Меркел затвори правителството в замък, за да изглади противоречията

ДПА

Намерението на германския канцлер Ангела Меркел тази седмица кабинетът да се оттегли в замък от 18-и век край Берлин може да помогне коалицията й да стъпи на по-здрава основа след колебливото начало на третия й мандат на поста.

Коалицията между консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел и лявата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е тормозена от вътрешни борби, грешни стъпки и критики към бюджетните й планове, откакто пое властта преди около пет седмици.

Според публикувано в петък проучване на обществената медия Цет Де Еф 62 процента от избирателите смятат, че коалицията е тръгнала зле, като отделни министри са избързали да се самодоказват, още преди правителството да е започнало работа.

По-конкретно, това последва появата на напрежение между управляващите партии по два ключови въпроса от дневния ред на двудневното заседание в Мезеберг - реформата в социалната система и амбициозен план за трансформация на енергийния сектор, целящ отказ от ядрените мощности и насърчаване на развитието на възобновяемите енергийни източници.

Канцлерката бе принудена също да опита да реши спор с Брюксел за достъпа на чужденци до германската социална система, както и политическата буря, породена от опитите на бившия началник на канцеларията й Роналд Пофала да се премести в управителния съвет на държавната железопътна компания “Дойче бан”.

Неговите намерения станаха ясни малко след като друг висш съветник на Меркел, Екарт фон Кледен, се оттегли от правителството, за да стане главен лобист на автомобилния концерн “Даймлер”, принуждавайки Меркел да обмисли създаването на правила за министрите, когато заемат длъжности в частния сектор след оттеглянето си от държавния.

Отделно правосъдният министър от ГСДП Хайко Мас влезе в сблъсък с този на вътрешните работи, Томас де Мезиер от ХДС, заради събирането и съхраняването на лични данни.

Това е вторият път, в който Германия се управлява от оглавявана от Меркел широка коалиция, съставена от двете най-големи политически партии в страната.

Новото коалиционно споразумение обаче бе изковано на фона на атаки от бизнеса и икономисти. Програмата на правителството на Меркел е “ракетна площадка към миналото”, написаха в доклад до клиенти анализатори на “Дойче банк”.

Лошият старт за канцлера при третия й мандат начело на най-голямата икономика в Европа достигна връхната си точка, когато тя бе принудена да отмени поредица ангажименти след злополука при каране на ски около Коледа, след която тя получи травма в областта на тазобедрената става и се наложи да ходи с патерици.

На тазседмичната среща на министрите й в правителствената резиденция, замъка Мезеберг, Меркел ще трябва да изглажда и различията в редиците на коалицията заради планове да се взема такса от чуждестранните шофьори, които ползват автомагистралите на Германия.

Социалната система вече се очерта като ключов въпрос през следващите четири години на канцлера във властта, като министри вече изготвят предложения за подобряване живота на семействата във федералната република и реформиране на пенсионната система в страната.

Канцлерът отхвърли предложение на министъра на семейството, възрастните хора, жените и младежта Мануела Швезиг от ГСДП, целящи да облекчат натиска върху младите семейства, като работната седмица се намали от стандартните 40 часа на 32.

Същевременно правителството трябваше да парира остри критики във връзка със скъпите си планове за пенсионна реформа, която се очаква да възлезе на около 60 милиарда евро за периода до 2020 г.

Реформата предвижда да се позволи на хората да се пенсионират на 63-годишна възраст - четири години по-рано от очакваното - с държавна пенсия в пълен размер.

“Взети заедно, разходите за социални придобивки ще се увеличат ...

Патриарх Кирил ще благослови руските спортисти преди участието им в зимната Олимпиадата

Москва /КРОСС/. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети Сочи преди началото на зимните Олимпийски игри и ще благослови руските спортисти, съобщава агенция „Интерфакс”, позовавайки се на представителя на руската патриаршеска пресслужба протодякон Александър Волков. На сайта на руските олимпийци се уточнява, че молебенът за спортистите на Русия, които ще участват в Олимпиадата, ще бъде отслужен от патриарх Кирил на 5 февруари. Това ще се случи веднага след тържествената церемония по вдигане на руското знаме в Олимпийското градче.  

Драматична смърт! Бивш футболист на "Ботев", студент в НСА се обеси във фургон, заради несподелена любов

Трупът на футболист от бившия отбор на „Ботев” (Крайници) беше намерен във фургон в землището на дупнишкото село. 20-годишният Радослав Божков е открит обесен днес. Драмата разтресе жителите на Крайници, както никога досега.

Всички са шокирани от черната новина. В района познават Радослав като тих, кротък и изключително трудолюбив младеж Обичал спорта от дете. Приели го в Националната спортна академия, където понастоящем е бил студент за втора...

Продължава

Международен проект изследва ефекта от повишените нива на СО2 върху живота в Антарктида

Австралийски и американски изследователи се подготвят да проведат експеримент в Южния океан около Антарктида, който да им покаже как ще се променят в бъдеще условията на живот в тази екосистема. По-конкретно учените ще изследват влиянието на повишените нива на въглероден диоксид във водите на Южния океан върху флората и фауната.

Сирия е сцена на борба за надмощие между руснаци, американци, араби и иранци

Франс прес

Театър на антиправителствени протести, които се изродиха в гражданска война с невиждана бруталност, Сирия за три години се превърна в минно поле, където американци, руснаци, монархиите от Залива и иранците си противоборстват от разстояние.

Доставки на оръжия, финансова подкрепа, тайни дипломатически борби: от войната в Ливан през 80-те години никоя страна не е концентрирала едновременно такова ниво на насилие и на борби за влияние между регионалните и световните сили.

В тези сложни дипломатически игри страни като Иран все си пеят същата песен. Някои, като Русия, засилиха влиянието си. Други, напротив, загубиха територия и изглежда се отказват от играта, както САЩ.

САЩ: От изкушението за военни удари до постепенно дезангажиране

Американското правителство отдавна гръмко призовава за оттеглянето на президента Башар Асад. То дори изглежда обмисляше изпращането на оръжие за сирийските бунтовници, по подобие на подкрепата за афганистанските бойци през 80-те години. Западният натиск, начело с Париж, Вашингтон и Лондон, непрекъснато нарастваше, до кулминацията си след химическата атака през август 2013 година край Дамаск.

Никога от началото на кризата Западът не беше толкова готов да удари Дамаск. Но президентът Барак Обама, поставен натясно, предпочете да отстъпи. Оттогава той изглежда е изоставил военния вариант и отправя по-умерени критики срещу Башар Асад. Сирийският президент, който отново контролира ситуацията, изпраща в Швейцария делегация, която показва сила.

Русия: Голямото завръщане на влиянието й в Близкия изток

Сирийската криза позволи на Москва да осъществи голямото си завръщане на международната сцена. Отслабена от разпадането на СССР през 1991 година, рядко в състояние да се противопостави на амбициите на Запада, Русия на Владимир Путин търпеливо играеше своята роля: блокиране на всякаква военна намеса с мандат на ООН и продължаване на доставките на оръжие в тази страна, която е от стратегическо значение за достъпа й до Близкия изток.

В разгара на кризата, когато Западът беше на крачка от изстрелването на своите ракети срещу Дамаск, Владимир Путин успя да наложи на всички през септември 2013 година споразумение за премахване на сирийския химически арсенал под егидата на ООН и да заглуши западните амбиции за намеса. Стратегия, която позволи на Москва да стане господарят на играта.

Монархиите от Залива: Твърдо подкрепящи опозицията, арабите си противоборстват чрез съперничещи си въстаническите групировки

Големи донори на сирийската опозиция с парите от петрола, сунитските монархии Саудитска Арабия, Катар и Кувейт бяха най-бързи в организирането на арабската опозиция срещу Башар Асад, особено в Арабската лига. Подкрепата им за въстанието е колкото политическа и религиозна, толкова и геополитическа. Става дума за подкрепа на сунитското мнозинство срещу алауитското малцинство, клон на шиитския ислям, което е на власт в Сирия. И не на последно място - да се ограничи влиянието на Иран в Близкия изток.

Петролните монархии впрочем водят борба за влияние и помежду си. Извън Сирия - за контрола над представителните органи на опозицията (Катар срещу Саудитска Арабия), както и на територията на Сирия - между бунтовници и джихадисти, близки до “Мюсюлманските братя” или до салафитите. Катар дълго време беше главният играч. Но след три години на криза, Саудитска Арабия си върна контрола.

Иран: Шиитският “спонсор” на режима на Башар Асад

Важна регионална сила и съюзник на Москва, Иран, чиято покана за “Женева-2″ предизвика яростта на опозицията, е “спонсор” на сирийския режим.

Иран превърна Сирия в крайъгълен камък на шиитската дъга в Близкия изток. Семейство Асад, както бащата Хафез ...

Консултанти ще ограмотяват финансово хората

Пътуващи консултантски групи ще ограмотяват финансово населението. Това е една от мерките в стратегията за повишаване на финансовата култура, която правителството подготвя. Предложението за този нестандартен подход дойде от неправителствена организация, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Пътуващи консултантски групи ще ограмотяват финансово населен Пътуващи консултантски групи ще ограмотяват финансово населението. Това е една от мерките в стратегията за повишаване на финансовата култура, която правителството подготвя. Предложението за този нестандартен подход дойде от неправителствена организация, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Пътуващи консултантски групи ще ограмотяват финансово населен

Мощна неправителствена организация подпомага незрящите в Испания

Франс прес

След като загубил зрението си като млад, Рикардо Велесар станал един от 20-те хиляди продавачи на билети за лотарията ОНСЕ, могъщата организация на слепите в Испания, империя, която разпростира своите грижи над всички инвалиди.

В отопляваната си кабина, разположена до станция на метрото на площад Мануел Бесера в Мадрид, Рикардо се шегува с клиентите, които чакат на опашката.

“Успях да започна да водя нормален живот. Не знам какво щеше да стане с мен без ОНСЕ”, признава 46-годишният мъж, засегнат от ретинитис пигментоза, наследствена дегенеративна болест на ретината, която малко по малко го е ослепила, след като е излязъл от гимназията.

Продавачът на лотарийни билети работи за ОНСЕ от 1990 година. Днес той издържа жена си, която също е сляпа и е срещнал чрез организацията, и малката им 6-годишна дъщеря. Успял е да спести достатъчно, за да купи собствен апартамент.

“Много съм им признателен, защото мога да издържам семейство, имам достойна и стабилна работа”, добавя той.

Първите години са били тежки, докато вратите на работодателите се затваряли пред него, преди да се присъедини към ОНСЕ. След като ослепял напълно, той получил куче, което го придружава навсякъде.

Също като него, 20 хиляди продавачи на лотарийни билети в цяла Испания с различна степен на инвалидност работят за тази създадена преди 75 години организация с цел да помагат на слепите да си изкарат прехраната и да не зависят от социални помощи.

Впоследствие организацията е разширила мисията си, като се е притекла на помощ на всички инвалиди.

През 2013 година, организацията е получила Наградата на принца на Астурия в категорията “Хармония”, смятана за испанския вариант на Нобелова награда: журито похвали “изключителната й работа”, която е помогнала да се даде “достоен и качествен живот на милиони инвалиди в Испания”.

Делото на ОНСЕ е “пример за много международни инициативи”, добави журито.

Институцията се финансира чрез продажбата на лотарийните си билети, на годишна стойност от 1,9 милиарда евро. Половината от тази сума отива за печалбите, останалото се заделя за заплати, обучение и специализации.

Освен работата, която дава на продавачите си, ОНСЕ притежава изцяло или частично 29 фирми, в които работят инвалиди. Сред тях има медийна агенция, индустриална пералня, верига от хотели и агенция за временна заетост, която осигурява чистачки и охрана за лотарийните пунктове.

През 2013 година ОНСЕ е създала 7100 работни места за инвалиди, в момент когато безработицата в Испания остава на рекордни равнища от 26 на сто за населението в активна възраст. Общо организацията дава работа на 65 хиляди души.

“Мисля, че сме вдигнали голям камък от плещите на администрацията. Базирали сме модела си върху факта, че ние сме активни хора, на идеята, че всички трябва да бъдем ценени за това, което имаме, а не за това, което ни липсва”, обяснява нейният президент Мигел Карбайеда, който също е започнал кариерата си като продавач на билети за лотарията.

Като част от образователната си дейност, ОНСЕ превежда на брайлово писмо книги за слепи студенти, желаещи да получат университетско образование и ръководи училище за физиотерапия за слепи.

Класовете са по-малки, отколкото в други аналогични училища. Най-много 24 души получават дипломи всяка година, след 4-годишно обучение, и обикновено всички си намират работа.

Не защото слепите имат по-голяма тактилна чувствителност, както погрешно мислят много хора, подчертава Хавиер Саинс де Муриела, директор на училището, а защото получават по-добро образование, отколкото в другите училища.

“Ако не получават по-задълбочено образование, хората биха предпочели някой без недъг”, уверява той.

Исабел Чакон, на 33 години, се подготвя ...

Уволнение за Ваня Коконова заради запаления автомобил? Вижте следите от пожара

 Шефката на образованието в Перник Ваня Коконова може да бъде уволнена от работа след палежа на служебния автомобил тази нощ, предполагат експерти в образователната система. "Коконова вече прави много глупости. През 2005 година заради катастрофа на служебния автомобил си отиде шефката на Инспектората по образование тогава Ахинора Куманова", казаха в бранша.

Според запознати съвсем очаквано е Коконова да последва същата съдба.

Днес в инспектората по образование...

Продължава

Чака ни облачен, но топъл четвъртък

Топло ще остане времето и утре, въпреки облаците и слабия вятър

Във Виена излагат най-голямата в света златна монета

/КРОСС/ Най-голямата и тежка монета от чисто злато в целия свят ще бъде изложена в Музея на изкуството във Виена. След демонстрацията в австрийската столица, която ще продължи до 25 януари, монета ще посети Мюнхен, Щутгарт и Берлин. Номиналът на уникалната монета е 1 милион австралийски долара , съобщава Euromag. Тя е изработена преди две години по повод 60-та годишнина от коронацията на британската кралица Елизабет II.Диаметър на монетата е 80 см., дебелината й - 12 см. От едната й страна е изобразен символът на Австралия - кенгуру, а от другата - Елизабет II. Монета тежи 1 тон.

Обявиха грипна епидемия в София

Грипна епидемия е обявена в София от вчера. Това стана, след като пикът на заразата стана неудържим. Само за един ден, във вторник, здравните инспектори регистрираха 700 доказани случая на заразата, съобщи за „Монитор” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ето я бременната Гуен Стефани

Бременната Гуен Стефани показа стройната си фигура в Instagram, на която се откроява само изпъкналият ѝ корем.

Русия очаква от Брюксел изключение за "Южен поток"

Русия ще очаква или да получи за "Южен поток" право на изключение от Третия европейски енергиен пакет, или да бъде потвърдено, че газопроводът не попада в обхвата на европейското законодателство, защото по-голямата част от него не е на територията на Европейския съюз.

Това заяви посланикът на Русия в Евросъюза Владимир Чижов, цитиран от държавното радио. По повод противоречивите позиции на Брюксел и Москва по казуса, той заяви, че когато има преговори, те често тръгват от коренно...

Експерти: Банкоматите ще работят без проблем след смяната на софтуера

Банкоматите ще продължат да работят без проблем и след 8 април, когато Майкрософт спира поддръжката на тяхната операционна система Windows XP, сигурни са експертите.

Опасенията за проблеми при транзакциите се появиха, след като стана ясно, че едва 5 на сто от всички банкомати в света имат готовност да преминат веднага на по-съвременен софтуер. Банкоматите ще продължат да работят без проблем и след 8 април, когато Майкрософт спира поддръжката на тяхната операционна система Windows XP, сигурни са експертите. Опасенията за проблеми при транзакциите се появиха, след като стана ясно, че едва 5 на сто от всички банкомати в света имат готовност да преминат веднага на по-съвременен софтуер.

Двама клали и смазали дядо с бухалка, взели му 4 лв.

Двама мъже ще отговарят пред съда за грабеж и убийството на 87-годишния Тодор Дилов от плевенското с. Славовица в нощта срещу 14 март м.г. Самотно живеещият старец умрял в мъки, след като бил смазан от бой с бухалка, рязан с нож и ритан свирепо в главата и тялото. Обвинителният акт срещу Иван Д., на 25 г., и Милен И., на 26 г., е внесен в... Двама мъже ще отговарят пред съда за грабеж и убийството на 87-годишния Тодор Дилов от плевенското с. Славовица в нощта срещу 14 март м.г. Самотно живеещият старец умрял в мъки, след като бил смазан от бой с бухалка, рязан с нож и ритан свирепо в главата и тялото. Обвинителният акт срещу Иван Д., на 25 г., и Милен И., на 26 г., е внесен в...

Тютюнопроизводители отменят петъчния протест

/КРОСС/ Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско ще отменят планираните протестни действия в петък. Причината за това е, че в последния работен ден от тази седмица в Неврокопската епархия ще бъде посрещнат новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим. Решението за отлагане на протеста е взето на Общо събрание на тютюнопроизводителите в региона, което се проведе тази вечер в Гоце Делчев.Утре се очаква в региона да пристигнат народните представители Ахмед Башев и Алиосман Имамов, които ще се срещнат с местните жители, занимаващи се с тютюнопроизводство. Депутатите ще обиколят селата Рибново, Долно Дряново, Абланица, Вълкосел и Кочан.По време на срещите тютюнопроизводителите ще поставят своите искания за това да бъде изкупена 100% от продукцията им, както и тази година изкупната цена да надвишава сумарно миналогодишните приходи от продажба на тютюн, поясни за Дарик председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов.Очаква се утре жителите на село Кочан да излязат и да изразят своето недоволство от ниските изкупни цени на тютюна, които тази година са средно по 5 лв./кг. Началото на протеста в село Кочан е обявено за 12.00 часа. В протеста ще се включат и учениците в селото, които няма да влязат в класните стаи.В село Абланица днес се събраха около 1000 души, които палиха бали с тютюн в знак на протест.За момента не се предвижда блокада на ГКПП "Илинден", каквато се очакваше да бъде организирана в близките дни.

Медведев: Спецслужбите трябва да докажат смъртта на Доку Умаров

/КРОСС/ Докато няма доказателства за смъртта на терориста Доку Умаров, той трябва да се смята за жив. Това заяви министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев."Мисля, че до този момент не са представени доказателства за смъртта на терориста и спецслужбите трябва да го считат за жив. Ако се представят подобни доказателства, тогава терористът трябва да бъде извадена от списъка на живите", каза Медведев в интервю за CNN.Припомняме, че наскоро президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че Умаров е мъртъв, но специалните служби все още не са потвърдили информацията.

Експерти: Няма да има проблем с банкоматите при смяната на софтуера

Банкоматите ще продължат да работят без проблем и след 8 април, когато Майкрософт спира поддръжката на тяхната операционна система Windows XP, сигурни са експертите.

Опасенията за проблеми при транзакциите се появиха, след като стана ясно, че едва 5 на сто от всички банкомати в света имат готовност да преминат веднага на по-съвременен софтуер. Банкоматите ще продължат да работят без проблем и след 8 април, когато Майкрософт спира поддръжката на тяхната операционна система Windows XP, сигурни са експертите. Опасенията за проблеми при транзакциите се появиха, след като стана ясно, че едва 5 на сто от всички банкомати в света имат готовност да преминат веднага на по-съвременен софтуер.

Без пиърсинг и еротични татуси в германската армия

Нови правила ще пазят армията от актуалните модни тенденции сред младите германци

МВР шефът „се закани" на БОРКОР

Трябва да има реформа в БОРКОР. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на вътрешната парламентарна комисия. Припомняме, излезлият днес мониторингов доклад на ЕК за България наред с други проблеми посочва като неуспех създаването на БОРКОР.

Разрешителните за строеж на една цена

Всички такси, които се събират за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж, да бъдат унифицирани и определяни с наредба на министъра на инвестиционното проектиране.

Грипът поваля 2 000 000

София /КРОСС/ 2 милиона българи може да бъдат повалени от грипа тази зима. Вирусите, които вече разболяват по над 1000 души на ден, са АH3N2, "Масачузетс" и АH1N1. Последният, който е популярен като свински грип, е и най-опасен.Очакваното застудяване няма да пресече заразата, коментира епидемиолог номер 1 Ангел Кунчев. Затворените помещения с много хора като молове, кина, кръчми са идеална среда за разпространение на вирусите. За да се предпази, човек трябва да носи маска.Епидемия бе обявена и в София вчера. Плановите операции, свижданията в болниците и женските консултации са прекратени за 7 дни. Учениците обаче засега се разминават с принудителната ваканция, защото болните са по-малко от 30%.Освен столицата епидемия има и в София-област. След седмица карантина от Бургас обявиха, че са овладели вируса. На прага обаче са още 4 области - Варна, Враца, Монтана и Ямбол, казаха от здравно министерство. Високи са нивата на болните и в Благоевград, В. Търново, Добрич, Ловеч, Сливен, Стара Загора и Русе. През миналата седмица са се разболели от грип 6454 души. Това е с 1000 повече в сравнение с предходната, отчитат от здравното ведомство. Най-много са заразените деца до 4 години. При тях заболеваемостта е 643,32 на 100 000. След тях се нареждат учениците до 14 години, където нивото е 435,89 на 100000. По-малко боледуват по-възрастните, тъй като те имат по-изграден имунитет. Основният вирус, който ни разболява, е АH1N1 или свиниският грип

Областни крият информация за държавни имоти

Областните управители не подават справки за имоти, въпреки че Агенцията за приватизация им напомня, съобщи в парламентарната икономическа комисия шефът й Емил Караниколов. Според него информацията се крие.

Прокуратурата: Съдийката по аферата "Костинброд" не знае синонимите

Съдия Ани Захариева, която върна обвинителния акт за аферата с бюлетините в Костинброд, не е рапознала синоними* в него. Това е един от аргументите в протеста на Софийската градска прокуратура срещу нейното разпореждане.
“Прокуратурата на едно място твърди, че обвиняемият за престъпление по служба бивш главен секретар на Министерския съвет (МС)... Съдия Ани Захариева, която върна обвинителния акт за аферата с бюлетините в Костинброд, не е рапознала синоними* в него. Това е един от аргументите в протеста на Софийската градска прокуратура срещу нейното разпореждане. “Прокуратурата на едно място твърди, че обвиняемият за престъпление по служба бивш главен секретар на Министерския съвет (МС)...

Кери: Режимът на Асад е магнит за терористи

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини президента на Сирия Башар Асад за кризата в страната, съобщи Би Би Си.Според Кери Асад не може да участва във формирането на преходното правителство в Сирия, тъй като "се е оказал далеч от собствения си народ, позволил хиляди сирийци да умрат". " Никой освен Асад не е положил толкова усилия, за да направи от Сирия магнит за терористи. Асад няма място в бъдещето на Сирия", каза държавният секретар на САЩ.

Падат звездите на ресторантите

Категоризацията на ресторантите и баровете отпада от началото на следващата година. Заведенията няма да се кичат излишно със звезди, които често подвеждат клиентите, а освен това бизнесът се затруднява в изпълнението на критериите, които определят категоризацията.

Да излезеш сух от водата

Безхаберието на българина към чуждите пари може да бъде безгранично. Доказателство за това е фактът, че през миналата година столичното парно изгоря със сметки за около 100 млн. лева, които са близо 48% от всички просрочени дългове.

Партията на Кличко поиска от Янукович да насрочи предсрочни избори


Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко призова украинския президент Виктор Янукович да свика предсрочни избори в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ако не го направите вие, ще го направи народът", предупреди Кличко в изявление на площада на независимостта. Ако президентът не покаже готовност за компромис, ние ще преминем в настъпление, предупреди той.

"Вие можете да решите този въпрос", подчерта Кличко, като се обърна към Янукович.

Тази вечер в Киев се...

Партията на Кличко призова Янукович да насрочи предсрочни избори


Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко призова украинския президент Виктор Янукович да свика предсрочни избори в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ако не го направите вие, ще го направи народът", предупреди Кличко в изявление на площада на независимостта. Ако президентът не покаже готовност за компромис, ние ще преминем в настъпление, предупреди той.

"Вие можете да решите този въпрос", подчерта Кличко, като се обърна към Янукович.

Тази вечер в Киев се...

Два часа тялото на легендарния футболист Георги Славков лежало на улицата

Георги Славков 2 часа лежа проснат на земята, а ученици от Търговската гимназия в Пловдив се чудеха накъде да гледат, минавайки покрай трупа му.” Това заяви Надя Димитрова, братовчедка на носителя на “Златната обувка”. Опелото на легендарния футболист е в петък от 14 ч в храма на централните гробища в Пловдив.
Георги Славков 2 часа лежа проснат на земята, а ученици от Търговската гимназия в Пловдив се чудеха накъде да гледат, минавайки покрай трупа му.” Това заяви Надя Димитрова, братовчедка на носителя на “Златната обувка”. Опелото на легендарния футболист е в петък от 14 ч в храма на централните гробища в Пловдив.

Изнасилвач отива за 290 години в затвора

/КРОСС/ Съд в Зимбабве осъди местен жител на 290 години затвор. Томас Чирембве е обвинен в изнасилването на 13 жени, съобщи АП.Според съдията по делото подсъдимият е по-лош и от „див звяр" и той трябва да бъде изолиран от обществото. В хода на процеса изнасилвачът се призна за виновен, разкая се и помоли за по-малка присъда. Въпреки това съдията го прати в затвора за рекордно дълъг период за историята на съдебната власт в страната.

Кела в Народния театър, гледа „Сирано дьо Бержерак“

Пламен Дишков-Кела е бил сред зрителите на постановката „Сирано дьо Бержерак Пламен Дишков-Кела е бил сред зрителите на постановката „Сирано дьо Бержерак" в Народния театър на 20 януари, научи 24 часа. Той е бил в обкръжението на нежната си половинка и един от столичните си адвокати, разкриха отлично осведомени. Те не забелязали около Пламен Кела да има охрана, но най-вероятно тя е била дискретна, без да се набива ...

Принц Хари - клозетостроител

Принц Хари бил станал майстор в строенето на ледени тоалетни по време на експедицията си на Южния полюс. Това разкри спътник от групата на Хари, който миналия месец стана първият член на британската кралска фамилия, покорил Антарктида.
Актьорът Доминик Уест, който пътува с принца, каза, че 29-годишният благородник много помагал на екипа. Принц Хари бил станал майстор в строенето на ледени тоалетни по време на експедицията си на Южния полюс. Това разкри спътник от групата на Хари, който миналия месец стана първият член на британската кралска фамилия, покорил Антарктида. Актьорът Доминик Уест, който пътува с принца, каза, че 29-годишният благородник много помагал на екипа.

Асоциацията на парковете подхвана политическа игра

Асоциацията на парковете в България, която се председателства от Тома Белев започна да играе политическа игра, коментират политически наблюдатели. Сдружението даде пресконференция заедно с политическа партия "Зелените", Лиляна Павлова от ГЕРБ и Александър Каракачанов, лидер на "Зелената партия".

България, това крехко охлювче

И с наблюдение от Брюксел сме зле, но без него ще сме още по-зле. Поредният евродоклад за реформите в съдебната система и вътрешните работи отчита “крехък и недостатъчен” напредък. Но и него нямаше да го има, без еврокомисията да ни диша във врата и затова ще продължава да го прави. БСП и ДПС са доволни, че критиките не навлизат в нови сфери, а п

Нападателят на Костов: След делото минавам Терминал 2

/КРОСС/ Като мине делото и си излежа присъдата, веднага напускам страната. Вече разбрах - изходът за мен е Терминал 2. Тука работа няма. Дето се вика, в чужбина ряпа да бера, пак ще изкарам някой лев. Това каза пред "24 часа" плевенчанинът Виктор Градинаров.Предстои той да се изправи пред Софийския районен съд за опит за грабеж в дома на Иван Костов, извършен в нощта на 12 май м.г. - часове преди изборите за парламент. Бившият лидер на ДСБ и жена му Елена са редовно призовани като свидетели. Досега те не са предявили граждански иск срещу Градинаров, но могат да го направят на днешното заседание. Според запознати обаче Костови не смятали да се възползват.По делото ще бъдат разпитани 15-ина свидетели, ако служебният адвокат на плевенчанина не поиска делото да се гледа по съкратената процедура.Градинаров влезе с маска и нож в дома в "Драгалевци" за пари и ценности, но сам се предаде, след като първо го видя внучето на Костови, а после се оказа лице в лице със самия политик и зет му.Сега Градинаров се е установил в столичния кв. "Младост" при приятел. Често сменя квартирите и не може да намери постоянна работа. От май досега се е хващал на различни места, но за кратко."Като разберат какъв съм, що съм, че съм влизал у Костови, тактично ме отпращат", казва Градинаров. През юни той почнал да прави външни изолации, но една сутрин, както бил надвесен над кофата с инструменти, изгубил съзнание и паднал на главата

Габровци си платиха всички данъци

/КРОСС/ Габровци поставиха рекорд, след като платиха навреме почти всичките си данъци и такси за 2013 г. Приходите в общината са над 8 милиона, а специалистите казват, че това е най-високата събираемост от 5 години насам.97 на сто от приходите за местни данъци и такси вече са в хазната на града. Най-висок процент събираемост отчитат за такса битови отпадъци.Оказва се, че пестеливите габровци както и хората от околните села стриктно спазват срока за плащане. За да е по-лесно попълването на декларациите, в общината има човек, който да помага на хората, съобщи БНТ.

Рочата се вихри в бургаска дискотека

Посетители на бургаската дискотека „Планета Пайнер клуб“, която се помещава в сградата на кино „6-ти септември“, са потресени от случилото се тази събота там. Зверско клане се разигра в култовото заведение.

Ford пуска автомобили за инвалиди

/КРОСС/ Автомобилната компания Ford и нейните партньори разработиха „План за достъп" - програма за подобряване на мобилността на хората с увреждания.В рамките на шест месеца в 15 испански града хората, които се нуждаят от специално оборудвани автомобили, ще бъдат в състояние да ги изберат във Ford, както и да ги използват известно време, преди да ги закупят. От компанията са разработили автомобили с ръчно управление. В тях ще може да бъде транспортирана и инвалидната количка, а седалката им се вдига така че водачът да може да излиза по-удобно. Те са оборудвани и със системата "асистент за паркиране" - гласово управление и сигнали за откриване на препятствия. От компанията твърдят, че автомобилите й ще устройват 80% от хората с увреждания, които имат свидетелство за управление на моторно превозно средство.От Ford също така посочват, че въпросните коли ще бъдат с увеличен гаранционен период - един вид финансова помощ от страна на компанията към хората с увреждания. Първият град, в който ще бъдат пуснати колите, е Мадрид. От месец февруари те ще са достъпни във Валенсия и Мурсия, а през март - в Толедо и Валядолид.    

Гръцки танкер изчезна край Ангола

Край бреговете на Ангола изчезна гръцкият танкер "Керала" с 27-членен екипаж. Според африкански медии от миналата събота няма никакви данни за местонахождението на танкера и специалисти подозират, че той може да е бил нападнат от пирати.

Евродокладът: 3 правителства се смениха, но липсва лидерство

В България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа.
Така председателят на Европейската комисия Жозе Барозу коментира дългоочаквания 12-и поред доклад на комисията, който В България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Така председателят на Европейската комисия Жозе Барозу коментира дългоочаквания 12-и поред доклад на комисията, който

Уникалният спектакъл "Игри с маски" пренесе жители и гости на кв. "Изток" в магията на Сурва - снимки

Уникално шоу в духа на предстоящата Сурва в Перник се състоя пред Районен младежки дом - Мошино, предаде репортер на ZaPernik.com.

Спектакъл под надслов "Игри с маски" събра фолклорен ансамбъл "Граово", хип - хоп формация "DA Clique", танцова формация "Граово", артисти от огнено шоу "Дивинитас”, певиците Симона, Снежи, Рая и Калина от вокална формация "Синева”, сурвакари от групата на град Батановци и...

Продължава

Корпоративните новини водеха настроенията на Wall Street

S&P 500 успя да преодолее първоначалните спадове, но Dow Jones завърши на червено

    


Брюксел: Без доклади нямаше да го има и този напредък (ОБЗОР)

Без наблюдението на Европейската комисия нямаше да го има дори крехкият напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. А реформаторски настроените гласове, които негодуват срещу бавното темпо на промените, трябва да бъдат насърчени. Тази диагноза и лечение предписа на България Европейската комисия (ЕК)... Без наблюдението на Европейската комисия нямаше да го има дори крехкият напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. А реформаторски настроените гласове, които негодуват срещу бавното темпо на промените, трябва да бъдат насърчени. Тази диагноза и лечение предписа на България Европейската комисия (ЕК)...

Стотици скандираха "Странджа не е манджа"

Около 500 души блокираха кръстовището при Попа в протест срещу застрояването на черноморското крайбрежие при Странджа

Румен Петков ще съди "Галерия"

/КРОСС/ Румен Петков съобщи, че в петък ще заведе иск срещу вестник "Галерия" за "гнусната лъжа" за среща "Първанов-Борисов-Петков". Той обеща да дари средствата от спечеленото дело на детски дом или на младежки футболни клубове в Плевенско.Петков изрази надежда, че журналистическата гилдия и Съюзът на българските журналисти ще заемат ясна позиция по въпроса: „Защото е очевидно, че в случая вестникът и госпожата се използват като инструмент за лъжа и за манипулиране на обществото". Според него Журналистическият кодекс и етика, а и чисто човешката етика, предполагат гилдията да каже ясно, че подобно поведение няма място в демократичните средства за масова информация.Петков отново отрече подобна среща да се е състояла. Според него тиражираната информация имала за цел да звучи, че Георги Първанов и Румен Петков работят срещу БСП, обслужвайки Бойко Борисов.Бившият министър каза, бе подобно поведение "на вестника и госпожата нямат място в демократичните средства за масова информация"."Разбирам страха, паниката в партийното ръководство, но не разбирам тези, които използват средствата за масова информация, за да покажат, че лъжата е нещо, което може да бъде показвано в печата, в радиата и телевизиите по един такъв "бляскав" начин", допълни Петков.

Груев: Говоренето срещу съда само руши демокрацията

Поредният и, уви, не последният доклад на ЕК, съдържа балансирана оценка. Резултатите ще останат незадоволителни докато представителите на отделните власти не осъзнаят и не реализират принципа на разделение на властите и същевременно воля за сътрудничество по важни за обществото въпроси.

20-годишен футболист се обеси, прати sms

20-годишен бивш футболист, сега студент в НСА, се обеси във фургон на селската нива.

Видео: Протест в защита на Странджа


Участници в протеста в защита на природен парк "Странджа", организиран днес във "Фейсбук", блокираха движението на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" около 18:20 ч. 

По време на флашмоба, в който участваха около 500 души, се чуха скандирания "Оставка", "Мафия" и "Странджа не е манджа"

"Кой продаде Странджа", е един от плакатите, носени от участници в шествието. То е водено от огромен транспарнат, на който пише "Слуги на мафията. №1 е Чавдар...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване