Стойчо Стоев: Създаваме си име в Европа

Това беше най-тежкият ни мач досега, призна треньорът

    


Промени в издаването на "Гражданска отговорност"

Въвеждат промени в начина, по който се издава застраховката "Гражданска отговорност".

С тях ще отпадне възможността фирмите да предлагат по-ниски цени, ако автомобилът се използва само на територията на България, съобщава Нова телевизия.

С решение на Комисията за финансов надзор всяка сключена застраховка у нас трябва да важи за България, Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Това на практика означава, че ще плащаме пълната сума на застраховката, без значение дали смятаме да напускаме страната или не.

От Комисията за финансов надзор смятат, че

застрахователите погрешно информират потребителите, че без зелената карта застраховката им не важи в ЕС.

И в момента в полиците ни пише, че вслучай, че управляваме колата си извън България, а сме декларирали, че ще ползваме застраховката само тук, сме длъжни да доплатим още към вече купената полица.

С новата наредба от полиците ще изчезне опцията да изберем да караме колата си само в България.

Вместо това ще пише, че застраховката е валидна на територията на целия Европейски съюз.

От двете съсловни организации на застрахователите засега отказаха да коментират очаква ли ни сериозно поскъпване на задължителната "Гражданска отговорност".

















Нова телевизия    


Жена съди "Макдоналдс" за 2 млн. долара - опарила се с кафе

Жителката на щата Калифорния Джоан Фино подаде съдебен иск срещу веригата ресторанти за бързо хранене "Макдоналдс" за 2 милиона долара обезщетение, след като се опарила с кафе в едно от заведенията й.

74-годишната жена твърди, че по вина на компанията тя се заляла с горещата ободрителна напитка и получила изгаряне втора степен.

Инцидентът станал преди една година в калифорнийския град Кловис.

Възрастната дама посетила заведението на "Макдоналдс", което обслужва автомобилисти, без да напуснат возилото си.

Но получавайки чашата с кафе от сервитьорката, тя я заляла зад волана.

Вследствие на болката и стреса, Джоан започнала да страда от безсъние.

Този случай напомня за историята, случила се през 1992 г.

Тогава 79-годишна жителка на щата Ню Мексико Стела Либек , която също се опарила с кафе, успя да осъди "Макдоналдс" за почти три милиона долара.

Скоро след това се появи приза на нейно име, "Наградата Стела", която се връчва всяка година на хора, спечелили най-невероятни и нелепи съдебни процеси.

БТА    

Работи се за по-високи заплати в "Български пощи"

Работим за увеличение на заплатите на служителите на "Български пощи" по това, което министърът на транспорта обеща на самия протестен митинг – десетина процента.

Това каза председателят на Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ Георги Бочев.

„Търсим възможност да увеличим заплатите от първи ноември.

Ние нямаме пари за това, но през следващата година се очаква подобряване на ситуацията”, допълни той. От 320 лева до 350 получава пощальонът и ако се стигне до увеличение от 5-6% - това ще са 22 лева.

Но ако не бъдат заложени тези пари в бюджета за 2014 година – ще бъде много сложно осигуряването на увеличенията на възнагражденията, посочи той.

Бочев обясни, че 22 750 000 лева е сумата, която е определила и утвърдила Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и която Българските пощи трябвало да получи през 2011 година, а през 2013 година от тези пари пощите са получили 8,5 милиона лева.

За 2012 година нищо не ни е дадено, през 2013 година Комисията продължава в същия дух, подчерта Бочев.

Той посочи, че съгласно Закона за пощенските услуги Комисията за регулиране на съобщенията трябва да излезе с решение и да подаде размера на компенсацията за "Български пощи" за миналата година до 1 септември 2013 година и решението съответно да се представи на министъра на транспорта.

Аз проверих, че "Български пощи" са подали заявката си за компенсацията съгласно Закона за компенсацията на универсалната пощенска услуга за 2012 година на 31 май 2013 година, защото председателят на Комисията се опитва да се оправдава, че не е получавал такава информация.

Така че отново се повтарят същите неща, които КРС направи за 2013 година, заради което пощите все повече и повече закъсват, каза още Бочев.

Сега служителите намират на сайта на КРС, че Комисията са подали до Министерството на финансите информация за 12,5 милиона лева.

При нас възниква въпросът на каква база и как е изчислена тази сума, дали това не е някаква компенсация на тези 14 250 000 лева, които останаха за 2011 година.

На сайта на комисията ние не намерихме решение за размера на компенсацията за "Български пощи", който трябва да бъде заложен в бюджета за 2014 година.

Не може комисията да продължава да стои над закона, тя е държавен регулатор, каза още Бочев.

"Фокус"    

"Банк оф Америка" съкращава 3000 ипотечни специалисти

Една от най-големите американски банки - "Банк ъф Америка" планира през четвъртото тримесечие на тази година да съкрати 3000 свои служители, чиято дейност е свързана с ипотечните кредити, съобщава електронното издание на "Уолстрийт джърнъл".

Според източници на изданието, ръководството на финансовата институция е изпратило предизвестие на 1200 служители. Общо ще бъдат намалени 3000 работни места в звената, които са специализирани в ипотечните кредити. Мярката се предприема във връзка със спада на ипотечното финансиране и за намаляване на разходите.
Миналата седмица медиите съобщиха, че американските финансови регулаторни органи изискват от "Банк ъф Америка" плащания за 6 млрд. долара в замяна на уреждане на съществуващите искове от страна на американските власти относно нарушения, извършени от банката при продажбата на ценни книжа. Според регулаторните органи на САЩ , "Банк ъф Америка" е замесена в измама с ипотечни кредити по време на световната финансова криза.




















БГНЕС

Гренландия разреши уранодобива

Гренландия разреши уранодобива
Гренландия даде първата голяма концесия на британска минна компания и прие закон, който позволява добива на уран, забранен досега.
Правителството първо подписа 30-годишна концесия за експлоатация на находище на желязна руда, което се намира на 150 километра североизточно от столицата Нуук. От него се очакват 15 милиона тона годишно.
"Това е исторически момент за Гренландия", заяви в речта си гренландският министър на промишлеността и полезните изкопаеми Йенс-Ерик Киркегаард (Jens-Erik Kirkegaard).
"Този проект е най-големият, осъществяван някога в Гренландия. Той разкрива големи перспективи за бъдещето на нашето общество", добави министърът, като обърна внимание на договорените приходи от концесията за автономния остров.
Освен това местният парламент отмени забраната от 1988 г. за добив на уран. Текстът беше приет с 16 гласа за, 12 против и един въздържал се. На 12 октомври в Рейкявик премиерката на Гренландия Алека Хамънд (Aleqa Hammond) заяви, че Гренландия има потенциал да влезе в първата десетка на износители на уран в света и дори да се окаже сред петте най-големи.
Гренландия, която е автономна датска територия, разчита основно на минералните си ресурси, за да развива икономиката, която зависи от субсидиите от Копенхаген и от риболова.
На парламентарните избори през март в Гренландия победиха социалдемократите, който обещаха данъчни облекчения за чужди миннодобивни фирми на острова.
Въпреки че вероятно островът е много богат на полезни изкопаеми и глобалното затопляне улеснява кандидатите за експлоатацията им на ледения остров, изолацията и лошата инфраструктура в Гренландия разколебават инвеститорите. Проектът на компанията Лондон Майнинг, наречен Исуа (по името на масива Исуа - Isua, бел. ред.), ще бъде важен тест.
Компанията планира в строителството да бъдат заети между 1000 и 3000 души, в зависимост от етапите. Това се очаква да увеличи и населението на острова, който сега има 56 хил. постоянни жители. Вероятно по-голямата част от работниците ще са китайци, тъй като Лондон Майнинг заяви през 2010 г. , че чрез "привличането на китайски компании се предвижда да се позволи значително намаляване на разходите".
Компанията разчита по време на пика на разработката на находището там да работят 810 души, повече от половината (55%) от тях може да бъдат гренландци.





















АФП

Взрив в сладкарска фабрика помете десетки в Мексико

Най-малко 40 души са ранени, а 20 са изчезнали след експлозия на котел в четвъртък. Взривът е станал в американската сладкарска фабрика в Сиудад Хуарес, северната част на Мексико, съобщи кметството, цитирано от АФП.

"При експлозията в сграда на сладкарската компания Блубъри (Blueberry), има повече от 40 ранени, 10 от тях са в тежко състояние, четирима - в критично", каза пред медиите отговарящият за защитата на населението Фернандо Мота Ален. Говорител на местните власти в града Гилермо Терасас (Guillermo Terrazas), каза за АФП, че общо 20 души се издирват сред развалините.










АФП

"Заложници" се оказаха роднини на "похитителя"

Хората, с които се е барикадирал 36-годишен мъж в заведение за бързо хранене в германския град Фрайбург, провинция Баден-Вюртемберг, и които се смятаха за заложници, са всъщност негови роднини, казва пред РИА Новости представител на местната полиция.

По-рано полицията съобщи, че в четвъртък вечерта мъжът е взел 12 души за заложници в заведение за бързо хранене в промишлена зона на града. Той бил въоръжен и твърдял, че има бомба.
Според последните данни на полицията, става въпрос не за заложническа, а за потенциално опасна ситуация . Мъжът, кюрд по произход имал проблеми със закона. В четвъртък трябвало да застане пред съда за правонарушение, но не се явил. Намирал се в крайно емоционално състояние.






















БГНЕС

Ангела Меркел: Приятелите не се подслушват

Приятелите не се подслушват, заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си за срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, предадоха ДПА и Франс прес.

Меркел поясни, че на няколко пъти е казвала на "своите американски приятели", а и вчера по телфона на президента Барак Обама, че между приятели не може да има подслушване.

Това изявление на Меркел последва твърденията, че мобилният телефон на канцлера е бил подслушван от американските тайни служби.

Тези твърдения вече породиха гневни реакции на германски министри.

Германия ще изпрати делегация в САЩ идната седмица във връзка със разкритията, предаде ДПА, като цитира германският депутат Волфганг Волф.

Той съобщи това след изслушване пред парламентарна комисия за разузнавателните средства и разузнавателните служби на Роналд Пофала, високопоставен сътрудник на Меркел.

Изслушването е било при закрити врата. Подробности за състава на делегацията не се съобщават, а Пофала не каза пред медиите нищо за това пътуване.

Междувременно Белият дом не пожела да каже дали САЩ са шпионирали комуникациите на германския канцлер Ангела Меркел в

миналото, предаде Франс прес.

Всред разразилата се дипломатическа криза с Берлин говорителят на Белия дом Джей Карни каза, че няма да коментира "конкретни обвинения, отправени" по този случай.

Вчера той заяви, че "САЩ не следят и няма да следят комуникациите на канлерката" - формулировка, от която би могло да се подразбере, че подобни операции може да е имало в миналото. Карни се придържаше към това изказване и днес.

"Нямам какво повече да ви кажа по този въпрос", отбеляза той. Проучваме начина, по който събираме данни от разузнаването, за да се постигне равновесие между загрижеността за сигурността на нашите граждани и съюзници, и безпокойството на всички за защитеността на личния живот, каза Карни.

Вчера се появиха разкрития, че е възможно мобилният телефон на Меркел да е подслушван от американските разузнавателни служби.

Меркел, която снощи протестира в телефонен разговор пред американския президент Барак Обама, днес предупреди Вашингтон, че шпиониране между приятели е недопустимо.

Темата се наложи и на срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че са решени да потърсят сметка на САЩ.

По материали на БТА    

Най-популярните цветове автомобили

През последните три години лидер е белият цвят, сочат данните на PPG Industries

    


Възможно ли е обективността на ЕЦБ да надделее над страха?

Марио Драги и компания трябва да докажат, че очакваният товар след стрес тестовете няма да падне на плещите на данъкоплатците

    


Пациентите вече се лекуват свободно в другите страни от ЕС

Няма да е необходимо разрешение, но ще се покриват разходите за лечение в съответствие с тарифите на страната, в която пациентите са осигурени

    


Автомобил горя на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”

Автомобил изгоря в София. Снимка: БулФото

“Алфа Ромео” със софийска регистрация пламна в задръстването на столичния булевард “Евлоги и Христо Георгиеви”.

Инцидентът стана около 20.00 часа снощи на метри от кръстовището с булевард “Драган Цанков” в посока Орлов мост.

Един противопожарен екип потуши пламъците, но цялото купе на колата е изгоряло. Причините за пожара се изясняват.

Статията "Автомобил горя на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

140 преподаватели подкрепиха студентите (обновена)

Подписка в подекрепа на протестиращите студенти Подписка в подкрепа на протестиращите студенти Подписка в подкрепа на протестиращите студенти

140 преподаватели вече са подкрепили студентския протест чрез организираната вчера подписката.

Първи в списъка е проф. Калин Янакиев - един от поканените от студентите гост-лектори в окупираната зала 272 на Ректората на Софийския университет.

Проф. Георги Близнашки, проф. Стилиян Йотов, проф. Олег Георгиев, проф. Майя Грекова, проф. Владимир Лазаров, доц. Петя Кабакчиева, проф. Албена Хранова, доц. Михаил Груев, доц. Емилия Дворянова, доц. Светлана Божилова са само част от имената, застанали зад исканията на студентите за принципност в управлението и оставка на кабинета.

Близо 500 души пък са се присъединили към онлайн подписката в подкрепа на студентския протест към 15,30 ч. днес.

Студентската окупация продължава трети ден.

Статията "140 преподаватели подкрепиха студентите (обновена)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Над 50 професори и доценти подкрепиха студентите (обновена)

Подписка в подекрепа на протестиращите студенти Подписка в подкрепа на протестиращите студенти Подписка в подкрепа на протестиращите студенти

54 преподаватели се подписаха в подкрепа на протестиращите студенти.

 

Първи в инициираната вчера подписка е проф. Калин Янакиев - един от поканените от студентите гост-лектори в окупираната зала 272 на Ректората на Софийския университет.

Проф. Георги Близнашки, проф. Стилиян Йотов, проф. Олег Георгиев, проф. Майя Грекова, проф. Владимир Лазаров, доц. Петя Кабакчиева, проф. Албена Хранова, доц. Михаил Груев, доц. Емилия Дворянова, доц. Светлана Божилова са само част от имената, застанали зад исканията на студентите за принципност в управлението и оставка на кабинета.

Студентската окупация продължава трети ден. 

Статията "Над 50 професори и доценти подкрепиха студентите (обновена)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Външно привика посланика в Бразилия по случая “Боевски”

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов

Посланикът на България в Бразилия Чавдар Николов се завръща в България за разяснения по случая с освобождаването на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, осъден за трафик на наркотици.

Това съобщи тази сутрин пред bTV говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

В четвъртък стана ясно, че властите у нас не са били наясно, че Боевски е пуснат от затвора в Бразилия и че се е прибрал в България. 

От Външно са категорични, че от март месец, когато е бил освободен българинът, досега не е постъпвала информация по случая от дипломатическата мисия в Бразилия.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион.

Кашканов прочете официалното изявление на МВнР относно освобождаването на Гълъбин Боевски, според което то е „суверенно решение на бразилските власти” и е „израз на хуманно отношение” към затворника. „МВнР научи за освобождаването едва вчера, което буди сериозни въпросителни за работата на българското посолство в Бразилия”, се казва още в краткото официално съобщение.

По думите на Кашканов, заедно с Гълъбин Боевски бразилските власти са освободили още 17 затворници от различни националности, но все още няма информация дали сред тях има и други българи. Когато Боевски беше задържан, в бразилските затвори имаше още 30 българи, излежаващи присъди за наркотрафик.

Говорителят на служебния кабинет Ивет Добромирова категорично заяви пред bTV, че нито като премиер, нито като външен министър, Марин Райков, който съвместяваше двете функции, не е получил информация за освобождаването на Гълъбин Боевски. „Марин Райков не е бил информиран по този казус нито официално, нито неофициално”, подчерта Добромирова.

Статията "Външно привика посланика в Бразилия по случая “Боевски”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

15 министри на парламентарен контрол днес

42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов

15 министри ще се явят днес на парламентарен контрол пред депутатите. Контролът започва в 11 ч, а преди това от 9 ч Народното събрание ще заседава по седмичния си дневен ред заради изоставане на работата по законопроектите.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев и министрите Данаил Папазов, Искра Михайлова, Анелия Клисарова, Петър Стоянович, Мариана Георгиева, Кристиан Вигенин, Петър Чобанов, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Хасан Адемов, Иван Данов, Таня Андреева и Димитър Греков.

Статията "15 министри на парламентарен контрол днес" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пред какви сценарии е изправена Европа?

Старият континент трябва да реши три основни въпроса, посочва бившият френски външен министър Юбер Ведрин

    


Продават Българската фондова борса

Пари.

Правителството смята да приватизира държавните дялове в Българската фондова борса и Централния депозитар. Принципалът – Министерството на финансите, вече е дал съгласие за стартиране на приватизационните процедури.

Това съобщи пред в. “Труд” вицепремиерът Даниела Бобева. 

“Целта е да се даде силен тласък за развитието на капиталовия пазар”, коментира Бобева.

 Кабинетът “Борисов” също имаше намерение да продаде фондовата борса, но стартът на процедурата бе замразен след оставката на правителството през февруари месец тази година.

Статията "Продават Българската фондова борса" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Въоръжен мъж се барикадира с 12 души в заведение в Германия

Германски полицаи

В германския град Фрайбург 12 души са взети като заложници в заведение за бързо хранене. Похитителят е 36 годишен мъж, който има проблеми със закона. Полицията предполага, че заложниците са негови роднини и познати.

Започнали са преговори с мъжа, който по всяка вероятност е въоръжен и до този момент не е предявил конкретни искания.

Малко по-късно днес руската агенция РИА Новости съобщи, че вероятно хората, които са с мъжа, са негови роднини.

„По последни данни става дума не за взимане на заложници, а за потенциално опасна ситуация. Мъжът е кюрд по националност и най-вероятно се намира в заведението заедно със свои роднини. Те са общо 12 души”, посочиха от полицията.

Статията "Въоръжен мъж се барикадира с 12 души в заведение в Германия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Сашка гледала 7 месеца “русата Мария”, МВР назначи ДНК тест

Сашка Русева

Полиция е отвела в София предполагаемите родители на намереното в Гърция русо ромче Мария за изясняване на случая. Семейството е било откарано с полицейска кола снощи заедно с три от деветте им деца.

Преди да отпътува, майката на поне девет деца Сашка Русева разговаря със събралите се журналисти.

Сашка “подарила” Мария на колежка в Гърция, която й предложила да гледа момиченцето, защото нямала деца. Тогава детето било на 7 месеца и се казвало Станка. “Не съм взела пари, дадох я, защото не можеш да я гледа”, кълне се ромката. “Осиновителката” я уверила, че може да посещава детето, когато поиска, но българката забременяла още два пъти и не успяла да види малката.

Сега ако ми я дадат, ще я взема, макар че нямам пари, каза Сашка.

Докато говореше пред журналистите облечена, жената държеше в ръце голо кашлящо двегодишно дете.

Светлият ген на Мария се оказа наследен от рода на майката Сашка, която има албиноси в рода си, съобщи в свой репортаж от ромската махала на село Николаево bTV.

Предстои ДНК тест за родителство на Сашка и Атанас Русеви.

 

Статията "Сашка гледала 7 месеца “русата Мария”, МВР назначи ДНК тест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите обявиха безсрочна блокада (галерия)

Окупацията на Зала 13 във Факултета по журналистика на СУ Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис В зала 13 на ФЖМК Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов Студентската окупация на 272 аудитория на Софийския университет: 25 октомври 2013 Снимка: Сергей Антонов

Студентските блокади ще прераснат в безсрочни. Това обявиха студенти, останали през нощта в двата факултета на Софийския университет – журналистическият и правният.

Протестите тръгнаха от студентите на проф. Димитър Токушев – председател на Конституционния съд. На 23 октомври те блокираха 272 аудитория, като провалиха лекцията на професора, в знак на протест срещу решението на Съда за връщането на Делян Пеевски като депутат. 

Тази нощ в аудиторията на Ректората пренощуваха шестима студенти. 

“Тази нощ също мина спокойно. Този път бяхме 6 души, но се увеличаваме. В много медии се обяви, че протестът е до петък – това не е вярно. Той е безсрочен. Ефект от акцията има. Исканията се чуват в обществото, но не се чуват толкова сред хората, които трябва най-вече да им обърнат внимание, каза Николай Дюлгеров”, цитиран от БНР. 

В зала 13 на ФЖМК

В зала 13 на ФЖМК

В зала 13 на Журналистическия факултет на Софийския университет днес няма да се провеждат учебни занятия. От 22 часа снощи там са второкурсниците Дометиан Петков и Георги Ганчев. Те обясниха, че очакват и други факултети да се включат в инициативата

Снощи във “Фейсбук” спонтанно се организираха да дойдат и да подкрепят студентите журналистите Ралица Ковачева, Иван Бедров, Полина Паунова, Росен Босев и Самуил Петканов.

Статията "Студентите обявиха безсрочна блокада (галерия)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите обявиха безсрочна блокада

Окупацията на Зала 13 във Факултета по журналистика на СУ Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис

Студентските блокади ще прераснат в безсрочни. Това обявиха студенти, останали през нощта в двата факултета на Софийския университет – журналистическият и правният.

Протестите тръгнаха от студентите на проф. Димитър Токушев – председател на Конституционния съд. На 23 октомври те блокираха 272 аудитория, като провалиха лекцията на професора, в знак на протест срещу решението на Съда за връщането на Делян Пеевски като депутат. 

Тази нощ в аудиторията на Ректората пренощуваха шестима студенти. 

“Тази нощ също мина спокойно. Този път бяхме 6 души, но се увеличаваме. В много медии се обяви, че протестът е до петък – това не е вярно. Той е безсрочен. Ефект от акцията има. Исканията се чуват в обществото, но не се чуват толкова сред хората, които трябва най-вече да им обърнат внимание, каза Николай Дюлгеров”, цитиран от БНР. 

В зала 13 на ФЖМК

В зала 13 на ФЖМК

В зала 13 на Журналистическия факултет на Софийския университет днес няма да се провеждат учебни занятия. От 22 часа снощи там са второкурсниците Дометиан Петков и Георги Ганчев. Те обясниха, че очакват и други факултети да се включат в инициативата

Снощи във “Фейсбук” спонтанно се организираха да дойдат и да подкрепят студентите журналистите Ралица Ковачева, Иван Бедров, Полина Паунова, Росен Босев и Самуил Петканов.

Статията "Студентите обявиха безсрочна блокада" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Новата ни игра: Спечели билет за Children of Bodom

Children of Bodom

На 28 октомври OFFNews стартира игра, от която можете да спечелите билет за концерта на Children of Bodom.

За целта трябва да отговорите на въпроса: От коя държава са членовете на бандата Children of Bodom? 

Отговорите на въпроса ще можете да давате от 28 октомври на Фейсбук страницата на OFFNews. Отговорите си можете да давате под формата на коментар под публикацията във Фейсбук.

Крайният срок за даване на отговори е 4 ноември. Тогава, в 17.00 часа, на случаен принцип ще бъдат изтеглени имената на двама от отговорилите правилно, които ще получат билет за концерта.

Дет метъл бандата се завръща у нас за втория си концерт, който ще се проведе на 13 ноември в зала “Универсиада” в София. 

Статията "Новата ни игра: Спечели билет за Children of Bodom" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Токийската борса започна петъка леко надолу

Токийската фондова борса реагира в петък с понижение на отслабването на долара спрямо йената. Понижението в началото на сесията е и заради относителната предпазливост в деня преди обявяването на корпоративните приходи.

"Заложници" се оказаха роднини на "похитителя"

Хората, с които се е барикадирал 36-годишен мъж в заведение за бързо хранене в германския град Фрайбург, провинция Баден-Вюртемберг, и които се смятаха за заложници, са всъщност негови роднини, казва пред РИА Новости представител на местната полиция.

Взрив в сладкарска фабрика помете десетки в Мексико

Най-малко 40 души са ранени, а 20 са изчезнали след експлозия на котел в четвъртък. Взривът е станал в американската сладкарска фабрика в Сиудад Хуарес, северната част на Мексико, съобщи кметството, цитирано от АФП.

Гренландия разреши уранодобива

Гренландия даде първата голяма концесия на британска минна компания и прие закон, който позволява добива на уран, забранен досега.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване