Пътна обстановка в страната - 9 май

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Кафето предпазва зрението

То предотвратява дегенерацията на ретината, установиха учени


Плевнелиев: ЕС е длъжен да говори със силен глас за Украйна

 Ситуацията в Украйна и въпроси от европейския дневен ред в контекста на кампанията за избор на членове на Европейския парламент, обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Германия Йоахим Гаук, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се проведе в двореца Белвю в Берлин и продължи близо час. Българският президент е на двудневното работно посещение във Федералната република.

Плевнелиев и Йоахим Гаук са споделили мнението, че по украинската криза Европейският съюз е длъжен да говори със силен глас. "Събитията в Украйна са част от дневния ред на всички европейски институции. Споделяме притеснението от политиката на Русия и виждането, че всеки днес в Европа трябва да работи за връщането на основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и основите на европейския ред - всеки да уважава върховенството на закона и да се придържа към правилата", заяви Плевнелиев след срещата.

"Не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила. Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим много ясно своята позиция", каза още държавният глава.

Според Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, една по-нататъшна дестабилизация на Украйна може да доведе до дестабилизация в по-широк аспект. Българският президент отново заяви, че украинският народ има право сам да реши своето бъдеще на честни и демократични избори. "Дали ще има федерализация, или централизация, е решение на самите украинци и те трябва да имат шанс да изградят бъдещето си", коментира Росен Плевнелиев.

По време на разговора Плевнелиев е посочил значението на политиката на разширяване на ЕС в контекста на украинската криза и особено процеса на интеграцията на страните от Западните Балкани, който България твърдо подкрепя.

По отношение на предстоящия европейски вот за членове на Европейския парламент, който ще определи и председателя на бъдещата Европейска комисия, двамата президенти изразиха надежда, че провеждането на качествен дебат ще излъчи компетентни и силни представители в ЕП.

"Искаме да видим един интегриран и силен Европейски съюз. Решението не е дестабилизация, изолация и игра на "периферия" и "Велики сили", решението е в подкрепата и засилването на трите двигателя на Европейския съюз - демокрация, пазарна икономика и интеграция", обобщи Плевнелиев.

В първия ден от работната си визита в Германия президентът разговаря и с депутати от Бундестага. Държавният глава ще има среща и с българската общност в Берлин.

Mедуза крие ключа към безсмъртието, японски учен я изследва (видео)

Малката медуза Turritopsis dohrni е единственото познато на човека същество, което може да побеждава смъртта, пише онлайн изданието Motherboard, чийто екип е посетил японски учен, изследващ животното.
В морето медузата е на практика безсмъртна, но в лаборатория, тя е много по-уязвима. Въпреки трудностите Шин Кубота от Университета на Киото е успял Малката медуза Turritopsis dohrni е единственото познато на човека същество, което може да побеждава смъртта, пише онлайн изданието Motherboard, чийто екип е посетил японски учен, изследващ животното. В морето медузата е на практика безсмъртна, но в лаборатория, тя е много по-уязвима. Въпреки трудностите Шин Кубота от Университета на Киото е успял

Актив Пропъртис АДСИЦ с ново намаление на паричните средства

Те намаляват с 272 хил. лв. през първото тримесечие, като са вложени в предоставени аванси и разходи по придобиване на ДМА


Парламентът обсъжда искането за отстраняване на Мая Манолова

Парламентът започва работа с дебат по искането на ГЕРБ Мая Манолова да бъде отстранена от поста заместник-председател на 42-то Народно събрание. Вчера депутатите от ГЕРБ внесоха искането с мотива, че Манолова системно нарушава правилника на Народното събрание. Председателят на парламента Михаил Миков насрочи дебата за днес, като се позова на Правилника на Народното събрание, според който искането за оставка се поставя на гласуване на първото заседание след деня на неговото постъпване. Дава се право и на засегнатото лице да бъде изслушано. Искането е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Дневният ред на депутатите предвижда те да довършат и обсъждането на допълнителните разпоредби в Закона за МВР. След продължило повече от 13 часа заседание вчера, Народното събрание не успя да приключи работата по всички текстове от законопроекта. След днешното заседание, парламентът излиза във ваканция до европейските избори.

9 май - Денят на победата

 По време на Втората световна война нацистка Германия води расово-идеологическа война, целяща унищожаването на СССР и населяващите го народи. Тя съвпада по време с т. нар. "евтаназия" на физически и психично непълноценните хора и "окончателно решаване на еврейския въпрос".

В нощта на 8 срещу 9 май 1945г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Съветската делегация се води от маршал Жуков, американската – от генерал Спатс, британската – от маршал Тедер, френската – от генерал Дьо Латр дьо Тасини. От името на Райха подписва фелдмаршал Кайтел. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют. Приключва 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения, страдания мъка от пораженията и радост от големите победи.

Основна заслуга за разгрома на хитлеристките пълчища в Европа има несъществуващият днес СССР. Военният сблъсък между нацистка Германия и СССР започва рано сутринта на 22 юни 1941 г., когато германските войски нахлуват в пределите на СССР по цялото протежение на западната граница от Балтийско море до Карпатите. Започва война, невиждана по-рано в човешката история, многократно превъзхождаща Първата световна /1914-1918 г./ по своята унищожителна сила, по броя на задействаната техника: оръдия, танкове, самолети; по броя на жертвите: убити, ранени, осакатени не само сред сражаващите се на фронта, но и сред гражданското население.

Изхождайки от старата идея "Drang nach Osten", Адолф Хитлер обосновава своята теория за разширяване на жизненото пространство на германската нация, което може да стане само за сметка на Русия. Той твърди, че славяните са родени роби, които разбират само от камшик. Съгласно генералния план "Ост" Русия трябва да се "изтласка от Европа". Завладяната територия трябва да бъде колонизирана от германците, а ресурсите да бъдат поставени в служба на Райха.

Историците често спорят какви подбуди са накарали нацистка Германия да започне войната срещу СССР. Тук спорът може да бъде безкраен, имайки предвид безкрайните импровизации на фюрера. Съдейки по речите му, в едни случаи той може да говори надълго и нашироко за необходимостта за Райха от съветските въглища, петрол и желязо, а в други – да се изказва по отделни аспекти на "източната политика", да говори за своето отношение към славяните. Но като цяло ясно може да се проследи концепцията за расово-идеологическа война, целяща унищожаването на СССР и населяващите го народи.

Говорейки за характера на конфликта, безспорно за нацистка Германия това е война за унищожаване, а за СССР – война за оцеляване, за правото на неговите народи на съществувание. Втората световна война не може да бъде сведена само до описанието на бойните действия. Една от нейните малко познати страни е конкретното осъществяване на нацистките планове в завладените съветски земи. Окупираните територии на СССР се разчленяват на отделни части. Прибалтика и по-голямата част от Беларус са включени в райхскомисариата "Остланд", Украйна и южните райони на Беларус – в състава на райхскомисариата "Украйна". Двата райхскомисариата са третирани като райони, подлежащи на "колонизация", т.е. в превръщането им в колонии на Райха, което се осъществява от самото начало на войната. Бесарабия и земите между реките Днестър и Южен Буг се окупират от Румъния. Част от Литва и Беларус формират окръг "Белосток" и са включени непосредствено в Райха, част от западна Украйна е обявена за генерал-губернаторство. Районите около фронтовата линия са под прякото управление на Вермахта.

За управлението на завладените земи отговаря министерството по въпросите на източните територии, а полицейската власт е в ръцете на райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер. Всички ресурси в завоюваните области са обявени за собственост на Райха. След Вермахта в окупираните територии навлизат както чиновници, така и представители на големите концерни /Круп и др./, които поставят под свой контрол промишлеността. Около 22 милиона души са били привлечени да работят "в името на германските цели и под германски надзор". В заводите е въведен принудителен, на практика робски труд. Работният ден е бил с продължителност 14-16 часа в денонощие. Храната е била изключително оскъдна. От първите дни на войната окупационните власти обявяват, че земята и колхозното имущество преминават в тяхна собственост. Колхозният строй е запазен, за да се конфискува безпрепятствено земеделската продукция за нуждите на Райха. По-късно тази политика се диференцира с въвеждане на общинна форма на земеделие. На окупираните територии хитлеристите забраняват всички обществени организации, провеждането на митинги и събрания, затварят театрите, музеите, университетите, училищата и даже детските градини. Една от най-трагичните страници на Великата Отечествена война е историята на "остарбайтерите" /източните работници/. По съветски данни, в Райха са изпратени 5,3 милиона съветски граждани, по германски – 2,8 милиона души. Разликата се обяснява с това, че германската статистика отчита "остарбайтерите", които са в границите на Германия до 1937 г., докато техният труд е бил използван във всички окупирани от нацистите страни.

Около 2,2 милиона "остарбайтери" умират през годините на войната. Друга трагична страница е нацисткият плен. По германски източници, в качеството на военнопленници, сред които са включени не само бойците на Червената армия, а всички способни да носят оръжие, са взети 5,7 милиона съветски граждани. Около 1 милион пленници в годините на войната принудително или доброволно изразяват "желание да помогнат" на хитлеристите. В концентрационните лагери загиват 3,3 милиона пленени /57%/, от тях почти 2 милиона души до февруари 1942 г. Гибелта на такова огромно количество хора е свързано с неудовлетворителните условия на транспортиране, настаняване и съдържание на пленниците, както и с преднамереното им избиване. Първата работа е било да се отделят и разстрелят комисарите /комунистите/, "евреите" и други "радикални и вредни елементи". На окупираните територии и в Райха нацистите изграждат гъста мрежа от големи и по-малки концлагери. Само в Украйна техният брой е 180. Пленниците са държани в студени и непригодни за живот помещения. Храната е била минимална. Разработен е даже "хляб за руснаци" по специална рецепта.

Една от най-мрачните страници на Втората световна война е унищожаването на непълноценните народи. Нацистите започват систематичен геноцид спрямо ромите. Те били осъждани на каторжен труд и затвор в концентрационните лагери. Често роми били убивани на място, особено от айнзац-групите, отрядите на смъртта на Хитлер, на Източния фронт. Общият брой на жертвите варира в различните източници между 220 000 и 1,5 милиона, но дори най-малката цифра да е вярна, това пак е едно от най-големите масови убийства в историята.

Освен ромите на преследване са подложени и евреите. Съгласно германските оценки, приблизително 5 милиона съветски евреи е трябвало да бъдат избити. Особено "усърдие" проявява гаулайтерът на Украйна Е. Кох, прославил се даже в Райха като изключително жесток палач, както и украинските националисти, които се включват активно в прочистванията.

Войната с нацистка Германия е изключително тежко изпитание за СССР. Зад фасадата на победата се крият много тежки рани, проблеми и пороци, които оказват влияние на по-нататъшното развитие на СССР. Грандиозни са човешките загуби. Самият Сталин ги оценява на 7 милиона души. През 50-те години на миналия век е посочена друга цифра – общите загуби надхвърлят 20 милиона, което е по-близо до истината. След разсекретяването на документите става ясно, че загубите на Червената армия са 8,7 милиона души. Освен тях има много ранени и осакатени. В същото време демографите оценяват общите загуби на СССР на 27 милиона души. СССР излиза от войната с десетки хиляди разрушени градове и села, с деформирана икономика, с едностранно развит военно-промишлен комплекс, с нарушена социална структура, с още по-разрушена, отколкото преди войната социална сфера.

Азотните оксиди - безвредни и опасни

Австралийски учени доказаха, че азотният оксид, който се използва широко при хирургическите операции под обща упойка не нанася никаква вреда на здравето на хората.

ЕС трябва да се отърси от чуждо влияние

 Поуката от Втората Световна война е, че не може едни народи да живеят за сметка на други. Това, което е несправедливо за едни народи не може да бъде справедливо за другите.

Все още не сме си научили уроците от Втората Световна война. Ние, историците трябва да напишем поуките от нея. Това е златото в историята. Трябва да се разбере, че когато Европа е воювала ние - българите сме страдали, така че не бива да се допускат повече големи войни в Европа. Това е поуката и за Европейския съюз.

Сегашните управляващи, и на европейски ниво, нямат спомен от войната, но трябва да четат историята. Колкото и да казват, че Европа е континент на мира, има противоречия, евроскептицизъм, национализмът набира скорост, включително и в Западна Европа.

Европейският съюз трябва най-накрая да се отърси от американското влияние. Той трябва да има по-самостоятелна външна политика. Трудно е, но не е невъзможно съюза да се отърси от влиянието на САЩ.

Вече има различни интереси, САЩ е свръх сила, която има интереси по целия свят. Те имат бази в 84 държави, 400 000-на армия в чужбина. САЩ си имат свои интереси, те не казват господство, а употребяват лидерство. Ние трябва да сме лидер на света, трябва да доминираме в света, но не може светът да бъде еднополюсен, светът вече е многополюсен. Крайно време е Европейският съюз да стане един от полюсите, както е Китай, вече и Индия, Бразилия. Не може да има само една свръх сила и тя да управлява света.

Не бива да се забравя, че в Далечния Изток израства една нова свръх сила и това е Китай. Така че, отново ще има две свръх сили – САЩ и Китай. Европейският съюз при тези две свръх сили трудно би издържал на конкуренция, включително в икономиката и политиката.

Трябва да се опре и на руските ресурси, не да се копае за шистов газ, а това, което има Русия, откъм технологии - това е взаимноизгодно. Европейският съюз не трябва да се хваща на американската русофобска реторика. Това важи и особено за нашите политици, да подскачат като президента Росен Плевнелиев и да говори неща, които президентът на Германия още не е изрекъл.

В ситуацията с Украйна Великите сили трябва да се намесят, но не икономически, а по-скоро политически и дипломатически и да се постигне едно споразумение с Москва. Не е възможно една Украйна или Грузия, или някоя друга бивша съветска република, с изключение на Прибалтика да влизат в НАТО, това вече е една друга военна сфера.

Що се отнася до това дали ние трябва да подкрепим санкциите срещу Русия, ние не сме задължени да се караме с нея, макар да сме членове на НАТО. Вземете пример с Гърция, тя е в НАТО от 1952 г. и има много тесни икономически връзки с Русия. Ние имаме един капитал в Москва, това е общото минало, историята, славянството, православието. Трябва да използваме тези връзки, а не да подскачаме покрай Чичо Сам. Дядо Иван няма как да бъде изгонен от Чичо Сам в България.

Румен Петков: Орешарски, не ти ли е неудобно да купувате гласове?

Не се ли чувства министър-председателят Орешарски неудобно за това, че за пръв път в историята на България оглавява правителство, което директно участва в купуването на гласове? Това е въпросът, кой...

Маркович: Осъзнах, че съм вкарал на Левски след запис

19-годишният халф на ЦСКА Иван Маркович показа, че "червената" идея вече гори в него. В интервю за агенция "ПИК" сърбинът разкри, че е изпитал неописуемо чувство при гола си във вр...

Пак от втори опит и едвам-едвам парламентът тръгна на работа

За пореден ден Народното събрание започна работа от втори опит, предаде Агенция "Фокус". Първоначално кворум пак нямаше - само 109 депутати се регистрираха при първото преброяване. При втор...

Мачът между Кобрата и Кличко е на 6-ти септември в Хамбург?

Кубрат Пулев и Владимир Кличко ще се бият на 6 септември в Хамбург. Това ще се случи, ако преговорите между двата щаба са успешни. Към момента всички индикации сочат, че украинецът е готов да се бокс...

Барозу: Великобритания може да стане специален член на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу намекна, че Великобритания може да получи статут на специален член на Европейския съюз, пише The Guardian. Обединеното Кралство може да получи...

Комисията за Мишо Бирата ще работи още месец

Още един месец народните представители ще разследват обстоятелствата и фактите около т.нар. случай "Мишо Бирата". Това стана ясно след взето от парламента днес решение, предаде Агенция "...

Медуза крие ключа към безсмъртието

Малката медуза Turritopsis dohrni е единственото познато на човека същество, което може да побеждава смъртта, пише онлайн изданието Motherboard, чийто екип е посетил японски учен, изследващ животното....

В Гърция тръгват автобуси без шофьор

По улиците на град Трикала в централната част на Гърция през 2015 година ще тръгнат първите 6 автобуса без водачи в рамките на европейския проект СитиМобайл2 (CityMobil2 – градове, показв...

Бабангида: Хасково ми е по-скъп от Левски

"За мен Хасково е клубът, в който съм израснал. Ще дам всичко от себе си, за да се върне отборът в "А" група. Бих заменил всички шампионски титли и медали, спечелени досега в моята кари...

Ивайло Захариев празнува годишнината от брака си всеки път на едно място

Ивайло Захариев и съпругата му Миряна стоят прегърнати под арка от клони. Такава снимка си правят двамата всяка година по едно и също време на едно и също място. За първи път се снимат така на 5 май 2012 г. в двора на хотела, където празнуват сватбата си. Повтарят я година по-късно, но вече със сина си Филип. Ивайло и Миряна направиха и трети такъв Ивайло Захариев и съпругата му Миряна стоят прегърнати под арка от клони. Такава снимка си правят двамата всяка година по едно и също време на едно и също място. За първи път се снимат така на 5 май 2012 г. в двора на хотела, където празнуват сватбата си. Повтарят я година по-късно, но вече със сина си Филип. Ивайло и Миряна направиха и трети такъв

До 23° днес, облаци и слаб вятър

Днес по-значителна облачност и умерен северен вятър ще има над източните райони и там на места слабо ще превали.
В останалата част от страната облачността ще е разкъсана , а вятърът ще е слаб.
Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, в София - 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология Днес по-значителна облачност и умерен северен вятър ще има над източните райони и там на места слабо ще превали. В останалата част от страната облачността ще е разкъсана , а вятърът ще е слаб. Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, в София - 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

Субсидии увеличиха продажбите на електромобили в Западна Европа с 60%


Продажбите на електромобили и плъг-ин хибриди бележат ръст от 60% през миналата година, но пазарният им дял остава пренебрижимо малък, а популярността им изцяло зависи от правителствените субсидии, сочи анализ на британската компания Automotive Industry Data (AID). През 2013 година в Западна Европа са купени 38 617 коли с подобно задвижване, при 24 157 година по-рано. Пазарният им дял обаче е едва 0.34%.

Основна пречка пред налагането на електромобилите е високата им цена, често...

Задържани нарушители на режима на сигурност в Белия дом

 Агенти на Сикрет сървис арестуваха двама души, които през деня в четвъртък прехвърлиха през оградата на Белия дом неустановени предмети, съобщава телевизия Fox News.

Съобщава се, че единият от предметите бил прехвърлен откъм южната страна на оградата, а другият - откъм северната. Задържаните нарушители на реда се разпитват.
Като мярка за сигурност Сикрет сървис блокира западното крило на Белия дом, откъдето е забранено да напускат намиращи се там хора.
Това е вторият инцидент, отнасящ се до нарушаването на режима за сигурност на Белия дом през последните три дни. Във вторник, службите за сигурност задържаха мъж, който преследваше с колата си президентския кортеж. В резултат на този инцидент намиращите се в Белия дом журналисти цял час не можеха да напуснат блокираната сграда.

Нагло лъжат, че ще вдигнат заплатите на полицаите!

Нямат пари, отсече Борисов. БСП: Не е истина, лидерът на ГЕРБ манипулира


Глобалните сливания и придобивания се върнаха на предкризисните нива

Европа, Азия и развиващият се свят ще са новите ключови играчи на пазара, сочи нов доклад


Облаци и слаб вятър днес, температурите до 23°

Днес по-значителна облачност и умерен северен вятър ще има над източните райони и там на места слабо ще превали.
В останалата част от страната облачността ще е разкъсана , а вятърът ще е слаб.
Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, в София - 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология Днес по-значителна облачност и умерен северен вятър ще има над източните райони и там на места слабо ще превали. В останалата част от страната облачността ще е разкъсана , а вятърът ще е слаб. Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, в София - 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

ГЕРБ готви четвърти вот на недоверие - този път заради енергетиката

Мотивите на опозицията са проваленият проект "Южен поток", фалирали енергийни компании и предизборното задържане на цената на тока


9 май в историята

Събития 1502 г. — Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. — След държавен преврат е съставено Правителство на България (5), начело с Казимир Ернрот. 1913 г.

"Епъл" купува слушалките на Д-р Дре

 Американският компютърен гигант "Епъл" (Apple) ще купи за 3,2 милиарда долара калифорнийската компания "Бийтс електроникс" (Beats Electronics), която произвежда освен всичко друго и известните стерео слушалки на рапъра Д-р Дре, съобщиха няколко медии в четвъртък, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. 
Споразумението може да бъде обявено следващата седмица, но преговорите все още е възможно да завършат с неуспех, заяви източник, цитиран от "Ню Йорк таймс" (New York Times).
Това би било най-голямото придобиване извършвано някога от "Епъл", която досега се ограничаваше в изкупуване на технологии или малки проекти. 
Според "Файненшъл таймс" (Financial Times) "Епъл" ще купи не само големите цветни слушалки с марката на Д-р Дре, но и музикалния стрийминг (слушане на музика директно от интернет, без сваляне на устройството), който "Бийтс електроникс" пусна наскоро – "Бийтс мюзик" (Beats Music).

Фабио Борини не изключва да остане в Съндърланд

"Черните котки" искат да откупят италианеца от Ливърпул


9 май: Ден на Европа и Ден на победата

На днешния ден френският външен министър Робер Шуман прочита знаменитата си декларация, която се смята за първа стъпка в европейското обединение

Соев сос срещу СПИН?

 В соевия сос се съдържа съединение, което може да спре развитието на вируса на имунодефицита (СПИН). До този извод са стигнали американски учени.

Откритието е на изследователски колектив под ръководството на професора по молекулярна биология и имунология от медицинския център на Университета на щата Мисури (Bond Life Sciences Center University of Missouri) Стeфан Сарафиянос (Stefan G. Sarafianos), пишат американски медии. 
Молекулата EFdA, за която става дума, е открита още през 2001 година от специалисти от японската компания "Ямаса" (Yamasa), която произвежда соев сос. Оказва се, че това съединение носи не само ярък вкус, но е много подобно на антивирусния медикамент тенофовир, използван срещу действието на вируса на СПИН, пише ИТАР-ТАСС. 
Според източник на Европейската агенция по лекарствата тенофовир (Viread) се използва за лечение на хроничен хепатит B при възрастни с компенсирано чернодробно заболяване, с доказана активна вирусна репликация, постоянно повишени серумни нива на аланин-аминотрансферазата (ALT) и хистологично доказани данни за активно възпаление и/или фиброза.

Каролев: Веднага да се увеличи трудовият стаж за военни и полицаи

Тогава ще можем да разчитаме на по-високи пенсии, смята икономистът


Депутатите си гласуваха 10 дни ваканция преди изборите

 Народното събрание няма да има пленарни заседания от 14 до 23 май включително.

За това време народните представители няма да използват служебен транспорт на парламента. Това решиха депутатите със 73 гласа "за" и 1 "против".

Предложението Народното събрание да не заседава две седмици преди евровота беше направено от Станислав Владимиров от "Коалиция за България" по време на обсъждането на второ четене на новия закон за МВР.

Заради  приемането на текстовете до Допълнителните разпоредби от новия Закон за МВР депутатите удължиха за четвърти път днес работното си време и ще работят до приемането на всички текстове.

Полицаи иззеха цигари и тютюн без бандерол

Били са скрити под кората на предната врата


Apple купува Beats Electronics за 3,2 млрд. долара?

Това може да е най-сериозната инвестиция на производителя на iPhone в придобиването на друга компания


На тази дата: Фелдмаршал Кайтел подписва капитулацията на Германия


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 9 май 1945 г. фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва безусловната капитулация на Германия, с което официално се слага край на Втората световна война в Европа.

Роден през 1882 г.,...

Прогноза за времето - 9 май

Днес по-значителна облачност ще има над източните райони, там на места ще превали, а вятърът от север-североизток ще се усили и с него ще проникне по-хладен въздух. В останалата част от страната облачността ще е разкъсана, а вятърът ще е слаб.

Тазгодишният 9 май е най-тъжният досега

Тази статия написах за миналогодишния 9 май, но смятам, че е валидна и днес. С няколко допълнения. Най-напред в заглавието - днес то трябва да бъде "Тазгодишният 9 май е най-страховитият досега", защото близо 70 години по-късно Европа е (беше?) отново на ръба на война. Спомените за събитията, до ...

Крадат джип за секунди, без да го разбиват (ВИДЕО)

Бум в кражбите на най-скъпите лимузини, без въобще да се разбива колата, регистрира полицията в София в последните 3 месеца. Нови модели джипове “Инфинити”, “Ленд Крузер” и БМВ се задигат за броени секунди с компютър за 25 000 евро, който пък се купува от руски сайт.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Бум в кражбите на най-скъпите лимузини, без въобще да се разбива колата, регистрира полицията в София в последните 3 месеца. Нови модели джипове “Инфинити”, “Ленд Крузер” и БМВ се задигат за броени секунди с компютър за 25 000 евро, който пък се купува от руски сайт. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Кмет респектира разюздани деца на гурбетчии

Кметът на Неделино Стоян Беширов (БСДП) се зае лично да възпитава младежи с разюздано поведение, чиито родители са на гурбет в чужбина. Градоначалникът сформира младежка група от 20 момичета и момчета, която да му помага да вкарват в пътя хулиганите. Той лично вече е говорил с най-тежките случаи на 6-има тийнейджъри - от Х, VII и VIII клас. Кметът на Неделино Стоян Беширов (БСДП) се зае лично да възпитава младежи с разюздано поведение, чиито родители са на гурбет в чужбина. Градоначалникът сформира младежка група от 20 момичета и момчета, която да му помага да вкарват в пътя хулиганите. Той лично вече е говорил с най-тежките случаи на 6-има тийнейджъри - от Х, VII и VIII клас.

Румен Петков пита Орешарски дали не се чувства неудобно от купуването на гласове

Не се ли чувства министър-председателят Орешарски неудобно за това, че за пръв път в историята на България оглавява правителство, което директно участва в купуването на гласове? Това е въпросът, кой...

Хърватите ще работят до сряда

Хърватското правителство гласува законопроект за опазване на работни места, като работната седмица се намали. Така се отваря възможност за неработен четвъртък за фирмите, които изпитват проблеми,...

Русия отхвърля идеята на Йотингер за единна цена на газа за ЕС

Идеята за единна цена на руския газ за всички страни от Евросъюза "не предизвиква възторг нито у правителствата, нито у европейските енергийни компании". Така постоянният представител ...

Смартфоните: тихите убийци на Web, какъвто го познаваме

Интернетът на страниците и сайтовете, бавно, но сигурно, се превръща в интернет на приложенията. Въпрос на време е това да се случи.

прочети повече

Честит рожден ден на Ганка Горанова

Днес рожден ден празнува Ганка Горанова от отдел “Документация”. Желаем й да е жива и здрава. Късмет и дълги Днес рожден ден празнува Ганка Горанова от отдел “Документация”. Желаем й да е жива и здрава. Късмет и дълги

Проруски активисти отказват да отлагат референдума

Кризата в Украйна продължава да бъде водеща тема за западния печат


Лидер на Ал Кайда е убит в Йемен

Шабуани е смятан за един от най-опасните и издирвани ръководители на терористичната мрежа


Пампорово отчете ръст на туристите въпреки безснежната зима

Системата за изкуствен сняг се превръща в най-важната инвестиция за курорта, коментират от "Пампорово" АД


Честит рожден ден на Красимир Костов

Днес рожден ден има техническият редактор Красимир Костов. Той е много важен човек - от него зависи перфектната графика на вестника, както и добрата атмосфера в редакцията, защото винаги е добронамерен, спокоен и усмихнат. 

Желаем му да е жив и здрав. Късмет и дълги години! Честито!
















Днес рожден ден има техническият редактор Красимир Костов. Той е много важен човек - от него зависи перфектната графика на вестника, както и добрата атмосфера в редакцията, защото винаги е добронамерен, спокоен и усмихнат. Желаем му да е жив и здрав. Късмет и дълги години! Честито!

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване