където е седалището на НВО за Европа.Българското турне на реликвата продължава в Бургас в понеделник, 14 април. От събота, 19 април, тронът пристига във Варна, в Пловдив ще бъде от вторник, 22 април. Обиколката му завършва в столицата от петък, 25 април. Снимки: Булфото, всички права запазени

Археолози в Израел откриха саркофаг на 3300 години и пръстен на фараона Сети I

Израелски археолози откриха древен саркофаг, в който са намерили човешки кости и останки, както и скъпоценен пръстен с печат с името на египетския фараон Сети I от 19-ата династия. Находката е била датирана от 13-и век преди Христа.

Жената винаги е била по-активната и заедно ще успеем!

Майката винаги е по-активната, а ние жените винаги успяваме да обединим нашите усилия, за да може животът ни да е по-добър.Започнахме да работим заедно с вас и сега се радвам, че се познаваме, каза председателят на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова.

Милица Гладнишка прави серенади на мъже

Тя събира минерали, камъни, насекоми, кори от дървета... Изобщо каквото се сети. Мечтае си за голям кабинет, защото сега спалнята , както сама признава, е като Британския музей - пълна с ценни неща и няма къде да се обърнеш.
Това са думи не на професорка от БАН, а на актрисата и певица Милица Гладнишка. В момента тя оценява звездите, които се Тя събира минерали, камъни, насекоми, кори от дървета... Изобщо каквото се сети. Мечтае си за голям кабинет, защото сега спалнята , както сама признава, е като Британския музей - пълна с ценни неща и няма къде да се обърнеш. Това са думи не на професорка от БАН, а на актрисата и певица Милица Гладнишка. В момента тя оценява звездите, които се

Хотелиерът Веселин Тошев ще съди полицията заради вчерашната акция в „Лагун”

/КРОСС/ Хотелиерът Веселин Тошев, чийто хотел беше претърсен вчера преди да бъде открит трупът на Александра, заяви пред журналисти, че никога не е вземал пари на заем от Веселин Тодоров - Германеца. Информация, с която Topnovini.bg разполага, обаче сочи, че именно заради стари задължения полицията се е насочила към хотела на Тошев и неговото семейство. Освен това неговата тъща също заяви, че Тошев е вземал пари на заем от Германеца, но му се бил издължил още през август миналата година.Тошев заяви още, че има намерение да съди полицията за това, че са разбили хотела му, при положение, че не е имало причина за това, както и че са оказали пълно съдействие по време на акцията. Най-вече ядосан е заради 6-годишната си дъщеря, която е била разпитвана от маскираните спецполицаи. Според Тошев това е нанесло на детето огромна уплаха. Обида за хотелиера се оказало и това, че са го отвели в дома на неговата майка, който се намира в село Каменар. Жената е 75-годишна и нейният дом е бил обискиран също.Северина Димитрова, която бе заподозряна за изчезването на 7-годишната Александра Тодорова, разбрала за какво е задържана едва след като е пусната от полицията. Днес пред екип на Topnovini.bg тя опроверга слуховете, че от полицията са се държали лошо с нея. С нея бе бащата на децата й и собственик на хотел „Лагун" - Веселин Тошев. Единственото, което е накарало жената да се възмути, е това, че е държана в Районното управление в продължение на 4 часа заедно със децата си

НАТО вижда амбиция Русия да раздели Европа на нови сфери на влияние

София /КРОСС/ Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България по покана на президента Росен Плевнелиев.Той защити тезата си от своята последна публикация в британския вестник „Телеграф", че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера от преди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси в следствие на събитията в Украйна.„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл", коментира Андерс фог Расмусен.Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила". „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение", коментира още генералният секретар на НАТО

"168 часа": Как убиват героите в сериалите

Красимир Боев
Комисар Попов вдига пистолета и сензационно натиска спусъка, без да изстреля задължителната полицейска команда: Красимир Боев Комисар Попов вдига пистолета и сензационно натиска спусъка, без да изстреля задължителната полицейска команда: "Спри или ще стрелям!" Джаро се свлича бездиханен на земята, а половин България е потресена от ликвидирането на един от най-популярните тв бандити от 10 ноември 1989 г. досега.

Бащата на Алекс: Собственикът на хотела е съучастник в убийството й (обновена)

След като са извадили картата на Алекс от нейния телефон в хотела на Тошев, те са я прехвърлили в негов телефонен апарат. Затова съм убеден, че той също е участник.
Tова коментира бащата на убитата Александра Веселин Тодоров – Германеца пред След като са извадили картата на Алекс от нейния телефон в хотела на Тошев, те са я прехвърлили в негов телефонен апарат. Затова съм убеден, че той също е участник. Tова коментира бащата на убитата Александра Веселин Тодоров – Германеца пред "Флагман". Не в 17:30 часа, както твърди Светла, а в 20:00 часа Тошев и Северина излизат от хотела и отиват

Алексей Петров открива един от най-големите турнири на Балканите

/КРОСС/ В спортната зала „Борак" в гр. Чачак Република Сърбия ще бъде открит 43-и Международен карате турнир „Златен пояс"2014. На тържествената церемония на откриването ще присъстват: президентът на Балканската карате федерация и президент на Българската национална федерация Карате Алексей Петров, министърът на младежта и спорта на Република Сърбия Ваня Удович, президентът на Карате федерацията на Сърбия и генерален секретар на Балканската карате федерация Славолюб Пипер.Международният карате турнир „Златен пояс" 2014 е в Националния спортен календар на Република Сърбия и се провежда в съответствие с Правилника на Европейската (EKF) и Световна (WKF) федерации по карате. Състезаните се провежда на 12 и 13 април 2014 г., участват над 900 състезатели от около 20 държави. Българската национална федерация КАРАТЕ участва с 20 състезатели, за които Международният турнир „Златен пояс" 2014 е част от подготовката им за предстоящото 49-то Европейско първенство жени, мъже 2014 в Тампере и Европейските игри в Баку 2015, под егидата на Международния олимпийски комитет.

Сингапур – яхтеният крал на Азия

Богатата островна държава е на прага да се превърне в "Монако на Изтока"


Д. Терзиева: Харесвам се, обличам се добре!

Аз съм зодия лъв, обичам да се обличам добре, харесвам се. Скромността краси хубавите хора, каза по НТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

Няма контрол при ваксинацията срещу туберкулоза

/КРОСС/ Грешки в профилактиката и контрола на инфекциозните заболявания по места могат да причинят взривове от туберкулоза у нас. Прогнозата направи проф. Петко Минчев от столичната белодробна болница „Св. София" по време на лекция за ваксините, представена на семинар в Правец.Специалистът добави, че туберкулозата не настъпва като остра епидемия или друг вид инфекция, но е едно много сложно заболяване, което никога няма да изчезне.Той посочи липсата на контрол при ваксинацията срещу туберкулоза като основен проблем. Оказва се, че 10% от новородените нямат белег след ваксинирането си, което значи, че имунизацията не е била ефективна.„Взривове ще има поради липсата на контрол. При ветеринарната медицина кой контролира, защото кравите пренасят туберкулоза. Кой контролира тяхното ваксиниране. Като статукво 10% от новородените, които се ваксинират в родилните, нямат белези. Говори за лоша техника. На нас ни предстои да си подобрим организацията. Аз считам, че ние можем да се върнем към организираните контингенти на 2/3 от децата, както беше в училище. Екипите отиват в училище, ваксинация, отбелязва се на картоните. Според мен ние имаме достатъчно добър опит и той е показал успех", добави проф. Минчев, цитиран от Дарик.

Тодор Николов спечели Юбилейната 15-та варненска Универсиада

Варненецът Тодор Николов (Тошо Темата) спечели шахматното състезание в Юбилейната 15-та Варненска Универсиада. Състезанието се организира от Община Варна, студентските съвети и звената по спорт в Университетите от 1 април до 12 април, а академичната общност си даде среща в 9 вида спорт.

Сражения в два града в Украйна

Уволнен е началникът на службата за сигурност на Донецка облас

Протестиращи с тояги в Милицията в Донецк

Уволнен е началникът на службата за сигурност на Донецка облас

Киров: Получавал съм заплахи, включително и на английски

София /КРОСС/ Обраха ме много професионално, мислих, че съм се застраховал със здрава ключалка и тежък метален сейф. Ключалката обаче бе разбита, а 10-килограмовата каса - отмъкната. Имаше около 45 000 лева в нея. Това каза пред bTV генерал Кирчо Киров. "Тази ключалка се знаеше като една от най-надеждните в България, предполагам, че се броят на пръсти хората, които могат да я отворят, но и сред престъпниците има професионалисти. Получавал съм заплахи, включително и на английски. Отдавам го на това, че съм имал активна дейност в разузнаването", твърди Киров."За тяхно съжаление, ако са търсили документи, нямаше как да ги открият. Имам около 3 000 тома книги, но се вижда, че те не са ги интересували. Имаше няколко разхвърляни по земята, но явно в тях са търсили нещо друго. Няма как да съхранявам документи у нас, защото съм работил дълги години със секретна информация, знам къде и как да я съхранявам", каза генералът."Никога домът ми не е проверяван за скрита техника за подслушване. Сигурен съм обаче, че съм интересен на крадците", завърши Киров.

Уволниха шефа на службата за сигурност в Донецка област

Митинги на проруски демонстранти с искания за референдуми за статута на техните региони има в последните дни в Донецк, Харков и Луганск, а днес и в град Славянск, Донецка област

Българите горчиво ще се каят, че са докарали Станишев отново на власт

 Българите горчиво ще се каят, че са докарали Станишев отново на власт. Ако българите не послушат предизборния лозунг на ГЕРБ, че България няма време за губене, няма да бъдат построени и довършени нито "Струма", нито "Хемус", защото Европейската комисия ще ни спре еврофондовете.

Tова заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на среща със структурите на ГЕРБ от Смолян и Перник, която се проведе в Смолян, съобщиха от ГЕРБ.

По думите на Борисов, Станишев дезертира от отговорността да стане премиер. "Хареса му, като г-н Доган да си седи в сарая, да командва и да не подписва нищо. Да си премиер не е само длъжност. Това е отговорност. Хареса му и иска да е евродепутат. Щом от премиер си дезертирал до това да си евродепутат, нямаш място да спориш и да дебатираш с премиерите. Затова моят дебат е с Орешарски", обясни Борисов. Той посочи, че БСП и ДПС знаят, че няма да станат по-приятни за хората, затова искат да ни изкарат, че всички сме маскари.

"Миков, който иначе всеки ден шмерекува, и спира регистрацията на 20-ата секунда, за да е нисък кворумът, вчера три пъти даваше почивка, за да долети "Атака" като бялата лястовица по жицата. Един час чакаха да долети бялата лястовица, а в очите им – страшна мъка. Накрая депутатите от "Атака" дойдоха като по команда по якета и анцузи. Вие си отговорите на въпроса по чия команда е станало това. За пореден път стана ясно, че без "Атака" правителството не може да съществува", коментира председателят на ПП ГЕРБ. По думите му държавата е заложник на най-малката политическа партия в парламента и колкото по-бързо се направят избори, толкова по-добре и за БСП, и за ДПС. Борисов поиска да се мине веднага през предсрочни избори - 2 в 1 май месец, за да не се харчат 20 милиона след това за нови избори. Както ни подреди народът всички да се смирим и да изпълним волята му.

Бойко Борисов обясни, че няма как да харчиш повече, отколкото произвеждаш и да просперираш. Това трябва да осъзнаят хората, за да спрат да живеят в света на фантазиите, но минават години докато разберат, че са били лъгани. Пред членове и симпатизанти Борисов заяви, че ГЕРБ има кауза и не може да задължи никого да гласува за ГЕРБ, ако не е убеден в това, което партията прави за хората. "Няма да се подвеждаме от популизъм, да се каже цялата истина, а вече кой, колкото може да понесе", заяви Борисов.

Бащата на Алекс: Собственикът на хотела е участвал в убийството й

След като са извадили картата на Алекс от нейния телефон в хотела на Тошев, те са я прехвърлили в негов телефонен апарат. Затова съм убеден, че той също е участник.
Tова коментира бащата на убитата Александра Веселин Тодоров – Германеца пред "Флагман".
Не в 17:30 часа, както твърди Светла, а в 20:00 часа Тошев и Северина излизат от хотела и отиват След като са извадили картата на Алекс от нейния телефон в хотела на Тошев, те са я прехвърлили в негов телефонен апарат. Затова съм убеден, че той също е участник. Tова коментира бащата на убитата Александра Веселин Тодоров – Германеца пред "Флагман". Не в 17:30 часа, както твърди Светла, а в 20:00 часа Тошев и Северина излизат от хотела и отиват

Административни сгради в Славянск завзети от Народното опълчение на Донбас

 Административни здания в украинския град Славянск, Донецка област, са завзети от представители на сепаратисткото движение Народно опълчение на Донбас, които се обявяват срещу правителството в Киев. Това е съобщила кметицата на града Неля Штепа.

Разговарях с тях, обясниха ми, че са от Донецкото областно народно опълчение. Казаха, че се обявяват срещу властите в Киев, каза тя. Завзети са градските отдели на МВР и на Службата за сигурност

Турчинов уволни шефа на Службата за сигурност в Донецка обалст

/КРОСС/ Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов подписа указ за уволнението на началника на управлението на украинската Служба за сигурност в Донецка обалст Валерий Иванов. Това предаде Интерфакс, като се позова на информация от пресслужбата на украинския президент.

Почина композиторът Борис Карадимчев

На 81 години почина композиторът Борис Карадимчев, покосен от инфаркт, съобщи Нова телевизия.

Освен с множеството известни мелодии, създадени от него, Карадимчев бе познат и като дългогодишен художествен ръководител на хор “Пим-Пам”, както и професор в НАТФИЗ.

Роденият в Ямбол композитор завършва консерваторията и три години учи композиция при Панчо Валдигеров. Първите свои пиеси за цигулка написва като студент. Нарича ги “Шест музикални картини”.

Автор е на някои от вечните хитове на българската музика – над 300 популярни песни, сред които заглавия като “Бяла тишина”, “Робинзон Крузо”, “Хора и улици”, “Нашият град” и “Циркът” на група Тангра и др. Композира и музиката за над 40 игрални филма като “Сватбите на Йоан Асен”, “Момчето си отива”, “Селянинът с колелото” и др.

Тайнството на козунака е в ароматите

 Тайнството на козунака е в ароматите, според майстора-готвач, преподавателя в кулинарно училище "Амюз Буш" в столицата Борис Тасев, предаде репортер на БГНЕС.

Днес курсът от поклонници на истинския, вкусен козунак е от около 10 жени ентусиасти. Досега те само са консумирали, приготвени от други козунаци. Но вече е въпрос на женска чест да смаят половинките или близките си със собствен, неповторим козунак.

Началото на урока е стресиращо - Боби им показва тесто, втасвало цели 8 часа. Тревогата минава след като обяснява, че тестото може да се замеси вечерта и да се остави в хладилника. Така че на сутринта, по време на кулинарното свещенодействие, да им е по-лесно. Цялото упражнение започва отначало за учениците, с пропорциите и съставките. Днешната рецепта не е преписвана - Боби е стигнал до нея "с много четене и експериментиране".

Ще ви открехнем част от тайната: 4 яйца и половина, 750 гр. бяло брашно тип 500, 225 гр. захар, 2 щипки сол, 120 гр. масло, 170 гр., мляко със стайна температура и 20 гр. мая за хляб, но жива, т. нар. нахутена мая. И основното, ароматите - стафиди, накиснати в коняк, ром, стафиди, бадеми, екстракт от ванилия, екстракт от мандарина или портокалова кора. След замесването, втасването и оформянето, козунакът се пече първо 15 мин. на 190 градуса и още 20 мин. – на 170 градуса. Качествените продукти се продават в магазина на кулинарното училище.

Козунаците не са трудни за приготвяне, приказките за обратното са митове и легенди - малко техника, малко ноу-хау и … всичко е наред, обяснява Боби. "За мен най-големият проблем е, че се притесняваме, когато застанем пред продуктите. Затова, когато готвим трябва да се забавляваме, ако не се получи, забравяме, ако стане – идеално", добавя той. До него стои колежката му в кулинарното изкуство Бояна Рачева, която кима одобряващо на уроците на Боби. Другият трик, който не владеем - как козунакът да стане "на конци" след печене? Отговорът бил елементарен - дълго месене и дълго втасване.

И изводът, който си направихме от кулинарното училище, е да си оставим специално време за козунака, а не да го претупаме на принципа на бързите рецепти. Както казваше баба ми - хубавите работи стават бавно, лошите - бързо.

Арх. Георгий Станишев: Норман Фостър никога не би работил в Карадере извън закона (видео)

- Арх. Станишев, кажете какво беше вашето участие в проекта край Бяла? И защо проектът за строителство на Карадере има двама архитекти - вие и арх. Норман Фостър? 
- Архитектурата днес е една международна глобална професия. Качествена архитектура с високи функционални и художествени стандарти се търси по цял свят. Развитите градове колекционират - Арх. Станишев, кажете какво беше вашето участие в проекта край Бяла? И защо проектът за строителство на Карадере има двама архитекти - вие и арх. Норман Фостър? - Архитектурата днес е една международна глобална професия. Качествена архитектура с високи функционални и художествени стандарти се търси по цял свят. Развитите градове колекционират

Бразилия реши да се бори с неравенството по света

Бразилският финансов министър Гиду Мантега призова Международния валутен фонд да положи повече усилия в борбата срещу неравенствата, и по-конкретно...

Киев призова Русия да спре провокативните действия в Източна Украйна


Украинският външен министър призова днес Русия да сложи край на "провокативните действия" от нейни агенти в Източна Украйна, след като проруски активисти завзеха сградите на местния отдел на МВР и на Службата за сигурност на Украйна в източния град Славянск, предаде " Ройтерс".

И.Д. външен министър Андрий Дещица съобщи, че е разговарял по телефона с руския си колега Сергей Лавров по този въпрос.

Русия отрича да подкрепя сепаратистите, които са окупирали общо четири...

Стойчо Стоилов се успокои за участието на Литекс в Европа

Победата на Литекс над Левски в София успокои главния мениджър Стойчо Стоилов за участието на отбора в европейските клубни турнири. Тимът на Миодраг Йешич вече е на второ място във временното класиран...

Волфсбург се вижда в Шампионската лига след издънка на Борусия

Волфсбург победи Нюрнберг с 4:1 у дома и се изкачи на четвърта позиция във временното класиране в Бундеслигата, която дава право на участие в квалификациите на Шампионската лига.Маркус Фьолнер даде пр...

Йешич се гордее с футболистите си след 2:1 над Левски

Треньорът на Литекс Миодраг Йешич каза, че се гордее с футболистите си след победата с 2:1 над Левски на стадион "Георги Аспарухов" в София. "Всички видяха как играхме. Момчетата се раз...

Шойбле: САЩ и Европа може да се сближат отново заради Украйна

Заради кризата в Украйна САЩ и Европа могат да се сближат отново въпреки скандалите с подслушването, които разклатиха сериозно отношенията им. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле,...

HSBC: Възходът на юана

 През 2015 половината от външнотърговския оборот на Китай с развиващите се държави /2 трилиона долара/ ще се осъществява в юани. През следващите 5 години над 30% от общия външнотърговски оборот на страната ще бъде в юани. В течение на 2-3 години китайската национална валута ще стане напълно конвертируема.

Интернационализирането на китайския юан ще се ускори през 2014, имайки предвид, че няколко важни стъпки в тази посока вече са направени. Еволюцията на китайската валута ще премине през три етапа: 1. юанът ще стане световна търговска валута; 2. след това ще стане инвестиционна валута; 3. и накрая ще се превърне в световна резервна валута.

Първият етап се осъществява много успешно. В края на миналата година, по данни на финансовата група SWIFT, юанът се е превърнал в една от 10-те най-активно търгувани валути, изпреварвайки други 22 валути за три години, което от SWIFT отбелязват като "знаково постижение" на юана. Нещо повече, по данните на същата организация, през декември 2013 юанът е изпреварил еврото, превръщайки се във втората най-използвана световна търговска валута след долара. В момента китайските пари са сред 10-те най-често използвани в света за правенето на бизнес. В края на февруари 2014, паричните знаци на Поднебесната заеха седма позиция, изпреварвайки с малко швейцарския франк.

Ролята на юана като инвестиционна валута също расте. Китайската народна банка емитира облигации на стойност 2,5 милиарда юана. Към днешна дата това е най-голямата офшорна сделка в юани, реализирана в Лондон. След това събитие, през първата половина на януари, Китайският борсов инвестиционен фонд (ETF) започна да се листва на Лондонската фондова борса, превръщайки се в първият борсов инвестиционен фонд, котиращ се в Европа след като бяха смекчени правилата през юли 2012.

Също така важно място има и потокът от средства, идващ от Китай за глобалните пазари. Тази страна има голям резерв от спестявания и с постепенната либерализация на трансграничните потоци някои от вложителите могат да се възползват от тази свобода с цел диверсификация. Според оценките на Международния валутен фонд, стремителната либерализация може да увеличи чистото изтичане на пари от Китай до 1,35 трилиона долара, което прави 15% от БВП на тази страни.

С постепенното превръщане на юана в световна валута, се създават и пазари за инвестиционни продукти в китайска валута: акции, облигации, борсови инвестиционни фондове, краткосрочни финансови инструменти. Главната задача на реформите, набелязани по времето на Третия пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия през ноември 2013, е ускоряването на процеса на конвертируемост на юана. Очаква се Шанхайската зона за свободна търговия да се превърне в пробна площадка за осъществяването на тези планове.

Китай е сключил споразумение за валутни суапове с най-малко 20 централни банки на други страни. Влоговете в юани представляват около 12% от всички спестявания в банковата система на Хонконг / през 2008 тази цифра беше 1%/. Към днешна дата съществуват четири офшорни центрове за китайска валута: Хонконг, Сингапур, Лондон и Тайван. В края на март Китайската народна банка и Бундесбанк се договориха за сътрудничество при клиринга и разплащанията по сметките в юани, благодарение на което Франкфурт може да получи свой дял на офшорния пазар. Освен това на 31 март Бенк ъф Ингланд и Китайската народна банка подписаха споразумение за създаването в британската столица на разплащателен център, работещ с юани. Целта е да си усили международното финансово сътрудничество и да се създаде така наречения клирингов център за осъществяване на търговски сделки в юани.

Юанът постигна значителен напредък през тази година както в Китай, така и в чужбина. С интернационализирането на юана набират скорост и финансовите реформи. Увеличаването на ролята на китайската валута в световното управление на резервите през следващите години също ще протече по-бързо, отколкото някои са предполагали.

Китайският юан скоро ще бъде готов да заеме своето място сред главните световни валути, чиято отличителна черта е пълната конвертируемост. Но това не означава, че юанът ще замени долара като доминираща резервна валута. Вместо това той ще помогне да се създаде комплексна система от резервни валути, в която и доларът, и еврото, и китайският юан - ще имат определена роля.

Членът на Европейската централна банка от Люксембург Ив Мерш говори през февруари за времето, когато китайският юан наистина ще успее да изтласка долара като световна резервна валута: "Превръщайки се във все по-важна валута в международните разплащания, юанът прави първите стъпки по посока получаване на статута на международна инвестиционна валута. Заради мащабите на китайската икономика и нейното важно място в световната търговия и потенциално във финансовата система, юанът в крайна сметка ще отправи предизвикателство към американския долар".

Край на сагата в Черниче, задържаха барикадиралия се Васил Митков

Приключи сагата с барикадиралия се мъж в село село Черниче, община Симитли. След 20-часова блокада Васил Митков беше изведен от дома си от органите на реда. Полицейската акция е успешна, съобщи за Дарик кметът на селото Иван Андонов.

Расмусен: Постсъветското пространство не включва България

Не мисля, че постсъветското пространство включва България, не мисля, че Русия се опитва да влияе върху България във военния смисъл на думата, тя е член на НАТО, заяви по БТВ генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Това, което наблюдаваме в Украйна, е старомодни амбиции за прекрояване на картата на света, отчете той.

Почина композиторът Борис Карадимчев

Остават неговите песни като "Бяла тишина", "Хора и улици"


Центърът на Варна остава без вода

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите от градски часовник до Ж.П.гара до 24 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - в карето между бул.

Обезобразили жестоко Алекс при убийството

Алекс е била зверски обезобразена от нападателите си.

Станишев: Смея се, когато Борисов говори за държавност

Над 500 души посрещнаха Станишев във Видин, за да чуят вижданията на управляващите за развитието на региона.

Левон Хампарцумян: Фиксирането на лихви със закон не е ефективно

- Г-н Хампарцумян, изненадахте ли се от решението на парламента таксата за предсрочно погасяване да отпадне и за старите ипотечни кредити?
- Не виждам рационална причина да се правят свръхспешни промени в пленарната зала, използвайки тактика на градската партизанска война. По директивата за потребителските кредити на ЕС се работеше 4 г., а по тази - Г-н Хампарцумян, изненадахте ли се от решението на парламента таксата за предсрочно погасяване да отпадне и за старите ипотечни кредити? - Не виждам рационална причина да се правят свръхспешни промени в пленарната зала, използвайки тактика на градската партизанска война. По директивата за потребителските кредити на ЕС се работеше 4 г., а по тази

Зинаида Златанова: Електронно правосъдие - да, промени във ВСС - не


Готов е проектът на закона за съдебната власт в частта за електронното правосъдие, информира министърът на правосъдието Зинаида Златанова, като уточни, че още не е внесен само защото не е съгласуван с Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Не бих искала да внасяме проект през главата на ВСС", каза тя. Преди време разпоредбите за електронното правосъдие били представени на ВСС, но оттам се получили някои терминологични възражения, обясни тя. Публична тайна е обаче, че основното противоречие с...

Нейнски: Тече кампания за дискредитиране на ЕС в България

Кюстендил /КРОСС/ Случващото се в Украйна показва важността на решенията, взети от правителството на ОДС (1997- 2001г.). Събитията в България можеха да се развият по коренно различен начин, ако не беше зададена посока за членство на страната в Европейския съюз и НАТО, това каза Надежда Нейнски, водач на европейската листа на ПП "Синьо единство" на пресконференция в Кюстендил. „Целият авторитет, който имахме в областта на външната политика и политиката на сигурност, в реформите по отношение на икономиката на страната, не беше капитализиран в периода от 2001г. до днес. България подписа Договор за членство с Евросъюза с механизъм за мониторинг, който правителствата на Симеон Сакскобурготски, Тройната коалиция, Бойко Борисов и Орешарски не можаха да свалят. Това е оценка за всяко едно от тези правителства и нещо повече, този дефицит на доверие днес се изразява в откровено съмнение във възможността ни да бъдем лоялни и отговорни партньори в ЕС. В момента за България се говори, като за най- слабото звено в европейската система. Всички водачи на останалите листи в тези избори- Кунева, Калфин и Станишев, са участници в тези управления, а сега искат отново да ни представляват- това е политическа безочливост", каза Нейнски.„Кунева не може да свали от плещите си товара, който носи от участието в две пагубни за страната правителства

Иран няма да избира друг посланик в ООН

/КРОСС/ Иран няма да избира друг посланик в ООН, след като Вашингтон отказа да издаде виза на Хамид Абуталеби заради предполагаемата му роля в инцидента със заложниците в американското посолство в Техеран през 1979 г. Това съобщи „Франс прес", като цитира иранския заместник-външен министър Абас Аракчи. Припомняме, че в петък Белият дом обяви, че САЩ няма да издадат виза на Абуталеби заради ролята му заложническата драма отпреди повече от 30 години.САЩ по принцип са задължени да издават визи на дипломатите в ООН, но има и изключения. Аракчи каза, че иранското министерство на външните работи ще се противопостави на отказа за издаване на виза чрез законните механизми на ООН.Абуталеби, който е бивш посланик на Иран в ЕС, Австралия и Италия, твърди, че е бил само преводач при освобождаването на 13 жени и афроамериканци от дипломатическата мисия. Останалите 52 души останаха затворници в посолството 444 дни.    

407 български деца осиновени в чужбина през миналата година

През миналата година 407 български деца са били осиновени в чужбина, докато през 2012 г. броят им е бил 395. Статистиката съобщи директорът на дирекция „Международни осиновявания” Милена Първанова на семинар на Министерството на правосъдието в Сандански.

Правосъдният министър би отбой за реформата на ВСС

Правосъдният министър Зинаида Златанова няма да внесе предложение за промените в структурата на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради липса на консенсус в магистратската гилдия. Това обяви самата тя в събота по време на семинар на министерството в Сандански. В началото на годината Златанова обяви, че е склонна да подкрепи идеята на Съюза на съдиите в България за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии по кадровите въпроси. Целта на тази промяна бе съдиите да решават за кариерното развитие и наказанията само на своите колеги, а същото да важи и за прокурорите. Идеята бе да се обособи много по-ясна отговорност на представителите на различните гилдии в съдебната система. Напрежението между съдиите и прокурорите се изостри в края на март при решението на ВСС да понижи бившия председател на съдийския съюз Мирослава Тодорова. Тя бе пратена от Софийския градски в Софийския районен съд заради забавени две дела. След това заседание се разбра, че предложението е дошло от представителя на прокуратурата Румен Боев и е било немотивирано. След като се върне на работата в държавното обвинение, Боев няма да носи дори и морална отговорност за начина, по който е решавал професионалната съдба на съдии. Срещу идеите на съдийския съюз преди 2 седмици се обявиха от Асоциацията на прокурорите. Гилдийната организация, която смята, че не дължи на обществото прозрачност за начина, по който издига своите кандидати за главен съдебен инспектор, вся раздор и по въпроса за ВСС. Според прокурорите съдебният съвет трябва да продължи да съществува в този си вид, а всяко негово разделяне би противоречало на конституцията. Зинаида Златанова използва тази позиция на обвинителите и обясни, че докато въпросът за ВСС е спорен, тя няма да го придвижи към Министерския съвет и парламента. Вицепремиерът допълни, че все още не е убедена как точно разделянето на ВСС ще спомогне за прекратяване на скандалите в кадровия орган на съдебната власт.

Концертът "Да помогнем от сърце на Оля" събира над 10 български звезди на сцената в Двореца на културата

Благотворителне концерт под надслов "Да помогнем от сърце на Оля" ще се състои на 16 април (сряда) от 19:30 часа в Двореца на културата в Перник, съобщи за ZaPernik.com организаторът на събитието Петя Димитрова. 

"Нашето мило момиче Олга Томова Стоянова, студентка трети курс в Национална спортна академия "Васил Левски" град София със специалност "Кинезитерапия", страда от много агресивен тумор в мозъка. Налага се спешна...

Продължава

Административните сгради в Славянск са завзети от представители на „Народно опълчение на Донбас"

/КРОСС/ Административните сгради в украинския град Славянск са завзети от представители на движението „Народно опълчение на Донбас", които са против новата власт в Украйна. Това съобщи кметът на Славянск Неля Штепа, цитирана от ИТАР-ТАСС. „Днес проведохме преговори, обясниха ми, че те са от Донецкото областно народно опълчение. Те се обявиха против властта в Киев и сега водят преговори с тях", каза тя.Междувременно, прессекретарят на МВР в Донецка област Игор Демин потвърди, че в момента в Славянск са завзети сградите на управленията на МВР и службата за сигурност.

Москва се опитва да „купи“ Крим от Украйна

Русия е предложила на Киев заем, ако признае анексирането на кримския полуостро. Офертата е сложена на масата от финансовия министър на Русия Антон...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване