Дукова от ГЕРБ към Мая Манолова: Намалете си мъжките хормони

Депутатката, която се прочу като автор на ода в прослава на Бойко Борисов обвини председателя на НС Михаил Миков, че позволява на Мая Манолова да замърсява интонационната среда с високи децибели. "Точно пък вие да ми говорите за интонационна среда, моля ви се", опита се да тушира конфликта Миков. За да се застрахова обаче предварително беше изключил микрофона на Дукова. Депутатката от ГЕРБ обаче се разлюти и отсече "Нека Мая Манолова да си намали мъжките хормони".

Шефът на WTA намекна за "още по-скъп и престижен" тенис турнир в България


Изпълнителният директор на Женската тенис асоциация (WTA) Стейси Аластър намекна, че настоящото домакинство на Турнира на шампионките може да прерасне в "нещо по-голямо". 

На среща със спортния министър Мариана Георгиева тя заяви, че е доволна от организацията на домакинството на последния за годината турнир в женския тенис, който започва днес в зала "Арена Армеец".

Според нея това е основа България да домакинства за "някой от най-престижните и скъпи турнири на WTA", се...

Съветници от Свищов: Ректорът на Стопанска академия управлява общината

Нова група „Обединение промяна” създадоха в Общинския съвет в Свищов четирима местни парламентаристи от „България на гражданите” и „Република БГ”. Татяна Ганчева, Ангел Гецов, Калин Костов и Васил Илиев по техните думи искат да се противопоставят на статуквото. Според тях обединението е в името на общи идеи, реална защита на интересите на гражданите и създаване на широк фронт срещу олигархичния модел на управление на крайдунавската община. Председателят на новата група се избира на ротационен принцип за период от шест месеца и в момента това е ...

Зинаида Златанова призовава за бързи крачки в съдебната реформа

Правосъдният министър Зинаида Златанова призова за предприемането на голяма крачка в реализирането на съдебната реформа. Тя се изказа по време на представянето на поредния доклад на Българския институт за правни инициативи, посветен на реализирането на ключовата реформа.От доклада става ясно, че е необходимо тя да се развива с по-бързи темпове и едни и същи проблеми остават актуални с течение на годините - атестирането, сградния фонд, натовареността. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев обаче не се съгласи със становището на Ин...

Дубай ще става "умен" град


Шейхът на Дубай Махамед бин Рашид ал Мактум обяви началото на нов проект, който трябва да превърне Дубай в "умен" град.

Целта е с помощта на специални устройства правителствените услуги да бъдат достъпни, бързи и ефикасни. Това ще стане чрез мрежа от оптични връзки и високоскоростен интернет, които ще се превърнат "в гръбнака на новия живот на Дубай", обяснява шейхът, цитиран от официалната агенция WAM.

Проектът, наречен "Смарт сити", ще позволява на жителите на Дубай да...

Рекордният брой нови забавачки в София се отлага за догодина

Рекордният брой нови детски градини – 17 за 2000 деца, който беше обещан в началото на годината, се отлага за следващата. До момента все още не е приключило строителството на нито една забавачка, като причините са обжалване на тръжните процедури. Това съобщи зам.-кметът по строителството Ирина Савина пред Mediapool.   В момента в строеж са 14 забавачки, като изграждането на останалите три ще тръгне до края на годината.   За строителството на детските градини бяха отпуснати 30 млн. лв. - по равно от държавния и общинския бюджет.   До края на годината се очаква да приключи строителството на четири детски градини за 18 групи. Две от тях са в район "Красно село" и по една в Нови Искър и в жк."Дружба", уточниха от Столична община. Други шест ще бъдат готови в началото на 2014 г.   Втора година не може да стартира и търгът за избор на изпълнител на санирането на 23 забавачки със средства по фонд "Коздлодуй".   Тази година Столичната община е инвестирала около 6 млн.лв. в ремонта на училища и детски градини, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БТА.   Тя посети ремонтираното 32 СОУ "Св. Климент Охридски" в район "Възраждане". Ремонтът е на стойност около 400 хил.лв., от които 300 хил.лв. са осигурени от Столичната община, а останалите от училището. Четвъртият етаж на училището е изцяло ремонтиран, направена е нова библиотека, компютърен кабинет, стая по музика, нови тоалетни. Осветлението е енергоспестяващо, отоплението ще бъде с климатици, съобщи Фандъкова.   Общо 167 училища и детски градини са получили средства за конструктивни укрепвания и ремонти в следствие на миналогодишното земетресение. Около 4 млн. лв. са заложени в проектобюджета на Столичната община за догодина, заедно с европейските средства по фонд "Козлодуй" за цялостно саниране на 23 детски градини и училища, информира Фандъкова.   По думите й Столичната община в последните години е инвестирала над 100 млн.лв. за подобряване на базата на училища и детски градини, без в сумата да се включват средствата за строителството на нови сгради. В момента се ремонтират девет училища и детски градини, провеждат се процедури и за нови ремонти, отбеляза Фандъкова. Тя каза, че в район "Възраждане" са в ход процедури за ремонт на три училища.

Варна втора в черния списък на "димящите" заведения

Варна е един от градовете с най-сериозно присъствие в черния списък на „димящите" заведения в България. В списъка на сдружение "Зелени инициативи" преобладават софийските заведения, които са 49 на брой. След тях по брой се нареждат варненските, които са 14. Стара Загора и Пловдив имат по 13 представители. В списъка попадат още заведения от Плевен, Русе, Бургас, Карнобат, Асеновград и др. Списъкът с димящи заведения може да с види ТУК. Списъкът с над 100 "димящи" заведения бе внесен в петък в Здравното министерство. Една от целите н...

Клисарова: От студентите зависи дали ще има нулева учебна година в университетите

Не бива да се допуска да има риск за нулева учебна година в университетите, но това зависи от студентите, заяви в Добрич министърът на образованието Анелия Клисарова. По повод на разрастващия се студентски протест министърът коментира, че всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция.

Болниците ще могат да кандидатстват за пари от новия Фонд за развитие на регионите


Общинските болници ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране с проекти чрез  новия Фонд за развитие на регионите, предвиден в бюджета за догодина. Това съобщи по време на парламентарния контрол здравният министър Таня Андреева.

Във фонда ще бъдат заделени 500 млн. лв., които ще се разпределят между общините и министерствата  на конкурсен принцип. 

За субсидия на малки общински болници догодина са предвидени 8 млн. лв., каза Андреева. Вече е готов списъкът на...

Подобрява се състоянието на момчето, намушкано 12 пъти с нож

16-годишният Искрен Ангелов диша вече нормално и може да приема течности. Това съобщиха от Университетската болница в Пловдив, където се лекува момчето, намушкано 12 пъти от негов съученик. Тежко пострадалият тийнейджър е в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение от миналата седмица. Той постъпи с много прободни рани в ребрата, белия дроб и всички коремни органи. Въпреки подобреното състояние на Искрен, следващите дни остават рискови за живота му. Междувременно неговият нападател Иван Генчев вече е с наложена постоянна мярка за неоткло...

Изследваха 150 деца в Кърджали за олово в кръвта

Биологичен мониторинг за оценка на здравния риск при деца от райони с установено замърсяване на околната среда беше проведен днес в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Исландия иска да се превърне в притегателен център на Северния полюс

ЕС се движи в посока, която Исландия не желае да следва, коментира външният министър на островната държава

    


Лекар от спешната помощ в Шумен е бил пребит

Фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен е бил пребит, съобщи неговият директор д-р Илиян Илиев, цитиран от БНТ. Инцидентът е станал снощи около 22.00 часа.

Минути след като младежът подал сигнал на тел. 112, че майка му е получила инфаркт, отишъл в спешното отделение, нахлул в лекарския кабинет и заповядал на дежурния да тръгне веднага. Той обвинил, че екипът се бави.

"Аз се принудих да се обадя на моите колеги горе, да извикат полицията, защото не мога да...

Служител на спешната помощ в Шумен е бил пребит

Фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен е бил пребит, съобщи неговият директор д-р Илиян Илиев, цитиран от "Фокус". Инцидентът е станал снощи около 22.00 часа пред Спешния център.

Нападателят дошъл да обясни как линейката да стигне до адреса в село Мадара, но от самото начало се държал агресивно. Въпреки инцидента, друг екип отишъл на адреса и изпълнява визитата.

Според д-р Илиян Илиев служителят на спешната помощ не е провокирал мъжа. Вследствие на побоя,...

Мъжът с най-дългите мустаци не ги е подрязвал 32 години

Съпругата му е много горда с мустаците му, макар и да се е случвало да го моли да ги обръсне

Фандъкова: Окупацията не трябва да бъде забранявана

Младите хора са активни, протестите са процес, който не може и не бива да бъде спиран със забрани. Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова, коментирайки студентската окупация в столицата и страната.

Висшите учебни заведения са автономни институции, решенията за протести се вземат от академичните ръководства ... Младите хора са активни, протестите са процес, който не може и не бива да бъде спиран със забрани. Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова, коментирайки студентската окупация в столицата и страната. Висшите учебни заведения са автономни институции, решенията за протести се вземат от академичните ръководства ...

БУНИЩЕ около къщата на Бербо

Гнусни стари дюшеци, тръби, автомобилни гуми, части от трактори, накъсан найлон, ръждясали железа и всякакви боклуци се търкалят на няколко метра от къщата на Димитър Бербатов. 
Ултрамодерният дом разполага с камина в почти всяка стая, има си гъзарски тераси, чупки, ниши и, разбира се, висок дувар, който да пази Бербо и Елена от навлеци. Оградата Гнусни стари дюшеци, тръби, автомобилни гуми, части от трактори, накъсан найлон, ръждясали железа и всякакви боклуци се търкалят на няколко метра от къщата на Димитър Бербатов. Ултрамодерният дом разполага с камина в почти всяка стая, има си гъзарски тераси, чупки, ниши и, разбира се, висок дувар, който да пази Бербо и Елена от навлеци. Оградата

Данев: Приоритетите в бюджета нямат финансова подкрепа

Обявените седем приоритета в бюджета нямат своята финансова подкрепа, а реални реформи наблюдаваме само в МВР, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на заседанието на тристранката. „Прозират силно политически предизборни ангажименти и политическият натиск върху бюджета е голям", отбеляза той, цитиран от БГНЕС. "Не виждаме финансова политика за увеличаване на износа. Политиката трябва да бъде все повече хора да получават заплати, а не все повече хора да получават по-високи заплати. Заложеният растеж от 1,8 % го възпр...

Пишат нов правилник за местния обществен посредник

Нов правилник за дейността на местния обществен посредник /омбудсман/ на Добрич ще бъде подготвен в близките месеци. Това реши местният парламент по предложение на съветника от "Граждани в повече" Милко Пенчев. Той постави на обсъждане докладна с две точки - съставяне на нов правилник за дейността и сформиране на временна комисия за избор на омбудсман. Съветниците приеха единствено първата точка - писането на нов правилник. Като мотиви за това Пенчев посочи факта, че старият е от 2005 година и не е актуален, тъй като в това време законодателств...

В Италия арестуваха 17 членове на Ндрагета

Италиански съд издаде 17 заповеди за арест срещу предполагаеми членове на Ндрагета, калабрийската мафия, благодарение на информациите, предоставени от съпругата на един от престъпниците, преди да бъде убита.

Труп на сириец на границата ни с Македония

Откриха трупа на сирийски бежанец до село Раненци край границата ни с Македония, предаде БНТ.

БУНИЩЕ около къщата на Бербо

Гнусни стари дюшеци, тръби, автомобилни гуми, части от трактори, накъсан найлон, ръждясали железа и всякакви боклуци се търкалят на няколко метра от къщата на Димитър Бербатов. 
Ултрамодерният дом разполага с камина в почти всяка стая, има си гъзарски тераси, чупки, ниши и, разбира се, висок дувар, който да пази Бербо и Елена от навлеци. Оградата Гнусни стари дюшеци, тръби, автомобилни гуми, части от трактори, накъсан найлон, ръждясали железа и всякакви боклуци се търкалят на няколко метра от къщата на Димитър Бербатов. Ултрамодерният дом разполага с камина в почти всяка стая, има си гъзарски тераси, чупки, ниши и, разбира се, висок дувар, който да пази Бербо и Елена от навлеци. Оградата

Русия и Украйна пак загатват за газова война

Москва ще иска Киев да предплаща за синьото гориво, ако не си плати за август

    


Фалшиви десетолевки заляха търговската мрежа в Перник

Сигнали за появили се фалшиви десетолевки в търговската мрежа на Перник са подадени в ОД на МВР, съобщи говорителят на полицейската дирекция Венцислав Алексов.Няколко граждани опитали да платят с фалшивите купюри и били засечени от касиерките на магазини в областния град. Фалшификатите са добра изработка и на пръв поглед трудно се разпознават.От полицията призоват гражданите да бъдат внимателни и по възможност да проверяват върнатите им като ресто пари. При каквото и да е съмнение да се обаждат на телефон 112, или в най-близкото поделение на МВ...

Допълнителни 27 млн. лева за болниците за септември

Премиерът Пламен Орешарски е обещал още 27 млн. лева за болниците за септември, информира БНР. Това е станало по време на срещата му с...

Войнствени нинджи обслужват нюйоркски ресторант

Ресторант в Ню Йорк привлича клиенти с нестандартна идея за обслужване, която може да ви изкара акъла. Сервитьори и бармани, облечени като нинджи, които "пленяват" клиентите на заведението, са се превърнали в истинска атракция в града. Всяка вечер в ресторанта има около 400 посетители. Дори ако сте решили просто да обядвате, е необходимо да си резервирате места поне няколко дни по-рано. Средната сметка в ресторанта е 75 долара, но въпреки това много американци и туристи с любопитство отиват да хапнат в него. Дизайнът му наподобява п...

Стокооборотът между България и Виетнам ще нараства, смята Плевнелиев

Нарастване на стокооборота, български инвестиции във Виетнам и виетнамски у нас, това са очакванията на Росен Плевнелиев, след проведените срещи с президента, министър-председателя и председателя на ЦК на Виетнамската комунистическа партия. Има български компании, които искат да инвестират във Виетнам. Става дума за инсталации за преработка на отработени масла, други екологични проекти, инвестиции в мини с национално значение за Виетнам и възможности да бъдат позиционирани във азиатската страна няколко фабрики на български компании, вероятно в ...

За храна и одеала молят окупаторите на СУ

Те призовават да им бъдат предоставени вода, хляб, плодове

Пореден скандал в руския балет

Санкт Петербург/КРОСС/  Пореден скандал с епицентър руския балет разтресе страната, предаде БНТ. На поста директор на най-реномираното руско балетно училище - Академия "Ваганова" в Санкт Петербург се настани бившият солист на Болшой театър Николай Цискаридзе. Педагозите в престижната Академия реагираха бурно на назначението и се обявиха против с аргумента, че Цискаридзе е сочен от руските медии като подбудител на нападението с киселина срещу артистичния директор на балета на Болшой театър Сергей Филин. В Русия Цискаридзе е голяма звезда, но има реномето на човек - източник на неприятности. След заливането с киселина на художествения директор на балета, руските медии лансираха версията, че Цискаридзе стои в основата на атаката. Филин отказал на негово протеже ролята на Одета и Одилия в "Лебедово езеро" с аргумента, че младата балерина "изобщо не става за гледане". Когато момичето се оплакало на Цискаридзе, той отговорил с репликата "А какво ще стане, ако се случи нещо и Филин никога повече не пожелае да се погледне в огледалото?". С днешното назначение като директор на балетната Академия "Ваганова" Цискаридзе отново е в центъра на скандала. Това е училището, пазещо традициите на руската балетна школа и негови възпитаници са не само едни от най-големите руски балетни звезди, но и солистите на много големи западни трупи. Педагозите са твърдо против новия си директор и заплашват с масови оставки

Едни са в прахоляка, други пощипват секретарките

Синдикатите приветстваха връщането на швейцарското правило, но призоваха да се направи преглед на лицата, които ползват категории при по-ранно пенсиониране.

Варна - единствена в България с лекарски кабинет във всяко училище

Международен форум, посветен на училищната среда и училищното здравеопазване, събра в Перник представители на местните власти от България, Румъния, Македония, Сърбия, Турция и Франция. От Варна добри практики представи д-р Лидия Маринова, заместник-кмет по здравеопазване, образование и социални дейности. „Колегите останаха приятно изненадани от нашата работа, защото се оказа, че морската столица е единственият град у нас, в който във всички училища има здравни кабинети, в които работят лекари и медицински сестри. Този модел стана пример, към ко...

И Батман би завидял

Вероятно не са много хората, които познават творенията на Людовик Лазарет. На мен името му ми попадна преди няколко години, когато за пръв път видях оригиналния Wazuma (базиран на Yamaha R1). Ето че сега Лазарет иска отново да напомни за себе си с този брутален прототип Wazuma V8F Matt Edition.   Французинът отново се е развихрил, като за творениято му няма точно определение. Макар да използва много автомобилни части, то не е лека кола, не е мотоциклет, нито ATV. Най-добре би му паснала роля в следващия „Батман“. Със сигурност е ясно едно: задвижването на тази машина е поверено на 3,0-литров V8 двигател от Ferrari, осигуряващ 250 к.с. за тежащия 680 кг звяр.   Wazuma V8F Matt Edition стъпва върху модифицирани 18-цолови джанти Momo, а гумите са с размер 315/30 ZR18...

До края на годината ще има промени в Закона за инвестициите

Ще престанем да лъжем инвеститорите, коментира вицепремиерът Даниела Бобева

    


Подписаха меморандум с Търговско-промишлената палата на Букурещ

Изъплнителният директор на Асоциацията на българските износители Милена Ценова подписа в румънската столица Букурещ меморандум за сътрудничество с Търговско-промишлената палата на Букурещ, съобщиха от асоциацията.

Мика се чуди защо истината у нас дразни

Михаела Стоичкова е сред одумваните млади жени в последните години. Интересът към нея у нас е голям, защото е дъщеря на най-успешния български футболист - Христо Стоичков. Типично по нашенски Мика, както всички я наричат, е следена под лупа. За съжаление, често по неин адрес се сипят неверни и дори обидни думи. Затова тя рядко дава интервюта, но Михаела Стоичкова е сред одумваните млади жени в последните години. Интересът към нея у нас е голям, защото е дъщеря на най-успешния български футболист - Христо Стоичков. Типично по нашенски Мика, както всички я наричат, е следена под лупа. За съжаление, често по неин адрес се сипят неверни и дори обидни думи. Затова тя рядко дава интервюта, но

Проф. Николай Овчаров: В България ще живеят негри, араби и всякакви

Михаела Стоичкова е сред одумваните млади жени в последните години. Интересът към нея у нас е голям, защото е дъщеря на най-успешния български футболист - Христо Стоичков. Типично по нашенски Мика, както всички я наричат, е следена под лупа. За съжаление, често по неин адрес се сипят неверни и дори обидни думи. Затова тя рядко дава интервюта, но Михаела Стоичкова е сред одумваните млади жени в последните години. Интересът към нея у нас е голям, защото е дъщеря на най-успешния български футболист - Христо Стоичков. Типично по нашенски Мика, както всички я наричат, е следена под лупа. За съжаление, често по неин адрес се сипят неверни и дори обидни думи. Затова тя рядко дава интервюта, но

Студенти от ЮЗУ протестираха в знак на съпричасност към колегите си от СУ

Десетина студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ опитаха да се включат в протестите тази сутрин. Те изразиха готовност да окупират някои от аулите на учебното заведение, в знак на съпричастност към случващото се в момента в Софийския университет, но никой от колегите им не прояви особен интерес, предаде „Е-79 нюс“. 
Част от лозунгите, Десетина студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ опитаха да се включат в протестите тази сутрин. Те изразиха готовност да окупират някои от аулите на учебното заведение, в знак на съпричастност към случващото се в момента в Софийския университет, но никой от колегите им не прояви особен интерес, предаде „Е-79 нюс“. Част от лозунгите,

Студенти от УНСС окупираха аудитория преди лекция на БСП депутата Румен Гечев

Студенти от Нов български университет блокираха Околовръстния път на София. По обяд възпитаниците на учебното заведение блокираха за кратко кръстовището на Околовръстния път с ул. "Монтевидео" в ж.к. "Овча Купел".


После решиха да пресичат кръстовището на зелен светофар с викове "Оставка".
Блокадата изнерви шофьорите и някои влязоха в Студенти от Нов български университет блокираха Околовръстния път на София. По обяд възпитаниците на учебното заведение блокираха за кратко кръстовището на Околовръстния път с ул. "Монтевидео" в ж.к. "Овча Купел". После решиха да пресичат кръстовището на зелен светофар с викове "Оставка". Блокадата изнерви шофьорите и някои влязоха в

Ново звено в МВР ще се бори с трафика на хора

Ново звено за противодействие на трафика на хора ще има в МВР. Това съобщи пред БНТ във вторник главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това се прави заради голямата обществена опасност на явлението, въпреки че същата структура има и в ДАНС, стана ясно от димите на Лазаров. Той каза, че е категорично за това полицията да работи по тези случаи заради казуса с откритата в Гърция Мария, наречена от световните медии "Русият ангел". "Има случаи родителите да продават децата си в чужбина и това е устойчива тенденция", каза още главният секретар. От думите му обаче не стана ясно какво ще се случи с тази структура в ДАНС. Лазаров не уточни и защо звеното ще се дублира.

1200 балона полетяха над София в памет на починалите от рак на гърдата

1200 розови балона полетяха над София

1200 розови балона с хелий бяха пуснати в центъра на София в памет на българките, които умират всяка година от рак на гърдата.

Целта на акцията е да се насочи вниманието към необходимостта от ранна диагностика на заболяването и е своеобразен знак на съпричастност с близките на починалите.

Всяка година от рак на гърдата в България умират около 1200 жени. Затова днес пускаме 1200 балона с надеждата, че ще привлечем вниманието на всички жени и ще ги накараме да се изследват своевременно, заяви директорът на Първа АГ болница д-р Иван Костов.

Акцията е част от инициативите, с които Първа АГ болница, Военномедицинска акдемия и болница „Св. Марина“ във Варна отбелязват Световния месец заборба с рака на гърдата.

Над 1000 жени са се възползвали от безплатни консултации при мамолог, организирани в рамките на кампанията. Освен безплатни прегледи, бяха организирани още безплатни консултации с психолог за жени с рак на гърдата и за техни близки, както и училище за бременни жени и млади майки за самонаблюдение и установяване на симптоми на рак на гърдата.

Инициативата беше много успешна. Важно е да се осигурява и в бъдеще безплатна психологическа помощ на жените с рак на гърдата и за техните близки, защото това заболяване засяга не само жените, но и техните семейства, посочи психотерапевтът на Първа АГ болница Ирина Димова.

Акцията по пускането на 1200 розови балона бе подкрепена от OFFNews. Акцията подкрепиха още телевизионната водеща Нана, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), „Рош“, „Новартис“, „АстраЗенека“, Нова телевизия и интернет портала „Мама, татко и аз“. 

Статията "1200 балона полетяха над София в памет на починалите от рак на гърдата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Григор Димитров започна с трудна победа в Париж


Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Българският тенисист започна последното си състезание за сезона с много трудна победа над 33-годишния французин Мишел Льодра с 6:7 (5), 6:3, 6:3.

При второто си участие в Париж 22-годишният хасковлия отново преодоля първия кръг, а във втория ще се изправи срещу поставения под номер 16 Фабио Фонини от Италия, който почива на старта.

Очаквайте подробности!


Снегопочистващата техника е изправна, не достигат шофьори за нея

Снегопочистващата техниката за поддържане на пътната мрежа в Добричка област е достатъчна и изправна, оборудвана с необходимия инвентар. Това сочат данните от проверка на Междуведомствена комисия с председател зам.-областния управител Даниел Йорданов, съобщават от пресслужбата на областна администрация. За поредна година е установено обаче, че има недостиг на водачи. Направени са предписания, в които се обръща внимание, че така се нарушава изискването за непрекъснатост на работния процес. Комисията констатира, че 5 от общините в региона вече им...

Арестуваният от Европол Кела погребва баща си

Бащата на Пламен Дишков-Кела – Никола Дишков е починал тази сутрин. Бизнесменът от село Факия дълго време се бори с коварната болест. През последните дни състоянието му рязко се е влошило, бил приет по спешност във варненска болница.

Великобритания пуска ислямски ценни книжа

Великобритания обяви мащабна програма за издаване на ценни книжа, съответстващи на законите на шериата. Министър-председателят Дейвид Камерън се очаква да съобщи, че Великобритания става първата немюсюлманска страна, която ще издава ислямски облигации.   Пред Световния ислямски икономически форум (WIEF) в Лондон той също така ще обяви планове за нов ислямски индекс на Лондонската фондова борса. Индексът ще идентифицира компаниите, които отговарят на традиционните ислямски инвестиционни принципи. Съгласно ислямските закони, не могат да бъдат начислявани никакви лихви върху бизнес сделките.   Сделките трябва също така да са базирани на реална търговия или бизнес активност и не бива да включват нищо, забранено от шериатския закон, като хазарт или алкохол.   Това, според Камерън, ще помогне на Лондон да циментира позициите си като най-голям център за ислямските финанси извън мюсюлманския свят.   Ислямските ценни книжа за пръв път ще бъдат пуснати извън мюсюлманските страни.   Към днешна дата световният шериатски финансов пазар се оценява на 1 трилион щатски долара. Великобритания планира да пусне ислямски ценни книжа (сукук) за 200 млн. паунда още догодина, съобщи "Файненшъл таймс".   Премиерът Камерън смята, че ислямските финанси са една добра възможност за сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство, като ислямските инвестиции са се увеличили със 150 % през последните седем години и се очаква да бъдат на стойност 1300 милиарда паунда през следващата година. "Аз не просто искам Лондон да бъде голяма столица на ислямските финанси в западния свят, аз искам Лондон да се нареди до Дубай като една от големите столици на ислямските финанси навсякъде по света", се очаква да заяви Камерън пред делегатите на WIEF.   "Има страни, които естествено се вглеждат навътре, издърпват подвижния мост и отказват да признаят, че начинът, по който се променя светът, засяга техния бъдещ успех. Но Великобритания няма да направи тази грешка ", се казва по-нататък в изявлението на Камерън, цитирано от ББС.   Финансовата криза принуждава британското правителство да търси нови ниши. Ситито също така възнамерява да привлече в града и китайски бизнесмени. Миналия месец на среща с инвеститори от Китай финансовият министър Осборн заяви, че превръщането на Лондон в дом за китайските банки е негова "лична мисия".

Министърът на околната среда ще сезира прокуратурата за Омуртаг

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова има основание да сезира прокуратурата по казуса с водния проект на град Омуртаг. Той ще бъде обект на специален сигнал до прокуратурата, за да се защити интереса на общината, заяви Михайлова по време на извънредния парламентарен контрол днес. По думите й прокуратурата ще оцени безпристрастно отговорността на всеки от участниците в казуса. От 10 октомври в града е обявено бедствено положение заради липсата на питейна вода. Причините за безводието са липсата на вода във водоизточника край Кипилово, поради продължителното засушава и множеството аварии по крайно амортизираното и остаряло 42-километрово трасе на водопровода. МОСВ е внесло предложение в Министерството на финансите за допълнително осигуряване на средства за изграждането на четири площадки за разделно събиране на отпадъците от домакинствата, както и за четири пункта за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци, обяви министър Михайлова. Със средствата ще се финансират и два пилотни проекта за изграждане на система за разделно събиране на текстилни отпадъци, една претоварна станция, две сепариращи инсталации, осем депа за неопасни отпадъци за регионите от страната, които не са получили финансиране по ОП "Околна среда" и държавния бюджет до момента, каза министърът. Общата стойност на тези проекти е 53 млн. лв

Обновяват системата за ранно предупреждение с проект по ОПАК

/КРОСС/ Надграждане на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия, аварии и кризи, както и специализирани обучения за работа с нея предвижда проект на Министерството на вътрешните работи (МВР), който стартира по линия на Оперативна програма „Административен капацитет". Със средства по ОПАК ще бъде надграден софтуера за управление на сиренната система съгласно съвременните технологични и технически изисквания като близо 340 служители от МВР ще преминат специализирани обучения за безопасна работа с нея. Към момента Националната система за ранно предупреждение и оповестяване работи в десет областни града и покрива 35 % от територията на страната. Изпълнението на проекта ще гарантира надеждност и безотказност при работа със системата като ще се създаде възможност за бързи и адекватни действия от органите на изпълнителната власт при заплаха или настъпило бедствие. Проектът ще подобри координацията и взаимодействието между органите на изпълнителната власт на национално и регионално ниво за реакция при кризисни ситуации и по-ефективна държавна политика срещу бедствия и аварии, каза заместник-министърът на МВР г-н Пламен Ангелов при откриването на встъпителната пресконференция по проекта. „Защитата при бедствия и аварии е тема от дневния ред на Европейския съюз в момента

Слабо земетресение край Варна

Земен трус с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, показва справка в сайта на Геофизичния институт на БАН. Земетресението е станало в 9.11 ч. днес, недалеч от Варна. Епицентърът му е между Шумен и Варна.

Едвин Сугарев: Сегашните тайни служби са организирани на база на някогашните служби на Държавна сигурност

Сегашните тайни служби са организирани на база на някогашните служби на Държавна сигурност. Това каза Едвин Сугарев на кръглата маса на тема „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване