Един от най-горещите имотни пазари в Северна Америка приключи със саморегулацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270006_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%

 Канадската провинция Британска Колумбия – един от най-горещите пазари на имоти в момента, ще приключи със саморегулирането на пазара, пише Bloomberg.

Местното правителство ще се опита да обуздае неетичните практики, които подклаждат ръста на цените на жилищата във Ванкувър – най-горещият пазар на имоти в страната и един от най-активните в Северна Америка в момента.

“Секторът на имотите имаше 10 години да проработи както трябва в условията на саморегулация и не го направи”, коментира губернаторът Кристи Кларк на пресконференция, на която обяви край на правото на самостоятелно регулиране на бранша.

Ходът на провинциалната администрация следва препоръките на независима комисия, която след анализ обяви, че е необходим по-строг надзор и по-голяма прозрачност в индустрията.

Общественият натиск за повече контрол на сектора на имотите също е огромен, след като цената на средностатистическото жилище във Ванкувър нарасна с 37% за една година до 1,5 млн. канадски долара (1,2 млн. щатски долара).

Правителството на Британска Колумбия ще повиши глобите за агенциите за имоти, които прилагат различни неетични практики, до 500 хил. канадски долара. Брокерите пък няма да имат право да работят с клиенти.

Кларк съобщи също, че провинциалната администрация вече работи с местната власт във Ванкувър за облагане с данък на необитаемите жилища. Финансовият министър на Британска Колумбия Майкъл де Йонг се е срещнал с кмета на града Грегор Робъртсън във връзка с налога.

Правителството на провинцията възнамерява да назначи и специален служител, който да отговаря за пазара на имоти и който да следи за регулацията и да налага санкциите.

Британска Колумбия вече предприе стъпки за справяне с финансовата достъпност на жилищата, припомня информационната агенция. Прилага се специален данък при сделките с луксозни имоти в размер на 3% от стойността на жилищата над 2 млн. канадски долара.

Властите обещават и още мерки с цел “охлаждане” на пазара.

ТИР падна в река Струма край Кресна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5626295

ТИР падна в река Струма край КреснаТоварен автомобил падна в река Струма край Кресна. Причината за инцидента най-вероятно е, че водачът е заспал, предаде БГНЕС.  Малко преди 6 часа тази сутрин товарен автомобил МАН с пазарджишка регистрация се движи през Кресна към дефилето. Най-вероятно водачът е заспал, тъй като тирът минава през насрещната лента,

Преглед на печата

http://www.cross.bg/rukovodstvoto-suyuz-evropeiiskiya-1513629.html

/КРОСС/ "Няма жито за хляб", пише "Земя". При добра реколта цените на житото ще продължат да падат, а това може да доведе до дефицит на хлебна пшеница, това са заявили от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. "Телеграф" предупреждава за опасни ями в река Дунав. Водните спасители също алармират, че в страната има много неохраняеми водоеми, в които хората се къпят, като пренебрегват забраните. Освен това, много често забранителните табели се крадат, особено по селата. Датата за избор на президент ще е 6 ноември, а балотажът -  13 ноември, съобщава "24 часа". От средите на управляващите са заявили за вестника, че днес на председателски съвет на Народното събрание, датите ще бъдат обсъдени и проектът веднага ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала. Изтеглянето на датата за ноември, вместо октомври, е защото политиците не искат предизборна кампания в топлите месеци, отредени за отпуски. Според Антон Кутев от БСП, много от редовите членове на социалистическата партия одобряват ВМРО. В интервю за"Стандарт" Кутев изразява надежда ръководството на БСП да намери общ език с патриотичните партии за обща подкрепа на кандидат-президент. Пръстовите отпечатъци за идентификация на пациентите ще бъдат въведени в 20 болници първоначално, съобщава "24 часа". Софтуерът е почти готов, са казали за вестника от ръководството на Здравната каса

Защо инвеститорите в злато трябва да следят внимателно и среброто

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270005_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B

 Цената на среброто достигна двугодишен връх в понеделник над 21 долара за тройунция на фона на поскъпване при благородните метали в качеството им на активи убежище след референдума във Великобритания. Някои инвеститори казват, че среброто има потенциала да поскъпва още и да е по-добър залог от златото, пише CNBC.

“Среброто не е метал, за който повечето хора се сещат, когато мислят за благородни метали, но то е както благороден, така и индустриален метал”, казва Андрю Чанин, главен изпълнителен директор на PureFunds. “Много от причините, поради които инвеститорите влагат парите си в злато, са валидни и за среброто, а същевремнно има голямо търсене на сребро в индустрията”, посочва той.

От референдума насам спотовата цена на среброто се повиши с 19% и в понеделник достигна 21,125 долара за тройунция. Във вторник към 16:25 часа българско време металът се търгува с повишение от 1,7% до 19,92 долара за тройунция. 

За сравнение, спотовата цена на златото се покачи със 7,8% през съответния период и във вторник се търгува с ръст от 0,9% до 1 351,65 долара за тройунция. 

Въпреки актуалното поскъпване цената на среброто остава с около 60% под пика си от 2011 г., когато беше над 49 долара за тройунция. Това, заедно със сравнително ниската цена в сравнение с тази на златото, предполага, че среброто има накъде още да поскъпва, посочва CNBC.

“Ако използвате съотношението сребро-злато, когато гледате цените в миналото и цените сега, за всяка тройунция добито злато имаме малко под 10 тройунции добив на сребро. Съотношението в търговията обаче е 70:1 и изглежда тук има възможност. Исторически средното съотношение е около 40:1 или по-ниско, ако гледате по-дълъг период”, посочва Чанин.

Миналата седмица Societe Generale актуализира краткосрочните и дългосрочните си прогнозни цени за златото и среброто. Френската банка вече очаква средна цена на среброто от 18 долара тази година, 17,50 долара и 15 долара съответно през 2017 и 2021 г.

„Среброто има повече потенциал да поскъпва, защото се използва все по-често за изработката на слънчеви панели. Около 10% от търсенето идва именно оттам“, казва Джеръми Ратхол от Investec. “Соларните панели са нарастващ източник на търсене, така че среброто става привлекателно като инвестиция и в суровина, и в индустриална употреба”, допълва той.

Новият изпълнителен директор на австралийския гигант в минната индустрия Rio Tinto обаче предупреди, че пренасищането на пазара на метали може да продължи да оказва натиск върху цените.

„Свръхпредлагане има при всички суровини, нека бъдем ясни“, казва Жан-Себастиан Жак в интервю за Financial Times. “Първият метал, който вероятно ще се измъкне от свръхпредлагане, е медта. Ако гледате другите – желязна руда, въглища и т.н. - те имат да извървят дълъг път”, казва още той.

 

 


 

 

Преп. Сисой Велики. Св. свщмчк Валентин, презвитер Римски

http://www.cross.bg/sisoii-prepodobni-veliki-1513628.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Сисой Велики Преподобни Сисой се родил в Египет. Бил ученик на св. Антоний Велики, който го въвел в строг монашески живот. След смъртта на своя учител преподобни Сисой се поселил да живее в една пустинна планина, наречена Антониева, понеже на нея по-рано се подвизавал сам св. Антоний. След непрестанни постнически подвизи и молитвени бдения Сисой стигнал до такова духовно съвършенство, че станал незлоблив като дете. Затова Бог го надарил с благодатна сила да изцерява болни, да изгонва нечисти духове и да възкресява мъртви. Цели 60 години преподобни Сисой се подвизавал в пустинята. При него идвали за съвет монаси и миряни от далечни места. За тях той бил извор на жива мъдрост. Преди смъртта лицето му засияло като слънце. Монасите стоели около него и се чудели на това явление. А когато старецът издъхнал, цялата килия се изпълнила с чудно благоухание. Св. Сисой починал в дълбока старост през 429 година.  

Бъдещето на гражданите на ЕС във Великобритания е несигурно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270004_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B

 Бъдещето на близо 3 млн. граждани на ЕС във Великобритания се оказва несигурно, коментира британското издание The Guardian. Основание за тези опасения са коментарите на вътрешния министър Тереза Мей, сочена за най-вероятния заместник на Дейвид Камерън начело на консервативната партия и на премиерското кресло.

Мей заяви, че статутът на европейците във Великобритания ще зависи от преговорите, които страната ще води с Брюксел за напускане на ЕС.

 

Дори и лицата на кампанията за напускане на общността не настояваха гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, да напуснат, допълва изданието. По време на кампанията те обещаваха, че европейците, които законно пребивават в страната, ще имат възможността да останат.

Бившият лидер на Лейбъристката партия Ед Милибанд пък е убеден, че никое правителство няма да извърши "принудително депортиране на милиони граждани на ЕС" и поиска повече яснота, за да бъде сложен край на страховете, допълва Financial Time.

За други двама кандидати за лидерството при консерваторите - Майкъл Гоув и Андреа Лийдсъм, европейските граждани трябва да получат правото да останат във Великобритания.

За много от европейците в Лондон ситуацията е нереална и те не очакват действително да бъдат депортирани. В същото време обаче липсата на яснота ги разочарова, допълва още Financial Times.

Тереза Мей пък отказа да даде гаранции за това дали европейците ще могат да останат в Обединеното кралство.

"Ние все още сме член на ЕС - няма промяна в тяхната позиция към момента", каза тя. Според нея обаче в процеса на преговорите въпросът ще бъде повдигнат и обсъден. Мей е категорична, че така ще бъде гарантирана и позицията на британците, които живеят в страните от ЕС.

Мнение, че мястото на гражданите на ЕС във Великобритания трябва да бъде договорено с Брюксел, вече изказа и един от бившите лидери на Ukip, партията на Найджъл Фараж, настояваща за Brexit. Лорд Пърсън коментира, че европейските граждани на Острова могат да бъдат изтъргувани за запазване на позициите на 1,2 млн. британци, които живеят в друга държава от ЕС.

Адвокатът Колин Йео, който е защитник на правата на имигрантите във Великобритания, вече коментира, че думите на Пърсън подсказват, че Великобритания ще държи като "заложници 3 млн. граждани на ЕС в преговорите с общността".

Радарите за превишена скорост днес - 6 юли, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=325385

Служители на пътната полиция ще следят днес - 6 юли, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-08:50ч. - южен пътен възел вход Извън Варна: 10:20ч.-12:00ч. ГП I-9 Харамията на 120.

В България се откри първият детски международен фестивал за танцово изкуство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626291

Първият детски международен фестивал за танцово изкуство „Голяма танцова академия“ се откри във вторник в България, в комплекса „Камчия“, край град Варна, предаде ТАСС. Конкурсът, който ще продължи до 11 юли, е организиран от Московската държавна академия за хореография (МГАХ), продуцентска компания „Жокер медия“ с подкрепата на фонд „Устойчиво
Първият детски международен фестивал за танцово изкуство „Голяма танцова академия“ се откри във вторник в България, в комплекса „Камчия“, край град Варна, предаде ТАСС. Конкурсът, който ще продължи до 11 юли, е организиран от Московската държавна академия за хореография (МГАХ), продуцентска компания „Жокер медия“ с подкрепата на фонд „Устойчиво

Лирата залязва като Британската империя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270003_%D0%9B%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%

 През 1967 г. премиерът на Великобритания Харолд Уилсън обяви, че девалвацията няма да доведе до „изчезването на паунда в джоба ви“. Министърът на финансите Норман Ламънт призна, че е бил чут да пее в банята, след като през 1992 г. лирата е била отвързана от германската марка, с което британските пари поевтиняват рязко.

Ако историята е съдник, то обещанието на лидера на Brexit Борис Джонсън, че отрицателните последици от напускането на Европейския съюз (ЕС) са силно преувеличени, също се оказват несъстоятелни, пише Bloomberg.

Налице са няколко по-добри начина за изобразяване на пропадането на Великобритания като империя от показването на графика с изменението на валутния курс. Историци, икономисти и специалисти по международни отношения говорят за над 10-процентното поевтиняване на лирата от референдума от 23 юни като за още един негатив в глобалната роля на Великобритания.

„Историята на курса на лирата спрямо долара през последния век определено е стълба, водеща надолу, с големи временни стъпки“, коментира доцентът в Oxford University Руй Педро Естевес.

Най-старата валута в света е купувала близо 5 долара по време на Първата световна война.

В деня на референдума за еврочленството тя се разменяше за 1,50 долара. Във вторник курсът падна до 31-годишно дъно от 1,3011 долара. Анализаторите на HSBC Holdings Plc са сред тези, предвиждащи 1,20 долара за вероятна дестинация. Милиардерът Джордж Сорос предполага, че курсът ще стигне 1,15 долара, колкото е едно евро, което е около 60 цента под средната от 1971 г.

Докато някои икономисти, сред които бившият гуверньор на Английската централна банка Мервин Кинг, считат, че по-евтината валута ще доведе до по-добра конкурентоспособност по линия на износа, други виждат заплаха от рецесия и по-ниски лихвени проценти - в съчетание с по-изолираните политики и изтегляне от най-големият търговски блок в света, което би могло да подпокае апетита за британски активи.

„Ако погледнете Великобритания сега, определено това, което се случва, е резултат от приспособяването на валутния курс към очакванията за растежа“, коментира главният икономист на Международния валутан фонд Морис Обстфелд.

Курсът на лирата спада постепенно, стимулиран от серия финансови сривове, през по-голямата част от века – точно както се изпари международното признание на Великобритания.

Първо лирата поевтиня, след като бе отделена от златния стандарт през 1931 г., според който бе надценена, точно каквато беше през 1944 г., когато се присъедини към Бретън-Уудската система на управляеми валутни курсове. Още една девалвация от 30% бе погълната през 1949 г. След нея Уилсън предизвика още един срив през 1967 г. на фона на кризата в платежния баланс на Великобритания.

Въпреки че МВФ бе призован да помага в избягването на криза с валутния курс през 70-те години, курсът падна отново в началото на 80-те. Великобритания се присъедини към Валутно-курсовия механизъм, през 1990 г., но бе принудена да напусне след две години, защото не успя да се задържи вързана към германската марка.

Сега са налице спекулации, че животът извън ЕС ще коства на лирата мястото й в челните редици на резервните валути. По данни на МВФ лирата съставя 5% от международните валутни резерви.

Една по-слаба валута може да не направи достатъчно, за да подкрепи британската икономика. Въпреки че може да стимулира производството и туризма, ¾ от икономиката е зависима от услугите като тези във финансовия сектор и тяхното бъдеще е обект на какъвто достъп успее да договори британското правителство с ЕС.

Освен това са налице структурни слабости, които пречат на лирата. През първото тримесечие Великобритания записа рекорден дефицит по текущата сметка от 6,9% от БВП и страда от ниска производителност. В чужбина търсенето остава слабо, а цените може и да не са толкова чувствителни на промени във валутния курс, защото производителите все още на внос за част от стоките, които произвеждат.

След като лирата се обезцени с 26% през 2008 г. в разгара на финансовата криза до 1,46 долара, тя не поскъпна особено, а текущата сметка продължи да се разширява.

Главният директор по информационните въпроси в Connor Broadley Крис Уайли коментира поевтиняването на британския паунд, представянето на индекса FTSE 100 и перспективите пред пазара на имоти във Великобритания. Чуйте повече във видеото:

Плевнелиев: Кандидатите на ГЕРБ за президент са дълбоко пазена тайна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270002_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0

 Кандидатите на ГЕРБ за президент са няколко и са дълбоко пазена тайна. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова ТВ, което маркира последната година от мандата му. От разговора стана ясно, че след края на управлението си държавният глава ще остане посветен на европейското демократично развитие на България.

„Взех сам своето решение за втори мандат, и то навреме“, заяви държавният глава и поясни, че никой не го е отказал. „Решението е поради лични причини и го направих с чест, и достойно“.

„Нека народът да е големият печеливш, ако има повече кандидати при честни избори“, каза Плевнелиев, който разкри, че е мислил дълго дали да се кандидатира за втори мандат, макар че се радва и на подкрепа от ГЕРБ.

„Нека следващият президент да е по-ефективен“, пожела Плевнелиев, който обеща, че до последния си ден на „Дондуков“ 2 ще работи на високи обороти.

„Влязох в политиката не заради стола на президента, а с чувството, че мога да дам на обществото“, каза още той. „Ще продължа да правя това и в бъдеще.“

По думите на Плевнелиев кандидатите на ГЕРБ за президент са „няколко на брой, но те са дълбоко пазена тайна“, като добави, че неговата кандидатура също е била обявена късно. Все пак той изрази своето притеснение, че все още не кандидатите не се обявяват.

От интервюто стана ясно, че след година Плевнелиев не знае какво ще работи, „но знам какво ще правя“. Държавният глава ще остане посветен на европейското демократично развитие на България „без значение под каква форма“.

Държавният глава оцени, че при борбата с контрабандата на цигари и наркотици има прогрес, но корупцията в държавната администрация стои на същото ниво. Според него в момента държавата е на прав път, но "можем да бъдем много по-решителни".

„Трябва да се тръгне по пътя на парите на КТБ“, продължи той. „Намерете ги, върнете ги, защитете обществения интерес“, призова Плевнелиев. „Нека казусът КТБ да е по-различен от казуса Първа частна банка.“

Според него казусът с АЕЦ „Белене“, заради който бяхме осъдени, също тежи на обществото.

Росен Плевнелиев заяви, че не е гледал кадрите с неговата скъсана снимка в предаването „Шоуто на Слави“. По думите на държавния глава изводът от това е, че „един референдум с няколко противоконституционни въпроса мина през Народното събрание без дебати“, като посочи, че затова се е намесил.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че работи прекрасно с премиера Бойко Борисов, с когото няма конфликт по отношение на позициите спрямо Русия.

"Не виждам бъдещето на България в казахските степи по никакъв начин и не съм съгласен България да бъде трета страна в безумен, безсмислен и никому ненужен за нас спор между две бивши империи на изток от нас. Не е това нашият спор", настоя той.

"Ние сме европейци, не сме в степите", посочи още президентът.

Според президента „никой не печели нищо от Brexit”, а губи както Великобритания, така и Европейският съюз.

Печели може би „една група националисти и политици“, а Плевнелиев определи като „елементарно“ решението на Найджъл Фараж и Борис Джонсън да си подадат оставките, като нарече това „предателство“.

„Пазете се от националисти и популисти“, предупреди Плевнелиев. „В България популистите ще ги познаем по това, че са били в целия спектър на политическото пространство Те са част от демократичността, но трябва да се внимава с тях.“

По статията работи: автор Свилен Колев

Швед плати за нелегално влизане на сирийка в ЕС, ожениха се в България (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5626275

Швед плати за нелегално влизане на сирийка в ЕС, ожениха се в България (видео)Швед и сирийка сключиха граждански брак в Харманли вчера. Те подписаха гражданския си брак пред длъжностно лице в Общината и официално станаха семейство. Младоженците са Бахман Салари и Сара Махамад. И двамата са от кюрдски произход. Кумуваха им Красимира и Румен Тоневи от Харманли, съобщава sakarnews.info.

Стивън Краб се оттегли от състезанието за поста на Камерън, обяви подкрепа за Мей

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/06/2790597_stivun_krab_se_ottegli_ot_sustezanieto_za_posta_na/?ref=rss


Британският министър на труда Стивън Краб се оттегли от партийната надпревара за нов лидер на Консервативната партия и следващ премиер, като подкрепи фаворита след първия кръг от гласуването Тереза Мей. С това броят на кандидатите намаля до трима, предаде Ройтерс.

Краб взе това решение, след като се нареди на четвърто, предпоследно място, на първия тур от гласуването, събирайки подкрепата на едва 34 от 330-те депутати от Консервативната партия.

Вътрешният министър Тереза...

Defence Minister: We will start training the military in resistance to terrorist threats

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270001_Defence+Minister%3A+We+will+start+training+the+military+in+resistance+to+terrorist+threats

 “We will start training the military officers in resistance and response to terrorist threats.”
This is what Bulgarian Minister of Defence Nikolay Nenchev said speaking with journalists upon leaving the sitting of the Security Council at the Council of Ministers,FOCUS News Agency reporter said.
“There were several accents at the sitting. The new thing is that the armed forces will take part in anti-terrorism operations. If the act is adopted, they will have the right to search people and premises, inspect objects and possessions, make arrests, use arms, which make me think that there is a need to immediately start training the officers because they have not executed such missions and engagements before,” Minister Nenchev commented further. 
“I believe I will issue such an order on launching the training programme immediately over the next days,” the minister remarked.
Commenting on the plan to restrict citizens’ rights and freedoms when carrying out anti-terrorism operations, the minister of defence explained that the measures and their scope would depend on the concrete threat.
“We discussed this in detail. The discussion will continue, as well as at the parliament,” Mr Nenchev added. 
Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov summoned the Security Council over the anti-terrorism legislation on Tuesday morning.
The meeting was attended by the minister of interior, minister of defence, minister of foreign affairs, minister of finance, head of eh defence, secretary general of the interior ministry, chairpersons of the State Agency for National Security and the State Intelligence Agency, and other officials.

Няма по-страшно от ненаписаната мъка

http://www.cross.bg/muka-poslednite-po-strashno-1513627.html

/КРОСС/ "Винаги ми е действало главозамайващо гениалното откритие на Вапцаров: "И нашта мъка ненаписана сама в пространството ще скита." Няма по-страшно от ненаписаната мъка. През последните 10 г., ако освен мизерията и пълното ограбване на нашия народ не мога да понасям нещо, това е опростяването на периода, който обхваща целия съзнателен период на нашето поколение." Така започна едно от последните си интервюта неподражаемият познавач и ваятел на словото Тончо Жечев (1929-2000), публикувано във в. "Сега" на 5 юли 1999 г. - ден преди да навърши 70 години.      

Two of the reports from the internal inspections after school-leaving exams to be referred to Prosecutor’s Office

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270000_Two+of+the+reports+from+the+internal+inspections+after+school-leaving+exams+to+be+referred+to+Prosecutor%E2%80%99s+Office

  “Signals about violations are highly important. We will carry out inspections in the future, too because the purpose of the Ministry of Education and Science is to govern transparently, with high discipline and order.”
This is what Deputy Prime Minister for European Policies Coordination and Institutional Affairs and Minister of Education and Science Meglena Kuneva said speaking at a press conference organised to present the results of the internal inspections started over signals for violations filed by NGOs, the press office of the ministry announced.
Ms Kuneva informed that two of the reports would be referred to the Prosecutor’s Office. 
The first inspection is on the overall corruption risk at the Centre for Control and Assessment of the Quality of the School Education. It was about a signal that expert in maths Madlen Hristova with the centre is a teacher of seventh grade pupils, which is not allowed.
The second report concerns the identical projects under the procedure Support for Pre-School Education and Preparation of Children in Disadvantaged Position. 

Днес ще е предимно слънчево, максималните температури ще са предимно между 27° и 32°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269999_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1

 Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 27° и 32°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). 
Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. Максимални температури 27°-28°. Температурата на морската вода е 25° - 26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно над масивите от Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми. По високите части ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.
Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще стане малко по-ниско от средното за юли.

Десетки яхти ще украсят Варненския залив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589192

Около 30 яхти ще участват във ветроходната регата "Порт Варна" 2016, която ще се проведе от утре до 10 юли в акваторията на Варненския залив. Организатор на 41-вото издание на регатата е Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна". Главен съдия на надпреварата е Антоанета Томова....

6 юли в историята

http://www.cross.bg/prezident-nigeriiiskata-nezavisimost-1513626.html

/КРОСС/ 1253 г. - Миндаугас е коронован за първи крал на Литва.1415 г. - Ян Хус е изгорен на клада като еретик.1483 г. - Ричард III е коронован за крал на Англия.1538 г. - Сър Томас Мор е екзекутиран като предател поради противопоставянето му краля на Англия Хенри VIII да оглави Англиканската църква.1609 г. - В Бохемия е обявено правото на свобода на вероизповеданието.1785 г. - Доларът е обявен за национална валута на САЩ.1868 г. - Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминава река Дунав и навлиза в България край село Вардим.1885 г. - Луи Пастьор прави първата ваксинация на човек, като спасява ухапано от бясно куче дете. Това бил 9-годишния елзасец Жозеф Майстер.1919 г. - Първият полет през Атлантическия океан с английския самолет R34 завършва успешно с кацане в Ню Йорк.1922 г. - Три български опозиционни партии се обединяват в коалицията Конституционен блок.1928 г. - Прожектиран е първият напълно озвучен филм - Светлините на Ню Йорк на режисьора Браян Фой.1940 г. - Военен съд в Тулуза задочно осъжда на четири години затвор лидера на Съпротивата генерал Шарл де Гол - по-късно президент на Франция.1957 г. - Алтея Гибсон става първият чернокож атлет, който спечелва тенис шампионата Уимбълдън.1964 г. - Малави обявява независимост от Обединеното кралство.1966 г. - Държавата Малави е обявена за република с първи президент Хастингс Банда.1967 г. - Нигерийската гражданска война: Нигерийската армия нахлува в Биафра, с което започва войната.1973 г

Зам.-правосъдният министър призна, че има проблем с броя на имотните измами

https://www.actualno.com/crime/zam-pravosydnijat-ministyr-prizna-che-ima-problem-s-broja-na-imotnite-izmami-news_549130.html

Достигаме до притеснителни факти – с фалшиви нотариални актове и пълномощни се стига много често до имотни измами. Това призна зам.-правосъдният министър Вергиния Минчева-Русева. Тя разказа за случай, при който е продаден и препродаден няколко пъти имот с фалшиви документи и това е заверено при нотариус. Специално внимание беше обърнато на заверени от кметове пълномощни. Точно заради тази възможност в промените на Закона за адвокатурата се иска само адвокати да заверяват такива пълномощни

Учредяват национално сдружение на малките общини

https://www.actualno.com/society/uchredjavat-nacionalno-sdrujenie-na-malkite-obshtini-news_549158.html

Днес в Карлово се събират кметове на малки общини, за да учредят национално сдружение, предава БГНЕС. Инициативата идва от кметове на малки общини от областите Пловдив, Стара Загора и Кюстендил - сред тях са Карлово, Сопот, Брезово, Павел баня, Гълъбово, Мъглиж и др. Обединени, кметовете на малките общини ще настояват за по-добро финансиране и за промяна в Изборния кодекс, с която да отпадне прагът от 350 души, имащи правото да си избират сами кмет. Снимка: Архив

Най-секси мускули на света (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/naj-seksi-muskuli-na-sveta-snimka-news_549159.html

Хю Джакман поддържа "формите" си, като не пропуска да го сподели с последователите си в социалните мрежи. Върколака качи снимка онлайн, на която вдига тежести с надпис: "И... пак сме на линия!“ В коментари под снимката Джакман е определен като „фитнес звяр“. Вероятно поради тази причина особено много се радва на женско внимание от страна на феновете си. Актьорът е известен с прозвището Върколака, което си спечели с ролята си мутанта-върколак в поредицата „X

Швеция разследва десетки случаи на сексуално насилие на музикални фестивали

https://www.actualno.com/europe/shvecija-razsledva-desetki-sluchai-na-seksualno-nasilie-na-muzikalni-festivali--news_549161.html

Шведската полиция разследва около 20 предполагаеми случая на сексуално насилие, станали по време на музикален фестивал в град Норшьопинг. По-рано беше съобщено за 32 случая на сексуално насилие на друг фестивал – в Карлстад. Момичетата, подали сигналите, описват нападателите като 17 – 18-годишни момчета, които не са от шведски произход. Премиерът Стефан Льовен коментира, че ситуацията е напълно неприемлива и законодателството по отношение на сексуалното насилие ще бъде затегнато.

Адвокат Петър Кънчев: Ако големият проблем за адвокатурата са глобите, той може да бъде поправен

https://www.actualno.com/interview/advokat-petyr-kynchev-ako-golemijat-problem-za-advokaturata-sa-globite-toj-moje-da-byde-popraven-news_549069.html

Промените в закона за адвокатурата вече предизвикаха много реакции от страна на работодателски организации като Българската стопанска камара. Основните критики са насочени към „опита за кражба на работа“ от страна на адвокатската гилдия що се касае за други професии – като счетоводители, юрисконсулти, нотариуси. Дали обаче това е така и какво ще се промени с новия Закон – разговаряме с Петър Кънчев, председател на Facebook общността на българските адвокати. Г-н Кънчев, к

Откъс от "Градината на злото", Брам Стокър

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-gradinata-na-zloto-bram-stokyr-news_548696.html

Глава 7 Оланга В шест часа господин Солтън имаше среща в Ливърпул. Когато замина, сър Натаниъл улови Адам за ръката и попита: – Мога ли да дойда за малко при теб в кабинета? Искам да поговорим насаме, без чичо ти да знае за това, нито за темата на разговора. Нали нямаш нищо против? Не е от чисто любопитство, не. Касае въпроса, с който всички сме ангажирани. – Нужно ли е чичо да остава в неведение? Може да се обиди. – Не е нужно, но е препоръчително. Правя го за негово добр

Русия въвежда "данък Гугъл"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626265

Чуждестранните компании от 1 януари 2017 година ще са задължени да плащат данък за интернет продажбите в Русия на електронен софтуер и съдържание. Законът получи прякора „данък Гугъл“, съобщава вестник "Российская газета".
Чуждите компании ще трябва да се регистрират в специален електронен регистър на налоговата служба.
Чуждестранните компании от 1 януари 2017 година ще са задължени да плащат данък за интернет продажбите в Русия на електронен софтуер и съдържание. Законът получи прякора „данък Гугъл“, съобщава вестник "Российская газета". Чуждите компании ще трябва да се регистрират в специален електронен регистър на налоговата служба.

Мачът днес: Опитът на "грозното пате" срещу амбицията на "драконите"

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/07/06/2790480_machut_dnes_opitut_na_groznoto_pate_sreshtu_ambiciiata/?ref=rss


Португалия и Уелс се изправят един срещу друг тази вечер, за да определят първия финалист на Евро 2016. Двата състава се справиха успешно дотук в по-лекия поток, но имат огромно желание да продължат пътя си.

Във финала победителят ще се изправи срещу някой измежду световния шампион Германия и домакина Франция. Но първо трябва да бъде направена първата крачка.

До момента португалците все още не са спечелили мач в редовното време. Това обаче не им попречи да се наредят сред...

Параолимпийци ще се състезават на турнир по тенис на маса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589191

Параолимпийци ще се срещнат в оспорвани двубои по време на турнир по тенис на маса за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат. Той ще се проведе на 8-ми и 9-ти юли в комплекс  „Спортпалас“, съобщиха от дирекция „Спорт“. Състезанието се организира и финансира от Община Варна и Българската параолимпийска асоциация. Провежда се за 14-ти пореден път и е продължение на добрите традиции и реален израз на голямата подкрепа, която общината оказва на параолимпийския спорт. В турнира ще участват повече от 60 спортисти, представители на 8 параолимп...

Днес да почерпят...

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1513625.html

/КРОСС/ Асен Сираков - журналист, писателГеорги Бижев - футболистГеорги Германов - народен певецЕлис Гури - борецЕлка Няголова - поетесаЙонко Неделчев - футболистКостадин Джамбазов - футболистМитко Тодоров - бивш зам.-министърНевена Мандаджиева - актрисапроф. Витан Влахов - зам.-председател на БЧКРенета Инджова - бивш министър-председателРоман Кисьов - поет, художникРосица Анчева - режисьорСерафим Тодоров - шампион по бокс    

Стотици венецуелки щурмуваха границата с Колумбия, за да си купят храна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626261

Петстотин гладни венецуелки щурмуваха границата с Колумбия, незачитайки границата в търсене на основни хранителни продукти и стоки, които са трудни за намиране в родината им, съобщава The Guardian . Облечени в бели тениски жените от град Уреня провеждат шествие до граничните бариери, охранявани от Националната гвардия.
Петстотин гладни венецуелки щурмуваха границата с Колумбия, незачитайки границата в търсене на основни хранителни продукти и стоки, които са трудни за намиране в родината им, съобщава The Guardian . Облечени в бели тениски жените от град Уреня провеждат шествие до граничните бариери, охранявани от Националната гвардия.

Лесни упражнения, които можем да правим в парка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589202

Движението ни прави по-способни да се съсредоточаваме, стимулира кръвообращението в организма и така ни поддържа по-млади. Повече от половината време, през което човек е буден, минава пред компютъра, в превозните средства или пред телевизора. Вследствие от продължително обездвижване или неправилна стойка се появяват изкривявания, дископатия, шипове. Ново тяло само с едно упражнение за 28 дни (СНИМКИ/ВИДЕО) Първа стъпка към намаляване...

Излъчват последните мачове от "Евро 2016" на улични екрани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589201

Варненци могат да гледат последните мачове от Европейското първенство по футбол на улични екрани. Те са с размери 7 на 4 метра, с прожекционна и озвучителна система. Монтирани са на пешеходната зона на Пристанище Варна. Феновете могат да гледат оставащите срещи - на 6-ти, 7-ми и 10-ти юли. Двубоите, заложени в телевизионната програма, са с начален час 22.00 ч. Графикът е следният: 06.07.2016 г – сряда – Полуфинал 1 07.07.2016 г – четвъртък – Полуфинал 2 10.07.2016 г – неделя – Финал...

Най-важното от Варна във вчерашния 5 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=325309

Китайци и араби купуват имоти във Варна Китайци и клиенти от Близкия изток купуват все повече имоти във Варна и региона, твърдят брокери от морската столица. Докато през миналата година китайците се насочваха предимно към ваканционни имоти в курортите, то през тази има вече и сделки с жилища в центъра на морската столица.

Красавица по бански зарадва шофьорите в задръстване в Русия (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5626257

Красавица по бански зарадва шофьорите в задръстване в Русия (видео)Красавица избра нетрадиционен начин да зарадва шофьорите, попаднали в задръстванията на Санкт Петербург. Момичето се разходи между колите само по бански, а целта й била да порадва шофьорите и да освободи напрежението от постоянните задръствания и тапи, информира Life.ru. Според информация на изданието момичето се казва Александра и е на 21 години.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-preskonferentziya-1513624.html

/КРОСС/ София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет.***София.От 09.30 часа 21 състав на СГС ще се гледа делото срещу Мирчо Петров и др. (Престъпления по служба с цел облага - чл. 282 - 283а от НК ).***София.От 10.00 часа в зала „Триадица II" в „Гранд Хотел София", Фондация „Български институт за правни инициативи" ще представи резултатите от социологическото изследване „Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България".***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Христо Василев, Станка Върбанова и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.***София.От 11.00 часа в ИнфоЦентър София 2018 ще се състои пресконференция във връзка със Спортен празник ВИТОША ЛЕТЕН ФЕСТ, който ще се проведе на 10 юли.***София.От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция, посветена на експертната грижа за косата и кожата през лятото. Пресконференцията ще включва и професионална демонстрация, в която като модели ще участват Елен Колева и Марина Кискинова.***София.От 11.00 часа в „Конферентна зала" на централата на КНСБ, ще се проведе среща на ръководството на КНСБ, начело с президента на Конфедерацията - Пламен Димитров и представители на УС на Национално сдружение на общините в Република България и изпълнителният директор на НСОРБ доц. д-р Гинка Чавдарова. От 12.30 часа ще бъде дадена пресконференция

Отчаяни венецуелки щурмуваха границата с Колумбия, за да си купят храна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589275

Стотици венецуелки щурмуваха границата с Колумбия, за да си купят оттам храна, предаде ДПА. "У дома нищо не можеш да си купиш, няма нищо за ядене. Умираме от глад, отчаяни сме", заяви една от жените пред радио "Каракол". Отчаянието на венецуелците: разменят спагети за памперси Венецуела потъна в задълбочаваща се икономическа криза, при която главоломно растящите лихвени проценти и липсата на твърда валута изпразниха рафтовете на мага...

РОТАРИ БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО ОТКРИВА ГОДИНАТА В ПЛОВДИВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269998_%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%90%D0%A0%D0%98+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%9E%D0%A4%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%9E+%D0%9E%D0%A2%D0%9A%D0%A0%D0%98%D0%92%D0%90+%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%98%

 – На 9 юли, събота, Ротари клубовете от цялата страна ще се съберат в град Пловдив, за да отбележат официално откриването на ротарианската 2016-2017 година. Темата на новата година е „Ротари в служба на човечеството“ и ще бъде водеща в проектите на Ротари клубовете, които са в полза на обществото. Събитието ще се проведе в зала „Съединение“ на  Регионален исторически музей, гр.Пловдив.

 

Официалната програма ще се открие с приветствия от президента на клуба домакин Пловдив-Филипопол, Валентина Николова-Алексиева, председателя на общинския съвет в Пловдив, г-жа Савина Петкова и Нина Митева, Дистрикт Гуверньор за 2015-2016г. Церемонията ще продължи с официално предаване на огърлицата на Ротари на Димитър Димитров от Ротари клуб Пловдив-Филипопол, Дистрикт Гуверньор за 2016-2017 - действие чрез което официално се встъпва в длъжност като Дистрикт Гуверньор на Ротари България. В Ротари по цял свят, всяка година, по традиция, се извърша ротация на смяна на Дистрикт Гуверньорите и президентите на клубовете.

 

Rotary е международна мрежа от лидери, доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич).

Ротари България: В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.

 

Кои са ротарианците: Ротари обединява онези хора, които се занимават с важни за местните общности по света въпроси. Членовете на Ротари са професионалисти от различни сфери: лекари, художници, собственици на малък бизнес и неработещи родители  и други. Всички те наричат себе си Ротарианци. Ротари обединява тези неповторими гледни точки и насърчава професионалното усъвършенстване на членовете си навсякъде по света.

Ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността.  

 

Премахване на детския паралич: Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка, с 99% намаление на случаите на детски паралич по света от 1985г., когато Ротари учредява програмата PolioPlus (polio – детски паралич). На 25 септември Световната здравна организация извади Нигерия от списъка на страните с ендемично развитие на болестта, с което и целият континент Африка е свободен от полиомиелит.

Учени създадоха робот, който паркира автомобили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626255

Трудната задача, свързана с успоредното паркиране, скоро може да отиде в историята, след като китайски изобретатели са създали паркиращ робот, който освобождава от стреса тревожните шофьори, предаде Ройтерс.
Направляваният с лазер робот „Гета” (Geta) се промъква под автомобила, повдига го, намира място за паркиране и го поставя върху най-тясното
Трудната задача, свързана с успоредното паркиране, скоро може да отиде в историята, след като китайски изобретатели са създали паркиращ робот, който освобождава от стреса тревожните шофьори, предаде Ройтерс. Направляваният с лазер робот „Гета” (Geta) се промъква под автомобила, повдига го, намира място за паркиране и го поставя върху най-тясното

4500 мигранти атакуват отново Европа през Средиземно море

http://svetoven.pogled.info/news/75111/4500-migranti-atakuvat-otnovo-Evropa-prez-Sredizemno-more

/Поглед.инфо/ Нови 4500 мигранти бяха извадени от лодки и корабчета при 30 операции на италианската брегова охрана край Сицилия, предаде АФП.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/kakvi-prevrushta-zhivo-1513623.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Две години след наводнението в Мизия - с евросредства почистват коритото на река Скът. Какви са притесненията на местните жители.Тема: Контролните органи проверяват опасните язовири. Има ли нарушения на водните съоръжения в района на Русе.Тема: Платформа за превод за хора с увреден слух. Как ще бъде улеснено общуването им?Тема: Преди президентските избори - какви сигнали излъчват партиите. Коментар на политолога Първан Симеонов и социалния антрополог Харалан Александров.Тема: Имотните измами - за слабостите в нормативната уредба и работата на институциите, които правят възможна престъпната схема. Какви законови промени са необходими, за да се пресекат измамите.Тема: Мерки срещу тероризма - говори секретарят на Съвета по сигурността - Георги Кръстев.Тема: „Аз съм с теб": да помогнем на Ина. За благотворителния концерт, организиран от Алма Матер ТВ. ВTV, „Тази сутрин"Тема: Очаквайте специално интервю с голямата Лили Иванова!Тема: Армията срещу терористите! Какви ще са новите правомощия на военните при атентати? Коментар на бившия зам.-министър на отбраната Валентин Радев;Тема: Кога вярата се превръща в мода? Дискусия между политолога Димитър Аврамов и социалния антрополог доц

До Лондон и назад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589082

С Brexit или без Лондон си остава един от градовете, които си заслужават да бъдат посетени. Това наистина е града, който никога не спи. Дори част от градският транспорт работи денонощно. 14 000 000 население има с какво да се забавлява и през нощта, но сега няма да стане дума за това. Ще ви отведа до Лондон през деня. Въпреки, че е английска столица, много малко от живеещите там са англичани. За времето няма да говорим, там в един ден може да видите и четирите сезона от годината да се изредят и на никой не прави впечатление това.

Санкциите срещу Русия струват на света 60 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5626254

Санкциите срещу Русия струват на света 60 млрд. долараОт декември 2013 до юни 2015 г. непостъпилите приходи от износа на страните, подкрепили санкциите срещу Русия възлизат на 60,2 млрд. долара, изчисляват експертите на френския център за изследване на световната икономика CEPII, съобщава вестник „Коммерсант“, цитиран от "Фокус". В своя анализа те оценяват както формалните,

Изба Карабунар събра Клуба на Културните дейци на първа тайна среща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269997_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%9A%D0%BB%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82

 Карабунар учреди Клуба на Културните дейци на официална вечеря, която се проведе на 30 юни в Двореца Врана. Част от Клуба станаха някои от най-уважаваните съвременни артисти, академици, музиканти, писатели и  журналисти. По време на вечерята гостите разсъждаваха за културата на пиене хранене в България през годините и дегустираха Културна Отлежала ракия в тържествената обстановка на царската зала в Двореца Врана – място, където българската Култура е отлежавала през годините.

Домакин на първата тайна сбрика на Клуба беше доц. д-р Стефан Дечев – историк и преподавател в Софийски университет, с редица трудове и изследвания, посветени на българските табиети и култура на хранене и пиене. По време на събитието бяха представени и концептуални ястия, вдъхновени от различни български райони и исторически епохи, представящи историята на българската кулинария.

В Клуба на Културните дейци се включиха някои от най-уважаваните артисти, академици и общественици, които са част от съвременното Културно движение в България. През следващите няколко месеца Културна ракия ще приобщава още техни колеги на тайни сбирки, където освен ракията, ще бъдат презентирани Отлежалите и по-съвременни традиции в храненето, Културата на табиетите, Оригиналните начини за поднасяне на питието и Лютите форми на изкуство. В компанията на четирите вида Културна ракия, нашите съвременни културни дейци ще си спомнят за собствени истории, ще ни разкажат за своите табиети и ще вдигат тост за културата. 

Какво казаха първите членове на Клуба, можете да видите на официалния сайт на Културна, където ще бъдат публикувани техни интервюта, наред с рецепти на типични български ястия, приготвени с ракия, както и интересни интерпретации на коктейли с кехлибарената напитка.

Всеки, който иска да разбере коя от трите напитки – Отлежала, Люта и Оригинална ракия, приляга най-добре на неговата Култура, може да провери това, като отговори на въпросите от теста „Що за Културен деец си?“. Някои от участниците, отговорили на въпросите, ще имат възможност да се включат в следващата сбирка на Клуба и да станат част от новия Клуб на културните дейци.

Защото Културният деец има история!

Билетите за Мондиал 2018 в Русия започват от 105 долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/06/2790581_biletite_za_mondial_2018_v_rusiia_zapochvat_ot_105/?ref=rss


Международната футболна федерация (ФИФА) обяви късно във вторник цените на билетите за световното първенство през 2018г.

За руските запалянковци има специална категория билети и най-ниската цена е 1280 рубли (18 евро по курса от 5 юли).

За чужденците цените са доста по-високи – най-евтините започват от 105 долара за мачовете от груповата фаза, стигат до 285 долара за полуфиналите и 455 долара за финала. В другите две категории за чужденци сумите са още по-сериозни и стигат...

Парламентът разглежда промените в Изборния кодекс на второ четене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626251

Парламентът ще разгледа промените в Изборния кодекс на второ четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. В промените в изборното законодателство отпада ограничението изборни секции в чужбина да могат да се отварят само в дипломатически консулства.
С предложените промени е предвидено въвеждането на правилото в
Парламентът ще разгледа промените в Изборния кодекс на второ четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. В промените в изборното законодателство отпада ограничението изборни секции в чужбина да могат да се отварят само в дипломатически консулства. С предложените промени е предвидено въвеждането на правилото в

Тереза Мей спечели първия тур на изборите за лидер на британските консерватори

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/75110/Tereza-Mei-specheli-parviya-tur-na-izborite-za-lider-na-britanskite-konservatori

/Поглед.инфо/ Британският вътрешен министър Тереза Мей спечели първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната, съобщи ТАСС.

Камерен концерт на Лилия Здравкова и Светослав Лазаров в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589208

Камерен концерт на Лилия Здравкова - сопран и Светослав Лазаров - пиано ще бъде представен в Кюстендил. Двамата ще представят произведения от:Жан-Филип Рамо, Клод Дебюси, Франц Шуберт, Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Рихард Щраус и Парашкев Хаджиев. Концертът ще се състои на 8 юли от 19 часа в ХГ „Владимир Димитров- Майстора". Билети - на касата на Галерията. Цена - 6.00 лв. Сопраното Лилия Здравкова е родена през 1985 г. в град София. От 1997 г. до 2005 г. е хористка и солистка на детския хор на Българското национално радио с диригент акад. Христ...

Високопоставен на американския флот е заснет да заплашва младежи с пистолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626235

Високопоставен служител на флота на САЩ е разследван, след като извадил пистолет срещу младежи пред дома му, съобщава CBS News . Карниг Оханесян, заместник помощник секретар във ВМС по въпросите на околната среда, може да бъде видян на запис как насочва пистолет срещу младежи, който, по думите му, са пияни и вдигат шум пред дома му в предградията
Високопоставен служител на флота на САЩ е разследван, след като извадил пистолет срещу младежи пред дома му, съобщава CBS News . Карниг Оханесян, заместник помощник секретар във ВМС по въпросите на околната среда, може да бъде видян на запис как насочва пистолет срещу младежи, който, по думите му, са пияни и вдигат шум пред дома му в предградията

Луиза Аведано, директор на международна пациентска организация: Здравните системи пестят от нас, но важното е къде отива спестеното

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/07/06/2790485_luiza_avedano_direktor_na_mejdunarodna_pacientska/?ref=rss


Броят на диагностицираните с възпалителни чревни заболявания расте в световен мащаб. Вече при над 3 млн. души в Европа и повече от 5 млн. души в света е установено хроничното заболяване, което може да причини сериозен стомашен дискомфорт и рязко да влоши качеството на живот. Тревожно бързо нарастват и тези случаи при децата и младите хора.

За хроничните чревни болести не се знае много – например не е ясно на какво се дължат, но според специалистите те възникват от комбинация от...

Само един на всеки 14 ученици в гимназията смята, че има висока финансова грамотност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269996_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+14+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%

 Представително проучване на Алфа Рисърч с подкрепата на Visa в България сред ученици от 9 до 12 клас показва относително ниска самооценка у гимназистите за тяхната финансова подготовка. Петдесет и пет процента от юношите се определят като недостатъчно финансово грамотни, а само един на всеки 14 ученици (7%) се смята за много добре подготвен що се отнася до личните им финанси.

Въпреки че резултатите показват нарастване от 36% в IX клас до 52% в XII клас в самооценката за личната финансова подготовка, значителна част от учениците в последния клас на средното образование все още нямат самочувствие, че са финансово грамотни. Като най-добре подготвени се оценяват учениците от профилираните математически и стопански гимназии (62%), докато 2/3 от юношите в другите училища – езиковите и особено професионалните гимназии, се чувстват слабо финансово грамотни.

Ниската самооценка за финансовата грамотност на учениците се потвърждава в значителна степен от познанията им за различни термини и практически въпроси от финансовия сектор. От общо 20 понятия във финансите юношите смятат, че познават едва половината от тях, а в същото време само 3% се смятат за добре запознати с всички. Най-познати са често споменаваните в медийни и рекламни кампании понятия като дебитни карти (41%), кредитни карти (40%), застраховки (36%) и кредити (35%). По-специфични понятия като инфлация, просрочие, първоначален капитал и др. остават извън познанията на учениците, показва проучването.

Учениците познават слабо и функциите на държавните регулаторни органи във финансовия сектор. Повечето юноши знаят за съществуването на Българската народна банка (59%), Националната агенция по приходите (42%) и Комисията за защита на конкуренцията (38%). Други държавни институции в сектора остават по-слабо познати или напълно непознати Подобни нива на осведоменост са регистрирани и що се отнася до частните финансови институции. Парадоксално учениците познават най-добре заложните къщи (58%). Едва след тях идват, застрахователните компании (55%) и банките (52%), небанковите финансови институции (39%) и лизинговите компании (36%).

Учениците също така не са запознати до голяма степен с ключови регулаторни функции на държавата, които ги засягат като граждани и бъдещи ползватели на финансови услуги: 74% от всички юноши не знаят каква сума се гарантира от държавата в случай на фалит на банка, 79% не знаят, че държавата не гарантира инвестициите в акции в случай на обезценяването им, а други 51% не са осведомени, че БНБ обявява валутните курсове и цената на златото.

Решаването на математически задачи в сферата на финансите се оказва сериозно предизвикателство за учениците, показва проучването. От 7 задачи учениците са успели да решат средно по 3. Резултатите показват, че юношите се справят относително успешно с изчисляването на най-благоприятните възможности за покупки – например, когато изчисляват отстъпката при пазаруване с кредитна карта (66%) и когато сравняват отстъпката в проценти спрямо цената на продукта в абсолютно изражение (59%). При задачите със специализирана терминология успехът е значително по-малък. Шейсет и три процента отговарят грешно или признават, че не знаят дали ще купят повече или по-малко стоки при 10% инфлация и 8% лихва на депозита им в банката, ако цените останат непроменени. Задача със сложна лихва по депозит не могат да изчислят 71% .

Учениците от по-долните класове (9-10), от по-малките градове, както и от професионалните гимназии показват по-слаби от средните умения и съставляват най-рисковата група, която скоро ще навлезе на пазара на финансовите услуги. Някои от тях са успели да решат едва една от общо седем цадачи.

Наред с официалното образование в училищата, важен фактор за бъдещото финансово поведение на учениците и изграждането на навици за управление на личните финанси в семейството. Седемдесет и два процента от анкетираните отговарят, че родителите им изискват от тях да им съобщават какви разходи са направили, а при 53% родителите изискват да планират седмичните или месечните си разходи. Над половината от юношите (53%) съобщават, че имат възможности да спестяват. 

В контекста на слабата теоретична и практическа финансова подготовка  оптимизъм поражда фактът, че мнозинството ученици (84%) биха искали да се обучават във финансова грамотност. Най-голям интерес те проявяват към темите и услугите, които са валидни за всекидневието и бъдещото потребление на финансови ресурси: какви мерки трябва да се вземат, за да се избегне свръхзадлъжняването (76%); как да се поставят личните финансови цели и как да се управляват личните финанси (76%);  важна потребителска информация при подписването на договор с банка или друга финансова институция (75%); законодателство за защита на правата на потребителите  (73%), основни банкови услуги – разплащателни сметки, карти и др. (73%).

“Светът се променя, младите хора са изправени пред различни предизвикателства. Нашите страни преминават през радикална промяна, правителствата ни полагат усилия да ускорят икономическия растеж. Бизнесът преживява също подобна трансформация и е заинтересован от уменията на младите хора, за да разкрива нови работни места, да стимулира растежа и иновациите. Финансовата грамотност е специално умение, което съдържа в себе си различни аспекти на обществения и икономически живот. То е задължително за младежите, които са готови да градят кариера, да създават семейства и благосъстояние и Visa ще изиграе значима роля за тяхното развитие в България”, заяви Красимира Райчева, мениджър на Visa в България.

Отбелязват 70 години от създаването на Бригадирското движение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589213

70 години от създаването на Бригадирското движение ще бъдат отбелязани в местността Вонеща вода , в подножието на Хаинбоаз. „Това ще стане на 4-5 август. Организираме транспорт за всички желаещи от региона ветерани и участници в бригадирското движение. Записването е до 15 юли", заяви за Дарик Никола Кадийски. Телефон за повече подробности- 0899438500...

Правителството приема закона за противодействие на тероризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_632243.html

Законопроектът за противодействие на тероризма ще бъде разгледан днес от правителството по време на редовното му заседание. Текстовете бяха обсъдени във вторник на заседание на Съвета по сигурността при Министерския съвет. С тях определят три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на службите за противодействие. Предвижда се правителството да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, като в ДАНС ще бъде разположен национален контратерористичен център.  Законът дава изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и военни да влизат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушават имущество. В случай на заплаха, антитерористите ще могат да изземат лични документи, да ограничат достъпа ни до интернет, смяната на населено място.Въоръжените сили ще имат право да обискират, проверяват вещи и използват оръжие. Законът предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от три месеца. Друга от предвижданите мерки е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм.

Манчини сменя Ходжсън?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626249

Треньорът на Интер Роберто Манчини е спряган като основен кандидат за нов селекционер на Англия. В момента "трите лъва" са без наставник, след като Рой Ходжсън напусна поста си след провала на Евро 2016 и отпадането на 1/8-финал от Исландия (1:2). Първоначално се смяташе, че Гарет Саутгейт е фаворит да заеме неговото място,
Треньорът на Интер Роберто Манчини е спряган като основен кандидат за нов селекционер на Англия. В момента "трите лъва" са без наставник, след като Рой Ходжсън напусна поста си след провала на Евро 2016 и отпадането на 1/8-финал от Исландия (1:2). Първоначално се смяташе, че Гарет Саутгейт е фаворит да заеме неговото място,

Пътна обстановка в страната - 6 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=325384

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: от км 69+000 до км 79+000 – стеснен участък за движение в изпреварващата лента, посока София, поради изсичане на храсти и млада гора. Движението ще се извършва в интензивна /активна/ и аварийна ленти, при ограничение на скоростта 90 км/ч.

Русия и Италия договарят задълбочаване на междупарламентарния диалог

http://svetoven.pogled.info/news/75109/Rusiya-i-Italiya-dogovaryat-zadalbochavane-na-mezhduparlamentarniya-dialog

/Поглед.инфо/ Първото съвместно междупарламентарно заседание на сенатските комисии по външни работи на Италия и Русия ще се състои в началото на октомври в Москва.

Общините, които не членуват във ВиК-асоциация, не могат да получат европейско и държавно финансиране за проекти във водния сектор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269995_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B8%D0%9A-%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%86%D

 Общините, които не се включат във ВиК-асоциациите на областно ниво, а продължат да ползват услугите на общински водоснабдителни дружества няма да имат възможност да получават безвъзмездно финансиране от ЕС и държавния бюджет. Това заяви в Севлиево министърът на регионалното развитие и  благоустройството Лиляна Павлова, която участва в публично обсъждане за окрупняване на ВиК дружествата на територията на област Габрово. На срещата присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният  управител на Габрово Николай Сираков, кметът на община  Севлиево д-р Иван Иванов, кметът на община Габрово Таня Христова, кметовете на общини от областта, общински съветници, граждани и др. 

 

„Окрупняването на ВиК-дружествата е изискване, залегнало в споразумението ни за членство в ЕС и без да го изпълним областите, в които няма асоциации, няма да имат възможност да кандидатстват за безвъзмездно европейско финансиране по проекти в областта на ВиК, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, или по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. за водопроводи, канализация, пречиствателни станции, решаване на проблема с режим на водата в селищата и др.“, категорична бе министър Павлова. Тя уточни, че не могат да бъдат отпускани и средства от държавния бюджет. Единственото финансиране за издръжка и поддържане на системите ще идва от собствените приходи или от заеми. Членството в асоциация обаче не е задължително и всяка община носи отговорност пред хората, коментира регионалният министър. Към днешна дата от 265 общини в България вече 242 са членове на асоциация по ВиК, а от останалите 23 има такива, които са взели решение да се присъединят към асоциация, но чакат решение на Общите събрания.

Други обаче, все още не са взели подобни решения за присъединяване, което поставя под риск възможностите за изпълнение на ВиК обекти. Министър Павлова подчерта, че в тези общини е напълно възможно цената на водата да се увеличи, тъй като единственият шанс за поддържане на системите и инвестиции в подобряване на водоснабдяването ще е със заеми, които ще се изплащат през цената на водата.

Реформата в отрасъл ВиК е завършена на 99%, отчете министър Павлова и отбеляза, че с нея се цели  радикална промяна на стопанисването на активите и повишаване качеството на услугите. Изготвени са списъци с ВиК инфраструктурата и тя е определена като публична собственост – общинска и държавна. От друга страна са сключени договори с ВиК дружества за стопанисване, поддръжка и експлоатация на системите и предоставяне на услугите, изготвени са регионални генерални планове с инвестиционни програми към тях, с които са определени нужните инвестиции в краткосрочен и дългосрочен план.

След 1989 г. в по-голямата част от страната ВиК активите се стопанисваха хаотично от множество дружества без да е ясно какво е състоянието на системите и кой носи отговорност за тях. Държавата също нямаше детайлна информация за активите, водоизточниците, водопреносните системи, как се управляват и стопанисват, напомни Павлова.

Министър Павлова заяви, че по този начин се  постига един оператор за предоставяне на услугата и единна цена за цялата област, която се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. В някои общини може да има леко покачване на цената на водата при осредняването, но това се дължи и на новите критерии за ценообразуване, като водещо е качеството на водата.

Тя увери, че включването на дадена община в асоциация не значи ликвидиране на общинското ВиК дружество и съкращаване на служители. То може да се влее в действащия оператор, а общината, като член на асоциацията, има своя глас и възможност за предлагане и взимане на решения. „Целта на окрупняването не е национализация, нито е скрит замисъл за концесиониране на водоснабдяването в бъдеще. Общините са съсобственици с държавата“, категорична бе министър Павлова

Влизането на община Севлиево като член на асоциацията дава възможност за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване, което ще гарант, че ще се изпълнят всички предвидени проекти, които ще подобряват водоснабдяването на населението, тъй като ще приоритизира най-неотложените проекти, които ще решат проблемите на населените места, каза още Павлова. 

Министър Павлова: Половината от работата по проекта за изграждане на обходен път на Габрово е изпълнена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269994_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%

 Към днешна дата има добър напредък по обхода на Габрово в голяма част от оставащите за довършване работи. Много е трудно да се определи точният процент, защото дейностите са различни като специфика и напредъкът се изчислява по различен начин. Можем да приемем, че половината от проекта  е вече готов. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира изграждането на обходния път на Габрово при посещението си в града.

 

Предстои ни довършване на съоръжението, по което единственият по-критичен момент остава преместването на далекопровода. Предстои да се направят последните стъпки, а изместването ще се извърши от енергоразпределителното дружество, информира още Павлова. Когато това стане факт, ще може да завърши работата по оставащите около 4 км заедно с етапната връзка от пътя, допълни тя.

Подходът към бъдещия тунел, който е част от обхода, е почти готов, като до няколко седмици започва реалното изкопаване на тунела. Срокът за изпълнение ще бъде около 250 дни, обяви министърът.

За изпълнение остава последната, трета фаза, за терен по трасето на която все още има обжалване и не може да бъде издадено разрешение за строеж. По тази причина частта от моста при Чехльовци е недовършена и там не можем да работим, каза още Павлова Регионалният министър обясни, че това е поредното обжалване, което спира проекта. Необходимо е да се изчака финала на процедурата, за да може да се издаде разрешение за строеж. Надявам се и там в скоро време да бъде даден фронт за работа, допълни тя. Очаквам, след издаване на последното разрешение за строеж, през лятото на следващата година да бъде изцяло завършен обходът със съоръженията по него, заяви министърът.

Тя обърна внимание, че нито една от жалбите не касае целесъобразността на проекта, а по-голямата част са по повод размера на обезщетенията за терените, като има и такова, което касае гледката на къща.

В отговор на въпрос Лиляна Павлова информира, че работата по големия тунел под връх Шипка може да започне след като бъде намерено финансиране за него, тъй като стойността му се оценява на 350 млн. лв.

Не разполагаме с европейски средства и затова проучваме други възможности, каза тя и обясни, че като такива трябва да бъдат анализирани публично-частното партньорство и преминаването към тол системата, процедурата за която в момента също се обжалва. Когато тя се въведе и преминем към по-справедлив начин за заплащане, ще разполагаме с повече постъпления в бюджета, ще можем да ремонтираме повече пътища и да заделяме по малко пари за ново строителство, подчерта министърът.

Петролът се срути в Ню Йорк до 46,60 долара за барел

http://svetoven.pogled.info/news/75108/Petrolat-se-sruti-v-Nyu-Iork-do-46-60-dolara-za-barel

/Поглед.инфо/ Цените на петрола паднаха във вторник повлечени от спада на финансовите пазари, както и от различни данни, сочещи към възможност за повишено предлагане на суров петрол и бензин.

Броят на жертвите на атентата в Багдад стигна 250 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626239

Броят на загиналите в резултат на нападението с мощен взрив в Багдат през почивните дни достигна 250 души, съобщи здравното министерство на Ирак, предаде Reuters. Атаката, отговорност за която поеха екстремисти от „Ислямска държава“, с която правителството води сражения в северните и западни части на Ирак,
Броят на загиналите в резултат на нападението с мощен взрив в Багдат през почивните дни достигна 250 души, съобщи здравното министерство на Ирак, предаде Reuters. Атаката, отговорност за която поеха екстремисти от „Ислямска държава“, с която правителството води сражения в северните и западни части на Ирак,

Слънчево и топло време днес, температурите стигат до 32°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5626238

Слънчево и топло време днес, температурите стигат до 32°Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 27° и 32°. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия

Русия затвори границата си с Полша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269993_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0

 Русия спря свободното преминаване от Полша към Калининградска област, информира Дни.ру. Мярката е в отговор на решението на Варшава да затвори границата си с руската територия заради срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в полската столица на 8 и 9 юли т.г.

          От руското Министерство на външните работи обясниха, че са били  уведомени за едностранното решение на полските власти без предварителни консултации. Московски дипломати коментират, че не виждат връзка между взетите мерки и гарантирането на сигурността на мероприятията във Варшава и Краков. "Изхождайки от принципа на реципрочност, руската страна взе ответни мерки относно полски граждани, планиращи да посетят Калининградска област. Те ще останат в сила докато Варшава възстанови предишния режим на местно гранично придвижване ", се казва в изявление на външното ведомство, цитирано от агенциите. Министерството приема уверенията на Варшава, че ограниченията са временни, но ще проследи как те ще бъдат изпълнени на практика, уточняват медиите. От граничния пункт Багратионовск – Безледи съобщават, че обстановката е спокойна и взаимната забрана за пресичане на браздата не е довела до напрежение.

          Пресата припомня, че в края на юни Русия обяви плановете си да разположи модерни балистични ракети в прибалтийския ексклав до 2019 г. Установките ще са отговор на американските системи за противоракетна отбрана, разположени в Полша, уточняват агенциите. 

Междувременно Полша наложи гранични проверки като част от мерките за сигурност преди срещата на НАТО и Световните дни на младежта, които ще се проведат по-късно този месец.

Затегнатите мерки за сигурност ще продължат до 2 август – дотогава пътниците от Европейския съюз ще трябва да носят личен документ със себе си.

Не всички преминаващи ще бъдат спирани, уточняват от полската гранична полиция. Решението за това кой да бъде проверен ще се взимат на случаен принцип. Междувременно правилата за местния трафик около границите на Калининград и Украйна бяха отменени временно – досега те позволяваха на гражданите на двете други страни да пътуват на 50 км. в полска територия без виза.

На срещата на НАТО в петък трябва да се вземат важни решения за разполагането на ротационна база на близо 4000 военни в четири международни батальона, както и бойни танкове и артилерия в новите членове от Балтийско до Черно море.

Русия вече разположи танкове, допълнителни части и ракети в Калининград, откъдето може да обстрелва и прекъсне сухопътната връзка с трите балтийски републики и създава дивизии по западната си граница.

Четирите натовски батальона могат бързо да бъдат победени при мащабно руско настъпление, но идеята е те да изправят властите в Москва пред ситуация, в която това ще е равносилно на започване на война срещу всички в НАТО.

Мигрантската вълна през Средиземно море към Италия се засилва

https://www.actualno.com/europe/migrantskata-vylna-prez-sredizemno-more-kym-italija-se-zasilva-news_549126.html

Нови 4500 мигранти бяха извадени от лодки и корабчета при 30 операции на италианската брегова охрана край Сицилия, предаде БГНЕС. Мигрантите са спасени вчера (5 юли) при акции с участието на италиански военноморски кораби и съдове на Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс (Frontex). Както съобщи Министерството на вътрешните работи на Италия миналата седмица, повече от 70 000 мигранти са пристигнали в страната през първите шест месеца на тази година. Според Международна

Учителят, обвинен, че е дал отговорите на матурата, е невинен

https://www.actualno.com/europe/uchiteljat-obvinen-che-e-dal-otgovorite-na-maturata-e-nevinen-news_549145.html

Учителят от варненската Първа езикова гимназия, който беше обвинен, че е пратил отговорите от матурата на свои ученици, е невинен. Това обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева, информира Topnovini.bg. Припомняме, че в министерството беше получен анонимен сигнал от родител на ученик в I ЕГ, който твърди, че учителят по български Димитър Чанков е изпращал есемеси с верните отговори на матурите на всичките си ученици по време на изпита. След проверка на видеозаписите от изпит

Каракачанов: Все тая дали изборите ще са на 23 октомври или на 6 ноември

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-vse-taja-dali-izborite-shte-sa-na-23-oktomvri-ili-na-6-noemvri-news_549149.html

Няма никаква разлика дали датата на президентските избори ще бъде 23 октомври или 6 ноември. Нямаме претенции. Това каза пред журналисти в парламента народеният представител от ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракчанов, предаде Фокус. „За нас би било добре да бъдат на 23 октомври, защото е рожденият ден на ВМРО, партията става на 124 години и е по-добре за нас”, коментира още той. По думите му има много технически неща, които трябва да се свършат преди започване на кампанията

Кандидатът на ГЕРБ под бурката няма как да е гарант за прозападна ориентация, може да е гарант само за произточна

https://www.actualno.com/cite/kandidatyt-na-gerb-pod-burkata-njama-kak-da-e-garant-za-prozapadna-orientacija-moje-da-e-garant-samo-za-proiztochna-news_549133.html

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, според когото ГЕРБ не съобщават кои са кандидатите им за президент и вицепрезидент, защото търсят договорка с ДПС и защото сега нямат имена.

Рожден ден по гръцки

https://www.actualno.com/showbusiness/rojden-den-po-grycki--news_549150.html

В началото на месеца (на 2 юни) актрисата Линдзи Лоън отпразнува 30-тия си рожден ден с голям купон в Гърция. Звездата от филма "Гадни момичета" отпътува за остров Миконос, за да отпразнува големия ден заедно с близките си хора, включително и Егор Тарабасов. Лоън благодари на феновете си в социалните мрежи. „Бог да ви благослови! Всички тук сте излъчвате толкова любов.“ По време на празника, Линдзи и Егор взели участие в гръцки обичай. В чест на рождения й ден двамата са мятали чи

Николай Младенов се оправдава - не сме затворили "Белене" заради американците

https://www.actualno.com/politics/nikolaj-mladenov-se-opravdava---ne-sme-zatvorili-belene-zaradi-amerikancite-news_549135.html

Предоставих информацията както на американския, така и на посланиците на страните от ЕС още същия ден за спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това обяснява в блога си бившият външен министър Николай Младенов в отговор на изтеклия мейл до бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, в който я информират за спирането на проекта. Ето и пълният текст от коментара на Младенов: "В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламен

Раднево получава още 5.3 млн. лв. за доизграждане на водния цикъл

https://www.actualno.com/starazagora/radnevo-poluchava-oshte-53-mln-lv-za-doizgrajdane-na-vodnija-cikyl-news_549151.html

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Раднево Теньо Тенев подписаха договор, с който Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предоставя на общината 5.3 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града. "Радвам се, че с общи усилия успяхме да спасим този високо рисков проект. Остава да довършим пречиствателната станция за отпадъчни води и с радост ще дойда да открием обекта към края на септември, както е обещал изпълнителят", каза министър Василева. По думите

Новото Renault Clio R.S. идва с два двигателя

https://www.actualno.com/cars/novoto-renault-clio-rs-idva-s-dva-dvigatelja-news_549142.html

След като само преди месец видяхме обновеното Renault Clio френският производител реши да представи и неговата спортна версия. Основното при нея е наличието на две версии, оборудвани с различни мотори. Стандартното R.S. разчита на 200к.с., а модификацията Trophy е получила 220 к.с.Задвижващият агрегат е 1,6-литров бензинов с турбо, като се комбинира с 6-степенна автоматична скоростна кутия с 2 съединителя. Водачът има възможност да сменя предавките с лостчета, поставени на волана, както и да раз

Трима кандидати остават за мястото на Камерън

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/75107/Trima-kandidati-ostavat-za-myastoto-na-Kameran

/Поглед.инфо/ Трима кандидати остават в партийната надпревара сред консерваторите във Великобритания за мястото на подалия оставка премиер Дейвид Камерън.

Французи подкрепят Бокова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269992_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B7%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%91%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 Над тридесет представители на културата, бизнеса и политиката призоваха за подкрепа на Франция за кандидатурата на българката Ирина Бокова за поста Генерален секретар на ООН.

Призивът е подписан от Кристин Албанел, Ян Артюс-Бертран, Пиер Берже, Мишел Бойон, Елен Карер д’Анкос, Ерве дьо Шарет, Жан-Луи Шосад, Жан- Пиер Шевенман, Ив Копенс, Едит Кресон, Кзавие Даркос, Шантал дьо Франс, Пиер Гатаз, Никол Гедж, Жан-Мишел Жар, Рьоне Келер, Серж Карлсфелд, Беате Карлсфелд, Бариза Киари, Юлия Кръстева, Катрин Лалюмиер, Лоранс Паризо, Стефан Ришар, Даниел Рондо, Ерик дьо Ротшилд, Франсоа Кзавие дьо Самбуси, Карин Юзан-Мерси.
В отворено писмо интелектуалците пишат:
70 години след основаването на ООН и 25 след падането на Берлинската стена, светът трябва да противостои на безпрецедентни промени: световно геополитическо и икономическо равновесие, оспорвано от страните с нововъзникващи икономики; демографски промени, създаващи почва за нарастващи икономически, здравни и социални неравенства и изискващи по-добра организация за справяне с човешката бежанска драма; климатични катаклизми, които трябва да ни доведат до преосмисляне на нашия модел на развитие; дигитализирана комуникация, чиято ударна сила се използва от терористите, без обаче от това да следва, че трябва да се поддадем на изкушението на отстъплението.
Мирът, сигурността и дори здравият разум в нашите общества са повече от всякога поставени под въпрос.
Пред тези нови предизвикателства за човечеството нуждата от Обединени нации е крещяща, стига ООН да докаже способността си да действа ефикасно за запазване на устойчивото развитие и законността. Защото поколението „Y“ стана първото световно поколение (50 % от населението на света е под 30 години), а умението на Обединените нации да доказват, че в са в духа на времето и се интересуват от „ millenials“ вече не е избор, а въпрос на оцеляване.
Именно в този непознат досега контекст светът ще гласува тази година за нов Генерален секретар на ООН, мъж или жена, най-висшето олицетворение на световната институция, призвана да направи невъзможното възможно. Тази личност не трябва да е нито генерал, нито секретар, а опитен и харизматичен лидер, доказал безотказната си привързаност не към изключителното служене на една страна, а на всеобщото световно добро.
Изправен пред нарастващо напрежение и регионални кризи, новият Генерален секретар на ООН, мъж или жена, ще трябва да съсредоточи усилията си върху предотвратяването на конфликтите посредством открита, подчертано хуманна и проактивна дипломация. Мирът трябва също така да бъде съхраняван и развиван чрез възпитаване в дух на уважение към другите и чрез културата, както и с изграждане на стабилни и устойчиви общества на включване, способни да противостоят на екстремизма и нетолерантността. Всичко казано дотук предполага да се вдъхне нов живот на това прословуто „нещо там“, често критикувано, но никога незаменено. Незаменимо.
Никой не е в по-добра позиция да поеме това определящо за общото ни бъдеще предизвикателство от Ирина Бокова. Жена, франкофон, говореща на четирите от шестте официални езика на Обединените нации, избирана на два пъти за Генерален директор на ЮНЕСКО, тази голяма жена дипломат превърна диалога на културите, толерантността и междукултурното и международното сътрудничество в свое основно средство за действие.
С четиридесетгодишен опит в политическите среди, в ООН и в дипломацията, тя е едновременно уважавана и ценена от политическите лидери на петте континента. С не по-малко решимост тя се ангажира в развитието на образованието и на равенството между мъже и жени, предотвратяването и борбата с екстремизма, тероризма, расизма и антисемитизма. Франкофил, живееща повече от десет години в Париж, тя е във възможно най-добрата позиция да защити едно виждане за света, съответстващо на европейската ни култура и на интересите ни.
Преди всичко, крайно време е начело на световната дипломация да застане жена, за да даде на трите и половина милиарда жени цялото полагащо им се място при определяне бъдещето на следващите поколения!
Политици, мъже и жени, отдясно и отляво, ръководители на предприятия, представители на културния или на обществения живот, евреи, християни, мюсюлмани и атеисти, ние се събрахме, за да защитим една идея, колкото проста, толкова и от решаващо значение: Обединените нации да се превърнат в платформа от „ново поколение“ за диалог и обмен между страни и култури за поддържане на мира и осигуряване устойчивото и хармонично развитие на нашите общества. Истински сме убедени, че Ирина Бокова ще бъде Генералният секретар, от когото светът се нуждае днес.
Желаем френският президент и правителството да подкрепят, в съответния момент, кандидатурата на Ирина Бокова и да поемат задължението да прокарат тази идея сред останалите членове на Съвета за сигурност и на Общото събрание на ООН. Наша отговорност на французи, европейци и граждани на света е да се уверим, че следващият Генерален секретар, мъж или жена, ще е не само франкофил, но и съвършен франкофон, след като френският език е призван да стане един от най-говорените и най-влиятелни езици в света през 2050 г., с оглед развитието на африканския континент.
И тъй като гласът на Франция се слуша и чува в Обединените нации, където има привилегията да заема място на постоянен член на Съвета за сигурност и да бъде негов председател настоящия месец, дойде време страната ни да поеме своите отговорности чрез огласяване на нашия избор в полза на жената бъдещ Генерален секретар.
За да продължи гласът на Франция да се слуша и чува в Обединените нации, да подкрепим Ирина Бокова!
Първите подписали:
Г-жа Кристин Албанел, бивш министър на културата;
Ян Артюс-Бертран, еколог, режисьор, репортер и фотограф, Председател на фондация „GoodPlanet“;
Пиер Берже, предприемач, бизнесмен и меценат, близък на Ив Сен-Лоран;
Мишел Бойон, висш функционер и специалист от аудиовизуалната сфера.;
Г-жа Елен Карер д’Анкос, постоянен секретар на Френската академия, председател на Комитета за подкрепа на кандидатурата;
Ерве дьо Шарет, бивш външен министър;
Жан-Луи Шосад, бизнесмен, за втори път генерален директор и управител на „SuezEnvironnement“ от 24 май 2012 г.;
Жан-Пиер Шевенман, изтъкнат политик, многократно министър през 80-те и 90-те години на ХХ-ти в., вкл. на отбраната при Франсоа Митеран, преизбиран за депутат, кмет на Белфор, сенатор;
Ив Копенс, известен палеонтолог и палеоантрополог;
Г-жа Едит Кресон, единствената досега жена премиер на Франция (1991 – 1993 г.);
Кзавие Даркос, дипломат, писател, бивш министър, член на Академията.
Принцеса Шантал дьо Франс, представителка на аристократичен род, художничка;
Пиер Гатаз, председател на Съюза на ръководителите на френски предприятия (Medef);
Г-жа Никол Гедж, известен адвокат и политик;
Жан-Мишел Жар, световноизвестен композитор на електронна музика;
Серж Карлсфелд и Беате Карлсфелд, общественици от еврейски произход, посветили живота си на издирване на военнопрестъпници от хитлеристките лагери на смърттам;
Г-жа Бариза Киари, политик, бивш зам.-председател на Сената, в момента сенатор от групата на Социалистическата партия;
Юлия Кръстева, изтъкната писателка и общественичка от български произход;
Г-жа Катрин Лалюмиер, бивш зам.-председател на ЕП, понастоящем председател на Дома на Европа в Париж;
Г-жа Лоранс Паризо, доскорошен председател на Съюза на ръководителите на френски предприятия (Medef);
Стефан Ришар, управител и генерален директор на комуникационния оператор „Оранж“;
Даниел Рондо, посланик, доскорошен представител на Франция в ЮНЕСКО;
Барон Ерик дьо Ротшилд, директор на Музея за история на Холокоста в Париж;
Франсоа Кзавие дьо Самбуси, наследник на френска благородническа фамилия;
Г-жа Карин Юзан-Мерси, представител на „Кока Кола“ в Парижка област.

Калоян Паргов: Кибер тероризмът налага политици и експерти да работим заедно, за да се защитим

http://www.cross.bg/kiber-pargov-kaloyan-1513634.html

/КРОСС/ Заплахата от кибер тероризъм налага политици и експерти да обединим усилия и да работим заедно, за да се защитим ефективно. Това заяви Калоян Паргов по време на семинара, който той инициира и организира заедно с Университета по библиотекознание и информационни технологии. Събитието беше в памет на неговия баща проф. Драгомир Паргов и беше на тема "Заплахи и рискове за сигурността на Република България в цифровия свят. Кибер сигурност и кибер устойчивост". "Трябва да създадем механизъм за превенция от кибер престпления, коментира още той. - В момента действията ни са реактивни - реагираме, след като са ни сполетели неприятностите. А трябва да наблегнем върху превенцията - да ликвидираме още в зародиш тези заплахи и изобщо да не ги допускаме. Бих искал да достигнем такова ниво, в което само да отбелязваме, че е имало някакъв опит, но той е бил предотвратен. Това трябва да бъде целта ни". Според Калоян Паргов Европа трябва да има проактивна, а не реактивна политика по отношение на кибер сигурността. „Целта на семинара, който организирахме, беше да покажем какви са кибер заплахите онлайн и офлайн за всеки човек, бизнес и за държавата и как можем да се предпазим. Коментирахме икономическите, социалните и психологическите последствия върху личността. Много е важно да осъзнаем колко неправилно е днес да си мислим, че точно на нас няма да ни се случи. Заплахата е реална и е навсякъде наоколо под формата на технологиите, които ни заобикалят

Днес ще е предимно слънчево, с максимални температури до 32°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626232

Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 27° и 32°. Това съобщиха от НИМХ към БАН пред "Фокус".
Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от източната четвърт.
Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 27° и 32°. Това съобщиха от НИМХ към БАН пред "Фокус". Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от източната четвърт.

Тръмп говори като седмокласник, а Хилари като десетокласник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269991_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0

 Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп ползва лексиката на седмокласник. Това сочат резултатите от последно проучване на американски професори. Хилари Клинтън пък използва речевия запас на десетокласник. В първата реч, в която Тръмп обявява, че ще се кандидатира за президент, той използва думи, които са в речниковия запас на дете от 4 клас, съобщава АП.

Междувременно „Уикилийкс" сподели в Туитър линк с над 1000 имейла от сървъра на Хилъри Кинтън, свързани с войната в Ирак.

Сайтът публикува общо 1258 имейла, които Клинтън е изпратила по времето, когато заемаше поста на държавен секретар. Информацията е получена от Държавния департамент след запитване по силата на Закона за свобода на информацията още през февруари.

Създателят на скандалната страница Джуалиан Асандж преди е казвал, че сайтът разполага с достатъчно доказателства, за да може ФБР да подведе Клинтън под отговорност.

Асандж твърди, че има основания, но това няма да се случи докато Лорета Линч е главен прокурор на САЩ.

Информацията най-вероятно ще бъде използвана от републиканския претендент за президентския пост Доналд Тръмп. През почивните дни бившата първа дама бе разпитана от ФБР и според източници на Си Ен Ен в близките седмици ще бъде обявено, че срещу нея няма повдигнати обвинения.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=325383

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 6 юли са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 12:00 ч.

Русия: Няма да отворим нашите врати към Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269990_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A2%

 Няма да отворим нашите врати към Турция напълно, каза премиерът в Москва Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости. Министър-председателят посети селскостопански комплекс край руската столица. На въпрос на работници дали вдигането на ембаргото срещу Турция ще се отрази върху производството на плодове и зеленчуци в най-голямата по територия държава в света, той отговори отрицателно.

„Ние няма да отворим вратите си за Турция напълно. Имаме само едно решение и то е да отпаднат ограниченията в туризма”, припомни Медведев.

Руският президент Владимир Путин на 30 юни подписа указ, който вдига ограниченията върху турските курорти, припомнят агенциите.

Преди това турският лидер Реджеп Ердоган се извини за свалянето на руския самолет Су-24 през ноември. Инцидентът стана повод за обтягането на отношенията между Анкара и Москва.

Хилари с 13 % преднина пред Тръмп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626230

Кандидатът за президент на демократите Хилари Клинтън е увеличила преднината си пред кандидата на републиканците Доналд Тръмп на 13%, според ново допитване на Reuters. Новото допитване показва,че 46% от избирателите подкрепят Клинтън, а 33% Тръмп. 22% са заявили, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати на изборите през ноември.
Кандидатът за президент на демократите Хилари Клинтън е увеличила преднината си пред кандидата на републиканците Доналд Тръмп на 13%, според ново допитване на Reuters. Новото допитване показва,че 46% от избирателите подкрепят Клинтън, а 33% Тръмп. 22% са заявили, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати на изборите през ноември.

Наши изтребители ескортираха израелски самолет заради риск от бомба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269989_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D

 Самолет на израелските авиолинии със съмнения за бомба на борда е прелетял вчера над страната ни, съобщиха от МО.

След получена информация за съмнения за взривно устройство в машината, изпълняваща полет LY2, веднага били задействани стандартните процедури за осигуряване на преминаването на самолета през въздушното пространство на България, поясниха от ведомството. Във въздуха били вдигнати наши изтребители МиГ-29, които го ескортирали.

Според flightradar24.com аеропланът е навлязъл над българска територия около 10,47 часа, след което в небето над Гърция около 11,03 часа.

„Аеро“ съобщи, че въпросният „Боинг 747-400“ e изпълнявал редовен полет от Ню Йорк до Тел Авив. По време на полета била получена информация за наличие на бомба на борда. Вместо да се приземи веднага машината продължила. По време на прелитането си над Европа лайнерът бил ескортиран от ВВС на няколко страни. Швейцария и Хърватска официално потвърдиха това. Изтребители на френските и сръбските ВВС също придружили израелския самолет по време на прелитането му над тяхна територия. В крайна сметка полетът приключил благополучно в 12,54 часа местно време на летището Бен Гурион в Тел Авив.

Жертвите на атаката на терористи в Ирак са вече 250

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/75106/ZHertvite-na-atakata-na-teroristi-v-Irak-sa-veche-250

/Поглед.инфо/ Обновените данни за терористичните атаки, извършена в нощта срещу неделя в иракската столица, бяха публикувани във вторник вечерта. Според тях жертвите са вече 250 души, предаде ТАСС.

В Русия въвеждат „данък Гугъл“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5626233

В Русия въвеждат „данък Гугъл“Чуждестранните компании от 1 януари 2017 година ще са задължени да плащат данък за интернет продажбите в Русия на електронен софтуер и съдържание. Законът получи прякора „данък Гугъл“, съобщава вестник "Российская газета", цитиран от "Фокус". Чуждите компании ще трябва да се регистрират в специален електронен регистър на налоговата служба.

Наемат още 148 000 продавачки и автомонтьори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269988_%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+148+000+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

 

Всеки трети висшист работи на позиция, изискваща по-ниско образование

Около 148 000 ще са свободните работни места за продавачи и автомонтьори през следващите 2,6 години. Според прогноза за пазара на труда до 2018 г. най-търсените кадри ще са именно заетите в сферата на търговията и ремонта на автомобили. „В края на 2018 г. броят на работните места в тези сектори ще са 542 925“, се посочва в доклада. По данни на Националния статистически институт в края на март 2016 г. заетите в тази сфера са били малко над 394 000. Това означава, че в следващите 2,6 г. ще се търсят още 148 000 служители. „Като се има предвид, че все повече търговски центрове отварят врати, е нормално продавач-консултантите да са сред най-търсените кадри“, обясни специалистът по подбор на персонал Маргарита Петракиева. Свободните места за учители ще се са 216 000, или с 44 800 повече от работещите в системата на образованието сега. С 84 000 ще се увеличат свободните места за строители през следващите 30 месеца, за да достигнат прогнозираните 204 000 заети в сферата на изграждането на сгради и съоръжения.

Финансисти и застрахователи ще са в топ 5 на най-търсените кадри до 2018 г., показва докладът на социалното министерство. „Това са най-търсените кадри и в момента, така че е нормално тенденцията да се запази“, заяви Петракиева. Според прогнозата на социалното министерство в следващите 30 месеца работодателите ще търсят основно хора със средно образование. От 2019 до 2028 г. най-много позиции ще има за висшисти. Според експертите по подбор на персонала критериите за висше образование към бъдещите служители са излишни. Има доста висшисти, които нямат никакви умения и трудови навици - хора на 30 г. с диплома от ВУЗ, но без нито ден трудов стаж - заяви Петракиева. В същото време проучване на Българската стопанска камара показва, че 60% от висшистите у нас заемат позиции, за които се изисква по-ниско образование. „Работодателите търсят хора за изпълнителни дейности, а не за ръководни, за каквито кандидатстват повече висшисти“, заяви още експертът по подбор на персонала.

"София диша" за пореден път ще затвори столични улици през август

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/07/06/2790515_sofiia_disha_za_poreden_put_shte_zatvori_stolichni/?ref=rss


За седма поредна година фестивалът "София диша" ще резервира за пешеходци централни улици и кръстовища в София. Пазари, временни кафенета и места за срещи, изкуство, спорт и отдих ще се настанят на мястото на автомобилите в четири поредни недели на август.

Тази година улиците са други, а участъците - по-големи, съобщиха организаторите на пресконференция вчера. На 7 август ще бъдат затворени цели четири: ул. "Иван Денкоглу" (от ул. "Цар Асен" до ул. "Цар Самуил"); ул. "Лавеле" (от ул....

САЩ станаха №1 по запаси на петрол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269987_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%E2%84%961+%D0%BF%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 Достъпните запаси от петрол в САЩ са по-големи, отколкото на Русия и Саудитска Арабия, сочи проучване на независимата консултантска компания Rystad Energy.

По нейни оценки вероятният обем от нефт в разработените и още неоткрити находища в щатите e около 264 млрд. барела. Второто място по този показател държи Русия - с 256 млрд барела, трета е Саудитска Арабия - с 212 млрд. барела.

Над половината от запасите на нефт в САЩ се падат на шистовия петрол. Други 60 млрд. барела само щата Тексас се намират в крайбрежния шелф в Мексиканския залив.

Rystad Energy оценява общите запаси от петрол в света на 2,092 трлн. барела, което 70 пъти над годишния добив, който се изчислява около 30 млрд. барела. От края на 19-ти век досега на планетата са произведени 1,3 трлн. барела петрол. 30% от нефтените запаси са категорията „нетрадиционни”, към които се отнася и шистовият петрол. Една трета от световните залежи са в морския шелф. Една десета от всички запаси в света се контролират от най-големите компании.

От консултантската компания подчертават, че голяма част от залежите все още не могат да бъдат извлечени при сегашното ниво на технологиите. Отчитайки нарастването на броя на автомобилите в света, който ще удвои в близките 30 години, то няма да е възможно да се удовлетвори само тяхното потребление на гориво.

Зам.-министър Красимира Филипова: 80 затворници в Белене са наказани за насилие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5625779

Зам.-министър Красимира Филипова: 80 затворници в Белене са наказани за насилиеМахаме комисиите за предсрочно освобождаване, за да няма корупция - Г-жо Филипова, преди дни Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане законопроекта за изтърпяване на наказанията. Какво е новото? - Предложените промени са резултат от задълбочени проучвания на експерти, започнали още през м.г.

Крачка напред в защита на правата на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5625738

Крачка напред в защита на правата на хората с увреждания Проектозаконът, изготвен от българското Министерство на правосъдието, вероятно ще преобърне системата на попечителство НИЛС МУЖНИЕК, комисар по правата на човека на Съвета на Европа ПРЕДСТАВЕТЕ си, че утре сте принудени да напуснете дома си и да се преместите в една голяма безлична институция за социални грижи,

Кой е кралят на Мадрид

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5625134

Който се е докоснал до „Реал” (Мадрид), с основание завинаги носи печата „кралски”. Историята помни, че много пъти на „Сантяго Бернабеу” са били най-добрите, най-скъпите, най-разпознаваемите на планетата футболисти. От Ференц Пушкаш до Зинедин Зидан.
Днес не наричат „Реал” с прякора „галактикос”, който носеше заради Зизу,
Който се е докоснал до „Реал” (Мадрид), с основание завинаги носи печата „кралски”. Историята помни, че много пъти на „Сантяго Бернабеу” са били най-добрите, най-скъпите, най-разпознаваемите на планетата футболисти. От Ференц Пушкаш до Зинедин Зидан. Днес не наричат „Реал” с прякора „галактикос”, който носеше заради Зизу,

В ЕС витае призракът на еврокатастройката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5625466

Липсата на лидери разкъсва Европа на части
Вървят ли Юнкер, Туск и Шулц по пътя на Горбачов, Яковлев и Шеварнадзе

На метри от прозореца на президента, редовно громящ Путин, в подлеза на метрото продават фланелки с образа на Путин. Питам продавачите: „Купуват ли се? Сигурно ги внасяте от Русия?”. „Много! - отговарят те.- Правят ги китайски фирми”.
Липсата на лидери разкъсва Европа на части Вървят ли Юнкер, Туск и Шулц по пътя на Горбачов, Яковлев и Шеварнадзе На метри от прозореца на президента, редовно громящ Путин, в подлеза на метрото продават фланелки с образа на Путин. Питам продавачите: „Купуват ли се? Сигурно ги внасяте от Русия?”. „Много! - отговарят те.- Правят ги китайски фирми”.

Искат от съда да махне такса сградна инсталация в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269986_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%

 Пловдивски адвокати внесоха иск срещу „Топлофикация – София“ заради такса сградна инсталация. Основната цел на иска е съдът да свали таксата за абонатите на столичната топлофикация, които не ползват парно, за тези, които са демонтирали радиаторите си, както и за сградите, в които инсталацията е хоризонтална. Това съобщи адвокат Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.

Деков обясни, че искът е мотивиран с текст от Директива 83 от 2011 на ЕК, според който потребителят не е длъжен да плаща за непоискана, но доставена стока и услуга, включително ток, парно и газ. Тази разпоредба е транспонирана в българския Закон за защита на потребителите.

Към иска на сдружението на определен етап могат да се присъединят и граждани. Съдът ще определи определен срок, в който може това да се случи. Присъединяването към иска е напълно безплатно. От хората няма да се искат никакви пари, дори, ако делото бъде загубено от сдружението, категоричен е Деков. Ако бъде спечелено делото, от отпадането на таксата ще се ползват всички, а не само тези, които са се присъединили към него.

Сдружението заведе аналогично дело през 2014 г. срещу пловдивската топлофикация. Към него са се присъединили 20-30 абонати. То все още е на етап събиране на доказателства от Пловдивския окръжен съд. Димитър Деков обясни, че са поискали тълкуване на Съда на ЕС на текстовете в директивата за това дали за приложими за България. То е поискано след като не са получили отговор от европейския комисар по правосъдие Вера Юрова.

Деян Дянков, който е един от тримата омбудсмани на „Топлофикация – София“ обаче показа отговор от офиса на европейския комисар на запитване на клиента на столичната топлофикация. В него се казва, че жилищната сграда е тази, която има договор с топлофикация, а не отделния абонат. Освен това в писмото се посочва, че в законодателството на ЕС за защита на потребителите няма изискване конкретен търговец, като топлофикация, да сключва договор с конкретен потребител, като собственик на отделен апартамент. По думите на Дянков жалбите за сградната инсталация са в пъти по-малко от останалите жалби срещу топлофикация.

Докладът за ролята на Великобритания във войната в Ирак излиза днес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/06/2790496_dokladut_za_roliata_na_velikobritaniia_vuv_voinata_v/?ref=rss


Резултатите от разследването на ролята на Великобритания във войната в Ирак ще бъдат оповестени днес – седем години, след като комисията бе създадена.

Ключов въпрос ще бъде мнението на комисията "Чилкът" за това дали военните действия на Лондон, в които загинаха 179 британски войници, са били оправдани. Основната причина, изтъквана тогава – че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово поразяване, се оказа невярна.

Реакциите на британците спрямо това решение на бившия...

Повреда доведе до евакуирането на близо 1000 пътници на лондонското метро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5626228

Близо 1000 пътници в лондонското метро са били принудени да се разходят през подземните тунели на Лондон, след като са били евакуирани от един от влаковете, предаде BBC, позовавайки се на държавната комисия „Транспорт за Лондон“ (TfL). Пътниците са ходили по железопътните линии над пет минути, защото повреда на коловоз е блокирала един от
Близо 1000 пътници в лондонското метро са били принудени да се разходят през подземните тунели на Лондон, след като са били евакуирани от един от влаковете, предаде BBC, позовавайки се на държавната комисия „Транспорт за Лондон“ (TfL). Пътниците са ходили по железопътните линии над пет минути, защото повреда на коловоз е блокирала един от

Времето днес: предимно слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589273

Временни увеличения на облачността ще има над крайните югозападните райони, където на места ще превали. За района на Хасково синоптиците прогнозират предимно слънчевовреме с температури от 17 до 31 градуса. В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са предимно между 27 и 32 градуса. Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. В следобедните часове - главно над масивите от Западна България, ще се развива купесто-дъждовна обл...

Проверете таксите и лимитите, преди да теглите от банкомат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269985_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D

 При пътуване извън България проверете предварително какви са лимитите за теглене или какви такси ще ви бъдат начислени при плащане на ПОС терминал, както и при теглене в брой от банкомат, съветват финансови експерти от "УниКредит Булбанк".

Задължително трябва да научим и какво е покритието на картите ни - дали е международно, местно или само за Европа. От бранша препоръчват да носим в себе си поне два различни вида карти – например Visa и MasterCard, дебитна и кредитна.

Банкерите обясняват, че е добре 10 дни преди пътуването да проверим и валидността на картите ни и да си припомним ПИН- кодовете им. Така ще имаме време за подновяване, ако ПИН-ът е забравен или срокът на картата изтича. „На банкомат, в банката или в онлайн банкирането можем да видим колко пари има във всяка карта, да захраним ако трябва, и да разпределим наличностите така, че да ни е удобно“, пише още в препоръките.

Предварително трябва да попитаме служителите в банката дали кредитната ни карта има застраховка и как се активира тя.

Експертите са категорични, че не трябва да записваме ПИН-а си на листче. Трябва да сме изключително внимателни при пазаруване и да следим дали изписаната сума на екрана е коректна.

Гласуват участието на район "Тракия" в проект за ромска интеграция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589252

Администрацията на район „Тракия“ ще бъде партньор на училище „Черноризец Храбър“ и сдруженията „Свят за всички“ и „Инициативи за местно и регионално развитие“ в проект, спечелен от училището пред Министерството на образованието. Сътрудничеството ще бъде гласувано като извънредна точка на утрешната сесия на Общински съвет – Пловдив. Проектът цели да бъде създадена възможност за активно участие в училищния и обществения живот на учениците от етническите малцинства в СОУ „Ч. Храбър“. Ще се провеждат разнообразни форми на извънкласни занимания, по...

NYT: Зетят на Тръмп води избирателната му кампания

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/75105/NYT-Zetyat-na-Tramp-vodi-izbiratelnata-mu-kampaniya

/Поглед.инфо/ Джаред Кушнър – зетят на милиардера Доналд Тръмп, който си гарантира републиканската подкрепа за Белия дом - де факто е начело на предизборната му кампания, пише във вторник „Ню Йорк таймс” (New York Times).

До няколко седмици започват да копаят тунела под Шипка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269984_%D0%94%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%8

 

Свършена е половината от работата по дострояването на обхода на Габрово

Подходът към бъдещия тунел, е почти готов, като до няколко седмици започва реалното изкопаване на тунела под Шипка. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира строителството на обхода на Габрово при посещението си в града.

Голяма част от оставащите за довършване работи по обходния път на Габрово са изпълнени. За изпълнение остава последната, трета фаза, за терен по трасето на която все още има обжалване и не може да бъде издадено разрешение за строеж. По тази причина частта от моста при Чехльовци е недовършена и там не можем да работим, каза още Павлова Регионалният министър обясни, че това е поредното обжалване, което спира проекта. Необходимо е да се изчака финала на процедурата, за да може да се издаде разрешение за строеж. Надявам се и там в скоро време да бъде даден фронт за работа, допълни тя. Очаквам, след издаване на последното разрешение за строеж, през лятото на следващата година да бъде изцяло завършен обходът със съоръженията по него, заяви министърът.

В отговор на въпрос Лиляна Павлова информира, че работата по големия тунел под връх Шипка може да започне след като бъде намерено финансиране за него, тъй като стойността му се оценява на 350 млн. лв. Не разполагаме с европейски средства и затова проучваме други възможности, каза тя и обясни, че като такива трябва да бъдат анализирани публично-частното партньорство и преминаването към тол системата, процедурата за която в момента също се обжалва. Когато тя се въведе и преминем към по-справедлив начин за заплащане, ще разполагаме с повече постъпления в бюджета, ще можем да ремонтираме повече пътища и да заделяме по малко пари за ново строителство, подчерта министърът.

Пропуснатите печалби от санкциите срещу Русия са 60,2 милиарда долара

http://svetoven.pogled.info/news/75104/Propusnatite-pechalbi-ot-sanktsiite-sreshtu-Rusiya-sa-60-2-miliarda-dolara

/Поглед.инфо/ Пропуснатите печалби от износа на страните, подкрепили антируските санкции от декември 2013 година до юни 2015 са 60,2 милиарда долара. Това са данни на френския изследователски център за световната икономика CEPII (Centre d`Etudes Prospectives et d'Informations Internationales), цитирани от руския вестник "Комерсант" ("КоммерсантЪ").

БСП отново предлага отлагане на образователната реформа с една година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/06/2790475_bsp_otnovo_predlaga_otlagane_na_obrazovatelnata/?ref=rss


БСП отново предлага отлагане с една година за новия закон за предучилищното и училищното образование, с който ще се прокарва образователната реформа. Проектът на левицата е трета точка в проектопрограмата на парламента в днешния ден на опозицията, но очакванията са, че може и да не се стигне до разглеждането му. Освен това сред управляващите няма политическа воля стартът на реформата да бъде отложен, макар и да има много неясноти.

Новият образователен закон влиза в сила от 1 август...

Вдигат данъка за стари коли в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589255

Догодина със сигурност ще вдигнем данъка за старите коли, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. Според него за новите собствениците така или иначе плащат високи налози, а в същото време за возила от по 2000 лева някои внасят по 10-15 лева. Това го няма никъде по света, заяви Попов. "Нека няма изненадани, правото на собственост е право, което носи след себе си задължения и отговорности. Градът се напълни с возила, всяко семейство има по 3-4 автомобила, време е да се предприемат мерки", допълни още кметът. За старите коли, които са сериозен за...

Ателиета на Работилница "Седянка" започват в Историческия музей в Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589271

От събота, 9 юли, посетителите на Горнооряховският музей ще имат възможност да се включат в специалните ателиета на Работилница „Седянка”. Работните кътове ще бъдат част от атракциите на традиционните летни „Семейни съботи” в музея. Гостите от „Седянка” ще представят на участниците няколко техники на работа с конци и вълна. Снежана Златарска и Димка Боянова ще демонстрират своите умения в плъстенето на вълна. Изработването на изделия от нетъкан текстил – плъсти, е традиционен български занаят. Тъй като те имат изключителни топлоизолационни и вл...

6 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=325382

Събития: 1253 г. – Миндаугас е коронован за първи крал на Литва. 1415 г. – Ян Хус е изгорен на клада като еретик. 1483 г. – Ричард III е коронован за крал на Англия. 1538 г. – Сър Томас Мор е екзекутиран като предател поради противопоставянето му краля на Англия Хенри VIII да оглави Англиканската църква.

Авторски виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5625515

Авторски виц на Буги БарабатаПопадна ми едно женско списание... Ако разменим продуктите за ястия с онези, които са за маски за лице и коса, всичко ще си дойде на

Нови предизвикателства пред шофьорите в София заради ремонтите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589233

Поредна тапа за шофьорите в София. От днес до края на годината се затваря бул. "Черни връх", а причината е разширение на участъка. Промени ще има и в движението на градския транспорт, който обслужва района. Още една тапа в София от днес заради строежа на метрото До 19 декември се затваря бул. "Черни връх" за цялостна реконструкция в участъка от ул. "Тодор Каблешков" до ул. "Акад. Иван Буреш". В този участък ще бъде изцяло забранено движени...

В Турция 11 руски граждани били арестувани за атентата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/06/2790577_v_turciia_11_ruski_grajdani_bili_arestuvani_za_atentata/?ref=rss


В Турция са задържани 11 граждани на Русия по подозрение за участие във въоръжена терористична организация, съобщи агенция "Доган". Това е част от антитерористичната операция след атентата в края на юни срещу летище "Ататюрк" в Истанбул.

Във вторник съдът остави зад решетките 17 души и с арестуваните в края на миналата седмица 13 броят им достигна 30. Тримата атентатори се самоубиха с експлозиви при нападението на 28 юни.

Засега няма официално потвърждение за това кои са...

„Краси” е най-предпочитаната майонеза според класацията „Любимите марки”

https://www.actualno.com/curious/krasi-e-naj-predpochitanata-majoneza-spored-klasacijata-lubimite-marki-news_549054.html

За втора поредна година „Краси” е лидер в категория Майонези и сосове на националната потребителска класация „Любимите марки”, като разликата с втория в надпреварата е повече от 1300 гласа. „Краси” печели приза с признанието на над 4200 гласували. Освен любима марка в категория МАЙОНЕЗИ И СОСОВЕ майонеза „Краси” грабна второ място и в раздел БЪЛГАРСКА МАРКА, в който на първа позиция е HAPPY BAR&GRILL. Това е поредно признание за най-продаваната

Тръмп действа по роднински - зет му ще води кампанията му

https://www.actualno.com/america/trymp-dejstva-po-rodninski---zet-mu-shte-vodi-kampanijata-mu-news_549127.html

Джаред Кушнър – зетят на милиардера Доналд Тръмп, който си гарантира републиканската подкрепа за Белия дом - де факто е начело на предизборната му кампания, пише във вторник The New York Times. Слухове за тази рокада се появиха и по-рано, особено когато през юни бе уволнен мениджърът на кампанията Кори Левандовски, припомня БГНЕС. "Постепенно и много уверено Кушнър започна да участва в почти всички аспекти на президентската кампания на Тръмп, в резултат на което много (хора) в предизборни

Ако Великобритания стане като Норвегия

https://www.actualno.com/features/ako-velikobritanija-stane-kato-norvegija-news_549139.html

След вота за Брексит, въпросителните около бъдещето на Великобритания са много. Норвежците знаят много добре кои са минусите и плюсовете на живота извън ЕС. Дали Лондон ще приложи техния модел? Норвегия е член на Европейското икономическо пространство, но не и на ЕС. Това означава, че подобно на Исландия и Лихтенщайн, и тя трябва да спазва правилата на вътрешния европейски пазар, без да има право да ги определя. Освен това норвежкият износ подлежи на митнически контрол, защото страната не

Борисов страда от съда - плаща 11 пъти повече на Сидеров, защото не е изпаднал в депресия

https://www.actualno.com/crime/borisov-strada-ot-syda---plashta-11-pyti-poveche-na-siderov-zashtoto-ne-e-izpadnal-v-depresija-news_549134.html

Бойко Борисов е поискал да съди Волен Сидеров по Наказателния кодекс заради интервю на лидера от „Атака” преди три години пред в. „Монитор”. Това обаче било невъзможно – заради имунитета на Сидеров като депутат. Вместо това са заведени граждански искове за клевета. Държа във всички случаи, когато става въпрос за моите дела, да казваш, че тези пари ще отидат за благотворителност, подчерта адвокатът на Борисов – Марин Марковски. Първоначално присъдата е била за

Здравословни "пържени" картофи

https://www.actualno.com/recipes/zdravoslovni-pyrjeni-kartofi-news_549137.html

Необходими продукти: 5-6 големи картофа 200 г настърган пармезан зехтин сол черен пипер хартия за печене   Начин на приготвяне: Обелете картофите. Нарежете ги на тънки ивици. Поръсете ги със сол и черен пипер. Залейте ги с 2-3 с.л. Зехтин. Разбъркайте добре. В тава постелете хартия за печене и разпределете равномерно картофите. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Когато картофите са вече готови, извадете тавата от фурната и ги поръсете с пармезана. Върнет

Два музея във В. Търново ще бъдат отворени за безплатни посещения на 7 юли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589270

На 7 юли, по повод 139- годинишнината от Ссвобождаването на Търново, отворени за безплатно посещение ще са два обекта на Регионален исторически музей- експозицията "Възраждане и Учредително събрание" и музей "Затвор". Програмата за честването на годишнината, която организират от Общината, Националния военен университет и Митрополията, ще започне в 10:30 ч. пред паметника на генерал Гурко в парк "Марно поле". Тогава приветствие ще отправи представител на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, а митрополит Григорий ще отслужи празнич...

Мисия на МВФ и Световната банка ще оцени стабилни ли сме

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589268

Предварителна мисия на МВФ и Световната банка по Програмата за оценка на финансовия ни сектор пристигна, съобщиха от финансовото министерство. Целта е да се определи обхватът на оценката, която стартира през 2017 г. Тя ще включва оценка на финансовата стабилност и на финансовото развитие. Финансовият министър Владислав Горанов запозна ръководителите й Майкъл Мур от МВФ и Илиас Скамнелос от Световната банка с финансовата и икономическата конюнктура у нас. Той подчерта, че тя и оценката на банковите активи, която вече тече, ще възстановят напълно...

САЩ са оказали натиск за спиране на АЕЦ "Белене"

http://www.cross.bg/klintun-mladenov-proekta-1513643.html

/КРОСС/ Предоставих информацията както на американския, така и на посланиците на страните от ЕС още същия ден за спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Това обяснява в блога си бившият външен министър Николай Младенов в отговор на изтеклия мейл до бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, в който я информират за спирането на проекта. Изтеклата имейл комуникация относно България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри Клинтън от 28 март 2012 г. Малко по-рано в същия ден българските власти прекратяват проекта АЕЦ „Белене". От тази кореспонденция и от положителната оценка на Джейк Съливан става ясно, че администрацията на Клинтън и дипломатическите мисии на САЩ в региона са въздействали на българското правителство за спирането на АЕЦ „Белене". Хилъри Клинтън пристиг на посещение в България в началото на февруари 2012 г. по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов, по време кабинета Борисов-1. Тогава тя се среща с министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, а Николай Младенов лично я посрещна на летище „София". На 1 април 2012 в разговор отново с Николай Младенов, Клинтън поздрави България за „трудното решение" на кабинета да спре проекта „АЕЦ" Белене. Клинтън заяви, че оценява и начина, по който българската страна е съобщила решението си на Русия

Великобритания избира нова Желязна лейди

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/velikobritaniia-izbira-nova-zheliazna-lejdi-6055941

Кой ще поведе Кралството след референдума - Желязната Тереза Мей, двойник на Борис Джонсън или ревностна радетелка за напускане на Съюза

Във Велико Търново премахват наносите покрай мостове над Янтра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589269

Във Велико Търново започна премахването на наносите и клоните покрай мостове над р. Янтра, намиращи се на територията на града. С помощта на специализирана техника бе почистен участъкът от речното корито в района на моста, намиращ се до южния вход на старопрестолния град. Заради обилните валежи през миналия месец и високите води на Янтра близо 20 кубика клони и наноси се бяха заклещили под колоните на съоръжението, част от главния път Русе – Свиленград. За премахването им се чакаше трайно понижение на нивото на реката. Същата процедура се извъ...

Извънредна сесия на ОбС дава старт на проект за половин милион за ромите в Столипиново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588411

Семейни посещения в музеи, галерии и театри на ромите от пловдивския район „Източен“ предвижда европейски проект за половин милион лева, спечелен от общинската администрация. Заради реализацията на проекта ОбС на града ще заседава извънредно днес, 6 юли. Средствата са предназначени за децата в градините и училищата в района, които ще бъдат обучавани заедно с техните родители да ходят в музеи, в галерии и на театрални постановки. Проектът е предназначен само за райони със смесено население, разясни кметът на "Източен" Николяй Чунчкуков....

Депутатите обсъждат отново промени в Изборния кодекс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589250

Промени в Изборния кодекс на второ гласуване ще обсъдят депутатите, според проектопрограмата за седмицата. Предложението е на ПГ на "Патриотичен фронт".В първото за месеца пленарно заседание ПГ на Реформаторския блок внася в пленарната зала за второ четене промени в Закона за държавния служител.ПГ на "БСП лява България" предлага изменения в Закона за предучилищното и училищното образование.В проектопрограмата е и второто гласуване на поправки в Закона за кадастъра и имотния регистър, както и първото четене на Закона за концесиите.Предвижда се д...

На 6 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5625489

На 6 юли рожден ден иматСерафим Тодоров, олимпийски вицешампион, трикратен световен и европейски шампион по бокс Асен Сираков, журналист и писател Евгения Ангелова, депутат Елка Няголова, поетеса Кръстю Станилов, президент на Конфедерация на българската индустрия Митко Тодоров, преподавател в НАТФИЗ, бивш зам.-министър и директор на тетър “Българска армия” Невена

Прогноза за времето - 6 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=325381

Днес временни увеличения на облачността ще има над крайните югозападните райони, където на места ще превали. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. Максимални температури 27°-28°. Температурата на морската вода е 25° - 26°.

Почитаме ломските светии св. Епиктет и св. Астион

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589259

На 7 юли Църквата почита паметта на светите преподобномъченици Епиктет и Астион, просияли мъченически в святост в Алмирис, днешен Лом през 290 г. По този повод, на 6 юли с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Домитан, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ще посети храм „Успение Богородично“ в Лом, където, в 18.00 ч., ще отслужи Акатист в чест и прослава на светите ломски мъченици Епиктет и Астион, небесни покровители на Лом и молитвеници пред Божия престол за Христовата Църква. Паметта на светите п...

Брекзит може да се започне без решение на парламента в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/06/2790573_brekzit_moje_da_se_zapochne_bez_reshenie_na_parlamenta/?ref=rss


Решението за активиране на Член 50 от Лисабонския договор, с който започва да тече двугодишен срок за напускане на Европейския съюз, е само и единствено на министър-председателя на Великобритания. Това е кралски прерогатив, предоставен на премиера, и поради това не е необходимо никакво изрично решение на парламента.

Такова е мнението на специалната комисия от юристи, консултиращи британското правителство за процедурите след референдума от 23 юни. То бе съобщено от Оливър Летуин,...

Сидеров не е съден за корупция, а за хашлашка работа

https://www.actualno.com/cite/siderov-ne-e-syden-za-korupcija-a-za-hashlashka-rabota-news_549117.html

Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар за обединението на присъдите срещу Волен Сидеров. Ненков коментира темата, след като Сидеров заяви пред журналисти, че с присъдата му съдебната реформа е завършена, корупцията е преборена, а Митьо Очите може да бъде прекръстен на Митьо Очилата. Недопустима ирония, подчерта Ненков пред Нова телевизия, а Ани Цолова добави, че е жалко, че всъщност няма осъден за корупция политик.

Барак Обама официално подкрепи на митинг Хилари Клинтън

https://www.actualno.com/america/barak-obama-oficialno-podkrepi-na-miting-hilari-klintyn-news_549125.html

Американският президент Барак Обама за първи път взе участие в митинг в подкрепа на бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Тя вече си осигури номинацията за официален кандидат на Демократическата партия в президентските избори на 8 ноември. "Аз съм тук, защото вярвам в Хилъри Клинтън. Искам да я изберете за следващ президент на САЩ", каза Обама, говорейки пред поддръжници на Клинтън на митинг в Шарлот, Северна Каролина, пише БГНЕС. Следващият месец в този щат демократите очакват ожесточена бо

Радан Кънев е категоричен - ГЕРБ няма кандидат за президент и го търси заедно с ДПС

https://www.actualno.com/politics/radan-kynev-e-kategorichen---gerb-njama-kandidat-za-prezident-i-go-tyrsi-zaedno-s-dps-news_549132.html

ГЕРБ преговарят с ДПС за президентските избори, затова още не са обявили името на своя кандидат. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. По думите на Кънев той над една година е искал да има обща, независима дясна кандидатура за президент - за да не се допусне ляв президент и десният кандидат да не зависи от ДПС. Затова предложихме да мислим за кандидат във формата ЕНП. Първо предложихме заедно да убедим Росен Плевнелиев да се кандидатира, припомни тъмносини

Недоволен от тоталния контрол половин месец нападал главния офис на Google

https://www.actualno.com/sciencelogy/nedovolen-ot-totalnija-kontrol-polovin-mesec-napadal-glavnija-ofis-na-google-news_549131.html

Полицията в американския щат Калифорния е арестувала мъж, който, според властите опитал да запали пожар на територията на главната квартира на Google в Маунтийн Вю. Той стрелял и по прозорците на сградата. Информацията е публикувана в интернет портала The Verge, който цитира обвинителния акт, пристигнал в съда в американския град Сан Хосе, пише БГНЕС. Според властите 30-годишният жител на Калифорния Раул Диас през нощта на 19 май е хвърлил бутилка със запалителна течност по една от колите на Go

Кюфтета от тиквички и кашкавал

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5625383

Кюфтета от тиквички и кашкавалВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ще одобри ли МС проектозакона за противодействие на тероризма?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1589239

Правителството ще разгледа законопроекта за противодействие на тероризма, който във вторник беше одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Според проекта полицията и армията ще могат да влязат в жилището ни или да използват личния ни автомобил, ако това се наложи, по време на антитерористична операция. Министрите ще разгледат още отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година. Ако вашето жилище или офис попадат в зоната на антитерористична операция, МВР и армията ще имат право да влязат в ...

Джакпот от 8 600 000 лв. в Национална лотария предизвика вълнение

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/dzhakpot-ot-8-600-000-lv.-v-nacionalna-lotariia-predizvika-vylnenie-6055934

Най-големият джакпот в историята на Национална лотария скочи с още 200 000 лева, след като никой не позна печелившата комбинация числа и страна на монета миналата седмица

Преглед на печата от 6 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/06/2790505_pregled_na_pechata_ot_6_juli/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Скандалите с изпитите за 7-и клас приключиха с 1 учителка на прокурор
Министерството проверява четирима свои служители за нарушения по европроекти за роми

Армията не е готова за борба с тероризма
Съветът по сигурността към МС одобри без забележки спорния закон

НЗОК заобиколи закона, за да финансира нови болници
Забраната за договори за лечебни заведения, получили лиценз тази година, е пренебрегната

24...

Големи страсти преди малките финали на Евро 2016

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-evro-2016-izvyn-terena/golemi-strasti-predi-malkite-finali-na-evro-2016-6055933

„Грозното пате“ срещу „драконите” в сряда и немската футболна машина срещу „френските петли” в четвъртък от 22.00

Колко струва в града, дошъл от друго време (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/kolko-struva-v-grada-doshyl-ot-drugo-vreme-video-6055897

Ако искате да отидете в Хавана, разберете повече за този град и колко ще ви струва приключението

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5625150

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

В БСП не искат Първанов за съюзник, важното е да не им бъде враг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5625758

В БСП не искат Първанов за съюзник, важното е да не им бъде враг  Лоши новини за света според месечния анализ на института “Иван Хаджийски” Българската политика е все повече рамкирана от парадокси. Президентски избори в центъра на вниманието, но без кандидати. Правителство на малцинството, но стабилност на властта. Тези изводи се посочват в политическия анализ за събитията през юни на института “Иван

BlackBerry реши да спре производството на един от знаковите си смартфони

https://www.actualno.com/sciencelogy/blackberry-reshi-da-spre-proizvodstvoto-na-edin-ot-znakovite-si-smartfoni-news_549123.html

BlackBerry ще спре производството на своя смартфон Classic, последният от моделите само с физическа клавиатура, съобщиха от компанията. Това е част от програмата за обновяване на продуктовата гама, съобщи във вторник канадската компания за производство на телекомуникационно оборудване. BlackBerry пусна Classic през 2014 г., за да отговори на търсенето на корпоративни клиенти, които пожелаха отново да използват емблематичната клавиатурата, създала репутация на канадската компания в началото на в

Корнелия Нинова мълчи като комунист на разпит кой ще е кандидат за президент на БСП

https://www.actualno.com/politics/kornelija-ninova-mylchi-kato-komunist-na-razpit-koj-shte-e-kandidat-za-prezident-na-bsp-news_549129.html

Да, вчера (5 юни) малко се напрегнахме, след като разменихме реплики и се припомниха мои думи, че Георги Първанов и Ивайло Калфин не може да бъдат кандидати за президент. Нека свалим лидерските амбиции и егото ни – хората очакват да обединим левицата, да дадем друг път, алтернатива за България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след вчерашната задочна размяна на реплики с бившия вицепремиер и силна фигура в АБВ Ивайло Калфин. Предстои да номинираме кандидати за президент и вицепре

Правим военно учение с американци, румънци, сърби и словенци

https://www.actualno.com/starazagora/pravim-voenno-uchenie-s-amerikanci-rumynci-syrbi-i-slovenci-news_549124.html

Съвместната многонационална подготовка „Platinum lion 16 – 4“ на „Черноморски ротационни сили 16.1” („Black sea rotational force 16.1“) ще се проведе на полигон „Ново село” от 6 до 18 юли 2016 г., съобщиха от Министерството на отбраната. В нея ще участват военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада от Сухопътните войски на Българската армия, Морската пехота на САЩ и Въоръжените сили на Румъния, Сърбия и Словения. В подготовката уч

Тереза Мей е фаворит да наследи Дейвид Камерън

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-e-favorit-da-nasledi-dejvid-kameryn-news_549122.html

Британският вътрешен министър Тереза Мей спечели първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната, предаде БГНЕС. При гласуването на първи тур сред парламентарните представители на торите 165 от тях подкрепиха 59-годишната Мей. Втори по популярност сред петимата кандидати е министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, зад която застанаха 66 депутати. След неуспеха си в първия тур кандидатурата на министъра на отбраната Лиъм Фокс отпада от надпреварата, тъй като е събрала на

На лъжата краката са къси

https://www.actualno.com/sciencelogy/na-lyjata-krakata-sa-kysi-news_549074.html

Технологична компания разработва приложение тип "детектор на лъжата" за смартфони, което би могло да бъде използвано от родители, учители и при онлайн срещи. Родителите могат да го използват срещу децата си, за да разберат дали лъжат или учителите да разберат кои от учениците им казват истината. Приложението действа като измерва притока на кръв в лицето, за да прецени дали човекът срещу вас казва истината или ви лъже, предаде Daily mail. То се разработва от Toronto startup NuraLogix, а софтуера

Масови арести в Чили заради поредните протести срещу образователната реформа

https://www.actualno.com/america/masovi-aresti-v-chili-zaradi-porednite-protesti-sreshtu-obrazovatelnata-reforma-news_549119.html

Хиляди чилийски студенти излязоха на улиците в знак на протест срещу реформите на образователната система и с искане за оставка на министъра на образованието, предаде БГНЕС. Основните протестни акции станаха в столицата Сантяго, но имаше значителни протести и във Валайпарайсо, Темуко, Валдивия и Консепсион. На някои места протестите прераснаха в сблъсъци и бяха задържани 140 души, от тях 40 непълнолетни. ЗАЩО ИМА ПРОТЕСТИ - НАУЧЕТЕ В МАТЕРИАЛА НИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В ЧИЛИ В края на 2014 година

Диетолога Роб Хобсън: Няма магия, наречена суперхрана

https://www.actualno.com/health/dietologa-rob-hobsyn-njama-magija-narechena-superhrana-news_549062.html

Две трети от хората вече са с наднормено тегло или затлъстяване, което е основен рисков фактор за цяла поредица от заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми и рак. Изследвания на храните показват, че много от нас са лишени от определени хранителни вещества, което води до множество симптоми, като умора и отпадналост, лошо храносмилане, проблеми със сърцето и кожата. По-специално, много от нас не получават достатъчно фибри, или омега-3 (намират се в мазната риба), и двете от които предпаз

Ще ни поставят под пълен контрол, ако ни подозират за участие в тероризъм

https://www.actualno.com/society/shte-ni-postavjat-pod-pylen-kontrol-ako-ni-podozirat-za-uchastie-v-terorizym-news_549121.html

На редовното си заседание днес (6 юни) правителството ще обсъди проекта за закон за противодействие на тероризма. Това ще стане след като във вторник Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри проектозакона, припомня БГНЕС. Целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите при прилагане на мерките за превенция и отговор на потенциалните терористични заплахи. Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на гот

Пчелари опитаха да попречат на пръскането срещу нодуларен дерматит

https://www.actualno.com/blagoevgrad/pchelari-opitaha-da-poprechat-na-pryskaneto-sreshtu-nodularen-dermatit-news_549120.html

Опит да бъде осуетено пръскането срещу нодуларен дерматит от страна на пчелари в Благоевградско беше осуетен с помощта на полиция. Пчеларите се бяха подготвили да направят жива верига на мястото, откъдето излизат самолетите с препарати. Хората са категорични, че ползваните химикали убиват пчелите. Полицията обаче не позволи акцията и летателните машини с препарати излетяха към 5:30 сутринта, информира Нова телевизия. Пчеларите обаче заплашиха, че още днес (6 юли) може да блокират пътя за град Д

Политолог вижда неграмотен общински съветник като шанс за "Столипиново"

https://www.actualno.com/plovdiv/politolog-vijda-negramoten-obshtinski-syvetnik-kato-shans-za-stolipinovo-news_549128.html

Демокрацията е избор. По-добра система няма измислена в света. Когато хората те изберат, трябва бързо да стигнеш нивото на избор. Това заяви политологът Димитър Аврамов по отношение на неграмотния общински съветник Айри Мурад. Случаят на Айри Мурад нашумя, след като се разбра, че общинският съветник в Пловдив има 2,63 по български език и литература и 3,13 по философия. Не се подготвих както трябва, коментира Мурад, на който не му е удобно, защото „ще се научи”. Той ще отиде на попра

Кражба на туристическа раница до входа на х-л «Сънсет Резорт»

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9yhWQV5VLTY/

На 05.07.т.г. около 17.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 23 -годишна жена от Хасково за това, че час по-рано от района до входа на х-л «Сънсет Резорт» в Поморие, й е извършена кражба на оставена без надзор туристическа раница, съдържаща лични документи, таблет и сумата от 350 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване