Студенти: Окупацията на Софийския университет продължава безсрочно

Студентската окупация продължава. Инициативата е подкрепена и от 30 преподаватели от Софийски университет и Нов български университет, съобщиха студентите пред bTV.

„Няма да приключим окупацията на университета в петък, както се твърди. Протестът е безсрочен“. Това обяви студентът от факултета по журналистика на СУ Борис Рангелов, който е ... Студентската окупация продължава. Инициативата е подкрепена и от 30 преподаватели от Софийски университет и Нов български университет, съобщиха студентите пред bTV. „Няма да приключим окупацията на университета в петък, както се твърди. Протестът е безсрочен“. Това обяви студентът от факултета по журналистика на СУ Борис Рангелов, който е ...

Случаят "Боевски" - некомпетентност, безхаберие

Златанова: Не дай Боже да стигнем до случай като в Либия

    


Twitter иска да набере 1,6 млрд. долара от IPO-то си

Компанията обаче продължава да трупа загуби, а цената на рекламата пада

    


Архитект Диков отнася глоба до 3 бона

Главният архитект на София Петър Диков може да отнесе глоба от 1000 до 3000 лв. заради пропуск в декларацията за конфликт на интереси. Той сам призна пред общинските съветници, че е забравил да обяви участието си в "Арх ком про", тъй като фирмата не развивала дейност от 2002 г.

Тя е №1 в света

Дъщерята на предишния емир на Катар и сестра на настоящия, шейха Ал Маяса бин Хамад бин Халифа ат Тани харчи най-много в света за купуване на съвременно изкуство. За кралското семейство културата е много важна и затова от осем години насам те дава приблизително 600 млн. лири стерлинги годишно за артистични творби. Произведенията ще украсяват стенит Дъщерята на предишния емир на Катар и сестра на настоящия, шейха Ал Маяса бин Хамад бин Халифа ат Тани харчи най-много в света за купуване на съвременно изкуство. За кралското семейство културата е много важна и затова от осем години насам те дава приблизително 600 млн. лири стерлинги годишно за артистични творби. Произведенията ще украсяват стенит

Прекрояването на бюджета стартира

Прекрояването на бюджет 2014 тръгна само ден след като проектът му бе качен на сайта на финансовото министерство. Ябълката на раздора се оказа текстът, който предвижда от 1 януари догодина фонд “Земеделие” да стане част от Министерството на земеделието, т.е. второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Както “Труд” първи писа, срещу промяната въз Прекрояването на бюджет 2014 тръгна само ден след като проектът му бе качен на сайта на финансовото министерство. Ябълката на раздора се оказа текстът, който предвижда от 1 януари догодина фонд “Земеделие” да стане част от Министерството на земеделието, т.е. второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Както “Труд” първи писа, срещу промяната въз

Връщат Мария от Гърция, ако се докаже, че е българче

Предполагаемите й родители се издържат от помощи

    


Участници в събитията от 1968 гост лектори на окупаторите в СУ

Студенти от Художествената академия донесоха нови транспаранти за окупираната 272-ра аудитория в Ректората на СУ. Снимка: "Ранобудните студенти"

Участници в събитията от 1968 година ще са гост лектори днес в окупираната аудитория 272 в Ректората на Софийския университет.

Александър Димитров и Алфред (Фреди) Фосколо ще говорят в 13 ч., съобщиха от движението “Ранобудните студенти” чрез Фейсбук страницата си.

През 1968 г. Александър Димитров, заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, организира протеста на студентите от Софийския университет срещу съветската инвазия в Чехословакия. И тримата са изключени от Университета и осъдени. Димитров е изселен в с. Овча могила, Свищов. Връща се в София през 1974 г., където е поставен под наблюдение от Държавна сигурност. След падането на режима през 1989 г. Димитров е общински съветник в София и председател на комисията по култура (1991-1995 г.). Много от софийските улици носят предложените от него имена. Кандидатира се за кмет на София през 2003 г. Автор е на “История на 50 века” и “Народите в света”. Награден e от чешкото правителство с ордена Крамарж.

Фреди Фосколо е роден в София през 1942 г. в семейството на българка и французин. В България става член на една от първите нелегални организации по времето на комунизма, разпространява позиви през 1968 г., влиза в затвора за шпионаж и бяга с бъдещата си съпруга във Франция. Оттам организира бягствата на още българи, пише в западната преса за положението в комунистическа България. Обявен е за “френски шпионин” от социалистическото правителство на Жан Виденов.

Днес студентите планират да правят плакати и транспаранти, те ще раздават и позиви.

Първият лектор днес ще е проф. Борислав Гаврилов от Историческия факултет. Той ще говори в 11 ч.

След Фреди Фосколо и Александър Димитров пред студентите ще застане доц. Даниел Смилов (към 14 ч.) от Философския факултет.

За 17,30 ч. е планирана обща студентска среща, до която медиите няма да имат достъп. Ще се влиза само със студентски документи или документи, доказващи принадлежност към академичната общност, пишат от “Ранобудните студенти”.

Статията "Участници в събитията от 1968 гост лектори на окупаторите в СУ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ДСК Растеж, Булстрад и Софарма записаха акции от Елана Агрокредит

Пенсионни фондове не са записали, защото нямат право да купуват книжа, които не са листвани на борсата

    


Мъж взе 12 души за заложници във Фрайбург

/КРОСС/ Мъж взе дванайсет души за заложници в германския град Фрайбург. 36-годишният похитител се е барикадирал в заведение за бързо хранене, съобщават световните агенции. Мъжът е заплашил, че носи бомба, като органите на реда не изключват той да разполага и с други оръжия. За момента похитителят не е предявил искания, а причината за отвличането остава неизвестна. Според една от версиите мъжът е собственик на заведението, а заложниците са негови роднини и познати. Той е имал проблеми със закона, а вчера е трябвало да се яви пред съда, но не е отишъл и негови близки са дошли да го увещават. На мястото са били изпратени значителни полицейски сили, включително командоси.

Ferrari готви пореден уникален модел

Той е дело на Ferrari Special Projects и вече премина през патентното ведомство

    


Amazon се похвали с по-високи приходи и ограничени загуби

Нетната загуба на най-голямата компания за онлайн търговия на дребно в света се понижи до 41 млн. долара през третото тримесечие

    


В Несебър правят рибен фестивал

Той ще се проведе в началото на ноември

    


Фестивал на храните и виното в Хасково на 30-ти октомври

На 30-ти октомври  комплекс „Фантазия” ще бъде домакин на фестивал на храни и вино. Той се провежда под мотото „Представяне на възможности за бизнес в Трансграничния район”. Като специални гости ще присъстват представители на местните власти от българска и турска страна. По време на предстоящото събитие бенефициентите по проекта „Повече търговски взаимоотношения- по-добро икономическо развитие в Трансграничния район” ще имат възможност да обсъдят своите идеи, стратегии и възможности за бъдещо бизнес партньорство, информират организаторите. В изложението ще бъдат включени и три презентационни сесии в които участниците от двете страни ще представят вина, сладкарски изделия и различни деликатеси. Всички участници във фестивала са включени в специален промоционален каталог.

Хасково Новини

Времето днес - топло и слънчево

Времето днес преди пладне на места в равнините и по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност, която около обяд се намалее, а видимостта ще се подобри. Над планинските райони и след пладне над по-голямата част от страната времето ще бъде слънчево, а от северозапад ще се появи разкъсана висока облачност. 

Максималните температури ... Времето днес преди пладне на места в равнините и по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност, която около обяд се намалее, а видимостта ще се подобри. Над планинските райони и след пладне над по-голямата част от страната времето ще бъде слънчево, а от северозапад ще се появи разкъсана висока облачност. Максималните температури ...

САЩ подслушвали 35 световни лидери

Германският канцлер Ангела Меркел, за чийто телефон също се твърди, че е бил подслушван, използвала обикновен апарат, а не специалния "сертифициран" за висши държавници

Телевизионно утро - 25 октомври

БНТ, „Денят започва": Тема: Скритите детайли по казуса „Боевски"Гост: Сотир Цацаров, главен прокурор Тема: Какъв е Бюджет 2014-та?Гости: Петър Кънев, депутат от Коалиция за България, Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ Тема: Сензационни разкрития за схемата, по която се продават български деца - на живо от Атина Тема: Каква ще е съдбата на малката Мария, ако се окаже българче? - позицията на Агенцията за закрила на детето Тема: Тревожни факти за трафика на хора в Европа - коментар в „Светът е 7" Тема: Артисти и журналисти за изкуството като позиция и опозиция   bTV, „Тази сутрин": Тема: Кой чиновник създаде мистерията с прибирането на щангиста Гълъбин Боевски от Бразилия? Всички гледни точки от дипломати, журналисти и юристи в „Тази сутрин" Тема: Рекетира ли правителството банките и защо евродепутат обяви банките ни за престъпни?Гости: Красен Станчев, икономист, Емил Хърсев, финансист Тема: Университетите в София под окупация - на живо Тема: Биологичната майка на малката Мария и причината да остави детето си в гръцки катун - На живо от град Николаево Тема: Един милион българи с двоен данък за колите си

САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери

Класифицирани документи, разгласени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, показват, че САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери.

Правят 5 нови детски площадки във Враца

Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина, обяви кметът Николай Иванов. През тази година по проект “Красива България” в зоната на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на наредбата за безопасност. 
Високите изисквания ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина, обяви кметът Николай Иванов. През тази година по проект “Красива България” в зоната на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на наредбата за безопасност. Високите изисквания ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки

25 октомври в историята

През 1147 г. - португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е единствения успех на Втория кръстоносен поход. През 1671 г. - италианският астроном Джовани Доменико Касини открива третия по големина естествен спътник на Сатурн - Япет. През 1760 г. - Джордж III се възкачва на престола като крал на Великобритания и крал на Ирландия. През 1859 г. - в Цариград княз Никола Богориди поставя основния камък на Желязната църква. През 1861 г. - е създадена фондовата борса в Торонто. През 1878 г. - в Сливен е учредено първото в България дружество на Червения кръст (националната организация е създадена през 1885 г.). През 1930 г. - Борис III се венчава с принцеса Джованна Савойска. През 1936 г. - Адолф Хитлер и Бенито Мусолини създават Римо-Берлинската ос. През 1944 г. - по време на Втората световна война Япония използва за пръв път камикадзе. През 1945 г. - република Китай поема управлението на Тайван. През 1955 г. - в САЩ започва производството на първата микровълнова фурна. През 1978 г. - президентът на САЩ Роналд Рейгън отпуска бюджетни средства за създаването на неутронна бомба. През 2001 г. - Microsoft пускат на пазара Windows XP. През 2007 г. - е извършен първият редовен полет с „Еърбъс А380" - между Сингапур и Сидни.

Привикали посланика ни в Бразилия заради Боевски

Служебното правителство категорично отрече да е съдействало, по акъвто и да било начин за освобождаването на Гълъбин Боевски. Това стана с изявление пред bTV на Ивет Добромирова - PR на служебното правителство. По думите на Добромирова служебното министерство разбрало преди два дни, че Боевски е на свобода. „Категорично невярно е, че ... Служебното правителство категорично отрече да е съдействало, по акъвто и да било начин за освобождаването на Гълъбин Боевски. Това стана с изявление пред bTV на Ивет Добромирова - PR на служебното правителство. По думите на Добромирова служебното министерство разбрало преди два дни, че Боевски е на свобода. „Категорично невярно е, че ...

Св. мъченици Маркиан и Мартирий

Когато нечестивата ерес на Арии се разпространила и създала големи раздори в Христовата Църква, започнали жестоки гонения срещу християните както от страна на арианите, така и от идолопоклонниците. По това време били преследвани, мъчени, гонени и убивани всички, които признавали Христа за Творец, а не за творение, виждали в Него въчовечилия се Бог, а не обикновен човек. Арианите се укрепили още повече, когато самият цар Констанций, син на Константин Велики, паднал в същата ерес и приближил до двора си двамата големи сановници, Евсевий и Филип, ариани, които ревностно преследвали православните и причинявали зло на Христовата Църква. Те били виновници за изгонването и смъртта на светия наш отец Павел Изповедник, патриарх Константинополски. Като го заточили в Армения, подучили единомишлениците си да го удавят, което те и изпълнили. Вместо него въздигнали на патриаршеския престол Македоний. Мнозина други изповедници и учители на благочестието те погубили по различни начини. Сред тези ревнители на Христовата вяра имало двама - Маркиан и Мартирий, които със своето учение и писания украсявали Божията Църква и „като църковна гръд, която подава млякото на учението, хранели духовните чада".По-рано те служели при споменатия свети изповедник Павел: Маркиан като четец, а Мартирий - като иподякон. Те били също и нотарии, описващи учението на патриарха и делата, с които се утвърждавало благочестието

Владимир Каролев: Обърканата дясна „интелигенция“ е липсващото звено

Владимир Каролев

Текстът е публикуван в блога на Владимир Каролев.

Поредна дясна статия, описваща грозната българска действителност. Валят паралели с отминали времена, редят се алегории с литературни и исторически творби, изкусно изписани красиви думи съсипват този или онзи политик, тази или онази партия. Въздишаме с удивление „Колко хубаво го е казал този интелигентен човек!“ и споделяме във фейсбук. Броячите на посещенията полудяват, редакторите на сайтовете със задоволство кимат с глави.

 И какво от това? Българската дясна „интелигенция“, доколкото има такава, има едно изключително порочно качество, което никога не съм разбирал дали е вродено и присъщо или подплатено с финансов стимул. Тя рядко говори за идеи и още по-рядко говори за конкретни мерки. Почти винаги плюе хора и партии.

 В България има един парадокс. Десните икономически think-tank-ове са със сериозна репутация и влияние и определено имат надмощие над левите им опоненти, каквито са синдикатите (за жалост, последните ползват неморални привилегии на недемократично придобита власт и от там съмнителни начини за финансиране). Десните икономисти са изключително прилежни в изработването и популяризирането на конкретни мерки, които често са имали чуваемост в правителството и са водили до положителен ефект. От друга страна, синдикатите са фиксирани върху темите за по-високи осигуровки и по-висока минимална работна заплата, но с изключително рехава аргументация и по-скоро партизански, отколкото научен подход.

 Тотално противоположна е картинката на дясната и лява „интелигенция“ в публицистиката. Десните публицисти се занимават основно с плюене по партии и хора. Рядко обелват дума за конкретни мерки или политики. Да не кажа, че не се сещам кога за последно са го правили. От друга страна, левите публицисти са подчертано прилежни в популяризирането и аргументацията на леви политики – с майсторско перо и базисни икономически и политически знания защитават по нелош (но абсолютно грешен) начин идеи за повече преразпределение, създаването на повече държавни фирми, спасяването на държавните фирми с пари на данъкоплатеца, забавяне на приватизацията, взимането на заеми и раздаването им на социални и етнически групи и т.н.

 Левите пропагандират умело убеждават как, като национализираме митични рудодобивни фирми, като оставим електроснабдяването и водоснабдяването в ръцете на добродетелните политици, като същите тези политици вземат милиардни заеми на гърба на населението, за да създават „уж“ високотехнологични фирми и реиндустриализират България, като вдигнем МРЗ на 1000 лева, тези пари ще се „завъртят“ в потребление и ще стимулират икономиката, България ще цъфне. Тези тези са абсурдни икономически, но не всеки разбира от икономика и дърпайки емоционалните струни на колебаещи гласоподаватели, левите публицисти придърпват колебаещи се гласоподаватели към лявото. Какво правят десните? Не обясняват по достъпен начин защо тези неща са грешни и глупави, а продължават да плюят този и онзи. Файда? Нулева.

 Заблудената съществена част от дясната интелигенция и десните публицисти са една от причините българското дясно да е толкова разпокъсано. Със сегашния си стил и линия на действие те сеят омраза срещу определени леви и фашистки партии, но нищо повече. И какъв е смисълът от това? Голяма част от българите мразят комунистите и социалистите, така и така. И ще ги мразят винаги. Но тази омраза не стига те да се обединят в една партия или устойчива коалиция. Обединението може да дойде не само на база общ враг, но и на база споделяни идеи за реформи на постсоциалистическата българска държава. И тук дясната интелигенция и публицисти са липсващото звено между десните think-tank-ове, които генерират тези идеи и ги обосновават научно, и разпокъсаните десни партии.

 Добрите практики в политическия PR разчертават тристепенен модел. На първия „етаж“ са неправителствените think-tank-ове, които генерират, обосновават и защитават научно идеи с конкретна идеологическа насоченост. На втория „етаж“ са медиите, публицистите и интелигенцията, които имат задачата да облекат тези научни идеи и аргументи в по-популярна обвивка и да ги популяризират сред широката публика. Най-отгоре са партиите, партията или коалицията, която има за задача да интегрира тези идеи и мерки в своята политическа платформа и да ги приложи на практика.

 Докато средното ниво в България прекъсва този поток от идеи, е нормално българските партии в дясното пространство да са разединени и дори да бъдат псевдо-десни. Просто научните и аргументирани автентично десни идеи и политики не достигат нито до тях в консолидиран вид, че да ги обединят, нито до избирателите им. Плюенето против една лява партия днес нито обединява дясното утре, нито пък имунизира обществото срещу вредните леви и популистки идеи. Защото лява или популистка партия XYZ днес може да се казва ZYX утре. И какво? Плюене наново?

 Това е и причината за тъжния феномен, дясното на българските „десни“ избиратели и политици твърде често да се ограничава до това да са против БСП и Русия. Те не разбират кои са десните реформи, кои са истинските десни ценности, какво би трябвало да прави един десен политик, извън това да плюе Станишев по телевизията. И понеже не го разбират, биват лесно манипулирани да обърнат гръб на относително добросъвестни десни политици под целенасочена и далеч по-умела лява пропаганда, разделяйки се по глупав начин дори по теми, по които дясното общество трябва да е единно и твърдо в позициите си.

 Реалността е, че левите хора си искат социализма и всичко да е държавно, а десните просто искат да са срещу БСП. Което прави първите заблудени икономически, но задружни и устремени политически, а вторите както объркани и неинформирани идеологически и икономически, така и разединени и заблудени политически.

 Иронично, поучителната за българските десни публицисти и интелигенция поговорка, че великите умове обсъждат идеи, посредствените събития, а малките – хора, е изказана именно от съпругата на най-известния ляв американски президент – ФДР :-)

Статията "Владимир Каролев: Обърканата дясна „интелигенция“ е липсващото звено" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Продажбите на смартфони вдигнаха печалбата на Samsung

Най-големият производител в света дължи добрите си финансови резултати и на поделението за чипове

    


Боевски може да бъде разследван и у нас

Гълъбин Боевски

Има вероятност българските власти да се заемат с разследването на Гълъбин Боевски и съучастието му в канал за трафик на наркотици. 

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. 

“Дали трябва да има българско разследване е правомощие на прокуратурата и МВР. Трябва да се реши казусът трябва ли да има българско разследване”, каза Златанова.

За разследване на Боевски у нас се заговори веднага след задържането му в Бразилия. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев заяви готовността на Прокуратурата да предприеме съответните действия. До момента обаче подобно разследване не е стартирало. 

Ако днес сме изненадани за освобождаването на български гражданин, то утре можем да сме изненадани за задържани български граждани. Да си припомним миналото, коментира тази сутрин случая главният прокурор Сотир Цацаров.

Той е убеден, че българското дипломатическо представителство е било наясно с освобождаването на Боевски, но остава въпросът защо “никой никого не е информирал”. 

„Българското дипломатическо представителство в бразилската столица е знаело много по-рано за това”, поясни Цацаров, който е категоричен, че в подобна процедура не може да няма активно дипломатическо участие. 

Според него изненадата е не само обществена, но и институционална. 

“След първоначалната институционална изненада е ясно, че става въпрос за експулсиране, съгласно тяхната съдебна система. Решението се взима за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Но това става след изтърпяване на срока за лишаване от свобода. Експулсирането става с решение на министъра на правосъдие. Потвърждава се от федерален съдия и федералната полиция изпълнява решението. Боевски пребивава в страната ни като свободен човек”, обясни Сотир Цацаров.

Статията "Боевски може да бъде разследван и у нас" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Рожденниците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция "КРОСС" поздравява с рождения им ден: Нона Йотова - актриса и певица Валентин Станчев - бивш футболист Васил Василев - зам.-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски Димитър Барбуков - бизнесмен, строителен предприемач Здравко Василев - скулптор Иван Борисов -  художник Любомир Дреков - кмет на район „Лозенец"-София  Чл.-кор. проф. дтн Минчо Хаджийски - електроника, автоматизация на производството Никола Карадимов - бивш посланик на България в Норвегия и Исландия Станислав Иванов - депутат от 41-ото и 42-ото НС  

Мексико: Взрив в сладкарска фабрика рани десетки

Двадесетина души се издирват сред развалините

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Преглед на основните теми в печата на Информационна агенция "КРОСС":  Водещи заглавия на първите страници Смениха сърдечна клапа на трима без операция - в. 24 часа - стр. 1РАЙКОВ СКРИ СВОБОДАТА НА БОЕВСКИ - в. Телеграф - стр. 1Продават борсата в. Труд - стр. 1, 8Лекари без заплати за Нова година - в. Преса - стр. 1, 6Боевски изчезнал от Бразилия за 90 минути - в. Монитор - стр. 1, 2, 3 Водещи заглавия на вътрешните страници Боевски изгонен от Бразилия още на 13 март - - в. 24 часа - стр. 2, 3През зимата - извънредно отчитане на парното в. Труд - стр. 8Енергото без таван на обезщетенията в. Труд - стр. 8Боевски свободен от 13 март, външно се оплете - в. Преса - стр. 2, 3Парламентът се отказва от нова пленарна зала - в. Преса - стр. 4Преразглеждат мораториума върху продажбата на земи - в. Монитор - стр. 4Висшите чиновници при ГЕРБ прибирали по над 20 заплати - в. Монитор - стр. 4Последно: избори „по немски" няма да има, партиите в битка за уседналост и преференции - в. 24 часа - стр. КУНЕВА ПРОБВА ДА ЯХНЕ СТУДЕНТИТЕ - в. Телеграф - стр. ЗЛАТАНОВА: МОРАТОРИУМЪТ НЯМА ПРАВНА СТОЙНОСТ - в. Телеграф - стр. 2 Водещи интервюта Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката: Чакаме най-голямата инвестиция за Източна Европа в туризъм - в. 24 часа - стр. 13ИВАН ИВАНОВ: В Афганистан ще останем и след 2014 г. в. Труд - стр. 14, 15 КОРНЕЛИЯ НИНОВА, депутат от Коалиция за България: ДВА ВАРИАНТА ЗА КОЛЕДНИ НАДБАВКИ КЪМ ПЕНСИИТЕ - в

Евродепутати: ЕС се оказа неподготвен да се справи с вълната бежанци от Сирия

България ще получи немалка сума, за да се справи с кризата, твърди Илияна Йотова

    


Странна заложническа драма в Германия

Мъж, който имал проблеми с органите на реда, се барикадирал със свои роднини и приятели в заведението

Мъж взе за заложници 12 души в Германия

Според една от версиите той имал проблеми със закона, а заложниците са негови роднини, отишли да го убедят да се предаде

Затягат контрола върху болкоуспокояваща дрога в САЩ

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви в четвъртък, че ще затегне контрола над опиотидните аналгетици, съдържащи хидрокодоновите болкоуспокояващи като Vicodin, за да се бори срещу злоупотребите с тях.

Митовете за възстановяването след раздяла

Не трябва да се обвинявате за своите нелогични чувства

    


Сейнт Джеймс в Лондон е най-скъпата дестинация за наем на офиси в света

В класацията присъстват Хонконг, Пекин, Женева, Силициевата долина и Манхатън

    


Корупцията в Бразилия се шири, Боевски може да се е възползвал!

Безлов: Другата възможност е да има споразумение с прокуратурата

    


Властите в Пекин излизат с още мерки за затягане на пазара на имоти

На спекулантите на пазара ще им се забрани да купуват имоти в китайската столица за пет години

    


БенчМарк Финанс стартира демо конкурс FX Freestyle

Конкурсът FX Freestyle е с награден фонд от 2500 лв. и ще се проведе чрез платформата BenchMark Trader

    


Източното крайбрежие на Австралия надделява над огъня

Пожарната ситуация на източното крайбрежие на Австралия започва бавно да се обръща в полза на борбата със стихията. Вятърът в щата Нов Южен Уелс започна да стихва, температурите постепенно се понижават.

Инфлацията в Япония ускори растежа си през септември

Индикаторът нарасна до 1,1% спрямо 0,9% през август

    


В САЩ дерайлираха няколко вагона на товарен влак, един човек е загинал

В град Санфорд в щата Флорида при инцидент на местната железопътна линия загина един човек, предаде ИТАР-ТАСС.
„Четири вагона на товарен влак дерайлираха и се преобърнаха, при което загина един работник”, съобщи представителят на транспортния департамент в щата Стив Олсън. В момента специална комисия установява причините за аварията, също така на мястото на инцидента работят криминалисти.














ИТАР-ТАСС


Ким Кардашиян е новата Мерилин Монро

Звездата била точно толкова провокативна и скандална, колкото и русата икона

    


LG пуска смартфон с операционна система Firefox

LG Fireweb ще бъде първият телефон на корейския производител LG, който ще работи с операционната система Firefox на Mozilla, съобщава сайтът за технологии Digital Trends.

Независимо че по технически параметри новият смартфон от нисък клас ще бъде по-добър от сега съществуващите Firefox модели (като супер евтиния ZTE Open), то той няма значително да ги превъзхожда, а разпространението му ще бъде ограничено единствено до бразилския пазар.

От LG са инсталирали във Fireweb Firefox OS версия 1.1, което ще го прави първото устройство с най-новия софтуер на Mozilla.

Операционната система е с множество важни ъпдейти, включително и възможността да импортва контакти от нови източници, да получаване на известия за нови съобщения, както и функция за автоматично поправяне на думи при писане.

Видео с новата технология може да видите в Econ.bg.


Най-странните приложения на Android в ежедневието

Най-популярната платформа за смартфони и таблети - Android, завоюва нови територии. Платформата вече се използва и под формата на Android TV.

Няма нищо странно и появата ѝ в игрални конзоли като OUYA, смарт часовници като Galaxy Gear или дори очила като Google Glass.

Операционната система на Google, обаче, вече се имплементира и в печки, хладилници и дори велосипеди.

Някои от най-странните примери за използването на Android в ежедневието, подбрани от Digial Trends може да разгледате в Econ.bg.


Здравната комисия отхвърли отмяната на забрана за пушене

Отмяната на забраната за пушене на обществени места не мина пред Здравната комисия в парламента. Два от общото трите Законопроекта за изменение на Закона на здравето бяха отхвърлени от народните представители.

Законопроектът, внесен от Волен Сидеров и група народни представители не мина на първо четене в Здравната комисия. 10 депутати гласуваха "против", 7 "за" и нито един "въздържал се".

Законопроектът на БСП, внесен от депутата Спас Панчев също не мина, като против него гласуваха 10, а в негова полза гласуваха седем депутати.

Законопроектът, внесен от МС бе приет единодушно с 18 гласа "за" и нито един "против".

След над два часа на дебати депутатите стигнаха до решението за оставане на забраната. Най-отявлено против отмяната на забраната бяха депутатите от ГЕРБ, които влязоха в словестни битки с народните представители от "Атака" и с част от представителите на бизнеса.

 

"В момента във всички заведения въпреки забраната за пушене се пуши навсякъде, само че вместо пепелник ти се дава вазичка с цветя", каза депутатът от "Атака" Димитър Димов.

Той се обърна към лекарите в комисията, които изнасят данни за заболяванията в следствие на тютюнопушенето, като заяви, че голямата смъртност в България се дължи на стреса.
"Не му отнемайте правото на българина да запали една цигара", призова Димов.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова се обърна към него със забележката, че когато говори за право да има предвид, че нито е лекар, нито е юрист.

Димов посочи, че ако от ГЕРБ бяха загрижени за здравето на българите, нямаше да закрият 17 болници през мандата си. Той допълни, че над 300 милиона лева по-малко са приходите в бюджета от тази забрана.

Според него най-големият проблем за здравето на българина не е тютюнопушенето, а политиката която се води през последните години в страната.

Атанасова изрази съжаление, че здравният министър Таня Андреева не присъства на заседанието на комисията, за да я поздрави за позицията й в подкрепа на оставане на забраната за пушене. Бившият министър на здравеопазването поздрави и социалния министър Хасан Адемов за негативната му отношение относно закона.

Тя не спести забележката си към министъра на спорта, която подкрепя отмяната на забраната.
"Министърът на младежта и спорта подкрепя всички вредни фактори на околната среда за подрастващите", коментира Атансова.

Димитър Лукарев от Съюза на заведенията в България обвини депутатките от ГЕРБ Даниела Дариткова и Десислава Атанасова, като заяви, че са въвели забраната за пушене докато са били в кабинета на ексминистър-председателята Бойко Борисов с представители на определени бизнеси и им е било казвано, как и какво да мислят.

Лукарев допълни, че въведената забрана за пушене е изцяло лобиска.













Ивелина Георгиева





Диана Найденова ще води “Всяка неделя” с Кеворкян

Диана Найденова, Снимка: sbj-bg.eu

Журналистката Диана Найденова става част от екипа на „Всяка неделя”.

Тя ще се появи в предаването на Кеворк Кеворкян още тази седмица, като ще води авторската си рубрика “Челюсти”, съобщиха от Нова телевизия.

Найденова нашумя с радиопредаването си “Челюсти”, което по-късно се пренесе на тв екрана. Преди да се присъдени към “Всяка неделя”, тя работеше за TV7, откъдето си тръгна заради редакционен натиск, както сама призна в интервю.

Кеворкян и Найденова ще застават често един до друг в ролята на равноправни водещи. Първият събеседник тази неделя, който ще се изправи срещу двамата журналисти, е Ваньо Танов, съобщават от телевизията.

Статията "Диана Найденова ще води “Всяка неделя” с Кеворкян" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гришо сбъдна нова мечта - ще играе срещу Федерер

Григор Димитров сбъдна две от най-големите си мечти в професионалния тенис само в рамките на 5 дни – след като спечели историческата си първа титла от турнира на АТР в Стокхолм, ракета номер 1 на България ще се изправи срещу живата легенда Роджър Федерер.

Това стана възможно след категоричната победа на Гришо с 6:3, 6:2 над руснака Александър Дългополов, която класира Димитров на четвъртфиналите на турнира от сериите АТР в родния град на Федерер – Базел.

Без съмнение срещата ще бъде от огромно значение за Гришо, който винаги е твърдял, че мечтае да се изправи на корта именно срещу своя идол и срещу човека, на когото най-често го оприличават.

Двубоят Димитров – Федерер ще започне не по-рано от 21:00 часа в петък, като преди това трябва да приключи мача между Хуан Мартин дел Потро и Пол-Анри Матьо, който стартира в 19:00.

Гришо не даде почти никакъв шанс на Долгополов дори да си помисли, че може да го лиши от шанса да играе с Федерер на четвъртфиналите. Българският номер 1 направи цели 12 аса срещу само 2 на своя иначе по-опитен съперник.

Двойните грешки бяха 4:1 "в полза" на руснака, докато Гришо печелеше 89% от точките след вкаран първи сервис. Именно това беше основното му оръжие, но сервисът на противника му беше доста неубедителен (46% срещу 61 на Димитров).

Цели 10 възможности за пробив се откриха пред ракета номер 1 на България и той се възползва от 3 от тях, за да приключи с Долгополов за едва 61 минути.



















Даниел Любомиров


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване