Amazon строи град в града

Amazon строи град в града - блестящ утопичен корпоративен кампус в район на Сиатъл, известен като Съюза на южното езеро (South Lake Union). Благодарение на една точка в последния финасов отчет на компанията, вече се знае каква сума е похарчена за проектирането и строителството за последните 12 месеца, които са само скромно начало – 1.

"Плейбой" пуска пак фотосесията на голата Елена от НЕК

Служителката на НЕК, която нашумя с голите си снимки, си намери защитник в лицето на списанието, публикувало скандалната фотосесия. “Елена Бончева, нашата Мис Април 2006, може да се гордее с фотосесията си в “Плейбой” - разпрати изявление до медиите мъжкото издание. - Ние също се гордеем с нея и поради тази причина тя ще излезе отново в следващия Служителката на НЕК, която нашумя с голите си снимки, си намери защитник в лицето на списанието, публикувало скандалната фотосесия. “Елена Бончева, нашата Мис Април 2006, може да се гордее с фотосесията си в “Плейбой” - разпрати изявление до медиите мъжкото издание. - Ние също се гордеем с нея и поради тази причина тя ще излезе отново в следващия

Чобанов: Основната цел на Бюджет 2014 е да рестартира икономиката

В нито една сфера нямаме намерение да правим бюджет за 10 месеца. Бюджет 2014 е за цялата година и това е разполагаемият ресурс.
Това заяви пред БНТ министърът на финансите Петър Чобанов по отношение на бюджета за следващата 2014 година.
Той отново отбеляза, че основната цел на Бюджет 2014 е постигане на ускорен икономически В нито една сфера нямаме намерение да правим бюджет за 10 месеца. Бюджет 2014 е за цялата година и това е разполагаемият ресурс. Това заяви пред БНТ министърът на финансите Петър Чобанов по отношение на бюджета за следващата 2014 година. Той отново отбеляза, че основната цел на Бюджет 2014 е постигане на ускорен икономически

Президент и премиер - фантоми във фейсбук

Който си мисли, че е приятел с президента или с премиера, със сигурност се лъже. Поне що се отнася до фейсбук. Нито Росен Плевнелиев, нито Пламен Орешарски имат автентични профили там, установи проверка на “24 часа”.
За сметка на това и двамата са с по няколко изфабрикувани - от фенове или душмани. Първите личат с приповдигнат стил и аматьорски в Който си мисли, че е приятел с президента или с премиера, със сигурност се лъже. Поне що се отнася до фейсбук. Нито Росен Плевнелиев, нито Пламен Орешарски имат автентични профили там, установи проверка на “24 часа”. За сметка на това и двамата са с по няколко изфабрикувани - от фенове или душмани. Първите личат с приповдигнат стил и аматьорски в

"Атака" иска отзоваване на Кристалина Георгиева

Националистите от "Атака" настояват кабинетът "Орешарски" да поиска отзоваване на Кристалина Георгиева. Поводът - изявление на българската еврокомисарка, че с приемането и интегрирането на сирийските бежанци у нас страната може да реши демографските си проблеми.
"Тази жена или не е с акъла си, или говори такива неща, че не знае къде се намира. Националистите от "Атака" настояват кабинетът "Орешарски" да поиска отзоваване на Кристалина Георгиева. Поводът - изявление на българската еврокомисарка, че с приемането и интегрирането на сирийските бежанци у нас страната може да реши демографските си проблеми. "Тази жена или не е с акъла си, или говори такива неща, че не знае къде се намира.

Чобанов: Успешният Бюджет 2014 ще рестартира икономиката

В нито една сфера нямаме намерение да правим бюджет за 10 месеца. Бюджет 2014 е за цялата година и това е разполагаемият ресурс.
Това заяви пред БНТ министърът на финансите Петър Чобанов по отношение на бюджета за следващата 2014 година.
Той отново отбеляза, че основната цел на Бюджет 2014 е постигане на ускорен икономически В нито една сфера нямаме намерение да правим бюджет за 10 месеца. Бюджет 2014 е за цялата година и това е разполагаемият ресурс. Това заяви пред БНТ министърът на финансите Петър Чобанов по отношение на бюджета за следващата 2014 година. Той отново отбеляза, че основната цел на Бюджет 2014 е постигане на ускорен икономически

Служителите в затворите насрочиха дата за протеста

София /КРОСС/ На 9 ноември, събота, от 13 часа пред сградата на Министерството на правосъдието ще се проведе протест на служителите в затворите в България. Решението бе взето по време на заседанието на извънредния съвет на УС на Синдикат на служителите в затворите в България. По време на срещата беше обсъдена тревожната обстановка в сектора, във връзка с продължаващата липса на ясна политика по отношение на наказателно изпълнителните органи в последните две десетилетия ; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното и функциониране ; незачитането на трудови и социални права на служителите ; проявите на ограничаване на синдикални права ; непрозрачността и непрецизността в кадровата политика ; липсата на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки; и др

Петев пое АЕЛ 17 дни след събличането

Двукратният шампион с “Лудогорец” Ивайло Петев подписа договор с кипърския АЕЛ (Лимасол) до лятото на 2015 г. Точно 17 дни след като стана невинна жертва от драматизмите в “Левски” и бе съблечен от ултраси с качулки на официалното си представяне, Петев показа, че не смята да изпада в депресии и да стои далеч от треньорската професия за известно Двукратният шампион с “Лудогорец” Ивайло Петев подписа договор с кипърския АЕЛ (Лимасол) до лятото на 2015 г. Точно 17 дни след като стана невинна жертва от драматизмите в “Левски” и бе съблечен от ултраси с качулки на официалното си представяне, Петев показа, че не смята да изпада в депресии и да стои далеч от треньорската професия за известно

Окупация? Университетът не е само ваш

Георги Иванов. Снимка: личен архив

Не знам как по-ясно да ви го напиша, колеги - студенти и преподаватели. Окупация на СУ е най-малоумното нещо, което беше възможно да измислите и подкрепите.

Университетът не е само ваш - на противниците на сегашното правителство. Университетът е на всички ни, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НИ ПРИСТРАСТИЯ. Ако утре мои съмишленици организират контраокупация, по-ясно ли ще ви стане колко е абсурдно да заставаме едни срещу други?

Не сме се събрали в университета, за да се бием помежду си и да се убеждаваме едни други в правотата на политическите си възгледи. И докато студентите са все пак млади и неопитни, безкрайно съм разочарован от своите преподаватели, подкрепящи окупацията.

Независимо с какъв политически цвят сте, уважаеми професори и доценти, вие сте преподаватели на всички студенти, а не само на онези, които подкрепят вашата партия. Като учени ваш пръв интерес и висш приоритет би следвало да е единствено науката.

Нищо не е по-важно от науката. Политиците идват и си заминават. Не знам с какви очи ще застанете пред студентите си по-късно, когато това отшуми.

Не знам как ще обясните, че сте предпочели личните ви политически виждания да застанат пред ПРАВОТО на студентите в залата, а и ваше ЗАДЪЛЖЕНИЕ, да получат образованието, което заслужават, и което са извоювали на приемните си изпити за най-престижния университет в страната.

Надявах се да си давате сметка, че единственият начин да се освободим от мрака, обгърнал обществото ни, е чрез образование и наука. Не чрез лишението ни от тях, в служба на политически идеологии и партийни интереси!

Студентите-окупатори трябва да разберат, че най-важни в нашето общество са всеобщата свобода и демократичността, а не победата (или медийната популярност) на всяка цена, особено жертвайки мнението и правата на околните. Политическите виждания на студентите и преподавателите нямат място в академичните зали. Площадът, от друга страна, е свободен!

От страницата на Георги Иванов

Виж още За свободата и академичността

Три медала за варненските боксьори

В Пловдив завърши 1-вият кръг на ДЛОП по бокс за деца. В Града под тепетата цветовете и емблемата на варненския спорт защитиха общо 5-ма таланти – 3-ма от „Черно море” и 2-ма от „Ивайло Маринов”. Титла взе Христо Барбов в кат. до 56 кг.

Борисов: При това правителство нищо няма да се случи, ще бъде само направеното от нас


Докато е това правителство, нищо няма да се случи – мога да се подпиша. Само това, което сме направили ние, това ще бъде, заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите на Борисов, ако един проект се провали, това, което е дала Европейската комисия като пари, се връща обратно. "Можем да върнем и за лотовете на "Струма", каза Борисов. Той припомни, че неговото правителство е предало на общините доста терени на стари казарми.

"Първо ги...

Студентите с нови искания

София /КРОСС/ Пълна окупация на Софийският университет „Св. Климент Охридски" спира учебните занятия заради протеста на студентите. Всички врати на СУ вече са затворени с вериги. В Ректората са останали около 50 студенти. Няма преподаватели или служители на администрацията. Студентите са донесли спални чували, за да спят в университета. По думите им блокадата е безсрочна.Решението за блокадата бе взето след продължило часове заседание в зала 272, което започна в 15 ч. Два бяха основните варианти, между които избираха студентите: окупация веднага или затваряне на СУ от понеделник. Около 20:30 ч. бе решено окупацията да започне веднага.По-рано днес 140 преподаватели подкрепиха студентския протест чрез организирана подписка. Първи в списъка е проф. Калин Янакиев - един от поканените от студентите гост-лектори в окупираната зала 272 на Ректората на Софийския университет. Проф. Георги Близнашки, проф. Стилиян Йотов, проф. Олег Георгиев, проф. Майя Грекова, проф. Владимир Лазаров, доц. Петя Кабакчиева, проф. Албена Хранова, доц. Михаил Груев, доц. Емилия Дворянова, доц. Светлана Божилова са само част от имената, застанали зад исканията на студентите за принципност в управлението и оставка на кабинета

Фиорентина преследва неосъществената мечта на Норич

Ръководството на Фиорентина смята да се намеси в битката за нападателя на ПСВ Айндховен Ола Тойвонен. Няколко различни медии в Италия и Холандия потвърдиха интереса на флорентинци към снажния швед, който през лятото провали трансфера си в Норич Сити. Англичаните се бяха договорили с „филипсите“, но 27-годишният таран протака решението си и в крайна сметка сделката пропадна. Договорът на футболиста изтича през юни 2014 година, а до момента преговорите за неговото подновяване са в задънена улица. Треньорът на ПСВ Филип Коку вече заяви, че няма да...

7,3 по Рихтер край Фукушима, чакат цунами

Силно земетресение разтърси североизточните брегове на Япония. То е било от 7,3 степен по Рихтер. Предупреждава се за цунами с височина на вълната около метър отново в района на Фукушима.

По-високи глоби за нелоялни търговци

Двойно се увеличава и минималната санкция за нелоялни търговци. Предложението на кабинета е тя да стане 1000 лв. По-високите глоби ще станат факт, ако бъдат приети и от парламента. Комисията за защита на потребителите (КЗП), която налага санкциите, от доста време иска те да бъдат увеличени.                        Двойно се увеличава и минималната санкция за нелоялни търговци. Предложението на кабинета е тя да стане 1000 лв. По-високите глоби ще станат факт, ако бъдат приети и от парламента. Комисията за защита на потребителите (КЗП), която налага санкциите, от доста време иска те да бъдат увеличени.

Пълна окупация на Софийския университет

Малко след 20:30 ч. в петък протестиращите в зала 272 на Ректората блокираха всички изходи на сградата. В момента вратите са затворени с вериги, а студентите са наложили строг пропускателен режим, в координация с частните охранители на централната сграда на Софийския университет.

До решението за ескалиране в действията на окупаторите се е стигнало след няколко часово студентско заседание в блокираната от вече 2 дни аудитория. Към момента около 50 студенти са в Ректората и възнамеряват да поддържат безсрочния протест, прераснал в превземане на сградата.

Пред  медиите те прочетоха нова своя декларация, свързана с решението за по-радикални действия. В нея недоволните учащи пряко извеждат разпускането на 42-рото Народно събрание като искане на тяхната демонстрация, а заедно с това и потвърждават намерението да държат Ректората окупиран до постигане на целите й. Пълният й текст можете да прочетете в края на новината.

Окупаторите не допускат никакви външни лица в сградата, но са заявили намерението да не попречат на провеждането на насрочен правен изпит. Той ще се състои между 7 и 15 ч. Всякакви други занятия в сградата са отменени. В нея се намира зам.ректорът на СУ доц. д-р Милена Панайотова, която е заявила, че подкрепя студентите в действията им.

Не на тази позиция са представители на Студентски Съвет, които провеждат извънредно заседание в пицария близо до Ректората. Представителни на СС са заявили пред репортер на нашата медия, че решението за пълно блокиране на сградата е взето от протестиращите студенти, без да бъде съгласувано с никой друг.

Действията на учащите в Софийския университет започнаха преди 2 дни, когато демонстрантите окупираха най-голямата аудитория в Ректората – зала 272. Ден по-късно акцията се разшири във ФМИ, ФЖМК и още няколко факултета на СУ. За сметка на пълното превземане на централната сграда, блокирането на зали по факултетите е преустановено.

Протестиращите решиха да допуснат и провеждането на събитието Форум Ключ в Аулата на Ректората.“Ранобудните студенти” заявиха, че с тях са се свързали български студенти в Грьонинген, Холандия. Те смятат утре да окупират един от входовете на своя университет, в знак на солидарност към окупиралите Ректората.

ДЕКЛАРАЦИЯна студентите, окупирали Ректората на Софийския университет

„Св. Климент Охридски“

на 25 октомври 2013
Уважаеми г-н Ректор,

уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, скъпи колеги – докторанти и студенти, уважаеми съграждани!
Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна
ОКУПАЦИЯ
на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

- 1. незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание;

- 2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;

- 3. ...

Евакуираха персонала на АЕЦ "Фукушима"

/КРОСС/ Японските власти евакуираха работещите в АЕЦ "Фукушима" след силното земетресение, което разтресе източните брегове на Япония, съобщи „Франс прес". Земен трус с магнитуд 7.3 по Рихтер разлюля североизточната част на страната. Според съобщения на Националната метеорологична администрация на страната, епицентърът е бил в Тихия океан, край бреговете на префектура Фукушима. Обявена е заплаха от цунами.

В скандала за шпионирането от АНС има не само гняв, но и пресметливост

Джон-Тор Далбург
Асошиейтед прес

Съюзниците на САЩ знаеха, че американците ги шпионират, но нямаха представа до каква степен. Когато подробностите за шпионските програми на Агенцията за национална сигурност (АНС) придобиха публичност чрез бившия консултант Едуард Сноудън, граждани, активисти и политици от страни от Латинска Америка до Европа се изредиха да дават израз на своя потрес и обида от обхвата на шпионирането от страна на Вашингтон.

Но политиците използват заплахата за личното пространство на своите граждани също за да подобрят изборните си резултати или да отклонят вниманието от собствените си вътрешни проблеми. Някои даже омаловажиха проблема, за да запазят добрите си отношения с Вашингтон.

След като един парижки вестник съобщи, че “хаджилъкът” на АНС е довел до събирането на данни от 70,3 милиона телефонни разпечатки във Франция, френското правителство извика посланика на САЩ за обяснение и постави въпроса за защитата на личните данни в дневния ред на срещата на върха на Европейския съюза, която започва днес.

“Защо тези действия, за които се съобщава и които трябва да бъдат изяснени, са неприемливи? Първо защото те са между партньори, между съюзници, и после защото те са очевидно посегателство върху частния живот”, каза в сряда говорителят на френското правителство Нажат Вало-Белкасем.

Но официалната френска позиция - че приятелски държави не бива да се шпионират взаимно - не може да бъде възприемана буквално, казва един бивш външен министър на Франция. “Това, което ни шокира, са мащабите на подслушването”, каза във вторник Бернар Кушнер в радиоинтервю. “Нека бъдем честни, ние също подслушваме. Всеки слуша всички останали. Но ние не разполагаме със същите средства като САЩ, което поражда у нас завист.”

Френското правителство, което до тази седмица пазеше до голяма степен мълчание относно масовото слухтене на американците по неговата територия, може би има и други причини да нададе глас сега. Фурорът около АНС съумя да отклони вниманието на медиите от спорното експулсиране на ромски семейства от Франция по време, когато популярността на президента Франсоа Оланд е на рекордно ниско ниво. Едва 23 на сто от французите одобряват как той се справя с работата си, сочи проведена наскоро анкета.

В Германия опозиционни политици, медии и правозащитници бяха шумни в реакциите си срещу подслушването от САЩ, но канцлерът Ангела Меркел не бе сред тях. Тя положи големи усилия да намали щетите върху американско-германските отношения и се въздържа да каже нещо лошо за американците.

В сряда говорителят на вътрешното министерство Йенс Тешке каза, че германското правителство все още разговаря с американците по шпионския въпрос. “(Но) ние признаваме, че много от обвиненията на Сноудън не могат да бъдат потвърдени и че не е имало масово шпиониране на невинни граждани”, каза той.

Меркел изрази изненада от обхвата на събираните от САЩ данни, но добави, че нейната страна е “зависима” от сътрудничеството с американските разузнавателни агенции. Това произтича от “сигналите от американски източници”, каза тя, помогнали на службите за сигурност да осуетят ислямистки терористичен заговор през 2007 г. срещу американски войници и граждани в Германия.

Все пак за да парира критиките на опозицията и медиите, Меркел повдигна въпроса за електронния шпионаж, когато президентът Барак Обама посети Германия през юни; тя поиска отговори от правителството на САЩ и подкрепи призивите за по-голяма защита на личните данни в Европа.

Водещ вестник в Италия съобщи, че една парламентарна комисия е узнала по време на свое посещение във Вашингтон, че са били прехващани телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения на италианци. Премиерът Енрико Лета постави въпроса за шпионирането при посещението в сряда на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Високопоставен служител на Държавния департамент каза, че Кери ясно заявил, че целта на администрацията на Обама е да поддържа правилен баланс между нуждите на ...

Да започнеш от нулата - преходът към биопроизводство на един германски земеделец

Франс прес

Армин Майцлер гледа лозята си и мечтае един ден всичките му събратя земеделци, също като него, да преминат към биопроизводството в Германия, където предлагането далеч не задоволява нарастващото търсене. “Когато всичко стане био, тук ще бъде пресъздадена истинска екосистема”, въодушевява се той.

Засега обаче той е единственият в селото си Шпийсхайм, в Югозападна Германия, направил тази крачка. Неговият парцел с лозя се отличава от другите: само в него дивите растения могат да се развиват свободно между редовете. “Само във високите плевели виреят насекоми”, а именно те държат паразитите настрана от основата на лозите по-добре от всякакви препарати, обяснява той. “А освен това плевелите цъфтят!”.

През 2011 година 46-годишният Майцлер и съпругата му Моника решават да въведат в семейното стопанство биопроизводството. Идеята им се върти в главите от доста време и Фукушима им напомни категорично, че “нещата не могат да продължават така”.

Процесът е дълъг: първата им 100% биореколта ще бъде готова през 2015 година, а междувременно всичко, което произвеждат (освен гроздето), а те засаждат основно зърнени култури и соя, може да се използва само за фураж. През трите години на прехода ротацията на културите слага нещата в ред, за да се пречисти изцяло почвата.

Ново начало

“Започваме от нулата”, отбелязва Майцлер, който се вълнува силно за проектите. Тази година той иска да засади и ръж, и есенен ечемик, и лен.

Това ново начало не се възприема с единудшно одобрение: неговият баща, от когото е наследил стопанството, е категорично против. Съседите и останалите земеделски производители “наблюдават много внимателно какво правим”. “Аз се възприемам като пионер”, казва той, като очаква да има последователи.

Перспективите за по-високи приходи от биопроизводството обаче не са достатъчни, за да мотивират в плодороден регион, в който от класическо земеделие се печели по-скоро добре. Освен това много земеделци откриха енергията като възможност за бизнес и инсталираха вятърни турбини в земите си или пък започнаха да произвеждат биогаз, за който се получават субсидии.

В началото на последното десетилетие тогавашното германското правителство, в което участваха и “Зелените”, определи цел от 20% на биообработваемите земи до 2020 година и въведе механизми за оказване на подкрепа на сектора.

През 2012 година този дял е едва 6,3%. Това е твърде бавно увеличаване, за да бъде задоволено трайното търсене на биопродукти.

Вината за това носят основно политиците, със съжаление посочва федерацията за био храни БЬОЛВ (BOeLW). От 2005 година държавната власт намали значително подкрепата за прехода към биопроизводството на федерално и регионално равнище.

Майцлер получава държавна субсидия на хектар през цялото време, докато продължава преходът. В определени провинции обаче, на изток например, плащанията са замразени или пък режимът е твърде несигурен, за да накара земеделците да се впуснат в този авантюра.

Вносни краставици и моркови

Резултатът е, че “нараства пропастта между търсенето на продукти от Германия”, посочва БЬОЛВ. Дупката се запълва с внос, с висока цена за околната среда, а това радикално противоречи на био философията. През 2012 година над половината от биокраставиците, продавани в Германия, са внос, често от България, както и 40% процента от морковите.

Само финансовите стимули обаче не са достатъчни, за да подтикнат към това производство, твърдят семейство Майцлер. “Ако човек го прави само за пари, нещата не вървят, трябва да се вярва”, казва Моника Майцлер. Още повече, че натоварването е по-голямо за производителя на биопродукция, защото той трябва ръчно да извършва определен брой дейности, които в традиционното земеделие са ставали с машини или торове.

“Това е най-големият ни проблем, ...

Майка на три деца упоила тираджията, карал в насрещното

Безработна майка на три деца е сипала опиата в кафето на тираджията, който кара близо 40 км в насрещното движение на магистрала Безработна майка на три деца е сипала опиата в кафето на тираджията, който кара близо 40 км в насрещното движение на магистрала "Тракия". 41-годишната Запрянка Трингова е задържана в пловдивския арест за 72 ч. Тя е била прибрана на 22 октомври от дома си в град Съединение след разследване на полицаи от Пловдив, Раковски и Съединение. Жената...

Меркеловата Европа: хора на канцлера управляват Брюксел

Ройтерс

Меркел като Терминатор на корицата на “Ню Стейтсмън”

В Брюксел германците се отърсиха от следвоенната си сдържаност и вече не се извиняват за това, че решават бъдещето на Европа като заемат ключови постове в институциите на Европейския съюз и енергично прокарват търговските интереси на Берлин.

В момент, когато Ангела Меркел съставя ново коалиционно правителство след трети пореден изборен триумф, консервативната канцлерка може да надгради и усилията, полагани още от първия й мандат през 2005 г., в резултат на които нарастна не само броят на германците на висши позиции в Брюксел, но и степента, в която те отговарят пред Берлин.

Останалите 27 партньори в ЕС едва ли могат да отрекат, че гласът на държавата, в която живее всеки шести европейски гражданин и която произвежда една пета от общото промишлено производство на блока, трябва да се чува. Новият стремеж на Берлин да се налага, подпомогнат от разширяващата се икономическа пропаст между него и затруднените му съюзници обаче предизвиква мърморене, макар че има малко признаци за сериозно предизвикателство, което да е в състояние да отслаби хватката на Меркел в Брюксел.

За германци като Херберт Ройл, лидер на християндемократите на канцлерката в Европейския парламент, това влияние е естествено развитие в историята на една нация, която задълго поставяше богатството си в услуга на един Европейски съюз с френски акцент в замяна на осигурената по този начин политическа реабилитация след Хитлер.

“Една държава, която не беше държава, а винаги беше до известна степен под контрола на съюзниците. . . трябваше да е много внимателна”, казва Ройл. “Но да поемаш отговорност не означава, че трябва просто да стоиш в ъгъла и да се извиняваш - това не е достатъчно.”

Оказа се, че поемането на отговорност означава наред с други неща и заемането на някои от най-влиятелните, макар и не най-видими позиции в Брюксел. Имена като Уве Корзепиус, Йоханес Лайтенбергер и Клаус Веле не са никак популярни. Но заедно с още няколко десетки германци на високи позиции, тези хора имат голямо влияние върху политиката на ЕС.

53-годишният някогашен съветник на Меркел по европейските въпроси Корзепиус е генерален секретар на Европейския съвет. За част от 3-те хиляди негови подчинени той е човекът, който отряза достъпа им до Фейсбук и туристическите уебсайтове, за да ги накара да работят по-усърдно. Но истинската му власт е в това, че насочва дневния ред и юридическата служба, които задават тона на срещите на правителствата на ЕС.

49-годишният Лайтенбергер е началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който контролира търговията и други политики на ЕС. А Веле, който също е на 49 години, е генерален секретар на демократично избрания Европейски парламент и е известен в някои среди като “принцът на Мрака” заради влиянието, които има върху законодателната власт в ЕС. Веле освен това работи за по-тясната координация сред германците в столицата на ЕС като донякъде прави това чрез кръга “Женвал” - дискретен форум на Меркеловия Християндемократически съюз в Брюксел.

Новото поколение германски лидери - които са прекалено млади, за да си спомнят нацизма - започна да настоява за по-силен глас в Брюксел по времето на левоцентристкия предшественик на Меркел Герхард Шрьодер. Външният министър от ГСДП от времето на първата голяма коалиция на Меркел Франк-Валтер Щайнмайер създаде програма, която да подготвя германците за спечелване на конкурсите за длъжности в ЕС. Вероятната нова коалиция между левите и десните в Берлин може ...

Дефлацията е следващата голяма опасност в еврозоната

Коя е най-голямата заплаха за еврозоната точно сега? Нова банкова криза? Краят на паричното стимулиране в САЩ? Надигането на екстремистите, политиците с антиевропейски убеждения от Франция до Италия и Гърция? Те всички са потенциална заплаха и са в състояние да изкарат от релсите крехкото възстановяване на европейската икономика.

Всъщност обаче реалната опасност е дефлацията.

След три години изтощителна рецесия много страни от еврозоната сега се приближават до спад на цените. В Гърция цените спадат в абсолютно изражение. В страни като Испания и Португалия инфлацията е близо до нулата и се запазва над нулевото равнище, само защото финансово затруднените правителства продължават да повишават данъка върху продажбите.

Докато опасността от дефлацията е много преувеличена в повечето развити икономики, в еврозоната тя е реална. Защо? Защото тя влошава значително равнищата на дълг, а всички страни от периферията вече са завлечени надолу от непосилно дългово бреме. Тя вдига и реалните лихви в момент, когато икономиките се борят да преодолеят рецесията. Най-лошото е, че изглежда Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да направи нищо, за да се противопостави на процеса.

След финансовата криза от 2008 година централните банкери са обсебени от дефлацията. Именно заплахата от понижаващите се цени и щетите, които те могат да нанесат на икономиката, отключиха политиката на паричното разхлабване по света. Печатай достатъчно пари и цените ще бъдат стабилизирани, гласи логиката. Ако има някакъв риск от инфлация, нека така да бъде. За икономиките, затънали в дългова криза, има и по-лоши неща.

Изглежда тази теза работи. Като във филм на Уди Алън хората повече говорят за дефлация, отколкото наистина я виждат. САЩ успяха да поддържат леко повишаване на инфлацията и сега икономиката се възстановява. Във Великобритания дефлацията е толкова вероятна, колкото ходенето на плаж през октомври. Инфлацията остана устойчиво висока, въпреки че икономиката преминава през най-дългата рецесия от 30-те години. Дори в еврозоната цените продължиха да се повишават. Досега.

През септември инфлацията в еврозоната спадна до най-ниското си равнище от 3,5 години - една 1,1%. През предходния месец бе 1,3 % и е доста под официалната целева инфлация, определена от ЕЦБ, която е 2%. Това прикрива големите различия в страните от континента. Гърция преживява истинска дефлация, като цените са спаднали с 1% с годишно натрупване през септември.

Други страни от периферията се приближават до тези равнища. В Ирландия инфлацията спадна до нула миналия месец. В Испания през септември равнището бе сведено до 0,48%, като преди година е било 3,49 %. В Португалия инфлацията бе само 0,3%, а в Италия - спадна под 1 %.

Реалната ситуация е по-лоша от широко разгласените данни.

В Испания например голямото повишение на ДДС, който е вид данък върху продажбите, все още се включва в данните. Ако това вдигане на данъка не се отчете, инфлацията е спаднала под нулата. В Португалия равнището на инфлация е съвсем малко над нулата, когато се извади ДДС, а като се махнат и регулираните цени (т.е. стоките, при които правителството налага ограничения върху нарастването и спада на цените им), то португалската икономика също отчита понижение на цените.

При здрава икономика дефлацията не е нещо притесняващо и още по-малко тревожно, отколкото някои икономисти предполагат. Нещата стават по-евтини? Какво да не му харесваш на това? Още повече, че заплатата ти остава същата или спада по-малко, отколкото ценовото равнище. Състоянието ви се подобрява. Изтъкват се доводи, че това ще възпира хората да пазаруват, защото те ще мислят, ...

Иван Караджов: Трябва да се стягаме

Вратарят на Берое Иван Караджов определи днешната победа над Славия с 2:1 като заслужена, но призова съотборниците си да вдигнат нивото преди сблъсъка с ЦСКА в следващия, 15-и кръг на А група. "Това бе една заслужена победа. Стояхме по-добре от отбора на Славия на терена. Реализирахме си положенията, които имахме и заслужено победихме", каза стражът. "Като се замисля всички голове, които са ни вкарали досега, са нелепи. Късмет ли е или и аз не знам какво е. Трябва да се стягаме, да работим по-здраво и да печелим мачовете, а не само с такива ...

Европейските лидери за бъдещето на дигиталната икономика и икономическия растеж

Бъдещето на дигиталната икономика и икономическия растеж в ЕС бяха основни теми в среднощното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Държавните и правителствените ръководители продължават и днес дискусиите относно инициативата Източно партньорство и евентуален европейски план за имиграцията, който да предотврати трагедии като последната край остров Лампедуза, където се удавиха 366 имигранти от Африка.

Полиция пази семейството на Мария (Обзор)

ДНК анализът доказа, че Атанас и Саша Русеви са родителите на русата Мария, намерена в цигански катун в Гърция. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По искане на прокуратурата бяха взети биологични проби от ромите от Николаево. Те бяха изследвани в Института по криминалистика и криминология на МВР.
ДНК анализът доказа, че Атанас и Саша Русеви са родителите на русата Мария, намерена в цигански катун в Гърция. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По искане на прокуратурата бяха взети биологични проби от ромите от Николаево. Те бяха изследвани в Института по криминалистика и криминология на МВР.

Япония обяви заплаха от цунами

Националното метеорологично управление на Япония обяви опасност от цунами в пет префектури след силния трус от 7,2 степен в северо-източната част на страната.

Трус от 7,3 по Рихтер разлюля Япония

Земетресение с магнитуд 7,3 разтърси източното крайбрежие на Япония. Не се очаква обаче разрушително цунами, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами. Земетресението е било с дълбочина от 10 км в 03:10 ч местно време, на 320 км югоизточно от Ишиномаки, префектура Мияги, съобщи Американският геофизичен институт. Първоначално той съобщи, че земетресението е с магнитуд 7,5, допълва БГНЕС....

Ново законодателство за миграцията търсят в Русия

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

За престъпленията на вътрешните мигранти в Русия, пристигащи в големите градове, трябва да отговарят и местните власти в регионите, където са отрасли бъдещите престъпници. Това предлага руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, информира “Комсомолская правда”.

Вестникът описва вчерашно изслушване в Държавната дума, където освен Колоколцев били поканени шефът на Федералната миграционна служба (ФМС) Константин Ромодановски и Александър Горбенко, зам.-кмет на Москва по сигурността. Депутатите пожелали да разберат “как властите са си взели поука от Бирюльово” - московския район, където убийство на руснак, приписвано на азербайджанец, предизвика погроми преди 10 дни.

Колокольцев припомни, че освен имигранти от ОНД криминалната обстановка се влошава и от “руски граждани, които пристигат в най-големите културни центрове от далечни региони, държат се предизвикателно с местните жители, извършват дръзки престъпления и така подклаждат протестните нагласи”, пише “Московский комсомолец”.

Според Колоколцев МВР осъзнава колко е сложен проблемът, пише “Комсомолская правда”. Вестникът цитира огласени от министъра “тревожни цифри из живота на етническата престъпност” в Русия.

Само тази година полицията е разбила 438 подобни криминални структури, печелещи главно от евтина работна ръка - нелегални имигранти. Същевременно руските граждани стават по-законопослушни, а пришълците - обратно, коментира всекидневникът нарасналия с 10 на сто брой на престъпленията, извършени от чужди граждани и хора без гражданство.

В Русия влизат с 37 на сто повече чужденци, отколкото преди 4 години, а 38 на сто от тях са младежи, “неподготвени за пребиваване и работа в Русия”. В страната живеят сега над 11 милиона чужди граждани, от които 3,5 милиона - в Москва, сочат данни на миграционната служба.

Заради огромните печалби дори глоби от по милион рубли не плашат работодателите, използващи нелегални работници, оплакал се нейният шеф Ромодановски, който да се търси наказателна отговорност от нарушителите. Зам.-кметът на Москва Горбенко заявил, че трябва да се пренапише цялото законодателство за миграцията.

За 2 години московските власти са затворили близо 30 пазари и стокови борси - “крайно криминогенни зони”, където са работили “близо 50 хиляди мигранти, най-вече нелегални”, посочил представителят на кметството според “Росийская газета”.

Нито въвеждане на визи за мигрантите от ОНД, нито вдигане на полицейските заплати няма да промени нещата, “докато не се сборим с етническата мафия”, казал в парламента лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в “Комерсант”.

БТА

Милионер с досие печели избиратели в Чехия

Франс прес

Разочаровани от традиционните политически партии, чехите насочват вниманието си към новодошлия на политическата сцена Андрей Бабиш, аграрен и медиен магнат, който може да предложи изненада на предсрочните в петък и събота парламентарни избори.

Символът на това недоволство - огромна скулптура на ръка, показваща среден пръст, създадена от неконформистки настроен скулптор - се носи по Вълтава три дни преди изборите, точно пред Пражкия замък, където е разположено президентството.

Благодарение на неговите изявления, считани за популистки от пресата, центристкото движение АНО, основано от Бабиш през 2011 година, спечели подкрепата на над 10 на сто от имащите намерение да гласуват.

АНО (”Да” на чешки) е “анти-политическо движение, което се популяризира с лозунги от типа “ние не сме като политиците” и “ние работим здраво”", заяви пред Франс прес политологът Ижри Пехе.

Бабиш е собственик на консорциума “Агроферт”, номер 1 в земеделския сектор и номер 2 в националната химическа индустрия, и партньорството с него може да стане неизбежно в 200-местната долна камара, въпреки че проучванията предсказват победа на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП).

Роден в Словакия, 59-годишният Андрей Бабиш заема 736-о място в списъка на “Форбс” за най-богатите хора в света. Неговият консорциум “Агроферт” включва около 200 предприятия и реализира общ оборот от 5,12 милиарда евро.

От тази година Бабиш контролира и първата местна медийна група МАФРА, която публикува големите издания “Млада фронта днес” и “Лидове новини”.

Агресивната кампания на човека, чието богатство се оценява на 1,5 милиарда евро, се базира на лозунг, напомнящи този на американския президент Барак Обама: “Да, ще живеем по-добре!”

“Ако някой има пари и добър маркетинг, ще получи подкрепа”, коментира за АФП Йозеф Млейнек, анализатор в Карловия университет в Прага, добавяйки, че “сегашната ситуация е благоприятна” за Бабиш.

Дясноцентристкото правителство на премиер Петър Нечас падна през юни след серия от скандали за политическа корупция.

Според неотдавнашно проучване, абсолютното мнозинство от чехите (94 на сто) са убедени, че “корупцията на правителствено равнище е повсеместна”. Бабиш не пропуска да подчертае, че влиза в политиката, за да “промени” това положение.

“Изключително ме е срам да виждам как политиците заемат последно място в класацията на професиите, които чехите ценят най-високо”, заяви той със силен словашки акцент по време на предизборна среща в Прага.

“Чистачките са на предпоследно място. Но те поне оставят след себе си чист под. Докато политиците знаят само да говорят и да обещават”, добави той под гръмките аплодисменти.

Чешката преса понякога е сурова с Бабиш. Седмичникът “Респект” го обвинява, че е създал “опасна комбинация: бизнес - политика - медия”. Ежедневникът “Хосподарске новини” го обвинява, че “като се опира на индустриална, медийна и финансова мощ, изгражда империя, която се готви да защитава с политическа власт”.

Лидерът на АНО обаче отхвърля твърдо всякакви прилики с бившия италиански премиер Силвио Берлускони.

“Берлускони е работил с мафията, а аз се боря срещу нея. Той извършва данъчни измами, докато аз плащам стотици милиони данъци. И не се отдавам на сексуални авантюри”, увери той наскоро.

За някои избиратели, богатството на Бабиш е предимство. “Има достатъчно пари, за да не му се налага да печели още”, смята студентката Клара Витова.

Имиджът на Андрей Бабиш се помрачава от принадлежността му към Комунистическата партия преди падането на тоталитарния режим през 1989 година, както и от обвиненията в медиите за сътрудничество с бившата комунистическа тайна полиция Държавна сигурност.

“Вярно е, че досието ми не е от най-добрите”, признава той. Привържениците му изглежда не обръщат внимание. “Това не ми харесва особено, но въпросът е преди всичко дали ...

"Фич": Заемът на БЕХ може рязко да поскъпне при загуба на делото за АЕЦ "Белене"


 "Фич" (Fitch Ratings) присъди на Българския енергиен холдинг (БЕХ) рейтинг BB+(EXP) на планираната дългова емисия еврооблигации, се казва в официално съобщение на агенцията. Сред факторите, които агенцията изброява като негативни, е и евентуална загуба за България на арбитражното дело за АЕЦ "Белене", което би струвало на холдинга значителни средства. Това би предизвикало понижаване на оценката за заема и по-скъпото му погасяване.

Рейтингът по еврооблигационния заем е предварителен,...

Унгарци искат да създадат анклав в Украйна

в. Независимая газета

Унгария може да създаде проблеми на Украйна по пътя й към евроинтеграция, заяви Бела Ковач, депутат от Европарламента. Той напомни за искането в украинската Закарпатска област да бъде създаден Притисянски окръг, включващ селищата на унгарското етническо малцинство. Тази общност от близо 150 хил. души може да се превърне в сериозен проблем за Киев.

Евродепутатът говори тези дни в закарпатския град Берехове, където се състоя форум на унгарската крайнодясна партия “Йоббик - Движение за по-добра Унгария”. На изборите за Европарламент през 2009 г. “Йоббик” събра 14,77 на сто от гласовете в Унгария и получи три от 22-те места, запазени за страната.

Партията се прочу с акции в защита на унгарците в чужбина и действа особено активно в Закарпатието. Нейният лидер Габор Вона, посетил форума в Берехове, разкритикува официална Будапеща, че не защитавала достатъчно твърдо правата на етническото малцинство в Украйна. Делегатите заплашиха Киев с проблеми по пътя към евроинтеграция, ако не бъдат защитени интересите на унгарската общност. Според украински експерти не става дума за подписването на споразумение за асоцииране и зона на свободна търговия с ЕС, насрочено за края на ноември, а за по-нататъшното ратифициране на документа от парламентите на всички страни в Евросъюза.

“Ако макар и един парламент не ратифицира споразумението, то няма да влезе в сила. Унгарските радикали може да използват това в играта си, както впрочем и ред политически групи в другите държави от ЕС. Нещо подобно се случи и по време на подготовката за влизане на Украйна в СТО. Киев се справи тогава с положението, ще се справи и сега. Ще решаваме проблемите поред - ще преговаряме, ще стигаме до компромис”, заяви пред нашия вестник Костянтин Бондаренко, оглавяващ Института за украинска политика. Той уточни, че структури на ЕС ще изпълнят ролята на арбитър в преговорите на Киев с парламентите на европейските страни. “Необходим е здрав разум. Инак от лозунги в защита на правата на етническите малцинства може да се стигне до посегателства върху териториалната цялост на Украйна”, забеляза експертът.

Помолен да коментира дали украинската власт се опитва да избегне сепаратистки прояви, лидерът на Партията на унгарците в Украйна Миклош Ковач каза: “През 21-и век е общопризната норма, че най-ефективната борба срещу сепаратизма е да бъдат създавани комфортни условия за живот на етническите малцинства”. Положението с правата на унгарците според него е незадоволително: “В Украйна се провежда класическата ленинска етническа политика: нека си пеят и танцуват с народни носии, само да не се бъркат в политиката. Предизборно територията, населена с компактни маси унгарци, се дели между три окръга, за да не може малцинството да излъчи единни кандидати и да се сплоти в тяхна подкрепа. Властта се стреми да премахне самоорганизацията сред унгарците - да си отгледа псевдоунгарски лидери с ръчно управление”.

Според политика се формират условия, подбуждащи хората да не записват децата си в унгарски училища, “а който получи средно образование на майчин език, е поставен в неравни условия при кандидатстване във висши училища. Защото трябва да мине същите задължителни тестове по украински език и литература като завършилите украински училища”. След като вижда нещата по този начин, лидерът на Партията на унгарците в Украйна смята за необходимо общността да получи подкрепа от унгарските политици. Той не изключва дори да се постави като условие колективните права на местните унгарци да се спазват в хода на евроинтеграцията - никакви ...

Турция поставя под съмнение връзките си със Запада

 в. Файненшъл таймс

Дали Турция, член на НАТО от 61 години, е скъсала връзките със Запада? Това е въпрос, който съюзниците на Турция започнаха да си задават.

Събраха се три въпроса, които будят съмнение: решението на Анкара да купи китайска отбранителна система, предполагаемите й смесени чувства към свързаните с Ал Каида бойци в Сирия и, най-новото, твърденията, че Турция е издала на Техеран иранци, шпионирали в полза на Израел.

Американските представители реагираха най-гласно на решението на Анкара да купи за 3,4 милиарда долара система за военновъздушна и противоракетна защита от китайска компания, подложена на санкции от американското министерство на финансите, предпочитайки я пред произвежданите в САЩ ракети Пейтриът и пред система, продавана от италианско-френски консорциум.

Държавният департамент заяви, че САЩ са предали “сериозното си безпокойство” от това решение, добавяйки, че покупката “няма да бъде съвместима със системите на НАТО”.

После възникна въпросът за организациите, свързани с Ал Каида. В началото на годината Турция възрази срещу решението на САЩ да определят като терористична организация джихадистката “Джебхат ан Нусра”, която е сред най-ожесточените врагове на сирийския президент Башар ал Асад. Някои чужди дипломати си спомнят разговори с турски представители, които похвалили ефективността на “Джебхат ан Нусра” на фона на подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия.

Турски представители признават, че оръжие и хора за такива джихадистки групировки са преминавали през дългата 900 километра турска граница със Сирия, но отричат “Джебхат ан Нусра” да има база на турска земя с мълчаливото съгласие на Анкара.

Международните безпокойства продължават да се разгарят - от правозащитни организации, разгневени от необезпокояваното, както изглежда, преминаване на нарушители на човешките права, до президента Барак Обама, превърнал “опасността от чуждестранни екстремисти в Сирия” в главна тема на последния си телефонен разговор с Ердоган, някога доверен партньор, в началото на август.

И накрая идва Иран. Смайване предизвика в Турция публикацията във “Вашингтон пост” на Дейвид Игнейшъс, който позовавайки се на “запознати източници”, твърди, че миналата година Анкара “разкрила на иранското разузнаване идентичността на до десет иранци, които се срещали в Турция с агенти на Мосад”. Той споменава също за безпокойства на Израел от предполагаемите връзки между Техеран и Хакан Фидан, началникът на разузнаването и дясна ръка на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Отхвърляйки материала като “лишен от основания”, Ахмет Давутоглу, турският външен министър, обясни публикуването му с международна кампания срещу Турция.

За някои анализатори обвиненията срещу Анкара са неоспорими. “Предвид миналото на Турция как администрацията на Обама продължава да рекламира Турция като “партньор модел” или дори да се отнася към нея като съюзник?”, пита Стивън Кук от Съвета по външни отношения.

Прекалено рано е обаче за категорично заключение. Договорът за китайската отбранителна система все още не е завършен и позицията, че Турция се съюзява с Китай е пресилена. Мотивацията на Анкара изглежда е да създаде своя вътрешна отбранителна промишленост. Главният стратегически урок, който трябва да бъде извлечен от този случай, е, че Турция не се чувства обвързана от стратегически съображения.

На джихадисткия фронт Ердоган започна да осъжда по-строго свързаните с Ал Каида групировки. Сякаш за да втълпи това послание, миналата седмица Турция обстрелва групировка на Ал Каида на сирийска територия, първият подобен сблъсък. По-рано този месец правителството каза, че е наложило санкции на хора и групи, включени в черния списък на САЩ заради връзки с Ал Каида и талибаните.

Междувременно твърденията за издаване на израелски агенти на Иран остават недоказани. Турция обаче никога ...

Иво Иванов: Срещу ЦСКА ще се раздадем

Защитникът на Берое Стара Загора Иво Иванов бе доволен от успеха с 2:1 над Славия в 14-ия кръг на А група  и си пожела отборът му да има малко повече късмет оттук нататък в първенството. Следващият мач на беройци ще бъде срещу ЦСКА на стадион „Българска армия“. „Много тежък мач. Успяхме да поведем и да успокоим нашата игра, но те изравниха от един фаул. Във второто полувреме се върнахме бързо и вкарахме втори гол. Радвам се, че успяхме да победим“, каза бранителят. „Може би е смешно, но си мисля, че ни липсваше късмет. Има някои мачове, в които...

Стана ли Понта фаворит на САЩ?

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Преди Траян Бъсеску да си тръгне от президентския дворец “Котрочени” американците търсят нов събеседник в Букурещ, който да има достатъчна политическа подкрепа и ясна прозападна ориентация: две необходими, но недостатъчни условия, за да бъде видян сега премиерът Виктор Понта като заслужаващ доверие лидер.

Погледнат отвън, румънският политически пейзаж изглежда доста беден: лидерът на най-голямата партия (Социалдемократическата партия на премиера Виктор Понта-бел.ред.) е плагиат с доста митомански рефлекси, председателят на либералите (Крин Антонеску-бел.ред.) се плъзга между националистическата и антизападната реторика, докато формациите, които се самоопределят като “десни”, все още нямат общ кандидат за президент, а сред желаещите засега няма никой, който би могъл да промени баланса на силите.

Един внимателен анализ на личностите, намиращи се на политическия пазар в Румъния, показва, че тези, които се ползват с доверие навън (бившия премиер Михай Ръзван Унгуряну или бившия министър на правосъдието Каталин Предою), нямат подкрепа вътре в страната, а тези, които имат зад гърба си големи партии, не са много добре възприемани навън (Крин Антонеску) или са приемани без обаче да им се гласува необходимото доверие (Виктор Понта).

Траян Бъсеску беше през последните 10 години лицето за връзка на Запада в Румъния и свързващият елемент с други зони, до които Западът няма достъп, но Букурещ си е запазил лостовете за действие (Сирия, например). Настоящият президент разбра още преди идването си в Котрочени кои са стратегическите залози на Великите сили и какво може да спечели Румъния, ако стане доверен съюзник на САЩ. Междувременно, на всяка военна карта на Съединените щати Румъния се появява сред основните партньори на Вашингтон, откъсвайки се не само от групата на бившите социалистически страни, но и от Стара Европа. Вашингтон има интерес да запази и в бъдеще една специална връзка с Румъния, особено след като през последните години се намеси и инвестира в реформирането на армията, както и на специалните структури, и затова има нужда от доверено лице начело на страната, след като Траян Бъсеску приключи мандата си.

В настоящата политическа конфигурация американците нямат много опции, а тестването на Виктор Понта започна още преди да стане премиер. Приемането му в Белия дом не е случайно и не изглежда да е резултат от действията на лобистка група: румънският премиер е насърчен да поеме по добрия път, а за награда ще бъде “култивиран” от американците. Пътуването на Виктор Понта в САЩ има за цел утвърждаването на румънския премиер, но също така му беше внушено какво трябва да прави, ако иска да влезе в отбраното общество на международната политика.

Премиерът може да разбере, че му беше отворена една врата, която обаче може да бъде затворена, ако продължава с отклоненията си от правия път. Както се случи с Адриан Нъстасе, който през 2004 г. беше приет включително от президента на САЩ, въпреки че правителството му беше обвинено в корупция и ограничаване на свободата на изразяване, но който не беше подкрепен от американците в президентската надпревара.

Ситуацията е доста различна в случая на Виктор Понта, не защото младият премиер няма обвиняеми в правителството си (вицепремиера Ливиу Драгня) или защото не се е намесвал в правосъдието, за да отстрани от длъжност двама от най-ефикасните антикорупционни прокурори (Лучиан Папич и Мариана Александреску) или защото не е разчитал на медийните магнати за различни кампании за (дез)информиране, а защото липсва контракандидат.

Понта би могъл да стане фаворитът, защото е млад, ...

Тайни документи сочат, че САЩ и Пакистан имат споразумение за ударите с дронове

Безпилотен хеликоптер с две камери. Снимка: фирмен сайт

Тайни документи разкриват характера на споразумението между САЩ и Пакистан за използването на безпилотни самолети, пише “Вашингтон пост”.

Въпреки че многократно са заклеймявали кампанията на ЦРУ за безпилотни летателни апарати, високопоставени представители на пакистанското правителство от години тайно одобряват тази програма и редовно получават секретна информация за характера на въздушните удари, пише вестникът, като се позовава на свръхсекретни документи на ЦРУ и паметни бележки на пакистански дипломати.

Въпросните досиета описват десетки нападения от въздуха в племенните райони на Пакистан, като включват географски карти и снимки на поразяваните обекти преди и след атаката. Документацията обхваща периода от края на 2007 г. до последните месеци на 2011 г., през който период кампанията стана много интензивна, допълва вашингтонското печатно издание.

Знаци по документите свидетелстват, че много от тях са били приготвени от ЦРУ специално за да бъдат предоставени на пакистанската страна. В тях се акцентира върху успеха на въздушните удари, в които са убити десетки предполагаеми бойци на Ал Каида и постоянно се декларира, че няма пострадали цивилни.

Мълчаливото одобрение на Пакистан за програмата с безпилотните самолети е била една от най-строго пазените във Вашингтон и Исламабад тайни на националната сигурност, констатира “Вашингтон пост” и добавя, че в първите години на кампанията ЦРУ даже е използвало пакистански летища за своята флотилия от “предътър”-и. Освен това документите, с които се е сдобил вестникът, свидетелстват за наличието на категорична тайна договорка между двете страни по време, когато нито една от тях нямаше желание публично да признае съществуването на програма за безпилотни самолети.

В материала си вестникът припомня, че при посещението си в САЩ по-рано тази седмица пакистанският премиер Наваз Шариф прикани президента Барак Обама да бъдат прекратени полетите на безпилотни машини над Пакистан. В публична реч Шариф заяви, че въздушните удари с тези самолети предизвикват гнева на пакистанците и са голяма пречка в двустранните отношения, пише “Вашингтон пост”.

Френският “Монд” констатира, че въпросът за шпионажът, извършван от американската Агенция за национална сигурност, се интерпретира по различен начин в Европа. Според вестника тази тема е била включена в последния момент в дневния ред на заседанието на Европейския съвет днес и утре в Брюксел и Франсоа Оланд ще я разисква в изказването си пред своите 27-ина колеги.

По една случайност държавните и правителствените ръководители отдавна планират на тази своя среща да обсъдят проблемите в цифровата индустрия в частта им за телекомите и иновациите, но според предварителните документи, разпространявани в Брюксел, заключенията им ще бъдат много общи, пише вестникът. Обаче форумът днес и утре може да доведе до ускоряване на точещите се преговори за укрепване на европейското законодателство по защита на личните данни от интернет гигантите и шпионски централи.

“Монд” припомня, че след разкритията за подслушването във Франция, вършено от американското разузнаване, еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг призова лидерите на ЕС да вземат мерки. Според вестника тя силно се надява Франция да ускори процеса по защита на личните данни, който засега бива блокиран от Великобритания, Холандия и Ирландия, които не желаят да си развалят отношенията с водещите компании в интернет. Според “Монд” Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет трябва да достигнат до консенсус по този деликатен въпрос преди европейските избори през май догодина.

Но изходът от всичко това е много неясен, подчертава френският всекидневник. Причината за това е, че европейците изпитват големи трудности в опитите ...

Българският труд е от най-ниско платените на Балканите

Данни на статистическите агенции на страните от Балканите сочат, че най-високи заплати взимат словенците. България е в дъното на класацията, след нея са само Албания и Сърбия, пише черногорският вестник "Виести".
Най-високата средна заплата в Словения е 990 евро за месен юли, следвана от Хърватия със 723 евро за август. Следва Турция със 720 евро Данни на статистическите агенции на страните от Балканите сочат, че най-високи заплати взимат словенците. България е в дъното на класацията, след нея са само Албания и Сърбия, пише черногорският вестник "Виести". Най-високата средна заплата в Словения е 990 евро за месен юли, следвана от Хърватия със 723 евро за август. Следва Турция със 720 евро

Забавени реформи довели днешната криза в здравеопазването

МИЛЕНА МИЛАНОВА

Бездействието и липсата на ясна политическа воля за промени в здравеопазването от години доведе до “отпушване” на напрежението и поставяне в нова сложна обстановка.
Това посочи в доклад зам. здравният министър проф. Чавдар Славов на откриването на национална конференция с международно участие за европейските етични стандарти и б МИЛЕНА МИЛАНОВА Бездействието и липсата на ясна политическа воля за промени в здравеопазването от години доведе до “отпушване” на напрежението и поставяне в нова сложна обстановка. Това посочи в доклад зам. здравният министър проф. Чавдар Славов на откриването на национална конференция с международно участие за европейските етични стандарти и б

Емануела си намалила гърдите на 25 г. - била чашка Е и 51 кг

Най-истинският мъж в живота на Емануела е 13-годишният  син Христо. Именно той се грижел най-много за нея, докато се възстановявала от операцията по премахване на млечните жлези преди две години.
Първата пластична процедура на бюста си певицата направила няколко години след като родила - “ей така, за самочувствие”, казва тя. Била на 25 г., а опер Най-истинският мъж в живота на Емануела е 13-годишният син Христо. Именно той се грижел най-много за нея, докато се възстановявала от операцията по премахване на млечните жлези преди две години. Първата пластична процедура на бюста си певицата направила няколко години след като родила - “ей така, за самочувствие”, казва тя. Била на 25 г., а опер

Бизнесмен се отрече да спонсорира ЦСКА

Богаташът от Хонг Конг Стивън Ло отрече да има каквото и да било общо с ЦСКА. Той обяви официално, че няма намерение да помага по какъвто и да било начин на клуба.

Частници ще изпитват шофьорите

Шофьорските изпити трябва да бъдат извадени от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) и да бъдат дадени на концесия на частна фирма. Това обяви пред “Труд” новият шеф на ведомството Димитър Ганев. Според него това е една добра възможност да се спре с корупцията при купуването на шофьорски книжки, която е масова.Идеята ще ... Шофьорските изпити трябва да бъдат извадени от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) и да бъдат дадени на концесия на частна фирма. Това обяви пред “Труд” новият шеф на ведомството Димитър Ганев. Според него това е една добра възможност да се спре с корупцията при купуването на шофьорски книжки, която е масова.Идеята ще ...

БАРЕКОВ: НАШАТА БИТКА СРЕЩУ МОНОПОЛИТЕ ПРОДЪЛЖАВА! ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ!

В неделя от 17 часа призовавам всички на протест – онези, които през февруари излязоха, нашите приятели от ВМРО, движение “Сила”, Граждански контрол в лицето на Ангел Славчев и всички желаещи. Каним всички млади и стари, които са жертва на монополите в енергетиката и останалите сфери на обществения живот. Нека се съберем пред Министерството на икономиката и енергетиката, както обещахме, и да попитаме защо БСП и ГЕРБ сключиха сделка и сложиха Румен Овчаров да държи Златната акция на държавата в монополиста “Лукойл”?

След това сме заявили пред Общината нашето желание да отидем пред президентството и да поискаме оставката на непрозрачния държавен глава Росен Плевнелиев, който от две седмици отказва да каже защо е получавал пари на ръка.
Днес от Общината се опитаха да си измият ръцете с полицията и да не разрешат митинга ни на “Дондуков” 2. Очевидно Фандъкова е накарана от Бойко Борисов. По закон тя няма право да ни откаже да митингуваме, но ако менторът й от Банкя я застави да го направи, ние ще поискаме и нейната оставка. Ние знаем нашите права и ще отстояваме нашата гражданска позиция за пълна промяна на политическата система в полза на хората.
В понеделник правим извънредно предаване на “България без цензура” от 17 часа на площада в Пловдив, за да покажем ясно на проваления политик Иван Тотев, че няма място като кмет на ГЕРБ, който назначава партийните калинки.
Тотев си призна, че брутално изнасилва закона в местния парламент. Затова призовавам всички общински съветници от града да му покажем заедно, че е нежелан в Пловдив. Трябва да знаем, че можем да успеем да променим системата, само ако ясно изразим на глас нашето желание за реформа.

Николай Бареков


Във варненска детска градина ще отбележат Международния ден на Черно море

Детската екоакадемия в ЦДГ №13 „Звездичка” продължава традицията за изграждане на екологично образование при отбелязване на международни и национални екологични кампании, свързани с празника. С много положителни емоции,мотивирани да реализират своите идеи и мечти за чисто и привлекателно море, малките еколози се подготвят за дните, посветени на Черно море.

Чобанов: Бюджетът не прилича на пица

София /КРОСС/ Не мисля, че бюджетът за следващата година прилича на пица. Това заяви пред БНТ министърът на финансите Петър Чобанов. Бюджетът иска да постигне растеж, който трябва да се ускори. През последните години растежът ни липсва. Той продължава да залага на финансова стабилност, но тя е невъзможна без растеж, подчерта Чобанов. Той посочи, че основните приоритети, свързани с растежа, са образованието, публичната инвестиционна програма и социалната област. Те могат да се усетят както на национално ниво, така и към местните власти, заяви той. Според финансист номер едно сегашното състояние на българската икономиката е депресирано. През последните години липсва предприемаческият дух. Имахме едно вмешателство в бизнеса, което трябва да престане. Трябва да се стремим да подобрим бизнес средата. Трябва да осигурим една по-комфортна среда и в администрацията, подчерта той. По думите му се залага на една инвестиционна програма, която се фокусира върху качеството, както и на образованието, така и на кадрите. В средното образование се залага на професионалното, а във висшето на връзката с бизнеса. Искаме да обединим фонд "Научни изследвания" и още един фонд, за да постигнем максимални резултати. Новият фонд ще е един консултативен орган, свързан с няколко министри и те ще бъдат подпомагани от експерти, каза още министърът

Посланикът ни в Бразилия отива в пенсия заради Боевски

София /КРОСС/ Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов може да бъде предложен за пенсиониране заедно с консула в посолството Цветан Димитров заради случая "Боевски". И двамата са на по 65 години. Говорителят на Външно Ивайло Кашканов уточни, че посланик Николов е извикан в България, за да даде разяснения по случая с изненадващото освобождаване на олимпийския шампион. Имаме сериозни въпросителни относно работата на посолството ни в Бразилия, каза Кашканов. Проблемът е, че министерството не знаело предварително за освобождаването на Боевски, а бразилските власти твърдят, че са уведомили с нота нашата мисия в Бразилия още в началото на април. Самото решение за експулсирането на щангиста е обнародвано в бразилския държавен вестник на 13 март. От началото на годината посланик в Бразилия е Чавдар Николов. Той бе изпратен там директно от Куба, където вече бе изкарал 6-годишен мандат. Решението бе взето от външния министър Николай Младенов и веднага породи вълна от негодувание сред дипломатическия състав, защото не бе спазен принципът за ротация на кадрите, а и противоречеше на обещанието на самия Младенов да не изпраща за посланици хора в пенсионна възраст. В МВнР тогава обясниха решението с факта, че Николов е братовчед на министъра. От кабинета на Младенов контрираха, че Николов е професионалист и много добре подготвен за поста, защото вече имал мандат като посланик в Бразилия за цели 7 г. (1993-2000)

Пловдив срещу София – кой град е по-добър на футбол?

Спортната събота определено заслужава внимание, защото големите футболни дербита ни заливат – както в България, така и в Европа. Разбира се, за всеки български запалянко вътрешното ни първенство все пак остава на първо място, главно заради това, че си е наше, не толкова заради „извънземния” футбол, който предлага. Нека да видим кои са двубоите, които приковават вниманието на Футболна България. Левски – Ботев Пловдив, 15:15 часа След тежкия шамар във Вечното дерби сините излизат отново срещу тежък съперник – летящите високо канарчета, които имат амбиции за шампионска титла. След крушението с 0:3 срещу ЦСКА собственикът на „Левски” Тодор Батков се закани, че синият отбор почва да залага на юноши. И изглежда за дербито с „Ботев” като т...

Избухва въстанието на Асен и Петър

Въстание на Асен и Петър е освободително движение на българите в днешна Северна България по време Византийското владичество над българските земи. Въстанието избухва на 26 октомври 1185 г.– празника на Св. Димитър Солунски, породено от увеличаването на данъците, и завършва със създаването на Второто българско царство, управлявано от династията на Асеневци. Макар че изминало повече от столетие и половина, българите не могат да се примирят с мисълта за загубата на държавната си независимост. В същото време те не успяват да понасят и все по-влошаващото се икономическо положение. За повод за избухването на въстанието се посочва благоприятната обстановка, създадена в края на 1185 г., когато в резултат на дворцов преврат във Византийската империя настъпват сериозни вътрешни смутове и тя з...

Пълна окупация на Софийския университет! Студентите представят целите си в декларация (видео)

Протестиращите студенти направиха пълна окупация на Софийския университет "Свети Климент Охридски". 

Пред сградата на университета те прочетоха декларация, в която посочват целите на окупацията.

Студентите са донесли спални чували, за да спят в университета. Блокадата е безсрочна. Те са заключили с вериги всичките изходи на ВУЗ-а. Протестиращите студенти направиха пълна окупация на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Пред сградата на университета те прочетоха декларация, в която посочват целите на окупацията. Студентите са донесли спални чували, за да спят в университета. Блокадата е безсрочна. Те са заключили с вериги всичките изходи на ВУЗ-а.

ВИЖТЕ НЕГРАМОТНИЯ БОЙКО БОРИСОВ! ЕГОТО МУ СЕ ПРЪСКА ДОТАМ, ЧЕ СЛЕД ИМЕТО СИ ПИШЕ УДИВИТЕЛНА!

Ето на каква снимка се натъкнахме във Фейсбук… Бойко Борисов е пуснал снимка от възпоменателната книга на Вилфред Мартенс. Няма съмнение, че Бойко Борисов е писал това лично. Със собствената си ръка. На прочелия “Винету” му липсват първите 4 класа, защото не знае къде се пише главна буква, къде се поставят запетайки и каква гласна се изписва на края на думата “благодаря”. Освен това доказателство за огромното му его е фактът, че той се чувства задължен да напише удивителна след собственото си име.

Възмутително е как сме допуснали близо 4 години управление от неграмотник, който да твърди, че висшистите трябват да гледат овце и кози, които ги чакат по селата!


Ваня Неделчева

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване