Мариан "налази" разголената Анелия

Йоана стана поредният изгонен участник във VIP Brother

    


П. Панов: Бизнес симулациите могат да бъдат 100% инвестиция

„След настъпване на кризата работодателите се насочиха към придобиване на стратегически обучения“, каза експертът

    


Опасност от падащи камъни има в Искърското дефиле

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи, съобщиха от АПИ.Състояние на Автомагистралите: АМ "Тракия": област Пазарджик: Затваря се аварийната лента на км. 96+550 ляво платно, посока София за възстановителни работи. При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в платното Бургас-София. Затваря се платното София-Бургас. При възникване на...

Три жертви на катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 25 тежки пътнотранспортни произшествия с 26 ранени и 3-ма загинали, съобщиха от МВР.За района на София са станали 129 леки и 6 тежки пътнотранспортни произшествия с 8 ранени

Камион се е блъснал в български автовлак в Германия

Шофьор на камион е бил сериозно ранен, след като се е блъснал в спрял български автовлак в германската федерална провинция Долна Саксония, съобщи в. „Делменхорстер Крайзблат”. Инцидентът се е случил в понеделник следобед на магистрала 1 към Оснабрюк. 32-годишният шофьор е налетял с камиона си върху автовлак от България, който не се е движил в този момент. Водачът на автовлака, който е на 31 години, е останал невредим. Наложило се е цялостно затваряне на магистралата заради операцията по спасяването на шофьора на камиона, който е бил заклещен в кабината на водача.Според първоначалните оценки, щетите от катастрофата възлизат на около 60 хиляди евро.

ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА – НАЧАЛОТО НА ОЛИГАРХИЯТА

Схемата на издигането й е класически проста и в нея са омесени бивши комунистически величия, мутри, държавна подкрепа и любимият Бойко Борисов. Ако накарате някого да ви изреди кои са най-заможните жени, сред тях със сигурност ще има едно име – Цветелина Бориславова. Но ако накарате този човек да ви каже как се е случило нейно “израстване”, едва ли ще може да ви каже.

Схемата е класически проста и в нея са омесени бивши комунистически величия, мутри, държавна подкрепа. Изобщо всички съставки на добре изразената олигархия. Може би в страната няма друга фигура, която по-добре да олицетворява олигархията от Цветелина Бориславова.

Крехката на вид дама е известна с коравия си нрав, очевидно кален в бизнес партнирането и личния живот с хора като Румен Николов-Пашата и Бойко Борисов.

Дъщерята на Държавна сигурност

Бориславова израства в чужбина. Баща й Борислав Карагьозов е служител на Първо главно управление на Държавна сигурност. Работил е в посолствата на България в САЩ, Индонезия и Румъния.

От дългия живот зад граница Бориславова извлича умението да се справя добре с чуждите езици. А това в края на комунистически режим заедно с високопоставени контакти са гаранция за добра кариера. А високопоставени контакти има. И то в повече.

За девойката освен бащата се грижи и свекърът. Бившият й съпруг Стефан Абаджиев, от когото има две дъщери, е син на Иван Абаджиев, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и посланик в Румъния. Преди 1989 г. Цветелина е учила в Букурещ философия, а в България е завършила английска, испанска филология и международни икономически отношения.

С тази визитка и вече споменатите контакти мястото и във външно-търговските дружества е гарантирано. Мечтата за висшата номенклатура на Живковия режим е лесно постигната от Цветелина. Тя заема позиция в небезизвестното “Инко” превърнало се впоследствие в инкубатор за банкери, политици и не съвсем обикновени шмекери.

Бойко на хоризонта

В първите години на прехода съдбата и кариерата на Бориславова са неясни. Очевидно обаче в нея е проговорил усетът, че на правата комунистическа вяра идва края и човек трябва да се ориентира към нещо по-материално.

Какво по-материално от Бойко Борисов. Някогашният охранител на Тодор Живков, който по-късно се издига до главен секретар на МВР, кмет на София и премиер на България, тогава все още е съвсем начинаеща мутра.

Градската легенда разказва, че както си е в стила му, Борисов среща дамата на сърцето си в автосервиз. Той е женен, тя е омъжена, но между тях пламват чувства. Развеждат се и от 1992 г. заживяват на семейни начала.

Годините след 1989 г. принадлежат на политическите шмекерии, яростни политически емоции и на първото силово завземане и разпределение на бизнес. Появява се феноменът ”борец”, еволюирал до “застраховател”, а после обикновен “охранител”.

След като Бориславова се прикрепя към Бойко, той я прави съдружник в редица фирми с мутренска репутация. Така дамата с няколко висши образования се оказва съсобственик и управител на “Интер прайм тобако”, заедно с един вождовете на СИК Румен Николов – Пашата. Фирмата е един от големите играчи в дистрибуцията на цигари в началото на 90-те.

Бориславова става и съдружник на Бойко Борисов във фирмите “ИПОН”, “ИПОН – 2”, съсобственик и управител на “Сириус -2”, на разни представители на офшорки. Годините са бурни, а мутренската борба е безмилостна. Много от водещите играчи плащат с живота си.

Сред тях за малко да се окаже и самата Бориславова. През 1997 г. джипът й е взривен, а Цветелина оцелява по чудо. Возилото избухва, докато го отключвала с дистанционното. Цветелина претърпява поредица от операции на главата.

Банкерство в аванс

Година по-рано през 1996 г. в страната се е развихрила банкова криза. Частните финансови институции фалират една след друга. Със спестяванията си са завлечени милиони вложители. Техните пари преминават в ръцете на кредитни милионери и новоизлюпени богаташи.

Тогавашният премиер Жан Виденов пада от власт и на негово място идва председетелят на опозиционния блок СДС Иван Костов. Новият министър-председател е в тесни приятелски връзки с ресторантьора Славчо Христов – човек от кръга СИК, към който гравитира и Бойко Борисов.

От ресторанта на Славчо Христов – “Олимп” идва името на т. нар. приятелски кръг “Олимп” – хора от ръководството на СДС, които се събират в ресторанта и преразпределят зоните на влияние в страната. Там те обсъждат и впоследствие приватизират държавни фирми, определят победителите в най-големите конкурси за обществени поръчки и усвояват предприсъединителни фондове на ЕС. По времето на Костов СИК измества ВИС-2 от лидерските позиции в охранителния бизнес.

Бойко Борисов и Цветелина са бизнес партньори с един от босовете на СИК – Румен Николов-Пашата и по тази линия са добре познават Славчо Христов. Познанство, което по-късно в годините преминава в стройна бизнес организация.

При управлението на Костов Христов придобива контрол над водещите ни курорти – Златни пясъци, Пампорово и на “Бороспорт”, която стопанисва Боровец.

Освен в туризма Славчо Христов има и интереси във финансовия сектор. Чрез система от офшорки в края на управлението на СДС през 2000 г. той притежава над 40% от БРИБанк и е председател на надзорния й съвет. Същата година БРИБанк приватизира фалиралата Стопанска банка. Двете се обединяват и получават името СИБанк.

Сделка без надзор

Сделката става с политически протекции, защото шефката на “Банков надзор” в БНБ Емилия Миланова като кума на премиера не могла да откаже на премиерския приятел Славчо. БРИБанк се ангажира да плати 80, 1 млн. лв. на кредиторите на Стопанска банка.

Империята “Олимп” слага ръка над военно-промишления комплекс в България. Стопанска банка беше сред основните кредитори на предприятията от ВПК. А бившата БРИБанк беше и агент по приватизацията на “Арсенал”, “Бета”, “Пима” и “Трема”.

Близки до СИБанк РМД-та и с пари на финансовата институция купуват и най-апетитните парчета от българските летни и зимни курорти.

“Бороспорт” – дружеството, което стопанисва любимия на видните СДС кадри зимен курорт, е приватизирано от РМД “Самоков Боровец 21” за цена от 4. 9 млн. долара, платени в брой. През 2001 г. “Турист инвест” – Цюрих, купува 60% от “Пампорово” АД срещу 11 млн. долара в брой. Банката на Христов финансира две РМД, кандидатстващи за пет ВЕЦ, обединени в каскадите “Пиринска Бистрица” и “Санданска Бистрица”. Общата предложена сума от РМД е 65 млн. долара.

През банката започват да минават всички държавни плащания – на НОИ, БТК, НЕК, МВР, митници и др. След скандалната приватизация на “Нефтохим – Бургас” банката започва да обслужва и парите на “Лукойл”. Малко след това охранителната фирма на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова “Ипон”, която охранява обекти на Славчо Христов, сключва договори за охрана с “Лукойл”, “Мобилтел” и фирми, близки до властта.

Това са годините, в които Бориславова получава бойното си кръщение в правенето на бизнес с държавата. Връзката Борисов – Бориславова – Христов се задълбочава все повече.

Пълен контрол

СИБанк се превръща в държава в държавата. Към нея текат парите на много държавни фирми и институции. Около нея се структурирт отрасли, сектори и предприятия с предсказуемо добро бъдеще. С държавна подкрепа една българска банка се превръща в ключов фактор за икономиката на страната. За по-малко от три години тя успя да сложи ръка на военно-промишления комплекс, на основни предприятия в индустрията и транспорта, да навлезе мощно в туризма.

Затова и контрола над банката е жизнено важен, защото на практика означава контрол над държавата.

В началото на 2001 г. на сцената у нас се появява митичната фигура на Симеон Сакскобуркготски. Бившият монарх обявява планове да влезе в политиката, а в страната през юни има избори.

По време на визитите си из страната царят е охраняван от фирмата на Борисов и Бориславова. Бойко лично е на метри зад Симеон. Владеещата испански Цветелина пък го играе компания на царската съпруга Маргарита.

Така тандемът Цветелина – Бойко подготвя почвата за последвалото си изстрелване при управлението на НДСВ.

 

Очаквайте: Как собствеността на СИБанк и всичко около нея премина в Цветелина Бориславова

 

В. Репортер

Предимно слънчево

Прогноза за 29 октомври, вторник През нощта над по-голямата част от страната ще има временни увеличения на облачността. Вятърът ще стихне. В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. През деня ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Почти тихо. Ще остане топло за сезона с минимални температури между 7 и 12 градуса, максимални - между 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за октомври. Над планините ще бъде предимно слънчево, съ...

LG с нов гъвкав смартфон

Първия си извит смартфон – LG G Flex представи южнокорейският производител LG Electronics. С този нов смартфон компанията ще се конкурира със сънародниците си от Samsung, които вече показаха своя Galaxy Round.

Извитите дисплеи и гъвкави екрани са поредното голямо бойно поле за мобилните производители. Новата технология на гъвкавите дисплеи, според експертите може да променят пазара на смартфони.

Устройствата с извити екрани предоставят повече удобство при хващане от тези с плоски екрани. За момента обаче липсата на нови хитови функции пречи на превръщането им в тенденция в близко бъдеще, смятат специалистите. Наред с това разходите по производството остават относително високи.

Повече за новото предложение на
LG четете в Econ.bg.


Внасят зубри у нас 10 века след като изчезнали

Десет века след изчезването на зубъра, известен още като европейски бизон, започва възстановяването му по българските земи. Пилотният проект “Дивият свят на Източните Родопи” стартира в дивечовъдната станция “Студен кладенец” край Кърджали, където бяха пуснати един мъжкар и 4 женски. Петте животни идват от 2 развъдни станции в Германия.
Десет века след изчезването на зубъра, известен още като европейски бизон, започва възстановяването му по българските земи. Пилотният проект “Дивият свят на Източните Родопи” стартира в дивечовъдната станция “Студен кладенец” край Кърджали, където бяха пуснати един мъжкар и 4 женски. Петте животни идват от 2 развъдни станции в Германия.

От малки знаят: 38% от децата под 2 г. ползват таблет или смартфон

Нашествието на технологиите в живота ни вече е не просто осезаемо, а по-скоро съвсем нормално за повечето хора. И няма как да е иначе – смартфоните, таблетите и прочее подобни джаджи са навсякъде около нас.

Оказва се, че дори са станали предпочитан начин за забавление и за най-малките.

Близо две от пет деца използват таблет или смартфон, преди още да могат да говорят с пълни изречения. Това сочат резултатите от ново изследване.

Според изследване на Common Sense Media – щатска неправителствена организацията за защита на семейството, 38% от децата под 2-годишна възраст в САЩ използват мобилно устройство, за да играят игри, да гледат видео или други свързани с медиите дейности. За сравнение през 2011 г. този процент е бил около 10.

Вижте пълните резултати от изследването при Еcon.bg и преценете сами плашещо или напротив – обнадеждаващо е това

Брюксел ни дава 95,7 млн. евро за опазване на границите

Брюксел ще ни даде 95,7 млн. евро за опазване на границите, техническа помощ, обща визова политика, както и за оперативна подкрепа и подпомагане на полицейското сътрудничество, съобщава в. "24 часа". 

Парите се отпускат за периода 2014-2020 година. Заради кризата с бежанците Европейската комисия ще финансира България с 11,5 млн. евро за същия период.

Средствата ще бъдат предоставени на страната ни от европейския фонд "Вътрешна сигурност", съобщава зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.






























"24 часа"

Цветков хвърля депутатския си имунитет, ако се докаже, че е удрял вратите на СУ

Борис Цветков, депутат от БСП.

Депутатът от БСП Борис Цветков обеща да се откаже от депутатския си имунитет, ако се докаже с кадри, че е блъскал по вратите на Софийския универститет в неделя заедно с агитка провокатори, които нахлуха в двора на университета и се опитаха да нахлуят в окупираната от студентите сграда на Алма Матер.

Той беше принуден да даде това обещание в ефира на БНТ от проф. Калин Янакиев, политик от ДСБ и преподавател във философския факултет на СУ.

Изненадващо Цветков се разграничи от младежите с бръснати глави, които нахлуха в двора на окуперания университет и обяви, че не ги познава. Той уточни, че не ги е предвождал, а е бил най-отзад и ги е призовавал да не крещят и да не тичат.

Не приемам викане, особено на нецензурни дума и на тичане в храма – Алма Матер, смирено обяви Цветков. Той отрече да е призовавал към късане на плакатите на студентите окупатори.

Тези хора бяха в нетрезво състояние и се държаха като глутница кучета, напомни Калин Янакиев.

Не е констатирано престъпление или нарушаване на обществения ред в неделя, обяви също пред БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Нека се разберат в Софийския университет – имат си академичен съвет, имат си ръководство, обяви още Лазаров, с което намекна, че МВР няма работа в универстета. Полицията може да се намеси, само ако има престъпление, уточни той.

Статията "Цветков хвърля депутатския си имунитет, ако се докаже, че е удрял вратите на СУ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

България е 58-а в света по реформи за бизнеса

Световната банка: В България все по-трудно се започва бизнес.

България е на 58-о място за реформи в полза на предприемачеството, сочи класация на Световната банка.

Проучването, озаглавено “Да се прави бизнес”, изследва напредъка в реформите в полза на свободното предприемачество в 189 страни в цял свят.

Бълагрия запазва мястото си от 2012 г. и се нарежда на 58-о място в света.

Експертите на Световната банка изследват най-вече нормативната рамка, която регламентира работата на частния бизнес. Те се фокусират най-вече върху условията, в които може да започне работа нов частен бизнес. Друг фактор в класацията е достъпът фирмите до кредит и данъчните облекчения за новите предприятия.

На първо място в класацията е Сингапур, а в дъното на проучването е Чад.

Статията "България е 58-а в света по реформи за бизнеса" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ново откритие: Съставки в марихуаната може да убият някои ракови клетки

Ново изследване на учени от Великобритания установи, че съставки, открити в марихуаната, може да убият ракови клетки на хора, болни от левкемия. 

Левкемията е една от най-опасните и разпространени форми на рака, като само във САЩ убива 24 000 души годишно, писа Huffington Post.

"Канабисът има комплексно действие. Той удря някой от най-важните процеси, които са необходими на раковата клетка, за да оцелява", казва д-р Уай Луи, онколог в университетската болница Сейнт Джордж.

Според лекаря марихуаната може да има ефект и да се прилага със стандартната химиотерапия.

Изследването проучва шест различни непсихоактивни видове канабис, които обаче не са придружени с така наречения high ефект. Те показват, че марихуаната има доста преимущества, що се отнася до левкемията, тъй като спира развитието на раковите клетки в организма.

Д-р Луи обаче предупреждава, че има над 80-100 вида различни канабиси. Така че няма как да се разбере със сигурност кои са антиракови и кои са наистина вредни за здравето.












Huffington Post


Медсестри ще се обучават в Шумен

Медицинският университет във Варна ще отвори свой филиал за медсестри в Шумен, обяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. Той ще заработи от 15 септември 2014 г.Министърът бе на посещение в града, където се срещна на закрито заседание с директори на училищата. Някои от тях се оплакали, че заради делегираните бюджети вземат по-малки заплати Медицинският университет във Варна ще отвори свой филиал за медсестри в Шумен, обяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. Той ще заработи от 15 септември 2014 г.Министърът бе на посещение в града, където се срещна на закрито заседание с директори на училищата. Някои от тях се оплакали, че заради делегираните бюджети вземат по-малки заплати

Да работиш легално в ЕС – реален шанс от Нова година

След Нова година ще можем да работим навсякъде в Европейския съюз. Очаква се тогава да бъдат вдигнати ограниченията, наложени на България и Румъния при влизането им в ЕС през 2007 г.

Все още обаче 8-те държави, които се чувстват най-застрашени от приток на източноевропейци, не са дали оценка колко българи и румънци очакват. Страните, които все още не са отворили пазара си за граждани на България и Румъния, са Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия и Великобритания.

Мартин работи като финансов анализатор с над 5 години стаж в сферата на сигурността на финансовите разплащания през интернет. Работил е над две години в Ирландия – знае перфектно английски, при това с ирландски акцент. От година търси работа в Ирландия. Независимо че там ограниченията за работа на чужденци отпаднаха още април 2013 г. със задна дата от 2012 г., той е успял да се яви само на три интервюта.

За едното работно място е бил и идеалният кандидат, но щом са разбрали, че е от България, учтиво му отказали. От десетките мейли, които праща, на повечето той не получава отговор или отговорът е, че държавата не работи с България. Там не може да работиш, ако нямаш банкова карта, но не ти издават такава, ако нямаш сметки на твое име.

Европейската комисия неведнъж е признавала, че всеки има право да работи където пожелае, но при повече от 10,7 милиона мигриращи в Европа мнозинството се оплакват от различни дискриминационни условия в отделните страни.

Мартин не се отказва, работи тук и не бърза. Но вече се замисля и за още един вариант. С отпадането на ограниченията за работа в ЕС от началото на 2014 г. Мартин ще опита да си намери работа в Малта. Там, по действащите в момента правила, работодателят трябва да докаже, че е направил всичко възможно да наеме първо местен гражданин. За да работиш в Малта, трябва да имаш разрешително за работа. То се издава от работодателя, но когато назначава чужденец, той трябва да докаже пред държавните органи, че именно този е най-компетентният кандидат за съответната позиция и няма местен жител, който да е в състояние да извърши тази работа. Това сега става доста трудно и по сложна и бавна процедура.

В отделните провинции на Австрия пък разрешителните за работа са ограничени и не могат да бъдат надхвърляни. Наличието на квоти е спънка за намирането на работа в страната, обяснява Стоян. Затова той се връща от Австрия, за да изчака отпадането на ограниченията от 2014 г.

Над 500 000 българи работят в ЕС

В момента работниците от България и Румъния се ползват с пълни права на свободно движение в 17 (от 25) държави членки (Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Белгия) и също не се нуждаят от разрешение за работа за работа в Чешката република. Останалите държави членки (Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия и Великобритания) изискват разрешително за работа за български и румънски работници. 

Статистическите данни за населението на държавите членки и изследване на работната сила в ЕС показват, че в началото на 2010 г. около 2,5 млн. български и румънски граждани са живеели в страните от ЕС-15. Това означава, че средният дял на българите и румънците, живеещи в ЕС-15 се е увеличил от 0,2% през 2004 г. до 0,6% през 2010 г.

И докато в ЕС има 2,1 милиона румънски граждани, главно в Италия, Испания и Германия, то българските граждани са 430 000. Те работят и живеят основно в Испания (168 000), Германия (66 000), Гърция (54 000) и Италия (46 000). 

Българските имигранти – между "добре дошли" и "не ви искаме"

Правителствата на 8-те "застрашени" страни засега не обявяват оценки колко българи и румънци се очакват, защото предишни проучвания в някои от тях се оказаха неточни.

Във Великобритания например се сочеха изследвания, според които още през 2014 г. страната ще бъде залята от стотици хиляди безработни българи, които ще източват социалната система. Това доведе до кампания срещу отварянето на пазара и искания за недопускане на имигранти от нашата страна.

Холандия също се присъедини към хора на желаещите да затворят достъпа за български и румънски имигранти. Неограниченият достъп на българите и румънците до европейските трудови пазари може да доведе до инвазия на евтина работна ръка, заяви неотдавна холандският министър на труда и социалната политика Лодевейк Асхер. По думите му неговите съграждани с по-ниска квалификация могат загубят работата си с отварянето на трудовите пазари за българи и румънци.

Във Великобритания все още продължават да се чуват гласове против отварянето на страната за нашите съграждани. Евродепутатът Найджъл Фараж (група "Европа на свободата и демокрацията", Великобритания) заяви наскоро при обсъждане в Европейския парламент, че е против либералната политика на ЕС по този въпрос.

Според Фараж в момента във Великобритания има 600 000 безработни източноевропейци, а британската обществена система плаща за 50 000 източноевропейски деца, които живеят в чужбина. Това ни струва по един милион лири на седмица. "Нещата ще се влошат допълнително – догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и – за съжаление – повече престъпност", заяви Фараж.

Междувременно стана ясно, че наплив от българи във Великобритания не може да се очаква. Според дипломати от двете страни, през 2014 г. На Острова вероятно ще дойдат не повече 35 000 души. Преди месец "Дейли Телеграф" цитира британския държавен министър за борбата с престъпността Джеръми Браун, който заяви, че отварянето на границите за източноевропейци е в интерес на британската външна политика и е добро за икономиката. Той призна, че имигрантите са поставили под натиск обществените услуги, но каза, че като цяло положителните страни надделяват над отрицателните. По мнението на Браун "те просто се подчиняват на същите правила, както британците, които живеят в Испания или имат вила във Франция, или които работят в Германия".

Европа има нужда от квалифицирани специалисти

Страните членки имат нужда от повече квалифицирана работна ръка и много наши специалисти ще могат по-лесно и успешно да се реализират в ЕС. В Германия например, а и в много от останалите страни членки има хроничен недостиг на специалисти в инженерната област, строителството, управлението на железопътни композиции, изграждане на ВиК мрежи. Нужни са също така IT кадри, та дори и специалисти по преработка на отпадъци.

Според ОИСР само в Германия към 2025 г. се очаква недостиг на 5,4 милиона работници с професионално обучение или допълнителна квалификация. Към момента там са необходими над 40 000 висшисти от различни специалности. Белгия всяка година се нуждае от 40 000 чуждестранни работници.

Подобна е ситуацията и в много други страни от общността

На последната сесия на Европарламента през миналата седмица бе обсъден въпросът със свободното движение на работници в ЕС. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор за пореден път заяви, че предстоящото догодина пълно отпадане на съществуващите досега ограничения за работа на българи и румънци няма да доведе до натиск над европейските обществени и осигурителни системи. Свободното движение на хора в ЕС е една от основните свободи и носи икономически растеж. Въпреки че всеки пети европеец изразява желание да се премести в друга държава, едва три на сто (14 милиона) жители на ЕС са настанени трайно в държава от общността, различна от тяхната родина, посочи комисарят, като се позова на официални данни. По неговите думи все още съществуват много пречки пред онези, които желаят да променят страната, в която работят.

Андор отбеляза, че от 1 януари догодина българите и румънците ще могат да се възползват от правата, достъпни досега за останалите граждани на ЕС. Знам за изразените опасения от предстоящ допълнителен натиск над общественоосигурителните системи в някои държави. Опитът ни досега показва, че хората сменят държавата, в която живеят, най-вече в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от приемащата държава, заяви Андор.

Трябва да се разбере, че по-голямата част от българите и румънците, които искаха да работят в чужбина, вече напуснаха родината си, добави той. Занапред очакваме все по-малко граждани на тези две държави да се преселват, като отново основната част от тях ще търсят работа. Вероятно много от хората, които досега работеха незаконно, ще "излязат на светло" от догодина, добави Андор.

Въпреки политическите и медийните твърдения за злоупотреби с общественоосигурителните системи от страна на новопристигналите, досега държавите от ЕС не са успели да предоставят никакви убедителни доказателства в тази посока, уточни еврокомисарят. По неговите думи ЕК ще подкрепи държавите в случаите на установени злоупотреби, но това е въпрос, уреден от националното право. Ще разработим упътване за борба със злоупотребите, каквито например представляват браковете от съчувствие (с неевропейски граждани), посочи Андор.













Рая Лечева


Гълфстрийм забави ход, вещае сурова зима

Топлото морско течение Гълфстрийм, което оказва значително влияние върху формирането на времето в цяла Европа, се е забавило силно.

Най-ниската скорост, отбелязана от специалистите за последните 5 години, може да стане причина за един от най-суровите зимни периоди в историята на Стария континент.

Гълфстрийм води началото си край бреговете на Флорида, носи своите топли води през целия Атлантик по източното крайбрежие на Северна Америка към Европа, като образува достатъчно меки природни условия в зимния период на Европа.

Според резултатите от наблюденията за състоянието на течението сега, то започва да губи скорост при преминаването на северноамериканската брегова линия. В някои области забавянето достига половината от отбелязаната през 2012 година скорост.

Засега специалистите се затрудняват да говорят за конкретните причини за рекордното забавяне на Гълфстрийм за петгодишния период, но последствията може да се очакват от жителите на Стария континент след няколко месеца. Необичайно студената зима е гарантирана на континента.

Ако Гълфстрийм изчезне напълно, в Европа може да настъпи климатична катастрофа и като следствие гибел на редица екосистеми.

Гълфстрийм забави ход, вещае сурова зимаJet Propulsion Laboratory


Петролът поскъпна до 98,68 долара за барел

Цените на петрола на световните пазари се повишиха на фона на съкратения нефтен експорт на Ирак и намалелия добив в Либия.

На нюйоркската борса NYMEX декемврийските фючърси на американски лек петрол тип WTI поскъпнаха с 0,83 долара - до 98,68 долара за барел. По-сериозно повишиха стойността си декемврийските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE - с 2,68 долара, до 109,61 долара за барел.

По данни не министерството на петрола на Ирак експортът на страната се е съкратил до 62,1 млн. барела през септември. Добивът на нефт от находището в Басра през септември са били 54,6 млн. барела, а от находището в Киркук - 7,5 млн. барела. Иракските власти не съобщават официални причини за намаления добив.

Нефтодобивът от находището "Шарара" в Либия пък се е съкратил на 50% - до 150 хил. барела дневно, заради стачка на тамошните нефтодобивници. За поскъпването на черното злато повлия и нарасналия обем на промишленото производство в САЩ - с 0,6% през септември в сравнение с август. Прогнозите бяха за ръст от 0,4%.


















БГНЕС

"Взривът" в посолството на САЩ в Йемен - сватбен фойерверк

"Взривът" в посолството на САЩ в йеменската столица Сана, за който по-рано бе съобщено, се оказа сватбен фойерверк, съобщава АП.

Сватбеното празненство се е състояло недалеч от мисията и поради тази причина фойерверките са били взети за взрив. Дошлите на място полицаи наредили на сватбарите да спрат с фойерверките, като дори са задържали няколко човека.

По сведения на очевидци, охранителите на посолството е възпроизвела няколко изстрела във въздуха. Целта на техните действия остава неясна. АП обаче уточнява, че е възможно изстрелите да са били възпроизведени и от гостите на сватбата.

По-рано бе съобщено, че на територията на посолството на САЩ е избухнал мощен взрив, последван от стрелба. От Държавния департамент междувременно заявиха, че съобщенията за взрив на територията на посолството не отговарят на истината.













АП

Тонга кейк

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кичка: Рут иска да манипулира журито

Войните в "Музикална академия" по TV7 продължават. В словесните престрелки между Рут и Здравко от "Ритон" вече съвсем активно се включва и Кичка Бодурова.

Моника Белучи: Любовта не си отива, тя се променя

Актрисата приема с отворени обятия развода си и се чувства страхотно

    


България е 58-а в доклад на СБ за местата с най-добър бизнес климат

Доклад на Световната банка класира най-добрите места за правене на бизнес по света, както и най-лошите. В доклада се имат предвид фактори като този, при какви условия една компания може да започне дейност, има ли достъп до електричество или до кредити, плащане на данъци, защита на инвеститорите, изпълнение на договорите и др. Така според доклада най-добрият бизнес климат е в Сингапур сред 189 държави. България се явява на 58-о място, като има слизане надолу в класацията спрямо миналата година с един пункт.

Тази класация обаче събуди недоволство у други - например миналата година Китай оспори остро валидността на тази класация, която го поставя на не много престижното 91 място и поиска тя да бъде премахната. Световната банка обаче реши да я остави с риск да предизвика още по-силно недоволство в Пекин, като се има предвид, че тази година в класацията на доклада, озаглавен "Doing Business", Китай отива на 96-то място. Все пак световната банка уточнява, че този доклад не претендира за изчерпателност и че отразява привлекателността на една държава или динамичността на нейната икономика. "Това е само ограничен поглед върху един от аспектите на конкурентоспособността", увери директорът на сектора за световните индикатори на институцията Аугусто Лопес-Кларос. На второ място след Сингапур е Хонконг, следван от Нова Зеландия, САЩ и Дания. Тази челна петорка е непроменена от миналата година, а Сингапур трайно заема първото място от 2007 г. насам. Миналата година Франция бе на 34 позиция, но тази пада на 38-а и остава далеч по-назад от Германия, която е на 21-а. Португалия е високо в класацията - 31-а позиция въпреки, че страната е в програма за международно подпомагане. Въпреки рецесията и социалните трусове Гърция подобрява положението си в класацията, преминавайки от 78-а на 72-а позиция. Гражданската война срина Сирия от 144 на 165-то място. Най-последните места в класацията се заемат от три африкански страни - Либия, ЦАР и Чад.





















АФП

Опасност от падъщи камъни има в Искърското дефиле

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи, съобщиха от АПИ.Състояние на Автомагистралите: АМ "Тракия": област Пазарджик: Затваря се аварийната лента на км. 96+550 ляво платно, посока София за възстановителни работи. При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в платното Бургас-София. Затваря се платното София-Бургас. При възникване на...

Откриха скелета на българския Казанова

Скелет на мъж със забит в слабините железен косер (инструмент за рязане на лозя и овошки - б.а.) откри археологът Ангел Конаклиев по време на разкопки в старата столица Велики Преслав. 

Специалистът изказа предположение, че археолозите са попаднали на уникално погребение на наказан прелюбодеец. 

Скелет на мъж със забит в слабините железен косер (инструмент за рязане на лозя и овошки - б.а.) откри археологът Ангел Конаклиев по време на разкопки в старата столица Велики Преслав. Специалистът изказа предположение, че археолозите са попаднали на уникално погребение на наказан прелюбодеец.

Кран падна върху офиса на британския премиер

В Лондон силната буря повали строителен кран, който падна право върху покрива на сградата, в която се помещават офисите на британския премиер и другите членове на кабинета.

Всички служители на офисите на ул. "Уайтхол", в това число премиерския, са били евакуирани. Вицепремиерът Ник Клег е бил принуден да отмени пресконференцията, която е трябвало да се състои в сградата.

В лондонския квартал Ханслоу силният вятър повали дърво, което падна върху къща и вероятно е станало причина за взрив на битова газ. В резултат на експлозията са били разрушени три къщи, а още две опожарени. Една жена е била хоспитализирана с изгаряния.

Лондонското метро работи при временен график, като подземните влакове се движат на увеличени интервали. Преустановена е работата на голяма част от наземния обществен транспорт. От британските железници съобщих за над 100 повалени дървета върху релсите из цялата страна.



















БГНЕС

Ярон Брук: Либералният капитализъм е единствената морална социална система

Финансовата криза се корени в извратената държавна политика, смята председателят на Института "Айн Ранд"

    


В Сахара емигранти издъхнаха от жажда

Около 40 граждани на Нигерия, опитващи се да се доберат до Алжир, а оттам - в Европа, са издъхнали от жажда в южната част на пустинята Сахара.

От цялата група са успели да оцелеят 19 души. Емигрантите пътували с два камиона, единият от които претърпял авария насред пустинята. Вторият камион разтоварил пътниците и тръгнал да търси резервни части и помощ.

Хората се разбили на по-малки групи и тръгнали да търсят оазис. Петима се добрали до селище край уранов рудник, където им дали вода. Властите изпратили на помощ на бедстващите военни, които успели да намерят и спасят още 14 души. Останалите починали от обезводняване.

Занимаващите се с транспортиране на африкански емигранти към Средиземноморието често събират пари от тях, а после под най-различни предлози ги зарязват в пустинята, обричайки ги на мъчителна смърт. Въпреки това потокът от бежанци, търсещи по-добър живот в Европа, не секва.

















БГНЕС

Преглед на печата от 29 октомври


Държавно управление

Капитал Daily

Нова порция улични ремонти в столицата
Единайсет кандидати са заявили участие в поръчката с прогнозна цена между 5 и 8 млн. лв.

Deutsche Bank и Raiffeisen Bank ще са посредници за външния заем
Правителството търси финансиране за 360 млн. евро

Сега

Държавата сама се бойкотира за актуализация на бюджета на НЗОК
Касата ще може да харчи догодина излишъка от почти 105 млн. лв., но не е ясно за...

Масови безредици втори ден в Сао Паоло

В бразилския мегаполис Сао Паоло избухнаха масови безредици, съпроводени от вандализъм. Участници в манифестация започнаха погроми по улиците.

Те изгориха пет автобуса и два камиона, като се опитаха да подпалят и цистерна с гориво. Движението по федералния път между Сао Паоло и щата Минас- Жерайс е блокирано. Властите на Сао Паоло поискаха помощ от централното правителство, в чиито правомощия е поддържането на федералния транспорт. Жестоките погроми в Сао Паоло, в които прерасна манифестация на хора от бедни райони в северната част на града, продължават вече втори ден. Хората излязоха на улицата в неделя, след като научиха за смъртта на 17-годишен младеж. Той е загинал по време на проверка на документите от полицията. Според представители на властите причина за смъртта му е станал случайно произведен изстрел. Полицаят, който е стрелял случайно, е задържан, срещу него има повдигнато обвинение в непредумишлено убийство.

Въпреки това новината за инцидента изкара хората от домовете им и гневът им прерасна в погроми. Разбити са няколко магазина и банкови клонове. Масовите безредици по улиците на бразилските градове и ниската ефективност на полицията са тревожни, като се има предвид, че през юни страната става домакин на Световното първенство по футбол. През октомври ще се проведат президентски и парламентарни избори, които обичайно са съпроводени с изостряне на политическата обстановка и засилване на напрежението.




















ИТАР-ТАСС

Въпрос към Академическия съвет на СУ

Автор: доц. д-р Даниел Смилов*

До Академическия (sic) съвет на СУ:

Колеги, като университетски преподаватели трябва да знаем, че думите имат голямо значение, защото имат свойството да се навързват в изречения и аргументи, които не трябва да си противоречат.

Вчерашната декларация, уви, не отговаря на това просто условие. Ако приемаш, подкрепяш и разбираш мотивите за едно действие, означава, че приемаш неговите основания.

Вие казвате всъщност, че окупацията на студентите е основателна с оглед на липсата на морал в политиката и другите изброени мотиви. След това казвате, изненадващо, че не приемате това основателно действие, а искате други действия (без да казвате какви). Като оставим настрана отказа на университетското ръководство да изпълни гражданския си дълг, да заеме позиция и да помогне на студентите си да направят правилен избор (просто измивайки си ръцете), тази позиция е вътрешно противоречива.

Или мотивът за дадено действие е основателен и разумен, и тогава действието трябва да се подкрепи. Или мотивът е разбираем, но неоснователен, и тогава действието е неразумно и трябва да се търсят алтернативи. Кое от двете казахте вчера със своите думи:

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот????

* Авторът е преподавател по политически науки в СУ. Заглавието е на редакцията

The post Въпрос към Академическия съвет на СУ appeared first on Noresharski.com.

Намаляват таксите за регистрация на фирми

Предлаганите намаления варират с от 5 до 400 лв. в зависимост от типа на дружеството, което се вписва в Търговския регистър.

ЕК е започнала наказателна процедура срещу България заради депата за битови отпадъци

Вече има започнала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България заради неизградените регионални депа за битови отпадъци, съобщи пред журналисти в Асеновград министърът на регионалното правителство Искра Михайлова.

Процедурата е все още на много ранен етап. България изпраща непрекъснато информация за хода на реализация на депата, които са в строеж, каза министър Михайлова.

Има няколко причини поради, които депата не са изградени в периода, зададен от Европейската комисия. Една от тях е липсата на проектна готовност, а другата - изключителното забавяне на процедурите за избор на изпълнител.

Санкциите за страната могат да бъдат много и различни,

добави на министърът.

Докато не бъдат изградени тези депа, ще имаме финансови санкции, ако се стигне до съдебно дело. Ако успеем да докажем ясна програма с ясен хоризонт, кога ще бъдат изградени всички депа, няма да бъдем санкционирани”, обясни тя.

Изграждането на 24 регионални депа е включено в плана на настоящето правителство, каза още министърът.

За четири от депата има сериозни въпросителни, каза Михайлова. Като пример, тя посочи тези в Ямбол, Самоков и Разлог, където граждански организации провеждат протести.

Обществените нагласи, пречат на изграждането на модерни депа там, тъй като в представите си тези организации виждат новите депа като старо сметище. Много повече са заложените в намеренията на правителството стари сметища, които трябва да бъдат рекултивирани и закрити, уточни още министърът на околната среда. За тях трябва да бъдат заложени повече средства в предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда. Правителството трябва да търси и други финансови средства за справяне с този проблем.

Министър Искра Михайлова откри в Асеновград Регионален център за строителни и битови отпадъци.

Агенция "Фокус"    

Шеф на Рангелов към колегите му: Пияни ли сте?

Пияни ли сте, нямате точен пас, се провикнал шефът на Димитър Рангелов в “Люцерн”, Александер Фрай, по време на мача срещу Пияни ли сте, нямате точен пас, се провикнал шефът на Димитър Рангелов в “Люцерн”, Александер Фрай, по време на мача срещу "Лозана", спечелен с 1:0, съобщава "Блик". Спортният директор изригнал до тъчлинията заради безобразната игра на отбора. "Не мога да нарека това избухване. Аз живея с играта. Все пак съм ръководител на футболен отбор, а

Безредици в Сао Паоло

На 27 октомври тийнейджърът

Политически афери в "Рискове на играта"

Излиза новия роман на Майк Лосън у нас

    


Социалните партньори обсъждат Бюджет 2014

Заседание на тристранката.

Синдикатите, работодателските организации и правителството ще обсъждат днес предложения от финансовото министерство бюджет за 2014 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди заедно с Бюджет 2014 г. бюджетите на здравната каса и на Националния осигурителен институт (НОИ), които се приемат с отделни закони.

Проектобюджетът за 2014 г. предвижда рекордно висок бюджет за социалното министерство – над 1 млрд. лв. и за първи път Министерството на труда и социалната политика ще е с повече пари от МВР и Министерството на отбраната.

Социалният министър Хасан Адемов предупреди обаче, че социални помощи ще се раздават само срещу минимален брой дни обществено полезен труд, а трайно безработните ще трябва да посещават курсове за преквалификация и ако откажат, помощите им ще бъдат спрени.

Предвижда се от януари 2014 г. минималната работна заплата да се увеличи от 310 на 340 лв.

Проектобюджетът на НОИ пък около 3% увеличение от 1 юли следващата година под формата на актуализация на всички пенсии. Възстановява се швейцарското правило – ежегодна актуализация на пенсиите с ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход.

От юли следващата година ще се увеличат и максималната и минималната пенсии – минималната ще нарасне от 150 на 154.5 лв., а максималната – от 770 на 840 лв.

От бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година пък ще бъде ощетен с 90 млн. лв., с които ще се платят разходи на болниците за тази година, стана ясно след заседание на надзора на касата вчера.

Статията "Социалните партньори обсъждат Бюджет 2014" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Втори ден масови безредици в Сао Паоло

В бразилския мегаполис Сао Паоло избухнаха масови безредици, съпроводени от вандализъм. Участници в манифестация започнаха погроми по улиците.Те изгориха пет автобуса и два камиона, като се опитаха да подпалят и цистерна с гориво. Движението по федералния път между Сао Паоло и щата Минас- Жерайс е блокирано. Властите на Сао Паоло поискаха помощ от централното правителство, в чиито правомощия е поддържането на федералния транспорт. Жестоките погроми в Сао Паоло, в които прерасна манифестация на хора от бедни райони в северната част на града, продължават вече втори ден. Хората излязоха на улицата в неделя, след като научиха за смъртта на 17-годишен младеж. Той е загинал по време на проверка на документите от полицията. Според представители на властите причина за смъртта му е станал случайно ...

Плик с бял прах е получен в посолството на САЩ в Киргизстан

В посолството на САЩ в Киргизстан е бил получен плик, съдържащ подозрителен бял прах, съобщава Интерфакс.Белият прах е даден за изследване, резултатите от което още не са готови. От американската мисия са уведомили да получения плик правоохранителните органи в Киргизстан. Не се съобщава дали пратката е дошла от киргизки или чуждестранен адресант. От посолството само обявиха, че мисията функционира нормално.Пликове с бял прах, съдържащи обикновено рицин, през последните години получават политици, държавни чиновници, публични личности и организации по цял свят. След направата на експертиза обикновено се оказва, че пратката не представлява опасност за живота и здравето.

Без инциденти в СУ и ВТУ през нощта, окупаторите номинирани за "Човек на годината"

Допускахме само хора от администрацията и хигиенистки. Това казаха стоящите на входа на Софийския университет „Св. Климент Охридски” студенти, които продължават окупацията. По думите на студентите нощта е преминала спокойно, без инициденти. Днес, в 9:00 часа ще има среща на студентите, окупирали СУ. На нея ще бъде обсъдена ситуацията и след това ще бъде съобщено какво решение е взето, предаде Нова телевизия. Междувременно стана ясно, че окупиралите СУ студенти са номинирани за наградата „Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет. "Студентите окупирали аудитория № 272 на Софийския университет напомниха на всички нас да не губим доверие във собствените си възможности и когато виждаме безобразността навсякъде, не да жадуваме за закони, а за законност",...

Извънредно положение в Хамбург заради бурята "Св. Юда"

В германския град Хамбург беше обявено извънредно положение заради бурята „Свети Юда”, която премина и през Великобритания и Холандия, съобщи германското издание „Хамбургер абендблат”. Силните ветрове по улиците на Хамбург събориха около 140 дървета, които нанесоха щети на автомобилите.Работата на местното летище е била преустановена. Редица полети са били отменени и на летището в Дюселдорф. Бурята вече взе 13 жертви- петима души загинаха във Великобритания, шестима- в Германия, и по един в Дания и Холандия. Бурята, която връхлетя Северна Европа, е сравнима по сила с ураган. Поривите на съпровождащия я вятър на британския остров Уайт и в Ламанша достигаха 160 километра в час. В Швеция 90 хиляди домове останаха без електричество заради бурята „Свети Юда&rdq...

Учителка осъди школо

Учителка осъди СОУ "Възраждане" в Русе да плати 5000 лв. Това е обезщетение за изкълчения крак на преподавателката, която се подхлъзнала и паднала в коридора на школото през април 2010 г.
Магистратите са категорични, че при трудова злополука работодателят трябва да възмезди пострадалата.Инцидентът станал, докато преподавателката водела децата към Учителка осъди СОУ "Възраждане" в Русе да плати 5000 лв. Това е обезщетение за изкълчения крак на преподавателката, която се подхлъзнала и паднала в коридора на школото през април 2010 г. Магистратите са категорични, че при трудова злополука работодателят трябва да възмезди пострадалата.Инцидентът станал, докато преподавателката водела децата към

Продължава делото срещу 13-те имами в Пазарджик

Според множество имами във Франция Mosquée de l’Unicité противоречи на принципите на исляма. Снимка: sxc.hu

Пазарджишкият окръжен съд ще заседава за пореден път днес по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на радикален ислям.

Очаква се днес да бъдат разпитани нови 37 свидетели. На миналото заседание бе изслушан главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. От думите му стана ясно, че той е имал срещи с нерегистрираната у нас организация “Ал Укаф ал Ислями”, която е забранена в редица европейски страни заради радикалните си възгледи.

Обяснението на мюфтията бе, че той се среща с всички организации в света, но разговорите, които води с техните представители, са само формални.

Делото срещу 18-те имами започна през септември 2012 г. и тече повече от година. То се води срещу 13 души, които са имами в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Те са обвинени, че са разпространявали сред мюсюлманите радикален ислям.

Статията "Продължава делото срещу 13-те имами в Пазарджик" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

До Македония и обратно с проф. Божидар Димитров и разказ за българските крепости

Събота, събота, събота, събота ранен следобед... В оригинала на популярната песен този следобед е късен, но това не е точното време за известния историк проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, да тръгне на път. Часът е точно 12. Свършило е предаването му по Тв+ Събота, събота, събота, събота ранен следобед... В оригинала на популярната песен този следобед е късен, но това не е точното време за известния историк проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, да тръгне на път. Часът е точно 12. Свършило е предаването му по Тв+ "Историята с... Божидар Димитров". Хайде към Македония.

Спипаха 1,2 тона кокаин в Коста Рика

Стоката е била предназначена за САЩ

    


Какво всъщност казахте на студентите, колеги?

Даниел Смилов

Даниел Смилов,

преподавател в СУ

До Академическия (sic) съвет на СУ: Колеги, като университетски преподаватели трябва да знаем, че думите имат голямо значение, защото имат свойството да се навързват в изречения и аргументи, които не трябва да си противоречат.

Вчерашната декларация, уви, не отговаря на това просто условие.

Ако приемаш, подкрепяш и разбираш мотивите за едно действие, означава, че приемаш неговите основания.

Вие казвате всъщност, че окупацията на студентите е основателна с оглед на липсата на морал в политиката и другите изброени мотиви.

След това казвате, изненадващо, че не приемате това основателно действие, а искате други действия (без да казвате какви).

Като оставим настрана отказа на университетското ръководство да изпълни гражданския си дълг, да заеме позиция и да помогне на студентите си да направят правилен избор (просто измивайки си ръцете), тази позиция е вътрешно противоречива. Или мотивът за дадено действие е основателен и разумен, и тогава действието трябва да се подкрепи.

Или мотивът е разбираем, но неоснователен, и тогава действието е неразумно и трябва да се търсят алтернативи. Кое от двете казахте вчера със своите думи: “Академичният съвет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот????”

Статията "Какво всъщност казахте на студентите, колеги?" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

На 58 място сме в Doing business

Сингапур продължава да е начело в класацията. В дъното са страни като Бенин, Хаити, Венецуела. Получаване на разрешително за строеж обаче са нужни 18 процедури, отнема 104 дни и струва

НС заседава извънредно, препитва 10 министри

Днешният ден ще бъде посветен на парламентарен контрол

    


Най-после затвор за смъртта на Лора

Ефективна присъда от 2 години и 6 месеца наложи Варненският окръжен съд на Деян Станчев, който на 17 юли 2011 г. уби с мотор на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанлиева. Процесът бе трети поред, като предишните два завършиха с условни наказания от по 2 години с 4-годишен изпитателен срок. Решенията бяха упорито обжалвани от прокуратурата ... Ефективна присъда от 2 години и 6 месеца наложи Варненският окръжен съд на Деян Станчев, който на 17 юли 2011 г. уби с мотор на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанлиева. Процесът бе трети поред, като предишните два завършиха с условни наказания от по 2 години с 4-годишен изпитателен срок. Решенията бяха упорито обжалвани от прокуратурата ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване