ЦИК анулира регистрацията на три партии за евровота

Централната избирателна комисия (ЦИК) анулира регистрацията за европейските избори на три формации – Българска демократична общност, Партия на Българските комунисти и Национал-демократичната партия. Причината е, че при проверка в ГРАО комисията е установила, че партиите не са събрали необходимия брой подписи, за да участват в евровота на 25 май – 2500. До изтичането на крайния срок за регистрация - 9 април, официално документи подадоха 18 партии, 16 коалиции и 5 инициативни комитета. ЦИК регистрира служебно всички подали документи, но ако при проверката на ГРАО, чийто срок е до 12 април, се открият нередности с подписките от 2500 избиратели, регистрациите ще бъдат анулирани.

Главсекът на МВР: Нецензурно е да кажа с какво се е занимавала А. Г. преди убийството

На Атанаска Георгиева е повдигнато обвинение за умишлено убийство, решението ще го вземе съдът, заяви по БТВ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Нещата изглеждат доста объркано отстрани, каза той и отново разказа цялата история, започнала от четвъртък вечерта, работело се по всички версии.

"Манчестър юнайтед" ще е без Уейн Рууни до края на сезона


Нападателят на "Манчестър юнайтед" Уейн Рууни ще пропусне остатъка от сезона, твърдят английските медии.

Английският национал има отчупване на кост в палеца и ще получи почивка в оставащите пет мача на "червените дяволи", за да бъде напълно възстановен за световното първенство в Бразилия. 

Рууни получи контузията в първия четвъртфинален мач в Шампионската лига срещу "Байерн" (1:1). След това той пропусна победата над "Нюкасъл" (4:0) във Висшата лига, но се завърна в игра...

Задържаната за убийството на Алекс не е от Поморие

Поморие /КРОСС/ Кметът на община Поморие Иван Алексиев критикува полицията за липсата на достатъчно информация по случая с изчезналата дъщеря на местен бизнесмен. Момичето бе открито мъртво в таванско помещение в кооперацията, където се намира и домът на семейството му.„Излишно се вся едно напрежение, един стрес сред жителите и гостите. Трябваше да има малко повече информация по случая, за да бъдат хората по-спокойни", коментира Алексиев информационното затъмнение по време на издирването на осемгодишното момиче в четвъртък и петък. По думите на градоначалника инцидентът се е отразил на спокойствието в курортния град.„Органите на местната власт и разследващите органи трябва да сме в една по-добра връзка, по-добро взаимодействие. Не мисля, че всяка една институция трябва да работи сама за себе си", каза още кметът.Задържаната във връзка с убийството жена с инициали А.Г. не е от Поморие, отбеляза пред Нова телевизия Алексиев. По непотвърдени данни тя е държала таванското помещение над дома на семейство Тодорови, където беше намерено тялото на Алекс. По-рано бе съобщено, че по случая са били задържани още две жени. Тази информация не бе потвърдена.  

Деца в риск от Варна се учат да общуват

Днес, 12 април, Център за обществена подкрепа - гр. Варна към Община Варна стартират обучение за развитие на социални умения за младежи с отклоняващо се поведение и риск от отпадане от образователната система от 14 до 17г. възраст.

Меркел обяви, че вярва в бъдещето на Гърция


Германският канцлер Ангела Меркел, която в петък беше на посещение в Атина, заяви, че "твърдо вярва" във възможностите на Гърция да излезе от кризата след "една много, много тежка фаза", предаде агенция "Франс прес". Визитата се тълкува в Гърция като подкрепа към правителството на Андони Самарас, което въведе строги икономически мерки, а в четвъртък изведе страната на пазарите за облигации след четири години извън тях.

"Твърдо вярвам, че след една много, много тежка фаза тази страна...

24 000 граждани имали доверие в Пеевски

София /КРОСС/ 24 000 български граждани са избрали Делян Пеевски за депутат в Народното събрание. Това значи, че те са му дали доверието си - напълно нормално е той да бъде номиниран отново и за евродепутат. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която подчерта, че не вижда нищо нередно или „взривоопасно" в номинацията на нереализиралия се шеф на ДАНС за депутат в ЕП. Михайлова допълни, че на парламентарните избори миналата година тя е била втора в листата на ДПС в Пазарджик - именно след Делян Пеевски. Така било и в листата през 2009 г.„Едни хора протестират, други ни подкрепят. Ние чуваме и тези, които ни подкрепят", бе коментарът на екоминистъра по повод продължаващите над 300 дни демонстрации, започнали със скандалното назначаване на Пеевски за началник в ДАНС.Преди дни депутатът от ДПС, който е рекордьор по отсъствия в парламента, бе издигнат като кандидат-евродепутат от няколко областни структури на ДПС - в Кърджали, Смолян, Бургас, Хасково, Кюстендил.Михайлова засегна бегло и темата с „горещия картоф" Карадере. Тя изтъкна, че от целия „скандал" по евентуалното застрояване на защитената зона излезли две положителни стъпки.„Първата е, че в самото решение на МС за издаване на сертификат на проект, което не значи подкрепа, такъв проект не е разглеждан, беше въведена точка, че всяко движение по проекта ще става само след необходимата екооценка

Сепаратисти запалиха колата на журналист в Донецк

В нощта срещу събота неизвестни извършители са запалили автомобила на Алексей Мацуки, главен редактор на „Новости-Донбас”, съобщи интернет изданието.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
След полунощ неизвестен извършител се е приближил до колата, която е била паркирана пред дома на редактора, В нощта срещу събота неизвестни извършители са запалили автомобила на Алексей Мацуки, главен редактор на „Новости-Донбас”, съобщи интернет изданието. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS След полунощ неизвестен извършител се е приближил до колата, която е била паркирана пред дома на редактора,

Ще бъде ли Пловдив някога достоен за Борис Христов?

Елмира Дърварова е първата жена концертмайстор на Метрополитън и директор на Нюйоркския камерен фестивал. Пловдивчанката почита 100 г. от рождението на големия певец Борис Христов със своята цигулка - от концерт на концерт. Тя е дълбоко огорчена, че паметта и талантът на видния пловдивчанин, прославил родината си по света, не се тачи и почита, както е редно на наследниците. Ето какво казва още голямата цигуларка за недостойното отбелязване на рождението му под тепетата!

Полицията изведе мъжа, барикадирал се в село Черниче след 20-часова драма

След близо 20-часа на преговори и напрегнато очакване полицията успя да изведе 40-годишния Васил Митков, който се барикадира в дома си в село Черниче в петък, предаде БНР в събота. Около 20 полицаи бяха пред дома на барикадиралия се мъж и цялата улица беше отцепена. По думите на жители на вечерта в петък са се чули три изстрела. Ралица Ангелова от селото определи Васил като човек от добро семейство с две деца, майстор на камини, който обаче през последните две-три години е станал доста затворен, изолирал се е в дома си, често е имал спорове и скандали със съседите си. Тя няма информация Васил Митков да е малтретирал родителите си. Митков се барикадира в жилището си в петък следобяд, след като преби баща си, който бе откаран в болница. Майката на 40-годишния мъж успешно бе изведена от дома още в петък.

Втори ден мъж стои барикадиран в дома си в село Черниче

Втори ден 42-годишният Васил Митков отказва да напусне дома си в село Черниче, където се барикадира в късния следобяд в петък, след като преби баща си. Пред къщата му се намират няколко полицейски екипа. Въпреки че вечерта психолози са влезли в контакт с него, той отказва да се предаде. Митков дори произведе изстрел със законния си газов пистолет, но за щастие не рани никого. По думите на кмета на селото Иван Андонов пред Дарик радио, мъжът е психически нестабилен. Бащата на Митков е бил отведен в Спешен център, където е прегледан. Майка му е била изведена от жилището. Митков е баща на две деца.

"Градски кът за четене" в Борисовата градина

София /КРОСС/ "Градски кът за четене" ще има в Борисовата градина през целия уикенд - между езерото "Ариана" и площадката с пързалка "Слончето", от 11.00 до 17.00 часа. Проявата е в рамките на кампанията "Походът на книгите", съобщават организаторите от асоциация "Българска книга".В програмата са четения, игри, арт работилници с илюстратори, срещи с български писатели - в литературна шатра, сред приказни интериори от екоматериали, дело на студенти в Нов български университет.Днес писателите Калин Терзийски, Петя Кокудева и Теодора Димова ще четат своите любими детски книжки заедно с малките посетители. По-късно в съботния ден илюстраторът на детски книги Ралица Мануилова, вдъхнала живот на героите от поредицата "Борковите патила", ще напътства децата в специална арт работилница с награди.В неделя детски книжки ще четат писателите Ангел Игов, Васил Георгиев, Георги Господинов, Зорница Христова, Стефан Иванов, а програмата ще завърши с игри и "Забавления за деца с въображение".Всички могат да се включат и в благородната акция "Книги за споделяне" на студентите от департамент "Масови комуникации" на НБУ, които ще приемат и ще даряват детски книги.

Ген. Михов: Разцепването на БСП не е цел

София /КРОСС/ България трябва да има авиация, и то модерна. Кой уважава държава без сила, попита ген. Михо Михов в ефира на Нова телевизия. Според него трябва да се преоцени регионалната ни сигурност. Уволнил съм се от армията 2002 година и не бих казал, че 60-хилядната ни армия трябва да се поддържа и днес. Приемам да защитавам лявото пространство и БСП и не съм никакъв противник на тази формация. Аз не воювам с никого, БСП ме беше посочил като мажоритарен кандидат. Аз не съм се кандидатирал и не съм се самопредложил за евродепутат. Не следя тези класации, аз самият бягам от партийното строителство. Цели се държавност и опазване на държавата. Няма добра чуваемост на доброто в България, но има добри хора. Най-силното оръжие е личния пример, ако хората не ме свързват с корупция, значи нямам нищо общо с нея. Не виждал битка между АБВ и БСП. Правдивостта и сега ме е обладала и това го знам, но няма да чуете от мен, че АБВ води битка с БСП, заяви Михов. Разцепването на БСП не е цел. В АБВ разчитаме на хора, които са се двоумили кое е по-доброто. Дори и аз съм се двоумил. Знам що е държава и как се защитава държава. Като дипломат в Република Македония съм придобил доста подготовка. България има нужда от здрава ръка. По отношение на подслушването на телефоните не съм се притеснявал никога, може да се подслушват, но какво от това? Не считам, че има опасност от война. Първанов ще бъде водач и лидер. Той действително анализира ситуацията

Трима се борят за шеф на НСО

София /КРОСС/ Най-малко три са кандидатурите, които се обсъждат за нов шеф на Националната служба за охрана (НСО), съобщава "Труд".Една от тях е на бившия шеф на Националната полиция Ангел Антонов, но още няма конкретно решение. Още не е изпратено и официалното предложение от президентството до Министерския съвет, казаха от "Дондуков" 2.По закон шефът на охранителната служба се предлага от Министерския съвет и се одобрява от президента. Кабинетът обаче чакаше предложението на Росен Плевнелиев, тъй като службата е на негово подчинение.При подаване на молбата си за напускане сегашният шеф на службата ген. Тодор Коджейков бе предложил две кандидатури на президента Плевнелиев.В края на ноември Антонов бе освободен от поста шеф на Националната полиция със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. "На този етап не коментирам", заяви пред изданието самият Антонов.Един от съветниците на вътрешния министър Цветлин Йовчев също се обсъжда за шеф на НСО.В края на февруари началникът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков подаде оставка. Последва го и заместникът му - полк. Калин Иванов. Тогава Плевнелиев обясни, че мотивите им били лични.Коджейков беше шеф на личната охрана на бившия премиер Бойко Борисов, преди да оглави НСО през 2012 г. Той бе критикуван остро за работата на службата при инцидента с опита за покушение срещу Ахмед Доган по време на конгрес на ДПС в НДК.

Пиян се заби в дърво, метна МВР, че колата е открадната

Полицията нищи мистериозна катастрофа, станала рано тази сутрин в Казанлък. Униформените получили сигнал за забита кола в крайпътно дърво, но собственикът му, добре почерпен, твърди, че не е бил той зад волана, а че колата е била открадната. Не помни обаче кога, защото бил пиян.

Задържаха жена за убийството на малката Александра

София /КРОСС/ Задържана е извършителката на убийството на 8-годишната Александра от Поморие, съобщиха от МВР. Арестувана е жена с инициали А.Г., на която са повдигнати обвинения.Процесуално-следствените действия продължават.Припомняме, че момичето бе открито мъртво на тавана на кооперацията, в която е живяло.Момиченцето изчезна на връщане от занималнята в училище „Иван Вазов". След училище то отишло на театър и след това на занималня. По пътя оттам неговите следи се губят, а по-късно е открито мъртва.Срещу бащата на Александра Веселин Тодоров се води дело за лихварство и рекет, но все още върви досъдебно производство.Около 10 ч. в петък полицейски служители щурмуваха хотел "Лагун" в Поморие, собственост на друг местен лихвар Веселин Тошев, заподозрян в отвличане на детето. В полицията бяха отведени жената, с която той живее на семейни начала, и нейната майка. Засега не е ясно дали те са свързани с убийството.    

Гръцката „пролет” на кожарството

Над 100 ферми и 1100 свързани с кожарството фирми осигуряват заетост на 60-70% от населението в региона на Западна Македония

прочети повече

Барак Обама и съпругата му декларираха 503 183 долара за 2013 г.

В данъчната си декларация Барак и Мишел Обама са съобщили, че доходът им за миналата 2013 година е на стойност 503 183 долара, предаде "Си Би Ес Нюс".
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Данъците, с които е обложена тази сума, са в размер на 98 169 щатски долара. В данъчната си декларация Барак и Мишел Обама са съобщили, че доходът им за миналата 2013 година е на стойност 503 183 долара, предаде "Си Би Ес Нюс". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Данъците, с които е обложена тази сума, са в размер на 98 169 щатски долара.

Проф. Л. Георгиев: Елитите ни не вярват, че могат да се справят с държавата

Политическият елит не задава хоризонти; убийствата и отвличанията ни връщат към тъмния модел на прехода.

Пролетен празник ни подаряват малките артисти на Варна

Лауреатите от общинския конкурс „Възкресение Христово” ще получат наградите си днес от 11 часа в Концертната зала на Младежкия дом. Организаторите обещават награждаването да се превърне в истински пролетен празник, като за това ще се погрижат талантливите артисти от школите по изкуства в Общинския детски комплекс.

Багата отупа американец в Калифорния

Благой Иванов се класира на финала на турнира в Темекула


Боингът бил отвлечен?

/КРОСС/ Малайзийският боинг е отвлечен, а не се е разбил в океана, твърди американският блогър Джим Стоун. Самолетът бил приземен в американската военна база Диего Гарсия, близо до Малдивските острови, казва Стоун и допълва, че информацията му е от пленен пътник на борда на полет 370, пише "Интернешенъл бизнес таймс".Стоун посочва, че пътникът бил служител на американската компания IBM и се казвал Филип Уд. Той написал съобщение в уебсайт през мобилния си телефон, който успял да скрие в задника си."Държан съм в плен от неизвестни военни с торба на главата и не знам точно къде съм. Самолетът ми беше отвлечен и успях да скрия мобилния си телефон в задника си по време на акцията. Казвам се Филип Уд и съм затворен отделно от останалите пътници и най-вероятно са ме дрогирали, защото не се чувствам адекватен", гласи съобщението на мъжа. Уд го изпратил от айфон 5, а към него имало и снимка. На нея се вижда единствено огромно черно петно. Според Стоун фотографията е направена на 18 март. Той твърди, че самолетът се намира в непосредствена близост до американска военна база на Малдивските острови. Стоун използвал джипиес данните от снимката, според които Уд в момента бил на няколко мили от секретната американска военна база Диего Гарсия, южно от Малдивите в Индийския океан. Блогърът казва, че е невъзможно те да бъдат взети от гугъл или уикипедия заради секретността на военния обект.Медиите по света обаче подлагат на съмнение невероятната версия

Русия ще продължи финансовата помощ за Украйна, ако тя признае анексирането на Крим

Русия обвързва предоставянето на финансова помощ на Украйна с признаването от страна на Киев на анексирането на Крим. Украйна може да разчита на руска финансова помощ само ако признае сегашния ста...

Започна "Сливен 4x4 Екстрийм"

За поредна година Сливен е домакин на Националното офроуд състезание "Сливен 4x4 Екстрийм". Спортното събитие за офроуд маниаци и почитатели на мощните машини ще се състои днес и утре в мест...

Гърци се лекуват в минералните извори на Огняново

Благоевград /КРОСС/ Бум на туристи това лято очакват хотелиери и стопани на къщи за гости в курорта Огняново. Доста нашенци и чужденци сменят морето с откритите минерални басейни в селището през последните години. От началото на месец май до средата на септември почти всички места за нощувки са заети. Българи, жители на гръцката област Драма, французи и руснаци все по-често посещават селото, което е прочуто с множеството си минерални извори. 15 от мирата вече се стопанисват от община Гърмен. Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. В курорта са изградени над 10 хотела, строят се още няколко, а почти всяка къща предлага стаи за нощувки. От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода. Тя е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести. „Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 20 лева, а в цената е включена и закуска. Най-много гърци атакуват селището ни. Сред тях имаме редовни клиенти, които предпочитат нашия курорт пред морето", твърдят хотелиери. Някои от тях са направили оранжерии, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, картофи, за да се хранят здравословно гостите, пише standartnews.com.  

Нелазарувала мома нямало да се омъжи

Лазарките се пременят в традиционни носии и обикалят къщите в селото, като пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет

Възрастна жена пострада тежко при пожар в Русе

87-годишна жена пострада тежко при пожар, избухнал тази нощ в къщата й в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Благотворителен концерт подпомага изграждането на храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски”

В рамките на благотворителната кампания „Варненския Великден” днес от 10:00ч. в Младежки дом Варна ще се проведе благотворителен концерт в подкрепа на храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски”. В него ще участват: детски танцов ансамбъл при народно читалище „МАКЕДОНИЯ”, с ръководител Диана Добрева, деца от ЦДГ № 7 – „ИЗВОРЧЕ” , с музикален ръководител Диана Маринова и учители Иванка Атанасова и Асие Рамиз, деца от ОУ „Антон Страшимиров”, кавалджийска група и група „Орфеони”, с ръководител Николай Докторов и гайдарджийска група, с ръководител Недко Цонев.

Главен комисар Светлозар Лазаров: Повдигнато е обвинение на 39 годишна жена за умишлено убийство

Битов е мотивът за извършеното тежко престъпление спрямо осем годишното дете от Поморие

Барак и Мишел Обама декларираха 503 183 долара за 2013 г.

В данъчната си декларация Барак и Мишел Обама са съобщили, че доходът им за миналата 2013 година е на стойност 503 183 долара, предаде В данъчната си декларация Барак и Мишел Обама са съобщили, че доходът им за миналата 2013 година е на стойност 503 183 долара, предаде "Си Би Ес Нюс". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Данъците, с които е обложена тази сума, са в размер на 98 169 щатски долара.

Спорт и добри приятели срещу пролетната умора

Мислите, че сте в депресия? Тогава започнете да редувате задачите си, като ги сменяте една с друга. Ако започнете с отговор на електронните писма и продължите с работата по проекта, то като се върнете в къщи, не продължавайте да работите по него. По-добре първо проверете домашните на детето, а после изчистете прозореца. Ако издържите, няма Мислите, че сте в депресия? Тогава започнете да редувате задачите си, като ги сменяте една с друга. Ако започнете с отговор на електронните писма и продължите с работата по проекта, то като се върнете в къщи, не продължавайте да работите по него. По-добре първо проверете домашните на детето, а после изчистете прозореца. Ако издържите, няма

Прекратиха всички задгранични командировки заради ветото на президента

София /КРОСС/ Групите на БСП и ДПС в парламента предприеха драстични мерки за затягане на дисциплината. Прекратени са всички задгранични командировки заради ветото на президента, което ще се гласува във вторник. Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за сметната палата, което ще се гласува на 15 април като точка първа, съобщава „Преса". „Това гласуване ще бъде много интересно и знаково", обясни Румен Йончев. Според него можело да се очаква шарено гласуване дори сред лявата група. Според Георги Кадиев обаче макар да имало резерви по-рано, той плътно ще застане зад колегите си и ще отхвърлят ветото. Законът предвижда Сметната палата отново да има колективно ръководство. Депутатите обясняват, че отхвърлянето на ветото е много важно, защото битката била кой ще одитира харчовете на партиите в кампанията за евровота, пише "Преса".

ЦИК анулира регистрациите на три партии за евровота

Централната избирателна комисия анулира регистрацията за участие в изборите за Европейски парламент на 25 май на три партии поради недостатъчен брой валидни подписи - 2500. След проверката на ГРАО от списъка са извадени Българска демократична общност, Партия на Българските комунисти и Национал-демократчна партия.

Багата преби американец

/КРОСС/ Благой Иванов - Багата стигна до финала на турнира в тежка категория, организиран от веригата „Белатор". Софиянецът надви след коравия американец Лавар Джонсън. Мачът се проведе на галавечер в Темекула (САЩ). Срещата приключи малко преди края на първия рунд. Багата притисна Джонсън до решетките, след като му вкара много здраво ляво кроше. След това го хвърли на земята и атакува ръката с ключ кимура. Това беше 11-а победа от 11 мача за Иванов. Следващият му съперник е Александър Волков. Победителят от този мач ще получи шанса да се бие за короната на „Белатор" в тежка категория.

Облачността днес ще е значителна, условията за планински туризъм са неподходящи


Днес ще има значителна облачност, на много места с превалявания. Вятърът от запад-северозапад временно ще се усили до умерен. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса, в София - 11 градуса, е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде "Фокус".

Над планините ще е предимно облачно. Ще има превалявания от дъжд, над около 1700 метра - от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максимална температура на 1200...

Ген. Михов: Сега нямаме управленци

Още си спомням как ликувах след полета на Юрий Гагарин, каза по НТВ ген. Михо Михов по повод деня на авиацията. Като гост у нас била поканена и Валентина Терешкова, първата жена-космонавт, но не била потвърдила.

Българските региони с работеща индустрия бележат ръст дори и в криза

Aко държавата не може да помогне, поне да не пречи, посочи управляващият директор на Aims Human Capital Мария Шишкова


Алисия: Никого не съдя, пак ударихте на камък!

Един вестник пак е излязъл със "сензационна новина", че съм искала нечия собственост и съм водела дела за нея, ядоса се Алисия.

Политиката на десните се провали, има разочарование от ЕС

Спекулация е, че кабинетът ще падне след вота, заяви Станишев


Св. свещеномъченик Зинон, епископ на Верона

Кратко животоописание Свети Зинон, епископ Веронски, изповедник и чудотворец, починал през 380 година. От него са запазени 16 пространни и 7 кратки наставления, съдържащи пастирски наставления по основни теми за християнина, приложими към нуждите на неговото време. В памет на светия свещеномъченик Зинон, епископ на Верона Свети Зинон бил грък, роден в Сирия. Като пътешествал из разни страни с намерението да получи християнско образование, пристигнал в Италия и се заселил в град Верона. Жителите на този град видели добродетелния му живот и го избрали за свой епископ. Макар че по това време преследванията на християните вече били прекратени, все още имало много езичници, които Зинон просвещавал със светлината на християнското учение. Освен това му се наложило да води борба с арианите. В тази борба той се оказал твърд изповедник на истините на православието, въпреки гоненията, надигнати срещу православните от императорите Констанций и Валент, които покровителствали арианството. Зинон се потрудил много в полза на Божията Църква, достатъчно време ръководил своето паство, и отишъл с мир при Господа. Заради големите си подвизи той бил удостоен от Бога с дара на чудотворството. Свети Григорий Велики разказва следното чудо, което станало в деня на паметта на светеца през 558 година. През тази година в Италия имало необичайно наводнение. Най-голямата река на Италия, Тибър, излязла от бреговете си така, че всички околности на Рим били залети с вода

Нелазарувала мома - няма да се омъжи

 По традиция осем дни преди Великден православните християни отбелязват Лазаровден.

Така направиха и ученици от благоевградското СОУИЧЕ, които представиха народния обичай "Лазаруване", предаде кореспондентът на БГНЕС в града. На този ден се изпълнява обичаят лазаруване, който се свързва с преминаването на порасналите момичета към моминството и възможността да създадат семейство. По традиция млади жени, наричани лазарки, се събират рано сутринта и набират цветя и върбови клонки, от които сплитат венци за Цветница. Най-вълнуващ от всички ритуали за деня бил плетенето на венците от набраните цветя и пускането им в реката. Пускането на венец от девойка в реката символизира желанието й да се задоми. Ако венецът бил хванат от момък, той искал момичето за своя жена. Затова, когато пускали венците си в реката, момичетата пеели и чрез песните си изразявали своите надежди венците да бъдат уловени именно от онзи, когото харесват.

Пускането на венци било и своеобразно състезание, тъй като който излязъл най-напред по течението на реката, тази мома щяла първа да се задоми. Лазарките се пременят в традиционни носии и обикалят къщите в селото, като пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Лазарките пеят само на Лазаровден, тъй като се смята за греховно да се пеят други песни. Влизайки в дома на някого, те изпълняват песен за всеки член от семейството, а от своя страна стопанинът им дава различни дарове. Според стари предания, мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Двата празника - Лазаров ден и Цветница са свързани с началото на пролетта и разцъфването на природата. Обичаят лазаруване започва със седянка. Едно от момичетата се провиква: Лазаре! Иде Лазар, ходи по полени - трева гази до колене. Скоро го срещнете! Отворете нови порти да улезне Лазарица, до пошета по дворове... След това лазарките вървят, носейки кошнички за яйца пеят: "Разтвори се горо, водо, да преминат лазарици. Да не трошат криви пера, криви пера паунови".

Като влязат в дома, където ще лазаруват, пеят на домакинята: "Размитай Стано, дворове, и мо, нареждай Стано, столове и мо, ще ти дойдат гостове, ще ти дойдат лазарки." След като стопанката ги кани да седнат, те й казват, че не са дошли да сядат, а да попеят и поиграят за здраве и плoдородие на дома. Пеят: "Стопанке, пролет е! Нека цъфтят цветята, нека пеят птиците в двора ти и играят лазарки - пременени и нагиздени". Лазарката отива и поставя кърпа на рамото на детето в къщата и казва: "Лаленце се люлее Лазаре, на зелена ливада, то не било лаленце, Лазаре, най-ми било мъжко детенце. Във ръка цвете държеше, за лазарици питаше...". Стопанката дарява лазарките с пуканки, ябълки, бонбони и ги благославя: "Благодаря ви, лазарки! Господ здраве да ви дава! Да сте живи и здрави! Догодина пак да дойдете, да ни поете и да ни поиграете за здраве, за здраве и берекет!". По време на празника се правят и традиционните наричания: "Червен, червен Великден, зелен, зелен Гергьовден и догодина със здраве! Великденчето разцъфна и щъркелите дойдоха! Великден иде отдалече, Великден чука на прага"... След което всички се даряват с по едно яйце, което момите слагат в кошничките си. След още няколко игри като филека, препусканица и други празникът приключва с думите: "Сръбвахме водица от най-дълбоките народни извори, а тя е вкусна и разпалва жаждата. Докато е жива народната памет, нека я съхраним за нас и тези, които ще дойдат след нас. Гордеем се, че сме българи!".

Лазаровден

София /КРОСС/ Днес празнуваме Лазаровден. Това е християнски празник, носещ името на Свети Лазар - символ на здраве и дълголетие. Чества се в съботата преди Великден, която според евангелската притча се свързва с Лазаровото възкресение и е празник от Великденския обреден цикъл (в основата му лежи идеята за прехода от смърт към живот, осмисляна на митологично ниво като преход от зима към пролет). Според вярванията на следващия ден - Връбница (неделята след Лазаровден) се „разпущат умрелите от гробовете" и за да им се отдаде почит, се прави Лазарската задушница. В навечерието на Лазаровден жените прекадяват и преливат с вино гробовете на близките си и раздават варено жито и просфорки (малки питки с украса от тесто според пола, възрастта и социалния статус на починалия). В някои области е разпространен обичаят, преди изгрев слънце на Връбница, на гробовете да се палят огньове (осмислят се като „да се сгреят мъртвите").Типичен за Лазаровден е моминският обичай лазаруване. Участничките са девойки в предбрачна възраст (познато е и детското лазаруване - на момиченца между 6 - и 11-годишна възраст, които подражават на големите лазарки), наричани лазарки или лазарици. Подготовката на лазарските групи започва още на св. Четирсе мъченици - девойките се събират по махали и с помощта на възрастна жена или вече лазарувала по-голяма мома или невеста разучават песните и игрите (несключеното лазарско хоро, наричано боенец)

Кадиев: Големият проблем е, че не инвестираме в производство

София /КРОСС/ Безспорно събитието на седмицата е завършването на Закона за потребителските кредити. Част от аргументите на по-либерално настроените икономисти са добри, признаваме го, но те защитават техния индивидуален интерес. Ние считаме, че интересът на обществото е над интереса на индивидите. Един от аргументите беше, че ще се загубят 2000 работни места, което е силен довод, но и друг път са взимани мерки, които са водели до загуба на работни места, като например затварянето на Кремиковци, затварянето на безмитни магазини и т.н. Това не означава, че не трябва да го правиш. Най-силният аргумент от фирмите за бързи кредити беше, че имат много големи загуби в сектора и съответно ако сложим таван на лихвите за тях няма да е печеливша тази дейност, те ще изчезнат от пазара и ще се появи някакъв сив, получерен пазар дори на старите лихвари с бухалките. Него го има и в момента, коментира пред БНТ депутатът ПГ на „Коалиция за България" Георги Кадиев. Не съм в позиция да коментирам цялостната позиция на БСП. Какво ще излезе в крайна сметка не знам, за мен реиндустриализация означава не толкова купуване на стари спрели производства, колкото слагане на приоритет в държавата на производството. Големият ни проблем е, че не инвестираме в производство. Според мен както Сингапур и Катар са направили - създават един държавен инвестиционен фонд и правят печалби. При „Хинко" има задължения към държавата, които тя никога няма да си вземе, отбеляза Кадиев

Аржентинският майстор на класическата китара Роландо Саад гостува като солист на концерта „Цветница“

 класическата китара Роландо Саад гостува като солист на концерта „Цветница“ на оркестър Симфониета „София” с диригент Свилен Симеонов. На сцената на зала „Света София” прозвучаха сюити „Кармен“ и „Арлезианката“ на Жорж Бизе. Музикантите и Роландо Саад изпълниха и прочутия концерт „Аранхуес“ за китара и оркестър от Хоакин Родриго.

 
Музикалното събитие е част от поредицата концерти, посветени на 135 години български парламентаризъм, които се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков.
 
В програмата на симфоничния концерт бяха включени също изпълнения из „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров, сюита „Испания“ от Емануел Шабрие и сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов.
 
Роландо Саад е роден в Кордова, Аржентина. Следва в родния си град, след което специализира в Барселона при прочутата аржентинска концертираща музикантка Мария Луиза Анидо. Роландо Саад изнася концерти и участва в музикални фестивали и на най-престижните сцени в цяла Европа, Аржентина и Латинска Америка.
 
За своята блестяща изпълнителска кариера е удостоен с различни отличия – медал на фестивала “Шопен” във Вроцлав, Полша, наградата на град Милано, Италия и други. Роландо Саад е осъществил успешни турнета с оркестъра на Йехуди Менухин.
 
Престижното музикално събитие беше организирано със съдействието на Столична община и Общински културен институт „Надежда“.

Прокуратурата: Тефтерът с парите не е на Цар Киро

Експертиза показа, че скандалният тефтер с имена на политици, данъчни и митничари, за който се твърдеше, че е на циганския барон Кирил Рашков, всъщност не е негов. Самият Рашков преди време заяви, че всичко това било удар хора на ГЕРБ, които го вкарали в затвора, без да има вина.

Дизайн, архитектура и танц превземат Пловдив между юни и октомври


Известна и успешна поредица на фестивалите на независимата платфромаза съвременна култура "Едно", посветени на най-новото в областта на дизайна, архитектурата и танца ще превземе Пловдив в периода между 20 юни и 19 октомври тази година. Те ще бъдат и основна част от програмата на града под тепетата в подготовката му за кандидатурата за Европейска столица на културата 2019.

Първото събитие ще е традиционния ежегоден международен фестивал за дизайн и визуална култура , който започва...

12 април в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 238 г. римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си.През 467 г. Антемий става император на Римската империя.През 971 г. византийската армия на император Йоан I Цимиски навлиза в българските земи.През 1204 г. по време на Четвъртия кръстоносен поход е превзет и опустошен Константинопол.През 1796 г. Наполеон печели първата си значима победа при Монтеноте, разбивайки австрийските и сардинските войски.През 1849 г. италианският астроном Анибал де Гаспарис открива Хигея - четвъртият по големина астероид.През 1903 г. в Лондон е пуснат първият в света градски автобус с двигател с вътрешно горене.През 1935 г. е осъществен първият полет на британския самолет „Бристол Бленхайм".През 1945 г. американският президент Франклин Делано Рузвелт умира в кабинета си; като 33-и президент на САЩ полага клетва вицепрезидента Хари Труман.През 1954 г. Бил Хейли записва на плоча песента си Rock around the clock, поради което денят се счита за рождена дата на рокендрола.През 1955 г. ваксината срещу детски паралич, създадена от американския лекар Джонъс Солк е обявена за ефективна.През 1961 г. СССР изстрелва в Космоса първия пилотиран космически кораб с космонавта Юрий Гагарин на борда.През 1981 г. САЩ изстрелват първата космическа совалка - Колумбия.През 1992 г. във Франция е открит европейски „Дисниленд".

Рокерите във Варна стартират новия Сезон 2014 днес

Днес - 12 април Мол Варна ще даде началото на Мото Сезон Варна 2014. Фестът, с който рокерите от Варна и Североизточна България ще стартират официално новия си сезон, ще продължи през целия съботен ден. В него ще се включат около 500 мотористи от Варна, Добрич, Шумен, Бургас и др.

Циклон удари Северна Австралия

 Циклон с ветрове със скорост до 225 км/час удари северните части на Австралия, съобщава АФП.

Синоптиците прогнозират, че бурята ще продължи да се движи на юг-югозапад, като постепенно отслабне. В района между Кейп Мелвил и Кейп Трибюлейшън е възможно да се появят разрушителни ветрове с пориви до 140 км/час. Очаква се ветрове от 110 км/час да ударят Порт Дъглас и Кеърнс, а на юг да достигнат до Кардуел, който се намира на около 1500 км от Бризбейн.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване