Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акценти от емисията в 14.00 часа:

Лидерът на Атака Волен Сидеров се отказа от имунитета си. 

Европейската комисия представи критичен доклад за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешни работи. Кабинетът ще започне екшън план, за да отстрани забележките.

Двама протестиращи починаха при размириците тази нощ в Киев. ...

Даниел Радклиф ще строи Бруклинския мост в нов филм


Актьорът Даниел Радклиф, изиграл известния литературен герой Хари Потър в поредицата от филми, ще участва в нова лента, режисирана от Дъглас Макграт, която ще разказва за построяването на бруклинския мост, предаде "Холивуд рипортър".

Проектът с името Brooklyn Bridge ще започне снимки през август и ще се предлага на дистрибуторите по време на предстоящия Европейски филмов пазар в Берлин.

Вдъхновен от истински събития, той ще проследи в детайли историята на брилянтния, но...

Янаки Стоилов: Атаките срещу съдебната власт от страна на изпълнителната са прекратени

Знаете, че коментарите в Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на
Република България, който беше представен, обхващат период от година и половина.
Очаква се следващият доклад да бъде публикуван след около година. Поради тази причина не трябва да се правят еднозначни коментари.
Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за Знаете, че коментарите в Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на Република България, който беше представен, обхващат период от година и половина. Очаква се следващият доклад да бъде публикуван след около година. Поради тази причина не трябва да се правят еднозначни коментари. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за

Бил Гейтс: До 2035 г. няма да има останали бедни страни

Милиардерът даде специално интервю в Давос заедно с бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг

    


Падоан: ЕЦБ трябва да се подготви за количествени улеснения и отрицателни лихви

Съществува риск от дефлация, но не знам колко голям е той, заяви главният икономист на ОИСР

    


Шумахер може да остане във вегетативно състояние

/КРОСС/ След излизането си от комата седемкратният шампион от "Формула 1" Михаел Шумахер може да остане във вегетативно състояние, съобщиха австрийски медии. От своя страна семейството на бившия състезател заявява, че „той е боец и няма да се откаже". Вече три седмици Шумахер е в кома след травма на главата по време на ски спускане във френските Алпи. Доколкото в такива случаи, за да се възстанови мозъчното увреждане, лекарите поставят пациентите в изкуствена кома в продължение на не повече от две седмици, в медиите започнаха да звучат опасенията, че състоянието на Шумахер е толкова сериозно, че може съзнанието му да не се върне никога.Австрийският новинарски сайт Format.at твърди, че приятели и роднини Шумахер се опасяват, че след извеждането му от изкуствената кома, той може да остане във вегетативно състояние, предизвикано от т.нар. апалически синдром. Съзнанието при такъв болен напълно отсъства, мозъкът нищо не произвежда и не възприема и това състояние може да продължи с години.Лекарите все още се страхуват да правят прогнози за състоянието на Шумахер и когато точно ще го изведат от състоянието на изкуствена кома . По-рано някои медии спекулират, че Шумахер може да остане завинаги в кома. Сайтът отбелязва, че в момента Шумахер се храни със сонда, а позицията на леглото му се променя периодично, за да се избегнат раните от залежаване.

81% от българите почиват само през лятото

Продължителните зимни почивки остават слабо популярни.

ЕКОФИН ще обсъжда изпълнението на Пакта за растеж и работни места

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси, което ще се...

Актът на „Атака” има морална стойност

Днешното решение на народните представители групата на "Атака" за отказ от депутатския имунитет няма юридически последствия. Това призна в интервю за BPost.bg депутатът Станислав Станилов. Според него, актът има "само морална стойност".

След 3 г. страдания – дойде ден на надежда!

На форума, прочул се като Женева-2, присъстват над 40 външни министри от целия свят, а целта е постигане на мир в размирната Сирия.

Прокуратурата доволна от доклада на ЕК

Държавното обвинение ще инициира дискусия за реформите

    


Янаки Стоилов: Прекратени са преките атаки срещу съдебната власт от страна на изпълнителната

Знаете, че коментарите в Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на
Република България, който беше представен, обхващат период от година и половина.
Очаква се следващият доклад да бъде публикуван след около година. Поради тази причина не трябва да се правят еднозначни коментари.
Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за Знаете, че коментарите в Доклада за сътрудничество и съответствие по напредъка на Република България, който беше представен, обхващат период от година и половина. Очаква се следващият доклад да бъде публикуван след около година. Поради тази причина не трябва да се правят еднозначни коментари. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за

Средновековните монаси измислили съвременните диети

Най-популярните диети са били известни още преди 500 години. Това твърди историкът Андрю Жотисчки от университета в Ланкастер (Великобритания), проучил документи, съхранявани в архивите на Оксфорд.
Диетите 5:2 и DODO, които спазва световни знаменитости като Бионсе, Бенедикт Къмбърбач, са измислени от монаси и отшелници за прочистване на тялото и ума.
При диетата 5:2 пет дни от седмицата се яде умерено, като може да се приемат и животински продукти. В останалите два дни тялото трябва да се пречисти от погълнатите токсини, затова ако се хапва твърда храна, то тя трябва да е с растителен произход и да бъде лека.
Средновековните отшелници са имали подобен стереотип на хранене, като два дни от седмицата са се посвещавали задължително на прочистването на организма от изяденото през останалите пет. Тогава са живеели на вода и молитви в името на връзката между човешкото и бога.
Известната диета DODO има почти същите принципи. В нея по таблица се изчисляват дните от седмицата, които са отредени на „изчистване”, като се сумира вида на погълнатите храни в последно време, количествата и приетите калории.
Има и още едно сходство между храненето на настоящите звезди и средновековните монаси – сезонни и местни плодове и зеленчуци, както и диви горски плодове и билки./КРОСС/

Движението в междугарието Яна - Мусачево е възстановено

Движението в междугарието Яна - Мусачево е възстановено, след като товарен влак дерайлира миналия петък заради откраднати скрепителни елементи от железния път. За своевременното възстановяване на железопътната линия и осигуряване на проходимостта й по 12 часа на ден са работели екипи от около 50 служители на Националната компания за железопътна инфраструктура.

Ръководството на "Пристанище Русе" се амбицира за привличането на нови товари

Готвят "Пристанищен комплекс - Русе" за най-големия логостичен център у нас за съхраняване и разпределение на селскостопанска техника

    


МВР ще заложи на борбата с битовата престъпност

МВР ще се съсредоточи през 2014 година в борбата с битовата престъпност, обеща вътрешният министър Цветлин Йовчев, който бе изслушан във Вътрешната парламентарна комисия. МВР-шефът призна, че не е доволен от резултатите и изрази надежда на по-добри резултати срещу битовата престъпност в следващите няколко месеца.

Западът трябва да изтръгне Украйна от хватката на Путин

За много украинци сметките на президента Виктор Янукович може би изглеждат неразбираеми. След като предизвика масово протестно движение с решението си да откаже споразумение за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, изглеждаше, че той може да устои на протестите с приемането на голямо спасително предложение от руския президент Владимир Путин.   Сега обаче Янукович успя да съживи и засили бунта срещу себе си, като прокара през парламента редица мерки, целящи да обявят за незаконни опозиционните демонстрации. Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Киев в неделя, а стотици бяха ранени при сблъсъци с милицията.   Янукович вероятно няма усет за украинската политика, въпреки че повече от десетилетие ръководи една от водещите партии в страната. Или може би не следва свой сценарий, а този на Путин.   Репресивните нови ограничения, криминализиращи действия като носене на каски и опъване на палатки на обществени места, много приличат на стратегията, която руският лидер използва, за да потуши масовите демонстрации срещу неговото управление през 2011 и 2012 г. Янукович даже прие разпоредбите, които Русия наложи на неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина.   Тези правила са плод на параноидното убеждение на Путин, че продемократичните движения в страната му и на други места са резултат от заговори на западни правителства.   Това не е първият път, когато Янукович позволява на Путин да бъде негов кукловод. През 2004 г. той беше кандидат за президент на избори, които руските тайни служби се опитаха да манипулират по начина, по който нагласяват изборите у дома.   Резултатът беше Оранжевата революция - масово въстание, което отхвърли измамата и прати Янукович в политическата пустош, докато той се съгласи да играе по демократичните правила. Не е ясно дали сегашните протести могат да доведат до същия резултат - отчасти защото някои войнствени опозиционери, подкрепяни от организирани от правителството провокатори, нападат милицията и подпалват автомобили, очерняйки мирния преди това облик на протестното движение.   Западните правителства не могат да управляват събитията в Украйна, каквото и да си мисли Путин. Но те биха могли да направят много повече от това, което правят в момента, за да не допуснат една страна, която се беше насочила към интеграция с демократичния Запад, да стане авторитарна колония на Кремъл подобно на съседен Беларус.   Обезсърчените лидери на Европейския съюз, изглежда, изоставят Украйна тъкмо в момента, когато би трябвало да действат, за да спрат репресиите на Янукович. Те биха могли да направят това, като подготвят санкции срещу президента и неговото обкръжение, които да бъдат наложени, ако бъде използвано насилие срещу протестиращите, и като изпратят специален представител, който да притисне двете страни да се отнесат сериозно към преговорите, които засега са непоследователни.   Правителството на Обама е малко по-дейно - то призовава Янукович да отмени антипротестното законодателство и намеква, че може да има санкции. Но Вашингтон също така би трябвало да признае ролята на Путин, който се опитва да наложи своя авторитарен модел на страна, мъчеща се да стане истинска демокрация, и да му потърси сметка за това.   По БТА.

Министър иска не по-ниски присъди за жп кражби, а по-прецизен закон


Не по-ниски присъди, а по-прецизни текстове в Наказателния кодекс за кражбите на жп инфраструктура предлага министърът на транспорта Данаил Папазов, се разбра от думите му пред транспортната комисия в Народното събрание. 

Той беше попитан от депутата от ГЕРБ и негов предшественик на министерския пост Ивайло Московски дали предлага намаление на наказанието за това деяние от сегашните между 5 и 15 години затвор и дали е разпореждал на служителите си вече да не третират железопътната...

Протест в защита на Странджа ще има тази вечер


Нов протест в защита на природен парк Странджа ще има тази вечер от 18.00 ч. Началната точка е паметникът на патриарх Евтимий (известен като Попа).

"Приятели, време е отново да застанем зад Странджа и срещу унищожаването на природата и държавата ни от властта на мафията", призовават организаторите от страницата на събитието във фейсбук.

Повод за силно недоволството през последната седмица стана окончателното и необжалваемо решение на петчленния състав на ВАС, което отмени...

Нови 470 полицаи бяха уволнени в Анкара

Чистката в турските сили на реда продължава с пълна сила

НАП смени бележката за данъчната декларация

НАП промени служебната бележка, която трябва да приложим към данъчната декларация. В съобщение на сайта на приходната агенция обясняват, че това се случва заради зачестили въпроси от данъкоплатци дали на редовете едно и четири от документа трябва да се вписва брутния размер на дохода или сумата след приспадане.

От формуляра преди промяната ... НАП промени служебната бележка, която трябва да приложим към данъчната декларация. В съобщение на сайта на приходната агенция обясняват, че това се случва заради зачестили въпроси от данъкоплатци дали на редовете едно и четири от документа трябва да се вписва брутния размер на дохода или сумата след приспадане. От формуляра преди промяната ...

НАП смени бележката за данъчната декларация

НАП промени служебната бележка, която трябва да приложим към данъчната декларация. В съобщение на сайта на приходната агенция обясняват, че това се случва заради зачестили въпроси от данъкоплатци дали на редовете едно и четири от документа трябва да се вписва брутния размер на дохода или сумата след приспадане.

От формуляра преди промяната ... НАП промени служебната бележка, която трябва да приложим към данъчната декларация. В съобщение на сайта на приходната агенция обясняват, че това се случва заради зачестили въпроси от данъкоплатци дали на редовете едно и четири от документа трябва да се вписва брутния размер на дохода или сумата след приспадане. От формуляра преди промяната ...

Британският посланик за доклада на ЕК: Румъния се справя много по-добре

Румъния определено се справя много по-добре от България. Това написа британският посланик в София Джонатан Алън в туитър по повод публикуваните евродоклади по механизма за сътрудничество и проверка за двете страни.

Румъния определено се справя много по-добре от България. Това написа британският посланик в София Джонатан Алън в туитър по повод публикуваните евродоклади по механизма за сътрудничество и проверка за двете страни. "България рискува да изостане, ако напредъкът на Румъния я доведе до изход от механизма", смята Алън. "Докладът на ЕК е депресира

Британският посланик за евродоклада: Румъния се справя много по-добре от България

Румъния определено се справя много по-добре от България. Това написа британският посланик в София Джонатан Алън в туитър по повод публикуваните евродоклади по механизма за сътрудничество и проверка за двете страни.

"България рискува да изостане, ако напредъкът на Румъния я доведе до изход от механизма", смята Алън.

"Докладът на ЕК е депресира Румъния определено се справя много по-добре от България. Това написа британският посланик в София Джонатан Алън в туитър по повод публикуваните евродоклади по механизма за сътрудничество и проверка за двете страни. "България рискува да изостане, ако напредъкът на Румъния я доведе до изход от механизма", смята Алън. "Докладът на ЕК е депресира

Сексът клати политиката

Напоследък не минава и година, без някой шумен секс скандал да разтърси света на политиците.Съвсем в началото на 2014 г. гръмна аферата на френския президент Франсоа Оланд с актрисата Жюли Гайе. През 2013 г. като извънбрачни полови атлети се изявиха американският топ генерал Дейвид Петреъс и вече бившият чешки премиер Петър ... Напоследък не минава и година, без някой шумен секс скандал да разтърси света на политиците.Съвсем в началото на 2014 г. гръмна аферата на френския президент Франсоа Оланд с актрисата Жюли Гайе. През 2013 г. като извънбрачни полови атлети се изявиха американският топ генерал Дейвид Петреъс и вече бившият чешки премиер Петър ...

Мирната конференция "Женева-2" започна с обвинения

Сирийската опозиция и САЩ заявиха, че Башар Асад трябва да се оттегли от властта

    


Новият Закон за туризма премахва безсрочната категоризация на хотели

Няма да има Държавно предприятие “Български туризъм”, което да се грижи ра маркетинга и рекламата на България като туристическа дестинация. Това става ясно от публикувания проектовариант за новия Закон за туризма.

През февруари 2011 г. от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) представиха вариант на Закона за туризма, като създаването на държавното дружество за реклама беше в основата на закона. В новия вариант на новия закон, такава органзация не съществува.

Какво ново в новия Закон за туризма?

Край на безсрочната категоризация
В новия закон е записано, че категоризацията на местата да настаняване от всякакъв вид, заведенията, ски пистите и др.  ще важи пет години. В настоящия закон е записано, че тя е безсрочна.

Увеличават се правомощията на Националния съвет по туризъм (НСТ)
Според новия закон, в НСТ ще участват зам.-министър от всяко едно от министерствата в страната, председателят на Комисията за защита на потребителите; изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните; изпълнителният директор на Националната агенция за приходите; по един представител на всяка организация за управление на туристическите райони; на националните браншови туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър (НТР); на продуктовите и на професионалните туристически сдружения, вписани в НТР и др.

Освен това НСТ ще изразява становища и дава предложения по въпроси, свързани с маркетинга и рекламата на България като туристическа дестинация.

Областният управител – с нова функция

Той ще провежда държавната политика в туризма на територията на областта и ще отговаря за създаването на стратегии и програми за развитието на туризма в региона, а общинският съвет ще продължава да приема годишната програма за развитието на туризма. Освен, че ще трябва да изпълнява задълженията, разписани в настоящия закон, кметът на всяка община в страна, ще бъде задължен всеки месец да изпраща информацията за категоризираните туристически обекти на територията на общината на МИЕТ.

Туристическите сдружения
Според настоящия Закон за туризма туристическите сдружения се вписват в НТР, без в закона да е разписано спазването на определени изисквания за членската маса и дейността. Освен това не са посочени какви документи трябва да представят сдруженията за вписване в регистъра и др. Затова към момента в НТР на практика са вписани всички сдружения, които са заявили желанието си за това и техният брой е над 140, без от вписвания да се гарантира, че сдруженията осъществяват реална дейност.

В новия закон е записано, че за да бъде вписано едно сдружение в НСТ трябва да представи: заявление по образец, подадено в МИЕТ, препис от съдебното решение за регистрация, копие на удостоверението за актуално състояние, копие от действащия устав на сдружението, списък на членовете на сдружението, информация за платения членски внос. В закона е разписано и какви трябва да са конкретните действия на сдруженията и участието им в изготвянето на различни програма и политики за развитието на туризма на местно и/или национално ниво.
Всяка календарна година, в срок до 31 май, представляващият сдружението трябва да подаде в МИЕТ официална декларация за действителния брой членове, платения от тях членски внос и доказателства за редовен организационен живот. В противен случай организацията се заличава от регистъра.
Според Чл. 48. от новия закон, туристическите сдружения могат да бъдат:
1. регионални или местни;
2. браншови или продуктови;
3. професионални.

Новост в закона – Туристическите райони
Законопроектът предвижда туристическите райони да бъдат съобразени с общинските административни граници, като територията на една община няма да може да бъде разделяна между два района и няма да може да принадлежи едновременно към два различни туристически района. Районите ще имат наименование, лого и слоган. Всеки район ще се управлява от Организации за управление на туристическите райони (ОУТР). В закона обаче не е посочено кои са районите.

Туристическите информационни центрове ще бъдат обединени в единна мрежа

Новият закон предвижда формиране на Национална мрежа на туристическите информационни центрове (ТИЦ).  Центровете ще се включват в мрежата доброволно, ако отговарят на определени изисквания. Предвижда се разработването на наредба за единните стандарти за работа на ТИЦ, които те да спазват като например: да използват отличителен знак (лого), като част от външната декорация на помещението; да обозначат ясно часовете на работно време; да разполагат с интерактивно табло, екрани и др. Само центрове, които са част от Националната мрежа ще могат да се обозначават като „туристически информационен център”.

Туроператори, регистрирани извън България ще могат да упражняват дейност в страната
Законопроектът дава възможност на лица, регистрирани по съответното законодателството на друга държава – членка на ЕС или на държава от ЕИП да упражняват дейност като туроператор или туристически агент и да извършват хотелиерство.

Въвежда се подаване на заявленията за регистрация за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност и по електронен път.

Въвежда се сключване на договор за организирано туристически пътуване с обща цена и по електронен път, както и издаването на електронен туристически ваучер и електронна резервационна бланка.

Законопроектът въвежда и възможността за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност само по електронен път (чрез сайт). Това означава, че сайтове за групово пазаруване, които действат като туристически агенти, трябва да притежават регистрация за извършване на този вид дейност.

Въвеждат се нови видове туристически обекти, подлежащи на категоризиране: „апартаментни туристически комплекси”, „хостели” и „апартаменти за гости”. Предлага се наименованията на съществуващите туристически обекти „туристическо селище”, „самостоятелни стаи”, „къща” и „балнео хотел” да се променят съответно на „туристически комплекс”, „стаи за гости”, „къща за гости” и „медицински СПА хотел”.

Отпада категоризацията за плажовете, която в значителна степен дублира съответните концесионни договори и е нецелесъобразен регулаторен режим, казват от МИЕТ.

Туристически услуги в СПА, уелнес и таласотерапевтичните центрове, дейността на екскурзоводите, ски инструкторите, планинските водачи и др. ще подлежат на сертифициране. Абревиатурите “СПА” и обозначенията “Медцински СПА”, “СПА” и “Уелнес” ще имат право да ползват само лицата, сертифицирани от министерството.

Законопроектът въвежда основни правила за упражняване на професиите “Екскурзовод”, “Планински водач” и “Ски инструктор”, като за всяка професия ще бъде приета отделна наредба, която ще посочва изискванията, условията и реда за придобиване на правоспособност за упражняване на професиите.

Предложения по проектозакона може да се изпращат в 14-дневен срок на имейл: ma.ivanova@mee.government.bg. Новият вариант на закона можете да видите тук. /touristmedia.info/

Денят в снимки

Дядовден в русенско село и малка коала в Дуисбург

    


Откриват изложба във Варна със снимките, участвали във фотоконкурса „Игрите по света” 2014

По случай приключването на първия етап от международния фотоконкурс „Игрите по света” 2014, Алианс франсез Варна и музей "Стара Варна" организират колективна изложба с 44-те снимки, взели участие в първия кръг на международния фотоконкурс „Игрите по света” 2014, иницииран за 4-та поредна година от Фондация Алианс Франсез Париж.

Меглена Кунева: Докладът на ЕК е пореден знак, че нещата са в наши ръце

Докладът на Европейската комисия е поредният много силен знак за това, че нещата са в нашите ръце, че става въпрос за анализи, а анализите ги имаме и ги имаме не отскоро. Това каза за Фокус Меглена Кунева, първият български еврокомисар и лидер на Движение „България за гражданите". 

„С анализи, които обаче никой 
Докладът на Европейската комисия е поредният много силен знак за това, че нещата са в нашите ръце, че става въпрос за анализи, а анализите ги имаме и ги имаме не отскоро. Това каза за Фокус Меглена Кунева, първият български еврокомисар и лидер на Движение „България за гражданите". „С анализи, които обаче никой

НОИ отчита спад на регистрираните трудови злополуки през 2013 г.

За миналата година са регистрирани 92 смъртни случая, както и 12 злополуки, довели до инвалидност

    


Повече от 30 милиона долара са събрани за възстановяването на руския манастир на Атон

Москва. Над 1 милиард рубли (над 30 милиона долара) бяха събрани през последните години за възстановяването на руския манастир Св. Пантелеймон на Атон, заяви руския премиер Дмитрий Медведев на заседанието на обществено-попечителския съвет на светата обител, съобщи РИА Новости. В продължение на две години премиерът ръководи реконструкциите на манастирските сгради. Планира се, всички работи по реконструкцията на манастира на Атон,  да бъдат приключени  през 2016 година към важната дата – 1000-годишнина на светата обител. Медведев разказа, че в последно време на територията на манастира бяха реконструирани сградите и изграден нов път. Според думите му, още тази година трябва да бъдат довършени планираните работи, включително и създаването на съвременна инфраструктура, която е толкова важна за манастира. На свой ред, руския Патриарх Кирил, който през юни на 2013 година посети Атон, отбеляза, че в манастира Св. Пантелеймон през последните години са били проведени  "огромно количество възстановителни работи на много високо ниво" и организирана сериозна научна реставрация. "Монасите са изобретателен народ, поради което, много от техническите нововъведения са прилагани първо в манастирите и на Атон

Последната зелена площ става гето!

Жители на квартал „Възраждане” във Варна излизат на протест в четвъртък срещу проекта за застрояване на зелена площ.

Олимпийски комитети в ЕС получиха заплахи

Заплахите дошли по имейл в Германия, Италия, Унгария и Словения

81% от българските туристи почиват само през лятото

София /КРОСС/ Мнозинството от българските туристи отделя средства за почивка единствено през лятото, показват данните на онлайн туристическа агенция eSKY.bg. 81% от сънародниците ни, които са почивали през 2013 година, са направили това в месеците юни, юли, август и септември. В същото време, продължителните зимни почивки остават слабо популярни сред българите, показват данните от представителното проучване. По-сериозен поток от туристи, по традиция, се наблюдава за уикенд пътуванията към родните ни зимни курорти.Специалистите отбелязват, че България остава и топ дестинацията за почивки през 2013 година. 59% от българите продължават да залагат на родното поради по-ниските цени за транспорт и настаняване. 12% от почиващите твърдо посочват, че биха изкарали ваканцията си единствено в чужбина, а 29% успяват да почиват и у нас, и зад граница. През изминалата година нашите сънародници са пътували с цел почивка най-често до съседните Гърция и Турция, които предлагат отличен баланс между цена и обслужване. Италия и Испания се нареждат на трето и четвърто място по популярност сред сънародниците ни, основно поради възможностите за културен и исторически туризъм.Най-ниската цена пък се оказва водещият мотив за избор на дестинация за почивка, показва още изследването. Цели 69% от българите са отделили под 1 000 лева от бюджета си за почивки през лятото или зимата, а 27% са похарчили под 499 лв. за отдих

Дълговете на БДЖ намалели с 89 милиона, възлизат на 625 милиона лева

Състоянието на БДЖ е тежко и в момента. Общите задължения на БДЖ, въпреки че бяха намалени с повече от 89 милиона лева, възлизат на 625 милиона лева, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента. „От тях 89 милиона лева са към НКЖИ Състоянието на БДЖ е тежко и в момента. Общите задължения на БДЖ, въпреки че бяха намалени с повече от 89 милиона лева, възлизат на 625 милиона лева, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента. „От тях 89 милиона лева са към НКЖИ

Грипът повали и касиера, източил 21 млн. от банка

Делото срещу бившия касиер от Алфа Банк Петко Митевски отново бе отложено, заради разболяване на подсъдимия.

Кунева: Докладът на ЕК е силен знак, че нещата са в наши ръце

Докладът на Европейската комисия е поредният много силен знак за това, че нещата са в нашите ръце, че става въпрос за анализи, а анализите ги имаме и ги имаме не отскоро. Това каза за Фокус Меглена Кунева, първият български еврокомисар и лидер на Движение „България за гражданите Докладът на Европейската комисия е поредният много силен знак за това, че нещата са в нашите ръце, че става въпрос за анализи, а анализите ги имаме и ги имаме не отскоро. Това каза за Фокус Меглена Кунева, първият български еврокомисар и лидер на Движение „България за гражданите". „С анализи, които обаче никой

Впечатляващи снимки и лесно споделяне с новите смарт фотоапарати на Samsung от серията WB

/КРОСС/ Да правиш впечатляващи снимки вече е наистина лесно - благодарение на преносимия дизайн и уникалните възможности за увеличение на модела WB35F. Със своята мека светкавица и очарователен дизайн WB50F е фотоапарат, на който може да се наслаждава цялото семейство. Правете прекрасни снимки без усилие, с мощния зум на Samsung WB350F и ги споделяйте веднага чрез набора от интуитивни социални функции.Достигнете върхове във фотографията с 35х оптичния зум на WB1100F.Комбинирайки Super 60x оптично увеличение с удобен Dual Grip дизайн (двойно захващане), Samsung WB2200F е страхотно устройство за фотографиране и споделяне на изображения, независимо от времето и мястото София - 22 януари 2014 г. - На CES в Лас Вегас, Samsung Electronics Co. Ltd представи няколко нови модела от семейството на WB компактни фотоапарати с оптично увеличение - WB35F, WB50F, WB350F, WB1100F и WB2200F, които ще са налични и в България през март месец 2014г. Модерните NFC и Wi-Fi технологии на Samsung правят споделянето на изображение с приятелите и семейството по-лесно и забавно. Новата Tag & Go функция отвежда споделянето на едно ново ниво, свързвайки WB фотоапаратите със смартфони просто чрез докосване на двете устройства. Без да се изисква ръчна настройка, се активира набор от функции, с които прехвърлянето, споделянето и запазването на снимките в архив става много лесно

Тефтер с неясен произход провокира съмнения за чадър над Цар Киро

Анонимно разпространени в медиите копия от няколко страници от предполагаем тефтер на ромския бос Кирил Рашков, известен с прозвището Цар Киро, провокираха в сряда въпроси към прокуратурата и службите за възможен политически чадър заради негови партийни връзки. От Пловдивската окръжна прокуратура реагираха след няколко часа с информацията, че са се самосезирали и по случая е образуване проверка за корупция. "При извършените през м. септември 2011 г. в имотите на фамилията Рашкови претърсвания и изземвания по водени от Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Асеновград досъдебни производства такъв тефтер не е бил изземван като веществено доказателство", уточняват от държавното обвинение в сряда. Коментирайки назряващия пореден компроматен скандал, бившият шеф на ГДБОП и директор на митниците по времето на ГЕРБ Ваньо Танов заяви пред бТВ, че въпросните документи били в службите, откакто били намерени при вълненията в пловдивското село Катуница и погрома над дома на Цар Киро през есента на 2011 г. В същото време зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, чието име е цитирано на няколко места в пресниманите пасажи от тефтера заедно с различни суми пари, определи тефтера като "политически пасквил", но пък се сети, че още през 2011 г. е предоставил на прокуратурата 500 страници с уличаващи данни за Рашков, които също били намерени при погрома над къщата му в Катуница. Самият Рашков категорично отрече пред БНТ да е притежавал подобен тефтер и предположи, че хора, близки до ГЕРБ, са скалъпили поредна политическа атака срещу него, защото "са гузни пред мен, защото ме вкараха в затвора". Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък анонсира своя проверка по случая, която засега установила, че "е имало някакъв такъв документ". Ваньо Танов: Това тефтерче е в службите от 2011 г. "От 2011 г. досега, до 2013 г., това тефтерче е било в службите и би трябвало те да извършват проверка върху всички тези лица, които фигурират в това тефтерче", каза Танов, като не пропусна да добави, че "може да бъде и провокация". По повод факта, че във въпросните копия от страници с неясен произход са цитирани имена на хора, съвпадащи с тези на митнически служители, той бе доста лаконичен: "Ами, за съжаление не мога да ви отговоря, защото в митниците има 3300 митничари и аз не ги познавам поименно, за да кажа тези имена дали са на митнически служители и тези митнически служители действащи ли са или не са действащи". "Вижте, Кирил Рашков в Катуница направи страшно много бели, и то си показа със случаите в Катуница. Тогава, на практика, след тези събития хора от младежката организация на БСП, страхувайки се, на практика ми дадоха тези 500 страници, които бяха намерени пред къщата на Кирил Рашков", допълни картината Явор Гечев. Той обаче не пожела да уточни характера на въпросните документи, "защото някои от тях наистина бяха парещи". "Обект са на прокуратурата и не е редно аз да ви казвам. Питайте какво става с тези документи, нямам представа, но аз съм си свършил собствения си граждански дълг", добави зам.-аграрният министър. Явор Гечев: Поне да ме бяха оценили по-високо от 500 лв. "Как да ви кажа, освен насмешка друго, на практика, това не може да предизвика в мен. Първо, той самият Кирил Рашков каза, че това не е истина. Второ, при мен даже малко смешно стои цялата история, защото, ако си спомняте, аз бях човекът след случая в Катуница, който внесе 500 страници срещу Кирил Рашков при главния прокурор. Т.е. ще ми се в българското общество да не оплюваме всичко. Сега, който го е направил това, надявам се, да излезе наяве, за да може най-малкото да го осъдя. Поне да ме бяха оценили по-високо от 500 лева за канцеларски материали", иронично коментира присъствието си в тефтера Явор Гечев. За да бъде по-убедителен, той демонстрира, че е положил усилия да анализира информацията от разпространените преснимани страници и изреди фактологичните несъответствия, които е открил. "Аз никога не съм заемал младежки пост в Пловдив. На всичкото отгоре в последната кампания съм водач на листата в Добрич. Преди това при общинските избори не съм се кандидатирал за нищо. Там пише, че Захари Георгиев за цялата област отговаря... Той никога не е отговарял за цялата област, винаги е бил само градски председател в Пловдив", обобщи Гечев, добавяйки, че "това е стопроцентов, как да кажа, политически пасквил, който някой си е играл, за да го направи". Цветлин Йовчев: Имало е някакъв такъв документ Малко по-късно през деня вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред журналисти, че вече е разпоредил в МВР да бъде извършена проверка по повод появата на въпросното тефтерче. "Разпоредил съм проверка, както и помолих Владимир Писанчев да извърши проверка. До момента проверката показва, че е имало някакъв такъв документ (или как да го нарека), за наличието на който е бил уведомен бившият вътрешен министър, и такъв документ е предоставен в бившата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", обясни силовият вицепремиер, с което до някъде потвърди думите на Ваньо Танов. Йовчев добави още, че "като че ли не са взети никакви мерки" и дейности по този сигнал, както и че не е била уведомена прокуратурата. Не обясни обаче повече детайли от проверката в МВР, нито кога би трябвало да приключи окончателно. Кирил Рашков отрече да е притежавал подобен тефтер "Този тефтер не е мой. Нямам такъв тефтер", заяви преди него самият Кирил Рашков пред БНТ, добавяйки, че "има наука графология, която може да го докаже". Според него въпросното тефтерче било скалъпено и извадено в публичното пространство от хора, свързани с ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов, които са го вкарали в затвора, а сега го атакували политически. "Това са хора, които са гузни пред мен, защото ме вкараха в затвора, защото ме обвиняваха в неща, които не съм извършил – нито опит за убийство, нито закана за убийство", каза още Рашков, който наскоро излежа присъдата си от 2 и половина години затвор за закана с убийство, наложена му след размириците в Катуница преди повече от две години. "Искам да ви припомня, че Цветан Цветанов през 2011 г. се надяваше подобни документи да изгорят в пожара в Катуница", накратко се включи с коментар по темата и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, цитиран от сайта "Оффнюз". Кирил Рашков бе осъден и за неприличен жест към медиите по време на едно от заседанията по делото му. Съдът призна него и съпругата му и за виновни по обвинение за укриване на данъци. Внукът му Кирил Рашков също получи 2-годишна ефективна присъда, но за опит за убийство. Митничари, данъчни, полицаи, сметки и телефони Сред записките от въпросното тефтерче личат имената Димо Боев от Митница Пловдив, Иванка Тенева от НАП, Таня Лачева, Атанас Димитров, Краси Цветков, Георги Димитров и други. Те попадат в графата "Плащане – март", като встрани са посочени различни суми, вариращи от 250 до 2000 евро. Споменават се и фирми, като "Булмил три", "Евростандарт", "Наркооп", както и различни проверки. Впечатление правят и откъслечни цитати, като "Митница свободна зона среща ??? ГЕРБ (Таня) и БСП Захари. Да носи за Татяна нов номер + 2000 лв.", "Явор Гечев - 500 канцеларски материали" и "Деян Тодоров - 12 000 брош. плакати". Изреждат се и телефонни номера при извънредни случаи - Диана Стоянова - Митница, Татяна Лачева - Митница акциз, Димо Боев - Митница, Георги Димитров - ОГП, Митко Влахов - БОП, Митко Малкия (Катуница), Тони Спасов - Полиция, Иванка Тенева - НАП, Краси Димитров - счетоводство, Борис Лачев - бандероли.

Тефтер с неясен произход провокира въпроси за чадър над Цар Киро

Анонимно разпространени в медиите копия от няколко страници от предполагаем тефтер на ромския бос Кирил Рашков, известен с прозвището Цар Киро, провокираха в сряда въпроси към прокуратурата и службите за възможен политически чадър заради негови партийни връзки. Коментирайки назряващия пореден компроматен скандал, бившият шеф на ГДБОП и директор на митниците по времето на ГЕРБ Ваньо Танов заяви пред бТВ, че въпросните документи били в службите, откакто били намерени при вълненията в пловдивското село Катуница и погрома над дома на Цар Киро през есента на 2011 г. В същото време зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, чието име е цитирано на няколко места в пресниманите пасажи от тефтера заедно с различни суми пари, определи тефтера като "политически пасквил", но пък се сети, че още през 2011 г. е предоставил на прокуратурата 500 страници с уличаващи данни за Рашков, които също били намерени при погрома над къщата му в Катуница. Самият Рашков категорично отрече пред БНТ да е притежавал подобен тефтер и предположи, че хора, близки до ГЕРБ, са скалъпили поредна политическа атака срещу него, защото "са гузни пред мен, защото ме вкараха в затвора". Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък анонсира своя проверка по случая, която засега установила, че "е имало някакъв такъв документ". Ваньо Танов: Това тефтерче е в службите от 2011 г. "От 2011 г. досега, до 2013 г., това тефтерче е било в службите и би трябвало те да извършват проверка върху всички тези лица, които фигурират в това тефтерче", каза Танов, като не пропусна да добави, че "може да бъде и провокация". По повод факта, че във въпросните копия от страници с неясен произход са цитирани имена на хора, съвпадащи с тези на митнически служители, той бе доста лаконичен: "Ами, за съжаление не мога да ви отговоря, защото в митниците има 3300 митничари и аз не ги познавам поименно, за да кажа тези имена дали са на митнически служители и тези митнически служители действащи ли са или не са действащи". "Вижте, Кирил Рашков в Катуница направи страшно много бели, и то си показа със случаите в Катуница. Тогава, на практика, след тези събития хора от младежката организация на БСП, страхувайки се, на практика ми дадоха тези 500 страници, които бяха намерени пред къщата на Кирил Рашков", допълни картината Явор Гечев. Той обаче не пожела да уточни характера на въпросните документи, "защото някои от тях наистина бяха парещи". "Обект са на прокуратурата и не е редно аз да ви казвам. Питайте какво става с тези документи, нямам представа, но аз съм си свършил собствения си граждански дълг", добави зам.-аграрният министър. Явор Гечев: Поне да ме бяха оценили по-високо от 500 лв. "Как да ви кажа, освен насмешка друго, на практика, това не може да предизвика в мен. Първо, той самият Кирил Рашков каза, че това не е истина. Второ, при мен даже малко смешно стои цялата история, защото, ако си спомняте, аз бях човекът след случая в Катуница, който внесе 500 страници срещу Кирил Рашков при главния прокурор. Т.е. ще ми се в българското общество да не оплюваме всичко. Сега, който го е направил това, надявам се, да излезе наяве, за да може най-малкото да го осъдя. Поне да ме бяха оценили по-високо от 500 лева за канцеларски материали", иронично коментира присъствието си в тефтера Явор Гечев. За да бъде по-убедителен, той демонстрира, че е положил усилия да анализира информацията от разпространените преснимани страници и изреди фактологичните несъответствия, които е открил. "Аз никога не съм заемал младежки пост в Пловдив. На всичкото отгоре в последната кампания съм водач на листата в Добрич. Преди това при общинските избори не съм се кандидатирал за нищо. Там пише, че Захари Георгиев за цялата област отговаря... Той никога не е отговарял за цялата област, винаги е бил само градски председател в Пловдив", обобщи Гечев, добавяйки, че "това е стопроцентов, как да кажа, политически пасквил, който някой си е играл, за да го направи". Цветлин Йовчев: Имало е някакъв такъв документ Малко по-късно през деня вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред журналисти, че вече е разпоредил в МВР да бъде извършена проверка по повод появата на въпросното тефтерче. "Разпоредил съм проверка, както и помолих Владимир Писанчев да извърши проверка. До момента проверката показва, че е имало някакъв такъв документ (или как да го нарека), за наличието на който е бил уведомен бившият вътрешен министър, и такъв документ е предоставен в бившата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", обясни силовият вицепремиер, с което до някъде потвърди думите на Ваньо Танов. Йовчев добави още, че "като че ли не са взети никакви мерки" и дейности по този сигнал, както и че не е била уведомена прокуратурата. Не обясни обаче повече детайли от проверката в МВР, нито кога би трябвало да приключи окончателно. Кирил Рашков отрече да е притежавал подобен тефтер "Този тефтер не е мой. Нямам такъв тефтер", заяви преди него самият Кирил Рашков пред БНТ, добавяйки, че "има наука графология, която може да го докаже". Според него въпросното тефтерче било скалъпено и извадено в публичното пространство от хора, свързани с ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов, които са го вкарали в затвора, а сега го атакували политически. "Това са хора, които са гузни пред мен, защото ме вкараха в затвора, защото ме обвиняваха в неща, които не съм извършил – нито опит за убийство, нито закана за убийство", каза още Рашков, който наскоро излежа присъдата си от 2 и половина години затвор за закана с убийство, наложена му след размириците в Катуница преди повече от две години. "Искам да ви припомня, че Цветан Цветанов през 2011 г. се надяваше подобни документи да изгорят в пожара в Катуница", накратко се включи с коментар по темата и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев, цитиран от сайта "Оффнюз". Кирил Рашков бе осъден и за неприличен жест към медиите по време на едно от заседанията по делото му. Съдът призна него и съпругата му и за виновни по обвинение за укриване на данъци. Внукът му Кирил Рашков също получи 2-годишна ефективна присъда, но за опит за убийство. Митничари, данъчни, полицаи, сметки и телефони Сред записките от въпросното тефтерче личат имената Димо Боев от Митница Пловдив, Иванка Тенева от НАП, Таня Лачева, Атанас Димитров, Краси Цветков, Георги Димитров и други. Те попадат в графата "Плащане – март", като встрани са посочени различни суми, вариращи от 250 до 2000 евро. Споменават се и фирми, като "Булмил три", "Евростандарт", "Наркооп", както и различни проверки. Впечатление правят и откъслечни цитати, като "Митница свободна зона среща ??? ГЕРБ (Таня) и БСП Захари. Да носи за Татяна нов номер + 2000 лв.", "Явор Гечев - 500 канцеларски материали" и "Деян Тодоров - 12 000 брош. плакати". Изреждат се и телефонни номера при извънредни случаи - Диана Стоянова - Митница, Татяна Лачева - Митница акциз, Димо Боев - Митница, Георги Димитров - ОГП, Митко Влахов - БОП, Митко Малкия (Катуница), Тони Спасов - Полиция, Иванка Тенева - НАП, Краси Димитров - счетоводство, Борис Лачев - бандероли.

ГЕРБ: Докладът на ЕК е по-критичен от предишните два

Значително по-критичен и негативен доклад от предишните два видя бившият правосъден министър на ГЕРБ Диана Ковачева.Последните осем месеца бяха категорично загубени за съдебната реформа, отсече бившият министър и каза, че има непоследователност от сегашното правителство.Ковачева видя положителни оценки на Брюксел само за мандата на ГЕРБ, най-вече при избора на нов ВСС и главен прокурор.

Да промениш съдбата си за секунди

Актрисата Лара Саба за най-провокативния филм в Sofia MENAR

    


ЦОП с 15 поребители повече на месец

 

Георги Върхатев - гл. социален работник  ЦОП

Георги Върхатев – гл. социален работник ЦОП

Около 180 потребители са ползвали услугите на Центъра за обществена подкрепа през 2013-та година. 10- 15 души повече от капацитета на месец са посещавали структурата към Общината.

Повечето от случаите, които са регистрирани в Центъра са пренасочвани от отдел ” Закрила на детето”.

 

Другата част от потребителите сами са потърсили услугите на звеното, уточниха от там.

През изминалата година бе изграден асансьор , който улеснява хората с увреждания. Освен това бе реконструирана и тоалетна за инвалиди, която отговаря на европейските стандарти.

Капацитетът на Центъра е 40 потребители месечно, но ползващите услугите на структурата са винаги повече, обясни  главният социален работник Георги Върхатев.

8 специалисти работят в звеното – психолози, социални работници, счетоводител и хигиенист.

Репортаж гледайте в новините

 

Анжелина Янева

Пускат късни автобуси по Сурва - ВИЖТЕ РАЗПИСАНИЕ

Пускат късни автобуси на 25 и 26 януари по време на ХХІІІ-я Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Заради фиестата през уикенда влаковете също ще се движат по седмичното си разписание.

Разписанията на градските №16 и №17 се запазват като в делнични дни, като рейсовете ще вървят през половин час. Последните курсове на шестнайсетката от центъра обаче ще бъдат в 23.05 ч. и 23.35 ч. Късните курсове за седемнайсетката от началната спирка са...

Продължава

Мариана Георгиева: Успехите на Гришата показват добрия синхрон между министерството и федерацията


Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева изпрати лични поздрави до тенисиста Григор Димитров за силното му представяне в Откритото първенство на Австралия. 

Тя не изпусна да изтъкне, че част от заслугите за класирането му на четвъртфиналите е с крият в "добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис".

 "За пореден път Григор Димитров показа на спортния свят, че мечтите стават реалност, когато човек е последователен и...

"Бертелсман": България излезе от рецесията с нисък дълг, но на висока социална цена


Очакванията за България, че ще излезе от глобалната икономическа криза със значително намален публичен дълг, но на много висока цена – висока бедност, нарастващо неравенство и отпадане на ученици от училище, напълно се реализираха. Това пише в частта за България в доклад на германската фондация "Бертелсман". В т.нар. индекс на трансформацията се анализаторите разглеждат период от две години и отбелязват, че тогава българският пазар на труда се е свил, нивата на заетост, макар и високи, не са...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване