С цветя и песни отбелязаха Деня на победата у нас

/КРОСС/Симпатизанти на БСП, представители на руското посолство, бивши военни както и много руснаци, живеещи в България, и българи русофили поднесоха цветя пред паметника на Съветската армия в София по повод Деня на победата. Плакат с надпис „Братска победа" закачиха на паметника младежи, а членовете на известната с руския си репертоар група „Грамофон" се появиха в съветски униформи. На събитието присъстваше и руският актьор и ветеран от Чечня Сергей Бадюк. Днес ние трябва да изразим своята признателност към милионите руски, украински, белоруски и към всички войни, които отдадоха живота си, за да се изчисти от картата на Европа от кафявата чума на фашизма. Отправям и поздрав към нашите ветерани от Oтечествената война, защото те имат огромен принос за това страната да избегне нова национална катастрофа, заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов, който също поднесе цветя пред паметниците на Незнайния воин и Съветската армия в столицата. Паметникът на съветската армия два пъти смени цветовете си тази нощ - първо беше осветен с флага на Европейския съюз по повод Деня на Европа, а след по него бяха закачени флага на Руската федерация и бившия Съветски съюз. Вечерта в четвъртък Реформаторският блок използва светлинни ефекти, за да освети паметника с флага на Европейския съюз и на България и в розово, в какъвто цвят монументът вече е бил боядисван

От събота тръгват влаковете по Дунав мост-2


Утре се открива редовна пътническа железопътна линия между Видин и Калафат, и съоръжението Дунав мост 2 при Видин-Калафат е готово за железопътен трафик, съобщи Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат", цитиран от БТА.

Редовната пътническа железопътна линия засега ще се обслужва от румънски влакове. Два влака ще
пътуват по трасето от Видин до румънското село Голенц, откъдето ще се осъществява връзка с град...

Стрелба по улиците на Мариупол, има жертви и ранени

Стрелба започна по улиците на украинския град Мариупол, Донецка област, близо до сградата на полицията, съобщават украинските медии, позовавайки се на разкази на очевидци. Според медиите стрелбата е в резултат на опита на проруските активисти да окупират сградата. За момента от полицията отказват коментар по случая. Изстрелите са започнали около 10.30 часа. Един човек е загинал, а четирима души са приети в болница с огнестрелни рани. За момента опитът за окупация от страна на поддръжниците на федерализацията на Украйна е неуспешен. Според проруските активисти щурмът на сградата е от страна на украинските военни, които са използвали при атаката бронетехника.  В същото време медиите съобщават, че на първия етаж на сградата на областния съвет е започнал пожар.  През последните дни проруските активисти и украински военни се опитват да поемат властта над сградата на областния съвет в Мариупол. Преди дни 10 души от проруските активисти пострадаха заради неизвестен газ в областния съвет, който е използван преди това при щурма на украинските военни.

ГЕРБ и БСП се обвиняват в популизъм заради МВР

Борисов показа писмо от финансовия министър Чобанов до Атанас Мерджанов от БСП, в което се казва, че пари за повече разходи за МВР за тази година липсват, Мерджанов нарече писмото "първоначално становище" на министъра

Костадинова за Lafka: Симпатизирам на ГЕРБ, родителите ми са от БСП, но приятелите от ДПС


Симпатизирам на ГЕРБ, майка ми и баща ми са от БСП, но много голяма част от най-добрите ми приятели са от ДПС.

Така председателят на БОК Стефка Костадинова отговори дали е имала морална дилема около репутацията на Lafka, с която олимпийският комитет подписа спонсорски договор за четири години.

"Аз ще ви кажа от коя политическа сила съм. Вие ще ми кажете ли от коя политическа сила сте?", когато беше попитана за евентуалната дилема.

На уточнението, че въпросът все...

Кметът на Варна няма да си увеличи заплатата на 2700 лева

Никога не съм казвал, че между кметската администрация и Общинския съвет има синхрон. За мен е важно да има разумни дебати, предложения и решения в полза на варненци. Това заяви пред Topnovini.bg кметът на Варна Иван Портних по повод последната сесия на местния парламент, когато мнозинството съветници отказаха да си намалят заплатите и изгониха "простосмъртните" варненци от паркинга на Общината въпреки становището на кмета.

Бареков: Днес трима мои депутати напускат парламента

Трима депутати, подкрепящи партията Трима депутати, подкрепящи партията "България без цензура", ще напуснат Народното събрание днес, обяви лидерът на партията Николай Бареков. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Днес моите депутати Румен Йончев, Георги Марков и Светлин Танчев ще напуснат парламента и ще се посветят на

Станишев: Искам полицаите да знаят кой саботира този закон и как се гаврят с тях Цветанов и Борисов

Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
"Какво да тълкувам намерения? Имаше едни вотове, които щяха да ги внасят, после да ги изтеглят, после ги заявяваха, Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS "Какво да тълкувам намерения? Имаше едни вотове, които щяха да ги внасят, после да ги изтеглят, после ги заявяваха,

Станишев: Нека родните полицаи знаят, че Борисов и Цветанов се гаврят с тях

Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS "Какво да тълкувам намерения? Имаше едни вотове, които щяха да ги внасят, после да ги изтеглят, после ги заявяваха,

Клуб "Приятели на Русия" - Перник отбелязва 9 май - Деня на победата над Нацистка Германия на братската могила

Денят на победата над Нацистка Германия през Втората Световна война ще бъде отбелязан в Перник от клуб "Приятели на Русия", научи ZaPernik.com.

Тържествата ще започнат в 17:30 часа с поднасяне на венци на братската могила в централния градски парк. След това приятелите на Русия ще се отправят към офиса на клуб, който се намира на улица "Търговска", на четвъртия етаж в сградата до кафе "Фаги".

На днешния ден в Русия и някои бивши...

Продължава

Г. Първанов: Честваме подвига на загиналите, за да се изчисти Старият континент от кафявата чума на фашизма

/КРОСС/ Днес ние трябва да изразим своята признателност към милионите руски, украински, белоруски и към всички войни, които отдадоха живота си, за да се изчисти от картата на Европа от кафявата чума на фашизма. Отправям и поздрав към нашите ветерани от Oтечествената война, защото те имат огромен принос за това страната да избегне нова национална катастрофа - това заяви президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов, който поднесе цветя пред паметниците на Незнайния воин и Съветската армия в столицата.  Фашизмът бе победен, но все още има прояви на радикализъм, които граничат с този мрачен режим, затова ние трябва да бъдем твърди, безкомпромисни и категорични в своята съпротива към подобни тежнения, посочи Първанов. Днес всички ние отбелязваме и Деня на Европа. Това е ден, в който изразяваме своята категорична позиция за една икономически силна и политически сплотена Европа, конкурентоспособна и в състояние да решава своите проблеми, съюз, в който България има своето достойно място и в който гласът на нашите представители и институции се чува отчетливо, заяви още Георги Първанов. За да постигнем тези цели всички ние трябва да подходим много отговорно и да изпратим в ЕП хора достойни и можещи, които да работят както за каузата на страната ни, така и за бъдещето на обединена Европа, посочи в заключение лидерът на АБВ.  

Станишев: Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден

/КРОСС/ Никакви действия на Борисов не могат да помрачат този ден. Този лаконичен коментар даде лидерът на столетницата Сергей Станишев в кулоарите на парламента по повод изненадващо обявеното намерение на ГЕРБ да поискат нов вот на недоверие -този път заради политиките в сферата на енергетиката. Станишев не даде оценка на правителството в сферата на енергетиката, но пък припомни за досегашните неуспешни опити на опозицията за вот на недоверие към управляващите. Станишев цитира екс премиера Бойко Борисов с разбирането му, че работата на опозицията е да пречи. "Аз не споделям това, смятам, че работата й е да дава алтернативи за хората, обяви председателят на БСП. За съжаление и днес в този безсмислен дебат за оставката на Мая Манолова виждаме, че нямат истински идеи и мотиви, това искане е преписано от предишното. Толкова им е капацитетът за съжаление, порица той колегите си от ГЕРБ", каза лидерът на БСП.  Искам българските полицаи и служители на МВР - 50 000 души, да знаят кой саботира този закон, как се гаврят с тях Цветанов и Борисов, допълни Станишев. Той бе категоричен, че приемането на Закона за МВР дава социални права на служителите на реда, осигурява им нормално кариерно развитие без политически натиск, и е очаквано от полицаите. Ние ще го приемем независимо от пречките, които ГЕРБ създават изкуствено, зарече се Станишев.  

Хю Джакман отново се подложи на лечение срещу рак

В края на миналата година стана ясно, че актьорът има рак на кожата


Екшън на язовир Христо Смирненски завърши със заловени бракониери

Заловените нарушители са били наблюдавани от инспектори, докато са опитвали да ловят риба в язовира захранващ с питейна вода Габрово и още 23 населени места в областта. Инспектори от Изпълнителната а...

Женското мрънкане наистина може да убие мъжа

Жените наистина могат да съкратят живота на мъжа с натякванията си, особено ако той е на средна възраст, съобщиха в. "Дейли експрес" и Би Би Си. Натякващите съпруги могат да удвоят риска от...

Възрастен водач блъсна пешеходка в Асеновград

Инцидентът е станал вчера, когато 74-годишният водач на лекотоварен автомобил блъска възрастна жена също на 74 години. Мъжът е карал с несъобразена за пътните и атмосферни условия скорост, при което ...

Гигс зарадва Ходжсън и англичаните

Временният треньор на Манчестър Юнайтед Райън Гигс поднесе две много добри новини за футболните фенове в Англия и за селекционера на А-отбора Рой Ходжсън. Ветеранът на "Червените дяволи" съо...

В БСП „за" оставка на Манолова, но заради търпението й към ГЕРБ

Миков нямал моралното право да съди поведението на ГЕРБ

Фашистката идеология е жива, предупреди Станишев

България може да бъде инструмент за разрешаване на кризата в Украйна

Джон Леджънд и Кристин Тейгън показват дома си в Холивуд Хилс

Певецът и моделът демонстрират идиличния си начин на живот в Ел Ей


Lafka стана спонсор на олимпийския комитет


Фирмата за търговия на дребно с цигари, вестници и пакетирани стоки "Табак маркет" с бранд Lafka стана официален партньор на Българския олимпийски комитет (БОК).

Двете страни подписаха договор за четири години, но финансовите условия не се уточняват. 

Lafka ще помага финансово на комитета, като част от средствата ще бъдат отделени за подпомагане на деца в затруднено положение.

"Много се радваме, че в тези трудни години се намира някой, който да подпомага...

Lafka стана генерален спонсор на олимпийския комитет


Фирмата за търговия на дребно с цигари, вестници и пакетирани стоки "Табак маркет" с бранд Lafka стана генерален спонсор на Българския олимпийски комитет (БОК).

Двете страни подписаха договор за четири години, но финансовите условия не се уточняват. 

Lafka ще помага финансово на комитета, като част от средствата ще бъдат отделени за подпомагане на деца в затруднено положение.

"Много се радваме, че в тези трудни години се намира някой, който да подпомага...

Скеч след скеч: Мая е пич! Не, ехидна менторка!

Скеч след скеч се изредиха на трибуната на парламента в петък. Сценките с високо ораторско майсторство съпроводиха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка на зам.-шефка на парламента Мая Манолова.

Югоизточна Европа може да бъде дестабилизирана чрез националисти, олигарси и енергийна зависимост

При негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион, заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция в Берлин.   "Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани", каза още Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Според него е реална опасността Югоизточна Европа "да бъде дестабилизирана отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост“.   В отговор на въпрос за налагането на нови санкции спрямо Русия от страна на ЕС, президентът посочи, че по този въпрос Европа трябва да вземе единно решение, основано на принципи и ценности, а България трябва да го подкрепи. В рамките на визитата си в Германия Плевнелиев се срещна с президента Йоахим Гаук и депутати от Бундестага.   "Исторически Европа навлиза в нова фаза – преди и след събитията в Крим, а последиците от нарушаването на международните правни норми от страна на Русия ще са осезаеми в дългосрочен план", каза Плевнелиев.   По думите му украинците могат да изберат пътя на европейското и демократично развитие.   "Не мога да допусна, че този път ще им бъде забранен, само поради географското им положение. Значи ако си съсед на Русия или се намираш в сферата на нейните интереси, това означава, че не можеш да станеш член на ЕС, независимо от това, че народът ти го желае. Аз не разбирам това. Политиката на „Велики сили“ и „периферия“ между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите“, заяви държавният глава. Плевнелиев коментира, че вместо модерна дипломация, основаваща се на ценности и правила, в Крим беше приложена военна сила, окупация, нелегитимен референдум и насилствено присъединяване на територия.   "Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа след Втората световна война, който се основава на принципа на спазване на правилата, на предвидимост в действията и на усилия за постигане на доверие, както и границите в Европа никога повече да не бъдат променяни едностранно“, каза президентът.   Той отново апелира за решителни действия за завръщане към принципите на правовата държава и международното право.   Българският президент остро осъди политиката на разделение на център и периферия в Европа, за която допринесоха и руските действия в Крим.   "Имаме нужда от ЕС, в който няма център и периферия и в който всеки е важен. Ние имаме нужда от ЕС, който може да се наложи на глобалната политическа сцена. Имаме нужда от нова вълна на интеграция в Югоизточна Европа и в Европа като цяло. Имаме нужда от ЕС, който може да помогне за провеждането на свободни и демократични избори в Украйна“, каза Плевнелиев.   Той предупреди за възможността в новия Европейски парламент да бъде представена "силна антиевропейска група" и призова на на национализма да бъде противопоставен патриотизъм, а на изолацията и дестабилизацията – европейската интеграция.   "Решението срещу енергийното оръжие е енергийният съюз, а срещу зависимите медии като пропагандни машини могат да бъдат поставени медии, които са свободни и казват истината“, допълни президентът.   След срещата си с президента Гаук в четвъртък вечерта Плевнелиев заяви, че "споделяме общо притеснение от по-непрозрачната и агресивна политика на Русия, както и общото виждане, че днес всеки в Европа трябва да работи за връщане към основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и към основите на европейския ред".   Росен Плевнелиев е запознал германската страна със ситуацията около решенията на Консултативния съвет по национална сигурност, изтъквайки, че неговата позиция като държавен глава е ясна. "Споделихме виждането, че по-нататъшна дестабилизация в Украйна може да доведе до дестабилизация и в по-широк аспект. Нека не забравяме, че политиката, която днес се пропагандира от Кремъл, е политика, която идва от далечното минало, от времена, в които се казваше "Ние сме великите сили и сега да се разберем какво ще се случва в периферията". Днес се казва "Нека ЕС, САЩ и Русия да се разберат какво да стане в Украйна", отбеляза Росен Плевнелиев.   След разговора в двореца "Белвю", където президентът се подписа в "Златната книга на Берлин", той се срещна с депутати от Бундестага.   По-късно Плевнелиев се срещна и с представители на българската общност в германската столица. "Европейският съюз е съюз за мир", каза президентът, призовавайки към отговорност спрямо кризата в Украйна и припомняйки уроци от миналото.   По въпроса за енергийната политика на България президентът напомни, че винаги е подкрепял "Южен поток", при условие, че се спазват изискванията на европейското законодателство. Росен Плевнелиев отново подчерта значимостта на изграждането на реверсивни връзки със съседните страни за енергийната независимост на страната. "Винаги сме слаби, когато сме изолирани", отбеляза той.   Президентът посочи като алтернатива за диверсифициране на доставките и възможността за плаващи терминали за втечнен природен газ, като проекта, по който работят Литва, Латвия и Естония в Балтийско море. България търси собствени находища на газ по традиционен и нетрадиционен начин, каза той, припомняйки, че Румъния вече откри газ.   С българите в Берлин президентът говори и за бъдещето на Европа и предстоящите европейски избори, посочвайки опасностите за европейската интеграция, произтичащи от "ултранационалисти и "еврофоби".   Ролята на сънародниците ни в германското общество и имиджът на страната също бяха предмет на разговора. Броят на българите в Германия се е умножил, "имаме всички поводи за високо самочувствие, българите в Германия са добре интегрирани и допринасят за развитието на германското общество и същевременно са истински патриоти", каза Росен Плевнелиев.   Сред българските имигранти в Германия 80 процента са трудово заети и внасят социални осигуровки, 46 процента са квалифицирани специалисти, а 20 процента са висококвалифицирани, сочат данни на Федералната статистическа служба.

Плевнелиев и Гаук притеснени от агресивната политика на Русия

Българският президент Росен Плевнелиев разговаря с германския държавен глава Йоахим Гаук в двореца "Белвю" в Берлин, като голяма част от срещата бе посветена на кризата в Украйна.   "Събитията в Украйна са огромен проблем и са част от дневния ред на всички европейски институции. Споделяме общо притеснение от по-непрозрачната и агресивна политика на Русия, както и общото виждане, че днес всеки в Европа трябва да работи за връщане към основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и към основите на европейския ред: всеки да се придържа към правилата, да уважава върховенството на закона. Границите в Европа не могат да се преначертават едностранно и със сила. Това е огромен проблем. Германия и България споделят категорично мнението, че в рамките на ЕС сме длъжни да говорим с един силен глас, за да върнем нещата към нормалното", каза българският държавен глава, цитиран от БТА.   Това, което случи в Крим, не е приемливо, не е нормално и ние сме длъжни ясно да заявим позицията си, посочи той.   Росен Плевнелиев е запознал германската страна със ситуацията около решенията на Консултативния съвет по национална сигурност, изтъквайки, че неговата позиция като държавен глава е ясна.   "Споделихме виждането, че по-нататъшна дестабилизация в Украйна може да доведе до дестабилизация и в по-широк аспект. Нека не забравяме, че политиката, която днес се пропагандира от Кремъл, е политика, която идва от далечното минало, от времена, в които се казваше "Ние сме великите сили и сега да се разберем какво ще се случва в периферията". Днес се казва "Нека ЕС, САЩ и Русия да се разберат какво да стане в Украйна", отбеляза Росен Плевнелиев.   Украинският народ трябва да има шанса да реши бъдещето си на честни и почтени избори, да реши въпроса за устройството на страната си, дали да има федерализация или централизация. Това е решение на украинците и всеки, включително ЕС и Русия, трябва да работи за това на украинския народ да бъде дадена възможност да каже мнението си, да изгради сам собственото си бъдеще, подчерта президентът.   Не бива "великите сили" да решават бъдещето на една или друга нация, затворени зад четири стени и дебели врати. Това ни отвежда далеч назад в миналото и е много опасно, предупреди той, посочвайки като пример всичко, случило се на Балканите през 19 и 20 век.   В светлината на кризата в Украйна, на световната икономическа криза, енергийната и всички останали кризи, които сполетяха Европа през последните шест години, имаме още по-голямо задължение, и в това сме единни с президента Гаук, да работим за силен и интегриран Европейски съюз. Решението не е дестабилизация, изолация и игра на "периферия" и "Велики сили".   Решението е в подкрепата и засилването на трите двигателя на европейската интеграция и на Европейския съюз - демокрация, пазарна икономика и интеграция, заключи Росен Плевнелиев. След разговора в двореца "Белвю", където президентът се подписа в "Златната книга на Берлин", той се срещна с депутати от Бундестага.   По-късно Плевнелиев се срещна и с представители на българската общност в германската столица. "Европейският съюз е съюз за мир", каза президентът, призовавайки към отговорност спрямо кризата в Украйна и припомняйки уроци от миналото.   По въпроса за енергийната политика на България президентът напомни, че винаги е подкрепял "Южен поток", при условие, че се спазват изискванията на европейското законодателство. Росен Плевнелиев отново подчерта значимостта на изграждането на реверсивни връзки със съседните страни за енергийната независимост на страната. "Винаги сме слаби, когато сме изолирани", отбеляза той.   Президентът посочи като алтернатива за диверсифициране на доставките и възможността за плаващи терминали за втечнен природен газ, като проекта, по който работят Литва, Латвия и Естония в Балтийско море. България търси собствени находища на газ по традиционен и нетрадиционен начин, каза той, припомняйки, че Румъния вече откри газ.   С българите в Берлин президентът говори и за бъдещето на Европа и предстоящите европейски избори, посочвайки опасностите за европейската интеграция, произтичащи от "ултранационалисти и "еврофоби".   Ролята на сънародниците ни в германското общество и имиджът на страната също бяха предмет на разговора. Броят на българите в Германия се е умножил, "имаме всички поводи за високо самочувствие, българите в Германия са добре интегрирани и допринасят за развитието на германското общество и същевременно са истински патриоти", каза Росен Плевнелиев.   Сред българските имигранти в Германия 80 процента са трудово заети и внасят социални осигуровки, 46 процента са квалифицирани специалисти, а 20 процента са висококвалифицирани, сочат данни на Федералната статистическа служба.

Технологичен гердан спасява от неловки срещи и ситуации

Аксесоарът, наречен "Ангел пазител", струва 120 долара и разполага с ненатрапчив превключвател, който кара мобилния телефон да звъни в случай на нужда

През 2013 г. в страната работят 770 детски ясли

Към 31.12.2013 г. в страната функционират 770 самостоятелни детски ясли и яслени групи към обединените детски заведения (ОДЗ) с общо 30 120 места в тях В градовете детските ясли са 642 с 27 833 места, а в селата - 128 с 2 287 места.

Манекен Пис в Русе

Русе/КРОСС/Русенският квартал Долапите вече има свой „Манекен Пис". Копието на фигурката, превърнала се в емблема на „столицата на Европа" Брюксел, е поставена във фонтан с размери 4 на 3 метра, на две нива, с вградено осветление, до зданието на кметството. Тя е дело на местния леяр Иван Ковачев. По белгийска традиция фигурата на момчето се облича с различни носии всеки път. Така ще бъде и в квартала, като за целта преди откриването е ушита българска народна носия. Около него ще има лилии. Инициативата е на кметския наместник Светлин Савов, който със собствени средства и такива от спонсори оформи градина с пейки, беседка. Официалното откриване ще бъде в 18 часа днес.  

„И ний сме дали нещо на света" - изложба в Министертвото на образованието и науката

/КРОСС/ „И ний сме дали нещо на света" е мотото на изложбата, организирана по инициатива на Националния музей на образованието - Габрово, която бе открита днес от проф. Анелия Клисарова във фоайе „Ротонда", в Министертвото на образованието и науката.„За мен е изключително удоволствие да сме заедно в навечерието на най-българския празник - 24 май и да имам възможността да открия тази изложба. Мисля, че можем да кажем, че ний сме дали много на света. Вече 40 години музеят дава на българското образование заслуженото - той пази българския дух, българската сила, пази българските думи и българските букви", сподели министър Клисарова при откриването на изложбата. Тя благодари на колектива на музея и лично на директора Олег Цонев за добрата работа и за всеотдайността, с която изпълняват своите задължения и пожела „На дъбър час!" на изложбата, която ще обиколи много български училища в навечерието на празника на българската просвета и култура.Изложбата „И ний сме дали нещо на света" проследява живота, делото и дейността на светите братя Кирил и Методий. Тя е част от събитията, посветени на 40-годишнината от създаването на музея.Националният музей на образованието е научно-информационно звено в системата на Министерството на образованието и науката и е единственият институт, който издирва, съхранява, изучава и популяризира културни ценности, свързани с образователното дело в България

Франция осъди незаконните референдуми в Източна Украйна

Лоран Фабиюс подкрепи президентските избори на 25-и май

Губим пари от многото почивни дни

Експерт: Отработването не е ефективно


Кой пречи на реализацията на "Южен поток"

Проектът ще намали цената на природния газ, прогнозираха експерти по време на дискусия в Народното събрание


Курумбашев: Определени политически фракции си играят със страховете на хората

Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев на дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва д си тръгнем". Събитието бе организирано от основната партийна Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев на дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва д си тръгнем". Събитието бе организирано от основната партийна

Димитър Стойков: Няма да подавам оставка

Плевен/КРОСС/"Няма да подавам оставка. Ккатегорично!" - заяви кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков на пресконференция по повод протеста пред сградата на Общината в сряда вечерта и автошествието из улиците на Плевен. Община Плевен има пилот, самолетът лети уверено и въпреки старанието на много хора работата не е спирала, напротив - обмисляме нови проекти и нови задачи, заяви Стойков. Той постави въпроса защо протестът е организиран пред Общината, въпреки че протестиращите не са имали разрешение за това и реално площадът сега е строителна площадка. Целта по думите на кмета е всячески да се пречи на работата на общинските служители, да бъдат атакувани психически и да бъде саботирана тяхната работа. Другата причина, която е по-съществена.  

Я. Куюмджиев: Какъв е провалът на „Южен поток” щом започва изграждането му?!

Абсурдно е хората, които доведоха енергетиката до ръба на катастрофа, да искат вот за недоверие. Така коментира в парламента Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисията по енергетика за искания вот на недоверие от ГЕРБ за енергетиката.

Софарма с 9% спад на продажбите през април

За първата третина на годината приходите се покачват с 2% на годишна база, както на вътрешния пазар, така и при износа


Софарма с 9% ръст на продажбите през април

За първата третина на годината приходите се покачват с 2% на годишна база, както на вътрешния пазар, така и при износа


Курумбашев: Определени политически фракции си играят със страховете на хората

Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев на дебат на тема Определени политически фракции си играят със страховете на хората, когато става въпрос за имиграция. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев на дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва д си тръгнем". Събитието бе организирано от основната партийна

Кирил Добрев: Със Закона за МВР режем чантаджии и стимулираме 50 000 униформени


- Г-н Добрев, с изказването си по Закона за МВР разбунихте пленарната зала - кои са 10-те помияра, които не искат този закон да бъде приет? От ГЕРБ дори поискаха да се извините за тази си дума и ви дават на комисията по парламентарна етика.
- Няма да се извиня за думите си. Бях афектиран наистина, но причината за това бе опитът на ГЕРБ да - Г-н Добрев, с изказването си по Закона за МВР разбунихте пленарната зала - кои са 10-те помияра, които не искат този закон да бъде приет? От ГЕРБ дори поискаха да се извините за тази си дума и ви дават на комисията по парламентарна етика. - Няма да се извиня за думите си. Бях афектиран наистина, но причината за това бе опитът на ГЕРБ да

Хърватия въвежда неработен четвъртък във фирмите с проблеми, за да запази работни места


Хърватското правителство прие днес законопроект за запазване на работните места, в който освен досегашната възможност за четиридневна работна седмица (неработен петък) се открива възможност и за неработен четвъртък във фирмите, които имат проблеми, съобщи националната телевизия ХРТ, цитирана от БТА.

Министърът на труда и пенсионната система Мирандо Мърсич оцени, че с предложения закон правителството разчита тази година да спаси две хиляди работни места. Той добави, че предложението е...

„Нашето училище е нашата гордост"

/КРОСС/ На 9 май 2014 г. от 17 ч. в Зала 11 на Националния дворец на културата ще се проведе тържествено честване по повод 120-годишнината на 61 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в София. На събитието ще присъстват настоящи и бивши ученици, учители и родители, представители на институции. Сред поканените бивши възпитаници на училището са Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование - София град, Габриела Наплатанова, журналист в БТВ, Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП София. Концертът „Нашето училище е нашата гордост" е благотворителен за подпомагане на обзавеждането на компютърния клуб на училището.  

Станишев: Празник е. Темата не е месил ли се е "Газпром" в българското законодателство


Лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира случая с изнесените от Реформаторския блок документи, че "Газпром" е оказала натиск за промени в българското законодателство за строителството на "Южен поток". "Смятам за неуместно днес да коментирам изобщо темата", каза той пред журналисти, след като поднесе букет от червени рози на Паметника на съветската армия в София по повод Деня на победата. Попитан "Защо е неуместно?" добави: "Защото днес е празник и темата е друга".

По-рано...

Износът за Германия спада в началото на годината


Износът на български стоки за Германия спада с 5.5 на сто през януари и февруари в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В същото време вносът от там се е увеличил с 14 на сто.

Така се прекъсва тенденцията на ръст на износа за Германия, която си остава сред основните търговски партньори на България в рамките на Европейския съюз.

През миналата година българският износ към Германия се увеличи с 29% до...

Отново пускат влаковете между София и Солун

От утре всеки ден между българската столица и Солун ще пътуват два влака


Българи и сърби заедно ще изкачват Руй планина в трънско с масов туристически поход

Българи и сърби ще изкачват заедно планината Руй, в трънския край, научи ZaPernik.com.

Събитието е под мотото "Планина без граници" и е инициирано от общините Трън и Бабушница. Планинарите ще изкачат Руй на 14 юни, а за сборен пункт са избрали село Забел.

"Във връзка с подготовката на масовото туристическо мероприятие – изкачване на връх Руй на 14 юни 2014 г. – съвместна инициатива на община Трън и община Бабушница, Република Сърбия...

Продължава

Боевете в Източна Украйна се възобновиха – жертви в Мариупол

Боевете в пристанищния град Мариупол, в Донецка област на Източна Украйна, между проруските сепаратисти и правителствените сили се възобновиха в петък, като според различни източници жертвите са между три и двадесет. Според украинския вътрешен министър Арсен Аваков са ликвидирани 20 проруски сепаратисти при опит да щурмуват управлението на милицията в града. Петима милиционери са ранени, а четирима сепаратисти са задържани, посочи още министърът. Донецката областна администрация съобщи обаче, че при размириците в града са загинали трима души, а 25 са били ранени. Според украинския информационен сайт "Инсайдър" осем проруски активисти са убити в престрелките. Местни лекари съобщават и за осем ранени жители на града. Главният редактор на руската държавна англоезична телевизия "Русия днес" Маргарита Симонян съобщи за тежко ранено неин журналист. На много места има издигнати барикади, на които горят автомобилни губи, а центърът на града е затворен за превозни средства, посочва ДПА. Според украински медии пък край Луганск сепаратистите разстреляли тричленно семейство, което се опитало да премине през един от блокпостовете им. Продължава подготовката за референдумите Напрежението в Източна Украйна остава сериозно, сепаратистите са издигнали нови контролно-пропускателни пунктове на пътищата към Славянск и Краматорск и проверяват преминаващите автомобили. В Донецк и Луганск не спират подготовката за референдумите за статута на областите, планирани за 11 май, въпреки призива на руския президент Владимир Путин те да бъдат отложени. Киев от своя страна потвърди, че предлага амнистия на сепаратистите и предложи "кръгла маса" за изход от кризата. Киев предлага "кръгла маса" за изход от кризата Украинските власти обявиха от своя страна, че проектът за "пътна карта" на ОССЕ има "известни допирни точки" със собствените му предложения за изход от кризата. Според украинското външно министерство в картата няма изискване украинските сили да спрат "антитерористичните операции срещу проруски екстремисти в източната част на страната". Проектът за "пътна карта", изготвен от швейцарското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), гласи, че Украйна има право да използва силите си за сигурност "по пропорционален начин", за да предотврати насилие. В текста се казва, че и двете страни трябва да се въздържат "от насилие, сплашване или провокационни действия". И. д. президентът и премиерът на Украйна предложиха организирането на "кръгла маса" за уреждане на конфликта в страната, която да привлече политически сили и граждански групи от всички региони, и поканиха международни медиатори да помогнат. Олександър Турчинов и Арсений Яценюк в общо изявление освен това потвърдиха позицията си, че ще предложат амнистия на онези, чиито ръце не са изцапани с кръв от боевете в Източна Украйна. Декларацията, публикувана на президентския сайт, на пръв поглед не съдържа нищо радикално ново, но отразява съществени елементи от проекта за "пътна карта", отбелязва Ройтерс. "Днес обявяваме инициатива за създаване на общоукраински кръгли маси на националното единство. Готови сме да разговаряме с всички онези, които имат легитимни политически цели и са готови да ги преследват със законни средства, с онези, които нямат кръв по ръцете си. За да улесним възможно най-ефективното реализиране на този процес, смятаме за необходимо да черпим от опита да ОССЕ", гласи текстът от две страници, цитиран от Ройтерс. Планът, обсъждан завчера в Москва и представен вчера в Киев, заявява, че всички актове на насилие трябва да бъдат съответно разследвани и преследвани и че ОССЕ ще подкпрепи подобни мерки с гореща линия и експертен екип, които може да се задействат най-късно до 15 май. Амнистия ще бъде дадена на протестиращите и на онези, които са напуснали сградите и други обществени места и са предали оръжията си, с изключение на онези, които бъдат намерени за виновни в тежки престъпления. Изброяват се различни мерки, с които организацията може да помогне, включително посредничество, разоръжаване и стартиране на широк национален диалог.

Боевете в Източна Украйна се възобновиха, Киев предлага кръгла маса за изход от кризата

Боевете в пристанищния град Мариупол, в Донецка област на Източна Украйна, между проруските сепаратисти и правителствените сили се възобновиха в петък, като според различни източници жертвите са между една и осем.   Според украински медии пък край Луганск сепаратистите разстреляли тричленно семейство, което се опитало да премине през един от блокпостовете им.   Напрежението в Източна Украйна остава сериозно, а Донецк и Луганск не спират подготовката за референдумите за статута на областите, планирани за 11 май, въпреки призива на руския президент Владимир Путин те да бъдат отложени.   Киев от своя страна потвърди, че предлага амнистия на сепаратистите и предложи "кръгла маса" за изход от кризата.   ЕС подготвя санкции и за компании   На този фон страните от Европейския съюз се готвят да вкарат в "черния списък" още руски длъжностни лица и две фирми. Мярката ще се прецени в зависимост от това, което ще се случи в Крим и Донецк през уикенда. Имената бяха обсъдени от посланиците на държавите-членки в Брюксел в четвъртък (8 май) , но окончателното решение ще бъде взето от външните министри на ЕС в понеделник. Европейски дипломат съобщи за Euobserver, че фирмите, които се обсъждат, са от Крим и се занимават с енергетика, но са толкова незначителни, че "много малко хора, дори и сред експертите, не бяха чували за тях". Посланиците постигнаха и предварително споразумение за разширяване на правното основание на санкциите срещу Русия, което ще даде възможност да бъдат насочени не само към лица "отговорни за събитията в Украйна", но и към личности и фирми, които са се възползвали от прехвърлянето на кримските активи.   Киев предлага "кръгла маса" за изход от кризата   Украинските власти обявиха от своя страна, че проектът за "пътна карта" на ОССЕ има "известни допирни точки" със собствените му предложения за изход от кризата. Според украинското външно министерство в картата няма изискване украинските сили да спрат "антитерористичните операции срещу проруски екстремисти в източната част на страната".   Проектът за "пътна карта", изготвен от швейцарското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), гласи, че Украйна има право да използва силите си за сигурност "по пропорционален начин", за да предотврати насилие. В текста се казва, че и двете страни трябва да се въздържат "от насилие, сплашване или провокационни действия".   И. д. президентът и премиерът на Украйна предложиха организирането на "кръгла маса" за уреждане на конфликта в страната, която да привлече политически сили и граждански групи от всички региони, и поканиха международни медиатори да помогнат.   Олександър Турчинов и Арсений Яценюк в общо изявление освен това потвърдиха позицията си, че ще предложат амнистия на онези, чиито ръце не са изцапани с кръв от боевете в Източна Украйна.   Декларацията, публикувана на президентския сайт, на пръв поглед не съдържа нищо радикално ново, но отразява съществени елементи от проекта за "пътна карта", отбелязва Ройтерс.   "Днес обявяваме инициатива за създаване на общоукраински кръгли маси на националното единство. Готови сме да разговаряме с всички онези, които имат легитимни политически цели и са готови да ги преследват със законни средства, с онези, които нямат кръв по ръцете си. За да улесним възможно най-ефективното реализиране на този процес, смятаме за необходимо да черпим от опита да ОССЕ", гласи текстът от две страници, цитиран от Ройтерс.   Планът, обсъждан завчера в Москва и представен вчера в Киев, заявява, че всички актове на насилие трябва да бъдат съответно разследвани и преследвани и че ОССЕ ще подкпрепи подобни мерки с гореща линия и експертен екип, които може да се задействат най-късно до 15 май. Амнистия ще бъде дадена на протестиращите и на онези, които са напуснали сградите и други обществени места и са предали оръжията си, с изключение на онези, които бъдат намерени за виновни в тежки престъпления.   Изброяват се различни мерки, с които организацията може да помогне, включително посредничество, разоръжаване и стартиране на широк национален диалог.

Киев предлага амнистия на сепаратистите и "кръгла маса" за изход от кризата

Украинските власти обявиха, че проектът за "пътна карта" на ОССЕ има "известни допирни точки" със собствените му предложения за изход от кризата. Според украинското външно министерство в картата няма изискване украинските сили да спрат "антитерористичните операции срещу проруски екстремисти в източната част на страната". В същото време Киев изрази готовност да организира "кръгла маса" за търсене на изход от кризата и потвърди, че ще даде амнистия на проруските сепаратисти.   Напрежението в Източна Украйна остава сериозно, а Донецк и Луганск не спират подготовката за референдумите за статута на областите, планирани за 11 май, въпреки призива на руския президент Владимир Путин те да бъдат отложени.   Проектът за "пътна карта", изготвен от швейцарското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), гласи, че Украйна има право да използва силите си за сигурност "по пропорционален начин", за да предотврати насилие. В текста се казва, че и двете страни трябва да се въздържат "от насилие, сплашване или провокационни действия".   И. д. президентът и премиерът на Украйна предложиха организирането на "кръгла маса" за уреждане на конфликта в страната, която да привлече политически сили и граждански групи от всички региони, и поканиха международни медиатори да помогнат.   Олександър Турчинов и Арсений Яценюк в общо изявление освен това потвърдиха позицията си, че ще предложат амнистия на онези, чиито ръце не са изцапани с кръв от боевете в Източна Украйна.   Декларацията, публикувана на президентския сайт, на пръв поглед не съдържа нищо радикално ново, но отразява съществени елементи от проекта за "пътна карта", отбелязва Ройтерс.   "Днес обявяваме инициатива за създаване на общоукраински кръгли маси на националното единство. Готови сме да разговаряме с всички онези, които имат легитимни политически цели и са готови да ги преследват със законни средства, с онези, които нямат кръв по ръцете си. За да улесним възможно най-ефективното реализиране на този процес, смятаме за необходимо да черпим от опита да ОССЕ", гласи текстът от две страници, цитиран от Ройтерс.   Планът, обсъждан завчера в Москва и представен вчера в Киев, заявява, че всички актове на насилие трябва да бъдат съответно разследвани и преследвани и че ОССЕ ще подкпрепи подобни мерки с гореща линия и експертен екип, които може да се задействат най-късно до 15 май. Амнистия ще бъде дадена на протестиращите и на онези, които са напуснали сградите и други обществени места и са предали оръжията си, с изключение на онези, които бъдат намерени за виновни в тежки престъпления.   Изброяват се различни мерки, с които организацията може да помогне, включително посредничество, разоръжаване и стартиране на широк национален диалог.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване