Кичат с цветя църква в София

„Цветята-символ на естетика и култура”  е името на изложбата, която ще бъде днес в София от 11:00 часа православна църква „Св. Николай Софийски” предаде „Фокус“ Събитието става реалност благодарение на проект „Декорация на религиозните храмове на територията на Район ‘Възраждане’”, с финансовата..... „Цветята-символ на естетика и култура” е името на изложбата, която ще бъде днес в София от 11:00 часа православна църква „Св. Николай Софийски” предаде „Фокус“ Събитието става реалност благодарение на проект „Декорация на религиозните храмове на територията на Район ‘Възраждане’”, с финансовата.....

Два труса разтърсиха Вранча тази нощ

По данни на Средноевропейския сеизмологичен център  два труса в района на Вранча  са регистрирани тази нощ.

Първият от тях е станал десет минути след полунощ наше време и е с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер. Вторият е усетен в 3,49 ч. с магнитуд от 3,3 по Рихтер.

Виж тук новите електронни издания ... По данни на Средноевропейския сеизмологичен център два труса в района на Вранча са регистрирани тази нощ. Първият от тях е станал десет минути след полунощ наше време и е с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер. Вторият е усетен в 3,49 ч. с магнитуд от 3,3 по Рихтер. Виж тук новите електронни издания ...

1997 подкрепя 2013

Снимка: noresharski.com

Участници в студентския протест през януари 1997 г. се срещнаха с протестиращите студенти в 272 аудитория на СУ.

OFFNеws.bg излъчи на живо срещата,  в която взеха участие Димитър Бечев, Владимир Йончев и Роберт Леви.

Припомняме, че основният подстрекател за протестите през 96-97 г. е управлението на Жан Виденов и БСП, което изкара хората на улиците още в края на 1996 г. В дните преди Коледа започват първите шествия пред “Позитано” 20.

Първото шествие за новата 1997 г. е на 3 януари, а в 9,30 сутринта на 10 януари вътрешният двор на Софийския университет се изпълва със студенти, които потеглят на протест към Народното събрание. Протестът продължава до късно през нощта.

По-рано днес със студентите говориха Александър Димитров и Алфред (Фреди) Фосколо.

През 1968 г. Александър Димитров, заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, организира протеста на студентите от Софийския университет срещу съветската инвазия в Чехословакия. И тримата са изключени от Университета и осъдени.

Днес и Асоциацията на европейските журналисти излезе с декларация в знак на солидарност с протестиращите студенти във Факултета по журналистика и останалите факултети на СУ и другите университети.

“Във времена, когато много хора гледат на журналистическата професия като на слугинаж към силните на деня, е похвално, че бъдещи журналисти изразяват публично несъгласието с предлагания им модел. Журналистиката не е предоставяне на услуги на онзи, които може да плати, а е преди всичко отговорност към обществото. 

Макар и малобройни, ранобудните студенти дават ясен сигнал и той е – можете да приспите много хора, но все някой ще остане буден; можете да подкупите много, но никога – всички, можете да изпръскате с кал навсякъде, но някои все ще се запазят чисти”, се казва в текста ù.  

Статията "1997 подкрепя 2013" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

1997 подкрепя 2013 (на живо)

Снимка: noresharski.com

Участници в студентския протест през януари 1997 г. ще се срещнат с протестиращите студенти в 272 аудитория на СУ.

OFFNеws.bg излъчва на живо срещата,  в която взеха участие Димитър Бечев, Владимир Йончев и Роберт Леви.

Припомняме, че основният подстрекател за протестите през 96-97 г. е управлението на Жан Виденов и БСП, което изкара хората на улиците още в края на 1996 г. В дните преди Коледа започват първите шествия пред “Позитано” 20. Първото шествие за новата 1997 г. е на 3 януари, а в 9,30 сутринта на 10 януари вътрешният двор на Софийския университет се изпълва със студенти, които потеглят на протест към Народното събрание. Протестът продължава до късно през нощта.

По-рано днес със студентите говориха Александър Димитров и Алфред (Фреди) Фосколо.

През 1968 г. Александър Димитров, заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, организира протеста на студентите от Софийския университет срещу съветската инвазия в Чехословакия. И тримата са изключени от Университета и осъдени.

 

 


Live streaming by Ustream

Статията "1997 подкрепя 2013 (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Новата заплаха за инвеститорите са "петте крехки икономики"

Призракът на "глобалнатa зараза" се задава от Бразилия, Индонезия, Индия, Турция и Южна Африка, смята анализаторът Алън Ръскин

    


Започва проектирането на летище край Гоце Делчев


Проектанти започват работа по летище "Пирин" край Гоце Делчев, пише "Капитал Daily" в днешния си брой. Инвеститор е "Хелт енд уелнес" АДСИЦ, а изпълнител - инженеринговата компания "Щраплан".

Летището трябва да заработи през 2015 г., като така подпомогне развитието на зимния туризъм в района. То ще се появи на мястото на бивше военно летище и ще е с капацитет да поема 3 хил. полета годишно. 

"Хелт енд уелнес" придоби терена през 2011 г. за 14.9 млн. лв. Освен разхода за...

Раздадоха наградата от 1 млн. рубли за убийството в Бирюлево

/КРОСС/ Руските власти раздадоха паричната награда от 1 млн. рубли, предвидена за показания, които ще спомогнат за разкриването на убийството в московския квартал Бирюлево. Огромната сума с пари бе разпределена между различни граждани свидетелствали за разрешаването на случая.  Премията от 1 млн. рубли (220 000 евро) бе обещана от ръководството на полицията в руската столица. Интересният подход целеше да се съберат повече улики около убийството в Бирюлево, при което руски гражданин бе намушкан с нож в сърцето пред очите на годеницата си. Трагедията доведе до масови етнически сблъсъци.

Тайнствен инвеститор предлага проект за 650 млн. евро в планински курорт в България

 Инвеститор, чието име засега не се съобщава, има проект за 650 млн. евро в планинския туризъм в България. Това казва в интервю за "24 часа" зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

В отговор на уточняващи въпроси той нито потвърждава, нито отрича, че става дума за "най богатия китаец" Уан Дзиенлин, когото на среща през септември премиерът Пламен Орешарски покани да инвестира в българския туризъм. Също без отговор остава и журналистическото предположение за ново развитие на проекта "Супер Боровец". 

Зам.-министърът единствено казва, че ако проектът се осъществи, ще е най-големият изобщо в Източна Европа в туризма. Работна група с представители от всички институции, които имат отношение към инвестициите в туризма, от следващата седмица ще оптимизира условията за привличане на чужди вложения тук. 

Запитан какво е мнението му за либерализацията на режима за пушене в заведенията, Ботев отговаря, че самият той е непушач, но приема "правото на избор в изнесени самостоятелно ресторанти с отделни изолирани зали за пушачи и непушачи и адекватна димоотвеждаща инсталация, както и за нощни клубове и казина". Този тип обекти са едва 2% от заведенията, аргументира се зам.-министърът. По думите му обаче в малките заведения, в сладкарниците и в ресторантите на хотелите забраната трябва да остане.

Ботев информира, че фирмата, която изготви спорния проект на туристическо лого, ще бъде приканена да предложи до края на годината няколко нови варианта, от които да бъде избран един, харесван от всички.  Това ще стане без държавата да прави нови разходи. 





http://www.dnevnik.bg

Google Street View почете загиналите американски войници

Сега всеки, който иска да се разходи по спокойните поляни на щатското национално военно гробище Арлингтън скоро ще може да го направи, без да напуска...

Българският посланик в Бразилия се завръща заради случая „Боевски”

Посланикът на България в Бразилия Чавдар Николов се завръща в България за разяснения по случая с освобождаването на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, осъден за трафик на наркотици. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

Children of Bodom: Нямаме търпение да се върнем в София!

Children of Bodom

Яска - барабанистът на Children of Bodom

Яска – барабанистът на Children of Bodom

-Здравей, Яска, къде те хващаме сега?

Здрасти! След по-малко от час ще стартира концерта ни в Дъблин. Много съм щастлив, защото ще имаме възможността да бъдем на една сцена с “Медея”, “Инсомниум” и “Напалм дет”.

- През 2011 г.  бяхте у нас за първия си концерт и оставихте само хубави спомени. Какво обаче ти успя да запомниш от идването си в София тогава?

Българските фенове ме изненадаха страшно много. Те носеха уникален заряд и наистина нямам търпение да се върна в София. Според мен на 13 октомври ни очаква един страхотен концерт.

- Скоро представихте новия си албум “Halo of Blood” и въпреки че е рано, смятате ли да се връщате в студиото?

О, да! След края на европейското турне, през втората половина на 2014 г., ще започнем работа по нови песни и се надявам в края на следващата година да имаме готов материал.

- Как върви турнето до момента?

Публиката е страхотна. Много се забавлявам на сцената, като за това са “виновни” само хората. Всяко шоу, което изнасяме, е нова тръпка за мен.

- Новият ви албум “Halo of Blood” успя да спечели сърцето на феновете, но определно звучи по-различно от класиките като “Hatebreeder” и “Are you dead yet?”.

Така е. Ако сравняваме “Halo of Blood” с другите, наистина е различно всичко по него. В тази тава свирим най-бързата си песен в историята на бандата, както и най-бавната. Това беше и едно от големите предизвикателства, докато записвахме.

Послание към българските фенове?

Нямам търпение да се срещнем. Надявам се да видя много от хората, с които се забавлявахме през 2011г. Очаквам страхотно шоу!

 

OFFNews дава възможност на всеки фен да спечели билет за концерт. Условията на играта може да видите на тук.

 

Статията "Children of Bodom: Нямаме търпение да се върнем в София!" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Недостигащите пари от реалната цена на тока идват от бюджета!

Трайков: Развитието на фотоволтаичните централи далеч надмина възможностите на България

    


В Гърция издирват българка, опитала да продаде бебето си

Гръцката полиция издирва българка, заподозряна в опит да даде детето си за незаконно осиновяване, пише сайтът Гръцката полиция издирва българка, заподозряна в опит да даде детето си за незаконно осиновяване, пише сайтът "Български новини". Става дума за жена на име Ивелина Желева, срещу която от 2013 година има висяща заповед за арест за опит за незаконно осиновяване. 29-годишната Желева е родила през януари месец тази година в болницата "Ипократиу" в С

Откриха телата на пилотите от разбилия се швейцарски изтребител

Спасителните екипи, работещи на мястото на катастрофата на изтребител „Ф-18” на швейцарските ВВС, откриха телата на двамата пилоти, а също така черната кутия, съобщи министерството на отбраната на Швейцария, цитирано от АФП.

 „Двамата пилоти на разбилия се вчера реактивен изтребител „Ф-18” са загинали, техните тела са открити”, се посочва Спасителните екипи, работещи на мястото на катастрофата на изтребител „Ф-18” на швейцарските ВВС, откриха телата на двамата пилоти, а също така черната кутия, съобщи министерството на отбраната на Швейцария, цитирано от АФП. „Двамата пилоти на разбилия се вчера реактивен изтребител „Ф-18” са загинали, техните тела са открити”, се посочва

Главният инспектор Ана Караиванова подаде оставка


Главният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Ана Караиванова е депозирала оставката си в деловодството на Народното събрание, съобщи самата тя по време на обсъждането в парламента на годишния доклад за дейността на ВСС.

"Народното събрание (НС) трябваше да събере конституционно мнозинство за избора на главен съдебен инспектор, а не за да приема нов мораториум на продажбата на земя на чужденци, който се приема доста негативно от европейските ни партньори", заяви...

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова подаде оставка

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова е депозирала оставката си пред Народното събрание (НС). Мандатът й изтече още в началото на годината, но както предишният, така и настоящият парламент не успяха да съберат квалифицирано мнозинство за да изберат неин наследник. "Понеже разбрах в последните дни, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад, очакван от Европейската комисия (ЕК), искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка в Народното събрание. Сега, уважаеми народни представители, сте вие на ход", заяви ядосано Караиванова в пленарната зала при обсъждането на обобщените годишни доклади за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и за дейността на Инспектората към ВСС за 2011 г. и 2012 г. Депутатите най-накрая я поканиха да представи отчетите си, след като по време на управлението на ГЕРБ парламентът изостана с няколко години с обсъждането на годишните доклади на различните органи в съдебната система. "През първия четиригодишен мандат смятам, че Инспекторатът се опита да изпълни ролята си така, както беше замисълът на законодателя – да установи един цялостен, ефикасен контрол, защото инспекторатът към Министерството на правосъдието до 2007 г. беше принизен, обезличен, смачкан. Усилието ни беше да се проверят всички съдебни органи, които са над 350, за да може да видим цялостната картина и да разберем къде са проблемите", заяви Караиванова от парламентарната трибуна. Тя обърна внимание на депутатите, че колегите й често се натъкват на драстични случаи на забавени наказателни производства, което й даде повод да заключи иронично, че "по-евтино ще им излезе на гражданите да няма правораздаване". "Констатираме, че три пъти се призовава държавен орган, чийто адрес е публично известен и един отговорен магистрат трябва да си прегледа отговорно делото и да не го отлага. Наблюдава се безкритично продължаване на сроковете на съдебните дела. През 2012 г. се натъкнахме на случаи по темата за обезщетение на българските граждани, пострадали от продължително правораздаване, според които излиза, че по-евтино ще излезе на гражданите да няма наказателно правораздаване. Имаме случай, че поради това, че 5 години съдия не изписал мотивите за кражби на двама крадци, делото се прекратило по давност и сега държавата ще плати на двамата крадци обезщетение", даде пример главният съдебен инспектор в оставка. След изказването й депутати неофициално коментираха пред Mediapool, че има два вероятни сценария, след като тя реши да оваканти ръководния си пост. Според социалисти предстоят разговори с лидера на опозицията Бойко Борисов и, ако ръководството на ГЕРБ възприеме позиция, че в името на добрия имидж на България в ЕС трябва да бъде постигнат консенсус (още повече след издънката с мораториума – бел.ред.), има вариант да бъде събрано квалифицирано мнозинство. От БСП са склонни дори да подкрепят предложение от опонентите си, ако е приемливо. Депутати от ГЕРБ пък смятат, че решението на Караиванова е солова акция, несъгласувана с управляващите и оставката й няма да бъде приета. Допълват и, че между групите в парламента все още няма постигната договорка за избор на нов главен съдебен инспектор. Бившите управляващи се провалиха при избора на наследник на Караиванова именно заради липса на квалифицирано мнозинство по време на 41-ото НС. Тогавашният зам.-правосъден министър Деница Вълкова неофициално бе лансирана за поста, но така и не бе номинирана след редица негативни публикации в медиите. След оставката на кабинет "Борисов" и идването на власт на БСП и ДПС, партията на Лютви Местан така и не поставиха на разискване казуса. От социалистите пък темата бе коментирана основно от председателя на НС Михаил Миков, който преди повече от 6 години имаше ключова роля за назначаването на Караиванова. Той изказа тезата, че няма никакъв конституционен проблем тя да продължи да оглавява Инспектората към ВСС дори и след края на мандата й. В същото време представители на БСП и ДПС признаваха, че не знаят как да се справят с проблема, тъй като няма как да съберат 161 гласа. Така въпросът остана висящ. Правосъдният министър Зинаида Златанова заяви в интервю за Mediapool, че ще бъде изключително добър знак от страна на парламента, ако успее да постигне консенсус по темата и да избере наследник на Караиванова, тъй като сегашното положение може да се отрази негативно в евродоклада, който се очаква през декември т.г. или януари догодина. В същото време в отговор на въпрос дали спорното удължавана на мандата на Караиванова извън конституционно уредения срок е законно, Златанова се направи пас, заявявайки, че не се чувства компетентна да разсъждава по конституционни казуси. Главният съдебен инспектор е сред ключовите фигури в съдебната власт. Инспекторатът извършва всички проверки в системата от районно до апелативно ниво. По време на съществуването му стана ясно, че може да се използва за саморазправа с неудобни магистрати, но и като инструмент за реална реформа в системата. В първите три години от съществуването си той спечели похвали от Брюксел, защото успя да ускори решаването на делата в съдебна фаза. Впоследствие се разбра обаче, че няма почти никакъв ефект върху работата на прокуратурата. Бавенето на делата в МВР остана в сянка пред изкараните на преден план недостатъци на съда. Инспекторатът под ръководството на Ана Караиванова изигра ключова роля при уволнението на бившия шеф на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и амнистирането на семейната приятелка на Цветан Цветанов и председател на Софийския градски съд (СГС) – Владимира Янева. След избухването на скандала "Софийски имоти", в който бе намесена Янева, Караиванова отказа да провери единствено нейните дела и инициира акция срещу всички наказателни съдии в СГС без да отчита натоварването на различните магистрати. В крайна сметка ВСС очаквано пожали Янева, а накрая уволни Тодорова, която впоследствие бе възстановена на работа от Върховния административен съд. Караиванова често бе критикувана от съдии, че подчинените й изобщо не отчитат качеството на актовете им, както конкретното натоварване в различните съдебни райони при преценката им кого да предложат за наказание.

Плевнелиев: Бюджетът на службите няма да се намаля

/КРОСС/ Необходим е интегриран подход на Европейския съюз за разрешаване на въпроса с бежанците и президентската институция ще работи в тази посока. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред ръководствата на ДАНС, НРС, Военна информация и НСО, с които проведе работна среща на „Дондуков 2". За момента такъв общ подход липсва и държави като България, Гърция, Италия и Малта се справят сами с нарастващия брой бежанци през последните месеци. Гърция, Италия и Малта вече са предприели действия, за да обединят усилията си в тази посока. Според Росен Плевнелиев България също трябва да се включи в тази инициатива. По тази причина държавният глава ще проведе среща и с посланиците на тези страни у нас, за да се обединят усилията в търсенето на общо решение на въпроса. Президентът счита, че в този момент европейската помощ и солидарност са от ключово значение, за да могат страните - членки от ЕС, обект на засилен бежански поток, да овладеят проблема на своите територии. Ръководствата на службите запознаха държавния глава с актуалната ситуация и предприетите действия за справяне с нарастващата бежанска вълна в България. Те информираха президента за създадената координация между службите и институциите, пряко ангажирани с решаването на въпроса с търсещите закрила у нас. Проектобюджетите на службите за 2014 година също бяха обсъдени по време на срещата

Разнопосочни индекси в ранната търговия на БФБ

В ранната търговия днес (25 октомври) индексите на Българската фондова борса (БФБ-София) бяха разнопосочни. SOFIX отбеляза понижение от 0,01%,...

Потрошиха с камъни офис на СКАТ в Бургас

Касов салон на телевизия СКАТ беше разбит тази нощ в Бургас. Той се намира на бул. „Демокрация“ 82. Извършителите са строшили с камъни двете предни стъкла на офиса. Тази сутрин полицията направи оглед на мястото.

Греков: Решението за мораториума трябва да се прегласува

Парламентът трябва да прегласува решението за удължаване на мораториума за продажба на българска земя на чужденци, защото то е абсурдно и не е добро за лицето на България. Това заяви преди медиите в Пловдив министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде КРОСС.

Според него страната ни е длъжна да спазва приетите от ЕС правила, след като е страна членка на Общността.
Министърът посочи още, че от май до сега е имало само едно желание за купуване на земя, и то в ловните паркове и дивечовъдните стопанства. За обработваема земя не е имало нито един иск, конкретизира той.

По повод готвените протести от животновъдите Греков коментира, че е съгласен с тях, че са необходими повече пари, но това са възможностите в момента. На 18 октомври се получиха 30 милиона лева за 7800 говедовъда, овцевъдите и козевъдите също получиха допълнителни средства в рамките на 15 милиона лева, каза министърът. По думите му през следващата седмица тютюнопроизводителите ще получат 11,5 милиона лева, а в началото на декември млекопроизводителите ще получат допълнителни 20 милиона евро. Мисля, че това, което сме казали на животновъдите,ще го изпълним, добави Греков.

Парламентът извънредно се събира във вторник

Парламентът ще работи извънредно на 29 октомври – вторник, съобщиха от НС. Заседанието ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 16.00 часа. Програмата предвижда единствено провеждане на парламентарен контрол.













































Парламентът ще работи извънредно на 29 октомври – вторник, съобщиха от НС. Заседанието ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 16.00 часа. Програмата предвижда единствено провеждане на парламентарен контрол.

Соколов изведе "Тренто" до победа в Шампионската лига, Пенчев със силно включване


Българските волейболни национали Цветан Соколов и Николай Пенчев играха силно в мачовете на клубните си отбори в Шампионската лига. Диагоналът отново беше моторът на "Тренто" и имаше основен принос за победата с 3:1 (25:20, 21:25, 29:27, 25:21) срещу "Берлин рисайклинг".

Соколов стана най-резултатен, като завърши с 23 точки. В атака той направи 21 точки при 57% успеваемост и добави два блока. Филипо Ландза и Алешандре Ферейра записаха съответно 12 и 11 точки.

Успехът на...

Австралия забрани солариумите

В Австралия вече има наложена забрана върху използването на солариуми. Това е мярка, която цели да намали случаите на рак на кожата в държавата, тъй като там процентът на тези заболявания е един от най-високите в света, съобщават от Daily Mail. 

Почти всички австралийски щати са наложили забраната за солариуми, като в останалите няколко тя е в В Австралия вече има наложена забрана върху използването на солариуми. Това е мярка, която цели да намали случаите на рак на кожата в държавата, тъй като там процентът на тези заболявания е един от най-високите в света, съобщават от Daily Mail. Почти всички австралийски щати са наложили забраната за солариуми, като в останалите няколко тя е в

Leаves’ Eyes и Atrocity със 150-минутно шоу в София

LEAVES' EYES Poster Leaves' Eyes Promo PIC 1 LEAVES' EYES promo PIC 2 LEAVES EYES WORLD TOUR 2013

Броени дни остават до един от най-очакваните концерти за тази година – “SYMPHONIES OF THE NIGHT World Tour 2013″ на LEAVES’ EYES.

Примата на норвежката Gothic сцена и едно от най-големите имена сред дамите в метъла Лив Кристин в компанията на собствената си банда LEAVES’ EYES заедно с една от най-значимите експериментални немски Death metal банди ATROCITY ще забият в столичния клуб Mixtape5 на 27 октомври. Това е първото самостоятелно гостуване на двете групи у нас и е единственото уникално шоу в региона с репертоар от над 150 минути, включващ най-доброто от двете групите до момента, в това число и песни от последните им албуми.

Групите ще останат няколко часа след това в зоната на клуба за да се срещнат и раздадат автографи на феновете посетили концерта, като при всяка възможност няма да откажат и снимка.

Бандите са били изключително взискателни в изискванията си към озвучаване, осветление и видео заснемането на мероприятието. Към сцената ще бъде изградена удобна съблекалня и гардеробна с костюми необходима за гладкото протичане на шоуто.

“Екстрите” и менюто, включващо различни видове плодове, сандвичи, пици и топли ястия изобилства от кафе, чай, различни видове млечни продукти, сокове, минерална вода и енергийни напитки. Алкохол единствено се среща в състава на бирата пожелана от групите!

Вратите на клуба ще отворят в 19.30 часа, като първи на сцената в 20.00 часа ще се качат родната гордост WARTIME. В 21.00 часа Gothic/Death metal легендите ATROCITY ще стартират първата си изява на софийска сцена, а точно в 22.15 часа LIV KRISTIN и компания ще „взривят” феновете.

700 билета бяха пуснати за продажба в мрежата на EVENTIM в цялата страна. До края на месец август билетите бяха на специална промо цена от 35 лева, а от 1 септември пропуските се продават на цена от 40 лева. Последните 300 билета са на цена от 50 лв.

Местата, от които могат да бъдат закупени, са магазините на Пикадили, Germanos, Technopoilis, OMV, Office 1 Superstore, Техномаркет, ESPO груп, Usit Colours, Outlet Alex, На Тъмно, Metal Heaven, Фотосинтезис, каса 3 на НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината, както и онлайн на www.eventim.bg

ПОвече за пропускателния режим можете да видите ТУК

Статията "Leаves’ Eyes и Atrocity със 150-минутно шоу в София" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Хванаха пиян шофьор на линейка във Видин

При извършената проверка дрегерът отчел 1,71 промила алкохол в кръвта

Нов случай на продажба на бебе с ромско участие

Двойката твърди, че е извършила тази покупко-продажба, тъй като нямала деца

Пишат „черен списък” на медии, критикуващи магистрати

Доживяхме и това. В прокуратурата ще се прави списък на медии и журналисти, които критикуват магистрати. Това бил предложил зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на своя началник Сотир Цацаров.

Утре честват Димитровден и въстанието на Асеневци във Велико Търново

С празнична Света литургия в църквата “Успение Богородично” утре във В. Търново ще започне празникът Димитровден. На 26 октомври жителите на града честват и 828 години от обявяването на въстанието на Асен и Петър, предаде „ДАРИК“.  От 11.00 ч. е началото на литийното шествие с иконата на Св. Димитър до храма “Свети Димитър Солунски”. Там рецитал... С празнична Света литургия в църквата “Успение Богородично” утре във В. Търново ще започне празникът Димитровден. На 26 октомври жителите на града честват и 828 години от обявяването на въстанието на Асен и Петър, предаде „ДАРИК“. От 11.00 ч. е началото на литийното шествие с иконата на Св. Димитър до храма “Свети Димитър Солунски”. Там рецитал...

Окупират и физическия факултет

Студентите от Физическия университет на СУ заедно с колегите им от обсерватория „Звездно общество- IAU А79″ подкрепиха колегите си от ректората и окупираха най-голямата аудитория на учебното заведение. Искането е за оставка на правителството и за адекватно усвояване на средствата от еврофондовете за наука през рамката 2014-2020г.

Окупацията започна в сряда сутринта, когато в 272-ра аудитория лекции трябваше да има председателят на Конституционния съд Димитър Токушев. Демонстрацията на младите хора изиска професорът да поеме моралната отговорност за решението за Пеевски. Студентите настояха за повече прозрачност в решенията на правителството, както и отговор на въпроса кой назначи Делян Пеевски. Първоначално протестните действия трябваше да приключат днес, но тази сутрин студентите заявиха, че окупацията на най-голямото учебно заведение у нас става безсрочна.

Цветлин Йовчев застана зад новия шеф на ДАТО: Няма да има тефтерчета!

МВР шефът Цветлин Йовчев категорично застана зад кандидатурата на Цветан Китов за председател на Държавната агенция МВР шефът Цветлин Йовчев категорично застана зад кандидатурата на Цветан Китов за председател на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). "Според новите мерки ви гарантирам, че няма да има тефтерчета - допълни той пред БНР. - Включително са предприети мерки за контрол къде се намира и е позиционирана всяка една от мобилните техники във все

Кейти Пери пие 26 хапчета на ден и вярва в извънземни

В интервю за сп. US weekly певицата Кейти Пери каза, че страда от обсесивно-компулсивното разстройство и вярва в извънземни.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

Тя разкри всякакви интересни странности около себе си. Пие по 26 хапчета на ден, предимно хранителни добавки и витамини, мие си зъбите по 6 пъти В интервю за сп. US weekly певицата Кейти Пери каза, че страда от обсесивно-компулсивното разстройство и вярва в извънземни. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Тя разкри всякакви интересни странности около себе си. Пие по 26 хапчета на ден, предимно хранителни добавки и витамини, мие си зъбите по 6 пъти

Австралийка държала мъртвата си майка вкъщи, точела й сметките

Починала в края на юли възрастна австралийка била оставена в дома й от нейната дъщеря в продължение на три месеца, за да може наследничката й да се възползва незаконно от парите в банковите сметки на майка си.

С промените в банковия сектор БСП и ДПС създават условия за нови кредитни милионери

 Промените в банковото законодателство, предложени от партиите, които подкрепят правителството в Народното събрание, ще създадат стимули за измама и вероятно ще възродят явлението „кредитни милионери”. Това прогнозираха в ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV икономистът Красен Станчев и финансовият експерт Емил Хърсев.

 

 
61194988
 
 
По-рано тази седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев декларира желанието на БСП и ДПС да защитят правата на кредитополучателите в отношенията им с банките. Той цитира социологическо изследване, според което хората посочили банките преди ЕРП-тата в класацията на монополите, въпреки че Цонев подчерта, че картел в сектора няма.

 

„Във всяка ситуация е по-лесно да вземеш едни пари, отколкото после да ги върнеш, затова има защита на тези, които са дали”, коментира Красен Станчев. По думите му, процентното съотношение между спестителите и длъжниците в българските банки е средно 60:40.

Според него предложените промени, които ще защитят длъжниците от загуба на единственото им жилище, ще засегне около 1% от длъжниците, които теглили ипотечни кредити. „Някой гарантира ли правото на останалите седем милиона българи, които не са излъгали банката, да имат възможност да си купят изобщо жилище?”, попита финансистът Емил Хърсев.

Според него с такива рискови ограничения в банковата система се създават стимули за измама и дори превръщането на защитени длъжници в кредитни милионери. Това, по думите му, би ощетило редовните платци, за които ще стане по-трудно да получават кредити от банковите институции.

„Когато депутатите в едно парламентче с плаващи мнозинства, приема подобни безумни решения, е много вярно предположението, че тези депутати ще се опитват да рекетират след това банките”, прогнозира Красен Станчев.

„Банката не оперира със собствени пари, а с тези на спестителите. Спестяванията на българите са се увеличили 6-7 пъти до около 43% от БВП в сравнение с 90-те години. БСП и ДПС в лицето на Йордан Цонев очевидно искат да започнат да контролират този ресурс”, посочи още Станчев.

Като мораториума

Емил Хърсев прокара паралел между предложените промени в банковия сектор и приемането на мораториума за продажба на земя, приет преди дни с гласовете на депутати от БСП, ГЕРБ и „Атака”. „Първо се пише нещо, прокарва се и след това започва да се мисли”, посочи финансистът.

„Опасно е, ако парламентът се подведе по същото безумие като за мораториума. Важно е човек поне да разбира какво прави”, допълни той.

„Прилича на мораториума поради неграмотност и идиотизъм, и липсата на каквото и да е разбиране”, съгласи се и Красен Станчев.

Двамата експерти бяха единодушни, че предложените промени не обслужват клиентите.

Според Красен Станчев промените ще нанесат вреда на голямата група хора, които спестяват, получават заплати и плащат през банки.

За таксите за обслужване на кредити

„Нека някой ми покаже една държава в света, където в някакъв период не е имало такса за обслужване на кредити. Не бива да се откриват най-новите неща на света, особено в страна в периферията на банковите традиции”, подчерта Емил Хърсев в коментар на идеята да отпаднат таксите за обслужване на кредити.

Според финансиста, първо трябва да се форсира кредита, защото той е двигателната сила на икономиката. „Ако ограничаваш кредитите, обричаш икономиката да се влачи по дъното на депресията и да губи милиарди”, подчерта той.

Плаващата лихва

Емил Хърсев коментира и предложението на Йордан Цонев променливата част на лихвата да не се определя от Управителния съвет на банката, а да се определя чрез ЕУРИБОР, ЛИБОР, СОФИБОР или друг независим пазарен индекс.

„Когато се обсъждаше законът за кредитните институции преди години, законодателят остави банките сами да определят плаващите лихви – трябва да има пазарна основа, защото иначе е като да оставиш кутия с шоколадови бонбони пред група деца и да ги помолиш да не си вземат”, обясни метафорично Хърсев.

Той изтъкна, че българските банки не се рефинансират на европейския банков пазар, а България не е член на еврозоната. В този смисъл плаващите лихви не трябва да се определят според европейски индекси.

Да окупираш бъдещето си

самуилАвтор: Самуил Петканов

Здравейте, драги читатели. Това е текст без увод, за окупацията без увод. Няма време за уводи, няма време и за встъпителни слова и припомняне.

От два дни неуспелите студенти започнаха да надигат глава срещу статуквото – обществено, политическо и социално. Да, неуспелите студенти. Тези, дето нямат илюзии, че с недовършено висше образование ще станат част от борда на директорите на пристанище Варна. Тези, които знаят, че биха стигнали до подобни позиции след много години на учене и бачкане. Или им се иска да е така. А им се иска и успехът у нас да не бъде връчван някак си по майчина линия. Тези, с обикновени разбирания за ред, за справедливост, за морал. Тези, които окупират това, което имат – бъдещето си. Бъдеще, което разчитат да имат чрез образованието си. Окупираха го, осъзнавайки, че инак то е окупирано от други.

Здравейте и вие, колеги студенти. Вие, които сте много повече. Вие, които се страхувате, че ако дойдете в окупираната аудитория или превземете някоя от свое име, някой ще ви изключи, ще ви накаже и ще стъжни живота ви. Разбираме ви, не си създавайте проблеми. Разбирам ви, идете на дискотека.

Здравейте и вие, представители на политическата класа. Вие, безнаказаните професионални политици, които мандат след мандат потъват в комфорта на безличието, на слагачеството и на лобисткия слугинаж. Е, приемете, че някой започна да изисква от вас да вършите работа, да се отчитате, да се обосновавате. И няма нужда веднъж на четири години да се правите на добри, това трябва да ви е ежедневие. Приемете го, за да не бъдете обречени да се вкопавате в собствената си жалост и власт, да се изнизвате през аварийни изходи и да разчитате на нелеп популизъм, за да запазите нелегитимната си власт. Време е за работа!

Здравейте всички, които не разбирате символиката. Очаквате революции, пенявите се пред телевизор и клавиатури. Казвате, че не се прави така, но не го правите инак. Защото винаги е ставало с мрънкане, нали? Смятате, че всяка борба е загубена и че няма смисъл… Здравейте най-вече вие, защото мечтата на неуспелите студенти е да ви оборят. Вие сте полезни, защото не позволявате излишна еуфория, и показвате, че справедливостта няма да възтържествува просто така – защото е красива, и всеки очаква тя да затанцува на националната ни сцена. Защото точно вие, дето скептично дюдюкате в ъгъла, ще видите, че мисията е възможна, и също ще окупирате някой символ на своето бъдеще. Или настояще. Ще се отнесете с уважение към него и ще го заемете за сигурна основа на идеите си. За една нормална България.

Здравей и ти, протестна София. Остани протестна, докато неуспелите започнат да успяват.

Текстът е публикуван първоначално в сайта Sofia Live

The post Да окупираш бъдещето си appeared first on Noresharski.com.

Василий Верещагин – художникът на Руско-турската война

/КРОСС/ Верещагин е художник с легендарна съдба и слава. За съвременниците си - и в Родината и в Европа - той е не само знаменит живописец, но и отчаян революционер, скъсващ с общоприетото в живота и творчеството. Василий Василевич Верещагин е роден на 26 октомври (нов стил) 1842 година в семейстеото на помешчик. След завършване на Морския кадетски корпус постъпва в Художествената Академия в Петербург, която напуска през 1863г. и заминава за Париж където продължава образованието си (1864-1865г).  При избухването на Руско-турската война 1877-1878г., по собствена молба Василий Верещагин се записва доброволец в руските войски и напуска Париж, за да се присъедини към действащата армия, където остава до края на войната. На 8 юни 1877 г. на река Дунав участва в атаката на малкия миноносец „Шутка" срещу голям турски кораб, където е ранен тежко и без да дочака да оздравее се отправя към Плевен. От болницата в Букурещ през юли 1877г, той пише на Стасов: " Аз напуснах Париж и моята работа е не само да наблюдавам и да възпроизвеждам един или друг епизод на войната, а затова, да бъда по-близо до дивия и грозен акт на избиването; не за да рисувам, а за да наблюдавам, чувствам и да изучавам хората. Аз напълно се подготвих за смъртта още в Париж, защото реших, заминавайки в армията сам всичко да изпитам, да се сражавам с пехотата, с казаците - да атакувам ..." В зимните месеци заедно с отряда на М.Д

Болен от туберколоза се самоуби, скочи от трети етаж

Мъж се самоуби снощи, като скочи от тертия етаж на блок във врачанския жилищен комплекс Сениче, съобщи „Конкурент“. 

Човекът е починал малко след скока от раните си във врачанската болница. Самоубилият се е 65-годишния Тошко Иванов Тошев. Живеел сам в блок 202 в жк "Сениче".

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ веднага тръгва за ... Мъж се самоуби снощи, като скочи от тертия етаж на блок във врачанския жилищен комплекс Сениче, съобщи „Конкурент“. Човекът е починал малко след скока от раните си във врачанската болница. Самоубилият се е 65-годишния Тошко Иванов Тошев. Живеел сам в блок 202 в жк "Сениче". Екип на Центъра за спешна медицинска помощ веднага тръгва за ...

Инфаркт покоси рибар в морето на "Кабакум"

Рибар е починал в лодката си в морето, съобщиха от полицията. Това е станало по време на силно вълнение, като в лодката освен жертвата - 57–годишният, на който се знае само прякора Арчи, е имало още един рибар. Според разказа му когато излязла вълна в късния следобед вчера двамата започнали да гребат, защото двигателят спрял да работи.

Увеличаваме числеността на въоръжените сили при нужда

/КРОСС/ На закрито заседание депутатите приеха решение за определяне на състава на военни формирования и структури, както и за допълване числеността на въоръжените сили при необходимост. „Става дума за структури, които предоставят личен състав, техника и това са ДАНС, Националната разузнавателна служба, НСО, МВР и Прокуратурата. По отношение на военните формирования, към които се придават запасните, това са видовете въоръжени сили - сухопътни войски, ВВС, Военноморските сили, Военна полиция, стационарната КИС", обясни военният министър Ангел Найденов. Той допълни, че гласуваното днес предложение е доказателство, че решенията, които се вземат в областта на националната сигурност, в частност на военната сигурност и отбраната, предполагат висока степен на съгласие, ако не и пълен консенсус. „В случая очевидно има пълен консенсус по предложението, което беше направено", каза още министърът.  

Студентската окупация става безсрочна

Ректорът на СУ откри националната студентска конференция

    


Брокерът Даниел Асенов: Перничани застраховат предимно автомобилите си

Според статистиката, все повече перничани влагат пари в застраховане. Дали е заради всичко, което градът ни преживя или просто сме се замислили за бъдещето...За да разберем това, както и какви са най-актуалните тенденции при застраховките, се обърнахме към г-н Даниел Асенов, който е управител на застрахователна фирма в Перник.

По думите на г-н Асенов, ако трябва да степенуваме видовете застраховки, на челно място е автомобилното застраховане, в което се включват задължителната...

Продължава

Болен от туберколоза скочи от трети етаж, почина

Мъж се самоуби снощи, като скочи от тертия етаж на блок във врачанския жилищен комплекс Сениче, съобщи „Конкурент“. 

Човекът е починал малко след скока от раните си във врачанската болница. Самоубилият се е 65-годишния Тошко Иванов Тошев. Живеел сам в блок 202 в жк Мъж се самоуби снощи, като скочи от тертия етаж на блок във врачанския жилищен комплекс Сениче, съобщи „Конкурент“. Човекът е починал малко след скока от раните си във врачанската болница. Самоубилият се е 65-годишния Тошко Иванов Тошев. Живеел сам в блок 202 в жк "Сениче". Екип на Центъра за спешна медицинска помощ веднага тръгва за ...

Част от "Левски" и село Звездица остават без вода днес

От ВиК-дружеството във Варна, съобщиха за Moreto.net, че поради аварии без вода ще са следните райони: - района около пощенски клон №10 в кв."Левски" от 11 часа до 17 часа ; - село Звездица до 12 часа ; Допълнение к

Телефонът "Тухла" отново на пазара с цветен дисплей

Телефонът „Тухла“ се завърна на пазара, пише британският вестник „Дейли Телеграф“. 
С визия от 80-те години и на цена едва от 50 лири мобилното устройство е по-нова версия на предишния модел, добре познат  от края на миналия век. 
Сега „Тухлата“, както е известен телефонът разполага с цветен  LED дисплей и може да се свързва със смартфони чрез Bl Телефонът „Тухла“ се завърна на пазара, пише британският вестник „Дейли Телеграф“. С визия от 80-те години и на цена едва от 50 лири мобилното устройство е по-нова версия на предишния модел, добре познат от края на миналия век. Сега „Тухлата“, както е известен телефонът разполага с цветен LED дисплей и може да се свързва със смартфони чрез Bl

Граждани получиха награда от 1 млн. рубли за залавянето на убиеца от Бирюлево

Награда от 1 млн. рубли (приблизително 220 000 евро) беше връчена на граждани, помогнали за разкриването в на убийството в московския квартал Бирюлево, предаде РИА новости.

Парична премия беше обещана на ръководството на полицията в руската столица и беше връчена на гражданите от началника, отговорен за сигурността в Москва, които са допринесли Награда от 1 млн. рубли (приблизително 220 000 евро) беше връчена на граждани, помогнали за разкриването в на убийството в московския квартал Бирюлево, предаде РИА новости. Парична премия беше обещана на ръководството на полицията в руската столица и беше връчена на гражданите от началника, отговорен за сигурността в Москва, които са допринесли

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване