Кой вижда, че царят е гол

Аргументите по настоящата криза в страната са многократно изказвани, но някак все успяваме да ги приглушим, игнорираме и дори забравим. Дано позицията на студентите накара най-накрая и слепите да видят, че царят е гол. Вдъхновените им лица и думи са безкрайно убедителни - точно като думите на детето от приказката на Андерсен, което единствено назо Аргументите по настоящата криза в страната са многократно изказвани, но някак все успяваме да ги приглушим, игнорираме и дори забравим. Дано позицията на студентите накара най-накрая и слепите да видят, че царят е гол. Вдъхновените им лица и думи са безкрайно убедителни - точно като думите на детето от приказката на Андерсен, което единствено назо

Рибери, Меси и Роналдо в битка за "Златната топка"

Четвърт от претендентите за отличието са от Байерн

    


Декларация на богословите от СУ: Да излезем от затворените бетонни пространства!

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” В ПОДКРЕПА НА ГРАЖДАНСКИТЕ/СТУДЕНТСКИТЕ ПРОТЕСТИ В РОДИНАТА НИ СРЕЩУ КОМПРОМЕТИРАНОТО И НЕКАДЪРНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО

Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”,

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.

ІІ. Подкрепяме „раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.

ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтенно и компетентно управление на родината ни.

ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.

За това призоваваме:

ЧАСЪТ УДАРИ И СВЕТОТО ДЕЛО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ Е ЗАПОЧНАТО! СЕГА Е МИНУТАТА! НЕКА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЕТОННИ ПРОСТРАНСТВА, ЗА ДА ОТСТОЯВАМЕ НАШИТЕ ПРИНЦИПИ И ИДЕИ, КАТО ПОИСКАМЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДА НАПРАВИМ ЗАЯВКА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ИСТИНСКИ МОРАЛ В ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕН ПОРЯДЪК, В КОЙТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО НИЕ И ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

28.10. 2013 г., Богословски факултет

От името на преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”:

Доц. Дилян Николчев

Проф. дбн Емил Трайчев

Доц. д-р Мария Йовчева

Доц. д-р Ивайло Найденов

Доц. д-р Павел Павлов

Доц. Костадин Нушев

Доц. д-р дяк. Иван Иванов

Гл. асист. д-р Екатерина Дамянова

Гл. асист. д-р Светослав Риболов

Гл. асист. Димитър Димитров

Асист. Симеон Генов

Асист. Иван Йовчев

The post Декларация на богословите от СУ: Да излезем от затворените бетонни пространства! appeared first on Noresharski.com.

В МВР нямало информация за постъпили заплахи за живота на Боевски

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че бил изненадан от завръщането на Гълъбин Боевски в София и научил за това от медиите. Какви са причините да се стигне до тук ще се разбере от проверка, която в момента извършват компетентните институции. Лазаров даде да се разбере, че във вътрешното ведомство е имало хора, които са знаели за завръщането на Гълъбин Боевски в България. "Съгласувано е завръщането на Боевски", каза той. До момента в МВР няма информация да има заплаха за живота на Боевски, уточни още Лазаров пред БНТ. За прот...

Вдигат заплатите с 5,5%, Тристранката пуска бюджета

Заплатите през 2014 г. ще бъдат повишени с около 5,5%. За настоящата година очакванията са заплатите да се вдигнат с около 7%. Това е записано в прогнозите на Министерството на финансите,

които съпътстват подготвения проект на бюджет за 2014 г. Повишаването на доходите и намаляването на безработицата ще бъдат сред основните двигатели на икономиката на страната, съобщава "Стандарт".

В резултат на подобряването на икономическата среда вътрешното търсене през 2014 г. ще започне да се възстановява и се очаква да нарасне с 1,9%, гласят мотивите към бюджета.

Подобряването на перспективите пред икономиката на Европа ще доведе до ускоряване на ръста на износа до 7,2%. Повишеното потребление и инвестициите в страната пък ще доведат до ръст на вноса от 7,1%. В резултат ръстът на БВП за 2014 г. се очаква да бъде 1,8%.

В периода 2015-2016 г. се очаква ускоряване на икономическия растеж до 2,9% и 3,4%, като основен принос за това ще има вътрешното търсене, прогнозират от Министерството на финансите.

През 2014 г. възстановяването на пазара на труда ще продължи с ускорен темп и за разлика от 2013 г. се очаква да се отрази в намаление на безработицата. Заетостта ще нарасне с 0,5%, а безработицата се очаква да падне до 12,6%. С повишение на икономическата активност в периода 2015-2016 г. ръстът в броя на заетите се очаква да достигне около 1% на година, а безработицата да падне до 10,9% в края на 2016 г.

Очаква се на днешното заседание на Тристранката да бъде обсъдена макрорамката на бюсжета от социалните партньори.

Подкрепата си на Бюджет'2014 ще дадат работодателските организации, докато синдикатите се очаква да гласуват против проекта на основния финансов закон на държавата.

BNews.bg

Социалните отнемат братчетата и сестричетата на Мария?

Социалните решават съдбата на братчетата и сестричетата на малката Мария от село Николаево, които живеят в ромското гето. Вероятно сдецата ще бъдат отнети от родителите и настанени в дом.

Турската NTV: България огражда с телена ограда границата с Турция

България започва да огражда границата си с Турция с телена ограда за да предотврати навлизането на нелегални имигранти, съобщи турският телевизионен канал NTV.

доц. Стефанова: Никога няма да тръгнем срещу своите студенти

/КРОСС/ На вчерашната среща на деканите в Софийския университет само двама души не са били против окупацията - Пламен Митев и Генко Генов. Това потвърди пред БНР тази сутрин доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на Софийския университет по учебната част. Чуха се такива призиви от някои от колегите, които участваха във вчерашния Академически съвет, за Общо събрание. Не знам дали Общото събрание може да направи нещо различно от това, което правихме, първо, като ректорско ръководство и след това, като Академически съвет, тъй като и там ще се получи разделение. Важното обаче е да кажем нещо на обществеността - че нямаше нито един от участниците в тези заседания, който да се обяви против справедливите морални искания на нашите студенти. Трябва да бъде много ясно, че и ръководството, и преподавателската общност като цяло никога няма да тръгнат срещу своите студенти именно в този аспект. Ние ги подкрепяме в тяхното право да отстояват гражданска позиция, защото те са зрели хора и интелигентни хора, които очевидно са преценили, че всички други начини, по които те могат да изразят своето недоволство и своя протест, са били изчерпани и затова се е стигнало до употребата на гражданското неподчинение, което в демократичните държави също е механизъм за изразяване на позиция. Разбира се, не е правилното място университетът, където се пречи на други хора

Болниците получават 80% от изработеното за октомври и ноември

Людмила Петкова, зам.-финансов министър, Снимка: МФ

Болниците ще получат едва 80% от изработеното за октомври и ноември, тъй като бюджетът на НЗОК за тази година няма да бъде актуализиран. Това стана ясно след извънредното заседание на Надзорния съвет на Касата вчера.

Очаква се дефицитът на Здравната каса в края на годината да бъде между 80 и 90 млн. лева, които ще бъдат платени от бюджета на Касата за следващата година.

Актуализацията на бюджета не е вариант, защото би увеличила дефицита на Касата, заяви председателят на Надзора и зам.-министър на финансите Людмила Петкова.

Което не бъде изплатено на болниците през 2013 г., ще бъде платено през януари следващата година, увери Петкова.

Продължават да се търсят възможности за намаляване на очаквания дефицит, като една от тях е увеличаване на събираемостта на здравните вноски. Колкото по-голяма сума влезе в бюджета от здравни вноски през тази година, толкова по-малко ще трябва да се разплаща от бюджета за следващата, посочи Петкова.

Вчера стана ясно, че Българският лекарски съюз е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за това, че НЗОК изнудва и рекетира болниците и ги склонява към извършване на документални престъпления.

Касата е дала указания директорите на болници да фактурират не цялата дейност, а 80% от нея и оказват натиск за коригиране на вече представените финансово-отчетни документи, обясни председателят на Съюза д-р Цветан Райчинов.

По думите му ако няма актуализация на бюджета на НЗОК за тази година, лекарите са готови да излязат на протест.

Статията "Болниците получават 80% от изработеното за октомври и ноември" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Варненски места без вода

Без вода до 15:00 часа ще остане ул. "Моряшка" в кв. "Аспарухово". Районът над Спортна зала и пазар "Чаталджа" ще бъде на сухо до 17:00 часа. За същия период от време без вода ще бъдат и домакинствата около Делфинариума в местността Салтанат. Спиранията се налагат заради отстраняване на аварии, съобщават от ВиК-Варна....

Събират данни за движението в района на новото кръстовище по бул.”Трети март”

"Застъпници за пътна безопасност в Добрич” е името, под което работят група младежи, обединени и ръководени от СНЦ „България Вита”, съобщават от организацията. Младежите са започнали дейността си с наблюдения и обсъждания на проблемни елементи в пътната обстановка на една от най-натоварените отсечки в града - района на новото кръстовище с кръгово движение на бул."3 март" и ул."Ген.Колев". Екипът ще събере  информация за натовареността, поведение на водачите, извършените нарушения, за несъвършенства на съоръженията и обозначенията, съобразени с ...

Отдавна излязоха ДС и МВР от университетите, обяви Лазаров

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира редица теми - случаят с Мария, студентските протести, казуса с Гълъбин Боевски, бежанците и бюджета за МВР. По отношение на студентските протести главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че те не са проблем на МВР

Започнаха ремонтните работи по асфалтирането на уличните платна и пътищата от общинската пътна мрежа

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, след проведена процедура по ЗОП,  сключи с  избрания изпълнител „Пътстроймонтаж” ООД, Силистра три договора  за извършване на ремонтни работи на пътни настилки в община Силистра, включващи: ремонтни работи  на улични платна,  пътища от общинска пътна мрежа  и ремонт на  пътна връзка до мотел „Рай“. Обществената поръчка е открита на 02.08 т.г. , а  договорите за възлагане са от 14.10.2013г. Реалната дейност по ремонта вече е стартирала , заложеният период  на приключване  е  различен за всеки от  три...

321 аудитория на ВТУ остава окупирана, десет студенти са нощували в нея

321 аудитория на Великотърновския университет ще остане окупирана и днес, съобщи Светлин Тачев- един от организаторите на протеста. По думите му десет студенти са нощували в залата, създаден е синхрон с охраната, не са допуснати нарушения. До момента около 120 техни колеги са се подписала в подкрепа на действията им, срещат широко одобрение и в социалните мрежи, посочи Тачев. Вчера сутринта двайсетина младежи окупираха аудиторията в подкрепа на колегите си в Софийския университет. Протестиращите настояват за оставка на ръководствата на всички п...

Байерн има проблем с първите полувремена

Баварците изостават на 5 точки зад Дортмунд в импровизираното класиране

    


Русенско село готви протест срещу "Улицата на смъртта"

Местните жители са притеснени, тъй като на улицата са станали множество пътно-транспортни произшествия с пешеходци

РЗС подкрепи студентите

Ред, законност и справедливост обяви подкрепа за студентската окупация в някои университети. От партията на Яне Янев ги призовават да не прекратяват окупацията, а колегите им и преподавателите да се солидаризират с тях, предаде БГНЕС. „Децата на демокрацията окупираха университети. За съжаление малко на брой за сега, но с тенденция да се увеличават. Тези двадесет и няколко годишни окупатори са синовете и дъщерите на онези, които бяха на площадите през 90-та и на барикадите през 97-а. Крайно време е да се сложи край на този криминален преход, който накара второ поколение българи да се възпротиви, да се барикадира и да протестира. Историята се повтаря в удивителни аналогии, а държавата ни ерозира с неповторими темпове", пише в позицията на РЗС. Според партията е необходима ...

И студентите от Русенския университет с подкрепа за окупацията в СУ (декларация)

Noresharski.com публикува пълния текст на декларацията на студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на окупацията и техните колеги от Софийския университет.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние,

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев” изразяваме своята безусловна и категорична позиция в подкрепа действията на всички свои колеги от Софийския университет Свети Климент Охридски” и страната, които чрез активната си гражданска позиция казват своето твърдо „НЕ!” по отношение управлението на Пламен Орешарски, неговото правителството и подкрепящите ги в продължение на близо 140 дни.

За нито един от нас не е безразлично в каква държава живеем и дали ще позволим съсипването ѝ да продължи с безумни решения и вземане на огромни кредити, както се случва през последните близо 5 месеца. Нека заедно прекратим системното нарушаване на конституционния ред в страната, както и да противодействаме активно на картелно-партократския хаос! За нас България е над всичко!

Като студенти имаме пълно право да посещаваме не само лекции, но и да помогнем в решителен момент чрез законни действия в духа на демократичните принципи да се случи промяната. Считаме, че тя е силно желана от цялата нация, но не след месеци, а чрез разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори – ТУК и СЕГА!

Град Русе

29 октомври 2013 г.

Група „Будни студенти” от Русенски университет „Ангел Кънчев”

The post И студентите от Русенския университет с подкрепа за окупацията в СУ (декларация) appeared first on Noresharski.com.

Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проектобюджета за 2014 г.

Под председателството на вицепремиера Зинаида Златанова в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество от 10:30 часа, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

"Стандарт": Маргина чист като сълза

Американските 007 имали "ухо и ръце" и в София, пише "Труд"

Бурята продължава да вилнее в Северозападна Европа

/КРОСС/ Бурята „Свети Юда" продължава да вилнее в Северозападна Европа. В германския град Хамбург е обявено извънредно положение. Бурята вече премина през Великобритания и Холандия и нанесе сериозни щети. Силните ветрове по улиците на Хамбург събориха около 140 дървета, които нанесоха щети на автомобилите. Работата на местното летище е била преустановена. Редица полети са били отменени и на летището в Дюселдорф. Бурята вече взе 13 жертви - петима души загинаха във Великобритания, шестима в Германия, и по един в Дания и Холандия. Бурята, която връхлетя Северна Европа, е сравнима по сила с ураган. Поривите на вятъра на британския остров Уайт и в Ламанша достигаха 160 километра в час. Днес се очаква бурята да удари северозападните райони на Русия и да засегне Санкт Петербург. Британските метеоролози нарекоха бурята на св. Юда, който във Великобритания е почитан като застъпник на нещастните, а празникът му се отбелязва на 28 октомври.

"Стандарт": Маргена чист като сълза

Американските 007 имали "ухо и ръце" и в София, пише "Труд"

"Маями" и Леброн Джеймс поемат по пътя към династията


Мъчителното чакане за баскетболните фенове, започнало с точния наказателен изстрел на Дуейн Уейд, който узакони втората поредна титла за "Маями хийт" след успех с 95:88 в инфарктната финална серия със "Сан Антонио спърс" (4:3), вече е към своя край. 

С двубоя между "Индиана пейсърс" и "Орландо меджик" тази нощ в 1.00 часа ще бъде даден стартът на най-силното баскетболно първенство. Един час по-късно "Маями" започва защитата на титлата срещу "Чикаго булс", а последният сблъсък за деня...

Борци от ЦСКА готвят протест

Георги Калчев. Кадър: bTV

Борци от спортния клуб ЦСКА са готови на протестни действия заради лошото състояние на спортната база, за която са принудени да плащат наем на Министерството на младежта и спорта.

Пред bTV председателят на Обединени спортни клубове на ЦСКА Георги Калчев заяви, че спортисти, сред които Кубрат Пулев и Михаил Таков, са готови да излязат на протест до месец-два, ако не бъде решен въпросът. В момента клубът бил принуден да плаща наем и консумативи за спортни зали, които са в окаяно състояние.

Според Калчев само ЦСКА е поставен в подобно положение. „Не сме някакви мутри, ние сме спортисти“, каза той. По думите му спортистите нямат друг начин да защитят правата си „освен да излезем и да се борим за нашите бази“. Той смята, че целенасочено се вървяло към разбиването на ЦСКА.

Калчев обясни, че проблемът с базите се появил след 2011 година, когато от Министерството на отбраната те били прехвърлени на министерството на спорта. „Отново отправяме предупреждение за протести, както и миналата година по това време, защото виждате състоянието, в което ЦСКА все повече затъва“, коментира той и обясни, че 20 клуба в ЦСКА са поставени в неравностойно положение.

Зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев обясни, че през юли министерстовото е внесло доклад в Министерски съвет. Проблемът е разгледан и е формирана междуведомствена работна група, която търси решения за модернизация. „Няма как да бъдат допуснати без наем от ЦСКА. Не може да се отдаде нещо безвъзмездно“, каза Йовчев.

В момента от ЦСКА трябва да плащат наем, но понеже нямат средства, не го правят. Тече процедура по прекратяване на договора, което пък допълнително води до начисляването на лихви, а спортистите са заплашени да бъдат изхвърлени на улицата.

Статията "Борци от ЦСКА готвят протест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ФИФА обяви десетимата кандидати за приза Треньор на годината

Международната футболна федерация (ФИФА) публикува списък с десетте имена на претендентите за приза Треньор на 2013 година. Фаворит през тази година за отличието е бившият наставник на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес, който имаше изключително успешен сезон начело на баварците. Прави впечатление, че сред кандидатите са още треньорът на Борусия Дортмунд Юрген Клоп и бившият наставник на Реал Мадрид и настоящ мениджър на Челси Жозе Моуриньо. Ето и всички претенденти за отличието: Карло Анчелоти (Италия, Пари Сен Жермен/Реал Мадрид), Рафаел Бенитес (Испан...

Ново звено в полицията ще бори трафика на хора

Главсекът на МВР: Няма информация, че животът на Боевски е в опасност

    


Румънско село предпочете туршиите пред шистовия газ


Малкото градче Пунджещи в Източна Румъния може би е разположено върху големи залежи от шистов газ и американският енергиен гигант "Шеврон" иска да ги открие. Но жителите не искат да имат нищо общо с това, разказва Reuters.

Макар повечето да живеят на границата на бедността, благодарение на земеделие, социални помощи и пари, изпращани от роднините в чужбина, те предпочитат да останат бедни, отколкото да рискуват, както смятат повечето от тях, околната среда.

Жителите са...

Масови безредици и вандализъм в Сао Паулу след убийството на 17-годишен

В Сао Паулу избухнаха масови безредици, съпроводени от вандализъм. Участници в манифестация започнаха погроми по улиците, съобщиха от Global Post. 
Те са изгорили пет автобуса и два камиона, като се опитаха да подпалят и цистерна с гориво. Движението по федералния път между Сао Паулу и щата Минас- Жерайс е блокирано. Властите на Сао Паулу ... В Сао Паулу избухнаха масови безредици, съпроводени от вандализъм. Участници в манифестация започнаха погроми по улиците, съобщиха от Global Post. Те са изгорили пет автобуса и два камиона, като се опитаха да подпалят и цистерна с гориво. Движението по федералния път между Сао Паулу и щата Минас- Жерайс е блокирано. Властите на Сао Паулу ...

Депутат от „Атака” вдигна скандал, бил освиркан в Гърция

След скандалните изпълнения на група членове на „Атака" в Брюксел, депутат от националистическата партия отново се оказа замесен в скандал - този път в Гърция, пише bTV. На 26 октомври, петък поклонническа група от 36 народни избраници от БСП, ДПС, „Атака" и ГЕРБ тръгват за Света гора с два автобуса. По план българските депутати трябва да се отдадат на пост и молитви в сърцето на Атон. Вместо това делегацията на няколко пъти била освирквана от българи, отишли на екскурзия до светата обител. „Още със самото пристигане на Атон миряни, които пос...

Тристранката обсъжда Бюджет 2014

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проектите на закони за държавния бюджет за 2014 г., на държавното обществено...

Каратеките на "Дарис" с осем медала от Купа България

Два златни медала, 4 сребърни и 2 бронзови спечели карате клуб "Дарис"- Кюстендил от Купа България за деца и младша възраст. Отборът на момчетата спечели второ място на ката, в състав- Вилхем Вилхемов, Иван Иванов и Бойко Парлапански.На ката индивидуално, Иван Иванов е със златен медал, а Вилхем Вилхемов със сребърен, при родените 2003 година. Емилиян Георгиев и Александър Стефанов са с бронзови медали, при родените 2005 г.Иван Иванов спечели шампионската титла и на кумите, като победи в категория до 28 кг. Бойко Парлапански е втори в категори...

Комисията по досиетата осветлила действащи разведки

Комисията по досиетата е разкрила недопустимо имената на действащи разузнавачи, става ясно от позиция на Министерство на отбраната.

Джордж Клуни забил адвокатка на Асандж

Двамата били забелязани на вечеря в тузарски ресторант в Лондон

    


Окупацията на Ректората продължава, очаква се включването на още факултети


Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава вече седми ден, като и днес е неучебен ден за лекциите и упражненията в Ректората.

Очаква се днес да се включи и Биологическия факултет. Във Фейсбук е организирано и събитие - окупация за УНСС.

Вчера акцията на студентите, започнала миналата сряда, се разрастна и обхвана Великотърновския университет, Нов Български университет и НАТФИЗ. За да подкрепят колегите си в Ректората дойдоха и студенти от...

САЩ се очертават като най-силния пазар за лукса

Компаниите за луксозни стоки не обръщат гръб на Китай

    


Окупацията на СУ продължава с пълни темпове

Студентите в СУ "Свети Климент Охридски" продължават окупацията с пълни темпове. Лидери от януарските протести през 1997 г. ще ги подкрепят.

Варненските социалисти избират нов градски лидер

Варненските социалисти избират нов градски лидер. За днес е насрочена отчетно-изборната конференция на Градския съвет на БСП, на която ще бъде сменен дългогодишният председател и настоящ народен представител Борислав Гуцанов. За поста ще се борят 10-ина кандидати, научи Дарик.

Оставката: защо веднага?

Автор: frujin

Този въпрос има много отговори, но аз ще започна с една елементарна аритметика. Знаете ли колко пъти по две минути има в един четиригодишен мандат? Ще ви кажа, малко повече от един милион! Къде е връзката ли? Ами, … самолетен билет се купува само за две минути! А всяка секунда хиляди кадърни, модерни, талантливи и амбициозни деца си задават един въпрос: “Защо да оставам в България?“.  А какво прави междувременно правителството??

ОМРАЗАТА

БКП и синчетата ѝ имат много тежки грехове. Но сега са на път да надминат себе си! В последните месеци се вижда ясно как съвсем съзнателно, по Гьобелсовски, комунистите проектират омраза и разделение в обществото. Съвсем целенасочено и подло, те изправят на площадите хора срещу други хора. За разлика от 90-та и 97-ма, когато срещу демократично мислещите будни граждани хвърляха полиция и жандармерия, този път червената върхушка избра пътя на гражданската война. Да, точно така! Замислете се!

Пътят, по който те тласкат България, е пътят на насилието и на безумието! Как иначе можем да си обясним тези момчета с обръснати глави в двора на Софийския Университет, с камъни в ръце, придружавани от депутат от БСП и телевизията на пишман-националиста Сидеров, да крещят думи на омраза и да чупят прозорци? Как иначе да си обясним фалшивите контра-протести, автобусите пълни със закрепостени хорица от малцинствата и провинцията, налудничавите групи в социалните мрежи, червенеещите кухи лидери-марионетки, повтарящи като папагали наизустени лозунги?

Приятели, това не е просто гротеска! България е в смъртна опасност! Това, което извършват всеки ден управляващите е абсолютно национално предателство! Защо искаме оставката веднага ли? Защото, всеки ден те отварят нови и нови рани в тъканта на обществото, които няма да зараснат с години. Защото, всеки ден те ни тласкат към деня, в който все някой ще посегне на някой друг… и това ще е краят на демокрацията в България.

ГОЛЯМАТА ГРЕШКА

О, тя не е зад нас, тя предстои! Този кабинет направи стотици глупости, взе абсурдни решения, после се отказа от тях. После пак ги взе, и пак се отказа. Тотална некомпетентност! Но всъщност, може ли този кабинет да управлява? Парламентът е на ръба. Изкуственият баланс 120 на 120 е подходяща почва само за договорки, извиване на ръце, манипулации и шмекерии. Това, на фона на горните параграфи, може да ви се стори лековато. Но нека си припомним – АЕЦ Белене, Южен Поток, мораториумът върху продажбата на земя (абсурден сам по себе си), цигарите в кръчмите, Пеевски и всичките други малоумни назначения, отношението към посланиците на Германия,  Франция и другите европейски политици и дейци, разтревожени от случващото се у нас, необоснованите милиарди заеми, популизмът, демагогията, откровените лъжи.

Хора, абсурдно е! Управляващата партия, начело с председателя на ПЕС, позволи нарушаване на присъединителните ни договорености с Европейския Съюз! И за какво? За единия популизъм! А какво да кажем за подмолните сделки с Атака – една крайна, креслива и анти-европейска партия? Всичко това щеше да е смешно, ако не беше страшно. Защото вкупом тези действия показват тежка зависимост и тотална липса на, поне малко, задължителен патриотизъм и родолюбие! Какво целят? Да изкарат България от Европейския Съюз (където всъщност ѝ е мястото)? Да я натикат в Евразийското блато от посредственост, непотизъм и олигархична диктатура? Какво?!

Аз мисля, че отговорът на всички тези въпроси предстои да ни бъде даден под формата на “най-голямата грешка”. Тя все още е пред нас, и да ви кажа, не бива да им даваме възможност да я сторят. Затова оставка, и то веднага!

УНИЖЕНИЕТО

Понякога се питам, колко ли е унизително да си журналист, да работиш в телевизия или вестник, или пък в някоя онлайн медия, и да си принуден да лъжеш всеки ден? Как ли бих реагирал аз, ако се опита някой да ме принуди да напиша в очите на хиляди хора, че черното е бяло? А как ли живеят тези хора, които пишат анонимните и злобни коментари под статиите на признатите общественици? Цензурата съществува и е толкова гнусна, колкото и преди 20-тина години. Уволняват се журналисти и водещи, изнудват се вестници и издатели, брутално се изопачават или се крият фактите! Комунистите правятвсичко за да запушат устата на свободомислещите хора. Нищо ново! Те имат своя сто-годишен опит в това, и на всичкото отгоре се гордеят с него!

Но това не е всичко! А, какво е България в очите на европееца? Приятели, отговорът на този въпрос няма да ви хареса! България не е от най-популярните държави в Европейския Съюз. Логично, защото това, което се вижда от далеч, са тълпите просяци из европейските столици и редовните скандали, бегло отразявани из последните страници на тамошните вестници. И като че ли това това не е достатъчно обидно, но винаги ще се намери и някой смачкан от живота човечец да изрецитира: “не сме народ, а мърша …”. Сякаш не ни стига унижението от арогантността и наглостта на управляващите, ами и в отчаянието си избираме да се самобичуваме, вместо просто да се разгневим и да ги изметем завинаги!

Ако утре някой ми каже, “добре де, ама хайде още година, две .. и после ще видим”, ще му изкрещя, че повече не мога да търпя и секунда! Вече не мога да понасям да ме лъжат в очите, да ме гледат нагло и да ме третират като безгласна буква, да си мислят че със смешните си полицейски палки или с армията си от надупени журналисти могат да ми отнемат свободата. Няма как да стане! Не! Оставка, и то веднага!

Защото, приятели, всяка секунда бъдещето и  надеждата на нацията – нашите деца, се питат: “Защо да оставаме тук?”.

Мандатът е четири години. А билет се купува за само две минути …

***

Текстът е препубликуван от блога на автора frujin.com

The post Оставката: защо веднага? appeared first on Noresharski.com.

"Луфтханза" подарява нов живот в Берлин, но под условие (видео)


Еднопосочен билет от Стокхолм до Берлин, двустаен апартамент с предплатен наем за година, велосипед и всичко необходимо, за да започне нов живот обещава  "Луфтханза" на победителя в новия си конкурс.

За жалост, едно от условията е изпълнимо от малцина - кандидатът да гражданин на Швеция. Истинското предизвикателство обаче е във второто - кандидатът предварително да е променил официално името си на Клаус-Хайди. Уловката е в това, че Клаус е мъжко, а Хайди - женско име, и двете по...

Окупацията на СУ остава, студентите обсъждат на събрание как да продължат

Въпреки вчерашното решение на Академичния съвет, че окупацията в Софийския университет трябва да бъде прекратена, тя продължава. Много студенти останаха да пренощуват в сградата на Ректората. Вратите и входовете на учебното заведение продължават да бъдат затворени, като се пускат само хора от администрацията. Нощта е преминала спокойно, без ... Въпреки вчерашното решение на Академичния съвет, че окупацията в Софийския университет трябва да бъде прекратена, тя продължава. Много студенти останаха да пренощуват в сградата на Ректората. Вратите и входовете на учебното заведение продължават да бъдат затворени, като се пускат само хора от администрацията. Нощта е преминала спокойно, без ...

"Нирвана" в Димитровград и Хасково

Хитовата постановка на режисьора Иван Добчев „Нирвана” от Константин Илиев ще се играе от 19 ч. тази вечер в димитровградския театър "Апостол Карамитев". Това е пиеса за любовната трагедия на Яворов и Лора, въпреки че двамата герои не са назовани с истинските им имена, а са представени, като Мъжа и Жената. В ролите им са Христо Бонин и Ирмена Чичикова, която за играта си в тази постановка през 2009 г. печели „Аскеер”. С няколко номинации за театрални награди е и музиката на Асен Аврамов. Сценографията е на Венелин Шурелов. „Нирвана” на Иван Доб...

Хр. Мутафчиев: Защо НС е опасано с мантинели и еб..в..т майката на целия народ?

В БТВ се оказаха неподготвени с червените точки, за да реагират на актьора Христо Мутафчиев. Опитват се да ни накарат да млъкнем, защото нещата отиват към „изуй гащи", констатира той и отрече да е казвал, че театрите затварят в знак на протест срещу кабинета.

Христо Мутафчиев: Не съм казал, че театрите затварят в знак на протест

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев категорично отрече да е съобщил, че предстои театрите да бъдат затворени като част от протеста на студентите срещу кабинета.

Лавров и Бонино обсъдиха Сирия по телефона

Обаждането е било по инициатива на италианския

КС изслушва експерти за вота в Турция

Конституционният съд (КС) днес ще изслуша тримата експерти от чиито заключения зависи дали да касира изборите в Турция. Юристите Петър Божков и Цветана Чуклева и математикът Иларион Иларионов трябваше да проверят всички протоколи от секциите в южната ни съседка. Една от основните им задачи бе да сравнят общата бройка на хората ... Конституционният съд (КС) днес ще изслуша тримата експерти от чиито заключения зависи дали да касира изборите в Турция. Юристите Петър Божков и Цветана Чуклева и математикът Иларион Иларионов трябваше да проверят всички протоколи от секциите в южната ни съседка. Една от основните им задачи бе да сравнят общата бройка на хората ...

Парламентът нямал право да прекрати мандата на Пеевски

Според зам.-председателят на 41-ото НС Екатерина Михайлова е била нарушена Конституцията

Телена ограда на границата с Турция ще ни пази от нелегални емигранти

За да предотврати навлизането на нелегални емигранти България ще огради границата си с Турция с телена ограда, съобщи Фокус, цитирайки турския телевизионен канал ЕнТиВи.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева   

Министърът на отбраната Ангел Найденов, заяви, че очаква изграждането да приключи до февруари 2014 г За да предотврати навлизането на нелегални емигранти България ще огради границата си с Турция с телена ограда, съобщи Фокус, цитирайки турския телевизионен канал ЕнТиВи. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Министърът на отбраната Ангел Найденов, заяви, че очаква изграждането да приключи до февруари 2014 г

BP повишава дивидента, след като печалбата надхвърли прогнозите

Петролният гигант ще продължи да се освобождава от активи, които не са свързани с основната му дейност

    


Студентският протест през семантиката на думата "гнусен"

Гнусно е да се използват млади хора в името на някакви неясни политически цели. Аз бях сред протестиращите студенти през 1990 г., но след това бяхме използвани. Някои хора капитализираха нашата енергия, заяви тя. Студентите нямат нито едно заявление до Столична община искане за разрешение за протеста. Неясните им тези за мен са доказателство за това, че не знаят защо протестират. На протеста пред Президентството поне се знае кой стои зад протестиращите - г-н Бареков. Не знам какво правят в СУ хора, които бяха и сред протестиращите пред Министерски съвет, каза Стоичкова. По думите й трябва да има "ред, дисциплина и охрана на обществения ред". Думата "гнус" се употребява за хлебарки, мишки и т.н., каза журналистът Люба Кулезич. Тази дума се употребява за всички протестиращи от 1990 г. насам. Така наричат всички, които искат нещо в тази държава да се промени. Не е страшно, че някой може да употреби енергията на младите хора, много по-страшно е срастването на мафията с държавата. Още в събота предупредихме студентите, че ще започнат да ги омаскаряват и това вече е факт. Създават мрачна теория на конспирация около окупацията. Както депутатът от БСП Борис Цветков нахлу в СУ, така може и барети да пуснат срещу студентите, заяви Кулезич.Прочети повече на: http://www.novini

Илиана Иванова гостува на Тракийския университет

Българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова ще гостува на Тракийския университет в Стара Загора по покана на Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора. Първата част на срещата ще бъде посветена на опита, който Иванова е придобила като член на Европейския парламент. Тя ще сподели как протича динамичното ежедневие на евродепутата и каква е неговата роля в процеса на създаване на политики на ниво Европейски съюз. Във втората част на лекцията българският топ одитор ще засегне въпроси, свързани с европей...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване