Подарявам ти ангел... Честит Архангеловден!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099394

- Вярваш ли в ангели?
- Ти ангел ли си?
- Ако бях ангел, никога нямаше да изпиташ болка.
Аз съм вярващ човек. И вярвам, че Бог ни говори по различни начини, праща ни различни знаци, открива ни навсякъде и особено понякога. Дали го прави чрез своите ангели, кой знае. Преди време - беше пролет, в сърцето ми изгря най-топлото слънце от раждането на
- Вярваш ли в ангели? - Ти ангел ли си? - Ако бях ангел, никога нямаше да изпиташ болка. Аз съм вярващ човек. И вярвам, че Бог ни говори по различни начини, праща ни различни знаци, открива ни навсякъде и особено понякога. Дали го прави чрез своите ангели, кой знае. Преди време - беше пролет, в сърцето ми изгря най-топлото слънце от раждането на

4615 случая на кражби на ток са засечени за първите 9 месеца на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_588040.html

4615 кражби на електроенергия установи ЧЕЗ от началото на 2015 г. до края на септември. От тях 1261 са за територията на столицата, 844 в областите Ловеч и Враца, 324 в Благоевград, 377 в Монтана и Видин, 724 в Перник и Кюстендил, 684 в Плевен и 403 в София област. В резултат на нарушенията е дотаксувана 24 млн. киловатчаса електроенергия. 14% от установените нарушения са на стопански потребители. Компанията редовно извършва проверки по цялата територия, обслужвана от компанията. Най-често срещаните нарушения, установени при проверките, са манипулиран електромер (1748 случая) и присъединявания преди средствата за търговско измерване. Дружеството ангажира допълнително 900 обучени служители да откриват различни манипулации. Незаконните присъединявания застрашават качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот. Последният смъртен случай е от юли тази година, когато мъж от с. Галиче, община Бяла Слатина, загина при опит за незаконно присъединяване на жилището си към електроразпределителната мрежа, припомнят от електроразпределителното дружество.

В Хърватия се провеждат парламентарни избори

http://www.cross.bg/partiya-izbori-koalitziya-1487274.html

/КРОСС/ 3,7 милиона гласоподаватели в Хърватия днес ще отидат до урните, за да изберат следващото правителство на страната. Парламентарните избори днес са най-непредсказуемите в последните 25 години, пише Balkan Insight. Основните опоненти са левите центристи от коалицията „Хърватия расте", ръководена от настоящите управляващи, Социалдемократическата партия и десноцентристката „Патриотична коалиция", ръководена от опозиционния Хърватски християндемократически съюз.Освен социалдемократите лявата коалиция включва „Партията на хърватския народ" и „Партията на хърватските пенсионери", които и до момента бяха част от управлението.Социалдемократите от своя страна са подкрепени в коалицията от Хърватската партия на селяните и Хърватската партия за правата.Акцент в темите около изборите са икономическите затруднения и корупционните скандали и сценариите за разрешаване на икономическата криза.Според социологическите проучвания управляващите социалдемократи и консервативните християндемократи имат почти равна подкрепа - по една трета от електората е изявила желание да ги подкрепи на изборите. Това означава, че вероятно нито една от коалициите няма да успее да спечели мнозинство в 151-местния парламент на първите парламентарни избори, откакто страната стана член на Европейския съюз през 2013 година.

Камерън продължава да вярва във възможността за излизане на Великобритания от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=305882

Британският премиер Дейвид Камерън ще отправи драматично предупреждение към колегите си - останалите лидери на ЕС - идната седмица относно британското членство в блока, пише в. „Гардиън”. Премиерът ще каже на колегите си, че ще му се наложи да препоръча излизане на Великобритания от ЕС, ако те отхвърлят неговите искания за реформи.

Вигенин в Белград: Имаме нужда от силна, активна и уверена Европа

http://pik.bg/вигенин-в-белград-имаме-нужда-от-силна-активна-и-уверена-европа-news431707.html

Вигенин в Белград: Имаме нужда от силна, активна и уверена Европа

"Добрите времена са зад нас. ЕС е принуден да се справя с поредица от последователни и застъпващи се кризи от 2008 г. насам. Последната - кризата с бежанците - ни доведе до точката, в която или ще се изправим и ще победим заедно, или ще се срутим."

Това заяви народният представител от БСП Кристиан Вигенин в заключителното изказване на Балканската конференция, организирана от Партията на европейските социалисти в Белград. "Европейският съюз ще оцелее, но днешният европейски политически елит - едва ли. Огромна грешка е в трудни времена да се търсят национални решения.

Глобалните предизвикателства изискват глобална солидарност. Имаме нужда от повече Европа, но не от тази мързелива и бюрократична Европа, а от силна, активна и уверена в себе си Европа.", допълни той и заяви готовността на Партията на европейските социалисти да поеме лидерската роля.

Кристиан Вигенин, който ръководи Работната група на ПЕС за Западните Балкани, очерта необходимостта страните от региона да засилят сътрудничеството помежду си, да дефинират своя общ интерес и да създадат свой дневен ред, който да налагат в Брюксел, Вашингтон, Москва, Берлин и навсякъде, където е необходимо. "Точка първа от този дневен ред трябва да бъде присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз възможно най-скоро", заяви Вигенин и припомни миналото на Балканите, в което векове наред геополитическото противопоставяне и политиката на "разделяй и владей" са водили до войни и омраза между народите. "Перспективата за европейска интеграция даде шанс да бъде сложен край на тази политика. От нас зависи обаче дали този процес ще стане наистина необратим.

Кристиан Вигенин предложи социалистическите и социалдемократическите партии да изработят заедно един основан на ценности прогресивен план за региона и се ангажира ПЕС да подпомогне този процес. Той подчерта, че Работната група за Западните Балкани ще предложи план за действие за следващата година, който да направи политиката на ПЕС в региона много по-видима и по-съдържателна - както с политически обмени, учебни посещения и обучения, така и с по-силен политически принос на най-високо равнище в Брюксел.

Следващата Балканска конференция на ПЕС ще се проведе през пролетта на 2016 г. в Скопие, с което ПЕС иска да окаже подкрепа на Социалдемократическия съюз на Македония преди предсрочните парламентарни избори в страната.

Властта отстъпи пред исканията на полицаите (обзор)

http://petel.bg/Vlastta-otstapi-pred-iskaniyata-na-politsaite--obzor--__133303

кадър: Нова тв   Властта отстъпи пред исканията на полицаите - няма да променя заплатите и социалните им придобивки. Така на практика...

Броят на жертвите от пожара в нощен клуб в Румъния нарасна до 43

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zhertvite-ot-pozhara-v-noshten-klub-v-rumaniya-narasna-do-43-news241539.html

Още двама от пострадалите при пожара в нощен клуб в Румъния миналата седмица починаха тази сутрин, с което броят на жертвите на трагедията достигна 43 души, предадоха румънските медии. Министерството на здравеопазването съобщи, че в момента в различни болници се намират 103 пострадали от пожара, а състоянието на 44 от тях е критично. Румънските медици помолиха за помощ колегите си в чужбина и няколко от пострадалите бяха изпратени на лечение в Холандия и Австрия. Пожарът избухна на 30 октомври в центъра на румънската столица по време на пиротехническо шоу в нощен клуб. Първите елементи от разследването показаха множество пропуски в правилата за безопасност. Тримата собственици на дискотеката бяха обвинени в непредумишлено убийство и са в предварителен арест от вторник. Кметът на района, в който се намира клубът, също беше арестуван. Трагедията предизвика невиждани протести в Румъния срещу политическата класа, която е възприемана като доста корумпирана и смятана за отговорна за пожара. Под натиска на тези протести премиерът Виктор Понта подаде оставка в сряда. Снощи около 3000 румънци отново излязоха по улиците на румънската столица, за да искат дълбоки промени в румънското общество. Стотици протестиращи се събраха и в Сибиу и Тимишоара.

Протестите на МВР остават, въпреки отмяната на поправката "Горанов"

http://offnews.bg/news/n_1/n_588035.html

Въпреки постигнатото съгласие между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и синдикатите за отпадането на поправката "Горанов", протестите на полицаите остават. След среща днес между Бъчварова и синдикалните организации се стигна до разбирателство. Кабинетът ще направи крачка назад по отношение на промените, касаещи социалния пакет на служителите в МВР. Взето е решение предложенията за законодателни промени да се вземат след консултации със синдикатите от понеделник. В тях ще участват депутати и представители на синдикатите в сектор „Сигурност”. Протестът на полицаите днес ще бъде национален, като най-многоброен се очаква да бъде в София. Неговото начало ще бъде в 13 часа пред Народното събрание.

Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

http://pik.bg/откриха-телата-на-затрупаните-край-крушунските-водопади-news431703.html

Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

Откритите са телата на затрупаните туристи край Крушунските водопади.

В петък жена на 45 г. и мъж на 57 г. от Лондон бяха затрупани от 200 кубика отломки, докато се дивят на природния феномен.

Тяхна приятелка, спасила се по чудо, алармирала за трагедията. С наранени шийни прешлени, но без опасност за живота тя се възстановява в плевенска болница.

Пациентката е стабилизирана, но заради травмите е обездвижена и остава под наблюдение в университетската клиника по неврохирургия в Плевен.

Арестувани са провокатори от протестите на МВР, не са полицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099354

Групата е между 6 и 10 човека, предвиждали са да се въоръжат от склад за оръжие в Карлово
Между 6 и 10 човека са били арестувани преди часове, след като МВР и прокуратурата са провели почни денонощна акция по задържането им в цялата страна. Арестуваните не са полицаи, контактували са в затворени фейсбук групи,
Групата е между 6 и 10 човека, предвиждали са да се въоръжат от склад за оръжие в Карлово Между 6 и 10 човека са били арестувани преди часове, след като МВР и прокуратурата са провели почни денонощна акция по задържането им в цялата страна. Арестуваните не са полицаи, контактували са в затворени фейсбук групи,

The Washington Post: Все повече данни сочат, че ИД се опитва да дестабилизира Балканите

http://www.cross.bg/balkanite-post-opitva-1487273.html

/КРОСС/ Все повече и повече разузнавателни данни сочат, че групировката „Ислямска държава" се опитва да дестабилизира Балканите, пише американският вестник The Washington Post. Поредното предупреждение за засилване на джихадистките аспирации на Балканите е дошло от неназован от вестника висш дипломат от региона. Според него хърватското разузнаване е идентифицирало предполагаем местен лидер на ИД, който се опитва да организира в Босна и Косово голям брой ислямистки бойци, воювали на страната на ИД и Фронта Нусра в Сирия. Според дипломата информацията заслужава сериозна загриженост, а според The Washington Post опасенията на службите за сигурност са се изострили с възможността за инфилтриране на джихадисти сред стотиците хиляди мигранти, преминаващи през региона на път за богатите страни от ЕС. Припомнени са и пропагандни материали, с които ИД приканва към джихад на Балканите. При наличието на голямо мюсюлманско население, слаба икономика и податливост на бедните към радикализация, нараства страхът от зараждане на тероризъм и сред местното население, пише още американското издание.

43 са вече жертвите на трагедията в Румъния

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/43-sa-veche-zhertvite-na-tragediiata-v-rumyniia-6045073

В различни болници се намират 103 пострадали от пожара, а състоянието на 44 от тях е критично

Телата на туристите, затрупани в района на Крушунските водопади, са открити

http://www.cross.bg/vodopadi-kryshynskite-masa-1487272.html

/КРОСС/ Телата на двамата туристи, които бяха затрупани от срутила се скална маса в района на Крушунските водопади, са открити около 10.30 ч. днес, след около 45 часа издирвателни действия на служители на пожарната и планински спасители. Инцидентът стана в петък по обяд, когато огромна скална маса се срути и затрупа 56-годишен англичанин и 45-годишна българка с британско гражданство. От скалната маса се спаси 42-годишна плевенчанка, която беше настанена с наранявания в болница. Мястото на случая е такова, че човек може да отиде и да занесе онова, което ще се носи като техника с ръце и по същия начин да отнесе онова, което има да се премахва, т.е. не може да бъде използвана мощна техника, нито по въздуха, нито по земя. Така че това е твърде проблематично и във връзка с това е усложнено издирването, обясни кметът на община Летница Красимир Джонев и допълни: „Свлачишни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушунските водопади е повече от 200 куб. м земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения. Все още се работи на ръка и това е недостатъчно. Беше повикана военна техника, за да бъде изместен големият скален къс".Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади, са собственост на Общината и тя ги стопанисва. Правили сме това съвестно и коректно и по съоръженията и пътеката никога не е имало инцидент

Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099371

Откритите са телата на затрупаните туристи край Крушунските водопади.
в петък жена на 45 г. и мъж на 57 г. от Лондон бяха затрупани от 200 кубика отломки, докато се дивят на природния феномен.
Тяхна приятелка, спасила се по чудо, алармирала за трагедията. С наранени шийни прешлени, но без опасност за живота тя се възстановява в плевенска болница.
Откритите са телата на затрупаните туристи край Крушунските водопади. в петък жена на 45 г. и мъж на 57 г. от Лондон бяха затрупани от 200 кубика отломки, докато се дивят на природния феномен. Тяхна приятелка, спасила се по чудо, алармирала за трагедията. С наранени шийни прешлени, но без опасност за живота тя се възстановява в плевенска болница.

Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099361

Откритите са телата на затрупаните туристи край Крушунските водопади.
в петък жена на 45 г. и мъж на 57 г. от Лондон бяха затрупани от 200 кубика отломки, докато се дивят на природния феномен.
Тяхна приятелка, спасила се по чудо, алармирала за трагедията. С наранени шийни прешлени, но без опасност за живота тя се възстановява в плевенска болница.
Откритите са телата на затрупаните туристи край Крушунските водопади. в петък жена на 45 г. и мъж на 57 г. от Лондон бяха затрупани от 200 кубика отломки, докато се дивят на природния феномен. Тяхна приятелка, спасила се по чудо, алармирала за трагедията. С наранени шийни прешлени, но без опасност за живота тя се възстановява в плевенска болница.

Украйна обяви, че е изтеглила и последните си миномети от Донбас

http://www.cross.bg/chast-donbas-izteglila-1487271.html

/КРОСС/ Украинската армия обяви, че е изтеглила и последните си миномети от фронта в Донбас. Изтеглянето на артилерията с калибър под 100 мм извън 40-километровата буферна зона беше договорено още на 1 септември, като гаранция за действащото примирие.  Проруските опълченци обявиха, че са изпълнили своята част от задълженията още в четвъртък. Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще пристъпят към проверка на тези твърдения в идните дни. Според ОССЕ враждуващите страни все още не са изтеглили част от тежкото си въоръжение. Продължават и взаимните обвинения в провокации между Киев и опълченците в Донецк.

Как може разводът да бъде хепиенд за всички

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099218

“И принцът и принцесата заживели щастливо!” Обикновено това пише в приказките за финал, но в живота не винаги се случва така. Понякога принцът и принцесата живеят щастливо, ражда им се дете, но в един момент всичко се променя и идва раздяла. Как да кажем на децата и да не правим трагедия от фактите, говорим с психотерапевта Магдалена Ангелова.
“И принцът и принцесата заживели щастливо!” Обикновено това пише в приказките за финал, но в живота не винаги се случва така. Понякога принцът и принцесата живеят щастливо, ражда им се дете, но в един момент всичко се променя и идва раздяла. Как да кажем на децата и да не правим трагедия от фактите, говорим с психотерапевта Магдалена Ангелова.

Баскетболният "Черно море" загуби от "Берое"

http://www.moreto.net/novini.php?n=305881

"Черно море Порт" загуби след продължение в Стара Загора от "Берое" поредния си мач за баскет първенството, с 89:87 (20:20, 10:20, 29:18, 20:21, 10:8). На полувремето варненци водеха с 10 точки, след като втората част тръгна със страхотна серия от 12:1.

Правителството ще оттегли спорните промени, касаещи служителите на МВР

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-shte-ottegli-spornite-promeni-kasaeshti-slujitelite-na-mvr-205618/

Преговорите със синдикатите ще продължат в понеделник, но организираният за днес национален протест няма да се отменя

Магдалена Ташева разобличи документално актьорите от спречкването с Волен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260050_%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D

 Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева показа в предаването „Тази неделя” по bTV кадри от сблъсъка на членове на партията, начело с лидера Волен Сидеров, с двама актьори пред НАТФИЗ. От думите й и видеото става ясно, че единият от тях – Анатоли Лазаров, действително е имал физическо спречкване с Волен Сидеров и Десислав Чуколов.
„Аз съм смаяна и огорчена от жалката роля, която играят тези момчета”, каза Ташева по адрес на Лазаров и Евгени Будинов, които бяха в друга част на студиото на същото предаване.



Според нея, лидерът на партията и неговите колеги всъщност са се отбранявали. „Този, който се нахвърля, по-агресивният, е Анатоли Лазаров”, коментира тя. Докато тя говореше, Евгени Будинов се прекръсти, демонстрирайки, че счита думите й за абсолютно неверни. 

Ташева показа кадри от спречкването пред НАТФИЗ, които бяха монтирани и забавени в ключовите моменти, за да се види какво точно се случва. На тях се вижда как Лазаров перва по главата Волен Сидеров и шапката му изхвърча. Той блъска и Десислав Чуколов, чийто очила падат. Същото станало и с журналиста Ивелин Николов. Ташева показа и очилата на последния.



На упрека на актьорите, че политиците нямали право да лепят плакати върху афишите на театрите, Ташева отвърна „Не върху плакатите, няма такова нещо”. Тя, обаче, призна, че атакистите действително са ходели с кофа с боя и мече и са лепили някакви плакати.

„Вие не сте направили забележка, господине, вие сте се нахвърлили с плесници и удари”, обърна се тя към Лазаров. „На кадрите, които няма как да изрежете, се вижда как един човек ме блъска”, отвърна актьорът. „Той не ви блъска, а ви сваля качулката, за да види кой сте”, каза депутатката. „Ами и аз му свалих очилата, за да видя кой е”, отговори Лазаров.

На 35 години Винъс Уилямс изпрати най-добрия си сезон от седем години

http://tennis.actualno.com/Na-35-godini-Vinys-Uiljams-izprati-naj-dobrija-si-sezon-ot-sedem-godini-news_506277.html

Голямата американска тенисистка Винъс Уилямс спечели трети трофей през година, след като днес триумфира на турнира в Чжухай, Китай. В много оспорван финал, бившата водачка в световната ранглиста победи със 7:5, 7:6 (6) чехкинята Каролина Плишкова за малко повече от два часа игра, предаде БГНЕС. Въпреки чистата победа, носителката на 7 титли от големия шлем срещна сериозна съпротива от младата тенисистка. След спечеления първи сет, във втория Винъс трябваше да премине през обрат в тайбрека, за д

Днес честваме Душевадника, молете му се да ви подаде ябълка, преди да склопите очи завинаги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260049_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%94%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D1%83+%D1%81%D0%B5+%D

 На 8 ноември , по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания Свети Рангел (преиначен от Архангел Михаил ) олицетворява смъртта. Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек.
Макар да е нарамен с тежка задача, народните вярвания представят светията като състрадателен и справедлив ‐ смята се, че е глух ‐ за да не чува жалбите на осиротелите. Казват, че, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в конвулсии, светията му е подал да изпие горчива чаша, пише "За жената". 

Според вярванията, след като извади душата, светията, наричан още и Душевадника , отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Свети Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.

Почитането на светеца‐покровител е един вид надхитряване на съдбата, защото закрилник на празника (живота) става смъртта в лицето на Архангел Михаил. Вярва се, че почитането на покровителя на мъртвите ще осигури здраве и добър живот на живите, че ще му е по‐леко на човек, когато дойде неговия ред да го навести. Празникът е един от най‐големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница , която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. На Рангелов ден се правят общи трапези.

В чест на светеца ‐ покровител на мъртвите, се коли курбан ‐ обикновено мъжко животно ‐ овен или шиле. Жените приготвят обреден хляб "Рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица" (богова пита), близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение.

Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най‐възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”. Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко ‐ гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита.

След Архангеловден българския народ вярвал че започват "Мратинци", "Вълчите празници". Подобно на предшестващия "Мишкин ден" се спазвали обичаи, които да предпазят хората от злини.

Българската църква отбелязва на същия ден : Събор на архистратиг Михаил и Светите Ангели

Синдикатите от МВР и управляващите се разбраха за "социалния пакет"

http://offnews.bg/news/n_1/n_588024.html

Постигнахме съгласие със синдикатите за отпадането на параграфи от Закона за държавния бюджет за 2016 г., касаещи социалния пакет на служителите в МВР. Това съобщи Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи, цитирана от агенция „Фокус“. Отпадат параграфи от 9 до 16 от законопроекта за държавния бюджет за 2016 г., е казала тя пред журналисти след двучасова извънредна среща със синдикатите на служителите на МВР. По думите ѝ зам.-председателя на НС Димитър Главчев и Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“. „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, е добавила г-жа Бъчварова.

Разследват персонала на летището в Шарм ел Шейх

http://www.cross.bg/sharm-sheiih-ryski-1487270.html

/КРОСС/ Египетските власти разследват целия персонал на летището в курорта Шарм ел Шейх, който е бил в контакт с катастрофиралия руски самолет, съобщава британският вестник Observer. Това засилва подозренията за бомба, поставена в багажното отделение на машината.  На летището в Шарм ел Шейх години наред е имало пропуски в сигурността, предаде Аssociated Press, като се позова на анонимни служители. Според техните разкази са били приемани подкупи за багажи, в които на рентгена се е виждало, че има наркотици или оръжия. Служител си спомня, че чанти, пълни с оръжия или дрога, са били пускани да минат срещу 10 евро. Често и скенерът за преглед на багажите не работел. Египетският президент обаче подчертава, че британски екип е бил изпратен в Шарм ел Шейх неотдавна и е останал удовлетворен от степента на сигурност. Междувременно армията на Египет пое контрола върху операцията за връщане на руските туристи в родината им. Хората се прибират с полети от Кайро, Хургада и Шарм ел Шейх. Те трябва да са единствено с ръчен багаж, а куфарите им се превозват и доставят отделно. В събота над 600 руски туристи се завърнаха с три самолета от Египет в Санкт Петербург. Очаква се в операцията по изтегляне на туристите днес и утре да участват около 93 руски самолета. Аналогични мерки вземат и британските власти, които спряха редовните полети от курорта Шарм ел Шейх и върнаха 3 хиляди души досега. На евакуация подлежат общо 80 хиляди руски и 20 хиляди британски туристи

Berkshire Hathaway удвои нетната си печалба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260048_Berkshire+Hathaway+%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0

 Компанията на инвеститора Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc съобщи, че тримесечната ù печалба се е удвоила и е достигнала рекордно високо ниво благодарение на силен ръст в хранителната компания Kraft Heinz Co., в която има дял. Същевременно оперативната печалба се е понижила заради по-слаби резултати в застрахователния бизнес, предаде Ройтерс.

Нетната печалба през третото тримесечие се е повишила до 9,43 млрд. долара, или 5 737 долара на акция клас A, от 4,62 млрд. долара, или 2 811 долара на акция, година по-рано.

Оперативната печалба се е свила с 4% до 4,55 млрд. долара, или 2 769 долара на акция.

Анализаторите очакваха средно оперативна печалба от 2 720,60 долара на акция, сочи анкета на Thomson Reuters.

Ако се разгледат най-големите инвестиции на Berkshire по сектори, печалбата се понижава с 34% в застрахователния бизнес до 414 млн. долара, нараства с 12% в железопътния сектор до 1,16 млрд. долара и се повишава с 13% до 786 млн. долара в Berkshire Hathaway Energy.

„Като цяло доста прилична оперативна печалба”, коментира Джеф Матюс от хедж фонда Ram Partners LP и автор на книга за Уорън Бъфет. „Няма нищо погрешно с оглед на слабостта в индустрията”.

Berkshire има близо 90 различни бизнеса, сред които презастрахователната компания General Re, химическата Lubrizol, компанията за наем на бизнес самолети NetJets и сладоледите Dairy Queen. 85-годишният легендарен инвеститор управлява базираната в Омаха в Небраска Berkshire от 1965 г.

Защо потребителите в Саудитска Арабия не усещат срива в цените на петрола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260047_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BD

 Лъскавите търговски центрове и луксозните ресторанти в столицата на Саудитска Арабия Рияд по никакъв начин не подсказват, че през последната година има срив в цените на петрола. Това не е случайност, а пример за политика в действие, пише агенция Bloomberg.

Споделянето на петролното богатство с обществото помогна на династията Ал Сауд да остане непоклатимо на власт, докато Близкият изток е разкъсван от конфликти. Със свиване на бюджетите режимът в Рияд предпочита огромни бюджетни дефицити пред риска от социално недоволство.

Според икономисти обаче в крайна сметка трябва да има някакви негативни последици. Международният валутен фонд (МФВ) предвижда бюджетният дефицит да достигне 20% от БВП тази година. При този темп спестяванията на населението ще изчезнат за пет години. Рейтинговата агенция Standard & Poors понижи кредитния рейтинг на кралството в края на октомври. Съдейки по свиването на разходите за проекти и за плащане на подизпълнители, най-големият износител на петрол в света изглежда се старае населението да не усети негативните последици от ниските цени на петрола. 

„Съкращенията няма да засегнат типичното домакинство, тъй като няма да се засегнат социалните разходи“, смята Фарук Суса, икономист за Близкия изток в Citigroup, базиран в Лондон.

След като пое властта през януари, крал Салман разпореди държавните служители да получат бонус от две работни заплати. В икономиката на стойност 630 милиарда долара продажбите на дребно се увеличиха с над 10% тази година. Стойността им през септември на годишна база бележи спад, но това се дължи отчасти на Курбан байрам. Миналата година големият религиозен празник беше през октомври и тогава се наблюдаваше сходно понижение.

„Има признаци, че сривът на петролния пазар води до по-слабо потребителско търсене през второто полугодие“, прогнозира Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank. “Ключовото за тези нагласи са очакванията, че ниските цени ще се задържат по-дълго“, обяснява тя.

Все пак акциите на саудитските търговски компании поевтиняха след юни 2014 г., когато започна сривът в цената на петрола, но поддържаха нивото на пазарите в развиващите се пазари и се представяха по-добре от саудитските фирми в строителството например.

Населението в Саудитска Арабия се радва на щедри правителствени разходи за образование, включително програми за обмен в чужбина, както и на евтина енергия. Бензинът е под 1 долар за галон (3,7 литра), а електричеството е толкова евтино, че жителите на Рияд често нямат мотивация да изключат климатиците, докато ги няма. 

Само субсидиите за гориво ще струват на властите около 52 милиарда долара тази година, което е 8% в БВП, прогнозира банката Samba Financial Group в доклада си от август. По данни на МВФ Саудитска Арабия се нарежда на четвърто място в света след Катар, Люксембург и Кувейт по субсидии на глава от населението.

Министърът на петрола Али Наими заяви, че правителството обмисля дали да вдигне цените на тока, но Bloomberg подчертава, че подобни коментари в миналото не са били последвани от действия.

Драматичната игра на монархията с бюджетния дефицит – през последните години средната му стойност е 7% от БВП – е основната причина защо забавянето на икономиката няма да се усети. Тази година се очаква икономически ръст от около 3%, през 2014 г. стойността му беше 3,5%.

„По време на управлението на крал Абдула петролът струваше над 140 долара за барел и това е една от причините защо обещаните икономически реформи така и не се случиха“, казва Грегъри Гоус, преподавател по международни отношения в Texas A&M University. „Още през 90-те години крал Абдула заяви, че всичко трябва да се промени, но това така и не се случи. Когато времената изглеждат трудни, има неохота част от тежестта да се прехвърли на гражданите и решенията се отлагат“, казва Гоус.

Братът и наследник на Абдула – крал Салман – направи рокади в икономическия си екип и създаде нова комисия, която да контролира политиката за икономиката и развитието. Освен това при неговото управление режимът стана по-активен във външната си политика, като пример с намесата във войната в съседен Йемен. Според Дейвид Бътър от Chatham House обаче ще е трудно да се приложат радикални реформи, тъй като за това е необходим много силен политически център на гравитация. „Такъв в момента няма“, казва Бътър.

Продължава издирването на затрупаните туристи в Крушунските водопади

http://offnews.bg/news/n_1/n_588025.html

Военна техника се е включила днес в издирването на затрупаните туристи на Крушунските водопади, съобщава Нова телевизия.  Вече над 40 часа спасителните екипи не могат да открият двамата затрупани туристи под скалните маси.  Късно снощи акцията за кратко бре спряна заради придошлата вода.  Вчера на място пристигнаха близките на затрупаната 45-годишна Катя Павлова. На мястото беше и нейният мъж Антъни Матю, който не пожела да застане пред камера, но поиска да уточни, че затрупаният британец със съпругата му се казва Иън Джонсън и е приятел на семейството. Катя се била прибрала от Лондон в България за една седмица на почивка. Въпреки че голяма част от скалните отломки вече са разчистени, следа от българката и англичанина все още няма. Спасителните екипи не знаят точното място, където те се намират и дали те са оцелели. Шансовете за оцеляване на този етап са минимални.

Поклонението пред Стоян Хранов ще се проведе във вторник на "Герена"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/08/2645034_poklonenieto_pred_stoian_hranov_shte_se_provede_vuv/?ref=rss


Поклонението пред тленните останки на Стоян Хранов ще се проведе във вторник (10 ноември). То ще се състои в параклиса на Спортен комплекс "Георги Аспарухов" от 11.00 часа.

Параклисът се намира точно пред новопостроения сектор А на футболния стадион и до входа на баскетболната зала.

Хранов почина внезапно на 73-годишна възраст, след като бе приет с тежък кръвоизлив в болницата на МВР. 

Той е една от големите фигури в синия клуб. Заслужил своя авторитет, той се...

Как Путин ухажва най-близките съюзници на Обама в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260046_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%B6%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B

 Ръката, с която президентът Обама иска да окаже по-голямо влияние в играта около гражданската война в Сирия, може би е твърде слаба и твърде закъсняла, коментираPOLITICO. Опарен от военната интервенция на Владимир Путин, през миналата седмица Обама преодоля предишния си отказ да изпрати сухопътни войски, обявявайки, че ще разположи малък контингент от американски спецчасти, за да помогне на близките съюзници на САЩ – сирийските кюрдски бунтовници.

Оказва се обаче, че кюрдите получават все повече подкрепа и от Русия – и дори им предстои да отворят офис в Москва. Вследствие това все повече се превръща в покер игра с високи залози за спечелване на влиянието в региона.

Макар че доскоро кюрдите търсеха по-близки отношения само със САЩ, сега „приветстваме стратегически отношения както със САЩ, така и с Русия“, казва Шерзад Язиди, представител на администрацията на Рожава (Сирийски Кюрдистан), живеещ в Сюлеймания. „Няма нужда едното да бъде за сметка на другото“.

Това може би е просто реторика. Във време, в което САЩ печелят все по-малко подкрепа и по-малки съюзници в сирийския конфликт, кюрдите може да решат да използват „руската карта“, за да приложат допълнителен натиск върху Вашингтон за помощ. Проблемът е, казва Шарбаст Наби, преподавател вCihan University в Ербил, че бунтовниците „не вярват, че САЩ ще ги подкрепя докрай. Затова те се опитват да намерят алтернатива с Русия“.

Засега кюрдите не са получили оръжия от Русия, твърди Язиди, но това може да се случи в бъдеще. Но демократичното самоуправление Рожава – както кюрдските бунтовници наричат себе си, планират да отворят магазин в Москва през следващите няколко седмици.

САЩ вече осъществиха ограничени военни мисии в региона, като например атаката на командоси през май, при която бе убит лидера на „Ислямска държава“ и нападението през септември срещу затвор на ИДИЛ, което доведе до смъртта на сержант от екип Delta.

Но американското присъствие е нищо в сравнение с това на руснаците, които са осъществили стотици въздушни удари през последните седмици и са помогнали за напредъка на силите на сирийския лидер Башар Асад, с който се бият кюрдите. Освен това обаче кюрдите и руснаците се борят и срещу общия враг в лицето на „Ислямска държава“ и Джабхат ал Нусра, радикални ислямистки групи.

Очаква се действията на американските войски да включват следене за изтребители F-15 и координиране на разполагането на самолети A-10 “Warthog” в подкрепа на кюрдите и вероятно други умерени светски бунтовници. Американските командоси се надяват да използват приятелско настроените бунтовници, за да прекъснат линиите на доставки към Ракка, столицата на „Ислямска държава“ в Сирия.

 

Белият дом твърди, че отрядите не са бойни групи. Разполагането им обаче може да доведе до жертви, когато командосите се ангажират в „какъвто и да е вид операции“, твърди Джошуа Ландис, ръководител на Center for Middle East Studies в University of Oklahoma.

“Те могат да бъдат ефективни бойци и помощници“, казва той, „но не могат да победят ИДИЛ. За да се случи това, САЩ ще трябва да установи по-добро правителство върху голяма част от контролираната от ИДИЛ територия, чиято площ според някои е колкото тази на Великобритания“.

През последната година кюрдските бунтовници служат като сухопътни войски в американската военновъздушна война в Сирия, като дори победиха „Ислямска държава“ в битката за Кобане. По-рано тази месец военновъздушните сили на Пентагона пусна 50 тона оръжия и амуниции в Северна Сирия, за да въоръжи кюрдските бойци.

Кюрдските лидери обаче остават подозрителни към американските оръжия, тъй като Вашингтон засега не иска да признае бунтовниците за легитимна политическа сила. Това запазва вековните препятствия, започнали от края на Първата световна война, които от дълго време дразнят кюрдите и мечтата им за собствена държава. Откакто руснаците разшириха военните си действия в Сирия в края на септември, кюрдите търсят нови съюзници.

Русия от своя страна има интерес към кюрдите заради очевидната трайна амбиция на Путин да се изправи срещу САЩ и суперсилните им военновъздушни сили. Освен това кюрдските бунтовници сега контролират голяма ивица земя в Северна Сирия, разкъсана само от един район в близост до Джарабулус, все още част от „Ислямска държава“.

САЩ и бунтовниците не са единствените, които играят на масата за покер. Сирийските кюрдски бунтовници са водени от Партията демократично единство (ПДЕ), филиал на Кюрдската работническа партия (КРП) в Турция. Американското и турското правителство определят КРП като терористична организация заради продължащия 31 години въоръжен бунт срещу турците. КРП казва, че води военна борба за демокрация и кюрдска автономия в Турция.

Турските власти се опасяват, че победите на ПДЕ в Сирия ще засилят КРП в Турция. Те оказват сериозен натиск върху САЩ да ограничат отношенията си с ПДЕ и бунтовническите организации до минимум, твърди професор Наби. И наистина, през последните месеци турските сили атакуват кюрдските сили в Сирия. След победата на президента Реджеп Тайип Ердоган в неделя тези политики вероятно ще продължат, което допълнително ще задуши американската политическа подкрепа към бунтовниците и ще отвори вратата за ново ухажване за Русия.

Играта на влияние става все по-сложна, тъй като КРП и съюзниците ѝ търсят политически статут в региона. „Ние се борим за демокрация не само в Рожава и Сирия“, казва Гариб Хасу, представител на ПДЕ в кюрдския регион в Ирак. „Ние се борим за демократичен процес в целия Близък изток“.

 

ПДЕ казва, че е създала уникален експеримент с демократичното самоуправление в Рожава, кюрдския регион в Сирия. Местни съвети администрират градовете под контрола на бунтовниците, гарантирайки представителство на религиозните и етническите малцинства, както и на жените.

Лидерите на ПДЕ твърдят, че предлагат демократична светска алтернатива на екстремистките ислямистки групи, контролиращи части от региона.

Съветите са експеримент, казва Азад Али, директор в Rudaw Research Center в Erbil. “Това не е демокрация и те не са перфектни“, казва той, „но са много по-добри от военната диктатура“.

„ПДЕ включва и граждани при взимането на решение, не само военни“, казва Али, който също е сирийски кюрд.

Най-важното е, казва Али, че бунтовниците печелят обществена подкрепа, като осигуряват сигурност в разкъсания от война регион. „Моето село щеше бъде разграбено и унищожено, ако не беше ПДЕ“, допълва той.

И все пак се оказва, че САЩ, които подкрепят демокрацията, не могат да подкрепят усилията на ПДЕ за разпространение на политическото им влияние. ПДЕ е изправена и пред критики заради изключването на други кюрдски партии. Камиран Хаджо, представител на конкурентната Демократическа партия на Кюрдистан (ДПК) в Сирия, казва, че нито той, нито други основни кюрдски партии нямат позволение да се организират политически или военно в контролираните от ПДЕ зони.

Хаджо очаква САЩ да наложат натиск върху ПДЕ за промяна на тази политика. Той обаче смята още, че военният алианс между САЩ и ПДЕ е временен.

„Американците просто използват войските на ПДЕ в борбата си с ИДИЛ“, казва той. „След това не мисля, че американците ще поддържат политически отношения с ПДЕ или КРП“.

Именно в това се таят опасенията на лидерите на ПДЕ. Те очакват политическо признание в замяна на военния си успех.

Затова засега те са готови да си сътрудничат с Русия, новия играч на масата. Никой обаче не знае кой държи печелившата ръка.

4615 кражби на електроенергия установи ЧЕЗ за първите 9 месеца на 2015 г.

http://pik.bg/4615-кражби-на-електроенергия-установи-чез-за-първите-9-месеца-на-2015-г-news431694.html

4615 кражби на електроенергия установи ЧЕЗ за първите 9 месеца на 2015 г.

4615 кражби на електроенергия установи ЧЕЗ от началото на 2015 г. до края на септември. От тях 1261 са за територията на столицата, 844 в областите Ловеч и Враца, 324 в Благоевград, 377 в Монтана и Видин, 724 в Перник и Кюстендил, 684 в Плевен и 403 в София област. 
В резултат на нарушенията е дотаксувана 24 млн. киловатчаса електроенергия. 14 % от установените нарушения са на стопански потребители.
Компанията редовно извършва проверки по цялата територия, обслужвана от компанията. Най-често срещаните нарушения, установени при проверките, са манипулиран електромер (1748 случая) и присъединявания преди средствата за търговско измерване. Дружеството ангажира допълнително 900 обучени служители да откриват различни манипулации.
Незаконните присъединявания застрашават качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот. Последният смъртен случай е от юли тази година, когато мъж от с. Галиче, община Бяла Слатина, загина при опит за незаконно присъединяване на жилището си към електроразпределителната мрежа. 
Кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата. ЧЕЗ Разпределение България използва различни технически решения за опазване на човешкия живот и целостта на мрежата и призовава за строги мерки срещу извършителите на подобни деяния.

Менда Стоянова: В понеделник започваме разговори съсс синдикалните организации на МВР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099342

В понеделник започваме разговори с представители на синдикалните организации на МВР. Това каза Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, съобщи "Фокус".
„Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с
В понеделник започваме разговори с представители на синдикалните организации на МВР. Това каза Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, съобщи "Фокус". „Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с

Убиецът на Симона е изведен от реанимацията, преместен е в следствения арест

http://petel.bg/Ubietsat-na-Simona-e-izveden-ot-reanimatsiyata--premesten-e-v-sledstveniya-arest__133302

28-годишният Димитър Иванов е изписан от болницата в Сливен. Лекарите са преценили, че състоянието му е стабилно и той е преместен в...

Източният блок на НАТО се обединява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260045_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0

 Държавните глави на девет членки на НАТО от Централна и

Източна Европа, събрани заедно, извършиха смела постъпка. В
декларация, подписана на минисреща на върха в Букурещ, те
единогласно настояват за нови мерки за сигурност, спомагащи за
бърза и резултатна реакция при евентуална агресия в региона.
Декларацията на държавните лидери, представляващи
Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чехия и Унгария),
балтийските страни, България и Румъния е адресирана най-вече към
Северноатлантическия съюз. Според тях НАТО осъществява твърде
нерешително решенията на последната голяма среща на върха през
септември 2014 г.

Заради войната в Украйна тогава бяха планирани мерки за
защита на източните държави от НАТО срещу евентуална руска
агресия. Предвиждаха се главно съвместни маневри и присъствие на
сили за бързо реагиране в региона.

Общата декларация на деветте източноевропейски членки на
пакта внася нов момент. Полша, Румъния и балтийските страни
очевидно са успели да склонят към по-решителни действия и
останалите три държави. Словакия, Чехия и Унгария имаха досега
по-сдържан подход към въпросите, засягащи Русия. Декларацията от
минисрещата на върха естествено е само първа стъпка в една
посока, която ще се избистри чак на заседанието на НАТО във
Варшава догодина.

Опасенията да се приемат сериозно

Освен мерките, гласувани през 2014 г., източноевропейските
членки на Северноатлантическия съюз искат и постоянно присъствие
на натовски военни структури в региона. Желание, което впрочем
остана неизказано в Букурещ. В декларацията липсват директни
намеци в този смисъл - вероятно заради Германия и Франция,
решили да не подлагат на тест за якост отношенията си с Русия.

Тъкмо затова “старите” членки на НАТО трябва да приемат
сериозно въпросното желание. Пасът, подаден на алианса от новите
членове на отбора, трябва да бъде поет от всички страни в тази
организация - защитата на източните й граници трябва не само да
остане “временен приоритет”, но да стане и постоянна стратегия
на НАТО, се казва в документа, подписан в Букурещ. А думите на
румънския президент Клаус Йоханис целяха да успокоят онези,
които сметнат заключителната декларация за твърде рязка.

Участниците в срещата единодушно се споразумяха, че е необходимо
да започне нов диалог с Русия “въз основа на общото разбиране и
спазване на международното право”, увери Йоханис.

САЩ и Западна Европа трябва да приемат сериозно опасенията
на източноевропейските си съюзници. Голям е рискът, че ако се
погледне с пренебрежение на тази важна регионална инициатива,
НАТО ще бъде сполетяна от същата съдба като Евросъюза. Много
страни от Източна Европа, макар да членуват от години в ЕС, се
чувстват там граждани от втора категория. Недоволството на
членки на ЕС и НАТО би било идеална почва за агресивната руска
пропаганда, която се шири все повече из региона. Това се знае
както в Брюксел, така и в Берлин или в Париж. И точно затова не
е прекалено завишено искането да се засили помощта за
източноевропейските съюзници.

Иво Инджев: Парадоксално е, че Борисов изправя Бъчварова срещу себе си

http://frognews.bg/news_101545/Ivo-Indjev-Paradoksalno-e-che-Borisov-izpravia-Bachvarova-sreshtu-sebe-si/

Днешната полиция е вчерашната милиция. Не се е случила. Има снимки на Ленин по кабинетите. Не упреква полицаите, които защитават интересите си, но в момента този протест не се ползва с подкрепата на обществото. Това заяви журналистът Иво Инджев в ефира на Нова телевизия.

Украинският покер с Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260044_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D1%81+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Украинският министър-председател Яценюк обича да громи Кремъл - за войната в Източна Украйна или по повод на влиянието, което Москва се опитва да наложи над прозападното украинско население. В повечето случаи думите му си остават чиста реторика. Не обаче и сега, когато заяви уверено, че Украйна няма да изплати милиардния заем на Русия, освен ако Москва не се присъедини към постигнатото с помощта на МВФ споразумение с частните кредитори за опрощаване на дълговете на страната.

В Украйна руският заем е смятан за подкуп, даден на бившия украински президент Виктор Янукович, за да не подписва Споразумението за асоцииране с ЕС. Именно този отказ на Янукович предизвика протестите на Майдан и през февруари 2014 година омразният президент беше принуден да избяга в Русия.

"Заемът си е заем. А който не си плаща задълженията, във финансовия свят е смятан за приносител на "Черния Петър", казва един западен наблюдател в Киев.

Арбитраж в Лондон

Тримилиардната финансова инжекция обаче е по-особен случай. Първоначално режимът на Янукович сложи парите на борсата в Дъблин, а единственият играч, който прояви някакъв интерес, бе руският резервен фонд FNB. В него, както и в още един фонд, Кремъл вкарва приходите си от продажбите на суровини.

Лондон фигурира като арбитраж по спора около кредита на Путин за Янукович. И ако до 20 декември Украйна не изплати заема, Москва би могла да заведе дело. Киев обаче държи и някои козове.

Сградата на украинската Централна банка в Киев

"Съществува риск за Кремъл ", признава западен банков мениджър в Киев. Вече е имало случаи, при които съдиите в Лондон са отсъждали в полза на длъжниците. Особено когато по политически причини един кредит спъва икономиката на цяла държава. Ако арбитражът вземе такова решение, тогава Москва ще трябва да се прости с трите милиарда долара. Освен това Киев би могъл да използва евентуално дело в Лондон, за да вкара в съдебно решение своята теза за "руската инвазия" в Източна Украйна.

Девалвация на украинската валута

Същинският риск обаче е много по-голям. И той показва колко е трудно, даже във военновременни условия, да бъдат "развързани" две толкова тясносвързани помежду си икономики като руската и украинската.

"Украйна преживя истинска финансова буря през 2014 и 2015 година", се казва в октомврийския доклад на "Global Assоciation of Risk Professionals" (GARD). Причината се корени в икономическия упадък на Украйна и девалвацията на украинската валута. Преди две години едно евро се обменяше за осем гривни, а днес за 26. Почти никой не говори за един друг аспект на "бурята": от 2013 година насам украинската Централна банка е закрила почти 60 банки. През лятото имаше и протести по този повод в Киев. На улицата излязоха предимно дребни вложители, които бяха вложили парите си предимно в малките банки.

И още нещо интересно от доклада на GARD: и до днес в Украйна има три големи банки, които са дъщерни на руски финансови институции. Те разполагат с активи в размер на 8,4 милиарда долара. Освен известната Сбербанк, към тях спадат и ВТБ и малко забележимата Проминвестбанк (ПиБ), която финансира главно фирми. Клиентите на тази банка са най-вече компании с бизнес в Русия. Поради тази причина ПиБ със своите активи от 3,2 милиарда долара е и най-големият руски кредитен риск в Украйна.

Киев смята руския заем за подкуп от Путин за Янукович

До 1 декември тези три големи руски банки трябва да предложат концепция за преструктуриране на активите си. МВФ установи в тазгодишните стрес-тестове, че кредитният риск за трите банки заедно съставлява един милиард долара. Затова и Централната банка в Киев би имала прекрасно основание да национализира тези три руски банки в Украйна. При това кредитните им линии нерядко се финансират отчасти от техните руски банки-майки, твърдят запознати с банковите дела. В случая с Проминвестбанк това е московската Външнотърговска банка, зад която стоят двата руски резервни фонда. Те са и спестовната касичка на Кремъл, през която навремето са преминали трите милиарда долара за проруското правителство на Янукович.

Накрая винаги печели банката и... Русия!

Сметката е много проста. Трите милиарда долара заем изчезват, както и трите руски банки в Украйна с активи от 8,4 милиарда долара. Това прави общо над 11 милиарда долара рисков капитал на Кремъл в Украйна. Ето как сегашната икономическа немощ на Украйна изведнъж се превръща в жокер.

В крайна сметка трите милиарда долара за режима на Янукович могат да бъдат приспаднати от рефинансирането на трите големи руски банки. Тогава отпуснатите от московските банки-майки на Сбербанк, ВТБ и Проминвестбанк три милиарда ще бъдат записани като собствен капитал на украинските дъщерни банки. "И вероятно Кремъл ще запази част от влиянието си върху банковата система на Украйна", казва един от засегнатите банкови мениджъри. "Накрая печели банката, а Русия не губи никакви пари". В своите пламенни речи срещу руската агресия обаче украинският премиер Арсений Яценюк не казва и думичка за това.

Би Ти Ви удължава “Фермата” заради зрителския интерес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5098890

Заради големия зрителски интерес Би Ти Ви удължава продължителността на епизодите във “Фермата”. От 9 ноември те ще са по час и половина и ще се излъчват от 21 ч. Тази вечер Асен ще се изправи срещу Веско (двамата са на снимката), за да се срещнат на дуел за честта на поколенията. Коментатори в студиото ще са Жоро Цанов, Мартин Карбовски,
Заради големия зрителски интерес Би Ти Ви удължава продължителността на епизодите във “Фермата”. От 9 ноември те ще са по час и половина и ще се излъчват от 21 ч. Тази вечер Асен ще се изправи срещу Веско (двамата са на снимката), за да се срещнат на дуел за честта на поколенията. Коментатори в студиото ще са Жоро Цанов, Мартин Карбовски,

В Нова Турция: изваждайте забрадките!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260043_%D0%92+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%21

 Това е един от най-щастливите дни в живота на Елиф Кавакчъ. "Тази снимка е символ на дългите години борба и сълзите на милиони турски жени със забрадки, дискриминирани десетилетия наред. Тази снимка показва колко много е напреднала Турция", казва за ДВ модната дизайнерка на мюсюлманско облекло. Кавакчъ е публикувала в Туитър снимката на неизвестна съдийка със забрадка и с това е предизвикала бурен дебат.

Семейството на Елиф Кавакчъ е застъпник за борбата на мюсюлманските жени за равноправие и обществено признание в Турция. Сестрата на Елиф, Мерве Кавакчъ, стана първата депутатка в Турция, която се появи в парламента със забрадка. Това се случи през 1999 година и завърши с фиаско за депутатката от "Партията на благоденствието": отказано ѝ беше да положи клетва и трябваше да напусне парламента след яростните протести на депутатите.

Оттогава изтече много вода. "Партията на благоденствието" вече не съществува, а нейната наследничка - Партията на справедливостта и развитието (ПСР) - управлява Турция от 2002 година насам, налагайки консервативния начин на живот.

Краят на основните ценности

Ердем Еврен от Центъра за съвременен Ориент в Берлин смята, че тази политика разрушава традицията на "републиканските ценности" на кемалисткия елит. Тези традиции определяха облика на Турция до края на 90-те години, когато на религията се гледаше като на нещо лично, а религиозните символи на "републиканския гражданин" не трябваше да се афишират на обществени места. Вместо да наложи разделение на държавата от религията, държавата установи контрол над религията. С тази задача беше натоварена Службата по религиозните въпроси. В продължение на дълги години тя определяше дори текстовете на петъчните молитви.

Според Ердем Еврен, именно твърдият подход спрямо консервативните слоеве от населението е една от главните причини за възхода на ислямистките движения и партии. "Жените със забрадки нямаха право нито да следват, нито да заемат държавни постове", казва той.

Елиф Кавакчъ

Забраната за носене на забрадки доведе до някои странни обичаи. Дълго време беше нещо обичайно студентките със забрадки да си слагат перуки, иначе не биваха допускани на територията на университета. Това се промени през 2008 година с т.нар. "демократичен пакет", гласуван от Партията на справедливостта и развитието. За първи път в историята на Турция беше разрешено на забулени жени да следват в държавните университети. Министърка със забрадка имаше и в служебното правителство, управлявало страната от юни до ноември.

Женско царство?

Значи ли това, че ПСР се застъпва за равнопоставеността между мъжете и жените? Не, твърди Герет Дженкинс от Института по сигурността и развитието в Истанбул: "Ръководството на ПСР счита, че жените са подчинени на мъжете. Вярно е, че имаше и жени-министри в кабинета на ПСР, но обикновено им даваха ресори, свързани със семейството и жените. На нещо повече те не можеха да се надяват", казва експертът.

Елиф Кавакчъ е на друго мнение: "Тази жена показва колко много е направила ПСР за демокрацията и равнопоставеността в турското общество. Снимката на тази съдийка го доказва. Това е демокрация! Живеем в една Нова Турция, която изобщо не може да се сравнява със старата държава", казва модната дизайнерка, живееща в САЩ. Някои я обвиняват, че има изкривена представа за реалното положение на жените в родината ѝ? И съвсем не без основание: в последния доклад на Световния икономически форум за равнопоставеността между половете Турция заема 122 място от 135 изследвани държави.

Ромското включване за ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260042_%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91

 Един от най-забавните аспекти на току-що приключилите избори беше изборът на ромите да гласуват за ГЕРБ. В много места, където те преди са гласували за ДПС или настоящите управници, те изведнъж смениха политическата си ориентация. При условие че управляващата партия се кълнеше, че ще направи всичко възможно за ограничаване на купения вот, това изглежда на пръв поглед странно. На втори поглед обаче това показва тактика на ГЕРБ да създават контролиран вот с други методи - жандармерия или заплахи към ромските тартори, както твърдят представителите на другите партии. По-лошото е, че на много места подкрепата от т.нар. ромски секции е идвала дори когато кандидатите на партията са водели убедително и показват всеядността на ГЕРБ.

 
Кой купи ромите в Добрич
 
Резултатът от първия тур на кметската надпревара в Добрич по нищо не предвещаваше развръзката на балотажа. След него кандидатът на ГЕРБ за четвърти мандат Детелина Николова водеше пред кандидата на Реформаторския блок Йордан Йорданов с близо 30%. На нея на практика не й стигна малко под един процент, за да бъде победител още на първия тур. На балотажа обаче Йорданов успя не само да стопи разликата, но и да отмъкне победата на Николова с разлика само от 283 гласа. По тази причина от ГЕРБ и от РБ започнаха да си отправят взаимни обвинения в купуване на гласове. Във в. "24 часа" бяха публикувани резултатите от няколко секции, в които превес има кандидатът на реформаторите. Изданието се позова на застъпници, според които в 5 секции с ромско население Йорданов има повече гласове. От щаба на Реформаторския блок не останаха длъжни и отговориха, че това далеч не са всички секции, в които гласува ромското население в Добрич. И предоставиха резултати и от други пет секции, за които според щаба на блока кандидатът на ГЕРБ има превес в резултата.
 
"Столипиново" подкрепи Тотев
 
И докато арбитър в спора между ГЕРБ и реформаторите ще бъде съдът, защото в четвъртък от формацията на Бойко Борисов подадоха жалба и настояват за ръчно преброяване на бюлетините, то за балотажа в Пловдив спокойно може да се каже, че гласовете от ромския квартал "Столипиново" бяха в основата на спечелването на втория кметски мандат на Иван Тотев от ГЕРБ. Подобно на балотажа в Добрич и този в Пловдив изглеждаше след първия тур предрешен. Тотев получи 39.55% от гласовете, а опонентът му от Патриотичния фронт Славчо Атанасов – 21.12%. Преднината на кандидата на ГЕРБ беше 22 244 гласа. За втория тур Тотев получи подкрепата на класиралата се на трето място с около 14% Дани Каназирева и на подкрепения от Реформаторския блок Здравко Димитров, който получи 10%. Балотажът в Пловдив обаче стана доста оспорван, като до последно не се знаеше кой ще бъде победител. За спечелването на изборите от Тотев най-голяма заслуга има ромският квартал "Столипиново". Според протоколите от 33-те избирателни секции в ромския квартал, където живеят около 40 000 души, от които 18 000 са избирателите, вота там печели кандидата на ГЕРБ. Резултатите от тези секции сочат, че Тотев е получил 2299 гласа срещу 1494 гласа за Атанасов. От протоколите се вижда, че в част от секциите минимален превес има Тотев, а в други - Атанасов. По-високият резултат за Тотев от 805 гласа е дошъл от 8 секции, където гласовете в полза на Тотев са значително повече от тези на опонента му. Разликата между Тотев и Атанасов на втория тур беше 1416 гласа, което означава, че гласовете от "Столипиново" пак са се оказали решаващи за избора на кмет.
 
От ДПС в ГЕРБ
 
В редица области, между които Плевен, Хасково, Ямбол и Варна, подкрепата на ромите не беше чак толкова решаваща за кандидатите за кметове, но пък беше показателна за "преливането" на гласове от ДПС към формацията на Бойко Борисов. В добилото популярност плевенско с. Буковлък заради обтягането на отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок покрай съмненията за купуване на гласове тази тенденция е най-отчетлива. Общо трите секции в селото, две от които са само ромски, имат 2780 избиратели. Протоколите от първия тур на изборите сочат, че ромите масово са гласували за листата на ДПС за общински съветници. Тя е получила общо 1167 гласа. Листата на РБ са подкрепили 513 избиратели, а тази на ГЕРБ скромните 88 гласа. Предпочитанията за кмет на Плевен обаче са доста по-различни от тези за листите за общински съветници. Картината на втория тур от кметската битка обаче е коренно променена. Общо в трите секции кандидатът на ГЕРБ е получил 1906 гласа, кандидатът на реформаторите Георг Спартански – скромните 35 гласа. Което означава, че хората, които са го подкрепили на първи тур – 276 души, или не са излезли изобщо да гласуват, или - което е и по-вероятното - за една седмица са "преосмислили" предпочитанията си.
 
Гласувалите за ДПС на първия тур от кметските избори в Хасково също масово са подкрепили кандидата за кмет от ГЕРБ Добри Беливанов. Резултатите от първия тур от гласуването в деветте секции в квартала сочат, че Беливанов е получил 1001 гласа срещу 1080 за Георги Иванов. За кандидата за кмет на ДПС са гласували 585 души. За сравнение - на предходните местни избори през 2011 г. ГЕРБ са получили 459 гласа, Георги Иванов - 1563, а ДПС - 481. На втория тур от сегашните избори обаче Беливанов печели в тези секции с 1943 гласа срещу 764 за Георги Иванов.
 
Подобна беше и картината в Ямбол, където досегашният кмет от ГЕРБ Георги Славов без проблеми спечели изборите още на първия тур. В деветте ромски секции в града Славов е получил общо 598 гласа, а листата за общински съветници на ГЕРБ чувствително по-малко – 133. Гласовете в повече за Славов най-вероятно са дошли от ДПС, които нямаха кандидат за кмет и за листата им за общински съветници в същите секции са гласували – 891 души.
 
Във Варна ромските секции в кв. "Аспарухово" също масово са гласували за ГЕРБ, което се свързва с промяната на политическите предпочитания на местния политически брокер Янко Станев, който за пореден път се пребоядиса, този път от СДС на ГЕРБ.
 
Подобни трикове обаче показват, че първа част от победа на ГЕРБ на местните избори се крепи на ромски крака и може да се разклати при друг вот. Както и че управляващите се поставят под зависимостта на местни тартори или политически въжеиграчи, което несъмнено ще удря по имиджа им оттук насетне.

Бъчварова: Оттегляме от проектобюджета промените за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=305883

Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета за социално партньорство.

В Шотландия ще построят най-големия плаващ вятърен парк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260041_%D0%92+%D0%A8%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B

 Скоро Шотландия ще стане дом на най-големия в света плаващ в морето вятърен парк, пише Discovery News. През следващите две години норвежката газова компания Statoil ще изгради пилотния парк Hywind на 24 километра от бреговете на Питърхед. Очаква се включващият пет турбини парк да генерира 135 гигаватчаса електричество годишно, което е достатъчно за захранването на 20 хиляди домакинства.
Система от кабели и котви ще служи за закрепване на плаващите турбини към морското дъно, а голям кабел ще пренася генерираното електричество към станция на брега. Обикновено морските турбини се инсталират директно на дъното. Планира се строителните работи в морето да започнат през 2016 година. В момента най-големият неплаващ вятърен парк в море е London Array. Той се намира на 20 километра от бреговете на Кент. Неговите 175 турбини произвеждат 3000 гигаватчаса електричество всяка година.

Намериха мъртви двамата затрупани от свлачище туристи край Крушунските водопади

http://lovech.actualno.com/Nameriha-myrtvi-dvamata-zatrupani-ot-svlachishte-turisti-kraj-Krushunskite-vodopadi-news_506274.html

Двамата туристи, които бяха затрупани от свлачище край Крушунските водопади, са намерени мъртви, предаде БГНЕС. Разчистването на голямото свлачище отне повече от 48 часа, а според спасителите не човешка дейност е довела до бедствието. Свлачищни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушинските водопади е повече от 200 кубически метра земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения, каза пред БНР кметът на община Летница Красимир

Русия чака над 12 млрд. долара от износ на оръжие

http://europe.actualno.com/Rusija-chaka-nad-12-mlrd-dolara-ot-iznos-na-oryjie-news_506272.html

"Рособоронекспорт" - компанията, която е единственият държавен посредник в Русия при износа и вноса на оръжия – очаква приходи от 12,5 милиарда долара от експорта на военна продукция през 2015 година, предаде РИА Новости. Числото е съобщил генералният директор на държавната корпорация "Ростех" Серегй Чемезов по време на авиосалона Дубай Еършоу в ОАЕ, посова БГНЕС. Надяваме се и на повече от 12,5 милиарда долара. Но планът ще бъде изпълнен, посочил той. Припомняме, че ЕС и САЩ въведоха о

Астрономи са открили гигантски галактически куп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260040_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%

 Астрономи са открили гигантско сборище от галактики в далечна част на Вселената с помощта на космическия телескоп Spitzer на американската Национална космическа агенция (NASA) и инструмента за инфрачервени изследвания WISE. Галактическият куп, разположен на 8.5 милиарда светлинни години, е най-масивната структура, откривана досега на толкова голямо разстояние.
Галактическите купове са гравитационно свързани групи от хиляди галактики, всяка от които съдържа стотици милиарди звезди. С течение на времето куповете стават все по-големи, включвайки нови членове. Как се развиват тези структури? Как са изглеждали преди милиарди години? За да отговорят на тези въпроси, астрономитте отправят поглед назад във времето към младата Вселена. Тъй като пътуването на светлината до нас отнема време, ние наблюдаваме отдалечените обекти такива, каквито са били в миналото. Новооткрития галактически куп, наречен масивен свръхплътен обект (Massive Overdеnse Object - MOO) J1142+1527, виждаме какъвто е бил преди 8.5 милиарда години, още преди формирането на Земята.
Докато достигне до нас от далечни галактики светлината се “разтяга” в по-дълги, инфрачервени вълни. Тук влизат в действие инструменти като WISE и Spitzer. Инфрачервените телескопи “берат” далечните галактики като зрели череши от черешови дървета. В инфрачервените изображения на Spitzer далечните галактики изглеждат като червени точки, докато по-близките като бели. Астрономите най-напред са прегледали каталога на WISE, за да открият кандидат-купове, състоящи се от далечни галактики. След това са използвали Spitzer, за да пресеят 200 от най-интересните обекти. Spitzer не наблюдава цялото небе като WISE, но засича повече детайли. Галактическият куп MOO J1142+1527 се е отличил с масивността си. С помощта на наземни инструменти, екипът е изчислил, че масата на купа е квадрилион пъти по-голяма от тази на Слънцето, като това го прави най-големият куп, открит толкова назад във времето и пространството.
MOO J1142+1527 вероятно е един от само няколко купа с такъв мащаб в младата Вселена, предполагат учените. След като открият най-масивните купове, изследователите могат да започнат проучвания върху еволюцията на галактиките в екстремни условия по онова време.

М. Миков: Ако полицаите отстояват социалните си права законосъобразно, обществото ще ги подкрепи

http://www.cross.bg/mikov-otstoyavat-grazhdani-1487269.html

/КРОСС/ „Убеден съм, че въпреки всичко, служителите на МВР ще продължат да отстояват своето призвание - сигурността на българските граждани и спазването на законите", заявява в поздравителен адрес към българските полицаи по случай професионалния им празник председателят на НС на Българската социалистическа партия Михаил Миков. За съжаление тази година думата „честване" не е съвсем подходяща за атмосферата в МВР, отбелязва той. „Позволете ми все пак по този повод да изкажа от името на БСП нашата признателност", пише още лидерът на левицата. Миков изразява „благодарност към огромна част от МВР, униформени и цивилни, които носят службата с достойнство и отговорност, които ден и нощ сe изправят срещу жестоките проявления на разкъсваното от неравенства общество, които са единствена защита на слабите срещу силните, които са на граничната бразда, без нормални условия за работа и саможертвено не допускат страната ни да се превърне в разграден двор". „Категорично се противопоставяме на опитите българите да бъдат настройвани срещу своята полиция и призоваваме никой да не се поддава на провокации, които дебнат навсякъде в тези динамични времена. Освен полицаи, вие сте и граждани, които имат правото да отстояват социалните си постижения и придобивки. Правете го достойно и законосъобразно и обществото ще ви подкрепи!", призовава Миков

Продадоха сребърна монета от 1658 г. за $170 000

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260039_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+1658+%D0%B3.+%D0%B7%D0%B0+%24170+000

 Уникална сребърна монета, изсечена в Норвегия през 1658 г., бе продадена на търг в Копенхаген за рекордните 170 хиляди долара, предаде ТАСС като цитира датската телевизия ТВ2.

Двойният талер с профил на краля на Дания и Норвегия Фредерик III (1609 - 1670) съществува в един-единствен екземпляр.

По думите на експерти, монетата била предназначена за музея на скандинавския монарх, но не му била подарена поради включването на Дания в Малката северна война. След това следите на двойния талер се губят повече от три века.

Продавачът получил монетата в наследство през 1982 г. и не й придавал голямо значение. Тя била поставена в кутия заедно с други дрънкулки.

Бомбата на руския самолет се „качила” за 10 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260038_%D0%91%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D1%81%D0%B5+%E2%80%9E%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B

 Десетина анонимни служители на Египетското летище Шарм ел Шейх разказаха пред АП, че там правилата за сигурност са само условност. От това летище миналата събота и излетя руския пътнически самолет А321, който се разби след около 20 минути полет, и както става ясно от анализа на „черните кутии” до момента катастрофата всичко е работело съвсем нормално, а след това се чува определен звук, който според френски участник в разследването е взрив.

Оказва, че служителите на аерогарата, инспектиращи багажа, често са взимали подкупи от пътниците. „Не мога да ви кажа колко пъти съм залавял чанти, пълни с наркотици или оръжие, които служителите на летището са пускали за 10 евро или нещо такова”, разказват от службата за сигурност на летището.

Служителите споделят, че рентгеновите скенери, предназначени за проверка на багажа преди полета, често се изключват, за да се пести електричество. Проверките се извършват небрежно – съотношението  между проверени и непроверени е 50 на 50.

Нарушения има и при проверката на камионите, които доставят самолетно гориво на летището и храна за пътниците. Чести охранителите пропускат автомобилите без съответния оглед, само защото те добре се познават с шофьора. Служителите на практика винаги пропускат задължителната процедура по проверка, когато става дума за техни приятели или колеги, обяснявайки, че „да се претърсваме един друг не е учтиво”.

ФБР ще помага на Русия в разследването на самолетната катастрофа в Египет, пише в. „Ню Йорк таймс”. Изданието се позовава на високопоставени американски представители. Руските разследващи са отправили подобно искане към ФБР, което е рядкост, и ФБР се е съгласило. Според американските представители руснаците искали помощ за анализи, които да установят точно какво е довело до падането на руския самолет в Синай. Същевременно ръководителят на египетската комисия, която ръководи разследването на катастрофата Айман аз Мукадам, обяви, че за разследването помагат 58 следователи и технически съветници от Египет, Франция, Русия, Ирландия и Германия.

"Голдън стейт" остана стопроцентов и след седмия си мач за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/08/2645032_goldun_steit_ostana_stoprocentov_i_sled_sedmiia_si/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" продължи перфектната си серия от началото на новия сезон, след като победиха със 103:94 "Сакраменто кингс" като гост.

Така шампионите вече имат седем поредни успеха и са единственият отбор без загуба в НБА през новия сезон.

Най-резултатен за "войните" отново бе звездата на тима Стеф Къри, който завърши с 24 точки. Той обаче бе далеч от най-добрата си форма и вкара едва две от десетте си стрелби от тройката. Общо шестима негови съотборници приключиха...

Ташева разобличи документално актьорите от спречкването с Волен

http://pik.bg/ташева-разобличи-документално-актьорите-от-спречкването-с-волен-news431686.html

Ташева разобличи документално актьорите от спречкването с Волен

Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева показа в предаването „Тази неделя” по bTV кадри от сблъсъка на членове на партията, начело с лидера Волен Сидеров, с двама актьори пред НАТФИЗ.

От думите й и видеото става ясно, че единият от тях – Анатоли Лазаров, действително е имал физическо спречкване с Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

„Аз съм смаяна и огорчена от жалката роля, която играят тези момчета”, каза Ташева по адрес на Лазаров и Евгени Будинов, които бяха в друга част на студиото на същото предаване.



Според нея, лидерът на партията и неговите колеги всъщност са се отбранявали. „Този, който се нахвърля, по-агресивният, е Анатоли Лазаров”, коментира тя. Докато тя говореше, Евгени Будинов се прекръсти, демонстрирайки, че счита думите й за абсолютно неверни. 

Ташева показа кадри от спречкването пред НАТФИЗ, които бяха монтирани и забавени в ключовите моменти, за да се види какво точно се случва. На тях се вижда как Лазаров перва по главата Волен Сидеров и шапката му изхвърча. Той блъска и Десислав Чуколов, чийто очила падат. Същото станало и с журналиста Ивелин Николов. Ташева показа и очилата на последния.



На упрека на актьорите, че политиците нямали право да лепят плакати върху афишите на театрите, Ташева отвърна „Не върху плакатите, няма такова нещо”. Тя, обаче, призна, че атакистите действително са ходели с кофа с боя и мече и са лепили някакви плакати.

„Вие не сте направили забележка, господине, вие сте се нахвърлили с плесници и удари”, обърна се тя към Лазаров. „На кадрите, които няма как да изрежете, се вижда как един човек ме блъска”, отвърна актьорът. „Той не ви блъска, а ви сваля качулката, за да види кой сте”, каза депутатката. „Ами и аз му свалих очилата, за да видя кой е”, отговори Лазаров.

ЕПС: Правителството планира смъртоносен удар за служителите в сигурността

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69070/EPS-Pravitelstvoto-planira-smartonosen-udar-za-sluzhitelite-v-sigurnostta

/Поглед.инфо/ Европейският полицейски съюз (ЕПС) отбелязва, че планът на правителството за колективно намаляване на трудовите доходи на целият сектор „Сигурност“ в България е бедствен за националната и Европейската сигурност.

Миролюба Бенатова: Сменя ли професията, може да сменя и държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260037_%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+

 Политиката, вестниците, общуването с хора,

които знаят повече от мен - това е

дрога, от която даже не мисля, че

мога да се отърва, казва известната

разследваща журналистка

 

- Много кратко. Така ми се видя първото ви филмче от Америка за Мишо от Монтана - гледаш от началото до края, но искаш да чуеш още и още.

- Не обичам да се “разливам”. Вярвам, че една минута в телевизията е наистина много, и предпочитам да давам концентрат. Такъв ми е стилът. Боя се сюжетът да не отегчи и се стремя да направя така, че зрителят да не се разсее и за миг. Историята на Мишо беше 16 минути, не кратка, а интересна.

-Как ви хрумна да снимате положителни, добри истории? Уморихте ли се от разследвания и кримки?

-През миналия сезон направих две истории, след които си дадох сметка, че и аз, и публиката имаме нужда да виждаме повече примери за добро и успех. Разказах за Севдалин от Перник, който от сирак с обещаваща кариера на крадец успява да разчупи клишето и да се установи в Лондон. Без да краде. Сега има фирма за ремонтни дейности и си дойде по Коледа, за да занесе обувки на децата в дома, където е живял. Споменът за мокрите крака и скъсаните обувки го беше бутал към успеха и го върна там, откъдето е тръгнал, за да бъде полезен. Не му се е получило от първия път, което е нормално, но все пак вече беше надживял крадеца в себе си.

Другата история, която ме вдъхнови, беше за Ивайло Пенчев - мъжа, който “разби света със стена”. Той и съдружниците му са световни лидери в производството и продажбата на изкуствени стени за катерене. Световни. И

нито един от тях не е

назначен милионер,

син от соцноменклатурата или продукт на Държавна сигурност.

Хората полудяха по тези репортажи, а аз поисках да покажа и други примери за нережисиран успех. Така си спомних за моя стара идея за Америка. Освен това винаги съм се старала да показвам реалността. В момента мисля, че част от реалността, която ме заведе в чужбина, е това, че българите не живеят в България.

-Какви хора показвате в останалите 13 епизода от поредицата ви “Българи от Америка”?

-Важно да уточня е, че нямаме претенция за изчерпателност, но сме се постарали да покажем хора от всички слоеве на обществото. Защото сънародниците ни отвъд океана са наистина много. Сред главните герои в поредицата има такива, написали учебници, от които учи светът, както и много успешни бизнесмени, лекари и хора на изкуството. Откривателят на теорията за първото впечатление - проф. Александър Тодоров, е професор по психология в третия по влияние университет в Щатите - Принстън.

Ще видим и свидетелския разказ за атентатите от 11 септември, както и уникални снимки от смъртоносната трагедия, правени от главния инспектор на мостове в Ню Йорк - инж. Божидар Янев.

Много е вдъхновяваща и историята на собственика на верига магазини само за български хранителни стоки - Калин Пенчев. Колорит, много чувство за хумор и разрез на историята на масовия емигрант правят рокерите от “Хайдути” и футболистите от “Миньор Чикаго”.

Бенатова на "Харлей Дейвидсън". Возят я мотористите от българската рокгрупа "Хайдути".

 

Футболната легенда на ЦСКА Цецо Йончев също е сред интервюираните, както и изключителният Ивелин Бакалски, чиято разработка за НАСА се готви за Космоса. Писателката Краси Зуркова е пример за успех и носталгия.

Най-тъжната среща е с децата от съботното българско училище в Чикаго, посещавано от 500 деца. За тях българският е чужд език. И през тях разбрах, че България си е отишла. Нашата България, която познаваме, е на път да се претопи и превърне в нещо друго. Не знам дали сме истински готови за това. Защото наистина отдавна знам, че повече българи работят в чужбина, отколкото в България. Но, оказва се, че и повечето деца вече са извън страната. Имената им пълнят фиктивни списъци, колкото да съществуват училищата по селата и малките градове у нас. Но хората ги няма. Отишли са при своята илюзия за по-добро бъдеще, взели са децата си със себе си и са ни оставили тук, при нашата илюзия, че демографският ни профил не се променя и всичко е под контрол. Ще цитирам един от героите, Калин, който каза: “Мъчи ме един основен въпрос -

ние си отидохме (от

България), но кой ще

дойде след нас?!”

Българите си отидоха. Работещите българи се изнесоха. И са в Испания, Англия, Германия, САЩ. Тук скоро няма да има кой да работи нито нискоквалифицирана работа, нито скъпоплатена. И ще си внасяме хора.

- Как намерихте успелите българи - там, на място, с информация от уста на уста, или оттук?

-Подборът в по-голямата си част беше предварително ясен, защото ние имахме 20 дни за 14 истории. Много ми помогна колегата Симеон Гаспаров, който живее в Чикаго от години и ме насочи с кого е интересно да се срещна там. Някои от събеседниците си открих случайно, а други като Фори Караджов (бивш колега от пресгрупа “168 часа” - б.а.) познавам от години.

- Колко време изкарахте там?

-Бяхме в САЩ 20 дни, минахме през няколко щата и сменихме три часови зони - от Чикаго, през Лос Анджелис, после Вашингтон, Балтимор, Принстън и Ню Йорк.

Нямаше как да избегнем полетите, някои от които бяха по 5-6 часа. В общи линии все едно сме обиколили няколко държави за по-малко от месец.

На място с изключение на Ню Йорк бяхме с кола под наем. През цялото време зад волана беше операторът Кирил Тасев, за което му благодаря. Разстоянията в САЩ са огромни и времето в път не е никак малко.

- Какво още видяхте там от живота на българите освен щастливите истории? Един от героите ви казва: “Джобът пълен, душата празна”, но пък Мишо разказа за дядо си, който цял живот съжалявал, че се е върнал и повтарял “златна Америко”.

-Видях тъга. По-скорошните емигранти, които са там предимно заради парите и работят в сферата на услугите, не свикват с Америка. Голяма част от тях не научават английски и типично по гастарбайтерски

не излизат от

България дори

в Чикаго

- така са си устроили живота, че може и да не говорят английски - пазаруват в български магазин, гледат българска телевизия, обслужват български клиенти и тъгуват за България. Но успелите в интелектуалните сфери са абсолютно адекватни на средата и имат критичен поглед както към САЩ, така и към България. “Америка е много Америки”, казва главният инспектор на мостовете в Ню Йорк.

-Вие самата бихте ли емигрирали?

-Не бих. Не вярвам, че съществува идеална среда. Мисля, че тук съм се реализирала така, както в чужбина не бих могла, защото работя това, което обичам. Ако реша да сменям професията, може да се замисля и да сменя държавата.

Миролюба на морето

 

- Какво показва статистиката за масовата емиграция в Америка? Колко българи живеят там?

- Никой не знае колко са точно, защото голяма част от тях са с неуредени документи. Но говорим за стотици хиляди.

- Кой финансира пътуването ви?

- Нова тв.

-Хареса ли Нова тв поредицата ви?

- Мисля, че хората харесват идеята и първите епизоди, а ръководството на “Нова” няма да съжалява, че ми се довери.

- Минаха две години, откакто сте в Нова тв. Защо напуснахте Би Ти Ви?

- Защото не мисля, че там щях да имам възможност да продължа да се развивам професионално. Такъв беше периодът, че сякаш Би Ти Ви по-скоро нямаше нужда от мен, а аз не исках да вегетирам. Рискувах и продължих.

- Сама казвате, че работите по теми, които заради същността си няма как да ви накарат да се усмихвате. Разбираемо е - отразявали сте процеса в Либия, правили сте интервю със сериен убиец, циганин във Видин ви повали на земята. Кога ви е било страх най-много?

-По време на репортаж никога не ме е било страх. Но през последните години разбрах, че истината може лесно да бъде подменена, че

лъжци, които се

наричат журналисти,

предават и продават

занаята

И това ме плаши. Защото рушенето на медийната среда, тоталната подмяна, имитацията на свобода, обслужването на корпоративни интереси нанася щети и деформира почти необратимо средата, в която живеем.

-Кой е репортажът, който няма да забравите?

-Не е важно аз какво помня, а публиката. Скоро една позната ми цитира пасаж от разследването за трафик на бъбреци, което направих преди 11 години с оператора Добромир Иванов. Тя помнеше едно от момчетата, което на въпрос:

- Какво си купи с парите (той беше продал бъбрека си за 2000 долара), той отговори: Дрешки и маратонки!”

За съжаление, продължаваме да сме народ под наем и хора, които се продават на части, за да преживяват. За продажбата на бебета като поминък да не говорим.

1996 г. Журналистката е пред оградата на Дома за психично болни възрастни мъже в с. Петково. Там е в командировка от в. "168 часа". СНИМКА: Иван Захариев

 

- Кой ваш материал - статия, интервю или репортаж, е най-голямото ви постижение?

- Следващият.

- Как избрахте журналистиката?

-Не знам. На 5 години “интервюирах” Тодор Живков пред телевизора с флакон от дезодорант в ръка.

-От малка - 18-годишна, започвате във в. “168 часа”. Първият ви материал там е за религиозна секта у нас - “Слово на живот”. Как попаднахте на тази секта и какво си спомняте за първата си публикация?

-Дойдох във вестника на 18 години, малко след като завърших гимназия, и предложих материал за “Слово на живот”. Данка Василева, тогава зам. главен редактор на “168 часа”, прочете текста и ме взе - за кратко бях стажант, после ме назначиха.

Дълго време ресорът ми във в. “168 часа” беше религия. Тогава - преди 22 години, бяха размирни времена - време на разкол в православната църква, мутри пазеха Светия синод, имаше алтернативен патриарх, битка за свещоливницата и църковните имоти, а хората търсеха духовна подкрепа в нестандартни религиозни учения и финансови пирамиди. Като ученичка съм посещавала най-голямата тогава евангелистка църква “Слово на живот”. Масово я наричат секта, но истината е, че беше официална организация с явни и масови сбирки, но проповядваща фанатично християнство. Изостреното ми чувство за справедливост ме извади оттам и ме накара да напиша наблюденията си. Мисля, че принципите на всяка организация с харизматичен лидер, независимо дали е религиозна или партийна, налагат тоталитарни методи, контрол и несвобода на личността. Имам непоносимост към “партийната линия” във всичките ѝ форми, а когато става въпрос за религия, злоупотребата с вярата е непростима. Смятам, че имаше психологически практики, които можеха да вредят на по-лабилни хора. Писах за “Слово на живот”, за бизнеса, който “църквата” въртеше, за намесата в политиката, за манипулирането на хората - имаше фино, но опасно влияние. След това Дирекцията по вероизповедания взе регистрацията на сдружението, а на членовете беше внушавано, че съм била

“внедрена”, “пратена

от дявола и

службите”, за да ги

разруша

Така че се боря с пропагандата срещу себе си отдавна.

-Това разследване ли ви насочи към криминалните истории и разследващата журналистика изобщо?

-Винаги съм имала интерес към криминалните истории и човешките драми, терзания, търсения. И ми се е искало животът да е по-справедлив, а хората по-истински.

- Майка ви също е била журналистка. Какво си говорехте за работата?

- Много рядко сме си говорили за работа. За съжаление, тя вече не е сред нас. Мисля, че сега, когато съм по-зряла и я разбирам по-добре, щяхме да си говорим повече.

- Баща ви, а доколкото знам, и чичо ви са известни и уважавани юристи. Имали ли сте интерес към правото - като образование, работа?

-Правото винаги ме е привличало и

една от идеите ми

беше да бъда

следовател

За радост бързо осъзнах, че юридическата материя не е отражение на справедливостта, а по-скоро ограничава. Мисля, че като разследващ журналист съм съчетавала добре правото, психологията и литературата.

- Славата, известността как ви въздействат - удобно ли е, приятно ли е, тежко ли е?

- Когато известността е следствие от дълъг процес, не тежи. Аз съм си себе си, а повечето хора около мен са добронамерени и намират начин да ми покажат, че ме харесват и ги вдъхновявам. След първата вечер на местните избори намерих бонбони пред вратата си. И бележка. Оказа се, че в блока ми живее студентка по журналистика, която искала да ме зарадва.

-Кой е мъжът до вас?

- Нямам връзка.

- Работата влияе ли на личния ви живот?

- Работата не ми вреди.

-В журналистиката няма работно време, и свободно време също няма. Дори и на почивка журналистът е като на работа - винаги нащрек. Това как се отразява на близките ви хора, дразни ли ги, как ви подкрепят?

-Понякога за хора извън нашата професия е необяснимо, граничещо с мазохизма, да се събудиш сутрин и да си включиш телевизора, за да слушаш поредните клишета на политическите говорещи глави. За мен политиката, вестниците, общуването с хора, които знаят повече от мен, информацията - всичко това е дрога, от която даже не мисля, че мога да се отърва.

-Какви хора са приятелите ви?

- Различни.

-Докъде стигат мечтите ви?

-Нямам мечти.

 

 

 

 

CV

 

 

Миролюба Бенатова е една от най-известните разследващи журналистки у нас. Едва 18-годишна започва професионалната си кариера във в. “168 часа”. Със старта на Би Ти Ви през 2000 г. става част от репортерския тв екип и снима над 50 филма и разследвания. От две години е в Нова тв, където прави авторската си рубрика “Миролюба Бенатова представя”.

Има над 10 професионални награди. Сред тях са “Черноризец Храбър” и призът “Гражданска позиция” за 2006 г. за отразяването на процеса срещу българските медици в Либия. Особено престижно е и поощрителното отличие за документалния ѝ филм “Трафик на бъбреци”, дадено от Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран в САЩ.

В момента Нова тв излъчва поредицата ѝ “Българи от Америка”. В предаването “Комбина” в неделя ще бъде показана втората част, която е за Марио, избран за полицай на годината в Чикаго.

Под натиска на най-масовия полицейски протест, правтелството клекна за промените в МВР

http://www.bnews.bg/article-143433

Оттегляме предлаганите изменения в бюджета, започваме разговори със синдикатите от кота нула, обяви Бъчварова.

Магдалена Ташева: Видеозапис показва, че Лазаров и Будинов са посегнали на Чуколов и Сидеров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099313

Депутатката от „Атака” Магдалена Ташева показа в ефира на Би Ти Ви кадри, на които се вижда, че актьорът Анатоли Лазаров замахва към лицето на Десислав Чуколов от „Атака”, в резултат на което очилата на народния представител изхвърчат. Колегата му – актьорът Евгени Будинов, също участва в разпрата, провокирана от Сидеров и негови съпартийци,
Депутатката от „Атака” Магдалена Ташева показа в ефира на Би Ти Ви кадри, на които се вижда, че актьорът Анатоли Лазаров замахва към лицето на Десислав Чуколов от „Атака”, в резултат на което очилата на народния представител изхвърчат. Колегата му – актьорът Евгени Будинов, също участва в разпрата, провокирана от Сидеров и негови съпартийци,

Ташева: Видеозапис показва, че актьорите Лазаров и Будинов са посегнали на депутати от "Атака"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099303

Депутатката от „Атака” Магдалена Ташева показа в ефира на Би Ти Ви кадри, на които се вижда, че актьорът Анатоли Лазаров замахва към лицето на Десислав Чуколов от „Атака”, в резултат на което очилата на народния представител изхвърчат. Колегата му – актьорът Евгени Будинов, също участва в разпрата, провокирана от Сидеров и негови съпартийци,
Депутатката от „Атака” Магдалена Ташева показа в ефира на Би Ти Ви кадри, на които се вижда, че актьорът Анатоли Лазаров замахва към лицето на Десислав Чуколов от „Атака”, в резултат на което очилата на народния представител изхвърчат. Колегата му – актьорът Евгени Будинов, също участва в разпрата, провокирана от Сидеров и негови съпартийци,

19 катастрофи са станали във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=305880

19 пътни произшествия са станали във Варна през последното денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При една от катастрофите е пострадал пешеходец, който е без опасност за живота. При всички останали инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани.

Рибарите скъсаха заргана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099299

Рибарите на юг от Бургас скъсаха заргана. Той се лови нощем, след като се загражда с мрежи. На вечер изкарваме по 20- 50 силограма през последната седмица, похвалиха се вчера морските вълци. Някои влизат с лодките и през деня и ловят на въдица, но хващат не повече от 3 кила, обясниха риболовци на кея в Царево.
Рибарите на юг от Бургас скъсаха заргана. Той се лови нощем, след като се загражда с мрежи. На вечер изкарваме по 20- 50 силограма през последната седмица, похвалиха се вчера морските вълци. Някои влизат с лодките и през деня и ловят на въдица, но хващат не повече от 3 кила, обясниха риболовци на кея в Царево.

Бъчварова: Оттегляме от проектобюджета промените за МВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260036_%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9E%D1%82%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B

 Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета за социално партньорство. Диалогът със синдикатите започва отначало.

Постигнахме споразумение точките от 9 до 16 от проектозакона за държания бюджет да отпаднат. Това каза вътреният министър Румяна Бъчварова след днешния Съвет за социално партньорство в МВР. На срещата със синдикатите присъстваха и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и зам.-председателят на Народното събрания Димитър Главчев. Те са обещали на лидерите на синдикататите в МВР да оттеглят точките, заради които полицаите се вдигнаха на протест.

Следим какво ще се случи с протестите след днешното споразумение. Бих призовала всички служители на МВР да се държат като такива, ако решат да излязат на днешния разрешен протест, каза Бъчварова. Тя посочи, че текат проверки за поведението на полицаите по време на нерегламентираните протести и добави, че около 500 служители са подали заявление за напускане, след като бе обявен проектозакона за държавния бюджет.

Започваме разговори със синдикатите оше в началот на следващата седмица, за да видим как точно ще протече реформата в МВР, допълни Менда Стоянова.

Въпреки постигнатото споразумение протестът за днес остава, каза председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски,. Той допълни , че макар обещанието да си е обещание сега чекат адействия.

Заседава Националният съвет на АБВ

http://www.cross.bg/zasedava-natzionalniyat-suvet-na-abv-1487268.html

/КРОСС/ Националният съвет на АБВ, парламентарната група на партията, новоизбраните кметове и общински съветници и областните председатели на политическата формация ще заседават днес в зала 6 на Националния дворец на култура.

Докладът за източването на КТБ се оказа секретен

http://petel.bg/Dokladat-za-iztochvaneto-na-KTB-se-okaza-sekreten__133300

Ивет Миткова: Sega bg илюстрация: Булфото Българите няма да научат скоро кой и как точно е източил КТБ. Това стана ясно вчера след като...

Започва протестът на полицаите в София

http://petel.bg/Zapochva-protestat-na-politsaite-v-Sofiya__133301

снимка: Булфото, архив Започва протестът на полицаите в София. Началото му бе обявено за 13 часа, но пред сградата на Народното събрание...

Паника! Оттеглят проектобюджета, предизвикал масови полицейски протести

http://bulgarski.pogled.info/news/69069/Panika-Otteglyat-proektobyudzheta-predizvikal-masovi-politseiski-protesti

/Поглед.инфо/ Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна.

Властта клекна: Махнаха текста взривил полицаите

http://frognews.bg/news_101546/Vlastta-klekna-Mahnaha-teksta-vzrivil-politsaite/

Властта маха текста от Закона за държавния бюджет, който предизвика недоволството в МВР. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Инженер от "Фолксваген" издал далаверата на века

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260035_%D0%98%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80+%D0%BE%D1%82+%22%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%22+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%

 Ръководни кадри на германския автомобилен гигант "Фолксваген" са притеснени да пътуват до САЩ, след като по думите им американски разследващи са конфискували паспорт на служителка на компанията, която била там на посещение. Това предаде Ройтерс, като се позовава на в. "Зюддойче цайтунг".
Компанията е разследвана в САЩ и може да й бъдат наложени глоби, възлизащи на 18 милиарда долара, след като призна за манипулиране на резултатите от тестовете за емисии на дизеловите автомобили.

Същевременно германският "Билд ам зонтаг" съобщи, че разкритията по последния скандал с "Фолксваген" - този с емисиите на въглероден диоксид - се основавал на информации, предоставени от инженер на компанията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Този инженер бил служител на отдела за изследвания и развитие на "Фолксваген" в централата на компанията във Волфсбург. Той разказал на началниците си за измамата, свързана с емисиите на въглероден диоксид в края на октомври.

Други служители на компанията тогава признали, че знаят за това. Тази измама е започнала 2013 г. и е продължила до началото на настоящата година.

Във вторник компанията призна, че схемата й за манипулиране на емисиите се е разширила и до бензиновите двигатели.
Пак във вторник компанията обяви, че според резултати от вътрешна проверка при 800 000 автомобила, предимно с дизелови двигатели, емисиите на въглероден диоксид не отговарят на стандартите. Според предварителни данни икономическите рискове са около 2 милиарда евро, посочи компанията.

Започна ремонтът на Морското казино във Варна

http://web.barometar.net/82478/

Започна ремонтът на още един от символите на Варна – Морското казино. Фасадата, която през последните години стана опасна за разхождащите се в Морската гранина, трябва да е готова до лятото. „Морското казино“ беше част от някогашното социалистическо предприятие „Лазур“, в което влизаха ресторанти, Делфинариума, Дупката (или така наречения и нереализиран Търговски дом) и магазините […]

Страшна трагедия потресе Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260034_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Трагедията потресе Румъния, в град Констанца бяха намерени труповете на цяло семейство - 9 годишно момче издъхнало от тумор и двамата му родители. Майката обесена близо до него, бащата обесен в кухнята.
 Семейството оставило предсмъртно писмо от 13 страници, в което разказват за преживените мъки в продължение на 7 години, откакто детето им боледувало. Похарчили всичко за лечението му "Няма живот за нас без него", написали двамата и се самоубили, разказва "Miror", цитиран от Struma.com.

Яценюк мечтае в Рига: Дойде време да си върнем Крим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260033_%D0%AF%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA+%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0%D0%B5+%D0%B2+%D0%A0%D0%B8%D0%B3%D0%B0%3A+%D0%94%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A

 „Настана време, когато Украйна трябва да си върне Крим обратно!” Това заяви в ефира на програмата „900 секунди” на латвийската телевизия LNT украинският премиер Арсений Яценюк, който е на посещение в Рига.
„Ние проведохме среща с премиерите на страните от Балтика. И аз със строг език изразих твърда позиция, че никой никога няма да признае за законна анексията на Крим”, заяви Яценюк.

Яценюк обаче призна, че „Крим е много сериозен случай”. Той добави, че Украйна дори е готова „да подкрепи честни и открити избори в Донецк и Луганск, но никога няма да допусне идеята за легализиране поддържаните от РФ терористи по аналогия с така наречените избори от руски тип”.

Арсений Яценюк заяви още, че президентът Владимир Путин си поставя за цел да завладее цяла Украйна, обаче няма да успее. Първо, той не успял, когато в Украйна са проведени честни и свободни президентски и парламентарни избори. Поражение за Путин били успешните реформи и икономически преобразования, включително и във финансовия сектор. Путин очаквал Украйна да фалира, докато тя успешно правела преобразования. Той не успял и във военен план.

„Украйна е единствената страна в Европа, която води борба с РФ не с помощта на войнствено настроени хора или наемници, а с участието на реални въоръжени сили. Их все пак успяхме да сдържим Русия.”, заяви уверено Яценюк.

Спомени от соца: Какви далавери се въртяха в заведение в Слънчев бряг през 80-те

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260032_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D

 Винаги, когато съм влизал в тези заведения, съм изпитвал тягостното чувство на човек, попаднал в непозната среда, сред която тънката усмивка на човека зад бар-плота или привидната сдържаност на сервитьорите се опитват да ти внушат мисълта, че те са нещо повече от теб и че твоето самочувствие не струва за тях и пукната пара. Впрочем достатъчно е само да покажеш, че за теб парите са нищо, и това отношение моментално се изменя.
Той — барманът Ангел Иванов Георгиев е роден през 1946 г. в гр. Пловдив. Образование — средно. Женен. От 1971 г. започва работа в комплекс „Слънчев бряг“ като сервитьор. От 1973 г. е барман, а от март 1981 г. до деня на задържането му през септември 1984 г. в продължение на три години и половина е несменяем барман на бар „Бургас“ в комплекс „Слънчев бряг“. На снимките, намерени при обиска в заведението му, е усмихнат, с бутилка в ръка сред също така усмихнати приятели…

Що за личност е барманът?

Със собствен двустаен апартамент в гр. Пловдив, който дава под наем. Парите му се внасят в книжка. В Бургас семейството му е наело друг апартамент. Наскоро си е купил нов автомобил мерцедес! През 1983 година започнал строеж на вила в с. Порой, Бургаски окръг, която според заключението на експертизата само в груб строеж е поела разходи за 5561 лв. Четири години подред Ангел Георгиев всяка година ходи на екскурзии във ФРГ, където престоява по около месец. Като оставим настрана доброто обзавеждане, бихме споменали само, че той притежава собствена радиоуредба, която ползува в бара, и други два скъпи радиокасетофона с тонколо- ни. Бихме добавили и това, че незаконно е изразходвал около 3500 лв. за купуване на западногермански марки.

Назначената по време на следствието социално-икономическа експертиза дава заключение, че само за периода от 1.1.1983 г. до 30.09.1984 година, т. е. за година и осем месеца, разходите надвишават с 10386 лв. законните му приходи.
Получените суми в извлеченията за трудовите му възнаграждения варират: 111 лв., 127лв., 176 лв., 210 лв….и в редки случаи — по-високо. Как тогава ще се обяснят източниците на много по-големите му разходи?

Отново се налага да надникнем в бара.

„…Внасяхме напитки в бара отвън. Пренасяхме ги в чанта с леката ми кола понякога сутрин, през деня или надвечер, преди започването на работа. Стремях се да не ни виждат, но всичко беше на риск…“

Започва сам. Шишетата с напитки обаче са маркирани с щемпела на „Балкантурист“. Ангел купува водка или коняк на редовни цени, налива ги в празните бутилки и след това ги продава с надценката на бара. „Така си покривах разходите“ — ще каже той по-късно пред съда. Но кой е казал, че „приятели и близки“ могат да пият в бара, който е обществено заведение, без да плащат?
Всички знаем защо е дебел вратът на вълка. И Ангел го знае. Затова започнал сам. Но постепенно разбира, че печалбата може да бъде много по-голяма, пък и рискът да те издадат колегите — по-малък, ако привлече някой от тях, ако станат „комбина“. „Комбина“, в която той пак ще си остане „вълк“, защото ще бъде ръководителят, нали е шеф на заведението!

Из показанията на подсъдимия Брайчо Велев:

„Ангел ми казваше, че той е човекът, който трябва да мисли, а от мен иска само да работя. Не виждах и не знаех какво маркира на машината сутрин, когато барът беше затворен…“

Какъвто е в службата, такъв е и в семейството. Ето какво разказва съпругата му:

„За финансовите въпроси съпругът ми не искаше да му се меся и да се интересувам. Още в началото на брака ми заяви, че тези въпроси мене не ме засягат. Вкъщи имаше желязна касичка, в която се съхраняваха документи — до нея аз нямах допир… Затова не знам с какви пари и за колко купи колата, на която аз най-малко от когото и да било съм се возила. Не знам и как е купил дизеловия двигател за мерцедеса — на него не му плащат във валута! Съпругът ми не иска никой да му се бърка в работите. Работеше на „Слънчев бряг“, рядко се прибираше в Бургас и малко се интересуваше от семейството. Не е ставало въпрос с какви пари ще строи вилата. Никога не знаех с какви суми излиза зад граница, какво е изхарчил и с какво се прибира. Просто така ме беше научил — да не се интересувам от неговите работи…“

Но ако не с жена си, Ангел трябва да сподели трудностите в „работата“ си с някой друг, когото най-вече да използува в бизнеса.

Съдружникът

Това е единият oт сервитьорите — Брайчо Панайотов Велев, 23-годишен, със средно образование, неженен. Нищо, че е сервитьор и има строго определени, други задължения, Ангел започва да го вика зад бар-плота и да му възлага да налива сам напитки. Постепенно го въвлича в „играта“. А за да мълчи, му запушва устата с великодушно подхвърлени банкноти от „припечеленото“ чрез „излишъка“.



Из показанията на Брайчо Велев:

„Каза ми, че ще му бъда помощник и ще работя и зад бар-плота, ще разливам напитки и ще ги продавам дори в негово отсъствие. В края на всеки месец Ангел ми даваше по 200 лв. затова, че му помагам и на бара. През лятото на 1982 г. ми даде 600 лв. В края на юни 1983 г. извади на мое име спестовна книжка, в която беше внесъл 1000 лв. Това беше моят дял. През юли 1983 г. ми брои пак 1000 лв. На следващия месец получих радиокасетофон „ВИНИХ“ — бил го купил от ФРГ, каза ми, че струвал 600 лв. До края на лятото на малки суми ми даде още 400 лв“

Очевидно е, че доста повече е оставало за бармана от присвоеното, за да брои такива суми на помощника си, да бъде за него великодушен благодетел. Нещо повече, Велев е бил назначен за сервитьор само за летните месеци и без да има заповед, „помагал“ на бармана и през зимата. Фигурата на „помощник-бармана“ в бара през зимата естествено е била пред очите на цялото ръководство на „Балкантурист“ — „Слънчев бряг“, пред очите на всички видове контролни органи.
Никой от тях не се е запитал обаче, кой заплаща възнаграждението на този постоянен „помощник“ за полагания от него труд.

Действие първо

Два пъти седмично съдружниците внасят в бара купени отвън по 12 бутилки водка, 4—5 бутилки коняк, 2 бутилки уиски и др. Отначало ги купуват двамата — от различни магазини. Впоследствие Ангел Георгиев напълно се доверява на Брайчо Велев, връчва му парите и го оставя сам да пазарува. Естествено никой няма и наум да ги контролира.

Брайчо Велев: „Не купувахме по много бутилки от един магазин, за да не бие на очи. Внасяхме по 24 бутилки водка на седмица или по 96 бутилки на месец. За целия сезон (т.е. за 4 месеца) сме внесли само от водка 384 бутилки. По-малко сме купували други напитки. Внасяхме ги през служебния вход предимно вечер. Разликата в цената на водката например беше 5,50 лв.“

Деликатното на тази работа е не внасянето на бутилките, а верният усет към клиента, на кого какво да „пробутат“.

Ангел Георгиев: „Не позволявах на Брайко да смесва напитките. Понякога продавах полска водка за водка „Смирнов“, но внимавах, защото не на всеки клиент, когото не познаваме, можеше да му даваме една водка за друга.“

Ангел Георгиев не се задоволява само с това. Той включва в играта икасовия апарат или действие второ. Всеки сервитьор маркира поръчките на касовия апарат самостоятелно, като отбелязва свой ключов номер на лентата. По този начин може да се прецени кой от сервитьорите каква сума трябва да отчете на бармана. Вътре в апарата е поставена и контролна лента, на която всички цифри се дублират. Само барманът има право да извади контролната лента и чрез нея да контролира дали сервитьорите му се отчитат точно. Барманът от своя страна е длъжен да се отчита всекидневно в касата на предприятието, като представя контролните ленти. Дали е било така?

След като взимал от сервитьорите отчетената от тях сума, Ангел Георгиев сядал зад касовия апарат и започвал „да си чука разни цифрички“. Предварително унищожавал контролната лента, нулирал апарата и наново маркирал своеволни поръчки с измислени от него цени, но значително в по-нисък размер. И така всекидневно действителната сума за отчитане намалявала своя размер благодарение на бармана. Никой от предприятието не изисквал да се спазва задължението за съхраняване на контролните ленти и за всекидневното им отчитане. Сервитьорът Брайчо Велев бил единственият посветен. Но той имал интерес да мълчи.

Равносметката

Според заключението на съдебносчетоводната експертиза в резултат на посочените машинации само за година и девет месеца двамата съдружници присвоили 28 771 обществени средства. От тази сума Брайчо Велев получава малко повече от 3 хиляди лева. Лъвският пай остава за бармана.

Допълнение към допълнителните доходи

Лято е. „Слънчев бряг“ гьмжи от чужденци. Удобен повод за допълнителни доходи. За две лета Ангел Георгиев успява да купи незаконно чуждестранна валута за 4676 лв., а Брайчо Велев — за 1165 лв.
Тази история би се оказала пълна, ако не става дума за Другия член от малката сплотена група на бармана – жената с червеникавите коси и загадъчната усмивка на красавица.

Примамката

Тя се появява от София. Един ден просто пристига в курортния комплекс и сяда лениво пред бар-плота. Отдавна не е работила. Преди месеци подала в някаква софийска кооперация молба, но за работа ли е такава жена?

Димитра Михайлова Димитрова — примамката: „Още при първото ми пристигане в началото на април 1984 г. в бар  „Бургас“ се договорихме с Ангел, че в бара ще установявам връзка със западногермански туристи и от тях  ще се снабдявам с валута. Щеше да ми заплаща не повече от лев за западногерманска марка. Стана ми ясно, че ако не се съглася с неговото  условие, нямаше да ми позволи да стоя в бара.“

Тя престоява не само в бара. Със съдействието на бармана и на управи теля на хотел „Бургас“ се настанява в хотела. Справката от ТК  „Балкантурист“ — „Слънчев бряг“, посочи, че Димитра Димитрова само за 3 месеца и половина е нощувала  67 пъти в хотела и за това е заплатила 1004 лв. Припомняме на не дотам съсредоточения читател, че същото това лице не е работило никъде.
Димитра Димитрова: „Ангел и управителят на хотела Стефан Байчев ми уреждаха стаята в хотела. Целта на пребиваването ми беше да търся запознанства със западногермаиски туристи, за да мога да си намеря кандидат за женитба. Аз съм разведена и вече на възраст, затова считах, че трябва да си намеря подходящ партньор, западногерманец, за да се оженя. Ето защо всяка вечер отсядах в бара и общувах със западногермански туристи. Някои ме черпеха, а с други създавах по-близки отношения и те ми подаряваха марки.“

„Подходящ партньор“, и то непременно западногерманец! „Високоблагородната“ цел е съпроводена с придобиване по незаконен начин на валута в размер на 1352 лв. Дали това е била наистина целта на „кандидатката за женитба“?

По време на следствието ще се установи, че твърдо определеният курс към западногерманците е бил нарушаван. В дома й ще бъде намерен комбиниран радиокасетофон-телевизор, за който тя ще каже, че е подарък за рождения ден от неин приятел, Мохамед — арабин, живеещ в Швейцария. Същото лице й било оставило „между другото“ и радиокасетофон „Томпсън“, а друг приятел на име Дитер, за когото също щяла да се жени, й подарява фотоапарат „Кодак“ и валута.

И така „примамката“ изпълнява стриктно своята роля, режисирана умело от Ангел Георгиев. Дори не се крие.



Г. Паунчев — сервитьор в бара: „Редовна клиентка на бара беше Димитрина (Дида) от София. Всяка вечер си търсеше клиентела. Само западногерманци. Заяви още в началото, че нямала намерение да се хваща на работа като сервитьорка за 100 лв., а щяла да уреди с управителя да я води на работа. Спеше в хотела сама в стая. Говори немски много добре. В бара избираше само западногермански туристи и след като бяха достатъчно пийнали, ги отвеждаше в стаята си в хотела. Понякога прекарваше вечерта с един германец, а понякога е имало случаи да бъде и с трима. Чух я веднъж да разговаря с един за пари, като твърдо му заяви, че таксата е 100 западногермански марки.“

Епилог

Групата на бармана този път се събира пред съда. „Дълбоко съжалявам, срам ме е, че се компрометирах по този начин“ — ще каже екебарманът, но на нас ще ни се стори, че виждаме отново доволната му усмивка.

Съдът отсъжда наказание 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от вилата, както и на мерцедеса на Ангел Георгиев; 5 години лишаване от свобода за Брайчо Велев и 1 година и 6 месеца — както и глоба от 1000 лв. и задължително заселване — за Димитра Димитрова.

Но епилогът на тази история не би имал стойност, ако не си отговорим защо се случи всичко това, какви са условията, които породиха тези престъпления. Защото бар „Бургас“ не е затворен, а и всички други барове продължават да приемат всяка вечер клиенти.

Експертизата установява, че контролните ленти не са се съхранявали, че барманът не се е отчитал всекидневно и не е представял на контролното бюро акта за реализация, че бюрото почти не е проверявало дали сервитьорите се отчитат всекидневно, че барманът е унищожил контролните ленти за 1983 г. и 1984 г. За съжаление едва по време на следствието експертизата констатира тези нарушения. През цялото време сервитьорът Брайчо Велев работи и като барман, без да има заповед, но никой от ръководството „не забелязва“ това. Примирение, търпимост, равнодушие — не само това, дълго време е било проявявано ненаказуемо съучастие в дейността на тримата. Управителят на хотела си спомня, че веднъж една от камериерките му казала, че е видяла Димитра Димитрова с някакъв чужденец в стаята й, но въпреки това той продължил своето мълчаливо съдействие.

Ангел Георгиев изготвя на машината фалшиви ленти, като изчуква ключовия номер само на един сервитьор, въпреки че в бара работят двама — и това всеки ден, но никой в счетоводството не поглежда, за да види това, което поне е видимо! А това са всъщност съставомерни престъпления по чл.219 от Наказателния кодекс.

Ангел Георгиев: „Касиерката не се интересуваше от контролната лента, за да проверява по нея реализирания оборот, а направо заверяваше вносната бележка. От счетоводството не изискваха винаги да представяме контролните ленти. Унищожавах лентите, които ми оставаха, въпреки заповедта да се пазят. Поради това, че от контролно бюро не се държеше за контролните ленти, при преработката им аз маркирах само на кода на единия сервитьор.“

Счетоводителката М. Димова си спомня, че дори когато Ангел Георгиев излизал в отпуск, пак Брайчо носел отчетите, но това не правело на никого впечатление. „През лятото сме много ангажирани в работа и нямаме възможност да проверяваме.“ Но нали контролът също е работа, и то много важна!

На касиерката М. Савова й прави впечатление, че за разлика от другите барове този бар отчитал малък оборот. Но никой не се запитал защо е така, въпреки че всички са знаели колко натоварен е този бар.
Иван Дойчев — специалист по финансовоотчетна дейност:

„Ръководител съм на контролно бюро. Счетоводителката не е изпълнявала инструкцията за контролните ленти. Основна моя работа е било постоянно да напомням за това, всички могат да го потвърдят.“

Иска ни се да изразим дълбоко съмнение в ефекта от едно голо напомняне.

Нашето общество порицава престъпленията и закононарушенията, но то не може да бъде безучастно и към онези, които явно или мълчаливо създават условията за тяхното пораждане.

Препечатано от сп. „Общество и право“, 1986 г.

Източник: socbg.com

Костов захапа полицаите, призова да им се отнемат привилегиите при пенсиониране

http://www.bnews.bg/article-143432

Дали Костов щеше да иска американско законодателство у нас, ако то беше приложено към скандалната му приватизация в държавата?

Кабинетът се отказа от предложенията си за промени в сектор "Сигурност"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/08/2645030_kabinetut_se_otkaza_ot_predlojeniiata_si_za_promeni_v/?ref=rss


Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредното заседание на Съвета за социално партньорство тази сутрин.

"Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по...

Махат спорния текст в закона, който вдигна на бунт полицаите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260031_%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D

 Управляващите оттеглят текста от Закона за държавния бюджет, който предизвика недоволството в МВР. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР. 
 
"Днешният разговор е едно сближаване на позициите със синдикатите", коментира Бъчварова.

Бъчварова отстъпи на протестния марш на полицаите

http://news.ibox.bg/news/id_235818553

Оттеглят параграфите от № 9 до 16, свързани с промени в порциона, добавките за прослужено време и изплащането на 20 заплати при пенсиониране

Очаква се над 100 полицаи от Шумен да се включат в националния протест в София

http://pik.bg/очаква-се-над-100-полицаи-от-шумен-да-се-включат-в-националния-протест-в-софия-news431677.html

Очаква се над 100 полицаи от Шумен да се включат в националния протест в София

Очаква се над 100 служители от ОДМВР-Шумен да се включат в националния протест в София. Това каза Стефан Гочев, председател на шуменското синдикално дружество към Синдикална федерация на служителите в МВР посочи, по време на третия пореден протест в Шумен, предаде "Фокус".

Той посочи, че няма да има отстъп от исканията на полицейските служители. „Според организацията, която е създадена към момента ще тръгнем с два автобуса и с около 10 леки коли за столицата. Ако няма резултат по отношение на исканията ни, предполагам, че протестите ще продължат.

Не сме съгласни да ни отнемат правата и не мисля, че нямаме основание да протестираме”, заяви Гочев. Той подчерта, че до стачка няма как да се стигне, защото никой служител на реда няма да си позволи да наруши закона. 

Художникът проф. Иван Газдов: Не знам дали имам чувство за хумор

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/08/2644604_hudojnikut_prof_ivan_gazdov_ne_znam_dali_imam_chuvstvo/?ref=rss


Известният български художник проф. Иван Газдов, изобретил собствен стил, наречен графикатура, отбелязва 70-годишнината си с юбилейна изложба на нови творби в столичната галерия "Червената точка". "Дневник" препечатва разговора му със Стефан Джамбазов от сайта въпреки.com. Заглавието е на редакцията.

"Не знам дали имам, така казват. Това ми е много странно, защото винаги съм се отнасял много сериозно към всичко, а то излиза, че нещо играеш. Донякъде е така. Все пак, ако човек не се...

Ален Делон на 80: Есента на самурая

http://www.cross.bg/delon-alen-zhivota-1487267.html

/КРОСС/ Троен мит - на киното, мъжествеността и на вчерашната представа за Франция - Делон е единак в живота и на екрана. „Времената бяха други. Киното предлагаше персонажи на ченгета, бандити, авантюристи, тежки люде. Истински хора, често въплътени от нешколувани актьори. Има актьори-хамелеони и актьори-типажи! Първите учат занаята и обличат разни роли пред камерата. Другите се открояват с присъствието си. Озаряват екрана. Играят себе си. Този втори тип са актьори по стечение на обстоятелствата. Като Лино Вентура, който беше състезател по кеч или Жан Габен, който работеше по кафенетата. И аз съм от същата порода." В партриаршеската есен на живота си Делон /80 г./ запазва пронизващия син поглед от младите си години. Силата на очите му събужда дебата за отмяната на смъртната присъда във Франция през 1973 г. В „Двама мъже в града" ужасеният поглед на обречения му герой пред гилотината покъртва публиката. Осанката му днес също е почти непроменена. Само изваяният гръб, който режисьорите обожават да снимат, сега е скрит под изящни костюми. Но тялото достойно носи благородните бръчки на лицето в ореол от бели коси. Делон и днес съхранява удивителната лична пластика. Поривистите му, изящни жестове сякаш задават въпрос към екранните му партньори, на който те не могат да не отговорят. Погледът му е лишен от всякакъв блудкаж. Очи на преследван хищник без илюзия за хепиенд. Впрочем режисьорите обичат да го убиват

Възстановява се движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия”

http://www.cross.bg/ychastuka-dvizhenieto-vuzstanovyava-1487266.html

/КРОСС/ Движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия" с обща дължина 3 км ще бъде възстановено днес в 11 часа. Пуска се движението между километри 9 и 10 в посока Бургас-София, съобщава пресцентърът на МРРБ. Ремонтът на директното трасе и виадукта в участъка продължи два месеца и включва поставяне на нови дилатационни фуги, тротоарни конзоли, хидроизолация и отводнители и подмяна на старите парапети и стоманена предпазна ограда с нови. Възстановява се движението и между км 77 и км 79 в посока София-Бургас. В участъка се намира и мостът над река Тополница. Строително-ремонтните работи включват подмяна на хидроизолация, фуги и тротоарни конзоли. Поставени са нови парапети и стоманена предпазна ограда. Извършена е и корекция на коритото на реката. Строително-ремонтите дейности продължиха два месеца. По трасето на ремонтираните участъци е поставена и нова хоризонтална маркировка.

Мъжете обичат жени, които ядат месо

http://curious.actualno.com/Myjete-obichat-jeni-koito-jadat-meso-news_506266.html

Мъжете предпочитат жените, които ядат месо, а не вегетарианки. Това показва допитване на психолози, които се интересували какви жени предпочита силният пол откъм хранително-вкусовите нагласи, цитирано от БГНЕС. Близо 75% от мъжете предпочитат жените, които си падат по месото - те им изглеждат по-привлекателни. Тогава психолозите решили да си изяснят защо е така. Оказва се, че върху избора на мъжете играят роля огромно количество фактори - психологически и физиологически. Тази съвкупност влияе м

София е областта с най-много кражби на ток от "подвластните" на ЧЕЗ

http://business.actualno.com/Sofija-e-oblastta-s-naj-mnogo-krajbi-na-tok-ot-podvlastnite-na-ChEZ-news_506269.html

София е градът, в който са регистрани най-много кражби на ток за първите девет месеца на годината. Става въпрос обаче само за регионите, които се обслужват от ЧЕЗ, показва официална справка на ЕРП-то. В столицата броят на кражбите е 1261. Следват Ловеч и Враца с 844 кражби, 724 в Перник и Кюстендил, 684 в Плевен, 403 в София-област, 377 в Монтана и Видин плюс 324 в Благоевград. В резултат на нарушенията е дотаксувана 24 млн. киловатчаса електроенергия. 14 % от установените нарушения са на стоп

Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност”

http://www.cross.bg/sektor-promeni-ostanalite-1487265.html

/КРОСС/ Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност" и орязването на социалните придобивки на полицаите, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредна среща със синдикатите в МВР часове преди националния протест на полицаите.  „Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 г.”, се казва в обща декларация, постигната на срещата със социалните партньори, прочетена от Бъчварова. „Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и към останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“. Представителите на НС се ангажираха, че този подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“. Повече от 1000 полицаи са подали рапорт за напускане преди, а още над 500 - след промените.    

Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност”

http://www.cross.bg/sektor-promeni-dimitur-1487265.html

/КРОСС/ Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност" и орязването на социалните придобивки на полицаите, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредна среща със синдикатите в МВР часове преди националния протест на полицаите.  „Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 г.”, се казва в обща декларация, постигната на срещата със социалните партньори, прочетена от Бъчварова. „Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и към останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“. Повече от 1000 полицаи са подали рапорт за напускане преди, а още над 500 - след промените.

Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност”

http://www.cross.bg/buchvarova-sektor-promeni-1487265.html

/КРОСС/ Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност" и орязването на социалните придобивки на полицаите, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след спешна среща със синдикатите в МВР часове преди националния протест на полицаите.  „Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 г.”, каза Румяна Бъчварова пред журналисти след срещата със синдикатите на служителите на МВР. Бъчварова посочи, че тази обща декларация е постигната след проведената извънредна среща със социалните партньори. „Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и към останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“. Повече от 1000 полицаи са подали рапорт за напускане преди, а още над 500 - след промените.

Премахват текста от Закона за бюджета, предизвикал полицейските протести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099294

Управляващите оттеглят текста от Закона за държавния бюджет, които предизвикаха недоволството в МВР. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР.
Управляващите оттеглят текста от Закона за държавния бюджет, които предизвикаха недоволството в МВР. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР.

Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност”

http://www.cross.bg/politzaite-kabinetut-buchvarova-1487265.html

/КРОСС/ Кабинетът оттегля всички предложения за промени в сектор „Сигурност" и орязването на социалните придобивки на полицаите, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след спешна среща със синдикатите в МВР часове преди националния протест на полицаите.  Реформата ще бъде обсъждана отначало с партиите и синдикатите. Според Бъчварова това е сближаване на позициите със синдикатите.Повече от 1000 полицаи са подали рапорт за напускане преди, а още над 500 - след промените.

Сблъсъци по време на антиимигрантски протести в Берлин

http://www.moreto.net/novini.php?n=305868

Сблъсъци избухнаха в Берлин по време на антиимигрантска демонстрация на популистката партия "Алтернатива за Германия". Контрадемонстранти се опитаха да прекратят протеста и се стигна до намесата на полицията, съобщава Ройтерс.

МОСВ: Не се очакват съществени изменения на речните нива

http://pik.bg/мосв-не-се-очакват-съществени-изменения-на-речните-нива-news431669.html

МОСВ: Не се очакват съществени изменения на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес, в понеделник и вторник няма да вали.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 ноември) водните нива на реките се понижавали или са останали без промяна. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), р. Провадийска – в долното й течение (Черноморския басейн), р. Сазлийка и р. Марица – в средните им течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:


Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 20см до + 15 см
Черноморски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 3
Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива са от + 10 до - 7см
Западнобеломорски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 4 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес и през следващите 2 дни ще продължат да се понижават или задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 8 и 9.11 ще са около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 8, 9 и 10.11 ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11.11 водните количества ще бъде под средно многогодишната стойност и нивата ще се понижават плавно.


Черноморски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат да се понижават.


Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.


Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда,че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.


Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Държавата отстъпи пред полицаите (обновена)

http://pik.bg/държавата-отстъпи-пред-полицаите-обновена-news431670.html

Държавата отстъпи пред полицаите (обновена)

Управляващите оттеглят текста от Закона за държавния бюджет, който вдигна на бунт полицаите. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР. 

"Днешният разговор е едно сближаване на позициите със синдикатите", коментира Бъчварова.

Бъчварова посочи още, че след проведената среща със социалните партньори, която е извънредна, са достигнали до тази обща декларация. „Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя.

По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

„Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента”, обясни Стоянова. 

„В НС в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, допълни тя.
 
Румяна Бъчварова посочи още, че ще следи днешния масов протест на служителите от МВР, подкрепени от военни и служители на затворите. По думите й, проявата е напълно законна.

Махат спорния текст в закона, който вдигна на бунт полицаите

http://pik.bg/махат-спорния-текст-в-закона-който-вдигна-на-бунт-полицаите-news431670.html

Махат спорния текст в закона, който вдигна на бунт полицаите

Управляващите оттеглят текста от Закона за държавния бюджет, който вдигна на бунт полицаите. Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР. 

"Днешният разговор е едно сближаване на позициите със синдикатите", коментира Бъчварова.

Ален Делон на 80 г. - един от големите пичове на 20-21 век

http://frognews.bg/news_101539/Alen-Delon-na-80-g---edin-ot-golemite-pichove-na-20-21-vek/

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 в Со, буржоазно предградие на Париж. Името му е анаграма на “le don”, „дарбата”, и затова често се смята, че е псевдоним, но не е – това е рождената му фамилия, и подобно на тази на легендарния футболист Джордж Бест, е напълно заслуже­на. Ален е един от най-големите пичове на 20-21 век, мъжкар в киното и живота. И да сме актуални днес, ще припомним филмите му "За кожата на едно ченге" и "Дума на ченте".

Арестуваха провокатори от полицейските бунтове

http://petel.bg/Arestuvaha-provokatori-ot-politseyskite-buntove__133297

кадър: Нова тв, архив Между 6 и 10 човека са били арестувани преди часове, след като МВР и прокуратурата са провели почти денонощна акция...

Цял ден слънчево и топло – до 18 градуса

http://petel.bg/TSyal-den-slanchevo-i-toplo-----do-18-gradusa--__133298

илюстрация: Синоптик Днес времето ще е слънчево и топло. В часовете преди обяд на много места по поречието на Дунав и в Източна...

Правят се опити българите да бъдат настройвани срещу своята полиция!

http://bulgarski.pogled.info/news/69068/Pravyat-se-opiti-balgarite-da-badat-nastroivani-sreshtu-svoyata-politsiya

/Поглед.инфо/ Убеден съм, че полицаите ще продължат да отстояват своето призвание.  Противопоставяме се на опитите българите да бъдат настройвани срещу своята полиция.

Бъчварова: Оттегляме от проектобюджета промените за МВР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099285

Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета за социално партньорство. Диалогът със синдикатите започва отначало.
Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседание на Съвета за социално партньорство. Диалогът със синдикатите започва отначало.

Летисия Каста разхубави “Островът”, екзотична персийка играе с Калин Врачански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5097360

“Мисия Лондон” oържи рекорда с 13 западняци и за капак един македонец

Филмът “Мисия “Лондон” на Димитър Митовски продължава да държи рекорда на българският филм с най-много чуждестранни актьори - 13 англичани и американци и за капак един македонец.
За №1 от чуждите се борят англичанинът Алън Форд и американецът Томас Арана.
“Мисия Лондон” oържи рекорда с 13 западняци и за капак един македонец Филмът “Мисия “Лондон” на Димитър Митовски продължава да държи рекорда на българският филм с най-много чуждестранни актьори - 13 англичани и американци и за капак един македонец. За №1 от чуждите се борят англичанинът Алън Форд и американецът Томас Арана.

Всеки се жени за грешния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099215

Помните ли чудесното черно-бяло анимационно унгарско филмче „Семейство Мейзга”, което се излъчваше по първа програма преди доволно количество години? А помните ли госпожата на господин Мейзга, която непрекъснато се тюхкаше с фразата: „Ах, защо не се омъжих за Пища Хофнагел?” след поредната битова неразбория, за която, разбира се,
Помните ли чудесното черно-бяло анимационно унгарско филмче „Семейство Мейзга”, което се излъчваше по първа програма преди доволно количество години? А помните ли госпожата на господин Мейзга, която непрекъснато се тюхкаше с фразата: „Ах, защо не се омъжих за Пища Хофнагел?” след поредната битова неразбория, за която, разбира се,

Анкета на ДАЗД: Познавате ли европейските стратегически документи за правата на децата

http://www.cross.bg/detzata-pravata-detza-1487264.html

/КРОСС/ Познават ли децата европейските стратегически документи за правата на децата, какво е мнението им по проекта на Съвета на Европа за нова Стратегия за правата на децата 2016-2021 година? Отговор на тези въпроси търси Анкета на Държавната агенция за закрила на детето. Тя е насочена към децата на възраст от 14 до 18 години, достъпна е за попълване до 14 ноември т.г., а целта й е да провокира активност и интерес у децата към правата им. Резултатите от анкетата ще бъдат обявени до 20 ноември, когато се навършват 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Проектът на Съвета на Европа за нова стратегия за промотиране и защита правата на децата за периода 2016-2021 г. разглежда основните предизвикателства за правата на децата през следващите години, съпътстващите действия за справяне с тях - сътрудничество, поддържане на партньорства и ефективна комуникация. Определени са пет приоритетни сфери:• Равни възможности за всички деца• Участие на всички деца• Живот без насилие за всички деца• Право на справедливост за всички деца• Участие и защита в дигитална среда

Майката на убиеца Димитър от Сливен: Не искам да го виждам и чувам повече

http://pik.bg/майката-на-убиеца-димитър-от-сливен-не-искам-да-го-виждам-и-чувам-повече-news431666.html

Майката на убиеца Димитър от Сливен: Не искам да го виждам и чувам повече

"Не говореше нищо за личния си живот. Лятото видяхме, че си е татуирал името й на тялото. Все за нея говореше и се оплакваше, че не го искала, но това причина ли е да стори това ужасно нещо? Не искам да го виждам и да го чувам повече, заслужава да го убиеш нашият." Това казва през сълзи пред "Телеграф" Юлия - майката на Димитър Иванов, който уби 15-годишната Симона в Сливен.

"Цял живот ние сме се трудили, блъскали сме се. Освен него още две деца отгледахме и обучихме, а вижте сега каква стана. Не знам какво е на близките на това дете. Това, че някой не те иска, причина ли е да убиеш някого? Умът ми не го побира как може да посегне", продължава Юлия. 

"Митко ще се самоубие, той няма да дочака нито присъда, нито нищо. Ще намери начин, вече два пъти опита. Ще пробва и трети път или ще направи нещо, че полицаите да го застрелят сигурно", каза баща му Генчо.

При първия си опит убиецът на 15-годишната Симона Великова от Сливен се нагълтал с отрова за праскови в комбинация с цял блистер лекарства за кръвно. Вероятно заради любовна си мъка по момичето, той е изпаднал в дълбока депресия. Това станало три месеца преди кървавата драма, която се разигра в местната Професионална гимназия по икономика в петък.

29-годишният Димитър Иванов решил да сложи край на живота си, защото Симона, в която бил лудо влюбен, не споделяла чувствата му. След като бил отхвърлен младежът започнал да следи девойката и да я заплашва. След спречкване с втория й баща Иванов се сдобил със забрана да се доближава на по-малко от 100 метра до момичето.

Антония Петрова се влюбва за първи път в детската градина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5098766


Как бихте се описали с 3 думи?
И две са достатъчни: умна и красива! Шегувам се, не бих могла да се определя сама, трябва другите да го направят.
На колко години сте?
31.
Къде сте роденa?
В Пазарджик.
Какво харесвате у себе си?
Това, което не харесвам, се старая да го променя. Надявам се, че успявам.
Чай или кафе?
Как бихте се описали с 3 думи? И две са достатъчни: умна и красива! Шегувам се, не бих могла да се определя сама, трябва другите да го направят. На колко години сте? 31. Къде сте роденa? В Пазарджик. Какво харесвате у себе си? Това, което не харесвам, се старая да го променя. Надявам се, че успявам. Чай или кафе?

Християни посрещнаха Вселенския патриарх

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/hristiiani-posreshtnaha-vselenskiia-patriarh-6045071

Много православни християни дойдоха, за да зърнат с очите си Вселенския патриарх Вартоломей и да измолят неговата благословия

Голотата в „Плейбой“ - крайъгълен камък за списанието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5097260

В късната юнска вечер през 1970 г. на последния 37-и етаж на импозантната сграда в стил ар деко на номер 919 на Мичигън авеню в Чикаго един 44-годишен мъж бавно пуши лулата си, потънал в тежки мисли. Това е Хю Хефнър, главен редактор на „Плейбой“, който е изправен пред хамлетовска дилема.
 През декември 1953 г.
В късната юнска вечер през 1970 г. на последния 37-и етаж на импозантната сграда в стил ар деко на номер 919 на Мичигън авеню в Чикаго един 44-годишен мъж бавно пуши лулата си, потънал в тежки мисли. Това е Хю Хефнър, главен редактор на „Плейбой“, който е изправен пред хамлетовска дилема. През декември 1953 г.

Откъс от "Майкъл Джордан"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/08/2644337_otkus_ot_maikul_djordan/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от последната биография на най-великия баскетболист Майкъл Джордан ("Michael Jordan: The Life") от популярния спортен журналист и биограф Роланд Лейзънби. Книгата излезе миналото лято в САЩ и бързо предизвика сензация. Тя попадна в класацията на най-добрите спортни заглавия на "Ню Йорк таймс". 

Очите на Защитника се отварят широко. Готови са да изхвръкнат от орбитите си. Той е на път да се срещне със съвършенството на уникалното човешко...

Клонинг на Audi Q3

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096898

Китайското копие на кросоувъра Zotye SR7 струва 13 885 евро
Китайската компания Zotye без свян показа поредното си копие на немския автомобилен гигант Volkswagen.
Азиатските плагиати представиха клонинг на Audi Q3 с името Zotye SR7 и на цена 13 885 евро (100 000 юана).
През септември на изложението в Шенджу фирмата показа първата версия на
Китайското копие на кросоувъра Zotye SR7 струва 13 885 евро Китайската компания Zotye без свян показа поредното си копие на немския автомобилен гигант Volkswagen. Азиатските плагиати представиха клонинг на Audi Q3 с името Zotye SR7 и на цена 13 885 евро (100 000 юана). През септември на изложението в Шенджу фирмата показа първата версия на

Над 600 пловдивски полицаи тръгват към София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099280

 Повече от 600 полицаи от областната дирекция в Пловдив поемат към столицата, където днес от 13 часа ще се проведе национален протест. Част от тях са с автобуси, но повечето са с лични автомобили.
 Повече от 600 полицаи от областната дирекция в Пловдив поемат към столицата, където днес от 13 часа ще се проведе национален протест. Част от тях са с автобуси, но повечето са с лични автомобили. "Колегите предпочетоха собствения транспорт тъй като някои от тях са нощна смяна, а други пък ще бъдат ангажирани в охраната на мача "Ботев - Берое",

Клонинг на Audi Q3

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096796

Китайското копие на кросоувъра Zotye SR7 струва 13 885 евро
Китайската компания Zotye без свян показа поредното си копие на немския автомобилен гигант Volkswagen.
Азиатските плагиати представиха клонинг на Audi Q3 с името Zotye SR7 и на цена 13 885 евро (100 000 юана).
През септември на изложението в Шенджу фирмата показа първата версия на
Китайското копие на кросоувъра Zotye SR7 струва 13 885 евро Китайската компания Zotye без свян показа поредното си копие на немския автомобилен гигант Volkswagen. Азиатските плагиати представиха клонинг на Audi Q3 с името Zotye SR7 и на цена 13 885 евро (100 000 юана). През септември на изложението в Шенджу фирмата показа първата версия на

"Атака" с телевизионни кадри как актьор от НАТФИЗ шамаросва Сидеров

http://politics.actualno.com/Ataka-s-televizionni-kadri-kak-aktior-ot-NATFIZ-shamarosva-Siderov-news_506263.html

Кадри, на които се вижда как актьорът Анатоли Лазаров шляпва по главата лидера на „Атака” Волен Сидеров и след това вкарва шамар и на Десислав Чуколов, бяха показани в национален ефир. Тези кадри са подкрепата на новата версия на „Атака” за случилото се в НАТФИЗ в периода 23-25 октомври тази година, където Волен Сидеров на два пъти нахлу заедно със свои сподвижници. Пред сутрешния неделен блок на bTV Магдалена Ташева, която е депутат от „Атака”, обясни как по

Днес се възстановява движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099278

Днес в 11 ч. се възстановява движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия“ с обща дължина 3 км. Пуска се движението между км 9 и км 10 в посока Бургас – София. Ремонтът на директното трасе и виадукта в участъка продължи два месеца и включва поставяне на нови дилатационни фуги, тротоарни конзоли,
Днес в 11 ч. се възстановява движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия“ с обща дължина 3 км. Пуска се движението между км 9 и км 10 в посока Бургас – София. Ремонтът на директното трасе и виадукта в участъка продължи два месеца и включва поставяне на нови дилатационни фуги, тротоарни конзоли,

Днес се възстановява движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099274

Днес в 11 ч. се възстановява движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия“ с обща дължина 3 км. Пуска се движението между км 9 и км 10 в посока Бургас – София. Ремонтът на директното трасе и виадукта в участъка продължи два месеца и включва поставяне на нови дилатационни фуги, тротоарни конзоли,
Днес в 11 ч. се възстановява движението по два ремонтирани участъка от АМ „Тракия“ с обща дължина 3 км. Пуска се движението между км 9 и км 10 в посока Бургас – София. Ремонтът на директното трасе и виадукта в участъка продължи два месеца и включва поставяне на нови дилатационни фуги, тротоарни конзоли,

Владо Каролев: И все пак Uber ще остане в България

http://web.barometar.net/82476/

Икономистът Владо Каролев, който е застъпник на услугата Uber да работи в България, публикува впечатленията си от френската столица Париж, където услугата е разрешена: “ Париж…2 минути след като поръчаш Uber почти чисто нов Infinity Q50 идва. Учтив, облечен в костюм и с вратовръзка шофьор. Безплатна минерална вода. За 50 евро те закарва до всяка […]

Повикаха двама защитници на "Черно море" в националния отбор

http://www.moreto.net/novini.php?n=305875

Защитниците на футболния "Черно море" Михаил Венков и Стефан Станчев са получили повиквателни от националния селекционер Ивайло Петев. Те ще се присъединят към А националния отбор на лагер-сбор в Правец. Двамата „моряци" ще се съберат с останалите национали на лагера, който ще се проведе от 9-и до 13-и ноември.

Поетът Борис Христов спечели голямата награда на литературен клуб "Перото"

http://frognews.bg/news_101556/Poetat-Boris-Hristov-specheli-goliamata-nagrada-na-literaturen-klub-Peroto/

Борис Христов е носителят на Голямата награда на Литературен клуб "Перото", съобщиха от пресцентъра на НДК. Директорът на НДК Мирослав Боршош го е обявил за носител на наградата с цитат от "Книга на мълчанието" на поета, а от името на Борис Христов наградата са получили арх. Стефан Добрев и Йонко Йончев от издателство "Рива" - близък съратник на поета.

Продължава издирването на затрупаните от свлачището край Крушунските водопади

http://www.cross.bg/kryshynskite-vodopadi-tehnika-1487263.html

/КРОСС/ Издирването на двамата туристи, които бяха затрупани от скали край Крушунските водопади в петък, ще продължи и в неделя. Мястото на случая е такова, че човек може да отиде и да занесе онова, което ще се носи като техника с ръце и по същия начин да отнесе онова, което има да се премахва, т.е. не може да бъде използвана мощна техника, нито по въздуха, нито по земя. Така че това е твърде проблематично и във връзка с това е усложнено издирването, обясни кметът на община Летница Красимир Джонев и допълни: „Свлачишни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушунските водопади е повече от 200 куб. м земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения. Все още се работи на ръка и това е недостатъчно. Беше повикана военна техника, за да бъде изместен големият скален къс". Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади, са собственост на Общината и тя ги стопанисва. Правили сме това съвестно и коректно и по съоръженията и пътеката никога не е имало инцидент. В бъдеще ще направим пълно обследване и ще запазим Крушунските водопади като национален лесопарк и като атракция за туристи със съответните мерки, осигуряващи лимитиран достъп на туристи до места, които експертите биха сметнали за опасни.

„Ислямска държава” хакна АНС, ЦРУ и ФБР

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-atakata-1487262.html

/КРОСС/ Групировка, наречена Cyber Caliphate, част от „Ислямска държава", хакна сайтовете на Агенцията за национална сигурност на САЩ, ЦРУ, ФБР и 54 хиляди акаунта в Twitter и публикува телефонни номера, пароли и други лични данни, съобщава The Daily Mail. В съобщение, хакерите „обещават", че добре познатото черно знаме на Daesh, както е известна групировката в арабския свят, скоро ще се развее в Европа. Тя направи това като отмъщение за дрон атаката срещу британски джихадист и призова съмишлениците си да продължат с атаките и да помагат за разрастването на „Ислямска държава". Това е пореден епизод от кибер атаката, която джихадистите водят срещу враговете си. Повечето акаунти са на чужденци, които се намират в Саудитска Арабия.

След 6 год. на рецесия Хърватия избира нов парламент

http://www.mediapool.bg/sled-6-god-na-retsesiya-harvatiya-izbira-nov-parlament-news241538.html

Хърватите гласуват в неделя за нов парламент в най-оспорваните избори, откакто страната извоюва независимостта си от Югославия, съобщи БНР. Основни претенденти са дясноцентристката "Родолюбива коалиция“, сформирана около консервативната Хърватска демократична общност на Томислав Карамарко, и управляващата коалиция "Хърватия расте“ на социалдемократа Зоран Миланович. Те си оспорват общо 151 депутатски места. Консерваторите, които заложиха на националистически призиви по време на кампанията си, водиха в социологическите сондажи до началото на тази седмица, когато анкета показа, че ще спечелят 57 места срещу 60 за формацията на Миланович. При условие, че нито една от двете коалиции не спечели мнозинство, съставянето на следващото хърватско правителство ще зависи от представянето на новосформираната партия "Мост“, която е достатъчно популярна, за да получи до 12 мандата. В предизборната си кампания "Мост" критикува политиката на основните партии и акцентира върху икономическите проблеми на Хърватия, която вече шест години е в рецесия.

Данните за износа и вноса на Китай през октомври разочароваха силно

http://www.investor.bg/novini/130/a/dannite-za-iznosa-i-vnosa-na-kitai-prez-oktomvri-razocharovaha-silno-205616/

Износът се свива с 6,9%, а вносът - с 18,8% на годишна база, с което търговският излишък скача до рекордните 61,64 млрд. долара

Хърватия днес избира нов парламент

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/08/2644981_hurvatiia_dnes_izbira_nov_parlament/?ref=rss


3.7 млн гласоподаватели в Хърватия днес ще се разходят до урните, за да изберат следващото правителство на страната. Парламентарните избори днес са най-непредсказуемите от 25 години насам, пише Balkan Insight.

Основните опоненти са левите центристи от коалицията "Хърватия расте", ръководена от настоящите управляващи, Социалдемократическата партия и дясноцентристката "Патриотична коалиция", ръководена от опозиционния Хърватски християндемократически съюз.

Освен...

Бербатов вече е здрав, но ще се върне в игра след две седмици

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/08/2645015_berbatov_veche_e_zdrav_no_shte_se_vurne_v_igra_sled/?ref=rss


Димитър Бербатов е възстановен от контузията си в адукторите и поднови тренировки с ПАОК.

Българският нападател пропусна няколко мача заради травмата и трябваше премине през специални възстановителни процедури.

Благоевградчанинът обаче вече се включи на пълни обороти в заниманията със съотборниците си.

Той получи контузията по време на дербито с "Панатинайкос" на 25 октомври, когато вкара от дузпа за 1:0, но веднага след гола напусна терена.
...

Печална развръзка: Откриха безжизнените тела на затрупаните край Крушунските водопади

http://petel.bg/Pechalna-razvrazka--Otkriha-bezzhiznenite-tela-na-zatrupanite-kray-Krushunskite-vodopadi__133296

Спасители са открили телата на затрупаните от свлачището край Крушунските водопади, съобщава БНР. Както БЛИЦ съобщи, днес продължи...

Четирима загинали и 28 ранени при катастрофи тази нощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099268

28 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В страната са станали 20 пътнотранспортни произшествия, при които има четирима загинали и двама с опасност за живота. На територията на столицата са станали 96 леки и три тежки пътни инцидента, при които са ранени десет души.
28 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 20 пътнотранспортни произшествия, при които има четирима загинали и двама с опасност за живота. На територията на столицата са станали 96 леки и три тежки пътни инцидента, при които са ранени десет души.

Четирима загинали и 28 ранени при катастрофи тази нощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099272

28 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В страната са станали 20 пътнотранспортни произшествия, при които има четирима загинали и двама с опасност за живота. На територията на столицата са станали 96 леки и три тежки пътни инцидента, при които са ранени десет души.
28 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 20 пътнотранспортни произшествия, при които има четирима загинали и двама с опасност за живота. На територията на столицата са станали 96 леки и три тежки пътни инцидента, при които са ранени десет души.

Ален Делон на 80 години

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bZoXYEpWXC0/

Ален Делон – френският актьор с изключителна кариера в киното и бурен живот днес празнува 80-годишнината си. Роден е на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж, Франция. Има трудно детство след развода на родителите си. През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма “Когато в това е замесена жена” на Ив Алегре. Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като “Под яркото слънце” на Рене Клеман. “Роко и неговите братя” и “Гепардът” на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера. В Италия Делон се снима в “Затъмнението” на Микеланджело Антониони. Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също “Червеният кръг” и “Самураят” на Жан-Пиер Мелвил, “Убийството на Троцки” и “Господин Клайн” на Джоузеф Лоузи, “Борсалино” на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в “Червено слънце” на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – “Изгорелите хамбари”, “Циганинът”, “Дума на ченге”. Той застава също зад камерата и заснема филмите “За кожата на един полицай” и “Неукротимият”.
Има 3 деца от два брака- Антони от брака му с Натали Делон и Анушка и Ален-Фабиан – от брака му с Розали ван Бреемен. Ален Делонп има 3 внучки от сина си Антони: Лу (родена през 1996 г.), Лив (родена на 25 август 2001 г.), както и незаконната Алисън (родена през 1989 г.). От 23 септември 1999 г. Ален Делон е с двойно гражданство – става гражданин на Швецария и живее с двете си деца в Чен-Бужери, кантон Женева.
Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Актьорът колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия. През последните години Ален Делон е известен не само като великолепен актьор, но и като успешен бизнесмен. Под неговата търговска марка “AD” се произвеждат много стоки (например, парфюми, цигари). Той също е станал владетел на собствена авиолиния. Колекционерите на произведенията на изкуството високо оценяват колекцията на Делон. В частност, през 2007 г. актьорът е продал част от своята колекция от картини за около 9 милиона евро.
Ален Делон вече отдавна е не просто актьор или звезда, той е предмет на поклонение. Той е жива легенда.

Миков: Полицаите ще продължат да отстояват своето призвание

http://frognews.bg/news_101555/Mikov-Politsaite-shte-prodaljat-da-otstoiavat-svoeto-prizvanie/

"Убеден съм, че въпреки всичко, служителите на МВР ще продължат да отстояват своето призвание - сигурността на българските граждани и спазването на законите“. Това заявява в поздравителен адрес към българските полицаи по случай професионалния им празник председателят на НС на БСП Михаил Миков.

Исторически избори в Мианма

http://www.mediapool.bg/istoricheski-izbori-v-mianma-news241537.html

В Мианма започнаха изборите за парламент, определяни като най-свободните за последните 25 години и като най-голямата стъпка в прехода на страната от военна диктатура към демокрация. Основен фаворит е Националната лига за демокрация начело с Аун Сан Су Чжи, която спечели и анулираните от хунтата избори през 1990 година. Дори и да победи обаче, тя ще трябва да дели властта с армията, която си гарантира една четвърт от местата в парламента, контрол върху важни министерства и вето върху всякакви промени в конституцията. Лидерката на миаманската опозиционна партия Национална лига за демокрация - нобеловата лауреатка и бивша дисидентка Аун Сан Су Чжи, гласува на историческите парламентарни избори, предадоха световните агенции. Аун Сан пусна бюлетината си в избирателна секция в училище в центъра на град Янгон, след което нейните привърженици, събрали се пред сградата, започнаха да скандират "Победа". Събитието отразяваха стотици журналисти от медии от целия свят. Аун Сан дойде в избирателната секция с бодигардове, облечена в червено - цвета на нейната партия.

Исторически избори в Миянма

http://www.mediapool.bg/istoricheski-izbori-v-miyanma-news241537.html

В Мианма започнаха изборите за парламент, определяни като най-свободните за последните 25 години и като най-голямата стъпка в прехода на страната от военна диктатура към демокрация. Основен фаворит е Националната лига за демокрация начело с Аун Сан Су Чжи, която спечели и анулираните от хунтата избори през 1990 година. Дори и да победи обаче, тя ще трябва да дели властта с армията, която си гарантира една четвърт от местата в парламента, контрол върху важни министерства и вето върху всякакви промени в конституцията. Лидерката на миаманската опозиционна партия Национална лига за демокрация - нобеловата лауреатка и бивша дисидентка Аун Сан Су Чжи, гласува на историческите парламентарни избори, предадоха световните агенции. Аун Сан пусна бюлетината си в избирателна секция в училище в центъра на град Янгон, след което нейните привърженици, събрали се пред сградата, започнаха да скандират "Победа". Събитието отразяваха стотици журналисти от медии от целия свят. Аун Сан дойде в избирателната секция с бодигардове, облечена в червено - цвета на нейната партия.

Вдовицата на Емил Шарков: Категорично подкрепям протеста на полицаите

http://pik.bg/вдовицата-на-емил-шарков-категорично-подкрепям-протеста-на-полицаите-news431656.html

Вдовицата на Емил Шарков: Категорично подкрепям протеста на полицаите

За себе си намирам някакви отговори, но официално, никой от системата не ми е дал такива. На всички е ясно, че самата акция е поредица от грешни стъпки. Моят съпруг и неговите колеги колеги не са действали по начина, по който са ги учили в академията.

Адекватно наказание за Петко Петков ще е най-тежкото, което може да отсъди българската съдебна система - доживотен затвор. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Милена Шаркова, вдовица на убития в Лясковец командос Емил Шарков.

Моят съпруг и неговите колеги колеги не са действали по начина, по който са ги учили в академията. Тя коментира и темата за полицейските протести. Категорично ги подкрепям. Всеки един полицай, който защитава гражданите и колегите си, трябва да се чувства сигурен. Тази сигурност може да му я даде държавата

. В момента сигурността е разклатена. Това се дължи на поредица от действия или бездействия на управляващите през последните години. Ясно е, че трябва да има промени в системата. Редовите полицаи са жертва на действията на управляващите. Аз получих 11 000 лева след смъртта на моя съпруг. Толкова получават жените на полицаите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Полицаите трябва да мислят за своята работа и акции, а не дали ще им стигне заплатата до края на месеца, дали ще могат да се покрие кредита, дали няма да им протекат кубинките, каза още Милена Шаркова.

 

 

На митинг в Берлин: Спасете Германия, спрете Меркел

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/na-miting-v-berlin-spasete-germaniia-sprete-merkel-6045070

Водачът на Свободната демократическа партия (СДП) в Германия Кристиан Линднер обвини канцлера Ангела Меркел за хаоса с бежанците в Европа

1000 полицаи от Плевен прииждат в София

http://pik.bg/1000-полицаи-от-плевен-прииждат-в-софия-news431652.html

1000 полицаи от Плевен прииждат в София

Около 1000 служители на МВР тръгват за националния протест на полицаите в София. Три автобуса ще извозят част от полицаите, а останалите ще пътуват с личните си автомобили, съобщава Нова телевизия.

"Основната ми заплата е 465 лв. Около 1000 лева взимам чисто на месец. Получавам тези пари от основното си възнаграждение, прослуженото време и средствата за храна. Сумата за прослуженото ми време е над 300 лева. Според предлаганата реформа новопостъпилите служители на МВР няма да получават тази сума", сподели криминалния полицай от Плевен Иван Мусков.

Чрез протеста си искаме да постигнем диалог, защото тези реформи бяха внесени без знанието на служителите на МВР", допълни той.
В Гоце Делчев също полицаи се подготвят да отпътуват към столицата на България. Около 120 служители на МВР потеглят към столицата.

Християните в България посрещнаха Вселенския патриарх

http://pik.bg/християните-в-българия-посрещнаха-вселенския-патриарх-news431651.html

Християните в България посрещнаха Вселенския патриарх

Християните в България посрещнаха Вселенския патриарх Вартоломей, чиято официална визита у нас започва днес.
Посещението на Вселенския патриарх в страната ни ще продължи до 10 ноември включително. В 9 ч. тази сутрин той бе посрещнат в храм- паметника „Св. Ал. Невски” от българския патриарх Неофит. Много православни християни дойдоха, за да зърнат с очите си Вселенския патриарх и да измолят неговата благословия. Вартоломей е у нас по покана на патриарх Неофит. Малко по-късно се очаква Вселенският и Българският патриарх да отслужат заедно Съборна света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”. В храма тази сутрин дойдоха още Симеон Сакскобургготски, министърът на спорта Красен Кралев, Илияна Раева, Стефка Костадинова, представители на католическата църква у нас и др. 

Днес е Денят на Св. Архангел Михаил

http://offnews.bg/news/n_1/n_588020.html

Днес е един от най-големите християнски празници – Архангеловден (Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили). Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Той символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Архангелът е смятан за предводител на небесното войнство от ангели, архангели и други сили.В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. У нас Архангеловден е професионален празник на служителите от МВР. Днес празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Милко, Милена, Емилия, Емил, Рангел, както и Радко, Райна, Радослав, Радостин, Рачо, Огнян и Пламен.

Държавата капитулира под натиска на полицаите

http://www.mediapool.bg/darzhavata-kapitulira-pod-natiska-na-politsaite-news241536.html

Притисната от няколкодневните протести на полицаите и само 2-3 часа преди свикания в София нациолен протест, държавата отстъпи и се отказа вкупом от всичките си намерения за намаляване на многобройните полицейски привилегии. Така набързо и нескопосано замислената (чрез текстове в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета) реформа е на път да приключи още преди да е започнала. Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, съобщиха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова след проведеното в неделя сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. Диалогът със синдикатите продължава в понеделник. Падат всички параграфи между 9 и 16 от проектобюджета, които орязваха социалните придобивки на служителите на МВР. Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфите от "9" до "16" в проекта за бюджет за 2016 г., се казва в обща декларация, прочетена от Бъчварова. Предложенията за законодателни промени, засягащи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектора "Сигурност", обяви Бъчварова. Менда Стоянова посочи, че в парламента са внесени проектопромени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, "в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР". Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем, коментира Бъчварова. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, и детайлите ще бъдат уточнени от техните представители оттук нататък в разговорите, каза Бъчварова. Галентин Грозев, лидер на Синдикалния алианс "Сигурност", заяви, че за договорености още е трудно да се говори. „Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме”, каза Грозев. От утре имаме обещанието, че ще започнем незабавна работа по вижданията на правителството и НС за това какви реформи трябват в сектор „Сигурност”, ще обсъждаме какви предложения имат. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Има колеги от всички структури и синдикати, обединени сме от общата опасност, която се стовари. Всички колеги от сектор „Сигурност” ни подкрепят, каза Грозев пред БНР. Приехме декларацията , че тези параграфи от 9 до 16 ще бъдат отменени изцяло. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители. Трябва да стане ясно на гражданите и че колегите от МВР имат не само разум, но и чувство за отговорност и лично достойнство, увери Грозев. Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Не сме се поддали по никакъв начин, не сме се отдръпнали, даваме възможност на тези, които са дали обещание, да го спазят”, подчерта още Галентин Грозев. Той съобщи, че синдикатите внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи заради начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения. Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност". Засега не е ясно дали и в какъв вид ще се проведе насроченият за 13 часа пред сградата на НС в деня на професионалния полицейски празник национален протест. Той трябваше да бъде кулминацията на започналите във вторник незаконни блокади на ключови пътни артерии в София и страната заради предлаганото от финансовия министър Владислав Горанов орязване на социалните придобивки в сектор "Сигурност". Въпреки че в сряда лично премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще направи компромис, оставяйки обезщетението от 20 заплати за всички пенсиониращи се служители в силови структури, протестите продължиха. От синдикатите декларираха, че колегите им няма да спрат ефективните си протестни действия, докато управляващите не оттеглят и останалите си предложения – замразяването на 2-процентния бонус към заплатата за всяка прослужена година в системата, както и намаляването на годишния отпуск от 30 на 20 дни. Премиерът Борисов обаче твърдо обяви, че повече компромиси няма да има, изразявайки възмущението си, че протестиращите полицаи приличали на представители на футболни агитки, което разбираемо притеснявало гражданите. Министър Горанов също потвърди, че нови отстъпки няма да има и саркастично посъветва униформените да се успокоят и да не напускат, защото трудно щели да си намерят друга работа. Лидерът на ДПС Лютви Местан, съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, както и зам.-председателят на АБВ Румен Петков пък подкрепиха действията на служителите в сектор "Сигурност" срещу плана на Горанов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също ги подкрепи с половин уста, обвинявайки за ситуацията единствено вътрешния министър Румяна Бъчварова, тъй като диалог между нея и полицаите липсвал. Междувременно пък главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че от началото на вълненията 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, които ще бъдат удовлетворени. Според синдикатите в МВР техният брой обаче наближава 2000. От пожарникарският профсъюз добавиха, че ако предложенията на Горанов станат факт, "пожарната ще остане само на хартия". Проявата в неделя е организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и подкрепена от синдикатите на военните, пожарникарите и служителите в затворите. За демонстрацията бе подадено и уведомление в Столичната община.

Под натиска на протестите държавата капитулира пред полицаите

http://www.mediapool.bg/pod-natiska-na-protestite-darzhavata-kapitulira-pred-politsaite-news241536.html

Притисната от няколкодневните протести на полицаите и само 2-3 часа преди свикания в София нациолен протест, държавата отстъпи и се отказа вкупом от всичките си намерения за съкращанане на полицейските привилегии. Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, съобщиха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова след проведеното в неделя сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. Диалогът със синдикатите продължава в понеделник. Падат всички параграфи между 9 и 16 от проектобюджета, които орязваха социалните придобивки на служителите на МВР. Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфите от "9" до "16" в проекта за бюджет за 2016 г., се казва в обща декларация, прочетена от Бъчварова. Предложенията за законодателни промени, засягащи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектора "Сигурност", обяви Бъчварова. Менда Стоянова посочи, че в парламента са внесени проектопромени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, "в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР". Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем, коментира Бъчварова. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, и детайлите ще бъдат уточнени от техните представители оттук нататък в разговорите, каза Бъчварова. Галентин Грозев, лидер на Синдикалния алианс "Сигурност", заяви, че за договорености още е трудно да се говори. „Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме”, каза Грозев. От утре имаме обещанието, че ще започнем незабавна работа по вижданията на правителството и НС за това какви реформи трябват в сектор „Сигурност”, ще обсъждаме какви предложения имат. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Има колеги от всички структури и синдикати, обединени сме от общата опасност, която се стовари. Всички колеги от сектор „Сигурност” ни подкрепят, каза Грозев пред БНР. Приехме декларацията , че тези параграфи от 9 до 16 ще бъдат отменени изцяло. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители. Трябва да стане ясно на гражданите и че колегите от МВР имат не само разум, но и чувство за отговорност и лично достойнство, увери Грозев. Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Не сме се поддали по никакъв начин, не сме се отдръпнали, даваме възможност на тези, които са дали обещание, да го спазят”, подчерта още Галентин Грозев. Той съобщи, че синдикатите внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи заради начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения. Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност". Засега не е ясно дали и в какъв вид ще се проведе насроченият за 13 часа пред сградата на НС в деня на професионалния полицейски празник национален протест. Той трябваше да бъде кулминацията на започналите във вторник незаконни блокади на ключови пътни артерии в София и страната заради предлаганото от финансовия министър Владислав Горанов орязване на социалните придобивки в сектор "Сигурност". Въпреки че в сряда лично премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще направи компромис, оставяйки обезщетението от 20 заплати за всички пенсиониращи се служители в силови структури, протестите продължиха. От синдикатите декларираха, че колегите им няма да спрат ефективните си протестни действия, докато управляващите не оттеглят и останалите си предложения – замразяването на 2-процентния бонус към заплатата за всяка прослужена година в системата, както и намаляването на годишния отпуск от 30 на 20 дни. Премиерът Борисов обаче твърдо обяви, че повече компромиси няма да има, изразявайки възмущението си, че протестиращите полицаи приличали на представители на футболни агитки, което разбираемо притеснявало гражданите. Министър Горанов също потвърди, че нови отстъпки няма да има и саркастично посъветва униформените да се успокоят и да не напускат, защото трудно щели да си намерят друга работа. Лидерът на ДПС Лютви Местан, съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, както и зам.-председателят на АБВ Румен Петков пък подкрепиха действията на служителите в сектор "Сигурност" срещу плана на Горанов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също ги подкрепи с половин уста, обвинявайки за ситуацията единствено вътрешния министър Румяна Бъчварова, тъй като диалог между нея и полицаите липсвал. Междувременно пък главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че от началото на вълненията 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, които ще бъдат удовлетворени. Според синдикатите в МВР техният брой обаче наближава 2000. От пожарникарският профсъюз добавиха, че ако предложенията на Горанов станат факт, "пожарната ще остане само на хартия". Проявата в неделя е организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и подкрепена от синдикатите на военните, пожарникарите и служителите в затворите. За демонстрацията бе подадено и уведомление в Столичната община.

Полицаите на национален протест пред Народното събрание

http://www.mediapool.bg/politsaite-na-natsionalen-protest-pred-narodnoto-sabranie-news241536.html

В неделя, на професионалния си празник, полицаи от цялата страна се събират в София на национален протест. Началото е в 13 ч. на площад "Народно събрание". Националният полицейски протест е кулминацията на започналите във вторник незаконни блокади на ключови пътни артерии в София и страната заради предлаганото от финансовия министър Владислав Горанов орязване на социалните придобивки в сектор "Сигурност". За същия ден в последния момент бе насрочена и извънредна среща на Съвета за социално партньорство. Както съобщи пресцентърът на МВР, в събота министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се е срещнала със синдикалистите организатори на протестите и са се договорили в неделя да обсъдят отпадането на параграфите от законопроекта за бюджет 2016 г., срещу които служителите от сектор "Сигурност" негодуват. Ще бъдат дискутирани и следващите необходими мерки за реформа в МВР. Въпреки че в сряда лично премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще направи компромис, оставяйки обезщетението от 20 заплати за всички пенсиониращи се служители в силови структури, протестите продължиха. От синдикатите декларираха, че колегите им няма да спрат ефективните си протестни действия, докато управляващите не оттеглят и останалите си предложения – замразяването на 2-процентния бонус към заплатата за всяка прослужена година в системата, както и намаляването на годишния отпуск от 30 на 20 дни. Премиерът Борисов обаче твърдо обяви, че повече компромиси няма да има, изразявайки възмущението си, че протестиращите полицаи приличали на представители на футболни агитки, което разбираемо притеснявало гражданите. Министър Горанов също потвърди, че нови отстъпки няма да има и саркастично посъветва униформените да се успокоят и да не напускат, защото трудно щели да си намерят друга работа. Лидерът на ДПС Лютви Местан, съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, както и зам.-председателят на АБВ Румен Петков пък подкрепиха действията на служителите в сектор "Сигурност" срещу плана на Горанов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също ги подкрепи с половин уста, обвинявайки за ситуацията единствено вътрешния министър Румяна Бъчварова, тъй като диалог между нея и полицаите липсвал. Междувременно пък главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че от началото на вълненията 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, които ще бъдат удовлетворени. Според синдикатите в МВР техният брой обаче наближава 2000. От пожарникарският профсъюз добавиха, че ако предложенията на Горанов станат факт, "пожарната ще остане само на хартия". Проявата в неделя е организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и подкрепена от синдикатите на военните, пожарникарите и служителите в затворите. За демонстрацията бе подадено и уведомление в Столичната община.

Правят извънреден съвет за социално партньорство в МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=305873

Извънреден съвет за социално партньорство ще се проведе днес в МВР, съообщиха оттам за Moreto.net Дневният ред на заседанието предвижда да се обсъди отпадането на параграфи 10 и 16 от преходните и заключителни разпоредби от законопроекта за държавния бюджет за 2016 година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване