Локо (Пд) се извини на полицая Мартин Трендафилов

Ръководството на ПФК Локомотив Пловдив, футболистите и привържениците на отбора изказват своето извинение на полицая Мартин Трендафилов за инцидента с него преди началото на двубоя от 14-ия кръг на „А” група срещу ЦСКА. Клубът съжалява за случката и пожелава на служителя на реда бързо оздравяване, се казва в официалното съобщение от пловдивския клуб....

Общината подменя 80 легнали полицаи с нови асфалтови

В Хасково започна подмяната на старите легнали полицаи, с нови ограничители за намаляване на скоростта. От днес работници на Общински предприятие “Екопрогрес” премахнаха легнали полицаи на две улици в областния град. Те подготвиха терена за полагането на новите асфалтови ограничители за намаляване на скоростта. Изкъртва се асфалта на бул. “България” пред съда, където се образуваха задръствания от автомобили. Подготвя се и участък на ул. “Св. св. Кирил и Методий” до входа на училище “Васил Левски” в изпълнение на новата Наредба.

“Назначена бе общинска комисия, в която имаше и представител на КАТ. Направен е оглед на всички 90 неравности в Хасково. От тях 80 не отговарят на новата Наредба на Регионалното министерство и трябва да се подновят”, информира зам.- кметът  Златимир Желев.

Златимир Желев, зам.-кмет на община Хасково

Според Наредбата всеки от асфалтовите ограничители за намаляване на скоростта, трябва да бъдат  широк 4,20 метра, а тези с пешеходна пътека по 6,20 метра. Утре ще се изгради асфалтовият ограничител за намаляване на скоростта пред съда. Върху този до “Васил Левски” ще минава и пешеходната пътека.  За изпълнението на една неравност отиват около 8 тона асфалт. Средствата за изграждането на легналите полицаи са от общинския бюджет.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

 

 

 

Студентите обърнаха гръб на парламента (на живо)

Продължаваме с окупацията, заявиха студентите от Софийския университет  Снимка: Сергей Антонов

Традиционното вечерно протестно шествие днес отново започна от Ректората в знак на подкрепа със студентите.

Пред централния вход на СУ младежите издигнаха огромен транспарант с надпис “Липса на морал – общество пред провал”.

Демонстрантите скандират “Ние сме с вас”. 

Хронология на събитията:

19.05 ч. – Протестното шествие вече е пред НАТФИЗ. Демонстрантите скандират “Оставка”, докато минаваха край Министерството на финансите. Протестиращите вече са близо 2000 души.

18.55 ч. – Шествието потегля към НАТФИЗ в знак на подкрепа със студентите, окупирали академията.

18.50 ч. – Студентите и участниците в шествието ДАНСwithme вече са пред парламента и обръщат гръб на сградата в знак на протест срещу властта, която се прави, че не чува. Студентите пеят националния химн. Пред парламента има над 1000 души.

Очаквайте подробности!

 

 


Live streaming video by Ustream

Статията "Студентите обърнаха гръб на парламента (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Студентите обръщат гръб на парламента (на живо)

Продължаваме с окупацията, заявиха студентите от Софийския университет  Снимка: Сергей Антонов

Традиционното вечерно протестно шествие днес отново започва от Ректората в знак на подкрепа със студентите.

Пред централния вход на СУ младежите са издигнали огромен транспарант с надпис “Липса на морал – общество пред провал”.

Демонстрантите скандират “Ние сме с вас”. 

След малко студентите ще отидат пред парламента и ще обърнат гръб на сградата в знак на протест срещу властта, която се прави, че не чува.

Очаквайте подробности!

 

 


Live streaming video by Ustream

Статията "Студентите обръщат гръб на парламента (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Отец Иван от с. Нови хан се среща с варненци утре

От пари, брашно, олио и трайни хранителни продукти се нуждаят живеещите в приюта на отец Иван от с.Нови хан. В дома имат нужда още от дърва и въглища, както и от строителни материали за ремонта на къщите в с. Якимово, които отец Иван купи, за да може да приема още бездомни хора.

Студентският съвет към РУ: "Няма създадено напрежение и не очакваме окупация"

"Студентският съвет към Русенски университет „Ангел Кънчев” разбира мотивите на протестиращите студенти и тяхната загриженост за бъдещето на младите хора и за бъдещето на държавата", пише в разпространена до медиите декларация. "Ние сме на мнение, че всеки студент има своя гражданска позиция и подкрепяме демократичното право на всеки един студент да изкаже мнението си и да защитава позицията си. Протестите се коментират сред студентите, за което се радваме, защото това е факт, че младото общество е будно. Като цяло, няма създадено напрежение и ...

Янаки Стоилов: Ще обмислим промени в Закона за земята

Ще обмислим промени в Закона за земята. Остава необходимост от търсенето на решение по въпроса, на който приетото решение на Народното събрание не може да отговори".

Това заяви Янаки Стоилов от „Коалиция за България" във връзка с приетия мораториум за продажба на земя на чужденци и искането на ДПС до Конституционния съд за отмяна на забраната.
Ще обмислим промени в Закона за земята. Остава необходимост от търсенето на решение по въпроса, на който приетото решение на Народното събрание не може да отговори". Това заяви Янаки Стоилов от „Коалиция за България" във връзка с приетия мораториум за продажба на земя на чужденци и искането на ДПС до Конституционния съд за отмяна на забраната.

Иванович победи убедително Пиронкова

Цветана Пиронкова започна със загуба участието си в Garanti Koza WTA Турнир на шампионките. Първата ни ракета при дамите падна с 0:6, 2:6 от бившата номер едно в света Ана Иванович в мач от група "Средец" на надпреварата, която стартира днес в зала "Арена Армеец", предаде БГНЕС. Пловдивчанката започна доста сковано мача и закономерно загуби първия сет на нула. През втората част Пиронкова опита да се противопостави на своята съперничка, показа малко по-добра игра, но това не бе достатъчно тя да обърне мача в своя полза и да срази една от претендентките за трофея в София. В крайна сметка, Иванович спечели мача в два сета за по-малко от час, а българката ще трябва да се задоволи с 25-те точки за световната ранглиста, които се полагат за всяка загуба в груповата фаза. Двете се поз...

ЕС призова САЩ за възстановяване на доверието

САЩ трябва да действат неотложно за "възстановяване на доверието" с европейците, подкопано от новите разкрития за американския шпионаж. Това заяви заместник-председателката на Европейската комисия Вивиан Рединг, предаде БГНЕС. "Приятелите и партньорите не се шпионират взаимно. Неотложно и от ключово значение е нашите американски партньори да действат за възстановяване на доверието", подчерта тя във Вашингтон. В речта си пред центъра за размисъл "Peterson Institute" заместник-председателката на ЕК посочва, че тези нови разкрития пораждат "сериозни тревоги" в Европа и "нарушиха и увредиха" отношенията със САЩ. "Шпионажът в никакъв случай не е вектор на доверие", подчерта Вивиан Рединг.

МВР отрече за побоя над Валери Божинов

МВР опроверга изнесената днес информация за инцидент с футболиста Валери Божинов в Пловдив, предаде Стандарт нюз. Валери Божинов е бил пребит до несвяст в Пловдив, предаде по-рано през деня бТВ. По информация на "Топспорт" футболистът отнесъл сериозен бой от компания почерпени младежи във петък срещу събота. Таксиджии от стоянката пред "Водна палата" сигнализирали, че около 4:00 часа сутринта в Пловдив всички дежурни от полицията са окупирали пространството между булевард "Цар Борис III-Oбединител" и булевард "Марица". Това е станало, след като е получен сигнал, че младеж лежи безжизнен в храстите край река Марица, не далеч от "Водна палата". Във връзка с изнесената днес в медиите информация, че футболистът Валери Божинов е бил пребит в Пловдив, заявяваме, че ням...

ДПС дава решението за мораториума за земята на Конституционния съд

Искането на ДПС към Конституционния съд (КС) за отмяна на решението на НС за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година вече е подготвено.Според ръководството на партията решението на парламента отпреди една седмица противоречи на Конституцията и на договора за присъединяване към ЕС.

2,8 млрд. лева е бюджетът на здравната каса за догодина

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие проект за бюджет на институцията за 2014 г. Това стана на извънредно заседание на...

Янаки Стоилов: Обмисляме промени в Закона за земята

Ще обмислим промени в Закона за земята. Остава необходимост от търсенето на решение по въпроса, на който приетото решение на Народното събрание не може да отговори Ще обмислим промени в Закона за земята. Остава необходимост от търсенето на решение по въпроса, на който приетото решение на Народното събрание не може да отговори". Това заяви Янаки Стоилов от „Коалиция за България" във връзка с приетия мораториум за продажба на земя на чужденци и искането на ДПС до Конституционния съд за отмяна на забраната.

Спомени, истински като сълзи (разказ)

Автор: Иван Бондоков

„Чакай да извадя кутията със снимките от шкафа. Отдавна не сме ги гледали“ – помисля си Стефка и го казва след миг на мъжа си, който влиза в кухнята с чанта с домати и един хляб.

Двамата съпрузи на около 50 тъкмо се приготвят да вечерят и да гледат новините в 19 ч.

Петър, едър мъж с грубовато лице и още по-груби ръце, започва да мие доматите, докато гледа поредния блок реклами. Стефка се връща от хола, а в ръцете си държи стара кутия от обувки. „Тези снимки не заслужават да са в такава вехта кутия“, замисля се тя докато премества с едната ръка приборите от масата и прави място за поредното пътуване назад във времето.

- Остави доматите, след малко ще ядем. Ела тук – подканва тя Петър и той без да се съпротивлява сяда на един стол до нея. Кухнята, малка, но уютна, е топла и във въздуха се разнася миризмата на мусака. Тя стои кротко във фурната и чака своя ред след салатата и ракията. Любимото ядене на Йоана, дъщеря им.

Стефка отворя кутията и с женска грижовност започва да нарежда снимките на мушамената покривка. Не ги разглеждат ей така, хаотично. Подредбата следва хронологията на техния съвместен живот. Макар и черно-бели, те оживяват в цветни сцени в очите на двамата. Още не пил и капка ракия, очите на Петър бавно започват да искрят. Ето, сватбата. Усмихнати, весели и млади. Той я държи на ръце. Около тях роднини. После сватбената маса в селския ресторант. Било е ноември.

- Скоро ще направим 30 години, казва тя и макар да не се поглеждат, и на двамата им става хубаво.

После идват снимките от завършването им в университета. Стефка вече бременна в седмия месец с Йоана, си спомня колко трудно е било да учи нощем, а малката да рита в корема й. Смеят се, като си спомнят за тези дни.

Петър отново се сеща за „онези снимки“ и се ядосва, че Стефка всеки път ги оставя в кутията. Изважда ги сам. На тях отново са те. Но Петър има хаотично буйна къдрава коса, а Стефка на повечето е със скандално къса за онова време пола. Потапят се в спомени. Младост, буйност, страст. Очите и на двамата започват да сълзят, като всеки се надява другия да не го види. Пак са млади. Дори снимките да миришат на стара хартия, спомените пак им раздвижват сърцата. Петър сякаш ей сега е готов да хване китарата или да избяга от казармата за да се видят тайно. На Стефка отново и се дописват стихове.

Началото на новините е това, което ги изкарва с потресаваща бързина от меланхолията. Стефка се сепва толкова, че едвам не обръща масата. Подвиква нервно на Петър да увеличи максимално звука. И двамата родители, неусещащи как трият сълзите от очите си, впиват погледи в малкото телевизорче над хладилника.

И скоро там, сред едни други лица, на едни стълби, те виждат усмихнатото лице на тяхната Йоана. Стефка инстинктивно хваща ръката на Петър, която нервно си играе със запалката на масата. Слушат, треперят, внимават.

Репортажа свършва. Петър пали нервно цигара, а Стефка мълчаливо отива да мие домати. И двамата си мислят едно и също нещо – „горд съм с детето си“. И после идва тъгата. Малко след третата ракия и самообвинението. Когато и мусаката е почти изядена, Петър не издържа, става и отива в стаята на Йоана. Сяда на леглото и без да издава звук остава няколко сълзи да попият в грубата му брада. Не ги трие.

Гледа мястото, където е спало детето му. Спомня си как е бдял над леглото й не веднъж, когато е била болна. Спомня си как й се е карал. Как заедно са учили по математика. Светва малката лампа на бюрото и излиза. Не иска стаята да стои тъмна.
Детето му е само на няколко стотин километра от тук, но сякаш е в друга държава. Сякаш е изгнанник на собствена територия.
Връща се в кухнята, а там Стефка, въпреки неговите заръки, е звъннала поне 5 пъти на телефона на Йоана и сега нервно разчиства масата, защото момичето не е вдигнало.

Той сяда и с празен поглед почва да прехвърля каналите. И двамата се опитват да не мислят какво ли прави тя сега. Смело момиче е. Казва им, че е добре и се справя. Нищо, че почват много да я мразят за това, което е направила.

А родителите вече думи нямат. И как да й кажат какво да прави, когато те не са го правили? Силата на бездействието от вчера срещу силата на действието днес.

Тя не ги обвинява. Няма и за какво. Били са други времена, друг живот. Казва им, че за нея е най-важното, че я подкрепят.

Късно през нощта, никой от двамата не спи. Мислят си.

Спомнят си всички грешки, всички моменти на слабост. Спомнят си как я подкрепяха ако би решила да учи в чужбина.
Стефка си спомни за репликата й, че винаги има спасение, защото Йоана е млада и може утре да отиде където си иска.
А тя избра да остане. Не толкова заради тях, колкото заради привързаността си към приятели, българско и родина. Беше казала на майка си, че дори и да може да готви, никога намало да спрат да й липсват нейните манджи.

„Какво се обърка в тази държава?“, мисли си Петър. Пита се за кой ли път как се стигна до тук, че детето му днес е едва ли не терорист за много хора. Какво се обърка?

И тези въпроси побъркват душицата на този вечно отруден и скромен човек. И той, както много други пъти, се чувства безсилен пред света. И тази нощ той преживява най-страшната болка за един баща и съпруг – да не можеш да помогнеш на детето си и на семейството си.

Усеща се, че отдавна е спрял да търси в тези безпомощни мигове упора в общество и държава. Мислено пресмята събраните спестявания и си представя как, когато дай Боже детето му, живо и здраво се прибере вкъщи, той ще му даде тези пари и ще му каже да бяга. Ще го прегърне, ще му прошепне, че е най-гордия баща на света и ще му каже да бяга надалеч. Ще му каже, че тази държава не го заслужава. За миг си мисли, че и той самият не я заслужава.

Стефка се върти нервно до него и въпреки, че се старае да се прави на заспала, той усеща по дишането й, че просто стои обърната с гръб с отворени очи, загледани в мрака. Инстинктивно му се приисква да се помоли. Не е набожен, но в този миг изпитва такава нужда от молитва, разкаяние и опрощение, че едвам сдържа порива си да стане и да хукне навън. Страшно е на тези години да се чувстваш малък човек.

Залъгвайки по-скоро себе си, отколкото Стефка, Петър става за да отиде уж до тоалетната. Почти незабелязано взима телефона от нощното шкафче и отива в кухнята.

На светлината на уличните лампи набира номера на Йоана. Със свито сърце брои позвъняванията. Най-сетне тя вдига.

- Тате, какво става? Защо не спите?

- Нали знаеш, че от времето ме боли крака- измисля си Петър с надеждата тя да повярва. – Как си? Какво си правите там?

- Добре съм, тате. – отговаря момичето малко разсеяно – Трябва да затварям, че имаме да обсъждаме разни неща. Поздрави на мама.

- Да, добре…аз, такова, само да те чуя.

- Не се притеснявайте, всичко е наред. – изтрелва тя набързо и преди Петър да е казал това, за което винаги му е трябвало доза смелост, тя затваря.

„Обичаме те“ – прошева той на светещата вещ в ръцете му и навежда глава.Колко пъти като по-малко е пропускал да й го каже.

Макар и да е малко по-спокоен, Петър едвам сдържа сълзите и гнева си. Гняв към него, към Стефка, но и към България. Пали цигара и я изпушва докато микс от мисли препускат в главата му.

Изпива на един дъх голяма чаша вода и се връща в леглото, възможно най-тихо.

Тъкмо се намества, когато Стефка се обръща:
- Как е?

- Добре е, спи спокойно. – отвръща той и погалва жена си по челото.

Някъде към 5 и двамата заспиват. Той сънува белите си дънки, с които бе на първата им среща. Тя пътува обратно до онези мигове, в които бе ученичка и написа любимата си поема за есента.

*Снимката е архивен кадър от студентската окупация през 90-та година, снимана в окупараната от студентите аудитория 272 тази седмица.

The post Спомени, истински като сълзи (разказ) appeared first on Noresharski.com.

Другата дългова криза в Европа

Проблемът в еврозоната са не само държавните дългове. Има прекалено много фирми зомбита и свръхзадлъжнели домакинства. Преди 15 месеца, през юли миналата година, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи "всичко необходимо", за да запази единната валута. Въпреки че програмата за изкупуване на облигации, създадена, за да изпълни това обещание, никога не е била изпробвана, лихвите по държавните дългове паднаха. Бъркотията в еврозоната от остра стана хронична криза. Тази седмица Драги постави началото на това, което би могло да се превърне във втория голям повратен момент в евросагата: проверка на балансите на 128-те най-големи банки в еврозоната, които ЕЦБ ще надзирава от есента на 2014 година. Като част от провеждания от банката "преглед на качеството на активите", нейните служители, заедно с външни експерти, започнаха да надничат в балансите на банките и да налагат общи стандарти за качеството на кредитите. Този процес цели по замисъла си да установи кои банки са жизнени, кои ще имат нужда от повече капитал и кои просто трябва да бъдат закрити. Драги трябва да е твърд. Политиците от еврозоната, дори по всеобщо мнение в благоразумна Германия, не желаят да гледат прекалено внимателно в балансите на банките, да не говорим да ги принудят да ги изчистят. Определено има въпроси, които трябва да бъдат зададени за всички държавни облигации, закупени от банките през последните години. Само че основните проблемни активи, които бяха заметени под европейския килим, са частни: лоши кредити за домакинства и компании. Има няколко гадни буболечки под твоя килим, Ангела Европа винаги е мислела, че има криза със суверенните дългове и това наистина е така. Причините за катастрофата в еврозоната обаче се коренят по-малко в прахосничеството на държавите, отколкото в прекомерното частно кредитиране. Да, Гърция изпадна в затруднено положение, защото нейното правителство похарчи прекалено много пари и събра прекалено малко данъци. В други страни обаче балонът се спука след гуляй на частния сектор; ипотечните дългове в Ирландия и Испания; корпоративните кредити в Португалия и отново в Испания. Във всички тези три държави дълговете на домакинствата и компаниите взети заедно надхвърляха 200% от брутния вътрешен продукт (БВП) още преди кризата - много по-голям дял, отколкото в САЩ (175%) и дори Великобритания (205%). За нещастие еврозоната постигна по-малък напредък в сравнение с други при намаляването на това бреме на частните дългове. Благодарение на отписването на ипотечни кредити и по-бързия икономически растеж в САЩ американските домакинства се отърваха от около две трети от прекомерно големите дългове, натрупани през годините на икономически бум. Повечето страни от еврозоната намалиха в далеч по-малка степен дълговете на частния сектор по три причини. Първо, строгите мерки за икономии, наложени на периферните икономики от еврозоната, задълбочиха рецесията, в която те са изпаднали, което пък затрудни съкращаването на частните дългове. Второ, слабите банки не са склонни да признават лошите кредити, а оттук - и да се застраховат срещу тях. И трето, европейското законодателство за изпадането във фалит е далеч по-малко благосклонно към длъжниците, отколкото американското, и следователно благоприятства в по-малко степен преструктурирането на дълговете. В САЩ много ипотеки не дават право на парично обезщетение, което означава, че длъжникът може просто да върне ключовете и да си тръгне; европейците обикновено остават отговорни за неплатени ипотечни дългове. Процедурите за корпоративен фалит често са бавни и скъпоструващи: в Италия този процес отнема средно седем години. Проблемът с корпоративните дългове е най-тежък в Португалия, Испания и Италия, където според Международния валутен фонд (МВФ) съответно 50%, 40% и 30% от дълговете са на фирми, които не могат да покрият лихвите по кредитите си от печалбите преди облагане. Тези фирми не могат да инвестират или да растат. Това са компании зомбита, приличащи в голяма степен на фирмите, с каквито бе пълно в Япония през 90-те години на миналия век. Бремето на дълговете на домакинствата е особено тежко в Ирландия и, изненадващо, в Норвегия, като надхвърля 100% от БВП и в двете страни. Изплащането на ипотеки изцежда финансите на домакинствата и ограничава потребителските разходи. Докато в САЩ делът на доходите, който средностатистическото домакинство харчи за обслужване на своите дългове, сега е на най-ниското равнище от десетилетия, то в Испания той е по-висок в сравнение с годините на икономическия бум. И, този път, не е ред на Барак Обама За да укрепне възстановяването на еврозоната, това бреме на частните дългове трябва да бъде намалено. Според МВФ частният дълг е по-голяма пречка пред икономическия растеж на Европа, отколкото държавния. Едно необходимо условие, което дори германският канцлер Ангела Меркел започва да приема, е смекчаването на драконовските мерки за икономии. За частния сектор на практика е невъзможно да съкрати дълговете си, когато правителствата се опитват да орежат своите. Друго необходимо нещо е банките да признаят, и да отпишат, необслужваните кредити. Ето тук прегледът на качеството на активите, който ще направи ЕЦБ, ще е от решаващо значение. ЕЦБ трябва да направи така, че нейната оценка да е едновременно цялостна и надеждна: необходимо е Марио Драги да бъде твърд пред какъвто и да било политически натиск за омаловажаване на мащаба на проблема с лошите кредити, за да бъде ограничен до минимум потенциалният недостиг на капитал. Също толкова важно е европейските политици да имат волята да осигурят ресурсите за рекапитализиране на банки при нужда. И накрая, една по-правдива оценка на балансите на банките трябва да бъде съпроводена от желание на самите тях да продадат или преструктурират ипотеките и корпоративните кредити. Меркел е много по-твърда с Гърция, отколкото с германските банки, които отпуснаха прекалено много кредити на гърци. Правителствата могат да създадат "лоши банки" или специализирани компании за управление на активи, за да се разпоредят с необслужваните кредити или да се отърват от тях; те са в състояние да помогнат за развиването на вторични пазари на лоши дългове с помощта на данъчни и регулаторни отстъпки. Правителствата освен това могат да реформират данъчното законодателство и законодателството за уреждане на фалитите, за да улеснят преструктурирането на корпоративните и личните дългове. Повечето страни вече направиха част от тези реформи. Испания и Ирландия имат "лоши банки". Няколко държави оптимизираха правилата за изпадане във фалит. Португалия проправя пътя за прибягването до извънсъдебни споразумения. Остава обаче още много работа. В Италия годишно се продават само 2 милиарда евро необслужвани кредити при налични общо 122 милиарда. Bundesbank е склонна да поучава финансовия свят за всичко, но не и да говори за бъркотията в германските регионални банки. Решаването на всички тези проблеми ще отнеме време. Еврозоната няма да заприлича за една нощ на САЩ, с благоразположена към длъжниците правна система и голям пазар за лошите активи. Измъкването от капана на частните дългове обаче трябва да бъде приоритет за европейските лидери. По-добре капитализираните банки ще имат по-голяма възможност да отпускат кредити; те ще улеснят и създаването на банков съюз. Един континент, пълен с фирми зомбита и разорени домакинства, никога няма да просперира. На Марио Драги се пада задачата да започне с разчистването. По БТА

Стефан Генов: Движим се бавно, но сигурно напред

Старши треньорът на Локомотив Сф Стефан Генов коментира пред Гонг очакванията си за утрешното гостуване на лидера Литекс в Ловеч. „Отиваме с оптимизъм за този мач, независимо че ще срещнем тежък съперник, който неслучайно е на това място в класирането. Тръгваме с добро настроение, надяваме се и да се върнем със същото настроение. Във футбола всичко може да се случи, така че тръгваме с позитивни мисли. Със сигурност Румен Трифонов няма да може да играе заради контузия. Елтон, Том и Бранеков са под съмнение дали ще могат да играят, макар че влиза...

Безплатни учебници за всички ученици в Кюстендил или таблети за учене от електронните им варианти?

Обществен посредник или омбудсман в община Кюстендил на този етап няма да бъде избиран. Съветникът Младен Ризов, който бе вносител на докладна за създаване на работна група за набиране на кандидати и изработване на вътрешен правилник за работата му, я оттегли. Ризов се аргументира с липсата на средства за обществения посредник в Бюджет 2013."Необходими са много средства, но и омбудсмана може да свърши много полезна работа на кюстендилци. Темата ще я дискутираме при Бюджет 2014", каза Младен Ризов.Съветникът предложи и създаването на стаи с мулт...

Рашидов: Всички са ставали доносници заради кариерите

Евтим Костадинов, председател на комисията за разкриване на досиетата, предупреди, че с прекратяване дейността на комисията сега ще се подходи некоректно към вече обявените имена, ще се създадат условия за спекулация с документи

"Голямата уста": Мишо си мишкува!

Руслана Попова, по-известна след участието си във „ВИП Брадър Руслана Попова, по-известна след участието си във „ВИП Брадър" по Нова телевизия като „Голямата уста" изказа доста остри мнения по адрес на „Брадърите". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Мишо Шамара е платен помияр, откъдето и да го барнеш, все е гнил! Плащат му БСП и правителството на Орешарски. И предвож

Докога ще праскат карти и пият бира върху Царя?

Протестиращите използват паметника на Цар Освободител за катерушка, простират прането си около него, праскат карти и си правят бирфест, възмути се соцдепутатът Кирил Добрев.

Вижте най-скъпите костюми за Хелоуин

Специално за най-големите почитатели на Хелоуин, ще представим малка колекция от най-скъпите костюми, продавани в мрежата, подбрани от „СитиПейджес“....

"Гардиън": Мария е ромка и пак ще стане невидима

Както и други ромчета тя ще трябва да живее в неграмотност, безработица

    


Приеха проект за бюджет на НЗОК за 2014 година

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие проект за бюджет на институцията за 2014 г. Решението за новия проект стана на извънредно заседание на надзора вчера вечерта, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Апелативният съд върна едно от делата срещу Вальо Топлото в прокуратурата

Софийският апелативен съд върна на прокуратурата едно от делата срещу бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото. По него той отговаря за присвояването на близо 6 млн. лева от дружеството и на първа инстанция през 2009 г. беше осъден на 14 години затвор и конфискация на цялото имущество. Апелативният съд е преценил, че по процеса срещу Топлото и останалите четирима подсъдими има допуснати сериозни грешки от страна на прокуратурата при изготвянето на обвинителния акт и е нужно той да бъде преработен. Отменената присъ...

35 години затвор за извършители на атентат срещу Мандела

Южноафрикански съд осъди на 35 години затвор лидерите на крайнодясна бяла групировка за атентат през 2012 година срещу бившия президент Нелсън Мандела. При опита за покушение загина един човек, а няколко други бяха ранени, посочва БГНЕС. Присъдите варират от 10 до 35 години затвор, като осъдените на 35 години са общо петима души, включително Майк дьо Тоа. Дьо Тоа е лидерът на групировката, наречена "Боермаг" на името на потомци на холандски заселници, пристигнали в Южна Африка през 17-ти век, уточни Сидупе Симасику, говорител на прокуратурата. ...

Проектът за бюджет на НЗОК за 2014 година е приет

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие за бюджет на институцията за 2014 г. 

Решението за новия проект стана на извънредно заседание на надзора вчера вечерта, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

През следващата година касата ще разпо Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие за бюджет на институцията за 2014 г. Решението за новия проект стана на извънредно заседание на надзора вчера вечерта, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева През следващата година касата ще разпо

Бащата на Черната Златка почина

Биологичният баща на Черната Златка е починал, съобщи „Флагман“.
Димитър Димитров-Мутата претърпя  ампутация и на двата крака. От три месеца той е в МБАЛ-Бургас, преди време е претърпял и операция на главата.
През лятото той се е почувствал зле, имал е проблеми със сърцето...




















Биологичният баща на Черната Златка е починал, съобщи „Флагман“. Димитър Димитров-Мутата претърпя ампутация и на двата крака. От три месеца той е в МБАЛ-Бургас, преди време е претърпял и операция на главата. През лятото той се е почувствал зле, имал е проблеми със сърцето...

Външният министър: Няма как случаят „Боевски” да остане без последствия

Липсата на комуникация в случая „Боевски” е основният проблем, който постави на изпитание всички държавни институции, защото е недопустимо Министерството на външните работи и българските институции да научават за това от медиите, едва при завръщането на Гълъбин Боевски в страната. Това коментира в интервю за Дарик външният министър Кристиян Вигенин. Той уточни, че посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов вчера е бил изслушан от ръководството на МВнР. Веднага щом получа доклада, ще се срещна с посланик Николов и ще съобщим решенията, допълни мини...

Блъснаха 79-годишна на пешеходна пътека в Благоевград

Лек автомобил "Опел" блъсна 79-годишна жена на пешеходна пътека в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Отново слънчево

Прогноза за 30 октомври, сряда През нощта над страната ще бъде предимно ясно и тихо. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в Сливен около 9°. В сряда времето ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. В часовете преди обяд на места в равнините и около водните басейни ще има мъгла, а над източните райони - ниска слоеста облачност; около обяд видимостта в равнините ще се подобри. Ще остане топло за края на октомври с максимални температури между 20° и 25°, в Сливен около 23°. Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното з...

Стойчо Стоев: Имаме сериозни здравословни проблеми

Старши треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев призна, че има сериозни здравословни проблеми в отбора преди гостуването на Черноморец Бургас, които дори могат да засегнат мача в Лига Европа срещу Черноморец Одеса. Травмите на Мишел Платини и Христо Златински получени срещу Любимец се оказаха по-сериозни от очакваното. „Здравословно не сме много добре. Златински и Платини са извън строя, а лошото е, че не се знае колко време ще са аут. Платини ще претърпи операция. Очакваме магнитния резонанс на Златински, но има голяма вероятност да не успея да го ...

Върнаха в прокуратурата дело срещу Вальо Топлото

Магистратите от Апелативния съд посочват, че по делото, водено срещу Димитров и останалите четири лица, има допуснати множество процесуални нарушения от страна на прокуратурата при изготвянето на обвинителния акт

Лидер на група, подготвяла атентат срещу Мандела осъден на 35 години затвор

Още двадесет души от групата са получили присъди от между 5 и 30 години затвор

"Пирогов" пред риск да спре плановия прием на пациенти

Съществува реална опасност "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти, заяви пред журналисти директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. Това може да се случи в най-скоро време, тъй като Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември ... Съществува реална опасност "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти, заяви пред журналисти директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. Това може да се случи в най-скоро време, тъй като Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември ...

"Пирогов" пред фалит, има опасност да не приема пациенти

Съществува реална опасност Съществува реална опасност "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти, заяви пред журналисти директорът на лечебното заведение доц. Стоян Миланов. Това може да се случи в най-скоро време, тъй като Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември ...

Окупация и в УНСС: Ние не спим!

Толкова ли нямат поне един експерт по оставки, питат недоволните

    


Камелия предлага: Гола секретарка за всеки министър!

Русата фолкдива Камелия се изказа в полза на младите момичета, които имат доста провокативно поведение и ги виждаме по-често голи отколкото облечени.

Да интегрираме сирийците в обществото, призова ГЕРБ

По думите на Цветанов сред бежанците има преподаватели, научни работници

LG представя първия в света извит смартфон

/КРОСС/ LG Electronics (LG) официално представи революционния LG G Flex. Това е първият смартфон на пазара с извит екран, следващ контура на лицето на потребителя. G Flex е най-новото допълнение към серията висок клас устройства на компанията - G. В унисон с нейната концепция телефонът демонстрира патентовани от LG технологии на батерията и дисплея, които компанията представя за първи път на пазара. LG G Flex предлага и ново потребителско изживяване, вдъхновено от извитата му форма.                                     "LG G Flex е най-доброто превъплъщение на идеята за извит смартфон досега," каза Йонг-сеок Парк, президент и главен изпълнителен директор на LG Electronics Mobile Communications Company. „Със своя революционен дизайн, иновативен хардуер и функции, изцяло съобразени с нуждите на потребителя, LG G Flex е сред най-значимите иновации в мобилните комуникации, откакто думата „смартфон" навлезе в ежедневния ни речник." Форма + Функции: Дизайн, съобразен с естествените извивки Дизайнът с вертикална извивка на LG G Flex намалява разстоянието между устата на потребителя и микрофона в сравнение с традиционните телефони, когато устройството се държи до ухото

23-каратова златна монета бе открита в крепостта Урвич

23 – каратов солид, бе намерен при разкопките от Урвичката средновековна крепост. Професор Николай Овчаров, заедно с колежката си доцент Бони Петрунова дадоха пресконференция в БТА.

Любопитни артефакти от проучванията на местността Панчарево, бяха представени на събитието.

Златната монета - солид е от времето на император Марциан (Маркиан) 23 – каратов солид, бе намерен при разкопките от Урвичката средновековна крепост. Професор Николай Овчаров, заедно с колежката си доцент Бони Петрунова дадоха пресконференция в БТА. Любопитни артефакти от проучванията на местността Панчарево, бяха представени на събитието. Златната монета - солид е от времето на император Марциан (Маркиан)

Директна самолетна линия свързва София и Дубай

Летище София откри директна линия от София до Дубай. Новата дестинация за първи път свързва удобно столицата ни, през летище Dubai World Central, с градове в Близкия изток, съобщиха от Летище София. Полетите до Дубай са три пъти в седмицата - вторник, четвъртък и събота от Терминал 1 и се изпълняват от нискобюджетната авиокомпания Wizz Air. Според изпълнителния директор на Летище София Христо Щерионов откриването на новата линия София – Дубай е поредното признание, както за потенциала на българския пазар, така и за дейността на аеропорта, който...

Печалбата на PetroChina през третото тримесечие се покачи с 19%

Приходите на китайската петролна и газова компания са нараснали с 5,5% до 581,7 млрд. юана

    


Регулатори глобиха "Рабобанк" с 1.07 млрд. долара за манипулация на Libor


Европейски и американски регулатори постановиха холандската банка "Рабобанк" да плати глоба от 1.07 млрд. долара заради доказани манипулации с водещ лихвен процент, съобщи Ройтерс.

От самата банка обявиха, че са глобени със 774 млн. евро от регулаторите на САЩ, Великобритания и Холандия, след като е било доказано, че 30 нейни служители са били въвлечени в "неуместно поведение", свързано с манипулация на равнищата на ключови показатели, които определят равнищата, при които банките...

Кавафис в стил „поп“

Откъси от стихове на големия гръцки поет Константинос Кавафис в метростанции и превозни средства – реакции, доводи „за“ и „против“

прочети повече

България е на пето място в света по застаряване на населението

България се подрежда на пето място по застаряващо население в световен мащаб, обяви пред журналисти във вторник доц. д-р Игнат Петров, ръководител на секция "Геронтология” в Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Той участва в провела се научно-практическа конференция по проблемите на стареенето.   Данните се базират на проучването на ООН сред 200 страни. С лоши показатели като съотношение на хора на 65 г. от една страна и деца и хора в работоспособна възраст от друга са още Гърция и Италия.   Психогеронтологът изтъкна, че мнозина от възрастните хора страдат от малки депресии, а някои от тях злоупотребяват с приспивателни. Успокоителните със зелена рецепта не бива да се взимат повече от няколко месеца, защото се получава пристрастяване, подчерта той.   На фона на редица здравословни и социални проблеми българите живеят средно с 10 години по-малко от населението на развитите европейски страни. Половината от старите хора харчат 50% от пенсията си за лекарства, постави друг проблем акад. д-р Григор Велев, председател на БАНИ.   Долната граница на заболеваемостта се снижава, става въпрос предимно за сърдечно-съдовите заболявания и мозъчните инсулти, отбеляза още един участник в конференцията - акад. д-р Боян Лозанов. Той даде и потресаващи факти – 40% от българското население страда от метаболитен синдром (например диабет), всеки пети има проблеми с щитовидната жлеза.   Според него трябва да се наблегне на превенцията, а за болните възрастните хора да се създадат центрове по геронтоздравни заведения към университетските и големите многопрофилни болници, където те да получават адекватна помощ. Нужно е медицинските университети и колежи да включат в своите програми часове по гериатрия за студентско обучение и следдипломно образование на лекарите и специалистите за здравни грижи. Квалификацията на семейните лекари в тази посока също трябва да се повиши.   Увеличаващата се продължителност на живота поставя предизвикателства и пред здравната система във Великобритания, призна проф. Питър Колман от Университета Саутхемптън.   На Острова обаче държавата отделя пари за медицински сестри, които се грижат за възрастни хора с деменция и други заболявания и които оказват логистична помощ на семействата им.

Изграждат три къщички от семеен тип за деца с увреждания

Три центъра за настаняване от семеен тип, всеки от които е с капацитет 14 деца /12 деца от специализирани институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца от общността по спешност/ ще бъдат разкрити в Русе. Те се реализират по проекта „Нашите деца са нашата отговорност-разкриване на комплекс от резидентни услуги за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 г. в Община Русе“, съобщиха на пресконференция зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров и директорът на Дирекция „Здравни и социални дейности“ към Община Русе Мариела...

Крем и маска срещу стрес

Cтресът опъва и нервите, и кожата. Ако често сте под напрежение, се появява стегнатост на лицето, причинена от мимическите мускули. Обменните процеси в клетките се забавят, кожата получава по-малко кислород и подхранващи съставки. Организмът изработва вредния кортизон, наречен Cтресът опъва и нервите, и кожата. Ако често сте под напрежение, се появява стегнатост на лицето, причинена от мимическите мускули. Обменните процеси в клетките се забавят, кожата получава по-малко кислород и подхранващи съставки. Организмът изработва вредния кортизон, наречен "хормон на стреса", и адреналин, които намаляват имунитета. В резултат с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване