Общинари искат оставката на пловдивския кмет заради “Майнагейт”

Иван Тотев

Общински съветници от партиите НИЕ и БСП в Общинския съвет на Пловдив поискаха на днешната сесия оставката на кмета Иван Тотев.

Причината за това са аудиозаписите, изтекли в медиите, в които Тотев на партийно събрание на ГЕРБ като местен лидер на партията обяснява как Общинският съвет на Пловдив взима нарочно незаконосъобразни решения.

Целта по думите му е те да бъдат върнати от областният управител Венцислав Каймаканов, за да може гражданското недоволство от неизпълнените проекти да се излее върху него. В записите той коментира и направени от него партийни назначения в общината.

Оставката на Тотев бе поискана с декларации, в които се казва, че е обезличил институцията за лични цели и нарушава клетвата, която всеки кмет и общински съветник полага в началото на мандата си.

Пред журналисти кметът коментира, че не е отговорил по декларациите с исканата му оставка, тъй като общинският съвет е място за взимане на важни решения, а не за политиканстване. Очакванията на Иван Тотев след този скандал са, че подкрепата за управлението на Пловдив в следващите месеци ще се увеличава с представителството си в Общинския съвет. 

По време на разискванията в Общинския съвет Тотев не отговори на въпросите на съветниците Дани Каназирева и Слави Георгиев за незаконните решения, които е подготвил за сесия, за да бъдат спрени от областния управител Венцислав Каймаканов, както сам той казва в разпространените записи.

Пред журналисти Каназирева, която е бивш председател на Общинския съвет от ГЕРБ, коментира, че оставката на кмета е личен негов избор и високо морален акт. Но днешната сесия е разочарование за нея, защото недостойните продължават да нямат „грам покаяние и извинение”.

„Няма как кметът да внася неиздържани решения в Общински съвет при толкова много компетентни комисии и хора”, смята Спас Гърневски.

Статията "Общинари искат оставката на пловдивския кмет заради “Майнагейт”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Интересът към студентски кредити нараснал с 20% за две години

Интересът към студентските кредити расти. Запитванията за подобен тип финансиране са между 10% и 20% повече за последните две години, показват данните на "Сосиете Женерал Експресбанк".   Атрактивни за студентите са не само вариантите за държавно гарантирано финансиране, но и нецелевите студентски кредити, които дават възможност за свобода при изразходването на средствата и съобразяване с текущите нужди на студентския живот.   Средната сума, която студентите теглят, е около 4000 лв. Младежите използват финансирането за бригади в чужбина, курсове и друго специализирано обучение, както и за текущи нужди като техника, наем на жилище и други битови разходи.   Логично най-много запитвания за кредити са отчетени в градовете с най-голямо студентско присъствие - София, Пловдив, Варна, Благоевград.   "Имайки предвид, че това е първият допир на студентите с банково кредитиране, те се интересуват от всичко около обслужването и отпускането на студентския кредит - такси, погасителен план, начини на погасяване, възможности за частично и пълно предсрочно погасяване", коментира Веселин Бояджиев, мениджър пазар младежи в "Сосиете Женерал Експресбанк".   В момента банката предлага кредит за студенти с годишна лихва от 8% в евро, като промоционалната оферта е валидна до 6 декември 2013 г. Студентите имат възможност да се възползват и от гратисен период по главницата до 4 години, което би ги облекчило финансово в годините на тяхното следване, посочи Бояджиев.   Специалистите от банката съветват студентите да определят ясно нуждите си от финансиране като съобразят размера на кредита и възможностите за погасяване.

Президентът: Искането до КС по казуса Пеевски е принципна позиция

С процедурата по изготвяне на мотивите до Конституционния съд обясни президентът Росен Плевнелиев факта, че по време, в което е извън страната, бяха оповестени мотивите, с които сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно решението на Народното събрание, с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Като принципна позиция определи Росен Плевнелиев искането си до Конституционния съд: "Направих това, което обещах. Тук въпросът не е конкретно в определения казус и определ...

Плевнелиев: Сезирах КС по принципен въпрос – как държавните институции назначават и отзовават

Въпросът за сезирането на Конституционния съд (КС) е принципен. Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име. Става въпрос за всички държавни институции - как назначават и как отзовават. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой, Виетнам, на въпрос за мотивите му да сезира Конституционния съд ... Въпросът за сезирането на Конституционния съд (КС) е принципен. Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име. Става въпрос за всички държавни институции - как назначават и как отзовават. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой, Виетнам, на въпрос за мотивите му да сезира Конституционния съд ...

Вигенин в Букурещ: Време е разговорите за морските граници в Черно море да приключат


Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин заяви за румънската агенция "Медиафакс", че разговорите между Румъния и България за определяне на морските граници в Черно море продължават много години и че в определен момент трябва да приключат, предаде БТА.

Вигенин участва във втория Годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се провежда в Букурещ. Попитан на какъв етап се намират преговорите за определяне на границите на морското пространство между...

Китай подозира, че катастрофата на "Тянанмън" е атентат


Властите в Китай подозират, че това, което изглежда като автомобилна катастрофа на централния пекински площад "Тянанмън" в понеделник, днес все повече прилича на атентат.

Според източници на "Ройтерс" полицията не изключва извършителите да са трима мъже от размирния западен район Синджан, населен с мюсюлмани. Тяхната кола се блъсна в група минувачи, подпали се и в инцидента загинаха мъжете и двама туристи - китаец и филипинка. Ранени са 38 души и всичко това става буквално под...

Две обвинения за Венци Чикагото

С нови две обвинения за трафик на дрога се е сдобил Венцислав Ангелов-Чикагото, който е и един от лидерите на контрапротеста. 

Русенският подземен бос заедно с колегата си Бисер Петното са създатели на гражданско движение БАСТА. Организацията се прочу с ревностната си защита на правителството.

С нови две обвинения за трафик на дрога се е сдобил Венцислав Ангелов-Чикагото, който е и един от лидерите на контрапротеста. Русенският подземен бос заедно с колегата си Бисер Петното са създатели на гражданско движение БАСТА. Организацията се прочу с ревностната си защита на правителството.

Агенцията за закрила на детето ще опита да върне Мария в България

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще предприеме необходимите действия за завръщане на намереното в семейство на гръцки роми в района град Лариса, Гърция, момиченце Мария, за което по безспорен начин бе доказано, че е дете на Сашка и Атанас Русеви от град Николаево. Въпросът за координацията и стъпките, които ще бъдат предприети в тази насока, ще бъде обсъден на заседание, в което ще се включат включени представители на всички отговорни институции, съобщиха от агенцията.От обявяването на случая „Мария” ДАЗД е в непрекъснат контакт с...

Студентите от София и страната - за и против окупацията

Студенти и преподаватели във ВУЗ-ове от цялата страна се разделиха в мненията си около това, дали трябва да има, или не окупация на университети, която пречи на учебния процес.

Възпитаници на УНСС се събраха на главния вход на университета в подкрепа на колегите си от Софийски университет „Свети Климент Охридски Студенти и преподаватели във ВУЗ-ове от цялата страна се разделиха в мненията си около това, дали трябва да има, или не окупация на университети, която пречи на учебния процес. Възпитаници на УНСС се събраха на главния вход на университета в подкрепа на колегите си от Софийски университет „Свети Климент Охридски". Младите хора обявиха, че

Две обвинения за Венци Чикагото

С нови две обвинения за трафик на дрога се е сдобил Венцислав Ангелов-Чикагото, който е и един от лидерите на контрапротеста. 

Русенският подземен бос заедно с колегата си Бисер Петното са създатели на гражданско движение БАСТА. Организацията се прочу с ревностната си защита на правителството.

С нови две обвинения за трафик на дрога се е сдобил Венцислав Ангелов-Чикагото, който е и един от лидерите на контрапротеста. Русенският подземен бос заедно с колегата си Бисер Петното са създатели на гражданско движение БАСТА. Организацията се прочу с ревностната си защита на правителството.

Хероин за 1,4 млн. лева откриха в пакети с восък

1,480 кг хероин откриха митническите служители на Капитан Андреево при проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф 1,480 кг хероин откриха митническите служители на Капитан Андреево при проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф" с българска регистрация. Колата е пътувала от Турция за България, управлявана от български гражданин, уточняват от Агенция "Митници". Митническите служители от мобилна група селектират колата за щателна митническа проверка, при

Бурята във Великобритания доведе до изключване на атомна централа в Кент

Суровото време и невижданите от над 10 години бури във Великобритания принудиха операторът на атомната централа в графство Кент да спре и двата реактора, предаде Агенция "Фокус". След преминаването на природната стихия реакторите остават изключени за няколко дни. Спирането им се наложи заради прекъсване на електрозахранването, предизвикано от паднали дървета. Дизеловите генератори на централата са поели работата по охлаждането на реакторите. Реакторите ще бъдат включени последователно, когато електричеството бъде възстановено напълно.

Плевнелиев: Мога ли да отзова конституционните съдии, които назначих

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че решението му да сезира Конституционния съд (КС) по казуса "Пеевски" е принципно - става въпрос не за парламента и не за конкретното име, а как всички държавни институции назначават и отзовават.

Росен Плевнелиев: Сезирането на КС е заради принципа

Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име, а за всички държавни институции – как назначават и как отзовават

Плевнелиев: Сезирах КС по принципен въпрос – как институциите назначават и отзовават

Въпросът за сезирането на Конституционния съд (КС) е принципен. Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име. Става въпрос за всички държавни институции - как назначават и как отзовават. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой, Виетнам, на въпрос за мотивите му да сезира Конституционния съд ... Въпросът за сезирането на Конституционния съд (КС) е принципен. Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име. Става въпрос за всички държавни институции - как назначават и как отзовават. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Ханой, Виетнам, на въпрос за мотивите му да сезира Конституционния съд ...

България изпревари Италия и Румъния в класацията Doing Business


България се придвижи с осем позиции напред в класацията Doing Business на Световната банка и заема 58-мо място сред 189 държави в света. Това се дължи на подобрения в данъчна система и в условията за провеждане на международна търговия, се посочва в доклада.

Това е една от малкото класации, в които страната не е на последно или предпоследно място сред останалите членки на ЕС. На по-задни позиции са Италия - 65-то място, Гърция - 72-ро, Румъния - 73-то. 

Най-добре страната...

Клисарова: От студентите зависи дали ще има нулева учебна година в университетите

Не бива да се допуска да има риск за нулева учебна година в университетите, но това зависи от студентите, заяви в Добрич министърът на образованието Анелия Клисарова. По повод на разрастващия се студентски протест министърът коментира, че всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция. „Нека да помислим правилно ли е това да се случва в университета? Защото има и много млади хора, които имат друга гражданска позиция, трябва да уважим и тяхната. Не бива образованието да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме доб...

Рашидов: Всички са ставали доносници, за да си изградят кариерите

Всички са ставали доносници, за да си изградят кариерите, категоричен е бившият министър на културата в кабинета „Борисов” Вежди Рашидов пред участниците в кръгла маса в Народното събрание „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България”. Това, според него е ставало върху нещастието на други хора.Днес доносниците управляват разузнавачите и офицерите, продължи той. И добави, че е наложително да има закон за лустрацията. С прекратяване дейността на комисията сега, ще се подходи некоректно към вече обявените имена, ще се създадат ус...

РЗС: Студентите имат моралното право да свалят системата

/КРОСС/ Децата на демокрацията окупираха университети. За съжаление малко на брой за сега, но с тенденция да се увеличават. Тези двадесет и няколко годишни окупатори са синовете и дъщерите на онези, които бяха на площадите през 90-та и на барикадите през 97-а. Крайно време е да се сложи край на този криминален преход, който накара второ поколение българи да се възпротиви, да се барикадира и да протестира. Историята се повтаря в удивителни аналогии, а държавата ни ерозира с неповторими темпове. Необходима е смяна на системата, за да се сложи край на този абсурден преход от комунистически към олигархичен режим, който превърна корупцията в начин на държавно управление. Това е позицията на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) по отношение на студентската окупация. От партията призовават студентите "да не прекратяват окупационните действия, остро да се противопоставят на провокациите на определени прокомунистически настроени ректори и корумпирани преподаватели, подкрепящи правителството Олигарски." Студентите са символ на съпротивата срещу самозабравилите се властимащи, те са лакмусът, който измерва нивото на реалната демокрация. Наричани „деца на прехода", днес те са двигател на новото. Тяхната реакция срещу политическата мафия е честна и естествена

Болниците във Варна бълват над 200 тона опасни отпадъци годишно

В рамките на 2012 г. здравните заведения във Варна са генерирали повече от 202 тона опасни отпадъци. Според данните на Общинския план за развитие на община Варна в последните години опасните отпадъци се образуват в малки количества, но от много източници – значителен брой индивидуални и групови практики за медицинска и стоматологична помощ.

Чобанов: Ще се съкращават само хора с дублиращи функции

Основен приоритет е оптимизация на администрацията, което предизвика сериозно напрежение. Идеята е не механично да бъдат съкращавани структури и да бъде уволняван персонал, а да бъде направен преглед на административните структури, на дублиращи се функции и по тази линия администрацията да се оптимизира. Това каза министърът на финансите Петър Чоба Основен приоритет е оптимизация на администрацията, което предизвика сериозно напрежение. Идеята е не механично да бъдат съкращавани структури и да бъде уволняван персонал, а да бъде направен преглед на административните структури, на дублиращи се функции и по тази линия администрацията да се оптимизира. Това каза министърът на финансите Петър Чоба

Мюфтията на Смолян спомогнал забрадени жени да бъдат снимани за лична карта

Един от подсъдимите по делото за разпространение на радикален ислям, районният мюфтия на Смолян Неджи Дъбов е съдействал на две жени от град Рудозем да бъдат снимании със забрадки на главите си за личните си карти. Това е извършено чрез МВР, съобщава Дарик. Това стана ясно след като пред Окръжния съд в Пазарджик бяха разпитани и двете свидетелки Един от подсъдимите по делото за разпространение на радикален ислям, районният мюфтия на Смолян Неджи Дъбов е съдействал на две жени от град Рудозем да бъдат снимании със забрадки на главите си за личните си карти. Това е извършено чрез МВР, съобщава Дарик. Това стана ясно след като пред Окръжния съд в Пазарджик бяха разпитани и двете свидетелки

359 селища в Псковска област без ток заради ’’Св.Юда’’

Близо 360 населени места в руската Псковска област останаха без електричество заради бурята „Свети Юда", предаде РИА "Новости".

„Нарушено е електроснабдяването на 359 населени места в 13 района, в които живеят 6 610 души. Без ток са 3 социално значими обекта", заяви представител на оперативния щаб на министерството на извънредните ситуации на Близо 360 населени места в руската Псковска област останаха без електричество заради бурята „Свети Юда", предаде РИА "Новости". „Нарушено е електроснабдяването на 359 населени места в 13 района, в които живеят 6 610 души. Без ток са 3 социално значими обекта", заяви представител на оперативния щаб на министерството на извънредните ситуации на

БСК оспори бюджетния подход социални разходи назаем вместо стимули за работа

Във финансовата бюджетна политика на правителството на Пламен Орешарски за 2014 г. не се вижда подкрепа за разкриването на нови работни места и увеличение на износа, които са основните инструменти за излизане от кризата и осигуряване на растеж, а не вдигането на социалните разходи за сметка на държавен дълг. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК) до вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова, която е председател на съвета за тристранно сътрудничество, до финансовия министър Петър Чобанов и до социалния министър Хасан Адемов, разпространена във вторник.   Все пак бизнес организацията отчита, че политико-икономическата ситуация в страната е сложна, тежко е финансовото наследство на намалени приходи от данъчни и осигурителни плащания, одържавени са управлението и средствата на Здравната каса и има хронични дефицити, с които един бюджет няма как да се справи.   Политиката трябва да бъде насочена към това все повече хора да получават заплати, а не все по-малко хора да имат все по-високи заплати, посочват от камарата.   БСК като цяло одобрява намеренията на кабинета да задържи на бюджетния дефицит по Консолидираната фискална програма до 1.8% от БВП спрямо от 2% за гази година, но също така коментира, че това не е съпроводено с радикални мерки за преструктуриране на функциите и разходите в административната сфера..   Камарата подкрепя и запазване на преразпределителната функция на бюджета под 40% от БВП, обещаното навременно издължаване на държавата към бизнеса, повишаване събираемостта на данъци, акцизи и осигуровки, както и ограничаването на административния произвол върху бизнеса,   Ръстът на БВП по-скоро между 0.8 и 1.2 на сто   Според бизнес организацията, заложеният растеж на БВП от 1.8% е оптимистичен при положение, че за тази година ръстът се очаква да е 0,6%, а тенденциите са трайно негативни, тъй като липсват устойчиви признаци за излизане от кризата в основните ни търговски партньори от ЕС, в т.ч. Германия, Италия, Гърция.   Политическият климат и състояние на институциите също представляват сериозен източник за риск пред по-висок растеж на инвестициите и БВП, смята БСК. Според нея по-реалистично е ръстът на БВП да е в диапазона от 0.8 до 1.2%.   Намалението с около 1% на прогнозата за растежа предполага и и по-малко приходи за разпределение, които се компенсират чрез увеличаване на тавана за общия държавен дълг от 22.1% от БВП (18.3% от БВП за 2013 г.), предупреждава отново стопанската организация.   Анализите й сочат, че предвиденият ръст на преките чужди инвестиции за догодина от 9.9% е реалистичен, но недостатъчен за осезаемо икономическо възстановяване на икономиката ни.   Бизнесът е против увеличението на минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. за 2014 г., предвидените последващи увеличения до 420 лв. през 2016 г. и ръста на минималните осигурителни доходи по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, несъпроводени от оценка на въздействието. Това решение е в противоречие и със заявените намерения за разкриване на нови работни места и намаляване на равнището на безработица, посочва се в становището, подписано от председателя на БСК Божидар Данев.   Заетост под риск   Според него, значителните регионални и отраслови различия, различията в размера на предприятията, в заплащането на труда, в перспективите за възстановяване, закриването на предприятия и спад на производството увеличават риска за намаляване на заетостта. Независимо от предвижданията за намаляваща безработица от 12.9% през т.г. на 12.6% през 2014 г., е заложен значителен спад на средногодишния брой на осигурените лица – 16 хил. души, обръща внимание организацията.   "Нарастването на общия държавен дълг от 18.3% от БВП през т.г. на 22.1% през 2014 г. изцяло се насочва към финансиране на социални разходи и потребление за сметка на инвестициите и експорта. Опасение буди и предвиденото значително номинално нарастване на средния осигурителен доход, респективно – на работните заплати, които значително изпреварват ръста на БВП, производителността и очаквания ръст на цените. Това, от своя страна, предполага намаляваща вътрешна конкурентоспособност на националното производство", пише още в позицията.   Ниска скорост на здравни, пенсионни и образователни реформи   Бизнесът критикува ниската скорост на реформите за оптимизиране на образователната, здравната и пенсионната системи.   Въпреки заложеното увеличение от около 100 млн. лв. в подкрепа на политиките и мерките в сферата на образованието са нужни и основни структурни промени за осигуряване на адекватно подготвена работна ръка.   В бюджета на НЗОК за 2014 г. е заложен дефицит от 440 млн. лв. за болнична помощ, 4.7 млн.лв. по-малко от необходимото за лекарства и 22.6 млн.лв. по-малко за онкологични лекарства, но не са предвидени около 300 млн.лв. забавени плащания към доставчици, посочват от БСК. Отново е планиран излишък от 105 млн. лв., с който присвоените от държавата средства на НЗОК достигат 2 млрд.лв. (вкл. тези от предходните години).   Без основание от години бюджетираните плащания за здравно осигурените от държавата лица (пенсионери, деца, безработни, учащи се) не съответстват на извършените реални разходи. За 2014 г. предвидената вноска от държавата за едно лице е около 20 лв. при средна от бизнеса 54 лв. Поради неизпълнение на задълженията на НАП, от години се задържа на високо равнище броят от неосигурените лица. Липсват решителни мерки за въвеждане на е-здравеопазване, като платформа за подобряване на ефективността на здравната система, не се остойностява основният пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. На тази основа ежегодно следва да се осигурява необходимото финансиране за гарантиране на този пакет, като се предостави достъп до тази информация на осигурените лица, смята камарата.   Според нея системата на социалното подпомагане остава дълбоко нереформирана при ръст на социалните разходи с 8.4% или с 174.7 млн. лв. до 2. 2531 млрд. лв. Следва да бъдат предприети структурни и функционални промени за повишаване на ефективността на социалните плащания и предоставяни услуги за подобряване на пригодността за заетост, намаляване на безработицата и равнището на бедност. Под защита трябва да бъдат поставени приоритетни целеви уязвими групи, в т.ч. подрастващи в семействата с ниски доходи, възрастни и хора с увреждания. По отношение на хората в работоспособна възраст системата на социално подпомагане следва да се преструктурира като допълваща спрямо осъществяваните политики на пазара на труда, за активизиране на хората, ползващи социални помощи, за придобиване на квалификация и трудови навици, като при отказ от работа, обучение или допълващо образование да бъдат ограничавани и спирани предоставяните социални помощи.   Камарата обобщава, че проектобюджетът следва да бъде придружен от пакет предложения за структурни реформи, съответстващи на предвиденото дефицитно финансиране и увеличен таван на държавния дълг, които да разширят т.нар. фискално пространство и да осигурят подкрепа на основните фактори за догонващ икономически растеж през следващите години.

Все повече млади хора болни от рак

195 хил. лв. месечно губи Онкоболницата във Варна заради недофинансиране от Здравната каса. Това съобщи управителят за лечебното заведение доц. д-р Георги Кобаков. Заради липсата на плащания в пълен размер най-вероятно ще бъдат намалени възнагражденията на служителите в болницата. Основната заплата на персонала ще се запази, но може да се наложи да се отрежат допълнителните възнаграждения по клинични пътеки, обясни медикът. В момента в здравното заведение работят около 250 души.2400 са новооткритите случаи на рак в Специализираната болница за л...

Проф. Михаил Константинов: Студентите са голяма сила

Българските политици в момента се държат изключително безотговорно и чакат да видят какво ще стане. Нещата, пуснати на самотек, никога не водят до нещо добро, убеден е професорът-математик

Брюксел проверява дали харчим европари за АЕЦ “Козлодуй”

Делегация от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент ще посети АЕЦ Делегация от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент ще посети АЕЦ "Козлодуй", за да провери как са усвоявани европейските средства за извеждане от експлоатация на затворените реактори, съобщи БНР. Проверено ще бъде и държавното предприятие "Радиоотпадъци", чийто изпълнителен директор Делян Петров подчерта, че това е поредната се

Сергей Станишев се срещна с Шимон Перес в Израел

Делегация на ПЕС, водена от президента на партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев, е в Израел. Целта й е да се запознае на място с проблемите пред мира в Обетованата земя и да окаже съдействие на мирния процес в региона, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

По време на визитата Сергей Станишев се срещна с президента ... Делегация на ПЕС, водена от президента на партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев, е в Израел. Целта й е да се запознае на място с проблемите пред мира в Обетованата земя и да окаже съдействие на мирния процес в региона, съобщиха от пресцентъра на БСП. По време на визитата Сергей Станишев се срещна с президента ...

Издирван от италианските власти даде съгласие за доброволно предаване

42-годишният Димитър Г. Т. от село Преселенци, област Добрич даде доброволно съгласие за незабавното му предаване на италианските съдебни власти, съобщават от Окръжния съд.Мъжът е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена през септември миналата година от съда във Витербо, Италия. Той е търсен по обвинение за продажба на крадени коли, както и за фалшифициране на документи. Според посочената заповед деянията са извършени през периода август`2011 г. -  септември` 2012 г. във Витербо, Италия и на други места. Тези де...

Студенти притеснени за евентуална „нулева година” в СУ

От младежкото БСП са категорични, че исканията на студентите

Червени студенти: Годината е пред провал!

Блокадата на университета може да провали академичната учебна година, предупреди лидерката на младежкото обедине на БСП Вероника Делибалтова.

Обама разпореди проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност

Белият дом продължава да отказва да коментира въпроса дали американският президент е знаел за програмата за подслушване на чуждестранни политически лидери, включително на германския канцлер Ангела Меркел. Завихрилият се международен скандал обаче накара президентът на САЩ Барак Обама да разпореди проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС) и очевидно е на път да доведе до известно преразглеждане на съществуващите практики и промени в обхвата на електронния шпионаж. Признаци за такова развитие могат да се разчетат в интервю на държавния глава на САЩ за телевизионните канали Ей Би Си и Фюжън, както и в изявления на високопоставени представители на американската администрация. Обама: Дали службите не правят нещо, само защото могат да го направят? Според Обама наредената от него проверка е необходима, за да се покаже, че техническият потенциал за електронно разузнаване на АНС е под необходимия контрол. "Операциите в сферата на националната сигурност по правило служат на една цел - да се гарантира, че нищо не заплашва американците, а също и че аз вземам правилни решения", каза Обама. "Аз съм краен потребител на разузнавателната информация, чието събиране е резултат от тези операции. Те засягат и широк кръг други въпроси", посочи още държавният глава на САЩ. "Ние определяме техния курс, но както видяхме през последните години, те продължават да увеличават потенциала и да разширяват дейността си, затова сега започваме проверки, за да установим дали те не правят нещо, само защото могат да го направят", посочи Обама в ефира на двата телевизионни канала. "Ние щателно проверяваме как нашите разузнавателни служби работят в чужбина. Има много строги правила какво можем да правим вътре в страната и след разкриването на информация от (бившия сътрудник на ЦРУ Едуард) Сноудън се появиха редица въпроси", допълни Обама. Той отказа да уточни дали е бил информиран за това, че сътрудници на АНС са подслушвали телефон на германския канцлер Ангела Меркел, посочвайки, че тази информация е секретна. Говорителят на Белия дом: Необходима е допълнителна въздържаност Белият дом няма да коментира публикациите, че президентът Барак Обама доскоро не е знаел за започналата преди години програма за шпиониране на световни лидери. Това пък заяви говорителят на американската администрация Джей Карни, цитиран от ДПА. Той поясни, че няма да прави коментар по вътрешни въпроси на разузнаването. Карни обаче подчерта, че Белият дом прави преглед на разузнавателните операции и допълни, че според Обама САЩ трябва "не просто да събират информация, защото могат, а защото трябва". Ройтерс цитира и изявлението на Джей Карни по повод новите възможности за придобиване на разузнавателна информация. "Приемаме, че е необходима допълнителна въздържаност в това как събираме и как използваме разузнавателната информация", каза той. Тези думи на говорителя на Белия дом заедно с изявлението в "Туитър" на президентския съветник по националната сигурност Сюзан Райс, че е необходим "подходящ баланс", свидетелстват, че може да бъдат направени промени в обхвата на електронния шпионаж, извършван от Агенцията за национална сигурност (АНС) и другите разузнавателни служби на САЩ, заключава Ройтерс. Агенцията припомня, че след като Обама и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по темата по телефона, Белият дом обяви, че в момента САЩ не подслушват нейния телефон и няма да го правят в бъдеще, но без да уточнява дали телефонът й е бил подслушван в миналото. В неделя "Уолстрийт джърнъл" писа, че АНС е прекратил програмата си за Меркел, след като програмата бе разкрита през лятото. Според вестника тази програма е обхващала още 35-има други световни лидери, следенето на някои от които продължава. В последното си изявление Джей Карни декларира, че САЩ не използват технологичния си потенциал в разузнаването, за да придобият икономически преимущества пред други страни. В отговор на въпрос говорителят на Белия дом увери, че Вашингтон използва разузнавателния си капацитет само за целите на сигурността. Сенатска комисия започва ревизия на всички шпионски операции Същевременно ръководителката на влиятелната комисия по разузнаването в Сената в Конгреса на САЩ Даяна Фейнстейн се противопостави енергично на шпионирането на съюзнически ръководители и обяви, че ще започне "мащабна ревизия" на американските шпионски операции, предаде Франс прес. "Става ми ясно, че някои разузнавателни дейности са били извършвани над 10 години без сенатската комисия по разузнаването да бъде информирана по задоволителен начин", заяви Даяна Фейнстейн, която е от Демократическата партия. "Конгресът трябва да разбере точно какво прави нашата разузнавателна общност", допълни тя. "За тази цел  комисията ще започне мащабна ревизия на всички шпионски операции". "Що се отнася до събирането на сведения за лидери на съюзнически страни на САЩ, сред които са Франция, Испания, Мексико и Германия, то заявявам недвусмислено, че съм категорично против", добави тя. Бурята, предизвикана от разкритията, че АНС е подслушвала в Европа, не стихна и в понеделник в Испания, където в. "Мундо" съобщи, че над 60 милиона телефонни разговора са били подслушвани за един месец. Скандалът отекна и в Германия, където разкритията за предполагаемо шпиониране на мобилен телефон на канцлера Ангела  Меркел предизвикаха шок. Медийните коментари По повод разкритието за подслушване на Меркел, френският вестник "Фигаро" посочва, че отношенията между двата съюзника Германия и САЩ не престават да се охлаждат. Меркел освен това е подложена на натиск, отбелязва изданието, посочвайки, че във вътрешен план германският канцлер също търси правилния тон за реакцията си. В контекста на преговорите за коалиция консерваторите и социаледмократите трябва да формулират общ отговор на скандала. "Според ГСДП канцлерката не бива да реагира прекалено късно", посочва "Фигаро". Френското бизнесиздание "Лез еко" разглежда организацията на работа на АНС под заглавие "АНС: шпионажът - начин на употреба". "Това е програма за глобално подслушване като по Оруел, подробностите за която ще излязат на бял свят след няколко месеца. Със сигурност в разузнавателната общност, където няма по-голямо престъпление от незнанието, всички знаят, че всеки подслушва всеки", коментира "Лез еко". Германският "Цайт" разсъждава върху последиците за имиджа на Америка в света и върху подкрепата за президента Обама сред самите американци. "Вътрешнополитически (в САЩ - бел.ред.) много по-важен е въпросът дали президентът Барак Обама е показал слабост, като както се твърди, се е извинил на германската канцлерка заради подслушването на телефона й", коментира изданието. По темата с имиджа на Америка коментира и "Велт" като отбелязва, че една суперсила не може без шпиони, но президентът е загубил контрол върху своите тайни служби. "Това, че в момента САЩ ни показват един смутен образ на несръчност се дължи на два принципни проблема. Единият се състои в това, че в международната общност всички отдавна искат лидерство, но никой не иска да бъде воден. Другият принципен проблем е домашно приготвен: САЩ искат да знаят всичко за всеки", пише "Велт", цитиран от БТА. "Зюддойче цайтунг" е посветил пространен коментар на прилагането на "принципа на незнанието" по върховете на американската политика. "Президентът винаги е осведомен в точно такава степен, в каквато иска да е осведомен. Въпросът е не толкова какво е знаел Обама, а какво е искал да знае. Мислимо (и достоверно) ли е никога да не му е била предоставяна информация за Меркел, чийто произход да не му се е сторил необичаен?", пита вестникът.

ЕС да не се бърка в ОЧИС, намекна руската страна

Черноморско икономическо сътрудничество в региона.

Вигенин: Време е за делимитиране на морската граница с Румъния

Румъния и България би трябвало да имат обща стратегия за визите за Канада

    


Бобева: Не можем да си позволим някои от облекченията за големите инвеститори

Вицепремиерът участва във форум, целящ да подпомогне диалога между публичния и частния сектор

Проф. Групчева: До 20 години възрастовото далекогледство няма да бъде проблем

Проблемът с възрастовото далекогледство, или т.нар. пресбиотия, ще бъде решен през следващите 20 години. Тази прогноза направи в ефира на Дарик най-младият професор-офталмолог у нас д-р Христина Групчева, която е и варненското предложение за национален консултант по офталмология.  По думите й световните усилия са насочена към преодоляването на този проблем, защото населението застарява, а хората искат да виждат на всички разстояния.„На конгрес в Амстердам преди две седмици показаха японски експеримент – с помощта на лазери променят рефлективнат...

Врачанско село пропищя от Ангел Курвето

Бивш миньор, известен като Курвето, пак вдигна цялото си село на крак.

Бурята "Свети Юда" остави без ток 359 селища в Псковска област

Близо 360 населени места в руската Псковска област останаха без електричество заради бурята „Свети Юда Близо 360 населени места в руската Псковска област останаха без електричество заради бурята „Свети Юда", предаде РИА "Новости". „Нарушено е електроснабдяването на 359 населени места в 13 района, в които живеят 6 610 души. Без ток са 3 социално значими обекта", заяви представител на оперативния щаб на министерството на извънредните ситуации на

Сергей Станишев се срещна с Шимон Перес

Делегация на ПЕС, водена от президента на партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев, е в Израел. Целта й е да се запознае на място с проблемите пред мира в Обетованата земя и да окаже съдействие на мирния процес в региона, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

По време на визитата Сергей Станишев се срещна с президента ... Делегация на ПЕС, водена от президента на партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев, е в Израел. Целта й е да се запознае на място с проблемите пред мира в Обетованата земя и да окаже съдействие на мирния процес в региона, съобщиха от пресцентъра на БСП. По време на визитата Сергей Станишев се срещна с президента ...

Тризнаци проплакаха в Бургас

Димяна, Пресиян и Иванин проплакали вчера след спешно секцио

    


Част от облекченията за големи инвеститори ще отпаднат от закона, държавата не може да си ги позволи

Част от облекченията за големи инвеститори ще отпаднат от закона, защото страната ни не може да си ги позволи. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на форум, посветен на инвестициите у нас. „Разпоредбата за това до 10 на сто от инвестицията, че може държавата да предоставя като държавна помощ, със сигурност ще отпадне.

Китайците са най-активните купувачи на луксозни имоти

Руснаците и американците също ще са основен двигател на международния пазар на луксозни имоти ново строителство

    


БСК: Приоритетите в бюджета нямат финансова проекция

/КРОСС/ Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проектите на закони за държавния бюджет за 2014 г. и на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Социалните партньори обсъждат и проекта на постановление на МС за определяне на нов размер на минималната работна заплата. Българската стопанска камара излезе със становище по Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2014 г. Като отчитаме сложната политико-икономическа ситуация в страната и ключовото значение за българската икономика на Бюджета за 2014 г. и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., тежкото финансово наследство за 2014 г., в това число намалението на приходите от данъчни и осигурителни плащания, одържавяването на управлението и средствата на НЗОК и наличието на хронични дефицити, разходването на голяма част от държавния резерв през последните кризисни години и невъзможността с един бюджет да се санира това наследство, считаме, че: 1. Обявените седем приоритета в Проекта на Бюджет за 2014 г. нямат своята финансова проекция и не са структурирани политиките за осъществяване на тези приоритети. Засега реални реформи наблюдаваме само в системата на МВР и са налице опити на МТСП да постави на обективна основа настоящите реформи в социалната и осигурителната сфера;2. В Проекта за бюджет прозират силно предизборните политически ангажименти;3

Мюфтията на Сливен подпомогнал жени да бъдат снимани със забрадки

Един от подсъдимите по делото за разпространение на радикален ислям, районният мюфтия на Смолян Неджи Дъбов е съдействал на две жени от град Рудозем да бъдат снимании със забрадки на главите си за личните си карти. Това е извършено чрез МВР, съобщава Дарик. Това стана ясно след като пред Окръжния съд в Пазарджик бяха разпитани и двете свидетелки Един от подсъдимите по делото за разпространение на радикален ислям, районният мюфтия на Смолян Неджи Дъбов е съдействал на две жени от град Рудозем да бъдат снимании със забрадки на главите си за личните си карти. Това е извършено чрез МВР, съобщава Дарик. Това стана ясно след като пред Окръжния съд в Пазарджик бяха разпитани и двете свидетелки

Новият шеф на Бюрото по труда започва работа

Новият директор на Бюрото по труда Баки Солак беше официално представен на пресконференция днес. Солак беше зам.-областен управител на Мария Димова и поема поста след Петя Любомирова. Той заяви, че не възнамерява да предприема структурни промени, първото му впечатление от колегите му е, че работят добре и са достатъчно натоварени. „Засега нямам основание да се съмнявам в техния професионализъм и лоялност към институцията. Предишният ми опит показва, че ако се създаде атмосфера без напрежение нещата вървят и смятам да въведа този принцип и тук.”...

54-годишен се нагълта с метилов алкохол и издъхна

54-годишен издъхна, след като прекара уикенда на казана и изпи близо литър прясно сварена ракия. Отравянето с метанол от некачествен алкохол е с висока смъртност – 80-90%.

"Атака" винят провокатори от ГЕРБ за свадата в Атон

Двама били тези, които крещели оставка и заплашвали депутатите

    


Белгийското правителство заседава по поверителни въпроси в помещения без телефони


Когато заседават по чувствителни въпроси, премиерът и министрите от белгийското правителство оставят телефоните си в съседна стая. Това съобщават днес във водещи заглавия местните медии, предаде БТА.

Информацията е била потвърдена от правителствен говорител. Отбелязва се, че за сравнение в съседните Франция и Холандия висшите държавни служители в Белгия получават заповед да се снабдят със скъпи телефони, защитени от проникване.

Белгийските медии допълват, че в областта на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване