25 хиляди туристи чакаме във Варна от пасажерските кораби

Заявките за посещения на големи пасажерски кораби във Варна продължават да се увеличават и вече са 44, съобщи за „Народно дело“ изпълнителният директор на пристанището Божидар Чапаров. Прогнозата е, че броят на туристите, които ще доплават до града по този луксозен начин, може да достигне 25 000.

Корпоративни отчети разочароваха европейските пазари

Посланието на ЕЦБ от вчера определено е положително, но има и някои обезпокояващи въпроси за пазарите, според анализатор


Папазов: Пътниците и товарите се насочват към автомобилния транспорт

Наблюдава се тенденция пътниците и товарите да се насочват към автомобилния транспорт. Това заяви министърът на транспорта, информационните...

Виж програмата за срещите на кандидатите за евродепутати от БСП с избиратели за утре

В събота кандидатите за евродепутати от листата на Коалиция за България ще проведат следните срещи:
 
 Илияна Йотова и Момчил Неков ще посетят област Бургас

10:00 ч. те ще се срещнат с рибари, обществеността и членове и симпатизанти на партията.

12:00 ч. те ще дадат пресконференция в ОбС на БСП на ул. В събота кандидатите за евродепутати от листата на Коалиция за България ще проведат следните срещи: Илияна Йотова и Момчил Неков ще посетят област Бургас 10:00 ч. те ще се срещнат с рибари, обществеността и членове и симпатизанти на партията. 12:00 ч. те ще дадат пресконференция в ОбС на БСП на ул. "Фердинандова" № 60. 13:00 ч. Йотова

Само 3 г. затвор за три момчета, убити на пътя

3 години затвор при общ режим даде Плевенският окръжен съд на Иван Василев, погубил три момчета при зверска катастрофа.
В нощта на 29 юни м. г. 24-годишният тогава Василев карал опела си бързо при позволени 20 км/ч. из плевенското село Глава. Колата изхвърчала от улицата, качила се на тротоара и се врязала в дебело орехово дърво. 3 години затвор при общ режим даде Плевенският окръжен съд на Иван Василев, погубил три момчета при зверска катастрофа. В нощта на 29 юни м. г. 24-годишният тогава Василев карал опела си бързо при позволени 20 км/ч. из плевенското село Глава. Колата изхвърчала от улицата, качила се на тротоара и се врязала в дебело орехово дърво.

Младите от БСП се включиха кампанията на европейските социалисти за отбелязване на 9-ти май

По случай Деня на Европа Младежкото обединение в БСП се включи в общата кампания на младежката организация на европейските социалисти за отбелязване на датата, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„На 9-ти май 1950 г. първият президент на Парламентарната асамблея на Европа представя предложението си за създаване на обединена Европа. По случай Деня на Европа Младежкото обединение в БСП се включи в общата кампания на младежката организация на европейските социалисти за отбелязване на датата, съобщиха от пресцентъра на БСП. „На 9-ти май 1950 г. първият президент на Парламентарната асамблея на Европа представя предложението си за създаване на обединена Европа.

Симфонична музика на Летище "София" за Деня на Европа

София /КРОСС/ Летище "София", Софийската филхармония и Столична община отбелязаха по своеобразен начин 9-ти май, Деня на Европа. В продължение на час оркестранти от филхармонията изпълняваха популярна класическа музика под диригентската палка на Мартин Пантелеев. Заедно с произведения на Вивалди, Моцарт и Чайковски звуча и „Ръченица" из „Тракийски танци" на Петко Стайнов. Пътниците и гостите на Терминал 2 се насладиха на музиката, майсторски изпълнена на нестандартно място, което засилваше нейното очарование. Сред аплодиращата публика беше и изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. И през март Летище "София" беше домакин на симфоничен оркестър - този на студентите от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Техният флашмоб „Диригент за една минута" създаде много настроение и емоции. С днешната инициатива Летище "София" се включи в подкрепата на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Облачно с превалявания в утрешния ден

През следващото денонощие облачността ще е предимно значителна. Ще превалява дъжд, на повече места в източната половина от страната и планинските райони. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните.

Станишев: Не се съмнявайте в отношението на БСП към БАН

София /КРОСС/ Не се съмнявайте в отношението на БСП към БАН. Оказвали сме съдействие на Aкадемията и като управляващи, и като опозиция, защото без наука няма бъдеще за нито една съвременна държава. Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на среща с акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, и акад. Дамян Дамянов, зам. председател на академията и председател на съюза на учените в България . „Ако трябва да бъдем обективни един мандат не е достатъчен, за да се решат всички наболели проблеми. Жалко е, че правителството на ГЕРБ можеше да направи каквото пожелае в полза на БАН, тъй като в началото те имаха много голяма обществена подкрепа, но нямаха капацитета да направят каквито и да е положителни промени", каза още лидерът на социалистите. Станишев каза още, че парламентарната група на КБ ще се стреми в следващия бюджет да покаже положителното си отношение към БАН и Министерството на образованието създава организация за изплащане на неразплатените още от 2008 година научни проекти. Той допълни, че идеите за целево финансиране на млади учени и за регистриране на патенти ще бъдат обсъдени. „Не искам да давам празни обещания, тъй като държавата е тотално разбита и много трудно успяваме да направим конкретни жестове

Lafka стана спонсор на Българския олимпийски комитет за 4 години

Lafka стана официален партньор на Българския олимпийски комитет (БОК). Договорът бе подписан днес от председателя на БОК Стефка Костадинова и изпълнителните директори на "Табак Маркет АД" Борис Захариев и Виктор Налбантов. Договорът е за период от 4 години, съобщава пресцентърът на БОК. БОК стартира ново партньорство и се радвам, че в тези трудни времена се намира кой да подпомога българския спорт. Благодарни сме, че Lafka се ангажира с дългосрочна подкрепа, за да може да се раждат нови звезди, които да развяват флага на България по света, заяви на церемонията по подписването Стефка Костадинова. Пресцентърът на БОК твърди, че голяма част от средствата по договора ще отиват за подпомагане на деца в затруднено положение, за помощи и лечение на бивши спортни легенди. Един от основните приоритети на БОК е да следим спортното развитие и да подпомагаме повече от 600 лишени от родителски грижи деца. Сега за тях ще могат да се отделят повече средства, както и специални стипендии от нашия нов спонсор. В партньорството влиза и организиране на спортни турнири, ще работим в тясно сътрудничество с общините по места, тъй като новите ни партньори изграждат спортни и детски площадки в много градове из страната, каза още Костадинова. На подписването присъстваха вицепрезидентът на БОК доц. Пенчо Гешев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, легендите на българския спорт - зам.-министър Йордан Йовчев, Ваня Гешева, Евгения Раданова, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева. По-рано днес стана ясно, че веригата Lafka има нов собственик. В края на първото тримесечие на 2014 година "Булгартабак холдинг" АД са постигнали договореност за продажбата на 100% от акциите на фирмата "Табак маркет", която държеше Lafka, става ясно от отчета за първото тримесечие на 2014 година на дружеството. "Табак маркет" е с капитал 149 047 000 лева. Все още в регистрите като мажоритарен собственик е вписан "Благоевград БТ" (със 100 433 000 бр. акции). 48 604 000 бр. акции досега имаше "Булгартабак холдинг" АД. От съобщението на холдинга става ясно, че купувачът е извън групата "Булгартабак". В Комисията за защита на конкуренцията не е постъпило уведомление за концентрация. По закон това е задължително. В Търговския регистър също не е вписана промяна в собствеността.

Дъжд в събота, слънце в неделя

През следващото денонощие облачността ще е предимно значителна. Ще превалява дъжд, на повече места в източната половина от страната и планинските райони. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните. През следващото денонощие облачността ще е предимно значителна. Ще превалява дъжд, на повече места в източната половина от страната и планинските райони. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните.

Новата сграда на Софийския районен съд потъва с трясъци

Новата сграда на Софийския районен съд (СРС) се пука и потъва заради продължилото близо 15 години наводнение на приземните й етажи, стана ясно в петък. Строителите са чули как с трясъци се образуват пукнатини. С близо 2 сантиметра е потънало и стъпалото на централния вход. Така все по-далечно изглежда решаването на сградния проблем на най-големия и най-натоварен български съд. Председателят му Методи Лалов отказва да приеме сградата, докато не се убеди, че е безопасна и се скара по въпроса с правосъдния министър Зинаида Златанова пред журналисти.   Голяма пукнатина се вижда на дясната носеща колона на централния вход на бившата централа на ГУСВ. Проблемите обаче не свършват до тук. Ремонтът на вътрешното пространство на бъдещата съдебна палата не е извършен качествено заради лошото задание на правосъдното министерство, направено по времето на ГЕРБ. Изпълнителят на поръчката Филип Господинов гарантира, че сградата е напълно безопасна, но призна за чуващите се пукоти и появилите се цепнатини.   "Причината е, че сградата 15 години е била под вода. Аз й направих дренажи, отводних я. Най-вероятно сега се получават слягания. Още на 7 юли миналата година съм информирал правосъдното министерство. Сградата е безопасна. След ремонта тя е олекотена с 27 процента", обясни Господинов. Методи Лалов обаче отказва да приеме обяснения с вероятности и иска експертиза.   Заплахите   Факт е, че няма експертиза, която да казва защо точно сградата се пука. Председателят на съда и правосъдният министър Зинаида Златанова отидоха в петък заедно на проверка и се скараха пред медиите. Лалов каза, че "още утре" ще подаде оставката си, ако съдиите от СРС поискат да влязат в сградата, въпреки че проблемите не са решени. Това би било разбираемо, защото те в момента работят в ужасни условия. "Ще подам оставка, но няма да приема сградата в този вид", каза съдия Лалов.   Зинаида Златанова настоява съдът да се нанесе в "тази хубава нова сграда". Министърът припомни, че строителният контрол (ДНСК) е издал акт 16 и я е обявил за безопасна. Тя предпочете да не говори за качеството на работата, но призова съдия Лалов да "вярва на държавните органи". Така Златанова на свой ред заплаши, че ще даде сградата на друг орган на съдебната власт, след като Софийският районен съд не я иска. "На варненския съд ли?", иронизира я Лалов. Заплахата на министъра е по-скоро блъф, защото сградата вече е направена да бъде съд и нищо друга, а оборудването вътре е собственост на СРС.   Извън това, че се пукат колони и има потъване, бъдещата съдебна палата продължава да тече при силен дъжд. Това би засегнало най-вече архивните помещение и папките с делата могат да бъдат увредени. Сериозен проблем представляват и подовите настилки. Новият ламинат потъва и най-вероятно ще се начупи веднага, след като сградата започне да използва.   "Проблемът с подовете на съдебните зали, а министерството знае за тях от стартирането на обществена поръчка. Подът е съсипан, а гражданите още не са влезли", разказа Лалов и показа на Златанова за какво иде реч. В крайна сметка се разбра, че проблемът е в калпавото задание за ремонта.   "Защо не питате, че нещо, което е чисто ново, не изглежда като чисто ново. Гражданите ще я ползват. Не искате вашият крак да пропадне в този под, нали? Не искате нещо, което е туко-що платено вече да е счупено?", попита Лалов   Трябва да се плаща още   Предишното ръководство на министерството е обяснило на строителя, че няма пари да се направи качествено пода и поради тази причина под новия ламинат са оставени изгнилите стари дюшемета. "Тези проблеми се оправят точно за 5 дни, но трябва да се плати – минимум по 120 лева на квадрат. Стените ще се оправят, когато сградата спре да потъва", каза строителят.   Той разказа как предишното правителство "му е извадило душата", за да може на 15 март 2013 година тогавашният премиер Бойко Борисов да открие сградата. На него му е било "заповядано" да извърши множество дейности, които не са вкарани в заданието, и му било дадено неясното обещание, че ще му се плати някога. В резултат на това строителят е направил разходи за 2.16 милиона лева и още си чака парите от държавата.   "Това, което изпълнихме, е в повече от поръчаното. По коридорите трябваше да е стара мозайка, а сега са чисто нови плочки. Трябваше да оставим дървената дограма на прозорците. Въпреки това министър Ковачева (Диана Ковачева, ГЕРБ, бел.авт) и още по-нагоре ми заповядаха това да стане. Направил съм трафопост за моя сметка", разказа Филип Господинов.   В сградата на ГУСВ трябва по план през това лято трябва да се нанесе гражданското отделение на Софийския районен съд. Отделно вече трябваше да е факт и пренасянето на наказателните съдии и районните прокурори в т.нар. военно НДК, но преустройването на сградата все още не е започнало.

Рогозин: България се готвеше да ми прати изтребители

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви в профила си в "Туитър", че България е подготвяла да изпрати изтребители срещу самолета, с който преминавал над страната ни на път за Приднестровието.

Социалистите в Бургаско почетоха 9 май

Бургас /КРОСС/ Социалистите от Бургаска област почетоха 9 - ти май. Тържествени церемонии с поднасяне на венци и цветя имаше в Бургас, Айтос, Созопол, Карнобат, Поморие, Царево, Сунгурларе, Руен, Средец и Малко Търново. Кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Николай Тишев поднесе венци и цветя на обновения и реставриран Паметник на незнайния войн в местността Алепу и на паметника в Градската градина на Царево. Народните представители от Бургаски избирателен район Атанас Зафиров, Ива Кусева, Пенко Атанасов и Христо Монов участваха в тържественото честване на Дена на победата пред паметника на Съветската армия в столицата.

Пловдив чака последния шампион от Варна

Последният градски финал от веригата “Кока-Кола: Играй с нас!” е в неделя във Варна. 27 ученически отбора ще премерят сили във футболния турнир (деца между 12 и 14 години) с една мисия - да стигнат до финалния кръг. Мачовете започва в 9,30 ч на спортен комплекс “Младост”.

През миналия уикенд за втора поредна година като шампион на Пловдив ликува Последният градски финал от веригата “Кока-Кола: Играй с нас!” е в неделя във Варна. 27 ученически отбора ще премерят сили във футболния турнир (деца между 12 и 14 години) с една мисия - да стигнат до финалния кръг. Мачовете започва в 9,30 ч на спортен комплекс “Младост”. През миналия уикенд за втора поредна година като шампион на Пловдив ликува

Облачно и дъждовно в събота, слънце в неделя

През следващото денонощие облачността ще е предимно значителна. Ще превалява дъжд, на повече места в източната половина от страната и планинските райони. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните. През следващото денонощие облачността ще е предимно значителна. Ще превалява дъжд, на повече места в източната половина от страната и планинските райони. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните.

Вандали потрошиха за пореден път ввтобусна спирка в Цветния квартал

Автобусна спирка в познатия на Варна „Цветен квартал” и по – точно автобусната спирка пред Първа езикова гимназия на ул. „Подвис” срещу бл. 27 е потрошена от вандали, научи Moreto.net. Само от началото на тази година за трети път тя изглежда така, алармират от администрацията на район „Приморски”.

Украйна не е искала хуманитарна помощ от нас

Папазов: Хората предпочитат автомобилите пред влаковете


Зинаида Златанова и шефът на СРС се "сръфаха"

Методи Лалов заплаши с оставка заради проблеми с ремонта на новата сграда на съда

Бунтовници откриха огън по колата на военния министър на Йемен

/КРОСС/ В южната част на Йемен е извършено покушение над министъра на отбраната на страната бригаден генерал Мохамед Насър Ахмед Али, съобщи „Ройтерс". Бунтовниците са открили огън по колата на министъра, която е била конвоирана от охранители. При инцидента няма пострадали.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

БСП отбеляза Деня на победата

Социалистите от Бургаска област почетоха 9 – ти май. Тържествени церемонии с поднасяне на венци и цветя имаше в Бургас, Айтос, Созопол, Карнобат, Поморие, Царево, Сунгурларе, Руен, Средец и Малко Търново.

Кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Николай Тишев поднесе венци и цветя на обновения и реставриран Паметник на незнайния войн в местността Алепу и на паметника в Градската градина на Царево.

Народните представители от Бургаски избирателен район Атанас Зафиров, Ива Кусева, Пенко Атанасов и Христо Монов участваха в тържественото честване на Дена на победата пред паметника на Съветската армия в столицата.

Андрей Ковачев: Управляващите искат да ни направят 100% енергийно зависими

Това, което наблюдаваме е, че България не само е зависима над 90% от един енергиен източник, а сегашните управляващи се опитват да ни направят 100% зависими.

Отиде си железният ляв бек на ЦСКА Ангел Калбуров

Железният ляв бек на ЦСКА Ангел Калбуров почина на 59-годишна възраст след кратко боледуване, научи „Труд Железният ляв бек на ЦСКА Ангел Калбуров почина на 59-годишна възраст след кратко боледуване, научи „Труд". Бранителят, известен с прякора Берти, игра за червените в периода 1978-1982 г., когато стана три пъти шампион с ЦСКА. Повече подробности - в хартиеното издание на „Труд"

Пловдивските надзиратели: Не сме виновни за бягствата

Надзиратели в Пловдив излязоха със специално обръщение към медиите, в което заявяват, че не са виновни за бягствата от затворите, които станаха през последния месец. "В публичното пространство к...

Янев: Вече съм спечелил няколко дела за клеветата, че съм гей

Завел съм няколко дела относно клеветите, че съм хомосексуален, спечелил съм три от тях. Аз винаги съм бил хетеросексуален и такъв ще остана до края на живота си. А това, че Волен Сидеров обяви обратн...

Лонгбордисти от Перник ще се развихрят на "Най-голямото лонгборд събитие на Балканите" в София

Дълга дъска, колелца, асфалт, скорост, трикове. Към тези пет важни елемента, ако прибавим слънце, хора, усмивки и музика ще получим „Най-голямото лонгборд събитие на Балканите“, което ще се проведе в Борисовата градина на 17 май от 15:00 ч. Мястото е т.нар. „Спот“ на алеята срещу Полиграфическия комбинат, където традиционно се събират асфалтовите сърфисти. Там лудите глави на дъски ще покажат какво не са забравили през зимната пауза. Събитието ще се проведе за...

Продължава

Русия иска федеративна Украйна

Русия не желае да присъедини източните региони на Украйна по примера на Крим, „по простата причина, че по този начин западната й част ще стане по-западна от Запада” и това ще създаде проблеми на Москва, твърди съветникът на руското правителство Димитрис Флудас.

прочети повече

Гигс продължава с футбола?

/КРОСС/ Изпълняващият длъжността мениджър на английския Манчестър Юнайтед Райън Гигс, който е и действащ футболист, заяви, че все още получава удоволствие от играта и може да продължи футболната си кариера през следващия сезон. Преди началото на сезона Гигс влезе в треньорския щаб на Дейвид Мойс като играещ треньор, а след оставката на шотландския специалист през април бе назначен за изпълняващ длъжността старши треньор Във вторник Гигс влезе като резерва в мача от първенството срещу Хъл Сити (3:1 ). Предполага се, че именно това е и последният му мач за „Червените дяволи". "Ще си помисля", каза 40-годишният футболист по повод възможността да продължи кариерата си. „Все още се наслаждавам на тренировките и мачовете", добави той.

Пеле изкара 25 млн. долара от реклами

Той вече не гони топката по стадионите, но участва по друг начин в подготовката на световното първенство по футбол. 73-годишният бразилец Едсон Арантес до Насименто, по-известен като Пеле, се зае с реклама. Иникой няма да отрече, че е най-подходящият за това.
На10 март в изисканите салони на парижкото кметство, Той вече не гони топката по стадионите, но участва по друг начин в подготовката на световното първенство по футбол. 73-годишният бразилец Едсон Арантес до Насименто, по-известен като Пеле, се зае с реклама. Иникой няма да отрече, че е най-подходящият за това. На10 март в изисканите салони на парижкото кметство,

Станишев чества 9 май пред Паметника на Съветската армия

Лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев избра сцената пред оспорвания Паметник на Съветската армия в София, за да отправи послания по случай 9 май, честван в ЕС като Ден на Европа, а в Русия – като Ден на победата.   "Искам да поздравя всички ветерани от Втората световна война и да отдам почитта на парламентарната група на Коалиция за България към загиналите в най-голямата битка срещу "кафявата чума” през 40-те години на двадесети век", заяви Станишев при поднасянето на цветя пред паметника на Съветската армия.   През последните години граждани и общественици водят кампания за демонтиране на паметника, построен в чест на съветската армия -окупатор, тъй като в момента на навлизането си на българска територия СССР е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.).   Станишев заяви в словото си, че "трябва винаги да помним, че фашистката идеология е жива и затова сме тук - като предупреждение".   Лидерът на БСП и ПЕС подчерта също, че за него този празник е и дълбоко личен, защото неговият дядо е воювал в тази война, а неговият баща е бил български антифашист и "това е в кръвта ми и тази мисъл е в моето сърце". Бащата на Сергей Станишев – Димитър Станишев, който е бил секретар на ЦК на БКП, е един от висшите функционери на комунистическия режим в България.   "Днес на 9 май отново съм тук, тук са и моите колеги от БСП и партиите на Коалиция за България и винаги на този ден ще бъдем на този паметник", каза още Станишев и напомни, че "без победата над нацистка Германия днес Европа нямаше да бъде същата".   Той отказа да коментира изнесените от Реформаторския блок документи, от които е видно, че "Газпром" е оказала натиск за промени в българското законодателство за строителството на "Южен поток". "Смятам за неуместно днес да коментирам изобщо темата", каза лидерът на БСП. На въпрос защо е неуместно, той отговори: "Защото днес е празник и темата е друга".   Коментирайки ситуацията в Украйна, той заяви: "Ние настояваме за диалог в тази остра криза - това състояние е ненормално, особено между два братски народа - руския и украинския". На организирания от БСП концерт пред Паметника на съветската армия дойдоха депутати, общински съветници и други политици от левицата. Присъстваше и Нина Гергова от контрапротеста в защита на кабинета "Орешарски". Около 300 души - предимно възрастни хора, бяха дошли да послушат съветски песни.   През нощта срещу петък млади социалисти - доброволци охраняваха паметника на Съветската армия в София, за да не осъмне пребоядисан за 9 май.   Повече от 15 души, патрулки и частна охранителна фирма пазеха цяла нощ монумента и отбелязаха Деня на победата. Още в полунощ младите социалисти разпънаха общ транспарант с българското и руско знаме с надпис "Братска победа" върху паметника, точно над надписа "На съветската армия освободителка от признателния български народ". Доброволците останаха пред паметника до 10 часа сутринта, когато започна официалното полагане на венци. По време на самото тържество те подвикваха към лидера на БСП и ПЕС: "Другарю Станишев, на Изток към победата".   Празнуващи носеха транспарнт с надпис: "Не на НАТО! Не на робията", много хора развяваха руски знамена и флагове на комунистическата партия.

Китай планира да построи железопътна линия до САЩ

Китай планира да построи железница до САЩ. Идеята е разстоянието от североизточната част на Китай до Аляска да се изминава с влак за по-малко от два дни, пише Daily Mail. Влакът ще се движи със средна скорост от 217 км. в час и ще преминава през Сибир и Канада, за да достигне САЩ.

Гражданка скочи на министър заради прелезите-убийци

Ще ви следя и ще ви тормозя, защото вие обещахте, закани се гражданка на транспортният министър по време на среща в Министерски съвет. Премиерът Орешарски регулярно се събира и отговаря на въпроси на граждански организации, а заплахата на жената беше във връзка с обещаните от министъра промени в закона за криминализиране на посегателствата върху релсите и тяхното изпълнение.

158 км чиста радост

Даскалъкът ми е хоби, практикувам го, защото ме влече и ми е приятно. Освен това си имам друго едно любимо призвание, а упражнявам и трети дейности, чрез които изхранвам двете си чавета и купувам подаръци на либето си. Щото ако чакам даскалъкът да ме храни, ще има да си почакам. Не се оплаквам, харесвам живота си, колкото - толкова, тоя филм с Джак ми е от любимите. А от известно време всяка година си организирам и по едно пътешествие, това също ми е хоби - да си карам колелото по около стотина километра на ден. За целта си стягам любимото колело, слагам в багажа инструменти и лепенки за гуми за всеки случай, пълня си бутилка вода и си взимам някаква храна. На вашето внимание, драги гледаоци, представям Велопоход 2014. Дойде първи май. Денят на трудовия народец. Обичам да се трудя. Баба ми ми казваше „Залудо работи - залудо не стой“. И с колегите от училище тръгнахме на екскурзия от Бургас, през Средец към Велико Търново, Ловеч и Троян. Но по-голяма Тя не ми е нужна... Сутринта в 6 натоварих двуколесното си транспортно средство в багажника на рейса. Качвал съм го много пъти къде ли не, свикнало е вече да се тътрузи по пътищата. Първи май беше леко дъжделив, но през май всичко е приятно, и студът, и още повече дъждът. Ако можеше дванадесет месеца да е все май, щях да съм най-щастливият примат в галактиката Млечен път. И така, още в началото заради май и заради дъждеца се почувствах съвсем като ученик на екскурзия. Ставам на 40 тая година, жив и здрав да съм още три пъти по толкова, но душицата ми си е все същата, когато тръгне на път, весела и олекотена. Към обяд бяхме вече в града, където се чувствам у дома си, където минаха петте ми безгрижни годинки, откъдето е белегът на лявата ми страна на лицето и където се роди големият ми догледник преди 15 години. Той сега е в труден период. Има проблеми със себе си. Разбирам го. И в Търново колегите плъзнаха из улиците на разходка. Аз ще си поседя тук, рекох им, не ми се ходи никъде, само ще седя и ще гледам. Всеки камък тук е мой. Всяка уличка от лабиринтите му е измината от краченцата ми неведнъж. Така че искам само да седя и да се наслаждавам. Но понеже обичам да комбинирам полезното с приятното, се обадих на Стоян Николов - Торлака, с когото на по бира обсъдихме неговия ръкопис, който ще издадем, живот и здраве, до края на тая година. Един див и безкомпромисен роман, написан на рафиниран диалект. И продължихме. Последваха Крушунските водопади, които очите ми съзряха за първи път. После Деветашката пещера и към края на деня вече бяхме в Чифлика, на около 15 км над Троян в оня майски, мокър и свеж Балкан, където много обичам да ходя. Има там едни горещи минерални басейни, едни пътечки и хижи... Първото ми идване насам беше преди много години, направихме си преход от Троян до хижа Ехо и после до Козя стена. Оттогава все нещо ме тегли нататък и поне по веднъж в годината минавам оттук. Най-малкото през Беклемето, където задължително спирам и отивам до билото, откъдето се разкриват едни орлови гледки, страшна работа, казвам ви. Хотелчето се намира край река Бели Осъм, придошла като всички останали от топенето на снеговете и новите дъждове. И тя шуми още по-силно, и успокоява всички даскалски нервички. Тихо там в ъгъла, казах. Не, добре сме си, все пак професията е високорискова, ние сме като миньори, а нашата мина са знанията - шегувам се бре... Как само звучи, а? Много обичам клишетата. Дайте ми едно и веднага ще ви го направя на трески. Тихо вие двамата, няма да повтарям повече, напуснете часа ми! На другия ден имаше разходки и програми. Обаче аз се отделих от колектива и отидох с колелото си на ония минералните извори. Сърцето се сгрява в тях. Топнал съм се до шия, отгоре върху главата ми падат едни ситни хладни капчици от сивия похлупак на облаците, а в клоните на дърветата църцорят като побъркани някакви чавки и славейчета. Абсолютна природна излагация, никаква съвест нямат тия птици и дървета, честна дума. Постъпват с такива като мен изключително безотговорно. И дойде третият ден, трети май, събота. Помахах на колегите си за довиждане, а те се дивяха от автобуса, който щеше да ги откара обратно. Аз обаче трябваше да продължа по своя път в живота. Първо наляво в посока до края на асфалтовия път, до хижа Хайдушка песен. Там на едни табелки със сините знаменца на еврейския съюз се обясняваше какви красоти си имаме ние в Балкана. Преди да има такива табелки ние сме били напълно дезориентирани и неинформирани относно наличието на флора, фауна и всякакви кафяви мечки из тия ширини. Добрите хора са ни сложили информационни табелки, а други добри хора са взели много пари за слагането им. Човекът не е никакъв човек без табелки. Със сини знаменца. Точно там има и един паметник на едни хора, които са били много политически некоректни за своето време, затова двама от тях са заловени, а други двама са убити. Има епохи на герои и епохи на лицемерие. Познайте от три пъти сега каква е епохата ни чудесна. И назад. До Троян се спуснах по инерция. От двете страни се нижат вилички и къщички на щастливи хора. Дали осъзнават колко са щастливи? Щото ако щастието е постоянна величина, може би сензорите спират да го възприемат ярко и отчетливо, както то напълно заслужава да бъде възприемано. Не обичам да бързам с колелото, не съм от ония жълтосините папагали, дето гонят скорост със забит в асфалта поглед, сгънати одве. Аз не гоня времето, то мене гони. Цялото време на света е мое, когато съм на път. Когато сядам след всеки десетина километра да отдъхна, пийвам водица, хапвам, каквото се намери. На една изоставена от години автобусна спирка някъде там из Стара планина поседнах и се замислих. Не помня за какво. Няма значение за какво. Просто е уютно да седнеш някъде далече на непознато място и съвсем безцелно да се замислиш. Тоя път подходих малко непрофесионално, бях си забравил ръкавиците без пръсти, с които карам. И дланите ми леко потръпваха. Другата точка на допиране са задните части, за тях си обувам колоездачен клин под анцуга, отдолу е подплатен с дунапрен. Когато се пренасяш в пространството и времето, изтръпването не се забелязва, а и почивките на всеки пет или десет километра стават още по-благи. Троян - Ловеч. В Ловеч служи като православен свещеник отец Любомир, който е родом от Галиче и с когото станахме приятели преди доста време. Неговият син е единственият, когото познавам, повтарял първи клас - по желание на майка му. Децата трябва да си тръгват от 7 на даскало, не от 6. Той имаше задължения в църквата през тази събота и спрях първо при него, да се видим и поговорим. Първо кръсти едно голямо момче, присъстваха само майка му и брат му. А после щеше да венчае някакви гълъбчета, но аз му казах, че тръгвам и ще го изчакам у дома му, на село. Останах да му гостувам тая вечер. И повъртях още пет километра. Обичам селцата, не мога без селцата, всяко едно си го колекционирам, всяко едно го помня. Преди това последното снимах ето тоя парен валяк, качен върху пиедестал: За тоя първи ден ми се събраха 60 километра радости. Нищо работа. Имам си километраж, който ми показва тия статистики. За две години съм минал около 6 хиляди. Луд човек и силен вятър нищо не може да ги спре. Стигнах Лисец, поздравих домакинята и децата. И седнах в градината да отморя на една бира. Онзи повтарач вече е в 11 клас на немската гимназия, висок и сериозен мъж. Полянката беше мокра, изпаряваше се една странна благодат от всичката зеленина наоколо. Ето тоя котарак дойде да сподели радостта ми: А след малко се прибра и стопанинът. С отчето запалихме огнището отвън, сипнахме си каквото дал Господ, нарязахме си разни неща на дървената дъска и споделихме най-разнообразни мисли и идеи. Докато си копал в градината, намерил ето тоя предмет. Висок е колкото кибритена кутия. Познайте какво е. Отзад има инициали. Също на латиница. Как ли е дошъл дотук? На кого ли е принадлежал? Неведоми са пътищата... И така завърши ден първи от Велопоход 2014. Ту би континю... демек продолжение следует, драги мои гледаоци.

Действията за "Южен поток" били съгласувани, а не диктувани от Москва

Предложените от депутати на БСП законови поправки за въвеждане на понятието "морски газопровод", които изключват от европейското право руската тръба "Южен поток", били съгласувани с компанията "Южен поток Транспорт", която ще строи подводния участък на транснационалното съоръжение, но не били диктувани от основния акционер в проекта – руската "Газпром".   Това обясни в петък заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов по време на кръгла маса "Спирането на "Южен поток" - удар срещу България", организирана от "Атака", ден след като от Реформаторския блок обявиха за получен със съдействието на съда опис на документацията по реализацията на "Южен поток", който показва, че руски интереси диктуват на кабинета за проекта http://www.mediapool.bg/ruski-kragove-diktuvat-na-kabineta-za-yuzhen-potok-news219973.html. Посочено е писмо от "Южен поток Транспорт" за законодателни инициативи у нас относно проекта.   "Разбира се, че са съгласувани. Но това не е тяхна инициатива и не е под тяхно давление", каза Айолов, цитиран от сайта Дневник.бг. По думите му няма писмо от страна на това дружество със законодателни предложения.   "Писмо не, просто сме коментирали някои неща с тях, имало е коментар. Но в никакъв случай не мога да се съглася, че е под натиска на "Южен поток Транспорт". Това просто не е вярно", заяви заместник-министърът.   По думите му става дума за пропуски в българското законодателство, които е трябвало да бъдат поправени, а газопроводът "Южен поток" е първият от подобен вид и е поводът за промените.   Пред участниците в кръглата маса в парламента Айолов обясни, че в Европа има пет подобни случая, при които газопроводи навлизат на територията на континента, преди да влязат в сила правилата на Европейския съюз. Такъв бил и българският случай – Третият либерализационен пакет, според който тръбата трябва да транспортира газ от трети страни, важи за територията на България с изключение на два километра от трасето на "Южен поток" у нас – от варненския плаж Паша дере до морския бряг.   Според Айолов в другите 5 случая няма проблеми като в българския, който се оказал трън, защото "има български депутати, които говорят неверни неща в Еврокомисията и по-специално на Гюнтер Йотингер".   Той отказа да коментира вота на недоверие към правителството за енергийната му политика, който се очаква ГЕРБ да внесе в петък, с аргумента, че още не се е запознал с мотивите.   Лидерът на БСП Сергей Станишев пък отказа да коментира становището на Реформаторския блок за водената от страна на България кореспонденция по проекта "Южен поток" с мотива , че днес е празник.   "България е най-застрашена при спиране на транзита и доставките на руски газ. След отпадането на проекта "Набуко" за страната ни няма друга алтернатива освен "Южен поток", каза още Айолов по време на дискусията в Народното събрание."     Не става дума за руско-български проект, а за руско-европейски, заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев, който е един от вносителите на спорните законови поправки относно "Южен поток", за които Европейската комисия поиска да бъдат съгласувани с нея преди окончателното им гласуване на второ четене в парламента.   "Ние категорично заявяваме – България ще изпълнява третия либерализационен енергиен пакет и ще разреши на всеки, който има газ, да го транспортира", настоя Куюмджиев и даде за пример, че логиката при въвеждането на понятието "морски газопровод" е както при пътническите самолетни полети и товарните кораби, тъй като няма как парашутист да проверява пътниците на даден самолет във въздуха преди тяхното кацане на съответното летище, цитира го БГНЕС.

Курумбашев си намери заместник: Шеф на ЦСКА влиза в НС

Шефът на пресслужбата на ЦСКА и член на управителния съвет Иван Ченчев стана депутат от БСП.

Мила Кунис: Ще раждам у дома, без упойка

"Ще родя толкова естествено, колкото мога. Вероятно ме мислите за луда, но аз исках това, няма да използвам епидурална упойка", заявява бъдещата майка

НС не успя да приеме Закона за МВР

София /КРОСС/ Парламентът не успя да приеме промените в Закона за МВР поради липса на кворум. След поименна проверка, по искане на ГЕРБ, се оказа, че в залата има само 107 народни представители. Днес над три часа от пленарния ден бяха заети от дебата по искането на ГЕРБ за отстраняване на Мая Манолова от заместник-председателския пост в Народното събрание. И така, парламентът излиза във ваканция до евроизборите, но Манолова предупреди колегите си да имат готовност и за извънредни заседания заради четвъртия вот на недоверие на ГЕРБ. В програмата вероятно ще бъдат включени и финалните текстове от Закона за МВР.

Шефът на Софийски районен съд заплаши Златанова с оставка

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов заплаши с оставка заради проблеми с ремонта на новата сграда на съда. Лалов и министърът на правосъдието Зинаида Златанова си размениха остри реплики, докато оглеждаха пораженията, нанесени от последните дъждове върху част от съдебните помещения.

Чобанов: Бизнесът започва да излиза от стреса, мисли за инвестиции

Продуктите на ББР за насърчаване на износа били подходящи и за големия и за малкия бизнес

Българските ученици се върнаха с 10 медала от олимпиадата по математика

С 5 сребърни и 5 бронзови медала, за българските ученици приключи 31-вата олимпиада по математика, в която взеха участие отбори от 19 страни, включително от Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Казахстан, съобщиха от министерството на образованието и науката.
България бе представена от два отбора. Първият отбор с ръководител гл. ас. С 5 сребърни и 5 бронзови медала, за българските ученици приключи 31-вата олимпиада по математика, в която взеха участие отбори от 19 страни, включително от Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Казахстан, съобщиха от министерството на образованието и науката. България бе представена от два отбора. Първият отбор с ръководител гл. ас.

Българските ученици спечелиха 10 медала на олимпиадата по математика

С 5 сребърни и 5 бронзови медала, за българските ученици приключи 31-вата олимпиада по математика, в която взеха участие отбори от 19 страни, включително от Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Казахстан, съобщиха от министерството на образованието и науката.
България бе представена от два отбора. Първият отбор с ръководител гл. ас. С 5 сребърни и 5 бронзови медала, за българските ученици приключи 31-вата олимпиада по математика, в която взеха участие отбори от 19 страни, включително от Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Казахстан, съобщиха от министерството на образованието и науката. България бе представена от два отбора. Първият отбор с ръководител гл. ас.

Фиксинг на БНБ за петък, 9 май

Валутните курсове на БНБ за 8 май в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са: за ...

България има огромен потенциал за развитие на биотуризъм

Страната ни има огромен потенциал от природни ресурси и дадености, които могат да ускорят развитието на всички форми на алтернативния и...

Във Варна и страната дават документ за квалификация дори и без нужното образование

Възможност за получаване на документ за професионална квалификация без нужното образование, само на база на придобити умения по време на работа или у дома, дава проекта „Нова възможност за моето бъдеще“, реализиран от МОН по ОП „Човешки ресурси“.

Почина бранителят на ЦСКА Ангел Калбуров

Железният ляв бек на ЦСКА Ангел Калбуров почина на 59-годишна възраст след кратко боледуване, научи „Труд". Бранителят, известен с прякора Берти, игра за червените в периода 1978-1982 г., когато стана три пъти шампион с ЦСКА.

Повече подробности - в хартиеното издание на „Труд"
























Железният ляв бек на ЦСКА Ангел Калбуров почина на 59-годишна възраст след кратко боледуване, научи „Труд". Бранителят, известен с прякора Берти, игра за червените в периода 1978-1982 г., когато стана три пъти шампион с ЦСКА. Повече подробности - в хартиеното издание на „Труд"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване