Над 20 тона помощи получиха бежанците в Харманли

/КРОСС/ Над 20 тона помощи в храни и облекла получиха бежанците от лагера в Харманли. Дарението е осигурено след акция във Фейсбук на поляка Майкъл Боркиевич, съобщи БНР. Дарители са граждани на Германия, Испания и Англия, а транспортът е осигурен безплатно от полска транспортна фирма. Снимка: Булфото, всички права запазени 

Вкарват наркоманите в затвора, вместо да ги лекуват

Наркозависимите ще влизат в затвора, вместо да се лекуват, което излиза осем пъти по-евтино за държавата. Това алармираха представители на НПО по повод отпадането в Наказателния кодекс на института "маловажен случай" за притежанието на наркотично вещество.

Гаджев подписва със "Севастопол" за 2,5 години

Владимир Гаджев прие офертата на Севастопол и ще подпише договор за 2,5 години с украинския първодивизионен клуб, съобщи bTV.

Сделката ще стане факт, след като 26-годишният национал премине задължителните медицински изследвания в края на седмицата.

"Левски" вече постигна договорка за продажбата на играча, като "сините" ще получат около 500 хи Владимир Гаджев прие офертата на Севастопол и ще подпише договор за 2,5 години с украинския първодивизионен клуб, съобщи bTV. Сделката ще стане факт, след като 26-годишният национал премине задължителните медицински изследвания в края на седмицата. "Левски" вече постигна договорка за продажбата на играча, като "сините" ще получат около 500 хи

Lidl изхвърли Coca-Cola от рафтовете си в Германия

Ценовата война между германските дискаунтъри взема странни жертви

    


Очакван доклад: Напреднали сме, но много малко

Мониторингът за напредъка на България на Европейската комисия ще остане поне още една година. Европейската комисия обаче вече е казала "Да" на страната ни за Шенген.

Полицай спира шофьор за проверка, той го удря по лицето

23-годишен мъж е ударил полицейски служител в района на село Краище, Община Белица, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград.
Вчера по време на извършена рутинна проверка полицай от Разлог бил ударен в областта на лицето. Около 20:30 часа на същата дата, в района на бензиностанция в село Краище, е спрян за проверка лек 23-годишен мъж е ударил полицейски служител в района на село Краище, Община Белица, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Вчера по време на извършена рутинна проверка полицай от Разлог бил ударен в областта на лицето. Около 20:30 часа на същата дата, в района на бензиностанция в село Краище, е спрян за проверка лек

Credit Agricole продава бизнеса си в България на КТБ*

Френската Credit Agricole съобщи днес (22 януари), че се е съгласила да продаде българското си подразделение. Купувач е Корпоративна търговска банка ...

Стойността на брутната аграрна продукция за 2012 г. надхвърля 8,87 млрд. лева

Успешен старт на новия програмен период и стимулиране на изоставащи в развитието си сектори са приоритетите на земеделското министерство през 2014 г.

    


Credit Agricole продава бизнеса си в България на КТБ

Френската Credit Agricole съобщи днес (22 януари), че се е съгласила да продаде българското си подразделение. Купувач е Корпоративна търговска банка ...

Депутатите се заеха с Изборния кодекс

Зам.-шефът на Народното събрание Мая Манолова

Русия: Договорите за "Южен поток" ще се дооформят

Това ще стане с посредничеството на ЕК до 2016 г.

    


"Умните" проекти ще са приоритет в стратегията за малкия и средния бизнес

Записаното в стратегията ще се изпълнява с финансиране главно от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020г.

    


Страхил Ангелов за визитата си в Сирия: Не съм носил подаръци, а и на снимките съм без вратовръзка


"Не само, че не трябва да подавам оставка като председател на Групата за приятелство със Сирия. Напротив, това е истински председател – станах и отидох, въпреки че три години никой не беше ходил там". Така депутатът от БСП Страхил Ангелов, който късно снощи се върна от Сирия, коментира исканията на негови колеги от левицата и на външния министър Кристиян Вигенин за оставката му заради скандалната подкрепа за режима на Башар Асад. 

В предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин" Страхил...

17 катастрофи са регистрирани през денонощието във Варна

17 катастрофи са регистрирани във Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от "Пътна полиция" - Варна. При произшествията няма пострадали. Причинени са множество материални щети. Продължават ремонтните дейности на ул.

Бинев: Новото правителство не е по-различно от старото

/КРОСС/ „България няма никакъв напредък! ЕК казва нещо, което трябваше да е ясно на всички българи: новото правителство не е по-различно от старото, т.е. корупция, ширеща се престъпност и некадърност. БСП, ДПС и Атака не са алтернатива на предишната коалиция ГЕРБ и Атака, те са двете лица на една и съща монета!" - коментира Слави Бинев изводите, посочени в предварителния доклад на Комисията за България. Евродепутатът, който е представител на патриотичния съюз, формиран около НФСБ, беше потърсен за коментар от Информационното бюро на EFD по повод доклада на ЕК относно напредъка на страната ни в областите вътрешна сигурност и правосъдие. Той посочи непрозрачното избиране на Конституционния съд като основна причина за липсата на напредък и реформи в съдебната система. Незабавни промени в начина на избор на членове на ВСС и възможността да бъдат пряко избирани от народа, както и промяна в конституцията бяха посочени от него като незабавни мерки за справяне с проблема. Бинев за пореден път критикува и Европа: „От една страна, българските политици са тупани по рамото от европейските им колеги, а от друга- Комисията отправя сериозни критики. Подобно поведение от страна на европейските институции е лицемерно. Въпреки изключително тежката ситуация в България нямаше никаква активна намеса от страна на Европейския съюз

Официално: Гаджев отива в Украйна при Червенков

Владимир Гаджев прие офертата на Севастопол и ще подпише договор за 2,5 години с украинския първодивизионен клуб, съобщи bTV.

Сделката ще стане факт, след като 26-годишният национал премине задължителните медицински изследвания в края на седмицата.

Владимир Гаджев прие офертата на Севастопол и ще подпише договор за 2,5 години с украинския първодивизионен клуб, съобщи bTV. Сделката ще стане факт, след като 26-годишният национал премине задължителните медицински изследвания в края на седмицата. "Левски" вече постигна договорка за продажбата на играча, като "сините" ще получат около 500 хи

Асад няма да бъде на власт, обяви Кери на "Женева-2"

Конференцията е посветена на мирното уреждане на конфликта в Сирия.

Porsche с още по-големи амбиции за Macan

Вместо 50 000, германците очакват 80 000 продажби годишно

    


Кирил Рашков: Тефтерът е дело на хора от ГЕРБ


"Този тефтер не е мой. Нямам такъв тефтер." Това заяви в сутрешния блок на БНТ Кирил Рашков по въпроса за скандалното тефтерче, публикувано вчера. Той допълни, че и почеркът не е негов и че има наука Графология, която може да го докаже.

Избрани извадки от тефтер, за който се твърди, че е на Кирил Рашков, се появи в медиите вчера. Записките съдържат имена на политици, митничари, общественици, както и цитирани суми пари, които са им давани за услуги.

Рашков отрече да познава...

Омбудсманът за ЕК-доклада: Нито прокурор №1, нито ВСС могат да реформират съдебната система

16% от жалбите до омбудсмана са срещу работата на съдебната система. Това съобщи пред Фокус омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Поводът е доклъдът на Еврокомисията за слабия напредък в борбата срещу престъпността и корупцията у нас.Според Пенчев въпросният текст показва, че думите на дипломацията са изчерпани, защото през 16% от жалбите до омбудсмана са срещу работата на съдебната система. Това съобщи пред Фокус омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Поводът е доклъдът на Еврокомисията за слабия напредък в борбата срещу престъпността и корупцията у нас.Според Пенчев въпросният текст показва, че думите на дипломацията са изчерпани, защото през

Facebook губи до 80% от потребителите си до 2017 г.

Увлечението по социалните мрежи всъщност е заразно заболяване

    


Изпуснахме първите 7 години в ЕС

За първи път евродокладът за правосъдието и МВР в България не върши работа за вътрешнополитически битки. Защото критики има и за властта, и за опозицията. И за бивши, и за сегашни съдебни кадровици. Лоши са и едните, и другите.

 
И ако държавниците искат Европа да спре да ни бие с доклади, нека се държат държавнически. А не да омайват гражданит За първи път евродокладът за правосъдието и МВР в България не върши работа за вътрешнополитически битки. Защото критики има и за властта, и за опозицията. И за бивши, и за сегашни съдебни кадровици. Лоши са и едните, и другите. И ако държавниците искат Европа да спре да ни бие с доклади, нека се държат държавнически. А не да омайват гражданит

96 турски прокурори и съдии са преназначени

/КРОСС/ Докато турският парламент дебатира спорния закон за установяване на контрол върху съдебната система, близо сто прокурори и съдии са преназначени в рамките на нова чистка, предаде AFP, позовавайки се на местни медии. Висшият съвет на съдиите и прокурорите е отстранил 96 съдии и прокурори. Сред тях - петима главни прокурори и други високопоставени фигури, които са наблюдавали процесите срещу стотиците високопоставени военнослужещи, осъдени за заговор срещу правителството.

М. Попова: Незаконното използване на СРС-та е пошлост

, която не знам по какъв начин можем да преодолеем, за да въдворим порядък в обществото, заяви по БНР вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя не съжалява, че е на "Дондуков 2", но счита, че България е загубила от това, че екипът й не е довършил мандата си в Министерство на правосъдието.

Омбудсманът за ЕК-доклада: Прокурор №1 и ВСС не могат да реформират съдебната система, а политиците

16% от жалбите до омбудсмана са срещу работата на съдебната система. Това съобщи пред Фокус омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Поводът е доклъдът на Еврокомисията за слабия напредък в борбата срещу престъпността и корупцията у нас.Според Пенчев въпросният текст показва, че думите на дипломацията са изчерпани, защото през 16% от жалбите до омбудсмана са срещу работата на съдебната система. Това съобщи пред Фокус омбудсманът на Република България Константин Пенчев. Поводът е доклъдът на Еврокомисията за слабия напредък в борбата срещу престъпността и корупцията у нас.Според Пенчев въпросният текст показва, че думите на дипломацията са изчерпани, защото през

Певица на „Мистерия на българските гласове” скочи срещу директорката на детска градина "Пролет" - Методиева

Директорката на градина „Пролет” Методиева е клюкарка! Ама много добра. Тя знае кой родител с кой спи, с кой яде, къде ходи, с кой се среща, кой се е оженил, кой се е развел, тя знае всичко за целия квартал,за целия град включително за мен, твърди Силвия Владимирова.

 Здравейте,
аз съм Силвия Владимирова- дългогодишна певица във хор „Мистерията на българските гласове”` -хор с 60 годишна история и световна известност, хор, получил най- престижната световна награда за музика „Грами”, културен посланик за мир на европейския съюз и национално богатство.
От тук започват парадоксите. Този хор, който успешно концертира по целия свят и целият свят се прекланя пред невероятното вълшебство на неповторимата, оригинална,...

Продължава

ЕКОФИН ще обсъжда Пакта за растеж и работни места

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси, което ще се проведе на 28 януари в Брюксел, предаде репортер на БГНЕС.

Трима души са починали при протестите в Киев

Двама от тях са умрели от рани от огнестрелни рани

    


Пуснаха влаковете между Яна и Мусачево

След вдигането на дизеловия локомотив започна

Милицията стреля на протеста в Киев, жертвите са три

Две от тях са с огнестрелни рани, но правителството твърди, че органите на реда не са използвали бойни партони

Милицията стреля на протеста в Киев, има жертви

Тази сутрин милицията започна за разчиства барикадите на протестиращите и това породи сблъсъци между тях и органите на реда

Сашо Кадиев е късметлия с красивата танцьорка

Боян Папазов: ПОЛИТШМЕКЕРИ ОТ ЕКРАНА НЕ ПУСКАМ ВКЪЩИ

Партиите у нас са като кръчмари с еднакви ланшни манджи, какъв е изборът между Боян Папазов: ПОЛИТШМЕКЕРИ ОТ ЕКРАНА НЕ ПУСКАМ ВКЪЩИ Партиите у нас са като кръчмари с еднакви ланшни манджи, какъв е изборът между "чорба" и "супа"?! Боян Папазов е роден на 2 декември 1943 г. в София. Завършва кинодраматургия във Всесъюзния държавен институт за кинематография (ВГИК) в Москва и Висшите режисьорски курсове към Комитета за кин

Сашо Кадиев е късметлия с красивата танцьорка

Боян Папазов: ПОЛИТШМЕКЕРИ ОТ ЕКРАНА НЕ ПУСКАМ ВКЪЩИ

Партиите у нас са като кръчмари с еднакви ланшни манджи, какъв е изборът между "чорба" и "супа"?!

Боян Папазов е роден на 2 декември 1943 г. в София. Завършва кинодраматургия във Всесъюзния държавен институт за кинематография (ВГИК) в Москва и Висшите режисьорски курсове към Комитета за кин Боян Папазов: ПОЛИТШМЕКЕРИ ОТ ЕКРАНА НЕ ПУСКАМ ВКЪЩИ Партиите у нас са като кръчмари с еднакви ланшни манджи, какъв е изборът между "чорба" и "супа"?! Боян Папазов е роден на 2 декември 1943 г. в София. Завършва кинодраматургия във Всесъюзния държавен институт за кинематография (ВГИК) в Москва и Висшите режисьорски курсове към Комитета за кин

Пентагонът поръчва 80 000 смартфона Blackberry

Акциите на производителя приключиха борсовата сесия във вторник със скок от над 9%

    


Трима са убити при уличната война в Киев?

Един човек е загинал при снощните сблъсъци в центъра на Киев. Започнало е разследване и съдебно-медицинска експертиза. Според активисти от Евромайдана обаче има и още двама загинали.

Пет български партии влизат в ЕП, сочи проучване

Ако евроизборите бяха днес, пет политически партии от България щяха да имат свои представители в ЕП. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура" и Реформаторският блок, прогнозира Агенция "Сова Харис". Според данни от социологическо проучване на Агенцията БСП ще спечели седем депутатски места, ГЕРБ - 6, а Движението за права и свободи /ДПС/ ще спечели два мандата.

Новият пътен закон трябвало да предложи стряскащи глоби и механизъм за събирането им


Новият закон за движение по пътищата, обсъждането на който върви от няколко месеца, трябва да предлага стряскащи глоби за най-сериозните и опасни нарушения и механизъм за събирането им, казва в интервю за в. "Сега" депутатът от левицата и заместник-председател на парламентарната комисия по транспорт Георги Свиленски. Той повтаря тезата, че смяна на сегашния нормативен акт се налага, защото той е променян над 50 пъти и е станал тромав и неразбираем за хората.

Според Свиленски за...

В отчайващ доклад за България ЕК призова за промяна и лидерство

Напредъкът в България "е недостатъчен и остава несигурен", има много слабости по отношение на правосъдната система, назначенията, а борбата срещу корупцията е окачествена като пълен провал. Това са основните изводи от публикувания на 22 януари доклад на Европейската комисия, отчитащ как българските власти изпълняват европейските изисквания за налагане на правова държава, борба с корупцията и организираната престъпност. Изводите са за последните 18 месеца, обхващащи управлението на ГЕРБ и на коалицията БСП-ДПС. Заключението е, че случилото се в този период буди повече безпокойство, отколкото успокоение. По-отчетливите критики към предишния кабинет са за уязвяването на независимостта на съда от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Голямо внимание обаче е отделено и на скандалното назначение на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не е пропуснат и скандалът около осуетения избор на Венета Марковска за член на Конституционния съд, както и процедурите като цяло, проведени в края на 2012 година. В доклада отсъства ключовата оценка за наличието на "политическа воля" за реформи, който дефинираше разликата между успеха и провала на предишните управляващи. При представянето на документа в Брюксел бе отчетено, че такава воля "на моменти" не се е забелязвала. "Не търсим постигането на перфектност, а ясна политическа решимост за последователни резултати в областта на правосъдието и борбата с корупцията на всички равнища - високи и ниски. Това означава в България уличените да бъдат изправяни пред правосъдието. Законите са налице, но все още липсата на желание за предаването на уличените на правосъдието и успешната съдебна процедура изостават от очакванията", каза говорителят на ЕК Марк Грей. В доклада липсва настояването за реформа "из основи" на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, което бе ключово в предходния доклад от 2012 година. Отчетливо настояване за промяна и лидерство Макар че тонът на доклада е експертен и неутрален, в него ясно е прокарано посланието, че законодателните реформи трябва да са съчетани с назначаване на достойни хора на ключови постове в съдебната власт и службите за сигурност. В България "има гласове", които подкрепят реформите и са "разочаровани от бавния темп на промяна", посочва ЕК, настоявайки тези гласове да бъдат чути. "За да напредват по-бързо, българските власти трябва да работят с тях и да се осигури лидерство, базирано на основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт", се казва в доклада. Председателят на комисията Жозе Барозу също изтъкна в специално изявление, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. "Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план, са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка", заяви Барозу. "За да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа", коментира и говорителят на ЕК Марк Грей. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година. България – източник на само на безпокойство Като цяло ЕК заключва, че повечето от важните български събития през последните 18 месеца са били по-скоро източник на безпокойство, отколкото на успокоение. Отбелязват се назначенията в съдебната власт и службите за сигурност, бягството от правосъдието на осъдени лидери на организираната престъпност и поредица от разкрития за политическо влияние върху съдебната система. "Остават много малко случаи, в които престъпленията на корупцията или организираната престъпност са били доведени до заключение в съда", обявява ЕК. Критики не се спестяват към всички ресорни институции - правителството, Народното събрание, Висшия съдебен съвет, МВР, ДАНС и прокуратурата. Сериозни критики към главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Цветлин Йовчев и новите членове на ВСС няма. Отчетени са някои техни инициативи за справяне на наследени проблеми, но ясно се казва, че конкретни резултати тепърва се очакват. Като спорни обаче се определят процедурите, чрез които съдебният съвет избра Сотир Цацаров за главен прокурор, както изборът на членовете на самия съдебен съвет. Говорителят на ЕК Марк Грей препоръча още стъпки в борбата с конфликта на интереси и за подобряването на процедурите по обществените поръчки. Корупцията – никакви резултати "България е смятана за една от страните с най-висок корупционен риск сред страните от ЕС. България предприе редици антикорупционни стратегии, но те не доведоха до резултати", се казва в техническото приложение към политическия доклад на ЕК. Нито парламентът, нито правителството са предприели всеобхватни инициативи за борба с корупцията по върховете на властта. Отчитат се единствено ограничени мерки на прокуратурата и ДАНС за разследване на престъпленията, извършени от магистрати. ЕК показва, че е забелязала и тенденцията разследвания да се водят само срещу бивши министри. Липсва и цялостен напредък по емблематични случаи за организирана престъпност, което има "неизбежни последици за възприятията относно борбата" срещу нея. Докладът отбелязва, че фигури от организираната престъпност са избягали от правосъдието в навечерието на присъдите си през юли 2012 година и няма гаранции, че това няма да се случи отново. Комисията припомня и признанието на прокуратурата от началото на 2012 г., че при някои знакови дела действията на определени магистрати има почва за съмнение за за политически натиск и външно влияние Липсата на резултати в борбата с корупцията е обяснена и с кадровата политика. Именно в този контекст докладът на ЕК поставя назначението на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Пеевски - емблема "В докладите постоянно се подчертава, че важен фактор за ефективната борба с корупцията е да се назнача достойни и независими личности в съответните служби и съдебната система, които да проведат разследвания с ясен мандат за независимост. Както бе споменато по-рано, назначенията в България не винаги са безспорни. Най-емблематичният случай за направено спорно назначение бе направено без публичен или парламентарен дебат през юни (2013 г.) в контекста на реформата в сектора за сигурност. Малко преди това бяха отнети правомощия от вътрешния министър и бяха дадени на ДАНС. Назначението така и не бе обяснено", се казва в доклада. Брюксел подчертава, че "назначението на предубедена политическа фигура на подобна позиция винаги би предизвикала спорове и в този частен случай бе допълнена от липса на дебат или проверка на личността". "Назначението доведе до национални протести, които видяха назначението като илюстрация на по-широки проблеми с върховенството на закона в България. Назначената фигура се оттегли и правителството призна, че е направена грешка, но ситуацията остави в наследство недоверие. Одобрението в Народното събрание се свлече до 11 процента през октомври 2013 година", отчита Брюксел. Има нужда от повече внимание върху гарантирането на отчетност при работата на ДАНС, се казва в доклада. Проблем с подбора на кадри Една от основните области, които влияят на общественото мнение в областта на правоприлагането и правосъдието, са назначенията в съдебната система, които действат като медиен и политически фокус, сочи документът. В него се допълва, че притесненията, че важни назначения се решават по непрозрачен начин и с участието на силни икономически и политически групи по интереси, са били допълнително засилени от няколко нашумели назначения миналата година. Подобни критики има и към Народното събрание. В този контекст се споменават Делян Пеевски, Венета Марковска, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и избора на Сотир Цацаров за главен прокурор след публичната подкрепа на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. "Такива случаи показват, че формалните правила не винаги са достатъчни. За да се изгради доверие в институциите, назначенията трябва да се основават на истинско състезание между кандидатите според ясни стандарти за заслуги и почтеност", се казва в доклада. Напомня се, че предстои и избор на избор на главен съдебен инспектор, който също е засенчен от подобни съмнения. За избора на магистратите се казва следното: "Фактът, че медиите и наблюдателите са способни да предвидят назначенията с точност месеци преди те да се случат, хвърля съмнение върху съществуването на реално състезание. Успешните кандидати често се оказват в лични или други връзки, които подкопават доверието в процедурите. В някои случаи политически фигури правят публични изявления, фаворизирайки определи хора, които кандидатстват". В случая се има предвид точно подкрепата на ГЕРБ за Цацаров. Този избор е описан като "белязан от спорове". ВСС е критикуван за начина, по който е реагирал на обвиненията срещу Цацаров за имотните сделки и после за нагласените в последната минута правила, които му даваха предимство при избора. Съдебната система още не е достатъчно независима, ВСС има по-ясни приоритети Докладът на ЕК отчита, че новият ВСС е установил по-ясно приоритети си, отколкото това се случвало в миналото. Положил е усилия да се отвори чрез създаването на граждански съвет, съставен от ключови неправителствени организации. ЕК отбелязва обаче, че неговото реално влияние върху политиката на съвета остава неясно и като цяло ВСС трябва да предприеме по-нататъшни стъпки към прозрачност. Отбелязва се още, че ВСС е предприел някои стъпки към управленска реформа. Има известен напредък по отношение на работното натоварване и преразпределението на кадровите ресурсите в системата. По същество е отбелязана работата основно на Комисията за решаване на проблема с натовареността и сформирането на гражданския съвет на ВСС. Отчита се, че ВСС е подготвил нова методология за назначаването на магистрати. В същото време от съвета се иска по-активна работа по управление на съдебната система и решаване на проблемите с атестирането на магистрати и противоречивата дисциплинарна практика. "Публичното мнение все още е, че съдебната система не е достатъчно независима", пише в доклада. В този контекст са описани разкритията, че системата за разпределение на дела в съда може да се манипулира и това продължава да бъде голямо опасение за експертите. Съдебният инспекторат – формални проверки, вместо качествен подход Работата на съдебния инспекторат се подкопава от формалните проверки и забавения по политически причини избор на нов главен съдебен инспектор, пише в доклада. "Опитът показва, че съдебният инспекторат предприема по-често формален, отколкото качествен подход при своите инспекции. Инспекторатът по-често анализира статистиката и спазването на сроковете, отколкото проверява качествено делата без да отчита натоварването на магистратите. Крайният резултат е, че инспекторат не адресира проблемите в тяхната цялост. Инспекторатът не се занимава и с поведението на магистратите, което лимитира неговото въздействие върху системата", се казва в оценката на Брюксел. Състоянието на съдебната експертиза е поставено като голям проблем при решаването на тежките дела, а за състоянието й се изразяват безпокойства. Проблем има и със защитените свидетели, смята комисията. Скандалите със "Златанов", БОРКОР и обществените поръчки ЕК отбелязва, че Комисията за борба с конфликта на интереси, която може да има решителна роля, е била въвлечена в скандал с подозрения за политическо влияние. Проектът БОРКОР все още не показва конкретни резултати, се казва доклада. В областта на обществените поръчки сложната и постоянно променящата се законодателна рамка, прави още по-трудно създаването на култура за обективност и взискателност.

Напредъкът е недостатъчен, остават проблемите с правосъдната система и назначенията

Напредъкът в България не "е достатъчен и остава несигурен", има много слабости по отношение на правосъдната система, назначенията, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Това са част от заключенията в тринайсетия доклад на Европейската комисия за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, който бе представен в сряда. Пълните текстове на докладите обаче още не са публикувани официално.   "Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие", се посочва в документа.   Отново се отбелязва, че липсват значими дела за корупция. Отразени са скандалите с подслушванията и случаят с изборните бюлетини в Костинброд, както и бягството от правосъдие на фигури от организираната престъпност.   Говорителят на ЕК Марк Грей каза още, че трябва да се направят още стъпки в борбата с конфликта на интереси и за подобряването на процедурите по обществените поръчки.   ЕК: Не търсим перфектност, а политическа решимост   "Не търсим постигането на перфектност, а ясна политическа решимост за последователени резултати в областта на правосъдието и борбата с корупцията на всички равнища - високи и ниски. Това означава в България уличените да бъдат изправяни пред правосъдието. Законите са налице, но все още липсата на желание за предаването на уличените на правосъдието и успешната съдебна процедура изостават от очакванията", заяви Грей. Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.   "Настояваме за професионализъм и базиране на заслуги при номинациите и назначенията. Това е нещо много важно и ще продължаваме да го изискваме", каза още Грей без да коментира конкретни назначения.   "На моменти липсваше политическа воля"   Той заяви, че докладът не е оценка само са едно правителство, но се надява сегашният кабинет да се отнесе сериозно към него.   "Не даваме оценка на някое отделно правителство. Когато говорихме за изразена политическа воля, разглеждахме петгодишен период от наблюдението. Заявихме, че в някои моменти виждахме тази воля, друг път тя отсъстваше. Не се наемаме с оценка на сегашното правителство...Без този механизъм нямаше да видим стъпки напред. Напредъкът не е толкова бърз, но виждаме такъв. Вече има институционална рамка, която преди несъществуваше", каза Грей.   От ЕК посочват още, че България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главният прокурор предприел някои полезни управленски мерки. Висшият съдебен съвет пък е постигнал известен напредък по въпроса за натовареността.   Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.   "Имаме задължение към останалите страни от ЕС, както и към гражданите на България и Румъния за постигането на резултати", заяви говорителят.   "Да се насърчават радетелите за промяна и да се осигури лидерство"   Председателят на комисията Жозе Барозу заяви в изявление във връзка с докладите, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство.   "Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план, са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка", заяви Барозу.   Премиерът Пламен Орешарски и други представители на правителството в аванс обявиха, че очакват силно критичен доклад.   Очаква се правителството и подкрепящите го партии – БСП и ДПС да наблегнат в коментарите си на по-дългия период, който е отразен в доклада и отговорността на предишните кабинети.   Друга тема, която се налага от управляващите, в дебат за европейската оценка е ефективността на механизма за сътрудничество и проверка и необходимостта от отпадането му.   Във вторник президентът Росен Плевнелиев отказа да коментира предстоящия доклад и каза, че ще изчака позицията на правителството.   Очаквайте подробности.

Общият напредък е недостатъчен и несигурен

Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда тринайсетия доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. "Общият напредък не е достатъчен и остава несигурен", заяви говорителят на ЕК Марк Грей. В доклада е посочено, че остават много слабости по отношение на правосъдната система в България, които са отразени и от общественото мнение в страната. Отново се отбелязва, че липсват значими дела за корупция. Отразени са скандалите с подслушванията и случаят с изборните бюлетини в Костинброд.  От ЕК посочват, че България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главният прокурор предприел някои полезни управленски мерки. Висшият съдебен съвет пък е постигнал известен напредък по въпроса за натовареността. "Цялостният напредък обаче все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие", се посочва в документа.  Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година. Представянето на доклада може да се проследи на живо .   Премиерът Пламен Орешарски и други представители на правителството в аванс обявиха, че очакват силно критичен доклад.   Очаква се правителството и подкрепящите го партии – БСП и ДПС да наблегнат в коментарите си на по-дългия период, който е отразен в доклада и отговорността на предишните кабинети.   Друга тема, която се налага от управляващите, в дебат за европейската оценка е ефективността на механизма за сътрудничество и проверка и необходимостта от отпадането му.   Във вторник президентът Росен Плевнелиев отказа да коментира предстоящия доклад и каза, че ще изчака позицията на правителството.   Очаквайте подробности.

Избират двойка на годината за Свети Валентин

Звездна Двойка на годината ще бъде избрана на пищна церемония дни преди празника Свети Валентин. Влюбените двойки ще минат по червения килим на пианобар Арбат на 12 февруари вечерта. Гласуването вече...

Поли Генова с ново гадже?

Поли Генова се появи на светско събитие с нов мъж под ръка. Засега изпълнителката на „Шот” отказва да повдигне завесата на личния си живот. Победителката от „Музикална ...

НАТО започва нова мисия в Афганистан през 2015 г.

НАТО от 1 януари 2015 г. ще започне да изпълнява нова военна мисия в Афганистан под кодовото име "Силна подкрепа", която ще подготви и подпомогне афганистанските сили за сигурност, без да ...

Мила БСП, ти си земен рай

/КРОСС/ Нямаме нужда от доклад на Европейската комисия, за да знаем от опит, че в България страх от закона имат май само онези, които не го нарушават. На останалите той служи според властовата тежест на кантара на статуквото, от тарифата, от възможностите да си платиш или от някакъв бартер на услуги. И много моля, не ме карайте да давам примери, защото обратни практически няма по наистина значимите дела, за които изобщо научаваме. Ето защо имам радикално еднопартийно предложение, до което стигнах след серия от нови доказателства за еднопартийния режим в България, мимимкриращ днес като плуралистична демокрация. Маскиран е като базата ни в Кербала, за която вече и от документи се видя 10 години по-късно ( а съм го написал в книгата „Течна дружба" като заключение от пръв поглед на британския журналист Робърт Фиск!), че е практически унищожена заради престъпната небрежност и некомпетентност на онези, които е трябвало да я обезопасят срещу вражеско нападение, но са постъпили така "както са ги учили по времето на СССР" ( както отбелязва авторът в "Индипендънт"). Две капки преляха чашата на моето убеждение, че БСП трябва да престане да скромничи като една от партиите, а да й поверим цялата власт официално, за да си управлява без лицемерие и да знаем поне кой носи отговорността

Адвокатът на Рашков: Надига се нова лавина срещу клиента ми, ще съдим автора на компромата

Кирил Рашков ще издирва скандалнияттефтер, който е бил сканиран и разпространен до някои медии вчера, за да съди автора на компромата. Това заяви пред Фокус личният му адвокат Васил Марков. 

Надига се нова лавина срещу Рашков, смята Марков. „Познавам почерка на Кирил Рашков, постоянно пишем с него, абсурд е този тефтер да е негов", категоричен е Кирил Рашков ще издирва скандалнияттефтер, който е бил сканиран и разпространен до някои медии вчера, за да съди автора на компромата. Това заяви пред Фокус личният му адвокат Васил Марков. Надига се нова лавина срещу Рашков, смята Марков. „Познавам почерка на Кирил Рашков, постоянно пишем с него, абсурд е този тефтер да е негов", категоричен е

Skoda показа обновения Superb Outdoor

Моделът се предлага с избор от 7 двигателя

    


Премиерът на Украйна: Протестиращите са терористи, хвърлят коктейли Молотов

Премиерът на Украйна Николай Азаров нарече терористи участниците в безредиците в центъра на Киев, предаде РИА Новости.
"Цинизмът и аморалността на терористите стигна до там, че те хвърлят коктейли Молотов срещу живи хора. Всички видяха тези кадри, целият свят ги видя. А тази нощ терористи от Майдана нахлуха в хотели и заловиха десетки граждани Премиерът на Украйна Николай Азаров нарече терористи участниците в безредиците в центъра на Киев, предаде РИА Новости. "Цинизмът и аморалността на терористите стигна до там, че те хвърлят коктейли Молотов срещу живи хора. Всички видяха тези кадри, целият свят ги видя. А тази нощ терористи от Майдана нахлуха в хотели и заловиха десетки граждани

Превес на новоиздадените компенсаторки над занулените в началото на годината

През 2013 г. имаше нетно намаление на реституционните книжа с 58 млн. лв. номинал до 461 млн. лв. номинал в края на годината

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване