Парламентът прие доклада за Изборния кодекс

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Парламентът прие без дебати доклада за работата на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Той бе представен в пленарна зала от председателя на комисията Мая Манолова.

Временната комисия на Манолова бе създадена в средата на юли за срок от три месеца. Тя проведе работни срещи с юристи, граждани и представители на неправителствени организации. Зам.-председателят на парламента Манолова се надява новото изборно законодателство да бъде гласувано до края на годината.

Проектът за нов Изборен кодекс се състои от 239 страници. Той предвижда нови правила, които ще въведат пропорционална избирателна система с преференции. Това означава, че избирателите ще имат шанс да пренареждат партийните листи и да посочват предпочитанията си за конкретен кандидат. На парламентарни избори хората ще могат да гласуват за личности, като по този начин, ако един кандидат получи достатъчно гласове в изборния район да се нареди в по-челни позиции на листата и да влезе в парламента. 

Принципът за уседналостта, разписан в действащия Изборен кодекс като мярка за справяне с изборния туризъм, ще остане и в новия законопроект.

Новият проект предвижда машинно гласуване, което трябва да се справи с манипулирания вот. Пак със същата цел новото изборно законодателство ще промени вида на бюлетините – всяка от тях ще има уникален номер, който ще бъде премахван при поставянето в урната.

Отпада привързаността на наблюдателите и застъпниците към конкретна избирателна секция. OFFNews припомня, че преди парламентарните избори през май много неправителствени организации възразиха срещу този регламент. Мотивът им бе, че НПО-тата нямат достатъчно средства, за да осигурят наблюдател във всяка изборна секция в страната.

Статията "Парламентът прие доклада за Изборния кодекс" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Боевски единственият чужденец, който не доизлежавал присъдата си

Гълъбин  Боевски се оказа единственият, който не е зад решетките в родната си страната, след като е експулсиран от Бразилия. За наркотрафик в страната са осъдени 417 чужденци, като всички те доизлежават присъдите си в собствените си държави, като единственото изключение е родният спортист. 

Случаят на Боевски предизвика остра негативна  реакция в Бразилия, съобщава в. "168 часа". 

Медиите там излязоха с редица материали, в които изразяват възмущението си от това, че българинът не е в затвора. Според решение на бразилското правителство след известен период престой в затвор чужденците се експулсират в своите държави.

Доизлежаването на присъдите било регламентирано чрез споразумения, които латиноамериканската страна имала с 30 държави. С нашата обаче нямало сключено такова. 

Медиите се възмущават, че единствената санкция за Боевски е, че той не може да влезе отново в Бразилия. 

В статиите се цитира статистика, че от началото на годината до октомври от Бразилия са експулсирани общо 417 чужденци, като повечето от тях ще доизлежават присъдата си в своите страни. Издръжката на един затворник струвала около 1000 евро на месец.

















iNews.bg


Дъждовен финал на седмицата

Температурите ще достигнат до 20 градуса, но последният ден от работната седмица се оформя облачен и дъждовен.

Певец забива като Еър Джордан

Любимецът на фенките Наско от “Екс фактор” по Нова тв се запалил по баскетбола заради Майкъл Джордан. Бях в 7-и клас, изгледах видео с негови отбрани изпълнения и затова започнах да тренирам, разказа 16-годишният младеж пред “Труд”.
Докато тече музикалното предаване, той дели времето си между репетициите в София и тренировките с отбора на “Черно Любимецът на фенките Наско от “Екс фактор” по Нова тв се запалил по баскетбола заради Майкъл Джордан. Бях в 7-и клас, изгледах видео с негови отбрани изпълнения и затова започнах да тренирам, разказа 16-годишният младеж пред “Труд”. Докато тече музикалното предаване, той дели времето си между репетициите в София и тренировките с отбора на “Черно

БОРИСОВ И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА СА ВЪРТЕЛИ СХЕМИ ПРЕЗ ОФШОРНА КОМПАНИЯ, ВЕРОЯТНО СТАВА ДУМА ЗА СИНТЕТИЧНА ДРОГА!

Дадох срок на Борисов една седмица да отговори участват ли с Цветелина Бориславова в офшорни фирми, ако ли не – ще извадя фрапиращи разкрития. Мисля, че другата седмица ще се стигне до разпадането на партия ГЕРБ. Оказа се, че Борисов и Бориславова са прикривали данъци. Въртели са схеми през една офшорна компания, която е дублирала тяхна фирма в България. Най-вероятно, според мен, става дума за синтетична дрога , макар че формално се води за производство на химикали и текстил. Тази фирма е била дублирана в друга държава, която е офшорна зона, след това е била трансформирана за скриване на собствеността и по схемата на Плевнелиев са се намесили подставени лица, които не са български граждани. Разследването е много сериозно и аз ще информирам за него Интерпол, ФБР.

Под знака на най-справедливия и храбър зодиакален знак – „Стрелец” ще стартира партията на Николай Бареков. „До края на ноември ще съм готов със структури в 25 града и веднага след това подавам документи за регистрация по Закона за партиите. Ние ще сме центристко движение, ляво и дясно за нас са остарели понятия. Правителството се провали, ГЕРБ се провали. Крадат се наши идеи и се опропастяват от управляващите.

Предлагаме нов модел, при нас ще дойдат почти всички структури на Кунева. В Пловдив взимаме 200 души от нея, но за самата Кунева и за Даниел Вълчев няма място при нас. Вратите ни са отворени за хора от ГЕРБ, които са разочаровани от Борисов и Цветанов, за представители на СДС и за костовисти, но без хора, които са били в изпълнителната власт. Голямата новина ще дойде след март, когато много от ключовите кметове на ГЕРБ ще дойдат при нас.

Предстоят събития, които ще разтърсят държавата. Тези събития ще ми дадат възможност след шест месеца да управлявам. Готов съм за премиер. Всички, които идват при нас са с ясното съзнание, че идват при бъдещия премиер. Народът иска да знае кой ще го управлява, ако движението спечели властта и затова го обявявам. Промяната в политическата ситуация ще дойде след разкритията ми за Бойко Борисов. Дадох му срок  една седмица да отговори участват ли с Цветелина Бориславова в офшорни фирми, ако ли не – ще извадя фрапиращи разкрития. Мисля, че другата седмица ще се стигне до разпадането на партия ГЕРБ. Оказа се, че Борисов и Бориславова са прикривали данъци. Въртели са схеми през една офшорна компания, която е дублирала тяхна фирма в България. Най-вероятно, според мен, става дума за синтетична дрога , макар че формално се води за производство на химикали и текстил. Тази фирма е била дублирана в друга държава, която е офшорна зона, след това е била трансформирана за скриване на собствеността и по схемата на Плевнелиев са се намесили подставени лица, които не са български граждани. Разследването е много сериозно и аз ще информирам за него Интерпол, ФБР. В момента работя с две независими фондации. Едната е американска, другата е германска. Посредством тях аз ще уведомя партньорските служби на България за това разследване, каза още Бареков.

Afera.bg

Eкшън в "Св. Троица": бандит стреля по полицаи

Продължава издирването на Христо Георгиев, който снощи стреля по полицаи в София. Те се опитаха да го арестуват за банков обир, извършен преди месец. Инцидентът стана снощи в района на хипермаркет в столичния квартал Света Троица.

RBS заподозря двама от трейдърите си във валутни манипулации

Новината е поредният случай на съмнение за манипулация на международните валутни пазари

    


RBS заподозря двама от трейдърите си във валутни манипулации

Новината е поредният случай на съмнение за манипулация на международните валутни пазари

    


БАРЕКОВ: АЗ СЪМ СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР!

"Оттук-нататък предстоят събития, които ще разтърсят държавата. Тези събития след около 6 месеца ще ми дадат възможност да управлявам държавата като премиер. Аз съм единственият човек, който излиза и казва, че иска да бъде премиер на България, има качества, има поддръжката на широки слоеве от народа.

Независимо колко души ще се запишат в нашето движение, всички знаят, че идват при бъдещия премиер на България - ще бъда аз, аз ще управлявам, народът иска да знае кой ще управлява държавата. Аз ще взимам решенията и ще нося пълната отговрност.”, категоричен е Бареков.

Той допусна, че в зависимост от ситуацията и факта дали ще има избори 3 в 1 – и за президент, той би могъл да се кандидатира и за “Дондуков“2, но може и да издигне една друга много достойна кандидатура - тази на сегашния вицепрезидент Маргарита Попова:“Моят път е - или оттук в президентството да вляза като президент, защото аз ще се кандидатирам на предсрочните президентски избори, или малко по-нататък в Народното събрание, където ние ще бъдем очевидно незаобиколим фактор.”, допълни Бареков, като коментира социологическото проучване на “Сова Харис“, но и други няколко, според които неговата формация ще бъде трета политическа сила.

Партията на Николай Бареков ще бъде регистрирана по-рано от планираното - вероятно още в началото на декември в зала “Арена Армеец“, като има вероятност тя да се яви на избори през пролетта в съюз с ВМРО на Красимир Каракачанов и други граждански движения като СИЛА и Движение за граждански контрол.

Бареков съобщи, че се очаква всеки момент цели регионални структури на партията на Меглена Кунева да се присъединят към движението му.

Той подаде ръка и към СДС и анонсира , че на по-късен етап, в началото на пролетта голямата изненада ще са кметове на ГЕРБ, които също ще напуснат формацията на Борисов за сметка на новата партия.

afera.bg

Преглед на печата - 1 ноември

Започването на работата по газопровода „Южен поток" е сред водещите теми на петъчните вестници. „Мегапроектът "Южен поток" тръгна със символична първа заварка и в България. След 5 часа преговори с руската делегация начело с шефа на "Газпром" Алексей Милер премиерът Пламен Орешарски даде старт на строителството в монтанското село Расово.

Отчетите на АДСИЦ показват изключителни разлики в показателите P/B и P/E*

Цена/балансова стойност варира от 0,06 до 1,28, а цена/деветмесечна печалба - от 2,99 до минус 0,75 пъти

    


Максималните температури ще са между 15° и 20°

Сутринта на места в котловините ще е мъгливо. Вятърът ще е слаб от изток и постепенно ще стихне. Максималните температури ще са между 15° и 20°, в столицата 17°. След временно повишение, в следобедните часове атмосферното налягане ще започне да се понижава, но ще остане по-високо от средното за ноември. Това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова. Над Черноморието ще бъде облачно, преди обяд - с намалена видимост. На места по крайбрежието ще преръмява. Ще духа слаб източен, по южното крайбрежие - североизточен вятър. Максималните температури ще са близки до температурата на морската вода: 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. ...

Ден на народните будители

Денят на народните будители е официален български празник, който се чества всяка година на 1 ноември. На него се почита паметта на българските просветни дейци и революционери.  В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския ...

Какъв ще бъде следващият VW Scirocco?

Volkswagen Scirocco е на пазара от 2008 година, така че със сигурност скоро ще видим неговия фейслифт. И докато очакваме освежената версия на немското спортно купе, все по-често започва да се говори за следващото поколение на модела. Според колегите от няколко чуждестранни издания новото Scirocco ще бъде пуснато през 2017 година и ще бъде „купе в пълния смисъл на думата”. Това означава, че моделът може и да загуби част от отличителния си стил, но въпреки това ще остане с 4 места, по-голяма задна част и доста щедро багажно пространство. И макар да е малко рано да говорим за евентуални двигатели, има слухове, че очакваме 1.4-литров TSI със 125 к.с., 1.8-литров TSI със 180 к.с., както и 2-литров TSI, който развива 230 к.с. и 370 Нм. Освен това очакваме оптимизирани дизелови двигат...

Porsche Macan показа още от себе си

Неотдавна от Porsche разкриха няколко тийзьр изображения на своя Macan, а сега изтекоха още няколко снимки на компактния кросоувър, сканирани от предстоящия брой на Auto Motor und Sport. Планиран да дебютира на автомобилното изложение в Лос Анджелис, моделът е описван като „компактен, концентриран и интензивен“ спортен автомобил, който е „практичен, но необикновен“. Очаква се компактният немски SUV да бъде оборудван с 2-литров четирицилиндров турбо двигател с мощност от 220 к.с. Той би трябвало да ускорява кросоувъра до 100 км/ч за 7.5 секунди и да му позволява да вдига максимална скорост от 230 км/ч. Ако това не е достатъчно мощно за вас, Macan S ще разполага с 3.6-литров атмосферен V6 бензинов агрегат с мощност от 295 к.с.  Ще има и дизели, като тук започваме...

Отбелязваме деня на народните будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители.За пръв път Денят на народните будители - 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски /по стар стил/. През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава.В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искали да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на...

1 загинал и 19 ранени в 19 катастрофи за денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 19 ранени, съобщиха от МВР. За района на столицата са станали 132 леки и 2 тежки пътнотранспортни произшествия с 2 ранени.

Пътните настилки в страната са сухи

АМ "Тракия": област Пазарджик: Затваря се аварийната лента на км. 96+550 ляво платно, посока София за възстановителни работи. При км. 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в платното Бургас-София. Затваря се платното София-Бургас. При възникване на аварийни ситуации трафикът в посока София ще бъде пренасочван по обходен маршрут през пътен възел Церово по път ІІІ-8402 към с...

НАТФИЗ отново блесна с флашмоб срещу правителството

И тази сутрин студентите блокираха улица "Г.С. Раковски" пред сградата на НАТФИЗ в София, предаде БГНЕС. Бъдещите актьори намират интересна форма на протест в Деня на будителите. Те са направили импровизирана верига, заставайки през цялата улица, а момичета и момчета протягат ръце зад огражденията на тротоара все едно са зад решетки. Около тях минават колегите им и ръсят трохи в ръцете им. Студентите от НАТФИЗ легнаха на асфалта и написаха "Оставка" с телата си, а колегите им, наредени на пешеходната пътека, им ръкопляскаха, след това се затичаха един към друг и се прегърнаха посредата на улицата.

6,6 по Рихтер разлюля Чили

Земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер бе регистрирано край бреговете на централната част на Чили, съобщи Американският геофизичен институт. Подземният трус е бил регистриран в 20.03 часа местно време (01.03 часа българско време). Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина от 10 км и на разстояние 65 км югозападно от Кокимба. Няма съобщения за жертви и разрушения. Няма издадено предупреждение за опасност от цунами.

Червен депутат обяви, че е недопустимо Борисов да бъде наричан мутра

Аз никога не съм използвал епитети от трибуната на Народното събрание. Каквито и политически различия да имаме г-н Борисов, той е бил министър-председател на България и не може по никакъв начин българският премиер да бъде наричан мутра. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия червеният депутат Таско Ерменков, който оглави Временна анкетна комисия, разследваща кадровата политика по времето на управлението на ГЕРБ. Вчера, по време на дебатите за създаване на комисията, депутатите достигнаха до нови висини в обидите. Връх на всичко беше изявлението на народния представител от ДПС Йордан Цонев, който нарече Борисов мутра, оглавявала ЦИК. В дебата с Ерменков тази сутрин депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева за пореден път обясни, че създаването на тази комисия е фарс, който цели единствено...

Около 66 хиляди са безработните под 25-годишна възраст

Процентът на младежката безработица за възрастовата група до 25 г. у нас през 2012 г. е бил 28,1%, а през второто тримесечие на 2013 г. е стигнал 28,7% при средни показатели за Евросъюза от 23,5%. Това сочат данни на Евростат и НСИ за тенденциите в младежката безработица. По данни на НСИ у нас за полугодието на 2013 г. е имало около 66 хиляди безработни младежи на възраст 15-24 г. при общ брой за тази възрастова категория около 800 хиляди за цялата страна. Това обаче не означава, че групата на тези безработни млади хора е голяма, тъй като много от тях учат или следват, предаде БТА. През 2010 г. безработицата сред тази група млади българи е била 21,8%, през 2011 - 25%, а миналата година - 28,1%, сочат данни на Евростат за младежката безработица. Най-висока в Евросъюза е била младежката б...

Общинари от Перник организирани за протест в подкрепа на Орешарски?

Общинари от Перник са били организирани в подкрепа на Пламен Орешарски и трябва днес с автобуси да отидат в София, за да се изправят срещу „Ранобудните студенти”. Това показва в свой материал сайтът zaPernik.com. Според репортер на сайта около 7:10 сутринта на паркинга зад Община Перник са започнали да се събират хора. Информатор от групата е казал за сайта, че това всъщност са служители от общината, които организирано отиват на протест в София в подкрепа на премиера Пламен Орешарски. В заснет видеоклип репортер опитва да говори с хората, качващи се в един от автобусите. Хората обаче категорично отказват да говорят, като почват да му крещят да се маха, да му бутат камерата, да го замерят с фасове, стига се и до обиди от сорта на „тъпак”. Никой от хората не казва в...

Два слаби труса в Девин

Два слаби труса са регистрирани в района на Девин тази нощ. Земетресенията са били с магнитуд от 2,2 по Рихтер. Сеизмичните събития са регистрирани от автоматичните сеизмологични регистратори на Института по геофизика, геодезия и география към БАН в 03,36 ч. българско време.Единият трус е с дълбочина 15 километра, а другият с дълбочина 10,3 км, като двата са на по-малко от километър един от друг.

Лекарите излизат на протест по обяд

Протестите в страната продължават да се множат, след като днес се очаква лекари от цялата страна да излязат и да изразят недоволството си от състоянието в здравния сектор. В 12:30 часа медиците ще излязат за половин час пред болниците. Така те ще изразят възмущението си от проблемите с финансирането на здравната система. Работещите в лечебните заведения са недоволни, че в момента Здравната каса е в състояние да плаща на болниците само 80% от дължимото. Медици предупредиха, че има опасност лекарите да останат без заплати, а пациентите да доплащат за лечението си.  Здравният министър Таня Андреева обаче увери, че пациентите няма да доплащат, а част от парите, които болниците трябва да получат, ще бъдат платени в началото на следващата година.  От Българския лекарски съюз и п...

Подкупната китайска журналистика

Случаят с арестувания китайски журналист Чен Йонгжу показва недвусмислено коя е втората най-голяма заплаха за журналистиката в Китай след цензурата - тя идва отвътре и се нарича корупция. В Китай съобщенията за арестувани журналисти не са рядкост. Случаят с Чен Йонгжу обаче е особено показателен: журналистът от списание "New Express" публикува поредица от 15 статии за корупция във втората по големина държавна машиностроителна фирма "Зумлион". Разкритията сриват акциите на фирмата, а това изобщо не се харесва на правителството в провинция Хунан, което има участие в компанията. И репортерът е арестуван. Обвинения, признания и извинения Необичайното в тази история е това, че няколко дни по-късно списанието поиска от първа страница освобождаването на своя сътрудник, както и това, ...

Чешкият президент може да бъде съден за корупция

Върховният съд на Чехия постанови, че бившият премиер на страната Петър Нечас може да бъде съден за корупция във връзка със скандала, довел до падането на правителството му през юни, информира БТА. В сайта си съдът уточнява, че имунитетът, с който се ползва Нечас, се отнасят само до действията му в парламента, предаде Франс прес. Прокурорът Иво Ищван отказа да съобщи дали ще  повдигне обвинение срещу Нечас. Бившият премиер на Чехия е заподозрян, че е предложил на трима депутати от своята Гражданска демократическа партия, противопоставящи се на предлагани от правителството фискални мерки, да се оттеглят в замяна на апетитни постове в държавната администрация. Началникът на кабинета на Нечас Яна Нагиова е била основна фигура в скандала. Оказа се, че Нагиова е използвала военното раз...

Мъж удари жена си с брадва, нагълта се със син камък

Полицията в Сливен разяснява семейна свада, при която съпруг ударил съпругата си с брадва в главата и след това погълнал син камък, съобщиха от МВР.Тази сутрин, около 02.36 часа в дежурната част на ОДМВР-Сливен се получи сигнал от телефон 112 за пострадала жена в квартал "Надежда". На място е изпратен полицейски екип, който установява, че жена на 56 години е ударена с брадва по главата, при което е получила сериозна черепно-мозъчна травма. Откарана е в МБАЛ-Сливен и е настанена за лечение с опасност за живота. Жената е ударена от 58-годишния си съпруг, който след деянието е погълнал син камък и медикаменти в неизвестно количество. Той също е транспортиран до МБАЛ-Сливен за извършване на процедури по неутрализиране на приетите вещества. Полицейските служители работят по изясняване на при...

Китай поиска разяснения от САЩ относно шпионския скандал

Китай поиска от САЩ разяснения относно шпионската програма на фона на информацията, че в нея са замесени дипломатическите мисии на Вашингтон в страната. Китайски държавни медии днес също така призоваха за изтегляне на американските агенти, предаде АФП. По-рано вестник „Сидни Морнинг Хералд”, позовавайки се на разгласените от бившия разузнавач Едуард Сноудън данни, съобщи, че чрез дипломатическите си представителства Вашингтон провежда разузнавателна дейност в азиатските държави. Шпионската дейност в Източна Азия е била фокусирана върху Китай, като сред основните й центрове са били посолството в Пекин и консулствата на САЩ в Шанхай, Чънду и Съчуан. Говорител на китайското външно министерство посочи, че Пекин е „сериозно загрижен” от тази информация. В същото време...

Платини извън терена до пролетта

Нападателят на "Лудогорец", Мишел Платини, няма да бъде на разположение на треньора Стойчо Стоев до пролетта. Той получи сериозна контузия в двубоя с "Любимец" и ще започне да тренира чак през януари. Първоначално се е смятало, че Платини може да се размине без операция. След това обаче е било взето решение бразилецът да премине през хирургическа интервенция, тъй като контузията може да се обади пак и той да отсъства месец или два от терените. Стойчо Стоев е много притеснен от тази контузия, защото всички играчи са му нужни във всеки момент, тъй като тимут играе за постижения в родното първенство, Купата на България и Лига Европа, пише football24.bg, цитирайки "Меридиан Мач".

КАК ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ПОДРЕДИ МИНИСТРИТЕ НА БОЙКО

Бориславова и Прокопиев надуват под крилото на Борисов балона на зелената енергия. Краят на Тройната коалиция е белязан от изгрева на политическия небосклон на звездата на Бойко Борисов. Зад феномена Борисов, трансформирал се от охранител, през притежател на мутренски бизнес до полицай, кмет и премиер, стоят немалко усилия на хора с положение и власт.А сред тях се откроява фигурата на Цветелина Бориславова. Любимката на всички правителства от Костов до Станишев вече не се заема с това да се хареса на властта, а директно моделира управлението.

След като ГЕРБ печели изборите, осигурявайки си половината от местата в парламента, партията е изправена пред дилемата да търси коалиционни партньори или да състави правителство на малцинството.

Кабинет в кабинета на Бориславова

Борисов бързо се сдобива с подкрепата на Костов и Мартин Димитров от “Синята коалиция”, при това без каквито и да е официално поставени условия. Така пътят към кабинета Борисов е отворен. А за съставянето на самото правителство е отворен кабинетът на…. Цветелина Бориславова.

Кандидатите се одобряват лично от нея. Министрите на Борисов се скрояват да са по мярка на интересите от „Инициатива 2021”.

В това неофициално формирование влизат приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, шефът на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, както и представители на Института за пазарна икономика – ексдепутатът от “Синята коалиция” Мартин Димитров, икономистите Георги Ангелов и Красен Станчев.

Сред тях е и бившият съдружник на Бориславова в СИБанк Светослав Божилов. Инициативата има ясна цел – под формата на “финансова стабилност” за страната да наложи като управленска политика в България тотален неолиберализъм. Политика, изповядвана от най-десните крила – “ястребите” на Републиканската партия в САЩ.

А кои са най-подходящите хора за това? Разбира се, финансовият министър е най-добре да е привнесен от чужбина човек, тотално скаран с условията на българската икономика, манипулируем и без ясна управленска визия.

Министри по мярка

За заместник-премиер в правителството на Борисов Бориславова и дружката й Прокопиев първо избират виципрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева. Но вместо нея в България акостира ученикът й Симеон Дянков. По това време той ръководи програмата Doing Business, спряна наскоро от Световната банка, след като независима комисия от експерти я определя като манипулираща и вредна.

Дянков е добър приятел и съученик на спрягания за икономически министър Бисер Боев. Боев е от най-близкото обкръжение на Прокопиев, бивш изпълнителен директор на издателската компания “Икономедиа” и участник в бордовете на редица компании от кръга “Капитал”.

Медийни публикации определят номинацията му като директна заповед, дадена от Прокопиев. Чрез заемането на икономическото министерство олигархът има планове да контролира приватизацията, енергетиката (в която вече има големи апетити и проекти) и част от големите европейски пари по ОП “Конкурентоспособност”.

Твърде близките отношения на Прокопиев и Боев обаче плашат Борисов, че връзката му с кръга “Капитал” ще лъсне бързо-бързо и той се отказва от номинацията. Вместо Боев мястото заема непознатата фигура Трайчо Трайков, оказал се впоследствие инвеститор в Прокопиевия “Каолин” и човек с добри контакти в EVN (последен работодател на Трайков).

Кой назначи Плевнелиев?

Но министерските кресла за тандема Бориславова и Прокопиев не свършват дотук. Те лансират на възлова позиция и трети човек – добрия семеен приятел на Прокопиев – Росен Плевнелиев. Двамата по това време въртят бизнес в строителството.

Официално с проекта “Бизенс парк София”, а неофициално и скрито чрез офшорна схема, както показа разследване на ТВ7 преди дни, и с “Резиденшъл парк София”.

За Плевнелиев е отреден постът на министър на регионалното развитие. И това не е случайно. Акцент в управленската програма на ГЕРБ, колкото и претенциозно да звучи това за един доклад от няколко страници, е изграждането на инфраструктурни проекти. Там са съсредоточени най-голяма част от капиталовите разходи на властта. А както добре знаем, най-лесно се “усвояват” пари, когато и където са най-много.

Разбира се, медийната машина работи и за Плевнелиев. Той е представен като преуспяващ мениджър, спечелил достатъчно, че да не бъде подкупен, естествено – независим експерт и още куп суперлативи.

Без СИБанк

Няколко месеца, след като Бойко Борисов става премиер на България, СИБанк удвоява приходите си от депозити на държавни фирми и печели конкурса за разпространение на винетните стикери през следващите 4 години.

Банката реално не е под контрола на Бориславова, но тя все още притежава миноритарен пакет от финансовата институция и чрез позицията на приятеля си се стреми да спечели по-голяма експозиция на СИБанк сред държавните средства.

Бориславова напуска банката през 2010 г., когато продава остатъчния пакет от малко над 16% от акциите при обща цена от 141 млн. лв.

Така за пореден път СИБанк си потвърждава прозвището, че е банка на властта, тъй като при всяка смяна на караула се подменя и собственикът на трезора. Какво ще прави с всичките тези пари, би се запитал всеки нормален човек. Цветелина има сигурен отговор – завзема нови бизнес територии.

ВЕИ кралете

Двамата с Прокопиев заемат основни позиции при развитието на ВЕИ проекти и продажбата им на външни инвеститори.

ВЕИ секторът е голямата бомба, която ГЕРБ залага в българската икономика. По време на управлението на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече ВЕИ, отколкото докато на власт е била тройната коалиция.

Хора, пряко свързани с власт, получават годишно над 70 млн. лева от ВЕИ мощности, които са свързали с мрежата на НЕК по време на управлението на ГЕРБ. Това изчисли през 2012 г. депутатът от Коалиция за България Антон Кутев.

Причина за колосалното нарастване на ВЕИ проектите е, че страната ни се ангажира до 2020 г. да достигне поне 16% от потребяваната енергия да е от енерго-възобновяеми източници. Тъй като ВЕИ енергията е невъзможно да се конкурира на свободен принцип с останалите производители, управляващите залагат огромни преференциални цени за произвеждания ток от зелени централи.

Освен това държавата се ангажира да изкупува този ток преференциално и го вкарва в общия микс при изчисляването на цената. Стойността на ел. енергията изхвърча нагоре и в крайна сметка доведе до падането на Борисов от власт след серия от улични протести.

Преди това обаче хората в сянка – Бориславова и Прокопиев напълват портфейлите си от ВЕИ сделки. Как работи схемата? Компания (често с офшорна собственост) купува земеделска земя на безценица. Статутът на имота се сменя и той става индустриална площ. Така на него вече може да има строителство.

След това се появяват перките или фотоволтаиците и проектът е готов за продан. Печалбата е колосална. При цена по себестойност на всеки инсталиран мегават от около 50 000 евро и наложената временно (преди да бъде отменена в съда) такса за присъединяване към мрежата на ЕРП от 50 000 лв. и продажна цена на готовия проект от 150 – 200 000 евро на мегават, печалбата за консултантите е огромна.

А в ролята на консултант най-често влиза Иво Прокопиев. За да се случват всичките проекти обаче, е необходимо банково финансиране. Цветелина не може да търпи дълго да стои без банка зад гърба. Затова в края на 2011 г. тя придобива мажоритарния пакет в закъсалата с доста лоши експозиции Българо-американска кредитна банка.

Веднага след придобиването й Бориславова обявява, че вижда БАКБ като “зелена банка”. Но не си мислете, че това е свързано с опазването на околната среда. Просто БАКБ поема кредитирането и обслужването ва ВЕИ проектите.

Нови политически упражнения

Извън финансите банкерката продължава да опитите си за политически инженеринг. След падането на правителството на Бойко Борисов на власт дойде служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев. Сред министрите в него беше пълно с хора от обкръжението на тандема Прокопиев-Бориславова.

След като новото Народно събрание избра за премиер Пламен Орешарски, Бориславова и компания предприеха нови стъпки за политическо инженерство. Заедно с Иво Прокопиев и изританата от Хюлет Пакард Саша Безуханова Бориславова започна да крои основите на т. нар. президентска партия, която Росен Плевнелиев да яхне при свършването на мандата му.

 

Репортер

НС прие доклада за Изборния кодекс без дебати

Предлага се изцяло нов начин на конституиране на ЦИК

    


Мексико включи шоколада към вредните храни и го обложи с висок данък

Древните ацтеки биха се боядисали в цветовете на войната. В земята, която даде на света шоколада, мексиканските законодатели причислиха популярното лакомство към т. нар. "junk food" (вредни храни) и го обложиха с допълнителен данък, съобщава Ройтерс.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 1 ноември- петък, без електрозахранване ще са следните райони: - 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул."Васил Друмев" №32, ул."Иван Богоров" №2,6,9,10,12,13,14, ул.

1 ноември в историята

През 79 г. -  започва едно от най-мощните зригвания на вулкана Везувий. През 1755 г. - земетресение разрушава почти напълно Лисабон. Загиват между 60 и 100 хил. души . През 1897 г. - е учреден футболният клуб "Ювентус" (Торино). През 1900 г. - започва да работи първата в България водноелектрическа централа „Панчарево", която захранва 600 лампи, осветяващи София. През 1909 г. - в Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители. През 1922 г. - последният султан на Османската империя Мехмед VI абдикира. През 1944 г. - е създадена Българската хорова капела „Светослав Обретенов". През 1946 г. - се провежда първият мач в историята на NBA. През 1962 г. - Монголия става член на ЮНЕСКО. През 1974 г. - е открита водноелектрическата каскада Белмекен - Сестримо. През 1993 г. - влиза в сила Маастрихтският договор, с който се създава Европейският съюз. През 1998 г. - е създаден Европейски трибунал за човешки права.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи нормално

В 17.45 ч. днес шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Блокът бе спрян вчера, 30 октомври, след загуба на захранване на органите за регулиране мощността на реактора, отбелязват от електроцентралата.

Направеният анализ показва, че е възникнало смущение в захранването, последвано от нарушена последователност в сработване на електрическите защити в част от схемите на силово захранване на системата за управление и защита.

Сигналът за проблем в собственото й захранване предизвиква автоматично сработване на аварийната защита. Това е заложено в проекта превантивна мярка, за да се осигури безопасността на реакторната инсталация.

На блока са изпълнени необходимите изпитания, които са потвърдили, че всички системи и съоръжения работят нормално. Мощността на 1000-мегаватовия шести блок се повишава в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор, информират от централата.

БГНЕС    

Русия се предаде на България, смята Комерсант, но дали е така?

В четвъртък започна строителството на българския участък на "Южен поток"

    


Държавата продава дела си в Пловдивския панаир

Панаирната палата в Пловдив

39 млн. лева минимум очаква агенцията по приватизация от предстоящото предлагане за продажба на държавния дял в Пловдивския панаир. Той възлиза на 49.63%, а държавата го предлага, защото не може да участва пълноценно в управлението на дружеството и в последните години не получава дивидент, съобщава БГНЕС.

Доскоро панаирът беше в забранителния списък за приватизация, но в края на миналата година бе заличен оттам.

Така се даде възможност Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да предложи за продажба държавните акции на такъв сегмент от пазара на финансови инструменти на “Българска фондова борса – София” АД, че панаирът да стане публично дружество.

През 2006 г. бившето общинско дружество “Пълдин туринвест” придоби чрез увеличение на капитала 34 на сто от собствеността на панаира. Картбланш за това даде тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие “Пълдин” стана собственост на Георги Гергов. Година по-късно, отново чрез увеличение на капитала, “Пълдин” контролира 49% от панаира, а през 2009 година Гергов изкупи акции от частни лица и стана мажоритарен собственик.

Операциите бяха оспорени пред съда по време на управлението на ГЕРБ. Като министър на икономиката, Трайчо Трайков обеща да върне панаира на държавата. Държавата спечели на първа инстанция, но след това Пловдивски окръжен съд отсъди в полза на Гергов. По-късно и Върховният касационен съд потвърди това решение и панаирът остана собственост на бизнесмена.

Логично е да се очаква именно Гергов да изкупи държавния дял, но засега той запазва мълчание. Всичките му дружества са заложени пред банки, той трябва да намери финансиране, съобщава агенцията.

Статията "Държавата продава дела си в Пловдивския панаир" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Рестарт на икономиката видя Стойнев в "Южен поток"

"Южен поток" е проект, който може да даде рестарт на икономиката ни, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той направи това в интервю за Би Ти Ви.

"До две години газопроводът на българска територия трябва да е построен.

Над 3 млрд.лв. ще влязат в нашата икономика", заяви министърът. Той обърна внимание на постигнатата договореност на територията на страната ни голяма част от работата да се извършва от български фирми.

"Проектът ще даде работа и на държавната ни железница. Също така той ще мине през най-бедния регион в Европа – Северозападна България. По наши предварителни данни това ще създаде приблизително около 5000 работни места", изтъкна министърът.

"Също така поехме ангажимент да започнем разговори за нова цена на природния газ", добави той. Министър Стойнев отбеляза постигнатото съгласие и по финансовия модел. "Намалихме заемът, който ще получим от "Газпром", също така лихвите и главниците, които ще плащаме - oт БЕХ ще бъде усвоен заем за 620 млн. евро. при лихва от 4,25%. Това е само за дивидента. Отделно оставям данъците, таксите, огромната заетост, която ще създаде проектът. По наши груби изчисления това са

около 5 млрд.лв. приходи в бюджета от стартирането на проекта до 2040г.",

обобщи министърът. Той подчерта, че българската държава не носи никакъв риск. "Няма държавни гаранции. Единственото обезпечение по заема е дивидентът, който ще получава БЕХ. Това означава, че по никакъв начин няма да товарим българския данъкоплатец или бюджета на държавата. Също така е много важно, че още от първата година, в която започне да се експлоатира газопроводът, българската страна започва да получава дивиденти", каза още министърът на икономиката и енергетиката.

Стойнев беше категоричен, че Южен поток е европейски проект. В него са ангажирани три огромни европейски компании. Той минава през Италия, Словения и Унгария, има разклонение към Хърватия. Министърът изтъкна, че след днешните продължителни преговори в Министерския съвет беше договорено проектната компания да осигури достъп на трета страна до газопровода. Стойнев каза още, че България очаква доставки на природен газ през интерконекторната ни връзка с Гърция.

"Догодина тя става приоритетна и вече в бюджета има държавни гаранции за изграждането. От няколко седмици има огромен интерес от турска страна да започнат преговори за изграждане на връзката ни с Турция. Помолих еврокомисаря Йотингер да подпомогне бързото изграждане на връзката от страната на Сърбия, за да не се окаже, че ние ще построим нашата част до границата, а отсреща няма да има нищо. С Румъния връзката ни догодина ще бъде готова. Нещо повече – останаха ни пари и се разпоредих тя да стане реверсивна, тъй като досега се планираше да има само природен газ от България към Румъния", каза Стойнев.

На въпрос за емитираните от БЕХ като облигации 500 млн. евро министърът заяви: "Това е огромен успех. За първи път българска енергийна компания навлиза на дълговия капиталов пазар".

"Това, което министър-председателят иска от мен, е българската енергийна система да бъде прозрачна и да работи за българския народ. Всеки енергиен проект трябва да бъде в максимална степен от полза за българското общество", заяви министърът на икономиката и енергетиката по БиТи Ви.

  БГНЕС    

Карлово скочи срещу отварянето на джамия

"Революционно". Така с една дума шефът на общшинския съвет в Карлово Стойо Карагенски определи настроението на хората след решението на Окръжния съд в Пловдив да върне Куршум джамия на Главното мюфтийство. Сградата е от 15-и век, а идеята е да бъде превърната в Археологически музей. "На три места в града се събират подписки против превръщането й в "Революционно". Така с една дума шефът на общшинския съвет в Карлово Стойо Карагенски определи настроението на хората след решението на Окръжния съд в Пловдив да върне Куршум джамия на Главното мюфтийство. Сградата е от 15-и век, а идеята е да бъде превърната в Археологически музей. "На три места в града се събират подписки против превръщането й в

Балканският 1000-километров ултрамаратон тръгва днес към София


Днес стартира второто издание на благотворителния ултрамаратон 1000 Balkan Charity Challenge - събитието изпитва спортните умения на участниците, но и тяхната способност да привличат средства за добри каузи.

За 11 дни маратонците ще изминат 1050 км от Букурещ до София и обратно в две дисциплини - колоездене и бягане. Маршрутът минава през двата моста, свързващи България и Румъния (Русе - Гюргево и Видин - Калафат). Пълният дневен курс е 8 часа и 30 минути - 160 км средно за...

Телевизионно утро -1 ноември

БНТ, „Денят започва": Тема: Дали орязаните финанси на болниците ще доведат до ограничен прием на пациенти? Тема: 7 години след скандала „Топлофикация" - защо делото срещу Валентин Димитров се върна в изходна позиция?Гост: Божидар Джамбазов, прокурор Тема: Нешка Робева и Васко Кръпката за съвременните будители и протестите на младите Тема: Какъв е сценарият за бъдещето на многоетническите държави в Близкия Изток и Северна Африка? Коментар в рубриката „Светът е 7" bTV, „Тази сутрин": Тема: Депутати и калинки: Настоящите или бившите управляващи назначиха повече любовници, баджанаци и приятели на високи държавни постове? Тема: Историята се повтаря: Може ли студентската енергия да свали властта?Гост: Ренета Инджова, бивш служебен премиер Тема: Здравната каса на нула

Азис се хвали с ново гадже

От известно време във виртуалното пространство се върти слухът, че Краля на попфолка е забил 18-годишен младеж. Оказа се обаче, че новата му тръпка е на малко повече години.

Австралийски депутат: До работа с частeн самолет

Жененият за българска ексцентричен милиардер Клайв Палмър е известен с плановете си да построи реплика на "Титаник"

Ботев посреща Литекс без фенове

Дербито на 16-ия кръг на "А" група между Ботев (Пловдив) и Литекс ще се играе пред празни трибуни. Това реши Дисциплинарната комисия към БФС.

Рожденниците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция "КРОСС" честити рождения ден на:  Виктор Меламед - почетен консул на Кралство Тайланд у нас проф. Георги Петканов - бивш конституционен съдия, бивш министър на правосъдието Енджи Касабие - диетоложка Елена Петрова - театрална и киноактриса д-р Иван Костов - изпълнителен директор на столичната Първа АГ болница „Св. София" Илиан Тодоров - депутат от „Атака" в 42-рото НС Никола Терзиев - философ Петко Огойски - писател, депутат от ВНС   доц. д-р Румен Златев - бригаден генерал от резерва, началник на Клиника по ортопедична травматология на ВМА д-р Славейко Джамбазов - главен изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт Стоян Иванов - бивш депутат

Депутатите с извънредно заседание във вторник

Удължават с месец работата на комисията "Златанов"

    


20 години след Маастрихт: Европа търси нов хоризонт


Двадесет години след влизането в сила на Договора от Маастрихт, който въведе еврото и постави началото на "Европейския съюз", ЕС се опитва да намери път към "още по-сплотен съюз" и да даде нов тласък на европейската проект, изпаднал в застой заради кризата и нарастващото отхвърляне от страна на гражданите, пише "Франс прес" в анализ.

В дългата история на европейското изграждане този договор, влязъл в сила на 1 ноември 1993 г., е важен крайъгълен камък - създава се единната валута,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване