Стоичков: Анчелоти разочарова с решенията си в Ел Класико

Българската футболна легенда Христо Стоичков заяви, че старши треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти е разочаровал с решенията, които е взел в Ел Класико. Камата направи анализ на изминалото голямо дерби на Испания пред микрофоните на радио „Onda Cero“ и радио „Марка“. „Дузпата е най-малкият проблем на Реал Мадрид в случая. Карло Анчелоти разочарова с решенията, които вземе по време на Ел Класико. Той трябваше да експериментира в дните преди мача, а не през 90-те минути“, коментира Стоичков. „В продължение на много минути видях един Реал Мадри...

Потресаващо! Жена изнасили 4-годишно момиченце и изпрати запис на педофили

Американка от щата Охайо заснела как изнасилва 4-годишно момиченце. Танай Фортман се призна за виновна в изнасилване и способстване за изработка на порнографски материали, когато се изправи на съдебната скамейка в петък.

32-годишната жена в миналото твърдеше, че не си спомня нищо от изнасилването на малкото момиченце, станало в дома й, и че не помни да е заснемала зверството с мобилния си телефон. Фортман твърди, че е взела твърде много хапчета за отслабване, от които...

Продължава

Печалбата на Неохим за деветмесечието се понижава с 13%

За третото тримесечие, през което дружеството традиционно губи, загубата се увеличава с 38%

    


Расте броят на жертвите от мощната буря в Северозападна Европа

Жертвите на мощната буря, която връхлетя Северозападна Европа се увеличават. 14 са загиналите до момента, като най-малко 6 от тях в Германия. Най-тежко засегнати бяха Великобритания и Германия. Властите на Хамбург са въвели извънредно положение заради бурята.

Нахлуването в СУ - нападение на шпицкоманди, скочи професор

Депутатът Цветков: Бяха недоволни от окупацията докторанти и студенти

    


Кръгът Прокопиев стоял зад окупаторите на ВУЗ-ове

Протестите на студентите са спонсорирани от определени кръгове около Иво Прокопиев. Това каза шефката на образователната комисия в парламента Ваня Добрева, като направи уговорката, че няма доказателства за това.

Скандал с депутат от „Атака“ в Гърция заради освирквания и викове „оставка“

Депутатът от „Атака Депутатът от „Атака" Павел Шопов се оказа замесен в скандал в Гърция, съобщи bTV, позовавайки се на очевидци. На 26 октомври, петък поклонническа група от 36 народни избраници от БСП, ДПС, „Атака" и ГЕРБ тръгват за Света гора с два автобуса. По план българските депутати трябва да се отдадат на пост и молитви в сърцето на Атон. Вместо това

Депутат от „Атака” вдигнал скандал заради освиркване и викове „оставка“ в Гърция

Депутатът от „Атака" Павел Шопов се оказа замесен в скандал в Гърция, съобщи bTV, позовавайки се на очевидци.

На 26 октомври, петък поклонническа група от 36 народни избраници от БСП, ДПС, „Атака" и ГЕРБ тръгват за Света гора с два автобуса. По план българските депутати трябва да се отдадат на пост и молитви в сърцето на Атон. Вместо това Депутатът от „Атака" Павел Шопов се оказа замесен в скандал в Гърция, съобщи bTV, позовавайки се на очевидци. На 26 октомври, петък поклонническа група от 36 народни избраници от БСП, ДПС, „Атака" и ГЕРБ тръгват за Света гора с два автобуса. По план българските депутати трябва да се отдадат на пост и молитви в сърцето на Атон. Вместо това

Биг Брадър в БСП! Следят Станката и Янакиева с кого се срещат

Червената централа на БСП се е превърнала в копие на популярното телевизионно риалити Биг Брадър. Камери се разполагат на всеки пет метра по етажите на „Позитано” 20, където се помещава централата на социалистите.

Според източници на zaPernik.com нововъведението се прави, не защото има някаква престъпност, а за да се следи кой с кого говори и другарува.
От Перник Росица Янакиева контактува най-често с хората на Георги Първанов. Тя се...

Продължава

Тежка катастрофа с български автовлак в Германия

Камион. Снимка: БГНЕС

Шофьор на камион е бил сериозно ранен при тежка катастрофа в Северна Германия, след като се е блъснал в спрял български автовлак в провинция Долна Саксония, съобщава bTV.

31-годишният водач на автовлака, е останал невредим. Магистралата към Оснабрюк е била затворена напълно заради операцията по спасяването на шофьора на камиона, който е бил заклещен в кабината на водача.

Според първоначалните оценки, щетите от катастрофата възлизат на около 60 000 евро.

Статията "Тежка катастрофа с български автовлак в Германия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Постановката „Кълбовидна мълния" на Народния театър в читалище Братство

Постановката „Кълбовидна мълния" на Народния театър гостува на сцената на читалище „Братство 1869" в Кюстендил. Това ще стане на 06.11. от 18:00 ч. на сцената на читалището. Постановката е от Иван Радоев. Режисьор - Георги Радулов, Сценография и костюми - Кирил Наумов, Музика - Тодор Стоянов, с участието на: Николай Урумов и Биляна Петринска. Едно обикновено семейство с дългогодишен брак. Той, Цеко Цеков, е дребен чиновник, недоволен от себе си и от съдбата си, в непрекъсната борба със собствените си слабости, предразсъдъци, страхове. Човек, за...

Холандия се намесва, за да подпомогне жилищния пазар

Планира се емисия обезпечени от държавата ипотечни облигации за облекчаване на кредитирането

    


Исканията на студентите са хаотични, упрекна проф. Митев

Схемата на протеста им е неработеща, смята той

    


Готви се окупация и на Русенския университет

Студенти от Русенския университет се готвят за окупация на висшето училище. В декларация изпратена до редакцията на Дарик те заявяват  подкрепа на колегите си от София, като се заканват в следващите дни ще започнат действия в университета, с които да покажат солидарността си с окупацията и да защититят бъдещето си в България. Ето и пълния текст на декларацията ДЕКЛАРАЦИЯНие,Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев” изразяваме своята безусловна и категорична позиция в подкрепа действията на всички свои колеги от Софийския университет Св...

Лазаров: МВР няма работа в университетите

Полицаите, охраняващи протестите. Снимка: Сергей Антонов

МВР и Държавна сигурност отдавна излязоха от университетите, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНТ в отговор на въпрос дали полицията ще се намеси в окупацията на Софийския университет.

“В неделя (когато в двора на Алма Матер нахлуха момчета с бръснати глави заедно с депутата от БСП Борис Цветков и предводителката на контрапротестите Нина Гергова) има сигнал, който е получен по линията на 112 и в тази връзка на място са отишли колеги от състава ана “Охранителна полиция”.

Според това, което ми е докладвано, към момента на отиване не са констатирали нарушаване на обществения ред”, обясни Лазаров.

Нека се разберат в Софийския университет – имат си академичен съвет, имат си ръководство, коментира още той.

Статията "Лазаров: МВР няма работа в университетите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Характеристиките на Обамамобила

Служебните автомобили на държавните органи веднага се разпознават. Те са нови, лъскави, високотехнологични и т.н. А когато говорим за колата на държавния глава ситуацията още повече се нажежава. В повечето случаи освен всички гореизброени средства се включва и сигурността на автомобила.

В този ред на мисли президентът на САЩ като човека, в който милиони души от цял святт са вперили поглед, се ползва и със завиден автомобил. На неговата кола дори и Батман би завидял, така че съвсем спокойно може да я кръстим Обамамобил. И тък като в интернет изтекоха някои от техническите характеристики на лимузината на Барак Обама, предлагаме ви да ги видите и вие.

Представяме ви една от 12-те специални лимузини, произведени от един от клоновете на GM в Детройт. Това е и автомобилът, който от три години служи на американския президент Обама при неговите обществени появи в САЩ. Въпреки че прилича на Cadillac, тази лимузина съвсем не е такава, като по неофициална информация дори емблемите по предния капак и багажника на автомобила са по-големи от стандартните.

 

За още характеристики на Обамамобила вижте в Div.bg.


Октомври ни подари още един слънчев ден

Ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Времето ще остане топло за сезона, информира Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, а максимални - между 21 и 26 градуса.

Над планините ще бъде предимно слънчево, със слаб вятър. 

Топло за октомври време с максимална температура на височина 1200 метра около 18 градуса, на 2000 метра - около 12 градуса.

Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността. Ще бъде почти тихо. Максимални температури на въздуха 20 - 22 градуса. Температурата на морската вода е 14 - 16 градуса.  


Обявяват конкурс за нов шеф на ВиК Паничище

Конкурс за нов управител на ВиК Паничище - гр. Сапарева баня ще обяви Общинският съвет на предстоящото си заседание. Причината е изтичане договора на настоящия управител. Срока на договора на инж. Иво Иванов изтича на 29 октомври тази година. Това е причината на следващото заседание на Общински съвет да се разгледа предложението на кмета на общината Сашо Иванов за започване на процедура за провеждане на конкурс за управител на ВиК Паничище. Съгласно Наредбата за условията и реда за упражняване правата на община Сапарева баня върху общинската ча...

КТБ с 26% ръст на печалбата до 38 млн. лв. за деветмесечието

Нетният лихвен доход за периода намалява с 23% на годишна база до 55,3 млн. лв.

    


Мораториумът, бежанците и др. - какво излезе от разговорите на Орешарски с Барозу?

Пламен Орешарски и Мануел Барозу. Снимка: Пресслужба на ЕК

Струва ми се, че ако покажат Пламен Орешарски на кучето на Павлов и то ще излае: “О-став-ка”.

Причината няма да е самият министър-председател, а това, което го крепи на власт – неговото “лудо” мнозинство.

Орешарски е уважаван специалист по финанси. Той изглежда разумен човек и интересен събеседник. Има добро възпитание, здрави нерви и тънко чувство за хумор. Последното е сигурен белег за интелигентност.

Взет сам по себе си като ръководител на правителство той е напредък за България. Тя отново има премиер, който разбира за какво се говори на срещите на върха на ЕС.

В нашето недавно имахме това (виж тук за Борисов в Брюксел):

На Орешарски обаче липсва решаващата “щипка сол” за успешен министър-председател – доверието. Той го загуби с фаталната “грешка” Пеевски. Тя и серия други назначения го характеризират като премиер без собствена воля. Разумен изпълнител на абсурдни поръчки.

Кризата на България е криза на доверието, без което демокрацията не може да функционира.

“Това е едно лошо решение, което според мене е плод на политическа емоция, а не на рационален подход”, каза Орешарски за злополучното парламентарно гласуване по продажбите на земя.

Министър-председателят не е съгласен с политиката на страната си. В интерес на истината, той не е единственият в ЕС да изпадне в подобно положение. И не всички подават логичната в такива случаи оставка.

Неотдавна британският парламент отхвърли предложение на премиера Дейвид Камерън за въздушни удари срещу Сирия. Бламиран, включително и от свои депутати, той се подчини на възникналото за случая транс-партийно мнозинство, но не предложи оставката си.

Орешарски, също изненадан от част от своите, не може да изпълни решението, а трябва да го поправя. Защото то противоречи на законите и европейските ангажименти на страната.

В петък той се яви пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, за да обясни как възнамерява да направи това. Орешарски каза, че е поискал срещата по-рано, за да изложи трудностите на България с бежанците. Призна, че парламентът в движение и задочно му е сменил дневния ред.  Това само по себе си говори за характера на парламентарната му подкрепа и способността му да управлява.

“По-голямата част от времето говорихме за мораториума”, каза Орешарски. Барозу не коментира. Знаем само версията на българския министър-председател за това, което са си казали.

“Уверих президента Барозу, че няма да отидем към преразглеждане на договора за присъединяване по никакъв начин и ще потърсим вариант да преразгледаме това решение”, съобщи премиерът.

В неговото обобщение на разговора има два обезпокоителни нюанса: ”Говорихме, че колкото по-бързо излезем от този казус, ще бъде по-добре за нашата страна… Опитах се да го уверя, че  правителството поне си има свой план за действие и ще продължи да разчита на подкрепата от парламента, такава, каквато е и сега”.

Очевидно и за Брюксел България вече е затънала в лош казус, от който трябва спешно да се измъкне и че на Европейската комисия не е ясно как това ще стане “с подкрепата от парламента, такава, каквато е и сега”.

Не е новина правителство в Европа да изгуби гласуване в националния парламент и да изпълни волята на мнозинството.  Брюксел не се бърка във вътрешните работи на държавите-членки и зачита техните демократични процедури.

В нашия случай обаче правителството претърпя шокираща “победа” над Европа, от която иска да се разграничи. За нея гласуваха повечето от неговите депутати. Те помогнаха за почти конституционно мнозинство в нарушение на конституцията и на правото на ЕС.

Парламентът откликна наполовина на призива на Барозу от първата му среща с Орешарски през юни – за голяма коалиция около националните приоритети. Тя е тук, но не улучва приоритета. Представял ли си е Барозу, че спонтанната българската голяма коалиция ще е антиевропейска?

Орешарски, естествено, приписа ...

Част от центъра на Варна без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще са абонатите в района над Спортна зала и пазар Чаталджа. Водоподаването ще бъде възстановено до 17 часа, уточняват от ВиК дружеството.

Турският премиер Ердоган открива железопътния тунел под Босфора


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще открие днес в Истанбул жп тунела под Босфора - един от неговите често оспорвани градоустройствени мегапроекти, които подхраниха антиправителствените протести през юни, съобщи агенция "Франс прес".

След деветгодишна работа тунелът с дължина 1.4 километра под дъното на пролива ще даде възможност метрото да свърже за няколко минути двата бряга на турския мегаполис и да облекчи тежките проблеми с транспорта.

Идеята за тунел под Босфора...

Луд скандал заради освиркване на депутати в Гърция

Български туристи освирквали депутати в Атон и викали "Оставка". Павел Шопов бил сериозно засегнат от скандиранията им и заплашил със затвор автора на клип на случката.

Община Сапарева баня търси фирма за снегопочистване

Общината в Сапарева баня ще търси фирма за снегопочистване за предстоящият зимен сезон. Дейността по зимна поддръжка включва почистване на сняг и снежна покривка от платното за движение, снегонавявания и уплътнени ледени пластове по пътищата и улиците, находящи се на територията на община Сапарева баня. Прогнозната стойност е 66000 лв. Обществената поръчка е за снегочистене на Общинската пътна мрежа и третокласен път в частта му, преминаваща през населеното място на гр. Сапарева баня за сезон 2013/2014 година. Включени са път Сапарева баня - Па...

99 години от смъртта на Пейо Яворов

Пейо Яворов

Пейо Тотев Крачолев, както е кръщелното име на поета, е роден на 1 януари 1878 година в Чирпан. Младежките му години по нищо не предполагат, че той ще остане в българската историография като един от най-гениалните поети на страната. От 1897 година до 1900 той работи като телеграфопощенец, което налага и често да сменя местожителството си. Междувременно младият Пейо поддържа контакт с Вътрешната македоно-одринска революционна организация, като за една година дори редактира и нейния вестник. Това му помага да навлезе още по-сериозни в структурите на организацията и през 1902 година влиза за първи път в Македония – като четник в четата на Михаил Чанков. Впоследствие е арестуван и се завръща в България, където започва да редактира различни издания, свързани с дейността на ВМРО. Сближава се с Яне Сандански и Гоце Делчев, като дори става и пръв биограф на последния.

Фактът, че Пейо Яворов не само е член на ВМРО, а и се занимава с поддръжката на повечето й книжни издания не остава незабелязан и доктор Кръстьо Кръстев и Пенчо Славейков го канят да стране сътрудник и редактор на издаваното от тях списание “Мисъл”. По това време това издание е най-престижното литературно списание и самото участие на младия революционер в него свидетелства за огромния му талант. Именно по това време той получава и артистичния си псевдоним Яворов. Първата негова творба, която силно впечатлява естетите от кръга „Мисъл“ и се превръща в неделима част от него, е поемата „Калиопа“. През 1901 година издава и първата си стихосбирка “Стихотворения”.

Пейо Яворов на няколко пъти пътува в чужбина, където започва усилено да чете модерна френска поезия. Влюбва се в Мина Тодорова, която обаче заболява от туберкулоза и почива по време на едно от пътуванията на Яворов във Франция. Погребана е в Париж, а смъртта й оказва сериозно влияния върху Яворовата литература. Тя се превръща в еталон за символистична поезия, пропита с дълбок скептицизъм и опитваща се да даде отговори на някои от вечните въпроси. Втората му стихосбирка “Безсъници” окончателно изгражда образа на Яворов на един от най-талантливите български поети.

Въпреки че творчеството му става все по-популярно, в душата на Пейо Яворов не угасва и революционната тръпка. Когато започва Балканската война той се записва като доброволец и ръководи чета в Македония, за което е награден с ”Кръст за храброст”.

След края на войната, Пейо Яворов се влюбва в дъщерята на Петко Каравелов – Лора Каравелова. Любовта им е изпепеляваща и страстна, а в крайна сметка се оказва и фатална за поета. Въпреки че двамата се венчават през 1912 година, щастието по-често отстъпва място на съмнението и в края на 1913 година Лора Каравелова се самоубива. Пейо Яворов не успява да се пребори с мъката и скоро след това и той прави опит за самоубийство, който обаче се оказва неуспешен и вместо да сложи край на живота на поета, куршумът го ослепява. Следва позорен процес, обвиняващ Яворов в това, че той е убил жена си, което напълно сломява духа на поета. На 29 октомври 1914 година Пейо Яворов взима голяма доза отрова и се застрелва, с което слага край на живота си.

Повече факти от българската история може да научите на сайта www.bulgarian-history.org

Статията "99 години от смъртта на Пейо Яворов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Стела Енева: Инвалидите в България само чакат помощ от държавата

Стела Енева никога не спира. Тя е двукратна параолимпийска вицешампионка от Лондон 2012. Дори в студени дни сега през есента тренира по четири часа на ден и почива веднъж в седмицата. А следващото й голямо състезание е чак през август 2014. За много работохолици това е нормално, но Стела е без крака от коленете надолу. Състезава се на гюле и диск и използва специално столче. Извън сектора за хвърляния обаче се придвижва с протези и ако не знаеш това, е трудно да разбереш.”Родила съм се с малформация на краката и още като бебе се наложи апмутация под колената, - разказва Стела - От малка започнах да се уча да ходя с тях, защото не искат патерици, бастун или количка. Първоначално целта беше да отида сама до тоалетната, до магазина или до училището. Сега те са почти сраснали с мен. Родителите ми не ми даваха да спортувам и да правя резки движения - за да не се счупят протезите. Стараеха се да не си натоварвам краката. Мислеха ми доброто, но това не беше добре за мен. Тялото ми искаше движение – за да не качва килограми и да се развива правилно. Затова спортувах – тенис на маса, фитнес. Днес много хора казват, че не съм с увреждане и че съм напълно здрава. Но това ми костваше много време и усилия.”

Усилията обаче се изплащат. А Стела твърди, че заради трудностите, които е преодоляла, бариерите, пред които се изправя, не са проблем. Завършва Икономическия университет във Варна и става счетоводител. Работи една година по специалността. Но през 2000 година Иванка Колева става шампионка на гюле на параолимпиадата в Сидни. Тогава Стела разбира, че има професионален спорт за хора с увреждания. До този момент си мисли, че спортът е за онези, които няма какво да правят. Решава да се занимава професионално с гюле и диск и изоставя счетоводството. Започва да учи биомеханика, методика на трениране, записва второ висше в Спортната академия…

Днес много от хората с увреждания завиждат на шампионката за характера и постиженията. Тя обаче твърди, че инвалидите в България разчитат прекалено много на чужда помощ и чакат наготово – от държавата, от родителите, от семейството. Стига до това убеждение покрай фитнеса си за хора с увреждания „Спортна зала Стела Енева”. Реже лентата му във Варна през април 2010 година. Но от решението да го направи до откриването му, както обикновено, има дълъг път.

Стела Енева на параолимпийските игри в Лондон 2012 г. Снимка: личен архив

Първото състезание на Стела е през 2002 година. Отива на световното в Лил и се класира 7-ма на диск и 10-та на гюле. Когато излиза на стадиона, за пръв път усеща тръпката от голямото състезание и уважението към хората с увреждания. „Винаги съм мислела, че съм човек с увреждане, но там разбрах, че не е така, - разказва тя. - Имаше много по-тежки случаи, но те не го показваха – че са увредени, че са зависими от някой друг, който да ги нахрани или да отиде до тоалетната с тях. В залата, където правихме обща физическа подготовка, видях, че има специални уреди за хората с увреждания и това ме амбицира още повече.”
В Лил Стела решава да направи собствена зала за хора с увреждания. Започва да търси подходящо помещение във Варна, което да е пригодено за инвалидни колички – да е голямо и да има големи коридори към по-широки тоалетни. Намирането му й отнема две години, но с помощта на община Варна открива зала от 200 квадрата. След това сформира и спортен клуб за хора с увреждания, в който се тренира вдигане на тежести, стрелба с пушка и лека атлетика. И тогава идва разочарованието. В началото в клуба е пълно с хора. Постепенно броят им намалява, а накрая почти няма желаещи. Въпреки че заниманията са безплатни, а материалната база – отлична. Оказва се, че на хората с увреждания им пречи болката и мускулната треска. Казват, че имат ангажименти и не могат да тренират. И в залата идват по 7-8 души на седмица.

“Фитнесът не върви добре, защото хората нямат желание и хъс, - казва Стела - В нея могат да спортуват и инвалиди, и здрави. Но инвалидите ги мързи. Вече ми е ясно, че когато един човек получава всичко наготово, - уреди, зала, треньор – и трябва само да дойде и да тренира, го мързи. Хората с увреждания са свикнали държавата да им помага и нямат нагласата, че трябва да дадат нещо от себе си. Не са готови да правят усилия, които да ги накарат да ценят чуждата помощ и да правят стъпки напред. А ако не минат през лишения и трудности, които каляват волята, никога няма да оценят помощта и няма да стигнат до моето ниво.”

Шампионката твърди, че спортът помага най-много на малките деца. Подобрява самочувствието и физическата им форма, и влияе добре на увреждането им. „Имам едно момченце с детска церебрална парализа. Направихме му протеза в Пловдив, а майка му забелязва, че ръката, която е атрофирала, вече има мускули. Родителите разбират колко голямо значение има дори и една тренировка. Спортът може да помогне на всяко дете да се чувства по-пълноценно, да е независимо, да има мечти.”

Засега мечтите на Стела са свързани със спорта. И не й пречи това, че след като в годината след параолимпийските игри в Лондон взе много награди, усети завистта на хората. Счита, че повечето от тях не си дават сметка колко труд и лишения трябват, за да стигне до тях. Или че новите й протези струват 50 000 лева…
Днес Стела твърди, че дори да я оставят на голо поле, пак ще спортува. „Спортът е като допинг, - казва тя. - И да искаш да се откажеш, не можеш. И тъй като човек цял се живот се доказва, ти се ще да покажеш, че можеш да направиш повече и от здравите.” Спортът е променил живота й и заради него хората не я приемат като човек с увреждане. Той може да обърне съдбата на хиляди други.

 

 

 

 


Откриват тунела Мармамай, който минава под Босфора

Турция отбелязва 90 години от обявяването си за република

    


Колкото по-истинска е една истина, толкова повече прилича на дързост

Димитър Подвързачов, български поет, фейлетонист и преводач: Колкото по-истинска е една истина, толкова повече прилича на дързост.

Софийският университет остава окупиран

Софийският университет "Св. Климент Охридски" остава окупиран и днес, а занятия отново няма да има. Протестиращите студенти не изпълниха призива на Академичния съвет да прекратят блокадата. Вчера протестите в Алма матер бяха подкрепени и от други студенти. Аудитории в Нов български университет, НАТФИЗ и Великотърновския университет също бяха окупирани. Блокирани са зали в Техническия университет в София и в Пловдивския университет, предава БНТ. Студентите настоя...

Пореден неучебен ден за СУ, протестите в страната продължават

Фасадата на СУ откъм ул. "Шипка" Снимка: Сергей Антонов

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” днес е пореден неучебен ден, след като окупиралите 272-ра аудитория студенти заявиха, че исканията им са безалтернативни – незабавно разпускане на Народното събрание, предсрочни избори и нов морал в политиката.

Окупацията на университета прерасна в антиправителствени студентски протести. Те от своя страна предизвикаха нова вълна от демонстрации на различни места в столицата и студентски окупации на академични заведения и във вътрешността на страната.

Към 9.00 часа тази сутрин студентите започнаха да се събират в централната сграда на Ректората, която остава окупирана. И двата основни входа към двора на университета остават затворени. На изхода към ул. “Шипка” до Университетската библиотека, освен денонощната охрана на сградата, имаше трима представители на протестиращите студенти, които осъществяваха стриктен пропускателен режим, съобщава БНР.

Младежите са на пост от 2 часа през нощта и по техни думи в сградата са пренощували около 100 души. 

Сред преподаватели, които дойдоха сутринта да подкрепят студентите, беше проф. Калин Янакиев. Той заяви, че не е изненадат от вчерашното решение на Академичния съвет, с което беше отправен призив протестиращите студенти да спрат окупацията и да потърсят “други форми на протест”, за да не възпрепятстват учебния процес.

“Университетът е корпорация от преподаватели и студенти. Академическият съвет е нещо като изпълнителен орган. Той се състои от деканите, заместник-ректорите и т.н. Обръщайте внимание и на това колко преподаватели подкрепят своите стачкуващи студенти. Мисля, че те вече стават впечатляващо голямо количество. Това е същинското изпълнение на преподавателското тяло на СУ. Факултетите се състоят от много преподаватели и аз ще припомня например, че Философския факултет на свое Общо събрание с огромно мнозинство подкрепи студентите си. Мисля, че това ще се случи и с други факултети в най-близко време. Още тези дни. Така че това ми се струва далеч по-важно. За мен решението на Академичния съвет беше очаквано. Студентите действително искат да учат, но те прибягват до тази крайна мярка, защото не искат да участ пет години и след това да отидат за гастербайтери или да се състезават по закона на джунглата в нашата държава”, коментира проф. Янакиев, цитиран от БНР.

През целия вчерашен ден продължиха протестите “за” и “против” блокадата на Софийския университет. Над 200 преподаватели заявиха подкрепата си за студентската акция. След тричасово заседание Академическият съвет на висшето училище декларира, че студентите имат право на своя протест, но без да пречат на работния процес.

Протестиращите отхвърлиха позицията на Академическия съвет и поискаха оставката на ректора професор Иван Илчев.

Към протестната акция на студентите от Алма матер се присъединиха и техни колеги в НАТФИЗ “Професор Кръстьо Сарафов” и Нов български университет, както и студенти, които окупираха зали във Великотърновския и в Пловдивския университет.

Продължаваме окупацията с пълни темпове. Няма какво толкова да се коментира решението на Академическия съвет. За нас то не е особено достойно. Предвид и извънредното положение в страната. Това, което се случва в Университета, е отражение на извънредното положение на събитията в страната. Ние няма никога да отстъпим от тези принципи, които имаме, и окупацията ще продължи до оставка, защото знаете, че оставката за нас не е цел, тя е само първа стъпка за това, което ние се борим, а то е реална промяна в системата, коментира Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти, Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти.

Статията "Пореден неучебен ден за СУ, протестите в страната продължават" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бял прах в посолството на САЩ в Киргизстан

В посолството на САЩ в Киргизстан е бил получен плик, съдържащ подозрителен бял прах, съобщава Интерфакс.

Белият прах е даден за изследване, резултатите от което още не са готови. От американската мисия са уведомили да получения плик правоохранителните органи в Киргизстан. Не се съобщава дали пратката е дошла от киргизки или чуждестранен адресант. От посолството само обявиха, че мисията функционира нормално.

Пликове с бял прах, съдържащи обикновено рицин, през последните години получават политици, държавни чиновници, публични личности и организации по цял свят. След направата на експертиза обикновено се оказва, че пратката не представлява опасност за живота и здравето.

















БГНЕС

България е 58-ма в класацията на Световната банка за правене на бизнес

Продължават проблемите на бизнеса с издаването на разрешителни за строеж, достъп до електричество и плащането на данъци

    


България е 58-ма в класацията на Световната банка за правене на бизнес

Продължават проблемите на бизнеса с издаването на разрешителни за строеж, достъп до електричество и плащането на данъци

    


Преглед на печата - 29 октомври

24 часа Станишев и Цветанов с нова кариера след евроизборите Седем месеца преди изборите за Европейски парламент в партийните централи вече чертаят схеми за участието си в тази битка. Тя ще е важна за всички политически сили, но най-вече за БСП и за лидера Сергей Станишев.

Подкрепа за студентите и от Маастрихт

Български студенти в Маастрихт подкрепят колегите си от СУ Снимка: Станислав Недеков

Български студенти в Маастрихт, Холандия, направиха малка демонстрация в подкрепа на протестиращите си колеги в България.

Снимка на група български студенти в Маастрихт бе изпратена до редакцията от Станислав Недеков.

Подкрепяме колегите си от Софийски Университет, съпричастностни сме към протеста, пишат българите зад граница.

Статията "Подкрепа за студентите и от Маастрихт" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Трима учители от Кюстендил с награди "учители- творци"

Кюстендилските учители Ани Славова- ОУ"Ильо войвода", Детелина Тихолова- ПМГ"Проф.Ем. Иванов и Мирослава Дончева- ОУ"Св.Св. Кирил и Методий" са наградени в Петия национален конкурс за учители-творци 2013. Конкурсът се организира от ИК "Анубис" и издателство "Булвест 2000". Партньори на конкурса са Синдикатът на българските учители, "Литературен вестник", в. "Аз Буки" и мрежата за учители новатори teacher.bgПо традиция, награждаването ще се състои в Деня на народните будители, в Стара Загора, където ще бъде представен сборника "Многоточие за бъд...

Нолито: Барса бе по-силен по времето на Гуардиола

"Каталунците все пак си остават №1 в света", смята нападателят на Селта

    


Днес да почерпят

Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком", става на 42 г. Доц. Борислав Великов, председател на 40-ото НС, 67 г. Димитър Томов, писател, 55 г. Касиел Ноа Ашер, актриса. Петър Дулев. депутат в 42-рото НС от ПГ на „Коалиция за България", 60 г. Пламен Милков, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Инвестбанк, 48 г. Севделина Арнаудова, ръководител на пресцентъра на ГЕРБ. Доц. Христина Ангелакова, оперна певица. Проф. Д-Р Драгомир Драганов, историк, депутат във ВНС и 38-ото НС Доц. Иван Димов, преподавател в НСА, бивш национален треньор по тенис Касиел Ноа Ашер (Деса Красова), актриса Пламен Милков, председател на УС и изпълнителен директор на Инвестбанк Севдалина Арнаудова, ръководител на пресцентъра на партия ГЕРБ Карл Джераси, американски биохи-мик и писател от бьлгарски произход, създател на контрацептивното хапче    

Правят технически проект за ремонт на пътя Четирци- Бобошево

Офертите за изработване на технически проект за основен ремонт (рехабилитация) на обект: Път ІІІ-104 (о. п. Дупница - о. п. Благоевград) - Бобошево - Четирци, от км 4+810 до км 25+530, ще бъдат отворени в 12, 30 ч., в Агенция „Пътна инфраструктура".Пътният участък преминава през селата Пастух и Четирци. Началото му е при км 4+810, след обходния път на град Бобошево. Отсечката завършва при пътно кръстовище с път III-622, на км 25+530.Целта на техническия проект е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспо...

Въоръжени обраха $55 милиона от либийската централна банка


Въоръжени нападатели са откраднали от микробус на централната банка на Либия 55 милиона долара в местна и чуждестранна валута, съобщи националната агенция "Лана".

Десетима мъже с автоматично оръжие са препречили пътя на микробуса в крайбрежния град Сирт. В него е имало 53 милиона либийски динара (43.5 млн. щатски долара) и чуждестранна валута за още 12 милиона долара.

Колата идвала от местното летище, където парите били доставени за местния клон на централната банка....

Обама: Проверка за задграничната дейност на АНС

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да започне проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС). 

Според държавния глава тази проверка е необходима, за да се покаже, че техническият потенциал за електронно разузнаване на тази служба е под необходимия контрол. 

Операциите в сферата на националната сигурност по правило служат на една цел -

да се гарантира, че нищо не заплашва американците, а също и че аз вземам правилни решения, каза Обама. 

"Аз съм краен потребител на разузнавателната информация, чието събиране е резултат от тези операции. Те засягат и широк кръг други въпроси", посочи още държавният глава на САЩ. 

Ние определяме техния курс, но както видяхме през последните години, те продължават да увеличават потенциала и да разширяват дейността си, затова сега започваме проверки, за да установим дали те не правят нещо само защото могат да го направят, посочи Обама в телевизионно интервю. 

"Ние щателно

проверяваме как нашите разузнавателни служби работят в чужбина.

Има много строги правила какво можем да правим вътре в страната и след разкриването на информация от (бившия сътрудник на ЦРУ Едуард - б.ред.) Сноудън се появиха редица въпроси", допълни Обама. 

Той отказа да уточни дали е бил информиран за това, че сътрудници на АНС са подслушвали телефон на германския канцлер Ангела Меркел, посочвайки, че тази информация е секретна. 

АНС в епицентъра на скандал, свързан с масово подслушване на телефони на чуждестранни граждани.

Същевременно британското правителство реагира доста категорично и зави, че може да предприеме сурови мерки, за да не позволи на медиите на Острова да публикуват нови информации, чиито източник е Едуард Сноудън. 

Ако вестниците не проявят своята социална отговорност, на правителството ще е много трудно да се сдържа и да не предприема съответните стъпки, заяви премиерът Дейвид Камерън.

В британското законодателство съществува положение, съгласно което властите

имат право да блокират публикуването на всяка информация,

ако тя според правителството заплашва националната сигурност

В петък Камерън обвини Сноудън и сътрудничещите с него вестници, че "помагат на враговете на Великобритания", разкривайки методи на националните специални служби.

  БТА

Янакиева смята, че формално няма нарушение, че 2 години пернишки лекари гладуват

 Близо две години персоналът на Специализираната болница за рехабилитация и долекуване в град Перник не е получавал заплати. Това е една от двете болници за цяла Югозападна България за рехабилитация на пациенти, прекарали инсулт. 30 човека са останали, за да обслужват болните. И те обаче са готови да напуснат.

2009-та година лекарите от Профилакториума в Перник събуждат момче от будна кома, за което никой не дава надежда. Днес тези хора са отвъд границата на...

Продължава

Парламентът забърка казуса Пеевски, твърди Екатерина Михайлова

Президентът Росен Плевнелиев върна казуса "Делян Пеевски", защото всъщност не е ясно дали правомощията на Пеевски като шеф на ДАНС са прекратени. Това заявиха в студиото на Нова телевизия Екатерина Михайлова и бившият конституционен съдия Димитър Гочев. „Въпросът не е дали Делян Пеевски е народен представители, или не. Искането на президента сега е друго. Според мен това е допустимо, защото предметът на искането е друг”, каза Гочев. По думите на експерта има различни мотиви при искането на президента спрямо искането на ГЕРБ - в единия случай се е атакувало качеството на Делян Пеевски като народен представител, а сега се иска установяване на противоконституционност на акт на Народното събрание. „И според мен това решение ще падне пред Конституционния съд”, каза за...

Ето ги и номинираните за Златната топка

ФИФА разкри номираните за отличието "Златна топка". Наградата се присъжда в този си вид от 2010г. насам когато се сливат призовете "Футболист на годината на ФИФА" и "Златна топка на Франс футбол". Наградата със сегашното си наименование се печели от Лео Меси на 10-ти януари 2011г. в Цюрих, когато аржентинецът я взема за втори пореден път, а миналата година му бе връчена за трети пореден път. Преди него единствено Марко ван Бастен я печели два поредни пъти - през 1988 и 1989г. Тази година за отличието се борят: Гарет Бейл (Уелс), Луис Суарес, Единсон Кавани (Уругвай), Радамел Фалкао (Колумбия), Еден Азар (Белгия), Златан Ибрахимович (Швеция), Андрес Иниеста, Шави (Испания), Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Месут Йозил, Томас Мюлер, Мануел Нойер (Германия), Роберт Левандовски (Полша), ...

Най-дебелият таралеж в Шотландия отслабна с диета

В Шотландия затлъстял таралеж загуби половината от теглото си с помощта на диета, предписана му от ветеринари, предаде БГНЕС. През есента на 2012 г. най-дебелият таралеж в страната е намерен в околностите на Единбург /и затова кръстен на името на града/. При откриването му той бил в почти безпомощно състояние и силно недохранен, с тегло едва 400 гр. - два пъти по-ниско от нормалното. Единбург бил приет в центъра за спасение на животни "Файв". Там взели да го охранват с таралежови "вкуснотии" - дъждовни червеи и котешка храна. В резултат към юли т.г. Единбург станал толкова дебел, че вече не можел дори да се свие на кълбо. Таралежът незабавно бил поставен на диета. Започнали да му дават максимум по един червей дневно, а освен това му направили програма за раздвижване. Р...

Легално ли е подслушван телефонът на Ангела Меркел?

Обстоятелството, че американците може да са подслушвали телефона на Ангела Меркел, логично предизвика огромно възмущение. А ако се окаже, че поради наличието на международноправни основания подслушването е легално, пита Deutsche Welle. Десет години след края на Втората световна война Федерална република Германия получава пълен суверенитет по силата на договор със страните-победителки във войната - САЩ, Великобритания и Франция. Същевременно федералното правителство предоставя различни права на съюзниците - като например това за извършване на мащабни операции на тайните служби на територията на Германия, разкрива историкът Йозеф Фошепот. Освен това Германия се съгласява с налагането на контрол върху пощенските и съобщителните услуги. "Тези договорености са валидни и днес и са за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване