И Елоиз Мъмфорд влиза в "Петдесет нюанса сиво"

Снимките започват следващата седмица във Ванкувър

    


Дженифър Лав Хюит роди и се омъжи

/КРОСС/ Актрисата Дженифър Лав Хюит роди момиченце и се омъжи за приятеля си Браян Халисей. Информацията беше потвърдена от официален представител на актрисата в интервю за Us Weekly.Дженифър и съпругът й са щастливи да обявят раждането на дъщеря си. Отъм Джеймс Холсей се е появила на бял свят на 26 ноември. Двойката е заедно от началото на 2012 г., когато се запознават на снимачната площадка на сериала "Специални клиенти" (The Client list). Те си партнират както на екран така и у дома, а едва през юни тази година съобщиха за годежа и бременността на Дженифър.Преди връзката си с Брайън, звездата от "Знам какво направи миналото лято" беше сгодена за шотландския актьор Рос МакКол, с който имаше 3-годишна връзка.

Британският "Гардиън" с пространен репортаж за протестите в България

Британският вестник "Гардиън" публикува в сряда пространен репортаж за България, посветен на няколкомесечните улични протести и участието на студентите в тях. Под заглавие "Българските студенти оглавиха вълната на протеста" изданието отбелязва, че протестът, започнал като съпротива срещу корупцията и непотизма, "бързо ескалира в най-голямата непрекъсната вълна на демонстрации от падането на комунизма преди 24 години". Публикацията отбелязва, че две трети от българите подкрепят демонстрациите срещу властта. Във връзка с притока на бежанци "Гардиън" поставя и втори акцент в материала си като съобщава за наличието на ксенофобско напрежение и за възхода на крайнодесни партии. България е най-бедната страна в Европейския съюз, отбелязва британското издание.

Словакия дари 100 000 евро на БЧК за бежанците

По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Словашката република бе договорена помощ в размер на 100 000 Евро за България във връзка с бежанската криза.

Средствата вече са получени по сметката на Българския Червен кръст, съобщиха от организацията. 

По покана на председателя Христо Григоров на официално посещение в централата на По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Словашката република бе договорена помощ в размер на 100 000 Евро за България във връзка с бежанската криза. Средствата вече са получени по сметката на Българския Червен кръст, съобщиха от организацията. По покана на председателя Христо Григоров на официално посещение в централата на

Кметът на Лондон предлага създаването на специални жилищни зони

Борис Джонсън иска да даде тласък на изоставащото жилищно строителство чрез по-облекчени мерки за планиране и данъчни стимули

    


Делото на Батко отложено за 13 декември

Причината за отлагане на заседанието днес стана хипертонична криза, която е получила съдебна заседателка по делото

Откриването на детска площадка в "Изгрев" се отлага заради лошото време

Предвиденото за 28 ноември откриване на детска площадка в квартал „Изгрев" се отлага заради влошените метеорологични условия, съобщиха от общинската администрация. То е част от регионална информационно-образователна кампания за насърчаване на разделното събиране на отпадъци от опаковки и правилното им изхвърляне в трицветните контейнери, организирана от Община Хасково и голяма софийска компания....

"Дейли експрес": Германски градове за спиране приток на българи и румънци

Шестнайсет германски града поискаха спешна помощ от правителството, за да могат да се справят с надвисналия наплив от български и румънски имигранти, пише британският в. "Дейли експрес", цитиран от БТА в сряда. Градските власти предупреждават, че вече изпитват трудности с рязкото увеличаване на пристигащите от България и Румъния преселници, а премахването на трудовите ограниченията за гражданите на двете страни в Европейския съюз от 1 януари вероятно ще доведе до още по-голямо нарастване на броя на имигрантите, отбелязва изданието. Страховете на германските градове отразяват растящата тревога във Великобритания за това колко хора от двете бедни източноевропейски страни ще пристигнат на острова. Германските кметове намекват в писмо до канцлерката Ангела Меркел, че най-големите им опасения са свързани с пристигането на цигани (роми), които според тях нямат опит със западния начин на живот и "установените практики на добросъседското съжителство", изтъква вестникът. Градоначалниците казват, че не оспорват правото на източноевропейците да търсят работа, и признават, че миграцията носи ползи на икономиката. Те обаче настояват, че правилата за свободно движение на ЕС имат "значителни икономически и социални последици", посочва "Дейли експрес".

111 машини чистят преспите в Плевенско

Като цяло обстановката в област Плевен е спокойна

Освободиха главсека на ДАНС

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев е освободен от длъжност. От Агенцията уточниха, че той е подал молба за напускане по лични причини.

Дърво падна върху момиче в Пловдив

Пострадалата е в болница, но без опасност за живота

    


Прекарват бежанци през границите срещу заплащане

/КРОСС/ Трима таксиметрови шофьори са задържани вчера в сръбският пограничен град Зайчар за трафик на хора от България в Сърбия, съобщават днес местни издания. Те са обвинени в опит да прекарат нелегално в страната деветима афганистанци, сред които имало и малолетни. За услугата са получили по 100 евро на човек. До този момент арестуваните чрез свои сътрудници от България са прекарали в нашата северозападна съседка най-малко 60 афганистанци и сирийци. Най-малко 18 нелегални пункта има на границата между Македония и Сърбия за преминаване на бежанци, пишепък "Telegraf", цитирайки "Reuters". Агенцията е публикувала и карта от полицейското управление в Прешево за движението на бежанците през границата. На нея са нарисувани местата, където бежанци минават границата.    

"Уестингхаус"за VІІ блок: Ангажираме се само със законови процедури

"Уестингхаус Електрик" се ангажира единствено с процеси и процедури относно изграждането на нова ядрена мощност в България, които са в пълно съответствие с европейското и българско законодателство. Това се посочва в изявление на американската компания, разпространено в сряда, дни след като министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза при завръщането си от САЩ, че с "Уестингхаус" започват преговори за строежа на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000. Той определи този тип реактори като най-сигурните в света и изрази надежда, че така България ще има най-евтиния ядрен блок, който ще произвежда най-евтината електроенергия, без обаче да посочва разчети. Обявеното от Стойнев намерение за пряко договаряне на строежа на новата ядрена мощност обаче противоречи на изискванията на европейските правила за конкуренция и на българския закон за енергетика, който изисква провеждането на конкурс за избор на технология и изпълнител на бъдещ ядрен строеж и то при условие, че правителството е обявило нужда от нови мощности за производство на електроенергия на база прогнозни разчети. Намерението предизвика острите реакции на опозиционни партии от Реформаторския блок и на бившите управляващи от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обявиха, че ще сезират за случая еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, което пък бе определено като "доносничество" от министър Стойнев. Сега от "Уестингхаус" посочват, че са се запознали с информациите и коментарите във връзка с проведените в САЩ разговори с българското правителство и внасят яснота с изявлението, че "всички проведени до момента предварителни разговори с предишните и настоящото българско правителство относно потенциалния проект за изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" са изцяло в нормативната рамка на европейското и българското законодателство". Компанията, която е собственост на японската "Тошиба" и по нейни технологии са построени над 50 процента от работещите н Европа ядрени мощности, допълва, че се ангажира единствено с процедури, които се провеждат в тяхно съответствие.

"Уолстрийт джърнъл": България иска да диверсифицира ядрения си сектор

Българският министър-председател Пламен Орешарски заяви, че България би трябвало да диверсифицира сектора на ядрената си енергетика, което свидетелства за желанието на България да не разчита само на традиционните руски доставчици в момент, когато страната предприема усилия за изграждане на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй". Това пише американският в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран в сряда от БТА. Наскоро България започна преговори с американски представители като част от планираното разширяване на АЕЦ "Козлодуй". Миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев беше във Вашингтон за обсъждане на споразумение в областта на ядрената енергетика с американски правителствени служители и в Питсбърг за среща с представители на енергийната компания "Уестингхаус", отбелязва изданието. Представители на "Уестингхаус" потвърдиха, че България проявява интерес към изграждане на нов реактор, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Обмислят поетапно вдигане на осигуровките за пенсия от 2015 г.

Възможностите за увеличение на осигурителните вноски за пенсия започват да обмислят управляващите. Ще се търси възможност то да започне от 2015 г., научи в. "24 часа". "Има нужда от сериозно обмисляне на модела на пенсионната система откъм приходната част", заяви шефът на бюджетната комисия на парламента и зам.

През проходите Петрохан, Рожен, Превала и Пампорово се преминава само с вериги

Пътищата в страната са проходими, задължителни обаче са веригите за всички превозни средства, които пътуват през проходите Петрохан, Рожен, Превала и Пампорово, съобщи Нова тв.

Ограничения са въведени и за Троянския проход, Превала и Пампорово. 

Зимата създаде сериозни проблеми в страната. Няколко населени места в Русенско останаха без ток, а Пътищата в страната са проходими, задължителни обаче са веригите за всички превозни средства, които пътуват през проходите Петрохан, Рожен, Превала и Пампорово, съобщи Нова тв. Ограничения са въведени и за Троянския проход, Превала и Пампорово. Зимата създаде сериозни проблеми в страната. Няколко населени места в Русенско останаха без ток, а

ВМА с нов шеф

Правителството предлага на президента Росен Плевнелиев да освободи генерал-майор Стоян Тонев като началник на ВМА и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността. За поста му е предложен полк. Крум Кацаров, заместник-началник на ВМА по учебно-научната част. За освобождаване като началник на военния университет „Васил Левски" и от военна служба поради навършване на пределна възраст за заемане на длъжността е предложен и бригаден генерал Цветан Харизанов. За титуляр на поста се предлага бригаден генерал Стефан Ян...

Словакия дари на БЧК 100 хиляди евро за бежанците

По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Словашката република бе договорена помощ в размер на 100 000 Евро за България във връзка с бежанската криза.

Средствата вече са получени по сметката на Българския Червен кръст, съобщиха от организацията. 

По покана на председателя Христо Григоров на официално посещение в централата на По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Словашката република бе договорена помощ в размер на 100 000 Евро за България във връзка с бежанската криза. Средствата вече са получени по сметката на Българския Червен кръст, съобщиха от организацията. По покана на председателя Христо Григоров на официално посещение в централата на

16 афганистанци са задържани на българо-турската граница

За последното денонощие на българо-турската граница служители на ГД "Гранична полиция" са задържали 16 души – граждани на Афганистан, съобщиха от МВР.

35 см сняг в Смолянско, има закъсали автомобили

Снежната покривка в област Смолян достигна 35 сантиметра, съобщи Нова телевизия. Пътната обстановка е усложнена.

Тази сутрин от Снежната покривка в област Смолян достигна 35 сантиметра, съобщи Нова телевизия. Пътната обстановка е усложнена. Тази сутрин от "Гражданска защита" са се отзовали на няколко сигнала за закъсали автомобили и паднали дървета в областта. Причина за много от проблемите е, че много шофьори са тръгнали неподготвени за движение при зимни условия. Сн

Правителството на Италия спечели вот на доверие в Сената

Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената побюджета за 2014 г., съобщи Ройтерс. По този начин кабинетът на министър-председателя Енрико Лета оцеля, след като десноцентристите на Силвио Берлускони оттеглиха подкрепата си за управляващата коалиция преди очакваното гласуване за изключването на бившия премиер от парламента заради присъда за данъчна измама. Правителството на Лета беше подкрепено от 171 сенатори, а 135 гласуваха против.

Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на щети след снеговалежа

/КРОСС/ Екипите на ЧЕЗ работят усилено за бързото отстраняване на щетите по електроразпределителната мрежа, причинени от обилния снеговалеж на 27 ноември. Вследствие на тежката метеорологична обстановка са аварирали 4 електропровода в района на гр. София, а в областите Враца, Монтана, Перник, Кюстендил и София област има клиенти с частично нарушено електрозахранване. Към този момент в областите Ловеч и Плевен няма клиенти без електрозахранване. „Осигуряването на надеждно и сигурно електрозахранване за нашите клиенти е приоритет от първостепенно значение за нас. Нашите служители правят всичко по силите си, за да отстранят авариите своевременно. Работим координирано с местните власти и населението в засегнатите райони за да нормализираме ситуацията", каза Виктор Станчев - Директор „Експлоатация и поддържане на електроразпределителната мрежа" в „ЧЕЗ Разпределение България" АД. ЧЕЗ разполага с 270 екипа, оборудвани с техника и материали за отстраняване на авариите. В случай на извънредни обстоятелства и природни бедствия компанията може да мобилизира общо 1100 човека. ЧЕЗ припомня, че клиентите могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор. В случай на промяна в актуалната обстановка компанията ще подава своевременно информация за състоянието на електроразпределителната мрежа на обслужваната от нея територия в Западна България.    

Учениците с по-дълга Коледна ваканция

/КРОСС/Учениците ще имат по-дълга Коледна ваканция от първоначално определената от министъра на образованието. Тя трябваше да започне на 24 декември (вторник) и да продължи до 5 януари (неделя) включително. Първият ден от ваканцията обаче ще е 21 декември (събота), а последният ще остане 5 януари. Удължаването на Коледната ваканция от 13 на 16 дни става с решение на Министерския съвет от 14 ноември и заповед на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова от 22 ноември, syob]awa Poligraff.bg.Решението на МС определя 23 декември (понеделник) за почивен, а 21 декември (събота) за работен ден. Със заповедта си от 22 ноември министър Клисарова разпорежда 21 декември да е неучебен ден. За сметка на това ще се учи в събота, 14 декември. В документа министър Клисарова не уточнява по програмата за кой ден ще се учи на 14 декември.  

Танцов спектакъл "Леда и лебеда" в галерия "Графит"

Галерия „Графит” представя нов премиерен танцов спектакъл на варненскияхореограф Мирослав Йорданов. „Леда и лебеда” ще бъде показан на 30 ноември 2013 г. (събота)  от 19:00 часа. автор: Мирослав Йордановучастват: Ангелина Гаврилова и Мирослава Заховамузика: Юрий Бонджуков„Леда и лебеда” се концентрира в изследването на ексцесивният заряд вкласическия мит. Телата на изпълнителите са отдадени на представата зачовек, като убежище на желанието, търсещo нови и неестествени свързвания исъучастия.Мирослав Йорданов е художник ...

Затвориха прохода Троян-Кърнаре за товарни автомобили

Проходът Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Затварянето е от 11.00 часа поради обилния снеговалеж. Преминаването през прохода на останалите МПС задължително се извършва с поставени вериги....

Техеран се надява на окончателно споразумение за ядрената си програма в близките 6 месеца

Техеран се надява да сключи окончателно споразумение за ядрената си програма с "шесторката" (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция плюс Германия) в близките шест месеца. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, информирайки парламента за изхода на женевските преговори, цитиран от осведомителните агенции. "За постигането на окончателно споразумение по този въпрос се предвижда година, но Техеран ще се стреми да го приключи през следващите шест месеца. При наличието на политическа воля няма нерешими проблеми", изтъкна министърът в изложението си пред депутатите в меджлиса, предавано от иранската телевизия. Мнозинството депутати изрази подкрепа за женевските договорености, изтъквайки, че те облекчават международните санкции, наложени от световните сили върху Техеран, и предотвратяват налагането на нови. При дискусиите в парламента обаче прозвучаха и критики от страна на твърдолинейни политици. Консервативният парламентарист Рухола Хосейниан заяви, че споразумението е толкова неясно и с толкова условия, че накрая ще доведе до закриване на иранската програма за обогатяване на уран, а друг депутат нарече сделката "бокал с отрова". Иран ще продължи изграждането на ядрения реактор в Арак, заяви Зариф, въпреки споразумението със световните сили дейността да бъде прекратена, посочва Ройтерс. Строящият се реактор с тежка вода с научно предназначение бе един от ключовите въпроси в преговорите в Женева. В текста на споразумението се казва, че Иран "няма да напредва повече в дейностите си" по реактора в Арак. "Капацитетът на обекта в Арак няма да се увеличава. Това означава, че няма да се произвежда ново ядрено гориво и няма да се инсталира ново оборудване, но строителството там ще продължи, отбеляза външният министър, цитиран от иранската телевизия "Прес Ти Ви".

България е сред страните в ЕС, които най-рядко дават гражданство на чужденци

България е сред страните в ЕС, които най-рядко предоставят гражданство на чужденци. Това показват данни на Евробарометър.   През 2011 г. България най-често е давала гражданство на граждани на Македония (44.4 на сто), Молдова (14.2 на сто), Русия (13.2 на сто) и Украйна (8.3 на сто).   Сред гражданите на ЕС онези, които най-често подават молба за двойно гражданство в друга страна от Общността, са румънците (26 000 за 2011 г.), след тях са поляците (11 000), италианците (7500) и португалците (6900).   Най-често чужденците, които получават гражданство в ЕС, произхождат от Мароко, Турция, Еквадор и Индия.   За 2011 г. се наблюдава спад в броя на удовлетворените молби за предоставянето на гражданство - с 20 процента във Франция, с 15 на сто в Италия, с 9 на сто във Великобритания, със 7 на сто в Испания.   Единствено в Германия е отчетен ръст от 5 процента на получилите одобрение молби. Общо за 2011 г. 27-те страни от ЕС са предоставили гражданство на 780 000 чужденци.   Новите граждани на ЕС произхождат най-вече от Африка (26 на сто), Азия (23 на сто), Европа (държави извън ЕС, 19 на сто), Северна и Южна Америка (17 на сто). Получилите второ гражданство в ЕС граждани на Общността са били 11 на сто.   Над половината от молбите за гражданство, подадени от турци (58 на сто), са получили одобрение в Германия; от еквадорци - в Испания (95 на сто), от индийци - във Великобритания (83 на сто), съобщи БТА.

Принц Уилям пропя

Кралската особа на една сцена с Бон Джоуви и Тейлър Суифт

    


Aнглийската въвежда нова бонус система

Английската гимназия в Пловдив въвежда нова бонус система за учители и ученици. Проектът се прилага за първи път в България и е на стойност над 270 хил. лв. Това съобщи координаторът на проекта и член на училищното настоятелство Юлия Тодорова. 10 преподаватели от ЕГ „Пловдив” вече са обучени по новата образователна система от представители на едно най-добрите училища в Англия- „Тийсдейл”. Основната цел на проекта е повишаване на качеството на преподаване и учене. Б...

Бомба уби шестима до ядрена централа в Индия

Шест души загинаха, след като бомба беше взривена в близост до най-голямата ядрена централа в Индия, съобщава РИА Новости, цитирайки полицейски източник.Полицията на индийския щат Тамилнад е започнала разследване срещу лидера на движение срещу строителството на атомната централа "Куданкулам" Утхаякумара и няколко негови съратници. Вечерта във вторн Шест души загинаха, след като бомба беше взривена в близост до най-голямата ядрена централа в Индия, съобщава РИА Новости, цитирайки полицейски източник.Полицията на индийския щат Тамилнад е започнала разследване срещу лидера на движение срещу строителството на атомната централа "Куданкулам" Утхаякумара и няколко негови съратници. Вечерта във вторн

Ангела Меркел обеща съюз на стабилността в Европа

Ангела Меркел обеща днес стабилност в Европейския съюз, след като подписа предварителното споразумение за голяма коалиция, в която тя ще бъде канцлер на Германия за трети мандат, предаде ДПА.

Америка може да върне Украйна към ЕС

Путин победил Европа в битката за Украйна. Имперските планове на Путин в действие. Украйна е най-сладката награда за все по-активното присъствие на Русия на световната сцена. Това са само част от коментарите и заглавията по внезапния обрат на събитията в Украйна, който изкара много хора на улицата, изкара една държава от Европа, за да я вкара обратно в Русия. Истината обаче е друга. Европа, колкото и да не е за вярване, няма как да спечели сама битка с Русия, каквато и да е тази битка. Европа е слаба, а без помощта на Америка битката с Русия е ...

4 електропровода са аварирали в района на София

ЧЕЗ работи за отстраняване на щетите след обилния снеговалеж

    


Колите - задължително с вериги през проходите Петрохан, Рожен, Превала и Пампорово

Пътищата в страната са проходими, задължителни обаче са веригите за всички превозни средства, които пътуват през проходите Петрохан, Рожен, Превала и Пампорово, съобщи Нова тв.

Ограничения са въведени и за Троянския проход, Превала и Пампорово. 

Зимата създаде сериозни проблеми в страната. Няколко населени места в Русенско останаха без ток, а Пътищата в страната са проходими, задължителни обаче са веригите за всички превозни средства, които пътуват през проходите Петрохан, Рожен, Превала и Пампорово, съобщи Нова тв. Ограничения са въведени и за Троянския проход, Превала и Пампорово. Зимата създаде сериозни проблеми в страната. Няколко населени места в Русенско останаха без ток, а

ВСС не пое отговорност да накаже съдия Петя Крънчева

Етичната комисия на ВСС прехвърли върху председателя на Софийския градски съд Владимира Янева отговорността за налагане на наказание на съдия Петя Крънчева, задето магистратът не се е явил на заседание по делото срещу Валентин Димитров, съобщи в сряда сайтът "Дневник".   ВСС се самосезира по повод публикация в сайта от средата на октомври, в която се описва как съдия Крънчева внезапно се е разболяла и не е отишла на разглежданото от нея дело срещу бившия шеф на "Топлофикация", което е станало повод за неговото поредно отлагане. Етичната комисия обаче отказва да се произнесе по случая и възлага проверка за срок от един месец на Владимира Янева. Тя трябва да реши и как да накаже магистрата. През 2012 година имаше друга проверка, назначена от предишния състав на ВСС, която показа, че именно Янева без аргументи е намалила постъпващите при Петя Крънчева дела, като е издала четири заповеди, които са били в сила от края на юли 2011 до края на март 2012 г. Председател на етичната комисия е Ясен Тодоров. Той и Петя Крънчева са били колеги, когато са работили като следователи в Столичната следствена служба. Тодоров коментира, че си е направил отвод по случая, не е участвал в гласуването на решението и не е бил в залата при обсъждането.   От ВСС обясняват, че с Крънчева се е процедирало като при други подобни случаи.   Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева каза пред "Дневник", че проверката е в ход и не може да коментира. Тя е изискала разпечатка по делата, за които се твърди, че има забавяне, и ако се окаже, че това наистина е така, ще поиска обяснение от съдия Крънчева. В съдебния съвет изстива и дисциплинарна проверка срещу Крънчева, започнала още по времето на предишния състав на съвета. Резултатите от нея показаха, че заместник-председателят на най-големия окръжен съд е забавила с повече от година девет от общо 93 дела. Проверката продължи осем месеца, като обхващаше период от една година, но резултатите от нея бяха по-скоро повърхности.

Америка може да върне Украйна към ЕС

Както Путин отлично съзнава, че 46-милионната страна е най-големият трофей в бленуваното връщане на старата имперска мощ на страната, така и Обама би трябвало да знае, че Европа ще бъде по-силна с Украйна в екипа си, пише в анализ журналистът Константин Вълков

България се присъедини към конвенцията на EUMETSAT

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова подписа в Дармщад, Германия, Споразумение за присъединяването на Р България като пълноправен член към Европейската организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT). Церемонията по присъединяването се състоя на 26 ноември 2013 г. в централата на Европейската организация за разработване и експлоатация на метеорологични спътници в рамките на редовното 79-то заседание на Съвета на EUMETSAT. Във форума взе участие ръководството на организацията начело с нейния генерален директор Ален Ратие. Съветът единодушно реши България да се присъедини към конвенцията на EUMETSAT. „Пълноправното ни членство в EUMETSAT осигурява на България пълен достъп до сателитна информация с високо качество, ще интегрира българския Национален институт по метеорология и хидрология към европейските метеорологични проучвания и оперативна дейност, ще гарантира прилагането на модерни технологии при използването на сателитна информация в оперативната прогноза на времето, за подобряване на ефективността на метеорологичните и като резултат - подпомагане на защитата на човешкия живот, на материални ценности и на икономиката." Това заяви проф. Клисарова след подписването на Споразумението с организацията - лидер в метеорологията и изследванията на климата, която осигурява точна прогноза за времето 365 дни в годината. Министър Клисарова благодари и на българските учени доц. Георги Корчев и проф

Енерго Про остави възрастна варненка без ток, обяснение няма

Възрастна варненка вече няколко дни е без електричество, въпреки че е платила до стотинка задълженията си към Енерго-про. Синът й Цанко Иванов смята да съди монополиста за причинени вреди, съобщи БНТ2. Всеки месец мъжът плаща сметките за ток на майка си.

Ламбрин Сотиров оглави обществения съвет по култура

Ламбрин Сотиров – издател  и основател на Mузея на стара фотография „Стара Варна“, бе избран за председател на обществения съвет по култура към Oбщина Варна. Вторият номиниран от присъстващите на заседанието бе Димитър Трайчев  - арт директор на студио за графичен дизайн „Сталкер“. Промяна на състава на обществения съвет по култура чрез въвеждане на ясни критерии за членство в него, избиране на правилник за работа и създаване на експертен съвет, са част от реформите, които обяви Ламбрин Сотиров. „Вярвам, че нашият съвет ще се превърне в мотор з...

Родни чиновници се учат от италианци, глобили Apple с 900 000 евро

Български служители на Комисията за защита на потребителите (КЗП) обменят опит с италианските си колеги от Агенцията за защита на конкуренцията и потребителите, които накарали Apple да плати почти милион евро. Нашите чиновници пък показват на италианците как да отговарят на въпроси в социалните мрежи, тъй като на тях тепърва им предстои да реализир Български служители на Комисията за защита на потребителите (КЗП) обменят опит с италианските си колеги от Агенцията за защита на конкуренцията и потребителите, които накарали Apple да плати почти милион евро. Нашите чиновници пък показват на италианците как да отговарят на въпроси в социалните мрежи, тъй като на тях тепърва им предстои да реализир

Топлото пуснато в източните райони

Продължава работата по аварията в "Овча купел"

    


Кредиторът KfW иска 12 млн. евро от БДЖ до 15 декември


Един от най-големите кредитори на БДЖ - германската банка KfW, настоява холдингът да й плати 12 млн. евро до 15 декември, съобщи пред БНТ изпълнителният му директор Християн Кръстев. 

Банката финансира покупката на мотрисите "Дезиро - Сименс" през 2005 г.

Кръстев определи картината с парите като "много стресираща" в момента. Задълженията на железниците възлизат на 646 млн. лв. при 709 млн. лв. преди три месеца. Просрочените задължения са 303 млн. лв., но няма нови дългове,...

Червените дяволи се разминаха на косъм с ужасяваща трагедия

Самолетът с играчите на „Манчестър Юнайтед“ се размина с трагична катастрофа на летището в Кьолн, където трябваше да кацнат вчера за двубоя от Шампионска лига срещу „Байер Леверкузен“.  Тяхната машина е била на 400м. височина преди да се приземи и изведнъж рязко се е издигнала отново. Сред пасажерите е настанала суматоха, а стюардесите са се намесили и са опитали да успокоят обстановката, а малко по-късно капитанът е съобщил по говорителите, че в последния момент е издигнал машината, защото е забелязъл изведнъж, че където е трябвало да кацнат вече е имало друг приземен самолет. Всички състезатели от първия тим на „Юнайтед“ заедно с треньорския щаб са били на борда. „Приземихме се в Германия...  просто...  все още се съвземам от то...

Мюфтийството иска стара джамия в Монтана и терен около нея

Главното мюфтийство в България, представлявано от Мустафа Алиш Хаджи, е завело дело срещу община Монтана в Районния съд в града. Мюфтийството иска терен в Монтана, който се намира около стара джамия и опира с Първо основно училище, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, предаде БТА. Градоначалникът заяви, че община Монтана ще брани своя имот на всички съдебни инстанции. Той изрази възмущение от израза в исковата молба, където пише, че "общината е заграбила имота". Живков съобщи, че община Монтана има нотариален акт за въпросния имот още от далечната 1909 година, когато той е бил отреден за строеж на училище. Кметът цитира и българо-турска спогодба от 1905 година, в която т.н. "вакъвски имоти" се признават, че са собственост на българската държава. Златко Живков съобщи, че в 67 българск...

От ВМРО излязоха с позиция относно пожара на хостела в София

Във връзка с пожара в хостел в центъра на София до Женския пазар, обитаван от нелегални имигранти, от ВМРО разпространиха позицията си, в която твърдят, че местната власт е била „изпреварена“ от инцидента. "Недопустима е държавната политика спрямо кризата с бежанцитеи нелегалните имигранти", твърдят от ВМРО. Според тях "безхаберието и бавните реакции от страна на българските власти за пореден път създадоха опасност за сигурността в столицата. Недоумение буди фактът, че администрацията на район „Възраждане“ и структурите на МВР са били уведомени за живеещи 200 афганистанци в хостел в окаяно състояние." Днешният пожар е доказателството за това неглижиране на проблема и пренасочване на вниманието към тези, които показваха и доказваха, че криза съществува, а държава...

Йовчев: Новият закон на МВР не ни дава нови правомощия, на 12 ноември протестите бяха противозаконни

Няма завишаване на полицейските правомощия в новия Закон за МВР – това е абсолютна лъжа, заяви вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев. „Правомощията не са завишавани от 1990 г. досега. Полицейските правомощия не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС”, обясни министър Йовчев пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред пред Народното събрание. Вътрешният министър подчерта, че „всички прояви на протестиращите от 12 ноември са били противозаконни”. „Още от предишния ден в СДВР е постъпила информация, че се подготвя организация за блокиране на Народното събрание, изготвен е план за действия на полицията. Около 20:00 часа са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са хвърляни павета и разли...

Подкрепяме европейската перспектива на Украйна

/КРОСС/ Правителството одобри проекта за споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави-членки, от една страна, и Украйна, от друга страна. То ще бъде подписано при условията на последваща ратификация. Решението на кабинета е знак за готовността на страната ни да подкрепи европейската перспектива на Украйна. Сключването на споразумението за асоцииране ще спомогне за ускоряване и задълбочаването на политическите и икономически отношения между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на вътрешния пазар на ЕС, вкл. чрез създаването на зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия. Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период. Митата по вноса и в двете страни за голяма част от стоките ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на споразумението. Наред с това ще се премахнат нетарифните пречки пред търговията, предвиждащи национално третиране, забрана за ограничения пред вноса и износа, както и намаляване на техническите бариери пред търговията, свързани със стандарти, технически изисквания, опростяването им и избягване на ненужните изисквания. Украйна е един от основните търговски партньори на България. От началото на 2013 г. се наблюдава ръст на стокообмена при увеличаване на износа и намаляване на вноса

Царисти напускат НДСВ, отиват в "България без цензура"

Лидерът на младежкото НДСВ Стефан Кенов, както и структури на партията в страната, преминават в гражданско движение "България без цензура", пише barekov.com.

Стефан Кенов е член на НДСВ от 2003 година. Преминал е през всички нива в партията и младежката организация. Бил заместник-председател на Общински съвет - Карнобат и заместник-областен упра Лидерът на младежкото НДСВ Стефан Кенов, както и структури на партията в страната, преминават в гражданско движение "България без цензура", пише barekov.com. Стефан Кенов е член на НДСВ от 2003 година. Преминал е през всички нива в партията и младежката организация. Бил заместник-председател на Общински съвет - Карнобат и заместник-областен упра

Царисти напускат НДСВ, за да се влеят в "България без цензура"

Лидерът на младежкото НДСВ Стефан Кенов, както и структури на партията в страната, преминават в гражданско движение Лидерът на младежкото НДСВ Стефан Кенов, както и структури на партията в страната, преминават в гражданско движение "България без цензура", пише barekov.com. Стефан Кенов е член на НДСВ от 2003 година. Преминал е през всички нива в партията и младежката организация. Бил заместник-председател на Общински съвет - Карнобат и заместник-областен упра

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване