13 машини почистваха пътищата, валежите продължават

Пътищата в Добричка област са мокри, видимостта е добра, съобщават от Областно пътно управление. През нощта 13 машини на пътноподдържащата фирма обработваха републиканската пътно мрежа, към момента 9 от тях продължават работата си. ОПУ-Добрич апелира шофьорите да се съобразяват с конкретната пътна обстановка и да се движат със съобразена скорост и дистанция. В областта няма селища, останали без електроснабдяване и вода заради метеорологичната обстановка. Тази сутрин в Добрич бяха измерени -7 градуса, очаква се максималната температура да бъде 3...

Тихоокеанският регион е заплашен от големи загуби заради климатичните промени

До 2100 г. икономическите загуби може да варират между 2,9% и 15,2% от годишния БВП на страните

    


Пътищата са отворени. Машини на Пътното разчистваха преспи от над метър и половина

Всички пътища от републиканската пътна мрежа са отворени и проходими, съобщи за Дарик началникът на Областно пътно управление-Русе Пламен Петков. Изкарана е цялата налична техника, 69 машини (логоноски, машини с гребла и пясъкоразпръсквачи, товарачи) които разчистват снега. По думите на Петков изключително тежка е била нощта по пътя зя Бяла. В участъка от Борово към Бяла, и по пътя за Разград има много нападали дървета в следствие на мокрия сняг. Навявания се образуват заради силния вятър на всички обичайни места, като най-тежко, с преспи над 1...

Без съкращения в БДЖ

/КРОСС/ Увеличението на цените на търговските влакове от началото на 2014 г. е сигурно. Това заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. По негови думи ценовото увеличение, в което са включени увеличението на инфраструктурните такси и на електроенергията, още не е утвърдено от министъра на транспорта. Той отказа да коментира евентуалната промяна на цената на билета за експресните влакове с мотива, че анализът още не е приключил. Съкращение на персонал в БДЖ няма да има, съставът е орязан дотолкова, че имаме недостиг на хора. В рамките на три месеца сме назначили 250 работници, посочи още Кръстев. Изпълнителният директор заяви, че до средата на декември ще бъдат изплатени задължения на компанията в размер на 12 млн. лева. БДЖ не генерира нови задължения, изплащаме старите, които възлизат на 646 млн. лв. Просрочията в годините са над 303 млн. лв., каза пред БНТ Кръстев. Той обяви, че са заложени средства за закупуването на нови машини, с което компанията се надява да привлече повече пътници. С 20-те млн. лв. капиталов трансфер за тази година бяха закупени новите спални вагони. За 2014 г. парите са 30 млн. лв., с които е предвидено да се закупят 30 електрически мотриси, посочи Кръстев. Парите които държавата налива в БДЖ, не потъват неизвестно къде. Това са пари, дадени за по-евтина услуга към социално слабите хора в държавата, вкл. студенти и пенсионери.Почистването на влаковете приключи миналата седмица

Президентът ще обсъжда с граждани финансирането на медиите

Състоянието на медийната среда, правната уредба, собствеността и финансирането на медиите у нас ще бъдат обсъдени на третия дебат от инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите". Очаква се да вземат участие повече от 250 представители на медиите, на регулаторни институции, на неправителствени организации, дипломати, граждани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Темата на дискусията е "Какво бъдеще за българските медии”.

Румънеца и Енчев застанаха зад кенийска тийн звезда

Jay A е новото попълнение в музикалната компания на рапърите

    


Бисеров обжалва паричната гаранция

Обвиненият в пране на пари бивш депутат от ДПС и зам. парламентарен шеф Христо Бисеров е обжалвал наложената му мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 25 000 лева. Същата жалба е пуснал и доведеният му син Ивайло Главинков.

Бистрят темата за бежанците в 5-звезден лукс

Десетки държавни служители отседнали в луксозен петзвезден хотел във Велинград, за да дискутират интеграцията на близо 11 хиляди бежанци, отседнали в страната ни, стана ясно от репортаж по темата на БТВ.

Президентът открива "Диалог с гражданите"

Третата дискусия от инициативата на президента Росен Плевнелиев „Диалог с гражданите" на тема "Какво бъдеще за българските медии?" ще се проведе в Централния военен клуб в столицата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
Държавният глава ще открие дискусията, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със състоянието на медийната Третата дискусия от инициативата на президента Росен Плевнелиев „Диалог с гражданите" на тема "Какво бъдеще за българските медии?" ще се проведе в Централния военен клуб в столицата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще открие дискусията, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със състоянието на медийната

Димо Димов: Когато търгувам консервативно печеля в 50% от сделките

Когато обаче съм агресивен успехът е в само 10%, споделя ръководителят на отдел Международни пазари в Карол

    


Кои са предпочитаните вина за Деня на благодарността?

Италиански, испански, американски и австралийски предложения са сред най-добрите като съотношение цена/качество

    


Димо Димов: Когато търгувам консервативно печеля в 50% от сделките

Когато обаче съм агресивен успехът е в само 10%, споделя ръководителят на отдел Международни пазари в Карол

    


Депутатите не успяха да преодолеят ветото на президента за чужденците

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Депутатите не успяха да отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за чужденците.

Срещу ветото на президента гласуваха само БСП и ДПС. Плевнелиев беше подкрепен от ГЕРБ и от “Атака”.

Социалистите и ДПС успяха да съберат 114 гласа, а за преодоляване на ветото са нужни 121 гласа (над 50% от общия брой на народните представители).

С промените в Закона за чужденците депутатите дадоха възможност на граждани на трета страна извън Европейския съюз, да получават право на постоянно пребиваване в България, ако вложат над 1 млн. лева.

Парите трябва да бъдат внесени в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

При инвестиция над 2 млн. лв. пък постоянно пребиващи граждани на трета държава извън ЕС ще могат да получат българско гражданство. 

Възражението на президента беше, че приетите текстове не предвиждат работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиваване и за придобиване на българско гражданство.

Според него с тези промени не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката, за устойчив положителен ръст и за откриване на работни места.

При положение, че ветото не беше преодоляна депутатите трябва да се съобразят с мотивите на Плевнелиев и да напишат нови текстове за промени в Закона за чужденците или да се откажат да го променят.

Това беше третото вето на президента след това върху актуализацията на Бюджет 2013 г. и върху Закона за специалните разузнавателни средства. Първите две бяха преодоляни от депутатите.

Статията "Депутатите не успяха да преодолеят ветото на президента за чужденците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Фандъкова със забележки към почистващите фирми на снега

Обстановката в София е зимна, продължава снеговалежът

Росен Плевнелиев открива "Диалог с гражданите"

Третата дискусия от инициативата на президента Росен Плевнелиев „Диалог с гражданите Третата дискусия от инициативата на президента Росен Плевнелиев „Диалог с гражданите" на тема "Какво бъдеще за българските медии?" ще се проведе в Централния военен клуб в столицата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще открие дискусията, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със състоянието на медийната

Оранжев код заради виелици в осем области

Оранжев код е обявен заради снеговалежи и силен вятър в осем области – Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска и Смолянска. В тези области се очакват виелици. Жълт код за потенциално опасно време е обявен в 16 области на Западна, Източна България, Североизточна и Югоизточна България. В областите Кюстендилска, Пернишка, София област и София град жълтият код е заради снеговалежи, като снежната покривка ще е около 10 см. В областите Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска е обявен жълт код за снеговалежи, придружени от силен вятър. В областите Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска жълтият код е за силен вятър. Там няма да има съществени валежи. Ще духа силен северен вятър. На прохода "Шипка" снежната покривка достигна 25-30 сантиметра. Това затрудни както почистващата фирма, така и шофьорите, съобщи БНТ. Временно се ограничава движението на моторни превозни средства по път I-5 Русе-Бяла, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради обилен снеговалеж и снегонавявания и ще бъде отменена след извършване на снегопочистването.

Бежанци наемат големи апартаменти

Брокерите в столицата не са единодушни колко бързо бежанците ще освободят наетите квартири след като намерят път към богатите страни от Западна Европа и Скандинавия.

“Гардиан” разказва за студентските протести

Публикацията на "Гардиан" за студентските протести у нас

“Българските студенти повеждат вълна от протести. Млади хора окупират институциите в цялата страна сред нарастващ гняв заради корупцията и безработицата” – така е озаглавен пространен материал на престижния британски вестник “Гардиан” за протестите у нас.

“Малко след 1 ч през нощта в сградата на Софийския университет група младежи рисуват със спрей плакати в тъмен коридор. В аудитория на горния етаж и в околните учебни зали техни колеги са свили на пода и спят. Доброволци в жълти жилетки пазят входовете на университета”, описва картината при окупацията журналистът Кит Джилет, който е посетил София за репортаж от протестите по време на четвъртата седмица от окупацията на университетите.

Репортерът посочва, че това са най-мащабните демонстрации у нас за последните 24 години, след падането на комунизма. Изброяват се и причините: гняв заради корупцията, връзкарството, високата младежка безработица, ниското заплащане, ограничените възможности за намиране на работа, чувството, че хората на власт поставят собствените си интереси над тези на страната.

Вестникът припомня, че според проучвания две-трети от българите подкрепят протестното движение.

За много хора в страната назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе болезнено доказателство за връзкарството и семейната приемственост в политическата система, която според  ”Трансперънси интернешънъл” е на второ място по корупция в ЕС, като я изпреварва само Гърция, пише “Гардиан”.

В материала е цитиран един от представителите на “Ранобудните студенти” Ивайло Динев, който казва: “Виждали сме как влиянието на мафията в политиката засяга живота на всеки от нас, без значение коя партия е на власт. Нуждаем се от истинска промяна. Преди да стана на 18, бях бунтар без кауза. Сега имам кауза”.

Цитиран е и преподавателят по съвременна история в СУ Борислав Гаврилов, който каза, че представители на бившата Държавна сигурност остават на властови позиции в обществото и така спират развитието на нацията.

“На хората им писна от фалшива промяна. Имахме протести през 1997 и 2009-а. Дано на третия път извадим късмет”, добавя Гаврилов.

 Не всички студенти подкрепят окупацията. Някои са убедени в нейната необходимост, но много други  просто искат да продължат обучението си поради опасения от удължаване или анулиране на академичната година. Бе съобщено, че учебните занятия ще бъдат възстановени, но окупацията продължава, допълва изданието.

Репортажът на “Гардиан” разказва и за другия надигащ се проблем паралелно с протестите – бежанската вълна към България и зараждането на крайнодесни движения.

Статията "“Гардиан” разказва за студентските протести" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Лидия Шулева: В бюджета липсват сериозни мерки за растеж

Отново се набляга на финансирането на отделни бюджетни единици, твърди бившият социален министър

    


Марешки: Искат да разбият бизнеса и да има само малки аптеки

/КРОСС/ В селата ние сме отворили рекламни пунктове, няма аптеки, там не се получават лекарства. Това заяви собственикът на веригата аптеки „Марешки" Веселин Марешки. Той категорично оправда твърденията, че в малките населени места се продават лекарства, като обясни, че тези пунктове играят ролята на преносители и лекарствата се получават от лекарите. „2 млн. гласуват за продукта, който аз им давам. Не може някой да излезе и да каже на 2 млн. души, че ги мамя. Не искат да има аптеки „Марешки", заяви пред TV7 собственикът. По негови думи целта на водената срещу него политика е да се разбие бизнеса и да има единствено малки аптеки, които не предлагат отстъпки на клиентите си. "Не искат да махнат търговете, защото искат да разбият бизнеса", заяви още Марешки. Това обслужване на населението трябва да се ограничи. Отпускането на лекарства трябва да се дават само от фармацевт, така е написано в закона за здравното осигуряване, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров. Според него добро предложение би било въвеждането на електронна рецепта. Пациента може да спечели от пазар на лекарства където има честна конкуренция, тогава цените стават по-ниски, а качеството по-високо. Трябва да има правила, смята още той. "Аз се борех с това министерството на здравеопазването да спре търговете, заяви още Кацаров.   

Бруна сложила рога на Неймар

Гаджето на Неймар - Бруна Маркезине, му е изневерила с колега актьор, гръмна бразилската телевизия R7.

Пикантната информация гласи, че 18-годишната моделка, която сега се снима в сапунен сериал, е сложила рога на звездата на Гаджето на Неймар - Бруна Маркезине, му е изневерила с колега актьор, гръмна бразилската телевизия R7. Пикантната информация гласи, че 18-годишната моделка, която сега се снима в сапунен сериал, е сложила рога на звездата на "Барселона" с Артуро Агилар. Аферата става още по-заплетена заради факта, че той има връзка с друга актриса -

Консервативният блок на Меркел и социалдемократите постигнаха споразумение

Договорките обаче трябва да бъдат одобрени от членовете на Социалдемократическата партия

    


Кичка към Рут: Просто момиче си!

Стенли напусна "Музикална академия"

    


И ДПС иска парламентарна комисия за казуса “Бисеров”

Лютви Местан и Христо Бисеров, Снимка: БГНЕС, Архив

ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за създаване на временна анкетна комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата около оттеглянето на бившия зам.-председател на 42-рото Народно събрание Христо Бисеров.

Това обяви от пленарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

От ГЕРБ настояват анкетната комисия да проучи дали някой е предупредил Христо Бисеров, че срещу него ще се води разследване.

“Да се разгледат случаите кой предупреди на практика Христо Бисеров да си подаде оставката и това наказателно производство да се води не срещу зам.-председателя на Народното събрание, не срещу председателя на правната комисия и зам.-председателя на ДПС, а срещу гражданина Бисеров. Има ли изтичане на информация от българските служби за сигурност и ако има, довело ли е до прикриване на данни, важни за наказателното прозиводство”, обясни предложението на парламентарната си група Емил Радев от ГЕРБ.

Той изтъкна, че Бисеров е един от видните политици на Прехода и заяви, че ако бъде създадена, комисията трябва да проучи има ли лобизъм в законодателните инициативи на Бисеров.

От ГЕРБ настояха гласуването за създаване на комисията “Бисеров” да бъде вмъкнато като първа точка в седмичната програма.

След Радев на трибуната излезе Лютви Местан. Той съобщи, че ДПС ще подкрепи идеята на ГЕРБ за комисията, но не и искането им за разместване на седмичната програма.

В крайна сметка депутатите приеха предложението на ГЕРБ и обсъждането по създаване на анкетна комисия за казуса “Бисеров” ще влезе в пленарна зала.  

Статията "И ДПС иска парламентарна комисия за казуса “Бисеров”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кворум има, ще има и комисия "Бисеров"

ДПС, БСП и "Атака" застанаха зад искането на ГЕРБ

    


Пристанище Варна е затворено за всички кораби заради силен вятър

Ограничение на трафика на кораби е въведено на пристанище Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Наложена е забрана за маневриране на кораби, която важи за всички портове и канали. Причината е силен вятър, който е с пориви до 12 м/с и затруднява движението на плавателните съдове.

Перничани на студа: Над 30 минути мръзнем по спирките в очакване на превоз за София

Курсът на автобусна фирма "Юнион - Ивкони" тази сутрин на 7:15 часа за София не е бил изпълнен, оплакаха се читатели до редакцията на ZaPernik.com.

"Около 20 човека чакахме на студа на спирка "Шахтьор" от 7:10 до 7:40 часа.", оплака се перничанка. "Нито мина рейс, нито маршрутка, дори и коли на цената на билета нямаше. Като са нередовни редовните превозвачи как искат да ги няма нелегалните таксита?", ядоса се друг...

Продължава

Объркващата и ефективна рекламна кампания на Patagonia

Кампанията "купувайте по-малко" има точно обратния ефект, показва опитът на производителя на спортни облекла

    


Вътрешната комисия ще изслуша Йовчев за поведението на полицаите на протестите


По искане на осем депутати от ГЕРБ вътрешната парламентарна комисия ще изслуша днес вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров във връзка с поведението на полицаите по време на протестите и това, че някои от тях са носели маски.

Изслушването е било насрочено за миналата седмица, но е отложено, заради посещение на Лазаров във Франция. То е по искане на осем депутати от ГЕРБ.

В сряда миналата седмица, когато студентите се опитваха да...

Пътищата в Кюстендилска област са проходими при зимни условия

Проходими са пътищата при зимни условия в Кюстендилска област. Няма наложени ограничения за движение, това съобщи за Дарик дежурният в Областно пътно управление. "По високите места снежната покривка може и да има около15- 20 см., но пътищата навсякъде са почистени и опесъчени", допълни още дежурният....

Студено и снежно

През деня валежите от сняг ще продължат, но след обяд от югозапад ще започнат да отслабват, в Югозападна България ще спрат и по-късно облачността ще се разкъса. В Източна България вятърът ще се ориентира от север, ще бъде умерен, докато в Западна България постепенно ще стихне. Температурите ще са без дневен ход. Минималните ще бъдат между минус 3° и 2°, по Южното Черноморие до 6°-8°. Максималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в най-южната част от крайбрежието до 8°-10°. В София с прекъсвания ще вали сняг, повече след полунощ ...

Горя покривът на хостел с имигранти в София

Близо 200 бежанци са живеели в едно общо помещение

    

Гори покривът на жилищна сграда в София

Предполага се, че в кооперацията има чужденци

    


Живописецът Николай Китанов представя 22-ра изложба в Благоевград

Популярният благоевградски художник Николай Китанов открива изложба утре. Тя е 22-ра в творческата му биография и ще бъде експонирана в художествената галерия на ул. "Крали Марко" 8 в Благоевград от 18.00 часа. Неотдавна изкуствоведката Магдалена Стоянова написа за Николай Китанов, че има подчертан усет за изтънченост и финес, за пространствена дълбочина и яснота. Според българския писател, критик и журналист Владимир Свинтила пък платната на Китанов се "открояват с личност, драматизъм, носталгия и романтика…". За картините на Николай Китанов п...

Динамиката на пазара на офиси, хотели и търговски площи - накъде след кризата?

Конкуренцията на пазара на търговски площи се засилва, като при първокласните офиси наемателите вече не диктуват условията

    


Кабинетът пада в понеделник

Това от сърце желаят 65% от българите - толкова са те според придворната на Станишев и БСП социологическа агенция "Галъп-България", докато независимата "Алфа Рисърч" дава даже 80%. "Искат, ама няма!", казва Орешарски. И се инати - като за световно. Заедно със Станишев, заедно с Местан! И притискан от тях! Даже напоследък - със започването на студовете, падането на снега и редуцирането на протестиращите - тримцата подават сигнали, че оставката е още по-далече. Първо "преговаряха" за май догодина, сега се пазарят за есента на 2014-та. Самият Орешарски също се освести. Започна да се появява по-честичко по телевизиите, устата му спря да съхне, по-рядко гъгни, а започна чат-пат и да се усмихва. Както обаче той си знае - лукаво! При все това, правителството му е пътник! Колкото и да се усмихва...

Парламентът започна работа със закъснение

В началото ГЕРБ днес бяха в началото на работния ден в Народното събрание, но не се регистрираха в пленарна зала, предаде БГНЕС. При първата регистрация на таблото бяха отбелязани 111 депутати в залата, а при второто - 114 депутати. Председателят на парламента Михаил Миков даде 10 минутна почивка с обяснението, че очевидно метеорологичните условия бавят напълването на залата. По актуална информация в центъра на София има големи задръствания. Едва при третото преброяване, в 9:30 часа, се регистрираха 151 депутати. Предстои продължението на дебатите и приемането на второ четене на бюджета на НЗОК за 2014 година. Вчера депутатите си размениха взаимни обвинения заради прехвърлянето на 1,4 млрд. лева от бюджета на касата към фискалния резерв. Бившият здравен министър Десислава Атанасова п...

Дортмунд остава в надпреварата, а Аякс и Милан демонстрираха много характер

Юрегн Клоп и отборът му „Борусия Дортмунд“ жестоко объркаха сметките на „Наполи“ за класиране във финалната фаза на Шампионска лига. През последните дни от щаба на италианците само тръбяха колко са мотивирани и как излизат за победа, но в крайна сметка си тръгнаха от „Вестфаленщадион“ без точки и резултат 1:3 в полза на германците. С голове на Ройс, Блашчиковски и Обемаянг „дортмундци“ си зпазиха реални шансове за класиране напред. Сега те са с 9т. и „Наполи“ същп са с 9т., като на 11-ти другия месец германците се изправят срещу последния в групата „Марсилия“, които са без спечелена точка, а „Наполи“ ще имат тежко домакинство срещу „Арсенал“ в борба за трите точки и за голова разлика, което си е...

Мъж почина на столичен булевард, линейка не дошла 30 минути

Вчера вечерта (26.11 – вторник – б.р.) мъж, малко над средната възраст е починал на няколко пресечки от "Пирогов". Случилото се бе споделено в социалната мрежа Facebook, която първа се отзовала на помощ на мъжа. Публикуваме цялата история, която Ирена Христова споделя минути след случилото се без да променяме оригиналния текст на историята: "Въпреки че още съм в шок - ще се опитам, не мога да подмина! Моля за помощ, със съвет, с конкретно действие, дори с разпространяване на случая. Не мога да приема думите: „Aми нормално – това е България“! Не мога, не трябва и не искам! Именно, че това е България, именно, че става дума за най-ценното – човешкия живот, именно, че вече може би сме започнали да го приемаме за „нормално“, но да знаете, че не е...

Как се "събира" строителен материал в Бургас

Бургазлии останаха смаяни от неочаквана случка в неделя следобед. Мъж, който преминавал с колата си през кръстовище, спира внезапно, вади чувал от багажника си и събира оставения строителен материал от тротоара, след което се качва обратно в колата си и си тръгва. Материалът е бил предоставен от Община Бургас за ремонта на тротоара в комплекс "Лазур". Ето какво споделя очевидка на случилото се, която сподели и снимки от момента на "кражбата" в социалната мрежа Facebook. "Мъглив неделен обяд. В пресечката на ул."Батак" и ул."Места" общината е струпала малко строителен материал, с който в понеделник, да оправи тротоара и любезните граждани, живущи в к-с "Лазур" да бъдат приятно изненадани. Изненадите обаче не могат да чакат чак до понеделник и започват още в неделя. Любезен гражданин с кол...

Оранжев код е обявен в осем области заради снега и вятъра


Предупреждението за опасни климатични явления "оранжев код" е обявено в осем области на страната, съобщи "Фокус". 

Силен вятър, обилен снеговалеж и поледици метеоролозите очакват в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. Според прогнозата на НИМХ, в тези области ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Ще вали сняг и ще се образува снежна поркива 15 - 20 см. Ще има виелици.

По-слабата степен на опасност "жълт код",...

Атакуват ме за 100 бона оборот, които не ме интересуват

Аптеките ми правят около 43 млн. лева оборот на месец. През рекламните ни пунктове идват не повече от 100 000 лева - не ме интересува този оборот, заяви аптекарският бос Веселин Марешки по ТВ7 в отговор на обвиненията, че схемата му за продажба на лекрства през пунктовете еопасна за пациентите.

МВР изгони беглец, замесен в убийство

Вътрешното министерство е разкрило, че един от кандидат-бежанците се е снимал на видеоклип как пребива до смърт човек с метален прът, а след това го застрелва.

Свилоза със 76% ръст на печалбата и 21% на продажбите за деветмесечието

Само за третото тримесечие има ръст със съответно 30% при печалбата и 37% при продажбите

    


Билетите за БДЖ поскъпват с 5%

Християн Кръстев Кадър: БНТ

Билетите за влаковете ще поскъпнат с 5% от началото на 2014 г.

Това обяви директорът на БДЖ Християн Кръстев пред БНТ тази сутрин.

Той бе категоричен, че няма да се съкращава персонал.

“Достатъчно е намален. Дори има места, където има нужда от още хора”, заяви Кръстев.

Кръстев подчерта, че вчера е изпробвана системата за онлайн закупуване на билети и тя не е показала отклонения.

“Картината за пари е много стресираща. До 15 декември трябва да платим около 12 млн. лв.”, каза Кръстев. Намалили сме дълговете на БДЖ от 709 млн. на 646 млн. лева за три месеца.

“Нямаме натрупани нови задължения, продължаваме да плащаме стари. За 10-годишния погасителен план смятам, че ще се справим със задълженията. Смятаме да увеличим пътниците, които ползват БДЖ. Парите в БДЖ са дадени от държавата са реално за социални дейности – за по-ниски цени на билетите за пенсионери студенти и пр.” поясни директорът на БДЖ.

“Подобрили сме качеството на услугата сме спазването на графика. Намалени са и закъсненията на влаковете”, посочи Кръстев.

Ще бъдат купени нови влакове със собствени средства и с капиталовия трансфер от държавата. За догодина в бюджета са заложени 30 млн. С тях ще бъдат закупени 30 електрически мотриси и след това вагони. В програмата е предвиден ремонт на 130 вагона.

За финансирането на компанията Кръстев поясни, че старите мотриси в БДЖ трябва да бъдат продадат, защото биват разграбвани – 40 стари мотриси ще бъдат продадени на търг. Те са оценени за 5,12 млн. лв. Ще бъдат продадени и имоти на БДЖ, европарите за догодина ще се дават само за жп инфраструктура.

Статията "Билетите за БДЖ поскъпват с 5%" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Стойнев: Преговаряме с Русия за по-евтин газ

България започва преговори с Русия за намаляване на цената на газа от догодина. Разговори ще има вероятно още от декември тази година, съобщи в интервю за "Труд" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него намалението на цената от 20%, което обявиха миналата година от ГЕРБ, не било реално и България е можела да постигне още по-голямо. Синьото гориво от Русия ще поевтинее по технологични причини след изграждане на проекта "Южен поток", но може да се преговаря да стане и преди това. По казуса с доставката на 7-ми реакто...

Украйна е готова за споразумение с ЕС, но при по-добри условия

Страната не е длъжна да прави прибързани външнополитически стъпки, заяви президентът Виктор Янукович

    


Кои са най- четените автори и книги в библиотеката в Кюстендил ?

Топ класации на най- четените книги и автори вече може да се правят в Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров" в Кюстендил, това съобщи за Дарик директорът София Пейчева. Това става благодарение на новата електронна система въведена в библиотеката.„Тези класации ни позволява да видим, кои автори са най- четените и най- търсените заглавия и това ни позволява да се ориантираме при купуването на книги. Също така проследяваме и кои са най- четящите наши потребители. Може да следим класации в 5 напрвления, които дават интересен поглед върху с...

Преглед на печата - 27 ноември

АЕЦ.„Стандарт": Орешарски: Търг за VII блок на "Козлодуй" Възможно е да бъде обявен конкурс за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви от Букурещ, където е на работно посещение премиера Пламен Орешарски.

Днес да почерпят

Александрина Милчева, оперна певица.

Доц. Андрей Бунджулов, политолог, доктор по социология, става на 58 г.

Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак", 42 г.

Весела Антонова, член на Комисията за защита на конкуренцията. 

Димитър Каров, бивш национал по волейбол, 70 г.

Проф. дфн Симеон Янев, писател, литературен крити Александрина Милчева, оперна певица. Доц. Андрей Бунджулов, политолог, доктор по социология, става на 58 г. Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак", 42 г. Весела Антонова, член на Комисията за защита на конкуренцията. Димитър Каров, бивш национал по волейбол, 70 г. Проф. дфн Симеон Янев, писател, литературен крити

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване