Бебето, обвинено в опит за убийство в Пакистан, беше освободено от съда


Съд в Пакистан освободи 9-месечно бебе, обвинено в опит за предумишлено убийство на полицай в град Лахор, предаде "Асошиейтед прес".

Адвокатът Ирфан Тарар каза, че съдът е освободил детето, след като полицията е оттеглила обвиненията срещу него.

По думите на юриста органите на реда са завели делото срещу 9-месечното момче и негови роднини, без да разследват случая и без да разберат каква е била възрастта на обвиненото момченце. Съдът също поиска обяснение от полицаите....

Владо Пенев се върна от острова на Брад Пит и Анджелина Джоли

Владо Пенев прекоси цяла Камбоджа с хеликоптер, за да отиде на един частен остров. И се озова в истински рай, в който често обичат да почиват звезди като Анджелина Джоли и Брад Пит. Това е Сонг Саа - частният остров, на който всичко е построено от екоматериали.

Пенев беше там в средата на март. Тогава замина за Камбоджа за 10-дневна екскурзия. Владо Пенев прекоси цяла Камбоджа с хеликоптер, за да отиде на един частен остров. И се озова в истински рай, в който често обичат да почиват звезди като Анджелина Джоли и Брад Пит. Това е Сонг Саа - частният остров, на който всичко е построено от екоматериали. Пенев беше там в средата на март. Тогава замина за Камбоджа за 10-дневна екскурзия.

Лавров: Анексирането на Югоизточна Украйна противоречи на коренните интереси на РФ

/КРОСС/ Присъединяването на Югоизточна Украйна към Русия противоречи на коренните интереси на Русия. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за телевизия „Россия 1".„Не можем да имаме такива желания. Това противоречи на коренните интереси на Руската Федерация", каза Лавров в отговор на въпрос дали Русия възнамерява да „откъсне" източните и югоизточните части на Украйна.В същото време Лавров отбеляза, че Русия не настоява на термина „федерализация" при разрешаването на кризата в Украйна. По думите му, най-важното е да се вземат под внимание интересите на всички региони.

Ердоган обвини Twitter в укриване на данъци

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че ръководството на платформата за микроблогинг Twitter укрива данъци. Той отправи обвинението за укриване на данъци, след като Twitter бе използвана за раз...

Топузаков отписа Лига Европа след 1:2 от Литекс

Треньорът на Левски Елин Топузаков отписа Лига Европа след загубата с 1:2 от Литекс насред "Георги Аспарухов". "Не спечелихме, защото ни попречи неумението да вкараме гол. Създадохме сп...

Който смята, че съм луд, после е приятно изненадан

"Всеки, който смята, че съм психопат и екстремист, че съм луд, после ми казва, че е приятно изненадан. Не чувствате ли вина, че създавате такъв образ на такива като мен?", попита Сидеров вод...

Първият космонавт в света - Юрий Гагарин е сред почетните граждани на Перник

Изложба посветена на първия полет на човек в космоса е подредена в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията е под наслов "Нашият Гагарин" и с нея в Перник гостува Руският културно- информационен център.

Изложбата се посвещана на Деня на космонавтиката и на 80 - годишнината от рождението на първия космонавт в света Юрий Гагарин. Първият човек излетял в космоса е посещавал Перник и е сред почетните граждани на града, съобщи радио...

Продължава

Лора: Бебето е планирано, щастлива съм!

Певицата Лора Караджова е бременна стана ясно още вчера. Тази сутрин чаровната блондинка гостува в "Жените говорят" по TV7, за да разговори тиражираната от жълтите медии новина.

12 души загинаха при атаки на маоисти в Индия

/КРОСС/ 12 души загинаха в индийския щат Чатисгар при два взрива, организирани от маоистки бунтовници. Това съобщи "Франс прес", позовайки се на източник от местната полиция.Убитите са членове на местната избирателна комисия. Бунтовниците са взривили автобуса, с който са пътували.Още 5 души, ангажирани с охраната на изборите, са били убити при провеждане на операция, свързана със сигурността на изборите. Друг е загинал при взрив на мина.

Починалата Габи била до сутринта със сина на зам. областния управител Г. Никодимова

Синът на заместник - областния управител на Перник Галина Никодимова е бил до сутринта с починалата тази сутрин Габриела Христова.

Минути след 6 часа сутринта Габриела Христова тежко пострада при катастрофа на улица "Протожерица" в Перник. Часове по - късно абитуриентката от професионалната гимназия по икономика почина в пернишката болница.

Автомобилът "Фолксваген Голф" е бил шофиран от 18 - годишния Илиян, който бил пиян и нямал...

Продължава

РЗИ-Варна отчитат леко повишение на заболелите от чревни инфекции

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. Заболеваемостта от чревни инфекции е леко увеличена от предходната седмица.

18% от холандците "за" свободно движение на българи

В Холандия тази година са пристигнали под 1000 българи и румънци


Пирински: В ЕС не може да има две категории граждани

Поморие /КРОСС/ Важно и отговорно е всеки един от нас, който има право да гласува, много ясно да осъзнае за какви избори става дума, между какво се избира и какви са последиците от един или друг избор, който човек ще направи. Става дума за избор между две различни политики и две различни посоки, в които ще продължи да се развива България. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП и кандидат за евродепутат от листата на КБ за предстоящите евроизбори Георги Пирински по време на среща - разговор с жители на Поморие. По време на дискусията той запозна присъстващите с платформата на БСП за евроизборите. „На първо място сме поставили нашата категорична позиция, че в Европейския съюз не може да има две категории граждани. Всеки български гражданин е равноправен гражданин в ЕС с всеки друг на която и да е друга европейска държава. Няма първа и втора класа гражданство. Има изписани права в основния договор на Европейския съюз", категоричен бе той. По думите му важни акценти в платформата са и въпросите как да работят европейските институции, каква да бъде бюджетната политика, каква външна политика да води съюзът, теми като безработицата, демографската криза, защитата на майчинството и децата, борбата с монополите, реиндустриализацията, селскостопанската политика, защитата на природата. В дискусията участие взе и друг кандидат за евродепутат от КБ Николай Тишев.

Станишев: Огромният проблем на България е обезлюдяването

Видин /КРОСС/ Над 500 души посрещнаха лидера на БСП Сергей Станишев във Видин, за да чуят вижданията на управляващите за развитието на региона. Огромният проблем на България е обезлюдяването, като той е особено болезнен за северозапада. Този проблем няма да се разреши, ако не се промени отношението на българската държава към региона, ако не се създават условия за работеща икономика, за поминък на хората, за младите хора да остават тук и да създават семейства. Това заяви на среща с обществеността във Видин председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.По думите му е нужно специално отношение и БСП е наясно с тази необходимост. „При предишното управление от Видин бяха изсмукани държавни институции, сега се върна Митницата, Напоителни системи. Как ще има бизнес като за едно съдебно решение трябваше да се ходи във Велико Търново, за друго до Монтана", попита риторично Станишев и допълни, че административната реформа на ГЕРБ е довела само до закриване на работни места. „Възстановяваме справедливостта към северозападна България", заяви Станишев и припомни, че по публичната инвестиционна програма за областта са осигурени 13 млн. лева, в това число за належащи проекти в града като големия надлез, училището „Антим Първи" и др

Комисар Костов: Васил има проблеми от известно време, но това не го прави лош човек

През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията. Това коментира пред "Фокус" комисар Георги Костов, директор на Областната дирекция на МВР в Благоевград, по повод приключването на случая в симитлийското село Черниче.
"Към момента сме документирали всички действия на обекта на тази През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията. Това коментира пред "Фокус" комисар Георги Костов, директор на Областната дирекция на МВР в Благоевград, по повод приключването на случая в симитлийското село Черниче. "Към момента сме документирали всички действия на обекта на тази

407 българчета осиновени в чужбина през 2013-а

Сандански /КРОСС/ 407 българчета са били осиновени в чужбина през миналата година, докато през 2012 г. броят им е бил 395. Това съобщи на семинара на Министерството на правосъдието в Сандански директорът на дирекция „Международни осиновявания" Милена Първанова.Министерството е издало 340 съгласия за международни осиновявания през 2013 г. и 326 през предходната година, като в една процедура могат да участват повече от едно деца. В България като брой се осиновяват почти два пъти повече деца в сравнение с осиновените в чужбина. От всички процедури за 2012 г. за САЩ съгласията за осиновяване са 124, за Италия - 98, Франция - 31. През 2013 г. за осиновявания в САЩ са дадени 120 съгласия, 79 са за Италия, 46 за Франция.За периода 2009 - 2011 г. Италия е била първа по брой процедури на осиновяване на български деца. В ЕС обикновено има толеранс за осиновяване на деца с лечими заболявания.От 2003 г. има плавно повишаване на броя на процедурите за международно осиновяване. То трябва да се приложи тогава, когато за децата няма подходяща възможност да се отглеждат в България. Това е основно за деца, които не могат да бъдат отгледани адекватно у нас - на по-висока възраст или със специфично здравословното състояние. Деца със синдром на Даун са с изключителен приоритет за осиновяване в САЩ. Там имат много добри програми за отглеждане и интегриране на хора с такова състояние.Като пример Милена Първанова даде момиче, родено през 2002 г

Подготвят се по-тежки санкции за некоректните съдебни изпълнители

Отнемане до живот на права за упражняване на професията съдебен изпълнител и много по-тежки глоби. За това настоява Министерството на правосъдието заради сигналите срещу некоректни частни съдебни изпълнители. Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева уточни, че сигналите са главно срещу 10 съдебни изпълнители от общо 163-ма юристи в бранша. “Във всяко стадо има и черни овце”, коментира тя. Една от основните схеми на некоректните съдебни изпълнители е изкуственото разделяне на дълговете на длъжниците на много малки части. Изгодата за тях е следната: ако има само един дълг се дължи само една такса на съдебния изпълнител и един адвокатски хонорар. Ако обаче един дълг от примерно 100 лева се раздели на 20 части от по пет лева, частният съдебен изпълнител ще иска такса за всеки един от тях. Така длъжникът може да бъде принуден да плати 20 пъти за едно и също нещо, а таксата му към съдебният изпълнител да надвиши многократно самия му дълг. "Реформата в частното съдебно изпълнение не е довършена. В частта за дисциплинарно производство законът куца", коментира  Сапунджиева. Има общо 400 подобни случая на "раздробени" дългове. Според нея санкциите за подобни хора трябва да станат много по-тежки. Тя се обяви за създаване на възможност за отнеме правото за упражняване на професията завинаги, а не само за пет години, както е в момента. Други жалби се съдебните изпълнители са, че не придвижват към съда жалби на кредитори и длъжници, някои от тях извършват действия без изрично упълномощаване. Друга искана промяна е за увеличаване на сумата по задължителната застраховка, която частните съдебни изпълнители са длъжни да си правят. В момента всеки един от тях се застрахова за по 1 милион лева срещу непозволено увреждане. С тези пари се плаша на ощетените от неправомерни действия на съдебните изпълнители кредитори или длъжници. Министерството настоява сумата по застраховката да се увеличи 10 пъти.

Наш национал е пред трансфер в Холандия

"Има интерес от Холандия, има и контакт. Още обаче е твърде рано да говорим за имената на клубовете.", каза агентът на Виданов.

Комисар Костов: Васил има проблеми от известно време, което не го прави лош човек (обновена)

През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията. Това коментира пред През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията. Това коментира пред "Фокус" комисар Георги Костов, директор на Областната дирекция на МВР в Благоевград, по повод приключването на случая в симитлийското село Черниче. "Към момента сме документирали всички действия на обекта на тази

Китайски университети искат наши студенти

/КРОСС/ 20 университета от Нинбо проявяват интерес за партньорство с висшите училища във Варна. Това обяви Хон Тяшиан, зам.-кмет на 10-милионния китайски град, по време на бизнес форум, организиран от община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Проявата бе посветена на 10-годишнината от подписването на споразумение за сътрудничество между двата града, съобщи Дарик.Гостите представиха възможностите за участие на местния бизнес в Седмицата за икономически и културен обмен, която ще се проведе в Нинбо през юни. Тя е съвместно събитие на Нинбо и правителството на Китай. Във форума се предвижда участие на 16 държави от Централна и Източна Европа. Всички варненски фирми, които решат да се включат, няма да плащат такси. Община Нинбо ще поеме и разноските по транспортиране на стоки от пристанището до изложбените зали, както и трансфера от летищата до хотелите, предвидено е и облекчаване на митническите такси.Търговско-икономическите връзки, образованието, здравеопазването, културата ще бъдат акценти по време на Седмицата за икономически и културен обмен."Образованието е важен приоритет за нас. Готови сме да осигурим стипендии за студенти от Варна, които искат да продължат подготовката си в Нинбо", каза Хон Тяшиан. Морската столица да стане вторият град в България - след София, в който да има Институт "Конфуций", предложиха още гостите

Мениджърът на Шуми проговаря за състоянието му

/КРОСС/ Мениджърът на седемкратния световен шампион от "Формула 1" Михаел Шумахер Сабина Кем ще говори за здравословното му състояние в телевизионно шоу по германския канал ARD, съобщават местни вестници.По-рано бе съобщено, че състезателят, който е в изкуствена кома, е започнал да реагира на гласове и дава окуражителни признаци за пробуждане. Мениджърът ще бъде гост на известния немски телевизионен водещ Гюнтер Яух, а предаването ще бъде излъчено на 13 април.Сабина Кем ще участва в телевизионно предаване за първи път от три месеца и половина. В началото на януари съпругата на Шумахер Корина се обърна с молба към медиите да оставят семейството й на мира и да не пречат на лекарите да се борят за живота на мъжа й.

Българите ще могат да фалират и в лично качество

Министерството на правосъдието подготвя закон, който ще позволи на българите да обявяват частен фалит, обявиха от институцията в събота. Целта е да се сложи край на състоянието “вечен длъжник”, в което изпадат някои хора. Основното условие е дългът да надвишава с 1/3 размера на приходите на годишна база. Ако гражданинът отговаря на това условие, той ще получи право да поиска от съда да го обяви във фалит. При съдебно решение той ще бъде вкаран в специален регистър към Агенция по вписвания. Ползи има и за длъжника, и за неговите кредитори, обясниха от министерството. Длъжникът получава срок от 3 години, за да се разплати. През това време върху неговите дългове не се начисляват лихви и неустойки. Ипотеките и залозите върху неговото имущество няма да се премахват. Идеята е длъжникът да получи глътка въздух, а неговите кредитори накрая да си вземат дължимото. Ако се поиска обявяването на частен фалит цялото имущество, без най-необходимото за живот, както и доходите за три години напред, ще стават собственост на кредиторите. От Министерството на правосъдието не пожелаха да влизат в много подробности около законопроекта. Причината е, че той все още е в работен вариант. Неговият първи официален вариант ще бъде публикуван до 2 седмици. Въпреки това отсега е ясно, че длъжникът, който е обявил фалит ще трябва да преживее три години, в които по-голямата част от доходите му ще отиват в специална банкова сметка, управлявана от кредиторите му. Ще му остават само основни суми, които да гарантират жизнения минимум. Фалиралият гражданин ще запазва само най-необходимите вещи – дрехи, основни мебели, печка, хладилник и други. Няма да се пипа и жилището му, освен, ако не е ипотекирано. По информация на вестник “Труд”, най-важната полза от частния фалит е, че след като изтекат трите години, всички имуществени задължения на длъжника, възникнали преди обявяването на решението, се погасяват. Проектът не прави изключение за дълговете, обезпечени със залог или ипотека. Кредиторите с такива вземания обаче запазват обезпеченията си. Това означава, че ако длъжникът е купил апартамент с ипотечен кредит от банка и съдът го обяви във фалит, дори и това да е единственото му жилище, банката ще го вземе. После съдебният изпълнител ще го продаде на търг и тя ще получи парите. Разликата с настоящата ситуация е, че ако сумата от продажбата не стигне за погасяване на кредита, остатъкът няма да продължава да тегне  върху длъжника.

Розмарин срещу пролетна умора


За мнозина пролетната умора се превръща в болест, която настъпва с особена сила след превъртането на часовника с час напред.
Всъщност е физиологично състояние, свързано с адаптацията на организма от зимния към летния сезон, обяснява дерматологът д-р Емил Илиев, специалист по китайска медицина. Влияние оказват климатичните промени, За мнозина пролетната умора се превръща в болест, която настъпва с особена сила след превъртането на часовника с час напред. Всъщност е физиологично състояние, свързано с адаптацията на организма от зимния към летния сезон, обяснява дерматологът д-р Емил Илиев, специалист по китайска медицина. Влияние оказват климатичните промени,

Истина или лъжа: Любо Нейков става водещ на “Нека говорят”

Любо Нейков - продуцентът от Любо Нейков - продуцентът от "Дрийм тийм", става и водещ на "Нека говорят" - предаването, което компанията му прави за Би Ти Ви, написаха миналата седмица жълти сайтове, преписани и от някои по-сериозни вестници. След публичното напускане на Росен Петров, който влезе в политиката, водещи на публицистичното токшоу са Жени Марчева и Михаил Дюзев.

Бареков: Борисов ще се съобразява с мен!

Избори ще има, когато кажа аз, това е положението, заяви пред журналисти лидерът на „България без цензура" Николай Бареков. Вотът ще е през октомври, каза още той и посъветва Бойко Борисов да свиква, че вече не е фактор в политиката.

Никол Станкулова е журналист, Милица Гладнишка - ленивец (видео)

Двете се включиха в озвучаването на новата анимация Двете се включиха в озвучаването на новата анимация "Рио 2". В нея Гладнишка е гласът на рапиращия ленивец, а хубавата синоптичка Станкулова - на журналиста. В работата по филма се включиха дори Румънеца и Енчев. А клипът от записите им е вече във фейсбук.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Видео: Отношенията на Украйна и Русия заплашват живота на 50 лъва



Никой не е очаквал, че т.нар. крале на джунглата могат да се окажат по средата на политическа и финансова криза.

Но след като украинска банка блокира сметката на парк за сафари в Крим след неговото отделяне към Русия, сега 50 лъва са заплашени да умрат от глад, твърди директорът на парка Олег Зубков, цитиран от "Ройтерс".

"В парка има месо само за няколко дни. Трябва да измислим нещо. Невъзможно е да обясним на тигрите, че са станали жертва на нечии политически...

ДПС отново нави латерната за българския етнически модел

Традиционно преди избори ДПС отново подгря темата за етническия модел в България. По думите на председателя на Движението - Лютви Местан, благодарение на този „най-ценен продукт на българския преход", страната влязла в Европейския съюз и НАТО.

Терзиева: "Струма" и "Марица" ще бъдат приключени в срок

Когато г-н Орешарски ми предложи да стана министър, прецених, че може да допринеса за развитието на регионалното развитие. Това каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Десислава Т...

Съдии дариха 3 точки на Литекс срещу слаб Левски

Литекс получи 3 точки от съдиите при гостуването на Левски в София в дербито на 32-ия кръг в "А" група. "Оранжевите" спечелиха на стадион "Георги Апарухов" с 2:1. И двете...

Явор Куюмджиев: Задържането на цената на тока ще е трудно

Невъзможно е цената на тока да бъде намалена, а задържането й на настоящото равнище би било трудно. Това заяви депутатът от Коалиция за България Явор...

Каяк експедиция ще яде космическо меню

Експедиция, която през юни ще преплава с едноместен каяк 1800 км в Черно море за 30 дни, ще се храни с космически блюда. Това съобщи вчера шефката на Института по криобиология и хранителни технологии проф. Габриела Маринова.
Менюто ще включва телешко със зелен фасул, пиле с ориз басмати, кисело мляко с мюсли, плодови и зеленчукови сокчета... Експедиция, която през юни ще преплава с едноместен каяк 1800 км в Черно море за 30 дни, ще се храни с космически блюда. Това съобщи вчера шефката на Института по криобиология и хранителни технологии проф. Габриела Маринова. Менюто ще включва телешко със зелен фасул, пиле с ориз басмати, кисело мляко с мюсли, плодови и зеленчукови сокчета...

Тежък жребий за Гришо в Монте Карло

/КРОСС/ Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу испанеца Марсел Гранойерс в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. При победа поставеният под номер 12 в основната схема българин ще се изправи срещу победителя от двубоя между финландеца Ярко Ниеминен и квалификант.Това ще бъде трети двубой между Гришо и Гранойерс, като до момента намиращият се под №38 в света испанец има предимство от 2-0 победи. Ако хасковлията успее да вземе реванш, ще си осигури 45 точки за ранглистата, но няма да прибави нови към актива си, тъй като има да защитава 180 от миналогодишното си участие.Жребият за основната схема събра Федерер и Джокович в една и съща половина т.е. двамата могат да се срещнат на полуфиналите, а втората полуфинална двойка може да се превърне в повторение на финала на Australian Open между Надал и Вавринка.

Григор Димитров с тежък жребий за мастърса в Монте Карло


Григор Димитров изтегли тежък жребий за първото си състезание на червени кортове през сезона - турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло, който е с награден фонд от 3.5 млн. евро и ще се проведе между 13 и 20 април.

Българският тенисист попадна в най-тежката първа четвърт на основната схема, в която се събраха четирима от осемте най-силни испански играчи. 

Съперник на Димитров в първия кръг ще е Марсел Гранолерс, срещу когото все още няма победа, а в неговия поток са...

Цветанов: Държавата е в тежка ситуация; правителството в изолация

Днешната политика е политика на реваншизъм, не на знаещите и на можещите, а на онези, които могат да осигурят определен брой гласове от определено населено място, заяви пред членове и симпатизанти на ГЕРБ в Смолян заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

За да живеем дълго, трябва да се научим да си прощаваме

Не проявяващите състрадание към себе си са силно подложени на стрес


Вандали отново посегнаха на музейния обект Стойова къща в Радомир

За поредната вандалска проява над музейния обект Стойова къща в град Радомир, съобщават читатели на ZaPernik.com, които изпратиха и снимки.

Тази нощ набези отново са нападнали старата оградата на музейния обект. Изпочупили керемиди от конструкцията, като ги подреждали по улица "Черковна", за да не може да се преминава по нея.

Това се случва по - малко от месец, когато къщата отново беше нападната. 

След нощното нападение служители на...

Продължава

Изтичане на бензол замърси питейната вода на китайски град

Бензол от тръбопровод на Китайската национална петролна компания е попаднал във водопроводната мрежа на град Ланчжоу, разположен на 1700 км от Шанхай. Това са установили специалисти по опазването на околната среда.

Откъс от "Тими Провала" на Стефан Пастис


"Казвам се Провалa. Тими Провала. Аз съм създател, президент и главен изпълнителен директор на най-добрата детективска агенция в града, вероятно и в страната. Книгата, която държите, е историческо сведение за живота ми на детектив. Фактите са внимателно проверени. Всички рисунки съм направил аз. Опитах се да накарам партньора си да направи илюстрациите, но се оказа, че неговите не стават."

Така започва новата книга, която ще утоли жаждата на почитателите на "Дневникът на един...

Законът за частния фалит – готов до седмица

До около седмица ще бъдат окончателно готови текстовете на Закона за частният фалит. Това каза на семинар в Сандански за европейските тенденции при съдебната реформа министърът на правосъдието Зинаида Златанова. Плановете са били проектът на закон за индивидуалния фалит да бъде публикуван тази седмица на сайта на правосъдното министерство, но се оказало, че е необходимо още малко време за да се прецизира, включително и за финансовата обосновка.

Михаил Белчев пя на рождения ден на Нели Хаджийска

Михаил Белчев - изпълнителят, който е написал едни от най-романтичните български песни, пя на рождения ден на Нели Хаджийска. В четвъртък тв водещата чу любимата си песен Михаил Белчев - изпълнителят, който е написал едни от най-романтичните български песни, пя на рождения ден на Нели Хаджийска. В четвъртък тв водещата чу любимата си песен "Не остарявай, любов", изпята специално за нея. Тогава тя празнува с най-близките си приятели в бар в София. Съпругът - Данаил Хаджийски поднесе голяма торта, на която тя духна

За една година над 7000 български момичета са били ваксинирани срещу човешки папиломен вирус


Общо 7163 момичета са завършили пълната имунизационна схема с ваксината срещу човешки папиломен вирус. Тя беше включена в националния имунизационен календар миналата година, когато започна Националната програма за първична профилактика срещу рак на маточната шийка. Данните обяви на семинар в Правец д-р Теодора Тодорова от координационния съвет на програмата.

Пълният курс на ваксината е от три инжекции, като първата са си поставили 11 981 момичета, а втората - 10 283.

За...

Ад в брезнишко! Пламъци изпепелиха 65-годишен дядо в село Кошарево

65-годишен мъж е загинал при пожар в село Кошарево, Пернишко. Това съобщиха от "Пожарна безопасност и защита на населението" – Перник.

Съобщението за пожара е получено малко след 2:00 часа през нощта. На място са били изпратени противопожарни автомобили на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Брезник и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Перник, пише информационна агенция...

Продължава

Борисов: Моят дебат е с Орешарски

Смолян /КРОСС/ Българите горчиво ще се каят, че са докарали Станишев отново на власт. Ако българите не послушат предизборния лозунг на ГЕРБ, че България няма време за губене, няма да бъдат построени и довършени нито „Струма", нито „Хемус", защото Европейската комисия ще ни спре еврофондовете. Tова заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на среща със структурите на ГЕРБ от Смолян и Перник, която се проведе в Смолян. По думите на Борисов, Станишев дезертира от отговорността да стане премиер. „Хареса му, като г-н Доган да си седи в сарая, да командва и да не подписва нищо. Да си премиер не е само длъжност. Това е отговорност. Хареса му и иска да е евродепутат. Щом от премиер си дезертирал до това да си евродепутат, нямаш място да спориш и да дебатираш с премиерите. Затова моят дебат е с Орешарски", обясни Борисов. Той посочи, че БСП и ДПС знаят, че няма да станат по-приятни за хората, затова искат да ни изкарат, че всички сме маскари. „Миков, който иначе всеки ден шмерекува, и спира регистрацията на 20-ата секунда, за да е нисък кворумът, вчера три пъти даваше почивка, за да долети „Атака" като бялата лястовица по жицата. Един час чакаха да долети бялата лястовица, а в очите им - страшна мъка. Накрая депутатите от „Атака" дойдоха като по команда по якета и анцузи. Вие си отговорите на въпроса по чия команда е станало това

Променливо време, отново ще превали

Преди обяд ще има временни намаления на облачността, но около и след обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще е слаб от северозапад. Минималните темп...

Расмусен: Тъй като сте в НАТО, Русия не се опитва да влияе в България

Ясно е, че Русия има амбицията да възстанови сферата си на влияние, но тя не включва България сама по себе си. Благодарение на българското членство в НАТО, Русия не се и опитва да влияе върху полит...

Изведен е мъжът, барикадирал се в дома си в село Черниче и стрелял по полицаите


След 20-часова блокада Васил Митков от село Черниче беше изведен от дома си, предаде БНР. Операцията приключи успешно преди минути. Линейка е транспортирала 40-годишния Митков в благоевградската болница, предаде и "Фокус".

Около 20 полицаи бяха пред дома на барикадиралия се мъж и цялата улица беше отцепена. По думите на жители на селото този прецедентен за иначе спокойното симитлийско село случай е стреснал местните жители. Снощи са се чули три изстрела.

Ралица Ангелова от...

Бареков: Избори ще има, когато кажа

София /КРОСС/ Избори ще има, когато кажа аз. Това е положението, каза пред журналисти лидерът на „България без цензура" Николай Бареков. И добави, че вотът ще е през октомври и посъветва Бойко Борисов да свиква, че вече не е фактор в политиката. „Ще се съобразява с моето мнение по тези теми, а моето мнение е мнението на българския народ. Каквото кажат на 25 май, това ще се случи. Ако гласуват за ББЦ, само 4 партии ще вкараме евродепутати. Ние ще предизвикаме предсрочни парламентарни избори", добави той. Около 25 май ще имаме седем души в парламента, каза още Бареков. „Ангел Славчев каза за двама представители от БСП. Със сигурност аз знам за депутат от ГЕРБ, който напуска, и ще се присъедини към ББЦ. Ще имаме достатъчно механизми да предизвикаме предсрочен вот. Умилено не желаем да правим група, защото това е умрял парламент. Той приключва", подчерта той.

Фуко среща Делян Пеевски

Автор: Даниел Смилов*

Новите леви у нас отдавна ни дължат тази среща, защото Фуко, като техен гуру, е страшилището за властта, която изчезва, която се крие и която тръпне от страх да не бъде разобличена. Левите – изненада! – засега откриха, че властта се е скрила в дейността на определени тинк-танкове, които те не харесват. Глупава власт – не можа ли да избере по-скришно място!

Това е шега, разбира се, защото властта, от която Фуко би се интересувал, е отседнала съвсем на друго място. От лятото насам имахме един от редките моменти на персонализацията й в триумвирата Станишев-Доган-Пеевски/Василев. Сега, както Фуко би предположил, властта започва да се оттегля от зоната на видимото и се оглежда за скривалище. (Моля, не я търсете пак при тинк-танковете: уверявам ви, че я няма! И под бюрата гледах.)

Във видимия свят, Доган е скрит в Сараите си, Пеевски се е запътил за Европа, Василев няма нищо общо с БСП–ДПС и Бареков, защото е банкер.

Оттеглянето е свързано и с прехвърлянето на собственост върху Патрик, Шон, Бени, Хил и други офшорни разновидности на родните Сульо и Пульо: след Булгартабак и една медийна империя е на път да се присъедини към царството на посредническите сенки.

Фуко обаче не би се подвел от тези маневри и би направил една археология на тленните останки на видимат власт, задавайки следните въпроси:

1) Защо всички твърдят, че Доган е най-влиятелният политик в България? Той изглежда няма собственост или големи видими приходи – освен онзи злополучен милион от хидроинженерна дейност. Също така, вече не би трябвало да има политическа власт, след като се оттегли. Как става така, тогава, че информирани хора – като ББ и Валерия Велева – убедено превъзнасят влиянието на този човек? Разбира се, умните и опитните ветерани обикновено ги слушат, но Доган няма статут на съветник, а на този, който взема самите решения: него питат пръв, Бисеров при него отива на крака да се кае, Местан се държи като негов говорител. Не е ли скритото все пак видимо?

2) Богатите хора могат да си намерят адвокати, които с хитри хватки да направят властта им формално непроследима. Накрая на собственическата верига винаги може да има по някой Патрик, който със сигурност ще има добър живот, но едва ли ще взема сериозни решения по нейното управление. Хипотетичен пример: ТВ8, да речем, формално не е свързана с банкера Цветан Базилев и партията на Вареков, а изцяло принадлежи на Партик Смит в съдружие с Джон Смит и Джеймс Браун. Телевизията обаче е трибуна за партията на Вареков и е бухалка за опонентите на Базилев. Не е ли точно това реалната следа от властта в обществото? Разговорът за формалния собственик е шампионат по надлъгаване за корпоративни адвокати: кой ще приложи по-добра техника за скриване на реалните собственически и властови отношения.

3) Как се придобиват и губят медийни империи в България? От това, което знаем дотук, нещата изглеждат така: придобиват се от хора, които нямат необходимите средства, чрез заеми от определени банки. Губят се, като се продават на хора, които изглежда също нямат достатъчно средства, за да ги придобият, които също сигурно са взели кредити от банки и т.н. За какво е знак това?

4) Какво става, ако принципалът загуби доверие в агента си? Започват напрежения, възможна е раздяла. Същото ще се случи, ако агентът стане неудобен и компрометиращ за принципала. В ситуацията сега, явно някой е вече неудобен и трябва да бъде пенсиониран в Брюксел, поразтоварен от медиийните си отговорности и пр. Но кой е принципалът? Кой е взел това решение? Кой?

Ето ги истинските фукоянски въпроси на съвременна България. Не съм съгласен с тези (леви или десни), обаче, които посочвайки тези проблеми, бързо скачат върху заключението, че „демокрацията е фасада“, а на нас не ни остава нищо друго освен да критикуваме, сочим с пръст и викаме „всички са маскари“. Тези критически мислители трябва да обърнат внимание, че поради факта, че сме все пак демокрация, те могат свободно да заявяват тези си възгледи. За да усетят разликата, нека се опитат в Москва да развият тезата, че и Путин е маскара.

По-важното е, обаче, че демокрацията ни дава инструмент да опростим картината на разпределението на властта и отговорността за решенията. Колкото и перфидни форми на укриване на власт да се измислят, избирателят може да действа смислено, задавайки си следните въпроси:
1) Кои партии са най-тясно свързани с вероятни центрове на неформална власт, като тези описани по-горе?
2) Кои политически лидери са показвали, че могат да отстояват и да се противопоставят на корпоративен натиск и кои системно и срамно са се подавали на такъв натиск?
3) Кои партии не биха направили компромис с европейски и демократични ценности заради комисионни по енергийни проекти, както и за да не си развалят отношенията с корпоративен партньор?

Перфектни отговори може и да не откриете в настоящия момент, но въпросите не са безсмислени: има съществени различия между партиите и далеч не всички са овладяни от олигархия, задкулисие и т.н.

Също така, за разлика от Русия, тук не е без значение за кого ще гласувате: победителят няма да е винаги един и същ. А ако все пак сте неудоволетворен/а от избора, веднага отивайте да правите своя собствена партия, очертайте нова политическа алтернатива, кажете какво по-различно трябва да се случи. До предсрочните парламентарни избори има време за подобна дейност, макар и не чак толкова много, така че бързайте!

Текстът е публикуван във Facebook профила на автора.

The post Фуко среща Делян Пеевски appeared first on Noresharski.com.

Спецотряд залови мъжа в Черниче без стрелба

Задържаният при спецакцията в Черниче 40-годишен Васил Митков, след като бе прегледан в Благоевградската болница, придружаван от задържалите го барети, бе настанен в отделението по психиатрия, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване